UPPHANDLA FRAMTIDEN Hållbar upphandling av varor, tjänster och entreprenader i praktiken

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "UPPHANDLA FRAMTIDEN Hållbar upphandling av varor, tjänster och entreprenader i praktiken"

Transkript

1 UPPHANDLA FRAMTIDEN Hållbar upphandling av varor, tjänster och entreprenader i praktiken MILJÖ STYRNINGS RÅDET

2 Miljöstyrningsrådets ambition är att Bidra till minskad miljöpåverkan i samhället genom att ge stöd i arbetet med hållbar utveckling utgående från verktygen EMAS, EPD och miljökrav vid upphandling. Utgöra ett förstklassigt stöd att skapa hållbarhet och miljönytta för professionella upphandlare genom att fokusera på relevans, bransch- och vetenskaplig förankring, helhetsperspektiv, samarbete, användarvänlighet, miljöteknikutveckling och innovationer. Bidra till att EMAS blir allmänt känt som det mest kompletta miljöledningssystemet. Verka för att det Internationella EPD -systemet ska vara internationellt erkänt och det mest använda verktyget för utveckling av produktspecifika regler (PCR), miljö- och klimatdeklarationer. Vara en internationell och aktad aktör inom hållbar utveckling. Vara en utvecklande och lärande organisation med medarbetare som trivs och sprider arbetsglädje.

3 Tips och råd hur man kan upphandla en hållbar framtid genom ett 20-tal korta rekommendationer och konstateranden En hållbar framtid genom upphandling Miljöstyrningsrådet är regeringens expertorgan för miljöanpassad offentlig upphandling. Vårt arbete får högst betyg av de nio ledande EU-länder som EU-kommissionen nyligen utvärderat enligt hur relevanta och användbara deras miljökrav är. Miljöstyrningsrådets huvuduppgifter är att utveckla system för hållbar offentlig och annan professionell upphandling samt verktyg för miljöledningssystem (EMAS/ISO 14001) och produktrelaterad miljö- och klimatinformation, EPD. Miljöstyrningsrådet är ett statligt bolag som riktar sig till en bred målgrupp av framför allt offentliga, men även privata aktörer. Både i Sverige och internationellt används miljöanpassad upphandling som ett led i att nå politiska mål för hållbar produktion och konsumtion. En av de nya reglerna som understryker detta är att man inte bara får utan bör ställa miljökrav enligt Lagen om Offentlig Upphandling. Detta gäller även sociala krav. Med denna skrift vill vi ge några tips och råd från vår långa erfarenhet av miljömässigt och socialt ansvarstagande om hur vi kan upphandla en hållbar framtid. Sven-Olof Ryding VD, Miljöstyrningsrådet Behoven av och intresset för att ställa miljökrav vid upphandling ökar stadigt. Regeringens handlingsplan för miljöanpassad offentlig upphandling har gett upphandlarna klara motiv att ställa miljökrav och leverantörerna affärsmässiga skäl att erbjuda miljöanpassade varor och tjänster.

4

5 Andelen upphandlingar med miljökrav ökar i Sverige. Sätt upp politiska och nationella mål EU-kommissionen har satt upp målet att hälften av upphandlingarna i 1 EU:s medlemsländer ska innehålla miljökrav. I Sverige är förslaget att åtta av tio upphandlingar ska göra det. Naturvårdsverkets årliga undersökning om miljöanpassad offentlig upphandling visar att användningen av Miljöstyrningsrådets upphandlingskriterier ökat stadigt mellan 2004 och Nyttan är som störst vid upphandling inom de produktområden som har störst miljöpåverkan. Beaktande av andras erfarenheter förbättrar planeringen av upphandlingsarbetet. Ta vara på andras kunskaper Det är av stort värde att ha kunskap om aktuella regelverk inom miljöanpassad 2 och socialt ansvarsfull upphandling. Det är också viktigt att känna till likheterna och skillnaderna i upphandlingsarbetet i den offentliga respektive privata sektorn. Andras erfarenheter kan hjälpa till att identifiera vilka faktorer som förhindrar eller förbättrar verksamheten. Upphandling av de mest relevanta produktgrupperna ger störst miljöeffekt. Välj rätt produktgrupper Genom att fokusera sitt upphandlingsarbete på områden med störst miljöpåverkan får en upphandlande myndighet den bästa möjliga effekten. Miljö- 3 styrningsrådet har valt produktgrupper baserat på en EU-studie som visar att den största miljöpåverkan, sett ur ett livscykelperspektiv, kommer från bygg-, livsmedels- och transportsektorerna. Inom dessa tre sektorer har särskilt viktiga produktgrupper inom den offentliga sektorn kunnat identifieras genom att utvärdera miljöpåverkan och försäljningsvolymen. Vilka produkter som slutligen ska bli föremål för miljökrav i upphandlingen är självklart upp till varje upphandlande myndighet och deras specifika behov.

6 En öppen och kvalitetssäkrad process är en förutsättning för att utforma förankrade miljökrav. Ställ miljökrav efter egna ambitioner Miljöstyrningsrådet hjälper upphandlare genom förslag på färdiga och detaljerade 4 kriterier som kan ingå i förfrågningsunderlag vid enskilda upphandlingar. Kriterierna består av krav på tre olika nivåer med tillhörande förslag på verifikat med motiv- och bakgrundsdokument. Upphandlaren kan välja att använda kraven på bas-, avancerad eller spjutspetsnivå enligt den egna ambitionsnivån. I praktiken innehåller kriterierna detaljerade och konkreta krav på till exempel kemikalieinnehåll, utsläpp från tillverkning eller energiförbrukning vid drift. Kriterierna tas fram i en kvalitetssäkrad process i expertgrupper i vilka ingår viktiga intressenter som beställare och leverantörer. Arbetet granskas av oberoende, externa revisorer. Miljöstyrningsrådets upphandlingskriterier främjar miljön genom att vara mer drivande än lagstadgade nivåer. Det nära samarbetet med näringslivet vid kriterieutformningen har ofta uppmärksammats som ett föredöme av EU-kommissionen och andra medlemsstater. Flera miljörättsliga principer kan ses som komplement till LOU. Vidga begreppet miljörätt i upphandlingssammanhang Olika rättsprinciper på miljöområdet är centrala som utgångspunkter inom 5 offentlig upphandling. Utöver de grundläggande principerna i EU-rätten och Lagen om Offentlig Upphandling finns andra lagar och principer som bör beaktas. Miljöbalkens principer kan tillämpas vid offentlig upphandling, men en åtgärd som berörs av Miljöbalkens intentioner får inte vara av försumbar betydelse. Även försiktighets- och substitutionsprinciperna är viktiga. Båda dessa principer medger att man ska vidta åtgärder men det finns en misstanke att en aktivitet, produkt eller tjänst är hälsofarlig eller miljöstörande även om detta inte fullt ut kan bevisas. Det krävs dock att en sådan misstanke baseras på vetenskaplig grund. Miljöstyrningsrådets miljökrav begränsar inte konkurrensen snarare tvärtom. Säkerställ fri konkurrens mellan leverantörer Miljöstyrningsrådet har kartlagt hur leverantörer och anbudsgivare i allmänhet 6 upplever olika krav som ställs vid upphandling. Det stora flertalet leverantörer anser att miljökrav inte hämmar konkurrensen. Det är inte kraven i sig utan hur de ställs

7

8

9 som kan hämma konkurrensen. Miljöstyrningsrådets upphandlingskriterier följer utvecklingen inom området och många leverantörer ser gärna fler miljökrav utifrån ett livscykelperspektiv. Detta kan innebära kontraktslösningar som gör det lättare att våga investera i ny och dyrare miljöteknik som i längden är mer energisnål och billigare. Dessutom arbetar allt fler leverantörer med sociala krav. Leverantörsuppföljningar den svaga länken i upphandlingen. Följ upp ställda miljökrav Uppföljning handlar om att säkerställa att man får den kvalitet och miljöprestanda 7 på produkter som specificerats vid upphandlingen. Särskilt viktigt är detta vid kontrakt som löper över flera år. De upphandlande myndigheterna måste göra uppföljningar. Om man avstår från att följa upp kontrakt finns risken att anbudsgivare sänker sitt pris genom att utlova ett villkor, men bortser från att uppfylla det. Det ger en fördel till oseriösa leverantörer. Det är därför viktigt att formulera miljökrav som kan kontrolleras och även genomföra uppföljningar i praktiken. Upphandlarna behöver samtidigt information om vilka typer av lämpliga verifikat som kan bevisa att kraven är uppfyllda. Det behövs en expertfunktion för att hjälpa upphandlare att verifiera spårbarhet i leverantörskedjor. Ta med socialt ansvarstagande Sociala och etiska hänsyn införs i allt fler upphandlingar, till och med i högre 8 takt än miljökrav. I många fall är det särskilt viktigt att leverantörer lever upp till de etiska krav som ställts i tillverkningsleden. Insamling och verifiering av sådan leverantörsinformation behöver stöd, förslagsvis i form av ett nationellt expertorgan som i komplicerade fall kan hjälpa upphandlare i frågor kring verifiering av spårbarhet i leverantörskedjor. Miljöstyrningsrådet har därför inlett en omfattande kartläggning av förhållandena i leverantörskedjor för ett antal centrala materialslag som metaller, plaster, bomull, sockerrör och raps. Miljöstyrningsrådet har även lanserat CSR-kompassen som är ett praktiskt verktyg för offentliga och privata upphandlare att ta social och etisk hänsyn.

10 Det privata näringslivet kan med fördel använda sig av Miljöstyrningsrådets upphandlingskriterier. Inkludera det privata näringslivet i arbetet Miljöstyrningsrådet kartlägger även det privata näringslivets behov av stöd 9 i upphandlingsfrågor. En majoritet av de tillfrågade företagen är positiva till att få tillgång till stödverktyg. Störst behov finns i livsmedels- och transportsektorn. Näringslivet accepterar jämförelsevis krävande miljökriterier så länge de uppfattas som relevanta, objektiva, vetenskapligt sunda och marknadsorienterade. Olika målgrupper kräver information med varierande inriktning och djup. Målgruppsanpassa information och utbildning Miljöstyrningsrådets upphandlingsverksamhet riktar sig till flera olika målgrupper. 10 Här är de främsta: politiker som beslutar om allmänna riktlinjer för miljöanpassad upphandling, verksamhetschefer som beslutar om tilldelning av resurser för upphandling, råd till upphandlare som behöver hjälp i form av detaljerade miljökrav vid enskilda upphandlingar och leverantörer som behöver kunskap om vilka krav på miljöprestanda som vanligtvis förekommer och hur dessa kan verifieras. Detta kräver att kommunikationen anpassas till olika grader av förkunskaper och syften. Livscykelkostnadskalkyler kan leda till stora besparingar. Se kostnaderna i ett helhetsperspektiv Det är ofta nödvändigt att ha en uppfattning om den totala kostnaden för de 11 produkter som upphandlas. En livscykelkostnadsanalys, Life Cycle Cost Analysis (LCC), beräknar den totala kostnaden för en viss produkt under hela dess livslängd. Den omfattar inte bara grundinvesteringen vid själva inköpstillfället utan dessutom drifts- och underhållskostnaderna, som annars skulle vara svåra att överblicka. LCC-beräkningar lämpar sig bäst för produkter som har koppling till energiförbrukning och är särskilt motiverade där drifts- och underhållskostnaderna är relativt höga. LCC-beräkningar kan användas såväl i behovsanalysen som vid anbudsutvärderingen.

11

12

13 Detaljerade råd vid enskilda upphandlingar med fokus på hållbarhetsfrågor är en god investering av skattebetalarnas medel Spara åtskilligt genom hållbar upphandling Miljöanpassad upphandling behöver inte öka kostnaderna tvärtom. Vid inköpet 12 av produkt kan det ibland leda till högre kostnader, men låga underhålls- och driftskostnader kan i längden spara pengar. En EU-studie visar att miljöanpassad offentlig upphandling baserad på LCC-beräkningar kan ge drygt en procent lägre kostnader för hela den svenska offentliga upphandlingen. Detta motsvarar en årlig besparing på cirka sex miljarder kronor. Klimatdeklarationer underlättar för upphandlare att göra klimatsmarta val. Klimatanpassa den offentliga upphandlingen Klimatfrågan har skapat behov av nya sätt att informera om produkters 13 klimatpåverkan. Att uttrycka produkters klimatpåverkan i termer av klimatavtryck har snabbt vunnit gehör. Miljöstyrningsrådet har lång erfarenhet av att utveckla metoder för produktrelaterad klimatinformation baserat på internationella standarder. Ett viktigt syfte är att underlätta för upphandlare att jämföra olika produkters klimatpåverkan i inkomna anbud. Utifrån det internationella EPD -systemet har Miljöstyrningsrådet lanserat klimatdeklarationer som sammanfattar den viktigaste informationen om en produkts samlade utsläpp av växthusgaser i ett livscykelperspektiv. Dessutom baseras klimatdeklarationer på vetenskapligt erkända beräkningsunderlag, livscykelanalyser (LCA) och är granskade av oberoende experter. Nya typer av upphandlingsverktyg skapar fler incitament att energieffektivisera. Gör stora vinster genom energieffektivisering Många miljö- och klimatproblem har sitt ursprung i hur energi genereras och 14 används. Energiförbrukningen kan sänkas genom krav i upphandlingen som är inriktade på att varor och tjänster är energieffektiva. Upphandling av energieffektiva produkter utgör en av åtgärderna i det så kallade energitjänstedirek-

14 tivet, där varje EU-land måste välja bland olika åtgärder. Energiprestandaavtal, EPC, är ett energisparkoncept som kan bli användbart inom den offentliga upphandlingen när det gäller att spara både energi, kostnader och onödig miljöpåverkan. Om besparingarna blir större än väntat kan det leda till att delar av vinsten tillfaller entreprenören som installerade den nya utrustningen. Kemikaliefrågor kräver ofta speciell hantering i upphandlingssammanhang. Ta fram en genomtänkt kemikaliestrategi En genomarbetad kemikaliestrategi kan hjälpa till att begränsa hälso- och miljöfarliga 15 ämnen i produkter vid en upphandling. En sådan strategi kan utgå från EUförordningen om kemikalier, REACH, men också från miljökvalitetsmålen om Giftfri- miljö och Skyddande ozonskikt. Det övergripande målet bör vara att främja miljöinnovationer inom kemikalieområdet genom att utveckla produkter som minskar hälso- och miljöriskerna. För att öka genomslaget bör också samarbete sökas med andra kravställare på marknaden, till exempel organisationer bakom miljömärkningar. Det går att ställa drivande miljökrav på livsmedel. Ställ krav på livsmedel Offentlig mat är ett av regeringens fokusområden och finns därför med i 16 projektet Sverige Det nya matlandet. Miljöstyrningsrådets roll i denna satsning är att sprida kunskap om hur offentliga medel vid enskilda upphandlingar i högre grad kan bidra till att förbättra miljön, klimatet och djuromsorgen i livsmedelssektorn. Den mat som barnen och de äldre serveras ska även vara av god kvalitet. I debatten har det framkommit att många vill ställa krav på närproducerad mat i upphandlingen. Det går inte eftersom det strider mot Lagen om Offentlig Upphandling. I stället kan upphandlaren underlätta för mindre företag att lämna anbud, genom att dela upp upphandlingen i fler delar, separera transporterna och kommunicera upphandlingen i god tid.

15

16

17 Spjutspetskriterier och aktiva leverantörsdialoger viktiga första steg vid innovationsupphandling. Stimulera innovation och miljöteknikutveckling Miljöstyrningsrådet utvecklar drivande miljökriterier på olika nivåer som 17 uppmuntrar till innovations- och teknikutveckling. Den högsta nivån benämns spjutspetskriterier. Miljöstyrningsrådets expertgrupper utarbetar förslag till kriterier och i många av expertgrupperna deltar representanter för företag som ligger långt framme inom miljöteknikområdet. Miljöstyrningsrådet har föreslagit en nationell modell för innovations- och teknikupphandling som bygger på att arbetet med spjutspetskriterier ska vara ett första steg i innovationsupphandlingar. I detta arbete förs ofta en dialog mellan innovativa miljöföretag med färdiga koncept och lösningar och med intresserade beställare. Detta sätt att arbeta med innovationsupphandling kan mycket väl förenas med mer traditionella teknikupphandlingstävlingar som syftar till att utveckla ny miljöteknik. Rätt använt är miljöledningssystem ett utmärkt verktyg vid upphandling. Använd miljöledningssystem på fler sätt Att kräva att en anbudsgivare har ett miljöledningssystem är en bra grund inför 18 uppdrag som bedöms ha stor miljöpåverkan. För att fasa in leverantörer som inte har ett miljöledningssystem när ett uppdrag påbörjas kan önskemålet om detta ingå som krav i ett så kallat kontraktsvillkor. Om leverantörer i högre grad inriktar sitt miljöledningsarbete på att förbättra miljöprestandan hos de varor och tjänster som de lämnar anbud på, öppnas möjligheter att miljöledningssystem kan användas mer i offentlig upphandling i framtiden. Kriterier från miljömärkning är inte automatiskt lämpliga i offentlig upphandling. Ställ krav på funktionen och prestanda inte märkningen Många upphandlare använder miljömärkningskriterier i sina förfrågningsunderlag. 19 Det är möjligt att göra detta, men det finns också begränsningar. Det går inte att ställa krav på märkningen i sig, utan på att produkter ska uppfylla vissa kriterier som ingår i ett miljömärkningssystem. Kriterierna behöver analyseras noga och vara kopplade till föremålet för upphandlingen. En märkningslicens kan däremot vara ett bevismedel

18 för att kriterierna har uppfyllts, men andra likvärdiga bevis måste också godkännas. De måste alltid uppfylla grundläggande principer för icke-diskriminering, likabehandling, transparens, proportionalitet och ömsesidigt erkännande. Lättillgänglig information på webben förenklar arbetet för upphandlare. Använd webben för miljökrav i upphandlingen Miljöstyrningsrådets hemsida utgör vårt ansikte utåt och är den främsta 20 informationskällan. På hemsidan finns vägledningar, nyheter, alla kriterier och information om utbildningar fritt tillgängligt för alla. I en stor undersökning om hur tillgängliga offentligt finansierade hemsidor är för olika användare var det endast fem som nådde 99 procent av tillgänglighetskraven och Miljöstyrningsrådets hemsida var en av dem. Miljöstyrningsrådet arbetar vidare med att utveckla webben och databaser för att ständigt öka användarvänligheten. Miljöstyrningsrådet hjälper organisationer i den offentliga och privata sektorn att på ett affärsmässigt sätt arbeta systematiskt med fokus på hållbar upphandling. Underlagsrapporten till denna guide: Hållbar offentlig och annan professionell upphandling. Resultat från regeringens handlingsplan för miljöanpassad offentlig upphandling, Miljöstyrningsrådets rapport 2010:3. Författare: Sven-Olof Ryding.

19

20 Infobahnreklambyra.se Underlagsrapporten till denna guide och annan dokumentation om miljöanpassad upphandling kan laddas ner eller beställas på Ring vår Helpdesk för råd om hållbar upphandling. Tfn , måndag kl 13 15, tisdag fredag kl All information om Miljöstyrningsrådets arbete finns på Miljöstyrningsrådet Vasagatan Stockholm Växel

HUR KAN DEN OFFENTLIGA UPPHANDLING BIDRA TILL EN HÅLLBAR UTVECKLING? Annie Stålberg. Miljöanpassad upphandling

HUR KAN DEN OFFENTLIGA UPPHANDLING BIDRA TILL EN HÅLLBAR UTVECKLING? Annie Stålberg. Miljöanpassad upphandling HUR KAN DEN OFFENTLIGA UPPHANDLING BIDRA TILL EN HÅLLBAR UTVECKLING? Annie Stålberg MILJÖSTYRNINGSRÅDETS UPPDRAG Miljöstyrningsrådet är Sveriges expertorgan inom miljöanpassad offentlig upphandling och

Läs mer

UPPHANDLING ETT NYCKELVERKTYG I ARBETET FÖR ATT UPPNÅ HÅLLBARHETSMÅLEN

UPPHANDLING ETT NYCKELVERKTYG I ARBETET FÖR ATT UPPNÅ HÅLLBARHETSMÅLEN UPPHANDLING ETT NYCKELVERKTYG I ARBETET FÖR ATT UPPNÅ HÅLLBARHETSMÅLEN Sven-Olof Ryding, Miljöstyrningsrådet Presentation vid konferensen om Hållbar Kommun 2013, Stockholm den 5 oktober 2013 MILJÖSTYRNINGSRÅDET

Läs mer

FÖRST MOT ENERGIEFFEKTIVT SAMHÄLLE DETTA INNEBÄR ENERGITJÄNSTEDIREKTIVET FÖR STAT, KOMMUNER OCH LANDSTING. Annie Stålberg. Miljöanpassad upphandling

FÖRST MOT ENERGIEFFEKTIVT SAMHÄLLE DETTA INNEBÄR ENERGITJÄNSTEDIREKTIVET FÖR STAT, KOMMUNER OCH LANDSTING. Annie Stålberg. Miljöanpassad upphandling FÖRST MOT ENERGIEFFEKTIVT SAMHÄLLE DETTA INNEBÄR ENERGITJÄNSTEDIREKTIVET FÖR STAT, KOMMUNER OCH LANDSTING. Annie Stålberg AGENDA Energitjänstedirektivet Hur hjälper Miljöstyrningsrådet till Livscykelkostnad

Läs mer

Från ord till (upp)handling) Heini-Marja Suvilehto

Från ord till (upp)handling) Heini-Marja Suvilehto Från ord till (upp)handling) Heini-Marja Suvilehto 2017-11-10 Offentlig upphandling En offentlig aktör som köper en vara eller en tjänst I Sverige ca 600 miljarder kr/år Lag om offentlig upphandling (LOU)

Läs mer

#ModUpp2020. Riktlinjer för en Modern Upphandling

#ModUpp2020. Riktlinjer för en Modern Upphandling #ModUpp2020 Riktlinjer för en Modern Upphandling Vad är #ModUpp2020? #Modupp2020 är en kampanj som uppmanar offentlig sektor att ställa om till en modern upphandling genom att bli en kravställare som hanterar

Läs mer

STÄLL HÅLLBARHETSKRAV FRAMGÅNGSFAKTORER FÖR EN HÅLLBAR UPPHANDLING

STÄLL HÅLLBARHETSKRAV FRAMGÅNGSFAKTORER FÖR EN HÅLLBAR UPPHANDLING STÄLL HÅLLBARHETSKRAV FRAMGÅNGSFAKTORER FÖR EN HÅLLBAR UPPHANDLING STÄLL HÅLLBARHETSKRAV I UPPHANDLINGEN! Samhället står inför stora utmaningar inom miljö- och klimatområdet. FN:s klimatpanel har visat

Läs mer

Riktlinjer för hållbar upphandling

Riktlinjer för hållbar upphandling Bilaga 1 till Riktlinjerna för upphandlingar och inköp i Härnösands kommun Riktlinjer för hållbar upphandling 1. Bakgrund om socialt ansvarsfull och miljöanpassad offentlig upphandling... 2 2. Upphandlingsreglernas

Läs mer

Inköps- och upphandlingspolicy

Inköps- och upphandlingspolicy Inköps- och upphandlingspolicy Dokumentnamn: Policy Dokumentansvarig: Ekonomifunktionen/upphandling Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2016-12-19 DNR: KS-2016/00426 Policy för upphandling och

Läs mer

Praktiska råd för Hållbar IT-upphandling i offentlig sektor med hjälp av TCO Certified

Praktiska råd för Hållbar IT-upphandling i offentlig sektor med hjälp av TCO Certified Praktiska råd för Hållbar IT-upphandling i offentlig sektor med hjälp av TCO Certified Vägledning innan, under och efter upphandling för att ställa miljömässiga och sociala krav på ITprodukter och deras

Läs mer

Anvisningar för upphandling och inköp

Anvisningar för upphandling och inköp Kommunstyrelsen 2014-03-11 1 (5) Konsult och uppdrag Utveckling Astrid Stockenberg, 710 10 45 Anvisningar för upphandling och inköp Anvisningar för upphandling och inköp har till syfte att förtydliga riktlinjerna

Läs mer

Policy. Inköps- och upphandlingspolicy KS Föreskrifter. Plan. Program. Reglemente. Riktlinjer. Strategi. Taxa

Policy. Inköps- och upphandlingspolicy KS Föreskrifter. Plan. Program. Reglemente. Riktlinjer. Strategi. Taxa KS17-323 003 Inköps- och upphandlingspolicy Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa Version Antagen Giltig från och med Dokumentansvarig 1.0 Kommunfullmäktige 2017-01-01 Ekonomiavdelning

Läs mer

Samma krav gäller som för ISO 14001

Samma krav gäller som för ISO 14001 Förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Relaterat till motsvarande krav i ISO 14001 och EMAS De krav som ställs på miljöledningssystem enligt EMAS är samma som ingår i ISO 14001. Dessutom

Läs mer

Hållbar upphandling inom vård och omsorg

Hållbar upphandling inom vård och omsorg Hållbar upphandling inom vård och omsorg The first Nordic Conference on Sustainable Healthcare Stockholm, 2017-02-15 Margareta Bergh, hållbarhetsspecialist Sunda offentliga affärer för en hållbar framtid

Läs mer

SKL Kommentus Inköpscentral

SKL Kommentus Inköpscentral SKL Kommentus Inköpscentral Miljö och sociala krav i upphandling Peter Nohrstedt Hållbarhetschef SKL Kommentus Agenda Varför använda upphandling till att driva hållbarhetsfrågor? Vad säger nya lagen? UHMs

Läs mer

Socialt ansvarsfull upphandling

Socialt ansvarsfull upphandling Socialt ansvarsfull upphandling LOU EU- direktiv LUF Principer för offentlig upphandling Upphandlande myndigheter bör beakta miljöhänsyn och social hänsyn vid offentlig upphandling om upphandlingens art

Läs mer

Hållbar offentlig upphandling i praktiken

Hållbar offentlig upphandling i praktiken Hållbar offentlig upphandling i praktiken The training material was produced using the materials developed by ICLEI within the context of the PRIMES project (www.primes-eu.net). Upphandlingsprocessen Strategi

Läs mer

Hållbara perspektiv. Etappmål

Hållbara perspektiv. Etappmål Hållbara perspektiv I Borås Stad finns kunskap och engagemang i hållbarhetsfrågor. Kunskap ger grund för hållbara val vid konsumtion av varor och tjänster. Strukturerat miljöarbete skapar delaktighet och

Läs mer

Guide för hållbar upphandling av IT-produkter med TCO Certified

Guide för hållbar upphandling av IT-produkter med TCO Certified Guide för hållbar upphandling av IT-produkter med TCO Certified Du kan göra skillnad med hållbar upphandling IT-produkterna du köper kan bidra till sociala och miljömässiga risker, men de kan också hjälpa

Läs mer

Att ställa miljöoch sociala krav i upphandling

Att ställa miljöoch sociala krav i upphandling Att ställa miljöoch sociala krav i upphandling Möjligheter att påverka I Sverige uppskattas offentlig upphandling årligen omsätta omkring 500 miljarder kronor. Det ger en stor möjlighet att påverka produktionen

Läs mer

#ModUpp2020. Riktlinjer för en Modern Upphandling. Uppdaterad version Uppdaterad version

#ModUpp2020. Riktlinjer för en Modern Upphandling. Uppdaterad version Uppdaterad version #ModUpp2020 Riktlinjer för en Modern Upphandling Vad är ModUpp2020? #Modupp2020 är en kampanj som uppmanar offentlig sektor att ställa om till en Modern Upphandling. Det innebär att ni blir en kravställare

Läs mer

Klimathänsyn vid upphandling Klimatkommunernas workshop om upphandling Innehåll

Klimathänsyn vid upphandling Klimatkommunernas workshop om upphandling Innehåll Klimathänsyn vid upphandling Klimatkommunernas workshop om upphandling 2018 03 14 Innehåll De offentliga inköpens klimatpåverkan Livscykelperspektivet Klimathänsyn vid upphandling angreppssätt Vårt stöd

Läs mer

Hållbar offentlig upphandling. SKL 23 september 2016 Charlotta Frenander

Hållbar offentlig upphandling. SKL 23 september 2016 Charlotta Frenander Hållbar offentlig upphandling SKL 23 september 2016 Charlotta Frenander Bakgrund 1 september 2015 Upphandlingsmyndigheten Tidigare fanns upphandlingsstödet på Konkurrensverket som 2014 samlade Miljöstyrningsrådet

Läs mer

Riktlinjer för upphandling av livsmedel Knivsta kommun

Riktlinjer för upphandling av livsmedel Knivsta kommun Riktlinjer för upphandling av livsmedel Knivsta kommun Antagna av kommunfullmäktige den 23 maj 2013, 121 Riktlinjer för upphandling av livsmedel i Knivsta kommun Dessa riktlinjer utgör komplement till

Läs mer

Inga krav utöver ISO 14001

Inga krav utöver ISO 14001 Förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Relaterat till motsvarande krav i ISO 14001 och EMAS De krav som ställs på miljöledningssystem enligt EMAS utgår från kraven i ISO 14001. Dessutom

Läs mer

INKÖPS- OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Säffle kommun

INKÖPS- OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Säffle kommun INKÖPS- OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Säffle kommun Antagen av kommunfullmäktige 24 september 2012, 151 2 Innehållsförteckning Inledning... 3 1. Förhållningssätt... 3 2. Samordnad upphandling... 4 3. Standardisering...

Läs mer

Dags för Sverige att ställa krav på modern, hållbar upphandling

Dags för Sverige att ställa krav på modern, hållbar upphandling Dags för Sverige att ställa krav på modern, hållbar upphandling Sverige är redo att ställa om till en hållbar upphandling med hjälp av märkningar och certifieringar. Det är dags att skrida från ord till

Läs mer

Innovationer och krav på samhällsansvar i stadens upphandlingar (Upphandlingspolicy)

Innovationer och krav på samhällsansvar i stadens upphandlingar (Upphandlingspolicy) Miljöförvaltningen Verksamhetsstöd Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2013-05-14 Handläggare Anna Jarl Telefon: 08-508 28 179 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-06-18 p 9 Remiss från Kommunstyrelsen Dnr

Läs mer

Bilaga 2 Miljöhänsyn. Innehåll

Bilaga 2 Miljöhänsyn. Innehåll Bilaga 2 - Miljöhänsyn Sida 1 (9) Bilaga 2 Miljöhänsyn Miljöhänsyn är ett vitt begrepp som används för att definiera olika former av krav och hänsyn inom miljöområdet exempelvis energianvändning, klimatpåverkan

Läs mer

MSR inom KKV samt Energi och miljökrav inom offentlig upphandling: Tips att tänka på mm

MSR inom KKV samt Energi och miljökrav inom offentlig upphandling: Tips att tänka på mm MSR inom KKV samt Energi och miljökrav inom offentlig upphandling: Tips att tänka på mm Heini-Marja Suvilehto (Hippu) Tel 08-586 21 741 Heini-marja.suvilehto@kkv.se Nå Sveriges miljömål Begränsad klimatpåverkan

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET. Miljö och inköp

GÖTEBORGS UNIVERSITET. Miljö och inköp GÖTEBORGS UNIVERSITET Miljö och inköp 2008-09-2409 24 Relevanta synpunkter? Det var bättre förr Upphandling tar lång tid. Jag bestämmer själv vilken leverantör jag ska handla från. Inget händer om jag

Läs mer

Märken i offentlig upphandling

Märken i offentlig upphandling Märken i offentlig upphandling Nya svenska LOU år 1994 En upphandlande enhet måste noga ange vilka omständigheter den avser att beakta i de fall den väljer att anta det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet.

Läs mer

Upphandlingens möjligheter. Plusenergiforum 12 sept 2016 Charlotta Frenander

Upphandlingens möjligheter. Plusenergiforum 12 sept 2016 Charlotta Frenander Upphandlingens möjligheter Plusenergiforum 12 sept 2016 Charlotta Frenander Upphandlingsmyndigheten erbjuder Helpdesk Nyhetsbrev Konferenser & seminarier Matnyttig webbplats med: Nyheter Vägledningar Kriteriebibliotek

Läs mer

Social hänsyn i offentlig upphandling inom Göteborg Stad

Social hänsyn i offentlig upphandling inom Göteborg Stad Social hänsyn i offentlig upphandling inom Göteborg Stad PM inför arbete med ökad användning av social hänsyn i offentlig upphandling av tjänster inom Göteborg Stad 2012-02-02 Helena Sagvall och Marie

Läs mer

Inköps- och upphandlingspolicy

Inköps- och upphandlingspolicy Inköps- och upphandlingspolicy Inköps- och upphandlingspolicy Datum för beslut: 2017-06-12, 36 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Giltig till: 2020-12-31 Policy för upphandling

Läs mer

UPPHANDLINGSPOLICY. Datum RF Diarienr (5)

UPPHANDLINGSPOLICY. Datum RF Diarienr (5) UPPHANDLINGSPOLICY Datum RF 2018-02-27 Diarienr 1503081 1 (5) Upphandling är en strategiskt viktig fråga för. Upphandling ska utgå från välfärdens och medborgarnas behov och målet är att skapa goda affärer.

Läs mer

Öka dina möjligheter att sälja till offentlig sektor

Öka dina möjligheter att sälja till offentlig sektor Öka dina möjligheter att sälja till offentlig sektor Upphandlingsmyndigheten stödjer alla aktörer i den offentliga affären! Monica Sihlén monica.sihlen@uhmynd.se Segmentsansvarig Livsmedel UHM Agenda Upphandlingsmyndigheten

Läs mer

LCC som verktyg för hållbar upphandling

LCC som verktyg för hållbar upphandling LCC som verktyg för hållbar upphandling LCC som verktyg för en hållbar upphandling Luleå 2017-03-21 Heini-Marja Suvilehto, Ylva Svedenmark 3 Agenda Vad är LCC? Potential och relevans Om LCC i LOU Om användning

Läs mer

Erfarenheter från ett vägbelysningsprojekt i norra Sverige 2013

Erfarenheter från ett vägbelysningsprojekt i norra Sverige 2013 Gott exempel på miljövinst för utomhusbelysning Här beskriver vi ett exempel på hur miljönyttan vid utbyte av belysningssystem tydligt framkommer och kan jämföras genom användning av livscykelkostnadsanalys

Läs mer

Buy Smart Grön Upphandling för Smarta Inköp. Allmän information

Buy Smart Grön Upphandling för Smarta Inköp. Allmän information Buy Smart Grön Upphandling för Smarta Inköp Allmän information Innehåll Lagstiftning Energi och kostnadsbesparingar Användning av miljö- och energimärkningar Grön upphandling Produktgrupper Bakgrund Den

Läs mer

Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB

Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB 2008-01-01, reviderad 2011-08-01 Miljöledningssystem FC. AB Organisation och ansvar Ledningsgrupp Verkställande direktör Dan-Henrik Eriksson Ekonomi/ administration

Läs mer

SÅ ANVÄNDER DU LIVSCYKELKOSTNADSANALYS - FÖR AFFÄRER SOM BÅDE ÄR LÖNSAMMA OCH HÅLLBARA

SÅ ANVÄNDER DU LIVSCYKELKOSTNADSANALYS - FÖR AFFÄRER SOM BÅDE ÄR LÖNSAMMA OCH HÅLLBARA SÅ ANVÄNDER DU LIVSCYKELKOSTNADSANALYS - FÖR AFFÄRER SOM BÅDE ÄR LÖNSAMMA OCH HÅLLBARA Annie Stålberg Energiansvarig KOSTAR MILJÖANPASSNINGAR ALLTID PENGAR? Genom miljöanpassad offentlig upphandling har

Läs mer

Konkurrensverkets stöd till hållbar upphandling. Anna Lipkin 18 september 2014

Konkurrensverkets stöd till hållbar upphandling. Anna Lipkin 18 september 2014 Konkurrensverkets stöd till hållbar upphandling Anna Lipkin 18 september 2014 Ett samlat upphandlingsstöd 2014 1 januari Tillhandahålla metod- och kompetensstöd för innovationsupphandling (tidigare Vinnova).

Läs mer

Riktlinjer för upphandling

Riktlinjer för upphandling Riktlinjer för upphandling Fastställt av kommunfullmäktige 2006-06-21 143 Ersätter kommunfullmäktiges beslut 1994-10-27 90 Senast förändrat av kommunfullmäktige 2008-08-27, 184 INLEDNING 3 OMFATTNING 3

Läs mer

Sociala och miljömässiga krav

Sociala och miljömässiga krav Sociala och miljömässiga krav Utmaningar Klimatpåverkan Energianvändning God inne- och utemiljö Livskvalitet Social rättvisa Inkludering Framtids-/utvecklingsfokus Social- och miljöhänsyn I förfrågningsunderlaget

Läs mer

Möjligheter och hinder i den offentliga affären

Möjligheter och hinder i den offentliga affären ANIMALIESESSIONEN - DEN OFFENTLIG UPPHANDLING Alnarp 2011-03-03 Monica Sihlén, projektledare livsmedel, monica@msr.se DAGENS AGENDA Sverige - Det nya matlandet Miljöstyrningsrådets kriterier Ekologiska

Läs mer

Miljöarbete och miljöledningssystem. Det är ont om jordklot

Miljöarbete och miljöledningssystem. Det är ont om jordklot Miljöarbete och miljöledningssystem Det är ont om jordklot Miljöarbete och miljöledningssystem Rio de Janeiro 1992 - Agenda 21 FN:s handlingsprogram för miljö och hållbar utveckling. Regelverket (Klimatkonventionen)

Läs mer

ClueE: det juridiska perspektivet. David Langlet Joshua Prentice

ClueE: det juridiska perspektivet. David Langlet Joshua Prentice ClueE: det juridiska perspektivet David Langlet Joshua Prentice Studerade områden Det främjande regelverket hur påverkar det kommunerna? Offentlig upphandling främjare eller hämmare? Kravet på affärsmässigt

Läs mer

Hållbar Upphandling. Nätverket Renare Mark Seminarium om upphandling inom förorenade områden Luleå 13 februari 2013

Hållbar Upphandling. Nätverket Renare Mark Seminarium om upphandling inom förorenade områden Luleå 13 februari 2013 Hållbar Upphandling Nätverket Renare Mark Seminarium om upphandling inom förorenade områden Luleå 13 februari 2013 jur.kand. Linda Dahlström MAQS Law Firm EU-rätten Svenska regler om offentlig upphandling

Läs mer

InItIatIvet för. miljö ansvar

InItIatIvet för. miljö ansvar InItIatIvet för miljö ansvar Initiativet för miljöansvar Initiativet för Miljöansvar är ett av CSR Västsveriges handlingsprogram för ökat ansvarstagande, lokalt som globalt. Det är tänkt att kunna fungera

Läs mer

Sinfras interna uppförandekod:

Sinfras interna uppförandekod: Sid: 1 08-52509940 s interna uppförandekod: Fastställd 20140603 Verksamhetsidé är en inköpscentral som på uppdrag av medlemmarna sluter ramavtal i enlighet med Lag om Upphandling inom försörjningssektorn

Läs mer

BUY SMART Green Procurement for Smart Purchasing. Upphandling och skydd av klimatet. D6.3 Nationell skrift om grön upphandling - Sverige.

BUY SMART Green Procurement for Smart Purchasing. Upphandling och skydd av klimatet. D6.3 Nationell skrift om grön upphandling - Sverige. BUY SMART Green Procurement for Smart Purchasing Upphandling och skydd av klimatet D6.3 Nationell skrift om grön upphandling - Sverige Lighting www.buy-smart.info Det här dokumentet har tagits fram inom

Läs mer

Film: Giftfri förskola. YouTube: Utbildning Giftfri förskola

Film: Giftfri förskola. YouTube: Utbildning Giftfri förskola Film: Giftfri förskola YouTube: Utbildning Giftfri förskola Välkommen till en dag om upphandling och giftfri vardag! Välkomna Giftfri vardag och kemikalieregler Hållbar upphandling Övning om roller Lunch

Läs mer

Offentlig upphandling. Stockholm Digital Care 10 mars 2017 Therese Hellman

Offentlig upphandling. Stockholm Digital Care 10 mars 2017 Therese Hellman Offentlig upphandling Stockholm Digital Care 10 mars 2017 Therese Hellman Agenda Kort om Upphandlingsmyndigheten Om upphandlingsreglerna Ny upphandlingslagstiftning Nyheter i nya LOU- en överblick Upphandlingsprocessen

Läs mer

Upphandlingspolicy. 1. Syfte 1 (5)

Upphandlingspolicy. 1. Syfte 1 (5) 1 (5) Typ: Policy Giltighetstid: Tills vidare Version: 1.0 Fastställd: KF 2009-04-23, 22 Uppdateras: Innehållsförteckning 1. Syfte 2. Principer 3. Affärsetik 4. Gemensam upphandling 5. Hänsyn till små

Läs mer

Upphandling som verktyg för en giftfri vardag

Upphandling som verktyg för en giftfri vardag Upphandling som verktyg för en giftfri vardag 2017-2018 Film Giftfri förskola https://youtu.be/2pvggu8zani Sunda offentliga affärer för en hållbar framtid Nationella upphandlingsstrategin Vilka aktörer

Läs mer

Utmaningar och möjligheter med innovationsvänlig upphandling Niklas Tideklev, Konkurrensverket

Utmaningar och möjligheter med innovationsvänlig upphandling Niklas Tideklev, Konkurrensverket Utmaningar och möjligheter med innovationsvänlig upphandling 2015-01-22 Niklas Tideklev, Konkurrensverket Syftet med offentlig upphandling Säkerställa fri rörlighet för varor, tjänster, personer och kapital

Läs mer

Riktlinjer för upphandling och inköp

Riktlinjer för upphandling och inköp Riktlinjer för upphandling och inköp Ett normerande dokument som kommunfullmäktige fattade beslut om 26 mars 2018. Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Riktlinjer för upphandling och inköp Kommunfullmäktige

Läs mer

GRÖN UPPHANDLING FÖR ÖKAD ENERGIEFFEKTIVISERING. Susanne Lång Energieffektiva myndigheter 1 december 2010. Miljöanpassad upphandling

GRÖN UPPHANDLING FÖR ÖKAD ENERGIEFFEKTIVISERING. Susanne Lång Energieffektiva myndigheter 1 december 2010. Miljöanpassad upphandling GRÖN UPPHANDLING FÖR ÖKAD ENERGIEFFEKTIVISERING Susanne Lång Energieffektiva myndigheter 1 december 2010 MILJÖSTYRNINGSRÅDETS UPPDRAG Miljöstyrningsrådet är Sveriges expertorgan inom miljöanpassad offentlig

Läs mer

Nationella upphandlingsstrategin Beslut fattas under torsdagens regeringssammanträde.

Nationella upphandlingsstrategin Beslut fattas under torsdagens regeringssammanträde. Promemoria 2016-06-27 Finansdepartementet Peter Skeppström Nationella upphandlingsstrategin Beslut fattas under torsdagens regeringssammanträde. Varför en nationell upphandlingsstrategi? Aldrig tidigare

Läs mer

Riktlinje för hållbarhetskrav i upphandlingar

Riktlinje för hållbarhetskrav i upphandlingar Diarienr. 2014/996-KS nternati Riktlinje för hållbarhetskrav i upphandlingar Beslutad av kommunstyrelsen den 4 mars 2015, 72 program policy handlingsplan riktlinje Riktlinje för hållbarhetskrav i upphandlingar

Läs mer

Dokumentation av direktupphandlingar

Dokumentation av direktupphandlingar Dokumentation av direktupphandlingar Den 1 juli 2014 höjs direktupphandlingsgränsen. Samtidigt införs en utökad dokumentationsplikt som innebär att upphandlande myndigheter och enheter ska dokumentera

Läs mer

Policy för inköp och upphandling inom Värmdö kommun

Policy för inköp och upphandling inom Värmdö kommun Policy för inköp och upphandling inom Värmdö kommun Värmdö kommuns inköps- och upphandlingspolicy gäller för alla typer av inköp och upphandlingar som görs inom kommunen eller kommunens bolag. 1 Syfte

Läs mer

8. Upphandlade avtal och leverantörer ska följas upp.

8. Upphandlade avtal och leverantörer ska följas upp. Policy för upphandling och inköp 1. All anskaffning av varor, tjänster och entreprenader ska baseras på en helhetssyn där Stadens gemensamma bästa har företräde framför enskild verksamhets intresse. 2.

Läs mer

Miljöanpassad upphandling HÅLLBAR LÖNSAMHET RÄKNA MED LCC HIPPU SUVILEHTO

Miljöanpassad upphandling HÅLLBAR LÖNSAMHET RÄKNA MED LCC HIPPU SUVILEHTO HÅLLBAR LÖNSAMHET RÄKNA MED LCC HIPPU SUVILEHTO UPPHANDLING PÅVERKAR Ca 500-600 miljarder kr (EU 2,000 miljarder) 3 kategorier står för 70-80% av all miljöpåverkan BESPARINGSPOTENTIAL Om Sveriges skolor

Läs mer

Upphandling av hållbar inomhusbelysning Ställ krav och handla upp. Hultsfred Ylva Svedenmark

Upphandling av hållbar inomhusbelysning Ställ krav och handla upp. Hultsfred Ylva Svedenmark Upphandling av hållbar inomhusbelysning Ställ krav och handla upp Hultsfred 2016-10-18 Ylva Svedenmark Agenda Kort om UHM Upphandling av hållbara belysningslösningar - verktyg Beräkning av livscykelkostnader

Läs mer

Vår styrka är kombinationen av verksamhetskunnande samt ledande kompetens inom ITmanagement

Vår styrka är kombinationen av verksamhetskunnande samt ledande kompetens inom ITmanagement Sentensia är ett oberoende konsultbolag som levererar verksamhetsutveckling åt offentlig sektor. Vår styrka är kombinationen av verksamhetskunnande samt ledande kompetens inom ITmanagement och upphandling.

Läs mer

Upphandlingspolicy för Hjo kommun och dess bolag

Upphandlingspolicy för Hjo kommun och dess bolag Upphandlingspolicy för Hjo kommun och dess bolag Dokumenttyp Policy Fastställd/upprättad 2009-09-28 av Kommunfullmäktige 88 Senast reviderad 2014-02-27 av Kommunfullmäktige 5 Detta dokument gäller för

Läs mer

Vårt viktiga arbete med: Miljö Kvalitet och Säkerhet

Vårt viktiga arbete med: Miljö Kvalitet och Säkerhet Vårt viktiga arbete med: Miljö Kvalitet och Säkerhet Kvalitet & Arbetsmiljö Så här arbetar vi med kvalitet & arbetsmiljö Vi på Swea Energi och Qstar Oil har en grundfilosofi när det gäller att arbeta med

Läs mer

Inköps- och upphandlingspolicy

Inköps- och upphandlingspolicy nternati Inköps- och upphandlingspolicy för Västerås stad med helägda bolag Antagen av Kommunfullmäktige 5 maj 2011 program policy handlingsplan riktlinje program uttrycker värdegrunder och förhållningssätt

Läs mer

Dokumentation av direktupphandlingar

Dokumentation av direktupphandlingar Dokumentation av direktupphandlingar Den 1 juli 2014 infördes en utökad dokumentationsplikt som innebär att upphandlande myndigheter och enheter ska dokumentera omständigheter av betydelse om upphandlingen

Läs mer

Policy. Inköps och upphandlingspolicy KS14-293 003. Föreskrifter. Plan. Program. Reglemente. Riktlinjer. Strategi. Taxa

Policy. Inköps och upphandlingspolicy KS14-293 003. Föreskrifter. Plan. Program. Reglemente. Riktlinjer. Strategi. Taxa KS14-293 003 Inköps och upphandlingspolicy Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa Inledning Bjurholms kommun (nedan kallad kommunen) köper varor, tjänster och entreprenader

Läs mer

INKÖPS OCH UPPHANDLINGSPOLICY. för Robertsfors kommun

INKÖPS OCH UPPHANDLINGSPOLICY. för Robertsfors kommun INKÖPS OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Robertsfors kommun Policy för upphandling och inköp All anskaffning av varor, tjänster och entreprenader ska baseras på en helhetssyn där kommunens gemensamma bästa har

Läs mer

Upphandlingspolicy. för Borlänge, Falun, Gagnef, Ludvika och Säter

Upphandlingspolicy. för Borlänge, Falun, Gagnef, Ludvika och Säter Upphandlingspolicy för Borlänge, Falun, Gagnef, Ludvika och Säter Upphandlingspolicy för Borlänge, Falun, Gagnef, Ludvika och Säter. Upphandlingspolicyn gäller för kommunerna och innehåller riktlinjer

Läs mer

LIVSMEDELSSPÅRET. Monica Sihlén, projektledare livsmedel,

LIVSMEDELSSPÅRET. Monica Sihlén, projektledare livsmedel, LIVSMEDELSSPÅRET Monica Sihlén, projektledare livsmedel, monica@msr.se DAGENS AGENDA FÖR 90 MINUTER Sverige - Det nya matlandet och offentlig sektor Miljöstyrningsrådets kriterier för upphandling Ekologiska

Läs mer

Upphandla med sociala hänsyn. En guide för kommunpolitiker och offentliga inköpare

Upphandla med sociala hänsyn. En guide för kommunpolitiker och offentliga inköpare Upphandla med sociala hänsyn En guide för kommunpolitiker och offentliga inköpare Innehåll Inledning upphandlingen som verktyg för att förbättra samhället 3 Vad är upphandling med sociala hänsyn? 4 Varför

Läs mer

Inköps- och upphandlingspolicy

Inköps- och upphandlingspolicy Diarienr 2016/00929-KS nternati Inköps- och upphandlingspolicy för Västerås stad med helägda bolag Antagen av kommunfullmäktige 5 maj 2011 Reviderad av kommunfullmäktige 9 mars 2017 program policy handlingsplan

Läs mer

MILJÖSTYRNINGSRÅDETS UPPHANDLINGSKRITERIER FÖR TUNGA FORDON MILJÖSTYRNINGSRÅDET VERSION 3.0 DATUM 2009-12-21 UPPHANDLINGS- KRITERIER FORDON

MILJÖSTYRNINGSRÅDETS UPPHANDLINGSKRITERIER FÖR TUNGA FORDON MILJÖSTYRNINGSRÅDET VERSION 3.0 DATUM 2009-12-21 UPPHANDLINGS- KRITERIER FORDON UPPHANDLINGS- KRITERIER OMFATTNING TUNGA För att vara säker på att du använder senaste versionen av detta dokument besök www.msr.se/kriterier/. Där finns också mer information om Miljöstyrningsrådets upphandlingskriterier.

Läs mer

Strategiskt arbete kring livscykelkostnader

Strategiskt arbete kring livscykelkostnader Strategiskt arbete kring livscykelkostnader Genom att tillämpa ett ekonomiskt livscykelperspektiv i offentlig upphandling tar du inte enbart hänsyn till inköpspris, utan till produktens totala kostnad

Läs mer

Ställ miljökrav vid upphandling av IT-produkter. Karin Lundquist. Miljöanpassad upphandling

Ställ miljökrav vid upphandling av IT-produkter. Karin Lundquist. Miljöanpassad upphandling Ställ miljökrav vid upphandling av IT-produkter Karin Lundquist DELTAGARE OCH FÖRVÄNTNINGAR Namn Arbetsplats Funktion Vad jag vill ha svar på om miljökrav och IT-produkter i dag DAGENS AGENDA Gruppintroduktion

Läs mer

VAD HÄNDER MED DEN HÅLLBARA UPPHANDLINGEN?

VAD HÄNDER MED DEN HÅLLBARA UPPHANDLINGEN? Miljöstyrningsrådet Rapport 2010:4 VAD HÄNDER MED DEN HÅLLBARA UPPHANDLINGEN? KONSEKVENSANALYS AV STATSKONTORETS FÖRSLAG TILL BILDANDE AV Sven-Olof Ryding MILJÖSTYRNINGSRÅDET DATUM 2010-12-08 SIDOR 2 (60)

Läs mer

Varför Hållbara läkemedel? Margareta Bergh. Läkemedel och miljö, Vision 2025, Uppsala

Varför Hållbara läkemedel? Margareta Bergh. Läkemedel och miljö, Vision 2025, Uppsala Varför Hållbara läkemedel? Margareta Bergh Läkemedel och miljö, Vision 2025, Uppsala 2018-02-07 Läkemedel i miljön är inte längre ett problem Vision 2025 Hållbar upphandling som styrmedel Nuläge och önskat

Läs mer

Miljökrav och sociala krav. Advokat Nicklas Hansson 17 februari 2016 i Malmö

Miljökrav och sociala krav. Advokat Nicklas Hansson 17 februari 2016 i Malmö Miljökrav och sociala krav Advokat Nicklas Hansson 17 februari 2016 i Malmö Offentlig upphandling som verktyg Offentlig upphandling har en framträdande roll och ska vara ett av de marknadsbaserade instrumenten

Läs mer

Miljöpolicy. Miljöpolicy

Miljöpolicy. Miljöpolicy Miljöpolicy Innehållsförteckning Falköpings kommun som förebild 3 Internt miljöarbete 3 Fokusområden 4 Transporter 4 Lokaler 4 Mat 5 Dokumenttyp Policy Antagen av Kommunfullmäktige 2011-01-31 Dokumentansvarig

Läs mer

LCC och externa miljöeffekter

LCC och externa miljöeffekter LCC och externa miljöeffekter Bakgrund VARFÖR LIVSCYKELKOSTNADER? Ett livscykelperspektiv representerar en bredare syn på en vara eller tjänst. Genom att tillämpa ett livscykelperspektiv i offentlig upphandling

Läs mer

Med sikte på bättre offentliga affärer. 19 oktober 2016 Inger Ek, generaldirektör

Med sikte på bättre offentliga affärer. 19 oktober 2016 Inger Ek, generaldirektör Med sikte på bättre offentliga affärer 19 oktober 2016 Inger Ek, generaldirektör Vi bidrar till att utveckla den goda offentliga affären med fokus på hållbara, innovativa, effektiva upphandlingar och inköp.

Läs mer

Kommittédirektiv. Ett samordnat och effektivare statligt upphandlingsstöd. Dir. 2011:78. Beslut vid regeringssammanträde den 8 september 2011

Kommittédirektiv. Ett samordnat och effektivare statligt upphandlingsstöd. Dir. 2011:78. Beslut vid regeringssammanträde den 8 september 2011 Kommittédirektiv Ett samordnat och effektivare statligt upphandlingsstöd Dir. 2011:78 Beslut vid regeringssammanträde den 8 september 2011 Sammanfattning En särskild utredare får i uppdrag att utreda hur

Läs mer

Administrativa föreskrifter Städning av soprum UH

Administrativa föreskrifter Städning av soprum UH Administrativa föreskrifter UH-2014-376 Stöd för dig som vill bli leverantör till Sundsvalls kommun hittar du på sundsvall.se. Klicka på länken: http://www.sundsvall.se/anbud Sida 1 (5) Innehåll 1 Administrativa

Läs mer

Policy och riktlinje för upphandling och inköp inom Göteborgs Stad

Policy och riktlinje för upphandling och inköp inom Göteborgs Stad Styrelsehandling nr 14b 2016-04-15 Göteborgs Stad Upphandling & inköp Gemensamt för staden Policy och riktlinje för upphandling och inköp inom Göteborgs Stad - Policy N010G00167 Version: 2 Gällande from

Läs mer

Visions synpunkter på På jakt efter den goda affären (SOU 2011:73)

Visions synpunkter på På jakt efter den goda affären (SOU 2011:73) 2012-01-17 Sida 1 Visions synpunkter på På jakt efter den goda affären (SOU 2011:73) Vision har beretts möjlighet att till TCO lämna synpunkter på Delbetänkande av upphandlingsutredningen (SOU 2011:73).

Läs mer

UPPHANDLINGSPOLICY FÖR NEDANSILJANS SAMORDNINGSFÖRBUND Fastställd av styrelsen 13 juni Policy Samordningsförbundet har enligt

UPPHANDLINGSPOLICY FÖR NEDANSILJANS SAMORDNINGSFÖRBUND Fastställd av styrelsen 13 juni Policy Samordningsförbundet har enligt UPPHANDLINGSPOLICY FÖR NEDANSILJANS SAMORDNINGSFÖRBUND Fastställd av styrelsen 13 juni 2017 1. Policy Samordningsförbundet har enligt förbundsordningen sitt säte i Gagnef kommun. Samordningsförbundet förbinder

Läs mer

Inköpspolicy för Östhammars kommun

Inköpspolicy för Östhammars kommun Inköpspolicy för Östhammars kommun Antagen i kommunfullmäktige 2017-06-13, 68 osthammar.se Datum Dnr Sid 2017-06-13 KS-2017-6 1 (4) Inköpspolicy Tillämpning Denna policy gäller för alla inköp som görs

Läs mer

Mål och principer för det nordiska miljömärket Svanen

Mål och principer för det nordiska miljömärket Svanen Nordisk Ministerråd Mål och principer för det nordiska miljömärket Svanen Mål och principer för det nordiska miljömärket Svanen är fastställd av Nordiska ministerrådet för miljö den 22/10/2014. Ved Stranden

Läs mer

LCC dagens lägsta pris kan bli morgondagens högsta kostnad. Stockholm Heini-Marja Suvilehto och Carl-Martin Johborg

LCC dagens lägsta pris kan bli morgondagens högsta kostnad. Stockholm Heini-Marja Suvilehto och Carl-Martin Johborg LCC dagens lägsta pris kan bli morgondagens högsta kostnad Stockholm 2017-05-31 Heini-Marja Suvilehto och Carl-Martin Johborg Två myndigheter en fråga Samverkan en nyckel till framgång Produkter, krav

Läs mer

Innovationer och krav på samhällsansvar i stadens upphandlingar

Innovationer och krav på samhällsansvar i stadens upphandlingar Serviceförvaltningen Verksamhetsområde upphandling Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-05-31 Handläggare Lars Ericsson Telefon: 08-508 11 818 Till Servicenämnden samhällsansvar i stadens Remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på?

Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på? Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på? Karlstad den 9 december 2014 Birgitta Laurent 1 Offentlig upphandling Offentlig sektor köper varor, tjänster och byggentreprenader för 500-600

Läs mer

VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING

VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING VÄRMEK vill att man vid användande av VÄRMEK-avtal ska känna sig säker på att man engagerar leverantörer som tar ansvar för sina produkter miljömässigt,

Läs mer

LCC långsiktighet i upphandlingar med ekonomi och miljö i fokus. Annie Stålberg Miljöstyrningsrådet

LCC långsiktighet i upphandlingar med ekonomi och miljö i fokus. Annie Stålberg Miljöstyrningsrådet LCC långsiktighet i upphandlingar med ekonomi och miljö i fokus Annie Stålberg Miljöstyrningsrådet Kostar miljöanpassningar alltid pengar? Genom miljöanpassad offentlig upphandling har Sverige inte bara

Läs mer

INKÖPS OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Umeå kommunkoncern. Antaget av Umeå kommunfullmäktige

INKÖPS OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Umeå kommunkoncern. Antaget av Umeå kommunfullmäktige INKÖPS OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Umeå kommunkoncern Antaget av Umeå kommunfullmäktige 2011-05-30. 2(5) Inledning Umeå kommunkoncern (nedan kallad kommunen) köper varor, tjänster och entreprenader för

Läs mer

FÖRSLAG. Riktlinjer för upphandling. Syfte

FÖRSLAG. Riktlinjer för upphandling. Syfte FÖRSLAG Riktlinjer för upphandling Enligt Eslövs kommuns inköps- och upphandlingspolicy beslutar kommunstyrelsen om riktlinjer för kommunens inköps- och upphandlingsarbete. Denna riktlinje gäller genomförandet

Läs mer

Film: Giftfri förskola. YouTube: Utbildning Giftfri förskola

Film: Giftfri förskola. YouTube: Utbildning Giftfri förskola Film: Giftfri förskola YouTube: Utbildning Giftfri förskola Välkommen till en dag om upphandling och giftfri vardag! Välkomna Giftfri vardag och kemikalieregler Hållbar upphandling Diskussion om samverkan

Läs mer