Guide för hållbar upphandling av IT-produkter med TCO Certified

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Guide för hållbar upphandling av IT-produkter med TCO Certified"

Transkript

1 Guide för hållbar upphandling av IT-produkter med TCO Certified

2 Du kan göra skillnad med hållbar upphandling IT-produkterna du köper kan bidra till sociala och miljömässiga risker, men de kan också hjälpa dig att driva på en hållbar utveckling. Låt oss berätta hur. IT-produkter en risk för både människor och miljö IT-produkter förknippas med en rad hållbarhetsrisker under livscykeln. Brott mot mänskliga rättigheter är vanligt i tillverkningen. Skadliga ämnen förekommer både i tillverkningen och i produkterna. Produkternas livslängd förkortas ofta genom dålig ergonomi, bristande kvalitet och när de inte kan repareras och uppgraderas. Men genom att ställa krav på TCO Certified i din upphandling skapar du incitament för IT-industrin att ta miljömässigt och socialt ansvar och utvecklas i en mer hållbar riktning. Dina val har en direkt effekt på hur industrin agerar. TCO Certified gör det enklare att utmana IT-industrin IT-produkter är komplexa produkter med många och långa leverantörskedjor. Den tekniska utvecklingen går i snabb takt. Därför är det svårt att ställa relevanta krav som utmanar industrin. Ännu svårare är att följa upp att produkter och fabriker faktiskt uppfyller de krav som ställs. TCO Certified ger en färdig helhetslösning med aktuella och pådrivande krav som balanserar miljömässigt och socialt ansvar samt oberoende verifiering av att kraven uppfylls. Gemensamma krav ger större påverkan Positiv förändring sker snabbare när många organisationer ställer samma krav. TCO Certified ger inköpsorganisationer världen över en stark, gemensam röst som IT-industrin lyssnar till. I stället för att försöka möta många olika krav som ibland motsäger varandra så kan varumärkesägare fokusera på kontinuerliga förbättringar som verkligen gör skillnad.

3 En global hållbarhetscertifiering för IT-produkter TCO Certified är världens mest omfattande hållbarhetscertifiering för IT-produkter. Det är ett heltäckande verktyg, färdigt att använda, utan kostnad för den upphandlande organisationen. Krav som utmanar IT-industrin Kraven i TCO Certified går längre än lagstiftning och industristandarder. För att hela tiden utmana industrin lanserar vi en ny generation av TCO Certified var tredje år. Det gör att vi ständigt kan möta viktiga hållbarhetsutmaningar och hålla jämna steg med teknikutvecklingen. Oberoende verifiering av att kraven uppfylls Oberoende och ackrediterade verifieringspartners granskar att fabriker och produkter uppfyller alla krav i TCO Certified. Det gäller före certifikatet utfärdas, men också efteråt, under hela dess giltighetstid. Om avvikelser från kraven upptäcks tas åtgärdsplaner fram. Dessa följs upp löpande för att säkerställa att åtgärderna genomförs. En global hållbarhetscertifiering TCO Certified är giltigt i hela världen, utan några regionala variationer av krav, verifiering eller certifikatets giltighet. Certifieringen är harmoniserad med globala standarder och regelverk där det är relevant och möjligt. Några exempel är RoHS, Energy Star och viktiga konventioner från Internationella arbetsorganisationen och FN. Åtta produktkategorier TCO Certified finns för åtta produktkategorier: bildskärmar, bärbara datorer, tablets, smartphones, allt-i-ett-datorer, projektorer och headsets. I nuläget är fler än produkter från 20 varumärken certifierade. Du hittar en komplett, sökbar lista i Product Finder på tcocertified.se. Därför har IT-produkter hög prioritet IT-produkter förknippas med en rad hållbarhetsrisker under livscykeln. För många organisationer är det också en stor budgetpost, vilket betyder att era val är viktiga för leverantörerna. Att inkludera IT-produkter i planen för hållbar upphandling kan göra verklig skillnad.

4 Så upphandlar du hållbart med TCO Certified Våra tips hjälper dig att komma igång med hållbar upphandling. Hör gärna av dig till oss via för ytterligare stöd, helt kostnadsfritt. Steg 1 förbered din organisation Se över era mål Inköp av mer hållbara produkter kan hjälpa din organisation att nå nationella, internationella och egna hållbarhetsmål. Därför är det viktigt att upphandling ingår i den övergripande hållbarhetsplanen. Utforma en plan för hållbar upphandling med mätbara mål som täcker alla stora produktkategorier. Se till helheten när ni beslutar vilka produktkategorier som är mest relevanta att inkludera i planen för hållbar upphandling. Ta hänsyn till miljömässiga och sociala risker under hela livscykeln, men också vilka möjliga hållbarhetsvinster som mer hållbara inköp kan ge. Involvera rätt personer Se till att ledning och medarbetare är medvetna om de sociala och miljömässiga risker som kopplas till IT-produkter, och hur hållbar upphandling med hjälp av TCO Certified kan hjälpa er att uppnå er organisations, nationella och globala hållbarhetsmål. För att kunna arbeta strategiskt och långsiktigt med hållbar upphandling är det viktigt att både hållbarhetsplanen och planen för hållbar upphandling är beslutade på ledningsnivå. Involvera personer med kunskap om hållbarhetsfrågor i upphandlingen så att dessa aspekter finns med i hela processen: före, under och efter att kontraktet skrivs. Steg 2 prata med leverantörerna Klargör era intentioner Förklara för leverantörerna att ni kommer ta hänsyn till era sociala och miljömässiga hållbarhetsmål i upphandlingsarbetet. Gör det också tydligt att IT-produkter är en prioriterad produktgrupp när det kommer till hållbar upphandling. Involvera dem tidigt Generellt sett ansöker varumärken om certifikat när upphandlande organisationer ställer krav på TCO Certified. Informera därför leverantörer i ett tidigt skede att TCO Certified kommer finnas med som ett kontraktsvillkor i upphandlingen. Att ställa krav på senaste generationen av TCO Certified leder till fler hållbarhetscertifierade produkter på marknaden. Vi hjälper dig att komma igång Kontakta oss gärna via purchasing@tcodevelopment.com för kostnadsfri support när du vill ställa hållbarhetskrav i upphandlingar med hjälp av TCO Certified.

5 Steg 3 skriv kontrakt Sätt en tydlig titel Se till att kontraktsnamnet återspeglar de krav som är viktigast för dig, samt den produktkategori som kontraktet omfattar, exempelvis: Upphandling av mer hållbara bärbara datorer. Rätt namn ökar möjligheten till en smidig upphandlingsprocess och gör det mer sannolikt att du får rätt erbjudanden från leverantörer. Kräv certifikat som bevismedel Ställ krav på den senaste generationen av TCO Certified för den produktkategori du ska upphandla, och ange att leverantören ska visa ett giltigt certifikat som bevismedel. Att du har diskuterat TCO Certified med leverantören ger ingen garanti för att de faktiskt levererar certifierade produkter. Ge dem tid att ansöka om certifikat Inkludera en tidsfrist (exempelvis 6 månader) i kontraktet för att ge leverantörer möjlighet att ansöka om TCO Certified. På så sätt möjliggör du anbud även från de leverantörer som inte har certifierade produkter i nuläget. Det gör också att din organisation driver på hållbar utveckling i IT-industrin genom att uppmuntra varumärken att arbeta på ett mer hållbart sätt. Håll leverantörerna ansvariga Gör det tydligt att produkter måste ha ett giltigt certifikat under hela kontraktstiden även om tillverkaren uppgraderar eller uppdaterar en produktmodell under kontraktets livslängd. Inkludera en klausul som ger er rätt att häva kontraktet om en leverantör inte klarar av att visa ett giltigt certifikat som bevismedel, under hela kontraktstiden. Steg 4 när kontraktet är skrivet Avropa enligt avtalet Det är viktigt att alla som arbetar med inköp faktiskt väljer certifierade produkter enligt gällande avtal. Det gör att ni får tillgång till de omfattande livscykelkrav som ingår i TCO Certified, som driver på både miljömässig och social hållbarhet, samt oberoende verifiering av att kraven uppfylls under hela certifikatets livslängd. Ibland släpps nya versioner av produkterna under kontraktstiden och det är viktigt att även de är certifierade. Använd inköpen I hållbarhetsrapporteringen Kom ihåg att använda era mer hållbara inköp i organisationens hållbarhetsrapportering. TCO Certified-certifikaten innehåller information om energianvändning, produktens vikt och mängden återvunnen plast, verifierad av oberoende verifieringspartners. Uppgifterna kan användas för att mäta framsteg mot hållbarhetsmål kopplade till bland annat klimatpåverkan och elavfall. Håll hållbarhetsrapporterna uppdaterade genom att begära in certifikat för alla produktmodeller som levereras under hela avtalstiden.

6 Krav som driver på hållbar utveckling Certifierade produkter måste möta omfattande miljömässiga och sociala krav under hela livscykeln. Kraven driver på hållbar utveckling i både produkter och fabriker. Översikt av kraven i TCO Certified Socialt ansvar i tillverkningen ILO:s kärnkonventioner, FN:s barnkonvention, arbetsrätt, hälsa och säkerhet Proaktivt arbete med konfliktmineraler (3G+T) OECD-process eller program för ansvarsfull brytning Minskad miljöpåverkan i tillverkningen Miljöledningssystem (ISO eller EMAS) för systematiska förbättringar Information om materialanvändning Redovisning av andelen återvunnen plast i produkten Förlängd livslängd Produktgarantier och tillgänglighet av reservdelar Energieffektiva produkter och strömförsörjningsenheter Energy Star eller motsvarande Användarsäkerhet Elsäkerhet, emissioner, begränsning av bullernivåer Användarergonomi Bildkvalitet samt ergonomisk produktdesign Information om energianvändning Redovisning av produktens energianvändning Reducering av farliga ämnen Låga eller inga halter av tungmetaller och farliga ämnen (överstiger RoHS) Återtagning av uttjänta produkter System för att ta tillbaka uttjänta produkter Återvinningsanpassad produkt och förpackning Materialkodad plast samt återvinningsbart emballage Information om produktvikt Redovisning av produktens vikt

7 Oberoende partners verifierar att kraven uppfylls Verifiering av samtliga krav i TCO Certified utförs av oberoende verifieringspartners som är specialister på IT-produkter, socialt ansvar i tillverkningen eller andra hållbarhetsfrågor. Före en produkt certifieras Krav på fabrik och varumärke En oberoende granskning av kraven på socialt ansvar i tillverkningen genomförs. En plan för att rätta till eventuella avvikelser upprättas. Oberoende granskning av att miljömässiga krav uppfylls. Krav på produkten Produkten testas för att säkerställa att den möter kraven i TCO Certified. Ansökan Efter certifiering Varumärkesägare granskas Vi träffar alla varumärkesägare en gång per år för att diskutera deras framsteg inom hållbarhetsområdet. Produkter testas på nytt För att säkerställa att certifierade produkter fortsätter att uppfylla kraven testas slumpvis utvalda produkter på nytt varje år. Uppföljning av åtgärdsplaner Utvalda fabriker bevakas för att säkerställa att de åtgärdsplaner som tagits fram i den sociala granskningen faktiskt genomförs. Därför är oberoende verifiering viktigt! Utan oberoende verifiering kan du aldrig vara säker på att kraven uppfylls. Dessutom krävs resurser och expertis för att testa produkter och granska fabriker där de tillverkas. För att resultaten ska vara trovärdiga får inte verifieringsorganisationer ha någon anknytning till industrin, inköpare eller andra intressegrupper som kan påverka resultatet.

8 Kontakta oss för att komma igång! Hållbar upphandling är ett komplext område och det är lätt att göra fel. Därför finns vi här för dig! Kontakta oss gärna för kostnadsfri support, via Läs mer på tcocertified.se. Juni, 2018

Praktiska råd för Hållbar IT-upphandling i offentlig sektor med hjälp av TCO Certified

Praktiska råd för Hållbar IT-upphandling i offentlig sektor med hjälp av TCO Certified Praktiska råd för Hållbar IT-upphandling i offentlig sektor med hjälp av TCO Certified Vägledning innan, under och efter upphandling för att ställa miljömässiga och sociala krav på ITprodukter och deras

Läs mer

Hållbarhetskrav på IT-produkter TCO Certified

Hållbarhetskrav på IT-produkter TCO Certified Hållbarhetskrav på IT-produkter TCO Certified Stockholm, 11 februari 2015 emma.nolte@tcodevelopment.com Agenda Kort om TCO Development IT produkter har stor miljö och social påverkan Kraven i TCO Certified

Läs mer

#ModUpp2020. Riktlinjer för en Modern Upphandling. Uppdaterad version Uppdaterad version

#ModUpp2020. Riktlinjer för en Modern Upphandling. Uppdaterad version Uppdaterad version #ModUpp2020 Riktlinjer för en Modern Upphandling Vad är ModUpp2020? #Modupp2020 är en kampanj som uppmanar offentlig sektor att ställa om till en Modern Upphandling. Det innebär att ni blir en kravställare

Läs mer

Rapport. Framgångsfaktorer i Swedbanks upphandling av 10 000 bärbara datorer

Rapport. Framgångsfaktorer i Swedbanks upphandling av 10 000 bärbara datorer Rapport Framgångsfaktorer i Swedbanks upphandling av 10 000 bärbara datorer TCO Development, Stockholm, januari 2015 Innehåll Sammanfattning...3 Introduktion...4 Riskanalys av inköp pekar ut IT-produkter...5

Läs mer

#ModUpp2020. Riktlinjer för en Modern Upphandling

#ModUpp2020. Riktlinjer för en Modern Upphandling #ModUpp2020 Riktlinjer för en Modern Upphandling Vad är #ModUpp2020? #Modupp2020 är en kampanj som uppmanar offentlig sektor att ställa om till en modern upphandling genom att bli en kravställare som hanterar

Läs mer

Socialt ansvarstagande i tillverkningen vid landstingens upphandling av IT - vem ansvarar för att ta ansvar?

Socialt ansvarstagande i tillverkningen vid landstingens upphandling av IT - vem ansvarar för att ta ansvar? Socialt ansvarstagande i tillverkningen vid landstingens upphandling av IT - vem ansvarar för att ta ansvar? Rapport från TCO Development, september, 2015. Innehåll Om undersökningen...3 Undersökningen

Läs mer

Dags för Sverige att ställa krav på modern, hållbar upphandling

Dags för Sverige att ställa krav på modern, hållbar upphandling Dags för Sverige att ställa krav på modern, hållbar upphandling Sverige är redo att ställa om till en hållbar upphandling med hjälp av märkningar och certifieringar. Det är dags att skrida från ord till

Läs mer

SKL Kommentus hållbarhetsrapport

SKL Kommentus hållbarhetsrapport SKL Kommentus hållbarhetsrapport Vårt ansvar för hållbarhet gör stor skillnad Vi på SKL Kommentus arbetar aktivt med att driva hållbarhets frågor, både i våra upphandlade ramavtal och genom vår konsultverksamhet

Läs mer

SKL Kommentus Inköpscentral

SKL Kommentus Inköpscentral SKL Kommentus Inköpscentral Miljö och sociala krav i upphandling Peter Nohrstedt Hållbarhetschef SKL Kommentus Agenda Varför använda upphandling till att driva hållbarhetsfrågor? Vad säger nya lagen? UHMs

Läs mer

Policy för inköp och upphandling inom Värmdö kommun

Policy för inköp och upphandling inom Värmdö kommun Policy för inköp och upphandling inom Värmdö kommun Värmdö kommuns inköps- och upphandlingspolicy gäller för alla typer av inköp och upphandlingar som görs inom kommunen eller kommunens bolag. 1 Syfte

Läs mer

Miljöanpassad offentlig upphandling

Miljöanpassad offentlig upphandling Miljöanpassad offentlig upphandling The training material was produced using the materials developed by ICLEI within the context of the PRIMES project (www.primes-eu.net). Co-funded by the Intelligent

Läs mer

Nytt program för upphandling och inköp. Stefan Nordin stadsledningskontoret

Nytt program för upphandling och inköp. Stefan Nordin stadsledningskontoret Nytt program för upphandling och inköp Stefan Nordin stadsledningskontoret The Capital of Scandinavia Nytt program för upphandling och inköp Program ersätter policy i enlighet med staden intention att

Läs mer

Hållbar offentlig upphandling i praktiken

Hållbar offentlig upphandling i praktiken Hållbar offentlig upphandling i praktiken The training material was produced using the materials developed by ICLEI within the context of the PRIMES project (www.primes-eu.net). Upphandlingsprocessen Strategi

Läs mer

Miljöanpassad offentlig upphandling

Miljöanpassad offentlig upphandling Miljöanpassad offentlig upphandling The training material was produced using the materials developed by ICLEI within the context of the PRIMES project (www.primes-eu.net). Co-funded by the Intelligent

Läs mer

Miljökrav och socialt ansvar i offentlig upphandling

Miljökrav och socialt ansvar i offentlig upphandling Miljökrav och socialt ansvar i offentlig upphandling Bengt Strömstedt Miljöchef Försvarets materielverk (FMV) www.fmv.se bengt.stromstedt@fmv.se Vi levererar komplexa produkter för militär och civil användning.

Läs mer

Nya EU-direktiven DIREKTIV 2014/24/EU (LOU) DIREKTIV 2014/25/EU (LUF) DIREKTIV 2014/23/EU (Koncessioner) Nya EU-direktiven Offentlig upphandling ges en framträdande roll i Europa 2020-strategin, som ett

Läs mer

Sveriges nationella inköpscentral inom försörjningssektorn

Sveriges nationella inköpscentral inom försörjningssektorn Sveriges nationella inköpscentral inom försörjningssektorn Värmek är medlemmarna Värmek är en inköpscentral i form av en ekonomisk förening som ägs av sina 144 medlemar. Värmekhar i uppdrag av sina medlemmar

Läs mer

Hållbarhetsstyrning... 3 Hållbarhetsprogram... 4 Syfte hållbarhetsprogram... 4 Folksam Fastigheters hållbarhetsmål... 5 Hållbarhetsplan...

Hållbarhetsstyrning... 3 Hållbarhetsprogram... 4 Syfte hållbarhetsprogram... 4 Folksam Fastigheters hållbarhetsmål... 5 Hållbarhetsplan... HÅLLBARHETSPROGRAM Hållbarhetsstyrning... 3 Hållbarhetsprogram... 4 Syfte hållbarhetsprogram... 4 Folksam Fastigheters hållbarhetsmål... 5 Hållbarhetsplan... 5 Folksam Fastigheters hållbarhetskrav... 5

Läs mer

HÅLLBARHETSPOLICY. Lansa Fastigheter AB. Fastställd vid styrelsemöte

HÅLLBARHETSPOLICY. Lansa Fastigheter AB. Fastställd vid styrelsemöte HÅLLBARHETSPOLICY Lansa Fastigheter AB Fastställd vid styrelsemöte 2019-05-02 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning... 3 1.1. Syfte och mål... 3 1.2. Ansvar och styrning... 3 2. Hållbarhetspolicy... 3 2.1.

Läs mer

Arbetsrättsliga villkor i enlighet med ILO:s kärnkonventioner. Lisa Sennström Upphandlingskonferensen 23 november 2017

Arbetsrättsliga villkor i enlighet med ILO:s kärnkonventioner. Lisa Sennström Upphandlingskonferensen 23 november 2017 Arbetsrättsliga villkor i enlighet med ILO:s kärnkonventioner Lisa Sennström Upphandlingskonferensen 23 november 2017 Nya bestämmelser om arbetsrättsliga villkor Ny lagstiftning från den 1 juni 2017 Vad

Läs mer

I den här rapporten kan du läsa om det aktiva förändringsarbete vi driver genom att analysera, ställa krav, följa upp,

I den här rapporten kan du läsa om det aktiva förändringsarbete vi driver genom att analysera, ställa krav, följa upp, Vårt arbete för en mer hållbar natursten I den här rapporten kan du läsa om det aktiva förändringsarbete vi driver genom att analysera, ställa krav, följa upp, inspektera och utveckla. Allt för att komma

Läs mer

Rädda världen men hur långt är rimligt att gå? HÅLLBARA INKÖP TORSDAG DEN 11 APRIL 2019

Rädda världen men hur långt är rimligt att gå? HÅLLBARA INKÖP TORSDAG DEN 11 APRIL 2019 Rädda världen men hur långt är rimligt att gå? HÅLLBARA INKÖP TORSDAG DEN 11 APRIL 2019 1 2 Agenda Hur långt tillbaka i leverantörskedjan kan/bör obligatoriska miljö- och csr-krav ställas? Vad kan konsekvenserna

Läs mer

Så blir den nya lagstiftningen om hållbar upphandling. Hållbar upphandling 14 mars 2016 Lisa Sennström

Så blir den nya lagstiftningen om hållbar upphandling. Hållbar upphandling 14 mars 2016 Lisa Sennström Så blir den nya lagstiftningen om hållbar upphandling Hållbar upphandling 14 mars 2016 Lisa Sennström Miljö-, social- och arbetsrättsliga hänsyn i de nya upphandlingsdirektiven Möjligheterna att ta miljö-,

Läs mer

Policy. Inköps- och upphandlingspolicy KS Föreskrifter. Plan. Program. Reglemente. Riktlinjer. Strategi. Taxa

Policy. Inköps- och upphandlingspolicy KS Föreskrifter. Plan. Program. Reglemente. Riktlinjer. Strategi. Taxa KS17-323 003 Inköps- och upphandlingspolicy Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa Version Antagen Giltig från och med Dokumentansvarig 1.0 Kommunfullmäktige 2017-01-01 Ekonomiavdelning

Läs mer

Hållbarhetsprogram 2015, Slutversion

Hållbarhetsprogram 2015, Slutversion Hållbarhetsprogram 2015, Slutversion Hållbarhetspolicy Axfood AB ska sträva mot ständiga förbättringar av sitt arbete med miljö-, naturresurs- och sociala frågor. Grundläggande i arbetet är att arbeta

Läs mer

UPPHANDLINGSPOLICY. Datum RF Diarienr (5)

UPPHANDLINGSPOLICY. Datum RF Diarienr (5) UPPHANDLINGSPOLICY Datum RF 2018-02-27 Diarienr 1503081 1 (5) Upphandling är en strategiskt viktig fråga för. Upphandling ska utgå från välfärdens och medborgarnas behov och målet är att skapa goda affärer.

Läs mer

Upphandlingspolicy. för Borlänge, Falun, Gagnef, Ludvika och Säter

Upphandlingspolicy. för Borlänge, Falun, Gagnef, Ludvika och Säter Upphandlingspolicy för Borlänge, Falun, Gagnef, Ludvika och Säter Upphandlingspolicy för Borlänge, Falun, Gagnef, Ludvika och Säter. Upphandlingspolicyn gäller för kommunerna och innehåller riktlinjer

Läs mer

2.1 Omfattning Denna policy gäller alla NCC:s affärsområden och verksamheter.

2.1 Omfattning Denna policy gäller alla NCC:s affärsområden och verksamheter. NCC:s hållbarhetspolicy 1. Inledning Det krävs stora förändringar i samhället om vi på ett effektivt sätt ska kunna ta itu med globala utmaningar som klimatförändringarna och överkonsumtionen av resurser

Läs mer

Sinfras interna uppförandekod

Sinfras interna uppförandekod Sid: 1 s interna uppförandekod Verksamhetsidé är en inköpscentral som på uppdrag av medlemmarna sluter ramavtal i enlighet med Lag om Upphandling inom försörjningssektorn (LUF 2016:1146). Syftet är att

Läs mer

Uppförandekod Socialt Ansvar Hållbarhetspolicy

Uppförandekod Socialt Ansvar Hållbarhetspolicy Bilaga till Q0308, utgåva 1 Uppförandekod Socialt Ansvar Hållbarhetspolicy UTGÅVA 1, 2019 ERAB (ENTREPRENADREPARATIONER I ÖREBRO AB ORG. NR: 556476-2424) BESÖKS 0 Uppförandekod Kort version Inledning ERAB

Läs mer

Sustainability data sheet. Sto Glasfiberväv F. Alkalibeständig armeringsväv. Produktbeskrivning, se tekniskt faktablad (om tillgängligt)

Sustainability data sheet. Sto Glasfiberväv F. Alkalibeständig armeringsväv. Produktbeskrivning, se tekniskt faktablad (om tillgängligt) Alkalibeständig armeringsväv Produktbeskrivning, se tekniskt faktablad (om tillgängligt) Uppgifter för byggnadscertifieringar enligt DGNB (version 2012) Kvalitetsnivå (ENV 1.2) Produktspecifika värden

Läs mer

inte relevant inte värderad inte värderad ej tillämpligt ej tillämpligt not applicable data inte tillgänglig 10 % 0 % ej tillämpligt ej tillämpligt

inte relevant inte värderad inte värderad ej tillämpligt ej tillämpligt not applicable data inte tillgänglig 10 % 0 % ej tillämpligt ej tillämpligt Glasmosaik för Sto fasadsystem Produktbeskrivning, se tekniskt faktablad (om tillgängligt) Uppgifter för byggnadscertifieringar enligt DGNB (version 2012) Kvalitetsnivå (ENV 1.2) Produktspecifika värden

Läs mer

inte relevant 40 år (enligt BNB) se tekniskt faktablad se tekniskt faktablad ej tillämpligt not applicable % 0 % Sto SE & Co.

inte relevant 40 år (enligt BNB) se tekniskt faktablad se tekniskt faktablad ej tillämpligt not applicable % 0 % Sto SE & Co. Ljudabsorberande taksegel av återvunna PET-fibrer med aluminiumram Produktbeskrivning se tekniskt faktablad Uppgifter för byggnadscertifieringar enligt DGNB (version 2012) Kvalitetsnivå (ENV 1.2) Produktspecifika

Läs mer

VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING

VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING VÄRMEK vill att man vid användande av VÄRMEK-avtal ska känna sig säker på att man engagerar leverantörer som tar ansvar för sina produkter miljömässigt,

Läs mer

Val av leverantör och leverantörens ansvar

Val av leverantör och leverantörens ansvar - förord De flesta företag kräver en bra produkt och kvalitet till ett motsvarande relevant pris av sina leverantörer. Vi på Nudie Jeans tycker dessutom att det är mycket viktigt att ta ett större ansvar

Läs mer

Sustainability data sheet. StoCrete Betoflex. Beläggning, cementbunden. Produktbeskrivning, se tekniskt faktablad (om tillgängligt)

Sustainability data sheet. StoCrete Betoflex. Beläggning, cementbunden. Produktbeskrivning, se tekniskt faktablad (om tillgängligt) Beläggning, cementbunden Produktbeskrivning, se tekniskt faktablad (om tillgängligt) Uppgifter för byggnadscertifieringar enligt DGNB (version 2012) Kvalitetsnivå (ENV 1.2) Färg och beläggningar på mineraliska

Läs mer

Frukost möte Salems kommun 2013-04-24 Anna Karin Renström Ann-Christin Lindberg

Frukost möte Salems kommun 2013-04-24 Anna Karin Renström Ann-Christin Lindberg Frukost möte Salems kommun 2013-04-24 Anna Karin Renström Ann-Christin Lindberg Agenda LOU/LOV Lagen Upphandlingsformer Generell diskussion Hur ser det ut för lokala leverantörer idag Process Förfrågningsunderlag

Läs mer

ISO 26000. En standard om ta samhällsansvar

ISO 26000. En standard om ta samhällsansvar 1 ISO 26000 En standard om ta samhällsansvar Anna Linusson, Stockholms läns landsting, Ordförande Svenska ISO 26 000 kommittén Ordförande Internationella myndighetsgruppen 2 ISO 26000 i korthet Titel:

Läs mer

Policy för Miljö och hållbarhet

Policy för Miljö och hållbarhet Policy för Miljö och hållbarhet Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank 2017-04-25 116 Datum för fastställelse 2017-04-25 Sidan 2 Innehåll 1. Syfte... 3 3. Organisation och ansvar... 3 3.1 Styrelsen...

Läs mer

Fortum Värmes hållbarhetspolicy

Fortum Värmes hållbarhetspolicy (7) Fortum Värmes hållbarhetspolicy Denna hållbarhetspolicy är beslutad av styrelsen i AB Fortum Värme samägt med Stockholms stad (Fortum Värme). Policyns principer skall följas av medarbetare i Fortum

Läs mer

UPPHANDLINGSPOLICY FÖR NEDANSILJANS SAMORDNINGSFÖRBUND Fastställd av styrelsen 13 juni Policy Samordningsförbundet har enligt

UPPHANDLINGSPOLICY FÖR NEDANSILJANS SAMORDNINGSFÖRBUND Fastställd av styrelsen 13 juni Policy Samordningsförbundet har enligt UPPHANDLINGSPOLICY FÖR NEDANSILJANS SAMORDNINGSFÖRBUND Fastställd av styrelsen 13 juni 2017 1. Policy Samordningsförbundet har enligt förbundsordningen sitt säte i Gagnef kommun. Samordningsförbundet förbinder

Läs mer

Policy för Ansvarsfulla investeringar

Policy för Ansvarsfulla investeringar v Policy för Ansvarsfulla investeringar Fastställd av styrelsen i Xact Kapitalförvaltning AB (fondbolaget eller Xact Kapitalförvaltning) den 31 maj 2017. Värdegrund Fondbolagets uppfattning är att ett

Läs mer

Miljöledningssystem Sammanfattande punkter

Miljöledningssystem Sammanfattande punkter Miljöledningssystem Sammanfattande punkter 2017-06-12 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-06-12 1 1. Miljöutredning Definiera och beskriv verksamhetens omfattning med hänsyn till

Läs mer

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018)

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018) Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB (Rev. 2018) Innehåll Varför ett miljöledningssystem? 2 Miljöpolicy 2 Miljömål 3 Miljöprogram 4 Ledningens ansvar 11 Varför ett miljöledningssystem? Vårt miljöledningssystem

Läs mer

Hållbarhetsrapport. Woody Bygghandel AB Version 1.0

Hållbarhetsrapport. Woody Bygghandel AB Version 1.0 Hållbarhetsrapport Woody Bygghandel AB 2017 Version 1.0 Om Hållbarhetsrapporten Denna Hållbarhetsrapport lämnas av styrelsen i Woody Bygghandel AB som en fristående handling till årsredovisningen enligt

Läs mer

Förklaringstexter till SKL:s uppföljningsformulär

Förklaringstexter till SKL:s uppföljningsformulär BILAGA 2 TILL CIRKULÄR 09:86 1 (5) Förklaringstexter till SKL:s uppföljningsformulär Fråga 1 Vilken typ av företag är ni? Olika typer av företag har olika förutsättningar att arbeta med leverantörsansvar

Läs mer

Inköps- och upphandlingspolicy

Inköps- och upphandlingspolicy Inköps- och upphandlingspolicy Dokumentnamn: Policy Dokumentansvarig: Ekonomifunktionen/upphandling Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2016-12-19 DNR: KS-2016/00426 Policy för upphandling och

Läs mer

Policy för inköp och upphandling

Policy för inköp och upphandling KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2017:21-003 Policy för inköp och upphandling Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-23 194 Policy för inköp och upphandling Flens kommun handlar varor och tjänster för betydande

Läs mer

inte relevant 50 år (enligt BNB) inte värderad se tekniskt faktablad ej tillämpligt not applicable data inte tillgänglig data inte tillgänglig

inte relevant 50 år (enligt BNB) inte värderad se tekniskt faktablad ej tillämpligt not applicable data inte tillgänglig data inte tillgänglig Specialcement för StoFlexyl Produktbeskrivning se tekniskt faktablad Uppgifter för byggnadscertifieringar enligt DGNB (version 2012) Kvalitetsnivå (ENV 1.2) Färger och beläggningar på mineraliskt underlag

Läs mer

Upphandling av livsmedel frukt, grönsaker och potatis. KS 2014-335

Upphandling av livsmedel frukt, grönsaker och potatis. KS 2014-335 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-09-02 256 Upphandling av livsmedel frukt, grönsaker och potatis. KS 2014-335 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

Policy för Ansvarsfulla investeringar

Policy för Ansvarsfulla investeringar v Policy för Ansvarsfulla investeringar Fastställd av styrelsen i Xact Kapitalförvaltning AB (fondbolaget eller Xact Kapitalförvaltning) den 26 september 2018. Värdegrund Xact Kapitalförvaltning ska inom

Läs mer

MILJÖKRAV LEVERANTÖRER MILJÖKRAV FÖR DIREKTA LEVERANTÖRER. Maria Johnson Kjällström

MILJÖKRAV LEVERANTÖRER MILJÖKRAV FÖR DIREKTA LEVERANTÖRER. Maria Johnson Kjällström MILJÖKRAV FÖR DIREKTA LEVERANTÖRER Godkänd av Approved by Tjst Dept. Maria Johnson Kjällström KV teknisk grund 2013-04-11 1 (7) ÄNDRINGSFöRTECKNING RECORD OF CHANGES Ändring nummer Revision No. ÄB-nr Rev

Läs mer

SKL Kommentus Inköpscentral

SKL Kommentus Inköpscentral SKL Kommentus Inköpscentral Upphandlingsdagarna 2019 Hållbarhetsstrategiernas roll att ställa och följa upp hållbarhetskrav Peter Nohrstedt, hållbarhetschef SKL Kommentus Inköpscentral Först några ord

Läs mer

R E I N V E N T I N G I T Skolkatalog 2017

R E I N V E N T I N G I T Skolkatalog 2017 REINVENTING IT Skolkatalog 2017 Snabb & lätt Prisvärt kraftpaket Stilren laptop med HDMI-utgång för uppspelning av HD-video. Smidighet och kraft tillsammans Bara 1,5 kg - en kompakt och lätt elevdator.

Läs mer

Helena Christensen MILJÖKRAV LEVERANTÖRER MILJÖKRAV FÖR DIREKTA LEVERANTÖRER

Helena Christensen MILJÖKRAV LEVERANTÖRER MILJÖKRAV FÖR DIREKTA LEVERANTÖRER MILJÖKRAV FÖR DIREKTA LEVERANTÖRER Godkänd av Approved by Helena Christensen Tjst Dept. KV teknisk grund 2013-04-11 1 (6) ÄNDRINGSFöRTECKNING RECORD OF CHANGES Ändring nummer Revision No. ÄB-nr Rev requisition

Läs mer

BOTKYRKA KOMMUN Författningssamling

BOTKYRKA KOMMUN Författningssamling 1(5) UPPHANDLINGS- OCH INKÖPSPOLICY FÖR BOTKYRKA KOMMUN Denna policy ersätter Upphandlingspolicy för Botkyrka kommun och Riktlinjer för Botkyrka kommuns upphandlingar, antagna av kommunfullmäktige 2005-09-29,

Läs mer

Sustainability data sheet. StoPox 452 EP. Epoxigrundning för fuktiga underlag. Produktbeskrivning, se tekniskt faktablad (om tillgängligt)

Sustainability data sheet. StoPox 452 EP. Epoxigrundning för fuktiga underlag. Produktbeskrivning, se tekniskt faktablad (om tillgängligt) Epoxigrundning för fuktiga underlag Produktbeskrivning, se tekniskt faktablad (om tillgängligt) Uppgifter för byggnadscertifieringar enligt DGNB (version 2012) Kvalitetsnivå (ENV 1.2) Epoxihartsbeläggningar

Läs mer

Hållbar upphandling för en hållbar utveckling

Hållbar upphandling för en hållbar utveckling Hållbar upphandling för en hållbar utveckling Hållbar Upphandling Sveriges regioner och landsting ansvarar för att alla invånare har tillgång till en god och väl fungerande hälso- och sjukvård, tandvård

Läs mer

Upphandlingspolicy för Lekebergs kommun

Upphandlingspolicy för Lekebergs kommun Upphandlingspolicy för Lekebergs kommun Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2016-02-29 Ansvarig för revidering: Ekonomichef Ansvarig tjänsteman: Ekonomichef Diarienummer: KS 14-528 >Policy Program

Läs mer

Socialt ansvarsfull upphandling

Socialt ansvarsfull upphandling Socialt ansvarsfull upphandling LOU EU- direktiv LUF Principer för offentlig upphandling Upphandlande myndigheter bör beakta miljöhänsyn och social hänsyn vid offentlig upphandling om upphandlingens art

Läs mer

INKÖPS- OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Säffle kommun

INKÖPS- OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Säffle kommun INKÖPS- OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Säffle kommun Antagen av kommunfullmäktige 24 september 2012, 151 2 Innehållsförteckning Inledning... 3 1. Förhållningssätt... 3 2. Samordnad upphandling... 4 3. Standardisering...

Läs mer

Liten guide om offentliga upphandlingar. Till stöd för dig som förhandlar och/eller sitter i samverkan som förtroendevald i Vision Stockholms stad

Liten guide om offentliga upphandlingar. Till stöd för dig som förhandlar och/eller sitter i samverkan som förtroendevald i Vision Stockholms stad Liten guide om offentliga upphandlingar Till stöd för dig som förhandlar och/eller sitter i samverkan som förtroendevald i Vision Stockholms stad Innehåll Varför en guide? Sid. 3 ILO:s åtta kärnkonventioner

Läs mer

Västa Götalandsregionens Strategidokument. avseende. Sociala aspekter i samband med upphandling

Västa Götalandsregionens Strategidokument. avseende. Sociala aspekter i samband med upphandling 1(1) 2007-07-03 Dnr Västa Götalandsregionens Strategidokument avseende Sociala aspekter i samband med upphandling Dokumentet består av: Uppförandekod för leverantörer Handlingsplan Uppförandekod för leverantörer

Läs mer

PEFC. Spårbarhetscertifiering. För att sälja träprodukter från hållbart brukade skogar

PEFC. Spårbarhetscertifiering. För att sälja träprodukter från hållbart brukade skogar PEFC Spårbarhetscertifiering För att sälja träprodukter från hållbart brukade skogar Marknaden för certifierade produkter växer. Allt fler konsumenter vill veta att de varor de köper är tillverkade på

Läs mer

CSR Ansvarsfullt företagande

CSR Ansvarsfullt företagande CSR Ansvarsfullt företagande Det finns ett ökat tryck på våra företag att respektera mänskliga rättigheter, grundläggande arbetsrättsprinciper och grundläggande miljöstandarder oavsett var i världen vi

Läs mer

Vägledning för avrop från Litteratur

Vägledning för avrop från Litteratur för avrop från Litteratur Version 1 Datum Sid 2 (11) Innehåll 1 Om vägledningen... 4 1.1 Inledning... 4 1.2 Utveckling av vägledningen... 4 2 Ramavtalsområde... 5 2.1 Allmän information... 5 2.2 Definitioner...

Läs mer

Rutin för att ställa och följa upp etiska krav i Lunds kommuns upphandlingar

Rutin för att ställa och följa upp etiska krav i Lunds kommuns upphandlingar Rutin för att ställa och följa upp etiska krav i Lunds kommuns upphandlingar Kommunkontoret Avdelningen för miljöstrategi, folkhälsa och säkerhet Läs det här först Lunds kommun har beslutat att etiska

Läs mer

Sustainability data sheet. StoVentec Fasadskiva. Putsbärarskiva av glasgranulat. Produktbeskrivning, se tekniskt faktablad (om tillgängligt)

Sustainability data sheet. StoVentec Fasadskiva. Putsbärarskiva av glasgranulat. Produktbeskrivning, se tekniskt faktablad (om tillgängligt) Putsbärarskiva av glasgranulat Produktbeskrivning, se tekniskt faktablad (om tillgängligt) Uppgifter för byggnadscertifieringar enligt DGNB (version 2012) Kvalitetsnivå (ENV 1.2) Produktspecifika värden

Läs mer

Miljö- och Hållbarhetspolicy. Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank

Miljö- och Hållbarhetspolicy. Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank Miljö- och Hållbarhetspolicy Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank 2016-04-19 110. Datum för fastställelse 2016-04-19 Sidan 2 Innehåll 1. Syfte... 3 3. Organisation och ansvar... 3 3.1 Styrelsen...

Läs mer

Hållbar upphandling Gemensamt projekt Inköp med socialt ansvar ger hållbar upphandling Uppförandekod Verktyg för påverkan

Hållbar upphandling Gemensamt projekt Inköp med socialt ansvar ger hållbar upphandling Uppförandekod Verktyg för påverkan Hållbar upphandling Hållbar upphandling Gemensamt projekt Stockholms Läns landsting, Västra Götalandsregionen och Region Skåne är huvudmän för framförallt sjukvård men också för kollektivtrafik och hållbar

Läs mer

Sustainability data sheet. StoCryl BF 700. Golvfärg, lågemitterande. Produktbeskrivning, se tekniskt faktablad (om tillgängligt)

Sustainability data sheet. StoCryl BF 700. Golvfärg, lågemitterande. Produktbeskrivning, se tekniskt faktablad (om tillgängligt) Golvfärg, lågemitterande Produktbeskrivning, se tekniskt faktablad (om tillgängligt) Uppgifter för byggnadscertifieringar enligt DGNB (version 2018) Kvalitetsnivå (ENV 1.2) Färger och beläggningar på mineraliskt

Läs mer

Karlstads El- och Stadsnäts Hållbarhetsrapport

Karlstads El- och Stadsnäts Hållbarhetsrapport Sid 1(5) KARLSTADS EL- OCH STADSNÄT AB Karlstad 2018-04-26 karlstadsnat.se Karlstads El- och Stadsnäts Hållbarhetsrapport Under 2017 började vi på Karlstads El- och Stadsnät förverkliga vår hållbarhetsplan.

Läs mer

UPPFÖRANDEKOD FÖR LEVERANTÖRER

UPPFÖRANDEKOD FÖR LEVERANTÖRER UPPFÖRANDEKOD FÖR LEVERANTÖRER Ragn-Sellskoncernen 2 (5) Detta dokument är en lokal översättning av Ragn-Sells Code of Conduct for Supplier som antogs den 15 oktober 2018. Tänk på att det är den engelska

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION. 1. Grunddata. 2. Hållbarhetsarbete. Produktindentifikation Varunamn Sikafloor-161 Varugrupp/Varugruppsindelning: 03107

BYGGVARUDEKLARATION. 1. Grunddata. 2. Hållbarhetsarbete. Produktindentifikation Varunamn Sikafloor-161 Varugrupp/Varugruppsindelning: 03107 Denna blankett är utformad enligt Byggvarudeklarationsföreningens anvisningar för BVD2015 samt Sveriges Fog- och Limleverantörers Förenings och Sveriges Färgfabrikanters Förenings riktlinjer. Informationen

Läs mer

POLICY. Policy för upphandling och inköp

POLICY. Policy för upphandling och inköp POLICY Policy för upphandling och inköp Typ av styrdokument Policy Beslutsinstans Kommunfullmäktige Fastställd 2018-01-29, 11 Diarienummer KS 2017/88 Giltighetstid Fr.o.m. 2018-02-15 tills vidare Dokumentet

Läs mer

Statens inköpscentral Ramavtal för Användarnära IT produkter. Sid 1

Statens inköpscentral Ramavtal för Användarnära IT produkter. Sid 1 Statens inköpscentral Ramavtal för Användarnära IT produkter Sid 1 Användarnära IT produkter Rangordnat ramavtal med fastställda produkter och priser med tillbehör samt vissa tjänster Avtalsperiod: 2015-12-17

Läs mer

Spår A. Socialt ansvarstagande på riktigt - ISO 26000 i praktiken

Spår A. Socialt ansvarstagande på riktigt - ISO 26000 i praktiken Spår A. Socialt ansvarstagande på riktigt - ISO 26000 i praktiken Spårpartner: Swedish Standards Institute (SIS) Bengt Rydstedt, projektledare för Teknisk Kommitté 478 Socialt Ansvarstagande som även är

Läs mer

Sustainability data sheet. StoCryl GW 100. Impregnering, hydrofoberande. Produktbeskrivning se tekniskt faktablad

Sustainability data sheet. StoCryl GW 100. Impregnering, hydrofoberande. Produktbeskrivning se tekniskt faktablad Impregnering, hydrofoberande Produktbeskrivning se tekniskt faktablad Uppgifter för byggnadscertifierr enligt DGNB (version 2012) Kvalitetsnivå (ENV 1.2) Produktspecifika värden för livscykelanalys, LCAvärden

Läs mer

TCO Development. Grön IT Index Hösten Rapport Version

TCO Development. Grön IT Index Hösten Rapport Version TCO Development Grön IT Index Hösten 2011 Rapport Version 2011-11-11 Om Grön IT i Sverige Hösten 2011 Rapporten Grön IT i Sverige Hösten 2011 baseras på intervjuer gjorda med drygt 500 svenska företag

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2008:4 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Sociala krav vid upphandling uppförandekod för leverantörer Föredragande landstingsråd: Chris Heister Ärendet Landstingsdirektören framhåller

Läs mer

PRIMES. produktgrupp IT (PC/notebook/skärmar) Energikontor Sydost

PRIMES. produktgrupp IT (PC/notebook/skärmar) Energikontor Sydost produktgrupp IT (PC/notebook/skärmar) Energikontor Sydost Översikt Miljöpåverkan Rättslig bakgrund Rekommenderade kriterier för grön offentlig upphandling Goda exempel Bra länkar Photo courtesy of cuteimage

Läs mer

Regler vid inköp och upphandling vid Högskolan Dalarna

Regler vid inköp och upphandling vid Högskolan Dalarna Regler vid inköp och upphandling vid Högskolan Dalarna Beslut: 2015-04-10 Reviderad: - Dnr: DUC 2014/1879/10 Ersätter: - Relaterade dokument: Bilaga 1, Upphandlingsprocessen. Bilaga 2, Handläggningsordning

Läs mer

Hållbar Upphandling. Nätverket Renare Mark Seminarium om upphandling inom förorenade områden Luleå 13 februari 2013

Hållbar Upphandling. Nätverket Renare Mark Seminarium om upphandling inom förorenade områden Luleå 13 februari 2013 Hållbar Upphandling Nätverket Renare Mark Seminarium om upphandling inom förorenade områden Luleå 13 februari 2013 jur.kand. Linda Dahlström MAQS Law Firm EU-rätten Svenska regler om offentlig upphandling

Läs mer

Preems hållbarhetssystem för biodrivmedel

Preems hållbarhetssystem för biodrivmedel Preems hållbarhetssystem för biodrivmedel Preem Sustainability System for Biofuels 2011-09-07 Nadja Paz, Miljökoordinator Varuförsörjningen Preems kontrollsystem och dess grunder Kontrollsystemets grunder

Läs mer

Att våga och lyckas påverka offentlig upphandling

Att våga och lyckas påverka offentlig upphandling Att våga och lyckas påverka offentlig upphandling Seminarium den 24 januari 2019 Att våga Upphandlingslagarna betonar att sociala, miljömässiga och arbetsrättsliga hänsyn ska beaktas. Arbetsrätten ger

Läs mer

Upphandling som verktyg för en giftfri vardag

Upphandling som verktyg för en giftfri vardag Upphandling som verktyg för en giftfri vardag 2017-2018 Film Giftfri förskola https://youtu.be/2pvggu8zani Sunda offentliga affärer för en hållbar framtid Nationella upphandlingsstrategin Vilka aktörer

Läs mer

Sinfras interna uppförandekod:

Sinfras interna uppförandekod: Sid: 1 08-52509940 s interna uppförandekod: Fastställd 20140603 Verksamhetsidé är en inköpscentral som på uppdrag av medlemmarna sluter ramavtal i enlighet med Lag om Upphandling inom försörjningssektorn

Läs mer

Bedömningsmall. Riktlinjer för bedömning och jämförelse av svar på frågeformulär för uppföljning av uppförandekod

Bedömningsmall. Riktlinjer för bedömning och jämförelse av svar på frågeformulär för uppföljning av uppförandekod BILAGA 3 TILL CIRKULÄR 09:86 1 (12) Bedömningsmall Riktlinjer för bedömning och jämförelse av svar på frågeformulär för uppföljning av uppförandekod Centrala grundförutsättningar: Frågorna avser tillverkningsprocessen

Läs mer

Inköps- och upphandlingspolicy

Inköps- och upphandlingspolicy Inköps- och upphandlingspolicy Inköps- och upphandlingspolicy Datum för beslut: 2017-06-12, 36 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Giltig till: 2020-12-31 Policy för upphandling

Läs mer

Byråns interna miljöarbete

Byråns interna miljöarbete Byråns interna hållbarhetsarbete Byråns interna miljöarbete För Mannheimer Swartling innebär en hållbar affärsmodell dels att föregå med gott exempel när det gäller att bidra till en bättre miljö genom

Läs mer

Byggvarudeklaration. 1. Företagsinformation Företagsnamn: REC Indovent AB. 2. Grunddata/Produktinformation Varunamn: Drasuten

Byggvarudeklaration. 1. Företagsinformation Företagsnamn: REC Indovent AB. 2. Grunddata/Produktinformation Varunamn: Drasuten 1. Företagsinformation Företagsnamn: REC Indovent AB Adress: Box 37, 435 37 Mölndal Webbplats: www.rec-indovent.se Org. Nr: 556066-3360 VAT-Nr: SE556066336001 Kontaktperson: Kersti Lagergren Telefon: 031-67

Läs mer

Inköpspolicy för Höörs kommun

Inköpspolicy för Höörs kommun Inköpspolicy för Höörs kommun Vägledning till förtroendevalda och tjänstemän i upphandlingsfrågor samt riktlinjer vid direktupphandling KSF 2017/351 Beslutad av Kommunstyrelsen 2017-12-04, 315 Innehållsförteckning

Läs mer

KAABS Hållbarhetsstrategi

KAABS Hållbarhetsstrategi KAABS Hållbarhetsstrategi 2018-2020 KAABS Nordic AB är del av den Cirkulära ekonomin och vi har en ledande position genom en effektiv resurshantering där hållbarhetsfrågorna är integrerade i alla delar

Läs mer

inte relevant 10 år (enligt BNB) inte värderad se tekniskt faktablad ej tillämpligt not applicable data inte tillgänglig data inte tillgänglig

inte relevant 10 år (enligt BNB) inte värderad se tekniskt faktablad ej tillämpligt not applicable data inte tillgänglig data inte tillgänglig Glasfiber, naturvit, provat för skadliga ämnen Produktbeskrivning se tekniskt faktablad Uppgifter för byggnadscertifieringar enligt DGNB (version 2012) Kvalitetsnivå (ENV 1.2) Produktspecifika värden för

Läs mer

Bilaga Uppförandekod för Leverantörer

Bilaga Uppförandekod för Leverantörer Bilaga Uppförandekod för Leverantörer Godkänd av Senaste förändring Gäller from: Sid. Regionfullmäktige 2013-02-04 2013-12-01 1(5) Sveriges regioner och landstings uppförandekod för leverantörer Sveriges

Läs mer

Utvärdering av miljökrav i PC-upphandling

Utvärdering av miljökrav i PC-upphandling RAPPORT 2010-11-10 Utvärdering av miljökrav i PC-upphandling PÅ UPPDRAG AV STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Håkan Nordin, Miljökompassen AB www.sll.se Stockholm 2010-11-10 Denna rapport beskriver ett arbete som

Läs mer

EU:s kriterier för miljöanpassad offentlig upphandling av el

EU:s kriterier för miljöanpassad offentlig upphandling av el EU:s kriterier för miljöanpassad offentlig upphandling av el Miljöanpassad offentlig upphandling är ett frivilligt instrument. Detta dokument innehåller de EU-kriterier för miljöanpassad offentlig upphandling

Läs mer

Buy Smart Grön Upphandling för Smarta Inköp. Allmän information

Buy Smart Grön Upphandling för Smarta Inköp. Allmän information Buy Smart Grön Upphandling för Smarta Inköp Allmän information Innehåll Lagstiftning Energi och kostnadsbesparingar Användning av miljö- och energimärkningar Grön upphandling Produktgrupper Bakgrund Den

Läs mer

snabba fakta om vårt hållbarhetsarbete

snabba fakta om vårt hållbarhetsarbete snabba fakta om vårt hållbarhetsarbete Inom området hållbarhet har KappAhl under året som gått bland annat...... varit en av initiativtagarna till SWAR, ett svenskt projekt för renare textilproduktion

Läs mer

Syfte och organisation. Hör gärna av dig till oss om du har fler frågor. 08-587 940 00. När trader avtalet om samgåendet i kraft?

Syfte och organisation. Hör gärna av dig till oss om du har fler frågor. 08-587 940 00. När trader avtalet om samgåendet i kraft? Business Assurance DNV GL Merger - Frågor och Svar Här finner du svar på generella frågor om sammanslagningen av DNV och GL, samt frågor som gäller dig som kund till DNV Business Assurance. Hör gärna av

Läs mer