Kvalitetsredovisning grundskola. Rösjöskolan 16/17 2.0

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsredovisning grundskola. Rösjöskolan 16/17 2.0"

Transkript

1 Kvalitetsredovisning grundskola Rösjöskolan 16/17 2.0

2 Innehållsförteckning 1 Rektors sammanfattande analys av skolans resultat Enhetens prioriterade förbättringar till kommande läsår Normer och värden Resultat Analys Förbättringar Kunskaper Resultat Analys Förbättringar Elevers ansvar och inflytande Resultat Analys Förbättringar...14 Rösjöskolan, Kvalitetsredovisning grundskola 2(14)

3 1 Rektors sammanfattande analys av skolans resultat Rösjöskolan är en väletablerad skola i Skarpängsområdet. Verksamheten har under många år visat god måluppfyllelse och hög trivsel bland elever såväl som bland personalen. Att upprätthålla den höga standarden är inget som går av sig självt, det är en kompetent och engagerad personalgrupp som gör det möjligt. Att verksamheten växer samtidigt som personalomsättningen blivit högre ställer krav på bra informationskanaler och ett bra mentorssystem. Att verksamheten växer har också medfört ett utökat och bra samarbete med områdets högstadieskola. Rösjöskolans sexor är fysiskt placerade på Skarpängsskolan vilket upplevs mycket positivt av de elever som har för avsikt att gå vidare till Skarpängsskolan men mindre bra av de elever som har för avsikt att gå till annan verksamhet på högstadiet som får ett extra 'skolbyte'. Rösjöskolan har välkomnat alla elever som i skolvalet sökt oss i första hand. Utbildningsnivån på pedagogerna i verksamheten är hög. Verksamheten har en välutvecklad specialpedagoggrupp samt en välfungerande elevhälsogrupp. Inom ramen för den statliga lågstadiesatsningen har lågstadiets nio klasser varit förstärkta med ytterligare 1,4 lärare. Skolans måluppfyllelse är god men vi delar alla en strävan att få samtliga elever godkända i alla ämnen och även utmana elever som kan nå högre nivåer. Under föregående läsår arbetade vi med att skapa pedagogiska planeringar för fritids. Många på fritids uttrycker att arbetet lett till en känsla av att fritidsverksamheten är lika viktigt som skolan medan andra menar att resultatet av arbetet är svårt att använda i det dagliga arbetet. Möjligen kan detta förklaras av den ojämna utbildningskvaliteten på fritids. Specialpedagogernas arbete under året har till större del än tidigare varit av handledande karaktär. Kopplade till klasser har de aktivt stöttat pedagogerna i deras strävan att öka det tillgängliga lärandet. Specialpedagogerna arbetar aktivt med att hjälpa lärarna vid bedömning av vilka elever som behöver utökat stöd och i vilken form, det är en stor fråga som också innefattar vår gemensamma syn på lärande. Specialpedagogerna har på central nivå uppdaterat kommunens screeningplan. Skolans elevhälsogrupp har träffats så gott som varje vecka under året. I gruppen finns olika professioner representerade och var och en tar aktiv och engagerad del där så behövs. Ett utvecklingsområde som utkristalliserades genom arbetet med Specialpedagogiska Skolmyndighetens enkät är att vi behöver kategorisera våra ärenden för att bättre kunna planera det förebyggande arbetet. Vi ska också arbeta med att koppla resultat till elevernas frånvaro. Rösjöskolan, Kvalitetsredovisning grundskola 3(14)

4 2 Enhetens prioriterade förbättringar till kommande läsår Inför läsåret 17/18 ser vi en rad utvecklingsområden att arbeta vidare med. En plan för dessa kommer att göras i samråd mellan skolledning, förstelärare och deltagare i Ifousprojektet i syfte att vi ska dra åt samma håll och alltid ha ökad tillgänglighet i lärmiljön som en gemensam målbild. Under arbetet med kvalitetsredovisningen har några utvecklingsområden växt fram. En mycket stor del av eleverna når kunskapsmålen vilket gör att det finns goda möjligheter för att arbeta vidare med elevinflytande och trygghet för att nå bättre måluppfyllelse. Verksamheten behöver arbeta aktivt för att alla elever, även de elever som gott och väl når målen, ska få utmaningar och förutsättningar för att utvecklas. Förstelärarna och skolledingen kommer under nästa läsår att arbeta med utökat kollegialt lärande i personalgruppen genom väl planerad konferenstid varje vecka. Fritids har under läsåret 16/17 arbetat med att utveckla verksamheten genom att jobba med de lokala pedagogiska planeringarna samt ett nytt sätt att göra utvärdering och dokumentation. Vid vårens utvärdering har genomslaget blivit bra och tydligheten i fritids uppdrag har ökat. Under kommande läsår kommer fritids att fortsätta att arbeta vidare med att få all personal delaktiga i arbetet. I det ingår också att ta del av och arbeta med de nya direktiven i läroplanens fjärde kapitel. Förskoleklass har arbetat fram pedagogiska planeringar i likhet med fritids och utmaningen är att få förskoleklasserna att utveckla sina arbetssätt i syfte att öka elevernas delaktighet. Elevhälsogruppen ska vässa sitt arbete genom att kategorisera ärenden och koppla måluppfyllelse till elevens frånvaro. Verksamhetens trygghetsgrupp ska bli mera synlig bland annat genom klassrumsbesök och samarbete med elevrådet. Trygghetsgruppen ska arbeta främjande och förebyggande. Rösjöskolan, Kvalitetsredovisning grundskola 4(14)

5 3 Normer och värden Nämndmål Enhetsmål Enhetsindikator Förtroendet för de pedagogiska verksamheterna är högt Eleverna är trygga Andel elever som anger att de känner sig trygga på sin skola Enhetens indikatorvärde Utfall minst 94 % 93% 3.1 Resultat Arbetssätt Status Analys Vi tydliggör likabehandlingsplanen för eleverna och vårdnadshavarna. Detta görs genom genomgång av innehållet under första delen av terminen och sedan återkommande under läsåret. Under läsårets första veckor kommer klasserna att arbeta aktivt med det förebyggande arbetet enligt likabehandlingsplanen. Fortsatt utveckling av rastverksamheten med trivselledare och hög personaltäthet. Under läsåret 2016/2017 kommer elever i år 1-3 att arbeta aktivt med trivsellekar för att skapa gemenskap på rasterna. Skolans fadderverksamhet där äldre elever faddrar yngre ger trygghet i och med att fler elever känner varandra. Fadderverksamhet sker både under skol- och fritidstid. All personal på skolan arbetar för att alla elever är allas elever. Skola och fritids samplanerar i syfte att göra skoldagen sammanhållen och öka tryggheten. Genomfört med otillräckligt resultat 3.2 Analys Planerade och genomförda aktiviteter med avsett resultat Verksamhetens målsättning är 100 % trygga elever och har därför en fortsatt utmaning för att nå detta strävansmål. I yngre klasser ser vi att tryggheten upplevs som större (94% av eleverna i årskurs 3) än i de äldre årskurserna (89 % av eleverna i årskurs 6). Det har funnits kontinuitet vad gäller arbetssätt och personal som bidragit till att 100 % av eleverna i årskurs 3 uppger att de trivs på skolan och på fritidshemmet. Vårdnadshavarna med elever i förskoleklass uppger till 98% att eleverna känner sig trygga i skolan och 98 % kan också rekommendera skolan vilket är positivt. Rösjöskolan arbetar aktivt för att elevernas trygghet står i centrum. Ett sätt är att skapa goda kontakter med vårdnadshavarna som gynnar samsyn kring eleverna och deras trygghet. Verksamheten arbetar för att likabehandlingsplanen ska vara ett levande dokument. Under de första skoldagar går pedagogerna igenom den med eleverna och vid läsårets första föräldramöten får även vårdnadshavarna ta del av den. Utöver likabehandlingsplanen arbetar Rösjöskolan, Kvalitetsredovisning grundskola 5(14)

6 klasserna fram tydliga klassregler. Under höstterminen genomförs enkäten Flugan där alla eleverna i förskoleklass till årskurs 5 får svara på frågor om var otrygga ställen på skolan finns och vad som händer på skolan som inte vuxna känner till. Resultaten från enkäten har sammanställts och svaren visar siffror likvärdiga tidigare år. Ett exempel är att fler vuxna rör sig på ställen som eleverna upplever som otrygga. Till kommande läsår kommer enkäten att genomföras även under vårterminen. Kurator och skolpsykolog har vid olika tillfällen haft elevgrupper där arbetet har kretsat kring att vara en bra kamrat och värdegrund. Alla elever i årskurs 1 till 5 har rast vid samma tillfälle. Trots att det är många elever ute samtidigt har det inte blivit trångt på skolgården och det positiva är att det finns möjliget för eleverna att träffas över klassgränserna och att det är många vuxna rastvärdar ute. Rastvärdarna tid är schemalagd och många av aktiviteterna tas fram av en rastaktivitetsgrupp. Rastvärdarna bär alltid gula västar märkta med bärarens namn så eleverna lätt ska se var vuxna befinner sig och veta vem det är som de pratar med. Eleverna i förskoleklasserna har egna raster för att de ska ha mer utrymme och lära känna skolgården. Verksamheten upplever att antalet konflikter på rasterna har minskat vilket vi tror beror dels på att personaltätheten är hög och att det finns mycket för eleverna att sysselsätta sig med på rasterna. Faddring mellan äldre och yngre elever har funnits under många år. Att yngre elever får lära känna äldre skapar en ökad trygghet på skolan. Pedagogerna upplever att faddringen fungerar bäst mellan årskurs F och 3. Faddring är ett utvecklingsområde för verksamheten. Verksamheten arbetar aktivt för att pedagogerna ska se alla elever som allas elever. Sätt att göra detta på är till exempel att hälsar på alla elever och att all personal tillsammans arbetar för att lösa konflikter oavsett vilken klass eleven går i. Verksamheten arbetar aktivt för att skapa trivsel. Detta sker på olika sätt bland annat med återkommande gemensamma aktiviteter som friluftsdagar, temadagar och traditioner. Uppbyggnaden av Rösjöskolans fritidsverksamhet för årskurs 4 till 5 har fortsatt under läsåret med framgångsrikt resultat. Eleverna upplever sig delaktiga och trygga och en ökad variation av aktiviteter har erbjudits. Personalen har hittat flera olika områden som tilltalar eleverna bland annat film och samtal kring etik på nätet. Fortsatt svårighet är hur lokalerna ska användas. Lokalernas utspridda läge gör att eleverna rör sig över stora områden och personalen kan ha svårt att följa vad som händer. Här har skolan en utmaning att arbeta med. Lärarna har under flera år haft schemalagd auskultation 30 minuter per vecka då de besöker varandra för att dela varandras praktik. Det har lagt grunden till pedagogiska diskussioner om gemensamma förhållningssätt. Det har också resulterat i en större förståelse för skillnader och likheter mellan låg- och mellanstadiet. Under läsåret har fritids arbeta efter de nya fritidsplaneringarna som bland annat fokuserar på elevernas sociala utvecklig och hur trygghet skapas. Till detta har även återkommande studiedagar för fritids genomförts vilket har gett möjlighet till diskussioner i personalgruppen. Rösjöskolan, Kvalitetsredovisning grundskola 6(14)

7 Planerade och genomförda aktiviteter med otillräckligt resultat Att skapa aktiva raster för alla elever är något som verksamheten behöver arbeta ännu mer med. Under tre år har verksamheten haft samarbete med företaget Trivselledarna med syfte att skapa en meningsfull rastverksamhet för alla elever. Detta år beslutades att det var elever från årskurs 3 som skulle vara trivselledare med inriktning i första hand mot yngre elever. Till stor del har konceptet fungerat bra men både elever och vuxna upplevde att intresse varit relativt svalt. Verksamheten planerar att fortsätta med styrda rastaktiviteter men i egen regi under kommande läsår. I början av läsåret aktualiseras verksamhetens likabehandlingsplan för personal, elever och vårdnadshavare. Det behöver göras vid flera tillfällen under läsåret och ett mer aktivt arbete behöver göras med att det som står i planen följs. Verksamheten har en trygghetsgrupp bestående av rektor, lärare och personal från fritids. Trygghetsgruppen arbetar förebyggande och främjande och stöttar när incidenter händer. Om så behövs kopplas även elevhälsan och vårdnadshavare in. Verksamheten ser att antalet incidenter har minskat över tid, det beror med stor sannorlikhet på trygghetsgruppens arbete. 3.3 Förbättringar Enhetsmål Eleverna är trygga Våra förbättringar Förbättringar till läsåret 17/18: Verksamheten behöver hitta former för att fadderverksamheten ska fungera även för mellanstadiet. Ett förslag är att en klasslärartimme finns på schemat där möjlighet finns att lägga faddring och att en förslagpärm/bank med olika övningar, lekar, lektioner arbetas fram. Verksamhetens likabehandlingsplan behöver aktualisera vid flera tillfällen under läsåret och personalen behöver arbeta mer aktivt med att det som står i planen följs. Fortsatt arbete med att utveckla skolans rastaktiviteter är inplanerat till kommande läsår. För att skapa en större trygghet för eleverna kommer samtlig personal att presenteras på läsårets första dag. Fortsatt arbete med att utveckla fritidsverksamheten för årkurs 4-6. För att få en bättre insikt i hur eleverna upplever miljön kommer enkäten Flugan att genomföras vid två tillfällen under kommande läsår. Rösjöskolan, Kvalitetsredovisning grundskola 7(14)

8 4 Kunskaper Nämndmål Enhetsmål Enhetsindikator Eleverna når högt ställda kunskapskrav Skolan har en tillgänglig lärmiljö Specialpedagogisk a Skolmyndigheten för området pedagogisk miljö Enhetens indikatorvärde minst Utfall 4.1 Resultat Arbetssätt Status Analys Skolan ska arbeta för att utveckla det tillgängliga lärandet och få alla pedagoger att ha ett inkluderande förhållningssätt. Detta kan ske på olika sätt utifrån den fysiska, pedagogiska och sociala miljön. Målet är att skolan ska vara tillgänglig för alla. Till hjälp används SPSM s värderingsverktyg. Vid senaste utvärderingstillfället uppnådde skolan ett värde på 78 %. Elever i år 4-6 kommer från läsåret 16/17 att ha tillgång till egen Chromebook. Varje läsår har speciallärare och IKT-ansvarig i en Work-shop som är riktad till föräldrar till elever med läs-, skrivoch matematik-svårigheter. Föräldrarna får information om hjälpmedel såsom Inläsningstjänst, Talsyntes, stavningsprogram samt får tillfälle att praktiskt prova på. Speciallärarna har informationsträffar för övriga lärare gällande handlingsplaner, screeningar, hjälpmedel och nya riktlinjer från ledningen i koncernen vid ett tillfälle per termin. Syftet är att öka pedagogernas förståelse för hur speciallärarna arbetar för att få eleverna att nå förväntade kunskapsmål i större grad. Speciallärarna utför kontinuerliga diagnoser och screeningar för att säkerställa elevernas kunskapsutveckling. Från läsåret 16/17 använder skolan BRAVKOD i tillägg till screeningar. Eleverna bedöms formativt under läsåret. Vi förbereder eleverna för dagens aktiviteter genom att synliggöra mål, lokala pedagogiska planeringar samt planering av dagen. Genomfört med otillräckligt resultat Genomfört med otillräckligt resultat. Genomfört med otillräckligt resultat Rösjöskolan, Kvalitetsredovisning grundskola 8(14)

9 Arbetssätt Status Analys Tillgång till många pedagogiska verktyg i klassrummen som t ex Inläsningstjänst, talsyntes och stavningsprogram ger eleverna ökad valfrihet att arbeta individanpassat. Vi tar till vara ämneskompetensen hos pedagogerna genom att undervisa i varandras klasser och på så sätt arbeta fram ett gemensamt förhållningssätt kring lärandet. Skolan arbetar med kollegialt lärande och auskultation då lärarna får möjlighet att se varandras verksamheter samt studera sin egen praktik. Vi arbetar med röda tråden i skolans alla ämnen för att säkerställa progression i lärandet samt förhindra att eleverna får göra samma moment flera gånger. Ett formativt förhållningssätt hjälper eleverna framåt i sin kunskapsutveckling. På fritids arbetar alla pedagoger efter gemensamma pedagogiska planeringar. Skolans resurspedagoger erbjuder varje vecka fördjupningsarbete för elever på lågstadiet som behöver utmaningar i ett eller flera ämnen. Rösjöskolan, Kvalitetsredovisning grundskola 9(14)

10 4.2 Analys Planerade och genomförda aktiviteter med avsett resultat Rösjöskolan har god måluppfyllse vilket går att se både i resultaten från de nationella proven och betygen för årskurs 6. I första hand ser vi detta i kärnämnena matematik, svenska och engelska men även i övriga ämnen. En förklaring till den fina utvecklingen i matematik och engelska kan vara nya läromedel som hela skolan använder. Detta tror vi dels har givit eleverna en bra grund i ämnena men även lättare för lärarna att ta över från ett stadie till ett annat. Rösjöskolans specialpedagoger gör screeningar i enlighet med Täby kommuns modell. Behöver någon elev pedagogisk anpassning görs riktade insatser och om eleven riskerar att inte nå målen trots anpassningar skrivs åtgärdsprogram. Specialpedagogerna och lärarna har återkommande samtal och möten med vårdnadshavarna till de elever som riskerar att inte nå målen. Det kollegiala lärandet och diskussioner kring formativ bedömning leder till ökad medvetenhet som i sin tur gör att det systematiska arbetet ökar. BRAVKOD, ett koncept för att öka elevers läshastighet och läsförståelse, genomförs av specialpedagoger och resurslärare på skolan och ger tydliga resultat hos alla berörda elever. Skolan ska vara rolig och stimulerande för alla elever. Att variera undervisningen är av största vikt och Rösjöskolan har kommit en bit på väg. Ett sätt är att använda IT på olika sätt i undervisningen. Under läsåret har nya satsningar gjort i inköp av chromebooks och IPads för eleverna och lärarna arbetar aktivt för att på olika sätt få in IT på ett naturligt sätt i undervisningen. På mellanstadiet har arbetet fortsatt med att få alla pedagoger att arbeta ämnesinriktat istället för som klasslärare. Skolan ser flera vinster med detta arbetssätt. Pedagogerna förvärvar fördjupad kompetens då de har färre ämnen att arbeta med. Mindre planeringstid ger mer elevtid. Däremot känner pedagogerna att de behöver mer tid för samplanering och samtal kring eleverna. Eleverna upplever det positivt när lärare som brinner för sitt ämne får undervisa i det. Att vara flera lärare kring eleverna ses också som en fördel inte minst i arbetet med bedömning av elevernas kunskaper. Rösjöskolans pedagoger har under ett antal år arbetat fram skolans Röda tråd i samtliga ämnen. Röda tråden ger pedagogerna en samsyn om vilka moment som varje årskurs ska arbeta med för att få progression i ämnet och säkerställa att inga moment upprepas. På fritids används de nyskrivna pedagogiska planeringarna som ett gemensamt arbetsmaterial för all pedagogisk verksamhet. Skolan har tre resurspedagoger som arbetar med elever som behöver extra utmaningar, så kallade blå lektioner. Vid behov finns blå lektioner i engelska, matematik och svenska för lågoch mellanstadiet. Arbetet har resulterat i ökade kunskaper för eleverna och positiv feedback från vårdnadshavarna. Eleverna vittnar om att de känner glädje att gå till dessa lektioner och att de lär sig mycket. Under läsåret har verksamheten genomfört flera olika fortbildningsprojekt. Lärarna har arbetat med kollegialt lärande och IT under ledning av skolans förstelärare och IT-pedagog. Fortbildningen har skett genom föreläsningar, pedagogiska diskussioner och tillfällen till praktik i och med styrda uppgifter under auskultationstiden. För fritids har kommunens satsning på Fritidslyftet levt vidare med återkommande halva studiedagar då pedagogiska diskussioner förts. Arbetet har lett till utveckling av skolans fritids med mer positiv arbetsanda och större fokus på uppdraget. Detta har resulterat i att personalen på fritids känner större samhörighet och dessutom har fått bättre kontroll på vilka mål som skolan arbetar mot. Arbetet med planeringar, utvärderingar och Rösjöskolan, Kvalitetsredovisning grundskola 10(14)

11 dokumentation kan förbättras ytterligare. Under vårterminen har även förskoleklass arbetat fram egna pedagogiska planeringar i enlighet med det nya kapitlet i läroplanen som är riktad till förskoleklass. Planerade och genomförda aktiviteter med otillräckligt resultat Tillgängligt lärande har varit ett fortsatt utvecklingsområde under läsåret. Arbetet har lett till att vi lärt oss mycket men också att det finns oändligt att göra. Röda tråden och planeringarna för fritids och förskoleklass kommer att öka personalens förståelse för det tillgängliga arbetet. Eleverna i årskurs 4 till 6 har under höstterminen 2016 fått tillgång till en egen chromebook och alla elever har kommit igång med att använda dem som arbetsredskap i skolarbetet. Fördelar vi sett är bland annat att det är ett smidigt och lättanvänt verktyg och att eleven lätt får tillgång till dokument. Nackdelar är bland annat att pedagogerna upplever att elever använder sin chromebook till annat än skoluppgifter under lektioner. Under några år har tider för mentorssamtal funnits utlagda på alla lärares scheman. Tiden gör att eleverna vid återkommande tillfällen får sitta med lärare för att få gå igenom hur eleven ligger till kunskapsmässigt. Vid samtalen görs uppföljning av gamla individuella utvecklingsplaner och nya skrivs. Både elever och lärare ser mentorstiden som värdefull och det är ett bra tillfälle att förbereda sig för utvecklingssamtal med lärare, elever och vårdnadshavare. Att använda ett relevant språkbruk för elever i olika åldrar. Vi har inte arbetat aktivt med detta som ett pedagogiskt utvecklingsområde. Planerade men ej genomförda aktiviteter Den planerade workshopen riktad till vårdnadshavare till elever med läs-, skriv- och matematiksvårigheter har inte genomförts utan flyttats till höstterminen Förbättringar Enhetsmål Skolan har en tillgänglig lärmiljö Våra förbättringar Förbättringsområden till läsåret 17/18: Verksamheten behöver arbeta fram förhållningssätt som fungerar för alla på skolan. Detta gäller bland annat vad som gäller för användandet av IT under skoltid. Även gemensamma strukturer och förhållningssätt behöver arbetas fram och förankras i och med att det är flera pedagoger kring varje elevgrupp än tidigare. En gemensam struktur behövs för vad som gäller för alla pedagoger när man går in och ut i olika klasser. Ett behov finns rörande vilka förhållningssätt och rutiner som gäller för alla. Och en samsyn på hur lärmiljöerna ska se ut och vara möblerade behöver arbetas fram, både för skolan och fritids. Pedagogerna på mellanstadiet upplever att tid behövs för att kunna samplanera och delge varandra information kring elever. Tider för detta behöver läggas in på schemat. Arbetet med att förankra och förnya förskoleklassernas arbete efter den nya delen i Lpo11. Dokumentation av elevernas kunskaper görs i Vklass. Pedagogerna lägger in informationen men vårdnadshavarna tar inte alltid del av den. Skolan behöver bli bättre på att informera vårdnadshavarna om vilken typ av dokumentation som görs och var den finns att läsa. Rösjöskolan, Kvalitetsredovisning grundskola 11(14)

12 5 Elevers ansvar och inflytande Nämndmål Enhetsmål Enhetsindikator Eleverna når högt ställda kunskapskrav Eleverna har reellt inflytande på sitt lärande Andel elever som anger att lärarna bryr sig om vad eleverna tycker Andel elever som anger att de är med och bestämmer hur de ska arbeta med olika arbetsuppgifter Andel elever som anger att de är med och planerar sitt eget skolarbete Enhetens indikatorvärde Utfall minst 92 % 87% minst 92 % 81% minst 85 % 73% 5.1 Resultat Arbetssätt Status Analys Att medvetandegöra föräldrar och elever om vad definitionen elevmedverkan-kan/inflytande innebär. Informera om vad som står i Lgr11, att elevinflytande är en del av elevernas ansvar för sitt eget lärande. Eleverna ska i så hög grad som möjligt vara delaktiga i planeringen av nya arbetsområden och i det dagliga arbetet med hjälp av väl synliggjorda planeringar där syfte, mål och arbetssätt finns beskrivna. Varierade arbetssätt används så att eleven i förlängningen kan ta ansvar för hur han/hon lär sig på bästa sätt och då få ökad förståelse för sitt lärande. Elevens val i form av temaveckor. Individualiserade hemuppgifter. Möjlighet för eleverna i år 4-6 att få an-passad hjälp i Studierummet som är en förlängning av skoldagen med pedagog närvarande. Klassråd, elevråd, matråd och trivselledarmöte. Möjlighet för eleverna i år 4-6 att få an-passad hjälp i Studierummet som är en förlängning av skoldagen med pedagog närvarande. Genomfört med otillräckligt resultat Genomfört med otillräckligt resultat Rösjöskolan, Kvalitetsredovisning grundskola 12(14)

13 5.2 Analys Planerade och genomförda aktiviteter med avsett resultat Eleverna uppmuntras till att ta ansvar för sitt eget lärande. Eleverna får tillgång till skolans digitala plattform från och med årskurs 2 för att själva hålla reda på läxor och vad som händer i skolan. Lärarna arbetar aktivt för att låta eleverna prova olika verktyg för lärande. Under läsåret har eleverna arbetat mot att sätta egna mål för sitt kunskapsinhämtande. Detta har skett genom mentorssamtal och samtal i grupp. Genom utvärdering har eleven visat att de tagit ansvar för att de når målen och att nya mål sätts upp. Mentorsamtalen är ett viktigt forum då elev och lärare kan samtala kring hur måluppfyllelsen ska öka och på vilket sätt eleven bäst lär sig. Pedagogerna synliggör, presenterar och för diskussioner med eleverna kring olika arbetssätt vilket kan ge dem större förutsättningar att hitta ett arbetssätt som passar. Vid två tillfällen per läsår, tre dagar på hösten och tre dagar på våren, har skolan elevens val för årskurs 3 till 6. Eleverna arbetar då i blandade grupper med olika ämnesområden som de väljer mellan. Under samma veckor har eleverna i årkurs 1 och 2 temaveckor. Det upplevs som positivt och utvecklande både kunskapsmässigt och socialt. Lärarna arbetar för att göra hemuppgifter individanpassade för att alla elever ska få utmaningar och få arbeta på sin nivå. Att elever erbjuds olika svårhetsgrad på läxor eller att få digitala läxor är ett upplägg som uppskattas av både elever och vårdnadshavare. Under läsåret har verksamheten arbetat aktivt för att elevernas inflytande ska öka. Alla elever deltar vid återkommande klassråd och elevrepresentanter från årkurs 3 till 5 deltar i elevråd och matråd vilka är demokratiska processer. I elevrådet diskuterar saker som berör hela skolan. Frågor kan vara av praktisk karaktär men även beröra skolans regler och allmänna trivsel. Tillsammans med eleverna finns biträdande rektor, lärare och fritidspersonal representerade. Nytt för läsåret var prova-på"-tillfällen för elever i årskurs 1 och 2 med egna elevråd. I skolans matråd diskuteras frågor kring maten och trivseln i matsalen. Utöver representanter för klasserna i årskurs 3 till 5 finns skolans kock och personal från fritids representerade. Klasserna har klassråd minst en gång varannan vecka där eleverna själva agerar ordförande och sekreterare. På klassråden är det elevernas egna frågeställningar som tas upp till diskussion vilket ökar deras engagemang. I elevråd och matråd är elevernas frågor i fokus vilket gör att de känner att deras delaktighet är stor. Vid höstterminens start har alla klasser föräldramöten då representanter utses till skolrådet. Skolrådet träffas tre gånger per år tillsammans med rektor och biträdande rektor. Vid skolrådet informerar skolledningen om skolans verksamhet. Klassernas representanter har också möjlighet att ta upp frågor från klasserna till allmän diskussion. Verksamhetens trafikgrupp bestående av vårdnadshavare har tidigare år haft stor genomslagskraft i arbetet för en säkrare trafikmiljö kring skolan. Under detta läsår har trafikgruppen inte varit aktiv men intresse bland vårdnadshavarna har ökat. Lärarna i årskurs 4 till 6 arbetar med "Studierummet" som är extra elevtid då eleverna kan ta igen missade moment, få genomgångar repeterade, få extra stöd eller arbeta med något som de ligger efter med. Elever och lärare upplever Studierummet som något mycket positivt och ses som en viktig del i den goda måluppfyllelsen på mellanstadiet. Rösjöskolan, Kvalitetsredovisning grundskola 13(14)

14 Planerade och genomförda aktiviteter med otillräckligt resultat Resultatet från Våga Visaenkäten visar att elevernas uppfattning om sitt reella inflytande på lärandet under läsåret 16/17 har minskat. Pedagogerna upplever att många genomförda aktiviteter har gett resultat men elevernas svar visar att det finns områden att förbättra. Samtliga pedagoger behöver bli bättre på att ta med eleverna vid både lång- och kortsiktiga planeringar. Trots att verksamheten arbetar för att öka elevernas ansvar och inflytande förstår inte alltid eleverna innebörden av begrepp som delaktighet, medbestämmande och inflytande. En viktig bit är tydlighet i vad de olika begrepp innebär. Verksamheten behöver arbeta för att bli ännu mer konkret och tydlig när vi informerar vårdnadshavare och elever. Verksamheten behöver förtydliga för både vårdnadshavarna och eleverna hur och när de kan vara med och påverka. Vid utvecklingssamtalet ska en återkommande punkt vara hur eleverna kan vara med och påverka sitt eget lärande. 5.3 Förbättringar Enhetsmål Eleverna har reellt inflytande på sitt lärande Våra förbättringar Förbättringsområden till läsåret 17/18: Diskussion vid föräldramöten kring vad elevinflytande innebär kan skapa en större förståelse hos vårdnadshavarna. Även pedagogerna behöver diskutera vad elevinflytande innebär för att öka samsynen. Elevernas förslag och önskemål kring ämnen till elevens val ska tas i beaktning. Studierummet har över lag varit en mycket framgångsrik verksamhet på mellanstadiet. Eventuellt skulle en liknande verksamhet för lågstadiet i form av t.ex. läsgrupper eller mattestuga arbetas fram. Verksamheterna behöver öka elevernas delaktighet vid planeringar och utvärderingar. Rösjöskolan, Kvalitetsredovisning grundskola 14(14)

Kvalitetsredovisning grundskola. Rösjöskolan 17/18 2.0

Kvalitetsredovisning grundskola. Rösjöskolan 17/18 2.0 Kvalitetsredovisning grundskola Rösjöskolan 17/18 2.0 Innehållsförteckning 1 Rektors sammanfattande analys av skolans... 3 2 Enhetens prioriterade förbättringar till kommande läsår... 4 3 Normer och värden...

Läs mer

Lokal arbetsplan 2017/2018

Lokal arbetsplan 2017/2018 1(14) Lokal arbetsplan 2017/2018 Rösjöskolan 2:0 Alla elever varje elev här öppnas dörren till framtiden. 2(14) Innehållsförteckning Ledningsdeklaration... 3 Skolans verksamhet... 4 Organisation... 5 Skolans

Läs mer

Kvalitetsredovisning grundskola. Viggby RO

Kvalitetsredovisning grundskola. Viggby RO Kvalitetsredovisning grundskola Viggby RO Innehållsförteckning 1 Rektors sammanfattande analys av skolans resultat... 3 2 Enhetens prioriterade förbättringar till kommande läsår... 3 3 Normer och värden...

Läs mer

Kvalitetsredovisning grundskola. Myrängen

Kvalitetsredovisning grundskola. Myrängen Kvalitetsredovisning grundskola Myrängen Innehållsförteckning 1 Rektors sammanfattande analys av skolans resultat... 3 2 Enhetens prioriterade förbättringar till kommande läsår... 4 3 Normer och värden...

Läs mer

Plan mot kränkande behandling läsår 2018/2019 Rösjöskolan

Plan mot kränkande behandling läsår 2018/2019 Rösjöskolan Plan mot kränkande behandling läsår 2018/2019 Rösjöskolan Verksamheter som omfattas av planen: Förskoleklass, grundskola åk 1-6 och fritidsverksamhet. Ansvarig för planen: Gabriella Ceder, rektor, och

Läs mer

Fullersta rektorsområde

Fullersta rektorsområde Fullersta rektorsområde Fullersta rektorsområde ligger i Huddinge i ett naturskönt område med närhet till skog, sjöar och idrottsplats. Rektorsområdet har ca 90 personal och ca 580 elever som är uppdelade

Läs mer

Lokal arbetsplan 2018/2019

Lokal arbetsplan 2018/2019 1(17) Lokal arbetsplan 2018/2019 Rösjöskolan 2.0 2(17) Innehållsförteckning Ledningsdeklaration... 3 Skolans verksamhet... 4 Organisation... 5 Skolans systematiska kvalitetsarbete... 8 Uppdrag... 9 Prioriterade

Läs mer

Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/18 Skolområde 1

Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/18 Skolområde 1 Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/18 Skolområde 1 Lärande Studieresultat ämnesprov grundskolan Antal elever Antal elever som har: Procent Svenska Nått målen i ämnesprovet* Åk 3 10 7 70 % Svenska Åk

Läs mer

Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018. Skola: Sandarne skola

Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018. Skola: Sandarne skola Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018 Skola: Sandarne skola Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018 Skola: Sandarne skola I er Utvecklings-/Arbetsplan beskriver ni hur ni kommer att arbeta med BUN/förvaltningens

Läs mer

Kvalitetsdokument 2015/2016 Viktor Rydbergs samskola

Kvalitetsdokument 2015/2016 Viktor Rydbergs samskola Kvalitetsdokument 2015/2016 Viktor Rydbergs samskola Skolans utvecklingsarbete 1. Hur har ni lyckats med era utvecklingsområden för innevarande läsår? VRS har under läsåret 2015/2016 arbetat med identifierade

Läs mer

Kvalitetsdokument 2016, Grundskola

Kvalitetsdokument 2016, Grundskola Kvalitetsdokument 2016, Grundskola Innehållsförteckning 1 Re 336 Fribergaskolan... 3 1.1 Skolans utvecklingsarbete... 3 Kvalitetsdokument 2016, Grundskola 2(6) 1 Re 336 Fribergaskolan 1.1 Skolans utvecklingsarbete

Läs mer

Parkskolan åk 1-6, Läsåret

Parkskolan åk 1-6, Läsåret Arbetsplan åk 1-6 Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande prioriterade områden, som finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret 2018-19 Fortsatt utveckling av inkluderande arbetssätt

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR VAD SKOLA LÄSÅRET

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR VAD SKOLA LÄSÅRET SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR VAD SKOLA LÄSÅRET 2016-2017 TRYGGHET OCH STUDIERO -Vi kommer att fortsätta ha en hög vuxennärvaro på raster, vid bussar och vid olika aktiviteter så att eleverna känner

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete

Systematiskt Kvalitetsarbete Systematiskt Kvalitetsarbete 2017-2018 Tomtbergaskolans rektorsområde Eleverna känner sig nöjda med vår skola och är trygga här oavsett ålder. Tryggheten bland fritidsbarnen är ännu högre, vi har stora

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 1 (5) Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Rektor (2014-06-05 ) Gäller för: Norrgårdsskolan Giltig fr.o.m.: 2014-06-05 Dokumentansvarig: Rektor,

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Åsaka skola F

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Åsaka skola F Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan Åsaka skola F-6 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 4 REDOVISNING

Läs mer

Mellanvångsskolan läsåret 2015/2016

Mellanvångsskolan läsåret 2015/2016 Kvalitetsplan Mellanvångsskolan läsåret 2015/2016 2015-08-14 Innehåll Kvalitetsplan... 2 Prioriterade område läsåret 2015-2016... 3 Förväntansdokument... 6 Kvalitetsuppföljning... 6 Kvalitetsplan Huvudman,

Läs mer

Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/2018 Hede-och Tanumskolan Förskoleklass-årskurs 6

Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/2018 Hede-och Tanumskolan Förskoleklass-årskurs 6 Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/2018 Hede-och Tanumskolan Förskoleklass-årskurs 6 Lärande Verksamhetens måluppfyllelse Svenska Studieresultat ämnesprov grundskolan Betyg Antal elever Antal elever

Läs mer

STORFORS KOMMUN. Kroppaskolan Årskurs 1 3

STORFORS KOMMUN. Kroppaskolan Årskurs 1 3 STORFORS KOMMUN Kroppaskolan Årskurs 1 3 Lokal arbetsplan Läsåret 2016-2017 Inledning: Kroppaskolan ligger i Storfors tätort och innefattar förskoleklass årskurs 3 samt fritidshem. Skolan har totalt 136

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR VADS SKOLA LÄSÅRET

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR VADS SKOLA LÄSÅRET SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR VADS SKOLA LÄSÅRET 2018-2019 TRYGGHET OCH STUDIERO - De rutiner vi har som bygger på Skollagen samt trivselregler och hög vuxennärvaro fungerar väl, både enligt lärare,

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015

LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 GRUNDSKOLA: Drottningdals skola 1. UNDERLAG Varje skola i Sverige har i uppdrag att beskriva hur det systematiska kvalitetsarbetet fungerar under läsåret samt beskriva hur vi

Läs mer

Karlbergsskolan RO Läsårsplan

Karlbergsskolan RO Läsårsplan L Ä SÅR 2016/2017 Karlbergsskolan RO Läsårsplan Innehållsförteckning Vårt rektorsområde... 3 Vision... 3 Nationella mål... 4 Prioriterade mål och indikatorer... 4 Karlbergsskolan RO, Läsårsplan 2(9) Vårt

Läs mer

Futuraskolan Rådan. Sollentuna kommun

Futuraskolan Rådan. Sollentuna kommun Futuraskolan Rådan Sollentuna kommun Observationen genomfördes av: Pia Claesson, Upplands Väsby kommun Ansa Messner, Nacka kommun Veckorna 11 och 12, 2018 Innehållsförteckning Kort om skolan Observatörernas

Läs mer

You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer (

You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer ( Varje år upprättar skolan en likabehandlingsplan. Denna plan gäller för läsåret 2013/2014. Den nya likabehandlingsplanen ska förankras; i gruppen, på en arbetsplatsträff på klassråd och elevråd under september

Läs mer

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola 1 Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete 2016 Kingelstad Byskola skola 2 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten Kingelstad Byskola HB startade i december 2012 med förskola. Efter att ha fått tillstånd

Läs mer

Verksamhetsplan. Malmens skola och fritidshem 2017/2018

Verksamhetsplan. Malmens skola och fritidshem 2017/2018 Verksamhetsplan Malmens skola och fritidshem 2017/2018 Augusti 2017 Verksamhetsplan - Systematiskt kvalitetsarbete Malmens skola och fritidshem Verksamhetsidé vision På vår skola ska ingen känna sig diskriminerad,

Läs mer

Plan för likabehandling, mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för likabehandling, mot diskriminering och kränkande behandling Plan för likabehandling, mot diskriminering och kränkande behandling Lackarebäcksskolan Läsåret 2018/2019 Introduktion Omfattning Planen omfattar Lackarebäcksskolan grundskola F-6, grundsärskola samt fritidshemmen

Läs mer

Rapport HT Jarlabergs skola. Nacka kommun

Rapport HT Jarlabergs skola. Nacka kommun Rapport HT-2017 Jarlabergs skola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Emma Åkerberg, Danderyds kommun Marie Lindström, Sollentuna kommun Sara Kicklighter, Sollentuna kommun Vecka 46, 2017 Innehållsförteckning

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010/2011 för

Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Åbyggeby skola och fritidshem Kerstin Norlin biträdande rektor 1. Inledning Verksamheten har bedrivits med 70 barn i åldrarna 6-10 år, fördelade i förskoleklass upp till

Läs mer

Kungsgårdens skola arbetsplan

Kungsgårdens skola arbetsplan Kungsgårdens skola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) Birgitta Wikström 2015-11-05 Kungsgårdens skola arbetsplan 2015-2016 MEDBORGARE Kunskapsnämndens mål 2015 Kunskapsförvaltningens verksamheter

Läs mer

Grindstuskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-3 samt fritidsavdelning

Grindstuskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-3 samt fritidsavdelning Grindstuskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-3 samt fritidsavdelning Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Arbetsplan. för Paradisskolans gula arbetslag 7a, 7b, 8a, 8b. Läsåret 15/16

Arbetsplan. för Paradisskolans gula arbetslag 7a, 7b, 8a, 8b. Läsåret 15/16 Arbetsplan för Paradisskolans gula arbetslag 7a, 7b, 8a, 8b Läsåret 15/16 Vision och verksamhetens inriktning Trollhättans stads vision Trollhättan en stolt och innovativ stad med plats för framtiden Verksamhetens

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling för Marieskolan med fritidshem

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling för Marieskolan med fritidshem Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling för Marieskolan med fritidshem Läsår 2018/2019 Planen gäller från: 2018-08-16 Planen gäller till: terminsstart 2019-08- Utvärdering och revidering

Läs mer

Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14 Insjöns skola och förskoleklass.

Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14 Insjöns skola och förskoleklass. Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14 Insjöns skola och förskoleklass. Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

KVALITETSSAMMANFATTNING MARIESKOLAN LÄSÅR

KVALITETSSAMMANFATTNING MARIESKOLAN LÄSÅR slutversion 1. Kunskaper Kartläggningen i förskoleklass vårterminen visar i svenska ett mycket positivt resultat i språkutvecklingsarbetet. Även kartläggningen i matematik visar också ett positiv resultat,

Läs mer

Kvalitetsredovisning grundskola. Skarpängsskolan

Kvalitetsredovisning grundskola. Skarpängsskolan Kvalitetsredovisning grundskola Skarpängsskolan Innehållsförteckning 1 Rektors sammanfattande analys av skolans... 3 2 Enhetens prioriterade förbättringar till kommande läsår... 3 3 Normer och värden...

Läs mer

Utbildningsinspektion i Nygårdsskolan, grundskola F 3

Utbildningsinspektion i Nygårdsskolan, grundskola F 3 Utbildningsinspektion i Lilla Edets kommun Nygårdsskolan Dnr 53-2005:1523 Utbildningsinspektion i Nygårdsskolan, grundskola F 3 Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av skolan...2 Sammanfattande

Läs mer

Borbackas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Borbackas plan mot diskriminering och kränkande behandling Borbackas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: F-6 samt fritidshem Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen F-6 samt

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Bildningsnämnden Lokal arbetsplan Läsåret 2017-2018 Prästbols skola Innehåll Kunskap och kompetens...3 Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag.3 Vision för grundskolan i Sunne kommun.3 Vad som ska

Läs mer

Stjärneboskolan Läsåret 2007-2008. Kvalitetsredovisning

Stjärneboskolan Läsåret 2007-2008. Kvalitetsredovisning Stjärneboskolan Läsåret 2007-2008 Kvalitetsredovisning STJÄRNEBOSKOLAN Skolan ligger vid norra infarten till Kisa, mellan Kisasjön och ett närliggande skogsområde. I detta skogsområde finns skolans uteklassrum

Läs mer

Arbetsplan 2013/2014. Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst

Arbetsplan 2013/2014. Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst Arbetsplan 2013/2014 Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Kunskaper 5. Läroplansmål Elevernas

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling/ Likabehandlingsplan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling/ Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling/ Likabehandlingsplan Gullstensskolan F- 6, fritidshem samt grundsärskolan 2017-2018 Likabehandlingsplan 2017-2018 Gullstensskolan yngre Förord En likabehandlingsplan

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Tällbergs skola

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Tällbergs skola Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Tällbergs skola Kvalitetsredovisning 2013/2014 Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och

Läs mer

Kvalitetsrapport för Lorensberga skolområde läsåret

Kvalitetsrapport för Lorensberga skolområde läsåret Kvalitetsrapport för Lorensberga skolområde läsåret 2015-16 GÄLLANDE FÖR VERKSAMHETEN I Lorensberga skola grundskola åk 4-6 Ansvarig rektor åk 4-6 Ann-Katrin Bohman Innehåll Styrkort 2015-2016... 1 KVALITETSARBETE...

Läs mer

KVALITETSRAPPORT. Fritidshem Mariaskolan. Läsåret 2014/2015

KVALITETSRAPPORT. Fritidshem Mariaskolan. Läsåret 2014/2015 KVALITETSRAPPORT Fritidshem Mariaskolan Läsåret 2014/2015 1 1. Inledning Underlaget till denna Kvalitetsrapport har varit fritidshemmens uppföljningar och dokumentation under läsåret 2014/2015, samt arbetslagens

Läs mer

Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018. Skola: Grundsärskolan

Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018. Skola: Grundsärskolan Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018 Skola: Grundsärskolan Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018 Skola: Grundsärskolan Grundsärskolan inriktning grundsärskola består av tre grupper, Basgrupp 1,

Läs mer

Kvalitetsanalys för Sickla skola läsåret 2012/13

Kvalitetsanalys för Sickla skola läsåret 2012/13 Datum 2013-09-05 1 (11) Kvalitetsanalys för Sickla skola läsåret 2012/13 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Västra Husby FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM

VERKSAMHETSPLAN Västra Husby FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 1 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 2 Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 3 Sammanfattning av läsåret 2017/18 3 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår 4

Läs mer

Sid 1 (8) Dnr Giltig fr.o.m Giltig t.o.m Östermalmsskolan

Sid 1 (8) Dnr Giltig fr.o.m Giltig t.o.m Östermalmsskolan Sid 1 (8) Östermalmsskolan Verksamhetsbeskrivning Östermalmsskolan är en kommunal grundskola i Stockholms innerstad. Det är en F 6 skola med integrerad skolbarnsomsorg t.o.m. skolår 3 och fristående fritidsklubb

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Göteborgs kommun ostragoteborg@ostra.goteborg.se Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Sandeklevsskolan 7-9 i Göteborgs kommun 2 (9) Uppföljning av tillsyn i Sandeklevsskolan

Läs mer

Handlingsplan för Djursdala skola och fritidshem 2015/2016. Upprättad i juni 2015

Handlingsplan för Djursdala skola och fritidshem 2015/2016. Upprättad i juni 2015 Handlingsplan för Djursdala skola och fritidshem 2015/2016 Upprättad i juni 2015 Vi ska bli bäst! 2017 ska Vimmerby vara bland de tio bästa skolkommunerna. För Vimmerby kommuns barn och elever innebär

Läs mer

Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden

Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden Arbetsplan 2015/2016 Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden Skolans plan mot kränkande behandling ska utvecklas till att uppfylla skollagens krav.

Läs mer

Kvalitetsarbetet 2014/2015

Kvalitetsarbetet 2014/2015 2015-10-01 BOS/GUN Knåda skola och fritidshem Chris Sommar Kvalitetsarbetet 2014/2015 Grundfakta Antal elever Förskoleklass Åk 1-6 Fritids Antal lärare Förskoleklass Åk 1-6 Fritids Elevassistent 8 elever

Läs mer

Karlbergsskolan RO Skolplan

Karlbergsskolan RO Skolplan L ÄSÅR 2017/2018 Karlbergsskolan RO Skolplan Innehåll Vårt rektorsområde... 3 Vision... 3 Nationella mål... 4 Prioriterade mål och indikatorer... 4 Normer och värden (Lpfö 98/16 2.1, Lgr 11/16 2.1)...

Läs mer

2016/2017. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS

2016/2017. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS 2016/2017 Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS SKOLANS LEDORD HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS VISION Mariebergsskolans vision är att alla ska känna glädje och trygghet i en demokratisk lärandemiljö. All

Läs mer

Dokumentationen avser läsåret 2013-2014 Förskoleklass Lillsjöskolan Mikael From 2014-08-15

Dokumentationen avser läsåret 2013-2014 Förskoleklass Lillsjöskolan Mikael From 2014-08-15 Dokumentationen avser läsåret 2013-2014 Förskoleklass Lillsjöskolan Mikael From 2014-08-15 1. Kort beskrivning av den egna verksamheten Lillsjöskolan ligger i Östra Odensala och ingår i Odensala skolområde.

Läs mer

Arbetsplan för Sollebrunns skola åk F-9 Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Sollebrunns skola åk F-9 Läsåret 2016/2017 160921 Arbetsplan för Sollebrunns skola åk F-9 Läsåret 2016/2017, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/2016 Fröviskolan F-6

Verksamhetsplan 2015/2016 Fröviskolan F-6 Verksamhetsplan 2015/ Fröviskolan F-6 Sammanställd 150825 Utvecklingsområden för Frövi F-6 Grundskola Måluppfyllelse Läroplanen Lgr 11 Skolan ska klargöra för elever och föräldrar vilka mål utbildningen

Läs mer

Kvalitetsredovisning Björbo skolan Läsåret 2014/15

Kvalitetsredovisning Björbo skolan Läsåret 2014/15 Kvalitetsredovisning Björbo skolan Läsåret 2014/15 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vi har under läsåret kontinuerligt arbetat med värdegrunden på skolan, bla har vi samtal med eleverna

Läs mer

Kvalitetsrapport. Ramshyttans skola

Kvalitetsrapport. Ramshyttans skola Kvalitetsrapport Ramshyttans skola Läsåret 2016-2017 Innehållsförteckning 1. Grundfakta... 3 2. Resultat... 4 2.1 Normer och värden, elevers ansvar och inflytande... 4 2.2 Kunskaper, bedömning och betyg...

Läs mer

Skolans mål: Vi på skolan ska arbeta för att alla elever ska uppleva arbetsro i klassrummet och på fritidshemmet. Mål vt-14. hållet eller ganska bra

Skolans mål: Vi på skolan ska arbeta för att alla elever ska uppleva arbetsro i klassrummet och på fritidshemmet. Mål vt-14. hållet eller ganska bra Gefle Montessoriskolas måldokument 2013/14 Normer och värden 1. Arbetsro Skolans mål: Vi på skolan ska arbeta för att alla elever ska uppleva arbetsro i klassrummet och på fritidshemmet. Det är arbetsro

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Barn- och Utbildning Lokal arbetsplan Läsåret 2017 2018 Strandvägsskolan Rektor Maria Sjödahl Nilsson 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2014/2015

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2014/2015 LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2014/2015 Till alla föräldrar med elever på Snapphaneskolan Vi strävar mot samma mål att få trygga, kreativa, självständiga och sociala elever med hög måluppfyllelse! För att nå

Läs mer

Granbergsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Granbergsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Granbergsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Granbergsskolan 7-9 Läsår 2014/15 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

LÅNGÄNGSKOLAN. Utvecklingsplan läsåret 16/17

LÅNGÄNGSKOLAN. Utvecklingsplan läsåret 16/17 LÅNGÄNGSKOLAN Utvecklingsplan läsåret 16/17 1 Innehållsförteckning: Sida 1. Inledning s. 3 2. Långängskolan F-6 s. 4 2.1 Det systematiska kvalitetsarbetet 3. Nuläge s. 6 4. Prioriterade utvecklingsområden

Läs mer

Skolområde Korsavad 2013/2014

Skolområde Korsavad 2013/2014 Skolområde Korsavad 2013/2014 Systematiskt kvalitetsarbete övergripande mål och riktlinjer i Lgr11 Normer och värden - Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Bedömning och betyg

Läs mer

Brattfors skola Sten-Åke Eriksson Rektor. Brattfors skola

Brattfors skola Sten-Åke Eriksson Rektor. Brattfors skola Brattfors skola Sten-Åke Eriksson Rektor Brattfors skola Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet för läsåret 2013 2014 1 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Mål Alla elever kan, senast i slutet av höstterminen

Läs mer

Kvalitetsredovisning grundskola. Skolhagenskolan

Kvalitetsredovisning grundskola. Skolhagenskolan Kvalitetsredovisning grundskola Skolhagenskolan Innehållsförteckning 1 Rektors sammanfattande analys av skolans resultat... 3 2 Enhetens prioriterade förbättringar till kommande läsår... 3 3 Normer och

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Mogärdeskolan F-6

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Mogärdeskolan F-6 2014-12-01 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Mogärdeskolan F-6 Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-6 och fritidshemmet Läsår: 2014/2015 Planen gäller till 2015-11-30 Vetlanda

Läs mer

Genom att ha fokus på uppdraget och att ha höga förväntningar. Genom nyfikenhet och att ta tillvara andras idéer.

Genom att ha fokus på uppdraget och att ha höga förväntningar. Genom nyfikenhet och att ta tillvara andras idéer. Genom att ha fokus på uppdraget och att ha höga förväntningar. Genom nyfikenhet och att ta tillvara andras idéer. Genom att lyfta fram goda exempel och fira framgångar. Genom att skapa en gemensam plattform

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Björkskolan 2015/2016 På Björkskolan arbetar vi aktivt med; Värdegrund under hela läsåret. Gott språkbruk samt artighet, trivsel och

Läs mer

Kvalitetsanalys för Igelboda skola läsåret 2014/15

Kvalitetsanalys för Igelboda skola läsåret 2014/15 1 (9) 11/9 2015 Kvalitetsanalys för Igelboda skola läsåret 2014/15 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna kvalitetsanalys

Läs mer

Kvalitetsrapport Hagabackens skola

Kvalitetsrapport Hagabackens skola 2016-06-02 Kvalitetsrapport 2015-2016 Hagabackens skola 1 1. GRUNDFAKTA 2 2. RESULTAT 2.1 Normer och värden Påstående: Årets res. Årets res. Förra året Förra året inte alls/ ganska dåligt % ganska bra/

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Brobyskolan

VERKSAMHETSPLAN Brobyskolan 1 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 Brobyskolan FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 2 Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 3 Sammanfattning av läsåret 2017/18 3 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår

Läs mer

PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM

PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N SID 1 (7) 2012-11-13 DNR 12-411/7073 BILAGA PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM UPPDRAGET I skollagen står följande om syftet med utbildningen på fritidshemmet:

Läs mer

Mellanvångsskolan läsåret 2016/2017

Mellanvångsskolan läsåret 2016/2017 Kvalitetsplan Mellanvångsskolan läsåret 2016/2017 2016-08-14 Innehåll Kvalitetsplan... 2 Prioriterade områden läsåret 2016-2017... 3 Förväntansdokument... 5 Kvalitetsuppföljning... 6 Kvalitetsplan Huvudman,

Läs mer

Enhetens arbetsplan för Tortunaskolan

Enhetens arbetsplan för Tortunaskolan Enhetens arbetsplan för Tortunaskolan Förskoleklass år 6 Fritidshemmet Läsåret 2013-2014 1. Kunskaps- och utvecklingsuppdrag Förskoleklass I Västerås stad ska övergången mellan förskola och skola leda

Läs mer

Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6

Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6 Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6 Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi når målen? Hur ska vi göra? Normer och Värden Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Perioden januari-mars Hällingsjöskolan Förskoleklass-5 samt fritidshem och fritidsklubb Mål för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet Nationella mål för

Läs mer

Sida 1(8) Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde

Sida 1(8) Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde 1(8) 2(8) Elevhälsoplan 2018/2019 Elevhälsans uppdrag enligt Skollagen kap 2 25 För eleverna i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, sameskolan, specialskolan, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan

Läs mer

Kvalitetsdokument 2012, Grundskola. Re 337 Kevingeskolan

Kvalitetsdokument 2012, Grundskola. Re 337 Kevingeskolan Kvalitetsdokument 2012, Grundskola Re 337 Kevingeskolan Innehållsförteckning 1 Resultatrapportering och analys... 3 1.1 Resultat på nationella prov...3 1.2 Antalet elever som når kunskapsmålen i åk 6...4

Läs mer

www.gubbangsskolan.stockholm.se SID 2 (7) STYRDOKUMENT I SKOLAN I skolan finns det styrdokument på flera nivåer: läroplanen Lgr 11 på nationell nivå samt Stockholms stads vision En skola i världsklass

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2018/2019

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2018/2019 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2018/2019 Sammanfattning På Munktorpsskolan ska vi genom förebyggande och främjande insatser arbeta för att elever och personal inte ska kränkas

Läs mer

Affärsområde grundskola Verksamhetsplan Börje skola

Affärsområde grundskola Verksamhetsplan Börje skola Affärsområde grundskola Verksamhetsplan Börje skola 2016-2017 Börje skolas vision Vi vill skapa en miljö där alla elever ska känna sig trygga och nöjda och med vilja och lust att lära. Vi vill skapa en

Läs mer

Kvalitetsrapport. Vedevågs skola

Kvalitetsrapport. Vedevågs skola Kvalitetsrapport Vedevågs skola Läsåret 2018 2019 Innehållsförteckning 1. Grundfakta... 3 2. Resultat... 4 Normer och värden, elevers ansvar och inflytande... 4 Kunskaper, bedömning och betyg... 6 3. Enhetens

Läs mer

LÅNGÄNGSKOLAN. Utvecklingsplan läsåret 17/18

LÅNGÄNGSKOLAN. Utvecklingsplan läsåret 17/18 LÅNGÄNGSKOLAN Utvecklingsplan läsåret 17/18 1 Innehållsförteckning: Sida 1. Inledning s. 3 2. Långängskolan F-6 s. 4 2.1 Det systematiska kvalitetsarbetet s. 6 3. Nuläge s. 7 4. Prioriterade utvecklingsområden

Läs mer

ARBETSPLAN 2012/13 för skola och fritidshem

ARBETSPLAN 2012/13 för skola och fritidshem Stocksätterskolan ARBETSPLAN 2012/13 för skola och fritidshem Innehållsförteckning 1. Normer och värden...3 2. Kunskaper...4 3. Elevernas ansvar och inflytande...5 4. Skola och hem...6 2 Stocksätterskolans

Läs mer

VISÄTTRASKOLANS MATEMATIKUTVECKLINGSPLAN

VISÄTTRASKOLANS MATEMATIKUTVECKLINGSPLAN VISÄTTRASKOLANS MATEMATIKUTVECKLINGSPLAN Syftet med den här utvecklingsplanen är att synliggöra hur vi på Visättraskolan ska arbeta för att all undervisning på vår skola ska vara matematik- och kunskapsutvecklande.

Läs mer

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling OVANÅKERS KOMMUN 2016-09-30 Barn- och utbildning Rotebergs skola Chris Sommar Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Vår målsättning: Alla ska trivas i skolan.

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2016:4634 Varbergs kommun ks@varberg.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Bockstensskolan 3-5 i Varbergs kommun 2(9) Tillsyn i Bockstensskolan 3-5 har genomfört tillsyn av

Läs mer

Verksamhetsplan Grundsärskola/ fritidshem 2014/2015

Verksamhetsplan Grundsärskola/ fritidshem 2014/2015 Tillsammans når vi toppen! Tre prioriterade utvecklingsområden för skolområde ÖST Höja måluppfyllelse och resultat Nationella prov Betyg Enkätresultat Elevhälsa VÄRDEGRUNDSARBETE Förebyggande arbete Samordna

Läs mer

Kvalitetsredovisning förskola. Ullna strands förskola

Kvalitetsredovisning förskola. Ullna strands förskola Kvalitetsredovisning förskola Ullna strands förskola Innehållsförteckning 1 Rektors sammanfattande analys av skolans resultat... 3 2 Förskolans prioriterade förbättringar till kommande år... 3 3 Normer

Läs mer

Arbetsplan Bruksskolan åk /2019

Arbetsplan Bruksskolan åk /2019 Arbetsplan Bruksskolan åk 1-6 2018/2019 Normer och Värden Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens krav

Läs mer

Målen i planen mot diskriminering och kränkande behandling, augusti augusti 2016

Målen i planen mot diskriminering och kränkande behandling, augusti augusti 2016 2015-06-24 Målen i planen mot diskriminering och kränkande behandling, augusti 2015- augusti 2016 Främjande insatser från förra planen, 2014 All personal arbetar aktivt med synliggörandet av s Likabehandlingsplan

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Hammarnskolan Läsåret 2014/2015 2(6) Rektors reflektioner (analys av kunskapsresultaten) Fritidshem Under lå 14/15 fortsatte Fritids med sitt Utvecklingsområdet

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014, Vasaskolan (läå 2013/2014)

Kvalitetsdokument 2014, Vasaskolan (läå 2013/2014) Kvalitetsdokument 2014, Vasaskolan (läå 2013/2014) 1 Vasaskolan 1.1 Inledande frågor 1.1.1 Utvecklingsområden på skolan Skolans främsta utvecklingsområden under läsåret 2013/2014 I vår verksamhetsplan

Läs mer

Verksamhetsplan. Malmens skola och fritidshem 2018/2019

Verksamhetsplan. Malmens skola och fritidshem 2018/2019 Verksamhetsplan Malmens skola och fritidshem 2018/2019 Augusti 2018 Verksamhetsplan - Systematiskt kvalitetsarbete Malmens skola och fritidshem Verksamhetsidé vision På vår skola ska ingen känna sig diskriminerad,

Läs mer

Kvalitetsanalys. Tranängskolans f-klass/fritidshem

Kvalitetsanalys. Tranängskolans f-klass/fritidshem Kvalitetsanalys Tranängskolans f-klass/fritidshem Innehållsförteckning et av årets verksamhet... 3 Normer och värden... 3 Verksamhetens resultat... 4 Inflytande/delaktighet... 5 Arbete i verksamheten...

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Bildningsnämnden Lokal arbetsplan Läsåret 2014-2015 Bäckalunds skola 1 Kunskap och kompetens Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever

Läs mer

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola 1 Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete 2017 Kingelstad Byskola skola 2 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten Kingelstad Byskola HB startade i december 2012 med förskola. Efter att ha fått tillstånd

Läs mer