ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag"

Transkript

1 Bygg- och miljönämndens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Norrtälje-salen kl 15:00-15:10 Beslutande Mats Hultin (m), ordförande Christer Johansson (c), Ingmar Wallén (m) Ethel Söderman Sandin (s) Lennart Svenberg (s) Övriga deltagande Sara Helmersson, bygg- och miljöchef Tore Strömberg, enhetschef bygglov Ann-Christine Karlsson, nämndsekreterare Utses att justera Lennart Svenberg (s) Justeringens Bygg- och miljökontoret , kl 08:30 plats och tid Underskrift Sekreterare... Paragrafer Ann-Christine Karlsson Ordförande... Mats Hultin Justerande... Lennart Svenberg ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Bygg- och miljönämndens arbetsutskott Datum för anslags Datum för anslags uppsättande nedtagande Förvaringsplats för protokollet Bygg- och miljökontoret, Estunavägen 14, Norrtälje Underskrift... Ann-Christine Karlsson

2 Bygg- och miljönämndens arbetsutskott INNEHÅLLSFÖRTECKNING Ärenden Paragraf 1. Val av justerare Dnr Del av Simpnäs 2:61 i Björkö-Arholma församling. Förhandsbesked för uppförande av fritidshus. 3. Dnr Ortala 5:5 i Väddö församling. Strandskyddsdispens och bygglov för uppförande av gäststuga. 4. Dnr Del av Singö-Tranvik 2:2, skifte 3 i Singö församling. Förhandsbesked för uppförande av tre fritidshus. Av sökanden reviderat till att avse två fritidshus. 5. Dnr Anderssvedja 3:43 i Roslagsbro församling. Bygglov för tillbyggnad av fritidshus. 6. Dnr Blidö 1:669 i Blidö församling. Strandskyddsdispens och förhandsbesked för uppförande av fritidshus. 7. Dnr Kallskär 1:4 i Blidö församling. Standskyddsdispens och bygglov för uppförande av fritidshus, tre sovstugor, bastu, redskapsbod, förråd samt anläggande av brygga, installation av elstäder, rivning av sex byggnader. 8. Dnr Del av Oxhalsö 2:39 i Blidö församling. Förhandsbesked för uppförande av tre enbostadshus

3 Bygg- och miljönämndens arbetsutskott Dnr Oxhalsö 2:869 i Blidö församling. Strandskyddsdispens och bygglov för uppförande av brygga och bastu samt flyttning av befintlig friggebod. 10. Dnr Lohärads-Råby 1:37. Miljösanktionsavgift 11. Dnr Reducering av registreringsavgift inom taxa för PBL-ärenden i samband med ansökan via e-tjänst. 12. Dnr Policy för enskilda avlopp, bygglov och förhandsbesked i områden som ska anslutas till kommunalt vatten och avlopp EXTRA ÄRENDEN 13. Dnr Månatlig ekonomisk uppföljning för perioden t.o.m maj månad Dnr Fjäll 5:43 i Väddö församling Strandskyddsdispens för anläggande av brygga

4 Bygg- och miljönämndens arbetsutskott au 123 Val av justerare Vid dagens sammanträde utses Lennart Svenberg (s) att tillsammans med ordförande Mats Hultin (m) justera dagens sammanträdesprotokoll, onsdagen den 20 juni kl. 08:30 på Bygg- och miljökontoret.

5 Bygg- och miljönämndens arbetsutskott Joakim Collin Eriksbergsgatan Stockholm au 124 Dnr BMN Del av Simpnäs 2:61 i Björkö-Arholma församling - förhandsbesked för uppförande av fritidshus Beslut Bygg- och miljönämndens arbetsutskott beslutar att bevilja förhandsbesked för uppförande av fritidshus inom del av fastigheten Simpnäs 2:61. Villkor: - Byggnaderna ska placeras och utformas på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till stads- eller landskapsbilden och till natur- och kulturvärdena på platsen samt på ett sätt som ger en god helhetsverkan. - Detta besked medför inte rätt att påbörja byggprojektet. - Bygglov får sökas i vanlig ordning. Tillståndet är bindande vid prövning av ansökan om bygglov som görs inom två år från den dag då förhandsbeskedet vann laga kraft. - Det åvilar sökanden att själv undersöka om eventuell förekoms av markradon. - Tjänsteyttrande angående vatten och avlopp (VA) ska iakttas. Motivering Mellan platsen för sökt bebyggelse och stranden finns, enligt sökanden, en liten gäststuga uppförd Sökt tomtplats lokaliseras utanför strandskyddat område och hindrar inte allmänhetens tillträde till stranden. Den tänkta tomtplatsen kommer heller inte att ta i anspråk någon betesmark, vilket annars skulle minska gårdens intäkter. Det enskilda intresset av att utveckla området får anses överväga det allmänna bevarandeintresset. RF , kap 2 15 tillsammans med det av riksdagen borttagna uppenbarhetsrekvisitet stärker ägande- och nyttjanderätten. Om förhandsbesked inte meddelas kan den nya grundlagen ge rätt till ersättning för intrång i nyttjanderätten. Upplysningar Detta beslut kan överklagas. Var god skicka kopia av detta beslut vid ansökan om bygglov. Faktura skickas i separat försändelse. Du kan begära att beslutet överprövas Om ni anser att beslutet är fel kan ni överklaga det hos länsstyrelsen. Ni ställer skrivelsen till länsstyrelsen men skickar den till Bygg- och miljönämnden, Box 808, Norrtälje. I skrivelsen anger ni ärendets diarienummer, hur ni vill att beslutet ändras och varför, ert namn, fullständig adress och telefonnummer. Skrivelsen skall vara undertecknad av er och måste vara inlämnad till Bygg- och miljönämnden inom tre veckor från den dag ni tagit del av beslutet. Om ni anlitar ombud ska en fullmakt i original skickas med.

6 Bygg- och miljönämndens arbetsutskott au 124 Dnr BMN Ärendet Ansökan avser förhandsbesked för uppförande av fritidshus inom del av fastigheten Simpnäs 2:61. Bakgrund Fastigheten ingår i område som saknar detaljplan. Tomtplatsen är obebyggd. Fastighetens areal är 9,0474 ha. Fastigheten omfattas av strandskydd och nybyggnadsförbud enligt 7 kap miljöbalken. Tomtplatsen är belägen utanför strandskyddat område. Enligt Norrtälje kommuns översiktsplan är fastigheten Simpnäs 2:61 belägen inom riksintresseområde för samlade kultur- och naturvärden (se kap 3.4.2, kartbilaga 3.1). Tillämplig lagstiftning Enligt 2 kap 1-5 plan- och bygglagen ska mark- och vattenområden användas för ändamål som är mest lämpade med hänvisning till beskaffenhet och föreliggande behov. Vid planläggning och i ärenden om lov och förhandsbesked ska bestämmelserna i 3 och 4 kap. Miljöbalken tillämpas. Enligt 3 kap 6 miljöbalken ska mark- och vattenområde samt fysisk miljö i övrigt som har betydelse från allmän synpunkt på grund av deras naturvärden eller kulturvärden eller med hänsyn till friluftslivet så långt som möjligt skyddas mot åtgärder som kan påtagligt skada natureller kulturmiljön. Behovet av grönområden i tätorter och i närheten av tätorter ska särskilt beaktas. För området gäller särskilda hushållningsbestämmelser enligt 4 kap 1, 2 och 4 miljöbalken och det är beläget inom ett kustområde som i sin helhet är av riksintresse med hänsyn till de natur- och kulturvärden som finns i området. Det rörliga friluftslivets intresse ska särskilt beaktas vid bedömningen av tillåtligheten av exploateringsföretag och andra ingrepp i miljön. Fritidsbebyggelse får komma till stånd endast i form av komplettering till befintlig bebyggelse. Enligt fördjupad översiktsplan för skärgården och riktlinjer för ytterligare fritidshusbebyggelse i Norrtälje kommun, kap 8 och 9, framgår att inom skärgårdszonen som anges genom gränsen för högexploaterad kust ska det enligt 4 kap miljöbalken inte etableras några nya fritidshusområden. Komplettering kan endast ske med enstaka fritidshus i anslutning till eller inom befintliga fritidshusområden eller annan samlad bebyggelse.

7 Bygg- och miljönämndens arbetsutskott au 124 Dnr BMN Bygg- och miljökontorets bedömning Ansökan gäller förhandsbesked för nybyggnad av ett fritidshus. Fritidshuset skulle placeras ca 200 m från resten av bebyggelsen på fastigheten samt ca 125 m från stranden. Den sökta placeringen ingår i ett större obebyggt område vid Simpnäsviken som är allemansrättsligt tillgängligt. Bygg- och miljökontoret har varit i kontakt med sökande och begärt att ansökan ska revideras dvs. att placering av det tilltänkta fritidshuset skulle flyttas åt nordväst lite närmare bebyggelsen på fastigheten Simpnäs 2:61 eller i anslutning till fastigheterna Simpnäs 1:13, 1:14, 1:15, 2:81 och 2:82. Sökande har inkommit med en skrivelse och står fast vid den ursprungliga placeringen. Fastigheten Simpnäs 2:61 är stor och sträcker sig från stranden vid Simpnäsviken till bebyggelsen utmed vägen Bygg- och miljökontoret anser att det sökta fritidshuset borde placeras i anslutning till befintligt bebyggelse som angränsar till fastigheten Simpnäs 2:61. Bygg- och miljökontoret bedömer att fastigheten tillsammans med annan obebyggd mark vid Simpnäsviken utgör ett sammanhängande område som är allemansrättsligt tillgängligt och värdefullt för det rörliga friluftslivet och för växt och djurliv. Det allmänna bevarandeintresset får anses överväga det enskilda exploateringsintresset. Det sökta förhandsbeskedet strider mot översiktsplanen och fördjupad översiktsplan för skärgården och riktlinjer för ytterligare fritidshusbebyggelse i Norrtälje kommun. Utöver ovanstående punkter bör det nämnas Länsstyrelsens beslut av den 16 december 2011, beteckning och , gällande fastigheterna Salnö 1:16 och 1:18 i Norrtälje kommun. Länsstyrelsen har upphävt Norrtälje kommuns beslut om två förhandsbesked för uppförande av fritidshus. Sökt fritidshus är placerad på ett stort obebyggt område. Lokaliseringen bedöms som olämplig och uppfyller inte kraven i 2 kap plan- och bygglagen om lämplig placering av byggnader med hänvisning till bland annat natur- och kulturvärdena på platsen. Förutsättningarna för att medge bygglov enligt 9 kap 31 plan- och bygglagen saknas således varför Bygg- och miljökontoret avstyrker ansökan. Dagens sammanträde Arbetsutskottet har behandlat ärendet den 23 februari 2012, 49. Margaretha Lundgren (s) och Lennart Svenberg (s) reserverade sig mot arbetsutskottets förslag till beslut till förmån för eget avslagsyrkande.

8 Bygg- och miljönämndens arbetsutskott au 124 Dnr BMN Kommunicering Berörda sakägare och remissinstanser har hörts i ärendet. Fastigheterna Simpnäs 1:13, 1:14, 1:15, 1:34, 1:73, 1:122, 1:125, 2:23, 2:60, 2:62, 2:74, 2:81 och 2:82 bedöms vara berörda av sökt byggprojekt. Ägare av fastigheterna 1:34 och 2:62 har enligt yttranden erinringar mot sökt bebyggelse. Ägare av fastigheterna 1:14, 2:23, 2:81, två delägare till fastigheten 1:15, en delägare till 1:125 och en delägare till 2:74 har enligt yttranden inga erinringar mot sökt bebyggelse. Ägare av fastigheterna 1:73, 1:122, 2:60, en delägare till 1:15 och en delägare till 2:74 har inte kommit in med några yttranden. Ägare av fastigheterna Simpnäs 1:13, 2:82 samt en delägare till 1:125 har tagit del av översända handlingar men avstår från att yttra sig. Bygg- och miljökontoret vidhåller tidigare ställningstagande att avslå ansökan. Exp till: JoakimCollin Samtliga grannar/sakägare. Ägare till Simpnäs 1:34 och 2:62 med delgivningskvitto. Post och Inrikes Tidningar

9 Bygg- och miljönämndens arbetsutskott Josefin Siljehag Trädgårdsgatan 12 A Uppsala au 125 Dnr BMN ORTALA 5:5 - strandskyddsdispens och bygglov för uppförande av gäststuga Beslut Bygg- och miljönämndens arbetsutskott beslutar föreslå att avslå erforderlig dispens enligt 7 kap och 26 miljöbalken för nybyggnad av gästhus inom fastigheten Ortala 5:5. Motivering Bygg- och miljökontoret bedömer att några av miljöbalkens nämnda skäl för att medge undantag från nybyggnadsförbudet inte föreligger för sökt bebyggelse. Befintliga byggnader är mindre bodar som inte nämnvärt påverkar allmänhetens möjlighet passera längs strandlinjen. Sökt gäststuga är genom sin storlek och utformning att betrakta som fritidshus och bedöms och ha en avhållande påverkan för allmänheten att vistas i området. Fri passage längs strandlinjen är ej möjlig. Byggnaden placeras ca 65 m från bostadshuset och är därmed utanför hemfridszonen. Bygg- och miljökontoret bedömer att strandskyddsdispensen och bygglovet inte är förenligt med strandskyddets syfte Lagrum 7 kap och 18 b och c Ärendet Ansökan avser strandskyddsdispens och bygglov för uppförande av gästhus inom fastigheten Ortala 5:5 Bakgrund Fastigheten ingår i område som saknar detaljplan. Fastigheten är avstyckad Fastigheten är ianspråktagen och bebyggd med bostadshus och ett flertal komplementbyggnader. Fastighetens areal är 8230 m². Tomtplatsen omfattas av strandskydd och nybyggnadsförbud enligt 7 kap miljöbalken. Bygg- och miljönämnden har enligt 7 kap 18b miljöbalken befogenhet att medge undantag från nybyggnadsförbudet om särskilda skäl föreligger.

10 Bygg- och miljönämndens arbetsutskott au 125 Dnr BMN Som särskilda skäl vid prövningen av en fråga om upphävande av eller dispens från strandskyddet får man beakta endast om det område som upphävandet eller dispensen avser - redan har tagits i anspråk på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syften - genom en väg, järnväg, bebyggelse, verksamhet eller annan exploatering är väl avskilt från området närmast strandlinjen, - behövs för en anläggning som för sin funktion måste ligga vid vattnet och behovet inte kan tillgodoses utanför området, - behövs för att utvidga en pågående verksamhet och utvidgningen inte kan genomföras utanför området, - behöver tas i anspråk för att tillgodose ett angeläget allmänt intresse som inte kan tillgodoses utanför området eller - behöver tas i anspråk för att tillgodose ett annat mycket angeläget intresse. Enligt 7 kap 26 miljöbalken får strandskyddsdispens endast medges om det är förenligt med strandskyddets syften. Tillämplig lagstiftning För området gäller särskilda hushållningsbestämmelser enligt 4 kap 1, 2 och 4 miljöbalken och det är beläget inom ett kustområde som i sin helhet är av riksintresse med hänsyn till de natur- och kulturvärden som finns i området. Det rörliga friluftslivets intresse ska särskilt beaktas vid bedömningen av tillåtligheten av exploateringsföretag och andra ingrepp i miljön. Bygg- och miljökontorets bedömning Bygg- och miljökontoret bedömer att några av miljöbalkens nämnda skäl för att medge undantag från nybyggnadsförbudet inte föreligger för sökt bebyggelse. Befintliga byggnader är mindre bodar som inte nämnvärt påverkar allmänhetens möjlighet passera längs strandlinjen. Sökt gäststuga är genom sin storlek och utformning att betrakta som fritidshus och bedöms och ha en avhållande påverkan för allmänheten att vistas i området. Fri passage längs strandlinjen är ej möjlig. Byggnaden placeras ca 65 m från bostadshuset och är därmed utanför hemfridszonen. Bygg- och miljökontoret bedömer att strandskyddsdispensen och bygglovet inte är förenligt med strandskyddets syfte Lagrum 7 kap och 18 b och c

11 Bygg- och miljönämndens arbetsutskott Petronella Kjellberg Andersen Oxeltunet Lidingö au 126 Dnr BMN Del av Singö-Tranvik 2:2, skifte 3 i Singö församling - förhandsbesked för uppförande av tre fritidshus. Av sökanden reviderat till att avse två fritidshus. Beslut Bygg- och miljönämndens arbetsutskott beslutar att avslå förhandsbesked för uppförande av två fritidshus inom del av fastigheten Singö-Tranvik 2:2, skifte 3. Motivering Sökta tomtplatser tillsammans med de tre befintliga fastigheterna skulle bilda ett sådant fritidshusområde vilket enligt 4 kap miljöbalken inte får etableras i område för högexploaterad kust. Sökt förhandsbesked bedöms vidare vara olämplig och inte förenlig med hushållnings- och skyddsbestämmelserna i 4 kap miljöbalken. Sökt förhandsbesked för uppförande av två fritidshus bedöms få en betydande inverkan på omgivningen och bör regleras genom detaljplaneläggning enligt Plan- och bygglagen 4 kap 2. Prövning av markens lämplighet för bebyggelse och reglering av bebyggelsemiljöns utformning ska ske genom detaljplan för - ny sammanhåller bebyggelse, - ett nytt byggnadsverk vars användning får betydande inverkan på omgivningen eller om det råder stor efterfrågan på området för bebyggande, om tillkomsten av byggnadsverket inte kan prövas i samband med prövning av ansökan om bygglov eller förhandsbesked, - en bebyggelse som ska förändras eller bevaras, om regleringen behöver ske i ett sammanhang. Ansökan avstyrks med hänvisning till redovisning ovan, i enlighet med 4 kap 2 plan- och bygglagen. Lagrum 4 kap 2 plan- och bygglagen, 3-4 kap miljöbalken Upplysningar Detta beslut kan överklagas Faktura skickas i separat försändelse

12 Bygg- och miljönämndens arbetsutskott au 126 Dnr BMN Du kan begära att beslutet överprövas Om ni anser att beslutet är fel kan ni överklaga det hos länsstyrelsen. Ni ställer skrivelsen till länsstyrelsen men skickar den till Bygg- och miljönämnden, Box 808, Norrtälje. I skrivelsen anger ni ärendets diarienummer, hur ni vill att beslutet ändras och varför, ert namn, fullständig adress och telefonnummer. Skrivelsen skall vara undertecknad av er och måste vara inlämnad till Bygg- och miljönämnden inom tre veckor från den dag ni tagit del av beslutet. Om ni anlitar ombud ska en fullmakt i original skickas med. Ärendet Ansökan avser förhandsbesked för uppförande av tre fritidshus inom del av fastigheten Singö- Tranvik 2:2, skifte 3. Av sökanden reviderat till att avse två fritidshus. Bakgrund Fastigheten ingår i område som saknar detaljplan. Tänkta tomtplatser är obebyggda. Fastighetens areal är 45,5 ha. Fastigheten omfattas av strandskydd och nybyggnadsförbud enligt 7 kap miljöbalken. Tomtplatsen är belägen utanför strandskyddat område. Enligt Norrtälje kommuns översiktsplan är fastigheten Singö-Tranvik 2:2, skifte 3 belägen inom område av riksintresse för totalförsvaret (se kap 18, kartbilaga 18.1) för vilket tillstånd från Länsstyrelsen erfordras enligt 11 kap plan- och bygglagen. Enligt Norrtälje kommuns översiktsplan är fastigheten Singö-Tranvik 2:2, skifte 3 belägen inom riksintresseområde för samlade kultur- och naturvärden (se kap 3.4.2, kartbilaga 3.1). Enligt Norrtälje kommuns översiktsplan är fastigheten Singö-Tranvik 2:2, skifte 3 belägen inom naturvård av regionalt intresseområde, klass 4, äng och hage (se kap 3.5, kartbilaga 3.4). Tillämplig lagstiftning Enligt 2 kap 1-5 plan- och bygglagen ska mark- och vattenområden användas för ändamål som är mest lämpade med hänvisning till beskaffenhet och föreliggande behov. Vid planläggning och i ärenden om lov och förhandsbesked ska bestämmelserna i 3 och 4 kap. Miljöbalken tillämpas. Enligt 3 kap 1 miljöbalken ska företräde ges till markanvändning som medför en från allmän synpunkt god hushållning. Områden som har betydelse från allmän synpunkt ska enligt 3 kap 6 miljöbalken skyddas mot exploateringsåtgärder.

13 Bygg- och miljönämndens arbetsutskott au 126 Dnr BMN Enligt 3 kap 6 miljöbalken ska mark- och vattenområde samt fysisk miljö i övrigt som har betydelse från allmän synpunkt på grund av deras naturvärden eller kulturvärden eller med hänsyn till friluftslivet så långt som möjligt skyddas mot åtgärder som kan påtagligt skada natureller kulturmiljön. Behovet av grönområden i tätorter och i närheten av tätorter ska särskilt beaktas. För området gäller särskilda hushållningsbestämmelser enligt 4 kap 1, 2 och 4 miljöbalken och det är beläget inom ett kustområde som i sin helhet är av riksintresse med hänsyn till de natur- och kulturvärden som finns i området. Det rörliga friluftslivets intresse ska särskilt beaktas vid bedömningen av tillåtligheten av exploateringsföretag och andra ingrepp i miljön. Fritidsbebyggelse får komma till stånd endast i form av komplettering till befintlig bebyggelse. Enligt fördjupad översiktsplan för skärgården och riktlinjer för ytterligare fritidshusbebyggelse i Norrtälje kommun, kap 8 och 9, framgår att inom skärgårdszonen som anges genom gränsen för högexploaterad kust ska det enligt 4 kap miljöbalken inte etableras några nya fritidshusområden. Komplettering kan endast ske med enstaka fritidshus i anslutning till eller inom befintliga fritidshusområden eller annan samlad bebyggelse. Bygg- och miljökontorets bedömning Ansökan avser förhandsbesked för uppförande av två fritidshus inom del av fastigheten Singö- Tranvik 2:2, skifte 3. Fastigheten är belägen på Örsten och sökta förhandsbesked är belägna i anslutning till tre bebyggda fastigheter. Vid besiktning på platsen konstaterade Bygg- och miljökontoret att platsen består av kuperad och bergig terräng med låg växtlighet. Bygg- och miljökontoret bedömer också att sökt förhandsbesked tillsammans med de tre befintliga fastigheterna skulle bilda ett mindre fritidshusområde, vilket skulle få en betydande inverkan på omgivningen och bör regleras genom detaljplaneläggning enligt Plan- och bygglagen 4 kap. 2. Bygg- och miljökontoret bedömer att sökt förhandsbesked kan medföra påtaglig skada på riksintresset. Prövning av markens lämplighet för bebyggelse och reglering av bebyggelsemiljöns utformning ska ske genom detaljplan för - ny sammanhåller bebyggelse,

14 Bygg- och miljönämndens arbetsutskott au 126 Dnr BMN ett nytt byggnadsverk vars användning får betydande inverkan på omgivningen eller om det råder stor efterfrågan på området för bebyggande, om tillkomsten av byggnadsverket inte kan prövas i samband med prövning av ansökan om bygglov eller förhandsbesked, - en bebyggelse som ska förändras eller bevaras, om regleringen behöver ske i ett sammanhang. Bygg- och miljökontoret avstyrker ansökan med hänvisning till redovisning ovan, i enlighet med 4 kap 2 plan- och bygglagen. Politisk beredning Arbetsutskottet har behandlat ärendet Kommunicering Sökanden har i skrivelse, daterad , yttrat sig över arbetsutskottets förslag till beslut. Sökanden har därefter reviderat sin ansökan till att avse förhandsbesked för uppförande av två fritidshus. Revideringen föranleder inget ändrat ställningstagande från Bygg- och miljökontoret. Dagens sammanträden Arbetsutskottet har tagit del av inkommen skrivelse men finner inte skäl att ändra sitt tidigare ställningstagande. Exp till: Petronella Kjellberg Andersen (delgivn.kvitto)

15 Bygg- och miljönämndens arbetsutskott Susanne Junhager Hallboda 4 (Holmen Pl 5676) NORRTÄLJE au 127 Dnr BMN ANDERSSVEDJA 3:43 i Roslags-Bro församling - bygglov för tillbyggnad av fritidshus. Beslut Bygg- och miljönämndens arbetsutskott beslutar att avslå bygglov för tillbyggnad av fritidshus inom fastigheten Anderssvedja 3:43. Motivering Ansökan avser tillbyggnad av fritidshus. Sökande har kommunicerats via brev och telefonsamtal angående avvikelsen, men önskar att få ärendet prövat i befintligt skick. Fastigheten omfattas av detaljplan som medger en huvudbyggnad och ett uthus med en sammanlagd byggarea på 120 m². På fastigheten finns idag en huvudbyggnad på 76 m², en gäststuga på 40 m² och ett förråd/snickarbod på 23 m². Förslaget strider mot detaljplanens bestämmelser i följande avseende: Den befintliga byggnationen på fastigheten överskrider i sig gällande detaljplan med 19 m². Sökt tillbyggnad på 10 m² skulle innebära att den gällande detaljplanens byggarea överskrids med 29 m² vilken inte bedöms vara en sådan liten avvikelse som avses i 9 kap 31 b Plan- och bygglagen. Nu sökt tillbyggnad av fritidshus bedöms inte vara förenligt med bestämmelserna 9 kap 31 b plan- och bygglagen. Lagrum 9 kap och 30 och 31 b plan- och bygglagen Upplysningar Detta beslut kan överklagas Faktura skickas i separat försändelse. Du kan begära att beslutet överprövas Om ni anser att beslutet är fel kan ni överklaga det hos länsstyrelsen. Ni ställer skrivelsen till länsstyrelsen men skickar den till Bygg- och miljönämnden, Box 808, Norrtälje. I skrivelsen anger ni ärendets diarienummer, hur ni vill att beslutet ändras och varför, ert namn, fullständig adress och telefonnummer. Skrivelsen skall vara undertecknad av er och måste vara inlämnad till Bygg- och miljönämnden inom tre veckor från den dag ni tagit del av beslutet. Om ni anlitar ombud ska en fullmakt i original skickas med.

16 Bygg- och miljönämndens arbetsutskott au 127 Dnr BMN Ärendet Ansökan avser bygglov för tillbyggnad av fritidshus inom fastigheten Anderssvedja 3:43. Bakgrund Fastigheten omfattas av detaljplan som medger en huvudbyggnad och ett uthus med en sammanlagd byggarea på 120 m². På fastigheten finns idag en huvudbyggnad på 76 m², en gäststuga på 40 m² och ett förråd/snickarbod på 23 m². Förslaget strider mot detaljplanens bestämmelser i följande avseende: Den befintliga byggnationen på fastigheten överskrider i sig gällande detaljplan med 19 m². Sökt tillbyggnad på 10 m² skulle innebära att den gällande detaljplanens byggarea överskrids med 29 m² vilken inte bedöms vara en sådan liten avvikelse som avses i 9 kap 31 b Plan- och bygglagen. Fastighetens areal är 5158 m². Tillämplig lagstiftning Enligt 9 kap 31 b plan- och bygglagen får trots 30 första stycket 2, 31 1 och 31 a 2 bygglov ges för en åtgärd som avviker från en detaljplan eller områdesbestämmelser, om avvikelsen är liten och förenlig med detaljplanens eller områdesbestämmelsernas syfte. Om avvikande åtgärder tidigare har godtagits enligt första stycket eller 30 första stycket 1 b, ska en samlad bedömning göras av den avvikande åtgärd som söks och de som tidigare har godtagits. [2011:335] Enligt 9 kap 30 plan- och bygglagen ska bygglov ges för en åtgärd inom ett område med detaljplan, om 1. den fastighet och det byggnadsverk som åtgärden avser a) överensstämmer med detaljplanen, eller b) avviker från detaljplanen men avvikelsen har godtagits vid en tidigare bygglovsprövning enligt denna lag eller äldre bestämmelser eller vid en fastighetsbildning enligt 3 kap. 2 första stycket andra meningen fastighetsbildningslagen (1970:988), 2. åtgärden inte strider mot detaljplanen, 3. åtgärden inte måste avvakta att genomförandetiden för detaljplanen börjar löpa, och 4. åtgärden uppfyller de krav som följer av 2 kap. 6 första stycket 1 och 5, 6 tredje stycket, 8 och 9 och 8 kap. 1 3, 6, 7, 9 13, 17 och 18. [2011:335] Om åtgärden är en sådan ändring av en byggnad som avses i 2 första stycket 3 b eller c, ska bygglov ges även om fastigheten eller byggnaden inte uppfyller kraven i första stycket 1. [2011:335]

17 Bygg- och miljönämndens arbetsutskott au 127 Dnr BMN Politisk beredning Arbetsutskottet har behandlat ärendet Kommunicering Sökanden har getts tillfälle att yttra sig över arbetsutskottets förslag till beslut. Något yttrande har inte kommit in. Exp till: Susanne Junhager (delgivn.kvitto)

18 Bygg- och miljönämndens arbetsutskott Lena Lindberg Bomarsundsvägen ENSKEDE au 128 Dnr BMN BLIDÖ 1:669 i Blidö församling - strandskyddsdispens och förhandsbesked för uppförande av fritidshus Beslut Bygg- och miljönämndens arbetsutskott beslutar att med stöd av 7 kap 18c medge undantag från nybyggnadsförbudet enligt 7 kap miljöbalken med hänvisning till att fastigheten redan är ianspråktagen och sökt fritidshus ersätter ett nedbrunnet hus, att tomtplatsbestämningen följer gällande fastighetsindelnings landområde samt att bevilja förhandsbesked för uppförande av ett fritidshus. Villkor: - Byggnaderna ska placeras på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till stads- eller landskapsbilden och till natur- och kulturvärdena på platsen samt på ett sätt som ger en god helhetsverkan. - Detta besked medför inte rätt att påbörja byggprojektet. - Bygglov får sökas i vanlig ordning. Tillståndet är bindande vid prövning av ansökan om bygglov som görs inom två år från den dag då förhandsbeskedet vann laga kraft. - Det åvilar sökanden att själv undersöka om eventuell förekomst av markradon. - Tjänsteyttrande angående vatten och avlopp (VA) ska iakttas. Motivering Huset på fastigheten Blidö 1:669 brinner i februari Olle Nützmann, född 1918, alltså 87 år gammal, klarar sig ur huset med livet i behåll. Olle N. har börjat visa klara symtom på minnesförlust och förvirring och får under en period flytta hem till sin dotter som är den sökande. I juli ordnas ett permanent särskilt boende på Blidösundsgården p.g.a. av hans tilltagande minnesförlust och förvirring. Olle N. förtränger det som hänt, han vill inte tala om det. Arvingarna hamnar i en situation där man har att välja mellan att över huvudet på Olle N. söka bygglov eller avvakta till den dag Olle N. gått bort. Olle N. avlider 2011 i en ålder av 93 år. Arvskifte sker och sökande ärver Blidö 1:669. Strandskyddslagens syfte kan inte vara att tvinga nästkommande generationer att köra över sina föräldrar för att inte förlora rätten att bygga på en för bostadsändamål avstyckad fastighet. Att under dessa omständigheter inte bevilja denna strandskyddsdispens blir osmakligt. Ett enigt arbetsutskott beslutar att bevilja förhandsbesked och strandskyddsdispens för ett fritidshus inom fastigheten Blidö 1:669.

19 Bygg- och miljönämndens arbetsutskott au 128 Dnr BMN Lagrum Plan- och bygglagen 2 kap, 9 kap 31 Miljöbalken 7 kap 13-15, 18 Upplysningar Detta beslut kan överklagas. Meddelad strandskyddsdispens kan överprövas av länsstyrelsen. Ni bör avvakta utgången av tiden för överprövning innan åtgärder påbörjas. Tiden för överprövningen, tre veckor, räknas från den dag då beslutet inkommer till länsstyrelsen. Faktura skickas i separat försändelse. Var god bifoga kopia av detta beslut vid ansökan om bygglov. Ärende Ansökan avser strandskyddsdispens och förhandsbesked för uppförande av ett fritidshus inom fastigheten Blidö 1:669. Bakgrund Fastigheten ingår i område som saknar detaljplan. Fastigheten är bebyggd med två uthus. Fastighetens areal är 2880 m². På fastigheten finns rester av en husgrund. Tomtplatsen omfattas av strandskydd och nybyggnadsförbud enligt 7 kap miljöbalken. Bygg- och miljönämnden har enligt 7 kap 18b miljöbalken befogenhet att medge undantag från nybyggnadsförbudet om särskilda skäl föreligger. Enligt Norrtälje kommuns översiktsplan är fastigheten Blidö 1:669 belägen inom riksintresseområde för samlade kultur- och naturvärden (se kap 3.4.2, kartbilaga 3.1). Tillämplig lagstiftning Enligt 7 kap 18c miljöbalken får man som särskilda skäl vid prövning av dispens från strandskyddet beakta endast om det området som dispensen avser - redan har tagits i anspråk på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syften - genom en väg, järnväg, bebyggelse, verksamhet eller annan exploatering är väl avskilt från området närmast strandlinjen, - behövs för en anläggning som för sin funktion måste ligga vid vattnet och behovet inte kan tillgodoses utanför området,

20 Bygg- och miljönämndens arbetsutskott au 128 Dnr BMN behövs för att utvidga en pågående verksamhet och utvidgningen inte kan genomföras utanför området, - behöver tas i anspråk för att tillgodose ett angeläget allmänt intresse som inte kan tillgodoses utanför området eller - behöver tas i anspråk för att tillgodose ett annat mycket angeläget intresse. Enligt 7 kap 26 miljöbalken får strandskyddsdispens endast medges om det är förenligt med strandskyddets syften. Enligt 2 kap 1-3 plan- och bygglagen ska mark- och vattenområden användas för ändamål som är mest lämpade med hänvisning till beskaffenhet och föreliggande behov. Vid planläggning och i ärenden om lov och förhandsbesked ska bestämmelserna i 3 och 4 kap miljöbalken tillämpas. Enligt 3 kap 1 miljöbalken ska företräde ges till markanvändning som medför en från allmän synpunkt god hushållning. Områden som har betydelse från allmän synpunkt ska enligt 3 kap 6 miljöbalken skyddas mot exploateringsåtgärder. Enligt 3 kap 6 miljöbalken ska mark- och vattenområde samt fysisk miljö i övrigt som har betydelse från allmän synpunkt på grund av deras naturvärden eller kulturvärden eller med hänsyn till friluftslivet så långt som möjligt skyddas mot åtgärder som kan påtagligt skada natureller kulturmiljön. Behovet av grönområden i tätorter och i närheten av tätorter ska särskilt beaktas. För området gäller särskilda hushållningsbestämmelser enligt 4 kap 1, 2 och 4 miljöbalken och det är beläget inom ett kustområde som i sin helhet är av riksintresse med hänsyn till de natur- och kulturvärden som finns i området. Det rörliga friluftslivets intresse ska särskilt beaktas vid bedömningen av tillåtligheten av exploateringsföretag och andra ingrepp i miljön. Bygg- och miljökontorets bedömning Fastigheten är idag bebyggd med ett par uthus. Huvudbyggnad saknas. I Bygg- och miljökontorets register finns inga tidigare beviljade bygglov registrerade. Efter syn på platsen sommaren 2011 kunde man konstatera att det fanns en gammal husgrund på fastigheten. Enligt sökande har huset brunnit ner. Bedömningen gjordes vid synen att detta måste ha skett för flera år sedan med tanke på den växtlighet som fanns på platsen. I miljöbalkspropositionen framhålls att strandskyddets syften är långsiktiga och att områden som för tillfället tycks ha begränsat värde för friluftsliv och växt- och djurliv kan bli betydelsefulla i framtiden. Det är därför väsentligt att såväl mindre obebyggda delar av hårt exploaterade stränder längs kuster och insjöar som stora orörda områden bevaras.

21 Bygg- och miljönämndens arbetsutskott au 128 Dnr BMN Sökt tomtplats bedöms vara allemansrättsligt tillgänglig för det rörliga friluftslivet. Fritidshuset kommer genom sin användning och hemfridszon att ta i anspråk mark eller avhålla allmänheten från att vistas på mark inom strandskyddat område som nu är allemansrättsligt tillgänglig och där allmänheten har rätt att uppehålla sig och passera fritt. Det allmänna bevarandeintresset får anses överväga det enskilda exploateringsintresset. Några av miljöbalkens nämnda skäl för att medge undantag från nybyggnadsförbudet bedöms inte föreligga. Åtgärden bedöms inte heller vara förenlig med strandskyddets syften Bygg- och miljökontorets förslag till beslut Bygg- och miljönämndens arbetsutskott föreslår besluta att avslå erforderlig dispens enligt 7 kap och 26 miljöbalken samt att avslå förhandsbesked för uppförande av ett fritidshus inom fastigheten Blidö 1:669 Motivering Fastigheten är idag bebyggd med ett par uthus. Huvudbyggnad saknas. I Bygg- och miljökontorets register finns inga tidigare beviljade bygglov registrerade. Efter syn på platsen sommaren 2011 kunde man konstatera att det fanns en gammal husgrund på fastigheten. Enligt sökande har huset brunnit ner. Bedömningen gjordes vid synen att detta måste ha skett för flera år sedan med tanke på den växtlighet som fanns på platsen. I miljöbalkspropositionen framhålls att strandskyddets syften är långsiktiga och att områden som för tillfället tycks ha begränsat värde för friluftsliv och växt- och djurliv kan bli betydelsefulla i framtiden. Det är därför väsentligt att såväl mindre obebyggda delar av hårt exploaterade stränder längs kuster och insjöar som stora orörda områden bevaras. Sökt tomtplats bedöms vara allemansrättsligt tillgänglig för det rörliga friluftslivet. Fritidshuset kommer genom sin användning och hemfridszon att ta i anspråk mark eller avhålla allmänheten från att vistas på mark inom strandskyddat område som nu är allemansrättsligt tillgänglig och där allmänheten har rätt att uppehålla sig och passera fritt. Det allmänna bevarandeintresset får anses överväga det enskilda exploateringsintresset. Några av miljöbalkens nämnda skäl för att medge undantag från nybyggnadsförbudet bedöms inte föreligga. Åtgärden bedöms inte heller vara förenlig med strandskyddets syften Lagrum 7 kap 13-15, 18b, 18c och 26 miljöbalken 2 kap 9 kap 30 plan- och bygglagen Politisk beredning Arbetsutskottet har behandlat ärendet

22 Bygg- och miljönämndens arbetsutskott au 128 Dnr BMN Kommunicering Fastigheterna Blidö 1:446 och 1:688 bedöms vara berörda av sökt byggprojekt. Ägare till berörda fastigheter har enligt yttranden inga erinringar mot sökt bebyggelse. Vatten och avlopp bedöms gå att lösa med vissa villkor. Dagens sammanträde Arbetsutskottet har tagit del av inkomna yttranden. Exp till: Lena Lindberg Länsstyrelsen Post och Inrikes Tidningar Sakägare

23 Bygg- och miljönämndens arbetsutskott Harald Mix Bragevägen STOCKHOLM au 129 Dnr BMN KALLSKÄR 1:4 - strandskyddsdispens och bygglov för uppförande av fritidshus, tre sovstugor, bastu, redskapsbod, förråd samt anläggande av brygga, installation av eldstäder, rivning av sex byggnader Beslut Bygg- och miljönämndens arbetsutskott beslutar föreslå att avslå erforderlig dispens enligt 7 kap och 26 miljöbalken för bastu samt att avslå bygglov för nybyggnad av bastu. Bygg- och miljönämndens arbetsutskott beslutar föreslå att med stöd av 7 kap 18 b och 18 c miljöbalken medge undantag från nybyggnadsförbudet enligt 7 kap miljöbalken gällande tre mindre byggnader (sovstugor), två nya komplementbyggnader (förråd/utedass och redskapsbod) och ett fritidshus med hänvisning till att tomtplatsen redan är ianspråktagen av bebyggelse, vilket innebär att allmänhetens möjligheter att nyttja strandområdet redan är utsläckt, att med stöd av 7 kap 18 b och 18 c miljöbalken medge strandskyddsdispens enligt 7 kap miljöbalken gällande brygga med hänvisning till att anläggningen avser en brygga och måste ligga vid vattnet, att tomtplatsbestämningen gällande byggnader redovisas med begränsningslinje på en till ärendet hörande situationsplan, sökt bryggas utbredning i vattnet och på marken får användas för det avsedda ändamålet, att bevilja bygglov för nybyggnad av ett fritidshus, tre sovstugor, redskapsbod, förråd/ utedass, anläggande av brygga, installation av eldstäder samt rivning av sex byggnader, att tekniskt samråd erfordras, att en kontrollansvarig krävs för sökt åtgärd, att byggfelsförsäkring och färdigställandeskydd kan komma att behövas enligt 1 och 13 lagen om byggfelsförsäkring m.m. att det åvilar sökanden att själv undersöka om eventuell förekomst av markradon, att utstakning krävs för sökt åtgärd samt att det åvilar den sökande att själv undersöka hos Länsstyrelsen om arbetet i vattenområdet är vattenverksamhet som regleras enligt 11 kap miljöbalken. Beviljat bygglov omfattar inte vatten och avloppsanläggning. Villkor Arbete i vatten får inte utföras under perioden 1 maj till 31 augusti.

24 Bygg- och miljönämndens arbetsutskott au 129 Dnr BMN Bryggan får användas för förtöjning av båtar och ska hållas fri från utemöbler och annat som kan ha en avhållande effekt på allmänhetens nyttjande av anslutande mark- och vattenområde. Bryggan ska vara allemansrättsligt tillgänglig. Befintliga byggnader ska rivas senast två år efter att bygglovet vunnit laga kraft. Motivering Vid besiktning på plats kunde konstateras att alla byggnader förutom en sjöbod som ligger ganska nära stranden är reparerade/ombyggda flertal gånger och att deras ursprungliga karaktär har gått förlorat. Byte av fönster, takbeklädnad samt stuprör och hängrännor har gjort att befintlig miljö inte längre upplevs genuin. Det kulturhistoriska värdet av byggnaderna på plats bedöms vara litet. Fastighetens landareal är 33,6000 ha. Den delen av fastigheten som berörs av ansökan som ligger på ön Kallskär är ca m². Tomtplatsbestämningen upptar en yta på ca 3300 m² och ligger mitt på fastighetens östra strand. På fastigheten finns en enkel brygga som är placerad i en ganska grund vik. Vid besiktningen kunde konstateras att bryggan kan angöras bara med kajak eller mindre roddbåt. Fastigheten ligger i yttre skärgården utan fast förbindelse och saknar användbar brygga som kan angöras med båt som klarar färd från fastlandet till fastigheten Kallskär 1:4. Det översända underlaget visar att sökt placering är det mest lämpliga stället att uppföra en brygga både vad beträffar vattendjupet och vad beträffar närheten till bebyggelsen. Särskilda skäl för att medge undantag från nybyggnadsförbudet gällande brygga bedöms föreligga med hänvisning till att anläggningen avser en brygga och måste ligga vid vattnet. Allmänheten ges tillträde till stranden på hela västra sidan av ön på den delen av fastigheten som inte berörs av ansökan. Underlaget visar två befintliga fritidshus som ligger 30 respektive 70 m från stranden. Dessa två byggnader är 42 m² respektive 34 m² stora. Dessa kommer att ersättas med tre likadana mindre byggnader, sovstugor, på 37,5 m². Två av dem placeras i omedelbar närhet av de befintliga fritidshusen som kommer att rivas medan den tredje kommer att ligga emellan dessa två. Ansökan i den delen gäller nedvärdering dvs. ersättning av två huvudbyggnader med tre stycken komplementbyggnader/sovstugor. Utöver ovan nämnda byggnader kommer fyra befintliga komplementbyggnader en gäststuga, en bod, en bod/torrtoalett och en sjöbod att ersättas med tre nya komplementbyggnader dvs. bastu, förråd/utedass och redskapsbod.

25 Bygg- och miljönämndens arbetsutskott au 129 Dnr BMN En av dem kommer att placeras på samma plats som en befintlig komplementbyggnad som kommer att rivas. Två andra kommer att placeras på två nya platser. Båda två kommer att placeras inom radie av 15 m från den nya huvudbyggnaden samt en av de nya sovstugorna. Det inlämnade förslaget visar ett fritidshus dvs. en ny huvudbyggnad på 83 m² som placeras ca 40 respektive 50 m från de befintliga huvudbyggnaderna samt ca 25 m från den sökta bryggan. Fritidshuset kommer att ligga på samma plats där den befintliga sjöboden ligger samt ca 10 m bakom den befintliga gäststugan på 18 m² som ligger ca 12 m från stranden. Det nya fritidshuset placeras i mitten av den triangelformade och etablerade hemfridszonen som bildas av befintliga byggnader. Känslan av en hemfridszon förstärks av landskapet som höjer sig avsevärt som en naturlig sarg. Hemfridszonen är någorlunda platt med låg vegetation medan resten av fastigheten är bevuxen med större lövträd. Sökande har i ansökan utryckt ett önskemål om att hitta en bättre plats inom gällande hemfridszon för en ny huvudbyggnad i stället för två huvudbyggnader. Därmed kommer bakre delen av fastigheten som ansluter till allmänrättsligt tillgängligt område beröras mindre av den nya huvudbyggnaden. Särskilda skäl för att medge undantag från nybyggnadsförbudet gällande tre mindre byggnader/sovstugor, två nya komplementbyggnader förråd/utedass och redskapsbod samt ett nytt fritidshus bedöms föreligga med hänvisning till att tomtplatsen redan är ianspråktagen av bebyggelse, vilket innebär att allmänhetens möjligheter att nyttja strandområdet redan är utsläckt. En av de nya komplementbyggnaderna - bastun placeras ca 20 m norr om den nya huvudbyggnaden. Med en yta på 29 m² och placering utanför den triangelformade hemfridszonen utökar den det privata området på bekostnad av det allemansrättsligt tillgängliga området. Bastun skulle ha negativ påverkan på den allemansrättslig tillgängliga bryggan och dessutom utsläcka möjligheten till fripassage närmast strandlinjen. Några av miljöbalkens nämnda skäl för att medge undantag från nybyggnadsförbud gällande bastu bedöms inte föreligga. Den prövade åtgärden går att förena med en från allmän synpunkt lämplig användning av markoch vattenresurserna enligt bestämmelserna i 7 kap miljöbalken samt med den för området gällande kommunala översiktsplanen. Nu tänkt bebyggelse förändrar inte heller nämnvärt livsbetingelserna för djur och växter på platsen. Bygglovet bedöms vara förenligt med strandskyddets syfte.

26 Bygg- och miljönämndens arbetsutskott au 129 Dnr BMN Den prövade åtgärden går att förena med en från allmän synpunkt lämplig användning av markoch vattenresurserna enligt bestämmelser i 1-4 kap miljöbalken samt med den för området gällande kommunala översiktsplanen. Nu sökt bygglov bedöms vara förenligt med bestämmelserna i 9 kap 31 plan- och bygglagen. Nu sökt bygglov anses förenligt med kraven på byggnader och byggnaders placering enligt 2 kap och 8 kap plan- och bygglagen samt med de allmänna intressen som ska beaktas vid lokaliseringen av bebyggelse. Ett beslut om att upphäva eller ge dispens från strandskyddet ska inte omfatta ett område som behövs för att mellan strandlinjen och byggnaderna eller anläggningarna säkerställa fri passage för allmänheten och bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet enligt 7 kap 18f miljöbalken. Detta gäller inte om en sådan användning av området närmast strandlinjen är omöjlig med hänsyn till de planerade byggnadernas eller anläggningarnas funktion. Det fria passaget mot östra stranden är mindre än 25 m. Det fria passaget mot västra stranden är mer än 50 m och kommer inte att påverkas. Nu sökt bygglov bedöms vara förenligt med bestämmelserna i 9 kap 31 plan- och bygglagen. Nu sökt bygglov anses förenligt med kraven på byggnader och byggnaders placering enligt 2 kap och 8 kap plan- och bygglagen samt med de allmänna intressen som ska beaktas vid lokaliseringen av bebyggelse. Lagrum 2, 8 och 9 kap 31 plan- och bygglagen 7 kap 13-15, 18 b,18 c och 26 miljöbalken Ärendet Ansökan avser strandskyddsdispens och bygglov för nybyggnad av ett fritidshus, tre sovstugor, bastu, redskapsbod, förråd, anläggande av brygga, installation av eldstäder samt rivning av sex byggnader inom fastigheten Kallskär 1:4. Bakgrund Fastigheten ingår i område som saknar detaljplan.

27 Bygg- och miljönämndens arbetsutskott au 129 Dnr BMN Fastigheten är ianspråktagen och bebyggd med två fritidshus, en gäststuga, en bod, en bod/torrtoalett och en sjöbod. Fastighetens landareal är 33,6000 ha och vattenareal 222,5495 ha. Tomtplatsen omfattas av utökat strandskydd, 300 meter, och nybyggnadsförbud enligt 7 kap miljöbalken. Bygg- och miljönämnden har enligt 7 kap 18b miljöbalken befogenhet att medge undantag från nybyggnadsförbudet om särskilda skäl föreligger. Enligt 7 kap 18c miljöbalken får man som särskilda skäl vid prövning av dispens från strandskyddet beakta endast om det området som dispensen avser - redan har tagits i anspråk på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syften - genom en väg, järnväg, bebyggelse, verksamhet eller annan exploatering är väl avskilt från området närmast strandlinjen, - behövs för en anläggning som för sin funktion måste ligga vid vattnet och behovet inte kan tillgodoses utanför området, - behövs för att utvidga en pågående verksamhet och utvidgningen inte kan genomföras utanför området, - behöver tas i anspråk för att tillgodose ett angeläget allmänt intresse som inte kan tillgodoses utanför området eller - behöver tas i anspråk för att tillgodose ett annat mycket angeläget intresse. Enligt 7 kap 26 miljöbalken får strandskyddsdispens endast medges om det är förenligt med strandskyddets syften. Enligt Norrtälje kommuns översiktsplan är fastigheten Kallskär 1:4 belägen inom stort opåverkat område (se kap kartbilaga 4.1) och ska enligt 3 kap 2 miljöbalken skyddas så långt som möjligt från åtgärder som påtagligt kan skada områdets karaktär. Enligt Norrtälje kommuns översiktsplan är fastigheten Kallskär 1:4 belägen inom riksintresseområde för samlade kultur- och naturvärden (se kap 3.4.2, kartbilaga 3.1). Enligt Norrtälje kommuns översiktsplan är fastigheten Kallskär 1:4 belägen inom riksintresseområde för naturvård (se kap 3.4.3, kartbilaga 3.1) Enligt Norrtälje kommuns översiktsplan är fastigheten Kallskär 1:4 belägen inom riksintresseområde för friluftslivet (se kap 15.3, kartbilaga 15.1).

28 Bygg- och miljönämndens arbetsutskott au 129 Dnr BMN Enligt Norrtälje kommuns översiktsplan är fastigheten Kallskär 1:4 belägen bullerfritt område (se kap 15, kartbilaga 15.3). Tillämplig lagstiftning Enligt 2 kap 1-5 plan- och bygglagen ska mark- och vattenområden användas för ändamål som är mest lämpade med hänvisning till beskaffenhet och föreliggande behov. Vid planläggning och i ärenden om lov och förhandsbesked ska bestämmelserna i 3 och 4 kap. Miljöbalken tillämpas. Enligt 3 kap 1 miljöbalken ska företräde ges till markanvändning som medför en från allmän synpunkt god hushållning. Områden som har betydelse från allmän synpunkt ska enligt 3 kap 6 miljöbalken skyddas mot exploateringsåtgärder. Enligt 3 kap 6 miljöbalken ska mark- och vattenområde samt fysisk miljö i övrigt som har betydelse från allmän synpunkt på grund av deras naturvärden eller kulturvärden eller med hänsyn till friluftslivet så långt som möjligt skyddas mot åtgärder som kan påtagligt skada natureller kulturmiljön. Behovet av grönområden i tätorter och i närheten av tätorter ska särskilt beaktas. För området gäller särskilda hushållningsbestämmelser enligt 4 kap 1, 2 och 4 miljöbalken och det är beläget inom ett kustområde som i sin helhet är av riksintresse med hänsyn till de natur- och kulturvärden som finns i området. Det rörliga friluftslivets intresse ska särskilt beaktas vid bedömningen av tillåtligheten av exploateringsföretag och andra ingrepp i miljön. Fritidsbebyggelse får komma till stånd endast i form av komplettering till befintlig bebyggelse. Bygg- och miljökontorets bedömning Ansökan avser strandskyddsdispens och bygglov för nybyggnad av ett fritidshus, tre sovstugor, bastu, redskapsbod, förråd/ utedass, anläggande av brygga, installation av eldstäder samt rivning av sex byggnader. Fastigheten är ianspråktagen och bebyggd med två fritidshus, en gäststuga, en bod, en bod/torrtoalett och en sjöbod. Vid besiktning på plats kunde konstateras att alla byggnader förutom en sjöbod som ligger ganska nära stranden är reparerade/ombyggda flertal gånger och att deras ursprungliga karaktär har gått förlorat. Byte av fönster, takbeklädnad samt stuprör och hängrännor har gjort att befintlig miljö inte längre upplevs genuin. Det kulturhistoriska värdet av byggnaderna på plats bedöms vara litet.

29 Bygg- och miljönämndens arbetsutskott au 129 Dnr BMN Fastighetens landareal är 33,6000 ha. Den delen av fastigheten som berörs av ansökan som ligger på ön Kallskär är ca m². Tomtplatsbestämningen upptar en yta på ca 3300 m² och ligger mitt på fastighetens östra strand. På fastigheten finns en enkel brygga som är placerad i en ganska grund vik. Vid besiktningen kunde konstateras att bryggan kan angöras bara med kajak eller mindre roddbåt. Fastigheten ligger i yttre skärgården utan fast förbindelse och saknar användbar brygga som kan angöras med båt som klarar färd från fastlandet till fastigheten Kallskär 1:4. Det översända underlaget visar att sökt placering är det mest lämpliga stället att uppföra en brygga både vad beträffar vattendjupet och vad beträffar närheten till bebyggelsen. Bygg- och miljökontoret bedömer att särskilda skäl för att medge undantag från nybyggnadsförbudet gällande brygga föreligger med hänvisning till att anläggningen avser en brygga och måste ligga vid vattnet. Allmänheten ges tillträde till stranden på hela västra sidan av ön på den delen av fastigheten som inte berörs av ansökan. Underlaget visar två befintliga fritidshus som ligger 30 respektive 70 m från stranden. Dessa två byggnader är 42 m² respektive 34 m² stora. Dessa kommer att ersättas med tre likadana mindre byggnader, sovstugor, på 37,5 m². Två av dem placeras i omedelbar närhet av de befintliga fritidshusen som kommer att rivas medan den tredje kommer att ligga emellan dessa två. Ansökan i den delen gäller nedvärdering dvs. ersättning av två huvudbyggnader med tre stycken komplementbyggnader/sovstugor. Utöver ovannämnda byggnader kommer fyra befintliga komplementbyggnader en gäststuga, en bod, en bod/torrtoalett och en sjöbod att ersättas med tre nya komplementbyggnader dvs. bastu, förråd/utedass och redskapsbod. En av dem kommer att placeras på samma plats som en befintlig komplementbyggnad som kommer att rivas. Två andra kommer att placeras på två nya platser. Båda två kommer att placeras inom radie av 15 m från den nya huvudbyggnaden samt en av de nya sovstugorna. Det inlämnade förslaget visar ett fritidshus dvs. en ny huvudbyggnad på 83 m² som placeras ca 40 respektive 50 m från de befintliga huvudbyggnaderna samt ca 25 m från den sökta bryggan. Fritidshuset kommer att ligga på samma plats där den befintliga sjöboden ligger samt ca 10 m bakom den befintliga gäststugan på 18 m² som ligger ca 12 m från stranden. Det nya fritidshuset placeras i mitten av den triangelformade och etablerade hemfridszonen som bildas av befintliga byggnader. Känslan av en hemfridszon förstärks av landskapet som höjer sig avsevärt som en naturlig sarg. Hemfridszonen är någorlunda platt med låg vegetation medan resten av fastigheten är bevuxen med större lövträd.

Mats Hultin (M), ordförande Ingmar Wallén (M) Eva Öländer (C) Margaretha Lundgren (S) Lennart Svenberg (S) Robert Beronius (FP) adjungerad

Mats Hultin (M), ordförande Ingmar Wallén (M) Eva Öländer (C) Margaretha Lundgren (S) Lennart Svenberg (S) Robert Beronius (FP) adjungerad NORRTÄLJE KOMMUN SAMMANTRADESPROTOKOLL Bygg- och miljönämndens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Rådmansö-rummet kl 09:00-09:20 Beslutande Mats Hultin (M), ordförande Ingmar Wallén (M) Eva Öländer

Läs mer

Strandskyddsdispens och bygglov för nybyggnad av småbåtshamn

Strandskyddsdispens och bygglov för nybyggnad av småbåtshamn 1 (5) Jan Eric Vilén Primusgatan 94 112 67 Stockholm Strandskyddsdispens och bygglov för nybyggnad av småbåtshamn Fastighet RÄVSNÄS S:6 Beslut Bygg- och miljönämnden beslutar: att med stöd av 7 kap 18

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Bygg- och miljönämndens arbetsutskott 2011-03-03 1 Plats och tid Kommunhuset, Rådmansö-salen 2011-03-03 kl 09.00-10.10 Beslutande Mats Hultin (m) ordf 54-73

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Bygg- och miljönämndens arbetsutskott 2012-08-22 1 Plats och tid Kommunhuset, Rimbo-rummet 2012-08-22 kl 16:00-16:30 Beslutande Mats Hultin (m), ordförande 137-150 Ingmar Wallén (m) 137-150 Eva Olander

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Bygg- och miljönämndens arbetsutskott 2012-05-31 1 Plats och tid Kommunhuset, Norrtälje-salen 2012-05-31 kl 15:00-15:25 Beslutande Mats Hultin (m), ordförande 117-122 Eva Olander (c), 1:e vice ordf 117-122

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Bygg- och miljönämndens arbetsutskott 2011-11-24 1 Plats och tid Kommunhuset, Rådmansö-rummet 2011-11-24 kl 09:00-10:10 Beslutande Mats Hultin (m) 200-227 Eva Olander (c), 1:e vice ordf 200-227 Ingmar

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Bygg- och miljönämndens arbetsutskott 2011-06-09 1 Plats och tid Kommunhuset, Rådmansö-salen 2011-06-09 kl 09.00-09.40 Beslutande Mats Hultin (m) ordf 105-117 Ingmar Wallén (m) 105-117 Eva Olander (c),

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag NORRTÄLJE KOMMUN SAMMANTRADESPROTOKOLL Bygg- och miljönämndens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Norrtälje-salen kl 15:00-15:10 Beslutande Mats Hultin (M), ordförande 53-61 Klas Zettergren (M) 53-61

Läs mer

Mats Hultin (M), ordförande Ingmar Wallén (M) Eva Öländer (C) Ethel Söderman Sandin (S) Lennart Svenberg (S) Robert Beronius (FP), adjungerad

Mats Hultin (M), ordförande Ingmar Wallén (M) Eva Öländer (C) Ethel Söderman Sandin (S) Lennart Svenberg (S) Robert Beronius (FP), adjungerad NORRTÄLJE SAMMANTRADESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida Bygg- och miljönämndens arbetsutskott 2013-09-05 Plats och tid Kommunhuset, Rådmansö-rummet 2013-09-05 kl. 09:00-09:45 Beslutande Mats Hultin (M),

Läs mer

PROTOKOLL. Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30. Lasse Bergqvist

PROTOKOLL. Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30. Lasse Bergqvist PROTOKOLL Plats och tid Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30 Beslutande Per Olov Persson (M) Tommy Borg (S) John Nyman (C) Manne Wallström (MP) Lasse Bergqvist (FP) Övriga deltagande

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Bygg- och miljönämndens arbetsutskott 2012-02-23 1 Plats och tid Kommunhuset, Rådmansö-rummet 2012-02-23 kl 14:30-15:00 Beslutande Mats Hultin (m), ordförande 47-62 Eva Olander (c), 1:e vice ordf 47-62

Läs mer

Robert Beronius (FP) adjungerad. Sara Helmersson, bygg- och miljöchef Gitte Binder, registrator

Robert Beronius (FP) adjungerad. Sara Helmersson, bygg- och miljöchef Gitte Binder, registrator SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bygg- och miljönämndens arbetsutskott 2014-10-23 1 Plats och tid Kommunhuset, Rådmansö-rummet 2014-10-23 kl. 09:00-10:15 Sida Beslutande Mats Hultin (M) 156-169

Läs mer

Sara Helmersson, bygg- och miljöchef Tore Strömberg, enhetschef bygglov Ann-Christine Karlsson, nämndsekreterare. Margaretha Lundgren (S)

Sara Helmersson, bygg- och miljöchef Tore Strömberg, enhetschef bygglov Ann-Christine Karlsson, nämndsekreterare. Margaretha Lundgren (S) ipr NORRTÄLJE SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida v. Sammanträdesdatum Plats och tid Kommunhuset, Norrtälje-salen 2013-12-05 kl. 15:00-15:10 Beslutande Mats Hultin (M), ordförande 173-181 Ingmar Wallén(M) 173-181

Läs mer

Ansökan om strandskyddsdispens inom skyddade områden enligt 7 kap miljöbalken

Ansökan om strandskyddsdispens inom skyddade områden enligt 7 kap miljöbalken Ansökan om strandskyddsdispens inom skyddade områden enligt 7 kap miljöbalken Ansökan avser Fastighet(er) på platsen för åtgärd Fastighetsbeteckning Kommun Sökande Namn Organisations- eller personnummer

Läs mer

Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens ( )

Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens ( ) Datum: 2019-05-28 Samhällsbyggnadsnämnden Handläggare: Josephine Bruhn Direktnr: Diarienr: 2019.273 SBN Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens (2018-0294) Ärendebeskrivning Ansökan avser strandskyddsdispens för

Läs mer

Berit Elisson (fp) adjungerad. Sara Helmersson, bygg- och miljöchef Tore Strömberg, enhetschef bygglov Ann-Christine Karlsson, nämndsekreterare

Berit Elisson (fp) adjungerad. Sara Helmersson, bygg- och miljöchef Tore Strömberg, enhetschef bygglov Ann-Christine Karlsson, nämndsekreterare NORRTÄL1E SAMMANTRADESPROTOKOLL,,^ v, v. Bygg- och miljönämndens arbetsutskott 2012-04-03 1 Plats och tid Kommunhuset, Norrtälje-salen 2012-04-03 kl 09:00-10:00 Beslutande Mats Hultin (m), ordförande 84-99

Läs mer

Bygg- och miljönämndens arbetsutskott

Bygg- och miljönämndens arbetsutskott Bygg- och miljönämndens arbetsutskott 2012-09-18 1 Plats och tid Kommunhuset, Rådmansö-rummet 2012-09-18 kl 10:00-10:40 Beslutande Mats Hultin (m), ordförande 151-161 Klas Zettergren (m) 151-161 Eva Olander

Läs mer

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 26 augusti 2014, kl 08.00 11.15. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 26 augusti 2014, kl 08.00 11.15. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (12) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 26 augusti 2014, kl 08.00 11.15 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Christer Ahlén

Läs mer

ANSÖKAN om strandskyddsdispens

ANSÖKAN om strandskyddsdispens 1 (5) ANSÖKAN om strandskyddsdispens Sökande* Namn Organisationsnr/Personnr Adress Telefon bostad Postnummer och ort Telefon arbete/mobiltelefon Fastighet Fastighetsbeteckning Fastighetsadress Fastighetsägare

Läs mer

Mats Hultin (M), ordförande Klas Zettergren (M) Eva Öländer (C) Margaretha Lundgren (S) Lennart Svenberg (S)

Mats Hultin (M), ordförande Klas Zettergren (M) Eva Öländer (C) Margaretha Lundgren (S) Lennart Svenberg (S) SAMMANTRADESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida Bygg- och miljönämndens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Rådmansö-rummet kl. 09:00-09:30 Beslutande Mats Hultin (M), ordförande Klas Zettergren (M)

Läs mer

Tyresö 1:99, Bofinksvägen 19

Tyresö 1:99, Bofinksvägen 19 TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2015-06-08 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (5) Dnr: 2014BNS0625/227 Byggnadsnämnden Tyresö 1:99, Bofinksvägen 19 Dispens från strandskydd Förslag till beslut 1. Dispens från

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Bygg- och miljönämndens arbetsutskott 2012-11-22 1 Plats och tid Kommunhuset, Rådmansö-rummet 2012-11-22 kl 09:00 10:00 Beslutande Mats Hultin (m), ordförande 187-205 Ingmar Wallén (m) 187-205 Berit Elisson

Läs mer

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Bernt Bergsten (C) ersättare Lars Isaksson (C) ledamot 16-23

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Bernt Bergsten (C) ersättare Lars Isaksson (C) ledamot 16-23 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.30-10.17 ande Lena Vilhelmsson (S) ordförande Christian Nålberg (S) v ordförande Heinz Blahusch (S) Ingvar Duán (S)

Läs mer

Jävsnämnden 2011-02-11 1(5)

Jävsnämnden 2011-02-11 1(5) Plats och tid Kommunhuset, Torget 5, Leksand, kl 8.00-10.00 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ej tjänstgörande ersättare Tjänstemän Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Bygg- och miljönämndens arbetsutskott 2011-05-05 1 Plats och tid Kommunhuset, Rådmansö-salen 2011-05-05 kl 09.00-09.50 Beslutande Mats Hultin (m) ordf 88-100 Ingmar Wallén (m) 88-100 Eva Olander (c), 1:e

Läs mer

INGARÖ-LÅNGVIK 1:18, Björkviksvägen 19 : Ansökan om strandskyddsdispens för tillbyggnad av brygga

INGARÖ-LÅNGVIK 1:18, Björkviksvägen 19 : Ansökan om strandskyddsdispens för tillbyggnad av brygga Datum Dnr 2016-11-21 STR.2016.4967 37 Ann Aldeheim ann.aldeheim@varmdo.se 08-570 480 59 Miljöinspektör REK + MB Tjänsteskrivelse INGARÖ-LÅNGVIK 1:18, Björkviksvägen 19 : Ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP)

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) 1(1) Plats och tid Sammanträdesrummet Insjön, 8.30-9.00 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M)

Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15 09.05 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Heinz Blahusch

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1 Plats och tid Kommunhuset, Rådmansö-rummet 2014-06-09 kl. 09:00-10:00 Beslutande Mats Hultin (M) 93-114 Ingmar Wallén (M), 93-114 Eva Olander, (C) 93-114

Läs mer

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Erik Johannesson miljöinspektör 60-63

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Erik Johannesson miljöinspektör 60-63 Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15 10.05 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Heinz Blahusch

Läs mer

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41 1 (19) Plats och tid 08.00-12.00, i Ansätten (i kommunhuset i Krokom) Beslutande Jan Runsten, MP, ordf 31-41 Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael

Läs mer

Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida

Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida 1/11 Plats och tid Kommunhuset, Strängnäs, kl. 13:30 14:35 Paragrafer 23-28 Beslutande Se deltagarlista på nästa sida Närvarande ersättare Övriga deltagande Utses att justera Se deltagarlista på nästa

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Bygg- och miljönämndens arbetsutskott 2011-06-22 1 Plats och tid Kommunhuset, Norrtälje-salen 2011-06-22 kl 15.00-15.15 Beslutande Mats Hultin (m) ordf 118-126 Klas Zettergren (m) 118-126 Eva Olander (c),

Läs mer

Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Larsson (M)

Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Larsson (M) Sammanträdesdatum Sida 1/12 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 15:45 Beslutande Övriga Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson

Läs mer

Strandskydd - ett områdesskydd

Strandskydd - ett områdesskydd Strandskydd - ett områdesskydd Det generella strandskyddet 7 kap. 14 Strandskyddets syfte, 7 kap 13 Strandskyddet syftar till att långsiktigt: trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till

Läs mer

Tord Larsson (S) Ordförande 90,91 Malin Sundberg (S) Per G Harnesk (SV) Helen Swartling (MP) Wivi-Anne Mulk (SV)

Tord Larsson (S) Ordförande 90,91 Malin Sundberg (S) Per G Harnesk (SV) Helen Swartling (MP) Wivi-Anne Mulk (SV) Plats och tid: Sammanträdesrum Fogden, kommunhuset Jokkmokk kl. 10.00-12.00 10:00-10:30 Vattenfall Eldistribution AB, Mikael Öhlund, informerar nämnden gällande transformatorstationer inom strandskydd.

Läs mer

Kai Larsson (MP) adjungerad 97-114

Kai Larsson (MP) adjungerad 97-114 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida Bygg- och miljönämndens arbetsutskott 2015-06-04 1 Plats och tid Kommunhuset, RådmansÖ-rummet 2015-06-04 kl. 15:15-16:25 Beslutande Margareta Lundgren (S) Lennart

Läs mer

Praxis?

Praxis? Praxis? http://www.markochmiljooverdomstolen.se/avgoranden-fran-mark--ochmiljooverdomstolen/ http://www.strandskyddsdomar.se/ Fastighetsbildning De särskilda skäl som enligt 7 kap 18c miljöbalken får

Läs mer

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Arbetsutskott Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M) vice ordförande Per Sivertsen

Läs mer

LANSSTYRELSEN I STOCKHOLMS LAN

LANSSTYRELSEN I STOCKHOLMS LAN LANSSTYRELSEN Avdelningen för planfrågor Jeanette Odelius 08-785 45 64 2012-11-13 Södertälje kommun Samhallsbyggnadskontoret Vbr beteckning Delgivningskvitto Lena Eliasson Näsby 2 646 93 Gnesta Prövning

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2055-2058 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Ansökan om dispens från bestämmelserna i 7 kap 15 miljöbalken om strandskydd

Ansökan om dispens från bestämmelserna i 7 kap 15 miljöbalken om strandskydd LULEÅ KOMMUN Miljö- och byggnadsnämnden Ansökan om dispens från bestämmelserna i 7 kap 15 miljöbalken om strandskydd Uppgifter om fastighet och sökande Fastighetsbeteckning: Organisationsnummer/personnummer:

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström Tillbyggnad av garage/carport med gästrum

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström Tillbyggnad av garage/carport med gästrum Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström 2017-12-11 2017-5008 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Stävlö 1:21 Fastighetens adress: Hjälmö 117 Sökande: Strandberg, Gunilla Ärende: Tillbyggnad

Läs mer

Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35

Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35 Förslag till beslut Nämnden ger bygglov med stöd av 9 kap. 31

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22) Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 09.00-11.10 Beslutande Övriga deltagande Birgit Åhlund (C), ordförande Jan Kerbosch (M) Anette Håkansson (FP)

Läs mer

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118 Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15-10.50 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Tobias Hellberg

Läs mer

ANSÖKAN om strandskyddsdispens

ANSÖKAN om strandskyddsdispens OXL4624- v 1.2 2012-11-13 1 (5) ANSÖKAN om strandskyddsdispens Sökande* Namn Organisationsnr/Personnr Adress Telefon bostad Postnummer och ort Telefon arbete/mobiltelefon E-postadress Fastighet Fastighetsbeteckning

Läs mer

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 25 augusti 2015, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 25 augusti 2015, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (9) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 25 augusti 2015, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M)

Läs mer

Ett nytt strandskydd hur hanterar vi det?

Ett nytt strandskydd hur hanterar vi det? Ett nytt strandskydd hur hanterar vi det? Genomgång och diskussion på FAH dagen 22 april 2010 Sveriges Kommuner och Landsting Avd tillväxt och samhällsbyggnad Reigun Thune Hedström reigun@skl.se Dispens

Läs mer

SICKLAÖN 73:10 Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, Skuruparken

SICKLAÖN 73:10 Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, Skuruparken 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2015-07-15 B 2015-000987 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden SICKLAÖN 73:10 Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, Skuruparken Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

DOM 2014-06-24 Stockholm

DOM 2014-06-24 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060104 DOM 2014-06-24 Stockholm Mål nr M 1196-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-01-30 i mål nr M 4218-13, se

Läs mer

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (8) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Christer Ahlén (M) vice

Läs mer

Ansökan om strandskyddsdispens enligt 7 kap 18 miljöbalken

Ansökan om strandskyddsdispens enligt 7 kap 18 miljöbalken Sida 1 av 4 Ansökan om strandskyddsdispens enligt 7 kap 18 miljöbalken Ansökan insändes till: Öckerö kommun Plan-, bygg- och miljöenheten 475 80 ÖCKERÖ Sökande Namn Adress Telefonnummer E-postadress Personnummer

Läs mer

PM om detaljplanering och strandskydd på Västra Bosön

PM om detaljplanering och strandskydd på Västra Bosön 1 (7) HANDLÄGGARE TEL DIREKT DATUM Ingela Isaksson 08-731 30 05 2015-01-09 PM om detaljplanering och strandskydd på Västra Bosön Detta PM är upprättat i samband med att detaljplanläggning har inletts för

Läs mer

Strandskyddet i Uppsala kommun

Strandskyddet i Uppsala kommun Strandskyddet i Uppsala kommun Strandpromenad vid Vårdsätra, Uppsala kommuns hemsida Tack vare strandskyddet har vi möjlighet att promenera längs stränderna, bada, fiska, åka skridskor och göra strandhugg

Läs mer

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell 1(14) Bygg och miljönämnden Plats och tid Hagavallen Töcksfors, kl. 13.00-15.00 Beslutande Ledamöter Bengt-Olof Lorentzon (-) ordförande Rolf Gruvborg (M) Lisbeth Karlsson (C) Gunnar Henriksson (FP) Magnus

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson 1(2) Plats och tid Rum Insjön, Kommunhuset, 09:00-09:30 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Här kommer ytterligare handlingar som sökande vill att vi ska ta del av.

Här kommer ytterligare handlingar som sökande vill att vi ska ta del av. Hanna Virtanen Från: Deshira Flankör Skickat: den 8 maj 2016 20:55 Till: Nämnder-BMH Ämne: Fwd: STR 2015.2408, ansökan strandskyddsdispens Skaft 1:152, Ängsholmen, Djurö Bifogade filer: Strandskydd förslagskickat

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström 2017-09-01 2017-3323 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Dunö 1:175 Fastighetens adress: Knipuddevägen 40b Sökande: Pedersen, Lars-Henrik Mattias

Läs mer

ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN FRÅN STOCKHOLM VATTEN AB

ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN FRÅN STOCKHOLM VATTEN AB 1 (2) HANDLÄGGARE Nicklas Johansson 08-535 364 68 nicklas.johansson@huddinge.se Tillsynsnämnden ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45 Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Bengt-Ola Olsson

Läs mer

(lék!é±fa. és^éfx^. Margaretha Lundgren ^

(lék!é±fa. és^éfx^. Margaretha Lundgren ^ NORRTÄLJE SAMMANTRADESPROTOKOLL Bygg- och miljönämndens arbetsutskott 2013-01-17 Plats och tid Kommunhuset, Rådmansö-rummet 2013-01-17 kl 09:00-10:00 Beslutande Mats Hultin (M), ordförande Ingmar Wallén

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för ersättningsbyggnad på arrenderad tomt inom del av fastigheterna Lägde 1:19 och 11:1

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för ersättningsbyggnad på arrenderad tomt inom del av fastigheterna Lägde 1:19 och 11:1 Datum 2016-02-01 Handläggare Johanna Söderholm Telefon exp. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2016/B0002-5 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Berit Elisson (fp), adjungerad. Sara Helmersson, bygg- och miljöchef Tore Strömberg, enhetschef bygglov-va Ann-Christine Karlsson, nämndsekreterare

Berit Elisson (fp), adjungerad. Sara Helmersson, bygg- och miljöchef Tore Strömberg, enhetschef bygglov-va Ann-Christine Karlsson, nämndsekreterare 2011-01-18 Plats och tid Kommunhuset, Rimbo-rummet 2011-01-18 kl 09:15-10:45 Beslutande Mats Hultin (m) ordf 1-38 Svante Norström (m) 1-38 Eva Öländer (c), 1:e vice ordf 1-38 Margaretha Lundgren (s) 2:e

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2036-2040 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Tillbyggnad av enbostadshus

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Tillbyggnad av enbostadshus Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-04-25 2017-0753 YTTRANDE Samhällsbyggnadsnämnden Fastighet: Bo 1:180 Fastighetens adress: Doppingvägen 1 Sökande: Jesper Liedstrand Ärende: Tillbyggnad

Läs mer

Ansökan om dispens från strandskydd enligt 7 kap. 18 miljöbalken

Ansökan om dispens från strandskydd enligt 7 kap. 18 miljöbalken 1(6) Myndighetsnämnden för miljö och byggnad Myndighetsenheten - Miljö Ansökan om dispens från strandskydd enligt 7 kap. 18 miljöbalken INFORMATION Strandskyddet kom till på 1950-talet för att förhindra

Läs mer

SKÄRMARÖ 1:51: Ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av ny komplementbyggnad

SKÄRMARÖ 1:51: Ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av ny komplementbyggnad Datum Dnr 2014-08-13 STR.2014.1708 110 Karolina Norrman karolina.norrman@varmdo.se 08-570 482 20 Miljöinspektör REK + MB ANNA CLARA MARGARETA DACKBERG JAKOB WESTINSGATAN 5 LGH 1102 11220 STOCKHOLM SKÄRMARÖ

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt 18-21

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt 18-21 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Martin Äng (C)

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes 2017-1222 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Marielund 1:29 Fastighetens adress: Kåremo 214 Sökande: Claesson, Gennart och Inga Ärende: Förhandsbesked:

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i plan- och bygglagen (2010:900); SFS 2014:477 Utkom från trycket den 13 juni 2014 utfärdad den 5 juni 2014. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om plan-

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S)

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Plats och tid Planrummet, kommunhuset, kl. 13.00-14.20 Beslutande Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv

Läs mer

Fågelsjörummet kl John Nyman

Fågelsjörummet kl John Nyman PROTOKOLL Datum Plats och tid Fågelsjörummet kl. 8.30 Beslutande Per Olov Persson (M) Tommy Borg (S) John Nyman (C) Sune Frost (MP) Elisabeth Collin (LB) ersätter Lasse Bergqvist (L) Övriga deltagande

Läs mer

Redovisning av regeringsuppdraget uppföljning av strandskyddsbeslut 2013

Redovisning av regeringsuppdraget uppföljning av strandskyddsbeslut 2013 Redovisning av regeringsuppdraget uppföljning av strandskyddsbeslut 2013 NATURVÅRDSVERKET 2 Förord Naturvårdsverket beslutade om denna redovisning i mars 2014. NATURVÅRDSVERKET 3 Innehåll INLEDNING 4 Uppdraget

Läs mer

Planering av markanvändning

Planering av markanvändning Planering av markanvändning Föreläsare: Signe Lagerkvist, signe.lagerkvist@jus.umu.se År 1100-1300? Bjärköarätten 1874 års Byggnadsstadga 1907 års Stadsplanelag 1947 års Byggnadslag 2 1987 års Lag om hushållning

Läs mer

YTTRANDE. Förslag till beslut. Redogörelse för ärendet. Samhällsbyggnadsnämnden. Fastighet: Skaftnäs 1:4 Fastighetens adress: Skaftnäs 307

YTTRANDE. Förslag till beslut. Redogörelse för ärendet. Samhällsbyggnadsnämnden. Fastighet: Skaftnäs 1:4 Fastighetens adress: Skaftnäs 307 Handläggare Datum Ärendebeteckning Tomas Burén 2018-02-02 2018-302 0480-45 03 42 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Skaftnäs 1:4 Fastighetens adress: Skaftnäs 307 Sökande: Frida Regin Sökandens

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2013-2015 Sekreterare Åsa Jonasson

Läs mer

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 19 maj 2015, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande.

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 19 maj 2015, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande. BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (7) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 19 maj 2015, kl 08.00 10.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M) vice

Läs mer

Strandskydd och boende vid stranden. Foto: Jana Andersson

Strandskydd och boende vid stranden. Foto: Jana Andersson Strandskydd och boende vid stranden Foto: Jana Andersson Vad är strandskydd? Sveriges stränder är en naturtillgång av mycket stort värde. Stränderna längs sjöar och vattendrag, liksom stränderna längs

Läs mer

Jonni Harrius (KD), ordförande Anders Karlsson (S), vice ordförande Mattias Petersson (KD) Per-Arne Hagby (C) Mikael Eriksson (SD)

Jonni Harrius (KD), ordförande Anders Karlsson (S), vice ordförande Mattias Petersson (KD) Per-Arne Hagby (C) Mikael Eriksson (SD) 1(19) Plats och tid Carl August-rummet, måndagen den 26 augusti 2019 kl 13:30-14:40 Beslutande Ledamöter och tjänstgörande ersättare Jonni Harrius (KD), ordförande Anders Karlsson (S), vice ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2016-12-15 1 (6) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, kl. 14.30-15.00 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Tony Frunk (S), ordförande Tommy Claesson

Läs mer

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 8

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 8 Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 8 Ärendeförteckning 55 Ansökan om strandskyddsdispens för tillbyggnad av fritidshus på fastigheten 56 Meddelande till Tillsyns- och tillståndsnämnden

Läs mer

Hedenlunda 3 & 5 (Vallgatan 2A & B) Förhandsbesked för tidsbegränsat lov ändrad användning av affärshus till daglig verksamhet

Hedenlunda 3 & 5 (Vallgatan 2A & B) Förhandsbesked för tidsbegränsat lov ändrad användning av affärshus till daglig verksamhet TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) Byggnadsnämnden Hedenlunda 3 & 5 (Vallgatan 2A & B) Förhandsbesked för tidsbegränsat lov ändrad användning av affärshus till daglig verksamhet Förslag till beslut Positivt förhandsbesked

Läs mer

Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, kl

Kommunhuset, Alvö, Kungshamn, kl Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2016-10-05 kl 09.00-11.20 Beslutande Övriga deltagare Justerare Eva Abrahamsson (M), ordförande Maria Bylund, miljöchef Erik Österlund, ekonom 32 Kristina

Läs mer

ÖVERBY 122:1, Djupviksvägen 64 : Ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av huvudbyggnad, komplementbyggnad samt rivning av befintlig byggnad.

ÖVERBY 122:1, Djupviksvägen 64 : Ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av huvudbyggnad, komplementbyggnad samt rivning av befintlig byggnad. Datum Dnr 2017-10-24 STR.2016.7455 Sara Forsberg sara.forsberg@varmdo.se 08-570 47 627 Miljöinspektör REK + MB Tjänsteskrivelse ÖVERBY 122:1, Djupviksvägen 64 : Ansökan om strandskyddsdispens för uppförande

Läs mer

Underlag för redovisning av uppföljning av kommunala strandskyddsbeslut 2012

Underlag för redovisning av uppföljning av kommunala strandskyddsbeslut 2012 1(17) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Underlag för redovisning av uppföljning av kommunala strandskyddsbeslut 2012 NV-00318-13, 2013-01-18 I redovisningen ska anges ärenden

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Ärende: Nybyggnad av kedjehus, 7 st (Fundamentet 1-7)

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Ärende: Nybyggnad av kedjehus, 7 st (Fundamentet 1-7) Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås 2017-05-29 2017-2233 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Fundamentet 1 Fastighetens adress: Sökande: Gbj Construction AB Ärende: Nybyggnad av kedjehus,

Läs mer

Johan Hansson(M), ej tjg.ersättare Sabina Talavanic, bygg- och miljöchef Anna Henriksson, sekreterare Ove Dahlgren, 1:e miljöinspektör, 1

Johan Hansson(M), ej tjg.ersättare Sabina Talavanic, bygg- och miljöchef Anna Henriksson, sekreterare Ove Dahlgren, 1:e miljöinspektör, 1 1(13) Plats och tid Kommunhuset Vårgårda, sammanträdesrum Ljungås, kl. 14:00-16:00 Beslutande Claes Hägermalm(M), ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Karl-Erik Johansson(S) Lennart Larsson(S),

Läs mer

Sara Helmersson, bygg- och miljöchef Tore Strömberg, enhetschef bygglov Ann-Christine Karlsson, nämndsekreterare

Sara Helmersson, bygg- och miljöchef Tore Strömberg, enhetschef bygglov Ann-Christine Karlsson, nämndsekreterare NORRTÄLJE SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 2 0 1 4-0 1-1 7 1 Plats och tid Kommunhuset, Lyhundra lokal kl. 09:00-09:45 Beslutande Ingmar Wallén (M), 1-1 5 Annette Tagesson (M) 1-15 Eva Olander,

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (11)

Miljö- och byggnadsnämnden (11) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-10-18 1(11) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 13.00-16.15 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Erik Gustafsson (S) ersätter Dan Eriksson (C)

Läs mer

Sammanlrädesdatum 2011-12-06

Sammanlrädesdatum 2011-12-06 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanlrädesdatum l P''',o,htid Stadshuset, sammanträdesrummet Öringen, kl. 15:00-16:00 8es!lIIande Ledamöter Kjell-Arne Green (S), ordförande 84-90, 92-95 Knut Indebetou (M), ordförande

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Djäkneboda 1:68

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Djäkneboda 1:68 Datum 2018-03-16 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: SHBK 2018-284 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Uppdragsgivare Uppdragsgivare är densamma som sökande:

Uppdragsgivare Uppdragsgivare är densamma som sökande: ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS Enligt 7 kap 18 miljöbalken Bygg & Miljö Sökande Namn: Skickas till: Hörby kommun Miljönämnden 242 80 HÖRBY Organisationsnummer/Personnummer: Adress, postnummer och ort:

Läs mer

Plan och marklagstiftning

Plan och marklagstiftning Plan och marklagstiftning Miljöbalken och plan- och bygglagen Föreläsare: Signe Lagerkvist, signe.lagerkvist@jus.umu.se År 1100-1300? Bjärköarätten 1874 års Byggnadsstadga 1907 års Stadsplanelag 1947 års

Läs mer

>:.YM y. r p*<4. h Margaretha Lundgren

>:.YM y. r p*<4. h Margaretha Lundgren NORRTÄLJE KOMMUN Bygg- och miljönämnden SAMMANTRADESPROTOKOLL Plats och tid ande Kommunhuset, Rådmansö-rummet kl 08:45-09:00 Enligt förteckning Övriga deltagande Sara Helmersson, bygg- och miljöchef Tore

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Bygg- och miljönämnden Sammanträdesdatum Sida (9)

Sammanträdesprotokoll Bygg- och miljönämnden Sammanträdesdatum Sida (9) 2015-02-19 1(9) Plats och tid Norrtull, konferensrum övre plan 13:30--14:00 Beslutande Wilhelm Bodmark (S), ordförande Barbro Axelsson (S) Sofia Karlsson (S) Sven Callenberg (C) Michael Karlsson (M) Övriga

Läs mer

Miljö- och bygglovsnämnden (13)

Miljö- och bygglovsnämnden (13) Miljö- och bygglovsnämnden 2019-03-20 1(13) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, onsdag den 20 mars 2019, kl 16.00-19.05 Paragrafer 28-37 Beslutande ledamöter M Grim Pedersen, ordf KD Madeleine Söderlund,

Läs mer

Bengt-Olof Lorentzon, KD, ordf Åke Nilsson, S Anders Västsäter, KD Gunnar Henriksson, FP Kermith Andersson, M Karl-Erik Andersson, C

Bengt-Olof Lorentzon, KD, ordf Åke Nilsson, S Anders Västsäter, KD Gunnar Henriksson, FP Kermith Andersson, M Karl-Erik Andersson, C 1(12) Bygg och miljönämnden Plats och tid Kommunkontoret, Silen, den 28 oktober kl 14.00-16.30 Beslutande Ledamöter Bengt-Olof Lorentzon, KD, ordf Åke Nilsson, S Anders Västsäter, KD Gunnar Henriksson,

Läs mer

Ansökan om strandskyddsdipsens för parkering på fastighet SKAFTÖ-FISKEBÄCK 1:5 vid Gullmarn i Lysekil kommun

Ansökan om strandskyddsdipsens för parkering på fastighet SKAFTÖ-FISKEBÄCK 1:5 vid Gullmarn i Lysekil kommun Miljönämnden i mellersta Bohuslän Tjänsteskrivelse 2015-02-03 Sida 1 av 8 Miljönämnden i mellersta Bohuslän Ansökan om strandskyddsdipsens för parkering på fastighet SKAFTÖ-FISKEBÄCK 1:5 vid Gullmarn i

Läs mer