Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande"

Transkript

1 1 (16) Datum: Torsdag Tid: Plats: Beslutande: Junselerummet, Sollefteå kommunhus Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga Guniris Jonasson Sekreterare närvarande: Örjan Abrahamsson Huvudenhetschef Siv Sjödin Vhtchef för- o grundskola Anders Åkerman Vhtchef gymnasiet Anders Strindlund Ekonomi o budget 67 Maria Ragnarsson Ekonomi o budget 67 Erik Löfgren Projekt Vindkraft 66 Hans Pahlin Projekt Vindkraft 66 Underskrifter: Sekreterare: Guniris Jonasson Ordförande:... John Åberg (S) Justerare:... Sven-Olov Gradin (M) Bevis om justering Justeringen har tillkännagetts genom anslag på kommunens digitala anslagstavla: Myndighet: : för Unga och Lärande Anslaget: sätts upp tas ner Förvaringsplats för protokollet: Kommunstyrelseförvaltningen, kommunhuset, Sollefteå Underskrift:... Guniris Jonasson

2 2 (16) Närvaro-/tjänstgöringslista Namn Närvarande Tjänstgörande ers. Reservation Omröstning Anteckningar Ja Nej Ja Nej Ordinarie John Åberg (S) x Ordförande Stina Näslund (S) - Leif Palmberg (L) - Ulf Breitholtz (V) Jörgen Åslund (VI) x x Ersättare My Larsson (S) - Morgan Nordin (S) - Sven-Olov Gradin (M) x x Ersätter Leif Palmberg (L)

3 3 (16) Dagordning 66 Informationer Verksamhets- och ekonomiuppföljning per Uppföljning Schemalagd skollunch Rapport: Slutbetyg åk 9 våren Reviderade riktlinjer för klagomålshantering i samtliga skolformer Uppdrag: El- och energiprogram Skolpliktsbevakning oktober månad Anmälan om kränkande behandling oktober

4 4 (16) 66 Informationer Beslut Informationerna noteras. Ärendebeskrivning Utskottet för Unga och lärande tar del av följande information: Projekt Vindkraft generator för hållbar utveckling Erik Löfgren/Hans Pahlin Utskottet får information om projektets syfte och mål, som är att skapa lokal och regional nytta av vindkraftsetableringar i Norrlands inland Det kommer att finnas ett stort behov av utbildade ungdomar och vuxna med elkompetens/högspänning under lång tid framöver. Det är därför viktigt att lägga fokus på att attrahera ungdomar till energibranschen för att säkerställa kompetens-försörjningen. En el-utbildning i Sollefteå skulle förstärka och förbättra Sollefteå till ett nav inom kraftindustrin.

5 5 (16) 67 Verksamhets- och ekonomiuppföljning per Utskottet - tar del av redovisningen av verksamhets- och ekonomiuppföljningarna per uppdrar till verksamheter med negativ budgetavvikelse att vidta åtgärder för att minska budgetavvikelsen och vidta åtgärder som säkerställer att verksamheterna under 2018 och 2019 kan bedrivas inom tilldelad och planerad budgetram. Ärendebeskrivning Kommunens verksamheter ska månadsvis upprätta verksamhetsuppföljning för de olika delverksamheterna. Till utskottet Unga och lärande redovisas f.n. två separata verksamhetsuppföljningar: a) Pedagogisk omsorg/förskola/fritidshem/grundskola b) Gymnasie- och särskola Förvaltningens bedömning Enligt kommunens fastställda styrdokument är de ekonomiska resurserna överordnade verksamheternas mål. Vid negativt resultat eller vid negativ årsprognos, ska verksamheterna ta fram åtgärder som gör att budgeten är i balans vid budgetårets slut. Beslutsunderlag Förvaltningsyttrande, Anders Strindlund Verksamhets- och ekonomisk uppföljning per , För- och grundskola Verksamhets- och ekonomisk uppföljning per , Gymnasie- och särskola.

6 6 (16) 68 Dnr: KS 379/2017 Uppföljning Schemalagd skollunch Beslut Utskottet för Unga och lärande - tar del av informationen och uppdrar till förvaltningen att återkomma med en andra uppföljning till utskottets sammanträde i april Ärendebeskrivning Kommunstyrelsen beslutade , 74, att intentionen ska vara att även eleverna i årskurs 7-9 har schemalagd skollunch och att rektor verkställer beslutet när det är genomförbart i respektive högstadieskola. Vidare beslutades att genomförande skulle ske i samverkan med elever och fackliga organisationer. Förvaltningen gavs uppdraget vid tidpunkt för beslutet att, inom ramen för det systematiska kvalitetsarbetet, återkomma med en första uppföljning till utskottet Unga och lärandes sammanträde i november månad Förvaltningens bedömning Förvaltningen redogör här för nuläget i november månad, i kommunens fyra högstadier. Vid Vallaskolan har byggnadsarbete utförts i köket vilket inneburit att matsalen endast kunnat nyttjats till del. Eleverna i årskurs 7-9 har gått till Gudlav Bilderskolan för att äta skollunch. Av den anledningen har rektor verkställt beslutet, utifrån rådande förutsättningar, genom att schemalägga skollunchen i årskurs 7. Rektor informerar att det fungerat väl, att det inte har framförts några klagomål eller missnöje. Rektor uttrycker att med facit i hand, kunde beslutet om verkställande även kunnat gälla årskurs 8. Vid Nipanskolan har årskurs 7 och 8 schemalagd lunch. Rektor informerar att det fungerar bra och att även medarbetare i elevhälsan har tilldelats lunchkuponger för att, vid olika tillfällen under terminen, äta pedagogisk lunch tillsammans med eleverna. I Ramsele gäller samma rutin som tidigare. En lärare per grupp äter pedagogisk lunch tillsammans med eleverna, vilket även tidigare omfattat eleverna i 7-9 vid skolan. Eleverna i 7-9 signerar sin närvaro på en lista vid ingången till matsalen. Rektor uttrycker att det fungerar väl.

7 7 (16) Även i Junsele skola fanns redan rutinen att äta pedagogisk lunch med eleverna. Alla äter lunch tillsammans och det finns förutom ordinarie matsal även en mindre matsal att sitta i för den som så önskar. Rektor uttrycker att det fungerar bra och informerar om att det är ett mycket lågt matsvinn vid skolan. Under utredning av ärendet fördes även en dialog om måltidsmiljön. Det framkom med tydlighet att det fanns ett behov av att skapa en trivsam miljö och att det var önskvärt att åtgärda den fysiska matsalsmiljön. Förvaltningen har påbörjat översynen av matsalsmiljön och kommer att involvera elever, medarbetare och skolledning i det fortsatta arbetet för att i samtliga skolor, med början i högstadierna, skapa trivsamma och ändamålsenliga matsalar med god ljudmiljö. Av den anledningen föreslår förvaltningen att en andra uppföljning ska ske vid utskottets sammanträde i april månad, för att då även redogöra för hur arbetet fortskrider gällande måltidsmiljön. Lagrum Skollagen (2010:800) 10 kap 10 Plan för folkhälsa och trygghet , , 70, rev ; 60 Folkhälsopolitiska mål; Barn och ungas uppväxtvillkor (Mål 3), Matvanor och livsmedel (Mål 10) Kostpolicy, Kommunfullmäktige , 188 Beslutsunderlag Förvaltningsyttrande, Siv Sjödin KS 379/ Ärendets tidigare behandling KS

8 8 (16) 69 Rapport: Slutbetyg åk 9 våren 2018 Beslut Utskottet för Unga och lärande - tar del av informationen och emotser kvalitetsrapporten på huvudmannanivå till utskottets sammanträde i december, då samtliga kvalitetsdialoger har genomförts. Ärendebeskrivning Under november månad genomförs kvalitetsdialoger med samtliga förskolechefer och rektorer inom samtliga skolformer. Detta som ett led i det systematiska kvalitetsarbetet. Den nationella statistiken gällande årskurs 9, våren 2018, har publicerats varvid förvaltningen sammanställt ett underlag med Sollefteå kommuns resultat jämfört med riket. Detta är en del av det som, till december månads utskott, kommer att analyseras i skolhuvudmannens kvalitetsrapport. Underlaget, i form av statistik, är även ett stöd i dialogerna med rektorer i grundskolan som i sina rapporter har skolornas resultat. Förvaltningens bedömning Förvaltningen har sammanställt statistik utifrån de socioekonomiska påverkansfaktorerna samt resultat i form av kunskapsresultat och behörigheter.

9 9 (16) 70 Dnr: KS 373/2018 Reviderade riktlinjer för klagomålshantering i samtliga skolformer Beslut Utskottet för Unga och lärande föreslår Kommunstyrelsen besluta att - Fastställa Riktlinjer för klagomålshantering i förskola, fritidshem och skola. Ärendebeskrivning Huvudmannen ansvarar för att utbildningen genomförs enligt de författningar som gäller för utbildningen. (2010:800, 2 kap 8 ). Om det via uppföljning eller klagomål, eller på annat sätt kommer fram att det är brister i utbildningen, ska huvudmannen se till att nödvändiga åtgärder vidtas. (4 kap. 7 ). Arbetet ska dokumenteras. Huvudmannen ska ha skriftliga rutiner för att ta emot och utreda klagomål mot verksamheten. Information om rutinerna ska, enligt skollagens 4 kap 8, lämnas på lämpligt sätt. För annan pedagogisk verksamhet regleras ovanstående i 25 kap 8. I Riktlinjer för klagomålshantering redogörs för rutiner såväl för klagomål till huvudmannen som när klagomålen gäller förskola, fritidshem eller skola. Huvudmannen informerar om möjligheten att lämna klagomål på hemsidan. Rektorer och förskolechefer informerar på lämpligt sätt på skolornas/förskolornas hemsidor och vid exempelvis föräldramöten om hur klagomål kan lämnas. Det framgår även i Riktlinjerna på vilka olika sätt som klagomålen kan tas emot. Förvaltningens bedömning I Riktlinjerna för klagomålshantering tydliggörs för rutiner och process för såväl klagomål till huvudmannen som klagomål direkt riktad till förskolor, fritidshem och skolor. Det framgår även att alla klagomål ska hanteras lika oavsett om det är skriftligen eller muntligen, med avsändare eller anonymt. Detta i syfte att utreda eventuella brister i verksamheten, med målet att erbjuda god kvalitet i alla verksamheter.

10 10 (16) Riktlinjer för klagomålshantering i förskola, fritidshem och skola är en del i det systematiska kvalitetsarbetet. Processerna för klagomål till huvudmannen likväl som klagomål direkt till förskola, fritidshem och skola är tydliggjorda. Information till samverkansgrupp sker på utredningsnivå. Beslutsplanering Utskottet för Unga och lärande Kommunstyrelsen Lagrum Riktlinjer för Klagomålshantering, Förskola, fritidshem och skola Skollagen (2010:800) 2 kap 8 Skollagen (2010:800) 4 kap7-8 Skollagen (2010:800) 25 kap 8 Beslutsunderlag Förvaltningsyttrande, Siv Sjödin KS 373/ Förslag till Riktlinjer KS 373/2018-1

11 11 (16) 71 Dnr: KS 366/2018 Uppdrag: El- och energiprogram Beslut Utskottet för Unga och lärande föreslår Kommunstyrelsen besluta att - uppdra till förvaltningen att utreda möjligheterna till och konsekvenserna av, en start av El- och energiprogrammet i Sollefteå med inriktningen att starta höstterminen utredningen ska presenteras för utskottet för Unga och lärande i februari 2019 Ärendebeskrivning År 2014 genomfördes en utredning som sedermera låg till grund för beslut i kommunstyrelsen , där gymnasieskolans programstruktur fastställdes för tiden På senare tid har det i olika samtal med företrädare för elbranschen som verkar i Sollefteå kommun, framkommit att branschen har stora svårigheter att rekrytera personal med rätt kompetens. Branschen bedömer det kommande rekryteringsbehovet som avsevärt. Det beror bl.a. på fortsatta satsningar i Sollefteå kommun men även som en följd av förestående pensionsavgångar. Detta sammantaget gör att förvaltningen bedömer det som intressant att utreda förutsättningar för och konsekvenser av, en start av El- och energiprogrammet i Sollefteå. En sådan utredning bör bl.a. innehålla följande: - en bedömning av den framtida arbetsmarknaden - branschens bedömning av vilken specifik gymnasieutbildning som krävs - en bedömning av intresset bland ungdomarna att söka sig till denna bransch - branschens inställning till att ta emot lärlingar alternativt elever på APL - en bedömning av konsekvenser för nuvarande gymnasiesamverkan mellan Sollefteå kommun och andra kommuner inom och utom länet - en bedömning av lokalbehov samt andra utbildningsanordningar - en kostnadsberäkning samt förslag på finansiering

12 12 (16) Beslutsplanering Utskottet för Unga och lärande Utskottet för Unga och lärande Beslutsunderlag Förvaltningsyttrande, Anders Åkerman - KS 366/2018-1

13 13 (16) 72 Dnr: KS 4/2018 Skolpliktsbevakning oktober månad 2018 Beslut Utskottet för Unga och lärande beslutar att - godkänna redogörelsen för skolpliktsbevakning per oktober månad 2018, i enlighet med gällande rutin för det systematiska kvalitetsarbetet. Ärendebeskrivning Nästan alla barn, bosatta i Sverige har skolplikt. Undantagen finns reglerade i Skollagens 29 kap 2. Skolplikten motsvaras av en rätt till utbildning och kan fullgöras i en skola med offentlig huvudman eller i en skola med enskild huvudman. Om eleven inte fullgör sin skolplikt hos en enskild huvudman ska hemkommunen informeras. Skolplikten kan fullgöras i någon av de obligatoriska skolformerna; grundskola, grundsärskola, specialskola eller sameskola. Den grundläggande utbildningen som alla skolpliktiga elever har rätt till ska vara kostnadsfri. Ansvaret för att eleven fullgör sin skolplikt vilar på flera parter: Skolhuvudmannen ska tillse att eleverna i de obligatoriska skolformerna fullgör sin skolgång. Vårdnadshavare till ett skolpliktigt barn har att tillse att barnet fullgör sin skolplikt. Om en skolpliktig elev inte fullgör sin skolgång och detta beror på att elevens vårdnadshavare inte gjort vad denne är skyldig till att göra för att så ska ske, får hemkommunen förelägga elevens vårdnadshavare att fullgöra sina skyldigheter. Ett föreläggande får förenas med vite. Från läsårsstart 2018/2019 är förskoleklass obligatorisk. Skolplikten inträder höstterminen det kalenderår barnet fyller sex år. Förskoleklass ingår därmed i skolpliktsbevakningen från och med höstterminsstart läsåret 2018/2019. Förvaltningens bedömning Förvaltningen redogör, vid utskottets sammanträde, för skolpliktsbevakning med dess åtgärder per oktober månad Från och med oktober 2015 gäller redovisning även för anmäld hög frånvaro där, av rektor, beslutade insatser för ökad närvaro beslutats.

14 14 (16) Skolpliktsbevakningen gäller perioden Av rektorernas inrapporteringar kan konstateras att fyra elever, där uppföljningar har skett över tid, nu avslutats med anledning av full närvaro. Sex elever har full närvaro, där sker uppföljningar under en period innan ärendena avslutas. I de lägre åren, förskoleklass till och med årskurs 3, finns fortfarande tendens till sena ankomster. Rektorerna har kontakt med hemmen i dessa fall. Under oktober månad har en orosanmälan, utifrån problematisk skolfrånvaro, skickats till socialtjänsten.. Ytterligare en orosanmälan är planerad i närtid om situationen inte förbättras. Förvaltningen konstaterar att det är mycket tydligt att elevhälsoarbetet gällande problematisk skolfrånvaro sker systematiskt och att rektor, tidigt, beslutar om såväl interna insatser som externa insatser. Det förebyggande arbetet sker parallellt. Det framgår även tydligt att rektorerna beslutat om stödinsatser utifrån den enskilde elevens behov, att resultatet följs upp och att det fattas beslut om nya åtgärder om så krävs. Beslutsplanering Utskottet Unga och lärande. Lagrum Skollagen 2010:800, 7 kap Beslutsunderlag Förvaltningsyttrande, Siv Sjödin KS 4/2018 Rapport oktober månad 2018

15 15 (16) 73 Dnr: KS 3/2018 Anmälan om kränkande behandling oktober 2018 Beslut Utskottet för Unga och lärande beslutar att - som huvudman, att godkänna rapportering gällande anmälan om kränkande behandling per oktober månad. - inkommen anmälan till huvudmannen, med rektors utredning och vidtagna åtgärder, befunnits vara i enlighet med Skollagens (2010:800) 6 kap 10. Ärendebeskrivning Enligt Skollagen (2010:800) 8 kap 10 har lärare, förskollärare eller annan personal som får kännedom om att ett barn eller en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling i samband med verksamheten är skyldig att anmäla detta till förskolechefen eller rektorn. En förskolechef/rektor som får kännedom om att ett barn eller en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling i samband med verksamheten, är skyldig att anmäla detta till huvudmannen. Huvudmannen är skyldig att skyndsamt utreda omständigheterna kring de uppgivna kränkningarna och i förekommande fall vidta de åtgärder som skäligen kan krävas för att förhindra kränkande behandling i framtiden. Ovanstående ska tillämpas på motsvarande sätt om ett barn eller en elev anser sig ha blivit utsatt för trakasserier, sexuella trakasserier på sätt som avses i Diskrimineringslagen (2008:567). Utifrån lagstiftningen har Riktlinjer för anmälan om kränkande behandling upprättats innehållande rutin och process avseende förskolechefs/rektors anmälan till huvudmannen. Riktlinjerna anknyter även till att huvudmannen ska tillse att det varje år upprättas en plan med en översikt över de åtgärder som behövs för att förebygga och förhindra kränkande behandling av barn och elever; Plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Planen ska innehålla en redogörelse för vilka av dessa åtgärder som avses att påbörjas eller genomföras under det kommande året. En redogörelse för hur de planerade åtgärderna har genomförts ska tas in i efterföljande årsplan. (Skollagen 2010:800, 6 kap 8 ).

16 16 (16) Såväl den månadsvisa rapporteringen av inkomna anmälningar som årligt upprättandet av Plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling ingår i årshjulet för det systematiska kvalitetsarbetet på huvudmannanivå. Förvaltningens bedömning Det har inkommit tjugofyra anmälningar under oktober månad. De flesta har inkommit i nära anslutning till respektive händelse. Där fördröjning skett har ärendets utretts i sin helhet innan anmälan inkommit till huvudmannen. Av inrapporterade anmälningar kan utläsas att ärenden utretts individuellt med tydlig fokus på varje enkild omständighets händelseförlopp. Två ärenden är anmälda inom ramen för diskrimineringslagen. Ett ärende omfattas av diskrimineringsgrunden kön och ett är utrett utifrån etnisk diskrimineringsgrund. Fem ärenden är från en enhet med samma elever inblandade. Tre av dessa ärenden är vid ett tillfälle. Detta hanteras inom ramen för det lokala elevhälsoteamet på skolan. Två ärenden hanterar ett slagsmål mellan elever och utreddes samt avslutades direkt. Sammanfattningsvis kan konstateras att av de tjugofem inkomna ärendena under oktober har tjugotvå ärenden utretts, åtgärdats och avslutats. Tre ärenden kommer att återrapporteras i november månad. Nästa rapportering sker, i enlighet med Kvalitetsplanens årshjul, vid utskottets sammanträde i november månad. Lagrum Riktlinjer för anmälan till huvudmannen enligt Skollagen (2010:800) 6 kapitlet 10 Skollagen (2010:800) 6 kap 8 och 10 Diskrimineringslagen 2008:567, med bestämmelser gällande från 1 januari 2017 Beslutsunderlag Förvaltningsyttrande, Siv Sjödin KS 3/2018 Bilaga: Rapportering av kränkande behandling per oktober månad 2018

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande 1 (10) Datum: Torsdag Tid: 09:00-12:30 Plats: Beslutande: Hågesta skidgymnasium Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga Guniris Jonasson Sekreterare närvarande: Örjan Abrahamsson Huvudenhetschef

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande 1 (8) Datum: Torsdag Tid: 09:00-12:00 Plats: Beslutande: Sollefteå kommunhus, Junselerummet Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga Guniris Jonasson Sekreterare närvarande: Örjan Abrahamsson Huvudenhetschef

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande 1 (11) Datum: Torsdag Tid: 09.00-12.15 Plats: Beslutande: Sollefteå kommunhus, Junselerummet Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga Guniris Jonasson Sekreterare närvarande: Jonas Noren Huvudenhetschef

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande 1 (10) Datum: Tisdag Tid: 12:00-14:15 Plats: Beslutande: Ramselerummet, kommunhuset Sollefteå Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga Guniris Jonasson Sekreterare närvarande: Siv Sjödin Kvalitet-

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande 1 (13) Datum: Torsdag Tid: 09:00-12:00 Plats: Beslutande: Sollefteå kommunhus, Junselerummet Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga Guniris Jonasson Sekreterare närvarande: Örjan Abrahamsson Huvudenhetschef

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande 1 (11) Datum: Torsdag Tid: 09:00-13:00 Plats: Beslutande: Junselerummet, Sollefteå kommunhus Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga Guniris Jonasson Sekreterare närvarande: Örjan Abrahamsson Huvudenhetschef

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande 1 (12) Datum: Torsdag Tid: 09.00-11:30 Plats: Beslutande: Junselerummet, Sollefteå kommunhus Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga Guniris Jonasson Sekreterare närvarande: Örjan Abrahamsson Huvudenhetschef

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande 1 (12) Datum: Torsdag Tid: 09.00-11:00 Plats: Beslutande: Junselerummet, Sollefteå kommunhus Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga Guniris Jonasson Sekreterare närvarande: Örjan Abrahamsson Huvudenhetschef

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande 1 (14) Datum: Torsdag Tid: 13.00-15.30 Plats: Beslutande: Sollefteå kommunhus, B-salen Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga Guniris Jonasson Sekreterare närvarande: Jonas Noren Huvudenhetschef

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande 1 (14) Datum: Torsdag Tid: 09.00-12.00 Plats: Beslutande: Junselerummet, Sollefteå kommunhus Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga Guniris Jonasson Sekreterare närvarande: Örjan Abrahamsson Huvudenhetschef

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande 1 (13) Datum: Torsdag 10 december 2015 Tid: 10.00-14.20 Plats: ande: Junselerummet, kommunhuset Sollefteå Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga Guniris Jonasson Sekreterare närvarande: Hans-Åke

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande 1 (13) Datum: Torsdag Tid: 09:30-12:15 Plats: Beslutande: Junselerummet, kommunhuset Sollefteå Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga Guniris Jonasson Sekreterare närvarande: Örjan Abrahamsson Vik

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande 1 (15) Datum: Onsdag Tid: 09.00-13.00 Plats: Beslutande: Reveljen, lokal Boetten Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga Guniris Jonasson Sekreterare närvarande: Örjan Abrahamsson Huvudenhetschef

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande 1 (13) Datum: Onsdag Tid: 09:00-12:00 Plats: Beslutande: Sollefteå kommunhus, Ramselerummet Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga Guniris Jonasson Sekreterare närvarande: Örjan Abrahamsson Huvudenhetschef

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande 1 (14) Datum: Torsdag Tid: 09:00-12:20 Plats: Beslutande: Junselerummet, Sollefteå kommunhus Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga Cecilia Lydig Sekreterare närvarande: Örjan Abrahamsson Huvudenhetschef

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande 1 (16) Datum: Torsdag Tid: 09:00-12:00 Plats: Beslutande: Sollefteå kommunhus, Junselerummet Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga Guniris Jonasson Sekreterare närvarande: Örjan Abrahamsson Huvudenhetschef

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande 1 (12) Datum: Torsdag Tid: 09:00-12:30 Plats: Beslutande: Sollefteå kommunhus, Junselerummet Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga Guniris Jonasson Sekreterare närvarande: Jonas Norén Huvudenhetschef

Läs mer

Sollefteå kommun Kommunstyrelsens utskott för unga och lärande

Sollefteå kommun Kommunstyrelsens utskott för unga och lärande 1 1 (8) : Torsdag 22 januari 2014 Sammanträdestid: 09:00-12:20 Sammanträdesplats: Beslutande: Konferensrum Junsele, kommunhuset Sollefteå Enligt bifogad förteckning Övriga deltagare: Guniris Jonasson Sekreterare

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande 1 (19) Datum: Torsdag Tid: 09.00-12.00 Plats: Beslutande: Sollefteå kommunhus, Junselerummet Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga Guniris Jonasson Sekreterare närvarande: Jonas Noren Huvudenhetschef

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande 1 (10) Datum: Torsdag Tid: 09.00-12:30 Plats: Beslutande: Junselerummet, Sollefteå kommunhus Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga Guniris Jonasson Sekreterare närvarande: Örjan Abrahamsson Huvudenhetschef

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande 1 (20) Datum: Torsdag Tid: 13:00-15:30 Plats: Beslutande: Sollefteå kommunhus, C-salen Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga Guniris Jonasson Sekreterare närvarande: Siv Sjödin Vhtchef För- o grundskola

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande 1 (20) Datum: Onsdag 17 februari 2016 Tid: 09:30-12:15 Plats: Beslutande: B-salen, kommunhuset Sollefteå Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga Guniris Jonasson Sekreterare närvarande: Hans-Åke

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande 1 (17) Datum: Tisdag Tid: 09:00-11:50 Plats: Beslutande: Reveljen, lokal Afrika Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga Guniris Jonasson Sekreterare närvarande: Örjan Abrahamsson Huvudenhetschef

Läs mer

Kvalitetsplan

Kvalitetsplan Dnr KS/555/2015 Kvalitetsplan 2016 2018 Förskola, obligatoriska skolformer, gymnasie- och gymnasiesärskola samt fritidshem Kommunstyrelsen 2016-01-12, 20 Inledning Varje huvudman inom skolväsendet ska,

Läs mer

Kallelse till kommunstyrelsens utskott för unga och lärande

Kallelse till kommunstyrelsens utskott för unga och lärande KALLELSE Sammanträdesdatum 2019-03-21 1 (1) Kommunstyrelsens utskott för unga och lärande Kallelse till kommunstyrelsens utskott för unga och lärande Tid: Torsdag 21 mars kl 09.00 Plats: Junselerummet,

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande 1 (20) Datum: Torsdag Tid: 09:00-13.35 Plats: Beslutande: Sollefteå kommunhus, Junselerummet Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga Guniris Jonasson Sekreterare närvarande: Örjan Abrahamsson Huvudenhetschef

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande 1 (12) Datum: Fredag Tid: 09:00-10.45 Plats: Beslutande: Sollefteå kommunhus, Junselerummet Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga Guniris Jonasson Sekreterare närvarande: Anders Strindlund T.f.

Läs mer

Arbete mot diskriminering och kränkande behandling inom för- och grundskola

Arbete mot diskriminering och kränkande behandling inom för- och grundskola Arbete mot diskriminering och kränkande behandling inom för- och grundskola Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2014-10-15 av Kommunstyrelsen 131 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Barn

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande 1 (11) Datum: Tisdag 31 mars 2015 Tid: 08:30-14.00 Plats: ande: Tornrummet, Sollefteå Museum Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga Guniris Jonasson Sekreterare närvarande: Hans-Åke Eriksson Huvudenhetschef

Läs mer

Riktlinjer för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Riktlinjer för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Riktlinjer för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Inledning Varje kommun har enligt skollagen 1 och diskrimineringslagen 2 en skyldighet att skydda barn och elever mot kränkningar. I framtagna

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande 1 (16) Datum: Torsdag Tid: 09:00-12:00 Plats: Beslutande: Sollefteå kommunhus, Junselerummet Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga Guniris Jonasson Sekreterare närvarande: Siv Sjödin Vhtchef För-

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för Samhällsutveckling

Kommunstyrelsens utskott för Samhällsutveckling 1 (11) Datum och tid: kl. 09.00-11.30 Plats Beslutande Junselerummet, Sollefteå kommunhus Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga Guniris Jonasson Sekreterare närvarande Örjan Abrahamsson Huvudenhetschef

Läs mer

Skolpliktsriktlinjer. Rutiner och vägledning för skolpliktsbevakning. Beslutade i Utbildningsnämnden den 22 september 2015 UN 3

Skolpliktsriktlinjer.   Rutiner och vägledning för skolpliktsbevakning. Beslutade i Utbildningsnämnden den 22 september 2015 UN 3 Rutiner och vägledning för skolpliktsbevakning Beslutade i Utbildningsnämnden den 22 september 2015 UN 3 www.upplands-bro.se Huvudregeln, enligt skollagen, är att alla barn från 7 till 16 år som är bosatta

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande 1 (23) Datum: Onsdag Tid: 13:00-15:50 Plats: ande: Sollefteå kommunhus, Junselerummet Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga Guniris Jonasson Sekreterare närvarande: Örjan Abrahamsson Huvudenhetschef

Läs mer

A-salen, kommunhuset, Sollefteå. Enligt närvaro- och tjänstgöringslista

A-salen, kommunhuset, Sollefteå. Enligt närvaro- och tjänstgöringslista 1 (7) Datum Tid Kl. 14.00 17.00 Plats Beslutande Övriga närvarande A-salen, kommunhuset, Sollefteå Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Tomas Alsfjell, kommunchef Britta Själander, sekreterare Björn

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 44-2016:11271 Morups friskola, förskola o fritidshem ekonomisk förening Org.nr. 769607-4181 st yrelsen@morupsfriskola.se för fritidshem efter tillsyn av Morups friskola, förskola o fritidshem ekonomisk

Läs mer

Riktlinjer för främjande av likabehandling och förebyggande av diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Riktlinjer för främjande av likabehandling och förebyggande av diskriminering, trakasserier och kränkande behandling RIKTLINJER, UN 25 1(6) Riktlinjer för främjande av likabehandling och förebyggande av diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2(6) Utbildningsnämndens riktlinjer för främjande av likabehandling

Läs mer

Översyn av högstadieorganisationen i Sollefteå tätort

Översyn av högstadieorganisationen i Sollefteå tätort 2017-06-12 KS/135/2017 1 (6) Tjänsteställe, handläggare, telefon Kommunstyrelseförvaltningen Siv Sjödin 0620 68 22 65 Kommunstyrelsen Översyn av högstadieorganisationen i Sollefteå tätort Förslag till

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn i Motala kommun. Beslut Dnr :5784. Motala kommun.

Beslut för förskola. efter tillsyn i Motala kommun. Beslut Dnr :5784. Motala kommun. Dnr 43-2017:5784 Motala kommun Motala.kommun@motala.se för förskola efter tillsyn i Motala kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2 (8) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

2017 års riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

2017 års riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1 (10) Lärande Lärande Centralt Christian Jerhov Verksamhetsutvecklare 0302-52 12 04 2017 års riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande 1 (19) Datum: Torsdag 15 oktober 2015 Tid: 10.00-14.15 Plats: Beslutande: Junselerummet, kommunhuset Sollefteå Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga Guniris Jonasson Sekreterare närvarande: Hans-Åke

Läs mer

Skollagen kap 6. Melleruds Kommun

Skollagen kap 6. Melleruds Kommun Skollagen kap 6 Melleruds Kommun Skollagen kap 6 - Åtgärder mot kränkande behandling Gäller för all personal som är i verksamheten. Huvudmannen ansvarar för personalen fullgör de skyldigheter som anges

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2017:5988 Östersunds kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Östersunds kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 2(7) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Riktlinjer för uppföljning av närvaro och skolplikt

Riktlinjer för uppföljning av närvaro och skolplikt Riktlinjer för uppföljning av närvaro och Skolpliktsbevakning för elever i grundskolan och grundsärskolan bosatta i Upplands-Bro kommun. Beslutade i Utbildningsnämnden den 25 september 2018 UN 45 www.upplands-bro.se

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl 1 1 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 13.00 13.30 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Sven Olsson,

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande 1 (18) Datum: Torsdag 19 mars 2015 Tid: 09:00-12.00 Plats: ande: Konferensrum Junsele, kommunhuset Sollefteå Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga Guniris Jonasson Sekreterare närvarande: Hans-Åke

Läs mer

Riktlinje. Arbete mot diskriminering och kränkande behandling i förskola, skola och fritidsverksamhet UN 2016/4001

Riktlinje. Arbete mot diskriminering och kränkande behandling i förskola, skola och fritidsverksamhet UN 2016/4001 Riktlinje 2016-12-14 Arbete mot diskriminering och kränkande behandling i förskola, skola och fritidsverksamhet UN 2016/4001 Antagen av Utbildningsnämnden den 14 december 2016. Dokumentet ersätter tidigare

Läs mer

A-salen, kommunhuset, Sollefteå. Enligt närvaro- och tjänstgöringslista

A-salen, kommunhuset, Sollefteå. Enligt närvaro- och tjänstgöringslista 1 (11) Datum Tid Kl. 11.00 11.50 Ajournering Kl. 11.35-11.45 Plats Beslutande Övriga närvarande A-salen, kommunhuset, Sollefteå Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Tomas Alsfjell, stf kommunchef Lena

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 43-2017:5835 Sandvikens kommun för fritidshem efter tillsyn i Sandvikens kommun Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (7) s beslut Föreläggande förelägger med stöd av 26 kap. 10

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande 1 (21) Datum: Torsdag Tid: 08:30-13:00 Plats: Beslutande: Sollefteå kommunhus, Junselerummet Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga Guniris Jonasson Sekreterare närvarande: Örjan Abrahamsson Huvudenhetschef

Läs mer

Beslut för förskola. rn en, Skolinspektionen. efter tillsyn i Götene kommun. Beslut Dnr : Götene kommun

Beslut för förskola. rn en, Skolinspektionen. efter tillsyn i Götene kommun. Beslut Dnr : Götene kommun rn en, Skolinspektionen j Dnr 43-2016:10690 Götene kommun barn.utbildningsnamnden@gotene.se för förskola efter tillsyn i Götene kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan

Läs mer

Beslut efter uppföljning för fritidshem, förskola, förskoleklass och grundskola, grundsärskola samt vuxenutbildning

Beslut efter uppföljning för fritidshem, förskola, förskoleklass och grundskola, grundsärskola samt vuxenutbildning 2915-11-17 1 (9) Kils kommun kommun@kil.se Beslut efter uppföljning för fritidshem, förskola, förskoleklass och grundskola, grundsärskola samt vuxenutbildning efter tillsyn i Kils kommun Uppföljning av

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn av skolformen förskola i Kils kommun. Beslut. Kils kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn av skolformen förskola i Kils kommun. Beslut. Kils kommun Dnr 43-2014:7993 Kils kommun kommun@kil.se Beslut för förskola efter tillsyn av skolformen förskola i Kils kommun 2(10) Dnr 43-2014:7993 Tillsyn av skolformen förskola i Kils kommun har genomfört tillsyn

Läs mer

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1 (8) 2013-08-15 Lärande Lärande Centralt Christian Jerhov Verksamhetsutvecklare 0302 52 12 04 Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier

Läs mer

Helgumsrummet kommunhuset i Sollefteå. Enligt närvaro- och tjänstgöringslista. Sekreterare:... Pirjo Öster. Justerare:...

Helgumsrummet kommunhuset i Sollefteå. Enligt närvaro- och tjänstgöringslista. Sekreterare:... Pirjo Öster. Justerare:... 1 (5) Datum: fredag 16 mars 2018 Tid: 1000-1200 Plats: Beslutande: Helgumsrummet kommunhuset i Sollefteå Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga Närvarande: Pirjo Öster Socialt ansvarig samordnare

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Dorotea kommun Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2016/2017 Strandenskolan Åk F-9 Fastställd av KUN 2016-09-22 47 Inledning 2 Alla elever och all personal har rätt att vistas i vår

Läs mer

Beslut efter uppföljning för fritidshem

Beslut efter uppföljning för fritidshem Föreningen Al-Noor Al-Islamia Org.nr. 825003-2318 Beslut efter uppföljning för fritidshem efter tillsyn av Föreningen Al-Noor Al-Islamia 2 (11) Uppföljning av tillsyn av Föreningen Al-Noor Al-Islamia genomförde

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 18/19 Kunskapsskolan Krokslätt enligt Skollagen (2010:800) 6 kap., Diskrimineringslagen (2008:567) samt Förordningen (2011:681) Plan mot kränkande

Läs mer

Huvudmannabeslut för grundsärskola

Huvudmannabeslut för grundsärskola Dnr 43-2018:7150 Kiruna kommun Huvudmannabeslut för grundsärskola efter tillsyn i Kiruna kommun Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 2 (5) s beslut Föreläggande förelägger med stöd av 26 kap.

Läs mer

Riktlinjer för skolpliktsbevakning

Riktlinjer för skolpliktsbevakning Riktlinjer för skolpliktsbevakning Antagen av barn- och ungdomsnämnden 2018-10-24 www.sollentuna.se Riktlinjer - Skolplikt och skolpliktsbevakning Dessa riktlinjer klargör hur skolpliktsbevakning sker

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2016:10373 Tierps kommun för vuxenutbildning efter tillsyn i Tierps kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (6) Skolinspektionens beslut Föreläggande Skolinspektionen

Läs mer

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Utbildningschef 2014-08-15 Dokumentansvarig Förvaring Dnr

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Utbildningschef 2014-08-15 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Utbildningschef 2014-08-15 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Anette Persson Castor Dokumentinformation Handlingsplan för att främja närvaro 2 (9) Arbetet med

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola rin Skolinspektionen Dnr 43-2016:4444 Lidingö kommun för grundsärskola efter tillsyn i Lidingö kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (7) Skolinspektionens beslut

Läs mer

Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott Barn- och ungdomsnämnden antar föreslagna riktlinjer för skolpliktsbevakning.

Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott Barn- och ungdomsnämnden antar föreslagna riktlinjer för skolpliktsbevakning. VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 2017-12-06 101 Revidering av riktlinjer för skolpliktsbevakning (BUN 2017.427) Beslut Arbetsutskottet föreslår att: Barn-

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Dnr 43-2016:4445 Lidingö kommun för gymnasiesärskola efter tillsyn i Lidingö kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (7) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Skolplikt och skolfrånvaro, vårterminen 2017

Skolplikt och skolfrånvaro, vårterminen 2017 Ärende 7 1 (4) TJÄNSTESKRIVELSE 2017-05-24 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Kommundelsnämnderna Skolplikt och skolfrånvaro, vårterminen 2017 Dnr: UN 17/59 Sammanfattning av ärendet Kommunens ansvar

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Ån %.10 Skolinspektionen Dnr 43-2017:5420 Sotenäs kommun registrator.kommun@sotenas.se för gymnasieskola efter tillsyn i Sotenäs kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan

Läs mer

Riktlinjer för skolpliktsbevakning

Riktlinjer för skolpliktsbevakning Riktlinjer för skolpliktsbevakning Alla barn i Sverige har skolplikt och en lagstadgad rätt till utbildning. Skolplikten innebär även närvaroplikt, dvs. en skyldighet att delta i den utbildning som anordnas,

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO SKOLA OCH FRITIDSHEM 2018/2019

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO SKOLA OCH FRITIDSHEM 2018/2019 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO SKOLA OCH FRITIDSHEM 2018/2019 Alla barn och elever har rätt att lära och utvecklas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Förskolan, skolan,

Läs mer

Stenbockskolan, kl

Stenbockskolan, kl 1(13) Plats och tid Beslutande Stenbockskolan, kl 13.30-15.00 Hans Sjögren (s), Ordförande Janet Åkesson (s) Henrik Carlsson (s) Siv Friedmann Björk (c) Stig Johansson (m), tjänstgörande ersättare Övriga

Läs mer

Elisabeth Stenberg Michalski (S), ordförande Mathias Gerdin (AltBr) Rolf Mårtensson (M) Annika Molldén (S) Linda Pilthammar (SD)

Elisabeth Stenberg Michalski (S), ordförande Mathias Gerdin (AltBr) Rolf Mårtensson (M) Annika Molldén (S) Linda Pilthammar (SD) 1(13) Plats och tid Sammanträdesrummet i Vita huset, kl. 8.30 11.25 Beslutande Ledamöter Elisabeth Stenberg Michalski (S), ordförande Mathias Gerdin (AltBr) Rolf Mårtensson (M) Annika Molldén (S) Tjänstgörande

Läs mer

Riktlinjer för skolpliktsbevakning och hantering av frånvaro för grundskola och gymnasium

Riktlinjer för skolpliktsbevakning och hantering av frånvaro för grundskola och gymnasium 1 (8) DATUM DNR 2018-11-13 UN/2018:223 Riktlinjer för skolpliktsbevakning och hantering av frånvaro för grundskola och gymnasium Antaget av utbildningsnämnden den 28 november 2018 2 (8) Innehåll 1. Inledning...

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2018/2019

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2018/2019 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2018/2019 Alla barn har rätt att lära och utvecklas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Förskolan, skolan, fritidshem och annan verksamhet

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Bollnäs kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Kilafors skola F 9 i Bollnäs kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (8) Skolinspektionens beslut

Läs mer

Handlingsplan för hantering av elevers frånvaro

Handlingsplan för hantering av elevers frånvaro Handlingsplan för hantering av elevers frånvaro Skolplikten motsvaras av en rätt till utbildning och inträder höstterminen det år barnet fyller sju år och upphör efter det nionde skolåret. Det gäller oavsett

Läs mer

Adolfsbergsskolans likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Adolfsbergsskolans likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Adolfsbergsskolans likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Eleverna och lärandet i fokus. 2018/2019 1 Rev 180930 Innehåll Sida 3 Vision och Mål 3 Styrdokument 3 Begreppsförklaringar 3 Förutsättningar

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Stockholms kommun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Stockholms kommun Tillsyn i Stockholms kommun Beslut 2 (10) har genomfört tillsyn av Stockholms kommun under våren 2016. Tillsynen har avsett det

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola f in Skolinspektionen Dnr 44-2017:5471 Montenova montessoriskola ekonomisk förening Org.nr. 769602-2248 susanne.palmgren@montenova.se för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Nova Montessoriskola

Läs mer

Birgitta Evensson, Kommunchef, T.o.m 17:30 Robin Karlsson (L), ej tjänstgörande ersättare, Fr.o.m 16:35

Birgitta Evensson, Kommunchef, T.o.m 17:30 Robin Karlsson (L), ej tjänstgörande ersättare, Fr.o.m 16:35 1 (10) Plats och tid Silen, 16.00 17.55 Beslutande Övriga närvarande Therése Gustafsson, Ordförande (L) Daniel Markstedt, V Ordförande (S) Bo Eriksson (L) Jörgen Berglund (M) Ulla-Britt Svensson (S) Lena

Läs mer

Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskola och fritidshem Läsår 2016/2017

Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskola och fritidshem Läsår 2016/2017 Kvarnsvedens/Amsbergs skolor med tillhörande fritidshem. Plan mot diskriminering och annan kränkande behandling Varje enhet inom förskola och skola har en Plan mot Diskriminering och Kränkande Behandling.

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram

Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram Skolinspektionen Stiftelsen Waldorfpedagogik i Vreta Kloster per.g.jonsson@saabgroup.com för gymnasieskola med introduktionsprogram efter tillsyn i Björkö Fria Gymnasium i Linköpings kommun Skolinspektionen

Läs mer

Sollefteåsalen, kommunhuset, Sollefteå. Enligt närvaro-/tjänstgöringslista. Kommunstyrelseförvaltningen. Ordförande... Malvina Falk Hamberg (S) 73

Sollefteåsalen, kommunhuset, Sollefteå. Enligt närvaro-/tjänstgöringslista. Kommunstyrelseförvaltningen. Ordförande... Malvina Falk Hamberg (S) 73 1 (7) Sammanträdestid Kl. 13.00 17.00 Sammanträdesplats Beslutande Sollefteåsalen, kommunhuset, Sollefteå Enligt närvaro-/tjänstgöringslista Övriga deltagande Ann-Katrin Lundin, tf kommunchef, 73 Anna

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem %AoF Dnr 43-2017:5417 Sotenäs kommun registrator.kommun@sotenas.se för fritidshem efter tillsyn i Sotenäs kommun Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 2(5) s beslut Föreläggande förelägger

Läs mer

Skolnärvaro. Handlingsplan för att främja skolnärvaro och uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i Surahammars kommuns grundskolor och förskolor.

Skolnärvaro. Handlingsplan för att främja skolnärvaro och uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i Surahammars kommuns grundskolor och förskolor. 2017-06-21 Gällande läsåret 2017-2018 Skolnärvaro Handlingsplan för att främja skolnärvaro och uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i Surahammars kommuns grundskolor och förskolor. Bakgrund och syfte:

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för vård och omsorg

Kommunstyrelsens utskott för vård och omsorg 1 (12) Datum Tid Kl. 08.30 13.45 Plats ande Övriga närvarande Junselerummet, kommunhuset, Sollefteå Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Annika Modéen verksamhetschef individ- och familjeomsorg, IFO

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Beslut Sverigefinska skolan i Göteborg- Göteborgin Ruotsinsuomalainen Koulu ekonomisk förening Org.nr. 716444-9725 Beslut för fritidshem efter tillsyn av Sverigefinska skolan i Göteborg- Göteborgin Ruotsinsuomalainen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vuxenutbildning Trosa Svenska för invandrare (SFI)

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vuxenutbildning Trosa Svenska för invandrare (SFI) 1 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vuxenutbildning Trosa Svenska för invandrare (SFI) Rev. 19.02.08 Planen bygger på Skollagen (2010:800) kap. 6 och diskrimineringslagen (2008:567) kap.

Läs mer

Beslut efter uppföljning för vuxenutbildning

Beslut efter uppföljning för vuxenutbildning Nordmalings kommun Beslut efter uppföljning för vuxenutbildning efter tillsyn i Nordmalings kommun 2(14) Uppföljning av tillsyn i Nordmalings kommun genomförde tillsyn av Nordmalings kommun under våren

Läs mer

Skolplikt och skolfrånvaro, höstterminen 2017

Skolplikt och skolfrånvaro, höstterminen 2017 Ärende 6 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2017-11-27 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Kommundelsnämnderna Skolplikt och skolfrånvaro, höstterminen 2017 Dnr: UN 17/59 Sammanfattning av ärendet Kommunens ansvar

Läs mer

Dokumentation vid olika former av trakasserier och kränkningar

Dokumentation vid olika former av trakasserier och kränkningar Dokumentation vid olika former av trakasserier och kränkningar Dokumentation är ett viktigt stöd i arbetet med att följa upp åtgärderna och eventuellt förändra dem eller sätta in nya. Det är även en rättssäkerhetsfråga

Läs mer

Dnr BUN18/138/13 RIKTLINJER. Riktlinjer för skolpliktsbevakning. Antagen av Barn- och ungdomsnämnden

Dnr BUN18/138/13 RIKTLINJER. Riktlinjer för skolpliktsbevakning. Antagen av Barn- och ungdomsnämnden Dnr BUN18/138/13 RIKTLINJER Riktlinjer för skolpliktsbevakning Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2019-02-06 Dnr BUN18/13 2/8 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Bakgrundsanalys och överväganden...

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Nora kommun nora.kommun@nora.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Nora kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping 2(10) Tillsyn i Nora kommun Skolinspektionen har genomfört tillsyn

Läs mer

Riktlinjer för att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan

Riktlinjer för att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan Riktlinjer för att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan Dessa riktlinjer gäller för de kommunala skolorna i Värmdö kommun. I Värmdö kommun har ansvaret för att barnen/ungdomarna går i skolan

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Ödeshögs kommun. Beslut Dnr : Ödeshögs kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Ödeshögs kommun. Beslut Dnr : Ödeshögs kommun Dnr 43-2016:10423 Ödeshögs kommun kommun@odeshog.se för förskola efter tillsyn i Ödeshögs kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2(8) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Riktlinjer för skolpliktsbevakning i Strängnäs kommun

Riktlinjer för skolpliktsbevakning i Strängnäs kommun 1/9 Beslutad när: 2016-03-09 Beslutad av Utbildningschef Diarienummer: BUN/2016:18-002 Ersätter: - Gäller för: Gäller fr o m: 2016-03-09 Gäller t o m: Dokumentansvarig: Uppföljning: Barn- och utbildningsnämndens

Läs mer

Handlingsplan för att stimulera hög närvaro Öxnered skola Förskoleklass till år 6

Handlingsplan för att stimulera hög närvaro Öxnered skola Förskoleklass till år 6 Handlingsplan för att stimulera hög närvaro Öxnered skola Förskoleklass till år 6 Senast uppdaterad 2013-08-13 Alla barn i Sverige har en lagstadgad rätt till utbildning och har skolplikt. Skolplikten

Läs mer

Rapport - Uppföljning av diskriminering eller annan kränkande behandling FSKF

Rapport - Uppföljning av diskriminering eller annan kränkande behandling FSKF SIGNERAD 2015-09-01 Malmö stad Förskoleförvaltningen 1 (5) Datum 2015-09-18 Vår referens Mats Ahlin Planeringssekreterare mats.ahlin@malmo.se Tjänsteskrivelse Rapport - Uppföljning av diskriminering eller

Läs mer

TILLÄGG I DELEGATIONSFÖRTECKNING FÖR BARN OCH UNGDOM UTIFRÅN NY LAGSTIFTNING

TILLÄGG I DELEGATIONSFÖRTECKNING FÖR BARN OCH UNGDOM UTIFRÅN NY LAGSTIFTNING Barn och Ungdom VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING Handläggare: Lena Skott Telefon: 08-508 20 032 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2006-07-20 SDN 2006-08-24 Dnr 403-263/2006 TILLÄGG I DELEGATIONSFÖRTECKNING FÖR BARN OCH UNGDOM

Läs mer

Östra Göteborg. Handläggare Marie Carlsson och Krista Sandberg Telefon: E-post:

Östra Göteborg. Handläggare Marie Carlsson och Krista Sandberg Telefon: E-post: Östra Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-10-31 Diarienummer N132-1262/16 Handläggare Marie Carlsson och Krista Sandberg Telefon: 031-365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@forvaltning.goteborg.se Redovisning

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Centrumskolan (Förskoleklass, Grundskola och Fritidshem)

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Centrumskolan (Förskoleklass, Grundskola och Fritidshem) Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Centrumskolan (Förskoleklass, Grundskola och Fritidshem) INLEDNING Alla skolor måste ha en plan mot diskriminering och kränkande behandling. Denna plan

Läs mer