Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 14 juni (27) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 14 juni (27) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl"

Transkript

1 Kommunfullmäktige 14 juni (27) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl Beslutande: Se bilagd förteckning Övriga deltagande: Catrin Marsell, sekreterare Ej tjänstgörande ersättare: Jerry Rothin (FIL), Lena Olsson (M) Utses att justera: Helene Larsson-Saikoff (S) och Ulf Söhrman(M) med Torbjörn Parling (S) och Ulla Olsson (L) som ersättare. Justeringens plats och tid: Kommunstyrelsens kansli 19 juni 2018 kl Underskrifter: Sekreterare Catrin Marsell Paragrafer: Ordförande Marina Isaksson (S).. Justerande Helene Larsson-Saikoff (S) Ulf Söhrman (M) ANSLAG/BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Kommunfullmäktige 14 juni 2018 Anslagsdatum: 20 juni 2018 Datum för anslags nedtagande: 12 juli 2018 Förvaringsplats Kommunstyrelsens kansli Underskrift Annika Jansson

2 Kommunfullmäktige 14 juni Beslutande Per Gruvberger (S) Cecilia Svanlind Törn (M) Marina Isaksson (S) Gisela Nyquist (-) Torbjörn Parling (S) Patrik Fornander (M) Robert Spector (SD) Christina Persson (S) Christel Iversen (V) Henric Forsberg (S) Christer Olsson (M) Britt-Marie Wall (S) Tord Johansson (SD) Gudrun Henriksson (C) Olle Engström (S) Marcos Ciscar (M) Åsa Hååkman-Felth (S) Sebastian Post (-) Claes-Eric Ericsson (S) Anders Nilsson (V) Ulla Olsson (L) Ulf Söhrman (M) Helene Larsson Saikoff (S) Helen Eriksson (FIL) Jomark Polintan (S) Christina Söhrman (M) Ann-Marie Rosö (S) Kerstin Chrunak (MP) Urban Granfeldt (S) Roger Göransson (SD) Peter Johansson (C) Lillvor Eriksson (S) Bengt Sjöberg (KD) Caroline Lundberg (M) Dan Stjernlöf (V) Stefan Andersson (S) Tjänstgörande ersättare Frida Olsson (M) Håkan Eriksson (M) Ej närvarande ersättare Ej närvarande ersättare Ej närvarande ersättare Kerstin Svensson (S) Sune Frisk (S) Jens Buskas (V) Irene Frisk (S)

3 Kommunfullmäktige 14 juni Kf 32 Dnr 2018/131 Motion ang. förslag till avskaffande av karensdag vid sjukfrånvaro orsakad av smittsam sjukdom som är arbetsrelaterad I motion 3 juni 2018 skriver Christer Olsson (M): Kommunens medarbetare drabbas ibland av framför allt smittsamma sjukdomar som går att härleda till deras arbeten och detta är ffa. Inom äldreomsorg kommunal sjukvård, funktionsstöd, barnomsorg och skola. Ett exempel på en sådan smitta är calicivirus eller det som vi i dagligt tal benämner vinterkräksjuka. I år har denna smitta varit mycket intensiv och återkommande på en del arbetsplatser, vilket medfört att personal har blivit smittade, ibland flera gånger och därmed tvingats att sjukskriva sig. Förutom att drabbas av sjukdomen så drabbas också de som smittas ekonomiskt på grund av sjukskrivning, där det görs avdrag för en karensdag vid varje tillfälle och för många kan detta vara kännbart. Undertecknad föreslår mot bakgrund av ovanstående; att Kommunstyrelsen ges i uppdrag att utreda möjligheterna att avskaffa karensdagen vid sjukfrånvaro orsakad av smittsam sjukdom som är arbetsrelaterad. att remittera motionen till kommunstyrelsen.

4 Kommunfullmäktige 14 juni Kf 33 Dnr 2018/132 Motion angående utredning om att utveckla och förbättra organisationen för lokalvård på kommunens äldreboenden I motion 3 juni 2018 skriver Christer Olsson (M): Lokalvård och städorganisation behöver att ses över på kommunens äldreboenden. Idag städas de flesta ytor av vårdpersonal och de gör naturligtvis ett bra jobb utifrån förutsättningarna som finns. Det som saknas är dock att det aldrig sker några storstädningar, där golv skuras och bonas och där övriga ytor rengörs ordentligt minst två gånger per år, höst och vår. Sådana insatser skulle ge våra äldreboenden ett betydligt fräschare intryck, förbättra hygien och trivsel, samt minska riskerna för smittspridning. Om det t.ex. också vore speciell personal som skötte löpande lokalvård och städning så skulle tid kunna frigöras för den vårdpersonal som idag städar att ägna mer tid åt de gamla som bor på våra äldreboenden, vilket säkert skulle uppskattas. Mot bakgrund av ovanstående föreslår undertecknad; att Kommunstyrelsen ges i uppdrag att utreda hur lokalvård och städ kan utvecklas och förbättras på kommunens äldreboenden. att remittera motionen till kommunstyrelsen.

5 Kommunfullmäktige 14 juni Kf 34 Dnr 2018/133 Motion ang. individuell biståndsbedömning på kommunens särskilda boenden I motion 3 juni 2018 skriver Christer Olsson (M): För närvarande görs inga individuella biståndsbedömningar i Filipstads kommun när det gäller äldre som bor i särskilda boendeformer. Därmed så säkerställs inte heller att varje individs specifika behov av stöd och hjälp tillgodoses. Istället utformas beslut om boende som ett insatsbeslut. Det finns en nationell värdegrund som beskriver äldre personers rätt att leva ett värdigt liv och att känna välbefinnande, vilket bland annat innebär rätt till självbestämmande, rätt till privatliv och känsla av trygghet. För att se människors behov utgår Socialstyrelsen från KSAM Känsla av Sammanhang och ett salutogent, hälsobefrämjande förhållningssätt. Meningsfullhet, begriplighet och hanterbarhet är ledorden för den enskildes uppfattning om vilka behov av hjälp som individen har. Regeringen beslutade om en förändring i Socialtjänstförordningen, där det nu är förtydligat att den enskildes behov ska vara styrande och att det ska finnas en personalbemanning på våra äldreboenden som motsvarar varje individs behov av stöd och hjälp. Den nya bestämmelsen började gälla från och med Nu är det juni månad 2018 och i Filipstads kommun har vi fortfarande inte vidtagit några åtgärder för att säkerställa att våra gamla som bor på särskilda boenden får en individuell biståndsbedömning och därför föreslår undertecknad; att Kommunstyrelsen ges i uppdrag att snarast tillse att det blir obligatoriskt med individuell biståndsbedömning på särskilda boenden i Filipstads kommun, så att vi därmed lever upp till det beslut som togs av regeringen att remittera motionen till kommunstyrelsen.

6 Kommunfullmäktige 14 juni Kf 35 Dnr 2018/139 Motion angående frukost i skolan I motion 6 juni 2018 skriver Peter Johansson (C) och Gudrun Henriksson (C): Centern har tidigare lämnat in en motion i denna fråga, vi ser ändå att det finns skäl att lyfta frågan på nytt. Skolhälsovården slår larm om ökad barnfetma, som på sikt kommer att leda till ett folkhälsoproblem. I många familjer är det svårt att få livspusslet att fungera på morgonen med stress och att hinna med en god frukost. Frukost i skolan ska inte behöva ersätta frukosten i hemmet utan ska ses som ett komplement för barn som är morgontrötta, har lång resväg eller hellre äter frukost med sällskap i skolan än ensam hemma. Ger vi barnen en bra frukost i skolan minskar ett stressmoment och efter frukosten är våra elever sannolikt mer harmoniska och har en god grund att stå på. Det gör att eleverna bättre kan tillgodogöra sig undervisningen vilket leder till att den blir mer effektiv och skolresultatet bättre. Vi får också en positiv effekt för de familjer som har svag ekonomi. Med vårt förslag vet vi att alla barn erbjuds två mål mat per skoldag under den tid våra kroppar utvecklas som mest. Centerpartiet i Filipstad vill därför att kommunen beslutar: att samtliga barn i grundskolan erbjuds fri skolfrukost som start på skoldagen. att remittera motionen till kommunstyrelsen.

7 Kommunfullmäktige 14 juni Kf 36 Dnr 2018/140 Motion angående SFI, arbete och integration I motion 6 juni 2018 skriver Peter Johansson (C) och Gudrun Henriksson (C): Det har i vårt samhälle byggts upp en struktur som gör det nästan omöjligt för våra nyanlända att komma in i vårt samhälle. Vi talar om klyvningen mellan de som är inne i samhället och dem som står utanför, samtidigt har samhället skapat en stelbent organisation som försvårar och i vissa fall omöjliggör att komma i arbete. Vi känner till flera fall där nyanlända som ordnat arbete, men som hindras av kravet på att de måste gå på SFI när det är arbetstid. Vår erfarenhet är att de som kommit vill arbeta. Situationen förvärras av tidigare erfarenheter från arbetsförmedlingen. De hävdade då att för den som gått utan arbete i mer än två år är det närmast omöjligt att komma ut på den öppna arbetsmarknaden. Är deras erfarenheter riktiga ger det en mycket mörk framtidsutsikt för våra nyanlända i Filipstad. Mot den bakgrunden är det ofattbart att migrationsverket bygger upp en byråkrati som gör det omöjligt för de nyanlända att börja arbeta. Istället måste de oftast vänta i utredningar och åtgärder i mer än två år innan de kan komma ut i ett riktigt arbete. Vi i Centerpartiet vill bryta upp det mottagandet mot ett där de nyanlända kommer i arbete så fort som det överhuvudtaget går. Centerpartiet i Filipstad vill därför att Kommunen beslutar Att erbjuda SFI på kvällstid. Att nyanlända kan söka och sköta arbete parallellt med SFI studier eller erbjudas arbetspraktik/språkpraktik på samma villkor.

8 Kommunfullmäktige 14 juni Vinsten med dessa förslag är: Nyanlända kan mycket snabbare komma i arbete och därmed minskar också deras bidragsberoende. Svenskkunskaperna blir bättre med en naturlig tillämpning. Kommunen kan effektivare använda skollokaler som är lämpade för undervisning. Folkets hus lokaler kan utnyttjas för annan extern uthyrning utan konflikt med SFI. Risken med förslaget kan vara att lärarpersonal inte vill arbeta kvällstid, men vi som försöker se möjligheter hoppas att det kan kompenseras med lärare som vill arbeta extra med en annan grupp elever. Vi ser att möjligheterna klart överstiger riskerna. Den största vinsten är att det ger ökad självkänsla för de nyanlända och att vi tar vara på den resurs som kommit hit och som vårt samhälle behöver. att remittera motionen till kommunstyrelsen.

9 Kommunfullmäktige 14 juni Kommunstyrelsen 23 maj Kommunstyrelsens arbetsutskott 7 maj Kf 37 Ks 44 Au 33 Dnr 2018/98 Förslag till ny prissättning för rengöring (sotning) i Bergslagens Räddningstjänst Bergslagens Räddningstjänst har fått in underlag från Karlstadsregionens räddningstjänstförbund som genomförde en förändring och har utifrån detta tagit fram ett förslag till nya avgifter för rengöring som måste fattas beslut om i respektive medlemskommun innan det kan träda ikraft. Direktionen för Bergslagens Räddningstjänst har vid sammanträdet 26 april 2017, 18 beslutat anta upprättat förslag till nya avgifter för rengöring samt att förändrade taxor föreslås tillställas medlemmarnas kommunfullmäktige för beslut. Arbetsutskottet beslutar föreslå kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige att anta upprättat förslag till nya avgifter för rengöring. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta upprättat förslag till nya avgifter för rengöring.

10 Kommunfullmäktige 14 juni Kommunstyrelsen 23 maj Kommunstyrelsens arbetsutskott 7 maj Kf 38 Ks 46 Au 34 Dnr 2018/ 106 Regionbildning- Slutligt förslag till samverkansavtal mellan kommunerna i Värmland och regionen Landstinget i Värmland meddelar i missiv 2 maj 2018 att Landstingsfullmäktige beslutade den 29 augusti 2017 att ansöka hos regeringen om att få överta det regionala utvecklingsansvaret, enligt Lag om regionalt utvecklingsansvar i vissa län (SFS 2010:630), från den 1 januari En väl fungerande samverkan mellan kommunerna och den blivande regionen är en förutsättning för ett framgångsrikt strategiskt regionalt utvecklingsarbete. Mot bakgrund av detta har ett förslag till samverkansavtal mellan parterna arbetats fram gemensamt. Avtalsförslaget har varit på remiss till samtliga kommuner och remisstiden gick ut den 13 april. Med hänsyn taget till inkomna remissvar beslutade landstingsstyrelsen den 24 april 2018, föreslå landstingsfullmäktige att godkänna förslaget till samverkansavtal. Styrelsen beslutade även att skicka ut förslaget till kommunerna i Värmland för godkännande. Enligt tidigare överenskommen tidsplan ska samtliga parter godkänna avtalet senast under juni månad Arbetsutskottet beslutar föreslå kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige att anta föreliggande förslag. Kommunchef Claes Hultgren presenterar ärendet och besvarar frågor i anslutning härtill. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta föreliggande förslag.

11 Kommunfullmäktige 14 juni Per Gruvberger och Christer Olsson yttrar sig och yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. att anta föreliggande förslag. Beslutsexp: Region Värmland

12 Kommunfullmäktige 14 juni Kommunstyrelsen 23 maj Kf 39 Ks 47 Dnr 2018/113 Lokalt partistöd 2018 Regler för lokalt partistöd fattades av kommunfullmäktige , med stöd av de regler som följer av Kommunallagen kap 2, Det innebär att partiernas redovisning ska innehålla följande: En ekonomisk redovisning av hur partistödet använts och hur mycket som eventuellt förs över till nästa år. En granskare (person utöver den som upprättat redovisningen) skall intyga att den stämmer. Det kan göras med ett intyg eller med en underskrift av den blanketten förvaltningen upprättat som redovisningsstöd, om den blanketten används. En redovisning som i löpande text beskriver det lokala politiska arbetet. Om medel skickats till central organisation, skall det även på något sätt beskrivas den motprestation det lokala partiet erhåller. I Filipstads kommunfullmäktige finns för närvarande ett tomt mandat. Med tomt mandat menas att Länsstyrelsen ej haft någon ny person att sätta in som ledamot när någon avsagt sig platsen. För detta tomma mandat utgår ej mandatstöd. Samtliga partier representerade i Filipstads kommunfullmäktige har inkommit med de redovisningshandlingar som erfordras avseende år Filipstadspartiet har dock meddelat att de ej vill ta emot partistöd år 2018 då de avser att avveckla verksamheten. Förslag till beslut att föreslå kommunfullmäktige besluta utbetala lokalt partistöd för år 2018 till de i kommunfullmäktige representerade partierna, enligt gällande regler samt att ej utbetala lokal partistöd till Filipstadspartiet i enlighet med deras begäran. Kanslichef Catrin Marsell presenterar ärendet. I samband med presentationen besvaras även frågor.

13 Kommunfullmäktige 14 juni Kommunstyrelsen 23 maj Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att föreslå kommunfullmäktige besluta utbetala lokalt partistöd för år 2018 till de i kommunfullmäktige representerade partierna, enligt gällande regler samt att ej utbetala lokal partistöd till Filipstadspartiet i enlighet med deras begäran. att föreslå kommunfullmäktige besluta utbetala lokalt partistöd för år 2018 till de i kommunfullmäktige representerade partierna, enligt gällande regler samt att ej utbetala lokal partistöd till Filipstadspartiet i enlighet med deras begäran.

14 Kommunfullmäktige 14 juni Kommunstyrelsen 23 maj Kommunstyrelsen 15 mars Ks 48 Kf 40 Ks 20 Dnr 2018/73 Översyn av arvoden Inför nästkommande mandatperiod tillsätts en parlamentarisk arbetsgrupp för att se över arvodesbestämmelserna för Filipstads kommun. Gruppen uppdras bereda ärendet så att beslut i frågan kan fattas av kommunfullmäktige senast juni Förutom kommunfullmäktiges ordförande Marina Isaksson och sekreterare Catrin Marsell bemyndigas varje i kommunfullmäktige representerat parti anmäla deltagare i arbetsgruppen. Respektive partis gruppledare meddelar deltagare till sekreteraren senast 28 mars då gruppens första möte äger rum. Kommunstyrelsen beslutar att tillsätta en arbetsgrupp för översyn av arvoden bestående av kommunfullmäktiges ordförande, kommunfullmäktiges sekreterare samt en representant från varje parti enligt ovan samt att arbetsgruppen uppdras bereda ärendet så att beslut kan fattas av kommunfullmäktige senast juni Arbetsgruppen har sammanträtt vid 3 tillfällen och har upprättat förslag till bestämmelser om ersättning till kommunalt förtroendevalda inklusive bilaga 1 och årsarvoden. Kommunstyrelsen föreslås besluta att befria arbetsgruppen från sitt uppdrag samt att föreslå kommunfullmäktige anta förslaget om bestämmelser om ersättning till kommunalt förtroendevalda inklusive bilaga 1 och årsarvoden att gälla från och med 1 januari Kanslichef Catrin Marsell presenterar ärendet och besvarar frågor i anslutning härtill. Kommunstyrelsen beslutar att befria arbetsgruppen från sitt uppdrag samt

15 Kommunfullmäktige 14 juni Kommunstyrelsen 23 maj att föreslå kommunfullmäktige anta förslaget om bestämmelser om ersättning till kommunalt förtroendevalda inklusive bilaga 1 och årsarvoden att gälla från och med 1 januari Torbjörn Parling föreslår att Bestämmelser Arvoden, sid 5 ordförandearvoden (förste vice), stryks. I övrigt bifall till kommunstyrelsens förslag. att vidta föreslagen ändring att anta förslaget om bestämmelser om ersättning till kommunalt förtroendevalda inklusive bilaga 1 och årsarvoden att gälla från och med 1 januari 2019.

16 Kommunfullmäktige 14 juni Kommunfullmäktige 17 maj Kf 41 Kf 29 Dnr 2014/174 Fyllnadsval i socialnämnden efter Inger Ahvanainen (S) I skrivelse 19 april 2018 avsäger sig Inger Ahvanainen (S) sin plats som ersättare i socialnämnden. att befria Inger Ahvanainen (S) från uppdraget att ny ersättare utses vid kommunfullmäktiges sammanträde i juni. att till ny ersättare för återstoden av mandatperioden utse Rima Shams Al-Deen (S).

17 Kommunfullmäktige 14 juni Kf 42 Dnr 2014/174 Fyllnadsval i barn- och utbildningsnämnden I skrivelse 21 maj 2018 avsäger sig Sandra Svensson (S) sin plats som ersättare i barn- och utbildningsnämnden. att befria Sandra Svensson (S) från uppdraget att till ny ersättare för återstoden av mandatperioden utse Johan Larsson (S).

18 Kommunfullmäktige 14 juni Kf 43 Dnr 2014/174 Fyllnadsval i miljö- och byggnadsnämnden I skrivelse 29 maj 2018 avsäger sig Camilla Nyqvist (M) sin plats som ersättare i miljö- och byggnadsnämnden. att befria Camilla Nyqvist (M) från uppdraget att till ny ersättare för återstoden av mandatperioden utse Lotta Jonsson (M).

19 Kommunfullmäktige 14 juni Kommunfullmäktige 17 maj Kf 30 Kf 44 Dnr 2018/110 Interpellation om bredbandsutbyggnaden i kommunen I interpellation 7 maj 2018 ställd till kommunstyrelsens ordförande skriver Ulla Olsson (L): Filipstads kommun har liksom Region Värmland en målsättning att 100 % av fastigheter och företag ska ha tillgång till snabbt bredband år Arbetet, för att uppnå detta mål, har sen något år påbörjats i Filipstads kommun. I kommunens egna strategidokument för bredbandsutbyggnaden, daterat 22 mars 2016, kan man läsa följande: 6. Mål Region Värmland har tagit fram en bredbandsstrategi för Värmland. Denna har målet att år 2020 ska 100 % av Värmlands permanenthushåll och företag ha tillgång till snabbt bredbandom minst 100 Mb/s. Strategin har förankrats i Värmlands kommuner. Filipstads kommuns mål är att uppfylla de nationella och regionala bredbandsmålen. 8. Finansiering I enlighet med den nationella bredbandsstrategin ska fiberutbyggnad i första hand göras av marknadens aktörer. För utbyggnad på landsbygden kan marknadens aktörer söka bredbandsstöd ur Landsbygdsprogrammet. Projektmedel från Regionala Strukturfonden kan användas för att bygga ortssammanbindande nät som främjar företagande och utveckling. Dessa projektmedel kan sökas direkt av marknadsaktör via Tillväxtverket. Ingen kommunalmedfinansiering blir aktuell. /Slut citat. Vi vill fästa extra uppmärksamhet på den sista meningen i citatet. I april höll IP-Only ett informationsmöte i Brattfors, dit delar av socknens invånare bjöds in. Vad som då framkom var, att anslutningsgraden fortfarande var för låg för att IP-Only skulle finna ekonomi i att börja gräva för fiber. Snart har första halvåret av 2018 passerat och ännu är inte spaden i jorden för bredbandsutbyggnaden på landsbygden här. Det riskerar att bli stressigt att hinna nå målet om 100 % utbyggnad till utgången av Liberalerna i Filipstad har därför en fråga: Vad gör kommunen för att målet ska nås i tid?

20 Kommunfullmäktige 14 juni Kommunfullmäktige 17 maj att interpellationen får framställas att svar på interpellationen sker vid kommunfullmäktiges sammanträde i juni. Kommunstyrelsens ordförande Per Gruvberger (S) avger svar enligt följande: Ulla Olsson frågar i interpellationen vad som görs för att bredbandsmålet som är satt ska uppnås, detta med anledning av tveksamhet i tempot som Ip-only håller i genomförandet av den utbyggnad som är avtalad med kommunerna i Östra Värmland. Även jag är orolig för det genomförande. Under avtalstiden har ledningsmöten hållits månadsvis med kommunernas It cheferna, bredbandssamordnaren och ledningen för Ip-onlys utbyggnad i Värmland. Under vintern har tyvärr Ip only varit tvungen att se över sitt arbete på grund av inre organisationsproblem i. De framhåller även låg anslutningsgrad som ett problem för att driva projektet vidare i överenskommet tempo. Halvårsvis har även möten hållits där kommunledningarna deltagit. En återkommande kritik från kommunerna vi de mötena har varit bristande information, främst till kunderna. Senaste möte hölls den 31/6 i Filipstad för att komma fram till en för invånarna så bra lösning som möjligt. Det finns uppslag för att få fart på projektet med det behövs lite tid för att komma fram till tydliga förslag, därför är ett nytt möte satt till den 19/6. Jag har goda förhoppningar om att få nå målet att alla kommuninvånare utanför tätorterna ska erbjudas fiber i detta projekt som är målsättningen. Däremot finns de risk hos oss, som i stor del av Sverige, att det kommer att ta lite mer tid. Viktigt nu är att få fram ett klart besked till kunder och medborgare. Ulla Olsson tackar för svaret och utvecklar sina åsikter. Per Gruvberger återkommer i debatten. Även Christer Olsson och Ulla Olsson deltar i debatten. att lägga interpellationen och svaret till handlingarna.

21 Kommunfullmäktige 14 juni Kf 46 Dnr 2018/141 Interpellation angående de lokala ordningsföreskrifterna I interpellation 10 juni 2018 skriver Marcos Ciscar (M): Ordningslagen ger kommunerna möjligheten att lägga till ordningsföreskrifter anpassade efter lokala förhållanden, de s.k. lokala ordningsföreskrifterna. Många viktiga punkter tas upp där men den grundläggande ordningsfrågan blir enligt undertecknad inte belyst. Dvs hur vi vill reglera användningen av vårt gemensamma rum, våra allmänna platser. De flesta kommuninvånarna vill nog leva med en känsla av trygghet och trivsel. De flesta har nog också en tröskel för när eventuella störningar gått för långt. Den som försökt agera när den tröskeln uppnåtts vet att det många gånger kan vara en frustrerande process där man lätt hamnar mellan stolarna då kommunen ofta menar att det är en polisiär fråga och polisen ofta har bristande resurser eller andra prioriteringar än att lösa lokala ordningsstörningar, även om det egentligen är centralt i upprätthållandet av lag och ordning. När vi ändå har dessa lokala ordningsföreskrifter så väcks frågor om hur vi politiker menar att de ska efterlevas. Och om de är uppdaterade. När det gäller störningar i form av t ex högljudda festligheter finns möjligheten för den som bor i lägenhet att kontakta ev. störningsjour när störande part finns inom beståndet. De kan då få varningar och ev. uppsagd lägenhet och ändring uteblir. Sker störningarna ute på gator och torg är det svårare. Betydligt svårare. Vi har under åren byggt upp en acceptans för tillfälliga störningar i samband med högtider och studentfirande mm. Dessa varar oftast inte så länge och extra resurser brukar sättas in från polis och frivilliga vid s.k. storhelger. Men nu måste vi också ta hänsyn till att vårt samhälle utvecklas och att vi fått nya inslag av sådant som kan uppfattas som störande. Ett öppet och mångkulturellt samhälle får ju räkna med att de strukturer och rutiner som funnits sen tidigare kanske inte är heltäckande då för oss nya traditioner, seder och bruk tar sin plats. Undertecknad har den erfarenheten att vi i Sverige möjligen är vana vid en något mer dämpad, allmän ljudvolym ute i samhället än vad som ofta är fallet i flera andra länder. När dessa olika beteendemönster nu ska samsas på samma plats sker det förstås både en berikning men det uppstår ju också ibland en friktion.

22 Kommunfullmäktige 14 juni En tydlig sådan friktion är synen på det gemensamma rummet nattetid. Hur det skall nyttjas och vilka regler som egentligen finns. Den inhemska traditionen när det gäller att föra väsen har väl mest sträckt sig till ovan nämnda högtider och tillfälliga firanden liksom helgnätter i allmänhet. Det kan låta en del när människor ska hem från krogen etc. Men under vardagarna har det varit relativt lugnt tidigare. Men sedan ett antal år tillbaka har ett för invånarna kanske inte lika bekant firande blivit ett nytt inslag i stadsbilden, fastemånaden Ramadan. Undertecknad har all respekt för olika kulturer, religioner, traditioner mm och det som utgör fundamentet för en fungerande mångkultur är ju allas vilja att följa lagen. Både hos privatpersoner och myndigheter mm. Det vore ju önskvärt om alla olika kulturer, religioner och traditioner som utgör det mångkulturella samhället respekterade varandra och hade som främsta mål att föra en tillvaro där var och en tar hänsyn till sin nästes behov och önskemål på bästa sätt. En väl utvecklad tolerans är viktig här. Ramadan utgörs alltså av en hel månads firande vilket är längre än något sammanhängande firande som vi varit vana vid tidigare i Filipstads kommun. Den vanliga toleransen som appliceras vid t ex kristna högtider och andra mer kortvariga evenemang som t ex Oxhälja är inte lika lätt att applicera under hel månads tid. Och det främsta skälet till detta är att alla människor behöver sova och det är svårt att sova ikapp en störd nattsömn som sträcker sig över en hel månad. Självklart är det alltid glädjande med människor som firar något men det ska ju också fungera för de som inte deltar i festligheterna. Med tanke på de nattliga störningar som inträffar varje år under Ramadan i form av diverse oväsen i centralorten; delvis kring den villa som används som moské på Allégatan utan erforderliga tillstånd men också på övriga platser i centralorten, ofta på väg hem från denna moské, så föds ett antal frågor hos undertecknad: 1. Hur ser informationen till kommuninvånarna ut avseende vad som gäller nattetid? 2. Behöver de lokala ordningsföreskrifterna uppdateras så att även oväsen i samband med festligheter skrivs in och regleras? 3. Vilka förslag har kommunstyrelsens ordförande för att hantera detta problem? 4. Har kommunstyrelsens ordförande någon kommentar till att den villa som idag används som moské i Filipstad tyvärr drivs utan erforderliga tillstånd för en verksamhet som pågått under lång tid?

23 Kommunfullmäktige 14 juni Är det vanligt att kommunen ser med blida ögon på verksamheter som bedrivs utan erforderliga tillstånd då kommunens hanterande av detta ärende skyndar synnerligen långsamt? 6. Hur stor tolerans anser kommunstyrelsens ordförande att vi bör ha avseende oväsen vid långa, sammanhängande festligheter?. att interpellationen som varit utsänd till samtliga ledamöter får framställas. Kommunstyrelsens ordförande Per Gruvberger (S) avger svar enligt följande: Marcos Ciscar beskriver i interpellation en del av de störningar vid olika typer av aktiviteter som kan uppstå i centrala Filipstad. Vilken toleransnivå som är rimlig att ha, och hur det kan regleras. Det finns nog många olika synpunkter på den frågan beroende på vem som ska bedöma vad som stör, vad som är rimlig nivå i centrum och hur frekvent det är. Jag vill till att börja med påpeka att jag har full förståelse för att irritation uppstår om man inte får sova och att alla oavsett anledning till festandet ska ta hänsyn till kringboende. Men det är inte enkelt att åtgärda, låt mig ta ett exempel. Ett i några Värmländska kommuner vanligt störande moment är bilar försedd med ansenlig ljudanläggning körandes i centrum, ibland sent på natten. Det har man försökt nå bättring i via ordningsstadgan men inte lyckats få igenom. Det sätter lite nivån på när ordningsstadgan är användbart för att få lugn och ro. När det gäller allmän plats är det bara polisen som kan komma med sanktioner och det oavsett om någon bryter mot lag eller den lokala ordningsstadgan. Det pågår en dialog mellan kommunen och polisen där vi från kommunens håll inte är nöjda med närvaron, även om den vid speciella arrangemang ofta är ganska god. Interpellanten sätter stor vikt vid att de störningar han upplevt från personer som firar Ramadan och att det är under längre tid än annat firande. Det tror jag är svårt att fånga in i ett regelverk. Man kan knappas säga att idag får du störa, kanske i morgon, men sedan.

24 Kommunfullmäktige 14 juni Interpellanten frågar även efter åtgärder mot verksamheter som bedrivs utan tillstånd. Jag antar att han menar den samlingsverksamhet som har bedrivits i en privat fastighet mot gällande detaljplan. Efter påtryckning från kommun har föreningen som bedriver verksamheten sök bygglov eftersom fastigheten har används som samlingslokal utan tillstånd för det. Det var uppe för beslut i miljö och byggnadsnämnden i februari i år. Nämnden beslutade avslå ansökan. Efter beslutet har inga formella klagomål lämnats till förvaltningen om störningar vid fastigheten. Den mesta tillsyn som bedrivs efter plan och bygglagen genomförs efter klagomål eller påpekande från allmänhet eller berörda. Det har varit styrande för hur de resurserna används. Jag är övertygad om att en tillsyn kommer att ske inom en snar framtid, men den frågan ligger inom miljö- och byggnadsnämndens förvaltning. Trots att ordningsstadgan är ett trubbigt verktyg tycker jag det är en bra idé att sätta till en grupp som ser över den. I det arbetet ser jag gärna att fler grupper inbjuds att delta, det kan vara centrumgruppen, fastighetsägare, polisen, anordnare av festligheter med flera. Marcos Ciscar tackar för svaret och utvecklar sina åsikter. I debatten deltar Ulf Söhrman och Ulla Olsson. att lägga interpellationen och svaret till handlingarna.

25 Kommunfullmäktige 14 juni Kf 45 Dnr 2018/130 Interpellation angående markförvärv vid Piludden I interpellation 3 juni 2018 ställd till kommunstyrelsens ordförande skriver Ulf Söhrman (M): I pressen har det förekommit uppgifter om att kommun avser att förvärva några kvm mark vid Piludden från en privat markägare. Eftersom jag inte känner till att något beslut skall ha tagits i kommun om markförvärv på Piludden emotser jag en redogörelse för på vilket sätt detta markförvärv har beslutat i kommunen. Vidare så emotser jag en redogörelse för vilka principer och vilka regler som kommunen tillämpar när man skall genomföra markförvärv från privata markägare. att interpellationen som varit utsänd till samtliga ledamöter får framställas. Kommunstyrelsens ordförande Per Gruvberger avger svar enligt följande: Ulf Söhrman frågar i interpellation efter beslut för markförvärv på Pihludden. Markköpen görs för att genomföra den detaljplan för området som beslutades av kommunfullmäktige 14/ För att kunna avstycka tomter enligt planen kräver lantmäteriet att markköpen genomförs. Teknikutskottet beslutade i juni om markförvärv av Wasakyrkan och informerade samtidigt om de andra förvärven i området som ligger inom förvaltningschefens delegation. Alla markägare erbjuds 130 kr/m2 i inlösen för den mark som är detaljplanelagd som allmän platsmark. Förutom 2 fastighetsägare godtar all berörda erbjudandet. Kommunen har rätt att lösa in mark med stöd av 5 kap 8 a i fastighetsbildningslagen. Den regeln fastslår att utlagd allmän platsmark i en detaljplan, som kommun är huvudman för, får överföras till kommunen även om berörda sakägare inte samtycker.

26 Kommunfullmäktige 14 juni Lantmäteriet har värderat marken till kr/m2 i ena fallet och 9kr/m2 i andra fallet där sakägaren inte ville godta kommunens erbjudande. Det erbjudna priset motsvarar det tomtpris kommunen tar i området. att lägga interpellationen och svaret till handlingarna.

27 Kommunfullmäktige 14 juni Kf 47 Sommarhälsning Ordförande Marina Isaksson önskar kommunfullmäktiges ledamöter och ersättare en riktigt skön sommar.. 2:e vice ordförande Christer Olsson önskar även ordförande detsamma.

Kommunfullmäktige i Filipstad kallas till sammanträde i Folkets Hus, Sessionssalen torsdagen den 14 juni 2018 kl

Kommunfullmäktige i Filipstad kallas till sammanträde i Folkets Hus, Sessionssalen torsdagen den 14 juni 2018 kl Kommunfullmäktige i Filipstad kallas till sammanträde i Folkets Hus, Sessionssalen torsdagen den 14 juni 2018 kl. 18.15 Sammanträdet inleds med utnämning av vårens Nytänkare Sedan börjar Allmänhetens frågestund.

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 14 december (6) Plats och tid: Folkets Hus, Biosalongen kl Ajournering

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 14 december (6) Plats och tid: Folkets Hus, Biosalongen kl Ajournering Kommunfullmäktige 14 december 2017 1 (6) Plats och tid: Folkets Hus, Biosalongen kl 18.15-19.04 Ajournering 18.52-19.02 Beslutande: Se bilagd förteckning Övriga deltagande: Catrin Marsell, sekreterare

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 16 mars (10) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 16 mars (10) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl Kommunfullmäktige 16 mars 2017 1 (10) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl 18.15-18.31 Beslutande: Se bilagd förteckning Övriga deltagande: Catrin Marsell, sekreterare Ej tjänstgörande ersättare:

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktiges valberedning 1 december 2014 1 (15) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.00-14.

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktiges valberedning 1 december 2014 1 (15) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.00-14. Kommunfullmäktiges valberedning 1 december 2014 1 (15) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.00-14.15 Beslutande: Torbjörn Parling, ordförande Jomark Polintan Christer Olsson Patrik Fornander

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 17 maj (13) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 17 maj (13) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl Kommunfullmäktige 17 maj 2018 1 (13) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl 18.15-18.37 Beslutande: Se bilagd förteckning Övriga deltagande: Catrin Marsell, sekreterare Ej tjänstgörande ersättare:

Läs mer

Ersättare: Cecilia Svanlind Törn (M), Marcos Ciscar (M), Bengt Sjöberg (KD) Henric Forsberg (S), Britt-Marie Wall (S)

Ersättare: Cecilia Svanlind Törn (M), Marcos Ciscar (M), Bengt Sjöberg (KD) Henric Forsberg (S), Britt-Marie Wall (S) Kommunstyrelsen 16 december 2015 1(10) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.30-16.50 Ajournering kl. 13.32-13.34, 14.45-15.10, 16.25-16.43 Beslutande: Per Gruvberger (S) ordf Christer

Läs mer

Jomark Polintan, Stephanie Treviranus, Benny Ahremark-Persson

Jomark Polintan, Stephanie Treviranus, Benny Ahremark-Persson Kommunstyrelsen 22 januari 2014 1(10 ) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.30-15.05 Ajournering kl. 14.30-15.00 Beslutande: Ersättare: Per Gruvberger, ordf Torbjörn Parling Marina Isaksson

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 16 oktober (15) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl Ajournering kl

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 16 oktober (15) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl Ajournering kl Kommunfullmäktige 16 oktober 2014 1 (15) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl. 18.15 19.51 Ajournering kl.19.04-19.25 Beslutande: Se bilagd förteckning Övriga deltagande: Catrin Marsell, sekreterare

Läs mer

Utses att justera: Britt-Marie Wall och Ulla Olsson med Torbjörn Parling och Ulf Söhrman som ersättare.

Utses att justera: Britt-Marie Wall och Ulla Olsson med Torbjörn Parling och Ulf Söhrman som ersättare. Kommunfullmäktige 16 december 2015 1 (14) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl 17.15 18.36 Ajournering kl.17.20-17.45, 18.12-18.15 Beslutande: Se bilagd förteckning Övriga deltagande: Catrin Marsell,

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 15 december (22) Plats och tid: Folkets Hus, Biosalongen kl Ajournering kl

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 15 december (22) Plats och tid: Folkets Hus, Biosalongen kl Ajournering kl Kommunfullmäktige 15 december 2016 1 (22) Plats och tid: Folkets Hus, Biosalongen kl 18.15-19.12 Ajournering kl. 18.40-18.50 Beslutande: Se bilagd förteckning Övriga deltagande: Catrin Marsell, sekreterare

Läs mer

Matrikel December 2018

Matrikel December 2018 Matrikel 2018-2022 December 2018 Mandatfördelningen i kommunfullmäktige 2018-2022 Socialdemokraterna 16 Moderaterna 9 Sverigedemokraterna 6 Vänsterpartiet 3 Centerpartiet 2 Liberalerna 1 Summa 37 Gruppledare

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 12 mars 2015 (19) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl. 18.15 20.54 Ajournering kl. 19.24-19.

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 12 mars 2015 (19) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl. 18.15 20.54 Ajournering kl. 19.24-19. Kommunfullmäktige 12 mars 2015 (19) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl. 18.15 20.54 Ajournering kl. 19.24-19.35 Beslutande: Se bilagd förteckning Övriga deltagande: Catrin Marsell, sekreterare

Läs mer

Underskrifter: Sekreterare Catrin Marsell Paragrafer Ordförande Per Gruvberger Ordförande del av 6, 7,8 Torbjörn Parling

Underskrifter: Sekreterare Catrin Marsell Paragrafer Ordförande Per Gruvberger Ordförande del av 6, 7,8 Torbjörn Parling Kommunstyrelsen 20 januari 2016 1(13) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.30-16.17 Ajournering kl.13.40-14.00, 15.00-15.45, 16.01-16.04 Beslutande: Per Gruvberger (S) ordf Christer Olsson

Läs mer

Matrikel januari 2019

Matrikel januari 2019 Matrikel 2018-2022 januari 2019 Mandatfördelningen i kommunfullmäktige 2018-2022 Socialdemokraterna 16 Moderaterna 9 Sverigedemokraterna 6 Vänsterpartiet 3 Centerpartiet 2 Liberalerna 1 Summa 37 Gruppledare

Läs mer

Matrikel 2015-2018 November 2015

Matrikel 2015-2018 November 2015 Matrikel 2015-2018 November 2015 Gruppledare för de politiska partierna S Jomark Polintan Kyrkovägen 16, 680 90 Nykroppa e-post : jomark.polintan@filipstad.se C Benny Ahremark Persson Vasagatan 20, 682

Läs mer

Slutlig rösträkning och mandatfördelning

Slutlig rösträkning och mandatfördelning 1/1 PROTOKOLL 2014-09-15 09-23 Slutlig rösträkning och mandatfördelning Val till kommunfullmäktige 2014-09-14 Kommun: FILIPSTAD Plats: Dnr: 201-6175-2014 Rösträkningen och fördelningen av mandaten har

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 13 mars 2014 1 (18) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl 18.15-19.29

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 13 mars 2014 1 (18) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl 18.15-19.29 Kommunfullmäktige 13 mars 2014 1 (18) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl 18.15-19.29 Beslutande: Se bilagd förteckning Övriga deltagande: Catrin Marsell, sekreterare Ej tjänstgörande ersättare:

Läs mer

Kommunfullmäktige i Filipstad kallas till sammanträde i Folkets Hus, Sessionssalen torsdagen den 17 maj 2018 kl

Kommunfullmäktige i Filipstad kallas till sammanträde i Folkets Hus, Sessionssalen torsdagen den 17 maj 2018 kl Kommunfullmäktige i Filipstad kallas till sammanträde i Folkets Hus, Sessionssalen torsdagen den 17 maj 2018 kl. 18.15 Sammanträdet inleds med Allmänhetens frågestund. Frågestunden håller på ca 30 minuter.

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 16 november (20) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl Ajournering

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 16 november (20) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl Ajournering Kommunfullmäktige 16 november 2017 1 (20) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl 18.15-21.00 Ajournering 19.46-20.15 Beslutande: Se bilagd förteckning Övriga deltagande: Catrin Marsell, sekreterare

Läs mer

Ersättare: Linda Malm, Christel Iversen, Cecilia Svanlind Törn, Britt-Marie Wall, Bengt Sjöberg

Ersättare: Linda Malm, Christel Iversen, Cecilia Svanlind Törn, Britt-Marie Wall, Bengt Sjöberg Kommunstyrelsen 10 december 2015 1(9) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 15.30-16.50 Ajournering kl. 16.10-16.35 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Christer Olsson Torbjörn Parling Marina

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Catrin Marsell Paragrafer 94-103. ANSLAG/BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Kommunstyrelsen

Underskrifter Sekreterare Catrin Marsell Paragrafer 94-103. ANSLAG/BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 24 september 2014 1(12) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.30-15.50 Ajournering kl. 14.47-15.00, 15.23-15.45 Beslutande: Ersättare: Per Gruvberger, ordf Sune Frisk Marina

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 4 december (8) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl Ajournering

Kommunstyrelsens arbetsutskott 4 december (8) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl Ajournering Kommunstyrelsens arbetsutskott 4 december 2017 1 (8) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl 09.00-11.00 Ajournering 09.50-10.00 Beslutande: Per Gruvberger (S), ordförande Torbjörn Parling (S) ej 78

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2 december (10) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl Ajournering ,

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2 december (10) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl Ajournering , Kommunstyrelsens arbetsutskott 2 december 2016 1 (10) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl 09.00-12.10 Ajournering 10.20-10.30, 10.56-10.58 Beslutande: Per Gruvberger (S), ordförande Åsa Hååkman Felth

Läs mer

Matrikel Juni 2019

Matrikel Juni 2019 Matrikel 2018-2022 Juni 2019 1 Innehållsförteckning Sid Kommunfullmäktige 2 Kommunfullmäktiges valberedning 3 Kommunstyrelsen, nämnderna och utskott 3-6 Stiftelser och fonder 6-7 Gemensamma nämnder och

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 12 juni (7) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl Ajournering

Kommunstyrelsens arbetsutskott 12 juni (7) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl Ajournering Kommunstyrelsens arbetsutskott 12 juni 2017 1 (7) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl 10.40-11.45 Ajournering Beslutande: Per Gruvberger (S), ordförande Torbjörn Parling (S) Anders Nilsson (V) Christer

Läs mer

Britt-Marie Wall (S), Henrik Forsberg (S), Filip Dahlöv (M) Underskrifter: Sekreterare Catrin Marsell Paragrafer 11-21

Britt-Marie Wall (S), Henrik Forsberg (S), Filip Dahlöv (M) Underskrifter: Sekreterare Catrin Marsell Paragrafer 11-21 Kommunstyrelsen 22 februari 2017 1 (13) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.30-15.00 Ajournering kl. 14.15-14.50 Beslutande: Ersättare: Per Gruvberger (S) ordförande Torbjörn Parling

Läs mer

Slutlig rösträkning och mandatfördelning

Slutlig rösträkning och mandatfördelning 1/1 PROTOKOLL 2018-09-10 09-19 Slutlig rösträkning och mandatfördelning Val till kommunfullmäktige 2018-09-09 Kommun: FILIPSTAD Plats: Sessionsalen Vänern Dnr: 201-6537-2018 Rösträkningen och fördelningen

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 18 oktober (23) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 18 oktober (23) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl Kommunfullmäktige 18 oktober 2018 1 (23) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl 18.15-18.59 Beslutande: Se bilagd förteckning Övriga deltagande: Catrin Marsell, sekreterare Ej tjänstgörande ersättare:

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 14 november 2011 1 (7) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 14.30-16.05

Kommunstyrelsens arbetsutskott 14 november 2011 1 (7) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 14.30-16.05 Kommunstyrelsens arbetsutskott 14 november 1 (7) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 14.30-16.05 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Torbjörn Parling Olle Engström Ulf Söhrman Peter Johansson

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsen 23 maj (22) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl Ajournering kl

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsen 23 maj (22) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl Ajournering kl Kommunstyrelsen 23 maj 2018 1 (22) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.30-15.45 Ajournering kl. 15.00-15.33 Beslutande: Ersättare: Per Gruvberger (S), ordförande Christer Olsson (M)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 15 juni 2015 1 (9)

Kommunstyrelsens arbetsutskott 15 juni 2015 1 (9) Kommunstyrelsens arbetsutskott 15 juni 2015 1 (9) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl.09.00-11.25 Ajournering kl. 9.45-10.10 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Marina Isaksson Britt-Marie

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens arbetsutskott Budgetberedningen 5 oktober (3)

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens arbetsutskott Budgetberedningen 5 oktober (3) PFILIPSTADS KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott Budgetberedningen 5 oktober 2015 1 (3) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl 09.00-12.30 Ajournering kl. 10.28-10.47, 12.00-12.05 Beslutande: Observatörer:

Läs mer

Britt-Marie Wall (S), Ulf Söhrman (M) Henrik Forsberg (S), Bengt Sjöberg (KD) Justeringens plats och tid: Kommunkansliet den 7 februari

Britt-Marie Wall (S), Ulf Söhrman (M) Henrik Forsberg (S), Bengt Sjöberg (KD) Justeringens plats och tid: Kommunkansliet den 7 februari Kommunstyrelsen 25 januari 2017 1 (12) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.30-15.28 Ajournering kl. 14.30-14.50, 15.10-15.20 Beslutande: Ersättare: Per Gruvberger (S) ordförande Torbjörn

Läs mer

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Till Kommunstyrelsens arbetsutskott. Sammanträde den 8 oktober 2018 kl Kommunfullmäktigeärende

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Till Kommunstyrelsens arbetsutskott. Sammanträde den 8 oktober 2018 kl Kommunfullmäktigeärende KALLELSE/UNDERRÄTTELSE 2018-10-04 Till Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid och plats för Bröderna Ericssonrummet Sammanträde den 8 oktober 2018 kl. 09.00 Justerare: Christer Olsson Kommunfullmäktigeärende

Läs mer

Kommunfullmäktige i Filipstad kallas till sammanträde i Folkets Hus, Sessionssalen, torsdagen den 18 oktober 2018 kl

Kommunfullmäktige i Filipstad kallas till sammanträde i Folkets Hus, Sessionssalen, torsdagen den 18 oktober 2018 kl Kommunfullmäktige i Filipstad kallas till sammanträde i Folkets Hus, Sessionssalen, torsdagen den 18 oktober 2018 kl. 18.15 Sammanträdet inleds med Allmänhetens frågestund som pågår under ca 30 minuter.

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 19 december 2011 1 (9) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-14.21

Kommunstyrelsens arbetsutskott 19 december 2011 1 (9) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-14.21 Kommunstyrelsens arbetsutskott 19 december 2011 1 (9) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-14.21 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Torbjörn Parling Britt-Marie Wall Ulf Söhrman Peter

Läs mer

Sammanträdesdatum. Plats och tid: Ferlinrummet kl , mötet ajourneras kl

Sammanträdesdatum. Plats och tid: Ferlinrummet kl , mötet ajourneras kl Barn- och utbildningsnämnden 12 maj 2015 1(8) Plats och tid: Ferlinrummet kl 9.00 11.10, mötet ajourneras kl 10.30-10.40. Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande Patrik Fornander (M) Olle Engström

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsen 3 oktober (3) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl Ajournering kl.

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsen 3 oktober (3) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl Ajournering kl. FILIPSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsen 3 oktober 2016 1 (3) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 08.00-08.45 Ajournering kl. Beslutande: Ersättare:

Läs mer

Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 9:00-12:30 Ajournering kl. 11:35-11:50 Anders Nilsson, ordförande

Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 9:00-12:30 Ajournering kl. 11:35-11:50 Anders Nilsson, ordförande SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2016-09-12 kl. 9:00-12:30 Ajournering kl. 11:35-11:50 Beslutande Anders Nilsson, ordförande Christer Olsson,

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden (7) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl Riddarnäset, kl

Barn- och utbildningsnämnden (7) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl Riddarnäset, kl Barn- och utbildningsnämnden 2016-05-10 1(7) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl 9.00 12.00 Riddarnäset, kl 13-15.00 Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande Jerry Rothin (FIL)

Läs mer

Ersättare: Cecilia Svanlind Törn (M), Marcos Ciscar (M), Bengt Sjöberg (KD) Henric Forsberg (S), Britt-Marie Wall (S)

Ersättare: Cecilia Svanlind Törn (M), Marcos Ciscar (M), Bengt Sjöberg (KD) Henric Forsberg (S), Britt-Marie Wall (S) Kommunstyrelsen 16 december 2015 1(10) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.30-16.50 Ajournering kl. 13.32-, 13-34, 14.45-15.10, 16.25-16-43 Beslutande: Per Gruvberger (S) ordf Christer

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 13 november (26) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl Ajournering kl

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 13 november (26) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl Ajournering kl Kommunfullmäktige 13 november 2014 1 (26) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl. 18.15 20.56 Ajournering kl.20.00-20.25 Beslutande: Se bilagd förteckning Övriga deltagande: Catrin Marsell, sekreterare

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 11 november 2013 1 (11) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 09.00-11.30 Ajournering kl. 10.00-10.

Kommunstyrelsens arbetsutskott 11 november 2013 1 (11) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 09.00-11.30 Ajournering kl. 10.00-10. Kommunstyrelsens arbetsutskott 11 november 2013 1 (11) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 09.00-11.30 Ajournering kl. 10.00-10.15 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Torbjörn Parling Britt-Marie

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens arbetsutskott Budgetberedningen 1 juni (5)

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens arbetsutskott Budgetberedningen 1 juni (5) Kommunstyrelsens arbetsutskott Budgetberedningen 1 juni 2017 1 (5) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl 9.00 11.57 Ajournering kl:10.07-10.25, 11.35-11.45 Beslutande: Per Gruvberger (S), ordf Torbjörn

Läs mer

Socialnämnden (15)

Socialnämnden (15) 1 (15) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2015-01-13 kl. 9:00-12:00 Ajournering kl. 10:20-11:00 Beslutande Anders Nilsson, ordförande Christer Olsson Britt-Marie Wall Sebastian

Läs mer

Utses att justera: Lillvor Eriksson och Ulf Söhrman med Per Gruvberger och Christina Söhrman som ersättare.

Utses att justera: Lillvor Eriksson och Ulf Söhrman med Per Gruvberger och Christina Söhrman som ersättare. Kommunfullmäktige 7 april 2016 1 (17) Plats och tid: Folkets Hus, Biosalongen och Sessionssalen kl 18.15-20.02 Ajournering kl. 18.45-18.55 Beslutande: Se bilagd förteckning Övriga deltagande: Bo Forsberg,

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 13 oktober (17) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl Ajournering kl

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 13 oktober (17) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl Ajournering kl Kommunfullmäktige 13 oktober 2016 1 (17) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl 18.15-19.07 Ajournering kl. 18.50-19.00 Beslutande: Se bilagd förteckning Övriga deltagande: Catrin Marsell, sekreterare

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden (13)

Barn- och utbildningsnämnden (13) Barn- och utbildningsnämnden 2017-11-07 1(13) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl 9.00 12.30 Mötet ajourneras kl 10.00 10.30 Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande Patrik Fornander

Läs mer

FILIPSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad Kultur- och föreningsutskottet 13 december 2012 1 ( 10 )

FILIPSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad Kultur- och föreningsutskottet 13 december 2012 1 ( 10 ) Kultur- och föreningsutskottet 13 december 2012 1 ( 10 ) Plats och tid: Ericssonrummet 9.00-11.00 Beslutande: Torbjörn Parling, ordförande Åsa Hååkman Felth Ulf Söhrman Ersättare: Övriga deltagande: Inger

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 10 november (18) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl Ajournering kl

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 10 november (18) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl Ajournering kl Kommunfullmäktige 10 november 2016 1 (18) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl 18.15-21.03 Ajournering kl. 20.00-20.30 Beslutande: Se bilagd förteckning Övriga deltagande: Catrin Marsell, sekreterare

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 9 maj (8)

Kommunstyrelsens arbetsutskott 9 maj (8) Kommunstyrelsens arbetsutskott 9 maj 2016 1 (8) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl. 09.00-11.57 Ajournering kl. 10.05-10.22 Beslutande: Per Gruvberger (S), ordförande Torbjörn Parling (S) Anders

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 7 november (11) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl Ajournering

Kommunstyrelsens arbetsutskott 7 november (11) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl Ajournering Kommunstyrelsens arbetsutskott 7 november 2016 1 (11) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl 09.00-10.40 Ajournering 9.50-10.07 Beslutande: Per Gruvberger (S), ordförande Torbjörn Parling (S) Anders

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden (11)

Barn- och utbildningsnämnden (11) Barn- och utbildningsnämnden 2017-04-18 1(11) Plats och tid: Stålvallaskolan, kl 9.00 12.00 Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande Patrik Fornander (M) Olle Engström (S) Ann-Marie Rosö (S) Sune Frisk

Läs mer

Kommunfullmäktige i Filipstad kallas till sammanträde i Folkets Hus, Sessionssalen torsdagen den 16 februari kl

Kommunfullmäktige i Filipstad kallas till sammanträde i Folkets Hus, Sessionssalen torsdagen den 16 februari kl Kommunfullmäktige i Filipstad kallas till sammanträde i Folkets Hus, Sessionssalen torsdagen den 16 februari kl. 18.15 Sammanträdet inleds med en information av Anna Lindström från Sveriges kommuner och

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad. Kommunstyrelsens arbetsutskott 15 november 2010 1 (7)

Sammanträdesdatum Blad. Kommunstyrelsens arbetsutskott 15 november 2010 1 (7) Kommunstyrelsens arbetsutskott 15 november 2010 1 (7) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-14.55 Ajournering kl. 14.25-14.40 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Anita Widman Annika Johansson

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens kultur- och föreningsutskott 3 oktober (5)

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens kultur- och föreningsutskott 3 oktober (5) föreningsutskott 3 oktober 2017 1 (5) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 14.00-15.20 Beslutande: Ersättare: Torbjörn Parling (S), ordförande Christel Iversen (V) Christer Olsson (M) Övriga

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden (8) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl

Barn- och utbildningsnämnden (8) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl Barn- och utbildningsnämnden 2017-01-17 1(8) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl 9.00 12.00 Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande Sune Frisk (S) ersättare för Patrik Fornander

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 16 februari (24) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl Ajournering kl.

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 16 februari (24) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl Ajournering kl. Kommunfullmäktige 16 februari 2017 1 (24) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl 18.15-19.33 Ajournering kl. Beslutande: Se bilagd förteckning Övriga deltagande: Catrin Marsell, sekreterare Ej tjänstgörande

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 14 september (15) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 14 september (15) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl Kommunfullmäktige 14 september 2017 1 (15) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl 18.15-19.10 Beslutande: Se bilagd förteckning Övriga deltagande: Catrin Marsell, sekreterare Ej tjänstgörande ersättare:

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden (10)

Barn- och utbildningsnämnden (10) Barn- och utbildningsnämnden 2017-02-07 1(10) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl 9.00 12.15 Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande Patrik Fornander (M) Olle Engström (S) Sune

Läs mer

Socialnämnden (12)

Socialnämnden (12) Socialnämnden 2017-05-11 1 (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 13:15-15:45 Ajournering kl.14:30-15:00 Beslutande Anders Nilsson, ordförande Christer Olsson Jomark Polintan

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden (7) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl

Barn- och utbildningsnämnden (7) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl Barn- och utbildningsnämnden 2017-05-09 1(7) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl 9.00 11.45 Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande Patrik Fornander (M) Olle Engström (S) Sune

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden (11) Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl

Barn- och utbildningsnämnden (11) Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl Barn- och utbildningsnämnden 2017-06-13 1(11) Plats och tid: Beslutande: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl 9.00 12.00 Torbjörn Parling (S), ordförande Nils-Erik Mellström (C) ersättare för Patrik

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 7 mars (6)

Kommunstyrelsens arbetsutskott 7 mars (6) Kommunstyrelsens arbetsutskott 7 mars 2016 1 (6) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl.09.00-10.57 Ajournering 09.46-10.02 Beslutande: Per Gruvberger (S), ordförande Torbjörn Parling (S) Anders

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden (10) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl

Barn- och utbildningsnämnden (10) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl Barn- och utbildningsnämnden 2016-08-16 1(10) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl 9.00 10.40 Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande, 51 56 Henric Forsberg (S) ersättare för Patrik

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 7 februari (12) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 7 februari (12) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 7 februari 2013 1 (12) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl 18.15-19.07. Beslutande: Se bilagd förteckning Övriga deltagande: Catrin Marsell, sekreterare

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 21 juni (37) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 21 juni (37) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl Kommunfullmäktige 21 juni 2017 1 (37) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl 18.15-20.02 Beslutande: Se bilagd förteckning Övriga deltagande: Catrin Marsell, sekreterare Ej tjänstgörande ersättare:

Läs mer

Socialnämnden (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 8:30-11:00

Socialnämnden (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 8:30-11:00 Socialnämnden 2014-09-09 1 (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-09-09 kl. 8:30-11:00 Beslutande Britt-Marie Wall, ordförande Sune Frisk Christina Persson Christer Olsson

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 16 april 2012 1 (5) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 10.25-13.55 Ajournering kl.12.00-13.

Kommunstyrelsens arbetsutskott 16 april 2012 1 (5) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 10.25-13.55 Ajournering kl.12.00-13. Kommunstyrelsens arbetsutskott 16 april 2012 1 (5) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 10.25-13.55 Ajournering kl.12.00-13.00 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Torbjörn Parling Britt-Marie

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 14 februari 2011 1 (8) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-15.18

Kommunstyrelsens arbetsutskott 14 februari 2011 1 (8) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-15.18 Kommunstyrelsens arbetsutskott 14 februari 2011 1 (8) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-15.18 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Torbjörn Parling Olle Engström Ulf Söhrman Peter Johansson

Läs mer

Socialnämnden Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl: 9:00-11:45 Ajournering kl: 10:10-10:33

Socialnämnden Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl: 9:00-11:45 Ajournering kl: 10:10-10:33 Socialnämnden 2018-05-16 1 Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 180516 kl: 9:00-11:45 Ajournering kl: 10:10-10:33 Beslutande Anders Nilsson (V) Christer Olsson (M) Britt-Marie

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 2007-01-16 1(10)

Barn- och utbildningsnämnden 2007-01-16 1(10) Barn- och utbildningsnämnden 2007-01-16 1(10) Plats och tid: BUN:s sammanträdesrum kl 13.00-16.00 Beslutande: Torbjörn Parling (s) Olle Engström (s) Lars Björklund (s) Ersätter Åsa Hååkman-Felth (s) Ann-Marie

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 10 februari 2014 1 (8 ) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.30-16.10 Ajournering kl. 14.40-14.

Kommunstyrelsens arbetsutskott 10 februari 2014 1 (8 ) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.30-16.10 Ajournering kl. 14.40-14. Kommunstyrelsens arbetsutskott 10 februari 2014 1 (8 ) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.30-16.10 Ajournering kl. 14.40-14.53 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Torbjörn Parling Britt-Marie

Läs mer

Socialnämnden (11)

Socialnämnden (11) 2015-12-22 1 (11) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2015-12-22 kl. 9:00-10:10 Ajournering kl. 9:05-9:20, 9:45-9:50 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare

Läs mer

Britt-Marie Wall (S), Henric Forsberg (S), Ulf Söhrman (M) Justeringens plats och tid: Kommunkansliet den 2017

Britt-Marie Wall (S), Henric Forsberg (S), Ulf Söhrman (M) Justeringens plats och tid: Kommunkansliet den 2017 Kommunstyrelsen 29 november 2017 1 (17) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.30-16.36 Ajournering kl. 14.37-15.00, 16.00-16.25 Beslutande: Ersättare: Per Gruvberger (S), ordförande Christer

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 10 februari 2015 1(11) Sune Frisk, Elisabeth Nordin, Henric Forsberg

Barn- och utbildningsnämnden 10 februari 2015 1(11) Sune Frisk, Elisabeth Nordin, Henric Forsberg Barn- och utbildningsnämnden 10 februari 2015 1(11) Plats och tid: Ferlinrummet kl 9.00-11.55 Beslutande: Torbjörn Parling, ordf. (S) Patrik Fornander (M) Olle Engström (S) Ann-Marie Rosö (S) Robert Spector

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2017-04-12 1 Tid och plats Klockan 14.00-16:40, (del av ordinarie sammanträde vid samma tid) Huangshan, Kommunhuset, (Ajournering klockan 15:40-15:45) Beslutande Elof Jonsson (C), ordf

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden (7) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl

Barn- och utbildningsnämnden (7) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl Barn- och utbildningsnämnden 2017-08-15 1(7) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl 9.00 11.20 Beslutande: Ersättare: Torbjörn Parling (S), ordförande Patrik Fornander (M) Olle Engström

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 9 mars 2015 1 (9)

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 9 mars 2015 1 (9) Kommunstyrelsens teknikutskott 9 mars 2015 1 (9) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-16.55 A-journering 15.55-16.05 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Urban Granfeldt Jomark Polintan

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 19 augusti 2008 1(7)

Barn- och utbildningsnämnden 19 augusti 2008 1(7) Barn- och utbildningsnämnden 19 augusti 2008 1(7) Plats och tid: BUN:s sammanträdesrum kl 13.00-14.10 Beslutande: Torbjörn Parling (s) Olle Engström (s) Helene Larsson Saikoff (s) Ann-Marie Rosö (s) Annika

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1 Plats och tid Kommunkontoret kl 09.00 12.25 Beslutande Kent Holmer, (s) ordförande Leif Andersson, (v) 1:e vice ordförande Lina Löfberg, (m) 2:e vice ordförande Marie Gärdby, (c) ledamot Kerstin Andersson,

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 10 mars 2015 1(10)

Barn- och utbildningsnämnden 10 mars 2015 1(10) Barn- och utbildningsnämnden 10 mars 2015 1(10) Plats och tid: Ferlinrummet kl 9.00-11.40 Beslutande: Torbjörn Parling, ordf. (S) Patrik Fornander (M) Olle Engström (S) Ann-Marie Rosö (S) Robert Spector

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Anslagsdatum: 29 september 2017 Datum för anslagets nedtagande: 23oktober

ANSLAG/BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Anslagsdatum: 29 september 2017 Datum för anslagets nedtagande: 23oktober Kommunstyrelsen 20 september 2017 1 (14) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.30-16.06 Ajournering kl. 14.50-15.05, 15.40-16.01 Beslutande: Ersättare: Per Gruvberger (S), ordförande Christer

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 14 oktober 2014 1(11)

Barn- och utbildningsnämnden 14 oktober 2014 1(11) Barn- och utbildningsnämnden 14 oktober 2014 1(11) Plats och tid: Ferlinrummet kl 10.00-16.50 Beslutande: Torbjörn Parling, ordf. (s) Olle Engström (s) Ann-Marie Rosö (s) Henric Forsberg (s) Patrik Fornander

Läs mer

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare Kommunfullmäktige 2009-05-27 65 Plats och tid Församlingshemmet, 2009-05-27 kl 19.00-19.30 Beslutande 27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 15 april 2014 1(7) Helene Larsson Saikoff, Göran Andersson, Pia Skoglund, Jerry Rothin

Barn- och utbildningsnämnden 15 april 2014 1(7) Helene Larsson Saikoff, Göran Andersson, Pia Skoglund, Jerry Rothin Barn- och utbildningsnämnden 15 april 2014 1(7) Plats och tid: Ferlinrummet kl 13.30-16.30 Beslutande: Torbjörn Parling, ordf. (s) Olle Engström (s) Ann-Marie Rosö (s) Henric Forsberg (s) Patrik Fornander

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 25 mars 2014 1(5) Göran Andersson, Bengt Sjöberg, Jerry Rothin. Utses att justera: Henric Forsberg Paragrafer: 17-20

Barn- och utbildningsnämnden 25 mars 2014 1(5) Göran Andersson, Bengt Sjöberg, Jerry Rothin. Utses att justera: Henric Forsberg Paragrafer: 17-20 Barn- och utbildningsnämnden 25 mars 2014 1(5) Plats och tid: Ferlinrummet kl 13.30-14.25 Beslutande: Torbjörn Parling, ordf. (s) Olle Engström (s) Ann-Marie Rosö (s) Henric Forsberg (s) Patrik Fornander

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 11 maj (8) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 11 maj (8) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl Kommunstyrelsens teknikutskott 11 maj 2015 1 (8) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-15.45 Beslutande: Urban Granfeldt, ordf Marina Isaksson, 25 Sebastian Nilsson Patrik Fornander

Läs mer

Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt. Bengt Jarring Helene Norrback

Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt. Bengt Jarring Helene Norrback Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdeslokalen Karpen, kl. 18.00 19.00 1 (15) Beslutande Se bilaga 1 Övriga deltagande Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 8 december (6) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 8 december (6) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl Kommunstyrelsens teknikutskott 8 december 2014 1 (6) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-14.40 Beslutande: Urban Granfelt, ordf Ulf Söhrman Peter Johansson Marina Isaksson Ersättare:

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott Ärenden:

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott Ärenden: 2018-09-25 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2018-09-25 Ärenden: 170 Genomförandeplan för byggande av nytt särskilt boende för äldre i Säter... 2 171 Gemensam överförmyndarnämnd för mandatperioden 2019 2022...

Läs mer

Kommunkontoret kl 14.00 16.25

Kommunkontoret kl 14.00 16.25 1(10) Plats och tid Kommunkontoret kl 14.00 16.25 Beslutande Lars Ottosson, (PF) ordförande Lina Löfberg, (M) 1:e vice ordförande Kent Holmer, (S) 2:e vice ordförande Kim Svitzer, (PF) ledamot Marianne

Läs mer

Kommunkontoret Djurås , kl. 14:

Kommunkontoret Djurås , kl. 14: Kommunstyrelsen 2018-11-08 1 (17) Plats och tid Kommunkontoret Djurås, kl. 13:00-13:30 Beslutande Ledamöter Fredrik Jarl (C), ordförande Kerstin Stenquist (C) Erik Warg (C) Irene Homman (S) Tomas Fredén

Läs mer

Sammanträdesdatum. Barn- och utbildningsnämnden 18 augusti (10)

Sammanträdesdatum. Barn- och utbildningsnämnden 18 augusti (10) Barn- och utbildningsnämnden 18 augusti 2015 1(10) Plats och tid: Ferlinrummet kl 9.00 11.30 Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande Patrik Fornander (M) Olle Engström (S) Ann-Marie Rosö (S) Robert

Läs mer

Socialnämnden (15) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 9:00-12:10 Ajournering kl.

Socialnämnden (15) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 9:00-12:10 Ajournering kl. 1 (15) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2015-01-13 kl. 9:00-12:10 Ajournering kl. 11:30-11:55 Beslutande Tjänstgörande ersättare Anders Nilsson, ordförande Christer Olsson

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 5 februari (9) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 5 februari (9) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl Kommunstyrelsens teknikutskott 5 februari 2016 1 (9) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.35-16.05 Beslutande: Per Gruvberger (S), ordförande Olle Engström (S) Marina Isaksson (S) Jomark

Läs mer

Britt-Marie Wall (S), Henric Forsberg (S), Bengt Sjöberg (KD) Underskrifter: Sekreterare Catrin Marsell Paragrafer 70-78

Britt-Marie Wall (S), Henric Forsberg (S), Bengt Sjöberg (KD) Underskrifter: Sekreterare Catrin Marsell Paragrafer 70-78 Kommunstyrelsen 23 augusti 2017 1 (13) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.30-14.45 Ajournering kl. 14.10-14.40 Beslutande: Ersättare: Per Gruvberger (S), ordförande Christer Olsson

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 19 april (21) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 19 april (21) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl Kommunfullmäktige 19 april 2018 1 (21) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl 18.15-20.45 Beslutande: Se bilagd förteckning Övriga deltagande: Catrin Marsell, sekreterare Ej tjänstgörande ersättare:

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 12 maj (22) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 12 maj (22) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl Kommunfullmäktige 12 maj 2016 1 (22) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl 18.15-18.40 Beslutande: Se bilagd förteckning Övriga deltagande: Bo Forsberg, sekreterare Ej tjänstgörande ersättare: Jerry

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 14 april 2014 1 (16 ) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 09.00-09.43 Ajournering kl.

Kommunstyrelsens arbetsutskott 14 april 2014 1 (16 ) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 09.00-09.43 Ajournering kl. Kommunstyrelsens arbetsutskott 14 april 2014 1 (16 ) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 09.00-09.43 Ajournering kl. Beslutande: Per Gruvberger, ordf Torbjörn Parling Britt-Marie Wall Ulf

Läs mer