Förvaltningsbudget 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förvaltningsbudget 2012"

Transkript

1

2

3 Förvaltningsbudget 2012 Gemensam nämnd för vård, omsorg och hjälpmedel Hjälpmedelscentralen Dnr HH-HOH GNVO

4 Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Organisation... 3 Förändringar under planperioden... 4 Intern kontroll... 5 Perspektiv... 6 Medborgare (patient, kund)... 6 Personal... 7 Förnyelse... 8 Miljö... 9 Ekonomi Rapportplan Målbilaga Medborgare (patient, kund) Personal Förnyelse Miljö Ekonomi Gemensam nämnd för vård, omsorg och hjälpmedel, Förvaltningsbudget (16)

5 Inledning Verksamhetens uppdrag Den gemensamma nämnden för vård, omsorg och hjälpmedel tryggar en god, effektiv och lättillgänglig hjälpmedelsförsörjning för invånarna i länet. Genom den gemensamma nämnden tillgodoses behovet av insyn i verksamheten från samtliga huvudmän. Den gemensamma nämnden för vård, omsorg och hjälpmedel svarar för försörjning av hjälpmedel till länets invånare beträffande: Ø Rörelsetekniska hjälpmedel Ø Kognitiva hjälpmedel Ø Kommunikationshjälpmedel Ø Medicinska behandlingshjälpmedel Ø Inkontinenshjälpmedel Ø Synhjälpmedel Ø Hörselhjälpmedel i skola och hem Hjälpmedelscentralen ansvarar för: Ø Att följa utvecklingen inom hjälpmedelsområdet Ø Att kvalitetssäkra hjälpmedelsförsörjningen Ø Upphandling och inköp av hjälpmedel Ø Återtagning och rekonditionering Ø Förrådshållning och distribution Ø Konsultation, service och underhåll Ø Anpassning av hjälpmedel efter individuella behov Ø Stöd till förskrivare vid förskrivning av hjälpmedel Ø Information och utbildningar inom hjälpmedelsområdet Ø Samråd med brukarorganisationer Verksamheten är intäktsfinansierad och har en enhetlig prissättning i länet baserad på självkostnad. Köparna finns företrädesvis inom länets kommuner och landstinget. Organisation Gemensam nämnd för vård, omsorg och hjälpmedel, Förvaltningsbudget (16)

6 Förändringar under planperioden Såväl kommuner som landsting måste kontinuerligt arbeta med effektiviseringar och verksamhetsförändringar för att bibehålla/uppnå en ekonomi i balans. Hjälpmedelscentralen skall stärka sin stödjande roll till köparna i syfte att bidra till ökad kostnadseffektivitet vad avser förskrivnings- och konsumtionsmönster. Det kan t ex ske genom att i ökad omfattning göra information och analys av konsumtionsmönster mer tillgängligt för köparna. Det kan också ske genom att bistå med jämförelser med andra län och nationell praxis för sortiment, regelverk och egenavgifter. Normerna för vilka hjälpmedel som ska vara samhällsbetalda och vad den enskilde ska betala själv behöver kontinuerligt prövas och värderas. Hjälpmedelscentralen ska här ha en uppgift när det gäller att bistå med beslutsunderlag. Tillgänglighet och delaktighet för brukarna ska ha fortsatt fokus. När det gäller begreppet delaktighet utgör Patientsäkerhetslagen en utgångspunkt där rätt information till brukaren är ett fortsatt utvecklingsområde. Gemensam nämnd för vård, omsorg och hjälpmedel, Förvaltningsbudget (16)

7 Intern kontroll Syftet med internkontroll är att säkerställa att det finns rutiner samt att kontrollera om rutinerna följs för respektive kontrollområde. Det ingår också att granska om rutinerna är relevanta. Det innebär att kontrollen inte syftar till att bedöma om målen uppnås, utan om systemet med rutiner fungerar för att mäta och nå målet. Internkontrollen utgör en del i förvaltningens kvalitetsarbete med ständiga förbättringar där mål och styrtal i det balanserade styrkortet också ingår. Metod De övergripande perspektiven i landstingets budget ligger som bas, och kontrollområdena har sorterats efter perspektiven. För miljöperspektivet sker kontrollarbetet i miljöledningssystemet med interna revisioner som ersätter internkontrollen. Förvaltningens chefer har deltagit i framtagande och formulering av kontrollområden. För att prioritera mellan tänkbara kontrollområden har en bedömning gjorts av vilka områden som är mest angelägna att ta med i planen. Bl a har en riskanalys gjorts där sannolikhet respektive konsekvens av att rutiner inte följs har bedömts. För genomförandet av kontrollen kommer enhetscheferna att engageras i kontrollarbetet genom att de granskar varandras verksamheter, utanför sina ordinarie verksamhetsgränser. Detta arbetssätt har använts och utvecklats sedan Resultatet av internkontrollen kommer att redovisas för nämnden vid 2012 års rapporteringstillfällen. Internkontrollplan 2012 Medborgarperspektiv Finns rutiner för att följa patientdatalagen när det gäller loggkontroller behörighet Är rutinerna kända, följs rutinerna? Är rutinerna relevanta? Kontrollen omfattar konsulentfunktionen. Personalperspektivet Finns rutiner för urvalsprocessen vid rekrytering när det gäller urval till intervju genomförande av intervju referenstagning Är rutinerna kända, följs rutinerna? Är rutinerna relevanta? Kontrollen omfattar hjälpmedelstekniska funktionen. Förnyelseperspektivet Fungerar rutinen för samverkan/samordning enligt SOSFS 2008:20? Är rutinerna kända, följs rutinerna? Är rutinerna relevanta? Kontrollen omfattar konsulentfunktionen. Ekonomiperspektiv Finns rutiner för hur avvikelser och avtalsbrott hanteras när det gäller hjälpmedelsleveranser? Är rutinerna kända, följs rutinerna? Är rutinerna relevanta? Kontrollen omfattar materialavdelningen, administrationen, Vesicacentralen. Gemensam nämnd för vård, omsorg och hjälpmedel, Förvaltningsbudget (16)

8 Perspektiv Medborgare (patient, kund) Verksamhetens vision är att personer med funktionsnedsättningar är aktiva, gör sina egna val och är delaktiga i samhället. Kontakten med brukare skall präglas av lyhördhet och respekt för den enskildes integritet. Verksamhetens kunder skall bemötas med respekt och en positiv attityd. Tillgänglighet och delaktighet har fortsatt fokus inom verksamheten. Medborgarna får tjänster av god kvalitet, känner sig delaktiga och blir respektfullt bemötta. Genom insatser och hjälpmedel ökar vi förutsättningarna för delaktighet och ett aktivt liv. Andel brukare som är nöjda med den service som givits. 96% Andel förskrivare som är nöjda med den service som givits. 80% Andel brukare som erbjuds utprovning inom två månader. 100% Hjälpmedelscentralen tillhandahåller hjälpmedel till sörmlänningarna genom länets förskrivare i kommun och landsting. Hjälpmedelscentralen deltar vid utprovning när så efterfrågas. Såväl brukares som förskrivares nöjdhet med erhållna tjänster mäts via enkäter. Landstingets verksamheter arbetar för att uppnå jämlikhet i hälsa för länets invånare. Våra insatser utgår från brukarens behov och en professionell bedömning. Antal tillfällen för kunskaps- och informationsspridning om hjälpmedel och dess användningsområden till brukargruppens professionella nätverk och beslutsfattare. Andel nöjda kursdeltagare från andra verksamheter. 70% En viktig framgångsfaktor för att uppnå delaktighet och ett aktivt liv för personer med funktionsnedsättning är att brukare, förskrivare och övrig vårdpersonal är välinformerade om hjälpmedel, dess användningsområde och anpassning. I Hjälpmedelscentralens uppdrag ingår därför att regelbundet informera och utbilda om hjälpmedelsutbudet. Landstinget verksamheter arbetar aktivt för att vara öppet för alla oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning, ålder eller social tillhörighet. Vi är medvetna om människors olikheter och arbetar därför aktivt för att ingen människa skall diskrimineras. 80 st Antal aktiviteter till medarbetare som syftar till att motverka diskriminering. 2 st Andel hjälpmedelsbeslut i VOHJS och i HH s förvaltningsledning där barnperspektivet beaktats. 80% God kunskap om olika gruppers livsvillkor och behov bidrar till att motverka diskriminering. Verksamhetens behov av kunskap om förskrivnings- och konsumtionsmönster ur bl a ett genusperspektiv identifieras och formuleras i handlingsplaner. Gemensam nämnd för vård, omsorg och hjälpmedel, Förvaltningsbudget (16)

9 I den av SKL och regeringen fastslagna nationella strategin "Handslaget" skall arbetet med att förverkliga intentionerna i FN`s konvention om barns rättigheter intensifieras och utvecklas. I denna anges bland annat att beslut och åtgärder som rör barn skall värderas utifrån ett barnrättsperspektiv. Personal Personalomsättningen är relativt låg och rekryteringsförutsättnngarna är goda. Antalet medarbetare har ökat 2010 pga att verksamhet tillförts. Hjälpmedelscentralen har sedan flera år låg sjukfrånvaro. Det är på alla sätt viktigt att verka för att hålla ner sjukfrånvaron och att ha höga frisktal. För att lyckas krävs medvetna insatser inom området arbetsmiljö och hälsa. Den snabba förändringstakten inom hjälpmedelsområdet och i samhället ställer krav på medarbetare och ledarskap när det gäller öppenhet och flexibilitet inför nya utmaningar. Ledarskapet ska skapa förutsättningar för yrkesstolthet och medarbetares delaktighet för att sedan resultera i en hög kvalitet för brukarna. Könsfördelningen är totalt sett jämn inom verksamheten, men könsfördelningen inom varje yrkesgrupp följer traditionella mönster. Frågor kring genus och mångfald i stort måste vägas in vid framtida rekryteringar. Landstinget är en attraktiv arbetsgivare med kompetenta och engagerade medarbetare. Habilitering och Hjälpmedel är en attraktiv arbetsgivare med kompetenta och engagerade medarbetare. Andelen medarbetare som utifrån verksamhetens behov har en individuell kompetensutvecklingsplan. 80% Andel medarbetare som skulle rekommendera sin arbetsplats till andra 90% Andelen chefer som har individuell kompetensutvecklingsplan för chefs/ledarrollen. 100% Andelen medarbetare som upplever att de är engagerade i utvecklingen av verksamheten. 80% Andelen kvinnliga chefer Andelen kvinnor av samtliga anställda för de sista två styrtalen: Det är en stävan är att det råder balans mellan könen inom verksamheten, så att ingendera gruppen är större än 60%. De två styrtalen om andel kvinnor och andel kvinnliga chefer kan också sättas i relation till varandra. Kompetens och engagemang är nyckelorden för styrtalen. Ledarskapet är centralt för engagemanget inom en arbetsplats. Vid medarbetarsamtalen kommer varje chef att diskutera utveckling och engagemang med sina medarbetare. Gemensam nämnd för vård, omsorg och hjälpmedel, Förvaltningsbudget (16)

10 Landstingets personal upplever en god arbetsmiljö som bidrar till personlig utveckling, delaktighet och arbetsglädje. Habilitering och Hjälpmedels personal upplever en god arbetsmiljö som bidrar till personlig utveckling, delaktighet och arbetsglädje. Sjukfrånvarotid i relation till ordinarie arbetstid. Max 3% Andelen anställda utan sjukfrånvaro under de senaste 12 månaderna. Min 40% Indikatorerna kring sjukfrånvaro speglar bara en del av hur personalen upplever arbetsmiljöförhållandena. Sjukfrånvaron är sällan arbetsrelaterad. Medarbetarsamtal och i årliga medarbetarenkäter breddar bilden av hur situationen upplevs. Inom verksamheten planeras flera aktiviteter för att stärka personalens hälsa. Projektet Arbetsmiljö och hälsa kommer att påbörjas under året. Landstingets personal deltar aktivt i utvecklingen av verksamheten och ser sin roll i helheten. Habilitering och Hjälpmedels personal deltar aktivt i utvecklingen av verksamheten och ser sin roll i helheten. Andelen medarbetare som bedöms delta aktivt i utvecklingen av verksamheten. 80% Under medarbetarsamtalen görs en gemensam bedömning av den anställdes engagemang. Det långsiktiga målet är att alla medarbetare deltar i olika delar av utvecklingsarbetet. Förnyelse Verksamhetens arbete för att ständigt utveckla processer och arbetssätt är viktigt för att öka kvalitet och effektivitet. För att ta tillvara samordningsvinster och nå kostnadseffektivitet fortsätter Hjälpmedelscentralen pröva att söka samverkan med andra landsting, företrädesvis Västmanland. Möjligheterna i modern IT-teknik skall tas tillvara, ur såväl brukarperspektiv som verksamhetsperspektiv. Det kan ta sig uttryck i tex. webbbaserade lösningar, sms-tjänster, service av dataprogram på distans etc. Landstinget bedriver, genom tydlig ledning och styrning, ett kontinuerligt och systematiskt kvalitetsarbete med effektivitet, kvalitet, långsiktighet och tillgänglighet som ledord. Habilitering och Hjälpmedel har väl genomarbetade och kända processer som leder till uppfyllelse av ledningssystemet för kvalitet. Antal processer för större brukarnytta som genomarbetats. 5 st Under året kommer fem processer att följas särskilt: Fortsatt översyn och utveckling av lagerhanteringen. Analys av arbetssätt och rutiner för att följa Patientsäkerhetslagen. Initiera ett nytt vårdprogram för inkontinens, arbetet sker tillsammans med berörda huvudmän. Kartlägga processen för förskrivning av barnhjälpmedel. Gemensam nämnd för vård, omsorg och hjälpmedel, Förvaltningsbudget (16)

11 För att belysa förskrivnings- och konsumtionsmönster ska Hjälpmedelscentralen ta fram statistik tillsammans med köparna för att ge ytterligare underlag för utveckling och beslut. Landstinget utgör en aktiv part i en regional utveckling som är ekonomiskt, ekologiskt och socialt långsiktigt hållbar. Vi utvecklar samverkan med andra aktörer inom och utom länet, för större brukarnytta och effektivitet. Inget styrtal är aktuellt. Utveckling av samverkan med andra aktörer är långsiktiga processer som ständigt pågår. Mest utvecklad är samverkan med Västmanlands läns hjälpmedelsverksamhet. Miljö Nämndens miljöansvar är en naturlig del i verksamhetsstyrningen genom att arbeta efter landstingets miljöledningssystem. De målområden som har störst vikt under den kommande perioden är minskad klimatpåverkan/transporter och minskad användning av kemikalier. Landstinget bedriver ett effektivt miljöarbete. Personalen har god kunskap om miljöprogrammet och dess innehåll och arbetar i enlighet med det. Andel anställda som genomgått grundläggande utbildning i miljökunskap. 100% Interaktiv grundläggande webbutbildning erbjuds alla anställda. Landstinget fokuserar på att minimera negativ klimatpåverkan. Vi arbetar för minskad klimatpåverkan från transporter genom att samordna resor och genom att använda elektroniska hjälpmedel istället för resor där det är möjligt. Antal telefon- och videokonferenser samt Netmeeting. 50 st Under detta mål arbetar verksamheten bland annat med ökad kompetens för sk sparsam körning, samordnade resor och att kartlägga energianvändning för vardagsbesparingar. Landstinget säkerställer att de kemikalier och läkemedel som används ger minsta möjliga miljöpåverkan. Vi ska successivt byta ut farliga kemikalier från våra verksamheter. Antal miljöskadliga kemikalier.(mp 2013 = -10 %) Högst 11 st I landstingets Miljöprogram 2013 anges som mål att antalet miljöskadliga kemikalier ska minska med 10 %. Vid inventeringen i verksamheten fanns 13 st skadliga kemikalier och en minskning med 10 % innebär då ca två färre, således 11 st. Miljöskadliga kemikalier ska bytas ut enligt plan. Gemensam nämnd för vård, omsorg och hjälpmedel, Förvaltningsbudget (16)

12 Ekonomi Ekonomiska förutsättningar Hjälpmedelscentralen i Sörmland är intäktsfinansierad med köpare företrädesvis inom kommuner och landsting. Landstingets andel av Hjälpmedelscentralens intäkter har successivt ökat och utgör nu ca 60 %, en ökning med nästan 10 procentenheter sedan Orsaken är hänförbar till nytt åtagande i form av syn- och hörselhjälpmedel, samt teknikutvecklingen och volymökningar för bla medicinska behandlingshjälpmedel. En ansträngd ekonomi för kommuner och landsting gör att kostnadsutvecklingen måste hållas på en mycket låg nivå. För att stödja de skattefinansierade köparna i kommuner och landsting är det av största vikt att hjälpmedelskostnaderna utvecklas sparsamt. Genom en effektiv och konkurrenskraftig hjälpmedelsförsörjning och ett regelverk anpassat till rådande förutsättningar kan detta understödjas. En sparsam kostnadsutveckling uppnås också genom att kontinuerligt se över logistik och lagerhållning, omsättningshastighet i lager, sortimentsstyrning, kalkyl- och prismodeller, samt servicegrad. Det är viktigt att fortsätta skapa incitament till att befintliga funktionsdugliga produkter används hela sin livslängd och inte blir liggande kvar på lager när nya produkter upphandlats. Soliditet Den ekonomiska modellen för den gemensamma nämnden har sin grund i en prissättning för varor och tjänster baserat på självkostnadsprincipen. Köparna, kommuner och landsting, betalar för utförd prestation enligt fastställd prislista. För alla inblandade parter är det av vikt att verksamhetsplanering kan ske utifrån en stabil ekonomisk grund. Av det följer att det finns behov att uttrycka ett långsiktigt ekonomiskt mål som utgångspunkt för ekonomisk planering som lämpligen uttrycks som soliditet. Med anledning av tillgångarnas sammansättning bör riktmärket för Hjälpmedelsnämndens soliditet vara 30 %. Resultatutveckling tillsammans med förändringar i soliditetsmåttet följs under treårscykler och eventuella avvikelser regleras med såväl budget-, som prisverktyget. Budget 2012 Resultaträkning I budget 2012 har verksamheten planerats utifrån ett nollresultat och med fortsatt starkt fokus på kostnadseffektivitet. Omsättningen antas fortsätta öka. Ökningen mellan 2010 och 2012 antas bli drygt 6 %. Det är företrädesvis landstingshjälpmedel och då medicinska behandlingshjälpmedel samt ny verksamhet i form av syn- och hörselhjälpmedel som förklarar ökningen. Förändrat arbetssätt tillsammans effektivare och billigare upphandlingar gör att kostnaderna exklusive personal förväntas minska med 3,6 % mellan åren 2010 och Detta då trots att ny verksamhet tillförts. Personalkostnaderna antas öka med drygt 26 % jämfört med procentenheter av dessa 26 beror på att personal tillförts från annan verksamhet. Övriga 6 procentenheter är hänförbar till löneökningar som skett 2011 och förväntas ske Totala avskrivningskostnaden fortsätter öka. Avskrivningskostnaden avseende kommunala hjälpmedel är fortsatt stabil över åren, samtidigt som landstingshjälpmedel ökar. Ökningen Gemensam nämnd för vård, omsorg och hjälpmedel, Förvaltningsbudget (16)

13 mellan 2010 och 2012 förväntas bli drygt 12 %. Orsaken är främst förkortad avskrivningstid på medicinska behandlingshjälpmedel, successiv förskjutning mot allt fler och allt dyrare landstingshjälpmedel, samt ny verksamhet. Finansiella kostnader förväntas minska jämfört med de senaste åren med anledning av lägre räntenivåer. Balansräkning Balansomslutningen förväntas öka något. Orsaken är hänförbar till förändrade värderingsregler inom ramen för nya versionen av Sesam, samt ny verksamhet. Investeringsvärdet förväntas ligga konstant jämfört med tidigare år. Investeringar 2012 Det investeringsutrymme som landstingsfullmäktige tilldelat Gemensamma nämnden för vård, omsorg och hjälpmedel för 2012 är följande: Utrustningsinvesteringar = 800 kkr Kommunala hjälpmedel = kkr Landstingshjälpmedel = kkr Investeringsutrymmet bedöms tillräckligt. Landstinget uppnår och behåller en ekonomi i balans som är långsiktigt ekonomiskt hållbar. Stabil ekonomisk utveckling. Avvikelse mot budgeterat resultat i tkr 0 Soliditeten ska ligga på målnivå. 30% Soliditeten ska successivt öka. Genomsnittlig förändring av eget kapital de senaste tre åren. 0% Gemensam nämnd för vård, omsorg och hjälpmedel, Förvaltningsbudget (16)

14 Rapportplan Landstinget Sörmland är värdkommun för den gemensamma nämnden och nämnden ingår i Landstingets organisation. Av det följer att nämndens rapportering följer landstingets rapportplan. Landstingsstyrelsen ska, totalt för landstinget, redovisa det ekonomiska och verksamhetsmässiga utfallet per mars, augusti och december. Den gemensamma nämnden bistå r med uppgifter avseende Hjälpmedelscentralen i enlighet med landstingsstyrelsens instruktioner. Nämnden ska kommentera utfallet i delårsrapporten i förhållande till de strategiska målen, ekonomiskt resultat och relevant lagstiftning. Nämnden kommer att ange vilka åtgärder som man avser att vidta i de fall man inte anser sig kunna nå uppsatta mål. Om prognosen för nämnden visar på negativ budgetavvikelse, ska nämnden ange vilka åtgärder man har vidtagit samt vilka åtgärder man avser att vidta. Övriga månader, med undantag av januari och juni, kommer en ekonomisk resultatrapport lämnas. Gemensam nämnd för vård, omsorg och hjälpmedel, Förvaltningsbudget (16)

15 Målbilaga Medborgare (patient, kund) Medborgarna får tjänster av god kvalitet, känner sig delaktiga och blir respektfullt bemötta. Åtagande Aktivitet Genom insatser och hjälpmedel ökar vi förutsättningarna för delaktighet och ett aktivt liv. Andel brukare som är nöjda med den service som givits. Andel förskrivare som är nöjda med den service som givits. Andel brukare som erbjuds utprovning inom två månader. 95% Mäts genom brukarenkäter. 80% HMC genomför en förskrivarenkät. 100% Landstingets verksamheter arbetar för att uppnå jämlikhet i hälsa för länets invånare. Åtagande Aktivitet Våra insatser utgår från brukarens behov och en professionell bedömning. Antal tillfällen för kunskaps- och informationsspridning om hjälpmedel och dess användningsområden till brukargruppens professionella nätverk och beslutsfattare. Andel nöjda kursdeltagare från andra verksamheter. 80 st Genomföra utbildningsinsatser till länets förskrivare. 70% Ta emot studiebesök från andra verksamheter samt utbildningar. Delta i utvecklingen av den nationella modellen för vertikala prioriteringar. Landstinget verksamheter arbetar aktivt för att vara öppet för alla oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning, ålder eller social tillhörighet. Åtagande Aktivitet Vi är medvetna om människors olikheter och arbetar därför aktivt för att ingen människa skall diskrimineras. Antal aktiviteter till medarbetare som syftar till att motverka diskriminering. Andel hjälpmedelsbeslut i GNVO och i HH s förvaltningsledning där barnperspektivet beaktats. 2 st Genomföra förvaltningens handlingsplaner för HBT och funktionsnedsättning. 80% Utbildning till nämnd och förvaltningsledning om barnkonsekvensbedömningar. Verksamheten har barnpiloter som tillsammans med verksamhetens ledning utvecklar barnrättsarbetet inom verksamheten. Gemensam nämnd för vård, omsorg och hjälpmedel, Förvaltningsbudget (16)

16 Personal Landstinget är en attraktiv arbetsgivare med kompetenta och engagerade medarbetare. Åtagande Aktivitet Habilitering och Hjälpmedel är en attraktiv arbetsgivare med kompetenta och engagerade medarbetare. Andelen medarbetare som utifrån verksamhetens behov har en individuell kompetensutvecklingsplan. Andel medarbetare som skulle rekommendera sin arbetsplats till andra Andelen chefer som har individuell kompetensutvecklingsplan för chefs/ledarrollen. Andelen medarbetare som upplever att de är engagerade i utvecklingen av verksamheten. Andelen kvinnliga chefer 80% Medarbetarsamtalet skall ligga till grund för den individuella kompetensutvecklingsplanen. 90% 100% Utarbeta en förvaltningsgemensam kompetensbeskrivning för ledarskap. Utarbeta en förvaltningsgemensam chefsintroduktion. 80% Bearbeta och använd resultatet från medarbetarenkäten för att i samverkan med personalen göra en handlingsplan för verksamheten. Andelen kvinnor av samtliga anställda Ordna regelbundna träffar mellan förvaltningsledningen och varje verksamhet, sk öppet forum, för info och synpunkter. Utveckla rekryteringsprocessen så att underlaget breddas ur ett mångfaldsperspektiv. Landstingets personal upplever en god arbetsmiljö som bidrar till personlig utveckling, delaktighet och arbetsglädje. Åtagande Aktivitet Habilitering och Hjälpmedels personal upplever en god arbetsmiljö som bidrar till personlig utveckling, delaktighet och arbetsglädje. Sjukfrånvarotid i relation till ordinarie arbetstid. Andelen anställda utan sjukfrånvaro under de senaste 12 månaderna. Max 3% Min 40% Aktivt arbete med rehabiliteringsinsatser. Uppföljning av sjukfrånvaro. Utveckla och genomföra aktiviteter med anledning av förvaltningens projekt "Arbetsglädje och stolthet". Gemensam nämnd för vård, omsorg och hjälpmedel, Förvaltningsbudget (16)

17 Landstingets personal deltar aktivt i utvecklingen av verksamheten och ser sin roll i helheten. Åtagande Aktivitet Habilitering och Hjälpmedels personal deltar aktivt i utvecklingen av verksamheten och ser sin roll i helheten. Andelen medarbetare som bedöms delta aktivt i utvecklingen av verksamheten. 70% Medarbetarsamtal mm utgör bedömningsunderlag för styrtalet. Förnyelse Landstinget bedriver, genom tydlig ledning och styrning, ett kontinuerligt och systematiskt kvalitetsarbete med effektivitet, kvalitet, långsiktighet och tillgänglighet som ledord. Åtagande Aktivitet Habilitering och Hjälpmedel har väl genomarbetade och kända processer som leder till uppfyllelse av ledningssystemet för kvalitet. Antal processer för större brukarnytta som genomarbetats. 5 st Välja ut processer i överenskommelsen med förvaltningschefen. Vald process:kartlägga processen för förskrivning av utvalda hjälpmedel för barn, från det behov uppstår till leverans. Vald process: Fortsatt översyn av lagerhanteringen. Vald process: Införa vårdprogram för inkontinens tillsammans med berörda huvudmän. Vald process: Analysera behovet av och införa rutiner för att följa Patientsäkerhetslagen. Vald process:tillsammans med köparna ta fram statistik som belyser förskrivnings- och konsumtionsmönster. Landstinget utgör en aktiv part i en regional utveckling som är ekonomiskt, ekologiskt och socialt långsiktigt hållbar. Åtagande Aktivitet Vi utvecklar samverkan med andra aktörer inom och utom länet, för större brukarnytta och effektivitet. Inget styrtal är aktuellt. Fortsätta utveckla samverkan med hjälpmedelsverksamheten i Västmanland. Gemensam nämnd för vård, omsorg och hjälpmedel, Förvaltningsbudget (16)

18 Miljö Landstinget bedriver ett effektivt miljöarbete. Åtagande Aktivitet Personalen har god kunskap om miljöprogrammet och dess innehåll och arbetar i enlighet med det. Andel anställda som genomgått grundläggande utbildning i miljökunskap. 100% Centralt ordnad interaktiv webbutbildning för ledare och all personal. Landstinget fokuserar på att minimera negativ klimatpåverkan. Åtagande Aktivitet Vi arbetar för minskad klimatpåverkan från transporter genom att samordna resor och genom att använda elektroniska hjälpmedel istället för resor där det är möjligt. Antal telefon- och videokonferenser samt Netmeeting. 50 st Öka kunskapen om sparsam körning. Kartläggning av energibesparande åtgärder enligt checklista för att upptäcka enkla besparingar. Beakta högre miljökrav vid upphandling av transporter. Landstinget säkerställer att de kemikalier och läkemedel som används ger minsta möjliga miljöpåverkan. Åtagande Aktivitet Vi ska successivt byta ut farliga kemikalier från våra verksamheter. Antal miljöskadliga kemikalier.(mp 2013 = -10 %) Högst 11 st Arbeta enligt utfasningsplanerna för miljöfarliga kemikalier. Ekonomi Landstinget uppnår och behåller en ekonomi i balans som är långsiktigt ekonomiskt hållbar. Åtagande Aktivitet Stabil ekonomisk utveckling. Avvikelse mot budgeterat resultat i tkr Soliditeten ska ligga på målnivå. 30% 0 Kontinuerlig ekonomisk kontroll. Månatliga uppföljningar. Soliditeten ska successivt öka. Genomsnittlig förändring av eget kapital de senaste tre åren. 0% Ett styrtal för att mäta kostnadskontroll ska utvecklas under året. Gemensam nämnd för vård, omsorg och hjälpmedel, Förvaltningsbudget (16)

19 RESULTATRÄKNING Förvaltning: 2012 Habilitering & Hjälpmedel Budget HMC (Kkr) Budget Budget Bokslut Verksamhetens intäkter Försäljning/uthyrning hjälpmedel Övriga intäkter Summa verksamhetens intäkter Verksamhetens kostnader Inköp hjälpmedel (kkl 5) Personalkostnader Övriga kostnader Summa verksamhetens kostnader Avskrivningar maskiner och inventarier Avskrivningar hyrhjälpmedel Avskrivningar landstingshjälpmedel Verksamhetens nettoresultat Finansiella intäkter Finansiella kostnader Resultat efter finansnetto Förändring av eget kapital Intäkter per kundgrupp Landstinget Sörmland: Uppdragsersättning 0 0 Landstinget Sörmland: Övriga Andra landsting Statliga myndigheter Primärkommuner Företag och organisationer Privatpersoner Summa

20 Balansräkning Verksamhet: Hjälpmedelscentralen Budget 2012 (Kkr) Budget Budget Bokslut TILLGÅNGAR Anläggningstillgångar IT Övr maskiner och inventarier Långfristiga fordringar Summa anläggningstillgångar Omsättningstillgångar Varulager Kortfristiga fordringar Kassa/Bank Summa omsättningstillgångar SUMMA TILLGÅNGAR EGET KAPITAL, AVSÄTTNINGAR OCH SKULDER Eget kapital Eget kapital EK därav årets resultat Summa eget kapital Avsättningar Avsatt till pensioner Summa avsättningar Långfristiga skulder Checkkredit (I) Långfristiga skulder Summa långfristiga skulder Kortfristiga skulder Semesterskuld inkl uppeh löneskuld (exkl PO) Komp skuld (exkl PO) Övriga kortfristiga skulder Summa kortfristiga skulder SUMMA EGET KAPITAL, AVSÄTTNINGAR OCH SKULDER

21 Investeringsspecifikation Förvaltning: Period: Hjälpmedelscentralen Budget 2012 (tkr) Budget Budget Utfall INVESTERINGAR Imateriella tillgångar Byggnader Mark och markanläggningar Pågående ny-, till- eller ombyggnad IT Landstingshjälpmedel (endast Hjälpm.nämnden) varav medicinteknisk utrustning Övriga maskiner och inventarier varav medicinteknisk utrustning Konst Delsumma Hjälpmedel avseende kommun/annan huvudman varav medicinteknisk utrustning "Externa" byggnader Delsumma SUMMA INVESTERINGAR FÖRSÄLJNINGAR Byggnader Mark och markanläggningar IT Övriga maskiner och inventarier Hjälpmedel SUMMA FÖRSÄLJNINGAR UTRANGERING Utrangering/omkodade/återvunna netto Kassationer SUMMA UTRANGERING NYLEASING Typ av anläggningstillgång: SUMMA NYLEASING 0 0 0

Nämndens delårsrapport 1 2012

Nämndens delårsrapport 1 2012 Nämndens delårsrapport 1 2012 Gemensam nämnd för vård, omsorg och hjälpmedel Hjälpmedelscentralen Dnr HH-HOH 12-077 VOHJS 12-016 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Perspektiv... 4 2.1 Medborgare (patient,

Läs mer

FÖRSLAG. 28 Åtagande styrtal 2011

FÖRSLAG. 28 Åtagande styrtal 2011 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet FÖRSLAG DATUM DIARIENR 2010-09-20 KN-KUS10-004 28 Åtagande styrtal 2011 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet beslut 1. Nämnden för

Läs mer

Nämnd/förvaltning: Hälso- sjukvården - Primärvården. Perspektiv/Mål Åtagande Styrtal Måltal Mätmetod

Nämnd/förvaltning: Hälso- sjukvården - Primärvården. Perspektiv/Mål Åtagande Styrtal Måltal Mätmetod Perspektiv/Mål Åtagande Styrtal Måltal Mätmetod Medborgare (patient, kund) Mål 1. Medborgare får tjänster av god kvalitet, känner sig delaktiga och blir respektfullt bemötta Primärvården ska bedriva patientfokuserad

Läs mer

Årsredovisning för VOHJS nämnden 2011, Dnr VOHJS12-004

Årsredovisning för VOHJS nämnden 2011, Dnr VOHJS12-004 Årsredovisning för VOHJS nämnden 2011, Dnr VOHJS12-004 Version 120217 Årsredovisning för VOHJS nämnden 2011 Innehållsförteckning 1 Inledning 2 Nämndens uppdrag 3 Nämnden ansvarar för länets hjälpmedelsförsörjning

Läs mer

FÖRSLAG. 27 Verksamhetsplan med budget för Hjälpmedelscentralen

FÖRSLAG. 27 Verksamhetsplan med budget för Hjälpmedelscentralen Gemensam nämnd för vård och omsorg och hjälpmedel FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R 2014-11-21 VOHJS14-046 27 Verksamhetsplan med budget 2015-2017 för Hjälpmedelscentralen Gemensamma

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden. Hälso- och sjukvårdsnämnden; Paragrafen förklarades omedelbart justerad.

Hälso- och sjukvårdsnämnden. Hälso- och sjukvårdsnämnden; Paragrafen förklarades omedelbart justerad. Hälso- och sjukvårdsnämnden FÖRSLAG DATUM 2010-10-27 74 Styrtal till budget 2011 - Hälso- och sjukvården Beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden; 1. Antar hälso- och sjukvårdens förslag på styrtal till budget

Läs mer

Nämndens delårsrapport, delår 2

Nämndens delårsrapport, delår 2 Nämndens delårsrapport, delår 2 Gemensam nämnd för vård, omsorg och hjälpmedel Hjälpmedelscentralen Dnr HH-HOH 11-115 GNVO 11-023 Innehållsförteckning Sammanfattande analys... 3 Perspektiv... 4 Medborgare

Läs mer

Verksamhetsplan med budget 2014-2016

Verksamhetsplan med budget 2014-2016 Diarienummer: VOHJS13-049 HH-HOH13-177 Verksamhetsplan med budget 2014-2016 Gemensam nämnd för vård, omsorg och hjälpmedel Hjälpmedelscentralen Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald

Läs mer

Förändringar i styrtal - Karsudden.

Förändringar i styrtal - Karsudden. Förändringar i styrtal - Karsudden. som togs bort inför budget 2012 Att bedriva evidensbaserad behandling riktad mot riskbeteende. Att bedriva evidensbaserad vård riktad mot riskbeteende under öppenvårdsförhållanden.

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

FÖRSLAG. 34 Budget och verksamhetsplan 2012. Nämndens för habilitering och hjälpmedel beslut

FÖRSLAG. 34 Budget och verksamhetsplan 2012. Nämndens för habilitering och hjälpmedel beslut Nämnden för habilitering och hjälpmedel FÖRSLAG D A T U M D I A R I E N R Göran Gustavsson, 0155 24 58 66 2011-12-07 HH-HOH11-151 34 Budget och verksamhetsplan 2012 Nämndens för habilitering och hjälpmedel

Läs mer

INNEHÅLL 1 Bakgrund och syfte... 3

INNEHÅLL 1 Bakgrund och syfte... 3 Riktlinje för Land stinget Västm manlands arbete med barnkonventionenn 2 (9) INNEHÅLL 1 Bakgrund och syfte... 3 2 Definitioner landstinget västmanland... 4 3 Inriktningsmål... 6 4 Organisation... 7 5 Styrande

Läs mer

Antal brukare som erhållit hjälpmedel

Antal brukare som erhållit hjälpmedel Antal brukare som erhållit hjälpmedel Barn respektive vuxna (oavsett hjälpmedlets grundansvar) De fyra senaste åren De fyra senaste tertialen 15000 10000 12880 13671 13938 11627 8000 7000 6000 5000 6648

Läs mer

Stockholms läns landstings Personalpolicy

Stockholms läns landstings Personalpolicy Stockholms läns landstings Personalpolicy Beslutad av landstingsfullmäktige 2010-06-21 1 2 Anna Holmberg, barnmorska från ord till verklighet Personalpolicyn stödjer landstingets uppdrag att ge god service

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2012

Verksamhetsberättelse 2012 Diarienummer: VOHJS13-018 HH-HOH13-030 Verksamhetsberättelse 2012 Hjälpmedelscentralen Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Inledning Sammanfattande analys Medborgarperspektivet

Läs mer

Delårsrapport 1. Gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård Hjälpmedelscentralen Delår

Delårsrapport 1. Gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård Hjälpmedelscentralen Delår Diarienummer: SOVIS15-0045 Delårsrapport 1 Gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård Hjälpmedelscentralen Delår 1 2015 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet

Läs mer

Gemensam värdegrund för. personalfrågor

Gemensam värdegrund för. personalfrågor Gemensam värdegrund för personalfrågor Det öppna landstinget för jämlik hälsa och levande kultur i en hållbar, livskraftig region Landstingets vision Värdegrunden utgår från Landstinget Sörmlands vision

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2010-08-31 LS-LED10-447 145 Styrtal 2010 för hälso- och sjukvården. Revidering Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen fastställer de reviderade

Läs mer

FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R VOHJS HU-HOH Beslutsunderlag 1. Patientsäkerhetsberättelse 2013

FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R VOHJS HU-HOH Beslutsunderlag 1. Patientsäkerhetsberättelse 2013 Gemensam nämnd för vård och omsorg och hjälpmedel FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R 2014-04-04 VOHJS14-021 HU-HOH13-052 12 Patientsäkerhetsberättelse 2013 för Hjälpmedelscentralen

Läs mer

Kulturnämndens handlingsplan för mångfald i arbetslivet

Kulturnämndens handlingsplan för mångfald i arbetslivet 1 (8) Handläggare: Anita Hjelm Göran Rosander Kulturnämndens handlingsplan för mångfald i arbetslivet 2008 Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 2 Utgångspunkter... 3 2.1 Lagstiftning... 3 2.2 Styrdokument

Läs mer

Diarienummer: VOHJS13-049 HH-HOH13-177 Verksamhetsplan med budget 2014-2016 Gemensam nämnd för vård, omsorg och hjälpmedel Hjälpmedelscentralen Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald

Läs mer

Likabehandlingsplan

Likabehandlingsplan 1 (9) Likabehandlingsplan 2018-2021 Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Kommunfullmäktige (2018-09-19 80) Gäller för: Alla kommunens verksamheter Giltig fr.o.m.: 2018-09-19 Dokumentansvarig: HR-kontoret

Läs mer

Likabehandling - handlingsplan 2013-2015

Likabehandling - handlingsplan 2013-2015 Likabehandling - handlingsplan 2013-2015 Vi vill motverka diskriminering av människor på grund av kön, könsöverskridande identitet, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder,

Läs mer

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40, Bilaga nr 2 KF 4011 O Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,2010-05-04 l -! Övergripande vision och mål Herrljunga kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare som

Läs mer

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND DATUM DIARIENR 1999-03-26 VOS 99223 KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND Inledning Denna policy utgör en gemensam grund för att beskriva, följa upp och utveckla kvaliteten,

Läs mer

Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2016-05-12 Dnr 16LS3265 BALANSERAT STYRKORT 2017 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstingsstyrelsen är Landstinget Västernorrlands ledande

Läs mer

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program Ett övergripande dokument för kommunens samtliga arbetsplatser i syfte med att skapa en ändamålsenlig

Läs mer

Delårsrapport jan-okt 2009 Upphandlingscentrum

Delårsrapport jan-okt 2009 Upphandlingscentrum Delårsrapport jan-okt 2009 Upphandlingscentrum Vision MEDBORGAR FÖRNYELSE PROCESS MEDARBETAR EKONOMI PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET Strategier Framgångsfaktorer Nyckelindikatorer

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun Antagen: KF 185 2015-12-15 Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun 2016-2018 Inledning Alvesta kommun ska bedriva ett aktivt jämställdhets- och mångfaldsarbete som utgår från den grundläggande

Läs mer

38 Budget Nämndens för habilitering och hjälpmedels beslut. Nämnden för habilitering och hjälpmedel beslutar att

38 Budget Nämndens för habilitering och hjälpmedels beslut. Nämnden för habilitering och hjälpmedel beslutar att Nämnden för habilitering och hjälpmedel PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2009-12-01 HH-HOH09-097 38 Budget 2010 Nämndens för habilitering och hjälpmedels beslut Nämnden för habilitering och hjälpmedel beslutar

Läs mer

Ansvarig: Personalchefen

Ansvarig: Personalchefen Enhet: Personalenheten Utarbetad av: Personalenheten Giltig från: 2013-04-04 Ansvarig: Personalchefen Dokumentnamn: Jämställdhetsplan för Alvesta kommun 2013-2015 Ersätter: Alvesta kommuns jämställdhetsplan

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013

Verksamhetsberättelse 2013 Diarienummer: VOHJS14-010 HU-HOH14-030 Verksamhetsberättelse 2013 Gemensam nämnd för vård, omsorg och hjälpmedel Hjälpmedelscentralen Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet

Läs mer

Personalpolitiskt Program

Personalpolitiskt Program Personalpolitiskt Program Landskrona kommuns personalpolitiska målsättning Kommunens personalpolitik är ett strategiskt medel för att kunna ge kommunens invånare omvårdnad, utbildning och övrig samhällsservice

Läs mer

Plan för jämställdhet & mångfald Oktober

Plan för jämställdhet & mångfald Oktober Plan för jämställdhet & mångfald Oktober 2013-2015 Vision för Jämställdhet & Mångfald i Kävlinge kommun Kävlinge kommun ska ha arbetsplatser som är fria från fördomar och där diskriminering och kränkande

Läs mer

FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R VOHJS13-0XX. Bilaga: 1. Delårsrapport 2, 2013 för Hjälpmedelscentralen

FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R VOHJS13-0XX. Bilaga: 1. Delårsrapport 2, 2013 för Hjälpmedelscentralen Gemensam nämnd för vård och omsorg och hjälpmedel FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R 2013-10-04 VOHJS13-0XX 24 Delårsrapport 2, 2013 för Hjälpmedelscentralen Gemensamma nämndens vård,

Läs mer

Budget 2014 Verksamhetsstöd och service

Budget 2014 Verksamhetsstöd och service Till Landstingsdirektören CIRKULÄR E1213 Budget 2014 Verksamhetsstöd och service Vision För ett bra liv i ett attraktivt län Verksamhetsidé: Vår verksamhetsidé är att genom samverkan tillgänglighet och

Läs mer

Personalpolitiskt program. Antaget av kommunfullmäktige , 22 Distribueras via personalavdelningen

Personalpolitiskt program. Antaget av kommunfullmäktige , 22 Distribueras via personalavdelningen Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2012-03-29, 22 Distribueras via personalavdelningen Personalpolitiskt program INLEDNING... 3 VISION... 3 INRIKTNINGSMÅL... 3 MEDARBETARSKAP OCH LEDARSKAP...

Läs mer

Årsbokslut HMC 2010 Väsentliga händelser Försörjning av syn och hörsel hjälpmedel har tillförts nämnden Beslut om fortsättning av Fritt Val av hjälpmedel 2011-03-16 EA Medborgarperspektiv Mätning av nöjdhet

Läs mer

Personalpolicy för Sollentuna kommun. www.sollentuna.se

Personalpolicy för Sollentuna kommun. www.sollentuna.se Personalpolicy för Sollentuna kommun www.sollentuna.se Vårt gemensamma uppdrag Sollentuna kommun växer och utvecklas. De som bor i vår kommun vill bygga bostäder, resa, idrotta, handla, låna böcker, cykla

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR STOCKHOLM VATTEN 2015-2017

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR STOCKHOLM VATTEN 2015-2017 LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR STOCKHOLM VATTEN 2015-2017 Innehållsförteckning LIKABEHANDLINGSARBETET PÅ STOCKHOLM VATTEN... 2 POLICY... 2 STOCKHOLM VATTENS DEFINITION AV LIKABEHANDLING... 2 PLANENS SYFTE OCH

Läs mer

Personalpolicy. Utgångspunkter. Ägarutskottet

Personalpolicy. Utgångspunkter. Ägarutskottet Personalpolicy Dokumentet riktar sig till landstingets nämnder, styrelser och bolag. Landstingskoncernens personalpolicy ska utgöra en plattform för personalpolitiken i respektive förvaltning/styrelse

Läs mer

Bokslutskommuniké 2013

Bokslutskommuniké 2013 Bokslutskommuniké 2013 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsstyrelsen och landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen

Läs mer

BARNETS BÄSTA. Plan för att stärka barns rättigheter i Ystads kommun

BARNETS BÄSTA. Plan för att stärka barns rättigheter i Ystads kommun BARNETS BÄSTA Plan för att stärka barns rättigheter i Ystads kommun Antagen av Kommunfullmäktige 15 mars 2018 INNEHÅLL Ystads kommuns syn på barn Viktiga begrepp Utgångspunkter för arbetet med barnens

Läs mer

Trafiknämndens verksamhetsplan 2013

Trafiknämndens verksamhetsplan 2013 2012-11-08 Dnr TN 2012-49 Trafiknämndens verksamhetsplan 2013 - årsbudget - 2012-11-12 INNEHÅLLSFÖRTECKNING _Toc340145143 Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Årsbudget... 4 Bilaga 1: Resultaträkning,

Läs mer

Plan för lika rättigheter och möjligheter i Regeringskansliet

Plan för lika rättigheter och möjligheter i Regeringskansliet 2016-12-20 Förvaltningsavdelningen Plan för lika rättigheter och möjligheter i Regeringskansliet Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Denna plan... 3 1.2 Inkluderande synsätt... 3 2. Diskrimineringslagen...

Läs mer

Främjandeplan för likabehandling, jämställdhet och mångfald

Främjandeplan för likabehandling, jämställdhet och mångfald Främjandeplan för likabehandling, jämställdhet och mångfald 2019-01-01 Box 53 Besöksadress: Telefon: E-mail: Hemsida: 243 21 Höör Södergatan 28 0413-280 00 kommun@hoor.se www.hoor.se 1 Innehåll Innehåll...

Läs mer

Bokslutskommuniké 2017

Bokslutskommuniké 2017 Bokslutskommuniké 2017 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen i april 2018.

Läs mer

Beslutad i Landstingsstyrelsen

Beslutad i Landstingsstyrelsen - Beslutad i Landstingsstyrelsen 2013-03-12 LS-LED12-419 Till denna riktlinje finns handlingsplanen FRÄMJA SÄKERSTÄLLA BEVAKA BARNETS RÄTTIGHETER. Handlingsplanen är beslutad av landstingsdirektören i

Läs mer

Ks 583/2011. Jämställdhets- och ickediskrimineringsplan 2012-2015. för Örebro kommun

Ks 583/2011. Jämställdhets- och ickediskrimineringsplan 2012-2015. för Örebro kommun Ks 583/2011 Jämställdhets- och ickediskrimineringsplan 2012-2015 för Örebro kommun Innehållsförteckning Sammanfattning...2 Om Jämställdhets- och icke-diskrimineringsplan 2012-2015 för Örebro kommun...3

Läs mer

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb!

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska programmet är att tydliggöra

Läs mer

Likabehandlingsplan

Likabehandlingsplan 1(6) Likabehandlingsplan 2018-2019 Inledning Täby kommun har som arbetsgivare ansvar för att motverka diskriminering enligt diskrimineringslagen och ska därför bedriva ett aktivt likabehandlingsarbete.

Läs mer

Plan för lika rättigheter och möjligheter

Plan för lika rättigheter och möjligheter Nummer: 05:2 Blad: (1) Plan för lika rättigheter och möjligheter Inledning Denna plan är Ekerö kommuns gemensamma Plan för lika rättigheter och möjligheter, tillika jämställdhetsplan. Den belyser enbart

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Riktlinjer för arbete mot diskriminering. 63 Dnr 2018/00214

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Riktlinjer för arbete mot diskriminering. 63 Dnr 2018/00214 Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Ks 63 Den 2018-05-08 63 Dnr 2018/00214 Riktlinjer för arbete mot diskriminering Kommunstyrelsens beslut Riktlinjer för arbete mot diskriminering

Läs mer

Åtgärder för en ekonomi i balans

Åtgärder för en ekonomi i balans Revisionsrapport Åtgärder för en ekonomi i balans Landstinget Gävleborg Bengt Andersson Hanna Franck Mars 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 3 2.1 Bakgrund 3 2.2 Revisionsfråga och

Läs mer

Nationella jämställdhetsmål

Nationella jämställdhetsmål Grästorps kommun Jämställdhetsplan Antagandebeslut: Kommunstyrelsen 2014-04-08, 86 Giltighet: 2014-2016 Utgångspunkter Grästorp kommuns jämställdhetsplan tar sin utgångspunkt från de nationella jämställdhetsmålen,

Läs mer

Avseende period 2016

Avseende period 2016 Stadsarkivet Sid 1 (10) 2017-01-17 Stadsarkivet Uppföljningsrapport Jämställdhetsoch mångfaldsplan Avseende period 2016 stockholm.se Sid 2 (10) 1 Inledning Jämställdhet och mångfald är ett förbättrings-

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan.

Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan. STRATEGI 1 (6) Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan. Inledning Försäkringskassan mål är att vara en organisation som har medborgarnas fulla förtroende när det gäller service, bemötande och

Läs mer

Ljusnarsbergs kommuns. Mångfaldsplan. Ersätter Jämställdhetsplan, Internkontroll Antagen av kommunstyrelsen den 27 januari

Ljusnarsbergs kommuns. Mångfaldsplan. Ersätter Jämställdhetsplan, Internkontroll Antagen av kommunstyrelsen den 27 januari Ljusnarsbergs kommuns Mångfaldsplan Ersätter Jämställdhetsplan, Internkontroll 2000-12-11 Antagen av kommunstyrelsen den 27 januari 2016 30 Mångfaldsplan 2016-01-27 Mångfaldsplan Inledning Sverige och

Läs mer

Stockholms stads Personalpolicy

Stockholms stads Personalpolicy Stockholms stads Sten Nordin, Finansborgarråd Tydliga gemensamma mål Det arbete vi utför i Stockholms stad ska utgå från dem som bor och verkar i staden. Verksamheten syftar till att ge invånarna en så

Läs mer

Likabehandlingspolicy för Region Skåne

Likabehandlingspolicy för Region Skåne Likabehandlingspolicy för Region Skåne Ingen är vaccinerad mot diskriminering. Att reagera på det faktum att någon är annorlunda är naturligt. Det är när man börjar agera utifrån en rädsla för det som

Läs mer

JÄMLIKHETS- OCH MÅNGFALDSPOLICY. HSB Skåne

JÄMLIKHETS- OCH MÅNGFALDSPOLICY. HSB Skåne JÄMLIKHETS- OCH MÅNGFALDSPOLICY HSB Skåne 2 (6) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Övergripande mål 3. Definition av begrepp 3 2 Rekrytering 4 3 Löner 4 4 Utbildning och kompetensutveckling 5 5 Arbetsmiljö och arbetsförhållanden

Läs mer

17/09 Bilaga 1 Avrapportering mål och specifika uppdrag 2009 Handikapp & Habilitering och Sjukresor Habilitering & Hjälpmedel och Sjukresor 1) Måluppfyllelse 3 Målet är helt uppfyllt (vid tidpunkten för

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! FOTO: SCANDINAV/SCANDINAV BILDBYRÅ 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan Antagen av kommunfullmäktige , 9 SÄTERS KOMMUN

Jämställdhets- och mångfaldsplan Antagen av kommunfullmäktige , 9 SÄTERS KOMMUN Jämställdhets- och mångfaldsplan 2016-2018 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-15, 9 SÄTERS KOMMUN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Jämställdhet... 3 Ansvar för jämställdheten... 3 Säters kommuns

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan. Antagen av kommunfullmäktige 2014-03-31, 20 SÄTERS KOMMUN

Jämställdhets- och mångfaldsplan. Antagen av kommunfullmäktige 2014-03-31, 20 SÄTERS KOMMUN Jämställdhets- och mångfaldsplan Antagen av kommunfullmäktige 2014-03-31, 20 SÄTERS KOMMUN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Jämställdhet... 3 Ansvar för jämställdheten... 3 Mångfald... 4 Syfte...

Läs mer

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun ÄNGELHOLMS KOMMUN Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Öppenhet Omtanke Handlingskraft Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Personalpolicyn är ett övergripande idé- och styrdokument som gäller

Läs mer

Jämställdhetsplan för Värmdö kommun

Jämställdhetsplan för Värmdö kommun Jämställdhetsplan för Värmdö kommun 1 Inledning Värmdö kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare med jämställda arbetsplatser och gott medarbetarskap där vi möter varandra med respekt och öppenhet. Ett

Läs mer

Förslag 6 maj Personalpolicy. för Stockholms stad

Förslag 6 maj Personalpolicy. för Stockholms stad Förslag 6 maj 2008 Personalpolicy för Stockholms stad Vårt gemensamma uppdrag ett Stockholm i världsklass Stockholm växer under kommande år. För att staden ska vara fortsatt attraktiv måste de kommunala

Läs mer

P E R S O N A L P O L I C Y

P E R S O N A L P O L I C Y P E R S O N A L P O L I C Y Delaktighet, rätt kompe - tens och öppet ledarskap är nyckelbegrepp Åtgärder som rör anställda i Landstinget Sörmland ska ske utifrån gemensamma grundvärderingar, förankrade

Läs mer

Socialförvaltningens handlingsplan för jämställdhet 2016

Socialförvaltningens handlingsplan för jämställdhet 2016 Tjänsteskrivelse 1 (1) 2015-11-25 SN 2015.0188 Handläggare Anders Hedåberg Socialnämnden Socialförvaltningens handlingsplan för jämställdhet 2016 Sammanfattning Enligt diskrimineringslagen så ska arbetsgivaren

Läs mer

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Plan Kommunstyrelsen Dokumentansvarig Förvaring Dnr Personalenheten Castor

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Plan Kommunstyrelsen Dokumentansvarig Förvaring Dnr Personalenheten Castor Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Plan Kommunstyrelsen 2016-09-28-09-27 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Personalenheten Castor KS.2016.126 Dokumentinformation Mångfaldsplan 2 (9) Bakgrund

Läs mer

Mångfaldsplan 2015-2017 för Habilitering & Hjälpmedel med handlingsplan.

Mångfaldsplan 2015-2017 för Habilitering & Hjälpmedel med handlingsplan. H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Charlotte Lindholm 2014-11-24 Mångfaldsplan 2015-2017 för Habilitering & Hjälpmedel med handlingsplan. Inledning Syftet med en övergripande mångfaldsplan

Läs mer

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2016:13-020 Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-16 91 2 Inledning Det arbete som görs i verksamheterna

Läs mer

Dnr KK12/384 POLICY. Personalpolicy. för Nyköpings kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2012 12 11

Dnr KK12/384 POLICY. Personalpolicy. för Nyköpings kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2012 12 11 Dnr KK12/384 POLICY Personalpolicy för Nyköpings kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2012 12 11 Dnr KK12/384 2/6 Personalpolitisk viljeinriktning Nyköpings kommun är en attraktiv arbetsgivare som behåller

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013

Verksamhetsberättelse 2013 TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(1) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Lena Stengaard Administrativa enheten +46155247295 2014-02-07 HBN14-006-1 Ä R E N D E G Å N G Hållbarhetsnämnden M Ö T E S D A

Läs mer

Policy för delaktighet för personer med funktionsnedsättning GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Policy för delaktighet för personer med funktionsnedsättning GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Policy för delaktighet för personer med funktionsnedsättning GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte... 3 2. Tillämpning... 4 3. Definitioner... 4 4. Mål... 5 5. Viljeriktning... 5 5.1 Möta

Läs mer

Framtagandet av planen har skett i samverkan med de lokala fackliga organisationerna. Planen har samverkats i kommunövergripande samverkan (KÖS).

Framtagandet av planen har skett i samverkan med de lokala fackliga organisationerna. Planen har samverkats i kommunövergripande samverkan (KÖS). Likabehandlingsplan Beslutad xx av xx 1. Inledning Trelleborgs kommun ska kännetecknas av öppenhet, respekt och ansvar vilket ska bidra till bra arbetsklimat och en god och stimulerande arbetsmiljö. Trelleborgs

Läs mer

BODENS KOMMUNS HR-STRATEGI. Till dig som redan är anställd eller är intresserad av att jobba i Bodens kommun

BODENS KOMMUNS HR-STRATEGI. Till dig som redan är anställd eller är intresserad av att jobba i Bodens kommun BODENS KOMMUNS HR-STRATEGI Till dig som redan är anställd eller är intresserad av att jobba i Bodens kommun Bodens kommuns HR-strategi Strategin beskriver personalpolitiken. Den visar vilken väg Bodens

Läs mer

SÖDERSJUKHUSETS PERSONALPOLICY

SÖDERSJUKHUSETS PERSONALPOLICY SÖDERSJUKHUSETS PERSONALPOLICY Man kan se det som att vi alla har två arbeten - ett arbete där vi utför de arbetsuppgifter vi är utbildade för, och ett arbete där vi aktivt bidrar till att utveckla verksamheten.

Läs mer

Finansiella ramar Invånarantalet i kommunen som ligger till grund för de finansiella ramarna är 6720.

Finansiella ramar Invånarantalet i kommunen som ligger till grund för de finansiella ramarna är 6720. Dnr 9016/129.109 Budget 2017 och plan 2018 2019 Utdebitering Skattesatsen för år 2017 fastställs till kronor 23:15 per skattekrona God ekonomisk hushållning Finansiella mål Att de löpande intäkterna täcker

Läs mer

Nämndplan Hjälpmedelsnämnden

Nämndplan Hjälpmedelsnämnden Nämndplan Hjälpmedelsnämnden INNEHÅLL SYFTE...2 VISION, VÄRDEGRUND OCH MÅL...2 NÄMNDENS MÅL...2 FÖRUTSÄTTNINGAR SOM ÄR STYRANDE FÖR NÄMNDENS ANSVARSOMRÅDE...2 NÄMNDENS UPPDRAG OCH FOKUS FÖR VERKSAMHETSÅRET

Läs mer

Bokslutskommuniké 2016

Bokslutskommuniké 2016 Bokslutskommuniké 2016 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen i april 2017.

Läs mer

Månadsrapport per juli 2018 för landstingsstyrelsens förvaltning

Månadsrapport per juli 2018 för landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-08-29 SLL Ekonomi Jonas Parkeman 1 (3) Landstingsstyrelsens arbetsutskott per juli 2018 för landstingsstyrelsens förvaltning Ärendebeskrivning Godkännande av månadsrapport

Läs mer

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Fastställt i Regionstyrelsen 2019-08-29 Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Regionstyrelsen är Region Västernorrlands ledande politiska förvaltningsorgan.

Läs mer

Mångfaldspolicy. Policy Plan Riktlinje Handlingsplan Rutin Instruktion. Kommunfullmäktige. kommunsekreterare POLICY

Mångfaldspolicy. Policy Plan Riktlinje Handlingsplan Rutin Instruktion. Kommunfullmäktige. kommunsekreterare POLICY POLICY 1(6) Susanna Göransdotter, 0586-481 85 susanna.goransdotter@degerfors.se Policy Plan Riktlinje Handlingsplan Rutin Instruktion Dokumenttyp Policy Dokumentet gäller Kommunkoncernen Revideringar Beslutsinstans

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Barbro Schött SN 2016/

Handläggare Datum Ärendebeteckning Barbro Schött SN 2016/ TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Barbro Schött 2016-01-08 SN 2016/0022.01.01 0480-45 09 31 Socialnämnden Jämställdhetsplan Förslag till beslut Socialnämnden beslutar att godkänna Jämställdhetsplan.

Läs mer

FÖRSLAG. 33 Prismodell för hjälpmedel

FÖRSLAG. 33 Prismodell för hjälpmedel Gemensam nämnd för vård och omsorg och hjälpmedel FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D I A R I E N R Göran Gustavsson 2011-11-04 GNVO11-031 33 Prismodell för hjälpmedel Gemensamma nämndens vård, omsorg och

Läs mer

Delårsrapport Jan-okt 2009 Närsjukvården i centrala Östergötland

Delårsrapport Jan-okt 2009 Närsjukvården i centrala Östergötland Delårsrapport Jan-okt 2009 Närsjukvården i centrala Östergötland Till Landstingsstyrelsen ENHETSCHEFENS KOMMENTAR Måste tyvärr justera helårsbedömningen från minus 5 mkr till minus 10 mkr. Orsakerna är

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige. Bilaga 1. Missivskrivelse Strategi för jämställdhetsarbetet

Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige. Bilaga 1. Missivskrivelse Strategi för jämställdhetsarbetet PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2003-11-03 LKD 03340 136 Strategi för jämställdhetsarbetet i Landstinget Sörmland (Lf) Bakgrund Enligt gällande lagstiftning ska landstinget som arbetsgivare ha en jämställdhetsplan

Läs mer

När riktlinjen anger Norrköpings kommun eller kommunen avses både kommunens nämnder, kontor och majoritetsägda bolag, om inte annat anges.

När riktlinjen anger Norrköpings kommun eller kommunen avses både kommunens nämnder, kontor och majoritetsägda bolag, om inte annat anges. Riktlinje 2018-01-17 Plan för lika rättigheter och möjligheter KS 2018/0112 Antagen av kommundirektören 2018-01-17. Den övergripande viljeinriktningen för Norrköpings kommun och de kommunägda bolagens

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan

Jämställdhets- och mångfaldsplan BILAGA 5 SERVICEFÖRVALTNINGEN Jämställdhets- och mångfaldsplan 2010-2012 Inledning I enlighet med gällande lagstiftning, kommunfullmäktiges beslut och stadens riktlinjer ska ett aktivt jämställdhets- och

Läs mer

1. Mål för arbetsförhållanden och arbetsmiljö Chefer och ledare arbetar för att lika villkor råder för samtliga verksamma vid SVA.

1. Mål för arbetsförhållanden och arbetsmiljö Chefer och ledare arbetar för att lika villkor råder för samtliga verksamma vid SVA. Likabehandlingsplan Ändringar sedan föregående utgåva Planen har reviderats med anledning av nya krav på aktiva åtgärder och årliga lönekartläggningar. Åtgärderna ska följas upp årligen med skriftlig dokumentation.

Läs mer

Medarbetar- och ledarskapsprogram

Medarbetar- och ledarskapsprogram Medarbetar- och ledarskapsprogram Antagen av kommunfullmäktige 2018-01-29 Ansvarig förvaltning: Kommunledningskontoret Ansvarig tjänsteman: Personalchef Innehåll Välkommen till Vaggeryds kommun... 3 Vision

Läs mer

STYRDOKUMENT. Personalpolitiskt. styrdokument. för Hudiksvalls kommun

STYRDOKUMENT. Personalpolitiskt. styrdokument. för Hudiksvalls kommun STYRDOKUMENT Personalpolitiskt styrdokument för Hudiksvalls kommun Kommunen Hudiksvalls kommun ska vara en bra kommun att leva och verka i. Därför är det viktigt att vi har en kommunal verksamhet som kännetecknas

Läs mer

Sollefteå kommuns arbete med jämställdhet och mångfald

Sollefteå kommuns arbete med jämställdhet och mångfald Sollefteå kommuns arbete med jämställdhet mångfald Sollefteå kommuns arbete med jämställdhet mångfald Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Värdegrund... 2 3. Positiva effekter... 2 4. Diskrimineringslagen...

Läs mer

Ledningsrapport december 2018

Ledningsrapport december 2018 Resultat före finansnetto är +220 mnkr vilket är 94 mnkr bättre än budget och 59 mnkr sämre än föregående år. Finansnettot är negativt med 70 mnkr vilket helt beror på orealiserad värdereglering av pensionsportföljen

Läs mer

Strategi för tillämpning av barnkonventionen i Nässjö kommun

Strategi för tillämpning av barnkonventionen i Nässjö kommun Författningssamling Antagen av kommunfullmäktige: 2014-03-27 46 Reviderad: Strategi för tillämpning av barnkonventionen i Nässjö kommun 2(8) INNEHÅLL INLEDNING... 3 Barnperspektiv... 4 Medverkande tjänstemän...

Läs mer

Gemensamma 1. Verksamheten skall bygga på respekt för människor, deras självbestämmande och integritet.

Gemensamma 1. Verksamheten skall bygga på respekt för människor, deras självbestämmande och integritet. STRATEGISKA FOKUSOMRÅDEN Kompetensutveckling Mål, uppföljning och nyckeltal Barnperspektivet/stöd i föräldrarollen Förebyggande hälsoarbete Vårdtagare/Klient/ INRIKTNINGSMÅL Gemensamma 1. Verksamheten

Läs mer

Ekonomipolicyn definierar principerna för hanteringen av ekonomistyrning och redovisning i Skövde kommun.

Ekonomipolicyn definierar principerna för hanteringen av ekonomistyrning och redovisning i Skövde kommun. Innehåll Inledning... 3 Syfte med ekonomipolicyn... 3 Ekonomi- och verksamhetsstyrning... 3 Anslagsbindningsnivå... 4 Kommunfullmäktige... 4 Kommunstyrelsen... 4 Nämnden... 5 Resultatenhet... 5 Balansräkningsenhet...

Läs mer

Jämställdhetsplan Kalix kommun 2015-2017

Jämställdhetsplan Kalix kommun 2015-2017 Jämställdhetsplan Kalix kommun 2015-2017 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Jämställdhetsplan 2015-20174 Plan 2015-02-23, 61 Kommunstyrelsen Dokumentansvarig/processägare Version

Läs mer