38 Budget Nämndens för habilitering och hjälpmedels beslut. Nämnden för habilitering och hjälpmedel beslutar att

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "38 Budget Nämndens för habilitering och hjälpmedels beslut. Nämnden för habilitering och hjälpmedel beslutar att"

Transkript

1 Nämnden för habilitering och hjälpmedel PROTOKOLL DATUM DIARIENR HH-HOH Budget 2010 Nämndens för habilitering och hjälpmedels beslut Nämnden för habilitering och hjälpmedel beslutar att 1. godkänna förslag till budget för 2010 med mål, inriktning/åtagande och styrtal efter att följande tillägg gjorts 2. under kapitel medborgarperspektiv, strategiska mål 2, lägga till - identifiera förbättringsområden när det gäller jämställdhet mellan kvinnor och män. 3. senast 5 maj 2010 fastställa internkontrollplan för 2010 Ärendebeskrivning I samband med fastställandet av landstingsbudget för 2010 fick landstingsstyrelsen och nämnderna i uppdrag att utarbeta förslag till inriktning/åtagande samt styrtal som visar hur man ska uppnå de strategiska målen. Styrtalen ska vara mätbara och konkretiseras sedan i måttsatta måltal. Bilaga Budget 2010 med bilagor Protokollsutdrag Landstingsstyrelsen Akten Landstinget Sörmland Repslagaregatan Nyköping Fax Tfn E-post landstinget.sormland@dll.se ORG NR Y:\Alla\Processer\Administration\Politiskt stöd\hh\2009\hh-nämnden\(6) 01 Dec\ 38 Budget 2010\ 38 Budget 2010.doc Utskriftsdatum: SID 1(1) :34

2 DATUM DIARIENR HH-HOH Bilaga 1 HH 38/09 Nämnden för Habilitering och Hjälpmedel Budget 2010 Landstinget Sörmland Habilitering & Hjälpmedel Nyköping Fax SID 1(15)

3 Verksamhetens uppdrag Förvaltningens uppdrag är att skapa förutsättningar för självständighet och ett aktivt liv för personer med funktionsnedsättningar. Detta sker genom kompenserande, stödjande och utvecklande insatser. Individens behov ses ur ett helhetsperspektiv, samtidigt som individens möjligheter och styrkor utvecklas och synliggörs. Habilitering och Hjälpmedel är en specialresurs inom landstinget när det gäller kunskap om funktionshinder. Som sådan ska förvaltningen arbeta effektivt och professionellt, följa forskning och utveckling och fungera som en kunskapsbas gentemot andra. Förvaltningen skall ha ett tydligt utbud av tjänster och ett utvecklat samarbete med vårdgrannar. Habilitering Habiliteringsverksamheten inriktas mot barn, ungdomar och vuxna med svåra och långvariga funktionsnedsättningar inom området rörelsehinder, utvecklingsstörning, autismspektrat och flerfunktionshinder. För Kommunikationscenter är motsvarande inriktning kommunikation, syn och eller hörselskada. Tillsammans med brukaren kartläggs behov, formuleras mål och planeras insatser som beskrivs i en individuell habiliterings-, rehabiliteringsplan. Insatser som ges är personligt upplagt råd och stöd, hjälpmedel samt tolktjänst. Behandling ges enskilt eller i grupp. Stöd och kompetens ges också till närstående. Samarbete sker med andra verksamheter inom och utom landstinget som också ger insatser till verksamhetens brukare. Dammsdal Dammsdal erbjuder skola och boende för ungdomar med autismspektrum- tillstånd. Ungdomarna, i åldrarna år kommer från olika delar av landet och befinner sig på olika utvecklingsnivåer. Samtliga elever har stora svårigheter med tidigare skolgång och/eller i sin sociala miljö. Målet med verksamheten är att eleverna efter avslutad skolgång ska kunna leva ett så självständigt liv som möjligt efter sina förutsättningar. Arbetssättet utgår från TEACCHprogrammets filosofi och pedagogik. Tillsammans med eleven upprättas en individuell utvecklingsplan för boendet samt studieplan och utvecklingsplan för arbetet i skolan. Verksamheten är förlagd i Vingåker. Sjuk- och behandlingsresor Förvaltningen har kostnadsansvaret och sköter administrationen av landstingets sjuk- och behandlingsresor till och från vården. Särskilt regelverk för beviljande av sjukresa finns. SID 2(15)

4 Tillsammans med åtta av länets kommuner har gemensam beställningscentral och transportörer för samhällsbetalda resor upphandlats. Handikappservice Uppdraget omfattar administrativ service till länshandikapprådet samt stöd till handikapporganisationer. Bidrag ges till klimatvård och viss lägerverksamhet. Att administrera landstingets organisationsbidrag till handikapporganisationerna ingår också i uppdraget. Finansiering Verksamheterna är i huvudsak anslagsfinansierade. Förutom anslag förekommer i mindre omfattning intäkter från t ex statsbidrag, egenavgifter och ersättning för insatser till brukare från andra län. Dammsdal är intäktsfinansierad och säljer tjänster till självkostnadspris till kommuner runtom i Sverige. Styrprinciper Förvaltningen tillämpar sedan flera år tillbaka balanserad styrning utifrån de fyra perspektiven brukare, verksamhet, medarbetare och ekonomi. Förvaltningens styrkort följs upp årligen. Från och med 2010 kommer Landstinget Sörmland att tillämpa balanserad styrning för all sin verksamhet. Syftet är att främja en helhetssyn på verksamheten, skapa en större kännedom om och förståelse för verksamhetens uppdrag samt att öka möjligheten till delaktighet och ansvarstagande i hela organisationen. Landstingsfullmäktige har för år 2010 antagit fem grundläggande perspektiv för landstingets alla verksamheter samt strategiska mål för varje perspektiv. Med utgångspunkt från detta tar nämnden för Habilitering och Hjälpmedel fram 2010 års styrkort, med åtaganden, styrtal och måltal. SID 3(15)

5 Organisationsskiss för förvaltningen Habilitering och Hjälpmedel Nämnden för Habilitering och Hjälpmedel Gemensam Hjälpmedelsnämnd gemensam nämnd med landstinget och länets kommuner Förvaltningschef Ledningskansli Handikapp service Habiliteringsverksamheten Kommunikationscenter Dammsdal Sjukresor Hjälpmedels central (HMC) Norra enheten Södra enheten Västra enheten Syncentral Tolkcentral Pedagogisk hörselvård Teknisk hörselvård Kosmos dataresurs center Riksverksamhet, skola och boende för elever med diagnoser inom autismspektrat Eskilstuna med filialer i Katrineholm och Nyköping Hjälpmedelscentralen sorterar som figuren ovan visar under den Gemensamma Hjälpmedelsnämnden. Förändringar under planperioden Habiliteringsverksamheten Från och med 2010 skärps kraven på tillgänglighet för barn och unga med psykisk ohälsa. Ett första besök skall erbjudas inom 30 dagar, fördjupad utredning och behandling inom ytterligare 30 dagar. För att uppnå tillgänglighet enligt de nationella riktlinjerna behöver resurser, arbetssätt och överenskommelser med remittenter/vårdgrannar vidareutvecklas. Ansvar på olika nivåer behöver tydliggöras. Kommunikationscenter Kommunikationscenter har idag uppdrag inom både habilitering och hjälpmedelsförsörjning. Organisationen kan uppfattas som otydlig och icke optimal. En obalans råder mellan Kommunikationscenters intäkter och kostnader. Rationaliseringar och effektiviseringar av verksamheten är därför nödvändig samtidigt som kompetens och insatser för verksamhetens målgrupper måste säkras. SID 4(15)

6 En översyn av Kommunikationscenters organisation påbörjades därför hösten 2009 och skall vara genomförd sista mars Översynen förväntas föreslå en tydlig, ändamålsenlig och kostnadseffektiv organisation för verksamhetens brukare, samverkanspartners och medarbetare. Dammsdal De två nya boendeenheterna som beräknas stå klara i början av 2010 planeras bli modell för mottagande, kontakt med anhöriga och köpare, dokumentation och det pedagogiska arbetssättet. Sjuk- och behandlingsresor Inför 2009 påbörjades försöksverksamhet med att lägga ut sjukresekostnader på pilotkliniker inom sjukvården. Försöket utvidgas 2010 samtidigt som en utvärdering och ett ställningstagande till fortsatt fördelning av anslag skall genomföras under året. I den mån strukturella förändringar i vården diskuteras framöver är det av vikt att även belysa eventuella konsekvenser för patientens resande till och från vården. Hjälpmedelsverksamhet Det nationella projektet Fritt val av hjälpmedel som bedrivits sedan 2008 upphör vid 2009 års utgång. Hjälpmedelsinstitutet lämnar sin slutrapport till regeringen våren Äldre- och folkhälsoministern uttrycker sig positiv till projektet men påpekar också att lagändringar kan behövas för fortsatt fritt val. Nämnden för Habilitering och Hjälpmedel avvaktar slutrapporten och regeringens ställningstagande till fortsatt fritt val. Medborgarperspektiv/ (Patient-brukare-kund) Visionen för Habilitering och Hjälpmedel är att personer med funktionsnedsättningar är aktiva, gör sina egna val och är delaktiga i samhället. Visionen ger uttryck för ett önskat tillstånd och är således grunden för all verksamhet och planering. Tillgänglighet, ett gott bemötande och rätt insatser i rätt tid är i fokus. Med tillgängliga avser vi att vi är lätta att få kontakt med, vi har öppettider, lokaler och information som är anpassade efter brukarnas behov och att vi är flexibla i kontakten, utifrån brukarens förutsättningar. Varje brukare ska så långt det är möjligt vara delaktig i de mål som sätts samt de insatser som planeras. Anhöriga och andra i brukarens närhet ses som resurser. Behov hos den enskilde tillgodoses även av andra inom och utom landstinget. I förekommande fall krävs därför samverkan med andra verksamheter för att vardagen för den enskilde skall fungera så bra som möjligt. Sjuk- och behandlingsresa skall erbjudas befolkningen på ett tryggt och effektivt sätt efter gällande regelverk. SID 5(15)

7 Bidrag till rehabilitering utomlands, så kallad klimatvård samt bidrag till viss lägerverksamhet erbjuds utifrån avsatta resurser. Strategiskt mål 1 Medborgarna får tjänster av god kvalitet, känner sig delaktiga och blir respektfullt bemötta. Inriktning/åtagande Brukare som har behov av verksamhetens insatser skall tas emot inom angiven besöks- och behandlingsgaranti. De insatser som ges utgår från brukarens behov och den professionella bedömningen. Bemötande präglas av att vi har kompetens att bemöta brukaren utifrån dennes förutsättningar och behov samt att vi skapar en ömsesidighet i mötet med respekt och tolerans. Aktiviteter För att uppnå tillgänglighet till habiliteringsinsatser, enligt de nationella riktlinjerna skall arbetssätt utvecklas och överenskommelser med remittenter och vårdgrannar förbättras. Ansvar på olika nivåer behöver tydliggöras. Tillsammans med brukaren kartläggs behov och insatser planeras som beskrivs i en individuell plan. Utgångspunkten för de insatser som ges är de mål som formulerats i planen tillsammans med brukaren. Planen skall följas upp, och vid behov revideras. Brukarens upplevelse av bemötande och delaktighet i planeringen utvärderas. Strategiskt mål 2 Landstingets verksamheter arbetar för att uppnå jämlikhet i hälsa för länets invånare. Inriktning/åtagande Av Folkhälsoinstitutets lägesrapport om hälsosituationen för personer med funktionshinder (Onödig ohälsa 2008) framgår att den självupplevda ohälsan bland personer med funktionsnedsättning är mer än tio gånger vanligare jämfört med befolkningen i övrigt. Att ha en funktionsnedsättning behöver inte innebära en försämrad hälsa men kan vara en hälsorisk. En stor del av ohälsan hör samman med bestämningsfaktorer såsom brist på inflytande, ekonomisk otrygghet, diskriminering och brist på tillgänglighet. Genom insatser och hjälpmedel som ger ökad delaktighet, tillgänglighet och förståelse för brukarens situation skapas förutsättningar för ett aktivt liv och minskad ohälsa. SID 6(15)

8 Aktiviteter Ökad kunskap om funktionsnedsättning och dess konsekvenser hos närstående och andra vårdgivare skapar förutsättning för ökad förståelse, inflytande och tillgänglighet för brukaren. Informationsinsatser, föreläsningar och utbildningstillfällen skall därför erbjudas. För att kunna identifiera förbättringsområden när det gäller jämställdhet mellan kvinnor och män, ska antalet områden med könsuppdelad statistik utökas under året. Strategiskt mål 3 Landstingets verksamheter bedriver ett aktivt arbete i syfte att vara ett öppet landsting för alla oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning, ålder eller social tillhörighet. Inriktning/åtagande Under 2009 har landstinget Sörmlands principer för Handikappolitiken reviderats. En ny Policy för personer med funktionsnedsättning för åren är under beredning. Avsikten med policyn är att ange färdriktningen för landstingets arbete. Framtagna målsättningar inriktar sig på förbättringar som skall förverkligas stegvis. Habilitering och Hjälpmedels inriktning för 2010 är att leva upp till landstingets policy för personer med funktionsnedsättning. Aktiviteter Den reviderade policyn kommer i olika delar att beröra förvaltningens verksamheter. Under 2010 skall samtliga verksamheter identifiera och påbörja ett förbättringsarbete så att målsättningar i policyn kan förverkligas. Personalperspektiv Personalsituationen är i stort i balans inom Habilitering och Hjälpmedel. Ett omställningsarbete pågår för att kontinuerligt anpassa personalstrukturen efter behoven. En begränsad övertalighet förekommer temporärt inom ett par enheter. Samtidigt uppmärksammar verksamheterna kommande rekryteringsbehov. Inom en femårsperiod kommer exempelvis habiliteringsverksamheten att behöva ersätta flera erfarna och specialistkompetenta psykologer efter den grupp som beräknas gå i pension inom perioden. Frågor kring ledarskap, utveckling och delaktighet står i fokus på olika sätt inom förvaltningen. Efter en tidigare intensiv period av ledarskapsprogram i landstinget har chefsbyten och dålig tillgång på programplatser gjort att det för första linjens chefer nu finns ett växande behov av att delta i sådana program. SID 7(15)

9 Strategiskt mål 1 Landstinget är en attraktiv arbetsgivare med kompetenta och engagerade medarbetare. Inriktning/åtagande Kompetensförsörjningen ska utgå från verksamhetens behov. Ett gott ledarskap är en viktig grund för utveckling och engagemang hos medarbetarna. Aktiviteter Förvaltningen kommer att verka för att de chefer som inte deltagit i landstingets ledarutvecklingsprogram snarast kommer att erbjudas plats. De gemensamma chefsdagar som ordnas inom förvaltningen kommer att fortsätta. Verksamheterna ska få stöd för att ta fram verksamhetsspecifika kompetensplaner under Det innebär en kartläggning dels av vilka kompetenser som kommer att behövas framöver, dels en genomgång av vilka kompetenser som finns i dagsläget. Genom medarbetarenkäter och medarbetarsamtal ska frågor kring ledarskap, utveckling, engagemang och delaktighet följas upp. Strategiskt mål 2 Landstingets personal upplever en god arbetsmiljö som bidrar till personlig utveckling, delaktighet och arbetsglädje Inriktning/åtagande Arbetsmiljö och hälsa har sedan flera år varit i fokus inom förvaltningen. Det systematiska arbetsmiljöarbetet är viktigt. Sjukfrånvaro följs och följs upp. Hälsofrämjande aktiviteter uppmuntras. Aktiviteter Sjukfrånvaro följs upp enligt angivna parametrar månadsvis. Rehabiliteringsinsatser sätts in där så är möjligt. Verksamheterna måste också vara fortsatt aktiva med hälsofrämjade insatser för personalen och rehabilitering inom ramen för landstingets fastställda policy. Varje verksamhet ska genomföra ett par hälsofrämjande aktiviteter årligen. Strategiskt mål 3 Landstingets personal deltar aktivt i utvecklingen av verksamheten och ser sin roll i helheten. Inriktning/åtagande Förvaltningens chefer uppmuntrar till ett aktivt samråd på olika nivåer i organisationen och utgår från att alla bidrar i utvecklingsarbetet. Aktiviteter En övergripande fråga för framgång är att ytterligare öka personalens engagemang i verksamheternas utvecklingsarbete. Ett fortsatt arbete med att se över verksamheternas SID 8(15)

10 huvudprocesser uppmuntrar till ett brett engagemang. Likaså har väl genomförda medarbetarsamtal en central roll. Frågor kring personalens engagemang, delaktighet mm har mätts under fem år genom medarbetarenkäter inom Habilitering och Hjälpmedel. Förändringar kan därför lätt följas genom en medarbetarenkät i slutet av Förnyelseperspektiv Inom förvaltningen pågår ett kontinuerligt kvalitetsarbete. Verksamhetsutveckling ses som en integrerad del av det dagliga arbetet, där idéer och erfarenheter från medarbetare tas tillvara. Insatser skall ges utifrån brukarens behov samtidigt som resurserna utnyttjas så effektivt som möjligt. Verksamheten bygger på vetenskap och beprövad erfarenhet. Mål 1. Landstinget bedriver, genom tydlig ledning och styrning, ett kontinuerligt och systematiskt kvalitetsarbete med effektivitet, kvalitet, långsiktighet och tillgänglighet som ledord. Inriktning/åtagande Förvaltningens inriktning är att kontinuerligt utveckla kärnprocesser, stödprocesser och administrativa processer. Aktiviteter I syfte att undersöka hur mycket av den samlade arbetstiden som kommer brukaren eller eleven till del, ska förvaltningen under 2010 genomföra en brukartidsmätning. Utfallet av denna skall analyseras och förbättringsområden identifieras. Jämförelser med andra inom eller utom länet skall genomföras för att stimulera till analys och utveckling av den egna verksamheten. Nyckeltalsamverkan (NYSAM) utgör en viktig källa till jämförelser inom habilitering, syn och hörselområdet. Inom ramen för Uppsala- Örebro sjukvårdsregion fortsätter ett gemensamt utvecklingsarbete inom habiliteringsområdet. Mål 2. Landstinget utgör en aktiv part i en regional utveckling som är ekonomiskt, ekologiskt och socialt långsiktigt hållbar. Inriktning/åtagande Förvaltningens målgrupper har ofta behov av insatser från ett flertal aktörer inom offentlig sektor. Behovet av samordning är stort för att vardagen för den enskilde skall fungera. Ansvarsdelar, gränssnitt och vårdkedjor med vårdgrannar skall vara tydliggjorda och överenskomna. SID 9(15)

11 Formaliserade mötesplatser för samverkan verksamheter emellan samt kring enskild individ behöver finnas såväl med andra landstingsverksamheter som med kommunala aktörer. Habilitering och Hjälpmedels inriktning är att utveckla samverkan med andra aktörer inom och utom länet, samt med brukarorganisationerna. Aktiviteter Under 2010 skall överenskommen länsgemensam rutin för Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering (SOSFS2008:20) implementeras i berörda verksamheter. En inventering av befintliga samverkansöverenskommelser skall genomföras för att identifiera eventuella behov av kompletteringar. Miljöperspektiv Landstingets miljöprogram med tillhörande handlingsplan markerar tydligt vilka mål som är gällande för landstingets egna verksamheter samt vilka aktiviteter som förväntas under perioden. Nuvarande program gäller under perioden Miljöprogrammet syftar till att landstinget genom ett organiserat miljöarbete ska minimera verksamhetens negativa påverkan på både hälsa och miljö. Under 2009 togs det första steget för att införa ett certifierbart miljöledningssystem som ska integreras inom ett landstingsövergripande ledningssystem. Förvaltningen har en miljösamordnare på deltid som med hjälp av verksamheternas miljöombud arbetar systematiskt med mål och uppföljning enligt miljöprogrammet. Strategiskt mål 1 Landstinget bedriver ett effektivt miljöarbete. Inriktning/åtagande Inriktningen är att samtliga anställda på Habilitering och Hjälpmedel ska ha god kännedom om miljöprogrammet och arbeta i enlighet med det. Aktiviteter Under 2010 inleds ett arbete för att all personal ska få grundläggande miljökunskap. Interaktiv webbutbildning för ledare och för all personal kommer att ordnas centralt i Landstinget. Målet är att alla personer i ledande ställning ska gå utbildningen 2010, och att samtliga ska ha genomgått utbildningen under en treårsperiod. SID 10(15)

12 Strategiskt mål 2 Landstinget fokuserar på att minimera negativ klimatpåverkan. Inriktning/åtagande Habilitering och Hjälpmedels inriktning är att arbeta för minskad klimatpåverkan från transporter genom att samordna resor och där det är möjligt använda elektroniska hjälpmedel istället för resor. Aktiviteter Transporter och resor till brukare ute i länet planeras och samordnas i möjligaste mån. Under 2010 kommer minst två informationsaktiviteter per länsdel att genomföras. Informationsinsatserna syftar till att öka samordningen av sjukresor. För att minska resor till arbetsmöten undersöks möjligheten till samåkning. För att när så är möjligt ytterligare minska resandet, skall möjligheten att köpa in fler videokonferensutrustningar övervägas. Utbildning och information om användning av telefon- och videokonferens kommer att genomföras. Här finns både miljömässiga vinster och tidsvinster att göra. Strategiskt mål 3 Landstinget säkerställer att de kemikalier och läkemedel som används ger minsta möjliga miljöpåverkan. Inriktning/åtagande Habilitering och Hjälpmedel ska successivt byta ut farliga kemikalier inom förvaltningen. Aktiviteter Under 2010 kommer en inventering och en utfasningsplan att göras där det framgår vilka miljöskadliga kemikalier som finns samt i vilken ordning utbyte kan ske och vilka ersättningsprodukter som är lämpliga. Den största användningen av kemikalier inom förvaltningen finns på Kosmos och Dammsdal samt på Hjälpmedelscentralen som sorterar under annan nämnd. Ekonomiperspektiv Mål 1. Landstinget uppnår och behåller en ekonomi i balans som är långsiktigt ekonomiskt hållbar. Nämnden lägger för sina verksamhetsområden, inklusive sjukresor och Dammsdal, en budget i balans med det anslag samt det resultatkrav avseende Dammsdal, som Landstingsfullmäktige beslutat om. SID 11(15)

13 Utgångspunkten för den balanserade budgeten utgörs av en i grunden stabil ekonomi, företrädesvis Dammsdal, men också Habiliteringsverksamheten. Ändrat regelverk inför 2009 avseende sjukresor i kombination med ökad kostnadskontroll, har också starkt bidragit till en stabil budget. Faktorer som dock riskerar att kunna påverka 2010 års budget i balans är, förutom en oviss lönerörelse, också högt ställda förväntningar på ekonomisk avkastning från Dammsdal. Skolan utsätts allt hårdare för ekonomisk prövning av köpande kommuner i kombination med risk för återhållsamhet av köp av platser från skolan på grund av ekonomiska skäl utgör också ett år med hög omsättning av elever, där tillflöde av nya elever är avgörande för det ekonomiska resultatet framöver. För att nå en budget i balans är det också av vikt att kostnadsutvecklingen avseende sjukresor stabiliseras på 2009 års nivå. Det förutsätter bibehållet regelverk och i samarbete med hälso- och sjukvården fortsatt fokus på kostnadskontroll. För övriga verksamhetsgrenar förutsätts också fortsatt fokus på kostnadskontroll. Ett viktigt led i detta är den nu pågående organisationsöversynen inom Kommunikationscenter. Förutom arbetskraftkostnader utgör kostnader för hyra eller köp av hjälpmedel, tunga kostnadsposter som sällan är styrbara för såväl Habiliteringsverksamheten som Kommunikationscenter. Inom Kommunikationscenter utgör också tjänsteköp av tolkar en viktig kostnadspost att hålla i fokus i balans med egna resurser. Detaljerad budget, samt investeringsplan per verksamhetsområde kommer nämnden, i enligt med det nya planeringsreglementet, att informeras om vid sitt första sammanträde De ramar som anvisats för 2010 framgår av nedanstående tabell. Habilitering och Hjälpmedel inklusive Sjukresor Tkr Landstingsbidrag Resultatkrav Investeringsram, utrustning Dammsdal Tkr Resultatkrav Investeringsram SID 12(15)

14 Sammanfattande förvaltningsbudget 2010 Kkr Budget 2010 Budget 2009 Utfall 2008 Intäkter Anslag 156,6 154,5 158,7 Övriga intäkter 95,5 94,4 99,4 Summa Intäkter 252,1 248,9 258,1 Kostnader Verksamhetens kostnader 249,2 246,5 258,4 Finansiella poster -0,7 0,8 1,2 Resultat 2,2 3,2 0,8 Anslaget har fördelats enligt följande Kkr Budget 2010 Budget 2009 Handikappservice Klimatvård Organisationsbidrag Handikappservice Kommunikationscentrum Habiliteringsverksamheten Sjukresor Övrigt Summa anslag Specificerad resultaträkning, balansräkning, samt investeringsspecifikation framgår av bilagorna 2-4. SID 13(15)

15 Förvaltningens budgetarbete har bedrivits efter de förutsättningar som Landstingsfullmäktige angav i landstingsbudgeten. Dessa är beräknad kostnadsökningstakt 2,4 % generellt besparingsbeting 1 %. verksamhet i den omfattning och enligt det regelverk som nu är gällande prestationsersättning av anslag har upphört I jämförelse mellan budget 2010 och budget 2009 beräknas intäkterna öka med 1,3 % samtidigt som verksamhetens kostnader beräknas öka med 1,1 %. Finansiella intäkter beräknas minska med ca 1, 0 mkr beroende på låga räntenivåer som slår igenom i landstingets internränta, ett faktum som i första hand berör Dammsdal. Investeringar Förvaltningens investeringsram för 2010 är satt till kkr inklusive Dammsdal. Investeringsplan för 2010 innehåller inte några objekt överstigande 3 mkr. En detaljerad förteckning över investeringsobjekt 2010 bilägges de verksamhetsbudgetar som nämnden skall behandla vid sitt första sammanträde Mål 2. Landstinget bedriver ett kontinuerligt och systematiskt utvecklings- och prioriteringsarbete. Förvaltningen hänvisar till förnyelseperspektivet ovan där aktiviteter och inriktning beskrivs. Ekonomiska effekter för utvecklings- och prioriteringsarbetet redovisas under målet budget i balans. Intern kontroll Nämnden beslutade i maj 2009 om 2009 års internkontrollplan. Planen innehåller fem kontrollmål. Följs mål för väntetider? Ges brukare möjlighet att vara delaktiga i den individuella planeringen? Är medarbetare engagerade i utvecklingen av verksamheten? Följs landstingets policy avseende representation; syfte, namn på deltagare och inom godkända beloppsgränser Verksamhetsledning på olika nivåer har engagerats i kontrollarbetet. Enhetschefer från samtliga verksamheter inom förvaltningen, inkluderat Hjälpmedelscentralen, utför SID 14(15)

16 granskning av dessa kontrollmoment under hösten Granskningen sker av berörda över sina respektive ordinarie verksamhetsgränser i syfte att undvika att granska eget område, samtidigt som det är väsentligt att också ta vara på lärandeprocessen. Granskningen skall vara genomförd till den 1 december 2009 och rapporteras till nämnden i årsredovisningen för Mot bakgrund av pågående process avser förvaltningen att resultatet av 2009 års internkontrollarbete bör analyseras och utvärderas innan 2010 års internkontrollplan kan fastställas. Därför kommer förvaltningen först under våren 2010 att besluta om 2010 års internkontrollplan. Rapportplan Varje verksamhet inom förvaltningen följer upp styrkortets måltal regelbundet och rapporterar uppföljningen i verktyget PLUSS. Periodiciteten beror på vilken typ av måltal det handlar om, t ex följs väntetider enligt vårdgaranti upp varje månad, medan t ex medarbetarenkäten används en gång per perspektiv. Landstingsstyrelsen ska redovisa utfallet för ekonomi och verksamhet per mars, augusti och december. Utöver detta skall nämnden lämna en ekonomisk resultatrapport avseende övriga månader med undantag för januari och juli. Nämnden ska bistå med uppgifter i enlighet med landstingsstyrelsens instruktioner Nämnden ska i delårsrapporterna kommentera utfallet i förhållande till budget och relevant lagstiftning. De eventuella mål man inte anser sig kunna uppnå ska särskilt kommenteras. I de fall prognoser visar på negativ budgetavvikelse, ska nämnden rapportera vilka åtgärder som vidtagits eller planeras genomföras, samt vilken effekt dessa gett. Bilagor: Bilaga 1 Bilaga 2 Bilaga 3 Bilaga 4 Målbilaga Resultaträkning Balansräkning Investeringar SID 15(15)

17 Bilaga 1 Nämnden för Habilitering och hjälpmedel Perspektiv/Mål Medborgare(patient, kund) Mål 1. Medborgarna får tjänster av god kvalitet, känner sig delaktiga och blir respektfullt bemötta Inriktning/åtagande Våra insatser utgår från brukarens behov och en professionell bedömning. Styrtal Måltal Mätmetod Aktivitet Andel nöjda brukare. Minst 75 % nöjda brukare. (delaktighet och bemötande) Brukarenkät Anonym enkät till brukaren i samband med att ny plan upprättas. Brukaren får kontakt med rätt verksamhet i rätt tid. Andel individuella planer. Andel utvärderade individuella planer. Andel brukare som erbjuds besök, inom vårdgarantin. Andel brukare som erbjuds behandling inom vårdgarantin Minst 50 % Minst 60 % Individuella habiliteringsplaner av de som borde ha ind. plan. Individuella utvecklingsplaner (Dammsdal) Utvärderade upprättade planer jämfört med ej utvärderade planer. 100 % Via systemet Vårdadmin. 100 % Via systemet Vårdadmin. Utveckla arbetssätt. Utveckla arbetssätt. Utveckla arbetssätt Överenskommelser med vårdgrannar. Tydliggöra ansvar. Utveckla arbetssätt. 1

18 Bilaga 1 Perspektiv/Mål Medborgarperspektiv forts. Mål 2. Landstingets verksamheter arbetar för att uppnå jämlikhet i hälsa för länets invånare. Inriktning/åtagande Styrtal Måltal Mätmetod Aktivitet Genom insatser och hjälpmedel ökar vi förutsättningarna för delaktighet och ett aktivt liv. Antal tillfällen för kunskaps- och informationsspridning om funktionsnedsättning och dess konsekvenser. 5 tillfällen per år och verksamhet Rapporteras per verksamhet i samband med delåsbokslut. Generella gruppinformationer t ex föreläsningar, utbildningar. Mål 3. Landstingets verksamheter bedriver ett aktivt arbete i syfte att vara ett öppet landsting för alla oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning, ålder eller social tillhörighet. Vi lever upp till Policy för personer med funktionsnedsättning. Antal verksamheter som identifierat sina förbättringsområden och påbörjat förbättringsarbetet. Samtliga verksamheter Rapporteras per verksamhet i samband med delåsbokslut. Per verksamhet identifiera och påbörja förbättringsarbete. 2

19 Bilaga 1 Perspektiv/Mål Personal Mål 1. Landstinget är en attraktiv arbetsgivare med kompetenta och engagerade medarbetare. Inriktning/åtagande Styrtal Måltal Mätmetod Aktivitet Att kompetensförsörjningen utgår från verksamhetens behov idag och i framtiden. Andelen chefer som deltagit i av landstinget fastställt ledarutvecklingsprogram eller motsvarande Minst 80 % år 2010 Minst 95 % över en treårsperiod. Registreras manuellt. Delta i centralt ledarutvecklingsprogram. Andelen verksamheter som har verksamhetsspecifika kompetensplaner Andel kvinnliga chefer jmf m andelen kvinnor bland personalen Minst 50 % Inget måltal Rapporteras per verksamhet i samband med delåsbokslut. Könsfördelningen i personalgruppen ska avspeglas i chefsgruppen. Mäts som kvoter. Ta fram modell för verksamhetsspecifika kompetensplaner. Beskriva nuläget för vidare analys. 3

20 Bilaga 1 Perspektiv/Mål Personalperspektivet forts. Mål 2. Landstingets personal upplever en god arbetsmiljö som bidrar till personlig utveckling, delaktighet och arbetsglädje Inriktning/åtagande Styrtal Måltal Mätmetod Aktivitet Att vi har ett pågående arbete kring arbetsmiljö och hälsa. Sjukfrånvarotid i relation till ordinarie arbetstid Andelen verksamheter som under året haft hälsofrämjande aktiviteter utifrån kriterierna i den hälsofrämjande policyn Samma värde som 2009 eller lägre. Statistik tas ut från PA-systemet Heroma. 100 % Rapporteras per verksamhet i samband med delåsbokslut. Uppföljning sjukfrånvaro. Aktivt arbete med rehabiliteringsinsatser. Genomföra hälsofrämjande aktiviteter. Mål 3. Landstingets personal deltar aktivt i utvecklingen av verksamheten och ser sin roll i helheten Att medarbetarna är engagerade i utvecklingen av verksamheten. Andelen medarbetare som upplever att de är engagerade i utvecklingen av verksamheten Minst 90 % Medarbetarsamtal Upplevelsen av engagemang och delaktighet diskuteras vid medarbetarsamtal. 4

21 Bilaga 1 Perspektiv/Mål Förnyelseperspektivet Mål 1. Landstinget bedriver, genom tydlig ledning och styrning, ett kontinuerligt och systematiskt kvalitetsarbete med effektivitet, kvalitet, långsiktighet och tillgänglighet som ledord. Inriktning/åtagande Styrtal Måltal Mätmetod Aktivitet Vi arbetar kontinuerligt med att utveckla våra processer. Antal verksamheter som mäter brukartid. Antal genomförda jämförelser med andra. Samtliga verksamheter 6 verksamhetsområden har gjort jämförelser med andra. Mätning av brukartid, alla medarbetare. Medverkan i olika nyckeltalssamver kan Genomföra mätning och analys. Deltagande i NYSAM och 7- län samverkan. Mål 2. Landstinget utgör en aktiv part i en regional utveckling som är ekonomiskt, ekologiskt och socialt långsiktigt hållbar. Vi utvecklar samverkan med andra aktörer inom och utom länet, för större brukarnytta och effektivitet. Antal genomförda samverkansöverenskommelser med andra aktörer Inget måltal Rapporteras per verksamhet i samband med delåsbokslut. Implementera länsgemensamma rutiner för SOSFS 2008:20. Inventera nuläge och behov

22 Bilaga 1 Perspektiv/Mål Miljöperspektivet Mål 1. Landstinget bedriver ett effektivt miljöarbete Inriktning/åtagande Styrtal Måltal Mätmetod Aktivitet Personalen har god kunskap om miljöprogrammet och dess innehåll och arbetar i enlighet med det. Antal anställda som erbjudits grundläggande utbildning i miljökunskap 100 % av all personal i ledande ställning har genomgått grundläggande miljöutbildning. Minst 30 % av de anställda har genomgått grundläggande utbildning i miljökunskap. Om möjligt tas statistik från centralt system. Centralt ordnad interaktiv webbutbildning för ledare och för all personal. ( I miljöplanen centralt anges måltalet 100 % för perioden ) Mål 2. Landstinget fokuserar på att minimera negativ klimatpåverkan. Vi arbetar för minskad klimatpåverkan från transporter genom att samordna resor och genom att använda elektroniska hjälpmedel istället för resor där det är möjligt. Antal informationsaktiviteter för att öka samordningen av sjukresor. 6 stycken informationsaktiviteter. Rapporteras per verksamhet i samband med delåsbokslut. Minst två informationsaktiviteter per sjukhusområde ordnas under året. Antal telefon- och videokonferenser. Inget måltal Manuell registrering. Kartlägga nuläge, följa

23 Bilaga 1 Perspektiv/Mål Miljöperspektiv forts. Mål 3. Landstinget säkerställer att de kemikalier och läkemedel som används ger minsta möjliga miljöpåverkan. Inriktning/åtagande Styrtal Måltal Mätmetod Aktivitet Vi ska successivt byta ut farliga kemikalier från våra verksamheter. Antal miljöskadliga kemikalier. Inget måltal Berörda verksamheter rapporterar i delårsbokslut. Inventering av nuläget 2010 samt ta fram en utfasningsplan. Perspektiv/Mål Ekonomi Mål 1. Landstinget uppnår och behåller en ekonomi i balans som är långsiktigt ekonomiskt hållbar. Inriktning/åtagande Stabil ekonomisk utveckling Soliditeten ska successivt öka Stödja en processorienterad verksamhetsutveckling. Styrtal Måltal Mätmetod Aktivitet Avvikelse mot budgeterat resultat Noll avvikelse mot budget. Resultaträkning Genomsnittlig lönekostnad/ anställd Se förnyelseperspektivet. Inget måltal 2010 Inget måltal 2010 Genomsnittlig förändring av eget kapital de senaste tre åren Arbetad tid Inget måltal 2010 Statistik från PAsystemet Heroma. Statistik från PAsystemet Heroma. Kontinuerlig ekonomisk kontroll. Skall följas. Skall följas. 7

24 Bilaga 1 Perspektiv/Mål Ekonomi forts. Mål 2. Landstinget bedriver ett kontinuerligt och systematiskt utvecklings- och prioriteringsarbete. Inriktning/åtagande Styrtal Måltal Mätmetod Aktivitet Ompröva och utvärdera verksamheten Tillvarata forskning, förbättrad teknik och nya läkemedel utifrån landstingets prioriteringar och ekonomi. Se förnyelse perspektiv. Se förnyelseperspektivet. Se förnyelseperspektivet. Inget måltal 2010 Inget måltal

25 Resultaträkning Bilaga 2 Förvaltning: Period: Habilitering och hjälpmedel Budget 2010 RE 33, 53 och 54 (Kkr) Helår Budget Budget Bokslut Verksamhetens intäkter Anslag Övriga intäkter Summa verksamhetens intäkter Verksamhetens kostnader Kostnader för köpt verksamhet (kkl 5) Kostn för arbetskraft (kkl 4) Övriga kostnader Summa verksamhetens kostnader Avskrivningar maskiner och inventarier Verksamhetens nettoresultat Finansiella intäkter Finansiella kostnader Resultat efter finansnetto Förändring av eget kapital

26 Rapportering 2010 Balansräkning Bilaga 3 Förvaltning: Habilitering & Hjälmedel (tkr) Helår Budget Prognos Bokslut TILLGÅNGAR Anläggningstillgångar Imateriella tillgångar Byggnader Mark och markanläggningar Pågående ny-, till- eller ombyggnad IT Övr maskiner och inventarier Konst Aktier och andelar Långfristiga fordringar Summa anläggningstillgångar Omsättningstillgångar Varulager Kortfristiga fordringar Kassa/Bank Summa omsättningstillgångar SUMMA TILLGÅNGAR EGET KAP, AVSÄTTN, SKULDER Eget kapital Eget kapital därav årets resultat därav särskilt avsatta medel Summa eget kapital Avsättningar Avsatt till pensioner Avsatt till ersättningsreserv LÖF Summa avsättningar Långfristiga skulder Checkkredit (I) Långfristiga skulder Summa långfristiga skulder Kortfristiga skulder Sem.skuld inkl uppeh löneskuld (exkl PO) Komp skuld (exkl PO) Övriga kortfristiga skulder Summa kortfristiga skulder SUMMA EGET KAP, AVSÄTTN. OCH SKULDER Diffkontroll 0 0 0

27 Budget 2010 Investeringsspecifikation Bilaga 4 Förvaltning: Habilitering & Hjälpmedel (tkr) INVESTERINGAR Imateriella tillgångar Byggnader Mark och markanläggningar Pågående ny-, till- eller ombyggnad Helår Budget Budget Bokslut IT Landstingshjälpmedel (endast Hjälpm.nämnden) Övriga maskiner och inventarier varav medicinteknisk utrustning Konst Delsumma Hjälpmedel avseende kommun/annan huvudman "Externa" byggnader Delsumma SUMMA INVESTERINGAR FÖRSÄLJNINGAR Byggnader Mark och markanläggningar IT Övriga maskiner och inventarier Konst SUMMA FÖRSÄLJNINGAR UTRANGERING Typ av anläggningstillgång: SUMMA UTRANGERING NYLEASING Typ av anläggningstillgång: SUMMA NYLEASING 0 0 0

FÖRSLAG. 28 Åtagande styrtal 2011

FÖRSLAG. 28 Åtagande styrtal 2011 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet FÖRSLAG DATUM DIARIENR 2010-09-20 KN-KUS10-004 28 Åtagande styrtal 2011 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet beslut 1. Nämnden för

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden. Hälso- och sjukvårdsnämnden; Paragrafen förklarades omedelbart justerad.

Hälso- och sjukvårdsnämnden. Hälso- och sjukvårdsnämnden; Paragrafen förklarades omedelbart justerad. Hälso- och sjukvårdsnämnden FÖRSLAG DATUM 2010-10-27 74 Styrtal till budget 2011 - Hälso- och sjukvården Beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden; 1. Antar hälso- och sjukvårdens förslag på styrtal till budget

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2010-08-31 LS-LED10-447 145 Styrtal 2010 för hälso- och sjukvården. Revidering Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen fastställer de reviderade

Läs mer

FÖRSLAG. 23 Delårsrapport Nämndens för habilitering och hjälpmedel beslut

FÖRSLAG. 23 Delårsrapport Nämndens för habilitering och hjälpmedel beslut Nämnden för habilitering och hjälpmedel FÖRSLAG DATUM DIARIENR 2010-09-22 HH-HOH10-098 23 Delårsrapport 2. 2010 Nämndens för habilitering och hjälpmedel beslut 1. Nämnden för habilitering och hjälpmedel

Läs mer

17/09 Bilaga 1 Avrapportering mål och specifika uppdrag 2009 Handikapp & Habilitering och Sjukresor Habilitering & Hjälpmedel och Sjukresor 1) Måluppfyllelse 3 Målet är helt uppfyllt (vid tidpunkten för

Läs mer

Årsredovisning för VOHJS nämnden 2011, Dnr VOHJS12-004

Årsredovisning för VOHJS nämnden 2011, Dnr VOHJS12-004 Årsredovisning för VOHJS nämnden 2011, Dnr VOHJS12-004 Version 120217 Årsredovisning för VOHJS nämnden 2011 Innehållsförteckning 1 Inledning 2 Nämndens uppdrag 3 Nämnden ansvarar för länets hjälpmedelsförsörjning

Läs mer

Nämnd/förvaltning: Hälso- sjukvården - Primärvården. Perspektiv/Mål Åtagande Styrtal Måltal Mätmetod

Nämnd/förvaltning: Hälso- sjukvården - Primärvården. Perspektiv/Mål Åtagande Styrtal Måltal Mätmetod Perspektiv/Mål Åtagande Styrtal Måltal Mätmetod Medborgare (patient, kund) Mål 1. Medborgare får tjänster av god kvalitet, känner sig delaktiga och blir respektfullt bemötta Primärvården ska bedriva patientfokuserad

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND DATUM DIARIENR 1999-03-26 VOS 99223 KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND Inledning Denna policy utgör en gemensam grund för att beskriva, följa upp och utveckla kvaliteten,

Läs mer

Gemensam värdegrund för. personalfrågor

Gemensam värdegrund för. personalfrågor Gemensam värdegrund för personalfrågor Det öppna landstinget för jämlik hälsa och levande kultur i en hållbar, livskraftig region Landstingets vision Värdegrunden utgår från Landstinget Sörmlands vision

Läs mer

Stockholms läns landstings Personalpolicy

Stockholms läns landstings Personalpolicy Stockholms läns landstings Personalpolicy Beslutad av landstingsfullmäktige 2010-06-21 1 2 Anna Holmberg, barnmorska från ord till verklighet Personalpolicyn stödjer landstingets uppdrag att ge god service

Läs mer

Förvaltningsbudget 2012

Förvaltningsbudget 2012 Förvaltningsbudget 2012 Gemensam nämnd för vård, omsorg och hjälpmedel Hjälpmedelscentralen Dnr HH-HOH 11-114 GNVO 11-024 Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Organisation...

Läs mer

Förändringar i styrtal - Karsudden.

Förändringar i styrtal - Karsudden. Förändringar i styrtal - Karsudden. som togs bort inför budget 2012 Att bedriva evidensbaserad behandling riktad mot riskbeteende. Att bedriva evidensbaserad vård riktad mot riskbeteende under öppenvårdsförhållanden.

Läs mer

Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2016-05-12 Dnr 16LS3265 BALANSERAT STYRKORT 2017 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstingsstyrelsen är Landstinget Västernorrlands ledande

Läs mer

FÖRSLAG. 34 Budget och verksamhetsplan 2012. Nämndens för habilitering och hjälpmedel beslut

FÖRSLAG. 34 Budget och verksamhetsplan 2012. Nämndens för habilitering och hjälpmedel beslut Nämnden för habilitering och hjälpmedel FÖRSLAG D A T U M D I A R I E N R Göran Gustavsson, 0155 24 58 66 2011-12-07 HH-HOH11-151 34 Budget och verksamhetsplan 2012 Nämndens för habilitering och hjälpmedel

Läs mer

Budget 2014 Verksamhetsstöd och service

Budget 2014 Verksamhetsstöd och service Till Landstingsdirektören CIRKULÄR E1213 Budget 2014 Verksamhetsstöd och service Vision För ett bra liv i ett attraktivt län Verksamhetsidé: Vår verksamhetsidé är att genom samverkan tillgänglighet och

Läs mer

Nämndens delårsrapport 1 2012

Nämndens delårsrapport 1 2012 Nämndens delårsrapport 1 2012 Gemensam nämnd för vård, omsorg och hjälpmedel Hjälpmedelscentralen Dnr HH-HOH 12-077 VOHJS 12-016 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Perspektiv... 4 2.1 Medborgare (patient,

Läs mer

Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifölls. Peter Linnstrand (V) yttrade sig.

Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifölls. Peter Linnstrand (V) yttrade sig. - PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2010-03-09 LS-LED07-558 23 Årsredovisning med funktionshinder. Motionssvar Ärendet behandlades. Landstingsfullmäktiges beslut Landstingsstyrelsens förslag bifölls. Yttrande Peter

Läs mer

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40, Bilaga nr 2 KF 4011 O Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,2010-05-04 l -! Övergripande vision och mål Herrljunga kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare som

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören inför 2008 Hälso- och sjukvårdsnämnden ger följande uppdrag till landstingsdirektören som ytterst ansvarig tjänsteman för hälso- och sjukvården.

Läs mer

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Fastställt i Regionstyrelsen 2019-08-29 Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Regionstyrelsen är Region Västernorrlands ledande politiska förvaltningsorgan.

Läs mer

Medarbetar- och ledarskapsprogram

Medarbetar- och ledarskapsprogram Medarbetar- och ledarskapsprogram Antagen av kommunfullmäktige 2018-01-29 Ansvarig förvaltning: Kommunledningskontoret Ansvarig tjänsteman: Personalchef Innehåll Välkommen till Vaggeryds kommun... 3 Vision

Läs mer

Verksamhetsplan RAR 2012 Dnr RAR12-04

Verksamhetsplan RAR 2012 Dnr RAR12-04 Samordningsförbundet RAR i Sörmland 1. Inledning RAR:s verksamhetsidé är att löpande erbjuda samverkansaktiviteter, processtöd samt utvärderingar som utarbetas gemensamt med medlemmarna. Omfattningen styrs

Läs mer

FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R VOHJS HU-HOH Beslutsunderlag 1. Patientsäkerhetsberättelse 2013

FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R VOHJS HU-HOH Beslutsunderlag 1. Patientsäkerhetsberättelse 2013 Gemensam nämnd för vård och omsorg och hjälpmedel FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R 2014-04-04 VOHJS14-021 HU-HOH13-052 12 Patientsäkerhetsberättelse 2013 för Hjälpmedelscentralen

Läs mer

Verksamhetsplan 2014

Verksamhetsplan 2014 Verksamhetsplan 2014 Habilitering & Hälsa E-post: habilitering@sll.se Telefon: 08-123 350 00 Habiliteringschef Carina Hjelm Datum: 2014-01-24 Diarienummer SLSO 2014-280 Värdegrund Verksamhetsbeskrivning

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 Sammanfattning Vår bedömning är att Hållbarhetsnämnden i stort bedrivit verksamhet utifrån fullmäktiges mål och beslut. Bedömningen är att årets bokslut

Läs mer

GRANSKNING AV LANDSTINGET SÖRMLANDS DELÅRSRAPPORT

GRANSKNING AV LANDSTINGET SÖRMLANDS DELÅRSRAPPORT GRANSKNING AV LANDSTINGET SÖRMLANDS DELÅRSRAPPORT 2013-08-31 BAKGRUND Revisorerna ska enligt kommunallagen bedöma om resultatet i den lagstadgade delårsrapporten är förenligt med de av fullmäktige fastställda

Läs mer

Personalpolicy. för Karlsborgs kommun

Personalpolicy. för Karlsborgs kommun Personalpolicy för Karlsborgs kommun Till dig som arbetar i Karlsborgs kommun... I din hand har du Karlsborgs kommuns personalpolicy. Den ska stödja en önskad utveckling av kommunen som attraktiv arbetsgivare.

Läs mer

Budget 2014 Landstingets kansli

Budget 2014 Landstingets kansli Budget 2014 Landstingets kansli Vision För ett bra liv i ett attraktivt län Verksamhetsidé: Genom ledning, stöd och service skapar vi tillsammans förutsättningar för största möjliga välfärd för invånarna.

Läs mer

Antal brukare som erhållit hjälpmedel

Antal brukare som erhållit hjälpmedel Antal brukare som erhållit hjälpmedel Barn respektive vuxna (oavsett hjälpmedlets grundansvar) De fyra senaste åren De fyra senaste tertialen 15000 10000 12880 13671 13938 11627 8000 7000 6000 5000 6648

Läs mer

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program Ett övergripande dokument för kommunens samtliga arbetsplatser i syfte med att skapa en ändamålsenlig

Läs mer

Likabehandling - handlingsplan 2013-2015

Likabehandling - handlingsplan 2013-2015 Likabehandling - handlingsplan 2013-2015 Vi vill motverka diskriminering av människor på grund av kön, könsöverskridande identitet, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder,

Läs mer

POLICY. Folkhälsa GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

POLICY. Folkhälsa GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING POLICY Folkhälsa 2017 2021 GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte och bakgrund... 3 1.1 Utmaningar och möjligheter för en god hälsa... 3 2. Definition... 4 3. Vision... 4 4. Mål... 4 5.

Läs mer

Policy. Personalpolicy för Luleå kommunkoncern

Policy. Personalpolicy för Luleå kommunkoncern Policy Personalpolicy för Luleå kommunkoncern 1 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd Giltighetstid Policy Personalpolicy för Luleå kommunkoncern 2016 Tills vidare vid beslut Dokumentansvarig Senast reviderad

Läs mer

Likabehandlingspolicy för Region Skåne

Likabehandlingspolicy för Region Skåne Likabehandlingspolicy för Region Skåne Ingen är vaccinerad mot diskriminering. Att reagera på det faktum att någon är annorlunda är naturligt. Det är när man börjar agera utifrån en rädsla för det som

Läs mer

Med Tyresöborna i centrum

Med Tyresöborna i centrum Med Tyresöborna i centrum 2 Innehåll Vår arbetsgivare 4 Personalpolicyn 5 Delaktighet och samverkan 6 Hälsa och arbetsmiljö 7 Jämställdhet och mångfald 8 Förbättring och utveckling 9 Lön, lönebildning

Läs mer

Budget för. Hälso- och sjukvårdsnämnden. Regionsjukhuset Karsudden (RSK)

Budget för. Hälso- och sjukvårdsnämnden. Regionsjukhuset Karsudden (RSK) Budget 2009 för Hälso- och sjukvårdsnämnden Regionsjukhuset Karsudden (RSK) 1. Sammanfattning RSK är en av landets största enheter för rättspsykiatrisk vård med 60 vårdplatser för Stockholms läns landsting,

Läs mer

Löpande granskning av intern kontroll Utveckling av styrkort

Löpande granskning av intern kontroll Utveckling av styrkort Revisionsrapport Löpande granskning av intern kontroll Utveckling av styrkort Landstinget Gävleborg Lars-Åke Ullström Hanna Franck Oktober 2011 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1. Inledning...

Läs mer

Bokslut 2014 Landstinget Blekinge

Bokslut 2014 Landstinget Blekinge Bokslut 2014 Landstinget Blekinge 1 2 Resultat 2014 Årets resultat + 49,2 mnkr Nettokostnadsutveckling 4,0 % 3 Engångskostnader 2014 Nedskrivningar fastigheter 48,6 mnkr Komponentredovisning 20,6 mnkr

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 Sammanfattning Vår bedömning är att Hållbarhetsnämnden i stort bedrivit verksamhet utifrån fullmäktiges mål och beslut. Bedömningen är att årets bokslut

Läs mer

Folkhälsopolicy för Stockholms läns landsting

Folkhälsopolicy för Stockholms läns landsting Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-10-28 1 (3) Handläggare: Cecilia Lindvall Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-11-22 Folkhälsopolicy 2017-2021 för Stockholms läns landsting Ärendebeskrivning

Läs mer

Granskning av Delårsrapport

Granskning av Delårsrapport Landstingets revisorer 2018-10-09 Rev/18029 Revisionskontoret Karin Selander Anders Marmon Johan Magnusson Granskning av Delårsrapport 2 2018 Rapport 12-18 1 2 Granskning av måluppfyllelsen i Delårsrapport

Läs mer

13 Fastställa riktlinjer för hjälpmedelsförskrivning för Stockholms läns landsting samt besluta om obligatorisk förskrivarutbildning HSN

13 Fastställa riktlinjer för hjälpmedelsförskrivning för Stockholms läns landsting samt besluta om obligatorisk förskrivarutbildning HSN 13 Fastställa riktlinjer för hjälpmedelsförskrivning för Stockholms läns landsting samt besluta om obligatorisk förskrivarutbildning HSN 2016-4403 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2016-4403

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014

VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014 VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014 Närvård I Uppsala län definieras närvård som det samverkansarbete inom hälso- och sjukvård och social omsorg som bedrivs mellan lanstinget och kommunerna. Syftet är

Läs mer

Nämndens delårsrapport, delår 2

Nämndens delårsrapport, delår 2 Nämndens delårsrapport, delår 2 Habilitering och Hjälpmedelsnämnden Dnr HH-HOH 11-116 Innehållsförteckning Sammanfattande analys... 3 Perspektiv... 5 Medborgare (patient, kund)... 5 Personal... 10 Förnyelse...

Läs mer

Planera, göra, studera och agera

Planera, göra, studera och agera 5 Planera, göra, studera och agera Mål- och resursplanen innehåller den beslutade visionen, inriktningsmål, förväntade resultat och ekonomiska förutsättningar. Därutöver finns lag, författning, åtaganden

Läs mer

Kvalitet och verksamhetsutveckling

Kvalitet och verksamhetsutveckling RIKTLINJER Kvalitet och verksamhetsutveckling Fastställd av regiondirektören Framtagen av regionstyrelseförvaltningen Datum 2019-06-18 Gäller 2019-2021 Version 2.0 God kvalitet har aldrig varit så viktigt

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Granskning av Delårsrapport

Granskning av Delårsrapport Landstingets revisorer 2014-10-20 Rev/14040 Revisionskontoret Susanne Kangas Anders Marmon Johan Magnusson Granskning av Delårsrapport 2 2014 Rapport 9-14 1 Granskning av måluppfyllelsen i Delårsrapport

Läs mer

Anmälan av slutlig budget 2017 för Stockholms läns landsting

Anmälan av slutlig budget 2017 för Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-11-16 Landstingsstyrelsen Anmälan av slutlig budget 2017 för Stockholms läns landsting Föredragande landstingsråd: Torbjörn Rosdahl

Läs mer

52 Resultathantering bokslut 2006, LF. Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige

52 Resultathantering bokslut 2006, LF. Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2007-04-02 LS-LED07-235 52 Resultathantering bokslut 2006, LF Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige 1. Det ackumulerade resultatet för landstingets

Läs mer

Förslag till Mål och Inriktningar för Ambulanssjukvården Halland 2013.

Förslag till Mål och Inriktningar för Ambulanssjukvården Halland 2013. 2012-10-09 Förslag till Mål och Inriktningar för Ambulanssjukvården Halland 2013. Innehållande Mål och inriktningar samt internbudget inklusive investeringsplan Ambulanssjukvården Halland utgörs av verksamheterna:

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013

Verksamhetsberättelse 2013 TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(1) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Lena Stengaard Administrativa enheten +46155247295 2014-02-07 HBN14-006-1 Ä R E N D E G Å N G Hållbarhetsnämnden M Ö T E S D A

Läs mer

Plan för kunskap och lärande. med kvalitet och kreativitet i centrum

Plan för kunskap och lärande. med kvalitet och kreativitet i centrum Plan för kunskap och lärande med kvalitet och kreativitet i centrum Förord Östersunds kommunfullmäktige har som skolhuvudman antagit denna plan. Med planen vill vi säkerställa att de nationella målen uppfylls.

Läs mer

Gemensamma 1. Verksamheten skall bygga på respekt för människor, deras självbestämmande och integritet.

Gemensamma 1. Verksamheten skall bygga på respekt för människor, deras självbestämmande och integritet. STRATEGISKA FOKUSOMRÅDEN Kompetensutveckling Mål, uppföljning och nyckeltal Barnperspektivet/stöd i föräldrarollen Förebyggande hälsoarbete Vårdtagare/Klient/ INRIKTNINGSMÅL Gemensamma 1. Verksamheten

Läs mer

Personalpolicy för Sollentuna kommun. www.sollentuna.se

Personalpolicy för Sollentuna kommun. www.sollentuna.se Personalpolicy för Sollentuna kommun www.sollentuna.se Vårt gemensamma uppdrag Sollentuna kommun växer och utvecklas. De som bor i vår kommun vill bygga bostäder, resa, idrotta, handla, låna böcker, cykla

Läs mer

Mål för arbetet med sociala investeringar

Mål för arbetet med sociala investeringar TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(5) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Åsa Ranung Folkhälsocentrum +46155245843 2014-02-20 HBN14-004-1 Ä R E N D E G Å N G Hållbarhetsnämnden M Ö T E S D A T U M Mål

Läs mer

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialberedningen Sammanträdesdatum 2014-11-12 64/71 44./. Bilaga. Handlingsplan psykiatrisk ohälsa I Norrbottens län finns sedan hösten 2013 en överenskommelse om samarbete

Läs mer

FÖRSLAG. Nämndens för habilitering och hjälpmedel beslut

FÖRSLAG. Nämndens för habilitering och hjälpmedel beslut Nämnden för habilitering och hjälpmedel FÖRSLAG DATUM DIARIENR 2011-06-13 HH-HOH11-082 LS-LED10-723 24 Yttrande över motionen om att ge nämnden för habilitering och hjälpmedel uppdraget att snarast ta

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting

Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting 2016 2021 BESLUTAD AV LANDSTINGSFULLMÄKTIGE 2016-11-15 (LS 2015-0998) Långsiktig och hållbar kompetens försörjning är en förutsättning för att

Läs mer

Trafiknämndens verksamhetsplan 2013

Trafiknämndens verksamhetsplan 2013 2012-11-08 Dnr TN 2012-49 Trafiknämndens verksamhetsplan 2013 - årsbudget - 2012-11-12 INNEHÅLLSFÖRTECKNING _Toc340145143 Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Årsbudget... 4 Bilaga 1: Resultaträkning,

Läs mer

Uppföljningsplan 2017

Uppföljningsplan 2017 Uppföljningsplan 2017 Styrande för uppföljning i samband med Region Skånes samlade delårsrapport och årsredovisning samt nämndernas verksamhetsberättelser. Beslutad av regionstyrelsen den 8 dec 2016 Inledning

Läs mer

Kvalitet inom äldreomsorgen

Kvalitet inom äldreomsorgen Revisionsrapport* Kvalitet inom äldreomsorgen Mora kommun Februari 2009 Inger Kullberg Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...3 2 Inledning och bakgrund...4 2.1 Revisionsfråga...5 2.2 Revisionsmetod...5

Läs mer

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna Detaljbudget 2019 Patientnämnderna UTKAST Beslutsunderlag 181101Patientnämnderna Dnr: PNN 2018-00089 Dnr: PNG 2018-00066 Dnr: PNS 2018-00065 Dnr: PNV 2018-00064 Dnr: PNÖ 2018-00066 Detaljbudget 2019 2019

Läs mer

FÖRSLAG 2016:102 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Anmälan av slutlig budget 2017 för Stockholms läns landsting

FÖRSLAG 2016:102 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Anmälan av slutlig budget 2017 för Stockholms läns landsting FÖRSLAG 2016:102 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Anmälan av slutlig budget 2017 för Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting 58 Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 9/2016 Tisdagen den 22

Läs mer

Mångfaldsplan 2015-2017 för Habilitering & Hjälpmedel med handlingsplan.

Mångfaldsplan 2015-2017 för Habilitering & Hjälpmedel med handlingsplan. H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Charlotte Lindholm 2014-11-24 Mångfaldsplan 2015-2017 för Habilitering & Hjälpmedel med handlingsplan. Inledning Syftet med en övergripande mångfaldsplan

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte... 3 2. Tillämpning... 3 3. Definition... 4 3.1 Avgränsningar... 4 3.2 Beroenden till andra processerv... 4 4. Nuläge... 4

Läs mer

Budget 2013 Regional utveckling Utbildning

Budget 2013 Regional utveckling Utbildning Budget 2013 Regional utveckling Utbildning Vision För ett bra liv i ett attraktivt län Verksamhetsidé Genom kultur och kunnande, lust och lärande skapa ett rikt liv i en kreativ region Perspektiv med strategiska

Läs mer

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06 Landstinget i Kalmar Län Utvecklings- och Folkhälsoenheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-01-11 Landstingsstyrelsen Diarienummer 150054 Sida 1 (1) Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag

Läs mer

Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i årsredovisningen 2013

Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i årsredovisningen 2013 Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i årsredovisningen 2013 Rapport nr 37/2013 April 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 2. Inledning...

Läs mer

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb!

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska programmet är att tydliggöra

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Våra fem servicelöften. Hörsel Syn Tolk

VERKSAMHETSPLAN Våra fem servicelöften. Hörsel Syn Tolk Hörsel Syn Tolk VERKSAMHETSPLAN 2017-2018 Våra fem servicelöften 1. Det är lätt att få kontakt med oss. Vår information är korrekt och lätt att förstå. 2. Våra väntrum erbjuder möjlighet till personlig

Läs mer

47/16 Kvartalsrapport september 2016 Dammsdal

47/16 Kvartalsrapport september 2016 Dammsdal Nämnden för kultur utbildning och friluftsverksamhet PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(1) D A T U M D I A R I E N R 2016-12-08 KN-DAM16-0082-2 47/16 Kvartalsrapport september 2016 Dammsdal Diarienummer: KN-DAM16-0082

Läs mer

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun ÄNGELHOLMS KOMMUN Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Öppenhet Omtanke Handlingskraft Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Personalpolicyn är ett övergripande idé- och styrdokument som gäller

Läs mer

Överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa - mellan kommuner och landsting i Norrbottenslän

Överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa - mellan kommuner och landsting i Norrbottenslän Överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa - mellan kommuner och landsting i Norrbottenslän För vem? Barn och unga 0-25 år som har eller riskerar att utveckla psykisk ohälsa och sjukdom Personer

Läs mer

Delårsrapport jan-mars 2007 Lunnevads folkhögskola

Delårsrapport jan-mars 2007 Lunnevads folkhögskola Delårsrapport jan-mars 2007 Lunnevads folkhögskola Vision MEDBORGAR FÖRNYELSE PROCESS MEDARBETAR EKONOMI PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET Strategier Framgångsfaktorer Nyckelindikatorer

Läs mer

Verksamhetsplan med budget

Verksamhetsplan med budget Diarienummer: Verksamhetsplan med budget 2015-2017 Nämnden för Kultur, utbildning och friluftsverksamhet Dammsdal Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Inledning Verksamhetens

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1 Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

Granskning av Delårsrapport 2 2015

Granskning av Delårsrapport 2 2015 Landstingets revisorer 2015-10-14 Rev/15036 Revisionskontoret Karin Selander Anders Marmon Johan Magnusson Granskning av Delårsrapport 2 2015 Rapport 4-15 1 Granskning av måluppfyllelsen i Delårsrapport

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! FOTO: SCANDINAV/SCANDINAV BILDBYRÅ 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska

Läs mer

Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08)

Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08) Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08) LANDSTINGET KRONOBERG 2005-10-28 2 (7) 1 Finansiella ramar Finansiering av tidigare beslutade driftkostnadsramar föreslås grundat

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2010-08-31 LS-LED10-446 144 Avsiktsförklaring och överenskommelse mellan länets kommuner och Landstinget Sörmland om stöd till ett långsiktigt förbättringsarbete

Läs mer

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf 129 www.upplands-bro.se Vårt gemensamma uppdrag Vår personalpolicy beskriver våra grundläggande värderingar och samspelet mellan arbetsgivare och medarbetare.

Läs mer

Dnr Vårdcentralen Söderköping Verksamhetsplan 2013 Inklusive årsbudget

Dnr Vårdcentralen Söderköping Verksamhetsplan 2013 Inklusive årsbudget 2012 10 17 Dnr 2012 110 Vårdcentralen Söderköping Verksamhetsplan Inklusive årsbudget Innehållsförteckning Vision (och verksamhetsidé) 1 Medborgar kundperspektivet 2 Processperspektivet 2 Medarbetarperspektivet

Läs mer

Dnr KK12/384 POLICY. Personalpolicy. för Nyköpings kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2012 12 11

Dnr KK12/384 POLICY. Personalpolicy. för Nyköpings kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2012 12 11 Dnr KK12/384 POLICY Personalpolicy för Nyköpings kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2012 12 11 Dnr KK12/384 2/6 Personalpolitisk viljeinriktning Nyköpings kommun är en attraktiv arbetsgivare som behåller

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Per-Olov Gustafsson Ledning (Landstingets ledningsstab) +46155247636 2013-02-20 LS-LED13-120-1 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsens

Läs mer

Personalpolitiskt Program

Personalpolitiskt Program Personalpolitiskt Program Landskrona kommuns personalpolitiska målsättning Kommunens personalpolitik är ett strategiskt medel för att kunna ge kommunens invånare omvårdnad, utbildning och övrig samhällsservice

Läs mer

GRANSKNINGSREDOGÖRELSE ÅR 2014 FÖR FOLKTANDVÅRDEN SÖRMLAND AB

GRANSKNINGSREDOGÖRELSE ÅR 2014 FÖR FOLKTANDVÅRDEN SÖRMLAND AB GRANSKNINGSREDOGÖRELSE ÅR 2014 FÖR FOLKTANDVÅRDEN SÖRMLAND AB Sammanfattning Jag bedömer sammantaget att bolagets verksamhet i allt väsentligt har skötts på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt

Läs mer

Mål för gemensam hälso- och sjukvårdspolitik

Mål för gemensam hälso- och sjukvårdspolitik Mål för gemensam hälso- och sjukvårdspolitik 2014-2025 landstinget_14_1okt_a5.indd 1 2014-11-26 14:12 Förord Hälsa Tillsammans för en bättre hälsa Region Jämtland Härjedalen och länets kommuner är överens.

Läs mer

Dnr2014-00048. Delårsrapport Januari-oktober 2014 Katastrofmedicinskt Centrum 2014-11-25. Bild

Dnr2014-00048. Delårsrapport Januari-oktober 2014 Katastrofmedicinskt Centrum 2014-11-25. Bild Delårsrapport Januari-oktober 2014 Katastrofmedicinskt Centrum Dnr2014-00048 2014-11-25 Bild Innehållsförteckning Produktionsenhetschefens reflektion 1 Fördjupad ekonomisk analys 2 Bilaga 1: Helårsbedömning

Läs mer

Delårsrapport jan-okt 2009 Upphandlingscentrum

Delårsrapport jan-okt 2009 Upphandlingscentrum Delårsrapport jan-okt 2009 Upphandlingscentrum Vision MEDBORGAR FÖRNYELSE PROCESS MEDARBETAR EKONOMI PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET Strategier Framgångsfaktorer Nyckelindikatorer

Läs mer

Samverkan mellan kommun och landsting avseende vården av psykiskt funktionshindrade

Samverkan mellan kommun och landsting avseende vården av psykiskt funktionshindrade Revisionsrapport* Uppföljning avseende granskning av Samverkan mellan kommun och landsting avseende vården av psykiskt funktionshindrade Bollnäs Kommun Februari 2007 Margaretha Larsson *connectedthinking

Läs mer

Samordningsförbundet RAR i Sörmland

Samordningsförbundet RAR i Sörmland Samordningsförbundet RAR i Sörmland 1. Inledning RAR:s verksamhetsidé är att löpande erbjuda samverkansaktiviteter, processtöd samt utvärderingar som utarbetas gemensamt med medlemmarna. RAR ska stödja

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2017 för nämnd och bolag

Verksamhetsplan 2014-2017 för nämnd och bolag Bilaga 4 Verksamhetsplan - för nämnd och bolag Omvårdnadsnämnd 1 Mål inom respektive perspektiv 1.1 Medborgare och kunder Omvårdnadsnämnden har nöjda kunder som erbjuds god service och möjlighet till inflytande,

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program 1 (7) Typ: Program Giltighetstid: Tills vidare Version: 2.0 Fastställd: KF 2010-04-20, 18 Uppdateras: 2015 Styrdokument för personalarbetet på samtliga arbetsplatser i Strömsunds kommun. Strömsunds kommun

Läs mer

Delårsrapport 1 januari - 30 juni 2014

Delårsrapport 1 januari - 30 juni 2014 Datum 2014-08-29 ~~ ~, Antal sidor REGIONFÖRBUNDET JÖNKÖPINGS LÄN 1(2) Delårsrapport 1 januari - 30 juni 2014 Kommentarer till det ekonomiska utfallet Det ekonomiska utfallet för det första halvåret 2014

Läs mer

Granskning av Delårsrapport

Granskning av Delårsrapport Landstingets revisorer 2016-10-18 Rev/16032 Revisionskontoret Karin Selander Anders Marmon Johan Magnusson Granskning av Delårsrapport 2 2016 Rapport 11-16 1 Granskning av måluppfyllelsen i Delårsrapport

Läs mer

Kvalitets och värdegrundsdeklaration

Kvalitets och värdegrundsdeklaration s och värdegrundsdeklaration på Fogdaröd: I vårt dagliga arbete på Fogdaröd strävar vi alltid efter att brukare, boende och elever med sina företrädare och anhöriga ska uppleva att vi med överlägsen yrkeskompetens

Läs mer

Kvalitetspolicy. Antagen av kommunfullmäktige 2012-10-29

Kvalitetspolicy. Antagen av kommunfullmäktige 2012-10-29 Kvalitetspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2012-10-29 Kvalitetspolicy för Köpings kommun Kvalitetspolicyn ingår i kommunens styrmodell inom ramen för kommunfullmäktiges policy för verksamhets- och ekonomistyrning.

Läs mer