Verksamhetsplan med budget

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplan med budget"

Transkript

1

2

3 Diarienummer: Verksamhetsplan med budget Nämnden för Kultur, utbildning och friluftsverksamhet Dammsdal Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet

4 Inledning Verksamhetens uppdrag Vision "Det öppna landstinget - För jämlik hälsa och levande kultur i en hållbar, livskraftig region" är landstinget Sörmlands övergripande vision. För Habilitering- och Hjälpmedelsförvaltningen konkretiseras denna enligt följande; "Att personer med funktionsnedsättningar är aktiva, gör sina egna val och är delaktiga i samhället". Förvaltningens uppdrag är att utöver den hälso- och sjukvård som erbjuds inom primärvården och den sjukhusanslutna vården besitta fördjupad kunskap inom funktionshinderområdet till stöd för personer med funktionsnedsättning. Genom kompenserande, stödjande och utvecklande insatser skapas förutsättningar för självständighet och ett aktivt liv för personer med funktionsnedsättningar. Individens behov ses ur ett helhetsperspektiv, samtidigt som individens möjligheter och styrkor utvecklas och synliggörs. Förvaltningen ska: Dammsdal arbeta effektivt och professionellt följa forskning och utveckling erbjuda ett tydligt utbud av tjänster ha ett utvecklat samarbete med vårdgrannar fungera som en kunskapsbas gentemot andra aktörer. Dammsdal erbjuder skola och boende för ungdomar med autismspektrumtillstånd. Ungdomarna, i åldrarna år, kommer från olika delar av landet och befinner sig på olika utvecklingsnivåer. Målet med verksamheten är att eleverna, utifrån sina förutsättningar, efter avslutad skolgång ska kunna leva ett så självständigt liv som möjligt. Såväl skola som boende tillämpar ett arbetssätt med tydliggörande pedagogik. Tillsammans med eleven upprättas en individuell utvecklingsplan för boendet samt studieplan och utvecklingsplan för arbetet i skolan. Verksamheten bedrivs i Vingåker. Finansiering Dammsdal är intäktsfinansierad och säljer tjänster till självkostnadspris till kommuner i Sverige. Styrprinciper Landstinget Sörmland tillämpar balanserad styrning som styrmodell. Den balanserade styrningen syftar till att utveckla en helhetssyn på verksamheten, skapa kunskap och förståelse för verksamheternas uppdrag samt skapa förutsättningar för delaktighet och ansvarstagande. Modellen ger också möjlighet att styra mot och följa upp de landstingsövergripande mål som Landstingsfullmäktige fastställt som strategiskt viktiga. Nämnden för Habilitering och Utbildning, Verksamhetsplan med budget (12)

5 Landstingsfullmäktige har beslutat om ny politisk organisation att gälla från Nämnden för Habilitering och utbildning upphör och Dammsdal överförs till nämnden för Kultur, utbildning och friluftsverksamhet. Nämnden för Habilitering och Utbildning avses fatta beslut om en sammanhållen verksamhetsplan för nu gällande verksamhetsområde och överlämnar verksamhetsplan för Dammsdal till nämnden för Kultur, utbildning och friluftsverksamhet för fastställande i enlighet med den nya politiska organisationen. Med utgångspunkt från Landstingsfullmäktiges beslut om Mål och budget 2015 med tillhörande flerårsplan för fattar nämnden för Kultur, utbildning och friluftsverksamhet beslut om 2015 års balanserade styrning för Dammsdal, med åtaganden, indikatorer och målvärden vilka redovisas i denna verksamhetsplan med budget. Förändringar under planperioden Ett ökat fokus på brukarens rättigheter visar sig via ändringar i diskrimineringslagen från första januari Otillgänglighet för personer med funktionsnedsättning blir därmed en diskrimineringsgrund. Enligt regeringsförklaringen i oktober 2014 ska personer med funktionsnedsättning ha möjlighet att verka i vardagen på lika villkor vad gäller delaktighet och tillgänglighet. Tekniska lösningar i vår vardag utvecklas ständigt och tekniken används alltmer i undervisning och för olika vardagsärenden. En utmaning är att bibehålla hög kompetens hos medarbetare inom området, för att de ska kunna vara ett stöd till eleverna. Det är också av största vikt att samhällstjänster som digitaliseras är tillgängliga för alla. Dammsdal tar emot elever med svår autism från hela landet. Under senare år har elevernas placering inletts allt högre upp i åldrarna, inte sällan i slutet av grundskolan eller i början av gymnasietiden. Parallellt med detta noteras, att de elever som placeras har en allt mer komplex problematik med inslag av andra neuropsykiatriska problem. Sannolikt hänger detta samman med att kommunerna tvingas göra allt hårdare prioriteringar innan en placering på Dammsdal blir aktuell. Sammantaget leder detta till svängningar i elevunderlaget med ekonomiska konsekvenser som ställer allt högre krav på en aktiv marknadsföring och flexibilitet avseende antal anställda beroende av elevernas problematik och beläggningsgrad. Nämnden för Habilitering och Utbildning, Verksamhetsplan med budget (12)

6 Intern kontroll Syftet med internkontroll är att säkerställa att det finns ändamålsenliga och dokumenterade rutiner samt att kontroller om rutinerna följs för respektive kontrollområde. Det ingår också att granska om rutinerna är relevanta. Det innebär att kontrollen inte syftar till att bedöma om målen uppnås, utan om systemet med rutiner fungerar för att mäta och nå målen. Internkontrollen utgör en del i verksamheternas kvalitetsarbete med ständiga förbättringar där åtaganden och indikatorer i verksamhetsplanen också ingår. Metod De övergripande perspektiven i landstingets budget ligger som bas och kontrollområdena har sorterats efter perspektiven. För miljöperspektivet sker kontrollarbetet i miljöledningssystemet med interna revisioner via landstingets miljöenhet. Förvaltningens chefer har deltagit i framtagandet och formulering av kontrollområden. För att prioritera mellan tänkbara kontrollområden har en bedömning gjorts av vilka områden som är mest angelägna att ta med i planen. Bland annat har en riskanalys gjorts där sannolikhet respektive konsekvens av att rutiner inte följs har bedömts. För genomförandet av kontrollen kommer enhetscheferna att engageras i kontrollarbetet genom att de granskar varandras verksamheter, utanför sina ordinarie verksamhetsgränser. För 2015 används samma kontrollområden som föregående år på grund av att det finns behov av samma kontroll inom flera enheter samt för att följa upp identifierade brister vid föregående kontroll. Arbetssättet är etablerat inom förvaltningen sedan flera år. Resultatet av internkontrollen kommer att redovisas vid 2015 års rapporteringstillfällen. Internkontrollplan 2015 Medborgarperspektivet Är verksamhetens riktlinjer för hur dokumentation ska ske avseende elev kända? Följs riktlinjerna? Personalperspektivet Följs justeringar av stämplingar, högt respektive lågt flextidssaldo, av närmaste chef? Vilka åtgärder vidtas vid avvikelser? Process- och förnyelseperspektivet Är den metodik som finns för att dokumentera, prioritera, kommunicera pågående utvecklingsarbete ändamålsenlig? Ekonomiperspektivet Finns rutiner för att föra och kontrollera körjournaler för verksamhetens fordon? Nämnden för Habilitering och Utbildning, Verksamhetsplan med budget (12)

7 Perspektiv Medborgarperspektivet Strategiskt mål: Landstinget bidrar till god livskvalitet, en jämlik hälsa samt en livskraftig och levande region genom verksamheter med god kvalitet, tillgänglighet, öppenhet, respektfullhet och delaktighet Åtagande: Våra elever känner sig delaktiga vid planering och är nöjda med de insatser som ges. Förvaltningens uppdrag är att genom ett fördjupat och specialiserat stöd bidra till att personer med funktionsnedsättning kan leva ett liv med hög grad av delaktighet och självständighet. Genom den fördjupade kunskap inom funktionshinderområdet som verksamheterna besitter erbjuds elever med svår autism en anpassad skolgång som förbereder eleven inför vuxenlivet. Elevens individuella plan utgör grunden för de insatser som ges. Varje elev ska så långt det är möjligt vara delaktig i de mål som sätts, samt de insatser som planeras. Mål och insatser dokumenteras i en individuell plan. Anhöriga och andra i elevens närhet ses som resurser, som kan bidra vid planering och genomförande av insatser. Bemötandet av enskild individ skall kännetecknas av ömsesidighet, respekt och tolerans. Information som ges skall vara såväl lättillgänglig som förståelig och relevant. Elevers och kunders nöjdhet med de insatser som ges följs upp. Andel köpare som upplever delaktighet vid planering av insatser för sin elev. 90 % Åtagande: Vi är medvetna om människors olikheter och förutsättningar och arbetar aktivt för att främja jämlik hälsa och god livskvalitet. Alla människors lika värde betonas i Landstinget Sörmlands vision och värdegrund. Mångfald skall respekteras och diskriminering aktivt motverkas. Alla elever som får del av Dammsdals insatser skall känna sig respekterade och välkomna, vilket förutsätter god kunskap om diskrimineringslagstiftning, grunder för diskriminering samt olika gruppers livsvillkor och behov. Verktyg behövs för att kunna genomföra konsekvensanalyser i samband med att beslut fattas utifrån ett antal perspektiv; barn, funktionsnedsättning, kön, könsöverskridande identitet eller etnicitet. Den upplevda ohälsan bland personer med funktionsnedsättning är betydligt högre än befolkningen i allmänhet. I syfte att förbättra hälsoläget för målgruppen behöver verksamheten stärka det förebyggande och hälsofrämjande arbetet inom områdena kost, motion och övrig livsstil. Kvinnor och barn med funktionsnedsättning är en särskild utsatt och sårbar grupp för våld i nära relationer. Verksamheten har därför ett tydligt ansvar för att Nämnden för Habilitering och Utbildning, Verksamhetsplan med budget (12)

8 upptäcka, samverka och hänvisa till rätt instans vid misstanke om våld. Definitionen av vad som är livskvalitet varierar mellan individer och har ofta en stark koppling till individens förväntningar på hur vardagen skall gestalta sig. En viktig förutsättning för upplevelsen av god livskvalitet är eleven kan och får vara delaktig vid formulering och planering av mål. De mål som formuleras bör vara möjliga att nå samt uttryckas i termer av aktivitet och eller delaktighet inom ett specificerat livsområde. De insatser som sedan planeras skall verka för en hög grad av måluppfyllelse. På Dammsdal skapas förutsättningar för elevernas förståelse, reflektion och analys över sina egna förmågor och svårigheter genom att föra s.k. Sokratiska samtal, vilket innebär att man arbetar med en öppen dialog som utvecklar elevernas tänkande. De insatser som ges skall utgå från elevens förutsättningar och behov och vara av god kvalitet med nödvändiga avvägningar mellan önskemål, förväntningar och behov. För att säkerställa kvalitet på de insatser som ges är det angeläget att bästa tillgängliga kunskap och befintlig evidens inom verksamhetens områden fångas upp och tillämpas. Prioriterade kvalitetsområden för Dammsdal under innevarande läsår är att stärka elevernas närvaro i skolan, kompetensförsörjning av lärare, utnyttjande av modern teknik i skolarbetet samt utvecklad dokumentation i såväl skola som boende. Förvaltningen har såsom specialresurs inom området funktionshinder ett särskilt ansvar för kunskapsspridning inom området, såväl till eleven själv som till dess nätverk och angränsande verksamheter som också ger insatser. Genom att öka andra verksamheters kunskap om funktionsnedsättningar och dess konsekvenser ökar också förutsättningarna för ett bra mottagande och goda insatser till eleverna oavsett aktör. Andel elever som utifrån den individuella utvecklingsplanen i skolan uppnått överenskomna mål. Andel elever som utifrån den pedagogiska planen i skolan uppnått överenskomna mål. 85 % 100 % 90 % Nämnden för Habilitering och Utbildning, Verksamhetsplan med budget (12)

9 Personalperspektivet Strategiskt mål: Landstinget är en attraktiv arbetsgivare med kompetenta och engagerade medarbetare som deltar aktivt i utvecklingen av verksamheten. Åtagande: Vi arbetar systematiskt för att säkerställa verksamheternas kompetensförsörjning. Att ha medarbetare med rätt kompetens är avgörande för verksamheten. Det kräver framförhållning för framtida pensionsavgångar, förändringsbehov och behov av kompetensutveckling. För att kunna göra det behöver vi säkerställa att vi efterfrågar den kunskap och kompetens vi verkligen behöver. Förvaltningen kommer att under 2015 arbeta aktivt med kompetensförsörjningsplaner för respektive verksamhet samt ytterligare utveckla rekryteringsprocessen. På Dammsdal har behov av att höja utbildningsnivån vid rekrytering av behandlingspersonal identifierats. Det ställs allt högre krav på medarbetarna vad gäller t.ex. dokumentation och förmåga att uttrycka sig verbalt vid samrådsmöten samt kontakt med boende och skolköpare. Vid nyrekryteringar framöver kommer därav högre krav på högskolekompetens att ställas. Alla medarbetare på Dammsdal får internutbildning i autism och det pedagogiska arbetssättet, årlig handledning och föreläsningar av experter inom området. I samband med medarbetarsamtalet görs en överenskommelse om vad medarbetaren behöver för vidareutveckling i form av kompetenshöjning. Dammsdal har ibland svårigheter att möta elever med specifika beteendeproblem. Det kan handla om utåtagerande eller självdestruktivitet men också svårigheter att vistas tillsammans med andra elever. För att kunna möta även dessa elever kommer Dammsdal att utse en specialgrupp bland medarbetare. Dessa ska ha goda kunskaper i autism och erfarenhet av elever med svåra beteendeproblem. Gruppen ska på kort varsel kunna lämna sina ordinarie arbetsuppgifter för att under perioder arbeta tillsammans med specifika elever. Det finns också behov av att hitta en ny form av specialanpassat boende som ligger enskilt ska lärare som undervisar i grundskola och gymnasieskola ha utbildning i de ämnen de undervisar i för att kunna sätta betyg. Under 2015 ska även alla lärare ha lärarlegitimation. Samma regler gäller för särskolan men där finns det en tidsfrist fram till Rektor på Dammsdal har gjort en planering för att tillgodose att de nya lagarna efterlevs och att kompetensförsörjningen framåt ska säkras. Förvaltningen har sedan 2012 arbetat systematiskt med projektet "Arbetsglädje och Stolthet" där syftet är att alla ska känna arbetsglädje samt känna stolthet att jobba inom Habilitering & Hjälpmedel och Landstinget Sörmland. Den senaste medarbetarenkäten 2013 visade att vi har lyft oss på totalen när det gäller ledarskap och mål och roll. I slutet av november 2014 kommer en ny medarbetarenkät och resultatet av den kommer att kommuniceras och arbetas vidare med under våren Andel lärare som har rätt kompetens för sitt uppdrag. 100 % Nämnden för Habilitering och Utbildning, Verksamhetsplan med budget (12)

10 Åtagande: Vi tar initiativ till och arbetar aktivt för att skapa förutsättningar för god arbetsmiljö och god hälsa. Hälsofrämjande arbetsplats är ett utvecklingsområde inom ramen för "Arbetsglädje och Stolthet". Under 2014 har hälsoinspiratörer utsetts inom alla verksamheter inom förvaltningen och ett övergripande nätverk för hälsoinspiratörer inom förvaltningen kommer att utvecklas i syfte att inspirera varandra till olika typer av hälsofrämjande aktiviter. Vidare pågår ett arbete i samverkan med det lokala verksamhetsrådet att förbättra och förtydliga medarbetar- och lönesamtal genom att revidera förvaltningens lönekriterier samt stöd för medarbetarsamtal. Dammsdal har hög sjukfrånvaro och detta har analyserats på olika sätt för att försöka finna mönster och orsaker. Olika insatser planeras för att stärka medarbetare i deras professionella förhållningssätt. Arbetet är ofta mycket psykiskt påfrestande och ställer stora krav på mental stabilitet och erfarenhet. Åtgärder som är planerade är utbildning i att lära sig att hantera utmanande beteende genom lågaffektivt bemötande, en föreläsning för all personal i mental träning och positivt tänkande, kamratstöd som komplement till stöd från ledning och företagshälsa. Andra stödåtgärder för att minska sjukskrivningstalet kommer också att utvecklas och tillämpas såsom att utveckla rutiner vid sjukskrivning samt tidigare kontakt vid upprepad sjukfrånvaro. Andelen utannonserade tillsvidaretjänster som avser heltid 93 % 100 % Sjukfrånvarotid i relation till ordinarie arbetstid. Max 4,5 % 4,0 % år 2019 Andel anställda som haft färre än sex sjukdagar under de senaste 12 månaderna. Minst 60 % Åtagande: Delaktighet, Respekt och Ansvar genomsyrar chefers och medarbetares förhållningssätt Förvaltningens arbete med "Arbetsglädje och Stolthet" och de utvecklingsområden (ledarskap, medarbetarskap, kommunikation, mål och roll, hälsofrämjande arbetsplats) som förvaltningen på olika sätt har arbetat med, kommer under slutet av året gå in i en ny fas Som en del i att utveckla ledarskapet och kommunikationen har alla chefer genomgått ett fyradagars ledarskapsprogram "Klart ledarskap". Alla medarbetare har arbetat med värdegrundsfrågor och under 2015 kommer alla medarbetare erbjudas en endagsutbildning i "Stolt medarbetarskap" som bygger på ledarskapsprogrammet "Klart ledarskap". Utifrån den kunskapen och fortsatt träning önskar förvaltningen uppnå ett stolt ledarskap och medarbetarskap som genomsyras av våra värdeord; Delaktighet, Respekt och Ansvar. Andelen engagerade medarbetare (HME index) 85 % 90 % år 2019 Nämnden för Habilitering och Utbildning, Verksamhetsplan med budget (12)

11 Andelen medarbetare som skulle rekommendera andra att söka till arbetsplatsen Minst 85 % Index för målkvalitet index 70 Index för ledarskap. index 70 Process- och förnyelseperspektivet Strategiskt mål: Landstinget levererar effektiva och säkra tjänster genom tydliga processer, ständiga förbättringar och samverkan Åtagande: Vi arbetar aktivt med ständig förbättring utifrån evidens och beprövad erfarenhet med syfte att ha kundorienterade, standardiserade och enkla processer. Verksamhetens arbete för att ständigt utveckla processer och arbetssätt är viktigt för att öka kvalitet och effektivitet. Fortsatt genomgång av processer, såväl förvaltningsövergripande som på verksamhetsnivå, kommer att göras och kartlagda processer införs i ledningssystemet för kvalitet det vill säga "vårt arbetssätt". Arbete återstår med att standardisera så långt det är möjligt, samt att förenkla och effektivisera vissa delar. Insatser ska prioriteras så att resurserna kommer många till del och det ska säkerställas att tillgängliga resurser används för att uppnå bästa resultat. En målsättning på Dammsdal är att varje elev ska, utifrån sina förutsättningar, kunna medverka i upprättandet av sin individuella plan. Det kräver vidareutveckling av verktyg för att kunna planera tillsammans med varje individ. Planen är att ta fram ett grundmaterial som kan individualiseras utifrån de olika nivåerna eleverna befinner sig på. För att förbereda och hjälpa köpande kommuner att ta tillvara tiden på Dammsdal med de strategier och hjälpmedel som eleven har använt sig av, finns tanken att utveckla ett "hemflyttningspaket" som varje elev får med sig hem. "Paketet" ska innehålla framförallt pedagogiska hjälpmedel som eleven använt men även strategier i vardagen och information om vilket bemötande eleven behöver Andel elever som medverkar i upprättande av sin plan. 100 % Vi marknadsför våra tjänster såväl internt som externt. Dammsdal måste fortsätta att marknadsföra sin unika kompetens för kommuner runt om i Sverige. Marknadsföringen sker framför allt genom deltagande på konferenser och mässor. En utveckling av hemsidan kommer att göras Nämnden för Habilitering och Utbildning, Verksamhetsplan med budget (12)

12 Miljöperspektivet Strategiskt mål: Landstinget bedriver ett hållbart och effektivt miljöarbete fokuserat på att minimera miljöbelastning och förebygga föroreningar genom arbete med de betydande miljöaspekterna Åtagande: Våra prioriterade miljöaspekter för 2015 är energianvändning och transporter. Miljömedvetenheten inom verksamheten är god och samarbetet med förvaltningens miljösamordnare är väletablerat. Det finns miljöombud utsedda inom enheterna och miljöronder genomförs. Ett fokusområde under 2015 är minskad elanvändning på Dammsdal. Olika aktiviteter planeras för minskad elanvändning såsom genomgång av skriften "Stoppa onödan" för att öka kunskapen om små åtgärder som kan ge god effekt. Ett annat område som fokuseras kommande år är transporter och då främst i form av aktiviteter såsom samåkning, kurs i sparsam körning och användning av allmänna kommunikationer i möjligaste mån. Användning av alternativa mötesformer är etablerat inom verksamheterna sedan tidigare och används i hög utsträckning. Eleverna på Dammsdal ska erbjudas miljöutbildning i skolan på den nivå som de befinner sig. Energianvändandet på Dammsdal ska minska. Andel elever och kursdeltagare som erbjudits grundläggande miljöutbildning som en del av sin utbildning Ska år 2018 vara 100 % Nämnden för Habilitering och Utbildning, Verksamhetsplan med budget (12)

13 Ekonomiperspektivet Strategiskt mål: Landstinget har en stark ekonomi i balans Åtagande: Nämnden har en stabil ekonomi med en ändamålsenlig användning av resurser. Nämnden lägger för Dammsdal, en budget i balans. Av det anslag Landstingsfullmäktige anvisat till verksamhetsområde Habilitering och Hjälpmedel har medel avsatts för förvaltningsgemensamma aktiviteter där även Dammsdal omfattas. De investerings ramar som anvisats för framgår av nedanstående tabell Investeringsram, utrustning Utgångspunkten för den balanserade budgeten utgörs av en i grunden stabil ekonomi. Dammsdal har kunnat redovisa ekonomiska överskott de senaste åren. Detaljerad budget samt investeringsplan kommer Nämnden för kultur, utbildnings- och friluftsverksamhet i enlighet med gällande planeringsreglemente att informeras om vid sitt första sammanträde Dammsdal har de senaste åren sett stora svängningar i elevunderlaget. Det har dock hela tiden funnits efterfrågan på platser vilket inneburit att Dammsdal kunnat bibehålla en fortsatt hög beläggningsgrad. Verksamhetsåret 2015 har planerats utifrån en förväntad beläggningsgrad på 90 %. Det finns idag kö till platserna. Till terminsslut efter vårterminen är beräkningen för närvarande att mellan 8-10 elever kommer att avsluta sin skolgång och som föregående år kommer det att vara färre elever inskrivna under sommaren. Aktiviter pågår ständigt och för att "marknadsföra" Dammsdal och dess kapacitet och kompetens, vilket innebär att frekventa förberedande förfrågningar från potentiella köpare fortsätter att komma in. Verksamhetens ekonomiska planering inför 2015, då inkluderat en overheadkostnad till Landstinget på 2,2 mkr, samt med en 90 procentig beläggningsgrad, är dock uppbyggd med ett förväntat resultat i balans mellan intäkter och kostnader. Avvikelse mot budgeterat resultat i tkr 0 0 eller positivt Beläggningsgrad Dammsdal. 90 % Nämnden för Habilitering och Utbildning, Verksamhetsplan med budget (12)

14 Resultaträkning Tkr Verksamhetens intäkter Anslag Undervisning Dammsdal Bokslut 2013 Budget 2014 Prognos 2014 Budget 2015 Plan 2016 Plan Boende Dammsdal Övriga intäkter Summa verksamhetens intäkter Verksamhetens kostnader Personalkostnader Köpt verksamhet Lokalkostnader Övriga kostnader Avskrivningar Summa verksamhetens kostnader Finansiella intäkter Finansiella kostnader Årets resultat Prognos 2014 är hämtad från delårsrapport 2 per augusti. Budget 2015 bygger på landstingsbudgetens uppräkningsfaktorer, underlag från centrala ekonomiutvecklingsenheten, antagande från interna leverantörer, samt verksamhetsvisa bedömningar om kostnads- och intäktsutvecklingen under planperioden. Budgeten är verksamhetsvis sammanställd utifrån en "building up princip". Rapportplan Landstingsstyrelsen ska, totalt för landstinget, redovisa det ekonomiska och verksamhetsmässiga utfallet per mars, augusti och december. Nämnden kommer att bistå med uppgifter i enlighet med landstingsstyrelsens instruktioner. Nämnden ska kommentera utfallet i delårsrapporten i förhållande till de strategiska målen, ekonomiskt resultat och relevant lagstiftning. Nämnden kommer att ange vilka åtgärder som man avser att vidta i de fall man inte anser sig kunna nå uppsatta mål. Om prognosen för nämnden visar på negativ budgetavvikelse, ska nämnden ange vilka åtgärder man har vidtagit samt vilka åtgärder man avser att vidta. Övriga månader, med undantag av januari och juni, kommer en ekonomisk resultatrapport lämnas. Nämnden för Habilitering och Utbildning, Verksamhetsplan med budget (12)

Verksamhetsplan och budget för Habilitering och utbildningsnämnden

Verksamhetsplan och budget för Habilitering och utbildningsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(3) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Ing-Britt Johansson Ledningskansli +46155245783 2014-11-13 HU-HOH14-182-1 Ä R E N D

Läs mer

Gemensam värdegrund för. personalfrågor

Gemensam värdegrund för. personalfrågor Gemensam värdegrund för personalfrågor Det öppna landstinget för jämlik hälsa och levande kultur i en hållbar, livskraftig region Landstingets vision Värdegrunden utgår från Landstinget Sörmlands vision

Läs mer

FÖRSLAG. 28 Åtagande styrtal 2011

FÖRSLAG. 28 Åtagande styrtal 2011 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet FÖRSLAG DATUM DIARIENR 2010-09-20 KN-KUS10-004 28 Åtagande styrtal 2011 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet beslut 1. Nämnden för

Läs mer

1(8) Personalpolitiskt program. Styrdokument

1(8) Personalpolitiskt program. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Program Beslutad av Kommunfullmäktige 2019-02-13, 9 Dokumentansvarig Personalchefen Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning 1 INLEDNING...4 s personalpolitiska

Läs mer

Stockholms läns landstings Personalpolicy

Stockholms läns landstings Personalpolicy Stockholms läns landstings Personalpolicy Beslutad av landstingsfullmäktige 2010-06-21 1 2 Anna Holmberg, barnmorska från ord till verklighet Personalpolicyn stödjer landstingets uppdrag att ge god service

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun ÄNGELHOLMS KOMMUN Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Öppenhet Omtanke Handlingskraft Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Personalpolicyn är ett övergripande idé- och styrdokument som gäller

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf 129 www.upplands-bro.se Vårt gemensamma uppdrag Vår personalpolicy beskriver våra grundläggande värderingar och samspelet mellan arbetsgivare och medarbetare.

Läs mer

Personalpolitiskt Program

Personalpolitiskt Program Personalpolitiskt Program Landskrona kommuns personalpolitiska målsättning Kommunens personalpolitik är ett strategiskt medel för att kunna ge kommunens invånare omvårdnad, utbildning och övrig samhällsservice

Läs mer

Personalpolitiskt program. Motala kommun

Personalpolitiskt program. Motala kommun Personalpolitiskt program Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 12/KS0167 Datum: 2013-10-21 Paragraf: KF 90 Reviderande instans: Datum: Gäller från: 2013-10-21 Diarienummer: Paragraf:

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stadsledningskontoret Personalstrategiska avdelningen Stockholms stads personalpolicy Vårt gemensamma uppdrag Ett Stockholm för alla Vi som arbetar i Stockholms stad bidrar till att forma ett hållbart

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland både

Läs mer

SÖDERSJUKHUSETS PERSONALPOLICY

SÖDERSJUKHUSETS PERSONALPOLICY SÖDERSJUKHUSETS PERSONALPOLICY Man kan se det som att vi alla har två arbeten - ett arbete där vi utför de arbetsuppgifter vi är utbildade för, och ett arbete där vi aktivt bidrar till att utveckla verksamheten.

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2016:13-020 Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-16 91 2 Inledning Det arbete som görs i verksamheterna

Läs mer

Personalpolicy för Sollentuna kommun. www.sollentuna.se

Personalpolicy för Sollentuna kommun. www.sollentuna.se Personalpolicy för Sollentuna kommun www.sollentuna.se Vårt gemensamma uppdrag Sollentuna kommun växer och utvecklas. De som bor i vår kommun vill bygga bostäder, resa, idrotta, handla, låna böcker, cykla

Läs mer

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg,

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg, Dokumentansvarig Monica Högberg, 0485-470 11 monica.hogberg@morbylanga.se Handbok Personal STRATEGI Beslutande Kommunstyrelsens 257 2015-11-03 Giltighetstid 2015-2019 1(6) Dnr 2015/000275-003 Beteckning

Läs mer

Karlsborgs kommun. Ledarskapspolicy. Bilaga 35 KF Diarienummer: Antagen:

Karlsborgs kommun. Ledarskapspolicy. Bilaga 35 KF Diarienummer: Antagen: Bilaga KF 7 201-0 - 0 Karlsborgs kommun Ledarskapspolicy Dokumenttyp: Policy Diarienummer: 66.201 Beslutande: Kommunfullmäktige Antagen: 201-0-0 Giltighetstid: Tillsvidare Dokumentet gäller för: Samtliga

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014

Verksamhetsberättelse 2014 Diarienummer: KN-KUS15-0012 Version 2 Verksamhetsberättelse 2014 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet Dammsdal skola och boende Helår 2014 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa,

Läs mer

Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2016-05-12 Dnr 16LS3265 BALANSERAT STYRKORT 2017 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstingsstyrelsen är Landstinget Västernorrlands ledande

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT SKAPAR VI EN BRA ARBETSMILJÖ OCH GER SAMHÄLLSSERVICE MED HÖG KVALITET. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stadsledningskontoret Personalstrategiska avdelningen Stockholms stads personalpolicy Vårt gemensamma uppdrag Ett Stockholm för alla Vi som arbetar i Stockholms stad bidrar till att forma ett hållbart

Läs mer

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND DATUM DIARIENR 1999-03-26 VOS 99223 KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND Inledning Denna policy utgör en gemensam grund för att beskriva, följa upp och utveckla kvaliteten,

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Kalix kommun 2018 2020 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Personalpolitiskt program Program 2018-06-18, 93 Kommunfullmäktige Inledning Det kommunala

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan.

Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan. STRATEGI 1 (6) Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan. Inledning Försäkringskassan mål är att vara en organisation som har medborgarnas fulla förtroende när det gäller service, bemötande och

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program FÖRFATTNINGSSAMLING Personalpolitiskt program Antagen av kommunfullmäktige 2009-12-14, 274 1 Personalpolitiskt program Norrtälje kommun 2012-12-18 2 Personalpolitiken Det kommunala uppdraget formas genom

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY Med gemensam kraft SKAPAR vi en BRA arbetsmiljö OCH GER samhällsservice med hög kvalitet. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb!

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska programmet är att tydliggöra

Läs mer

tydlighe kommunice feedback tillit förtroende vision arbetsglädje LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY ansvar delegera närvarande bemötande tillåtande humor

tydlighe kommunice feedback tillit förtroende vision arbetsglädje LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY ansvar delegera närvarande bemötande tillåtande humor dialog delegera tydlighe humor besluta stöd lojal kommunice feedback bemötande motivera rättvis tillåtande lyhörd delaktighet inkluderande ansvar närvaro tydlighet samarbete närvarande förtroende vision

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stockholms stads personalpolicy Produktion: Blomquist Tryck: Edita Bobergs Artikelnummer: 13742 Stadsledningskontoret 2016-11 Antogs av kommunfullmäktige, 5 september 2016 Ett Stockholm för alla Stadens

Läs mer

Medarbetarpolicy. Policy. Beslutad av: Regionfullmäktige, , 167 Diarienummer: RS Giltighet: från

Medarbetarpolicy. Policy. Beslutad av: Regionfullmäktige, , 167 Diarienummer: RS Giltighet: från Beslutad av: Regionfullmäktige, 2018 10 09, 167 Diarienummer: RS 2017 00684 Giltighet: från 2018 10 09 2023 10 09 Policy Medarbetarpolicy Policyn gäller för: Västra Götalandsregionen Innehållsansvar: Koncernstab

Läs mer

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program Ett övergripande dokument för kommunens samtliga arbetsplatser i syfte med att skapa en ändamålsenlig

Läs mer

Gemensamma 1. Verksamheten skall bygga på respekt för människor, deras självbestämmande och integritet.

Gemensamma 1. Verksamheten skall bygga på respekt för människor, deras självbestämmande och integritet. STRATEGISKA FOKUSOMRÅDEN Kompetensutveckling Mål, uppföljning och nyckeltal Barnperspektivet/stöd i föräldrarollen Förebyggande hälsoarbete Vårdtagare/Klient/ INRIKTNINGSMÅL Gemensamma 1. Verksamheten

Läs mer

Förslag 6 maj Personalpolicy. för Stockholms stad

Förslag 6 maj Personalpolicy. för Stockholms stad Förslag 6 maj 2008 Personalpolicy för Stockholms stad Vårt gemensamma uppdrag ett Stockholm i världsklass Stockholm växer under kommande år. För att staden ska vara fortsatt attraktiv måste de kommunala

Läs mer

2019 Strategisk plan

2019 Strategisk plan 2019 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

2017 Strategisk plan

2017 Strategisk plan 2017 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Strategisk plan 2013-2016

Strategisk plan 2013-2016 Strategisk plan 2013-2016 1 Förord Detta är IKSU:s strategiska plan för perioden 2013-2016. Planen är IKSU:s överordnade och styrande dokument. Den är antagen av IKSU:s styrelse. Alla i beslutande och

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! FOTO: SCANDINAV/SCANDINAV BILDBYRÅ 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska

Läs mer

Med Tyresöborna i centrum

Med Tyresöborna i centrum Med Tyresöborna i centrum 2 Innehåll Vår arbetsgivare 4 Personalpolicyn 5 Delaktighet och samverkan 6 Hälsa och arbetsmiljö 7 Jämställdhet och mångfald 8 Förbättring och utveckling 9 Lön, lönebildning

Läs mer

Medarbetar- och ledarskapsprogram

Medarbetar- och ledarskapsprogram Medarbetar- och ledarskapsprogram Antagen av kommunfullmäktige 2018-01-29 Ansvarig förvaltning: Kommunledningskontoret Ansvarig tjänsteman: Personalchef Innehåll Välkommen till Vaggeryds kommun... 3 Vision

Läs mer

Budget 2014 Verksamhetsstöd och service

Budget 2014 Verksamhetsstöd och service Till Landstingsdirektören CIRKULÄR E1213 Budget 2014 Verksamhetsstöd och service Vision För ett bra liv i ett attraktivt län Verksamhetsidé: Vår verksamhetsidé är att genom samverkan tillgänglighet och

Läs mer

Medarbetarpolicy för Samhall AB

Medarbetarpolicy för Samhall AB Medarbetarpolicy för Samhall AB Medarbetarpolicyn beskriver hur det ska vara att arbeta i Samhall och vad som förväntas av medarbetare och chefer i företaget. Arbetet styrs genom riktlinjer, förhållningssätt,

Läs mer

Medarbetarpolicy för Samhall AB. Beslutad av styrelsen

Medarbetarpolicy för Samhall AB. Beslutad av styrelsen Medarbetarpolicy för Samhall AB Beslutad av styrelsen 2016-12-15 Medarbetarpolicyn beskriver hur det ska vara att arbeta i Samhall och vad som förväntas av medarbetare och chefer i företaget. Arbetet styrs

Läs mer

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år 2014 2019 Fritidsgårdsverksamheten i Västerås är en verksamhet att vara stolt över. Varje vecka besöker tusentals ungdomar våra fritidsgårdar, för

Läs mer

Dnr KK12/384 POLICY. Personalpolicy. för Nyköpings kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2012 12 11

Dnr KK12/384 POLICY. Personalpolicy. för Nyköpings kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2012 12 11 Dnr KK12/384 POLICY Personalpolicy för Nyköpings kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2012 12 11 Dnr KK12/384 2/6 Personalpolitisk viljeinriktning Nyköpings kommun är en attraktiv arbetsgivare som behåller

Läs mer

HR-strategi. Personalstrategi för arbetet med medarbetare och organisation för att nå verksamhetens mål

HR-strategi. Personalstrategi för arbetet med medarbetare och organisation för att nå verksamhetens mål HR-strategi Personalstrategi för arbetet med medarbetare och organisation för att nå verksamhetens mål Policy, riktlinjer och HR-processer För att förtydliga och förenkla arbetet för chefer, medarbetare

Läs mer

Nacka kommun MU Resultatrapport Totalt. Skala: 1 till 5. Grupper och svarsstatistik. % Positiva 4-5. % Neutrala 3.

Nacka kommun MU Resultatrapport Totalt. Skala: 1 till 5. Grupper och svarsstatistik. % Positiva 4-5. % Neutrala 3. Nacka kommun MU 2018 Resultatrapport Totalt Skala: 1 till 5 % Positiva 4-5 % Neutrala 3 % Negativa 1-2 Frekvens = Svarsfrekvens per fråga/område Medelvärde redovisas med två decimaler vid sidan om staplarna

Läs mer

Stockholms stads Personalpolicy

Stockholms stads Personalpolicy Stockholms stads Sten Nordin, Finansborgarråd Tydliga gemensamma mål Det arbete vi utför i Stockholms stad ska utgå från dem som bor och verkar i staden. Verksamheten syftar till att ge invånarna en så

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016

Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016 Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016 Vimarskolan grundsärskolan Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 STYRKORT... 3 INLEDNING... 4 EKONOMI I BALANS... 5 UTVECKLINGSBEHOV...

Läs mer

BODENS KOMMUNS HR-STRATEGI. Till dig som redan är anställd eller är intresserad av att jobba i Bodens kommun

BODENS KOMMUNS HR-STRATEGI. Till dig som redan är anställd eller är intresserad av att jobba i Bodens kommun BODENS KOMMUNS HR-STRATEGI Till dig som redan är anställd eller är intresserad av att jobba i Bodens kommun Bodens kommuns HR-strategi Strategin beskriver personalpolitiken. Den visar vilken väg Bodens

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting

Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting 2016 2021 BESLUTAD AV LANDSTINGSFULLMÄKTIGE 2016-11-15 (LS 2015-0998) Långsiktig och hållbar kompetens försörjning är en förutsättning för att

Läs mer

MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp

MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN 2017-2018 Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp 2017-06-02 VISION Vi har Värmlands bästa skola i Hagfors kommun, när vi tidigt ser, hör och

Läs mer

Personalpolitisk plattform. för Landstinget i Värmland

Personalpolitisk plattform. för Landstinget i Värmland Personalpolitisk plattform för Landstinget i Värmland Den personalpolitiska plattformen ger stöd och vägledning för medarbetare, chefer och ledare i arbetet med att förverkliga den politiska visionen:

Läs mer

Lönepåverkande kriterier för förskollärare, fritidspedagoger och lärare

Lönepåverkande kriterier för förskollärare, fritidspedagoger och lärare Lönepåverkande kriterier för förskollärare, fritidspedagoger och lärare Inledning Barn-och utbildningsförvaltningens lönepolitik är en viktig del av Västerviks kommuns samlade lönepolitik. Lönepolitiken

Läs mer

Täby kommun Din arbetsgivare

Täby kommun Din arbetsgivare Täby kommun Din arbetsgivare 1 4 Ledar- och medarbetarskapspolicy 6 KOMPETENSPOLICY 8 Hälsofrämjande policy Täby kommun en arbetsgivare i ständig utveckling att arbeta i täby kommun 10 Lönepolicy Antagen

Läs mer

Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden

Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden Personalpolicy Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden och värderingar som ska prägla arbetet i verksamheten. Personalpolitiken är ett medel för att uppnå Huddinge

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

Policy för chefsuppdrag

Policy för chefsuppdrag 1(5) BILAGA 1 DNR: SLU ua 2013.1.1.1-5596 2014-01-14 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Personal Dokumenttyp: Policy Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Personalavdelningen Handläggare: Eva Jeppson-Eldrot

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antagen av kommunfullmäktige 2005-08-23, 79 Reviderat av kommunfullmäktige 2006-11-28, 107 Reviderat av kommunfullmäktige 2009-04-21, 31 Reviderat av kommunstyrelsen 2009-08-12,

Läs mer

PERSONAL- POLICY FÖR HÖGANÄS KOMMUN

PERSONAL- POLICY FÖR HÖGANÄS KOMMUN PERSONAL- POLICY FÖR HÖGANÄS KOMMUN Det här är en policy för dig som arbetar i Höganäs kommun eller som funderar på att söka arbete i Höganäs kommun. Den är en vägledning i vad vi står för och vad vi vill

Läs mer

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun l 2014-04-01 Policy om Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun Inledning: Du som medarbetare/chef är kommunens viktigaste resurs, tillsammans växer vi för en hållbar framtid!

Läs mer

Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge

Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge 2014-09-29 1. Syfte och mål... 3 2. Styrkor och utmaningar inom personal- och kompetensområdet... 4 3. Stödfunktionen personal... 4 4. Kompetensförsörjning...

Läs mer

Gemensamma värden för att nå våra mål och sträva mot visionen

Gemensamma värden för att nå våra mål och sträva mot visionen Personalpolicy Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställnings taganden och värderingar som ska prägla arbetet i verksam heten. Personal politiken är ett medel för att uppnå

Läs mer

Vi ser varje medarbetares lika värde, där alla vill, kan och får ta ansvar.

Vi ser varje medarbetares lika värde, där alla vill, kan och får ta ansvar. 1 (6) Personalpolicy Dokumenttyp: Policy Beslutad av: Kommunfullmäktige (2015-09-15 145) Gäller för: Alla kommunens verksamheter Giltig fr.o.m.: 2015-09-15 Dokumentansvarig: HR-chef Senast reviderad: 2015-09-15

Läs mer

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40, Bilaga nr 2 KF 4011 O Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,2010-05-04 l -! Övergripande vision och mål Herrljunga kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare som

Läs mer

Personalpolitiskt program. Antaget av kommunfullmäktige , 22 Distribueras via personalavdelningen

Personalpolitiskt program. Antaget av kommunfullmäktige , 22 Distribueras via personalavdelningen Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2012-03-29, 22 Distribueras via personalavdelningen Personalpolitiskt program INLEDNING... 3 VISION... 3 INRIKTNINGSMÅL... 3 MEDARBETARSKAP OCH LEDARSKAP...

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting

Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting Norrbottningen ska leva ett rikt och utvecklande liv i en region med livskraft och tillväxt. En fungerande och effektiv kompetensförsörjning

Läs mer

Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun

Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun Strategi (Strategi, Plan, Riktlinje eller Regel) Fastställt av Kommunfullmäktige Datum för fastställande 2019-03-25 70 Giltighetstid Tills vidare. Första

Läs mer

Lönebildnings processen

Lönebildnings processen Lönebildnings processen Utbildnings förvaltningen Från och med hösten 2014 Namn: Lotta Gylling Datum: 2014-05-15 Utbildningsförvaltningen Styrcykel/Årscykel dec jan Vårterminen börjar Medarbetarsamtal

Läs mer

Personalpolicy för Örnsköldsviks kommunkoncern

Personalpolicy för Örnsköldsviks kommunkoncern Personalpolicy för Örnsköldsviks kommunkoncern Antagen av kommunfullmäktige Antagen av: Kommunstyrelsen 130/2019 2019-06-17 Dokumentnamn: Personalpolicy för Örnsköldsviks kommunkoncern Ärendebeteckning:

Läs mer

HR-strategi. HR-strategi

HR-strategi. HR-strategi HR-strategi HR-strategi 2017-2020 1 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd Giltighetstid Strategi HR-strategi 2016 2020 Dokumentansvarig Senast reviderad Beslutsinstans Dokument gäller för Personalchef 2016-11-11

Läs mer

Inledning Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!...

Inledning Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!... INNEHÅLL Inledning... 2 Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål... 2 På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!... 2 Ett hållbart Varberg... 2 Socialnämndens mål- och inriktning...

Läs mer

PERSONALPOLITISKT PROGRAM

PERSONALPOLITISKT PROGRAM PERSONALPOLITISKT PROGRAM Inledning Det kommunala uppdraget formas genom att politiken gör en tolkning av medborgarnas behov och omsätter sin tolkning till prioriteringar i mål- och budgetprocessen. Beslut

Läs mer

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06 Landstinget i Kalmar Län Utvecklings- och Folkhälsoenheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-01-11 Landstingsstyrelsen Diarienummer 150054 Sida 1 (1) Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag

Läs mer

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Fastställt i Regionstyrelsen 2019-08-29 Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Regionstyrelsen är Region Västernorrlands ledande politiska förvaltningsorgan.

Läs mer

Bilaga 1 Dnr SN 2013/298. Socialnämndens strategi för. VÅRD och OMSORG. Gäller från och med

Bilaga 1 Dnr SN 2013/298. Socialnämndens strategi för. VÅRD och OMSORG. Gäller från och med Bilaga 1 Dnr SN 2013/298 Socialnämndens strategi för VÅRD och OMSORG Gäller från och med 2014-01-01 1 Förord Denna strategi för vård och omsorg redovisar den övergripande och långsiktiga inriktningen för

Läs mer

Likabehandlingsplan

Likabehandlingsplan 1 (9) Likabehandlingsplan 2018-2021 Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Kommunfullmäktige (2018-09-19 80) Gäller för: Alla kommunens verksamheter Giltig fr.o.m.: 2018-09-19 Dokumentansvarig: HR-kontoret

Läs mer

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Gra storps kommuns riktlinjer fo r ha lsa, arbetsmiljo och rehabilitering Samverkansavtalet FAS 05 betonar

Läs mer

Smultronbackens förskola arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse

Smultronbackens förskola arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse Smultronbackens förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(6) Smultronbackens förskola arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse 2016-2017 MEDBORGARE Förskola/skola/fritidshem utformas

Läs mer

Verksamhetsplan 2014

Verksamhetsplan 2014 Verksamhetsplan 2014 Habilitering & Hälsa E-post: habilitering@sll.se Telefon: 08-123 350 00 Habiliteringschef Carina Hjelm Datum: 2014-01-24 Diarienummer SLSO 2014-280 Värdegrund Verksamhetsbeskrivning

Läs mer

Riktlinjer för personalpolitik

Riktlinjer för personalpolitik Riktlinjer för personalpolitik Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för personalpolitik Riktlinjer 2018-08-27 168 Kommunstyrelsen Dokumentansvarig/processägare Version

Läs mer

Löpande granskning av intern kontroll Utveckling av styrkort

Löpande granskning av intern kontroll Utveckling av styrkort Revisionsrapport Löpande granskning av intern kontroll Utveckling av styrkort Landstinget Gävleborg Lars-Åke Ullström Hanna Franck Oktober 2011 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1. Inledning...

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Vårt engagemang gör idéer till verklighet Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköpings kommun linkoping.se Vårt engagemang gör idéer till verklighet Vår

Läs mer

Delårsrapport 1. Gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård Hjälpmedelscentralen Delår

Delårsrapport 1. Gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård Hjälpmedelscentralen Delår Diarienummer: SOVIS15-0045 Delårsrapport 1 Gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård Hjälpmedelscentralen Delår 1 2015 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet

Läs mer

Vi utvecklar humankapitalet och ökar lönsamheten för företag. I samarbete med. Man Kvinna. Kön

Vi utvecklar humankapitalet och ökar lönsamheten för företag. I samarbete med. Man Kvinna. Kön Kön Vi utvecklar humankapitalet och ökar lönsamheten för företag I samarbete med Respondenter 1330 363 Svar 1042 297 Svarsfrekvens 78% 82% NMI & Index 74 75 78 68 64 67 65 66 68 53 55 59 HME-Index NMI

Läs mer

Att utveckla en hälsofrämjande

Att utveckla en hälsofrämjande Foto: Medicinsk bild Karolinska Universitetssjukhuset Att utveckla en hälsofrämjande arbetsplats Ett verktyg för att främja hälsa på arbetsplatsen 1 Den hälsofrämjande arbetsplatsen Definition Hälsofrämjande

Läs mer

Delårsrapport per april 2019

Delårsrapport per april 2019 Dnr 2019-104A Delårsrapport per april 2019 Patientnämndens rapport till Regionstyrelsen Antagen av Patientnämnden 2019-05-21 www.regionvasterbotten.se INNEHÅLL 1. INLEDNING... 3 1.1 Nämndens/styrelsens

Läs mer

Överenskommelsen Värmland

Överenskommelsen Värmland Överenskommelsen Värmland för samverkan inom det sociala området mellan Region Värmland och den idéburna sektorn i Värmland 1 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Vision... 4 Syfte och Mål... 4 Värdegrund...

Läs mer

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Innehåll

Läs mer

Personalpolicy för Laholms kommun

Personalpolicy för Laholms kommun STYRDOKUMENT PERSONALPOLICY 2017-09-05 DNR: 2017 000146 Antagen av kommunstyrelsen den 12 september 2017 17 Gäller från och med den 13 september 2017 och tillsvidare Personalpolicy för Laholms kommun Innehåll

Läs mer

Dnr: 2018/000120/600 id: Barn- och utbildningsförvaltningen. Verksamhetsplan Storebro skola

Dnr: 2018/000120/600 id: Barn- och utbildningsförvaltningen. Verksamhetsplan Storebro skola Dnr: 2018/000120/600 id: 23333 Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2018 Innehåll KOMMUNAL STYRNING OCH NÄMNDPLAN... 3 BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS PRIORITERADE OMRÅDEN... 3 SAMMANFATTANDE

Läs mer

Du gör skillnad för människan i vardagen!

Du gör skillnad för människan i vardagen! Medarbetarplan Spånga-Tensta Stadsdelsförvaltning 1. Medarbetarsamtal 2. Uppföljningssamtal 3. Resultatsamtal 4. Lönesamtal Du gör skillnad för människan i vardagen! Innehållsförteckning Min medarbetarplan

Läs mer

VÄSTERÅS STADS FRITIDSGÅRSPLAN

VÄSTERÅS STADS FRITIDSGÅRSPLAN Program Policy Handlingsplan Riktlinje Antagen av 2014-11-20 VÄSTERÅS STADS FRITIDSGÅRSPLAN 2014-2019 Innehållsförteckning Handlingsplan fritidsgårdsverksamheten i Västerås år 2014 2019... 3 Vision och

Läs mer

Arbetsgivarpolitiskt

Arbetsgivarpolitiskt Arbetsgivarpolitiskt Innehåll Medarbetarskap... 7 Ledarskap... 9 Arbetsmiljö...11 Hälsa...13 Jämställdhet...15 Kompetensförsörjning...17 Lönepolitik...19 Mångfald...21 Arbetsgivarpolitiskt program Ljungby

Läs mer

NSC:s värdegrund. Närsjukvården i centrala Östergötland.

NSC:s värdegrund. Närsjukvården i centrala Östergötland. NSC:s värdegrund Närsjukvården i centrala Östergötland www.lio.se NSC:s värdegrund Det är inte de stora organisationsförändringarna och nya titlar på namnbrickor som gör skillnad. Det är ditt dagliga

Läs mer

TILL DIG SOM ÄR MEDARBETARE.

TILL DIG SOM ÄR MEDARBETARE. TILL DIG SOM ÄR MEDARBETARE. H elhetssyn. Engagemang. Nytänkande. Tydlighet. Till dig som arbetar eller söker arbete i Söderköpings kommun. MEDARBETARSKAP Medarbetarskapet i Söderköpings kommun bygger

Läs mer

Vår medarbetaridé Antagen av kommunstyrelsen, februari 2012

Vår medarbetaridé Antagen av kommunstyrelsen, februari 2012 Vår medarbetaridé Värdegrund för oss medarbetare i Skövde kommun Antagen av kommunstyrelsen, februari 2012 Vision Skövde 2025 Vår vision! Skövderegionen är känd i landet som en välkomnande och växande

Läs mer

haninge kommuns styrmodell en handledning

haninge kommuns styrmodell en handledning haninge kommuns styrmodell en handledning Haninge kommuns styrmodell Styrmodellen ska bidra till fullmäktiges mål om god ekonomisk hushållning genom att strukturen för styrning blir begriplig och distinkt.

Läs mer