Verksamhetsberättelse 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse 2014"

Transkript

1

2

3

4

5 Diarienummer: KN-KUS Version 2 Verksamhetsberättelse 2014 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet Dammsdal skola och boende Helår 2014 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet

6 Dammsdal, Verksamhetsberättelse (16)

7 Inledning Sammanfattande analys Medborgarperspektivet Verksamhetens uppdrag är att genom lärande, utvecklande, kompenserande och stödjande insatser skapa förutsättningar för självständighet och ett aktivt liv för ungdomar med autism. Målet med verksamheten är att eleverna, efter avslutad skolgång, ska kunna leva ett så självständigt liv som möjligt. Verksamhetens förmåga att leva upp till såväl vårdnadshavares som betalande hemkommuners förväntningar samt graden av delaktighet och måluppfyllelse i den individuella planeringen följs kontinuerligt upp. Vårdnadshavare och elevens hemkommun är huvudsakligen nöjda med de insatser som ges. Delaktigheten vid den individuella planeringen är hög men graden av måluppfyllelse behöver öka ytterligare. Ett värdegrundsarbete pågår inom förvaltningen vilket omfattar förhållningsätt till såväl elever som medarbetare. Arbetet involverar samtliga medarbetare och har fortgått under hela Personalperspektivet Sjukfrånvaron är fortfarande oroande hög och insatser för att se över samt åtgärda och förebygga sjukfrånvaro pågår. Förvaltningens arbete med "Arbetsglädje och Stolthet" och de identifierade utvecklingsområdena (ledarskap, medarbetarskap, kommunikation, uppdrag och mål samt hälsofrämjande arbetsplats) har pågått under hela I december samlades alla medarbetare i förvaltningen för att tillsammans summera Arbetsglädje och Stolthet, engagera och diskutera förvaltningens värdeord delaktighet, respekt och ansvar samt skapa förutsättningar för fortsatt arbete för ökad arbetsglädje och stolthet. Medarbetarenkäten är för förvaltningen ett viktigt mått på hur arbetet med Arbetsglädje och Stolthet fortskrider. Resultatet från 2014 års enkät visar att vi har lyft oss inom alla våra utvecklingsområden (ledarskap, målkvalitet och delaktighet) och Dammsdal utmärker sig med förbättring på alla områden. Extra glädjande att områdena ledarskap, återkoppling och socialt klimat har höga siffror i jämförelse med föregående mätning. Den största positiva utvecklingen har skett inom skolan. Under våren 2015 ska enkäten utvärderas och förbättringsområden vaskas fram för att ytterligare stärka de fina resultaten. Process- och förnyelseperspektivet Inspektionen för vård och omsorg (IVO), Socialstyrelsen samt Skolverket genomför regelbundet inspektioner av Dammsdal. Verksamheten ser positivt på inspektionerna då dessa såväl ger bekräftelse på att verksamheten bedrivs med god kvalitet och utifrån lagstiftningens krav samt indikationer på förbättringsområden. Under året har fokus legat på att utveckla och kvalitetssäkra såväl elevdokumentationen som elevernas deltagande i den individuella planeringen. Dammsdal, Verksamhetsberättelse (16)

8 Miljöperspektivet Miljömedvetenheten på Dammsdal är god med många utsedda miljöombud och ett väl etablerat samarbete med miljösamordnaren vid planering av aktiviteter inom miljöområdet. Ekonomiperspektivet Årets ekonomiska resultat är 2,9 mnkr, att jämföra med det budgeterade nollresultatet. Såväl intäkter som personalkostnader bidrar till detta. Medborgarperspektivet Medborgarperspektivet - Analys måluppfyllelse Strategiskt mål: Medborgarna får tjänster av god kvalitet, känner sig delaktiga och blir respektfullt bemötta Åtagande: Våra insatser utgår från elevens behov och en professionell bedömning. Dammsdal erbjuder skola och boende för ungdomar med autismspektrumtillstånd. Ungdomarna som är mellan år kommer från olika delar av landet och befinner sig på olika utvecklingsnivåer. Målet med verksamheten är att eleverna, efter avslutad skolgång, ska kunna leva ett så självständigt liv som möjligt. Det sker genom lärande, utvecklande, kompenserande och stödjande insatser. Individens behov ses ur ett helhetsperspektiv, samtidigt som individens möjligheter och styrkor synliggörs och utvecklas. För att kunna tillgodose elevernas behov i såväl boende som skola görs en kartläggning av elevens styrkor och svårigheter, i samband med att eleven skrivs in. Ett utvecklingsarbete pågår för att förfina och anpassa den kartläggningsmetodik som används, i syfte att säkerställa en anpassning av miljö och hjälpmedel utifrån varje elevs förutsättningar. Åtagande: Våra betalande kunder är nöjda med våra insatser/tjänster utifrån de överenskommelser vi träffat. Samråd med betalande kunder sker minst två gånger per läsår. Vid samrådsmöten som genomförs tillsammans med eleven, dennes vårdnadshavare samt hemkommun diskuteras uppnådda mål samt de mål som skall vara underlag för kommande genomförande plan i boendet och planeringen i skolan. Lägesrapport skickas fyra gånger per år till hemkommunens skol- respektive socialförvaltning. Synpunkter från respektive elevs betalande hemkommun inhämtas årligen innan vårterminens slut, via enkäter. Svarsfrekvensen har varit låg, varför rutinerna för när och hur synpunkter ska inhämtas har setts över. Från och med 2015 kommer en mindre omfattande enkät att lämnas ut i samband med samrådsmötena. Av de som svarat är merparten nöjda med elevens utveckling, den information som ges, hur samrådsmöten genomförs samt möjligheten att vara delaktig. Dammsdal, Verksamhetsberättelse (16)

9 Indikator Utfall Målvärde Kommentar Andel köpare som är nöjda med de insatser som getts. 94,1% 90 % Utfall 2013: 90 % Åtagande: I våra verksamheter är eleven delaktig i planering av insatser. Elevens genomförande plan i boendet och planeringen i skolan utgör grunden för de insatser som ges. Varje elev ska så långt det är möjligt vara delaktig i de mål som sätts, samt i de insatser som planeras. Mål och insatser dokumenteras i genomförandeplanen Elevernas delaktighet i planering och uppbyggnad av en stödjande närmiljö har varit ett prioriterat område under året. Ett utvecklingsarbete pågår också för att ytterligare förfina metoder och dokumentation i samband med Samråd och målplanering. Då elevernas förmåga att vara delaktiga skiftar, deltar eleven i ett förmöte där eleven får möjlighet att uttrycka sina önskemål och får hjälp att förstå vad som förväntas av honom/henne vid planeringsmötet. Elevernas synpunkter inhämtas också via klassråd, elevråd och individuellt anpassade boenderåd. Indikator Utfall Målvärde Kommentar Andel elever som är delaktiga i den individuella planeringen. 95 % 85 % Avser 38 av 40 elever som valt att delta vid planering. Utfall % Strategiskt mål: Landstingets verksamheter arbetar för att uppnå jämlikhet i hälsa för länets invånare Åtagande: Våra insatser/tjänster ökar förutsättningarna för livskvalitet och ett aktivt liv. En viktig förutsättning för upplevelsen av god livskvalitet är att eleven kan och fått vara delaktig vid formulering och planering av mål. För eleverna på Dammsdal är det en utmaning att sätta realistiska mål avseende skolresultat. En positiv utveckling har skett sedan föregående år, vilket kan förklaras av det utvecklingsarbete som pågått kring anpassning av mål utifrån varje elevs förutsättningar samt motivering av elev. Kunskapshöjande aktiviteter Verksamheten har såsom specialresurs inom området autism ett särskilt ansvar för kunskapsspridning inom området, såväl till eleven själv som till dess nätverk och andra verksamheter. Genom ökad kunskap om autism och dess konsekvenser ökar också förutsättningarna för ett bra mottagande och goda insatser till målgruppen oavsett aktör. Kunskapsspridning sker genom handlednings- och konsultations uppdrag samt direkta utbildningsinsatser, om än i mindre omfattning Detta har sin förklaring i att tjänsten som utbildningsledare varit svår att återbesätta efter den vakans som uppstod Någon systematisk utvärdering av den kunskapsspridning som getts har ej skett. Dammsdal, Verksamhetsberättelse (16)

10 Indikator Utfall Målvärde Kommentar Andel nöjda kursdeltagare vid kunskapshöjande aktiviteter riktade till medarbetare inom andra verksamheter. Andel elever som utifrån den individuella planen uppnått överenskomna mål/resultat i skolan. Systematisk utvärdering har ej skett 92,1% 100 % Avser 35 av 38 elever, sammanvägning av kunskapsmål (81 %) samt utvecklingsmål (92 %) Utfall % Strategiskt mål: Landstingets verksamheter bedriver ett aktivt arbete i syfte att vara ett öppet landsting för alla oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning, ålder eller social tillhörighet Åtagande: Vi är medvetna om människors olikheter och förutsättningar. Därför arbetar vi aktivt för att ingen människa ska diskrimineras. Förvaltningens systematiska arbete med värdegrundsfrågor har fortgått under Värdegrundsarbetet utgår från människovärdesprincipen med värdeorden delaktighet, respekt och ansvar och omfattar verksamheternas förhållningssätt till såväl brukare, elever som personal. I de spelregler som slagits fast ska medarbetare; ha ett respektfullt förhållningssätt till elever, skapa möjlighet för eleven att vara aktiv och delaktig i sin utveckling, samt använda sin och andras kunskaper, erfarenheter och olikheter för ökad elevnytta. Dammsdals likabehandlingsplan, som är framtagen av medarbetare och elever tillsammans, reviderades under våren och antogs av nämnden för Habilitering och Utbildning. Planen har följts i de få incidenter som varit under året. Då förmågan att förstå sammanhang och förmågan att inta andra människors perspektiv ligger i eleverna grundproblematik, arbetar verksamheten dagligen med att stärka elevernas förmågor inom dessa områden. Verksamhetens barnrättspiloter arbetar också aktivt med att sprida kunskap om FN s konvention för barnets rättigheter. Personalperspektivet Personalperspektivet - Analys måluppfyllelse Strategiskt mål: Landstinget är en attraktiv arbetsgivare med kompetenta och engagerade medarbetare Indikator Utfall Målvärde Kommentar Index för Hållbart medarbetarengagemang (HME) % Utfall 2013 saknas Dammsdal, Verksamhetsberättelse (16)

11 Åtagande: Förvaltningen ska arbeta utifrån en sammanhållen personalpolitik där de personalpolitiska grunderna ska vara väl kända. Förvaltningens arbete med Arbetsglädje och Stolthet och de identifierade utvecklingsområdena (ledarskap, medarbetarskap, kommunikation, uppdrag och mål samt hälsofrämjande arbetsplats) har pågått under hela I december samlades alla medarbetare i förvaltningen för att tillsammans summera Arbetsglädje och Stolthet engagera och diskutera förvaltningens värdeord delaktighet, respekt och ansvar samt skapa förutsättningar för fortsatt gemensamt arbete för ökad arbetsglädje och stolthet. Vid nyrekrytering av behandlingspersonal till Dammsdal eftersträvas högskoleutbildning såsom socionom, arbetsterapeut eller pedagogiska studier. Skolan har rekryterat nya lärare till de vakanser som uppstått. Under 2015 ska lärare som undervisar i grundskolan och gymnasium ha lärarlegitimation för att kunna anställas. Det finns en utarbetad plan på hur kraven ska uppfyllas inför nästa läsår. Två lärare vidareutbildar sig genom en riktad satsning av arbetsgivaren. Särskolan har samma krav men har ytterligare tre år på sig för att uppfylla det. Under året har både vakanser återbesatts samt även en utökning av arbetsstyrkan skett. Sammanlagt har tre lärartjänster, 12 behandlingspersonal och en chef rekryterats under perioden, samtliga heltidstjänster. Både inom landstinget centralt och internt inom förvaltningen pågår ett arbete för att se över rekryteringsprocessen. Inom förvaltningen har nya rutiner kring chefsrekrytering införts och har under 2014 testats med bra resultat. Indikator Utfall Målvärde Kommentar Andelen medarbetare som skulle rekommendera andra att söka till arbetsplatsen Andelen utannonserade tjänster som avser heltid Andel av personalen som är nöjd med sin sysselsättningsgrad 92,3% Minst 85 % Utfall ,5% 100 % 100 % Utfall % 100 % 100 % Utfall 2013 saknas Strategiskt mål: Landstingets personal upplever en god arbetsmiljö som bidrar till personlig utveckling, delaktighet och arbetsglädje Indikator Utfall Målvärde Kommentar Andelen medarbetare som nyttjat friskvårdsbidraget 50,6% 50 % Utfall 2013 saknas Dammsdal, Verksamhetsberättelse (16)

12 Åtagande: Förvaltningen arbetar med ständiga förbättringar av arbetsmiljön ur alla dess aspekter enligt författningen om systematiskt arbetsmiljöarbete med särskilt fokus på det hälsofrämjande perspektivet. Hälsofrämjande arbetsplats har varit ett utvecklingsområde inom ramen för Arbetsglädje och Stolthet. Under 2014 har ett arbete påbörjats vad gäller att identifiera friskvårdsinsatser som erbjuds inom landstinget och vad förvaltningen behöver göra för att lyfta fram och förstärka inom området. Hälsoinspiratörer på alla arbetsplatser har utsetts i syfte att tillsammans med chefer och fackliga ombud främja arbetsmiljön på arbetsplatsen ur alla dess aspekter. En god arbetsmiljö kräver ett gemensamt ansvarstagande från såväl chef som medarbetare. De definierade värdeorden (delaktighet, respekt och ansvar) som har tagits fram i förvaltningens värdegrundsarbete behöver på ett genuint sätt genomsyra verksamheten. Sjukfrånvaron är fortsatt hög och Dammsdals ledningsgrupp har tillsammans med HR chefen arbetat med att analysera orsaker och åtgärder för att vända trenden. Ett antal åtgärder är på gång inför 2015 som t.ex. införande av sjukanmälan till företagshälsovården, förstadagsintyg vid återkommande sjukskrivningar, stödinsatser och handledning till behandlingspersonal. Kamratstödjare har införts på varje enhet för att öka tryggheten i arbetet. Under året har även föreläsningar om livsstil erbjudits alla medarbetare. Under 2015 kommer även massage erbjudas via remiss från närmsta chef som en del i att förebygga sjukfrånvaro. Indikator Utfall Målvärde Kommentar Sjukfrånvarotid i relation till ordinarie arbetstid. Andel anställda som haft högst fem sjukdagar under de senaste 12 månaderna. Sparad arbetstid genom att videooch telefonkonferenser används. 8,7 % Max 4,5 % Utfall ,5 % 46,2% Minst 90 % Utfall 2013 saknas 0 timmar 800 h Dammsdal har en samlad verksamhet vilket innebär att möten och konferenser inte innebär någon betydande tidsvinst av videokonferenser. Målvärdet avser flera verksamheter inom HH. Dammsdal, Verksamhetsberättelse (16)

13 Strategiskt mål: Landstingets personal deltar aktivt i utvecklingen av verksamheten och ser sin roll i helheten Åtagande: Förvaltningen ska förankra landstingets vision, de strategiska målen och den gemensamma värdegrunden för personalfrågor till sina medarbetare. Under 2014 har en del i förvaltningens värdegrundsarbete varit att på alla arbetsplatser föra diskussioner och arbete utifrån de strategiska målen, uppdrag och mål. Målsättningen är att detta ska resultera i konkreta mål för verksamheten och enheterna samt att alla medarbetare ska se sin del i helheten. Indikator Utfall Målvärde Kommentar Index för målkvalitet 69,7 index 70 Utfall Åtagande: Förvaltningen karaktäriseras av engagemang, arbetsglädje och stolthet. Professionalism, delaktighet samt utvecklingsvilja kännetecknar förvaltningen där ett tydligt och engagerat ledarskap utgör en viktig förutsättning. Under året har förvaltningens samlade ledning genomfört ett ledarutvecklingsprogram i form av "Klart ledarskap". Syftet med utvecklingsprogrammet var att ge ledningen verktyg och förhållningssätt som bidrar till förbättrad kommunikation och ökad arbetsglädje och stolthet i förvaltningen genom att: - Skapa ett gemensamt språk, gemensamma begrepp och ett gemensamt förhållningssätt. - Ge förutsättningar för förvaltningens ledare att utveckla sig själva och sina relationer till kollegor och medarbetare i organisationen. - Ge ledarna förutsättningar att använda verktyg och färdigheter från "Klart ledarskap" vid arbete med värdegrund, förändringsarbete och övrig medarbetarutveckling. Nästa steg är under 2015 är att sprida kunskaper från ovanstående ledarutvecklingsprogram till alla medarbetare i förvaltningen. Samtliga chefer inom förvaltningen har även getts möjlighet att få individuell chefscoachning utifrån resultatet av 2013 års medarbetarenkät och chefscoachningen fortsätter även under 2015 utifrån 2014 års resultat. Medarbetarenkäten är för förvaltningen ett viktigt mått på hur arbetet med Arbetsglädje och Stolthet fortskrider. Resultatet från 2014 års enkät visar att vi har lyft oss inom alla våra utvecklingsområden (ledarskap, målkvalitet och delaktighet) och Dammsdal utmärker sig med förbättring på alla områden. Extra glädjande att områdena ledarskap, återkoppling och socialt klimat har höga siffror i jämförelse med föregående mätning. Den största positiva utvecklingen har skett inom skolan. Under våren 2015 ska enkäten utvärderas och förbättringsområden vaskas fram för att ytterligare stärka de fina resultaten. Dammsdal, Verksamhetsberättelse (16)

14 Indikator Utfall Målvärde Kommentar Andelen medarbetare som upplever att de deltar aktivt i utvecklingen av verksamheten. 73,1% Minst 80 % Utfall ,5% Personalperspektivet Övrig analys Anställda I takt med att Dammsdal åter har full beläggning har personalstyrkan utökats. Dammsdal har vid årets slut 158 anställda och det är ökning jämfört med samma tid förra året med totalt 11 tjänster. Större delen av ökningen är behandlingspersonal. Arbetade timmar och frånvarotimmar Den sammantagna arbetade tiden har minskat jämfört med samma tid förra året. Anledningen till att den inte har ökat, med tanke på det ökade antalet anställda beror på att den totala frånvaron har ökat. Dessutom har övertiden minskat. Kostnaden för den arbetade tiden Månadslönekostnaden har ökat med 3,3 % mellan åren. Om avräkning sker för 2014 års löneavtal samt en mycket måttfull löneglidning har kostnaderna istället endast ökat med ca 0,5 %. Process- och förnyelseperspektivet Process- och förnyelseperspektivet - Analys måluppfyllelse Strategiskt mål: Landstinget bedriver, genom tydlig ledning och styrning, ett kontinuerligt och systematiskt kvalitetsarbete med effektivitet, kvalitet, långsiktighet och tillgänglighet som ledord Åtagande: Förvaltningen arbetar aktivt med ständig förbättring som syftar till att ha kundorienterade, standardiserade och enkla processer Under våren godkände nämnden för Habilitering och utbildning skolans uppföljning av genomfört kvalitetsarbete samt fastställde densamma för läsåret Nämnden fastställde också verksamhetens likabehandlingsplan. Inspektionen för vård och omsorg (IVO), Socialstyrelsen samt Skolverket genomför regelbundet inspektioner av Dammsdal. Verksamheten ser positivt på inspektionerna då dessa såväl ger bekräftelse på att verksamheten bedrivs med god kvalitet och utifrån lagstiftningens krav som indikationer på förbättringsområden. Förbättringsområden som identifierats under året är elevdokumentationen samt ledingsstruktur på verksamhetens boenden. Verksamhetens elevdokumentation har vidareutvecklats och kvalitetssäkrats utifrån de synpunkter som framkommit. IVO ställer sig tveksam till verksamhetens Dammsdal, Verksamhetsberättelse (16)

15 bemanning med en boendechef och underställda gruppchefer med hänvisning till antalet underställda och förutsättningarna för att säkra god kvalitet. Uppföljning av det sistnämnda kommer att ske vid kommande inspektioner. Indikator Utfall Målvärde Kommentar Andel elever som medverkar aktivt i upprättande av sin plan. 95 % 90 % Helår 2013: 71,1 % Åtagande: Vår information och våra lokaler är tillgängliga och anpassade för våra målgrupper. Sedan december 2014 står en ny administrationsbyggnad klar. Huset är ett så kallat Passivhus, ett högteknologiskt hus med miljövänlig uppvärmning och belysning. Det är Landstingets första miljöhus. Åtagande: Vi arbetar systematiskt med kvalitet och utveckling utifrån evidens och beprövad erfarenhet Arbete pågår med att kvalitetssäkra elevdokumentationen. Tankar om att kunna nyttja Landstingets journalsystem Systeam cross som ett verktyg för att bättre uppfylla Socialstyrelsens krav på sekretess, loggning, arkivering och dokumenterad delaktighet har lett till att frågan utreds. Elevernas medverkan vid upprättande av mål ska förbättras genom att varje elev ska få möjlighet att delta utifrån sin förmåga. Individuella hjälpmedel för att eleven ska förstå vad som förväntas och för att kunna välja måste utarbetas för varje elev. Dokumentation av elevernas medverkan ska ske enligt IVO:s krav. Indikator Utfall Målvärde Kommentar Andel elever där systematisk kartläggning av elevens styrkor och svagheter används vid formulering av elevens mål. 100 % 80 % I samband med inskrivning sker en systematisk kartläggning av elevens förmågor och svagheter. Under vistelsen utvärderas elevens utveckling kontinuerligt för att sätta rimliga mål. Åtagande: Vi styr och leder verksamheten för att möta framtidens krav och utmaningar. Ett arbetssätt för att stödja föräldrar när barnet flyttar till Dammsdal har utvecklats under året. Bland annat erbjuds samtal med psykolog vid behov. Strategiskt mål: Landstinget utgör en aktiv part i en regional utveckling som är ekonomiskt, ekologiskt och socialt långsiktigt hållbar Åtagande: Vi initierar och deltar aktivt i samverkan för utveckling på olika nivåer. Dammsdals elever kommer från olika kommuner i landet vilket innebär att samverkan sker med respektive elevs hemkommuns social- och skolförvaltning. Ett av det viktigaste uppdraget är att överföra kunskap till kommunen så att de kan göra en bra insats för eleven även efter vistelsen. Extern utbildning och handledning i både skolverksamhet och boende har genomförts i Dammsdal, Verksamhetsberättelse (16)

16 Katrineholm och Kungsör under Åtagande: Vi arbetar aktivt för att marknadsföra och tydliggöra verksamhetens uppdrag. Det bästa sättet att marknadsföra Dammsdal är att lyckas i arbetet med eleven och att eleven, anhöriga och placerande kommun är nöjda med insatsen. Varje träff med "köparna" är ett tillfälle för marknadsföring. Ambitionen är att ha ett professionellt bemötande och att lyssna in kunderna så att de upplever att verksamheten förstår och har kunskap och kompetens för uppgiften. Hemsidan är viktig i marknadsföringssyfte då många köpare bekantar sig med Dammsdal via hemsidan innan kontakt. Planlagd medverkan har skett vid mässor och konferenser vid nio tillfällen under året. Avvikelsehantering Totalt antal registrerade avvikelser i Landstingets avvikelsehanteringssystem Synergi 500 är 74 st som Dammsdal ansvarat för under Helår 2013 inkom 84 avvikelser. De flesta avvikelserna är inom arbetsmiljöområdet, främst hot- och våldhändelser. Samtliga avvikelser är av mindre allvarlighetsgrad och lämpliga åtgärder är vidtagna. Antalet avvikelser kan variera över tid utifrån vilka elever som är inskrivna. Antalet registrerade avvikelser har minskat med cirka 30 st sedan Miljöperspektivet Miljöperspektivet - Analys måluppfyllelse Strategiskt mål: Landstinget bedriver ett hållbart och effektivt miljöarbete Åtagande: Förvaltningen bedriver ett effektivt miljöarbete genom att följa aktuellt miljöledningssystem En organisation för Dammsdals 13 miljöombud skapades under förra året. Ombuden har kontinuerliga träffar med Landstingets miljösamordnare. På initiativ av anställda har en tävling utlysts. Den går ut på att väga allt matavfall för att se vilket elevhem som har det minsta antalet kilo avfall per månad. Eleverna har miljöutbildning inom sina studieplaner. Indikator Utfall Målvärde Kommentar Andel elever och kursdeltagare som erbjudits grundläggande miljöutbildning som en del av sin utbildning 100 % 60 % Samtliga elever har miljöutbildning i sin undervisning. Allt ifrån en teoretisk nivå till en nivå där eleven arbetar praktiskt. Dammsdal, Verksamhetsberättelse (16)

17 Strategiskt mål: Landstinget fokuserar på att minimera negativ klimatpåverkan Åtagande: Förvaltningen arbetar kontinuerligt och systematiskt med klimatpåverkande miljöaspekter Dammsdal leasar sina fordon från FM-enheten och kan endast påverka valet genom begäran av miljövänligt alternativ. Samåkning och användning av allmänna kommunikationer används i möjligaste mån. Samåkningslista för personal finns via intranätet. Strategiskt mål: Landstinget säkerställer att de kemikalier och läkemedel som används ger minsta möjliga miljöpåverkan Åtagande: Förvaltningen arbetar kontinuerligt och systematiskt med att förebygga och minska miljöpåverkan vid användning av kemikalier och läkemedel Nytt videokonferenssystem är installerat i nya administrationsbyggnaden. Dammsdal har deltagit i telefon- och videokonferenser under året men inte initierat dem. Ett register/kemikalielista har upprättats över alla på Dammsdal förekommande kemikalier. Rengöringsmedel o dyl inhandlas via Landstingets varuförsörjning. Produktblad och säkerhetsblad finns i anknytning till kemikaliska produkter. Indikator Utfall Målvärde Kommentar Sparade mil vid genomförda telefon- och videokonferenser. Volym kemikalier, kemikalielista Antal kemikalier som används, kemikalielista mil Dammsdal är sällan sammankallande för gemensamma konferenser för HH. Målvärdet avser flera verksamheter inom HH Upprättad kemikalielista finns Upprättad kemikalielista finns Ekonomiperspektivet Ekonomiperspektivet - Analys måluppfyllelse Strategiskt mål: Landstinget uppnår och behåller en ekonomi i balans som är långsiktigt ekonomiskt hållbar Åtagande: Nämnden har en stabil ekonomi med en ändamålsenlig användning av resurser. Dammsdal redovisar ett överskott på 2,9 mnkr för Beläggningsgraden har varit 96,3 %, vilket har varit avgörande för det goda resultatet. Full beläggning motsvarar 38 elever, vilket det varit under stora delar av året. Dammsdal, Verksamhetsberättelse (16)

18 Indikator Utfall Målvärde Kommentar Avvikelse mot budgeterat resultat i tkr tkr 0 Utfall 2013: tkr Beläggningsgrad 96,3 % 90 % Utfall 2013: 96 % Ekonomiskt utfall Resultaträkning 2014 tkr Utfall 2014 Utfall 2013 Budget 2014 Verksamhetens intäkter Anslag Undervisning Boende Övriga intäkter S:a verksamhetens intäkter Verksamhetens kostnader Personalkostnader Köpt verksamhet Lokalkostnader Övriga kostnader Avskrivningar S:a verksamhetens kostnader Finansiella intäkter Finansiella kostnader Årets resultat Resultat- och budgetavvikelse Som framgått ovan uppgår 2014 års resultat till 2,9 mnkr, vilket också motsvarar budgetöverskottet. Dammsdal, Verksamhetsberättelse (16)

19 Verksamhetens intäkter Intäktssidan, som ger ett överskott på 1,3 mnkr, består huvudsakligen av skol- och boendeavgifter. Skolan har också fått det avtalsenliga årliga statsbidraget från skolverket på 7,3 mnkr, enligt regleringsbrev från utbildningsdepartementet. Samtliga avtal som tecknas med kommunerna innehåller en indexklausul, där prisökningen mellan åren kopplas till omsorgsprisindex (OPI). Priserna har i enlighet med detta höjts med 2,1 % under året. Personalkostnader Dammsdal är en personalintensiv verksamhet, vilket innebär att hela 78 % av verksamhetens kostnader utgörs av personalkostnader. Dessa bidrar till överskottet med 1,9 mnkr. Orsaken är att verksamheten i början av året var inställd på det lägre elevantal man då hade. Lokalhyror mm Lokalkostnaderna överskrider budgeten endast marginellt. Köp av verksamhet och tjänster- - Övriga kostnader Även övriga kostnader håller sig i stort sett till den budgeterade nivån, med endast 0,1 mnkr i underskott. Investeringar Årets investeringar uppgår till 0,8 mnkr och nästan uteslutande handlar det om möbler till den nya administrationsbyggnaden. Internkontroll Internkontroll utgör en del i förvaltningens kvalitetsarbete med ständiga förbättringar där åtaganden och indikatorer i verksamhetsplanen också ingår. Syftet med internkontroll är att säkerställa att rutiner finns och är relevanta, samt att de följs. Internkontrollen syftar inte till att bedöma måluppfyllelse, utan att bedöma tillförlitlighet och säkerhet i det arbetssätt som tillämpas för att nå verksamhetens mål. Metod De övergripande perspektiven i landstingets budget utgör basen för valda kontrollområden. Förvaltningens samlade ledningsfunktion medverkar i urval och formulering av kontrollområden. För att prioritera mellan tänkbara kontrollområden har en bedömning och riskanalys gjorts. Vad avser miljöperspektivet sker kontrollarbetet i miljöledningssystemet med interna revisioner som då ersätter internkontrollen. För genomförandet av kontrollen engageras förvaltningens enhetschefer som genomför granskningen utanför sina egna verksamheter. Detta arbetssätt är på ett framgångsrikt sätt etablerat inom förvaltningen sedan flera år. Dammsdal, Verksamhetsberättelse (16)

20 Uppföljning Internkontrollplan 2014 Medborgarperspektivet 1. Vilken tillgänglighet per telefon säger vi oss ha, inklusive klämdagar och ledigheter? Lever vi upp till våra utfästelser? Internkontrollen avsåg annan verksamhet inom Habilitering och Hjälpmedel. Åtgärd: Ej aktuell att genomföra på Dammsdal 2. Är verksamhetens riktlinjer för hur dokumentation ska ske avseende brukare/elev, samt signering av dessa kända? Följs riktlinjerna? Internkontrollen avsåg annan verksamhet inom Habilitering och Hjälpmedel Åtgärd: Internkontrollen kommer att genomföras på Dammsdal 2015 Personalperspektivet 1. Vilken metodik används för att inventera och planera medarbetares och verksamheters kompetensbehov? Hur används resultatet för ledning och styrning? Internkontrollen avsåg annan verksamhet inom Habilitering och Hjälpmedel Åtgärd: Internkontrollen kommer att genomföras på Dammsdal Följs justeringar av stämplingar, högt respektive lågt flextidssaldo, av närmaste chef? Vilka åtgärder vidtas vid avvikelser? Resultat Dammsdal: Ej utförd internkontroll 2014 på grund av chefsbyte. Åtgärd: Internkontrollen planeras att genomföras Process- och förnyelseperspektivet Är den metodik som finns för att dokumentera, prioritera, kommunicera pågående utvecklingsarbete ändamålsenlig? Internkontrollen avsåg annan verksamhet inom Habilitering och Hjälpmedel Åtgärd: Internkontrollen kommer att genomföras på Dammsdal 2015 Ekonomiperspektivet 1. Finns rutiner för att föra och kontrollera körjournaler för verksamhetens fordon? Internkontrollen avser Dammsdal. Resultat: Det finns rutiner för att föra körjournal. Saknas rutiner för att kontrollera Åtgärd: Skapa rutin för att stämma av fakturor mot både kvitton och körjournaler. Dammsdal, Verksamhetsberättelse (16)

Gemensam värdegrund för. personalfrågor

Gemensam värdegrund för. personalfrågor Gemensam värdegrund för personalfrågor Det öppna landstinget för jämlik hälsa och levande kultur i en hållbar, livskraftig region Landstingets vision Värdegrunden utgår från Landstinget Sörmlands vision

Läs mer

FÖRSLAG. 28 Åtagande styrtal 2011

FÖRSLAG. 28 Åtagande styrtal 2011 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet FÖRSLAG DATUM DIARIENR 2010-09-20 KN-KUS10-004 28 Åtagande styrtal 2011 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet beslut 1. Nämnden för

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program Ett övergripande dokument för kommunens samtliga arbetsplatser i syfte med att skapa en ändamålsenlig

Läs mer

Verksamhetsplan med budget

Verksamhetsplan med budget Diarienummer: Verksamhetsplan med budget 2015-2017 Nämnden för Kultur, utbildning och friluftsverksamhet Dammsdal Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Inledning Verksamhetens

Läs mer

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2016:13-020 Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-16 91 2 Inledning Det arbete som görs i verksamheterna

Läs mer

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun ÄNGELHOLMS KOMMUN Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Öppenhet Omtanke Handlingskraft Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Personalpolicyn är ett övergripande idé- och styrdokument som gäller

Läs mer

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb!

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska programmet är att tydliggöra

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! FOTO: SCANDINAV/SCANDINAV BILDBYRÅ 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska

Läs mer

Stockholms läns landstings Personalpolicy

Stockholms läns landstings Personalpolicy Stockholms läns landstings Personalpolicy Beslutad av landstingsfullmäktige 2010-06-21 1 2 Anna Holmberg, barnmorska från ord till verklighet Personalpolicyn stödjer landstingets uppdrag att ge god service

Läs mer

Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2016-05-12 Dnr 16LS3265 BALANSERAT STYRKORT 2017 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstingsstyrelsen är Landstinget Västernorrlands ledande

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1 Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

Personalpolitiskt Program

Personalpolitiskt Program Personalpolitiskt Program Landskrona kommuns personalpolitiska målsättning Kommunens personalpolitik är ett strategiskt medel för att kunna ge kommunens invånare omvårdnad, utbildning och övrig samhällsservice

Läs mer

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Innehåll

Läs mer

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40, Bilaga nr 2 KF 4011 O Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,2010-05-04 l -! Övergripande vision och mål Herrljunga kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare som

Läs mer

Delårsrapport Dammsdal

Delårsrapport Dammsdal TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Ing-Britt Johansson Ledningskansli +46155245783 2015-04-21 KN-KUS15-0041-1 Ä R E N D E G Å N G Nämnden för kultur, utbildning och

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program 1 (7) Typ: Program Giltighetstid: Tills vidare Version: 2.0 Fastställd: KF 2010-04-20, 18 Uppdateras: 2015 Styrdokument för personalarbetet på samtliga arbetsplatser i Strömsunds kommun. Strömsunds kommun

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

1(8) Personalpolitiskt program. Styrdokument

1(8) Personalpolitiskt program. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Program Beslutad av Kommunfullmäktige 2019-02-13, 9 Dokumentansvarig Personalchefen Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning 1 INLEDNING...4 s personalpolitiska

Läs mer

Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014

Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014 Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014 Precis som i förra årets medarbetarundersökning är det 2014 en gemensam enkät för chefer och medarbetare. Detta innebär att du svarar på frågorna i enkäten utifrån

Läs mer

Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun

Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun Strategi (Strategi, Plan, Riktlinje eller Regel) Fastställt av Kommunfullmäktige Datum för fastställande 2019-03-25 70 Giltighetstid Tills vidare. Första

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

Personalpolicy för Laholms kommun

Personalpolicy för Laholms kommun STYRDOKUMENT PERSONALPOLICY 2017-09-05 DNR: 2017 000146 Antagen av kommunstyrelsen den 12 september 2017 17 Gäller från och med den 13 september 2017 och tillsvidare Personalpolicy för Laholms kommun Innehåll

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013

Verksamhetsberättelse 2013 TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(1) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Lena Stengaard Administrativa enheten +46155247295 2014-02-07 HBN14-006-1 Ä R E N D E G Å N G Hållbarhetsnämnden M Ö T E S D A

Läs mer

Förändringar i styrtal - Karsudden.

Förändringar i styrtal - Karsudden. Förändringar i styrtal - Karsudden. som togs bort inför budget 2012 Att bedriva evidensbaserad behandling riktad mot riskbeteende. Att bedriva evidensbaserad vård riktad mot riskbeteende under öppenvårdsförhållanden.

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden. Hälso- och sjukvårdsnämnden; Paragrafen förklarades omedelbart justerad.

Hälso- och sjukvårdsnämnden. Hälso- och sjukvårdsnämnden; Paragrafen förklarades omedelbart justerad. Hälso- och sjukvårdsnämnden FÖRSLAG DATUM 2010-10-27 74 Styrtal till budget 2011 - Hälso- och sjukvården Beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden; 1. Antar hälso- och sjukvårdens förslag på styrtal till budget

Läs mer

Region Gotlands Medarbetarenkät. Resultatrapport - 2012

Region Gotlands Medarbetarenkät. Resultatrapport - 2012 1(9) Region Gotlands Medarbetarenkät rapport - 2012 Antal svar på Region Gotland 2012: 4638 av 5694 (81%) Antal svar på Region Gotland 2011: 4912 av 5819 (84%) Positiva svar på skala 1 till 5 är 4-5. Frekvens:

Läs mer

Karlsborgs kommun. Ledarskapspolicy. Bilaga 35 KF Diarienummer: Antagen:

Karlsborgs kommun. Ledarskapspolicy. Bilaga 35 KF Diarienummer: Antagen: Bilaga KF 7 201-0 - 0 Karlsborgs kommun Ledarskapspolicy Dokumenttyp: Policy Diarienummer: 66.201 Beslutande: Kommunfullmäktige Antagen: 201-0-0 Giltighetstid: Tillsvidare Dokumentet gäller för: Samtliga

Läs mer

47/16 Kvartalsrapport september 2016 Dammsdal

47/16 Kvartalsrapport september 2016 Dammsdal Nämnden för kultur utbildning och friluftsverksamhet PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(1) D A T U M D I A R I E N R 2016-12-08 KN-DAM16-0082-2 47/16 Kvartalsrapport september 2016 Dammsdal Diarienummer: KN-DAM16-0082

Läs mer

Med Tyresöborna i centrum

Med Tyresöborna i centrum Med Tyresöborna i centrum 2 Innehåll Vår arbetsgivare 4 Personalpolicyn 5 Delaktighet och samverkan 6 Hälsa och arbetsmiljö 7 Jämställdhet och mångfald 8 Förbättring och utveckling 9 Lön, lönebildning

Läs mer

Riktlinjer för personalpolitik

Riktlinjer för personalpolitik Riktlinjer för personalpolitik Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för personalpolitik Riktlinjer 2018-08-27 168 Kommunstyrelsen Dokumentansvarig/processägare Version

Läs mer

Lönebildnings processen

Lönebildnings processen Lönebildnings processen Utbildnings förvaltningen Från och med hösten 2014 Namn: Lotta Gylling Datum: 2014-05-15 Utbildningsförvaltningen Styrcykel/Årscykel dec jan Vårterminen börjar Medarbetarsamtal

Läs mer

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf 129 www.upplands-bro.se Vårt gemensamma uppdrag Vår personalpolicy beskriver våra grundläggande värderingar och samspelet mellan arbetsgivare och medarbetare.

Läs mer

Ronneby kommuns personalpolitik

Ronneby kommuns personalpolitik Ronneby kommuns personalpolitik Bakgrund Att arbeta i Ronneby kommun är ett välfärdsarbete. Vårt främsta uppdrag är att ge god service till våra medborgare. Det är därför en viktig samhällsfråga att kommunen

Läs mer

Medarbetarpolicy för Samhall AB. Beslutad av styrelsen

Medarbetarpolicy för Samhall AB. Beslutad av styrelsen Medarbetarpolicy för Samhall AB Beslutad av styrelsen 2016-12-15 Medarbetarpolicyn beskriver hur det ska vara att arbeta i Samhall och vad som förväntas av medarbetare och chefer i företaget. Arbetet styrs

Läs mer

Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tvedegårds förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tvedegårds förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Tvedegårds förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Botkyrka kommun medarbetarundersökning 2015 Resultatrapporter

Botkyrka kommun medarbetarundersökning 2015 Resultatrapporter Botkyrka kommun medarbetarundersökning 2015 rapporter Innehåll: rapport Redovisning per frågeområde och delfråga HME Hållbart medarbetarengagemang 1 (14) Medarbetarundersökning 2015 Botkyrka kommun rapport

Läs mer

Medarbetar- och ledarskapsprogram

Medarbetar- och ledarskapsprogram Medarbetar- och ledarskapsprogram Antagen av kommunfullmäktige 2018-01-29 Ansvarig förvaltning: Kommunledningskontoret Ansvarig tjänsteman: Personalchef Innehåll Välkommen till Vaggeryds kommun... 3 Vision

Läs mer

Personalpolitiskt program. Antaget av kommunfullmäktige , 22 Distribueras via personalavdelningen

Personalpolitiskt program. Antaget av kommunfullmäktige , 22 Distribueras via personalavdelningen Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2012-03-29, 22 Distribueras via personalavdelningen Personalpolitiskt program INLEDNING... 3 VISION... 3 INRIKTNINGSMÅL... 3 MEDARBETARSKAP OCH LEDARSKAP...

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen. Tvedegårds förskola. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda

Barn- och utbildningsförvaltningen. Tvedegårds förskola. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Tvedegårds förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Revideras april 2017 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Förskola: Grundskola: Gymnasium: Annan pedagogisk verksamhet: Ansvarig för planen Förskolechef: Rektor: Verksamhetschef:

Läs mer

Likabehandlingsplan för Broarps skola Läsåret 2014-2015

Likabehandlingsplan för Broarps skola Läsåret 2014-2015 Likabehandlingsplan för Broarps skola Läsåret 2014-2015 Attendo Individ och Familj AB - Box 28-575 21 Eksjö Tel. 0730-660 116 - - lisbeth.lindstrom@attendo.se 1. Mål och Vision Mål: Skolan ska ha en likabehandlingsplan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Kronan F

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Kronan F Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan Kronan F-6 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 4 REDOVISNING

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Kalix kommun 2018 2020 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Personalpolitiskt program Program 2018-06-18, 93 Kommunfullmäktige Inledning Det kommunala

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Kronan

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Kronan Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan Kronan 1-6 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 4 REDOVISNING AV UPPDRAG...

Läs mer

Arbetsgivarpolitiskt

Arbetsgivarpolitiskt Arbetsgivarpolitiskt Innehåll Medarbetarskap... 7 Ledarskap... 9 Arbetsmiljö...11 Hälsa...13 Jämställdhet...15 Kompetensförsörjning...17 Lönepolitik...19 Mångfald...21 Arbetsgivarpolitiskt program Ljungby

Läs mer

24 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106)

24 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106) Kommunstyrelsens personalutskott Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2019-04-12 Sida 1(2) 24 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106) Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Riktlinje för chef-

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbete med ständiga förbättringar

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbete med ständiga förbättringar Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Riktlinjer för arbete med ständiga förbättringar Fastställt av: Datum: För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och tidplan för denna

Läs mer

Medarbetarpolicy för Samhall AB

Medarbetarpolicy för Samhall AB Medarbetarpolicy för Samhall AB Medarbetarpolicyn beskriver hur det ska vara att arbeta i Samhall och vad som förväntas av medarbetare och chefer i företaget. Arbetet styrs genom riktlinjer, förhållningssätt,

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Kronans fritidshem 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Kronans fritidshem 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Kronans fritidshem 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland både

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antagen av kommunfullmäktige 2005-08-23, 79 Reviderat av kommunfullmäktige 2006-11-28, 107 Reviderat av kommunfullmäktige 2009-04-21, 31 Reviderat av kommunstyrelsen 2009-08-12,

Läs mer

Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden

Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden Inledning Kommunfullmäktige har beslutat om kommunledningsmål för planeringsperioden 2008-2011 i form av kommunövergripande mål som gäller för all verksamhet

Läs mer

Policy. Personalpolicy för Luleå kommunkoncern

Policy. Personalpolicy för Luleå kommunkoncern Policy Personalpolicy för Luleå kommunkoncern 1 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd Giltighetstid Policy Personalpolicy för Luleå kommunkoncern 2016 Tills vidare vid beslut Dokumentansvarig Senast reviderad

Läs mer

Barnsyn: Inom Skänninge förskolor arbetar vi för att alla barn får vara sitt bästa jag.

Barnsyn: Inom Skänninge förskolor arbetar vi för att alla barn får vara sitt bästa jag. Plan mot kränkande särbehandling Vallens förskola 2017/2018 Förskolans vision, barnsyn och värdegrund: Vision: Visionen är att vara här och nu. Att ge barnen tid att leka, lära och utforska i en miljö

Läs mer

Likabehandlingsplan för Broarps skola

Likabehandlingsplan för Broarps skola Likabehandlingsplan för Broarps skola Läsåret 2017-2018 1. Mål och Vision Mål: Skolan ska ha en likabehandlingsplan som syftar till att förverkliga skolans vision. Vision: Vår skola ska präglas av respekt

Läs mer

Sofiaskolan

Sofiaskolan Sofiaskolan Roine Peimer Direktvalsnr: 021-39 13 85 Mail: roine.peimer@vasteras.se Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. Sofiaskolan 2016-2017 För att främja likabehandling och förebygga

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY Med gemensam kraft SKAPAR vi en BRA arbetsmiljö OCH GER samhällsservice med hög kvalitet. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

Personalpolicy för Sollentuna kommun. www.sollentuna.se

Personalpolicy för Sollentuna kommun. www.sollentuna.se Personalpolicy för Sollentuna kommun www.sollentuna.se Vårt gemensamma uppdrag Sollentuna kommun växer och utvecklas. De som bor i vår kommun vill bygga bostäder, resa, idrotta, handla, låna böcker, cykla

Läs mer

86 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106)

86 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2019-04-30 Sida 1(1) 86 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106) Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Riktlinje för chef- och ledarskap i

Läs mer

Delårsrapport 1. Habilitering och Utbildningsnämnden Delår 1 2014. Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet

Delårsrapport 1. Habilitering och Utbildningsnämnden Delår 1 2014. Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Diarienummer: HU-HOH14-077 Delårsrapport 1 Habilitering och Utbildningsnämnden Delår 1 2014 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Habilitering och Utbildningsnämnden,

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT SKAPAR VI EN BRA ARBETSMILJÖ OCH GER SAMHÄLLSSERVICE MED HÖG KVALITET. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

Resultatrapport för Kommunen (kommunförvaltning, bolag & deltidsbrandmän)

Resultatrapport för Kommunen (kommunförvaltning, bolag & deltidsbrandmän) 1 (17) Medarbetarundersökning 2014 Arvika kommun rapport för Kommunen (kommunförvaltning, bolag & deltidsbrandmän) Stapel 1: svar på Kommunen (kommunförvaltning, bolag & deltidsbrandmän) 2014: 1857 av

Läs mer

Olympiaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN

Olympiaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN Olympiaskolan Plan för att främja lika rättigheter och möjligheter samt förebygga och åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Gäller januari 2018 till september

Läs mer

Delårsrapport 1. Gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård Hjälpmedelscentralen Delår

Delårsrapport 1. Gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård Hjälpmedelscentralen Delår Diarienummer: SOVIS15-0045 Delårsrapport 1 Gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård Hjälpmedelscentralen Delår 1 2015 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet

Läs mer

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06 Landstinget i Kalmar Län Utvecklings- och Folkhälsoenheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-01-11 Landstingsstyrelsen Diarienummer 150054 Sida 1 (1) Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag

Läs mer

Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014

Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014 Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014 1. Arbetssätt och uppdrag 1. Jag är insatt i målen för min grupp/enhet/avdelning. c c c c c c 2. Jag vet vad som förväntas av mig i mitt arbete. c c c c c c 3....

Läs mer

HR-strategi. Personalstrategi för arbetet med medarbetare och organisation för att nå verksamhetens mål

HR-strategi. Personalstrategi för arbetet med medarbetare och organisation för att nå verksamhetens mål HR-strategi Personalstrategi för arbetet med medarbetare och organisation för att nå verksamhetens mål Policy, riktlinjer och HR-processer För att förtydliga och förenkla arbetet för chefer, medarbetare

Läs mer

Personalpolicy. för Karlsborgs kommun

Personalpolicy. för Karlsborgs kommun Personalpolicy för Karlsborgs kommun Till dig som arbetar i Karlsborgs kommun... I din hand har du Karlsborgs kommuns personalpolicy. Den ska stödja en önskad utveckling av kommunen som attraktiv arbetsgivare.

Läs mer

Resultatet från medarbetarenkäten 2014, Måttband 245, och jämförelser med riket

Resultatet från medarbetarenkäten 2014, Måttband 245, och jämförelser med riket Bo Stenbom, HR chef Ärendenr BUN 2015/91 och 2014/891 Handlingstyp Tjänsteskrivelse 1 (1) Datum 20 april 2015 Barn- och utbildningsnämnden Resultatet från medarbetarenkäten 2014, Måttband 245, och jämförelser

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Vårt engagemang gör idéer till verklighet Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköpings kommun linkoping.se Vårt engagemang gör idéer till verklighet Vår

Läs mer

Remiss: Personalpolicy för Huddinge kommun

Remiss: Personalpolicy för Huddinge kommun NATUR- OCH BYGGNADS FÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2015-06-09 Sida 1(2) Diarienr: TN-2015/210.199 Handläggare Felicia Almerén 08-535 365 47 felicia.almeren@huddinge.se Remiss: Personalpolicy för

Läs mer

Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

PERSONALPOLITISKT PROGRAM

PERSONALPOLITISKT PROGRAM PERSONALPOLITISKT PROGRAM Inledning Det kommunala uppdraget formas genom att politiken gör en tolkning av medborgarnas behov och omsätter sin tolkning till prioriteringar i mål- och budgetprocessen. Beslut

Läs mer

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Fastställt i Regionstyrelsen 2019-08-29 Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Regionstyrelsen är Region Västernorrlands ledande politiska förvaltningsorgan.

Läs mer

Personalpolitiskt program - uppdatering

Personalpolitiskt program - uppdatering Titel: Personalpolitiskt program 1 (6) Typ: Program Giltighetstid: Tills vidare Version: 4.0 Fastställd: KF 2016-09-14, 75 Uppdateras: Personalpolitiskt program - uppdatering Styrdokument för personalarbetet

Läs mer

Vi utvecklar humankapitalet och ökar lönsamheten för företag. I samarbete med. Man Kvinna. Kön

Vi utvecklar humankapitalet och ökar lönsamheten för företag. I samarbete med. Man Kvinna. Kön Kön Vi utvecklar humankapitalet och ökar lönsamheten för företag I samarbete med Respondenter 1330 363 Svar 1042 297 Svarsfrekvens 78% 82% NMI & Index 74 75 78 68 64 67 65 66 68 53 55 59 HME-Index NMI

Läs mer

Personalpolicy för Örnsköldsviks kommunkoncern

Personalpolicy för Örnsköldsviks kommunkoncern Personalpolicy för Örnsköldsviks kommunkoncern Antagen av kommunfullmäktige Antagen av: Kommunstyrelsen 130/2019 2019-06-17 Dokumentnamn: Personalpolicy för Örnsköldsviks kommunkoncern Ärendebeteckning:

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Åsaka fritidshem 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Åsaka fritidshem 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Åsaka fritidshem 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I

Läs mer

Varför behövs personalstrategin? Vad är en personalstrategi? Vision för personalarbetet. Uppföljnings- och mätmetoder. Politisk målsättning

Varför behövs personalstrategin? Vad är en personalstrategi? Vision för personalarbetet. Uppföljnings- och mätmetoder. Politisk målsättning Personalstrategi 2008 2012 Varför behövs personalstrategin? Personalstrategin uttrycker det gemensamma förhållningssättet i vårt strategiska och operativa personalarbete inom Falköpings kommun. Det personalstrategiska

Läs mer

Brännans förskoleområde

Brännans förskoleområde Del 1 Brännans förskoleområde Orkesterns förskola avd Näktergalen Förskolans namn Läsåret 2015-2016 2015-08-10 Gemensam plan för Brännans förskoleområde Mobackens förskolor, Sjungande Dalens förskolor,

Läs mer

ETT MÄNSKLIGARE SAMHÄLLE FÖR ALLA

ETT MÄNSKLIGARE SAMHÄLLE FÖR ALLA ETT MÄNSKLIGARE SAMHÄLLE FÖR ALLA Chefs- och medarbetarpolicy för Stockholms Stadsmission Antagen av Stockholms Stadsmissions och Stadsmissionens Skolstiftelses styrelser 2011-02-21 Dokumentansvarig: Personalchef

Läs mer

Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg

Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg År 2012 2013-02-25 Maria Ottosson Lundström Dnr: 2013-80 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Övergripande mål och strategier... 4 Organisatoriskt ansvar... 4 Struktur

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Åsaka skola

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Åsaka skola Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan Åsaka skola 1-6 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG...

Läs mer

En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag

En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag Ledningsdeklaration för Östra skolan 2018-2019 Vision Östra skolan skall inrikta sin utveckling mot nästa generations behov av kunskap

Läs mer

Medarbetarundersökning Totalrapport

Medarbetarundersökning Totalrapport Medarbetarundersökning 2016 Totalrapport Ålder % 18-34 år 21% 35-44 år 25% 45-54 år 29% 55+ 25% Ack. svar 3461 Anställningstid % Mindre än ett år 1-2 år 13% 3-5 år 15% 6-10 år 14% Mer än tio år 49% Ack.

Läs mer

Falu kommuns personalpolicy. Fastställd av Kommunfullmäktige

Falu kommuns personalpolicy. Fastställd av Kommunfullmäktige Falu kommuns personalpolicy. Fastställd av Kommunfullmäktige 2003-10-09 Inledning Som anställd i Falu Kommun är Du en viktig del av alla Falubors vardag. Det är genom ditt och alla dina kollegors arbete

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid SN 2019/

Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid SN 2019/ TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid 2019-01-03 SN 2019/00080401 0480-453891 Socialnämnden Medarbetarenkät 2018 Förslag till beslut Socialnämnden fattar inget beslut med anledning

Läs mer

Nacka kommun MU Resultatrapport Totalt. Skala: 1 till 5. Grupper och svarsstatistik. % Positiva 4-5. % Neutrala 3.

Nacka kommun MU Resultatrapport Totalt. Skala: 1 till 5. Grupper och svarsstatistik. % Positiva 4-5. % Neutrala 3. Nacka kommun MU 2018 Resultatrapport Totalt Skala: 1 till 5 % Positiva 4-5 % Neutrala 3 % Negativa 1-2 Frekvens = Svarsfrekvens per fråga/område Medelvärde redovisas med två decimaler vid sidan om staplarna

Läs mer

VÅR SYN PÅ LEDAR- OCH MEDARBETARSKAP. en gemensam värdegrund i Gotlands kommun

VÅR SYN PÅ LEDAR- OCH MEDARBETARSKAP. en gemensam värdegrund i Gotlands kommun Dokumentet har beslutats av kommunfullmäktige i mars 2003 på förslag av kommunledningsgruppen och efter samverkan med de fackliga organisationerna. VÅR SYN PÅ LEDAR- OCH MEDARBETARSKAP en gemensam värdegrund

Läs mer

Nacka kommun - medarbetarenkät. Resultatrapport - Oktober 2012

Nacka kommun - medarbetarenkät. Resultatrapport - Oktober 2012 Nacka kommun - medarbetarenkät rapport - Oktober 2012 Antal svar på Modersmålet 2012: 34 av 39 (87%) Antal svar på Modersmålet 2011: 21 Antal svar på Vilans skola och förskola 2012: 78 av 92 (85%) Antal

Läs mer

Förskolan Ekparkens arbete mot diskriminering och kränkande behandling En del av förskoleenhet Bondebacka

Förskolan Ekparkens arbete mot diskriminering och kränkande behandling En del av förskoleenhet Bondebacka Förskolan Ekparkens arbete mot diskriminering och kränkande behandling En del av förskoleenhet Bondebacka Verksamhetsformer som omfattas av arbetet Förskola 1-5 år Ansvariga för arbetet Förskolechef och

Läs mer

Nämnd/förvaltning: Hälso- sjukvården - Primärvården. Perspektiv/Mål Åtagande Styrtal Måltal Mätmetod

Nämnd/förvaltning: Hälso- sjukvården - Primärvården. Perspektiv/Mål Åtagande Styrtal Måltal Mätmetod Perspektiv/Mål Åtagande Styrtal Måltal Mätmetod Medborgare (patient, kund) Mål 1. Medborgare får tjänster av god kvalitet, känner sig delaktiga och blir respektfullt bemötta Primärvården ska bedriva patientfokuserad

Läs mer

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Dokumenttyp: Policy Dokumentansvarig: Personalfunktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2012-09-24, 145 DNR: KS000353/2010 Attraktiva och

Läs mer

Policy för arbetsmiljö och hälsa. Beslutad av kommunfullmäktige , 27. Dnr KS

Policy för arbetsmiljö och hälsa. Beslutad av kommunfullmäktige , 27. Dnr KS Policy för arbetsmiljö och hälsa Beslutad av kommunfullmäktige 2019-03-25, 27. Dnr KS2018.0312 Innehåll 1 Arbetsmiljö- och hälsovision... 3 2 Övergripande mål... 3 3 Prioriterade mål... 3 3.1 Ansvar för

Läs mer

Gemensamma värden för att nå våra mål och sträva mot visionen

Gemensamma värden för att nå våra mål och sträva mot visionen Personalpolicy Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställnings taganden och värderingar som ska prägla arbetet i verksam heten. Personal politiken är ett medel för att uppnå

Läs mer

Kvalitets och värdegrundsdeklaration

Kvalitets och värdegrundsdeklaration s och värdegrundsdeklaration på Fogdaröd: I vårt dagliga arbete på Fogdaröd strävar vi alltid efter att brukare, boende och elever med sina företrädare och anhöriga ska uppleva att vi med överlägsen yrkeskompetens

Läs mer