FÖRSLAG. 23 Delårsrapport Nämndens för habilitering och hjälpmedel beslut

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FÖRSLAG. 23 Delårsrapport Nämndens för habilitering och hjälpmedel beslut"

Transkript

1 Nämnden för habilitering och hjälpmedel FÖRSLAG DATUM DIARIENR HH-HOH Delårsrapport Nämndens för habilitering och hjälpmedel beslut 1. Nämnden för habilitering och hjälpmedel beslutar att godkänna delårsrapport och överlämna den för kännedom till landstingsstyrelsen Bilaga 1. Delårsrapport Protokollsutdrag Landstingsstyrelsen Gemensamma Hjälpmedelsnämnden Akten Landstinget Sörmland Repslagaregatan Nyköping Fax Tfn E-post landstinget.sormland@dll.se ORG NR Y:\Alla\Processer\Administration\Politiskt stöd\hh\2010\hh-nämnden\(05) 04 Oktober\ 23 Delårsrapport \ 23 Delårsrapport doc SID 1(1) Utskriftsdatum: :27

2 Delårsrapport Habilitering och Hjälpmedelsnämnden Dnr HH-HOH Perioden januari-augusti 2010

3 Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse... 3 Sammanfattande analys... 3 Intern kontroll... 4 Medborgarperspektivet... 5 Medborgarna får tjänster av god kvalitet, känner sig delaktiga och blir respektfullt bemötta... 5 Landstingets verksamheter arbetar för att uppnå jämlikhet i hälsa för länets invånare. 6 Landstinget verksamheter arbetar aktivt för att vara öppet för alla oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning, ålder eller social tillhörighet... 7 Personalperspektivet... 9 Landstinget är en attraktiv arbetsgivare med kompetenta och engagerade medarbetare.9 Landstingets personal upplever en god arbetsmiljö som bidrar till personlig utveckling, delaktighet och arbetsglädje Landstingets personal deltar aktivt i utveckling en av verksamheten och ser sin roll i helheten Personalförhållanden Förnyelseperspektivet Landstinget bedriver, genom tydlig ledning och styrning, ett kontinuerligt och systematiskt kvalitetsarbete med effektivitet, kvalitet, långsiktighet och tillgänglighet som ledord Landstinget utgör en aktiv part i en regional utveckling som är ekonomiskt, ekologiskt och socialt långsiktigt hållbar Miljöperspektivet Landstinget bedriver ett effektivt miljöarbete Landstinget fokuserar på att minimera negativ klimatpåverkan Landstinget säkerställer att de kemikalier och läkemedel som används ger minsta möjliga miljöpåverkan Ekonomiperspektivet Landstinget uppnår och behåller en ekonomi i balans som är långsiktigt ekonomiskt hållbar Landstinget bedriver ett kontinuerligt och systematiskt utvecklings- och prioriteringsarbete Resultat för perioden Habilitering och Hjälpmedelsnämnden, Delårsrapport 2(17)

4 Förvaltningsberättelse Rapportens uppbyggnad Rapporten är uppbyggd efter den styrmodell som landstinget och Nämnden för Habilitering och Hjälpmedel tillämpar, sk balanserad styrning. Landstingsfullmäktige har antagit fem grundläggande perspektiv för landstingets alla verksamheter. Dessa fem perspektiv utgör kapitelindelningen i den här rapporten. Under varje perspektiv finns Landstingsfullmäktiges strategiska mål som är övergripande och gäller för hela landstinget. Därunder kommer sedan nämndens verksamhetsspecifika åtaganden, här skrivna med kursiv rubrik. Till varje åtagande redovisas styrtal som är mätbara och som fungerar som indikatorer för utvecklingen över tid. Sammanfattande analys Medborgare (patient, kund) Inom Habiliteringsverksamheten och Kommunikationscenter pågår ett utvecklingsarbete för att på ett strukturerat sätt samverka med brukaren vid upprättande och uppföljning av den individuella planen. Ännu återstår en del arbete innan arbetssätt och rutiner fastslagits och implementerats. Uppsatta mål inom vårdgarantin uppnås inte fullt ut för berörda verksamheter inom förvaltningen. Habiliteringsverksamheten erhöll under försommaren extra medel för att minska väntetiderna för utredning av autismspektrumtillstånd. En ordentlig kraftsamling pågår så att utredning och fortsatta insatser till målgruppen kan erbjudas med förkortad väntetid. På Dammsdal planeras såväl boende och skolgång tillsammans med elev, vårdnadshavare och företrädare från hemkommunen. Planen utvärderas och revideras terminvis. Elevernas synpunkter inhämtas också från elevråd, boenderåd och enkäter. Under årets första åtta månader noteras ett ökat antal sjuk- och behandlingsresor jämfört med samma period Rehabilitering utomlands samt olika former av lägerbidrag erbjuds enligt plan. Personal Tillgången på personal har i stort varit god under året. Under hösten rekryteras dels personal till det neuropsykiatitriska området dels ett par nyckelpersoner inom andra områden. Sjukfrånvaron utgör 4,4 % av den ordinarie arbetstiden för de senaste 12 månaderna, vilket ligger under landstingssnittet. En systematisk uppföljning av resultaten från förvaltningens medarbetarenkäter och flera års arbete med balanserat styrkort har lett till att uppdrag och mål tydliggjorts inom organisationen. Det förändringsarbete som pågår inom Habiliteringsverksamheten och som nu förbereds för Kommunikationscentrum har skapat ett stort engagemang, men också viss oro. Efterhand som varje medarbetares roll tydliggjorts har tillförsikten ökat. Habilitering och Hjälpmedelsnämnden, Delårsrapport 3(17)

5 Förnyelse Det pågår ett ständigt utvecklingsarbete av processer och arbetssätt inom förvaltningen för att nå en ökad kvalitet och effektivitet. Här är förnyelse av rutiner, effektiva processer och samverkan med andra aktörer viktiga delar. Jämförelser och kontakter med andra landsting tas regelbundet för att söka nya ideer och infallsvinklar, bl a deltar verksamheterna i nyckeltalsamverkan (NYSAM). Under perioden har en översyn gjorts av Kommunikationscenters organisation och uppdrag. Brukarens behov, med ledorden tillgänglighet och delaktighet är hela tiden utgångspunkten för förbättringsarbetet. Ett viktigt utvecklingsområde är hur olika aktörer runt brukaren samverkar så att det ska bli så bra som möjligt för brukaren. Stora krav ställs på samsyn, engagemang och tillit mellan de olika inblandade för att samverkan ska fungera optimalt. Under perioden har landstingsgemensamma rutiner för samverkan färdigställts och sedan tidigare finns överenskommelser mellan landstinget och varje kommun när det gäller stöd i skolan. Miljö Förvaltningen arbetar i enlighet med landstingets centrala miljöledningssystem. Miljösamordnaren och verksamheternas miljöombud arbetar fortsatt med att inarbeta de centrala och verksamhetsanpassade miljöledningsrutinerna i organisationen. Ekonomi HH-nämndens resultat efter andra tertialen 2010 visar ett överskott på 12 Mkr. Orsaken kan hänföras till såväl tilläggsanslag som lägre kostnader. En periodiseringspost motsvarande drygt 1 Mkr i kostnad för köpta tjänster inom det neuropsykiatriska området, har ej bokförts i periodens resultat. Årsprognosen har beräknats till ett överskott på ca 6,1 Mkr. Huvuddelen av det förväntade överskottet är hänförbart till sjukresor. Intern kontroll Årets internkontroller är planerade att utföras under hösten. Precis som 2009 kommer enhetscheferna att ansvara för vardera ett eller två kontrollområden inom en annan verksamhet än sin egen. Rapportering av resultatet sker vid årsredovisningen till nämnden. Habilitering och Hjälpmedelsnämnden, Delårsrapport 4(17)

6 Medborgarperspektivet Medborgarna får tjänster av god kvalitet, känner sig delaktiga och blir respektfullt bemötta. Inom förvaltningen finns en lång tradition att möta och bemöta brukare utifrån deras förutsättningar samt en hög ambition vad gäller delaktighet i planering av insatser. Inom delar av förvaltningen pågår ett gemensamt utvecklingsarbete för att skapa en genomtänkt habiliterings/rehabiliterings process. Ytterligare ansträngningar behövs för att möta målsättningen i vårdgarantin. Våra insatser utgår från brukarens behov och en professionell bedömning. I de verksamheter inom förvaltningen som erbjuder habilitering och rehabilitering pågår ett utvecklingsarbete för att på ett strukturerat sätt samverka med brukaren i planering och uppföljning av de insatser som ges. Ännu återstår en del arbete innan arbetssätt och rutiner fastslagits och implementerats. Tillsammans med den enskilde eller dennes företrädare skall mål formuleras som dokumenteras i en habilitering/rehabiliteringsplan. Utifrån formulerade mål skall sedan en professionell bedömning göras av vilka insatser som krävs. Brukarnas nöjdhet och möjlighet att påverka skall årligen mätas, bland annat i samband med att planen följs upp. De utvärderingar som gjorts hittills i år har genomförts avseende barn på Habiliteringsverksamheten och speglar en hög grad av nöjdhet. På Dammsdal är elevens styrkor och svårigheter utgångspunkt vid planering av boende och skolgång. Utifrån elevens utveckling utvärderas och omvärderas planeringen terminvis. Elevernas synpunkter inhämtas också från elevråd, boenderåd och enkäter. Vid årets utvärdering av boendet har det framkommit att vissa elever har svårighet att sysselsätta sig på egen tid. Under hösten kommer trivseln i skolan att utvärderas. För sjuk och behandlingsresor, Kosmos, Teknisk hörselvård samt Tolkcentralen genomförs enkäter avseende nöjdhet under hösten. Rapportering beräknas kunna ske i samband med årsbokslut. Regelverket för sjuk- och behandlingsresor förändrades inför För årets första åtta månader noteras ett ökat antal resor jämfört med samma period 2009 (ca 3 %). Antal resenärer i behov av hjälp samt resor som ej går att samordna ökar också något. Utfallet kan eventuellt förklaras av en korrektare tolkning av regelverket i den mening att resenärer i verkligt behov av sjukresa nu beviljas detta. Inom ramen för Handikappservice har 23 sörmlänningar givits möjlighet till rehabilitering utomlands. Lägerbidrag har också givits för konduktiv pedagogik, kurser för personer med sällsynta diagnoser vid Ågrenska i Göteborg, samt kurser för synskadade vid Åsa Folkhögskola. Habilitering och Hjälpmedelsnämnden, Delårsrapport 5(17)

7 Andel nöjda brukare Andel individuella planer Andel utvärderade individuella planer. 86% 75% Avser anonyma utvärderingar på Habiliteringsverksamheten. Företrädesvis barn. 78 planer har utvärderats tom augusti månad. 15% 50% Avser individuella planer framtagna inom Dammsdal och Habiliteringsverksamheten. 84% 60% Avser utvärderade planer inom Dammsdal och Habiliteringsverksamheten. Brukaren får kontakt med rätt verksamhet i rätt tid. Enligt reglerna i vårdgarantin skall brukare i behov av habilitering/rehabilitering erbjudas ett första besök inom 90 dagar från det att remissen skrevs. Därefter skall efter beslut om insats, insats ges inom 90 dagar. Uppsatta mål inom vårdgarantin uppnås inte vare sig för Habiliteringsverksamheten eller Kommunikationscenter. Syncentralen och Pedagogiska hörselvården har inga väntetider för insats eftersom dessa påbörjas i samband med det första besöket. Inom Habiliteringsverksamheten fortskrider arbetet med att utveckla överenskommelser med vårdgrannar, utveckla processer och arbetssätt. Verksamheten erhöll under försommaren extra medel för att minska väntetiderna för utredning av autismspektrumtillstånd. Minst 94 utredningar avses genomföras från juni tom december. Under perioden juni tom augusti har 37 utredningar genomförts samtidigt som 37 nya remisser inkommit. Av de 37 brukare som utretts har 21 erhållit diagnos. I takt med att fler brukare utreds och får diagnos ökar antalet brukare i behov av habiliteringsinsatser. Vid augusti månads utgång väntade 136 brukare på utredning, varav 55 barn. Med anledning av den förstärkta vårdgarantin för barn kommer fokus under hösten att vara utredning av barn/unga under 18 år. Det fortsatt höga inflödet av nya remisser medför att vårdgarantin inte bedöms nås under året, trots den extra satsning som gjorts. Andel brukare som erbjuds besök, inom vårdgarantin. Andel brukare som erbjuds behandling inom vårdgarantin. 71% 100% Avser Habiliteringsverksamheten och Syncentralen ackumulerat under året 50% 100% Avser augusti månad Habiliteringsverksamheten. En av två brukare. Landstingets verksamheter arbetar för att uppnå jämlikhet i hälsa för länets invånare. En stor del av den upplevda ohälsan hos personer med funktionsnedsättning hör samman med bestämningsfaktorer såsom brist på inflytande, ekonomisk otrygghet, diskriminering och bristande tillgänglighet. Förvaltningen Habilitering och Hjälpmedel ser som sin huvuduppgift att öka förutsättningarna för delaktighet och ett aktivt liv för personer med funktionsnedsätt- Habilitering och Hjälpmedelsnämnden, Delårsrapport 6(17)

8 ning. Genom att tillsammans med brukaren och dess närstående kartlägga behov, sätta mål, ge kunskaper och olika typer av insatser bidrar förvaltningen till ökad jämlikhet i hälsa. Utöver förvaltningens insatser krävs också ökad kunskap och insatser från en mängd samhällsaktörer. Enligt gjorda beräkningar skulle den onödiga ohälsan kunna minska med en tredjedel genom insatser riktade mot hälsans bestämningsfaktorer. Genom insatser och hjälpmedel ökar vi förutsättningarna för delaktighet och ett aktivt liv. Att öka brukarnas kunskap om den egna funktionsnedsättningen samt ge strategier för att hantera vardagens olika aktiviteter är en viktig uppgift för förvaltningens verksamheter. Det professionella nätverket runt brukare samt andra samhällsaktörer behöver också ökad kunskap om funktionsnedsättningar och dess konsekvenser. Förvaltningen deltar därför i planering av tre länsdelsvisa seminarier för att sprida kunskap utifrån rapporten om "Onödig ohälsa" för personer med funktionsnedsättning. De gruppaktiviteter som erbjudits inom Habiliteringsverksamheten syftar till att stärka brukaren på olika sätt. Brukaren får träffa andra i samma situation, får lära sig mer om sin funktionsnedsättning samt får stärkt självkänsla. Föreläsningar om till exempel autism, aspergers syndrom samt epilepsi, har också riktats till vårdnadshavare, närstående samt annan personal. Inom Kommunikationscenter har ett antal informationstillfällen genomförts till både brukarorganisationer och vårdgrannar. Antal tillfällen för kunskaps- och informationsspridning om funktionsnedsättning och dess konsekvenser. 20st 5 Avser Habiliteringsverksamheten och Kommunikationscenter. Landstinget verksamheter arbetar aktivt för att vara öppet för alla oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning, ålder eller social tillhörighet. Förvaltningens huvuduppdrag är att vara en resurs för personer med funktionsnedsättningar. Nämnden har därför som sitt åtagande angett att förvaltningen skall leva upp till policyn för personer med funktionsnedsättning. Intentionerna i denna stämmer väl överens med inriktningen i förvaltningens arbete. Vi lever upp till Policy för personer med funktionsnedsättning. Reviderad Policy för personer med funktionsnedsättning fastställdes av Landstingsfullmäktige i juni månad. Riktlinjer som på en övergripande nivå beskriver hur målen skall nås samt indikatorer för uppföljning beräknas fastställas av Landstingsstyrelsen under hösten. Först därefter kan förvaltningens handlingsplan tas fram. Habilitering och Hjälpmedelsnämnden, Delårsrapport 7(17)

9 Antal verksamheter som identifierat sina förbättringsområden och påbörjat förbättringsarbetet. 0st 5st Inväntar riktlinjer för policy från landstingsstyrelsen. Habilitering och Hjälpmedelsnämnden, Delårsrapport 8(17)

10 Personalperspektivet Landstinget är en attraktiv arbetsgivare med kompetenta och engagerade medarbetare. Verksamheterna har i stort kunnat rekrytera personal med den kompetens som krävs för uppdraget. Rekrytering av nya medarbetare inom det neuropsykiatriska området pågår och vissa nyckelpersoner inom andra områden kommer att rekryteras under hösten. Det balanserade styrkortet som funnits inom förvaltningen i flera år har bidragit till att tydliggöra uppdrag och mål inom verksamheterna. Engagemanget i verksamheterna är stort. Andelen kvinnor av samtliga anställda. Andelen kvinnliga chefer. 70,4% 63,2% Andelen kvinnor bland cheferna och andelen kvinnor bland samtliga anställda harmonierar. Att kompetensförsörjningen utgår från verksamhetens behov idag och i framtiden. Det bedrivs ett omfattade utvecklings- och förändringsarbete inom respektive verksamhet. Såväl Habiliteringsverksamheten som Dammsdal genomförde stora förändringar under Nu planeras för förändringar inom Kommunikationscenter, Habiliteringsverksamheten och Hjälpmedelsverksamheten (annan nämnd). Vissa funktioner kommer att kunna samordnas och synergieffekter kommer att uppstå. En målsättning är också att renodla befattningar med flera tjänsteställen för att minska resandet. Kompetensbehoven för olika funktioner och yrkesgrupper behöver kartläggas systematiskt och ledarskapsutvecklingen måste fortsatt stå i fokus. Landstingets personal upplever en god arbetsmiljö som bidrar till personlig utveckling, delaktighet och arbetsglädje. Delaktigheten, utveckling och övriga arbetsförhållanden har följts upp i årliga medarbetarenkäter. Svaren har varierat mellan verksamheterna och över tiden delvis beroende på var man befunnit sig i sitt utvecklingsarbete. I skeden med hög osäkerhet kring en förändring och varje medarbetares framtid är oron relativt stor. I det direkta utvecklingsarbetet som pågår inom Kommunikationscenter och Habiliteringsverksamheten har osäkerheten minskat under året. Samrådet har varit omfattande. Den sammanställda bilden medarbetarenkäterna ger en bild av utveckling och engagemang. Habilitering och Hjälpmedelsnämnden, Delårsrapport 9(17)

11 Att vi har ett pågående arbete kring arbetsmiljö och hälsa. Sjukfrånvarotid i relation till ordinarie arbetstid. 4,4% Landstingets personal deltar aktivt i utveckling en av verksamheten och ser sin roll i helheten. Att medarbetarna är engagerade i utvecklingen av verksamheten. Personalförhållanden Den arbetade tiden har totalt minskat med 1,5 % jämfört med samma period föregående år. När hänsyn tagits till vad nytt löneavtal kostat fr o m april 2009 och att personalstukturen ändrats något ligger den reella personalkostnadsminskningen på samma nivå. Minskningen av arbetstiden med 1,5 % för förvaltningen är ett medelvärde med stora skillnader internt. Habiliteringsverksamheten har ökat tiden med 10,2 %, vilket är enligt med plan. Kommunikationscenter har minskat den med 5,5 % och Dammsdal med 5,7 %, vilket betyder mycket i timmar pga verksamhetens storlek. Ledningskansliet har minskat den arbetade tiden med 13,5 %, vilket beror på en förändrad organisation och att tre medarbetare slutade under vintern/våren En av dessa ersattes i augusti. Detta gör att skillnaden i timmar för enheten kommer att minska mellan åren. Habilitering och Hjälpmedelsnämnden, Delårsrapport 10(17)

12 Förnyelseperspektivet Landstinget bedriver, genom tydlig ledning och styrning, ett kontinuerligt och systematiskt kvalitetsarbete med effektivitet, kvalitet, långsiktighet och tillgänglighet som ledord. Förvaltningen strävar efter att utveckla verksamheten utifrån processtänkande. Tydliggjorda uppdrag och regelbunden översyn av rutiner är viktiga delar i utvecklingsarbetet. Vi arbetar kontinuerligt med att utveckla våra processer. Under våren gjordes en brukartidsmätning med syftet att mäta vad vi lägger vår tid på. Resultatet kommer att användas för diskussion och analys i arbetsgrupperna för att finna eventuella förbättringsområden när det gäller tidsanvändning. Antal verksamheter som mäter brukartid. 5st 4st Brukartidsmätning har genomförts på alla enheter, analys av resultatet återstår att göra. Antal genomförda jämförelser med andra. 1st Förvaltningen deltar i ett flertal NYSAMjämförelser. Det finns inget måltal Landstinget utgör en aktiv part i en regional utveckling som är ekonomiskt, ekologiskt och socialt långsiktigt hållbar. Personer med funktionsnedsättning har i allmänhet behov av insatser från en mängd olika instanser. Verksamheter inom kommun och landsting behöver samverka för att insatser ska göras i rätt ordning, ansvarsområden ska vara tydliga osv. Stora krav ställs på samsyn, engagemang och tillit för att samverkan ska fungera optimalt. Här pågår idag ett viktigt utvecklingsarbete i positiv anda. Vi utvecklar samverkan med andra aktörer inom och utom länet, för större brukarnytta och effektivitet. Det är många aktiviteter på gång som förväntas leda till att personer med funktionsnedsättningar kan få sina behov tillgodosedda av olika aktörer och att dessa skall ha ett kvalificerat samarbete när det behövs. Detta kräver engagemang på alla nivåer i organisationerna, tillit och kunskap om varandra och en tillräcklig grad av samsyn. Kommunikationscenter fortsätter tillsammans med Öron-Näsa-Halskliniken att utveckla samarbetet och tydliggöra ansvarsområdena mellan sina respektive organisationer. Ett projekt pågår också inom regional syn/hörselsamverkan. Dammsdal har regelmässigt samråd och samverkan med de kommuner som köper platser. Man har också samverkan med riksföreningen för autism och Aspergers syndrom och AB Enigma när det gäller utbildningar. Habilitering och Hjälpmedelsnämnden, Delårsrapport 11(17)

13 Antal genomförda samverkansöverenskommelser med andra aktörer. 3 Länsgemensamma rutiner är framtagna för Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering, SOSFS 2008:20. Habilitering och Hjälpmedelsnämnden, Delårsrapport 12(17)

14 Miljöperspektivet Landstinget bedriver ett effektivt miljöarbete. Förvaltningen arbetar inom ramarna för landstingets centrala miljöledningssystem. Miljösamordnaren och miljöombuden arbetar fortsatt med att föra in de centrala och verksamhetsanpassade miljöledningsrutinerna i organisationen. Målen i Miljöprogram har använts för att rikta förvaltningens satsningar mot de tre målen där verksamheten kan göra störst insatser. Personalen har god kunskap om miljöprogrammet och dess innehåll och arbetar i enlighet med det. Under hösten kommer en webb-baserad miljöutbildning att erbjudas chefer och personal. Antal anställda som erbjudits grundläggande utbildning i miljökunskap. (MP 2013 = 100%) Antal chefer som erbjudits grundläggande utbildning i miljökunskap. (MP 2013 = 100 %) 1% 30% Rapporteras vid årsbokslut. 14% 100% Rapporteras vid årsbokslut. Landstinget fokuserar på att minimera negativ klimatpåverkan. Förvaltningens transporter har en betydande miljöpåverkan. Både val av drivmedel samt miljöeffektiva transporter är åtgärder som på sikt ger resultat. Vi arbetar för minskad klimatpåverkan från transporter genom att samordna resor och genom att använda elektroniska hjälpmedel istället för resor där det är möjligt. Antal informationsaktiviteter för att öka samordningen av sjukresor. (MP 2013, fossila bränslen - 25 %) 13st 6st Informationsaktiviteter har hållits vid tretton tillfällen på de tre sjukhusen, vid en vårdcentral och på Samres Beställningcentral. Antal telefon- och videokonferenser som vi inom HH sammankallar. (MP 2013, utsläpp av koldioxid - 25 %) 28 Under perioden har det varit 28 virtuella möten. Sammanlagt med det första kvartalet har det sparat ca 945 mil och ca 150 timmar. Habilitering och Hjälpmedelsnämnden, Delårsrapport 13(17)

15 Landstinget säkerställer att de kemikalier och läkemedel som används ger minsta möjliga miljöpåverkan. Förvaltningen använder som helhet inte så mycket kemikalier eller läkemedel. Vi ska successivt byta ut farliga kemikalier från våra verksamheter. Inventeringar pågår av verksamheternas kemikalier för att byta ut mot mindre farliga ersättningsprodukter där det går. Utfasningsplaner är inte klara ännu. Antal miljöskadliga kemikalier.(mp 2013 = -10 %) 0 Inventering pågår. Inget måltal Habilitering och Hjälpmedelsnämnden, Delårsrapport 14(17)

16 Ekonomiperspektivet Landstinget uppnår och behåller en ekonomi i balans som är långsiktigt ekonomiskt hållbar. Stabil ekonomisk utveckling. Arbetad tid omräknat till årsarbetare - 12 månader Arbetad tid omräknat till årsarbetare - 1 månad Personalkostnad per arbetad timme - 12 månader Personalkostnad per arbetad timme - 1 månad Avvikelse mot budgeterat resultat i tkr st Den arbetade tiden under augusti är lägre än snittet under året. Värdet är svåranalyserat. 278 kr 280 kr Timkostnaden blir högre under semesteperioden än under övriga året. Värdet är svåranalyserat. Det samlade resultatet för verksamheterna Dammsdal, Sjukresor, Habiliteringsverksamheten, Kommunikationscentrum, samt Handikappservice redovisar en positiv avvikelse jämfört med budget på knappt 10 mnkr. Orsaken till den positiva budgetavvikelsen är i huvudsak hänförbar till lägre kostnader under sommaren samtidigt som anslag för verksamheten redovisas i jämna tolftedelar. Soliditeten ska successivt öka. Genomsnittlig förändring av eget kapital de senaste tre åren tkr Enligt rapportplanen skall soliditetsmåttet endast reovisas på helår. Med anledning av detta kommenteras ej måttet i delårsbokslutet. Stödja en processorienterad verksamhetsutveckling. Landstinget bedriver ett kontinuerligt och systematiskt utvecklingsoch prioriteringsarbete. Se förnyelseperspektivet Habilitering och Hjälpmedelsnämnden, Delårsrapport 15(17)

17 Ompröva och utvärdera verksamheten. Tillvarata forskning, förbättrad teknik och nya läkemedel utifrån landstingets prioriteringar och ekonomi. Resultat för perioden Resultaträkning HH-nämndens resultat efter andra tertialen 2010 visar ett överskott på 12 Mkr, vilket i jämförelse med budget är knappt 10 Mkr bättre. För motsvarande period 2009 var resultatet knappt 9 Mkr. Skillnaden jämfört med 2009 är hänförbar till högre anslag till Habiliteringsverksamheten, samt indexuppräknade intäkter avseende Dammsdal. Orsaken till det i överkant positiva resultat efter andra tertialen 2010 är hänförbar till lägre kostnader under sommaren avseende såväl Sjukresor, som Habiliteringsverksamheten och Kommunikationscenter, samtidigt som anslag för verksamheten redovisas i jämna tolftedelar. Ytterligare faktorer som påverkat periodens resultat är landstingets redovisningsprincip avseende semesterkostnad, samt icke periodiserade kostnader inom Habiliteringsverksamheten motsvarande drygt 1 Mkr. Resultatet fördelar sig per verksamhetsområde enligt följande: Dammsdal +2,8 Mkr Habiliteringsverksamheten +2,3 Mkr Kommunikationscenter -0,4 Mkr Sjuk- och behandlingsresor +6,6 Mkr Förvaltningen gemensamt +0,1 Mkr Handikappservice +0,6 Mkr Årsprognosen för 2010 beräknas till +6,1 Mkr, fördelat enligt följande: Dammsdal +2,6 Mkr Habiliteringsverksamheten +/-0 Mkr Kommunikationscenter -0,5 Mkr Sjuk- och behandlingsresor +4,0 Mkr Förvaltningen gemensamt +/-0 Mkr Handikappservice +/-0 Mkr Dammsdal följer budget väl och beräknas kunna klara budgeterat resultat på +2,2 Mkr med marginal. Beläggningen är god, varför intäkterna följer budget. Personalkostnaderna förväntas bli något lägre än såväl budget 2010 som utfall Habiliteringsverksamheten har erhållit ökat anslag i syfte att kraftsamla för att reducera köer till utredningar inom neuropsykiatrin. Landstingsstyrelsen har beslutat om extra anslag motsva- Habilitering och Hjälpmedelsnämnden, Delårsrapport 16(17)

18 rande 1 Mkr som tillsammans med omfördelning av anslag på 1 Mkr inom förvaltningen, skall täcka kostnader för dessa utredningar under Hjälpmedelskostnaderna fortsätter att öka och beräknas överstiga budget med ca 0,8 Mkr. Sammantaget och med reservation för en oviss avtalsrörelse, samt utvecklingen av hjälpmedelskostnader finns ännu inga indikationer på att verksamheten ej skall klara budgeterat resultat. Kommunikationscenter följer i stort den budget som fastställts. Verksamheten har genom omfördelning av anslag inom förvaltningen, tillförts ytterligare anslag motsvarande 0,5 Mkr i syfte att användas för att korta köerna inom såväl pedagogiska hörselvården, som tekniska hörselvården. Hjälpmedelskostnaderna fortsätter att öka och beräknas överstiga budget med ca 0,8 Mkr. Personalkostnaderna förväntas något lägre än såväl budget 2010 som utfall Sammantaget och med reservation för en oviss avtalsrörelse, samt utvecklingen av hjälpmedelskostnader beräknas verksamheten redovisa ett underskott på ca 0,5 Mkr för helåret Sjuk- och behandlingsresor beräknas klara budgetmålet med marginal. Resultatet beräknas till ca +4,0 Mkr. Efter åtta månader av året kan dock konstateras att kostnaderna tenderar att öka jämfört med Balansräkning Inget att rapportera efter tertial 2. Habilitering och Hjälpmedelsnämnden, Delårsrapport 17(17)

FÖRSLAG. 28 Åtagande styrtal 2011

FÖRSLAG. 28 Åtagande styrtal 2011 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet FÖRSLAG DATUM DIARIENR 2010-09-20 KN-KUS10-004 28 Åtagande styrtal 2011 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet beslut 1. Nämnden för

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden. Hälso- och sjukvårdsnämnden; Paragrafen förklarades omedelbart justerad.

Hälso- och sjukvårdsnämnden. Hälso- och sjukvårdsnämnden; Paragrafen förklarades omedelbart justerad. Hälso- och sjukvårdsnämnden FÖRSLAG DATUM 2010-10-27 74 Styrtal till budget 2011 - Hälso- och sjukvården Beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden; 1. Antar hälso- och sjukvårdens förslag på styrtal till budget

Läs mer

Nämnd/förvaltning: Hälso- sjukvården - Primärvården. Perspektiv/Mål Åtagande Styrtal Måltal Mätmetod

Nämnd/förvaltning: Hälso- sjukvården - Primärvården. Perspektiv/Mål Åtagande Styrtal Måltal Mätmetod Perspektiv/Mål Åtagande Styrtal Måltal Mätmetod Medborgare (patient, kund) Mål 1. Medborgare får tjänster av god kvalitet, känner sig delaktiga och blir respektfullt bemötta Primärvården ska bedriva patientfokuserad

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2010-08-31 LS-LED10-447 145 Styrtal 2010 för hälso- och sjukvården. Revidering Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen fastställer de reviderade

Läs mer

17/09 Bilaga 1 Avrapportering mål och specifika uppdrag 2009 Handikapp & Habilitering och Sjukresor Habilitering & Hjälpmedel och Sjukresor 1) Måluppfyllelse 3 Målet är helt uppfyllt (vid tidpunkten för

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

Förändringar i styrtal - Karsudden.

Förändringar i styrtal - Karsudden. Förändringar i styrtal - Karsudden. som togs bort inför budget 2012 Att bedriva evidensbaserad behandling riktad mot riskbeteende. Att bedriva evidensbaserad vård riktad mot riskbeteende under öppenvårdsförhållanden.

Läs mer

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND DATUM DIARIENR 1999-03-26 VOS 99223 KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND Inledning Denna policy utgör en gemensam grund för att beskriva, följa upp och utveckla kvaliteten,

Läs mer

Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2016-05-12 Dnr 16LS3265 BALANSERAT STYRKORT 2017 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstingsstyrelsen är Landstinget Västernorrlands ledande

Läs mer

Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifölls. Peter Linnstrand (V) yttrade sig.

Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifölls. Peter Linnstrand (V) yttrade sig. - PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2010-03-09 LS-LED07-558 23 Årsredovisning med funktionshinder. Motionssvar Ärendet behandlades. Landstingsfullmäktiges beslut Landstingsstyrelsens förslag bifölls. Yttrande Peter

Läs mer

GRANSKNING AV LANDSTINGET SÖRMLANDS DELÅRSRAPPORT

GRANSKNING AV LANDSTINGET SÖRMLANDS DELÅRSRAPPORT GRANSKNING AV LANDSTINGET SÖRMLANDS DELÅRSRAPPORT 2013-08-31 BAKGRUND Revisorerna ska enligt kommunallagen bedöma om resultatet i den lagstadgade delårsrapporten är förenligt med de av fullmäktige fastställda

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013

Verksamhetsberättelse 2013 TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(1) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Lena Stengaard Administrativa enheten +46155247295 2014-02-07 HBN14-006-1 Ä R E N D E G Å N G Hållbarhetsnämnden M Ö T E S D A

Läs mer

Stockholms läns landstings Personalpolicy

Stockholms läns landstings Personalpolicy Stockholms läns landstings Personalpolicy Beslutad av landstingsfullmäktige 2010-06-21 1 2 Anna Holmberg, barnmorska från ord till verklighet Personalpolicyn stödjer landstingets uppdrag att ge god service

Läs mer

Gemensam värdegrund för. personalfrågor

Gemensam värdegrund för. personalfrågor Gemensam värdegrund för personalfrågor Det öppna landstinget för jämlik hälsa och levande kultur i en hållbar, livskraftig region Landstingets vision Värdegrunden utgår från Landstinget Sörmlands vision

Läs mer

38 Budget Nämndens för habilitering och hjälpmedels beslut. Nämnden för habilitering och hjälpmedel beslutar att

38 Budget Nämndens för habilitering och hjälpmedels beslut. Nämnden för habilitering och hjälpmedel beslutar att Nämnden för habilitering och hjälpmedel PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2009-12-01 HH-HOH09-097 38 Budget 2010 Nämndens för habilitering och hjälpmedels beslut Nämnden för habilitering och hjälpmedel beslutar

Läs mer

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40, Bilaga nr 2 KF 4011 O Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,2010-05-04 l -! Övergripande vision och mål Herrljunga kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare som

Läs mer

Nämndens delårsrapport 1 2012

Nämndens delårsrapport 1 2012 Nämndens delårsrapport 1 2012 Gemensam nämnd för vård, omsorg och hjälpmedel Hjälpmedelscentralen Dnr HH-HOH 12-077 VOHJS 12-016 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Perspektiv... 4 2.1 Medborgare (patient,

Läs mer

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Fastställt i Regionstyrelsen 2019-08-29 Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Regionstyrelsen är Region Västernorrlands ledande politiska förvaltningsorgan.

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2010-08-31 LS-LED10-446 144 Avsiktsförklaring och överenskommelse mellan länets kommuner och Landstinget Sörmland om stöd till ett långsiktigt förbättringsarbete

Läs mer

FÖRSLAG. 34 Budget och verksamhetsplan 2012. Nämndens för habilitering och hjälpmedel beslut

FÖRSLAG. 34 Budget och verksamhetsplan 2012. Nämndens för habilitering och hjälpmedel beslut Nämnden för habilitering och hjälpmedel FÖRSLAG D A T U M D I A R I E N R Göran Gustavsson, 0155 24 58 66 2011-12-07 HH-HOH11-151 34 Budget och verksamhetsplan 2012 Nämndens för habilitering och hjälpmedel

Läs mer

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb!

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska programmet är att tydliggöra

Läs mer

Granskning av Delårsrapport

Granskning av Delårsrapport Landstingets revisorer 2014-10-20 Rev/14040 Revisionskontoret Susanne Kangas Anders Marmon Johan Magnusson Granskning av Delårsrapport 2 2014 Rapport 9-14 1 Granskning av måluppfyllelsen i Delårsrapport

Läs mer

Dnr KK12/384 POLICY. Personalpolicy. för Nyköpings kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2012 12 11

Dnr KK12/384 POLICY. Personalpolicy. för Nyköpings kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2012 12 11 Dnr KK12/384 POLICY Personalpolicy för Nyköpings kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2012 12 11 Dnr KK12/384 2/6 Personalpolitisk viljeinriktning Nyköpings kommun är en attraktiv arbetsgivare som behåller

Läs mer

Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i årsredovisningen 2013

Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i årsredovisningen 2013 Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i årsredovisningen 2013 Rapport nr 37/2013 April 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 2. Inledning...

Läs mer

Mångfaldsplan 2015-2017 för Habilitering & Hjälpmedel med handlingsplan.

Mångfaldsplan 2015-2017 för Habilitering & Hjälpmedel med handlingsplan. H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Charlotte Lindholm 2014-11-24 Mångfaldsplan 2015-2017 för Habilitering & Hjälpmedel med handlingsplan. Inledning Syftet med en övergripande mångfaldsplan

Läs mer

Likabehandling - handlingsplan 2013-2015

Likabehandling - handlingsplan 2013-2015 Likabehandling - handlingsplan 2013-2015 Vi vill motverka diskriminering av människor på grund av kön, könsöverskridande identitet, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder,

Läs mer

Riktlinjer för personalpolitik

Riktlinjer för personalpolitik Riktlinjer för personalpolitik Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för personalpolitik Riktlinjer 2018-08-27 168 Kommunstyrelsen Dokumentansvarig/processägare Version

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! FOTO: SCANDINAV/SCANDINAV BILDBYRÅ 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska

Läs mer

47/16 Kvartalsrapport september 2016 Dammsdal

47/16 Kvartalsrapport september 2016 Dammsdal Nämnden för kultur utbildning och friluftsverksamhet PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(1) D A T U M D I A R I E N R 2016-12-08 KN-DAM16-0082-2 47/16 Kvartalsrapport september 2016 Dammsdal Diarienummer: KN-DAM16-0082

Läs mer

Policy. Personalpolicy för Luleå kommunkoncern

Policy. Personalpolicy för Luleå kommunkoncern Policy Personalpolicy för Luleå kommunkoncern 1 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd Giltighetstid Policy Personalpolicy för Luleå kommunkoncern 2016 Tills vidare vid beslut Dokumentansvarig Senast reviderad

Läs mer

Kvalitet och verksamhetsutveckling

Kvalitet och verksamhetsutveckling RIKTLINJER Kvalitet och verksamhetsutveckling Fastställd av regiondirektören Framtagen av regionstyrelseförvaltningen Datum 2019-06-18 Gäller 2019-2021 Version 2.0 God kvalitet har aldrig varit så viktigt

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Riktlinjer för arbete mot diskriminering. 63 Dnr 2018/00214

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Riktlinjer för arbete mot diskriminering. 63 Dnr 2018/00214 Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Ks 63 Den 2018-05-08 63 Dnr 2018/00214 Riktlinjer för arbete mot diskriminering Kommunstyrelsens beslut Riktlinjer för arbete mot diskriminering

Läs mer

Jämställdhetsplan Kalix kommun 2015-2017

Jämställdhetsplan Kalix kommun 2015-2017 Jämställdhetsplan Kalix kommun 2015-2017 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Jämställdhetsplan 2015-20174 Plan 2015-02-23, 61 Kommunstyrelsen Dokumentansvarig/processägare Version

Läs mer

Nämndens delårsrapport 2 2011 Landstingsstyrelsens beställarbudget Landstingsstyrelsens beställarbudget, Nämndens delårsrapport 1(11) Innehåll Inledning... 2 Ekonomi... 3 Resultat för perioden januari

Läs mer

52 Resultathantering bokslut 2006, LF. Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige

52 Resultathantering bokslut 2006, LF. Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2007-04-02 LS-LED07-235 52 Resultathantering bokslut 2006, LF Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige 1. Det ackumulerade resultatet för landstingets

Läs mer

26 Resultathantering bokslut Landstingsfullmäktiges beslut. Proposition

26 Resultathantering bokslut Landstingsfullmäktiges beslut. Proposition PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2006-04-26 LS-LED06-147 26 Resultathantering bokslut 2005 Landstingsfullmäktiges beslut Landstingsstyrelsens förslag bifalles. Proposition Ordföranden ställer proposition på landstingsstyrelsens

Läs mer

Delårsrapport 1. Habilitering och Utbildningsnämnden Delår 1 2014. Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet

Delårsrapport 1. Habilitering och Utbildningsnämnden Delår 1 2014. Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Diarienummer: HU-HOH14-077 Delårsrapport 1 Habilitering och Utbildningsnämnden Delår 1 2014 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Habilitering och Utbildningsnämnden,

Läs mer

Nämndens delårsrapport, delår 2

Nämndens delårsrapport, delår 2 Nämndens delårsrapport, delår 2 Gemensam nämnd för vård, omsorg och hjälpmedel Hjälpmedelscentralen Dnr HH-HOH 11-115 GNVO 11-023 Innehållsförteckning Sammanfattande analys... 3 Perspektiv... 4 Medborgare

Läs mer

Årsbokslut HMC 2010 Väsentliga händelser Försörjning av syn och hörsel hjälpmedel har tillförts nämnden Beslut om fortsättning av Fritt Val av hjälpmedel 2011-03-16 EA Medborgarperspektiv Mätning av nöjdhet

Läs mer

GRANSKNINGSREDOGÖRELSE ÅR 2014 FÖR FOLKTANDVÅRDEN SÖRMLAND AB

GRANSKNINGSREDOGÖRELSE ÅR 2014 FÖR FOLKTANDVÅRDEN SÖRMLAND AB GRANSKNINGSREDOGÖRELSE ÅR 2014 FÖR FOLKTANDVÅRDEN SÖRMLAND AB Sammanfattning Jag bedömer sammantaget att bolagets verksamhet i allt väsentligt har skötts på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt

Läs mer

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program Ett övergripande dokument för kommunens samtliga arbetsplatser i syfte med att skapa en ändamålsenlig

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden. 19 Verksamhet för personer med svårare neuropsykiatrisk problematik. Beslut

Hälso- och sjukvårdsnämnden. 19 Verksamhet för personer med svårare neuropsykiatrisk problematik. Beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2007-02-22 HN-HOS07-077 19 Verksamhet för personer med svårare neuropsykiatrisk problematik Beslut 1. Hälso- och sjukvårdsnämnden ställer sig bakom

Läs mer

54/16 Kultur & Utbildning, kvartalsrapport per september 2016

54/16 Kultur & Utbildning, kvartalsrapport per september 2016 Nämnden för kultur utbildning och friluftsverksamhet PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(1) D A T U M D I A R I E N R 2016-12-08 KN-KUS16-0003-13 54/16 Kultur & Utbildning, kvartalsrapport per september 2016 Behandlat

Läs mer

Likabehandlingspolicy för Region Skåne

Likabehandlingspolicy för Region Skåne Likabehandlingspolicy för Region Skåne Ingen är vaccinerad mot diskriminering. Att reagera på det faktum att någon är annorlunda är naturligt. Det är när man börjar agera utifrån en rädsla för det som

Läs mer

Mål för arbetet med sociala investeringar

Mål för arbetet med sociala investeringar TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(5) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Åsa Ranung Folkhälsocentrum +46155245843 2014-02-20 HBN14-004-1 Ä R E N D E G Å N G Hållbarhetsnämnden M Ö T E S D A T U M Mål

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog och medborgarengagemang. Beslutad av kommunstyrelsen , 155/18. Dnr KS

Riktlinjer för medborgardialog och medborgarengagemang. Beslutad av kommunstyrelsen , 155/18. Dnr KS Riktlinjer för medborgardialog och medborgarengagemang Beslutad av kommunstyrelsen 2018-06-18, 155/18. Dnr KS2015.0513 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Syfte och önskade effekter... 3 3 Definitioner... 3 3.1

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR DU-NÄMNDEN ÅR 2013. jell Jgnsson Revisionschef. Revisionen

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR DU-NÄMNDEN ÅR 2013. jell Jgnsson Revisionschef. Revisionen LANDSTINGET SÖRMLAND 2014- ei- A- U5 RE-REV14-0 För kännedom Inköpschef Teemu Lehtimäki Landstingsdirektör Jan Grönlund Ekonomidirektör Nicholas Prigorowsky Personaldirektör Solveig Lampe Revisorerna i

Läs mer

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2011 Samrehabnämnden 1 Samrehabnämnden Brukar/medborgarperspektiv Grunduppdrag Samrehabnämnden ska bedriva och utveckla rehabilitering och habilitering avseende arbetsterapi, sjukgymnastik

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2008

Granskning av delårsrapport 2008 Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2008 Smedjebackens kommun September 2008 Robert Heed Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1 Uppdrag och ansvarsfördelning... 2 1.2 Kommunfullmäktiges mål

Läs mer

Arbetsmiljö- och likabehandlingsplan

Arbetsmiljö- och likabehandlingsplan Arbetsmiljö- och likabehandlingsplan 2016-2018 Barn- och grundskolenämndens verksamhetsområde Dokumentnamn Arbetsmiljö- och likabehandlingsplan för barn- och grundskolenämnden Dokumentansvarig Stabschef,

Läs mer

Granskning av Delårsrapport 2 2015

Granskning av Delårsrapport 2 2015 Landstingets revisorer 2015-10-14 Rev/15036 Revisionskontoret Karin Selander Anders Marmon Johan Magnusson Granskning av Delårsrapport 2 2015 Rapport 4-15 1 Granskning av måluppfyllelsen i Delårsrapport

Läs mer

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (10)

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (10) Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2019-05-24 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Ingmar Ångman Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2016:13-020 Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-16 91 2 Inledning Det arbete som görs i verksamheterna

Läs mer

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Innehåll

Läs mer

Bokslutskommuniké 2013

Bokslutskommuniké 2013 Bokslutskommuniké 2013 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsstyrelsen och landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen

Läs mer

Nämndens delårsrapport, delår 2

Nämndens delårsrapport, delår 2 Nämndens delårsrapport, delår 2 Habilitering och Hjälpmedelsnämnden Dnr HH-HOH 11-116 Innehållsförteckning Sammanfattande analys... 3 Perspektiv... 5 Medborgare (patient, kund)... 5 Personal... 10 Förnyelse...

Läs mer

RUTINER FÖR LEDNING OCH STYRNING INOM DU- NÄMNDEN OCH DESS UTSKOTT

RUTINER FÖR LEDNING OCH STYRNING INOM DU- NÄMNDEN OCH DESS UTSKOTT Tiina Olofsson 2012-03-06 RE-REV12-009 RUTINER FÖR LEDNING OCH STYRNING INOM DU- NÄMNDEN OCH DESS UTSKOTT SAMMANFATTNING Enligt revisionsplanen för 2011 har vi genomfört en granskning av vilka rutiner

Läs mer

Kultur & Utbildning, kvartalsrapport per september 2016

Kultur & Utbildning, kvartalsrapport per september 2016 TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Marita Karlsson Stab (Kultur & Utbildning Sörmland) +46155247088 2016-10-19 KN-KUS16-0003-11 Ä R E N D E G Å N G M Ö T E S D A

Läs mer

Exempelsamling Logikmodeller

Exempelsamling Logikmodeller Exempelsamling Logikmodeller Ett sätt att åskådliggöra kopplingen mellan övergripande mål, delmål, aktiviteter och mätpunkter (indikatorer) är att strukturera i en logikmodell (tabell 1). För att nå tillräcklig

Läs mer

FÖRSLAG. Nämndens för habilitering och hjälpmedel beslut

FÖRSLAG. Nämndens för habilitering och hjälpmedel beslut Nämnden för habilitering och hjälpmedel FÖRSLAG DATUM DIARIENR 2011-06-13 HH-HOH11-082 LS-LED10-723 24 Yttrande över motionen om att ge nämnden för habilitering och hjälpmedel uppdraget att snarast ta

Läs mer

SÖDERSJUKHUSETS PERSONALPOLICY

SÖDERSJUKHUSETS PERSONALPOLICY SÖDERSJUKHUSETS PERSONALPOLICY Man kan se det som att vi alla har två arbeten - ett arbete där vi utför de arbetsuppgifter vi är utbildade för, och ett arbete där vi aktivt bidrar till att utveckla verksamheten.

Läs mer

FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R VOHJS HU-HOH Beslutsunderlag 1. Patientsäkerhetsberättelse 2013

FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R VOHJS HU-HOH Beslutsunderlag 1. Patientsäkerhetsberättelse 2013 Gemensam nämnd för vård och omsorg och hjälpmedel FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R 2014-04-04 VOHJS14-021 HU-HOH13-052 12 Patientsäkerhetsberättelse 2013 för Hjälpmedelscentralen

Läs mer

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun ÄNGELHOLMS KOMMUN Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Öppenhet Omtanke Handlingskraft Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Personalpolicyn är ett övergripande idé- och styrdokument som gäller

Läs mer

Vårbokslut Miljöskyddsnämnden

Vårbokslut Miljöskyddsnämnden Vårbokslut Miljöskyddsnämnden -05-07 Vårbokslut, Ansvarsenhet 40-41 Anvisning Nuläge Verksamhet Huvudsaklig verksamhet Miljöskyddsnämnden har antagit en tillsyns- och verksamhetsplan för. Planen följs

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 Sammanfattning Vår bedömning är att Hållbarhetsnämnden i stort bedrivit verksamhet utifrån fullmäktiges mål och beslut. Bedömningen är att årets bokslut

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Per-Olov Gustafsson Ledning (Landstingets ledningsstab) +46155247636 2013-02-20 LS-LED13-120-1 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsens

Läs mer

Budgetunderlag Primärvård

Budgetunderlag Primärvård TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Annika Hagstedt Hälso- och sjukvård +46155245753 2016-05-30 PVN16-0126-1 Ä R E N D E G Å N G Primärvårdsnämnden M Ö T E S D A T

Läs mer

Bokslutskommuniké 2014

Bokslutskommuniké 2014 Bokslutskommuniké 2014 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsstyrelsen och landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen

Läs mer

Likabehandlingsplan

Likabehandlingsplan 1 (9) Likabehandlingsplan 2018-2021 Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Kommunfullmäktige (2018-09-19 80) Gäller för: Alla kommunens verksamheter Giltig fr.o.m.: 2018-09-19 Dokumentansvarig: HR-kontoret

Läs mer

Karlsborgs kommun. Ledarskapspolicy. Bilaga 35 KF Diarienummer: Antagen:

Karlsborgs kommun. Ledarskapspolicy. Bilaga 35 KF Diarienummer: Antagen: Bilaga KF 7 201-0 - 0 Karlsborgs kommun Ledarskapspolicy Dokumenttyp: Policy Diarienummer: 66.201 Beslutande: Kommunfullmäktige Antagen: 201-0-0 Giltighetstid: Tillsvidare Dokumentet gäller för: Samtliga

Läs mer

Ks 583/2011. Jämställdhets- och ickediskrimineringsplan 2012-2015. för Örebro kommun

Ks 583/2011. Jämställdhets- och ickediskrimineringsplan 2012-2015. för Örebro kommun Ks 583/2011 Jämställdhets- och ickediskrimineringsplan 2012-2015 för Örebro kommun Innehållsförteckning Sammanfattning...2 Om Jämställdhets- och icke-diskrimineringsplan 2012-2015 för Örebro kommun...3

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

Arbetsutskottets förslag till beslut

Arbetsutskottets förslag till beslut Primärvårdsnämnden FÖRSLAG D A T U M D I A R I E N R 2013-04-18 PVN-HSF13-029 4 Budget- och planeringsunderlag 2014 2016 för Primärvården Arbetsutskottets förslag till beslut 1. Primärvårdsnämnden godkänner

Läs mer

Lönepolicy i. Botkyrka kommun Lönepolicy i Botkyrka kommun

Lönepolicy i. Botkyrka kommun Lönepolicy i Botkyrka kommun 2008-04-08 Lönepolicy i Lönepolicy i kommun Botkyrka kommun Lönepolicy i Botkyrka kommun BOTKYRKA KOMMUN 2 [6] Utgångspunkter för vår lönepolitik Vår lönepolicy är en viktig del av personalpolitiken och

Läs mer

Bokslutskommuniké 2016

Bokslutskommuniké 2016 Bokslutskommuniké 2016 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen i april 2017.

Läs mer

Personalpolitiskt Program

Personalpolitiskt Program Personalpolitiskt Program Landskrona kommuns personalpolitiska målsättning Kommunens personalpolitik är ett strategiskt medel för att kunna ge kommunens invånare omvårdnad, utbildning och övrig samhällsservice

Läs mer

9 37/13 Kvalitetspolicy för Landstinget Sörmland och dess bolag, yttrande över remiss

9 37/13 Kvalitetspolicy för Landstinget Sörmland och dess bolag, yttrande över remiss LANDSTINGET SORMLAND Nämnden for kultur, utbildning och fiiluhverksamhet PROTOKOLL DATUM 2013-09-19 DIARIENR KN-KUS 13-00 1 9 37/13 Kvalitetspolicy för Landstinget Sörmland och dess bolag, yttrande över

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

Boxholms kommun. Rapport avseende granskning av delårsbokslut per Revision KPMG AB Antal sidor: 5

Boxholms kommun. Rapport avseende granskning av delårsbokslut per Revision KPMG AB Antal sidor: 5 Rapport avseende granskning av delårsbokslut per 2016-08-31 Revision KPMG AB Antal sidor: 5 Innehåll 1. Inledning 1 2. Granskningens syfte 1 3. Delårsrapport 1 4. Bedömning 1 5. Sammanfattning av granskningsresultatet

Läs mer

Riktlinje för styrkort och ledningssystem

Riktlinje för styrkort och ledningssystem Riktlinje för styrkort och ledningssystem Fastställd av kommunfullmäktige 20xx-xx-xx Dokumentansvarig: Hållbar samhällsutveckling Gäller tillsvidare med årlig översyn och revidering vid behov 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Balanserat styrkort 2018 Regionstyrelsen Fastställt i Regionstyrelsen

Balanserat styrkort 2018 Regionstyrelsen Fastställt i Regionstyrelsen Balanserat styrkort 2018 Regionstyrelsen Fastställt i Regionstyrelsen 2017-05-09 Dnr 17RS3647 BALANSERAT STYRKORT 2018 REGIONSTYRELSEN Regionstyrelsen är Landstinget Västernorrlands ledande politiska sorgan.

Läs mer

Styrmodell i Tjörns kommun

Styrmodell i Tjörns kommun Dokumenttyp och beslutsinstans Riktlinje, Kommunstyrelsen Dokumentansvarig Kommunchef Dokumentnamn Styrmodell i Tjörns kommun Dokumentet gäller för Hela kommunen och de kommunala bolagen. Fastställd/Upprättad

Läs mer

Med Tyresöborna i centrum

Med Tyresöborna i centrum Med Tyresöborna i centrum 2 Innehåll Vår arbetsgivare 4 Personalpolicyn 5 Delaktighet och samverkan 6 Hälsa och arbetsmiljö 7 Jämställdhet och mångfald 8 Förbättring och utveckling 9 Lön, lönebildning

Läs mer

Maj 2019 MÅNADSRAPPORT MAJ. Barn- och skolnämnden

Maj 2019 MÅNADSRAPPORT MAJ. Barn- och skolnämnden Maj 2019 MÅNADSRAPPORT MAJ Barn- och skolnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Förvaltningsberättelse... 4 Ekonomi... 4 Resultat... 4 Investeringar... 5 Personal... 6 Antal anställda... 6 Hälsa

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1 Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

12/16 Kultur & Utbildning, kvartalsrapport januari - mars 2016

12/16 Kultur & Utbildning, kvartalsrapport januari - mars 2016 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(1) D A T U M D I A R I E N R 2016-04-21 KN-KUS16-0003-2 12/16 Kultur & Utbildning, kvartalsrapport januari - mars 2016 Diarienummer:

Läs mer

Strategi Program Plan Policy >>Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för likabehandling

Strategi Program Plan Policy >>Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för likabehandling Strategi Program Plan Policy >>Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Riktlinjer för likabehandling Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2017-12-14, 175 För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och

Läs mer

HR-strategi. Personalstrategi för arbetet med medarbetare och organisation för att nå verksamhetens mål

HR-strategi. Personalstrategi för arbetet med medarbetare och organisation för att nå verksamhetens mål HR-strategi Personalstrategi för arbetet med medarbetare och organisation för att nå verksamhetens mål Policy, riktlinjer och HR-processer För att förtydliga och förenkla arbetet för chefer, medarbetare

Läs mer

Åtgärder för en ekonomi i balans

Åtgärder för en ekonomi i balans Revisionsrapport Åtgärder för en ekonomi i balans Landstinget Gävleborg Bengt Andersson Hanna Franck Mars 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 3 2.1 Bakgrund 3 2.2 Revisionsfråga och

Läs mer

Kvalitetspolicy. Antagen av kommunfullmäktige 2012-10-29

Kvalitetspolicy. Antagen av kommunfullmäktige 2012-10-29 Kvalitetspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2012-10-29 Kvalitetspolicy för Köpings kommun Kvalitetspolicyn ingår i kommunens styrmodell inom ramen för kommunfullmäktiges policy för verksamhets- och ekonomistyrning.

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland både

Läs mer

Verksamhetsplan 2014

Verksamhetsplan 2014 Verksamhetsplan 2014 Habilitering & Hälsa E-post: habilitering@sll.se Telefon: 08-123 350 00 Habiliteringschef Carina Hjelm Datum: 2014-01-24 Diarienummer SLSO 2014-280 Värdegrund Verksamhetsbeskrivning

Läs mer

Plan för gemensamma aktiviteter 2013. Strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken

Plan för gemensamma aktiviteter 2013. Strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken Plan för gemensamma aktiviteter 2013 Strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken Är du medlem och vill veta mer? På Arbetsgivarverkets webbplats kan du läsa mer om den arbetsgivarpolitiska strategin

Läs mer

Granskning av redovisad måluppfyllelse i delårsrapport

Granskning av redovisad måluppfyllelse i delårsrapport Granskning av redovisad måluppfyllelse i delårsrapport per augusti 2014 Rapport nr 13/2014 November 2014 Richard Norberg, certifierad kommunal revisor, revisionskontoret Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS...

Läs mer

Mångfaldsplan Habilitering och hjälpmedel 2015-2017

Mångfaldsplan Habilitering och hjälpmedel 2015-2017 Habiliterings- och hjälpmedelsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(3) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Charlotte Lindholm Ledningskansli +46155245325 2014-12-02 HU-HOH14-201-1 Ä R E N D

Läs mer

Likabehandlingsplan 2015-2017

Likabehandlingsplan 2015-2017 Antagen ks 227/2014 Sida 1(5) Kommunledningskontoret Anna Olsson anna.olsson@osby.se Likabehandlingsplan 2015-2017 Likabehandlingsplanen beskriver och ger struktur åt likabehandlingsarbetet i kommunens

Läs mer

Personalpolicy för Sollentuna kommun. www.sollentuna.se

Personalpolicy för Sollentuna kommun. www.sollentuna.se Personalpolicy för Sollentuna kommun www.sollentuna.se Vårt gemensamma uppdrag Sollentuna kommun växer och utvecklas. De som bor i vår kommun vill bygga bostäder, resa, idrotta, handla, låna böcker, cykla

Läs mer

Hälsoundersökning på arbetstid

Hälsoundersökning på arbetstid TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(3) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Marie Johnsson Personalutvecklingsenheten (Landstingets ledningsstab) +46155245928 2013-10-08 LS-LED13-118-3 Ä R E N D E G Å N

Läs mer

Budgetunderlag 2014-2016 PVN

Budgetunderlag 2014-2016 PVN Hälso- och sjukvårdsförvaltningen D A T U M D I A R I E N R 2013-03-08 PVN-HSF13-029 Budgetunderlag 2014-2016 PVN Nämndens reaktion på budgetramen I anvisningarna till budgetunderlaget står att landstinget

Läs mer