Verksamhetsberättelse 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse 2012"

Transkript

1

2 Diarienummer: VOHJS HH-HOH Verksamhetsberättelse 2012 Hjälpmedelscentralen Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet

3 Inledning Sammanfattande analys Medborgarperspektivet Sörmlänningar med långvariga eller bestående funktionsnedsättningar erhåller hjälpmedel via förskrivare i landstinget och länets kommuner. Hjälpmedelscentralens roll är att vara länets expertfunktion avseende hjälpmedelsförsörjning och är således en servicefunktion gentemot befolkning och förskrivare. Genom den uppföljning som gjorts via enkäter framgår att brukare är nöjda med den service som givits. I de fall förskrivare har behov av stöd från Hjälpmedelscentralen vid utprovning av hjälpmedel har detta skett till över 90% inom två månader. Verksamheten har erbjudit ett stort antal informationstillfällen till förskrivare om olika hjälpmedel och dess användningsområden. Personalperspektivet Personalsituationen är stabil med måttfull omsättning och begränsad frånvaro. Några svårigheter att rekrytera de yrkesgrupper som verksamheten efterfrågar har inte funnits. Förnyelseperspektivet Översynen av lagerhanteringen på Hjälpmedelscentralen fortskrider liksom arbete med ny prismodell. Ett gemensamt vårdprogram för brukare med inkontinens har tagits fram tillsammans med respektive huvudman. Samarbete med Hjälpmedelsverksamheten i Västmanland sker fortlöpande bl a gällande upphandling av hjälpmedel. Miljöperspektivet Miljömedvetenheten inom verksamheten är god. Uppföljning och åtgärder utifrån genomförd miljörevision har vidtagits. Ekonomiperspektivet Hjälpmedelscentralens ekonomi är fortsatt stabil med en soliditet på målnivå 30 %. Verksamheten redovisar ett överskott vid årsbokslut på 2,9 mkr vilket är 1,6 mkr bättre än föregående år. Hjälpmedelscentralen är inne i ett intensivt skede av utvecklings- och förändringsarbete som kommer att prägla verksamheten även under Med reservation för periodiska svängningar i investeringsmönster mellan åren, samt förväntade tillfälliga kostnadsökningar beroende på utvecklingsarbete och hög förändringstakt, finns sannolikt utrymme för prissänkningar under Implementering av ny prismodell kommer sannolikt att förändra strukturen i prissättningen jämfört med tidigare. Avsikten med den nya prismodellen är att öka precisionen i prissättningen så att självkostnaden för varje hjälpmedelsgrupp skall tydliggöras och att prissättning till köpare därmed också förväntas ske med mer exakthet jämfört med nuvarande prismodell. En ny prismodell förväntas utgöra ett bra verktyg för att identifiera självkostnad, prissätta och bidra till att verksamheten styrs mot nollresultat. Gemensam nämnd för vård, omsorg och hjälpmedel, Verksamhetsberättelse (21)

4 Medborgarperspektivet - Analys måluppfyllelse Strategiskt mål: Medborgarna får tjänster av god kvalitet, känner sig delaktiga och blir respektfullt bemötta. Åtagande: Genom insatser och hjälpmedel ökar vi förutsättningarna för delaktighet och ett aktivt liv. En funktionsnedsättning, långvarig eller bestående, som uppstår till följd av skada eller sjukdom ökar risken för inaktivitet och begränsad delaktighet. En effektiv hjälpmedelsförsörjning som präglas av lyhördhet och respekt för brukaren och som utgår från brukarens behov bidrar till ökad aktivitet och delaktighet för individen. Hjälpmedelscentralen tillhandahåller hjälpmedel till sörmlänningarna genom förskrivare i kommunerna och landstinget. Vid behov deltar företrädare från Hjälpmedelscentralen i själva utprovningen. Brukares nöjdhet med den service som ges mäts årligen via enkäter som skickas ut till sörmlänningar födda ett visst datum. Under hösten skickades också för första gången enkäter ut till 449 förskrivare med frågeställning om tillgänglighet, service och bemötande. På en 10 gradig skala skattades; tillgängligheten till 7 bemötande till 9 samt service till 8. Utifrån de svar som inkommit har förbättringsområden identifierats inom områdena; kvalitet på utlevererade hjälpmedel, tillgänglighet till tekniker, öppettider på verksamhetens filialer samt utökad möjlighet att beställa hjälpmedel över webb. Förskrivare i kommun och landsting med habiliterings- och rehabiliteringsansvar efterfrågar i särskilt svåra ärenden fördjupad kunskap om olika typer av hjälpmedel och deras funktion. Förskrivarna kan då behov uppstår, få stöd av verksamhetens hjälpmedelskonsulenter och tekniker. Verksamhetens målsättning är att väntetiden för en sådan utprovning inte skall överskrida två månader. Målet uppnås inte fullt ut men är på god väg. Andel brukare som är nöjda med den service som givits. Andel förskrivare som är nöjda med den service som givits. Andel brukare som erbjuds utprovning inom två månader. 97,5% 96% Avser brukare som erhållit inkontinenshjälpmedel samt andra typer av hjälpmedel. Av 679 inkomna svar är 662 nöjda med den service som givits. Utfall % Utfall % 89,9% 80% Avser 213 av de 237 förskrivare som svarat på enkäten. 93,4 % 100% Avser 171 av de 183 brukare som väntade på utprovning vid årets slut. Utfall delår % Utfall delår % Gemensam nämnd för vård, omsorg och hjälpmedel, Verksamhetsberättelse (21)

5 Strategiskt mål: Landstingets verksamheter arbetar för att uppnå jämlikhet i hälsa för länets invånare. Åtagande: Våra insatser utgår från brukarens behov och en professionell bedömning. En viktig framgångsfaktor för delaktighet och ett aktivt liv för personer med funktionsnedsättning är att brukare, förskrivare och övrig vårdpersonal är välinformerade om hjälpmedel, deras användningsområde och deras anpassning till den enskilde brukaren. I Hjälpmedelscentralens uppdrag ingår därför att regelbundet informera och utbilda om hjälpmedelsutbudet. Under året har 90 informationsinsatser genomförts med 455 deltagare. En mycket stor andel av deltagarna är nöjda med de utbildningsinsatser som genomförts. Förutom ovan har ett stort antal utbildningstillfällen erbjudits om förskrivningsprocessen samt webb baserad beställning av inkontinenshjälpmedel. Ett välbesökt "Öppet Hus" riktat till intresserade verksamheter och allmänheten arrangerades i Eskilstuna strax efter sommaren. Antal tillfällen för kunskapsoch informationsspridning om hjälpmedel och dess användningsområden till brukargruppens professionella nätverk och beslutsfattare. Andel nöjda kursdeltagare från andra verksamheter. Antal deltagare som genomgått kunskaps och informationsspridning om hjälpmedel och dess användningsområden. 90 st 80 st 98,2% 70% Avser 108 av de 110 som utvärderat genomgången kurs. 455 st 350 st Strategiskt mål: Landstingets verksamheter bedriver ett aktivt arbete i syfte att vara ett öppet landsting för alla oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning, ålder eller social tillhörighet. Andel verksamheter som har utsett barnrättspilot 100% 100% Två barnrättspiloter finns utsedda inom verksamheten. Gemensam nämnd för vård, omsorg och hjälpmedel, Verksamhetsberättelse (21)

6 Åtagande: Vi är medvetna om människors olikheter och arbetar därför aktivt för att ingen människa skall diskrimineras. Alla människors lika värde betonas i verksamhetens vision och värdegrund. Mångfald skall respekteras och diskriminering aktivt motverkas. God kunskap om olika gruppers livsvillkor och behov bidrar till att motverka diskriminering. Tre områden har prioriterats under året; förverkligandet av intentionerna i landstingets policy för personer med funktionsnedsättning, LF 68/2010, FN s konvention om barns rättigheter samt landstingets HBT-policy, LF 69/2010. Ett antal aktiviteter har genomförts i syfte att öka verksamhetens kompetens inom olika diskrimineringsområden. Bland annat genomfördes strax innan sommaren en gemensam föreläsning, "Mångfald - besvärligt härligt" som berörde flera aspekter på mångfald. Utifrån denna har sedan reflekterande samtal förts inom verksamheten. För att ytterligare leva upp till intentionerna i landstingets policy för funktionsnedsättningar har: Samtliga medarbetare har blivit informerade om innehållet i landstingets policy för funktionsnedsättning. Det webb baserade regelverket har möjliggjort för länets brukare att på ett användarvänligt sätt ta del av regelverk och sortiment. Samtliga lokaler är anpassade för människor med funktionsnedsättningar. Landstingsfullmäktige beslutade under 2011 att anta en åtgärdsplan för att uppfylla intentionerna i lagen om nationella minoriteter, LF82/2011, och att uppdra åt samtliga nämnder och landstingsstyrelsen att påbörja arbetet med åtgärdsplanen. Förvaltningen har informerats om lagen och åtgärder har diskuterats. Barnpiloter finns nu i verksamheten. Barnkonsekvensanalyser inför beslut har ej genomförts i önskad omfattning. Landstingets Folkhälsocentrum har ett uppdrag att ta fram ett verktyg för detta, vilket pågår. Antal aktiviteter till medarbetare som syftar till att motverka diskriminering. Andel hjälpmedelsbeslut i VOJHS och i HH s förvaltningsledning där barnperspektivet beaktats. 3 st 2 st 50% 80% Avser ett av två beslut. Medborgarperspektivet - Övrig analys I syfte att säkerställa att Hjälpmedelscentralen har korrekta uppgifter om vilka hjälpmedel som finns hos respektive brukare genomförs inventering via enkäter. Under 2012 skickades enkäter ut till alla hjälpmedelsanvändare födda dag 13 och 14. Av de 75% som svarade på utsänd enkät uppgav 95% att Hjälpmedelscentralens uppgifter var korrekta. Produktområden för vilka en tydlig ökning av förskrivningar kan noteras är smärtlindringsapparatur och andningshjälpmedel. På motsvarande sätt ses en tydlig Gemensam nämnd för vård, omsorg och hjälpmedel, Verksamhetsberättelse (21)

7 minskning av förskrivna datorer, föranledd av den förändring i regelverk som genomfördes Sedan 2011 är det möjligt för sörmlänningen att via "Fritt Val" välja hjälpmedelsleverantör som komplement till Hjälpmedelscentralen. Under 2012 har 43 fria val genomförts inom olika produktområden, företrädesvis rollatorer. Personalperspektivet - Analys måluppfyllelse Strategiskt mål: Landstinget är en attraktiv arbetsgivare med kompetenta och engagerade medarbetare. Åtagande: Habilitering och Hjälpmedel är en attraktiv arbetsgivare med kompetenta och engagerade medarbetare. Hjälpmedelscentralen är en attraktiv arbetsplats som har kompetenta och engagerade medarbetare. Personalomsättningen är låg och i den mån det finns behov av nyanställning är tillgången på personal god. 70 personer var anställda vid årsskiftet och sysselsättningsgraden var i medeltal 99 %. Pensionsavgångar ligger flera år framåt i tiden. Under hösten 2012 genomfördes en medarbetarenkät för hela landstinget och svarsfrekvensen för HMC var 88 %. Enkätsvaren kommer att presenteras för förvaltningen och verksamheterna under februari De resultat som är kopplade till förvaltningens styrtal har blivit tillgängliga och redovisas nedan. Alla medarbetare har haft möjlighet att delta vid två "Öppna forum". Syftet med dessa är att ha en öppen dialog kring frågor mellan medarbetare och ledning samt en möjlighet att informera varandra om vad som pågår i verksamheten och förvaltningen. Vårens öppna forum ägnades åt att fördjupa nulägesanalysen inför projektet "Arbetsglädje och Stolthet", vilket innebar att alla medarbetare hade möjlighet att ge sin bild av både styrkor och brister i verksamheten. Dessa samtal har dokumenterats och respektive sektion har under hösten tagit del av dokumentationen. Därefter ska medarbetarna tillsammans med sin chef arbeta med angelägna frågor som berör den egna sektionen. Ett utvecklingsarbete med förvaltningsgemensamma områden har också påbörjats. Under höstens "Öppna forum" deltog även HR chefen och en dialog fördes om det fortsatta arbetet med "Arbetsglädje och Stolthet". Samtliga chefer är kvinnor och två har i år genomfört landstingets ledarskapsutbildning. Totalt sett är könsfördelningen inom Hjälpmedelscentralen så nära 50/50 som man kan komma. Gemensam nämnd för vård, omsorg och hjälpmedel, Verksamhetsberättelse (21)

8 Andelen medarbetare som utifrån verksamhetens behov har en individuell kompetensutvecklingsplan. Andel medarbetare som skulle rekommendera sin arbetsplats till andra Andelen chefer som har en individuell kompetensutvecklingsplan för chefs-/ledarrollen. Andelen medarbetare som upplever att de är engagerade i utvecklingen av verksamheten. 98% 80% 81% 90% Hösten 2010 var motsvarande tal 93% 100% 100% 68% 80% Hösten 2010 var motsvarande tal 78%. Andelen kvinnliga chefer 100% Måltalet är uttryckt som ett intervall; 40-60%. Andelen kvinnor av samtliga anställda 49% Måltalet är uttryckt som ett intervall; 40-60%. Strategiskt mål: Landstingets personal upplever en god arbetsmiljö som bidrar till personlig utveckling, delaktighet och arbetsglädje. Åtagande: Habilitering och Hjälpmedels personal upplever en god arbetsmiljö som bidrar till personlig utveckling, delaktighet och arbetsglädje. Sjukfrånvaron har minskat från en redan låg nivå och är nu 3,7%, vilket också är lågt i förhållande till landstingssnittet som är 5 %. Andelen anställda som inte har haft någon sjukfrånvaro alls under 12 månader har minskat från förra årets 36 % till 31 %. Hjälpmedelscentralen uppmuntrar aktiviteter som kan bidra till en ökad hälsa för medarbetarna. Varje vecka får 30 minuter av arbetstiden ägnas åt motion. I Eskilstuna finns en motionslokal som utnyttjas flitigt av medarbetarna. Det har även funnits möjlighet att få stöd av en personlig tränare och som har genomfört cirkelträning två gånger i veckan. Sjukfrånvarotid i relation till ordinarie arbetstid. Andelen anställda utan sjukfrånvaro under de senaste 12 månaderna. 3,7% Max 3% 30,9% Min 40% Gemensam nämnd för vård, omsorg och hjälpmedel, Verksamhetsberättelse (21)

9 Strategiskt mål: Landstingets personal deltar aktivt i utvecklingen av verksamheten och ser sin roll i helheten. Åtagande: Habilitering och Hjälpmedels personal deltar aktivt i utvecklingen av verksamheten och ser sin roll i helheten. På Hjälpmedelscentralen finns ett stort engagemang för utveckling av verksamheten. Vid årets medarbetarsamtal har cheferna gjort en bedömning om de anser att medarbetarna deltar aktivt i utvecklingen av verksamheten och chefernas bild är att nästan 94 % av medarbetarna är aktiva i utvecklingen av verksamheten. Detta ska sättas i relation till vad medarbetarna anger i årets medarbetarenkät om sitt eget engagemang. Andelen medarbetare som bedöms delta aktivt i utvecklingen av verksamheten. 93,7% 80% Personalperspektivet - Övrig analys Anställda Hjälpmedelscentralen hade vid årets slut 70 anställda och det har inte förändrat sig märkbart från 2011 då man vid samma tillfälle hade 71 anställda. Arbetade timmar och frånvarotimmar Den arbetade tiden har minskat med 1,6% jämfört med 2011, vilket motsvarar ungefär en årsarbetare. Frånvaron har minskat med ungefär 4000 timmar mellan åren. Sjukfrånvaro, föräldraledighet och tjänstledighet utan lön tillhör de frånvarogrupper som minskat mest. Kostnaden för den arbetade tiden Kostnadsökningen mellan åren för den arbetade tiden är måttfull. Månadslönekostnaderna som är den stora kostnadsposten har endast ökat med 1,3% mellan åren. Om avräkning sker för 2012 års löneavtal och en mycket begränsad löneglidning, vilket tillsammans motsvarar 2,3%, har kostnaderna i samma års penningvärde i själva verket minskat med ca 1%. Orsaken till detta är i första hand att den arbetade tiden gått ner mellan åren samtidigt som sjukfrånvaron har minskat. Gemensam nämnd för vård, omsorg och hjälpmedel, Verksamhetsberättelse (21)

10 Förnyelseperspektivet - Analys måluppfyllelse Strategiskt mål: Landstinget bedriver, genom tydlig ledning och styrning, ett kontinuerligt och systematiskt kvalitetsarbete med effektivitet, kvalitet, långsiktighet och tillgänglighet som ledord. Åtagande: Habilitering och Hjälpmedel har väl genomarbetade och kända processer som leder till uppfyllelse av ledningssystemet för kvalitet. Hjälpmedelscentralens arbete för att ständigt utveckla processer och arbetssätt är viktigt för att öka kvalitet och effektivitet. Utveckling av "Vårt arbetssätt" (ledningssystem för kvalitet) sker landstingsövergripande och på olika nivåer inom landstinget. Hjälpmedelscentralen deltar med representant i det förvaltningsövergripande arbetet och aktiviteter har också startats inom verksamheten. Lagerprojekt Under 2012 har stort fokus legat på att identifiera de inventeringsdifferenser som finns i Hjälpmedelscentralens verksamhets interna (egna) lager. Under våren 2012 genomfördes en omfattande informations/utbildningsinsats med samtliga medarbetare i verksamheten, i syfte att skapa insikt och förståelse för vikten av att registrera information rätt i verksamhetssystemet SESAM, samt vikten av en lagerhantering baserat på "ordning och reda" i redovisningsrutiner och allehanda hantering av hjälpmedel och dess komponenter och reservdelar. Vid dessa tillfällen presenterades också nödvändiga aktiviteter att genomföra i syfte att säkerställa en effektivare och säkrare lagerhantering som också skall skapa förutsättningar för lägre inventeringsdifferenser framöver. Bla har en uppdatering av inventerings- och kassationsrutiner gjorts som f n är under implementering i verksamheten. Under hösten 2012 har stora insatser gjorts för att inventera samtliga interna lager. I samband med dessa inventeringar har också en genomgång av äldre och tidigare oredovisade komponenter och reservdelar skett för att definiera upp vad som fortfarande är användbart respektive kunnat kasseras. Som ett resultat av genomfört arbete under 2012 har behovet av förändrat arbetssätt inom Hjälpmedelscentralen identifierats och beslutats om. Förberedelser för att ändra arbetssätt fortsätter under 2013 och sker utifrån följande huvudaktiviteter: Implementering av nya inventeringsrutiner vid samtliga interna lager Inventera samtliga uthyrningshjälpmedel vid samtliga interna lager Stänga huvudlagret för "plock" av hjälpmedel av icke behörig personal. Skapa ett väldefinierat reservdelslager Översyn av kund- och filiallager inklusive inventeringsrutiner och distribution Översyn lagernivåer, sortiment i lager och servicegrader. Gemensam nämnd för vård, omsorg och hjälpmedel, Verksamhetsberättelse (21)

11 Implementering av ny prismodell Under 2012 har arbetet fokuserats på att identifiera hur en modern prismodell skulle kunna se ut för Hjälpmedelscentralens verksamhet. En projektgrupp har arbetat med att definiera de debiteringsformer som är relevanta för att möjliggöra en debitering för befintliga och framtida artiklar på ett strukturerat och enhetligt sätt och med ökad precision. Några bärande principer för prismodellen har identifierats: Hjälpmedelsverksamheten drivs till självkostnadspris. Varje sektor (hjälpmedelsgrupp) ska bära sina egna kostnader så långt det är möjligt. Funktionshyra. Avskrivningstider ska återspegla hjälpmedlens tekniska livslängd Prismodellen ska även kunna ge en grund för att kunna debitera vissa tjänster. Hjälpmedelssortimentet har delats in i sektorer som i sin tur delas in i olika funktionsområden. Syftet med den nya prismodellen är att varje sektor ska bära sina egna kostnader och prissättas med utgångspunkt från sektorns självkostnad. Under året har arbetet inriktats på att identifiera varje sådan sektors särkostnader och en modell för produktkalkylering är under uppbyggnad. För att stärka upp i arbetet med att skapa en prismodell har verksamheten tagit hjälp av externa konsulter. Det som återstår i arbetet är att: Utreda och definiera bärande principer i prissättningen för att skapa incitament till önskvärde beteenden hos förskrivare Vidareutveckla en konceptuell modell (debiteringsformer, funktioner och sektorer, utjämningsmekanismer) Genomföra prisberäkningar Definiera budgetprocessen och uppföljningsprocessen Den färdiga prismodellen kommer att ge verksamheten möjlighet att använda funktionshyra för hjälpmedel, möjlighet att lättare kunna följa upp och utvärdera på en mer detaljerad nivå än idag dvs på sektorsnivå och funktionsnivå. Det i sin tur ger verksamheten större anpassningsmöjligheter vid prisjusteringar. Den nya prismodellen ska ge en mer rättvis fördelning av kostnader gentemot betalande intressenter. Prismodellen kommer också att ge verksamheten bättre verktyg för produktkalkylering och uppföljning av prissättningen. Den nya prismodellen ska vara konstruerad och klar att tas i bruk från 1/ Övriga utvecklingsområden Hjälpmedelscentralen har deltagit i och aktivt drivit arbetet med att ta fram ett vårdprogram gällande inkontinens. Vårdprogrammet är framtaget tillsammans med huvudmännen och beslut har tagits av Länsstyrgruppen för Närvård om programmet. Implementering kommer att ske Hjälpmedelscentralen har ett uppdrag att utveckla statistikuttag tillsammans med köparna (landstinget och kommunerna i länet). En arbetsgrupp bestående av Hjälpmedelschef och representanter för köparna har diskuterat vilken statistik som köparna har behov av. Gemensam nämnd för vård, omsorg och hjälpmedel, Verksamhetsberättelse (21)

12 I mars infördes ett nytt webbaserat beställningssystem för inkontinenshjälpmedel. Omfattande utbildningsinsatser i det nya systemet har genomförts under året för förskrivare i primärvård, hemsjukvård och särskilda boenden. Tidigare tog brukare och förskrivare själva direkt kontakt med tekniker vid behov av service av hjälpmedel. Under året har det arbetssättet förändrats för att få ökad effektivitet. Tillsammans med hälso- och sjukvårdshuvudmännen i landstinget och kommunerna samt FOU i Sörmland har projektet "Ny Teknik" initierats. Projektet har sin bakgrund i den snabba teknikutvecklingen inom informations och kommunikationsteknologin där nya konsumentprodukter lanserats på marknaden, såsom "smarta telefoner", surfplattor och tillhörande appar. Flertalet av produkterna kan på olika sätt underlätta vardagen för personer med olika fomer av funktionsnedsättning. Syftet med projektet är att utreda vad en eventuell utökning av sjukvårdshuvudmännens och Hjälpmedelscentralens uppdrag inom området ny teknik skulle innebära avseende nyttan för brukaren samt konsekvenser för huvudmännen och Hjälpmedelscentralen. Projektet beräknas kunna rapporteras under första kvartalet Sammanställning av avvikelser registrerade i Landstingets avvikelsehanteringssystem Synergi 500 under 2012 visar totalt 183 st inrapporterade avvikelser som Hjälpmedelscentralen ansvarar för. Den största andelen handlar om avvikelser gällande själva produkterna/hjälpmedlen, 101 st. Det kan t ex handla om att någon del saknas vid leverans eller att hjälpmedlet inte är kontrollerat ordentligt. Näst vanligaste rapporteringsområdet är när någonting avvikit i leveransprocessen av hjälpmedlet från Hjälpmedelscentralen till brukare, 58 st. De vanligaste registrerade åtgärderna som vidtagits pga avvikelserna är informationsinsatser samt samtal enskilt eller i grupp. Antal processer för större brukarnytta som genomarbetats. 5 st 5 st Strategiskt mål: Landstinget utgör en aktiv part i en regional utveckling som är ekonomiskt, ekologiskt och socialt långsiktigt hållbar. Åtagande: Vi utvecklar samverkan med andra aktörer inom och utom länet, för större brukarnytta och effektivitet. Hjälpmedelscentralen i Sörmland har ett samarbete med motsvarande verksamhet i Västmanland sedan många år tillbaka. Ett av målen med samarbetet är ett gemensamt sortiment för att kunna ha tillgång till varandras lager. Vid varje upphandling försöker man nå enighet om val av produkter. Den under året avslutade upphandlingen av hygienhjälpmedel resulterade i likvärdigt sortiment. Under hösten har upphandling av manuella rullstolar startat tillsammans med Västmanland, utifrån en gemensam kravspecifikation. Gemensam nämnd för vård, omsorg och hjälpmedel, Verksamhetsberättelse (21)

13 Ett förslag till överenskommelse har tagits fram tillsammans med skolhuvudmännen/kommunerna och Habiliteringsverksamheten gällande ansvar för hjälpmedel som finns i skolverksamhet. Inriktningen är att personliga hjälpmedel även i fortsättningen är ett ansvar för landstinget medan hjälpmedel som används som ett läromedel och är basutrustning i skolan ska bekostas av kommunen. Förslaget finns nu i kommunerna och återkoppling inväntas. Inget styrtal är aktuellt. Miljöperspektivet - Analys måluppfyllelse Strategiskt mål: Landstinget bedriver ett effektivt miljöarbete. Åtagande: Personalen har god kunskap om miljöprogrammet och dess innehåll och arbetar i enlighet med det. Andel anställda som genomgått grundläggande utbildning i miljökunskap. 92,8% 100% Avser 64 st av 69 st totalt anställda. Strategiskt mål: Landstinget fokuserar på att minimera negativ klimatpåverkan. Åtagande: Vi arbetar för minskad klimatpåverkan från transporter genom att samordna resor och genom att använda elektroniska hjälpmedel istället för resor där det är möjligt. Miljömedvetenheten inom verksamheten är god. Uppföljning och åtgärder utifrån genomförd miljörevision pågår. Hjälpmedelscentralen har vidtagit ett antal åtgärder för att förbättra miljön t ex har taklampor bytts mot lampor med rörelsesensorer i vissa rum. Bilar i gemensam bilpool är utbytta mot bilar som drivs med diesel eller gas. En rutin har tagits fram för tankning av miljöbilar. Alternativa mötesformer dvs telefon- och videokonferenser väljs i möjligaste mån för att spara arbetstid och minska klimatpåverkan. Antal telefon- och videokonferenser samt Netmeeting. 118 st 50 st Under året sparades km i körsträcka och 221 tim i tid genom videokonferenser. Gemensam nämnd för vård, omsorg och hjälpmedel, Verksamhetsberättelse (21)

14 Strategiskt mål: Landstinget säkerställer att de kemikalier och läkemedel som används ger minsta möjliga miljöpåverkan. Åtagande: Vi ska successivt byta ut farliga kemikalier från våra verksamheter. En inventering är gjord av samtliga kemikalier som används inom verksamheten. De kemikalier som inhandlas är i möjligaste mån miljöcertifierade. Antal miljöskadliga kemikalier.(mp 2013 = -10 %) 13 st Högst 11 st Ekonomiperspektivet - Analys måluppfyllelse Strategiskt mål: Landstinget uppnår och behåller en ekonomi i balans som är långsiktigt ekonomiskt hållbar. Åtagande: Stabil ekonomisk utveckling. Avvikelse mot budgeterat resultat i tkr Soliditeten ska ligga på målnivå tkr 0 30% 30% Åtagande: Soliditeten ska successivt öka. Under 2012 beslutades inom Landstinget att balansräkning på verksamhetsnivå skall upphöra och endast upprättas på landstingsnivå. Förändringen har trätt i kraft under verksamhetsåret I och med detta beslut förändrades en del redovisningsprinciper på koncernnivå bla redovisning av finansiella poster såsom likvida medel, intäktsrespektive kostnadsräntor, samt redovisning av lån. För att kunna beräkna ett soliditetsmått har en till viss del fiktiv balansräkning upprättats och som också bilägges årsredovisningen. I allt väsentligt är balansräkningens tillgångssida, anläggningstillgångar samt lagervärden, baserade på faktiskt redovisningsutfall. Gemensam nämnd för vård, omsorg och hjälpmedel, Verksamhetsberättelse (21)

15 Det egna kapitalets utveckling framgår nedan Genomsnittlig förändring av eget kapital de senaste tre åren tkr 0% Den genomsnittliga förändringen av eget kapital de senaste tre åren är +1,6 mkr. I och med 2012 års utgång uppgår verksamhetens soliditet till målvärdet 30 %. Gemensam nämnd för vård, omsorg och hjälpmedel, Verksamhetsberättelse (21)

16 Ekonomiperspektivet - Övrig analys Resultatanalys Resultaträkning Tkr Utfall 2012 Utfall 2011 Budget 2012 Verksamhetens intäkter Försäljning/ uthyrning av hjälpmedel Övriga intäkter Summa verksamhetens intäkter Verksamhetens kostnader Personalkostnader Hjälpmedelskostnader Lokalkostnader Övriga kostnader Avskrivningar Summa verksamhetens kostnader Finansiella intäkter Finansiella kostnader Årets resultat Årets resultat och budgetavvikelse Resultat är 2,9 mkr bättre än budget. En resultatnivå som är högre än förväntat, men rimlig mot bakgrund av verksamhetens omfattning och omslutning och skall sättas i relation till att verksamhetens soliditet därmed når målnivån 30 % års resultat beror i hög grad på volymökningar som i vissa fall ger höga marginalintäkter. Inom ramen för respektive års budgetarbete sker en bedömning av Gemensam nämnd för vård, omsorg och hjälpmedel, Verksamhetsberättelse (21)

17 volymutveckling utifrån Hjälpmedelscentralens egen statistik. Genom ett omfattande och fortfarande pågående arbete med att höja informationskvaliteten i Hjälpmedelscentralens redovisning, ökar förutsättningarna för en bättre uppföljning av verksamhetens kärna, lagerhantering och logistik. Detta tillsammans med nu pågående projekt att implementera en ny och genomarbetad prismodell skall leda till en mer differentierad och precis prissättning av verksamhetens hjälpmedelshantering och dess tjänster. Avskrivningskostnader på hyreshjälpmedel utgör en tung komponent i såväl resultaträkningen som i prissättningen. Under 2012 har avskrivningskostnaden av olika skäl minskat jämfört med Orsaken är hänförbar till periodiska svängningar över åren, ett antal kapitalintensiva hjälpmedel har blivit fullt avskrivna under året men som successivt återanskaffats under 2012 eller kommer att återanskaffas under 2013 vilket medför att avskrivningskostnaderna sannolikt kommer att stiga igen. En starkt bidragande orsak till den relativt höga resultatnivån är en kostnadseffektiv verksamhet. Verksamhetens kostnader, exklusive avskrivningar samt kostnad såld vara, har haft en låg kostnadsökningstakt. Under 2012 ökade dessa kostnader med 2,7 % sammantaget, trots extraordinära IT-kostnader för implementering av nytt beställningssystem för inkontinenshjälpmedel och trots en lönerörelse som gav ca 2,1 % i genomsnitt. Av olika skäl kommer sannolikt ökningstakten stiga något under En ny prismodell beräknas tas i drift från och med 1 april I förberedelserna ingår att, med 2012 års resultat som grund tillsammans med budgetsiffror 2013, göra en detaljerad bedömning av prisnivåer för samtliga hjälpmedel, exklusive inkontinenshjälpmedel, som hanteras av Hjälpmedelscentralen med målsättningen att nå ett 0-resultat Verksamhetens intäkter Verksamhetens intäkter har i jämförelse med 2011 ökat med 5,2 %. Ökningen beror företrädesvis på volymökningar vad avser såväl hyreshjälpmedel, som landstingets andel av inkontinenshjälpmedel. De största volymökningarna har skett inom landstingets andel av hyreshjälpmedel och då företrädesvis respiratorer, hjälpmedel för sinnesstimulering, tränings- och ergometercyklar, samt transmissionssystem via radio. Volymökningar inom kommunernas andel utgörs företrädesvis inom området sängar. Hyreshjälpmedel utgör den dominerande intäktsposten med 68 % av omsättningen följt av schablonhjälpmedel 8 % och försäljningshjälpmedel med 5 %. I omsättningen ingår Landstingets andel av inkontinenshjälpmedel vilket utgör 12 %. Kommunernas andel av inkontinenshjälpmedel, förutom beställningscentralen, redovisas för närvarande både kostnadsmässigt och intäktsmässigt utanför Hjälpmedelscentralens verksamhet. Under den senaste 5-årsperioden har Landstingets andel av omsättningen, exklusive landstingets andel av inkontinenshjälpmedel, ökat från 53 % till 59 % relativt totala omsättningen. Gemensam nämnd för vård, omsorg och hjälpmedel, Verksamhetsberättelse (21)

18 Utvecklingen framgår av nedan Fakturerade hjälpmedel fördelar sig per capita enligt följande: Gemensam nämnd för vård, omsorg och hjälpmedel, Verksamhetsberättelse (21)

19 Personalkostnader De totala personalkostnaderna har endast ökat med 1,1 % jämfört med föregående år trots att 2012 års löneavtal gav 2,1% för verksamheten räknat på årsbasis. Främsta skälet till den måttfulla personalkostnadsökningen är att den arbetade tiden minskat. Minskningen ligger på nivån en årsarbetare. Personalkostnadsökningen är också lägre än budget. De totala personalkostnaderna utgör 22,9 % av omsättningen. Lokalhyror mm Lokalkostnaderna har ökat med drygt 3 % jämfört med föregående år, men är dock lägre än budget. Ökningen är hänförbar till de externt förhyrda lokalerna på Fraktgatan i Eskilstuna och beror på indexuppräkning enligt hyresavtal. Totala hyreskostnaden utgör 5,7 % av totala omsättningen. Köp av verksamhet och tjänster Köp av verksamhet och tjänster utgör 34,1 % av totala omsättningen, varav inköpskostnad för landstingets andel av inkontinenshjälpmedel och kostnad såld vara avseende övriga icke uthyrningshjälpmedel utgör de dominerande kostnadsposterna. Inom avsnittet redovisas också kassationskostnader och inventeringsdifferenser. Som en följd av aktiviteter inom såväl lagerprojektet, som i övrigt, i syfte att renodla och höja kvaliteten i Hjälpmedelscentralens redovisning, har redovisningen inom detta avsnitt särskilt genomlysts och kvalitetsmässigt förändrats under året. Genomförda förändringar har medfört att jämförbarheten med tidigare år försvårats. Kostnad för inköp av inkontinenshjälpmedel, landstingets andel, har som en följd av ökade volymer, ökat kraftigt jämfört med Kostnadsökningen balanseras i huvudsak mot ökade intäkter. Volymökningen beror i stor utsträckning på tillfällig osäkerhet omkring nya beställningsrutiner i samband med införandet av webbaserat beställningssystem. Under 2012 redovisas en kassationskostnad avseende icke uthyrningshjälpmedel på 2,3 mkr, varav huvuddelen, 85 %, utgörs av s k teknisk kassation. Motsvarande belopp 2011 var 2,1 mkr. En teknisk kassation utgörs i huvudsak av ett hyreshjälpmedel som utrangeras, men som också är bestyckat med olika komponenter och tillbehör (icke inventarier) som följer med i utrangeringen och tvivelaktigt benämnes som kassationer. En stor andel av dessa komponenter och tillbehör är dugliga och återanvänds. Vid återanvändning av sådana komponenter och tillbehör bokförs dessa som en lagertillgång. Den redovisningsmässiga proceduren runt detta är tvivelaktig och under översyn, där avsikten är att eliminera dessa tekniska kassationer och endast redovisa reella sådana. Sedan ett antal år bakåt i tiden har det som redovisningspraxis bokförts ett generellt inkuransavdrag på 5 % av bokfört lagervärde på bokslutsdagen. Mot bakgrund av ovanstående förbättringsområde i kombination med förbättrad inventerings- och övriga rutiner runt lagerhantering har årets inkuransavdrag reducerats till 3 % med avsikten att helt fasas ut under Nettoeffekten av denna reducering av inkuransavdrag innebär en kostnadsminskning i årets bokslut på 0,4 mkr. Gemensam nämnd för vård, omsorg och hjälpmedel, Verksamhetsberättelse (21)

20 Under 2012 och inom ramen för lagerprojektet har ett omfattande arbete genomförts i Hjälpmedelscentralens egna lager. Förutom rena inventeringar och skapandet av uppdaterade inventeringsrutiner har också ett omfattande arbete bedrivits för att kvalitetssäkra Hjälpmedelscentralens hantering av komponenter, tillbehör och reservdelar. Effekten av detta har resulterat i såväl lagervärdesförändringar och skrotningar, samt en förbättrad överblick över komponenter, tillbehör och reservdelar som saknar ekonomiskt värde men situationsanpassat kan vara användbart som reservdelar. Sammantaget har goda förutsättningar skapats till att kunna redovisa lägre kostnader för inventeringsdifferenser under 2013 jämfört med såväl 2011 som 2012 vad avser Hjälpmedelscentralens egna lager av icke uthyrningshjälpmedel. Under 2013 kommer motsvarande arbete avseende de dryga 60-tal kundlager som finns runt om i Sörmland påbörjas. Inventeringsdifferenserna avseende hjälpmedel icke inventarier har minskat jämfört med föregående år. Under 2012 uppgår dessa till 2,4 mkr vilket är ca 0,6 mkr bättre än föregående år. Av dessa 2,4 mkr utgör differenser i kundlager 1,1 mkr, en förbättring med 0,4 mkr respektive 1,3 Mkr i Hjälpmedelscentralens egna lager, en förbättring med 0,2 mkr. Övriga kostnader Övriga kostnader exklusive avskrivningar och finansiella kostnader/intäkter har jämfört med föregående år ökat med 5 %. Ökningen förklaras av ökade IT-kostnader hänförbara till nytt system för beställning av inkontinenshjälpmedel, samt ökade transportkostnader hänförbara till ökande volymer. Avskrivningarna har totalt sätt minskat med 6,5 % eller 2,0 mkr, varav avskrivningar på kommunala hjälpmedel minskat med 0,8 mkr. De finansiella kostnaderna och intäkterna är i princip oförändrade. Orsaken till minskade avskrivningskostnader är hänförbara till fem stycken hjälpmedelsgrupper Eldrivna rullstolar (landstingshjälpmedel) Infusionspumpar (landstingshjälpmedel) Respiratorer (landstingshjälpmedel) Manuella rullstolar (kommunala hjälpmedel) Sängar (kommunala hjälpmedel) Vad avser landstingshjälpmedel kan konstateras att lägre avskrivningskostnader under 2012 beror i stor utsträckning på säsongsvariationer i form av att ett antal hjälpmedel blivit fullt avskrivna under året samtidigt som nyanskaffning av motsvarande hjälpmedel skett/sker vid ett senare tillfälle. Vad avser kommunala hjälpmedel, manuella rullstolar, har en gynnsam upphandling och avtal medfört lägre anskaffningskostnader, en situation som kommer att gälla fram till december 2013 då nytt avtal börjar gälla. Lägre avskrivningskostnader avseende sängar beror på att dessa hjälpmedel är i bruk längre tid än den ekonomiska avskrivningstiden säger, vilket medför att behovet av återanskaffning skjuts framåt. Övriga kostnader exklusive avskrivningar och finansiella kostnader/intäkter utgör 12,7 % av total omsättningen och avskrivningarna tillsammans med finansiella kostnader/intäkter utgör 22,5 %. Gemensam nämnd för vård, omsorg och hjälpmedel, Verksamhetsberättelse (21)

21 Avskrivningarnas utveckling i relation till fakturerade intäkter framgår av nedanstående graf Investeringar Investeringar i landstingshjälpmedel överstiger anvisad ram med 0,8 mkr, samtidigt som investeringar i kommunala hjälpmedel understiger ram med 1,7 mkr. De totala investeringarna i hjälpmedel är inom anvisad ram. Orsaken till att investeringar i landstingshjälpmedel ökar är hänförbar till investeringar i dyrbarare hjälpmedel samt volymökningar av uthyrning av hjälpmedel. Detaljerad investeringsspecifikation framgår av bilaga till verksamhetsberättelsen. Intern kontroll Syftet med internkontroll är att säkerställa att det finns rutiner samt att kontrollera om rutinerna följs för respektive kontrollområde. Det ingår också att granska om rutinerna är relevanta. Det innebär att kontrollen inte syftar till att bedöma om målen uppnås, utan om systemet med rutiner fungerar för att mäta och nå målet. Internkontrollen utgör en del i förvaltningens kvalitetsarbete med ständiga förbättringar där mål och styrtal i det balanserade styrkortet också ingår. Metod De övergripande perspektiven i landstingets budget ligger som bas, och kontrollområdena har sorterats efter perspektiven. För miljöperspektivet sker kontrollarbetet i miljöledningssystemet med interna revisioner som ersätter internkontrollen. Förvaltningens chefer har deltagit i framtagande och formulering av kontrollområden. För att prioritera mellan tänkbara kontrollområden har en bedömning gjorts av vilka områden som är mest angelägna att ta med i planen. Bl a har en riskanalys gjorts där sannolikhet respektive konsekvens av att rutiner inte följs har bedömts. För genomförandet av kontrollen engageras enhetscheferna i kontrollarbetet genom att de granskar varandras verksamheter, utanför sina ordinarie verksamhetsgränser. Detta arbetssätt har använts och utvecklats sedan Gemensam nämnd för vård, omsorg och hjälpmedel, Verksamhetsberättelse (21)

22 Internkontrollplan 2012 Medborgarperspektivet Finns rutiner för att följa patientdatalagen när det gäller loggkontroller behörighet Är rutinerna kända, följs rutinerna? Är rutinerna relevanta? Kontrollen omfattar konsulentfunktionen. Resultat: Rutiner finns men är mindre väl kända. Åtgärd: Diskussion och förankring på arbetsplatsträff. Personalperspektivet Finns rutiner för urvalsprocessen vid rekrytering när det gäller urval till intervju genomförande av intervju referenstagning Är rutinerna kända, följs rutinerna? Är rutinerna relevanta? Kontrollen omfattar hjälpmedelstekniska funktionen. Resultat: Rutiner finns men ser olika ut. Åtgärd: Förvaltningsgemensam diskussion och förankring på lämpligt chefsforum. Förnyelseperspektivet Fungerar rutinen för samverkan/samordning enligt SOSFS 2008:20? Är rutinerna kända, följs rutinerna? Är rutinerna relevanta? Kontrollen omfattar konsulentfunktionen. Resultat: Rutiner finns men berör endast i begränsad och indirekt omfattning konsulenternas verksamhet. Åtgärd: Ingen åtgärd. Ekonomiperspektivet Finns rutiner för hur avvikelser och avtalsbrott hanteras när det gäller hjälpmedelsleveranser? Är rutinerna kända, följs rutinerna? Är rutinerna relevanta? Kontrollen omfattar materialavdelningen, administrationen, Vesicacentralen. Resultat: Rutiner finns vid samtliga enheter. Viteshantering är ett förbättringsområde inom Vesica och Adm. I Vesicas fall är man för närvarande hänvisad till transportören som källa. Åtgärd: Kvalitetssäkra rutiner och arbetssätt inom berörda enheter. Gemensam nämnd för vård, omsorg och hjälpmedel, Verksamhetsberättelse (21)

23 Investeringsspecifikation Förvaltning: Period: Hjälpmedelscentralen Bokslut 2012 (tkr) INVESTERINGAR Imateriella tillgångar Byggnader Mark och markanläggningar Pågående ny-, till- eller ombyggnad IT Utfall Budget Utfall Landstingshjälpmedel (endast Hjälpm.nämnden) varav medicinteknisk utrustning Övriga maskiner och inventarier varav medicinteknisk utrustning Konst Delsumma Hjälpmedel avseende kommun/annan huvudman varav medicinteknisk utrustning "Externa" byggnader Delsumma SUMMA INVESTERINGAR FÖRSÄLJNINGAR Byggnader Mark och markanläggningar IT Övriga maskiner och inventarier Hjälpmedel SUMMA FÖRSÄLJNINGAR UTRANGERING Utrangering/omkodade/återvunna netto Kassationer SUMMA UTRANGERING NYLEASING Typ av anläggningstillgång: SUMMA NYLEASING 0 0 0

24 Balansräkning Verksamhet: Hjälpmedelscentralen 2012 (Kkr) TILLGÅNGAR Budget Bokslut Bokslut Bokslut Anläggningstillgångar IT Övr maskiner och inventarier Långfristiga fordringar Summa anläggningstillgångar Omsättningstillgångar Varulager Kortfristiga fordringar Kassa/Bank Summa omsättningstillgångar SUMMA TILLGÅNGAR EGET KAPITAL, AVSÄTTNINGAR OCH SKULDER Eget kapital Eget kapital EK därav årets resultat Summa eget kapital Avsättningar Avsatt till pensioner Summa avsättningar Långfristiga skulder Checkkredit (I) Långfristiga skulder Summa långfristiga skulder Kortfristiga skulder Semesterskuld inkl uppeh löneskuld (exkl PO) Komp skuld (exkl PO) Övriga kortfristiga skulder Summa kortfristiga skulder SUMMA EGET KAPITAL, AVSÄTTNINGAR OCH SKULDER Diffkontroll % 28%

25

Nämndens delårsrapport 1 2012

Nämndens delårsrapport 1 2012 Nämndens delårsrapport 1 2012 Gemensam nämnd för vård, omsorg och hjälpmedel Hjälpmedelscentralen Dnr HH-HOH 12-077 VOHJS 12-016 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Perspektiv... 4 2.1 Medborgare (patient,

Läs mer

Förvaltningsbudget 2012

Förvaltningsbudget 2012 Förvaltningsbudget 2012 Gemensam nämnd för vård, omsorg och hjälpmedel Hjälpmedelscentralen Dnr HH-HOH 11-114 GNVO 11-024 Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Organisation...

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013

Verksamhetsberättelse 2013 Diarienummer: VOHJS14-010 HU-HOH14-030 Verksamhetsberättelse 2013 Gemensam nämnd för vård, omsorg och hjälpmedel Hjälpmedelscentralen Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet

Läs mer

FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R VOHJS13-0XX. Bilaga: 1. Delårsrapport 2, 2013 för Hjälpmedelscentralen

FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R VOHJS13-0XX. Bilaga: 1. Delårsrapport 2, 2013 för Hjälpmedelscentralen Gemensam nämnd för vård och omsorg och hjälpmedel FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R 2013-10-04 VOHJS13-0XX 24 Delårsrapport 2, 2013 för Hjälpmedelscentralen Gemensamma nämndens vård,

Läs mer

FÖRSLAG. 28 Åtagande styrtal 2011

FÖRSLAG. 28 Åtagande styrtal 2011 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet FÖRSLAG DATUM DIARIENR 2010-09-20 KN-KUS10-004 28 Åtagande styrtal 2011 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet beslut 1. Nämnden för

Läs mer

Delårsrapport 1. Gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård Hjälpmedelscentralen Delår

Delårsrapport 1. Gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård Hjälpmedelscentralen Delår Diarienummer: SOVIS15-0045 Delårsrapport 1 Gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård Hjälpmedelscentralen Delår 1 2015 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R VOHJS HU-HOH Beslutsunderlag 1. Patientsäkerhetsberättelse 2013

FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R VOHJS HU-HOH Beslutsunderlag 1. Patientsäkerhetsberättelse 2013 Gemensam nämnd för vård och omsorg och hjälpmedel FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R 2014-04-04 VOHJS14-021 HU-HOH13-052 12 Patientsäkerhetsberättelse 2013 för Hjälpmedelscentralen

Läs mer

Nämndens delårsrapport, delår 2

Nämndens delårsrapport, delår 2 Nämndens delårsrapport, delår 2 Gemensam nämnd för vård, omsorg och hjälpmedel Hjälpmedelscentralen Dnr HH-HOH 11-115 GNVO 11-023 Innehållsförteckning Sammanfattande analys... 3 Perspektiv... 4 Medborgare

Läs mer

FÖRSLAG. 33 Prismodell för hjälpmedel

FÖRSLAG. 33 Prismodell för hjälpmedel Gemensam nämnd för vård och omsorg och hjälpmedel FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D I A R I E N R Göran Gustavsson 2011-11-04 GNVO11-031 33 Prismodell för hjälpmedel Gemensamma nämndens vård, omsorg och

Läs mer

Årsredovisning för VOHJS nämnden 2011, Dnr VOHJS12-004

Årsredovisning för VOHJS nämnden 2011, Dnr VOHJS12-004 Årsredovisning för VOHJS nämnden 2011, Dnr VOHJS12-004 Version 120217 Årsredovisning för VOHJS nämnden 2011 Innehållsförteckning 1 Inledning 2 Nämndens uppdrag 3 Nämnden ansvarar för länets hjälpmedelsförsörjning

Läs mer

Årsbokslut HMC 2010 Väsentliga händelser Försörjning av syn och hörsel hjälpmedel har tillförts nämnden Beslut om fortsättning av Fritt Val av hjälpmedel 2011-03-16 EA Medborgarperspektiv Mätning av nöjdhet

Läs mer

FÖRSLAG. 27 Verksamhetsplan med budget för Hjälpmedelscentralen

FÖRSLAG. 27 Verksamhetsplan med budget för Hjälpmedelscentralen Gemensam nämnd för vård och omsorg och hjälpmedel FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R 2014-11-21 VOHJS14-046 27 Verksamhetsplan med budget 2015-2017 för Hjälpmedelscentralen Gemensamma

Läs mer

Protokollsutdrag Landstingsstyrelsen Samtliga kommunstyrelser Ekonomienheten Akten

Protokollsutdrag Landstingsstyrelsen Samtliga kommunstyrelser Ekonomienheten Akten Gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R 2015-03-05 SOVIS15-0012 6 Verksamhetsberättelse 2014 för Hjälpmedelscentralen Nämndens för socialtjänst

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden. Hälso- och sjukvårdsnämnden; Paragrafen förklarades omedelbart justerad.

Hälso- och sjukvårdsnämnden. Hälso- och sjukvårdsnämnden; Paragrafen förklarades omedelbart justerad. Hälso- och sjukvårdsnämnden FÖRSLAG DATUM 2010-10-27 74 Styrtal till budget 2011 - Hälso- och sjukvården Beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden; 1. Antar hälso- och sjukvårdens förslag på styrtal till budget

Läs mer

Nämnd/förvaltning: Hälso- sjukvården - Primärvården. Perspektiv/Mål Åtagande Styrtal Måltal Mätmetod

Nämnd/förvaltning: Hälso- sjukvården - Primärvården. Perspektiv/Mål Åtagande Styrtal Måltal Mätmetod Perspektiv/Mål Åtagande Styrtal Måltal Mätmetod Medborgare (patient, kund) Mål 1. Medborgare får tjänster av god kvalitet, känner sig delaktiga och blir respektfullt bemötta Primärvården ska bedriva patientfokuserad

Läs mer

Gemensam värdegrund för. personalfrågor

Gemensam värdegrund för. personalfrågor Gemensam värdegrund för personalfrågor Det öppna landstinget för jämlik hälsa och levande kultur i en hållbar, livskraftig region Landstingets vision Värdegrunden utgår från Landstinget Sörmlands vision

Läs mer

Trafiknämndens verksamhetsplan 2013

Trafiknämndens verksamhetsplan 2013 2012-11-08 Dnr TN 2012-49 Trafiknämndens verksamhetsplan 2013 - årsbudget - 2012-11-12 INNEHÅLLSFÖRTECKNING _Toc340145143 Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Årsbudget... 4 Bilaga 1: Resultaträkning,

Läs mer

GRANSKNING AV LANDSTINGET SÖRMLANDS DELÅRSRAPPORT

GRANSKNING AV LANDSTINGET SÖRMLANDS DELÅRSRAPPORT GRANSKNING AV LANDSTINGET SÖRMLANDS DELÅRSRAPPORT 2013-08-31 BAKGRUND Revisorerna ska enligt kommunallagen bedöma om resultatet i den lagstadgade delårsrapporten är förenligt med de av fullmäktige fastställda

Läs mer

Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2016-05-12 Dnr 16LS3265 BALANSERAT STYRKORT 2017 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstingsstyrelsen är Landstinget Västernorrlands ledande

Läs mer

Stockholms läns landstings Personalpolicy

Stockholms läns landstings Personalpolicy Stockholms läns landstings Personalpolicy Beslutad av landstingsfullmäktige 2010-06-21 1 2 Anna Holmberg, barnmorska från ord till verklighet Personalpolicyn stödjer landstingets uppdrag att ge god service

Läs mer

Förändringar i styrtal - Karsudden.

Förändringar i styrtal - Karsudden. Förändringar i styrtal - Karsudden. som togs bort inför budget 2012 Att bedriva evidensbaserad behandling riktad mot riskbeteende. Att bedriva evidensbaserad vård riktad mot riskbeteende under öppenvårdsförhållanden.

Läs mer

Verksamhetsplan med budget 2014-2016

Verksamhetsplan med budget 2014-2016 Diarienummer: VOHJS13-049 HH-HOH13-177 Verksamhetsplan med budget 2014-2016 Gemensam nämnd för vård, omsorg och hjälpmedel Hjälpmedelscentralen Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald

Läs mer

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Fastställt i Regionstyrelsen 2019-08-29 Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Regionstyrelsen är Region Västernorrlands ledande politiska förvaltningsorgan.

Läs mer

Budget 2014 Verksamhetsstöd och service

Budget 2014 Verksamhetsstöd och service Till Landstingsdirektören CIRKULÄR E1213 Budget 2014 Verksamhetsstöd och service Vision För ett bra liv i ett attraktivt län Verksamhetsidé: Vår verksamhetsidé är att genom samverkan tillgänglighet och

Läs mer

17/09 Bilaga 1 Avrapportering mål och specifika uppdrag 2009 Handikapp & Habilitering och Sjukresor Habilitering & Hjälpmedel och Sjukresor 1) Måluppfyllelse 3 Målet är helt uppfyllt (vid tidpunkten för

Läs mer

Ny teknik Uppdrag för Hjälpmedelscentralen

Ny teknik Uppdrag för Hjälpmedelscentralen Tjänsteutlåtande H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Ing-Britt Johansson, utvecklingssamordnare 2014-10-01 HH-HOH13-002 VOHJS13-005 VOHJS14-039 Nämnden för vård, omsorg och hjälpmedel Ny teknik

Läs mer

FÖRSLAG. 25 Ny teknik på Hjälpmedelscentralen

FÖRSLAG. 25 Ny teknik på Hjälpmedelscentralen Gemensam nämnd för vård och omsorg och hjälpmedel FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R 2014-10-17 VOHJS14-039 25 Ny teknik på Hjälpmedelscentralen Gemensamma nämndens vård, omsorg och

Läs mer

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40, Bilaga nr 2 KF 4011 O Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,2010-05-04 l -! Övergripande vision och mål Herrljunga kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare som

Läs mer

Antal brukare som erhållit hjälpmedel

Antal brukare som erhållit hjälpmedel Antal brukare som erhållit hjälpmedel Barn respektive vuxna (oavsett hjälpmedlets grundansvar) De fyra senaste åren De fyra senaste tertialen 15000 10000 12880 13671 13938 11627 8000 7000 6000 5000 6648

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013

Verksamhetsberättelse 2013 TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(1) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Lena Stengaard Administrativa enheten +46155247295 2014-02-07 HBN14-006-1 Ä R E N D E G Å N G Hållbarhetsnämnden M Ö T E S D A

Läs mer

INNEHÅLL 1 Bakgrund och syfte... 3

INNEHÅLL 1 Bakgrund och syfte... 3 Riktlinje för Land stinget Västm manlands arbete med barnkonventionenn 2 (9) INNEHÅLL 1 Bakgrund och syfte... 3 2 Definitioner landstinget västmanland... 4 3 Inriktningsmål... 6 4 Organisation... 7 5 Styrande

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2010-08-31 LS-LED10-447 145 Styrtal 2010 för hälso- och sjukvården. Revidering Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen fastställer de reviderade

Läs mer

Resultaträkning Not

Resultaträkning Not Årsbokslut 2017 1 Resultaträkning Not 2017 2016 Föreningens Intäkter Nettoomsättning 2 4 016 169 4 065 484 Offentligrättsliga bidrag 3 610 872 512 363 Gåvor och övriga bidrag 4 164 483 105 842 Medlemsavgifter

Läs mer

Främjandeplan för likabehandling, jämställdhet och mångfald

Främjandeplan för likabehandling, jämställdhet och mångfald Främjandeplan för likabehandling, jämställdhet och mångfald 2019-01-01 Box 53 Besöksadress: Telefon: E-mail: Hemsida: 243 21 Höör Södergatan 28 0413-280 00 kommun@hoor.se www.hoor.se 1 Innehåll Innehåll...

Läs mer

Medarbetar- och ledarskapsprogram

Medarbetar- och ledarskapsprogram Medarbetar- och ledarskapsprogram Antagen av kommunfullmäktige 2018-01-29 Ansvarig förvaltning: Kommunledningskontoret Ansvarig tjänsteman: Personalchef Innehåll Välkommen till Vaggeryds kommun... 3 Vision

Läs mer

Diarienummer: VOHJS14-037 HU-HOH14-166 Delårsrapport 2 Gemensam nämnd för vård, omsorg och hjälpmedel Delår 2 2014 Hjälpmedelscentralen Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet

Läs mer

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun ÄNGELHOLMS KOMMUN Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Öppenhet Omtanke Handlingskraft Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Personalpolicyn är ett övergripande idé- och styrdokument som gäller

Läs mer

Dnr HNH Regionstyrelsen. Hjälpmedelsnämnden i Halland Uppföljningsrapport 1 (fyra månader) 2011

Dnr HNH Regionstyrelsen. Hjälpmedelsnämnden i Halland Uppföljningsrapport 1 (fyra månader) 2011 2011-05-13 Dnr HNH110009-1 Regionstyrelsen Hjälpmedelsnämnden i Halland Uppföljningsrapport 1 (fyra månader) 2011 1. Analys resultaträkning Resultatet efter fyra månader uppgår till ca 2,3 mnkr. Verksamhetens

Läs mer

Med Tyresöborna i centrum

Med Tyresöborna i centrum Med Tyresöborna i centrum 2 Innehåll Vår arbetsgivare 4 Personalpolicyn 5 Delaktighet och samverkan 6 Hälsa och arbetsmiljö 7 Jämställdhet och mångfald 8 Förbättring och utveckling 9 Lön, lönebildning

Läs mer

Likabehandling - handlingsplan 2013-2015

Likabehandling - handlingsplan 2013-2015 Likabehandling - handlingsplan 2013-2015 Vi vill motverka diskriminering av människor på grund av kön, könsöverskridande identitet, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder,

Läs mer

Gemensam nämnd för vård och omsorg och hjälpmedel FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R 2014-10-17 VOHJS14-037 23 Delårsrapport 2, 2014 för Hjälpmedelscentralen Gemensamma nämndens vård,

Läs mer

13 Fastställa riktlinjer för hjälpmedelsförskrivning för Stockholms läns landsting samt besluta om obligatorisk förskrivarutbildning HSN

13 Fastställa riktlinjer för hjälpmedelsförskrivning för Stockholms läns landsting samt besluta om obligatorisk förskrivarutbildning HSN 13 Fastställa riktlinjer för hjälpmedelsförskrivning för Stockholms läns landsting samt besluta om obligatorisk förskrivarutbildning HSN 2016-4403 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2016-4403

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR DU-NÄMNDEN ÅR 2013. jell Jgnsson Revisionschef. Revisionen

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR DU-NÄMNDEN ÅR 2013. jell Jgnsson Revisionschef. Revisionen LANDSTINGET SÖRMLAND 2014- ei- A- U5 RE-REV14-0 För kännedom Inköpschef Teemu Lehtimäki Landstingsdirektör Jan Grönlund Ekonomidirektör Nicholas Prigorowsky Personaldirektör Solveig Lampe Revisorerna i

Läs mer

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Innehåll

Läs mer

Vallentuna kommuns värdegrund:

Vallentuna kommuns värdegrund: PERSONALPOLITISKT PROGRAM Fastställt av kommunfullmäktige 1991. Jämställdhet och mångfald reviderat 2000. Avsnitt "Lön - belöning" reviderat 2001 Reviderat av Kommunstyrelsens arbetsutskott i januari 2007

Läs mer

Delårsrapport jan-okt 2009 Upphandlingscentrum

Delårsrapport jan-okt 2009 Upphandlingscentrum Delårsrapport jan-okt 2009 Upphandlingscentrum Vision MEDBORGAR FÖRNYELSE PROCESS MEDARBETAR EKONOMI PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET Strategier Framgångsfaktorer Nyckelindikatorer

Läs mer

Bokslutskommuniké 2017

Bokslutskommuniké 2017 Bokslutskommuniké 2017 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen i april 2018.

Läs mer

Delårsrapport jan-okt , Resurscentrum L E A N

Delårsrapport jan-okt , Resurscentrum L E A N Delårsrapport jan-okt 2010 572, Resurscentrum L E A N 2010-11-23 sidan 2 av 4 INNEHÅLLSFÖRTECKNING FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Produktionsenhetschefens reflektion 3 Ekonomiperspektivet 4 HELÅRSBEDÖMNING...

Läs mer

Bokslutskommuniké 2013

Bokslutskommuniké 2013 Bokslutskommuniké 2013 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsstyrelsen och landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen

Läs mer

Nämndplan Hjälpmedelsnämnden

Nämndplan Hjälpmedelsnämnden Nämndplan Hjälpmedelsnämnden INNEHÅLL SYFTE...2 VISION, VÄRDEGRUND OCH MÅL...2 NÄMNDENS MÅL...2 FÖRUTSÄTTNINGAR SOM ÄR STYRANDE FÖR NÄMNDENS ANSVARSOMRÅDE...2 NÄMNDENS UPPDRAG OCH FOKUS FÖR VERKSAMHETSÅRET

Läs mer

Preliminärt bokslut Region Örebro län December 2017

Preliminärt bokslut Region Örebro län December 2017 Preliminärt bokslut Region Örebro län December 2017 Sammanfattning Årets resultat 150 mnkr (budget 20 mnkr) Nettokostnadsökning 5,7 % (3,9 %) Verksamhetsresultat -139 mnkr (31 mnkr) Lönekostnadsökning

Läs mer

Framtagandet av planen har skett i samverkan med de lokala fackliga organisationerna. Planen har samverkats i kommunövergripande samverkan (KÖS).

Framtagandet av planen har skett i samverkan med de lokala fackliga organisationerna. Planen har samverkats i kommunövergripande samverkan (KÖS). Likabehandlingsplan Beslutad xx av xx 1. Inledning Trelleborgs kommun ska kännetecknas av öppenhet, respekt och ansvar vilket ska bidra till bra arbetsklimat och en god och stimulerande arbetsmiljö. Trelleborgs

Läs mer

30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN

30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN 30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN VILHELMINA KOMMUN Kommunstyrelsen, 912 81 VILHELMINA Besöksadress: Förvaltningshuset, Torget 6 Växel: 0940-14 000 e-post: vilhelmina.kommun@vilhelmina.se KOMMUNINFORMATION

Läs mer

Preliminärt bokslut Region Örebro län December 2016

Preliminärt bokslut Region Örebro län December 2016 Preliminärt bokslut Region Örebro län December 2016 Sammanfattning Årets resultat 261 mnkr (budget 20 mnkr) Nettokostnadsökning 3,9 % (7,3 %) Verksamhetsresultat -92 mnkr (-208 mnkr) Lönekostnadsökning

Läs mer

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Revisionsrapport 2015 Genomförd på uppdrag av revisorerna september 2015 Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Granskning av delårsrapport 2015 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 3. Förbundets

Läs mer

Plan för jämställdhet & mångfald Oktober

Plan för jämställdhet & mångfald Oktober Plan för jämställdhet & mångfald Oktober 2013-2015 Vision för Jämställdhet & Mångfald i Kävlinge kommun Kävlinge kommun ska ha arbetsplatser som är fria från fördomar och där diskriminering och kränkande

Läs mer

Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2012

Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2012 1(12) Skellefteå Golfklubb Org nr 894700-4423 Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2012 Styrelsen avger följande årsredovisning och koncernredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse

Läs mer

Delårsrapport 2013. Januari mars (Helårsbedömning) Trafiknämnden

Delårsrapport 2013. Januari mars (Helårsbedömning) Trafiknämnden Delårsrapport 2013 Januari mars (Helårsbedömning) Trafiknämnden Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse Inledning 1 Medborgar / kundperspektivet 2 Processperspektivet 3 Ekonomiperspektivet 4 Fördjupad

Läs mer

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb!

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska programmet är att tydliggöra

Läs mer

Personalpolicy för Sollentuna kommun. www.sollentuna.se

Personalpolicy för Sollentuna kommun. www.sollentuna.se Personalpolicy för Sollentuna kommun www.sollentuna.se Vårt gemensamma uppdrag Sollentuna kommun växer och utvecklas. De som bor i vår kommun vill bygga bostäder, resa, idrotta, handla, låna böcker, cykla

Läs mer

Dnr2014-00048. Delårsrapport Januari-oktober 2014 Katastrofmedicinskt Centrum 2014-11-25. Bild

Dnr2014-00048. Delårsrapport Januari-oktober 2014 Katastrofmedicinskt Centrum 2014-11-25. Bild Delårsrapport Januari-oktober 2014 Katastrofmedicinskt Centrum Dnr2014-00048 2014-11-25 Bild Innehållsförteckning Produktionsenhetschefens reflektion 1 Fördjupad ekonomisk analys 2 Bilaga 1: Helårsbedömning

Läs mer

7 Prissättningsmodell 2015 HNH130016

7 Prissättningsmodell 2015 HNH130016 7 Prissättningsmodell 2015 HNH130016 Presidiets förslag Hjälpmedelsnämnden föreslås fastställa modellen för prissättning för 2015. Ärendet Hjälpmedelsnämnden beslutar årligen om prissättningsmodell för

Läs mer

Likabehandlingsplan

Likabehandlingsplan 1(6) Likabehandlingsplan 2018-2019 Inledning Täby kommun har som arbetsgivare ansvar för att motverka diskriminering enligt diskrimineringslagen och ska därför bedriva ett aktivt likabehandlingsarbete.

Läs mer

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2011 Samrehabnämnden 1 Samrehabnämnden Brukar/medborgarperspektiv Grunduppdrag Samrehabnämnden ska bedriva och utveckla rehabilitering och habilitering avseende arbetsterapi, sjukgymnastik

Läs mer

LMU, Ledar- och medarbetarbetarundersökning 2014. Karlstads kommun

LMU, Ledar- och medarbetarbetarundersökning 2014. Karlstads kommun LMU, Ledar- och medarbetarbetarundersökning 2014 Karlstads kommun Genomförd av CMA Research AB Mars 2014 Fakta om undersökningen Syfte Metod Att utveckla styrning, ledning och ge de förtroendevalda bra

Läs mer

Personalpolitiskt program. Antaget av kommunfullmäktige , 22 Distribueras via personalavdelningen

Personalpolitiskt program. Antaget av kommunfullmäktige , 22 Distribueras via personalavdelningen Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2012-03-29, 22 Distribueras via personalavdelningen Personalpolitiskt program INLEDNING... 3 VISION... 3 INRIKTNINGSMÅL... 3 MEDARBETARSKAP OCH LEDARSKAP...

Läs mer

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program Ett övergripande dokument för kommunens samtliga arbetsplatser i syfte med att skapa en ändamålsenlig

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! FOTO: SCANDINAV/SCANDINAV BILDBYRÅ 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska

Läs mer

Hjälpmedelsnämnden Halland

Hjälpmedelsnämnden Halland Föredragningslista Sammanträdesdatum Hjälpmedelsnämnden Halland Tid: Torsdag den 29 november 2012 kl 9.00 12.00 Plats: Skårs gård, Fjärås mellan Varberg och Kungsbacka Se nedanstående länk, karta bifogas,

Läs mer

Budget 2018 och plan

Budget 2018 och plan 1(8) Budget 2018 och plan 2019-2021 Antagen av: Kommunfullmäktige Antagningsdatum: 2017-06-19 Diarienummer: 2017/51 2(8) Inledning Majoriteten i Älvkarleby kommun, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och

Läs mer

Hjälpmedelsnämnden Halland

Hjälpmedelsnämnden Halland Föredragningslista Sammanträdesdatum 2010-05-21 Hjälpmedelsnämnden Halland Tid: Fredagen den 21 maj 2010 kl. 09:00 Plats: Hjälpmedelscentralen, Kistingevägen, Halmstad, Showroom Vägbeskrivning bifogas

Läs mer

Bokslutskommuniké 2016

Bokslutskommuniké 2016 Bokslutskommuniké 2016 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen i april 2017.

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan Antagen av kommunfullmäktige , 9 SÄTERS KOMMUN

Jämställdhets- och mångfaldsplan Antagen av kommunfullmäktige , 9 SÄTERS KOMMUN Jämställdhets- och mångfaldsplan 2016-2018 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-15, 9 SÄTERS KOMMUN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Jämställdhet... 3 Ansvar för jämställdheten... 3 Säters kommuns

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun Antagen: KF 185 2015-12-15 Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun 2016-2018 Inledning Alvesta kommun ska bedriva ett aktivt jämställdhets- och mångfaldsarbete som utgår från den grundläggande

Läs mer

Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet

Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet Datum Dnr 2017-02-01 BMK.2017.18 Jelinka Hall jelinka.hall@varmdo.se 08-570 481 49 Avdelningschef Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden Tjänsteskrivelse Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och

Läs mer

Delårsrapport jan-mars 2011 Informationscentrum

Delårsrapport jan-mars 2011 Informationscentrum Delårsrapport jan-mars 2011 Informationscentrum INNEHÅLLSFÖRTECKNING FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Produktionsenhetschefens reflektion 3 Uppföljning av verksamhet och resultat 4 MEDBORGAR-/ KUNDPERSPEKTIVET...4

Läs mer

Likabehandlingsplan 2015-2017

Likabehandlingsplan 2015-2017 Antagen ks 227/2014 Sida 1(5) Kommunledningskontoret Anna Olsson anna.olsson@osby.se Likabehandlingsplan 2015-2017 Likabehandlingsplanen beskriver och ger struktur åt likabehandlingsarbetet i kommunens

Läs mer

Likabehandlingspolicy för Region Skåne

Likabehandlingspolicy för Region Skåne Likabehandlingspolicy för Region Skåne Ingen är vaccinerad mot diskriminering. Att reagera på det faktum att någon är annorlunda är naturligt. Det är när man börjar agera utifrån en rädsla för det som

Läs mer

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2016:13-020 Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-16 91 2 Inledning Det arbete som görs i verksamheterna

Läs mer

Dnr KK12/384 POLICY. Personalpolicy. för Nyköpings kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2012 12 11

Dnr KK12/384 POLICY. Personalpolicy. för Nyköpings kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2012 12 11 Dnr KK12/384 POLICY Personalpolicy för Nyköpings kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2012 12 11 Dnr KK12/384 2/6 Personalpolitisk viljeinriktning Nyköpings kommun är en attraktiv arbetsgivare som behåller

Läs mer

Minnesanteckningar Beredningsgrupp Hjälpmedel

Minnesanteckningar Beredningsgrupp Hjälpmedel Minnesanteckningar Beredningsgrupp Hjälpmedel Datum: 2018-02-20 Tid: 13.15 16.00 Plats: Närvarande: Skype Peter Svedin, HMC Charlotte Berggrund, HMC Åsa Enberg, Katrineholms Kommun Mattias Carlsson, Oxelösund

Läs mer

Likabehandlingsplan

Likabehandlingsplan 1 (9) Likabehandlingsplan 2018-2021 Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Kommunfullmäktige (2018-09-19 80) Gäller för: Alla kommunens verksamheter Giltig fr.o.m.: 2018-09-19 Dokumentansvarig: HR-kontoret

Läs mer

15 hp (varav skriftlig tentamen 5 hp) Entreprenörskap- och affärsutveckling. Provmoment: Skriftlig Tentamen Ladokkod: 51EA01 Tentamen ges för: TPU13

15 hp (varav skriftlig tentamen 5 hp) Entreprenörskap- och affärsutveckling. Provmoment: Skriftlig Tentamen Ladokkod: 51EA01 Tentamen ges för: TPU13 Entreprenörskap- och affärsutveckling Provmoment: Skriftlig Tentamen Ladokkod: 51EA01 Tentamen ges för: TPU13 15 hp (varav skriftlig tentamen 5 hp) Namn: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 160415 Tid:

Läs mer

Revisionsrapport 3 / 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober 2009. Haninge kommun. Granskning av delårsbokslut 2009

Revisionsrapport 3 / 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober 2009. Haninge kommun. Granskning av delårsbokslut 2009 Revisionsrapport 3 / 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober 2009 Haninge kommun Granskning av delårsbokslut 2009 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...2 3. Kommunens resultat och balansräkning...2

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan

Jämställdhets- och mångfaldsplan BILAGA 5 SERVICEFÖRVALTNINGEN Jämställdhets- och mångfaldsplan 2010-2012 Inledning I enlighet med gällande lagstiftning, kommunfullmäktiges beslut och stadens riktlinjer ska ett aktivt jämställdhets- och

Läs mer

31 AUGUSTI 2014 VILHELMINA KOMMUN

31 AUGUSTI 2014 VILHELMINA KOMMUN 31 AUGUSTI 2014 VILHELMINA KOMMUN Kommunstyrelsen, 912 81 VILHELMINA Besöksadress: Förvaltningshuset, Torget 6 Växel: 0940-14 000 e-post: vilhelmina.kommun@vilhelmina.se KS 2014-10-01 KOMMUNINFORMATION

Läs mer

God ekonomisk hushållning

God ekonomisk hushållning God ekonomisk hushållning Fastställt av : Kommunfullmäktige : 2016-06-15, 70 Dnr: 2016-00414 / 003 För revidering ansvarar: Kommunfullmäktige Dokumentet gäller för: Alla Dokumentet gäller tillsvidare STYRDOKUMENT

Läs mer

Delårsrapport 1 januari - 30 juni 2014

Delårsrapport 1 januari - 30 juni 2014 Datum 2014-08-29 ~~ ~, Antal sidor REGIONFÖRBUNDET JÖNKÖPINGS LÄN 1(2) Delårsrapport 1 januari - 30 juni 2014 Kommentarer till det ekonomiska utfallet Det ekonomiska utfallet för det första halvåret 2014

Läs mer

Bokslutskommuniké 2011

Bokslutskommuniké 2011 Bokslutskommuniké 2011 Bokslut 2011, preliminärt (Landstingsstyrelsen och landstingsfullmäktige behandlar det slutgiltiga bokslutet i mars/april) Ekonomi Större budgetavvikelser Landstinget Sörmland redovisar

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2011 Gruppbostäder

Verksamhetsberättelse 2011 Gruppbostäder KUNGSHOLMENS STADSDELSNÄMND GRUPPBOSTÄDER TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 1.1-029-2012 SID 1 (6) 2012-02-16 Handläggare: Margareth Berglin Telefon: 08-50808642 Till Kungsholmens Stadsdelsnämnd Verksamhetsberättelse

Läs mer

Yttrande över revisorernas granskning av landstingets budgetprocess

Yttrande över revisorernas granskning av landstingets budgetprocess Landstingsdirektörens stab Ekonomienheten TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Datum 2018-01-22 Diarienummer 170267 Landstingsfullmäktige Yttrande över revisorernas granskning av landstingets budgetprocess Förslag

Läs mer

Personalpolicy. Utgångspunkter. Ägarutskottet

Personalpolicy. Utgångspunkter. Ägarutskottet Personalpolicy Dokumentet riktar sig till landstingets nämnder, styrelser och bolag. Landstingskoncernens personalpolicy ska utgöra en plattform för personalpolitiken i respektive förvaltning/styrelse

Läs mer

Personalpolitiskt Program

Personalpolitiskt Program Personalpolitiskt Program Landskrona kommuns personalpolitiska målsättning Kommunens personalpolitik är ett strategiskt medel för att kunna ge kommunens invånare omvårdnad, utbildning och övrig samhällsservice

Läs mer

Mångfaldspolicy. Policy Plan Riktlinje Handlingsplan Rutin Instruktion. Kommunfullmäktige. kommunsekreterare POLICY

Mångfaldspolicy. Policy Plan Riktlinje Handlingsplan Rutin Instruktion. Kommunfullmäktige. kommunsekreterare POLICY POLICY 1(6) Susanna Göransdotter, 0586-481 85 susanna.goransdotter@degerfors.se Policy Plan Riktlinje Handlingsplan Rutin Instruktion Dokumenttyp Policy Dokumentet gäller Kommunkoncernen Revideringar Beslutsinstans

Läs mer

Beslutad i Landstingsstyrelsen

Beslutad i Landstingsstyrelsen - Beslutad i Landstingsstyrelsen 2013-03-12 LS-LED12-419 Till denna riktlinje finns handlingsplanen FRÄMJA SÄKERSTÄLLA BEVAKA BARNETS RÄTTIGHETER. Handlingsplanen är beslutad av landstingsdirektören i

Läs mer

PLAN FÖR LIKA BEHANDLING

PLAN FÖR LIKA BEHANDLING PLAN FÖR LIKA BEHANDLING PLAN FÖR LIKA BEHANDLING MÅL Haninge kommun är en jämlik kommun där medarbetarnas olikheter betraktas som en tillgång i den dagliga verksamheten och bidrar till ökad tillgänglighet

Läs mer

Lidingö stad hälsans ö för alla

Lidingö stad hälsans ö för alla 1 (5) DATUM DNR 2016-10-10 KS/2016:126 Lidingö stad hälsans ö för alla Policy för delaktighet för personer med funktionsnedsättning Antagen av kommunfullmäktige den 19 december 2016 och gällande från och

Läs mer

Periodrapport OKTOBER

Periodrapport OKTOBER Periodrapport OKTOBER 2013 l Resultat januari oktober -102 mnkr (219 mnkr) l Nettokostnadsökning 3,0 % (2,7 %) l Skatter och statsbidrag 2,3 % (3,3 %) l Helårsprognos -190 mnkr (136 mnkr) Omvärldsanalys

Läs mer

Delårsrapport jan-oktober 2009 Informationscentrum

Delårsrapport jan-oktober 2009 Informationscentrum Delårsrapport jan-oktober 2009 Informationscentrum 2009-11-27 sidan 2 av 3 Innehållsförteckning Enhetschefens reflektion 3 Bilagor HELÅRSBEDÖMNING RESULTATRÄKNING MM 2 2009-11-27 sidan 3 av 3 Till Landstingsstyrelsen

Läs mer