Organisation, roller och styrning på nya institutionen HDK-Valand

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Organisation, roller och styrning på nya institutionen HDK-Valand"

Transkript

1 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Organisation, roller och styrning på nya institutionen HDK-Valand Förslag, uppdaterad version Fakultetens ledningsgrupp har tagit fram ett förslag på roller och möten som den nya institutionen kan ha. Förslaget skickas på remiss till samtlig personal för att få synpunkter inför beslut. Mer information på fakultetens hemsida Förslaget är skickat till personalen på fakulteten, för synpunkter 7 mars tom 20 april Konstnärliga fakulteten 1 (12) Storgatan 43, Box 141, Göteborg

2 1. Inledning, bakgrund Vid Göteborgs universitet ska ansvarsförhållanden, roller, beslutsmandat och befogenheter vara tydliga och transparenta. Det här dokumentet syftar till att presentera hur den nya institutionen HDK-Valands verksamhet organiseras och styrs, hur beslut fattas samt hur de olika rollerna och forumen är relaterade till varandra. Universitetets beslutsordning och delegationsordning Vissa roller på institutionen är redan beslutade i universitetets arbetsordning (dnr V 2017/802) och delegationsordning (dnr V 2017/802). Där står också en del om ansvar, mandat, arbetsuppgifter och krav på kompetens. Prefekt, proprefekt, institutionsrådet och administrativ chef är roller som enligt arbetsordningen måste finnas på institutionerna. Det förslag som presenteras här bygger på universitetets arbetsordning och delegationsordning. Läs mer i universitetets arbetsordning och delegationsordning om roller, ansvar, mandat och arbetsuppgifter: Del av universitetets organisation Vi har också tagit hänsyn till att den nya institutionen är en del av universitetet och behöver organiseras och styras på ett sätt som gör att den fungerar i helheten, inklusive kopplingar till universitetsgemensamma, fakultetsgemensamma och institutionsgemensamma besluts- och samarbetsorgan. På fakultetsnivå har institutionen representanter i prefektrådet, lärarförslagsnämnden, utbildningsråd och forskningsråd. Institutionens verksamhet är kopplad till flera av universitetets gemensamma centrumbildningar bland andra Centrum för Utbildningsvetenskap och lärarforskning (CUL) och universitetsgemensamma organ, som Samordningsnämnden för lärarutbildning (SOL). Figur 1. Den nya institutionens organisation i förhållande till universitets i stort. 2 (12)

3 Särskilt samarbetet med Utbildningsvetenskapliga fakulteten kommer att vara väl utvecklat på den nya institutionen, på liknande sätt som idag. Figur 2. För att verksamheten med lärarutbildningarna på den nya institutionen ska fungera krävs precis som idag ett nära samarbete med Utbildningsvetenskapliga institutionen. Tidigare fattade beslut om nya institutionens organisation Sedan tidigare är det beslutat att den nya institutionen ska ha fem sak-enheter och två stöd-enheter enligt figuren nedan (beslut av fakultetens ledningsgrupp, december 2017). Figur 3. Den nya institutionens sju enheter. Syftet med det hela Konst 2025 Sist men inte minst har vi haft visionen Konst 2025 för ögonen när vi tagit fram förslaget. Syftet med att slå ihop HDK och Valand och bilda en ny institution är att ta ett kliv på vägen mot en integrerad fakultet för alla konstarter. Vi utformar organisation, roller och ledningsstruktur för att skapa förutsättningar att lyckas uppnå den långsiktiga visionen. Mer om visionen för Konst 2025: 3 (12)

4 Modeller för ledarskap inom akademin För att säkerställa att alla aspekter av vår verksamhet och dess ledning täcks in i förslaget har vi använt oss av en modell ur Severin och Jonnergårds, Fyra akademiska ledningsrum (utgiven på Dialog & Idé, 2013). Vi har utgått från de fyra ledningsrummen, som kort beskrivs i faktaruta nedan. Fyra akademiska ledningsrum 1. Linjestyrning. Uppgifterna för linjestyrning är: Att översätta, paketera och kommunicera linjeorganisationens strategiska och långsiktiga mål och avsikter. Att vara arbetsgivare, chef och ansvarig för personal, ekonomi, lokaler, arbetsmiljö. Att delegera. Att vara delaktig i den övergripande ledningen för universitetet, att förvalta och utveckla organisationens ledningsprocesser, typ verksamhetsplanering, budget. Att vara ledare och coach i förhållande till sin ledningsgrupp och sina medarbetare. Att backa upp och möjliggöra för medarbetarna att delta i akademins övriga ledningsrum. Roller inom institutionens linjestyrning är vanligtvis prefekt, proprefekt, enhetschef. 2. Forskningsledarskap inom det egna området. Uppgifterna för forskningsledarskap är: Att upprätthålla och utveckla kompetens och sprida sina upptäckter i det vetenskapliga samhället, delta i kunskapsskapande och dess förmedling, bygga en egen självständig forskningsmiljö. Att leda forskningsprojekt med abstrakta mål och kontinuerlig tolkning av resultat. Att upprätta och medverka på akademiska scener via uppdrag på tvärs i nationella och internationella forskningsmiljöer. Att leda forskargruppens personal och de sociala dimensionerna i dessa unika kunskapsmiljöer. Att handleda och coacha nästa generations forskare. Roller inom forskningsledarskapet är vanligtvis viceprefekt för forskning, forskningsaktiva professorer och lektorer, den forskningsansvarige inom enheten, forskningsgruppledare. Fortsättning nästa sida. 4 (12)

5 Fyra akademiska ledningsrum, fortsättning från föregående sida. 3. Att leda utbildning och lärande. Uppgifter inom ledandet av utbildning är: Att leda kollegor i ett lärarlag. Att svara för helhet och hålla ihop ett mångdisciplinärt program, representera ämnets kärna, programmets idé och skapa mening, identitet och en kultur kring området, och säkra kopplingen till forskningen i ämnet. Att möta unga människors karriärdrömmar och svara för att studenterna är eftertraktade på arbetsmarknaden och ges goda möjligheter att utveckla en professionell yrkesroll. Att designa och leda lärprocesser i samverkan med andra lärosäten, samhälle och näringsliv. Att förebygga och hantera spänningar och konflikter mellan olika aktörer. Att vara både ansvarig beställare och lärarkollega - och kunna skapa samverkan mellan dessa roller. Att svara för studenternas arbetsmiljö och få deras förtroende. Roller inom ledning av utbildning är vanligtvis viceprefekt för utbildning, studierektor, programansvarig och kursansvarig. 4. Att leda tvärvetenskapligt samarbete och tvärvetenskapliga miljöer. Uppgifterna för ledning av tvärvetenskapligt samarbete är: Att svara för idémässig sammanhållning, förhandla, skapa identitet och leda med fokus på en större idé än det egna ämnet. Att leda samordningen av arbetet med stora ansökningar. Att balansera på gränsen mellan informella nätverk och fasta organisationsstrukturer. Att vara både nod och chef. Att samverka, koppla samman och inkludera olika aktörers behov och intressen till kontaktnät. Att skapa och leda arbetet i nya kunskapsmiljöer som ger upphov till nya tankar och handlingsmöjligheter. Roller kan exempelvis vara centrumföreståndare, projektledare, PARSE-professor, CULföreståndare. 5 (12)

6 2. Förslag till roller i nya institutionens ledningsstruktur Figur 3. Utbildningsrådet. Förslaget är att ha en studierektor för MA-program och en för BAprogram. Varje enhet har en programansvarig för varje program. Tillsammans bildar dessa utbildningsrådet, där viceprefekten för utbildning är ordförande. Roller linjestyrning Prefekt Proprefekt Administrativ chef Teknisk chef Enhetschefer för de fem sakenheterna (design, Steneby, konsthantverk och fri konst, film foto litterär gestaltning, pedagogik) Roller leda utbildning och lärande Studierektor BA Studierektor MA Viceprefekt för utbildning Programansvariga för varje program Kursansvariga för varje kurs Roller forskningsledarskap inom egna området Viceprefekt för forskning Forskningsansvariga på varje enhet Professorer 6 (12)

7 Prefekt och proprefekt Prefekten är institutionens högste chef och ytterst ansvarig för all verksamhet, samt har det yttersta arbetsmiljöansvaret och personalansvaret. Prefekten ansvarar för att universitets- och fakultetsgemensamma beslut, regler och policyer följs inom institutionen. Prefekten har i uppgift att leda det övergripande arbetet på institutionen, främja verksamhetens utveckling och företräda institutionen externt och internt. Han eller hon företräder universitetet som arbetsgivare. Prefekt och proprefekt är uppdrag, de tillsätts av dekan, efter rådgivande val vid institutionen. Mandatperioden är sex år med avstämning efter tre. Se universitetets arbetsordning. Prefekten ska vara vetenskapligt eller konstnärligt kompetent. Det ska finnas en ställföreträdande prefekt, benämnd proprefekt, som ska tjänstgöra vid prefekts frånvaro. Proprefektens mandatperiod och tillvägagångssättet vid utseende följer prefektens. Proprefekten ska vara vetenskapligt eller konstnärligt kompetent. Administrativ chef På institutionsnivå ska det finnas en administrativ chef med ansvar för institutionens administrativa verksamhetsstöd. Den administrativa chefens mandat och beslutsbefogenheter regleras genom delegation från prefekt. Den administrativa chefen leder den administrativa enheten som stödfunktion i enlighet med universitetets policy för verksamhetsstöd. Administrativa chefen har ett delegerat strategiskt ansvar för institutionens framtida administrativa utveckling och investeringar. Teknisk chef På institutionsnivå ska det finnas en teknisk chef med ansvar för institutionens tekniska verksamhetsstöd. Den administrativa chefens mandat och beslutsbefogenheter regleras genom delegation från prefekt. Den tekniska chefen leder den tekniska enheten som stödfunktion i enlighet med universitetets policy för verksamhetsstöd Tekniska chefen har ett delegerat strategiskt ansvar för institutionens framtida tekniska utveckling och investeringar. Enhetschef Enhetschef arbetar på delegation från prefekt. Enhetschefen har personalansvar för enhetens medarbetare (exempelvis lönesamtal, utvecklingssamtal, tjänstgöringsplanering och uppgifter i det systematiska arbetsmiljöarbetet). Enhetschefen leder enhetsgruppens gemensamma möten. Enhetschef är ett uppdrag som löper 6 år med avstämning efter 3 år. Vid rekrytering av enhetschef ställs krav på ledarkompetens, ledarerfarenhet samt kunskap och nätverk inom något/några av enhetens konstnärliga fält. Enhetschefen kan ha upp till 20 procent utvecklingsarbete inom uppdraget, exempelvis med 7 (12)

8 internationalisering och/ eller samverkan. Programansvarig På varje enhet finns en programansvarig per program. Den programansvarige implementerar kursplaner, gör detaljerad schemaläggning, är den som kvalitetsgranskar kursguider. Viceprefekterna för utbildning och den dekan som är ansvarig för utbildning upprättar en fakultetsgemensam årskalender som tillsammans med programarkitekturen utgör ett gemensamt planeringsrutnät. Programansvarig beslutar, i dialog med sin programgrupp, om hur programmet ska utvecklas inom detta rutnät. Den programansvarige är ordförande för programgruppsmöten, inklusive programkonferenser och programutvärderingsmöten. Programansvarig arbetar nära studierektor och viceprefekt för utbildning med övergripande utveckling av program på samma nivå. Programansvariga arbetar över institutionen med studierektorn och vice prefekt för utbildning för att upprätthålla gemensamma programarkitekturer. Tjänsteplanering sker i dialog mellan programansvariga och enhetschef. Studierektorer för MA respektive BA Följer upp kvalitet, granskar kursplaner, kursguider och kursvärderingar. När problem uppstår för student i relation till utbildningen, och som inte kan lösas på programansvarignivå, är studierektorn den instans studenten vänder sig till. Viceprefekt för utbildning Är utbildningsansvarig på institutionen enligt GU:s definition. Uppgifter är bland andra att sätta strategiska ramar för pedagogisk utveckling, utbildningsplanering, schema, fördelningen av HST och när valbara kurser ges (den mer detaljerade planeringen ansvarar programansvariga i samråd med studierektor för). GU:s uppdragsbeskrivning för utbildningsansvarig. Viceprefekt för forskning Forskningsansvarig vid institutionen. Leder institutionens forskningsråd, tillsammans med viceprefekten på HSM delar han eller hon ledarskapet för den gemensamma forskarskolan. Professor Idag har HDK och Valand tillsammans ca 20 professorer. De har mycket varierande arbetsuppgifter, några huvudsakligen inom undervisning, andra huvudsakligen inom forskning, några visstidsanställda, andra tillsvidareanställda, några anställda på konstnärlig grund, andra anställda på vetenskaplig grund, eller både och, några befordrade internt och några rekryterade externt. I vissa ämnen har vi en professor, i andra ämnen har vi flera professorer. Professorerna har ett kunskapsledarskap. En professor eller professorer i ett ämne ingår i ett professorskollegium (se under rubrik Professorskollegiet) och redovisar där årligen hur ämnet utvecklas i förhållandet till (i) utbildning, (ii) forskning och (iii) samverkan med det omgivande samhället, och vilken ny ämnesutveckling som behövs. Professorerna ansvarar för etableringen av en etisk kommitté och en etisk process för utbildning och forskning under prefektens ledning. 8 (12)

9 Forskningsansvarig inom enheten Forskningsansvarig inom enheten ansvarar för enhetens samlade forskningsmiljö. Är en ledare för forskningsutveckling som arbetar nära VP-forskning för att driva utvecklingen. Kursansvarig Rollen som kursansvarig sammanfattas i nedanstående punkter: deltar i arbetet att skriva kursplaner ansvarar för att kursguide enligt institutionens riktlinjer finns vid rätt tidpunkt ansvarar för att kursen planeras och genomförs i enlighet med kursplan ansvarar för att instruera studenterna hur GUL används i undervisningen, t ex inlämningsuppgifter, diskussionsforum, kursenkäter ansvarar för att föregående kursvärdering och lärarrapport presenteras för studenter i samband med kursstart ansvarar för att kursvärdering genomförs och sammanställs tillsammans med förslag till förbättringsåtgärder, återkoppling görs till studenter på kursen och till programansvarig utvecklar och föreslår förbättringar av kurs och kursplan till programansvarig har ansvar för att följa givna ekonomiska ramar 3. Institutionsrådets roll Institutionsrådet ska fungera rådgivande åt prefekten och ska utgöra ett forum för dialog och diskussion i strategiska frågor för institutionens verksamhet. Det är angeläget att alla personalkategorier vid institutionen ges rimlig representation i institutionsrådet. Institutionsrådet ska ha minst fem möten per år. Institutionsrådets arbete ska ske inom ramen för universitetets mål och strategier samt det uppdrag som universitets- och fakultetsstyrelsen lämnat. Följande frågor ska behandlas i institutionsrådet innan beslut fattas av prefekt: budget och verksamhetsplan, inklusive rekryteringar mål och strategier för utbildning och forskning inklusive samverkan kursplaner viktigare yttranden och remissvar utseende av institutionens representanter i fakultets- och universitetsövergripande organ övriga uppgifter som dekanen uppdrar åt rådet arbetsmiljöfrågor Institutionsrådets medlemmar utses genom val. Institutionsrådets sammansättning ska följa Arbetsordningen för Göteborgs Universitet. Två externa ledamöter utses av prefekten och adjungeras två gånger om året. 9 (12)

10 4. Forum för samråd inom institutionen Ledningsrådet Prefekt, viceprefekt för utbildning, proprefekt, viceprefekt för forskning, administrativ chef, enhetscheferna, teknisk chef, studentrepresentant, två externa (väljs av prefekt och representerar verksamheter som är relevanta för men inte väl bekanta med institutionen, och därför kan anlägga nya perspektiv på verksamheten, d.v.s. kan berätta för oss vad vi inte pratar om). Deltar 1-2 ggr/år inför årsplaneringen vid uppföljning av året. Funktion: Operativ och kortsiktig strategisk ledning. Träffas varannan vecka. Arbetsgivarmöte bör genomföras före detta mötet. Deltagare är linjechefer och HR som adjungerad. Institutionens dagordningsmöte Prefekt, viceprefekt för utbildning, viceprefekt för forskning, administrativ chef. Adjungerade vid behov. Funktion: Förbereder dagordningar för ledningsråd och för institutionsrådet (IR). Forskningsrådet och viceprefekt för forskning Viceprefekt forskning, forskningsansvarig vid enheten, studentrepresentant, representant från eventuella forskningscentra, en PARSE professor. Funktion: Ett forum för interna forskningsansökningar; dokumentation och arkivering av alla externa forskningsansökningar; uppföljning av forskningsutfallet. Kopplar forskningen inom ämnena till fakultetens forskningsstrategi genom att utarbeta en årlig handlingsplan för forskning. Träffas 3 ggr/termin. Utbildningsrådet och viceprefekt för utbildning Viceprefekt för utbildning (ordförande), studierektorer, normalt en programansvarig från varje enhet, studentrepresentant. Utbildningsrådets huvudsakliga arbets- och fokusområden är: Beredning och kvalitetssäkring av utbildningsplaner vid institutionen Samordna institutionens utbildningsutbud på grund och avancerad nivå Kvalitetsutveckling och kvalitetssäkring (UKÄ, GU, KF BUGA) Uppföljning av institutionens tillämpning av lokala studieregler vid Göteborgs universitet Hantering av remisser som rör utbildning på grund- och avancerad nivå Beredning av HP/VP vid institutionen i frågor som rör utbildning och samverkan på grund- och avancerad nivå Bevakning av högskolepedagogiska frågor och planering av insatser vid institutionen 10 (12)

11 Möts 1 gång/månad. Möte för institutionens programansvariga Viceprefekt för utbildning, studierektorer, alla programansvariga. Funktion: ett forum där programansvariga diskuterar allmänna förutsättningar för programmen, svarar på frågeställningar om kvalitet, diskuterar effekter av strategiska beslut från fakulteten och institutionen. Mötena skapar ett rum för samordning mellan olika program, kan också identifiera förutsättningar för delade kurser, workshops eller andra utbildningsaktiviteter. Möts 2 ggr/år. Professorskollegiet Alla professorer, båda viceprefekterna. Funktion: Att se över utvecklingen av ämnen med särskild koppling till att skapa kompletta miljöer. Att inrätta även en etisk rådgivande kommitté som svarar på etiska frågor som väcks av utbildningen och forskningsarbetet vid institutionen. Möts 2 ggr/år. Arbetsmiljö, hållbar utveckling och likabehandling Institutionen följer universitetets arbetsmiljöorganisation, policyn för likabehandling och ledningssystemet för hållbar utveckling. Hur arbetet ska organiseras vid den nya institutionen är under utveckling och kommer beslutas under hösten Forum för samråd inom enheter 5. Forum för samråd inom enheterna Enhetsgruppen ledd av enhetschefen Alla lärare och forskare som är baserade i enheten. Funktion: Delar grundläggande information, gemensamma kalendrar, öppet forum för diskussioner som rör hela enheten, ger enhetens svar på institutions- och fakultetsförslag. Möts 1 gång/månad Ämneskollegiegrupp Alla lärare och forskare som är direkt kopplade till ett visst ämne, studentrepresentant, enhetens forskningsansvarig, (enhetschefen har närvarorätt om det behövs). Ordförande: utsedd av enhetschef vanligen en professor eller universitetslektor som är kopplad till ämnet. Funktion: Att vårda ämnets värde; att identifiera kopplingspotentialer inom ämnet och ämnesöverskridande, att identifiera nyckelfrågor där forskning kan interagera med utbildning, att säkerställa att ämnesrelaterade nätverk och partnerskapsprojekt är kopplade till utbildning 11 (12)

12 och forskning. Möts 2 gånger per år, två veckor före Professorskollegiets möte. Programgrupp Programansvarig, studentrepresentanter, lärare i programmet som är kontrakterade på 50% eller mer samt under den aktuella terminen med aktiv undervisningsroll på 10% eller mer i programmet. Funktion: Stödja den programansvarige vid planering och realisering av programinnehåll, att övervaka progressionen inom programmet, identifiera möjligheter att förbättra utbildningen, att uppfylla kraven i det nya kvalitetssystemet. Möts 3 ggr/år. 12 (12)

Organisation, roller och styrning på nya institutionen HDK-Valand

Organisation, roller och styrning på nya institutionen HDK-Valand 2018-06-05 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Organisation, roller och styrning på nya institutionen HDK-Valand Slutligt förslag att förhandla i enlighet med MBL den 23 augusti Fakultetens ledningsgrupp har nu formulerat

Läs mer

Förslag på ny organisationsstruktur HDK/Valand

Förslag på ny organisationsstruktur HDK/Valand 2017-12-05 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Förslag på ny organisationsstruktur HDK/Valand Bakgrund/ processen hit Hösten 2015 påbörjades arbetet med ett lokalprogram för en samlokalisering av hela Konstnärliga

Läs mer

Arbets- och delegationsordning

Arbets- och delegationsordning Institutionen för Historiska studier Arbets- och delegationsordning gällande från 2015-01- 01 Bakgrund I samband med att Göteborgs universitet omorganiseras träder en ny arbets- och delegationsordning

Läs mer

Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning av lärarutbildningarna

Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning av lärarutbildningarna Universitetsledningens stab Magnus Petersson PM 1 / 2 2016-05-25 dnr V 2016/462 Universitetsstyrelsen Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning

Läs mer

Fyra scenarier för framtida organisation HDK och Valand

Fyra scenarier för framtida organisation HDK och Valand Dnr: Y 2015/10 2017-08-15 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Fyra scenarier för framtida organisation HDK och Valand Hur processen är tänkt att gå vidare Arbetsgruppen i Delprojekt organisation presenterade den 20

Läs mer

Riktlinjer inför val till fakultetsstyrelse och institutionsråd perioden

Riktlinjer inför val till fakultetsstyrelse och institutionsråd perioden 2017-06-15 Dnr V 2017/464 Handelshögskolan vid Göteborgs universitet Fakultetskansliet RIKTLINJER dnr V 2017/464 Riktlinjer inför val till fakultetsstyrelse och institutionsråd perioden 2018-07-01 2024-06-30

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete inom grundutbildning

Systematiskt kvalitetsarbete inom grundutbildning 2018-06-13 Dnr G 2018/166 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Systematiskt kvalitetsarbete inom grundutbildning I detta PM beskrivs Konstnärliga fakultetens kontinuerliga kvalitetsarbete med fokus på terminsvisa och

Läs mer

Verksamhetsutveckling vid Konstnärliga fakulteten - ny organisation

Verksamhetsutveckling vid Konstnärliga fakulteten - ny organisation Konstnärliga fakultetsnämnden BESLUT 1 / 5 2011-06-08 Verksamhetsutveckling vid Konstnärliga fakulteten - ny organisation Vid sitt sammanträde 2011-06-08 har Konstnärliga fakultetsnämnden fattat nedanstående

Läs mer

Riktlinjer inför val till fakultetsstyrelse och institutionsråd perioden

Riktlinjer inför val till fakultetsstyrelse och institutionsråd perioden Fakultetskansliet RIKTLINJER 1 / 4 2014-12-11 dnr V 2014/900 Riktlinjer inför val till fakultetsstyrelse och institutionsråd perioden 2015-07-01 2018-06-30 FÖRUTSÄTTNINGAR Val till fakultetsstyrelse och

Läs mer

Lönekriterier. för bedömning av resultat och skicklighet inför lönerevision.

Lönekriterier. för bedömning av resultat och skicklighet inför lönerevision. 1 (7) BESLUT 2013-08-29 SU FV-2.3.8-2436-13 Personalchefen Lönekriterier för bedömning av resultat och skicklighet inför lönerevision. Stockholms universitet Telefon: 08-16 20 00 Universitetsvägen 10 A

Läs mer

Aktuell bemanningsplan

Aktuell bemanningsplan Institutionen för Historiska studier Aktuell bemanningsplan gällande från 2015-01- 01 Bakgrund I samband med att Göteborgs universitet omorganiseras träder en ny arbets- och delegationsordning i kraft

Läs mer

Konstnärliga fakulteten

Konstnärliga fakulteten UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN 2018 Konstnärliga fakulteten DATUM: 2019-01-10 BESLUTAD AV: Sanne Kofod Olsen KONTAKTPERSON: Mark Wennerström FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar och mål för perioden

Läs mer

Konstnärliga fakultetsstyrelsens Beredning för utbildning på grund och avancerad nivå (KF BUGA)

Konstnärliga fakultetsstyrelsens Beredning för utbildning på grund och avancerad nivå (KF BUGA) 2017-01-25 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Konstnärliga fakultetsstyrelsens Beredning för utbildning på grund och avancerad nivå (KF BUGA) Datum: 2017-04-24 Tid: 9:00 Plats: Konstnärliga fakultetskansliet, Storgatan

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR EKONOMISK HISTORIA

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR EKONOMISK HISTORIA INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR EKONOMISK HISTORIA Typ av dokument: Instruktion Datum: (beslutsdatum) Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2019-01-01 - tillsvidare Område: Organisation, delegation och beslutsstruktur

Läs mer

AKADEMIN FÖR BIBLIOTEK, INFORMATION, PEDAGOGIK OCH IT:s ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING

AKADEMIN FÖR BIBLIOTEK, INFORMATION, PEDAGOGIK OCH IT:s ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Dnr 313-15 AKADEMIN FÖR BIBLIOTEK, INFORMATION, PEDAGOGIK OCH IT:s ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING Styrelsen för Högskolan i Borås har i styrelsens organisations- och beslutsordning

Läs mer

Instruktion för Handelshögskolan vid Umeå universitet

Instruktion för Handelshögskolan vid Umeå universitet Instruktion för Handelshögskolan vid Umeå universitet Fastställd av rektor vid Umeå universitet 2015-01-27 Sid 2 (7) Innehåll 1 Namn...3 HandelshögskolanvidUmeåuniversitet(HH)UmeåSchoolofBusinessandEconomics(USBE)

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 IKI Ansvarsfördelning DATUM:

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 IKI Ansvarsfördelning DATUM: HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 IKI Ansvarsfördelning DATUM: 2019-01-21 BESLUTAD AV: Prefekt Frode Slinde KONTAKTPERSON: Frode Slinde Frode.slinde@gu.se Innehållsförteckning SAMTLIGA LÄRARE OCH

Läs mer

Institutionsledningen

Institutionsledningen Rollbeskrivning Institutionsledningen (prefekter/viceprefekter) 1 (9) Inledande kommentar Nedanstående beskrivningar utgör ramar som måste preciseras inom varje institution. Institutionsledningen kan välja

Läs mer

Konstnärliga fakultetsstyrelsens Beredning för utbildning på grund och avancerad nivå (KF BUGA)

Konstnärliga fakultetsstyrelsens Beredning för utbildning på grund och avancerad nivå (KF BUGA) 2017-01-25 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Konstnärliga fakultetsstyrelsens Beredning för utbildning på grund och avancerad nivå (KF BUGA) Datum: 2017-01-25 Tid: 13:00 Plats: Konstnärliga fakultetskansliet, Storgatan

Läs mer

KVALITETSARBETE VID KFS KONSTNÄRLIGA FAKULTETENS BEREDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUND- OCH AVANCERAD NIVÅ (KF BUGA)

KVALITETSARBETE VID KFS KONSTNÄRLIGA FAKULTETENS BEREDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUND- OCH AVANCERAD NIVÅ (KF BUGA) KVALITETSARBETE VID KFS S BEREDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUND- OCH AVANCERAD NIVÅ (KF BUGA) Syfte med förmiddagen Presentera kvalitetsarbetet vid KFS med särskild fokus på de aktiviteter som ni som programansvariga

Läs mer

TILLÄMPNINGSBESLUT FÖR KVALITETSARBETET INOM LÄRARUTBILDNINGEN

TILLÄMPNINGSBESLUT FÖR KVALITETSARBETET INOM LÄRARUTBILDNINGEN Dnr V 2016/775 TILLÄMPNINGSBESLUT FÖR KVALITETSARBETET INOM LÄRARUTBILDNINGEN Publicerad 2017-01-31 Beslutsfattare Handläggare Samordningsnämnden för lärarutbildning (SOL) Karin Fogelberg Beslutsdatum

Läs mer

AKADEMIN FÖR VÅRD, ARBETSLIV OCH VÄLFÄRDS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING

AKADEMIN FÖR VÅRD, ARBETSLIV OCH VÄLFÄRDS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Dnr 884-17 AKADEMIN FÖR VÅRD, ARBETSLIV OCH VÄLFÄRDS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING Styrelsen för Högskolan i Borås har i styrelsens organisations- och beslutsordning

Läs mer

AKADEMINS FÖR TEXTIL, TEKNIK OCH EKONOMI ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING

AKADEMINS FÖR TEXTIL, TEKNIK OCH EKONOMI ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Dnr 313-15 AKADEMINS FÖR TEXTIL, TEKNIK OCH EKONOMI ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING Styrelsen för Högskolan i Borås har i styrelsens organisations- och beslutsordning (SOB)

Läs mer

Arbetsordning för den Samhällsvetenskapliga fakulteten

Arbetsordning för den Samhällsvetenskapliga fakulteten Sid 1 (6) Arbetsordning för den Samhällsvetenskapliga fakulteten Bakgrund Universitetsstyrelsen har den 6 oktober 2016 fastställt en revidering av Arbetsordning för Umeå universitet (dnr: FS 1.1.2-20-14).

Läs mer

HANDLINGSPLAN , VERKSAMHETSPLAN 2019, riskanalys Konstnärliga fakulteten. Dnr V 2018/703 DATUM:

HANDLINGSPLAN , VERKSAMHETSPLAN 2019, riskanalys Konstnärliga fakulteten. Dnr V 2018/703 DATUM: HANDLINGSPLAN 2019 2020, VERKSAMHETSPLAN 2019, riskanalys 2019 Dnr V 2018/703 Konstnärliga fakulteten DATUM: 2018-10-24 BESLUTAD AV: Konstnärliga fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Mark Wennerström FORSKNING

Läs mer

Kvalitetssystem Humanistisk fakultet. Humanistisk fakultet.

Kvalitetssystem Humanistisk fakultet. Humanistisk fakultet. Kvalitetssystem 2014-2016 Humanistisk fakultet Humanistisk fakultet www.umu.se/humfak Kvalitetssystem för Humanistiska fakulteten 2014-2016 1. Målsättning med kvalitetsarbete Humanistisk fakultet vill

Läs mer

Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora

Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora Dnr: 2014/45-1.3 Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora Beslutat av Dekanus för konst och humaniora Gäller från 2014-02-03 (reviderad 2016-05-09) Gäller från: 2014-02-03 Reviderad:

Läs mer

Ny utbildningsorganisation vid SLU

Ny utbildningsorganisation vid SLU Dnr SLU ua 2013.1.1.1-4639 PM Ny utbildningsorganisation vid SLU SLU får en ny utbildningsorganisation från den 1 januari 2014. Ny är den centrala utbildningsnämnden (UN) och programnämnderna (PN), men

Läs mer

Arbetsordning för grundutbildningsnämnd (GUN) och programnämnder (PN)

Arbetsordning för grundutbildningsnämnd (GUN) och programnämnder (PN) Arbetsordning för grundutbildningsnämnd (GUN) och programnämnder (PN) Allmänt Föreliggande arbetsordning för grundutbildningsnämnden och programnämnder är ett utdrag ur den av MFS fastställda arbetsordning

Läs mer

Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora

Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora Dnr: 2014/45-1.3 Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora Beslutat av Dekanus för konst och humaniora Gäller från 2014-02-03 (reviderad 2018-02-07) Gäller från: 2014-02-03 Reviderad:

Läs mer

Övergripande ansvar för fakulteten. Ansvarig för den nya institutionen

Övergripande ansvar för fakulteten. Ansvarig för den nya institutionen 1/7 Datum: 16 augusti 2018, uppdat efter prefektrådet 11 sept. Kommunikationsplan Konst 2025 sammanslagning HDK-Valand Kontaktpersoner NAMN Mick Wilson, prefekt Valand Ulf Dalnäs, prefekt HDK Sanne Kofod

Läs mer

Arbetsordning för Lärarutbildningsnämnden vid Göteborgs universitet

Arbetsordning för Lärarutbildningsnämnden vid Göteborgs universitet Arbetsordning för Lärarutbildningsnämnden vid Göteborgs universitet Dnr V 2013/480, 2013-11- 28. Arbetsordningen är fastställd av Lärarutbildningsnämnden den 28 november 2013. Arbetsordningen träder i

Läs mer

Institutionen för språk och litteraturer

Institutionen för språk och litteraturer HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Institutionen för språk och litteraturer DATUM: 2015-12-01 BESLUTAD AV: Prefekten vid institutionen för språk och litteraturer KONTAKTPERSON: Gunnar Bergh FORSKNING

Läs mer

ARBETSORDNING PROGRAMRÅDET FÖR SJUKSKÖTERSKEPROGRAM (PRS)

ARBETSORDNING PROGRAMRÅDET FÖR SJUKSKÖTERSKEPROGRAM (PRS) ARBETSORDNING PROGRAMRÅDET FÖR SJUKSKÖTERSKEPROGRAM (PRS) Typ av dokument: Regel Datum: 2017-10-26 Dnr: FS 1.1-1789-17 Beslutad av: Programrådet för sjuksköterskeprogram (PRS) Giltighetstid: Tillsvidare

Läs mer

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Målet är att tydliggöra dekaner, prefekter och chefers ansvar i miljöarbetet/miljöledningssystemet. 13.00 13.45 Eddi Omrcen, miljöchef vid GU Hur är

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN 2015 Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: 2016-02-15 BESLUTAD AV: Mats Björkin, prefekt KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt mål är att Göteborgs

Läs mer

Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet vid IPKL för 2016

Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet vid IPKL för 2016 INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet vid IPKL för 2016 Planen är formulerad med utgångspunkt i institutionens Handlingsplan för 2016-2018

Läs mer

Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter Dnr 1-538/2014 Ersätter Dnr 03316/2012-238. Universitetsförvaltningen, 2014-10-01

Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter Dnr 1-538/2014 Ersätter Dnr 03316/2012-238. Universitetsförvaltningen, 2014-10-01 Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter Dnr 1-538/2014 Ersätter Dnr 03316/2012-238 Universitetsförvaltningen, 2014-10-01 Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter Dnr 1-538/2014 Innehållsförteckning

Läs mer

BILAGA RISKANALYS 2019 FORSKNING SOM PÅVERKAR

BILAGA RISKANALYS 2019 FORSKNING SOM PÅVERKAR BILAGA RISKANALYS 2019 FORSKNING SOM PÅVERKAR Generationsskifte i forskningsverksamheten samt ökande obalans mellan verksamhetsgrenarna (rekrytering för att täcka behov i utbildningsuppdraget har under

Läs mer

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2014

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2014 HANDLINGSPLAN 2014-2016 & VERKSAMHETSPLAN 2014 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN DATUM: 2013-11- 06 Fastställt av Fakultetsstyrelsen 6 november. KONTAKTPERSON: Ingrid Elam Ingrid.Elam@konst.gu.se FORSKNING SOM PÅVERKAR

Läs mer

Att sätta lön 1 (15)

Att sätta lön 1 (15) Att sätta lön 1 (15) 2 (15) Innehåll Lönesättning... 3 Lönepolicy vid Stockholms universitet... 4 När sätts ny lön?... 6 Ansvar för lönesättning... 7 Lönerevision... 8 Lönekriterier... 9 Lönekriterier

Läs mer

POLICY FÖR KVALITETSSÄKRING OCH KVALITETSUTVECKLING AV UTBILDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

POLICY FÖR KVALITETSSÄKRING OCH KVALITETSUTVECKLING AV UTBILDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2016/378 POLICY FÖR KVALITETSSÄKRING OCH KVALITETSUTVECKLING AV UTBILDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument

Läs mer

LTV-kansliet: Ledning, organisation, uppdrag, funktionsansvar, förutsättningar

LTV-kansliet: Ledning, organisation, uppdrag, funktionsansvar, förutsättningar Bilaga 1 LTV-kansliet 2019-03-25 LTV-kansliet: Ledning, organisation, uppdrag, funktionsansvar, förutsättningar Bakgrund: LTV-kansliet har sedan 2007 en annan organisation än övriga fakultetskanslier på

Läs mer

Verksamhetsplan för konstnärliga fakultetskansliet 2014

Verksamhetsplan för konstnärliga fakultetskansliet 2014 Diarienr: V 2014/195 Verksamhetsplan för konstnärliga fakultetskansliet 2014 Konstnärliga fakultetskansliets verksamhetsidé fastställdes av fakultetsstyrelsen 18 september 2013, där fastställs de grundläggande

Läs mer

Normerande beslut: Roller, ansvar och befogenheter inom miljöledningssystemet

Normerande beslut: Roller, ansvar och befogenheter inom miljöledningssystemet Miljöenheten Eddi Omrcen Aschebergsgatan 44 Box 170, 405 30 Göteborg 031 786 15 45 eddi.omrcen@gu.se REKTORSBESLUT 1 / 2 2012-11-19 dnr V 2012/796 Rektor Normerande beslut: Roller, ansvar och befogenheter

Läs mer

Policy för chefsuppdrag

Policy för chefsuppdrag 1(5) BILAGA 1 DNR: SLU ua 2013.1.1.1-5596 2014-01-14 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Personal Dokumenttyp: Policy Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Personalavdelningen Handläggare: Eva Jeppson-Eldrot

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om arbetsmiljösamverkan vid Lunds universitet

Lokalt kollektivavtal om arbetsmiljösamverkan vid Lunds universitet AVTAL 2017-11-23 1 STYR 2017/1659 Lokalt kollektivavtal om arbetsmiljösamverkan vid Lunds universitet Syfte Detta avtal tydliggör hur arbetet med den fysiska och den organisatoriska och sociala arbetsmiljön

Läs mer

Dnr 2015/4. Verksamhetsplan Institutionen för nordiska språk. Fastställd av institutionsstyrelsen

Dnr 2015/4. Verksamhetsplan Institutionen för nordiska språk. Fastställd av institutionsstyrelsen Dnr 2015/4 Verksamhetsplan 2015 Institutionen för nordiska språk Fastställd av institutionsstyrelsen 2015-02-25 Innehållsförteckning Bakgrund och förutsättningar 3 Utbildning på grundnivå och avancerad

Läs mer

Roller och ansvar för miljöledningsarbetet

Roller och ansvar för miljöledningsarbetet Naturvetenskapliga fakulteten Göteborgs universitet MILJÖHANDBOKEN Kapitel 4.4 Organisation Upprättat av Miljösamordnaren Fastställt av dekan 2012 12 04 Senast reviderat av Miljösamordnaren 2015 04 01

Läs mer

Organisationsplan för Högskolan i Halmstad

Organisationsplan för Högskolan i Halmstad Organisationsplan för Högskolan i Halmstad Beslutad av högskolestyrelsen 2015-09-04, dnr 10-2010-2598. Ersätter organisationsplan beslutad av högskolestyrelsen 2015-06-05. Organisationsplan för Högskolan

Läs mer

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap HANDLINGSPLAN 2019 2021 OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 Institutionen för kost- och idrottsvetenskap DATUM: 2018-10-23 BESLUTAD AV: Prefekt Frode Slinde KONTAKTPERSON: Frode Slinde Frode.slinde@gu.se FORSKNING

Läs mer

Organisationsplan för Karolinska Institutet

Organisationsplan för Karolinska Institutet Organisationsplan för Karolinska Institutet Fastställd av konsistoriet 2018-12-03 Dnr: 1-93/2019 Ersätter 1-106/2018 Gäller från och med 2019-01-01 Organisationsplan för Karolinska Institutet Dnr: 1-106/2018

Läs mer

Besluts- och delegationsordning vid Företagsekonomiska institutionen 2017 D nr V 2017/105

Besluts- och delegationsordning vid Företagsekonomiska institutionen 2017 D nr V 2017/105 1 (7) Besluts- och delegationsordning vid 2017 D nr V 2017/105 2017-01-20 som utgår från GU:s delegationsordning 2017-01-01-2017-12-31 GU = Grundutbildning FU = Forskarutbildning FFK = Forsknings- och

Läs mer

POLICY FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING

POLICY FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING STYRDOKUMENT Dnr V 2013/513 POLICY FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor, Pam Fredman Personalenheten Beslutsdatum

Läs mer

Samhällsvetenskapliga fakulteten

Samhällsvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN 2018 2020 OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Samhällsvetenskapliga fakulteten DATUM: 2017-10-12 BESLUTAD AV: Samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Birger Simonson, Malin Broberg och

Läs mer

Humanistiska fakultetsnämndens arbetsordning. Humanistiska fakultetens arbetsordning fastställd Dnr: FS

Humanistiska fakultetsnämndens arbetsordning. Humanistiska fakultetens arbetsordning fastställd Dnr: FS Humanistiska fakultetsnämndens arbetsordning Humanistiska fakultetens arbetsordning fastställd 2017-05-23 Dnr: FS 1.1-824-17 INNEHÅLL 1 Bakgrund... 5 2 Beslutande organ... 6 2.1 Fakultetsnämnden... 6 2.2

Läs mer

REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION

REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION Typ av dokument: Regel Datum: Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2018-09-01 2024-08-31 Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter

Läs mer

UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2013

UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2013 UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2013 INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANADE DATUM: 2013-12-23 AVSÄNDARE: Mona Lundin, Elisabeth Mellgren, Sonja Sheridan och Ulla Mauritzson KONTAKTPERSON:

Läs mer

Tillsättning av valberedning, prefekt, ställföreträdande och biträdande prefekt, institutionsstyrelse och studierektorer

Tillsättning av valberedning, prefekt, ställföreträdande och biträdande prefekt, institutionsstyrelse och studierektorer PROCESSBESKRIVNING 2018-08-10 STYR 2018/847 1 Lunds tekniska högskola Naturvetenskapliga fakulteten Tillsättning av valberedning, prefekt, ställföreträdande och biträdande prefekt, institutionsstyrelse

Läs mer

Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet vid IPKL för 2014

Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet vid IPKL för 2014 Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet vid IPKL för 2014 Planen är formulerad med utgångspunkt i institutionens Handlingsplan för 2014-2016 och Verksamhetsplan för 2014 samt har diskuterats på IR.

Läs mer

Minnesanteckningar institutionsrådet Datum: Tid: kl Plats: B4 437

Minnesanteckningar institutionsrådet Datum: Tid: kl Plats: B4 437 INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE Minnesanteckningar institutionsrådet Datum: 2018-09-03 Tid: kl. 13-16 Plats: B4 437 Närvarande: Cecilia Wallerstedt, Annika Bergviken Rensfeldt, Louise

Läs mer

Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter. Universitetsförvaltningen

Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter. Universitetsförvaltningen Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter Universitetsförvaltningen 2019-01-01 Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter INNEHÅLL Prefektens uppdrag... 1 Kompetenskrav för prefektkandidaten...

Läs mer

Översyn av Ekonomihögskolans organisation

Översyn av Ekonomihögskolans organisation 2014-10-22 Översyn av Ekonomihögskolans organisation Uppdraget Rektor har i februari 2014 gett fakulteterna i uppdrag att genomföra en uppföljning av organisationen med syfte att kartlägga hur den nya

Läs mer

Christina Wannehag Dnr B5 30/07 Lena Danielsson FÖRSTUDIE CENTRUMBILDNINGAR

Christina Wannehag Dnr B5 30/07 Lena Danielsson FÖRSTUDIE CENTRUMBILDNINGAR Internrevisionen REVISIONSRAPPORT Christina Wannehag 2007-09-11 Dnr B5 30/07 Lena Danielsson FÖRSTUDIE CENTRUMBILDNINGAR Bakgrund I den strategiska planen för 2007-2010 står det: Hög kvalitet på forskning

Läs mer

Regler för utseende av ledamöter i styrelsen för Handelshögskolan vid Umeå universitet, för tiden

Regler för utseende av ledamöter i styrelsen för Handelshögskolan vid Umeå universitet, för tiden Fastställd av: Sidnr 1 (6) Regler för utseende av ledamöter i styrelsen för Handelshögskolan vid för tiden 2015-01-01-- 2017-12-31 1 Bakgrund Universitetsstyrelsen beslutade den 2 maj 2011, i samband med

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB Typ av dokument: Datum: Dnr: FS 1.2.1-1942-18 Beslutad av: Giltighetstid: Tills vidare Område: Organisation Ansvarig förvaltningsenhet: Planeringsenheten Ersätter dokument:

Läs mer

HANDLINGSPLAN 2013-2015 & VERKSAMHETSPLAN 2014/15 HANDELSHÖGSKOLAN

HANDLINGSPLAN 2013-2015 & VERKSAMHETSPLAN 2014/15 HANDELSHÖGSKOLAN HANDLINGSPLAN 2013-2015 & VERKSAMHETSPLAN 2014/15 HANDELSHÖGSKOLAN DATUM: 2014-09-15 VERSION: Ekonomi och Samhälle AVSÄNDARE: Birgit Karlsson KONTAKTPERSON: Birgit Karlsson FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt

Läs mer

Att sätta lön vid lönerevision

Att sätta lön vid lönerevision 1 (7) BESLUT 2012-05-16 Dnr SU 609-1594-12 Personalchefen Att sätta lön vid lönerevision Stockholms universitet Telefon: 08-16 20 00 Universitetsvägen 10 A 106 91 Stockholm 2 (7) Innehåll Inledning...

Läs mer

Besluts- och delegationsordning för utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning

Besluts- och delegationsordning för utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning Besluts- och delegationsordning för utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning 1 Denna besluts- och delegationsordning beslutades av UFL 2009-06-16 och gäller från 2009-07-01 tills vidare.

Läs mer

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: ST 2013/281-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2013-2015 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2013-10-24 Beslutat av: Beslutsdatum: 2013-1024

Läs mer

ARBETSORDNING UPPSALA UNIVERSITET senast reviderad Dnr: UTBVET 2017/441. Arbetsordning för. Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper

ARBETSORDNING UPPSALA UNIVERSITET senast reviderad Dnr: UTBVET 2017/441. Arbetsordning för. Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper Arbetsordning för Fakulteten för utbildningsvetenskaper 1 Innehåll 1. Inledning 3 2. Fakultetsnämnd och dekan 3 3. Fakultetskollegiet för utbildningsvetenskaper 3 4. 4 5. Arbetsutskottet 5 6. Programkommittén

Läs mer

Villkor för prefektskapet vid Umeå universitet beslut om universitetsgemensamma regler

Villkor för prefektskapet vid Umeå universitet beslut om universitetsgemensamma regler Sid 1 (5) Villkor för prefektskapet vid Umeå universitet beslut om universitetsgemensamma regler 1. Bakgrund Universitetsstyrelsen fattade den 11 juni 2009 ett inriktningsbeslut avseende Akademiskt och

Läs mer

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap HANDLINGSPLAN 2018 2020 OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Institutionen för kost- och idrottsvetenskap DATUM: 2017-10-20 BESLUTAD AV: Prefekt Claes Annerstedt KONTAKTPERSON: Claes Annerstedt claes.annerstedt@ped.gu.se

Läs mer

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2013 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2013 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN HANDLINGSPLAN 2013-2015 & VERKSAMHETSPLAN 2013 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN DATUM: 2012-11-28 Gällande, fastställd av Konstnärliga fakultetsstyrelsen AVSÄNDARE: Ingrid Elam KONTAKTPERSON: Ingrid Elam Denna

Läs mer

Rektors delegationsordning

Rektors delegationsordning Rektors delegationsordning Rektors delegationsordning är fastställd 2017-06-13 och träder i kraft samma datum. Dnr HS 2017/474 1 Inledning Beslut i alla frågor som ankommer på Högskolan förutom de frågor

Läs mer

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Målet är att tydliggöra dekaner, prefekter och chefers ansvar i miljöarbetet/miljöledningssystemet. 13.00 13.40 Eddi Omrcen, miljöchef vid GU Hur är

Läs mer

Psykologiska institutionen

Psykologiska institutionen HANDLINGSPLAN 2019 2020, VERKSAMHETSPLAN 2019 Dnr V 2018/703 Psykologiska institutionen DATUM: 2018-10-30 BESLUTAD AV: Jesper Lundgren, prefekt KONTAKTPERSON: Jesper Lundgren FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR DEMOGRAFI OCH ÅLDRANDEFORSKNING (CEDAR)

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR DEMOGRAFI OCH ÅLDRANDEFORSKNING (CEDAR) INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR DEMOGRAFI OCH ÅLDRANDEFORSKNING (CEDAR) Typ av dokument: Datum: Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2019-07-01 - tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter dokument:

Läs mer

Verksamhetsplan för

Verksamhetsplan för HÖGSKOLAN BORÅS Akademin för bibliotek, information, pedagogik och IT/Bibliotekshögskolan Fastställd av akademichef 2017-01-09 Ann-Sofie Axelsson, akademichef Dnr 913-16 Verksamhetsplan 2017-2019 för Akademin

Läs mer

Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter. Universitetsförvaltningen,

Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter. Universitetsförvaltningen, Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter Universitetsförvaltningen, 2017-01-01 Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter INNEHÅLL Prefektens uppdrag... 1 Kompetenskrav för prefektkandidaten...

Läs mer

Organisation och arbetsordning vid Universitetsbiblioteket

Organisation och arbetsordning vid Universitetsbiblioteket MIUN 2012/1290:21 Organisation och arbetsordning vid Universitetsbiblioteket Innehåll Organisation... 1 1. Avdelningar... 1 2. Bibliotekskansli... 1 3. Ledningsforum... 1 4. Biblioteksråd... 1 5. Samverkan...

Läs mer

Ansvarsområden vid Statistiska institutionen (beslutad , reviderad och )

Ansvarsområden vid Statistiska institutionen (beslutad , reviderad och ) 1(5) Ansvarsområden vid Statistiska institutionen (beslutad 2012-09-12, reviderad 2013-11-13 och ) Institutionsstyrelsen Det högsta beslutande organet vid institutionen enligt delegationsordning samhällsvetenskapliga

Läs mer

Uppdragsbeskrivning Sektionsstyrelse

Uppdragsbeskrivning Sektionsstyrelse Uppdragsbeskrivning Sektionsstyrelse Denna uppdragsbeskrivning beskriver ansvarsområden och uppgifter för sektionsstyrelserna inom Konstkåren. Sektionsstyrelsen har ett övergripande ansvar som i första

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN CENTRUM FÖR REGIONALVETENSKAP (CERUM)

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN CENTRUM FÖR REGIONALVETENSKAP (CERUM) INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN CENTRUM FÖR REGIONALVETENSKAP (CERUM) Typ av dokument: Datum: Beslutad av: rektor Giltighetstid: 209-07-0 tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter dokument:

Läs mer

Organisationsbeskrivning för Temainstitutionen

Organisationsbeskrivning för Temainstitutionen Institutionen för Tema 2006-05-02 Dnr Tema 67/04-20 Beslut IS 2005-04-21 Senast reviderad 2007-01-26 BESLUT Beskrivningar för ledningsfunktioner och organisation vid Tema Temainstitutionen är indelad i

Läs mer

Göteborgs universitet IT-universitetets fakultetsnämnd Sammanträde 2008: Kl Java på IT-universitetet

Göteborgs universitet IT-universitetets fakultetsnämnd Sammanträde 2008: Kl Java på IT-universitetet Göteborgs universitet Tid och plats Närvarande ledamöter Frånvarande Kl. 11.30 13.00 Java på IT-universitetet Ylva Hambraeus Björling, Sun Microsystems, ordförande Anna Börjesson, Ericsson Mats Johansson,

Läs mer

ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET

ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET REGLER Dnr V 2016/644 ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument samt gu.se/miljo Rektor Göteborgs miljövetenskapliga

Läs mer

REGLER FÖR UTSEENDE AV LEDAMÖTER I STYRELSEN FÖR HANDELSHÖGSKOLAN VID UMEÅ UNIVERSITET, FÖR TIDEN

REGLER FÖR UTSEENDE AV LEDAMÖTER I STYRELSEN FÖR HANDELSHÖGSKOLAN VID UMEÅ UNIVERSITET, FÖR TIDEN Sid 1 (7) REGLER FÖR UTSEENDE AV LEDAMÖTER I STYRELSEN FÖR HANDELSHÖGSKOLAN VID UMEÅ UNIVERSITET, FÖR TIDEN 2018-01-01--2021-12-31 Typ av dokument: Regel Datum: 2017-10-03 Beslutad av: rektor Giltighetstid:

Läs mer

Prefekt Prefekt beslutar om miljöledningssystemet på institutionsnivå. Det innebär att prefekten/motsvarande 1 ansvarar för att:

Prefekt Prefekt beslutar om miljöledningssystemet på institutionsnivå. Det innebär att prefekten/motsvarande 1 ansvarar för att: Bilaga till Rektorsbeslut nr: 115 Datum: 2017-06-07 Dnr: 2017/3408-1.1 Checklista för klargörande av roller, ansvar och befogenheter inom miljöledningssystemet Chefers övergripande miljöansvar framgår

Läs mer

Chefen för UU Innovations uppgifter och beslutanderätter

Chefen för UU Innovations uppgifter och beslutanderätter UFV 2014/1003 Chefen för UU Innovations uppgifter och beslutanderätter Fastställt av rektor 2014-09-16 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar 3 Organisation och ansvarsfördelning 3 Rättsliga förutsättningar

Läs mer

Överbibliotekariens uppgifter och beslutanderätter UFV 2011/1902

Överbibliotekariens uppgifter och beslutanderätter UFV 2011/1902 Överbibliotekariens uppgifter och beslutanderätter UFV 2011/1902 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar 3 Organisation och ansvarsfördelning 3 Rättsliga förutsättningar 3 Delegation av beslutanderätt 3

Läs mer

Regler för val och utseende av ledamöter i fakultetsnämnderna (inkl. dekan och prodekan) vid Umeå universitet, för tiden

Regler för val och utseende av ledamöter i fakultetsnämnderna (inkl. dekan och prodekan) vid Umeå universitet, för tiden Sidnr 1 (6) Regler för val och utseende av ledamöter i fakultetsnämnderna (inkl. dekan och prodekan) vid för tiden 2017-07-01--2021-06-30 1 Bakgrund Innevarande mandatperiod för fakultetsnämndernas ledamöter

Läs mer

Uppdrag vid naturvetenskapliga fakulteten - tillämpning av uppdragstillägg samt ersättning till institution

Uppdrag vid naturvetenskapliga fakulteten - tillämpning av uppdragstillägg samt ersättning till institution BESLUT 2019-05-28 STYR 2019/895 Dekan Uppdrag vid naturvetenskapliga fakulteten - tillämpning av uppdragstillägg samt ersättning till institution Bakgrund Föreskrifter om ledningsuppdrag vid Lunds universitet

Läs mer

Organisationsplan framåt

Organisationsplan framåt Dnr: 2018/3107-1.1.1 Organisationsplan 2019 - framåt Beslutat av Fakultetsstyrelsen för fakulteten för samhällsvetenskap Gäller från 2019-01-01 Beslutat av: fakultetsstyrelsen för fakulteten för samhällsvetenskap

Läs mer

Villkor för prefektskapet vid Umeå universitet

Villkor för prefektskapet vid Umeå universitet Sid 1 (7) Villkor för prefektskapet vid Umeå universitet 1. Allmänt Umeå universitets vision och delmål utgör grunden och utgångspunkten för all verksamhet inom Umeå universitet, och är därmed centrala

Läs mer

Universitetets organisation. www.gu.se

Universitetets organisation. www.gu.se Universitetets organisation Universitetsstyrelse ska bland annat besluta om Universitetets organisation Årsredovisning, budget, intern styrning och kontroll Antagningsordning Arbetsordning Anställningsordning

Läs mer

Ansvarsbeskrivningar för ledningsuppdrag vid Romanska och klassiska institutionen. Bakgrund

Ansvarsbeskrivningar för ledningsuppdrag vid Romanska och klassiska institutionen. Bakgrund Ansvarsbeskrivningar för ledningsuppdrag vid Romanska och klassiska institutionen Bakgrund Beslut om föreliggande ansvarsbeskrivningar har tagits vid Prefektens beslutssammanträde den 5 november 2013 efter

Läs mer

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2015 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2015 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Bilaga 5-05-13 Dnr 995-14 1 (5) Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Lotta Dalheim Englund/ASC Lokal handlingsplan för hållbar utveckling vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås

Läs mer

UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2013

UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2013 UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2013 HUMANISTISKA FAKULTETEN DATUM: 2014-01- 15 AVSÄNDARE: Dekanus Margareta Hallberg KONTAKTPERSON: Kanslichef Anna Nordling FORSKNING SOM PÅVERKAR nu bättre samordning

Läs mer

~-J_-lJ Linda Lundberg ~ UPPSALA UNIVERSITET 1 (1) BESLUT UFV 2017/921

~-J_-lJ Linda Lundberg ~ UPPSALA UNIVERSITET 1 (1) BESLUT UFV 2017/921 BESLUT 1 (1) 2017-06-13 UFV 2017/921 UPPSALA UNIVERSITET Box 256 SE-751 05 Uppsala Besöksadress: S:t Olofsgatan 10 B Handläggare: Linda Lundberg Telefon: 018-471 1704 www.uu.se linda.lundberg@uadm.uu.se

Läs mer