Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet vid IPKL för 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet vid IPKL för 2014"

Transkript

1 Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet vid IPKL för 2014 Planen är formulerad med utgångspunkt i institutionens Handlingsplan för och Verksamhetsplan för 2014 samt har diskuterats på IR.

2 Arbetsmiljöarbetet på institutionen Inriktningen och ambitionen på institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande är att arbetsmiljö- och likabehandlingsarbetet ska vara en integrerad del av verksamhetsutvecklingen och i möjligaste mån behandlas i sitt sammanhang, det vill säga i de beredande och rådgörande organ som finns på institutionen, där såväl arbetsgivare, anställda och studenter finns representerade. Institutionsrådet har en punkt på dagordningen vid varje möte där frågor om arbetsmiljö och likabehandling diskuteras. På prefektrådets möten som genomförs med fakultetens dekaner (ungefär en gång per månad), och på ledningsgruppens möten som genomförs en gång per vecka diskuteras regelbundet arbetsmiljöfrågor. IPKL har även tillsatt en arbetsgrupp där prefekt, arbetsmiljöombud, likabehandlingsombud, personalhandläggare samt studentrepresentant fortlöpande hanterar arbetsmiljö- och likabehandlingsarbetet. Gruppen har möten ungefär en gång per månad och syftet är att förbättra arbetsmiljön och likabehandlingen. En uppföljning av IPKL:s plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet för 2013 samt handlingsplan och verksamhetsplan för 2013 visar att särskilda satsningar har genomförts på att förbättra administrationen, rekrytera nya medarbetare och genomföra ombyggnad av lokaler i B-huset för att hantera ett ökat utbildningsuppdrag från LUN. Arbetsmiljöronder Vid institutionen finns också mer specifika former för att bedriva arbetsmiljöarbete. Enligt Arbetsmiljöverkets författningssamling AFS 2001:1 och det lokala arbetsmiljöavtalet för Göteborgs universitet har arbetsgivaren ansvar för arbetsmiljöarbetet i samverkan med arbetsmiljöombuden. Vid IPKL har Ivar Armini och Kerstin Signert (nyval behövs inför ht 2014), efter förlag från personalen på institutionen, utsetts av de fackliga organisationerna som arbetsmiljöombud. Uppföljning av arbetsmiljöarbetet sker bland annat genom årliga arbetsmiljöronder. Arbetsgivaren har en företrädare (prefekt alternativt personalhandläggare), personalen företräds av arbetsmiljöombud och studenterna av ett studentarbetsmiljöombud. Protokoll skrivs och eventuella åtgärder diskuteras och fastställs av prefekt för att hantera de frågor som förs fram vid arbetsmiljöronderna. På dessa arbetsmiljöronden behandlas dels den fysiska arbetsmiljön, exempelvis stolar och bord i lärosalar och arbetsrum, datorer, bildskärmsarbete, rumstemperatur, ventilation/drag etc., dels frågor av psykosocial karaktär, exempelvis frågor kring arbetsbelastning, samarbete, arbetsledning och arbetsklimat.

3 Medarbetarsamtalen är ett annat sätt att få till stånd en dialog mellan ledning och anställda kring arbetsförhållanden och arbetsmiljö. Diskussioner kring verksamhetens förutsättningar, den enskildes arbetssituation, uppdrag, förväntningar och resultat diskuteras för att skapa bättre förutsättningar för såväl verksamhetens utveckling som den enskildes hälsa och välbefinnande. Våren 2014 Vid IPKL kommer ett lönesamtal samt ett uppföljande medarbetarsamtal att erbjudas medarbetare under våren vad gäller RALS 2013 samt uppföljning av tjänstgöring för Prefekten har det övergripande ansvaret för medarbetares tjänstgöring. Hösten 2014 Prefekt alternativt proprefekt genomför medarbetarsamtal med docenter och professorer tillsammans med fakultetens dekan under hösten Prefekten genomför under hösten medarbetarsamtal med universitetsadjunkter, universitetslektorer och projektanställda. Administrativ chef genomför medarbetarsamtal med institutionens administrativa personal och proprefekt genomför medarbetarsamtal med institutionens doktorander. IPKL följer den av fakulteten utarbetade tidplanen för arbetsmiljöarbetet: Januari april Arbetsmiljöronder (fysisk, psykosocial samt brandskydd). Arbetsmiljörond avseende allmänna ytor (studeranderepresentanter medverkar). Uppföljning av föregående handlingsplan Oktober Protokollen från arbetsmiljöronder inlämnas till prefekten. Uppföljning av arbetsmiljöronder. Medarbetarsamtal November december Sammanställning av arbetsmiljöprotokoll till HAMO samt till fakulteten. Riskbedömningar görs under året när så krävs.

4 Riskbedömningar av följande punkter inför arbetsmiljöarbetet inför 2014 Rekryteringsplan och meriteringsinsatser för medarbetare Arbetet med rekrytering av nya medarbetare pågår kontinuerligt och under 2014 kommer IPKL att utlysa en tjänst som studieadministratör, två universitetslektorer inom fältet IT och lärande, två universitetslektorer inom fältet pedagogik med inriktning mot förskolas verksamhetsfält, en universitetslektor inom pedagogik med inriktning mot arbete i fritidshem och en altenativt två doktorandtjänster. Medel för insatser mot docentmeritering finns avsatta i budget för 2014 och en särskild satsning kommer att genomföras inom området högskolepedagogik med en kurs på 5 högskolepoäng för institutionens adjungerade universitetsadjunkter. Övriga medarbetare på IPKL som saknar högskoleutbildning uppmuntras att delta i de kurser som anordnas av PIL. Utbildningsinsatser för handledare av examensarbeten i lärarutbildningen planeras. Vidareutveckling av mentorskap för nyanställda Vid IPKL har ett arbete med mentorskap för nyanställda inletts och nya medarbetare tilldelas om de så önskar en mentor. Mentorskapet ska också hanteras av projektansvariga, inriktningsansvariga och av kursledare för att en god introduktion i kommande arbetsuppgifter ska kunna ges nya medarbetare. Den person som fungerar som mentor erhåller arbetstid i sin tjänstgöring för vägledning och introduktion etc. i olika arbetsuppgifter under det första året. En utvärdering av dessa insatser behöver genomföras under I övrigt strävar IPKL efter att följa GU:s handlingsplan för introduktion av nya medarbetare. Utökat utbildningsuppdrag samt försämrad ekonomin i lärarprogrammen IPKL har ett kontinuerligt ökande uppdrag inom LP11 fram till Arbetet med kursplaner, granskning och fastställande av kursplaner, framtagande av studiehandledningar samt planering, administration och genomförande av utbildningen kommer även under 2014 att innebära en ökad arbetsbelastning för institutionens medarbetare. Full kostnadstäckning för delar av detta arbete ersätts inte av LUN och IPKL avsätter medel för visst merarbete. Rektor vid GU kommer att tilldela fakulteten och institutionerna vid utbildningsvetenskapliga fakulteten ett uppdrag att utreda delar av utbildningsuppdraget under Lokaler och DAFGU (datorarbetsplats Göteborgs universitet) IPKL behöver ta fram en långsiktig lokalförsörjningsplan för att kunna hantera det ökade behovet av kontors- och undervisningslokaler. En uppföljning av MAC-användares implementering av DAFGU behöver tas fram under våren 2014.

5 ARBETSMILJÖ SOM INSPIRERAR (text från IPKL:s Handlingsplan för och verksamhetsplan 2014) Vårt mål för perioden En socialt hållbar miljö IPKL ska kännetecknas av en jämställd och stimulerande arbetsmiljö där alla anställda och studenter ges goda möjligheter att utvecklas i sitt arbete och i sina studier, och där anställda och studenter behandlar varandra med ömsesidig respekt i undervisning, handledning, seminariekultur och i den allmänna arbetsmiljön. Likabehandlings- och arbetsmiljöarbetet ska vara en integrerad del i det vardagliga arbetet vid institutionen. Likabehandlingsarbetet ska kännetecknas av ett kritiskt förhållningssätt. Aktivt ledar- och medarbetarskap Ledarskap och medarbetarskap ska präglas av öppenhet och delaktighet, där varje medarbetares kompetens värdesätts. Alla ska erbjudas kontinuerlig kompetensutveckling och en rimlig arbetsfördelning. En lärande organisation Genus, jämställdhet och likabehandling ska vara en del av utbildningen, både som genomgående perspektiv och som speciellt kunskapsområde. Internationellt utbyte för medarbetare och studenter ska underlättas och stödjas. Digital infrastruktur och intern kommunikation ska underlätta såväl den enskilde medarbetarens arbete som samarbeten mellan medarbetare, institutioner och fakulteter. Kvalitetsdriven arbetsmiljö Arbetsmiljöarbetet vid IPKL ska ske förebyggande. Vår handlingsplan för perioden En socialt hållbar miljö arbeta aktivt med likabehandlings- och mångfaldsfrågor vid meriteringsinsatser och rekrytering av nya medarbetare regelbundet följa upp jämställdheten mellan kvinnor och män vid lönebildning erbjuda anställda och studenter utbildning om jämställdhet och likabehandling

6 verka för att öka institutionens forskning inom genus och likabehandling Aktivt ledar- och medarbetarskap utveckla medarbetar- och ledarskapet på alla nivåer genom väl definierade uppdrag utveckla och arbeta med medarbetarsamtal för att identifiera individuella önskemål om kompetensutveckling och särskilda satsningar samt för att identifiera behov av förändringar i arbetsfördelningen öka möjligheterna till kontinuerlig kompetensutveckling En lärande organisation se till att frågor om genus, jämställdhet och likabehandling tas upp i utbildningen stimulera internationellt utbyte för studenter, lärare och administratörer utveckla den digitala infrastrukturen och stärka den interna kommunikationen Kvalitetsdriven arbetsmiljö Vi ska varje år: genomföra arbetsmiljöronder hos medarbetare och med studenter och doktorander genomföra undersökningar av rekryterings- och lokalbehov för att hantera ett ökat uppdrag inom utbildningen i samarbete med arbetsmiljö- och likabehandlingsombud, student- och doktorandrepresentant formulera och hantera arbetsmiljöarbetet för att kontinuerligt förbättra arbetsmiljön för studenter och medarbetare Vår verksamhetsplan för 2014 Under 2014 ska samtliga beskrivna aktiviteter vara påbörjade alternativt genomförda. Reviderade planer för likabehandling och för det systematiska arbetsmiljöarbetet ska utarbetas i december kartlägga lönebildningen inför kommande avtalsrörelse utarbeta former för att ansökningskommittéer vid meriteringsinsatser och rekrytering av nya medarbetare beaktar likabehandlings- och mångfaldsfrågor på gemensamma institutionsmöten ge information om universitetets friskvårdspolicy, likabehandlingsarbete och arbetsmiljöarbete

7 lägga ut likabehandlingsplanen i alla kurser på GUL och ge kursledare ansvar för att planen kommuniceras med studenter genom medarbetarsamtal ta fram handlingsplaner för respektive medarbetares arbetsuppdrag, arbetsbelastning, kompetensutvecklings- och meriteringsvillkor tillsammans med LUN inleda arbete med att öka rekrytering av studenter av underrepresenterat kön (män) till förskollärarprogrammet och inventera faktorer som främjar att de som påbörjat studier även fullföljer dessa tillsammans med Göta studentkår anordna en utbildningsdag om genus och likabehandling för studenter och medarbetare utarbeta en treårsplan för rekrytering av medarbetare, samt en plan för behov av kontors- och utbildningslokaler för att hantera institutionens ökade utbildningsuppdrag genomföra arbetsmiljöronder hos medarbetare och med studenter och doktorander i samarbete med arbetsmiljö- och likabehandlingsombud, student- och doktorandrepresentant formulera och hantera arbetsmiljöarbetet för att kontinuerligt förbättra arbetsmiljön för studenter och medarbetare Så följer vi upp och återkopplar Prefekt, proprefekt och viceprefekter har ansvar för att uppföljning av planerade aktiviteter genomförs inom respektive område. Uppföljningsarbetet sker i samarbete med institutions-, forsknings- och utbildningsråd.

Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet vid IPKL för 2016

Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet vid IPKL för 2016 INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet vid IPKL för 2016 Planen är formulerad med utgångspunkt i institutionens Handlingsplan för 2016-2018

Läs mer

Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet vid IPKL för 2015

Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet vid IPKL för 2015 INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet vid IPKL för 2015 Planen är formulerad med utgångspunkt i institutionens handlingsplan för 2015-2017

Läs mer

Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet 2013

Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet 2013 Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet 2013 Behandlad i institutionsrådet vid IPKL 2013-02-18 och med utgångspunkt i institutionens verksamhets- och handlingsplan för 2013-2015 1 Arbetsmiljöarbetet

Läs mer

Det systematiska arbetsmiljöarbetet vid IPKL

Det systematiska arbetsmiljöarbetet vid IPKL Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet 2011 vid Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande, Utbildningsvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet Fastställd av institutionsstyrelsen

Läs mer

PLAN FÖR DET SYSTEMATISKA ARBETSMILJÖARBETET Institutionen för ekonomi och samhälle

PLAN FÖR DET SYSTEMATISKA ARBETSMILJÖARBETET Institutionen för ekonomi och samhälle STYRDOKUMENT Dnr V 2014/911 GÖTEBORGS UNIVERSITET PLAN FÖR DET SYSTEMATISKA ARBETSMILJÖARBETET Institutionen för ekonomi och samhälle Beslutsfattare Birgit Karlsson Beslutsdatum 2014-12-26 Giltighetstid

Läs mer

Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet 2012

Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet 2012 Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet 2012 vid Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande, Utbildningsvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet Fastställd av institutionsstyrelsen

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling. Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande (IPKL)

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling. Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande (IPKL) HANDLINGSPLAN Dnr V 2014/715 Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande (IPKL) Publicerad http://www.ipkl.gu.se/internt/styrdokument/ Beslutsfattare

Läs mer

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2014 INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2014 INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE HANDLINGSPLAN 2014-2016 & VERKSAMHETSPLAN 2014 INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE DATUM: 2013-12-10 FASTSTÄLLD AV: Ulla Mauritzson, prefekt, Mona Lundin, proprefekt, Elisabeth Mellgren,

Läs mer

UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2013

UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2013 UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2013 INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANADE DATUM: 2013-12-23 AVSÄNDARE: Mona Lundin, Elisabeth Mellgren, Sonja Sheridan och Ulla Mauritzson KONTAKTPERSON:

Läs mer

Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet 2015

Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet 2015 PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet 2015 Fastställd av prefekt 2015-02-05 Det systematiska arbetsmiljöarbetet vid psykologiska institutionen En god arbetsmiljö är en

Läs mer

Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet 2017

Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet 2017 PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet 2017 Fastställd av prefekten Den 23 maj 2017 Psykologiska institutionen 1 (8) Haraldsgatan 1, Box 500, 405 30 Göteborg 031-786 0000

Läs mer

Ledamöter: Mauritzson Ulla prefekt, ordförande. Företrädare för lärarna. Företrädare för teknisk-administrativ personal

Ledamöter: Mauritzson Ulla prefekt, ordförande. Företrädare för lärarna. Företrädare för teknisk-administrativ personal Institutionsstyrelsen PROTOKOLL 8/11 1 / 7 2011-10-24 Tid: måndag 24 oktober 2011, kl 13.00 15.10 Plats: Pedagogen, Läroverksgatan 15, Göteborg, lokal B1 111 Närvarande Ledamöter: Mauritzson Ulla prefekt,

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP HANDLINGSPLAN Dnr V 2015/109 HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖ DET SYSTEMATISKA ARBETSMILJÖARBETET VID INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP Publicerad

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD

HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD STYRDOKUMENT Dnr V 2014/62 HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument

Läs mer

Statsvetenskapliga institutionen Göteborgs universitet Arbetsmiljöplan

Statsvetenskapliga institutionen Göteborgs universitet Arbetsmiljöplan Statsvetenskapliga institutionen Göteborgs universitet Arbetsmiljöplan 2014-2016 Organisation och prioriteringar Statsvetenskapliga institutionens arbetsmiljöplan styrs av Göteborgs universitets arbetsmiljöpolicy.

Läs mer

Göteborgs universitet Psykologiska institutionen. Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet 2012

Göteborgs universitet Psykologiska institutionen. Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet 2012 Göteborgs universitet Psykologiska institutionen Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet 2012 1 Det systematiska arbetsmiljöarbetet vid psykologiska institutionen En god arbetsmiljö är en viktig grund

Läs mer

Ledamöter: Ulla Mauritzson prefekt, ordförande

Ledamöter: Ulla Mauritzson prefekt, ordförande Institutionsstyrelsen PROTOKOLL 3/12 1 / 6 2012-03-20 Tid: tisdag 20 mars 2012, kl 13.00 16.00 Plats: Pedagogen, Läroverksgatan 15, Göteborg, lokal B1 111 Närvarande Ledamöter: Ulla Mauritzson prefekt,

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling. Institutionen för pedagogik och specialpedagogik (IPS)

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling. Institutionen för pedagogik och specialpedagogik (IPS) HANDLINGSPLAN Dnr V 2014/678 Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för pedagogik och specialpedagogik Publicerad http://www.ips.gu.se/om-ips/likabehandling/ Beslutsfattare Gäller

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR LIKABEHANDLING Institutionen för språk och litteraturer vid Göteborgs universitet

HANDLINGSPLAN FÖR LIKABEHANDLING Institutionen för språk och litteraturer vid Göteborgs universitet HANDLINGSPLAN FÖR LIKABEHANDLING 2010-2011 Institutionen för språk och litteraturer vid Göteborgs universitet Den övergripande målsättningen med likabehandlingsarbetet vid institutionen för språk och litteraturer

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2017-10-26 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Ola Wetterberg, prodekan FORSKNING SOM PÅVERKAR Den långsiktiga profileringen

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: 2017-02-15 BESLUTAD AV: Mats Björkin KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt mål är att Göteborgs universitet

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET 2016 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD

HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET 2016 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD STYRDOKUMENT Dnr V 2016/110 HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET 2016 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institution för geovetenskaper

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institution för geovetenskaper HANDLINGSPLAN Dnr V 2014/694 Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling - Institutionen för geovetenskaper Publicerad Beslutsfattare Gäller för www.gvc.gu.se Prefekt, Mark Johnson Institution för

Läs mer

Göteborgs universitet Psykologiska institutionen. Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet 2014

Göteborgs universitet Psykologiska institutionen. Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet 2014 Göteborgs universitet Psykologiska institutionen Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet 2014 1 Det systematiska arbetsmiljöarbetet vid psykologiska institutionen En god arbetsmiljö är en viktig grund

Läs mer

IPKL-möte 26 januari klockan i sal BE 015

IPKL-möte 26 januari klockan i sal BE 015 IPKL-möte 26 januari klockan 13-16.30 i sal BE 015 13.00-13.30 Dekan Roger Säljö kommer till IPKL och redogör för fakultetens förväntningar på institutionen, Kort redovisning av institutionens Handlingsplan

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET 2018 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD

HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET 2018 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD STYRDOKUMENT Dnr V 2017/977 HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET 2018 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion http://medarbetarportalen.gu.se/organisation/universitetetsorganisation/gemensamma-forvaltningen/verksamhetsstod/styrdokument/

Läs mer

Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet 2016

Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet 2016 PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet 2016 Fastställd av prefekten 22 februari 2016 Psykologiska institutionen 1 (8) Haraldsgatan 1, Box 500, 405 30 Göteborg 031-786 0000

Läs mer

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun l 2014-04-01 Policy om Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun Inledning: Du som medarbetare/chef är kommunens viktigaste resurs, tillsammans växer vi för en hållbar framtid!

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE DATUM: 2016-10-16 BESLUTAD AV: Cecilia Wallerstedt KONTAKTPERSON: Cecilia Wallerstedt FORSKNING SOM

Läs mer

ARBETSMILJÖPLAN för institutionen för Tillämpad informationsteknologi (ITIT)

ARBETSMILJÖPLAN för institutionen för Tillämpad informationsteknologi (ITIT) ARBETSMILJÖPLAN för institutionen för Tillämpad informationsteknologi (ITIT) Mål för arbetsmiljöarbetet Institutionens arbetsmiljöarbete skall bedrivas enligt arbetsmiljöpolicyn vid Göteborgs universitet

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Kalix kommun 2018 2020 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Personalpolitiskt program Program 2018-06-18, 93 Kommunfullmäktige Inledning Det kommunala

Läs mer

Med Tyresöborna i centrum

Med Tyresöborna i centrum Med Tyresöborna i centrum 2 Innehåll Vår arbetsgivare 4 Personalpolicyn 5 Delaktighet och samverkan 6 Hälsa och arbetsmiljö 7 Jämställdhet och mångfald 8 Förbättring och utveckling 9 Lön, lönebildning

Läs mer

Minnesanteckningar institutionsrådet Datum: Tid: kl Plats: B4 437

Minnesanteckningar institutionsrådet Datum: Tid: kl Plats: B4 437 INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE Minnesanteckningar institutionsrådet Datum: 2018-09-03 Tid: kl. 13-16 Plats: B4 437 Närvarande: Cecilia Wallerstedt, Annika Bergviken Rensfeldt, Louise

Läs mer

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2016:13-020 Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-16 91 2 Inledning Det arbete som görs i verksamheterna

Läs mer

Regel för systematiskt arbetsmiljöarbete vid Umeå universitet

Regel för systematiskt arbetsmiljöarbete vid Umeå universitet Regel för systematiskt arbetsmiljöarbete vid Umeå universitet Beslutad av rektor 13 maj 2014 Marguerite Olofsson, Personalenheten 2014-06-12 Utmaningar inom arbetsmiljöområdet Kvinnor oftare sjuka än män

Läs mer

Institutionen för språk och litteraturer

Institutionen för språk och litteraturer HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för språk och litteraturer DATUM: 2016-12-06 BESLUTAD AV: Prefekten vid institutionen för språk och litteraturer KONTAKTPERSON: Gunnar Bergh FORSKNING

Läs mer

PLAN FÖR SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE VID INSTITUTIONEN FÖR FILOSOFI, LINGVISTIK OCH VETENSKAPSTEORI

PLAN FÖR SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE VID INSTITUTIONEN FÖR FILOSOFI, LINGVISTIK OCH VETENSKAPSTEORI PLAN FÖR SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE VID INSTITUTIONEN FÖR FILOSOFI, LINGVISTIK OCH VETENSKAPSTEORI Publicerad 2016-12-02 Beslutsfattare Handläggare Fredrik Engström Emelie Seeliger Beslutsdatum Uppdaterad

Läs mer

Arbetsmiljöplan för institutionen för socialt arbete 2010

Arbetsmiljöplan för institutionen för socialt arbete 2010 GÖTEBORGS UNIVERSITET ARBETSMILJÖPLAN Institutionen för socialt arbete 2009-12-15 Institutionsstyrelsen Förlängd t.o.m. 2012-12- 31 enligt beslut i Institutionsstyrelsen 2012-03- 13 Arbetsmiljöplan för

Läs mer

Arbetsmiljö- och likabehandlingsplan

Arbetsmiljö- och likabehandlingsplan Arbetsmiljö- och likabehandlingsplan 2016-2018 Barn- och grundskolenämndens verksamhetsområde Dokumentnamn Arbetsmiljö- och likabehandlingsplan för barn- och grundskolenämnden Dokumentansvarig Stabschef,

Läs mer

Statsvetenskapliga institutionen Göteborgs universitet. Organisation och prioriteringar

Statsvetenskapliga institutionen Göteborgs universitet. Organisation och prioriteringar Statsvetenskapliga institutionen Göteborgs universitet Organisation och prioriteringar Arbetsmiljöplan 2010-2012 Statsvetenskapliga institutionens arbetsmiljöplan styrs av Göteborgs universitets arbetsmiljöpolicy.

Läs mer

ARBETSMILJÖ- OCH LIKABEHANDLINGSPLAN

ARBETSMILJÖ- OCH LIKABEHANDLINGSPLAN ARBETSMILJÖ- OCH LIKABEHANDLINGSPLAN 2017-2018 För- och grundskolenämndens verksamhetsområde Dokumentnamn Arbetsmiljö- och likabehandlingsplan för- och grundskolnämnden Dokumentansvarig Stabschef, skol-

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper HANDLINGSPLAN 2016 2018 V 2015/902 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: utkast 2015-11-10 BESLUTAD AV: KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål för perioden

Läs mer

PLAN FÖR SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE VID INSTITUTIONEN FÖR FILOSOFI, LINGVISTIK OCH VETENSKAPSTEORI

PLAN FÖR SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE VID INSTITUTIONEN FÖR FILOSOFI, LINGVISTIK OCH VETENSKAPSTEORI STYRDOKUMENT Dnr V 2016/1029 PLAN FÖR SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE VID INSTITUTIONEN FÖR FILOSOFI, LINGVISTIK OCH VETENSKAPSTEORI Beslutsfattare Handläggare Fredrik Engström Emelie Seeliger Beslutsdatum

Läs mer

Likabehandlingsplan 2012

Likabehandlingsplan 2012 Likabehandlingsplan 2012 Arbetet vid institutionen för didaktik och pedagogisk profession (IDPP) ska genomsyras av viljan att sträva efter god arbetsmiljö där alla anställda och studenter oavsett kön,

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING IPS

HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING IPS INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK Dnr V 2017/672 HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING IPS 2017-2018 Publicerad http://www.ips.gu.se/om-ips/likabehandling/ Beslutsfattare Mona

Läs mer

Bilaga 1 LS 77/07 LS-LED06-422. Arbetsmiljöpolicy

Bilaga 1 LS 77/07 LS-LED06-422. Arbetsmiljöpolicy Bilaga 1 LS 77/07 LS-LED06-422 Arbetsmiljöpolicy Reviderad i november 2006 1. GRUNDLÄGGANDE VÄRDERINGAR Landstinget Sörmland ska skapa arbetsmiljöer som främjar personalens hälsa och förebygger ohälsa.

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Inledning

Arbetsmiljöpolicy. Inledning 2014-07-17 1(6) Antagen i kommunfullmäktige 83 2013-08-22 Ansvarig Personalenheten Inledning I det här dokumentet presenteras den kommunövergripande policyn samt en kortfattad presentation av de underliggande

Läs mer

Minnesanteckningar institutionsrådet Datum: Tid: kl Plats: B4 437

Minnesanteckningar institutionsrådet Datum: Tid: kl Plats: B4 437 INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE Minnesanteckningar institutionsrådet Datum: 2016-10-17 Tid: kl. 9-12 Plats: B4 437 Närvarande: Frånvarande: Cecilia Wallerstedt, Louise Peterson,

Läs mer

Arbetsmiljöplan

Arbetsmiljöplan STYRDOKUMENT Dokumenttyp: Plan Ärendenummer: HIG-STYR 2017/76 Samlingsnr styrdok: HIG-STYR 2016/105 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: 2017-05-15 Reviderad: Giltighetstid: t.o.m. 2020-12-31 Arbetsmiljöplan

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för svenska språket

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för svenska språket HANDLINGSPLAN Dnr V 2013/1012 Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för svenska språket Publicerad Beslutsfattare http://svenska.gu.se/digitalassets/1469/1469290_likabehandlingsplan2014.pdf

Läs mer

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Gra storps kommuns riktlinjer fo r ha lsa, arbetsmiljo och rehabilitering Samverkansavtalet FAS 05 betonar

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för svenska språket

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för svenska språket HANDLINGSPLAN Dnr V2016/239 Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för svenska språket Publicerad Beslutsfattare http://svenska.gu.se/digitalassets/1570/1570437_handlingsplan-forjamstalldhet-och-likabehandling-inst--f-svenska-spraket-2016.pdf

Läs mer

Institutionen för språk och litteraturer

Institutionen för språk och litteraturer HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Institutionen för språk och litteraturer DATUM: 2015-12-01 BESLUTAD AV: Prefekten vid institutionen för språk och litteraturer KONTAKTPERSON: Gunnar Bergh FORSKNING

Läs mer

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun ÄNGELHOLMS KOMMUN Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Öppenhet Omtanke Handlingskraft Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Personalpolicyn är ett övergripande idé- och styrdokument som gäller

Läs mer

Statsvetenskapliga institutionen

Statsvetenskapliga institutionen DIARIE NR V 2017/68 HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Statsvetenskapliga institutionen DATUM: 2016-11-30 BESLUTAD AV: Mikael Gilljam, prefekt KONTAKTPERSON: Anna-Karin Ingelström, administrativ

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande Beslutad av: Cecilia Wallerstedt, prefekt Dnr: M2016/15 Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling HANDLINGSPLAN Dnr V 2014/361 Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling vid Gemensamma förvaltningen Beslutsfattare Gäller för Universitetsdirektör, Jörgen Tholin Gemensamma förvaltningen Beslutsdatum

Läs mer

Plan för systematiskt arbetsmiljöarbete vid Förvaltningshögskolan

Plan för systematiskt arbetsmiljöarbete vid Förvaltningshögskolan Plan för systematiskt arbetsmiljöarbete vid Förvaltningshögskolan Allt som kan påverka människan i arbetet är en del av arbetsmiljön. Vid Förvaltningshögskolan är det systematiska arbetsmiljöarbetet en

Läs mer

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för kost- och idrottsvetenskap DATUM: 2016-10-17 BESLUTAD AV: Prefekt Claes Annerstedt Proprefekt Peter Korp Viceprefekt Christel Larsson

Läs mer

inflytande uppmärksamma kommunikation respekt socialt ARBETSMILJÖPOLICY illit flexibilitet god fysisk arbetsmiljö närvaro tydligt ledarskap frihet

inflytande uppmärksamma kommunikation respekt socialt ARBETSMILJÖPOLICY illit flexibilitet god fysisk arbetsmiljö närvaro tydligt ledarskap frihet socialt illit trygghet uppskattning närvaro god fysisk arbetsmiljö tydligt ledarskap flexibilitet inflytande humor respekt tid variation KARLSTADS UNIVERSITET ARBETSMILJÖPOLICY frihet uppmärksamma kommunikation

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN 2018 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2019-01-15 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Martin Wiik Johansson FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar och mål

Läs mer

LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDENS LIKABEHANDLINGSPLAN 2015

LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDENS LIKABEHANDLINGSPLAN 2015 STYRDOKUMENT Dnr V 2015/251 LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDENS LIKABEHANDLINGSPLAN 2015 Publicerad Beslutsfattare Handläggare http://lun.gu.se/omoss/likabehandling Anna Brodin, Utbildningschef Tove Westerberg Beslutsdatum

Läs mer

Plan för systematiskt arbetsmiljöarbete vid Förvaltningshögskolan

Plan för systematiskt arbetsmiljöarbete vid Förvaltningshögskolan 2009-11-18 Plan för systematiskt arbetsmiljöarbete vid Förvaltningshögskolan Allt som kan påverka människan i arbetet är en del av arbetsmiljön. Vid Förvaltningshögskolan är det systematiska arbetsmiljöarbetet

Läs mer

Centrum för teologi och religionsvetenskap

Centrum för teologi och religionsvetenskap ARBETSMILJÖPOLICY Beslutad av institutionsstyrelsen 2013-03-27 Centrum för teologi och religionsvetenskap Mål och syfte Ett förebyggande arbetsmiljöarbete ska leda till en bra arbetsmiljö som gynnar alla

Läs mer

POLICY FÖR ARBETSMILJÖ OCH LIKA VILLKOR

POLICY FÖR ARBETSMILJÖ OCH LIKA VILLKOR POLICY FÖR ARBETSMILJÖ OCH LIKA VILLKOR Typ av dokument: Policy Datum: Beslutad av: Giltighetstid: Område: Arbetsmiljö och lika villkor Ansvarig förvaltningsenhet: Personalenheten Ersätter dokument: Arbetsmiljöpolicy

Läs mer

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap HANDLINGSPLAN 2019 2021 OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 Institutionen för kost- och idrottsvetenskap DATUM: 2018-10-23 BESLUTAD AV: Prefekt Frode Slinde KONTAKTPERSON: Frode Slinde Frode.slinde@gu.se FORSKNING

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN 2015 Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: 2016-02-15 BESLUTAD AV: Mats Björkin, prefekt KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt mål är att Göteborgs

Läs mer

Personalpolitiskt Program

Personalpolitiskt Program Personalpolitiskt Program Landskrona kommuns personalpolitiska målsättning Kommunens personalpolitik är ett strategiskt medel för att kunna ge kommunens invånare omvårdnad, utbildning och övrig samhällsservice

Läs mer

Fastställd av prefekten, ställföreträdande prefekten och institutionsstyrelsen

Fastställd av prefekten, ställföreträdande prefekten och institutionsstyrelsen Juridiska institutionens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2014 Fastställd av prefekten, ställföreträdande prefekten och institutionsstyrelsen 2013-11-07. Juridiska

Läs mer

Medarbetar- och ledarskapsprogram

Medarbetar- och ledarskapsprogram Medarbetar- och ledarskapsprogram Antagen av kommunfullmäktige 2018-01-29 Ansvarig förvaltning: Kommunledningskontoret Ansvarig tjänsteman: Personalchef Innehåll Välkommen till Vaggeryds kommun... 3 Vision

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling. Institutionen för didaktik och pedagogisk profession

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling. Institutionen för didaktik och pedagogisk profession HANDLINGSPLAN Dnr V 2014/707 Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling institutionen för didaktik och pedagogisk profession Publicerad Beslutsfattare Gäller för http://www.idpp.gu.se/internt/styrdokument/

Läs mer

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg,

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg, Dokumentansvarig Monica Högberg, 0485-470 11 monica.hogberg@morbylanga.se Handbok Personal STRATEGI Beslutande Kommunstyrelsens 257 2015-11-03 Giltighetstid 2015-2019 1(6) Dnr 2015/000275-003 Beteckning

Läs mer

Policy för chefsuppdrag

Policy för chefsuppdrag 1(5) BILAGA 1 DNR: SLU ua 2013.1.1.1-5596 2014-01-14 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Personal Dokumenttyp: Policy Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Personalavdelningen Handläggare: Eva Jeppson-Eldrot

Läs mer

BILAGA RISKANALYS 2019 FORSKNING SOM PÅVERKAR

BILAGA RISKANALYS 2019 FORSKNING SOM PÅVERKAR BILAGA RISKANALYS 2019 FORSKNING SOM PÅVERKAR Generationsskifte i forskningsverksamheten samt ökande obalans mellan verksamhetsgrenarna (rekrytering för att täcka behov i utbildningsuppdraget har under

Läs mer

RISKANALYS JMG, Institutionen för journalistik, medier och kommunikation, inkl SOMinstitutet DNR V 2015/965 DATUM:

RISKANALYS JMG, Institutionen för journalistik, medier och kommunikation, inkl SOMinstitutet DNR V 2015/965 DATUM: DNR V 2015/965 RISKANALYS 2016 JMG, Institutionen för journalistik, medier och kommunikation, inkl SOMinstitutet DATUM: 151126 BESLUTAD AV: Ulla Sätereie, prefekt KONTAKTPERSON: Ulla Sätereie, ulla.satereie@jmg.gu.se

Läs mer

Framtagandet av planen har skett i samverkan med de lokala fackliga organisationerna. Planen har samverkats i kommunövergripande samverkan (KÖS).

Framtagandet av planen har skett i samverkan med de lokala fackliga organisationerna. Planen har samverkats i kommunövergripande samverkan (KÖS). Likabehandlingsplan Beslutad xx av xx 1. Inledning Trelleborgs kommun ska kännetecknas av öppenhet, respekt och ansvar vilket ska bidra till bra arbetsklimat och en god och stimulerande arbetsmiljö. Trelleborgs

Läs mer

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program Ett övergripande dokument för kommunens samtliga arbetsplatser i syfte med att skapa en ändamålsenlig

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete vid Göteborgs universitet

Systematiskt arbetsmiljöarbete vid Göteborgs universitet GÖTEBORGS UNIVERSITET Rektor BESLUT 2006-09-18 1 Dnr A10 3432/06 (ersätter Dnr A10 3367/03) Systematiskt arbetsmiljöarbete vid Göteborgs universitet Sedan den 1 juli 2001 gäller Arbetsmiljöverkets föreskrifter

Läs mer

Institutionen för språk och litteraturer

Institutionen för språk och litteraturer HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Institutionen för språk och litteraturer DATUM: 2017-12-05 BESLUTAD AV: Prefekten vid institutionen för språk och litteraturer KONTAKTPERSON: Gunnar Bergh FORSKNING

Läs mer

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. chefspolicy

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. chefspolicy Sahlgrenska Universitets sjukhuset chefspolicy Reviderad 2002 Denna chefspolicy är ett av flera policydokument som finns som ett stöd för att leda arbetet inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Den anger

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy FÖR LUNDS UNIVERSITET

Arbetsmiljöpolicy FÖR LUNDS UNIVERSITET Arbetsmiljöpolicy FÖR LUNDS UNIVERSITET 3 Förord Människorna som arbetar och studerar är universitetets viktigaste tillgång. En god arbetsmiljö är grunden för att man ska utvecklas, trivas, vara säker

Läs mer

Personalpolitiskt program. Motala kommun

Personalpolitiskt program. Motala kommun Personalpolitiskt program Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 12/KS0167 Datum: 2013-10-21 Paragraf: KF 90 Reviderande instans: Datum: Gäller från: 2013-10-21 Diarienummer: Paragraf:

Läs mer

PERSONALPOLICY för Gävle kommunkoncern

PERSONALPOLICY för Gävle kommunkoncern PERSONALPOLICY för Gävle kommunkoncern Vårt olika, gemensamma uppdrag Den här policyn beskriver samspelet mellan arbetsgivare och medarbetare. Detta samspel måste fungera för att vi ska nå våra mål och

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan 1 Verksamhetsplan 2014-2015 Verksamhetsplan 2014-2015 2 Innehåll Ett universitet som gör det möjligt... 3 Långsiktighet möjliggör högt risktagande... 3 Delmål 1.1.3.3 TN. Fakultetens utlysningar innehåller

Läs mer

En hållbar stad öppen för världen

En hållbar stad öppen för världen Medarbetar- och arbetsmiljöpolicy En hållbar stad öppen för världen Göteborg en stad för alla Vi som arbetar i Göteborgs Stad har ett gemensamt uppdrag, att tillgodose göteborgarnas behov och rättigheter.

Läs mer

Universitetsledningen

Universitetsledningen HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Universitetsledningen DATUM: 2016-09-05 BESLUTAD AV: Rektor 2016-09-05 KONTAKTPERSON: Ingela.Elofsson@gu.se Dnr V 2016/526 FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN 2019 2020, VERKSAMHETSPLAN 2019, RISKANALYS 2019 Dnr V 2018/703 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2018-10-24 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Martin Wiik Johansson FORSKNING

Läs mer

PERSONALPOLITISKT PROGRAM

PERSONALPOLITISKT PROGRAM PERSONALPOLITISKT PROGRAM Inledning Det kommunala uppdraget formas genom att politiken gör en tolkning av medborgarnas behov och omsätter sin tolkning till prioriteringar i mål- och budgetprocessen. Beslut

Läs mer

Personalpolitiskt program 2009

Personalpolitiskt program 2009 Personalpolitiskt program 2009 Antaget av kommunfullmäktige 2009-02-25 8 2 PERSONALPOLITISKT PROGRAM I VÅRGÅRDA KOMMUN Vårgårda kommuns personalpolitiska program är ett övergripande idé- och styrdokument

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

POLICY FÖR ARBETSMILJÖ GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN

POLICY FÖR ARBETSMILJÖ GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN STYRDOKUMENT Dnr V 2014/360 POLICY FÖR ARBETSMILJÖ GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Jörgen Tholin Gemensamma förvaltningen Beslutsdatum

Läs mer

Vallentuna kommuns värdegrund:

Vallentuna kommuns värdegrund: PERSONALPOLITISKT PROGRAM Fastställt av kommunfullmäktige 1991. Jämställdhet och mångfald reviderat 2000. Avsnitt "Lön - belöning" reviderat 2001 Reviderat av Kommunstyrelsens arbetsutskott i januari 2007

Läs mer

Samverkan skall ytters stödja en fortlöpande utveckling av verksamheten så att den uppfyller kommuninnevånarnas krav på effektivitet och service.

Samverkan skall ytters stödja en fortlöpande utveckling av verksamheten så att den uppfyller kommuninnevånarnas krav på effektivitet och service. Samverkan i Sotenäs Kommun Gemensamma utgångspunkter Parterna i samverkansavtalet för är överens om att gemensamt sträva efter att: skapa ett positivt arbetsklimat och en god arbetsmiljö där inflytande,

Läs mer

Arbetsmiljöplan för Institutionen för etnologi, religionshistoria och

Arbetsmiljöplan för Institutionen för etnologi, religionshistoria och 1 (6) BESLUT 2012-10-22 Dnr SU 103-0112-12 Institutionen för etnologi, religionshistoria och genusvetenskap Arbetsmiljöplan för Institutionen för etnologi, religionshistoria och genusvetenskap (ERG) Fastställd

Läs mer

Arbetsmiljöplan för Institutionen för psykologi 2018

Arbetsmiljöplan för Institutionen för psykologi 2018 PSYK 2018/94 Doss. 2:7 Fastställd av institutionsstyrelsen 2018-03-09 Uppdaterad av Arbetsmiljögruppen 2018-03-09 Arbetsmiljöplan för Institutionen för psykologi 2018 Inledning Arbetet vid Institutionen

Läs mer

Handlingsplan för arbetsmiljöarbete vid Litteraturvetenskapliga institutionen läsåret 2013/2014

Handlingsplan för arbetsmiljöarbete vid Litteraturvetenskapliga institutionen läsåret 2013/2014 Uppsala universitet Litteraturvetenskapliga institutionen Handlingsplan för arbetsmiljöarbete vid Litteraturvetenskapliga institutionen läsåret 2013/2014 Målsättningar för en bättre arbetsmiljö Allt arbete

Läs mer

Hållbar stad öppen för världen

Hållbar stad öppen för världen Medarbetar- och arbetsmiljöpolicy Hållbar stad öppen för världen Göteborg en stad för alla Vi som arbetar i Göteborgs Stad har ett gemensamt uppdrag, att tillgodose göteborgarnas behov och rättigheter.

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

Ledamöter: Ulla Mauritzson prefekt, ordförande. Företrädare för lärarna Inger Brännberg Annika Lantz-Andersson Johannes Lunneblad

Ledamöter: Ulla Mauritzson prefekt, ordförande. Företrädare för lärarna Inger Brännberg Annika Lantz-Andersson Johannes Lunneblad Institutionsstyrelsen PROTOKOLL 1/12 1 / 7 2012-01-24 Tid: tisdag 24 januari 2012, kl 13.00 15.35 Plats: Pedagogen, Läroverksgatan 15, Göteborg, lokal B1 111 Närvarande Ledamöter: Ulla Mauritzson prefekt,

Läs mer

Likabehandlingsplan 2012 Utbildningsvetenskapliga fakulteten

Likabehandlingsplan 2012 Utbildningsvetenskapliga fakulteten Likabehandlingsplan 2012 Arbetet vid ska genomsyras av viljan att sträva efter god arbetsmiljö där alla anställda och studenter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnicitet, ålder,

Läs mer