Remissbilaga

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Remissbilaga"

Transkript

1 Remissbilaga FÖRBÄTTRAD KVALITETSÄKRING dnr 2740/2017 Förslag till ändring i Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:10) om tillämpningen av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder) Mottagare Mottagares remiss@boverket.se Byggherrarna Sverige AB Drottninggatan 33, 2 tr Stockholm kansli@byggherre.se

2 Innehåll FRISTÅENDE BILAGA... 2 ÖVERGRIPANDE SYNPUNKTER PÅ BYGGLAGSTIFTNINGEN... 2 Byggherrens ansvar svårövergripbar... 2 Byggherrens primära eller subsidiära ansvar... 2 Vem som helst får agera som byggherre eller entreprenör... 3 Kontrollsystemet blev det som det var tänkt?... 4 EKS del i kontrollsystemet... 4 Byggherrarna Sverige AB 1 (7)

3 Fristående bilaga Bilaga till remissvar om Förslag till ändring i Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:10) om tillämpningen av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder) Boverkets dnr 2740/2017 Övergripande synpunkter på bygglagstiftningen Vi anser att systemet för tillsyn och kontroll för att säkerställa att byggnader eller anläggningar kan uppfylla samhällets krav på byggnadsverk kan förbättras. Att få ett helhetsgrepp över bygglagstiftningen och vad byggherrens ansvar innebär i praktiken är svårt för byggherren. Och ännu svårare för den byggherre som har liten erfarenhet eller organisation för detta. Allt som kan förtydliga byggherrens ansvar i syfte att förbättra kvaliteten är därför eftersträvansvärt enligt vår mening. BYGGHERRENS ANSVAR SVÅRÖVERGRIPBAR Byggherren har det fulla ansvaret för att gällande lagar, förordningar, föreskrifter och beslut följs i samband med byggande, rivning och markarbeten. Lagstiftningen utgår från en välorganiserad, resursstark och mycket kunnig byggherre som kan genomföra och kontrollera de arbeten denne låter utföra enligt kraven i lagstiftning och föreskrifter. Men ansvaret för att uppfylla kraven gäller även för den mindre eller oerfarna byggherren, exempelvis bostadsrättsföreningar. Därtill finns det större byggherrar som avvecklat sin byggherreorganisation och måste förlita sig på att de konsulter och entreprenörer denne anlitar behärskar lagstiftningen. De byggherrar som har kunskap kan delegera sitt byggherreansvar till sina konsulter och entreprenörer och kan även följa upp och kontrollera att kraven uppfylls. De byggherrar som inte har kunskap vet inte vilka krav de ska delegera. Den oerfarne byggherre som förlitar sig på att den konsult eller entreprenör denne anlitar, även har ett ansvar att arbetena utförs enligt samhällskraven, kan naturligtvis bli besviken. Byggherrens primära eller subsidiära ansvar I viss bygglagstiftning är byggherren primärt ansvarig, i andra subsidiärt. Subsidiärt ansvarig är byggherren exempelvis i miljöbalken där verksamhetsutövaren i första hand är ansvarig för avhjälpande av föroreningsskada, och fastighetsägaren eller byggherren blir ansvarig först när det inte finns en ansvarig verksamhetsutövare. För byggande av en- och tvåbostadshus har utvecklingen gått mot att entreprenören blir primärt ansvarig för laguppfyllande för att skydda okunniga bostadskonsumenter. Byggherrarna Sverige AB 2 (7)

4 VEM SOM HELST FÅR AGERA SOM BYGGHERRE ELLER ENTREPRENÖR I Sverige har vi en liberal inställning till vilka som får bygga vem som helst kan bli byggherre, konsult eller entreprenör. Det ställs inga kvalifikationskrav på byggherren som låter utföra byggverksamhet eller entreprenören som utför själva byggverksamheten. Vem som helst kan starta ett byggföretag. Byggsektorn har arbetat mycket med yrkesutbildningar, kvalitetssystem, certifieringar, standarder etc. och även om många av de som verkar i byggsektorn uppfyller dessa krav så finns det inga garantier att alla gör det. Och det finns inga garantier att den som agerar som byggherre är införstådd i bygglagstiftningen. På marknaden finns därtill erfarna men kortsiktiga byggherrar som överlåter det färdigställda bostadshuset på en nybildad bostadsrättsförening, som ovetandes av vad som föregått färdigställandet får dras med fel och brister i byggnaden. Fragmentiserad byggprocess Därtill har byggprocessen utvecklats till att bli mer och mer fragmentiserad. Tidigare hade de stora byggentreprenörerna egen personal och byggde i egen regi. Idag är det vanligare att själva byggverksamheten utförs av underentreprenörer, och då i flera underställda led underentreprenörer som anlitar egna underentreprenörer. Istället för att byggentreprenören med egen personal gjuter en betongstomme på plats så har det blivit vanligare att byggentreprenören anlitar en underleverantör som monterar en prefabstomme från fabrik, stomdelar som kan vara tillverkade utanför Sverige. Den kompetente byggherren vet att delegera byggherreansvaret till kontrakterad entreprenör. Men hur entreprenören i sin tur väljer att delegera detta ansvar till sina underentreprenörer har byggherren oftast liten inblick i. Byggherrens ansvar för att uppfylla lagar och krav blir därför svårare med de många underentreprenörsleden och kvalitetsbrister riskerar uppstå. Allvarliga brister i nuvarande kontrollsystem Det har inträffat flera allvarliga incidenter med ras under byggskedet som härrör till brister i kontrollsystemet, kombinerat med bristande kunskaper om byggnadernas komplexitet; den för klena stålbalken som orsakade ras i Kista 2008, trevåningshuset i Ystad som rasade 2012, 40-ton tunga väggen som rasade vid kraftvärmebygget i Värtahamnen 2014, trappelementen som rasade i Solna 2012 m.fl. Vi menar att dessa kan härledas till brister i kvalitetssäkringssystemet. Vårt förslag är därför att dimensioneringskontrollen enligt A 25 kompletteras med vilka krav som ska uppfyllas om produktionen styckas upp i byggnadsdelar: Om produktionen av byggnaden delas upp över tid eller på olika fysiska ställen (exempelvis fabrik) så ska samordnade dimensionskontroller göras Byggherrarna Sverige AB 3 (7)

5 av helheten vartefter bygghandlingar eller tillverkningshandlingar färdigställs. Dessa samordnade kontroller bör utföras av en person som inte har varit delaktig i framtagandet av de handlingar som ska kontrolleras. KONTROLLSYSTEMET BLEV DET SOM DET VAR TÄNKT? Byggherren har ett långtgående ansvar att se till att varje bygg-, rivnings- och markåtgärd utförs i enlighet med gällande lagar och krav. Istället för tidigare myndighetskontroll av byggherrens ansvar, infördes i PBL 1994 systemet med kontrollplan och byggherrens egenkontroll. Detta var en anpassning till EU:s helhetssyn att göra en klar skillnad mellan de tekniska kraven på en produkt å ena sidan och systemet för kontroll av att dessa krav på produkterna uppfylls å andra sidan. Att ställa de tekniska kraven på produkten var en uppgift för staten och dess föreskrivande myndigheter medan det var producentens skyldighet att styrka att dennes produkt uppfyllde kraven. Och funktionen att kontrollera att producenten tog detta ansvar skulle, enligt på förhand fastställda regler, vara öppen för var och en som hade kompetens för detta (exempelvis certifieringsorgan och kontrollaboratorier) vilka skulle finansiera sin verksamhet på marknadsmässiga grunder. (SOU 1993: 94) Senare utredningar har påtalat att erfarenheterna av detta system för prövning, kontroll och tillsyn som infördes 1995 visat på att de viktigaste syftena med reformen inte har uppnåtts. Exempelvis har kontroll och kvalitet inte påtagligt förbättrats och olika aktörers roller och ansvar knappast blivit klarare. (Får jag lov? SOU 2005:77). Och frågan är om det blivit bättre sedan EKS DEL I KONTROLLSYSTEMET Boverkets konstruktionsregler innehåller föreskrifter och allmänna råd om dimensionering och verifiering av bärförmåga, stadga och beständighet. De som har kompetens att utföra dessa är konstruktörer som är utbildade i att göra statiska beräkningar, hållfastighetsberäkningar, konstruktionsritningar med mera. Dessa konstruktörer återfinns oftast hos fristående konsultbolag. Byggherren låter anlita konstruktören vid en utförandeentreprenad och i en totalentreprenad är det entreprenörer som anlitar konstruktören. Även om byggherren ansvarar för att arbeten utförs enligt EKS så är det få byggherrar som i praktiken har egna resurser eller sakkunskap att utföra eller kontrollera verifieringar av bärförmåga, stadga och beständighet. Det är därför få byggherrar som har kunskap om vilken tillsyn eller vilka kontroller som bör göras i Byggherrarna Sverige AB 4 (7)

6 det enskilda projektet. Den som har denna kunskap är den som utfört dimensioneringen, dvs konstruktören. För att få ett bättre kontrollsystem menar vi att konstruktören bör få ett tydligare ansvar att uppmärksamma byggherren på vilka kontroller som bör göras. Vi kan naturligtvis vid detta tillfälle, vårt remissvar på EKS 11, inte få gehör för några genomgripande förändringar i föreskriften utan våra remissynpunkter är begränsande till mindre justeringar där vi anser att kontrollsystemet kan förbättras Mottagnings- och utförandekontroll I de äldre konstruktionsreglerna var föreskrifterna formulerade i passiv form. Exempelvis i BKR 94:1 (BFS 1993:58) Bärande konstruktioner i säkerhetsklasserna 2 och 3 skall underkastas dimensioneringskontroll. Material och produkter som ingår i bärande konstruktioner skall mottagningskontrolleras. Bärande konstruktioner skall dessutom underkastas utförandekontroll. Man kan notera att det i samband med de uppmärksammade kvalitetsbristerna i början av 2000-talet och rapporten Skärpning gubbar, så införs byggherrens ansvar i BKR (BKR 7 BFS 2003:6) på två ställen: byggherren får nu uttryckligen ansvar för mottagningskontroll på byggplatsen samt utförandekontroll. I rapporten Skärpning gubbar föreslogs att byggherrens ansvar och ställning skulle stärkas för att få bättre kvalitet i byggsektorn. Men varför just mottagningskontroll och utförandekontroll nu poängterades som uttryckligt byggherreansvar i konstruktionsreglerna framstår som osystematiskt. Kontroll enligt gällande standardavtal AB 04/ ABT 06 Vid en utförandeentreprenad svarar beställaren (byggherren) för bygghandlingarna medan entreprenören har det kontraktsenliga ansvaret att beställa material och produkter enligt handlingar, beställa transport, ta emot materialet på byggplatsen och bygga in materialet i byggnaden eller anläggningen enligt praxis och de civilrättsliga standardavtalen (AB 04). Vid en totalentreprenad är det entreprenören som svarar för projekteringen av bygghandlingarna (ABT 06). Enligt standardavtalen har beställaren rätt att utföra kontroller på arbetsområdet och entreprenören ska anmäla när arbetsprestation, material eller vara enligt entreprenadhandlingarna ska kontrolleras av beställaren. Standardavtalen utgår från att beställaren utför den kontroll som denne finner lämplig och utser en särskild kontrollant som utför kontrollerna. Det innebär att i en utförandeentreprenad ska kontrollerna framgå av de bygghandlingar som byggherren upprättat och upphandlat entreprenören på. Medan i en totalentreprenad, där entreprenören låter utföra bygghandlingarna själv, är det Byggherrarna Sverige AB 5 (7)

7 entreprenören istället som har kunskapen om vad som bör kontrolleras på arbetsområdet. Med det för ögonen är byggherrens mottagnings- och utförandekontroll enligt EKS något som praktiskt utförs av beställarens kontrollant enligt standardavtalen och att dessa kontroller bör finnas med redan i kontraktshandlingarna. Dessa kontroller ska då även tas med i byggherrens kontrollplan enligt PBL. Vårt förslag är därför att de allmänna råden i 26 och 27 därför kompletteras med I samband med färdigställande av bygghandlingar och innan arbeten på byggplatsen påbörjas bör en kontrollplan upprättas för de objektsanpassade kontrollåtgärder som konstruktören bedömer angelägna enligt xxx. Kontrollplanen ska även vara underlag för upprättande av de checklistor över de mottagnings- och utförandekontroller som ska göras på byggplatsen. Denna kontrollplan ska tillställas byggherren. Stockholm den 27 april 2018 Tommy Lenberg VD Enligt uppdrag Helena Lennartson Byggherrarna Byggherrarna Sverige AB 6 (7)

8 Byggherrarna är en intresseförening för professionella byggherrar som arbetar för att stärka och utveckla byggherrerollen och det svenska samhällsbyggandet. Föreningens medlemmar är kontinuerliga byggherrar och beställer årligen byggprojekt för mer än 100 miljarder kronor. Byggherrarna Sverige AB Drottninggatan 33, 2 tr Stockholm kansli@byggherre.se

dnr 2740/2017 Svar mailas till Datum Remisslämnare Drottninggatan 33, Stockholm

dnr 2740/2017 Svar mailas till Datum Remisslämnare Drottninggatan 33, Stockholm Svarsfil till remiss Förslag till ändring i Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:10) om tillämpningen av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder), Svar mailas till remiss@boverket.se Datum

Läs mer

Boverkets svar och kommentarer följer direkt efter respektive rekommendation enligt nedan.

Boverkets svar och kommentarer följer direkt efter respektive rekommendation enligt nedan. Datum 2014-03-14 Diarienummer 1229-5625/2013 Ert diarienummer O-06/12 1(6) Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Statens haverikommission Sveavägen 151 102 29 Stockholm info@havkom.se

Läs mer

Behärskar vi konstruktioner? Föreläsare Stefan Andersson

Behärskar vi konstruktioner? Föreläsare Stefan Andersson Behärskar vi konstruktioner? Föreläsare Stefan Andersson Egenskapskrav 8:4 Ett byggnadsverk ska ha de tekniska egenskaper som är väsentliga i fråga om: 1. bärförmåga, stadga och beständighet, 2. säkerhet

Läs mer

och Boverkets byggregler, BBR

och Boverkets byggregler, BBR Läsanvisningar till regler om byggande och Boverkets byggregler, BBR Läsanvisningar till regler Läsanvisningar om byggande till regler och om BBR byggande Regelsamlingen ger en helhetssyn För att tillämpa

Läs mer

Vägledning Antikvarisk medverkan

Vägledning Antikvarisk medverkan Vägledning Antikvarisk medverkan Vägledning avseende antikvarisk medverkan vid tillämpningen av 3 kap. 14 och 4 kap. 3, 9 och 13 lagen (1988:950) om kulturminnen m.m. samt 5 och 17 förordningen (1993:379)

Läs mer

Kontrollansvarig. Byggherrens stöd vid projektering och byggande. www.karf.se

Kontrollansvarig. Byggherrens stöd vid projektering och byggande. www.karf.se Kontrollansvarig Byggherrens stöd vid projektering och byggande www.karf.se 1 I denna broschyr avser Kontrollansvarig och Kontrollplan de begrepp som finns reglerade i Plan- och bygglagen, PBL (kap10 9,

Läs mer

Förslag på Kontrollplan enligt PBL

Förslag på Kontrollplan enligt PBL 1 1(1) Förslag på Kontrollplan enligt PBL 2013-05-28 Stadsbyggnadsförvaltningen, Helsingborg Magnus Stenbocksskolan Gamla Staden 6:96, Helsingborg Uppdragsnummer: 246221 Uppdragsansvarig: Maria Orsmark

Läs mer

Svensk lag, Myndigheten & standarder

Svensk lag, Myndigheten & standarder Svensk lag, Myndigheten & standarder PBL & PBF, BFS, BKR, EKS & Eurocode Svensk lag: Plan & ByggLagen + Plan & ByggFörordningen PBL & PBF Myndigheten: Boverkets FörfattningsSamling & Boverkets ByggRegler

Läs mer

Remiss Remissvar: Boverkets rapport 2018: 22 Dokumentationssystem för byggprodukter Dnr: N2018/04684/BB

Remiss Remissvar: Boverkets rapport 2018: 22 Dokumentationssystem för byggprodukter Dnr: N2018/04684/BB 2018-12-14 Remiss Remissvar: Boverkets rapport 2018: 22 Dokumentationssystem för byggprodukter Dnr: N2018/04684/BB Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se helene.lassi@regeringskansliet.se

Läs mer

Kontroll och dokumentation. Björn Mattsson

Kontroll och dokumentation. Björn Mattsson Kontroll och dokumentation Björn Mattsson Tre typer av kontroll ska göras enligt EKS Dimensioneringskontroll Mottagningskontroll Utförandekontroll Dimensioneringskontroll Syfte: att eliminera grova fel

Läs mer

Omvärld, lagar, entreprenadjuridik

Omvärld, lagar, entreprenadjuridik Omvärld, lagar, entreprenadjuridik En orientering kring lagar, avtal mm som påverkar byggprocessen fortsättning och fördjupning i: Grundläggande Fastighetsförvaltning Byggproduktion II Några av de lagar

Läs mer

KONTROLLPLAN enl. PBL

KONTROLLPLAN enl. PBL KONTROLLPLAN enl. PBL 1(6) Uppdrag nr. 51275 2014-02-13 Sign RG STORA URSVIKS GÅRD DNR.????? 1 Orientering 1.1 Fastighetsbeteckning 1.2 Byggherre Del av fastigheten Sundbyberg 2:85 Sundbybergs stad Kavallerivägen

Läs mer

Byggherrarnas syn på takras. Mats Björs, vd Byggherrarna

Byggherrarnas syn på takras. Mats Björs, vd Byggherrarna Byggherrarnas syn på takras Mats Björs, vd Byggherrarna Definition iti av byggherre Enligt PBL: Den som för egen räkning utför eller låter utföra byggnads-, rivnings- eller markarbeten Enligt Byggherrarna:

Läs mer

2 Allmänna regler för byggnader 2:2 Ekonomiskt rimlig livslängd

2 Allmänna regler för byggnader 2:2 Ekonomiskt rimlig livslängd 2:1 Material och produkter 2 Allmänna regler för byggnader 2:2 Ekonomiskt rimlig livslängd 2 5 Allmänna regler för byggnader Detta avsnitt innehåller föreskrifter och allmänna råd till 9 kap. 1 PBL samt

Läs mer

Föredragande borgarrådet Roger Mogert anför följande.

Föredragande borgarrådet Roger Mogert anför följande. PM 2015:95 RII (Dnr 129-663/2015) Boverkets förslag till ändring i verkets föreskrifter och allmänna råd om tillämpningen av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder) EKS Remiss från Boverket Borgarrådsberedningen

Läs mer

Organisationsnummer Organisationsnummer Organisationsnummer Organisationsnummer

Organisationsnummer Organisationsnummer Organisationsnummer Organisationsnummer Byggherrens förslag på kontrollplan enligt 10 kap. 6 i plan och bygglagen (2010:900) för ärenden utan krav på certifierad kontrollansvarig och tekniskt samråd Upprättad datum:.... Senaste revidering datum:...

Läs mer

Bilaga A. Anmälan av byggnadsärenden avgjorda på uppdrag av stadsbyggnadsnämden

Bilaga A. Anmälan av byggnadsärenden avgjorda på uppdrag av stadsbyggnadsnämden STADSBYGGNADS KONTORET Bilaga A Anmälan av byggnadsärenden avgjorda på uppdrag av stadsbyggnadsnämden Ärenden finns förtecknade på en lista daterad 2018-04-06, och den finns tillgänglig på stadsbyggnadsnämdens

Läs mer

Boverkets Konstruktionsregler, EKS 10 Seminarium i samarbete mellan CIR och Boverket 1 december 2015

Boverkets Konstruktionsregler, EKS 10 Seminarium i samarbete mellan CIR och Boverket 1 december 2015 Boverkets Konstruktionsregler, EKS 10 Seminarium i samarbete mellan CIR och Boverket 1 december 2015 Föreläsare för det här avsnittet är Lars Nygård, Byggnadsinspektör Stockholms Stad, 1 december 2015

Läs mer

Boverket informerar. om nya och ändrade författningar den 2 maj 2011. Kort om nyheter och ändringar i författningarna. Mottagare

Boverket informerar. om nya och ändrade författningar den 2 maj 2011. Kort om nyheter och ändringar i författningarna. Mottagare Boverket informerar Mottagare Kommuner, länsstyrelser, bransch- och intresseorganisationer, certifieringsorgan, universitet och högskolor Utgivningsdag 2011-04-29 Mer upplysningar På Boverkets webbplats

Läs mer

BRANDSKYDD RÄTT UTFÖRT Från projektering till färdig byggnad. Malin T. Vester Bengt Dahlgren AB

BRANDSKYDD RÄTT UTFÖRT Från projektering till färdig byggnad. Malin T. Vester Bengt Dahlgren AB BRANDSKYDD RÄTT UTFÖRT Från projektering till färdig byggnad Malin T. Vester Bengt Dahlgren AB Målsättning Minska antalet fel under byggtid Minska kostnader för åtgärdande av fel Bättre möjlighet att hålla

Läs mer

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist Ny plan- och bygglagstiftning Anders Larsson, jurist Riksdag (PBL) Myndighet (BBR) Bemyndigande Bemyndigande Regering (PBF) Allmänna råd Idé: Otto Ryding Ny plan- och bygglagstiftning den 2 maj 2011 Gamla

Läs mer

Nikolaj Tolstoy Tekn dr

Nikolaj Tolstoy Tekn dr Nikolaj Tolstoy Tekn dr Takras 2010 delrapport Regeringsuppdrag 1 juni 2010 2009-03-11 Sida 2 2010-11-16 Sida 3 Athletics Hall 2010-11-16 Sida 4 Boverket Analys: Troliga orsaker Formfaktorer för låglutande

Läs mer

Byggregler en historisk översikt

Byggregler en historisk översikt Datum 2014-09-29 1(10) Byggregler en historisk översikt Här finner du en kort redogörelse för de byggregler som har funnits före Boverkets byggregler, BBR, Boverkets konstruktionsregler, BKR och de europeiska

Läs mer

Byggregler en historisk översikt från BABS till BBR 23

Byggregler en historisk översikt från BABS till BBR 23 Promemoria Datum 2017-03-28 Diarienummer Byggregler en historisk översikt från BABS till BBR 23 Inledning och läsanvisningar Denna promemoria innehåller kunskapsunderlag för en översyn av Boverkets byggoch

Läs mer

Byggherre (Byggherren är den som för egen räkning utför eller låter utföra projekterings-, byggnads-, rivnings- eller markarbeten) Namn/Företag

Byggherre (Byggherren är den som för egen räkning utför eller låter utföra projekterings-, byggnads-, rivnings- eller markarbeten) Namn/Företag Byggherrens förslag på kontrollplan enligt 10 kap. 6 i plan- och bygglagen (2010:900) för ärenden utan krav på certifierad kontrollansvarig och tekniskt samråd (Se anvisningar på sista sidan hur du fyller

Läs mer

Kontroller i projekteringen enligt en konstruktör CIR-seminarium om EKS 10,

Kontroller i projekteringen enligt en konstruktör CIR-seminarium om EKS 10, Kontroller i projekteringen enligt en konstruktör CIR-seminarium om EKS 10, 2015-12-01 Mikael Hallgren Konstruktör och Ansvarig Kompetensområde Konstruktion, Tyréns Adj professor Betongkonstruktion, KTH

Läs mer

BYGG SÄKERT! En utbildning för alla lantbrukare i byggtankar

BYGG SÄKERT! En utbildning för alla lantbrukare i byggtankar BYGG SÄKERT! En utbildning för alla lantbrukare i byggtankar Bygg säkert! En utbildning för alla lantbrukare i byggtankar Vet du som lantbrukare vad som krävs för att bygga säkert? När du bygger nytt eller

Läs mer

Personcertifiering Kravregler CA C23

Personcertifiering Kravregler CA C23 C23 utgåva 2, 2010-10-18 www.nordcert.se Dok.nr: C23 sid 1/7 0 Inledning Nedan anges de krav som gäller för CA CA används nedan som benämning på certifierad arbetsledare och/eller certifierad inspektör.

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Förnamn Efternamn

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Förnamn Efternamn BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Förnamn Efternamn BFS 2011:x Boverkets föreskrifter och allmänna råd om certifiering av sakkunniga inom områdena betong-, trä- och stålkonstruktioner, geoteknik,

Läs mer

Boverkets författningssamling

Boverkets författningssamling Boverkets författningssamling Boverkets föreskrifter om ändring av verkets föreskrifter och allmänna råd (2011:19) om typgodkännande och tillverkningskontroll; BFS 2013:6 Utkom från trycket den 18 juni

Läs mer

Kontrollplan enligt PBL kap

Kontrollplan enligt PBL kap Dnr B 2016-001291 Ankom 2016-11-15 Adress: Sida 1 av 10 Byggherre Byggherre namn Propio Tollare 3 AB Adress Box 3621 103 59 Stockholm Kontaktperson John Hunter Telefon 073-313 3283 E-postadress john@propio.se

Läs mer

Rapport 2014:11. Förstudie kontrollplan

Rapport 2014:11. Förstudie kontrollplan Rapport 2014:11 Förstudie kontrollplan Förstudie kontrollplan Boverket mars 2014 Titel: Förstudie kontrollplan Rapport: 2014:11 Utgivare: Boverket mars 2014 Upplaga: 1 Antal ex: 80 Tryck: Boverket internt

Läs mer

Behöver jag en kontrollansvarig

Behöver jag en kontrollansvarig Behöver jag en kontrollansvarig för att bygga eller riva? Den här broschyren vänder sig i första hand till dig som har ett en- eller tvåbostadshus. När du ska bygga en ny byggnad eller bygga till kan du

Läs mer

Regler om kontroll i PBL och EKS. Anders Larsson & Björn Mattsson

Regler om kontroll i PBL och EKS. Anders Larsson & Björn Mattsson Regler om kontroll i PBL och EKS Anders Larsson & Björn Mattsson Riksdag (PBL) Myndighet (EKS, BBR) Bemyndigande Bemyndigande Regering (PBF) Allmänna råd Idé: Otto Ryding Avdelning A 21 EKS Särskilt om

Läs mer

Behöver jag en kontrollansvarig

Behöver jag en kontrollansvarig Behöver jag en kontrollansvarig för att bygga eller riva? 2 Den här broschyren vänder sig i första hand till dig som har ett en- eller tvåbostadshus. När du ska bygga en ny byggnad eller bygga till behöver

Läs mer

Organisationsnummer Organisationsnummer Organisationsnummer Organisationsnummer

Organisationsnummer Organisationsnummer Organisationsnummer Organisationsnummer Byggherrens förslag på kontrollplan enligt 10 kap. 6 i plan och bygglagen (2010:900) för ärenden utan krav på certifierad kontrollansvarig och tekniskt samråd Upprättad datum:.... Senaste revidering datum:...

Läs mer

Att beställa byggnadsarbeten. Kursledare. Kursinnehåll Peder Halling Per Lilliehorn

Att beställa byggnadsarbeten. Kursledare. Kursinnehåll Peder Halling Per Lilliehorn Att beställa byggnadsarbeten Kursledare Peder Halling Per Lilliehorn Peder.halling@bostadsratterna.se per.lilliehorn@bostadsratterna.se Kursinnehåll De olika stegen i projektet Planering och förberedelser

Läs mer

IDAG. Handläggande under byggtid Besiktning Repetition. 15 januari 2015 Sara Bäckström 2

IDAG. Handläggande under byggtid Besiktning Repetition. 15 januari 2015 Sara Bäckström 2 IDAG Handläggande under byggtid Besiktning Repetition 15 januari 2015 Sara Bäckström 2 Byggherrens handläggning under byggtid Viktigt med kommunikation!!! God projektstyrning Effektiv organisation-beror

Läs mer

Eurokoder inledning. Eurocode Software AB

Eurokoder inledning. Eurocode Software AB Eurokoder inledning Eurocode Software AB Eurokoder/Eurocodes Eurokoder (engelska: Eurocodes) är Europagemensamma dimensioneringsregler för byggnadskonstruktion. Dessa får nu i Sverige användas parallellt

Läs mer

omfattar byggnader, kontor, bostäder, andra hus, industrianläggningar vägar, broar, järnvägar.

omfattar byggnader, kontor, bostäder, andra hus, industrianläggningar vägar, broar, järnvägar. Entreprenad Vad menas med entreprenad? åtagande av ett företag (entreprenören), till ett i förväg uppgjort pris, att för beställare utföra visst större arbete eller leverans, särskilt avseende byggnad

Läs mer

REMISS SOU 2008: 68 BYGG HELT ENKELT

REMISS SOU 2008: 68 BYGG HELT ENKELT Vår ref Verksamhetsutskottet för Miljö, teknik och kvalitet Per Lilliehorn Miljödepartementet 103 33 Stockholm Er ref REMISS SOU 2008: 68 BYGG HELT ENKELT Detta remissvar har behandlats på Byggherrarnas

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson BFS 2011:19 Boverkets föreskrifter och allmänna råd om typgodkännande och tillverkningskontroll; Utkom från trycket den 26 april 2011 beslutade den

Läs mer

Hur hanterar vi CEmärkta. Lahja Rydberg Forssbeck

Hur hanterar vi CEmärkta. Lahja Rydberg Forssbeck Hur hanterar vi CEmärkta produkter Lahja Rydberg Forssbeck Disposition Byggproduktförordningen Boverkets föreskrifter och Trafikverkets föreskrifter Vårt sätt att kravställa produktkrav i AMA-världen Produktstandard

Läs mer

Information om elektronisk personalliggare i byggbranschen

Information om elektronisk personalliggare i byggbranschen Information om elektronisk personalliggare i byggbranschen Conny Svensson, Kjell Sjöblom och Anders Ericson Solna 30 november 2015 Dagens agenda Bakgrund Viktiga begrepp Innan byggstart Under bygget Skatteverkets

Läs mer

Inköp av stålentreprenader baserat på SS- EN 1090

Inköp av stålentreprenader baserat på SS- EN 1090 Inköp av stålentreprenader baserat på SS- EN 1090 SBUF- projekt 12861 Projektnummer: 13007 Kund: Peab/SBUF ProDevelopment i Sverige AB Written by: OL Storgatan 9 2014-04-18 972 38 Luleå www.prodevelopment.se

Läs mer

Konsekvensutredning REMISS

Konsekvensutredning REMISS Konsekvensutredning Revidering av avsnitten 1, 2, 4 och 5 i Boverkets byggregler (BFS 1993:57) med ändringar t.o.m. BFS 2008:20, BBR 16 med avseende på arbetet med BKR/EKS (enligt Förordning 2007:1244

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om säkerhet i vägtunnlar

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om säkerhet i vägtunnlar Konsekvensutredning 1 (5) Datum Dnr Handläggare Åke Larsson Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafik och infrastruktur Sektion vägtrafik Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om säkerhet

Läs mer

Utdrag ur konsekvensutredning EKS 11 - kap 1.1.2

Utdrag ur konsekvensutredning EKS 11 - kap 1.1.2 Utdrag ur konsekvensutredning EKS 11 - kap 1.1.2 i Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:10) om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder) Utdrag ut konsekvensutredning EKS

Läs mer

Rollfördelningen under byggprocessen

Rollfördelningen under byggprocessen Carl-Magnus Oredsson Tf enhetschef enheten för styrmedel och fastighetsekonomi carl-magnus.oredsson@boverket.se Byggherrens ansvar för kontrollen av genomförandet PBL 10 kap 5 Byggherren ska se till att

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Yvonne Svensson

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Yvonne Svensson BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Yvonne Svensson BFS 2012:5 Boverkets föreskrifter om ändring av verkets föreskrifter och allmänna råd (2011:19) om typgodkännande och tillverkningskontroll; Utkom

Läs mer

ÖP DP BL (Genomförande)

ÖP DP BL (Genomförande) Nyheter i Plan- och bygglag Lagen börjar gälla från 2 maj 2011. ÖP DP BL (Genomförande) Slutbesked ANSÖKAN OM LOV Besked till bygglovansökande ska lämnas inom tio veckor. Redan i bygglov ska en bedömning

Läs mer

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist Ny plan- och bygglagstiftning Anders Larsson, jurist Ny plan- och bygglagstiftning träder i kraft 2 maj Gamla lagstiftningen Nya lagstiftningen PBL 1987:10 + BVL 1994:847 PBF 1987:383 + BVF 1994:1215 +

Läs mer

Kontrollansvarigas uppföljning av bärförmåga

Kontrollansvarigas uppföljning av bärförmåga Kontrollansvarigas uppföljning av bärförmåga Civ. Ingenjör Sofie Nilsson, Stockholm KA nivå K Lead Auditor A3 Cert ordf KARF Vad gör KA upprättar förslag till kontrollplan ger råd om inventering för rivning

Läs mer

VAD ÄR KONTROLLENS ROLL?

VAD ÄR KONTROLLENS ROLL? VAD ÄR KONTROLLENS ROLL? Lars Olsson Geostatistik AB Håkan Stille Stille Geokonsult AB 14-04-01 Kontroller 1 Hur definieras kontroll? riskbehandling process för att förändra risker SS-ISO 31000:2009 Kontroll

Läs mer

NYTT REGELVERK FÖR BÄRVERK STÅLKONSTRUKTIONER 2013-04-21

NYTT REGELVERK FÖR BÄRVERK STÅLKONSTRUKTIONER 2013-04-21 NYTT REGELVERK FÖR BÄRVERK STÅLKONSTRUKTIONER 1 NYTT REGELVERK STÅLKONSTRUKTIONER REGELVERKET INNEHÅLLER TVÅ TYPER AV REGLER DIMENSIONERINGSREGLER EN 1990 EN 1999 (Eurokoder) BOVERKETS FÖRESKRIFTER OCH

Läs mer

Anteckningar från Byggherrdagen 4 april 2019

Anteckningar från Byggherrdagen 4 april 2019 Anteckningar från Byggherrdagen 4 april 2019 Inledning, Moderatorn Tommy Lenberg Avstamp i Boverkets senaste rapport 2018, den tredje efter Skärpning gubbar och Sega Gubbar Fel, brister och skador i byggsektorn

Läs mer

ALLMÄNT RÄTTSFALLSANALYS Litteraturen. Uppgiften

ALLMÄNT RÄTTSFALLSANALYS Litteraturen. Uppgiften Litteraturen L O Liman m. fl. Entreprenad och konsulträtt, 9 uppl. H. Lindelöw m.fl. Industriellt husbyggande N. Arvidsson & P. Samuelsson, Entreprenadavtal mellan näringsidkare och konsument, Work in

Läs mer

Frågor och svar. Här hittar du några frågor och svar om nyheterna i den nya plan- och bygglagen.

Frågor och svar. Här hittar du några frågor och svar om nyheterna i den nya plan- och bygglagen. Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01 Frågor och svar Här hittar du några frågor och svar om nyheterna i den nya plan- och bygglagen. Blir det några ändringar kring byggherrens ansvar?...

Läs mer

TEKNISK RIKTLINJE TR utg 1

TEKNISK RIKTLINJE TR utg 1 SvK4005, v4.0, 2016-04-27 ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE VÅR BETECKNING HM TR 13-02-02 DATUM SAMRÅD 2016-09-13 N, A, F, S, K, H TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA 1 TD FASTSTÄLLD Arbetsmiljökrav Totalentreprenad Uppdragstagare

Läs mer

Arbetsmiljökrav - Totalentreprenad

Arbetsmiljökrav - Totalentreprenad SVENSKA KRAFTNÄT ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE GSH VAR BETECKNING TR.13-02-02 DATUM 2019-04-30 Jhi/KlÄxlL. GF, GI, GS,m, NL, NP, NS, NT, SD, SK TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA 2 FASTSTÄLLD Arbetsmiljökrav - Totalentreprenad

Läs mer

Konsekvensutredning Boverkets allmänna råd om den kontrollansvariges självständiga ställning

Konsekvensutredning Boverkets allmänna råd om den kontrollansvariges självständiga ställning Konsekvensutredning Boverkets allmänna råd om den kontrollansvariges självständiga ställning Boverket juni 2012 Titel: Konsekvensutredning Boverkets allmänna råd om den kontrollansvariges självständiga

Läs mer

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M OCH BYGGLAGEN PBF M M Hammurabi, ca 2000 f kr. 229 Om en byggmästare bygger ett hus som faller samman och dödar ägaren så ska byggmästaren avrättas. 230 Om ägarens son dödas så ska byggmästarens son dödas

Läs mer

Kap. 6: Allmänna laster Termisk och mekanisk verkan av brand. Bakgrund. Allmänt 2006-01-23

Kap. 6: Allmänna laster Termisk och mekanisk verkan av brand. Bakgrund. Allmänt 2006-01-23 2006-01-23 Boverkets föreskrifter om ändring av verkets regler om tillämpningen av europeiska beräkningsstandarder, (föreskrifter och allmänna råd), BFS 2006:xx, EBS 3 Konsekvensanalys enligt Verksförordningen

Läs mer

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M Hammurabi, ca 2000 f kr. 229 Om en byggmästare bygger ett hus som faller samman och dödar ägaren så ska byggmästaren avrättas. 230 Om ägarens son dödas så ska byggmästarens

Läs mer

ör geokonstruktioner, dit bland annat grundläggningen av en bro räknas, har Vägverket och

ör geokonstruktioner, dit bland annat grundläggningen av en bro räknas, har Vägverket och foto: vägverket MATS KARLSSON Vägverket, Jönköping. Enhetschef Anläggning. Avdelning Teknik och miljö. Nytt tekniskt regelverk för broar och geokonstruktioner JAN HÅKANSSON Vägverket, Jönköping. Chef Verksamhetsstyrning,

Läs mer

Robert Ronnebrant (Ebbe Rosell) Hösten 2009

Robert Ronnebrant (Ebbe Rosell) Hösten 2009 Vad är krav och vad är råd? Robert Ronnebrant (Ebbe Rosell) Hösten 2009 VVFS TK IFS IFS Väg Intern föreskrift TK Tekniska krav TBT Teknisk beskrivningstext Ett nytt tekniskt regelverk i en ny regelverks-

Läs mer

KONTROLLPLAN PBL. Fastighetsbeteckning Kv Aklejan 1-2, Örebro Brf Jasminen Inglasning av balkonger Upprättad av: Lisbeth Wilhelmsson

KONTROLLPLAN PBL. Fastighetsbeteckning Kv Aklejan 1-2, Örebro Brf Jasminen Inglasning av balkonger Upprättad av: Lisbeth Wilhelmsson KONTROLLPLAN PBL Fastighetsbeteckning Kv Aklejan 1-2, Brf Jasminen Inglasning av balkonger 2016-09-13 Upprättad av: Lisbeth Wilhelmsson KONTROLLPLAN PBL Diarienr/Ärendenr: SHBG 2016-000821 Kontrollplan

Läs mer

för fuktsäker byggprocess

för fuktsäker byggprocess Väderskydd betonas i ByggaF, liksom i AMA AF 07 under AFH.51 Skydd av arbete: Arbete får inte utan betryggande skyddsåtgärder bedrivas under väder som kan orsaka skada. ByggaF Metod för fuktsäker byggprocess

Läs mer

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M 1 Lagar, förordningar m m Källa: God inomhusmiljö- en handbok för fastighetsägare : 2 Lagar, förordningar, föreskrifter, ex Miljöbalken (1998:808) Avfallsförordningen NVFS =

Läs mer

Konsekvensutredning Boverkets allmänna råd om rivningsavfall

Konsekvensutredning Boverkets allmänna råd om rivningsavfall Konsekvensutredning Boverkets allmänna råd om rivningsavfall Boverket september 2013 Titel: Konsekvensutredning Boverkets allmänna råd om rivningsavfall Utgivare: Boverket september 2013 Dnr: 1255-369/2013

Läs mer

Tillhör myndighetsnämndens beslut

Tillhör myndighetsnämndens beslut Datum 1 (9) Tillhör myndighetsnämndens beslut 2011-06-09 187. Myndighetsnämndens beslut om delegering Med stöd av 6 kap 33 och 34 kommunallagen samt 12 kap 6 plan- och bygglagen (PBL) beslutar myndighetsnämnden

Läs mer

Entreprenadjuridik och avtal. Construction Management

Entreprenadjuridik och avtal. Construction Management Entreprenadjuridik och avtal Standardavtal Avtal AB04 Utförandeentreprenad ABT06 Totalentreprenad ABK09 Konsultupphandling ABM07 Materialupphandling ABU07 Upphandling av underentreprenörer ABS09 Småhusentreprenader

Läs mer

Konsekvensutredning för BBR 17

Konsekvensutredning för BBR 17 Konsekvensutredning för BBR 17 Revidering av avsnitten 1, 2, 4 och 5 i Boverkets byggregler (BFS 1993:57) med ändringar t.o.m. BFS 2008:20, BBR 16 med avseende på arbetet med BKR/EKS (Inkl. beaktade remissynpunkter.

Läs mer

Välkommen till webbsändning om nyheter i plan- och bygglagstiftningen

Välkommen till webbsändning om nyheter i plan- och bygglagstiftningen Välkommen till webbsändning om nyheter i plan- och bygglagstiftningen Bakgrund Prop.2013/14:59 Fler bostäder åt unga och studenter Ändringar i Plan- och bygglagen, PBL (SFS 2014:224) Beslutades i riksdagen

Läs mer

En ny plan- och byggförordning

En ny plan- och byggförordning En ny plan- och byggförordning Camilla Adolfsson Sara Benjamin PBL-kommitténs bet. Får jag lov (SOU 2005:77) Regeringens prop. Ett första steg för en enklare plan- och bygglag (prop. 2006/07:122) Andra

Läs mer

Information om Byggprocessen i Sverige & Konsultupphandling

Information om Byggprocessen i Sverige & Konsultupphandling Information om Byggprocessen i Sverige & Konsultupphandling Syfte Den här presentationen syftar till att ge en övergripande bild av den juridiska ramen som reglerar byggprocessen i Sverige. Från lag till

Läs mer

Vem är ansvarig för vad inom bygg- och anläggning?

Vem är ansvarig för vad inom bygg- och anläggning? Vem är ansvarig för vad inom bygg- och anläggning? Den här broschyren vänder sig till dig som har ett arbetsmiljöansvar inom bygg- och anläggning. Här kan du läsa om vad som behöver göras under olika skeden

Läs mer

Förslag: Vägledning och underlag för hantering av energifrågan i byggprocessen enligt PBL

Förslag: Vägledning och underlag för hantering av energifrågan i byggprocessen enligt PBL Förslag: Vägledning och underlag för hantering av energifrågan i byggprocessen enligt PBL I figurerna nedan visas övergripande förslag på hur energifrågan kan hanteras i byggprocessen och hur ansvarsfördelningen

Läs mer

Kontrollplaner i praktiken

Kontrollplaner i praktiken Kontrollplaner i praktiken Civ. Ingenjör Sofie Nilsson, Stockholm KA nivå K Lead Auditor A3 Cert ordf KARF Verifiering och validering faller på leverantören ISO-standard CPR Byggproduktförordningen Avtalsmallar

Läs mer

Kontrollplan enligt PBL 2010

Kontrollplan enligt PBL 2010 Kontrollplan enligt PBL 2010 Kontrollplanens ändamål På ett ändamålsenligt sätt säkerställa att kraven som avses i 8 kap. 4, 13, 17, 18 uppfylls. Kontrollplanens styrning Säkerställandet sker genom 1.

Läs mer

Supplement ABK 09. Stockholm

Supplement ABK 09. Stockholm Stockholm 2019-03-13 Supplement ABK 09 FÖR CM-TJÄNSTER Supplement till ABK 09 för upphandling av konsulttjänster för ledning och samordning av delad entreprenad, eller Construction Management tjänster.

Läs mer

Kontrollplan enligt plan- och bygglagen 10:6

Kontrollplan enligt plan- och bygglagen 10:6 Kontrollplan enligt plan- och bygglagen 10:6 1. Orientering Projekt: Tillbyggnad av fritidshus Byggherre: Helena och Björn Tegeberg Fastighetsbeteckning: Haninge Fåglarö 1:39 Diarienr/bygglov: Bränningevägen

Läs mer

REMISS OM EN NY PLAN- OCH BYGGLAG M2009/2171/R

REMISS OM EN NY PLAN- OCH BYGGLAG M2009/2171/R Vår ref Verksamhetsutskottet för Miljö, Teknik och Kvalitet Per Lilliehorn Miljödepartementet 103 33 Stockholm Er ref REMISS OM EN NY PLAN- OCH BYGGLAG M2009/2171/R Byggherrarna är en intresseförening

Läs mer

Personalliggare i byggbranschen. Conny Svensson, Nationell Samordnare

Personalliggare i byggbranschen. Conny Svensson, Nationell Samordnare Personalliggare i byggbranschen Conny Svensson, Nationell Samordnare Ny lagstiftning från 1 januari 2016 Krav på att föra elektronisk personalliggare införs i byggbranschen Syfte motverka förekomsten av

Läs mer

Arbetsmiljörutiner i byggprojekt

Arbetsmiljörutiner i byggprojekt www.byggledarskap.se Arbetsmiljörutiner i byggprojekt 1(5) Arbetsmiljörutiner i byggprojekt Arbetsmiljöarbetet i ett byggprojekt styrs via lagstiftning och de arbetsmiljöregler som tas fram av Arbetsmiljöverket.

Läs mer

Boverket Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende

Boverket Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Boverket Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Datum 2015-03-23 Diarienummer 848/2015 1(5) Värmdö kommun 134 81 Gustavsben Kommentarer till Värmdö kommuns riktlinjer för reningsverk respektive

Läs mer

Eurokoder, vad behöver ni på kommunen veta?

Eurokoder, vad behöver ni på kommunen veta? Eurokoder, vad behöver ni på kommunen veta? FSBI s informations-och utbildningsdagar 2012 i Gävle J-O Nylander 1 Varför EUROKODER? 2 Europasamarbetet på byggområdet Byggproduktförordningen( CPR) Ersätter

Läs mer

Instruktioner för att använda mallen för kontrollplan enligt PBL

Instruktioner för att använda mallen för kontrollplan enligt PBL 1 Instruktioner för att använda mallen för plan enligt PBL Mallen är utformad för att kunna användas för ingrepp i bärande konstruktion. Kontrollplanen ska anpassas efter det aktuella projektet. Det kan

Läs mer

Certifiering av stålbyggnadskonstruktörer

Certifiering av stålbyggnadskonstruktörer Certifiering av stålbyggnadskonstruktörer Professor Bernt Johansson 1 Certifierad stålbyggnadskonstruktör (CSK) Varför? Hur? När? 2 England Institution of Structural Engineers har rätt att certifiera konstruktörer.

Läs mer

Kontrollmoment Kontrollant Kontrollmetod Kontrolleras mot Kontroll utförd Anmärkningar. Ritning med ritningsnr BBR 3:1422 BBR 3:146 BBR 3:311

Kontrollmoment Kontrollant Kontrollmetod Kontrolleras mot Kontroll utförd Anmärkningar. Ritning med ritningsnr BBR 3:1422 BBR 3:146 BBR 3:311 Beskrivning Välj de kontrollpunkter som passar i ditt projekt. Detta dokument är anpassat för att hjälpa dig som planerar att utföra en enklare åtgärd utan en kontrollansvarig. En enklare åtgärd kan vara

Läs mer

Personalliggare i byggbranschen. Frågor och svar - sammanställning av information från Skatteverket, SKL och ID 06. April 2016

Personalliggare i byggbranschen. Frågor och svar - sammanställning av information från Skatteverket, SKL och ID 06. April 2016 Personalliggare i byggbranschen Frågor och svar - sammanställning av information från Skatteverket, SKL och ID 06 April 2016 Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 2 Information i Fastighetsägarnas faktablad...

Läs mer

Svarsfil till remiss EKS 10, dnr 1201-3472/2014

Svarsfil till remiss EKS 10, dnr 1201-3472/2014 Svarsfil till remiss EKS 10, Svar mailas till stina.jonfjard@boverket.se Datum 2015-05-29 Remisslämnare Mekaniska Verkstädernas Riksförbund Organisation Mekaniska Verkstädernas Riksförbund Kontaktperson

Läs mer

Kan ett tekniskt regelverk bidra till att utveckla anläggningsbranschen? Ebbe Rosell CIR-dagen 2010

Kan ett tekniskt regelverk bidra till att utveckla anläggningsbranschen? Ebbe Rosell CIR-dagen 2010 Kan ett tekniskt regelverk bidra till att utveckla anläggningsbranschen? Ebbe Rosell CIR-dagen 2010 Utveckling i form av Ny teknik Effektivisering 2 Några ledord Tydlighet Tydlig struktur Tydliga texter

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-03-28 Närvarande: f.d. regeringsrådet Bengt-Åke Nilsson, regeringsrådet Stefan Ersson och justitierådet Lars Dahllöf. Ett utvidgat miljöansvar Enligt

Läs mer

Energikrav 09. Svebyprogrammet. Projektrapport 2009-04-24

Energikrav 09. Svebyprogrammet. Projektrapport 2009-04-24 Energikrav 09 Svebyprogrammet Projektrapport 2009-04-24 Förord I det delprojekt inom Sveby som här redovisas har syftet varit att utreda om förändringar i lagstiftning, BBR, angående krav på energihushållning

Läs mer

Byggproduktion inledning

Byggproduktion inledning Byggproduktion inledning Byggproduktion historisk tillbakablick Tiden före 1850 Skråverksamhet från bondesamhället Fortifikationsingenjörer/arkitekterförsvarsanläggningar och statliga anläggningarmilitärteknologi

Läs mer

BBR 2012 och nya PBL. Nya krav på byggherren.

BBR 2012 och nya PBL. Nya krav på byggherren. BBR 2012 och nya PBL. Nya krav på byggherren. 1 Inledning 2 Allmänna regler för byggande 3 Tillgänglighet, bostadsutformning, rumshöjd och driftsutrymmen 4 Bärförmåga, stadga och beständighet 5 Brandskydd

Läs mer

Kontrollansvariga och deras uppgifter

Kontrollansvariga och deras uppgifter Kontrollansvariga och deras uppgifter Kontrollansvarig är ett nytt begrepp i plan- och bygglagen som har ersatt begreppet kvalitetsansvarig. Den kontrollansvarige har fått utökade arbetsuppgifter vilket

Läs mer

Onninen Presentation Juridik, del II. Håkan Hagström

Onninen Presentation Juridik, del II. Håkan Hagström Onninen 1-2-3 Presentation Juridik, del II Håkan Hagström 1 Konsumenttjänstlagen Tjänst i form av arbete på en vara samt på fast egendom och på byggnader och andra anläggningar på mark eller i vatten inklusive

Läs mer