Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet"

Transkript

1 Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet Minnesanteckningar 31 augusti 2017 Närvarande: Politiker: Kommunchefer: Övriga: Ann-Marie Fagerström Anette Strömblad Helena Nilsson Lars Rosander Annette Andersson Charlotte G Brynielsson Stihna Johansson-Evertsson Carolina Leijonram Camilla Freedeke Bertil Dahl Anders Björlin Matilda Svensson Roger Holmberg Fredrik Johansson Carina Lindgren Henrik Yngvesson Anders Johansson Lars Borgemo Anders Johansson Ana Emilia Klasson Andreas Erlandsson Peo Fahlström Ingemar Lennartsson Joachim Ivarsson Henrik Nilsson Bokor Malin Gruvhagen Helen Nilsson Tomas Kronståhl Carina Widstrand Karin Månsson Cilla Ilhammar Tomas Kronståhl och Charlotte G Brynielsson hälsade välkommen och inledde mötet med en kort introduktion till dagens tema. Kommunalrådet Christina Davidsson hälsade välkommen till Nybro kommun och visade ett trevligt bildspel som visade delar av kommunens verksamhet. Arbetsförmedlingen Carina Lindgen och Lars Borgemo, Arbetsförmedlingen Carina Lindgren, som är chef på Arbetsförmedlingen i södra Kalmar län, inledde sin föredragning med att berätta om statens styrning av myndigheten och vilka möjligheter och hinder detta innebär. Hon fortsatte också med prognoserna för arbetsmarknaden och med särskilt fokus på vilka utmaningar vi har i Kalmar län.

2 Se bifogade bilder. Nuläget i länet Vi har en högkonjunktur och fler vågar anställa, dock är det ändå så att vi kommer att se arbetslösheten öka under kommande år eftersom fler nyanlända kommer ut som arbetssökande. Privata sektorn är jämförelsevis med riket inte så stor i länet och det är industri och handel som är de starkaste sektorerna. Inom dessa har det skett och sker en omställning i form av digitalisering av arbetsuppgifter och nya sätt att nå kunder. Detta får i sin tur effekter på efterfrågan av arbetskraft och behov av nya kompetenser. Byggbranschen är fortsatt stark medan jord och skogsbruk är oförändrat. I offentlig sektor däremot har vi större behov av arbetskraft i vårt län än i jämförelse med riket. Tre viktiga utmaningar 1. Matcha till arbete via utbildning 2. Utrikesföddas etablering på arbetsmarknaden 3. Motverka långa tider utan arbete När det gäller hinder för utrikesföddas inträde på arbetsmarknaden så lyfts avsaknad av svenska språket samt att en del av den gruppen faktiskt inte heller kan läsa och skriva. De har därmed högre risk att hamna i långtidsarbetslöshet. Det finns dock verktyg i verktygslådan enligt AF men vi måste bli bättre på att samverka och att använda dessa. Exempel på detta är; Studiestartsstödet individer med låg utbildningsnivå. Möjlighet till 50 veckors studier med en ersättning på 9500 kronor som inte behöver betalas tillbaka. Yrkesvux och Yrkes-SFI finns i länet och här borde vi kunna koppla detta bättre till vårdsektorn, som har den största generationsväxlingen framför sig. De största utmaningarna just nu Fler personer ut i arbetslivet och egen försörjning Kommunala sektorns kompetensförsörjning Arbetet med lokal och regional utveckling Nybro kommun och AF har slutit en arbetsmarknadspolitisk överenskommelse Den styrs av en central ledningsgrupp i kommunen, uppdateras en gång per år och ger en tydlig struktur på arbetet. Kompetensplattformen Ana Emilia Klasson och Peo Fahlström, Regionförbundet Kompetensförsörjning Vad har vi gjort? OECD har kartlagt nuläget i länet. Ett antal presidiekonferenser för lärande och kompetensförsörjning har hållits i länet. Information har spridits om bland annat valideringssystemet och aktuell statistik.

3 Dialogforum har hållits med representanter för olika branscher och organisationer exempelvis teknikcollege, vård/omsorgscollege och branschråd trä. Pågående inom utbildning YH-utbildning - samordning, dialog näringsliv/offentlig sektor och YH-anordnare - årshjul med möten - samverkan inför ansökningar - fortbildning Det är inte hållbart att vi fortsatt misslyckas med att få hem YH-utbildningar. Vi måste tillsammans få fram bättre underlag till ansökningarna med en tydligare koppling till näringslivet. Fortbildning för ansökningsskrivande har efterfrågats. Kanske ska vi ha en gemensam eller kanske två organisationer i länet en i norr och en i söder där ansökningar samordnas och görs gemensamt? Decentralisering av lärarutbildningar Regionförbundet, Campus i Småland och Högskolecentrum Nova i Oskarshamn för dialog med Linnéuniversitetet, Linköpings universitet, University i Jönköping samt Uppsala universitet för att hitta samverkansformer för att erbjuda förskollärarutbildning på fler orter än idag. Förhoppningen är att hitta en lösning. Elevhälsa arbetsgrupp skola & länsgemensam ledning (Landsting och socialtjänst) Internationalisering i skolan projekt för ökat internationellt utbyte i sex kommuner i norra länet, personal, elever Mindset - Samarbete Mönsterås kommun Challenging Learning (bemötande, feedback, dialog, motivation) Motivation leder till framgång - Tar vid där Plug In slutar. Ska minska avhoppen och öka genomströmningen i gymnasieskolan. - 6 delprojekt, 9 kommuner plus Nka (Nationellt kompetenscentrum anhöriga). - ESF-stöd, 22 miljoner under tre år (1 sep aug 2020). Vad händer nu? Handlingsprogram för kompetensplattformen ska tas fram kopplat till RUS, där ju kompetensförsörjning är ett horisontellt perspektiv. Nationella riktlinjerna för det regionala kompetensförsörjningsarbetet pekar på att plattformarna ska samla följande politikområden; Näringslivspolitiken Utbildningspolitiken Arbetsmarknadspolitiken Regionala tillväxtpolitiken Syftet är att skapa samsyn på lokal, regional och nationell nivå om vad som bör ingå i grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete.

4 Uppdraget kommer handla om att konkreta insatser och aktiviteter ska tas fram. Arbetsförmedlingen och kommunerna har en viktig del i framtagandet av handlingsprogrammet. Ett dilemma är att arbetet med kompetensplattformarna ser så olika ut i landet. Förslag på riktlinjer Helena Nilsson, Regionförbundet Regionalt utvecklingsansvariga aktörer ska: 1. Utifrån strategiskt viktiga styrkeområden och prioriteringar gjorda i regionala utvecklingsstrategier kartlägga, synliggöra och prognostisera privat och offentlig sektors behov av kompetens på kort och lång sikt. 2. Utifrån kort- och långsiktiga kompetensförsörjningsbehov tillsammans med relevanta företrädare från arbetsgivare, alla delar av utbildningssystemet samt relevanta myndigheter och organisationer fastställa målsättningar, samordna och organisera det regionala kompetensförsörjningsarbetet. - jämställdhets- och mångfaldsperspektiven ska beaktas. - avstämningar ska göras med Länsstyrelsernas uppdrag att verka för beredskap och kapacitet för mottagande av nyanlända samt Arbetsförmedlingen i arbete med etableringsuppdraget. 3. Stödja och driva på operativa och strategiska insatser. Viktiga områden är att: åstadkomma samverkan kring utbudet av utbildningar. åstadkomma samverkan kring validering. medverka i planeringen av utbudet för regionalt yrkesinriktad vuxenutbildning. sprida kunskap och föra dialog om kompetensförsörjning och dess nationella, regionala och lokala utmaningar samt säkerställa att det finns ett kompetensförsörjningsperspektiv i strategiskt viktiga dokument. 4. I enlighet med villkorsbeslut/regleringsbrev redovisa de fastställda målsättningarna och måluppfyllelsen av dessa. Vidare ska en beskrivning av hur arbetet organiserats och genomförts lämnas. Diskussion Uppdraget kring kompetensförsörjningen kommer att bli alltmer betydelsefullt och det är viktigt att vi får mandat att driva frågan regionalt. Hur ska det regionala uppdraget se ut? Att samla in data är en sak, men vad gör vi med det sedan? Potentialen finns bland annat hos nyanlända. De behöver dock lära sig svenska först. Att öka andelen som klarar SFI blir viktigt.

5 Det är viktigt att komma ihåg att mycket av det vi gör är lyckat och bra i länet. Vi kan alltid bli bättre, men mycket är bra. Vi ska dock arbeta för att försöka lyckas med dem vi inte lyckas med idag. Matchningen på arbetsmarknaden är en utmaning. Arbetsmarknadsenheterna har arbetat länge med dessa frågor och arbetsförmedlingen är med i arbetet. Potentiella arbetsgivare uppvisar i vissa fall ett visst motstånd då de uppger att de inte har tid att ta hand om de nya. Facket trycker på om handledare i arbetslivet, men arbetsgivarna menar att tid inte finns för detta. Bostadsförsörjningen och medföljandejobb är andra utmaningar som vi måste ta tag i. Samverkan leder till arbete - ny ESF-ansökan 2017 En möjlig väg framåt för att öka samverkan kring arbetsmarknad och etablering i vårt län är den ESF-ansökan som Regionförbundet, tillsammans med 8 kommuner, Samordningsförbundet, Företagarna, Arbetsförmedlingen och Linnéuniversitetet gick in med i juni; Samverkan leder till arbete. Ansökan fokuserar på; - Insatser som stärker kvinnor och män som befinner sig utanför arbetsmarknaden - Genom ökad regional samverkan och samordning mellan arbetsmarknadens parter skapa nya förutsättningar och mer effektiva verktyg och metoder för vägen ut till arbetsmarknad och studier. - Med utgångspunkt och starkt fokus på lokala verkstäder för utveckling Projektet omsluter 21 miljoner och besked kommer i oktober med eventuell projektstart 15 november januari Förmiddagens kommunstrategiska överläggning slutade i ett antal frågeställningar; En diskussion om hur vi på bästa sätt kan erbjuda fler nyanlända utbildning i svenska språket på flera olika sätt, platser och tider än traditionell SFI efterlyses. Hur får vi till större och mer flexibelt utbud av undervisning i svenska språket och vem tar i frågan? Finns det samordnings- och samverkansvinster i länet, mellan kommuner? Hur använder vi statsbidragen på bästa sätt? Hur får vi ut fler människor i extratjänster och på praktikplatser? Hur samverkar och samordnar vi oss för att få till fler YH-utbildningar till länet? Ambitioner finns hos alla parter, men hur ska det gå till? Vem ger, och vem har eller får, mandatet att arbeta vidare och driva de frågor som lyfts idag? Noterat av Cilla Ilhammar, cir@rfkl.se,

Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet

Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet Minnesanteckningar 11 december 2015 Närvarande: PKN Ann-Marie Fagerström Lars Rosander Stihna Johansson Evertsson Dzenita Abaza Bertil Dahl

Läs mer

Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet

Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet Minnesanteckningar 5 november 2015 Närvarande: PKN Ilko Corkovic Ann-Marie Fagerström Lars Rosander Jonas Erlandsson Dzenita Abaza Bertil Dahl

Läs mer

Handlingsplan för regionalt kompetensförsörjningsarbete 2018

Handlingsplan för regionalt kompetensförsörjningsarbete 2018 Handlingsplan för regionalt kompetensförsörjningsarbete 2018 Titel Handlingsplan för regionalt kompetensförsörjningsarbete 2018 Omslagsbild: Författare: Kontaktperson: Lieselotte Van Der Meijs Kristin

Läs mer

Slutrapport. Förslag på riktlinjer för regionalt kompetensförsörjningsarbete N2016/06500/RTS Dnr Ä

Slutrapport. Förslag på riktlinjer för regionalt kompetensförsörjningsarbete N2016/06500/RTS Dnr Ä Slutrapport Förslag på riktlinjer för regionalt kompetensförsörjningsarbete N2016/06500/RTS 2017-06-15 Dnr 1.2.2-Ä2016-1659 Förslag på riktlinjer för regionalt kompetensförsörjningsarbete N2016/06500/RTS

Läs mer

ÖVERENSKOMMELSE OM SAMARBETE mellan Region Västernorrland och Arbetsförmedlingen

ÖVERENSKOMMELSE OM SAMARBETE mellan Region Västernorrland och Arbetsförmedlingen DATUM Sida 1 (5) Dnr Region Västernorrland 18RS726 Dnr Arbetsförmedlingen Af-2018/0006 9811 ÖVERENSKOMMELSE OM SAMARBETE mellan Region Västernorrland och Arbetsförmedlingen Bakgrund Under juni 2017 träffade

Läs mer

Sammanträde med Primärkommunala nämnden 5 maj

Sammanträde med Primärkommunala nämnden 5 maj 2017-04-20 Primärkommunala nämnden Kallelse till Sammanträde med Primärkommunala nämnden 5 maj Primärkommunala nämndens ledamöter kallas till sammanträde enligt följande. Tid: Plats: kl 08.30-12.00 ca

Läs mer

Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland?

Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland? Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland? Kompetensförsörjning med hjälp av utrikesfödda Det råder fortsatt problem med etablering på arbetsmarknaden samtidigt som arbetsmarknaden

Läs mer

Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete

Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete Datum Dnr 2018-03-13 18 030 Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete Sammanfattning I villkorsbeslutet för 2018 erbjuder Näringsdepartementet regionalt utvecklingsansvarig

Läs mer

Regional överenskommelse samverkan Arbetsförmedlingen och Umeåregionens kommuner

Regional överenskommelse samverkan Arbetsförmedlingen och Umeåregionens kommuner sid 1 av 6 Regional överenskommelse samverkan Arbetsförmedlingen och Umeåregionens kommuner 2018 2020 Övergripande samverkan och organisatoriskt gemensamt handlande för att säkerställa en välfungerande

Läs mer

Integration & tillväxt. Välkommen!

Integration & tillväxt. Välkommen! Integration & tillväxt Välkommen! Dagens program Framtid Dåtid Förmiddag Projekt Kompetensplattform BD Eftermiddag Integration & tillväxt Nutid Projekt Kompetensplattform Norrbotten Bakgrund Innehåll Resultat

Läs mer

Strategisk Samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet

Strategisk Samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet Strategisk Samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet Minnesanteckningar 2 september 2015 Närvarande: PKN Ann-Marie Fagerström Lars Rosander Stihna J Evertsson Roger Holmberg Bertil Dahl Henrik

Läs mer

Processen Kartläggning Dialog, april juni Kommunchefer, 20 maj RUS kompetensplattformar RUS kompetensplattformar Loka internat 2-3 september

Processen Kartläggning Dialog, april juni Kommunchefer, 20 maj RUS kompetensplattformar RUS kompetensplattformar Loka internat 2-3 september Processen Kartläggning av aktörer/etablerade samverkansformer/branscher/utbildningsanordnare Dialog, april juni Dialogmötena i syfte att diskutera vilka behov och frågor nuvarande plattformar tar hand

Läs mer

Bilaga 1 DUA-nyanlända Bakgrund och ambition

Bilaga 1 DUA-nyanlända Bakgrund och ambition Af 00008_1.0_(2015-12-10, AF2000) Bilaga 1 DUA-nyanlända Bakgrund och ambition Version 1.0 Fotograf: Werner Nystrand 1 Innehåll 1 Inledning... 2 1.1 Bakgrund till överenskommelsens innehåll... 2 1.2 Målgrupper

Läs mer

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår Välkommen, dagens program mm Utvecklingssatsningen så här långt en sammanfattning Uppdraget kring Kompetensplattformarna

Läs mer

Resultatmål Nr Aktivitet Aktivitetsmål Ansvar Målgrupp Uppföljning/ utvärdering Internt Antal underlag över. som finns och arbetsmarknadens

Resultatmål Nr Aktivitet Aktivitetsmål Ansvar Målgrupp Uppföljning/ utvärdering Internt Antal underlag över. som finns och arbetsmarknadens Aktivitets- och kommunikationsplan för Länsgrupp kompetensplattform Konkretisering av länsgruppens uppdrag som beslutades av styrgruppen för Kompetensplattform Västerbotten den 17 november 2011. A: Ta

Läs mer

Staby Gårdshotell, Högsby, onsdagen den 10 februari 2016, kl. 13.30-15.30

Staby Gårdshotell, Högsby, onsdagen den 10 februari 2016, kl. 13.30-15.30 1 Plats och tid Staby Gårdshotell, Högsby, onsdagen den 10 februari 2016, kl. 13.30-15.30 Närvarande Tomas Kronståhl ordförande Ilko Corkovic Ann-Marie Fagerström Åke Bergh tjänstgörande ersättare Stihna

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Arbetsmarknadsutredningen (A 2016:03) Dir. 2017:71. Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Arbetsmarknadsutredningen (A 2016:03) Dir. 2017:71. Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Arbetsmarknadsutredningen (A 2016:03) Dir. 2017:71 Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017 Precisering av och förlängd tid för uppdraget Regeringen beslutade

Läs mer

Nätverk Etablering av nyanlända

Nätverk Etablering av nyanlända Nätverk Etablering av nyanlända Högbo torsdag 5 november Johan Tegnhed Biträdande chef Marknadsområde Södra Norrland Dagordning - Arbetsförmedlingens uppdrag nu och återblick - Etableringsuppdragets förutsättningar

Läs mer

1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2016-01-18 Diarienummer RS 4000-2015 Diarienummer RUN 610-0044-16. Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm

1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2016-01-18 Diarienummer RS 4000-2015 Diarienummer RUN 610-0044-16. Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm 1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2016-01-18 Diarienummer RS 4000-2015 Diarienummer RUN 610-0044-16 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande Välja yrke (SOU 2015:97) Västra Götalandsregionens

Läs mer

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft februari Utbildningsdepartementet 1

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft februari Utbildningsdepartementet 1 Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft februari 2017 Utbildningsdepartementet 1 Aktuella frågor Kunskapslyftet Platser Validering Yrkeshögskola Komvux Studiestartsstödet Utbildningsdepartementet

Läs mer

Regionalt kompetenskansli 26 april Anette Granberg Utvecklingsledare utbildning och arbetsmarknad Regional utveckling Region Örebro län

Regionalt kompetenskansli 26 april Anette Granberg Utvecklingsledare utbildning och arbetsmarknad Regional utveckling Region Örebro län Regionalt kompetenskansli 26 april 2016 Anette Granberg Utvecklingsledare utbildning och arbetsmarknad Regional utveckling Region Örebro län TEMA Kompetensplattform 2.0 hur går vi vidare? Omvärdsbevakning

Läs mer

Kommittédirektiv. Större genomslag för arbetsmarknadspolitiska insatser mot ungdomsarbetslöshet på lokal nivå. Dir. 2014:157

Kommittédirektiv. Större genomslag för arbetsmarknadspolitiska insatser mot ungdomsarbetslöshet på lokal nivå. Dir. 2014:157 Kommittédirektiv Större genomslag för arbetsmarknadspolitiska insatser mot ungdomsarbetslöshet på lokal nivå Dir. 2014:157 Beslut vid regeringssammanträde den 18 december 2014 Sammanfattning En kommitté

Läs mer

3 februari Innehåll. Kort om VO-College. Utvecklingsresan. Eventuellt ESF-projekt. Frågor, synpunkter och medskick

3 februari Innehåll. Kort om VO-College. Utvecklingsresan. Eventuellt ESF-projekt. Frågor, synpunkter och medskick 3 februari 2017 Innehåll Kort om VO-College Utvecklingsresan Eventuellt ESF-projekt Frågor, synpunkter och medskick Vård-och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Carin Peters Utvecklare 040-675 34 98 Carin.Peters@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-03-25 Dnr 1500359 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Jobbkommission Skåne Ordförandens

Läs mer

Varför Region Skåne är intresserad av att arbeta med SI

Varför Region Skåne är intresserad av att arbeta med SI REGIONAL UTVECKLING Varför Region Skåne är intresserad av att arbeta med SI David Lindén Näringsliv och Arbetsmarknad 5 mars 2019 E-hälsostrategi för Region Skåne 2016 2010 REGIONAL UTVECKLING Det öppna

Läs mer

Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och Regionförbundet

Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och Regionförbundet Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och Regionförbundet Minnesanteckningar 2 mars Oskarshamns folkhögskola Närvarande: PKN Tomas Kronståhl Anne-Marie Fagerström Andreas Erlandsson Bertil Dahl Christina

Läs mer

Strategisk samverkan PKN, kommunchefer och regionförbundet Minnesanteckningar 26 februari 2015

Strategisk samverkan PKN, kommunchefer och regionförbundet Minnesanteckningar 26 februari 2015 Strategisk samverkan PKN, kommunchefer och regionförbundet Minnesanteckningar 26 februari 2015 Närvarande: PKN Kommunchefer Ilko Corkovic Ann-Marie Fagerström Anette Strömblad Åke Berg Stihna J Evertsson

Läs mer

Växa i Västmanland. Arbetsmarknad och kompetensförsörjning

Växa i Västmanland. Arbetsmarknad och kompetensförsörjning Växa i Västmanland Arbetsmarknad och kompetensförsörjning Slutrapport Växa i Västmanland 1 december Referensgrupp Kompetensrådet - Länsstyrelsen sammankallande Arbetsförmedlingen, Folkbildningen, Jobba

Läs mer

Bilaga 1: Lokal modell för fördjupad samverkan kring unga, nyanlända (inklusive unga nyanlända) och långtidsarbetslösa på arbetsmarknaden

Bilaga 1: Lokal modell för fördjupad samverkan kring unga, nyanlända (inklusive unga nyanlända) och långtidsarbetslösa på arbetsmarknaden 2018-02-25 1 (6) Bilaga 1: Lokal modell för fördjupad samverkan kring unga, nyanlända (inklusive unga nyanlända) och långtidsarbetslösa på arbetsmarknaden Parter: Arbetsförmedlingen 202100-2114 Höörs kommun

Läs mer

Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden i Stockholm. - Inriktning för Reviderat avsnitt i kapitel 3

Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden i Stockholm. - Inriktning för Reviderat avsnitt i kapitel 3 Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden 2014 2020 i Stockholm - Inriktning för 2018 Reviderat avsnitt i kapitel 3 BESLUTAD AV STRUKTURFONDSPARTNERSKAPET I STOCKHOLMS LÄN 16 JUNI 2017 Det övergripande

Läs mer

Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3)

Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3) Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3) Samverkan mellan Älmhults kommun och Arbetsförmedlingen i Älmhult Målgruppen unga i åldern 16-24 år som står utanför arbetsmarknaden är varierad med en

Läs mer

ETT ENAT SYDSVERIGE FÖR EN STARK OCH VÄXANDE ARBETSMARKNAD

ETT ENAT SYDSVERIGE FÖR EN STARK OCH VÄXANDE ARBETSMARKNAD ETT ENAT SYDSVERIGE FÖR EN STARK OCH VÄXANDE ARBETSMARKNAD POSITIONSPAPPER REGIONSAMVERKAN SYDSVERIGE ARBETSMARKNAD/KOMPETENSFÖRSÖRJNING 2018 1 2 INTRODUKTION Regionsamverkan Sydsverige är ett samarbetsorgan

Läs mer

Nätverksträff Skolmatsakademin 2015-11-17. Marja-Leena Lampinen, Koncernstab Västra Götalandsregionen, Regional utveckling

Nätverksträff Skolmatsakademin 2015-11-17. Marja-Leena Lampinen, Koncernstab Västra Götalandsregionen, Regional utveckling Nätverksträff Skolmatsakademin 2015-11-17 Marja-Leena Lampinen, Koncernstab Västra Götalandsregionen, Regional utveckling VÄSTRA GÖTALAND 1,6 milj invånare. 49 kommuner Lång tradition inom industri och

Läs mer

Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden i Stockholm. - Inriktning för Reviderat avsnitt i kapitel 3

Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden i Stockholm. - Inriktning för Reviderat avsnitt i kapitel 3 Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden 2014 2020 i Stockholm - Inriktning för 2019 Reviderat avsnitt i kapitel 3 BESLUTAD AV STRUKTURFONDSPARTNERSKAPET STOCKHOLM 4 JUNI 2018 Kunskap utgör det

Läs mer

REGION DALARNAS Handlingsplan för kompetensförsörjning

REGION DALARNAS Handlingsplan för kompetensförsörjning , REGION DALARNAS Handlingsplan för kompetensförsörjning Handlingsplanen framtagen av: Conny Danielsson Dan Gustafsson Region Dalarna, Tillväxtenheten Avdelningen för kompetensförsörjning Mars 2017 0 Regionala

Läs mer

Yttrande över remiss av Välja yrke (SOU 2015:97) Remiss från kommunstyrelsen

Yttrande över remiss av Välja yrke (SOU 2015:97) Remiss från kommunstyrelsen Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-01-21 Handläggare Tinna Nilsson Telefon: 08-508 35 906 Till Arbetsmarknadsnämnden den 2 februari 2016 Ärende

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Delegationen för unga till arbete (A 2014:06) Dir. 2017:20

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Delegationen för unga till arbete (A 2014:06) Dir. 2017:20 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Delegationen för unga till arbete (A 2014:06) Dir. 2017:20 Beslut vid regeringssammanträde den 16 februari 2017 Utökning och förlängning av uppdraget Regeringen beslutade

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Komvuxutredningen (U 2017:01) Dir. 2017:125. Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Komvuxutredningen (U 2017:01) Dir. 2017:125. Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Komvuxutredningen (U 2017:01) Dir. 2017:125 Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017 Utvidgning av uppdraget Regeringen beslutade den 16 februari 2017

Läs mer

Kommittédirektiv. Dialog med kommuner om flyktingmottagande. Dir. 2008:16. Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008.

Kommittédirektiv. Dialog med kommuner om flyktingmottagande. Dir. 2008:16. Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008. Kommittédirektiv Dialog med kommuner om flyktingmottagande Dir. 2008:16 Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008. Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare i form av en kontaktperson

Läs mer

Valideringsarbetet på nationell nivå

Valideringsarbetet på nationell nivå Valideringsarbetet på nationell nivå Elin Landell, kanslichef Valideringsdelegationen Nationell valideringskonferens Gävle 13 november 2018 Valideringsdelegationen 2015-2019 1 Validering ett verktyg för

Läs mer

Samverkansavtal Vuxenutbildning i Halland

Samverkansavtal Vuxenutbildning i Halland Samverkansavtal Vuxenutbildning i Halland 1. INLEDNING... 1 2. SYFTE... 1 3. AVTALSVILLKOR... 1 3.1 Avtalsparter... 1 3.2 Avtalets giltighet... 1 3.3 Interkommunal ersättning (IKE) och prislista... 2 3.4

Läs mer

Minnesanteckningar Regionalt kompetenskansli 27 augusti 2012

Minnesanteckningar Regionalt kompetenskansli 27 augusti 2012 Anette Granberg 2012-08-27 1(5) Närvarande Magnus Sjöberg Masugnen Lindesbergs kommun Maria Svensson Hallberg Regionförbundet Örebro Ulf Skoog Yrkesvux Örebro kommun Lars Pettersson Arbetsförmedlingen

Läs mer

Kompetensarena Stockholm Utveckla och skapa dialog och samverkan kring regionens kompetensförsörjning för ökad tillväxt!

Kompetensarena Stockholm Utveckla och skapa dialog och samverkan kring regionens kompetensförsörjning för ökad tillväxt! Kompetensarena Stockholm Utveckla och skapa dialog och samverkan kring regionens kompetensförsörjning för ökad tillväxt! - Med yrkesinriktad vuxenutbildning i fokus! Deltagande aktörer just nu Kommuner

Läs mer

Länsplan för Västmanland Delprojekt 3

Länsplan för Västmanland Delprojekt 3 Länsplan för Västmanland Delprojekt 3 Uppdraget för delprojekt 3 Syfte: att utveckla en plan för målinriktade och strategiskt långsiktiga insatser i hela länet för att samordna och matcha arbetslivets

Läs mer

KARTLÄGGNING AV KOMMUNALA YRKESUTBILDNINGAR FÖR VUXNA OCH YRKESHÖGSKOLAN

KARTLÄGGNING AV KOMMUNALA YRKESUTBILDNINGAR FÖR VUXNA OCH YRKESHÖGSKOLAN KARTLÄGGNING AV KOMMUNALA YRKESUTBILDNINGAR FÖR VUXNA OCH YRKESHÖGSKOLAN ÖSTRA MELLANSVERIGE 2009-2014 Inledning Sverige är en kunskapsnation på en global marknad. Tillgång till kunskap och kompetens är

Läs mer

Kompetensförsörjning inom gruv- och mineralnäringen. Regeringsuppdrag inom Sveriges Mineralstrategi

Kompetensförsörjning inom gruv- och mineralnäringen. Regeringsuppdrag inom Sveriges Mineralstrategi Kompetensförsörjning inom gruv- och mineralnäringen Regeringsuppdrag inom Sveriges Mineralstrategi Välkomna Presentation Dagens agenda Kort om Regeringsuppdraget: Länsstyrelserna i Norrbotten och Västmanland,

Läs mer

Kompetensförsörjning för tillväxt och utveckling

Kompetensförsörjning för tillväxt och utveckling Kompetensförsörjning för tillväxt och utveckling Marja-Leena Lampinen Frågor i fokus idag Kompetensplattform - vad har det lett till? Strategi för tillväxt- och utveckling i Västra Götaland 2014-2020 -

Läs mer

Validering av yrkeskompetens

Validering av yrkeskompetens Validering av yrkeskompetens en nyckel till integration Anders Ferbe, ordförande Valideringsdelegationen SNS 13 december 2018 Valideringsdelegationen 2015-2019 1 Ett verktyg för kompetensförsörjning och

Läs mer

Kompetensförsörjning En av vår tids stora utmaningar Fyrbodal kompetensförsörjning Innovatum

Kompetensförsörjning En av vår tids stora utmaningar Fyrbodal kompetensförsörjning Innovatum Kompetensförsörjning En av vår tids stora utmaningar Fyrbodal kompetensförsörjning Innovatum Västra Götalandsregionen och arbetsmarknadsfrågor igår, idag, imorgon Erfarenheter av finanskrisen ledde till

Läs mer

Ö verenskommelse om samverkan fo r att minska ungdomsarbetslo sheten. Arbetsförmedlingen, Norsjö kommun och Skellefteå kommun,

Ö verenskommelse om samverkan fo r att minska ungdomsarbetslo sheten. Arbetsförmedlingen, Norsjö kommun och Skellefteå kommun, Ö verenskommelse om samverkan fo r att minska ungdomsarbetslo sheten Arbetsförmedlingen, Norsjö kommun och Skellefteå kommun, 2016-12-14 Parter Norsjö kommun, organisationsnummer 212000-2858 Skellefteå

Läs mer

Arbetsmarknads- och integrationsplan

Arbetsmarknads- och integrationsplan Arbetsmarknads- och integrationsplan 2019 2022 Antagen av: Kommunstyrelsen, 2018-11-28 126 Senast reviderad: ÄKF-nummer: Handläggare/författare: Martin Andaloussi, Näringsliv-, arbetsmarknad- och integrationschef

Läs mer

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår Statsbidrag för att utveckla regionala stödfunktioner mellan skola och arbetsliv om yrkesutbildning

Läs mer

Redovisning av åtgärder med anledning av förordningen (2007:713) om regionalt tillväxtarbete

Redovisning av åtgärder med anledning av förordningen (2007:713) om regionalt tillväxtarbete Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av regeringsuppdrag 1 (6) Redovisning av åtgärder med anledning av förordningen (2007:713) om regionalt tillväxtarbete Sammanfattning

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Europeiska socialfonden 2014-2020 Men först vad kan vi lära av socialfonden 2007-2013! Resultat Erfarenheter Bokslut i siffror 2007-2013 25 % av deltagarna i arbete 65 000 arbets platser Hälften av kommunerna

Läs mer

Då vill jag även å SKL:s vägnar hälsa er alla varmt välkomna till arbetsmarknads- och näringslivsdagarna 2016!

Då vill jag även å SKL:s vägnar hälsa er alla varmt välkomna till arbetsmarknads- och näringslivsdagarna 2016! 1 Anförande Lena Micko SKL:s arbetsmarknads- och näringslivsdagar i Uppsala, 17 mars 2016 Plats: Uppsala Konsert och Kongress Tid: ca kl 10.10-10.35 (inkl Marlenes välkomsthälsning) ca 15 min Tack för

Läs mer

Strategi för näringslivssamverkan

Strategi för näringslivssamverkan Strategi för näringslivssamverkan Arbetsmarknadsnämnden stockholm.se November 2016 Dnr AMN 2016-0365-01.01 3 (12) Innehåll 1 Bakgrund och syfte... 4 2 Övergripande mål... 5 3 Utgångspunkter... 5 3.1 Omvärldsbevakning...

Läs mer

Samverkan för kompetensförsörjning

Samverkan för kompetensförsörjning Samverkan för kompetensförsörjning - Arbetsmarknadspolitiskt perspektiv Arbetsmarknadsutredningen 1 Arbetsmarknadsutredningen juni 2016 januari 2019 Utredare Cecilia Fahlberg + sex sekreterare Uppdrag

Läs mer

Ett nationellt sammanhållet system för validering

Ett nationellt sammanhållet system för validering Ett nationellt sammanhållet system för validering Anders Ferbe, ordförande Valideringsdelegationen Myndighetskonferens 20 september 2019 Valideringsdelegationen 2015-2019 1 Vad är validering? Kompetens

Läs mer

Regional utveckling med fokus på integration

Regional utveckling med fokus på integration Regional utveckling med fokus på integration David Norman 2015-01-01 Verksamhetsövergång från Regionförbundet och Länsstyrelsen. Region Gävleborg är nu regionalt utvecklingsansvarig. Lagen (2010:630) om

Läs mer

Samverkan om nyanlända UPPSALA 16 MARS 2017

Samverkan om nyanlända UPPSALA 16 MARS 2017 Samverkan om nyanlända UPPSALA 16 MARS 2017 Erfarenheterna från samverkan kring ungdomar Överenskommelser i 287 kommuner Framgångsfaktorer Utmaningar Identifierade hinder och problem Påtalade behov av

Läs mer

Bilagor: Överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten bland unga,

Bilagor: Överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten bland unga, 2018-05-02 Bilagor: Överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten bland unga, 2018-2020 Ånge kommun och Arbetsförmedlingen Ånge 2018-05-02 Bilaga 1: Kartläggningen av målgruppen bygger

Läs mer

Torsdagen den 9 november klockan

Torsdagen den 9 november klockan Protokoll 54 Organ Plats och tid Valhall, Hultsfred Torsdagen den 9 november klockan 13.00-16.15 Beslutande Tomas Kronståhl ordförande Anders Johansson Andreas Erlandsson Ann-Marie Fagerström Bertil Dahl

Läs mer

Välkommen till Svenska ESF-rådet

Välkommen till Svenska ESF-rådet Välkommen till Svenska ESF-rådet ESF-rådet i korthet Cirka 130 medarbetare i åtta regioner Huvudkontor i Stockholm Myndigheten förvaltar: Europeiska Socialfonden Fead fonden för dem som har det sämst ställt

Läs mer

Europeiska socialfonden 2014-2020

Europeiska socialfonden 2014-2020 Europeiska socialfonden 2014-2020 -avstamp i Europa 2020-strategin Maria Johansson-Berg, Svenska ESF-rådet Utgångspunkter för det nya Socialfondsprogrammet Bygga vidare på struktur, erfarenhet och resultat

Läs mer

Överenskommelse DUA Jönköping

Överenskommelse DUA Jönköping Överenskommelse DUA Jönköping Del 1. Kartläggning och analys 1.1 Kartläggning och analys av det lokala kompetensförsörjningsbehovet Industrin behöver väldigt mycket arbetskraft. Trenden är att alla arbeten

Läs mer

Arbetsförmedlingen Gävleborgs län. Gävle 16 maj 2019 Helena Ek Fält och Gabriella Persson Turdell

Arbetsförmedlingen Gävleborgs län. Gävle 16 maj 2019 Helena Ek Fält och Gabriella Persson Turdell Arbetsförmedlingen Gävleborgs län Gävle 16 maj 2019 Helena Ek Fält och Gabriella Persson Turdell Arbetsmarknadsläget i länet Arbetslösheten minskar från hög nivå Arbetslösheten fortsätter att minska i

Läs mer

Remissvar på yrkesprogramsutredningen - Välja Yrke (SOU 2015:97)

Remissvar på yrkesprogramsutredningen - Välja Yrke (SOU 2015:97) BESLUTSUNDERLAG 1/2 Ledningsstaben Lejla Gros 2016-02-12 Dnr: RUN 2015-585 Remissvar på yrkesprogramsutredningen - Välja Yrke (SOU 2015:97) Bakgrund Intresset för gymnasieskolans yrkesprogram är vikande

Läs mer

Regional samverkan om validering Varför? Vad? Hur?

Regional samverkan om validering Varför? Vad? Hur? Regional samverkan om validering Varför? Vad? Hur? Elin Landell, kanslichef Valideringsdelegationen 2015-2019 Uppdrag: Följa, stödja och driva på en samordnad utveckling av validering Valideringsdelegationen

Läs mer

En förbättrad matchning och fungerande kompetensförsörjning 5 november 2014

En förbättrad matchning och fungerande kompetensförsörjning 5 november 2014 En förbättrad matchning och fungerande kompetensförsörjning 5 november 2014 Maria Svensson Hallberg Utvecklingsledare - målområdesansvarig Regionförbundet Örebro Agenda Uppdrag och bakgrund Hur arbetar

Läs mer

Genomlysning Campus Alingsås

Genomlysning Campus Alingsås Genomlysning Campus Alingsås Innehåll Verksamhet...3 Uppdrag...3 Organisation...3 Utbildningsutbud och antal studerande 2015...3 Yrkeshögskola (YH)...5 Samverkan nationellt...5 Samverkan regionalt...5

Läs mer

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College!

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! Välkommen till Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa startar Planering för utvecklingsarbetet Under september genomförs tre dialogmöten norra, mellersta

Läs mer

Delegationen för unga till arbete. (Dua)

Delegationen för unga till arbete. (Dua) (Dua) Beslutades av regeringen december 2014 Arbetande ordförande Övriga i delegationen ännu inte på plats Kansliet bemannas under våren Treårigt uppdrag Varför en delegation? Budgetpropositionen 2015:

Läs mer

Lägesbeskrivning. Elin Landell Kanslichef Valideringsdelegationen

Lägesbeskrivning. Elin Landell Kanslichef Valideringsdelegationen Lägesbeskrivning Elin Landell Kanslichef Vad är validering? en strukturerad bedömning, värdering och dokumentation samt ett erkännande av kunskaper och kompetens som en person besitter oberoende av hur

Läs mer

Gemensamma målsättningar skapar förutsättningar för framgång i Gävle. Charlotte Humling Tove Elvelid

Gemensamma målsättningar skapar förutsättningar för framgång i Gävle. Charlotte Humling Tove Elvelid Gemensamma målsättningar skapar förutsättningar för framgång i Gävle Charlotte Humling Tove Elvelid Varför samarbete? Arbetskraftsförsörjning Säkra tillväxt för Gävleregionen Utmaning Inskrivna arbetslösa

Läs mer

- Samverkan för en bättre kompetensförsörjning

- Samverkan för en bättre kompetensförsörjning 1 (5) Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning Utbildning och arbetsmarknad, Anette Granberg 2015-11-16 Tjänsteanteckning Minnesanteckningar från Mötesplats - Samverkan för en bättre kompetensförsörjning

Läs mer

Utvecklingsförvaltningen. Arbetscentrum. Enhetsplan 2008

Utvecklingsförvaltningen. Arbetscentrum. Enhetsplan 2008 Utvecklingsförvaltningen Arbetscentrum Enhetsplan 2008 Enhetssplan för Arbetscentrum 2008 Syfte Arbetscentrum består av två enheter, Invandrar/SFI-enheten, Arbetsmarknadsenheten. Arbetscentrum arbete syftar

Läs mer

Mål/handlingsplan VO-College Värmland under certifieringsperioden 1 juli juni 2021

Mål/handlingsplan VO-College Värmland under certifieringsperioden 1 juli juni 2021 Mål/handlingsplan VO-College Värmland under certifieringsperioden 1 juli 2016 30 juni 2021 KRITERIE 1 a. Vård- och omsorgs college Öka attraktionskraften för branschen och utbildningar inom vård och omsorg

Läs mer

En ny myndighet. yhmyndigheten.se

En ny myndighet. yhmyndigheten.se En ny myndighet Myndigheten för yrkeshögskolan analyserar kompetensbehov, beslutar om Yh-utbildningar, ger stöd till utbildningsanordnare och granskar utbildningarnas resultat. Målet är en yrkeshögskola

Läs mer

Arbetsmarknads- och Näringslivsdagarna 2018

Arbetsmarknads- och Näringslivsdagarna 2018 Arbetsmarknads- och Näringslivsdagarna 2018 B) Vuxenutbildning för etablering på arbetsmarknaden och kompetensförsörjning 15 mars Uppsala Kristina.cunningham@skl.se Utmaningar i samhället VUXEN- UTBILDNING

Läs mer

DUA Nyanlända Lund år BILAGA 2 KARTLÄGGNING OCH VERKSAMHET I SAMVERKAN

DUA Nyanlända Lund år BILAGA 2 KARTLÄGGNING OCH VERKSAMHET I SAMVERKAN DUA Nyanlända Lund 16 24 år BILAGA 2 KARTLÄGGNING OCH VERKSAMHET I SAMVERKAN Innehåll 1. Inledning... 3 1.1 Uppdraget...3 1.2 Styrning, uppföljning och målsättningar...3 1.2.1 Styrning... 3 1.2.2 Uppföljning...

Läs mer

Kompetensförsörjningsdagarna. 25 april Christina Hassel Gymnasie- och vuxenutbildningsenheten. Utbildningsdepartementet 1

Kompetensförsörjningsdagarna. 25 april Christina Hassel Gymnasie- och vuxenutbildningsenheten. Utbildningsdepartementet 1 Kompetensförsörjningsdagarna 25 april 2017 Christina Hassel Gymnasie- och vuxenutbildningsenheten Utbildningsdepartementet 1 Livslångt lärande och stärkt kompetensförsörjning Möjliggöra vuxnas lärande

Läs mer

Invandrarkvinnor som en resurs för framtidens kompetensförsörjningsbehov inom vård och omsorg

Invandrarkvinnor som en resurs för framtidens kompetensförsörjningsbehov inom vård och omsorg Invandrarkvinnor som en resurs för framtidens kompetensförsörjningsbehov inom vård och omsorg Förord BIIA resurscentrum vill skapa ökade förutsättningar för människor som idag står utanför arbetsmarknaden

Läs mer

Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut

Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2014-10-20 Dnr Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut Bakgrund Regionstyrelsen beslöt vid sammanträdet 2013-02-14 att tillsätta en beredning för kompetensfrågor

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting

Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting Norrbottningen ska leva ett rikt och utvecklande liv i en region med livskraft och tillväxt. En fungerande och effektiv kompetensförsörjning

Läs mer

Regionsamverkan Sydsverige. Lägesrapport från utskottet för Regional utveckling för Repskap 19 oktober 2017

Regionsamverkan Sydsverige. Lägesrapport från utskottet för Regional utveckling för Repskap 19 oktober 2017 Regionsamverkan Sydsverige Lägesrapport från utskottet för Regional utveckling för Repskap 19 oktober 2017 utskottet - Joakim Pohlman (S), Region Kronoberg, ordförande - Carina Bengtsson (C), Region Kronoberg

Läs mer

Sandra Lindeskog. Kompetenssamverkan Skåne

Sandra Lindeskog. Kompetenssamverkan Skåne Sandra Lindeskog Kompetenssamverkan Skåne Regeringsuppdraget Regeringsuppdrag till Region Skåne i januari 2010: Ökad kunskap och översikt inom kompetensförsörjnings- och utbildningsområdet Samordning av

Läs mer

Regionsamverkan Sydsverige

Regionsamverkan Sydsverige Regionsamverkan Sydsverige Lägesrapport från utskottet för Regional utveckling för styrelsen 20 september 2017 utskottet Joakim Pohlman (S), Region Kronoberg, ordförande Carina Bengtsson (C), Region Kronoberg

Läs mer

Handlingsplan för Uppsala kommuns arbetsmarknadspolitik Ett aktiverande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om

Handlingsplan för Uppsala kommuns arbetsmarknadspolitik Ett aktiverande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om Handlingsplan för Uppsala kommuns arbetsmarknadspolitik 2018 2022 Ett aktiverande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om 2017-11-14 Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Handlingsplan för

Läs mer

Nyanländ i Småland. en dialogdag på temat etablering av nyanlända, den 30 september i Kalmar

Nyanländ i Småland. en dialogdag på temat etablering av nyanlända, den 30 september i Kalmar Dokumentation från konferensen Nyanländ i Småland en dialogdag på temat etablering av nyanlända, den 30 september i Kalmar Dagen arrangerades av Länsstyrelserna i Kalmar- Kronobergs- och Jönköpings län.

Läs mer

Rapport juni Kompetensarena Stockholm Vi utvecklar och etablerar en dialog- och samverkansmodell för en stärkt regional kompetensförsörjning

Rapport juni Kompetensarena Stockholm Vi utvecklar och etablerar en dialog- och samverkansmodell för en stärkt regional kompetensförsörjning Kompetensarena Stockholm Vi utvecklar och etablerar en dialog- och samverkansmodell för en stärkt regional kompetensförsörjning Sammanfattning Denna månadsrapport avser främst att uppdatera projektets

Läs mer

Torsdagen den 23 augusti klockan Beslutande Tomas Kronståhl ordförande. Övriga deltagare Johan Engdahl kommunförbundschef

Torsdagen den 23 augusti klockan Beslutande Tomas Kronståhl ordförande. Övriga deltagare Johan Engdahl kommunförbundschef Protokoll 14 Organ Plats och tid Emmaboda kommunhus Torsdagen den 23 augusti klockan 10.00-13.00 ande Tomas Kronståhl ordförande Henrik Yngvesson vice ordförande Maria Ixcot-Nilsson tjänstgörande ersättare

Läs mer

Vi ville samverka mer och vill det fortfarande!

Vi ville samverka mer och vill det fortfarande! Vi ville samverka mer och vill det fortfarande! VI VILLE SAMVERKA MER OCH VILL DET FORTFARANDE! TEKNIKCOLLEGE I Teknikutbildning för Dagens och framtidens industri SIFFROR 2014 RIKSKONFERENS TEKNIKCOLLEGE

Läs mer

Bakgrund. Beslutsdatum 2016-03-17. Diarienummer 2016/00183

Bakgrund. Beslutsdatum 2016-03-17. Diarienummer 2016/00183 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för ESF Nationellt "Pilotverksamhet för utformningen av ett regionalt yrkesvux Utlysning Nationellt

Läs mer

FLERNIVÅSTYRNING ALLA BEHÖVS

FLERNIVÅSTYRNING ALLA BEHÖVS FLERNIVÅSTYRNING ALLA BEHÖVS PRESIDIEKONFERENS 2015-11-27 Christina Johannesson, CAJalma AB Var det bättre förr? Uppåt, nedåt, utåt EU Globalt Utbildningsnivå Digital kunskap Entreprenörskap Marknaden

Läs mer

Nyanländas etablering

Nyanländas etablering Nyanländas etablering 2 år med Etableringsuppdraget Norrköping, 11 april 2013 Hans-Göran Johansson Sakområdesspecialist Avd. Integration & Etablering hans-goran.johansson@arbetsformedlingen.se Etableringsuppdraget

Läs mer

FYRBODALS KOMMUNALFÖRBUND

FYRBODALS KOMMUNALFÖRBUND FYRBODALS KOMMUNALFÖRBUND Strategisk kompetensförsörjning i Fyrbodal 2019-2020 Kompetensplattformsarbetet 2009-2020 2020 2009 Regeringsuppdrag Start 2014 VG2020 Genomförandeplan 2019 Arbetskraftsbrist

Läs mer

Arbetsmarknadsutredningen

Arbetsmarknadsutredningen Kompetensförsörjningsdagarna 26 oktober Upplägg 1. Om utredningen 2. Om delbetänkandet som släpptes igår 3. Om arbetet framöver Om utredningen December 2016 januari 2019 Särskild utredare: Cecilia Fahlberg

Läs mer

Minnesanteckningar Regionalt kompetenskansli, 2011-06-20

Minnesanteckningar Regionalt kompetenskansli, 2011-06-20 Anette Granberg 2011-06-20 1(5) Närvarande Stefan Ask - Arbetsförmedlingen Anders Bro Örebro läns landsting Lena Nyquist Handelskammaren Mälardalen YHM Henrik Arenvang - Masugnen, Lindesberg kommun Sören

Läs mer

Minnesanteckningar Regional Styrgrupp

Minnesanteckningar Regional Styrgrupp Minnesanteckningar Regional Styrgrupp 16-11-22 Närvarande: Namn Organisation Representerar Caroline Eklöf Fagerlund Arbetsförmedlingen Arbetsförmedlingen Annette Källström Tierps kommun Utbildare Helena

Läs mer

Arbetsmarknadsutredningen

Arbetsmarknadsutredningen Arbetsmarknadsutredningen Växjö 19 oktober Upplägg 1. Kort presentation av delbetänkandet 2. Frågor om kompetensförsörjning inför slutbetänkandet 1 Uppdraget till delbetänkandet Analysera och lämna förslag

Läs mer