Göteborgs universitetsbibliotek

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Göteborgs universitetsbibliotek"

Transkript

1 UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN 2017 Göteborgs universitetsbibliotek DATUM: BESLUTAD AV: Margareta Hemmed KONTAKTPERSON: Håkan Carlsson,

2 Prioriteringar och mål för perioden Verksamhetsplan 2017 Genomförda aktiviteter Resultat - måluppfyllelse Utveckla och tillgängliggöra bibliotekets samlingar och kulturarv till gagn för forskning och utbildning - göra dolda samlingar mer tillgängliga Förbereda arbetet med att tydligare organisera kulturarvet Under 2018 kommer en utredning genomföras för att tydligare organisera kulturarvsarbetet på universitetsbiblioteket. För detta har inrättats en ny funktion som kulturarvssamordnare och i januari 2018 tillträder Anders Strinnholm funktionen. Planen är genomförd. Arbetet med att tydligare organisera kulturarvet har inletts och dolda samlingar har gjorts mer tillgängliga under året. Utveckla och tillgängliggöra bibliotekets samlingar och kulturarv till gagn för forskning och utbildning - digitalisera efterfrågat och ömtåligt material På uppdrag av Litteraturbanken digitalisera svensk skönlitteratur från åren i samarbete med universitetsbiblioteken i Lund, Uppsala och Umeå. Syftet är att tillgängliggöra material för både forskning och allmänhet Under 2017 har även ett antal andra projekt genomförts för att stärka kulturarvsarbetet. En ny plattform, Alvin, för tillgängliggörande har driftsatts tillsammans med Uppsala och Lunds universitetsbibliotek och specialsamlingarnas hyllplacering och märkning har setts över och synliggjorts på webb och i katalog. Göteborgs universitetsbibliotek har en samordnande funktion i projektet Svensk skönlitteratur på uppdrag från Litteraturbanken, som väljer ut och efterfrågar material. Projektet är tvåårigt och löper GUB:s roll är att fördela uppdragen och Planen är genomförd. Fram till och med november 2017 har projektet digitaliserat och publicerat 530 material. Av dessa har Göteborgs UB digitaliserat (12)

3 Tillhandahålla högkvalitativ, användarservice - erbjuda kompetensutveckling för personalens bas- och specialistkompetenser Tillhandahålla högkvalitativ, användarservice - fortsätta att utveckla efterfrågade och relevanta tjänster för forskare Kompetensutveckling till personal med fokus på kännedom och stöd i forskningsprocessen, efter önskemål från forskarenkätens resultat Utveckling och anpassning av bibliotekets forskarservice i anslutning till Botan, Geovetenskap och Campus Linné publicera materialet fritt tillgängligt i GUPEA-databasen. Under vintern 2017 genomförde UB en utbildning kallad Presentera och publicera, där ett antal medarbetare fick utveckla sina färdigheter i att presentera konferensbidrag och/eller publicera artiklar. I kursen fanns inslag kring hur man skriver en vetenskaplig artikel och hur man arbetar med att presentera ett arbete kring ett valt ämne. Vi planerar nu ett seminarium där forskningsprocessen ska presenteras av forskare från olika vetenskapsområden, och där frågor som forskningsetik och UB:s roll i forskningsprocessen kommer att diskuteras. Seminariet kommer presenteras vid två tillfällen i maj Universitetsbiblioteket har de senaste åren pga budgetnedskärningar lagt ner tre filialer. I samband med detta har biblioteket förstärkt övrig verksamhet i de drabbade områdena. Samarbetet fungerar väl och vi anser att vi kommer att färdigställa projektet på utsatt tid. Planen är genomförd. Presentera och publicera-kursen var mycket uppskattad och hade ett bra direkt utfall vad gäller både presentationer och publikationer från kursen. Flera produkter från kursen har publicerats på nationella och internationella konferenser. Kursen har ökat medvetenheten om den akademiska forskningsprocessen och den vetenskapliga publiceringens process bland de deltagande bibliotekarierna vilket i förlängningen kan påverka användarservicen och förståelsen för forskarnas behov. Måluppfyllelsen får anses vara god, men vi följer utvecklingen i kommande enkäter till forskare och studenter. 3 (12)

4 Biomedicinska biblioteket har till exempel stärkt arbetet med specifika aktiviteter för forskare i området och ett samarbete gällande GGBC (Gothenburg Global Biodiversity Centre), har initierats. Tillhandahålla högkvalitativ, användarservice - fortsätta att utveckla efterfrågade och relevanta tjänster för forskare Tillhandahålla högkvalitativ, användarservice - fortsätta att utveckla vår lässervice för studenter och personal med särskilda behov Analys av hur UB kan öka kunskapen om våra tjänster hos olika användargrupper Utveckling av bibliotekets lässerviceverksamhet för att kunna ta hand om en ökande användargrupp Samhällsvetenskapliga biblioteken har varit mer flexibla med att komma till Campus Linnéområdet för att kunna erbjuda samma service som övriga vid Samhällsvetenskapliga fakulteten. Forskare i områdena erbjuds lån via internpost. I likhet med det utvecklingsprojekt som genomförts under de senaste åren med fokus på kommunikation till forskare beslutade UB under att 2017 att genomföra en liknande genomlysning av kommunikation till nya studenter. Projektet startades under hösten och avslutas under våren För att rusta biblioteket för den ökande användargruppen så har vi jobbat mycket med att förbättra våra relationer och samarbeten med flera nyckelgrupper. Vi arbetar nu närmare ASK (språkstöd), samordnarna för Projektets effekt förväntas under Planen är genomförd. Genom ett aktivt arbete för att fördjupa samarbetet med flera grupper, både inom och utanför GU, har vi effektiviserat kunskapsutbytet samt nått ut till fler användare. Det har 4 (12)

5 pedagogiskt stöd, Tentamensenheten samt biblioteksverksamheten vid HDK/Steneby. även resulterat i en högre kvalitet på studentmötena samt på uppföljningen av dessa. Ett annat fokusområde har varit kommunikationen med studenterna. Där har vi fortsatt med nyhetsbrev, men även arbetat med att se över den information som ges på GULforumet Forum för läs- och skrivstöd. Vi jobbar också mycket med förproduktion att under lågsäsong såsom sommaren - föreslå titlar för MTM som kan produceras som talböcker, så att de är klara till kursstart. Personalen har fått möjlighet till stöd för att kunna hantera svåra samtal. GU och Chalmers har även tagit initiativ till en nätverksträff för akademiska bibliotek i Västsverige som arbetar med lässervice. Tillhandahålla högkvalitativ, användarservice - fortsätta att tillsammans med universitetets institutioner och andra aktörer Analysera behovet och erbjuda kurstillfällen/undervisning för gruppen lärare/forskare för att möta upp önskemål i bibliotekets enkäter. Aktuella områden kan vara referenshantering, En analys har genomförts. UB når lärare från universitetets samtliga fakulteter genom medverkan på de högskolepedagogiska kurserna. UB erbjuder vidare undervisning riktad till doktorander på alla fakulteter Med en kombination av undervisningsinsatser och individuellt utformat forskarstöd ger UB möjlighet till anpassade utbildningsinsatser för gruppen forskare/lärare. 5 (12)

6 bedriva och utveckla relevant och välintegrerad undervisning Tillhandahålla högkvalitativ, användarservice - erbjuda en webbplats som gör bibliotekets informationsresurser och tjänster användbara, begripliga och tillgängliga för alla Tillhandahålla högkvalitativ, användarservice - erbjuda en webbplats som gör bibliotekets informationsresurser och tjänster användbara, begripliga och tillgängliga för alla informationssökning och publiceringsstrategier Fortsatt utveckling av bibliotekets nya webbplats Slutföra implementeringen av ett nytt bibliotekssystem och en ny söktjänst på bibliotekets webbplats genom universitetsbibliotekets doktorandkurser och öppna visningar i referenshanteringsprogram riktade till universitetets anställda (och studenter). Lärare och forskare får stöd via UB:s forskarservice och kan vid behov beställa skräddarsydda kurstillfällen för en grupp eller egen handledning. Till förmån för utvecklingen av en ny publikationsdatabas (GUP) och införandet av ett nytt bibliotekssystem har den tekniska utvecklingen av bibliotekets nya webbplats fått stå tillbaka. Arbetet med nytt innehåll har fortsatt, och resultatet har löpande gjorts tillgängligt på beta-versionen av den nya webbplatsen och på befintlig webbplats. Implementeringen av ny söktjänst genomfördes under våren. Funktionen är en så kallad discoverytjänst med samsökning i lokalt och databas-material. I april 2018 byter biblioteket bibliotekssystem. Tidpunkt för implementeringen är vald för att påverka våra användare i så liten Planen är delvis genomförd. Utveckling har istället gjorts på deltjänster på UB:s webbplats. Bibliotekets användare söker främst tjänster och funktioner när de besöker UB:s webb. En ny webb med mindre text och mer tillgängliga tjänstefunktioner kommer på ett mycket bra sätt möta detta behov. Planen är delvis genomförd. Implementeringen av ny söktjänst gick smidigt och användarna verkar hitta och nå den information de behöver. Under det första året gjordes över 2 miljoner sökningar i den nya tjänsten med mycket få frågor. Många användare, främst forskare, använder idag biblioteket uteslutande 6 (12)

7 grad som möjligt eftersom systemet måste hållas stängt under några dagar. Implementeringen planerades tidigare till 2017 men sköts fram pga resursbrist. digitalt. Därför är en välkonfigurerad webbplats en förutsättning för en välfungerade biblioteksservice. De nya systemen skapar förutsättningar för en bra digital service idag och i framtiden. Tillhandahålla öppna, tillgängliga lokaler och studiemiljöer - erbjuda intressanta mötesplatser för universitet och allmänhet Bidra till biblioteksutvecklingen nationellt och internationellt - delta i samarbeten för att skapa gemensamma och öppna infrastrukturella IT-lösningar Fortsatt utveckling av programverksamheten på Humanistiska biblioteket I samverkan med GMV, vidareutveckla universitetsgemensamma metoder för utvärdering av forskning inom hållbar utveckling. Under 2017 har totalt 19 offentliga seminarier i Humanistiska bibliotekets programverksamhet hållits, däribland en inspelning av bildningspodden i samarbete med Stockholms UB. Aktiviteterna samlade total 429 besökare, plus ett okänt antal besökare på den litterära vårsalongen som anordnades på Stadsbiblioteket i samarbete med Litteraturbanken. Under våren etablerades ett samarbete mellan Bibliotekskansliet och bibliometriverksamheten vid Digitala tjänster på UB å ena sidan och GMV å andra. Intresse väcktes också hos Kungliga vetenskapsakademins grupp för Globala utmaningar och SDSN-NE, den nordeuropeiska delen av Sustainable Development Solutions Network, som sedermera deltar i arbetet. En metod arbetades fram och Planen är genomförd. Universitetsbiblioteket fortsätter att utveckla och anpassa den programverksamhet som startades 2014 efter den nya Bibliotekslagen och sedermera bibliotekets nya uppdrag. Under hösten lades konceptet Näckroskvarten ner pga bristande besöksantal. Planen är genomförd. UB deltar gärna i nationella samarbeten som kan skapa användbara resurser till biblioteksvärlden i stort. Produkten av detta samarbete ersätter en tidigare lösning från 2007, som även den utarbetades i samarbete med GMV. Denna har nått en nationell spridning och vi hoppas även denna produkt kan vara användbar nationellt. 7 (12)

8 Bidra till biblioteksutvecklingen nationellt och internationellt - delta i samarbeten för att skapa gemensamma och öppna infrastrukturella IT-lösningar Bidra till biblioteksutvecklingen nationellt och internationellt - samarbeta med relevanta aktörer för att utveckla bibliotekets stöd kring tillgängliggörande av universitetets vetenskapliga publikationer, konstnärliga verk och forskningsdata Dela med oss av våra erfarenheter från arbetet med bibliotekssystemet Koha. Utredning av universitetets publiceringskostnader i form av författaravgifter vid Open Accesspublicering (APC) med mål att ta fram underlag till strategier för hur universitetet kan hantera övergången till mer OA. 28 delområden under paraplyet Hållbar utveckling sållades fram. Till dessa områden har därefter kopplats sökord och tidskrifter. Göteborgs universitetsbibliotek är medlemmar i det nationella Kohanätverket, vilket innebär att vi bidrar nationellt och internationellt genom vår utveckling i opensoursesystemet som används i många länder. I mars var vi värdar för ett nätverksmöte här i Göteborg och under året har vi bidragit med nya översättningar och vidareutvecklingar av Koha. En arbetsgrupp bestående av representanter från flera team vid Digitala tjänster, Forsknings- och innovationskontoret vid Gemensamma förvaltningen samt Bibliotekskansliet, har under året genomfört en utredning. Arbetet har framförallt bestått i en kartläggning av GU:s kostnader för APC-publicering samt omfattningen av OA-publicering inom GU. Resultatet harpresenterats i en Planen är genomförd. Göteborgs universitetsbibliotek är ett av Sveriges största bibliotek och därför blir vårt val av en opensourcelösningen tongivande nationellt. Flera stora universitetsbibliotek planerar att inom kort delta i samarbetet. Planen är genomförd. Målet med utredningen var att skapa underlag för fortsatt diskussion och också ge underlag till strategier för fortsatt arbete. I förslaget till rektor finns ett flertal tydliga strategier uttalade och några av dessa planeras genomföras under (12)

9 Bidra till biblioteksutvecklingen nationellt och internationellt - synliggöra verksamheten och sprida våra erfarenheter genom att publicera och delta i konferenser Uppmuntra personal att lämna in bidrag till konferenser, publicera rapporter och artiklar i våra ämnesområden rapport, som innehåller förslag på strategier för GU. Rapporten är lämnad till rektor och är presenterad för rektors ledningsråd och biblioteksnämnden. Under vintern genomfördes kursen Presentera och publicera med syfte att uppmuntra och stötta medarbetare att presentera på konferenser och publicera sig. Samtliga projekt resulterade i någon form av presentation eller publikation under Planen är genomförd och måluppfyllelsen är mycket god och det är beslutat att kursen i liknande form kommer upprepas i årsskiftet 2018/19. Vidare är det är önskvärt att än fler personal engagerar sig i området. Främja kreativitet, effektivitet och samarbete för utveckling av verksamheten - satsa på arbetssätt och metoder som ger oss direkta kunskaper om våra användares behov, beteenden och upplevelser Öka användningen av formaliserade metoder i biblioteksverksamheten för att säkerställa att användarnas behov tillgodoses vid utformning av både fysiska och digitala bibliotekstjänster I övrigt har personal inbjudits och deltagit aktivt, som talare, inspiratörer, posterpresentatörer vid ett flertal konferenser under Det finns nu grupper som arbetar med formaliserade s.k. UX-metoder på samtliga bibliotek. Metoderna har använts för att fånga in användarnas behov och önskemål när bibliotekets studiemiljöer setts över. Enkäter, intervjuer, observationer av besökares användning av lokalen och insamling av åsikter via whiteboardtavlor har varit är exempel på tillvägagångssätt. Planen är genomförd. Informationsinhämtningen har medfört flera behovsstyrda förändringar i biblioteksmiljöerna. På flera bibliotek har ommöbleringar gjorts, informationsdiskar flyttats och belysningen justerats. På flera ställen har också ytterligare tysta ytor skapats utifrån kartlagda behov. 9 (12)

10 Främja kreativitet, effektivitet och samarbete för utveckling av verksamheten - stärka den interna kommunikationen och delaktigheten för att tillsammans utveckla vårt bibliotek Möjliggöra en minskning av bibliotekets relativa rambudget över tre år Implementera en åtgärdsplan för att stärka det interna kommunikationsarbetet. Möjliggöra effektivare interna möten genom bl.a. utbildning i effektiva möten. UB har påbörjat arbetet genom att anordna fem workshopar för all personal där synpunkter som underlag för ett projekt samlats in. En grupp bildades under våren med mål att utforma en strategi och utbildning med mål att skapa mer effektiva möten inom biblioteket. Pga områdets komplexitet beslöt gruppen att samla in underlag från personalen för arbetet och en enkät genomfördes under hösten där 92% av personalen svarade. Planen är genomförd. Workshoparbetet har gjort det möjligt att fortsätta diskussion om internkommunikationsarbetet under året. I nästa steg fortsätter utvecklingsarbetet med ett projekt som ska se över och föreslå hur UB:s internkommunikation kan utvecklas. Projektets effekt förväntas under Enkäten visar att det finns områden som bör förbättras, t.ex. struktur på möten, sammansättning av deltagare och längd på möten. Det framkommer också att många möten innehåller mycket information, och man efterfrågar mer kreativitet och delaktighet. Gruppen fortsätter nu med en djupare analys för att kunna presentera 10 (12)

11 Möjliggöra en minskning av bibliotekets relativa rambudget över tre år Möjliggöra en minskning av bibliotekets relativa rambudget över tre år Centralisera bibliotekets stöd för fjärrinlån och inköpsförslag Öka samordningen av bibliotekets vaktmästeristöd resultat och strategier under våren Projektet inleddes med en förstudie och sedan har en översyn av processerna, fjärrinlån-monografier & fjärrinlån artikelkopior genomförts. Lokaler har planerats. Med anledning av NYS-projektet och implementering av KOHA har implementeringen och personalflytten senarelagts till Under våren 2017 har lokalsamordnare, vaktmästare och verksamhetschefer på Humanistiska biblioteket haft en workshop för att kartlägga och synliggöra arbetsuppgifter/rutiner inom vaktmästeriet. Vidare har kansliets samordnare veckomöten med vaktmästeriet för att synliggöra vad som är aktuellt både inom den egna verksamheten och inom övriga enheter. Under hösten har även en konsekvensanalys gjorts av den personalneddragning som genomförts inom vaktmästeriet. Resultatet av analysen har inneburit att vi från 2018 vid akuta lägen inom Samhällsvetenskapliga biblioteket anlitar Campusservice Haga. Projektets effekt förväntas under Planen är genomförd. Den ökade samordningen av bibliotekets vaktmästeristöd har inneburit mer kommunikation mellan berörd personal. Vidare har en personal endast ersatts med mindre insatser från Campusservice, vilket skapat en besparing för biblioteket. 11 (12)

12 Möjliggöra en minskning av bibliotekets relativa rambudget över tre år Nedläggning av Studietorget Campus Linné och flytt av Iberoamerikanska samlingen Studietorget Campus Linné är nedlagt och Iberoamerikanska samlingen invigdes under hösten 2017 på Humanistiska biblioteket Planen är genomförd. Nedläggningen har besparat biblioteket medel pga minskat personalbehov och mindre hyreskostnader. Nedläggningen har mest påverkat studenterna medan forskare främst har varit intresserade av andra frågor. Institutionsbesök och -lån, alternativa sätt att undervisa samt ökad användning av Samhällsvetenskapliga biblioteket ersätter den tidigare verksamheten. 12 (12)

Göteborgs universitetsbibliotek

Göteborgs universitetsbibliotek HANDLINGSPLAN 2019 2020, VERKSAMHETSPLAN 2019, RISKANALYS 2019 Dnr V 2018/703 Göteborgs universitetsbibliotek DATUM: 2018-10-26 BESLUTAD AV: Margareta Hemmed, överbibliotekarie KONTAKTPERSON: Håkan Carlsson,

Läs mer

Umeå universitetsbibliotek. Sid 1 (6) Verksamhetsplan

Umeå universitetsbibliotek. Sid 1 (6) Verksamhetsplan Sid 1 (6) 2016-2018 Umeå universitetsbibliotek Sid 2 (6) INLEDNING Umeå universitetsbibliotek är det största vetenskapliga biblioteket i norra Sverige. Universitetsbiblioteket är en akademisk stödfunktion

Läs mer

Göteborg-Backa och Hisingen Rotaryklubbar

Göteborg-Backa och Hisingen Rotaryklubbar Göteborg-Backa och Hisingen Rotaryklubbar Klubbmöte nr 38 den 2 juni 2017 16 medlemmar från Backa av 40 närvarande. 3 gäster. 7 medlemmar från Hisingen av 54 närvarande 2 gäster. Idag var det Backas president

Läs mer

Göteborgs universitetsbibliotek

Göteborgs universitetsbibliotek UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN 2018 Göteborgs universitetsbibliotek DATUM: 2019-01-16 BESLUTAD AV: Margareta Hemmed KONTAKTPERSON: Håkan Carlsson, 031-786 5135 Prioriteringar och mål för perioden 2018-2020

Läs mer

PROJEKT FORSKARSERVICE PÅ GÖTEBORGS UNIVERSITETSBIBLIOTEK EVA HESSMAN, HELEN SJÖBLOM, SARA ASPENGREN 160422

PROJEKT FORSKARSERVICE PÅ GÖTEBORGS UNIVERSITETSBIBLIOTEK EVA HESSMAN, HELEN SJÖBLOM, SARA ASPENGREN 160422 PROJEKT FORSKARSERVICE PÅ GÖTEBORGS UNIVERSITETSBIBLIOTEK EVA HESSMAN, HELEN SJÖBLOM, SARA ASPENGREN 160422 BAKGRUND 1961 Göteborgs universitetsbibliotek Tradition av starka institutionsbibliotek Forskarnas

Läs mer

Framtida utmaningar bibliotekets roll SLU-bibliotekets strategi 2013-16

Framtida utmaningar bibliotekets roll SLU-bibliotekets strategi 2013-16 Framtida utmaningar bibliotekets roll SLU-bibliotekets strategi 2013-16 SLU-bibliotekets strategi 2013-16 bygger på SLU:s övergripande strategi för samma period. Biblioteket är en integrerad del av SLU

Läs mer

Framtida utmaningar bibliotekets roll SLU-bibliotekets strategi 2013-16

Framtida utmaningar bibliotekets roll SLU-bibliotekets strategi 2013-16 Framtida utmaningar bibliotekets roll SLU-bibliotekets strategi 2013-16 SLU-bibliotekets strategi 2013-16 bygger på SLU:s övergripande strategi för samma period. Biblioteket är en integrerad del av SLU

Läs mer

Handlingsplan för Samhällsvetenskapliga fakultetens biblioteks- och informationsförsörjning 2017

Handlingsplan för Samhällsvetenskapliga fakultetens biblioteks- och informationsförsörjning 2017 HANDLINGSPLAN 2017-03-09 Styrelsen för Samhällsvetenskapliga fakultetens bibliotek Handlingsplan för Samhällsvetenskapliga fakultetens biblioteks- och informationsförsörjning 2017 Fastställd av styrelsen

Läs mer

Stockholms universitetsbibliotek. Snabbt, innovativt och relevant

Stockholms universitetsbibliotek. Snabbt, innovativt och relevant Stockholms universitetsbibliotek Snabbt, innovativt och relevant Vad kan framtidens universitetsbibliotek bli? Ett totalt digitalt bibliotek som universitetet upphandlar en agent att sköta, där Google

Läs mer

Vision och strategi Universitetsbiblioteket

Vision och strategi Universitetsbiblioteket Vision och strategi 2015-2020 Universitetsbiblioteket VISION OCH STRATEGI 2015-2020 - UNIVERSITETSBIBLIOTEKET Inledning Linnéuniversitetet är Sveriges nyaste universitet med rötterna i Småland och med

Läs mer

Verksamhetsplan för Biblioteket

Verksamhetsplan för Biblioteket Högskolan i Borås Verksamhetsstöd Bibliotek Svante Kristensson 2018-12-20 Verksamhetsplan för Biblioteket 2019-2021 Verksamhetsplanen för biblioteket baseras på Verksamhetsplan 2019-2021 för Verksamhetsstöd

Läs mer

Arbetsordning för universitetsbiblioteket vid Uppsala universitet

Arbetsordning för universitetsbiblioteket vid Uppsala universitet UFV 2019/708 Arbetsordning för sbiblioteket vid Uppsala Fastställd av rektor 2019-06-18 Innehållsförteckning 1 kap. Inledning 4 Uppgifter 4 2 kap. Organisation 5 Biblioteksnämnd 5 Överbibliotekarie 5

Läs mer

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF)

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Slutrapport Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering Deltagare: Hans Danelid, Högskolan Dalarna Jörgen Eriksson, Lunds

Läs mer

Verksamhetsplan Stockholms universitetsbibliotek

Verksamhetsplan Stockholms universitetsbibliotek Inledning År 2015 blir året då ombyggnationen av biblioteket är färdig och studenter, forskare och bibliotekets medarbetare kan ta de nya lokalerna i besittning. Just nu pågår ett arbete på Avdelningen

Läs mer

Handlingsplan för miljöarbetet vid Göteborgs universitetsbibliotek 2011-2015

Handlingsplan för miljöarbetet vid Göteborgs universitetsbibliotek 2011-2015 Handlingsplan för miljöarbetet vid Göteborgs universitetsbibliotek 2011-2015 Om handlingsplanen: Handlingsplanen för miljö och hållbar utveckling anger de övergripande målen för universitetsbibliotekets

Läs mer

Mål och strategier för Uppsala universitetsbibliotek 2013

Mål och strategier för Uppsala universitetsbibliotek 2013 Mål och strategier för Uppsala universitetsbibliotek 2013 Fastställda av överbibliotekarien 10 april 2013 UUB:s uppdrag är att ge användarna bästa tänkbara biblioteksservice. Uppgifterna sammanfattas i

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 KTH biblioteket

Verksamhetsplan 2017 KTH biblioteket VERKSAMHETSPLAN 2017 Skapat av KTH bibliotekets ledningsgrupp Verksamhetsplan 2017 KTH biblioteket 1 (9) Inledning Utgångspunkten för detta dokument är KTH:s visionsarbete och ECE-skolans utvecklingsplan

Läs mer

Verksamhetsplan för Biblioteket

Verksamhetsplan för Biblioteket Högskolan i Borås Verksamhetsstöd Bibliotek Svante Kristensson 2017-12-19 Verksamhetsplan för Biblioteket 2018-2020 Verksamhetsplanen för biblioteket baseras på Verksamhetsplan 2018-2020 för Verksamhetsstöd

Läs mer

Verksamhetsplan för högskolebiblioteket 2017

Verksamhetsplan för högskolebiblioteket 2017 Verksamhetsplan för högskolebiblioteket 2017 Ur Verksamhetsmål, uppdrag och budget för år 2017: Bibliotekschef Bibliotekschefen ansvarar för att bibliotekets verksamhet bedrivs på ett effektivt och ändamålsenligt

Läs mer

Forskningsbiblioteken som aktörer i publiceringsfrågor

Forskningsbiblioteken som aktörer i publiceringsfrågor Forskningsbiblioteken som aktörer i publiceringsfrågor Helena Francke UH bibliotekkonferansen 2015 Bergen, 18 juni 2015 helena.francke@hb.se Bakgrund och perspektiv 1 Publicera! (2013) Belysa bakgrunden

Läs mer

Verksamhetsplan för högskolebiblioteket 2015

Verksamhetsplan för högskolebiblioteket 2015 Verksamhetsplan för högskolebiblioteket 2015 Ur Verksamhetsmål, uppdrag och budget för år 2015: Bibliotekschef Bibliotekschefen ansvarar för att bibliotekets verksamhet bedrivs på ett effektivt och ändamålsenligt

Läs mer

Policy för förvärv och medieurval vid Mittuniversitetets bibliotek

Policy för förvärv och medieurval vid Mittuniversitetets bibliotek Policy för förvärv och medieurval vid Mittuniversitetets bibliotek Publicerad: 2017-10-17 Beslutsfattare: Torun Sundström Handläggare: Torun Sundström, avdelningen för vetenskaplig informationsförsörjning

Läs mer

Lärarakademins kriterier

Lärarakademins kriterier s kriterier 1. Pedagogisk skicklighet och handledning fortlöpande kompetensutveckling Utmärkta färdigheter kommer till uttryck t.ex. i att läraren systematiskt utvärderar och utvecklar sin undervisning

Läs mer

Informationskompetens och Bolognaprocessen

Informationskompetens och Bolognaprocessen Informationskompetens och Bolognaprocessen Uppsala universitetsbibliotek Uppsala universitets verksamhetsplan 2006 Uppdrag för universitetsbiblioteket: Särskild uppmärksamhet skall under 2006 ägnas åt

Läs mer

Verksamhetsplan för Biblioteket

Verksamhetsplan för Biblioteket Högskolan i Borås Dnr: 815-15 Verksamhetsstöd Bibliotek Svante Kristensson Verksamhetsplan för Biblioteket 2016-2018 Verksamhetsplanen för biblioteket baseras på styrdokumentet Verksamhetsplan 2016-2018

Läs mer

Open APC Sweden. Nationell öppen databas över publicerings- kostnader för öppet tillgängliga artiklar

Open APC Sweden. Nationell öppen databas över publicerings- kostnader för öppet tillgängliga artiklar Open APC Sweden Nationell öppen databas över publicerings- kostnader för öppet tillgängliga artiklar En pilotstudie i samarbete mellan Kungliga biblioteket och svenska lärosäten Open APC Sweden Nationell

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: 2017-02-15 BESLUTAD AV: Mats Björkin KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt mål är att Göteborgs universitet

Läs mer

Dnr UB 2017/30. Mål och strategier. Uppsala universitetsbibliotek. Fastställt av biblioteksnämnden

Dnr UB 2017/30. Mål och strategier. Uppsala universitetsbibliotek. Fastställt av biblioteksnämnden Dnr UB 2017/30 Fastställt av biblioteksnämnden Innehållsförteckning 1 Förutsättningar 3 1.1 Uppsala universitets mål och strategier 3 1.2 Arbetsordningen 3 1.3 Uppsala universitets forskningsstrategier

Läs mer

Verksamhetsplan för högskolebiblioteket 2016

Verksamhetsplan för högskolebiblioteket 2016 Verksamhetsplan för högskolebiblioteket 2016 Ur Verksamhetsmål, uppdrag och budget för år 2016: Bibliotekschef Bibliotekschefen ansvarar för att bibliotekets verksamhet bedrivs på ett effektivt och ändamålsenligt

Läs mer

Verksamhetsplan 2004

Verksamhetsplan 2004 Verksamhetsplan 2004 Vision Länsbibliotek Östergötland skall stimulera biblioteksutvecklingen så att östgötabiblioteken kan mäta sig med de bästa i landet. Länsbibliotek Östergötland skall arbeta för en

Läs mer

Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling. samverkan

Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling. samverkan Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling & samverkan Uppdrag: Nationell bibliotekssamverkan Kungl. biblioteket, KB, har av regeringen fått ett samordningsuppdrag för biblioteksväsendet.

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 HANDLINGSPLAN 2016 2018 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Gemensamma förvaltningen DATUM: 2015-10-30 BESLUTAD AV: Universitetsdirektören KONTAKTPERSON: Johan Johansson GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN Mål 1 för 2016 2018

Läs mer

Samverkan och nätverk inom ABM-området. Infrastruktur i samverkan. 11 november Gunnar Sahlin.

Samverkan och nätverk inom ABM-området. Infrastruktur i samverkan. 11 november Gunnar Sahlin. Samverkan och nätverk inom ABM-området Infrastruktur i samverkan 11 november 2008 Gunnar Sahlin Från separata arkiv, bibliotek och museer till ett samlat digitalt nätverk utan nationsgränser Biblioteksvärlden

Läs mer

RAPPORT FORSKARENKÄT 2014

RAPPORT FORSKARENKÄT 2014 RAPPORT FORSKARENKÄT 2014 2015-02-10 Sara Aspengren Carin Bjarsch Håkan Carlsson Ellika Riise Helen Sjöblom Anna Svensson INNEHÅLLSFÖRTECKNING Forskarenkät 2014... 1 Svarsfrekvens... 1 De fysiska biblioteken...

Läs mer

Forskningsfinansiärers perspektiv på open access - problem och möjligheter? Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond Britta Lövgren

Forskningsfinansiärers perspektiv på open access - problem och möjligheter? Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond Britta Lövgren Forskningsfinansiärers perspektiv på open access - problem och möjligheter? Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond Britta Lövgren Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond Fristående stiftelse vars ändamål är

Läs mer

UFV 2007/1478. Mål och strategier för Uppsala universitet

UFV 2007/1478. Mål och strategier för Uppsala universitet UFV 2007/1478 Mål och strategier för Uppsala universitet Fastställda av konsistoriet den 22 april 2008 Innehållsförteckning Förord 3 Uppsala universitet 4 Ett universitet för framstående forskning 5 Ett

Läs mer

Kommunikationsplan. Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa

Kommunikationsplan. Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa Kommunikationsplan Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa Bakgrund Uppdraget för Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa (SWEAH) är att under de kommande åren utveckla ett effektivt, framgångsrikt

Läs mer

Helsingfors universitets Lärarakademins kriterier

Helsingfors universitets Lärarakademins kriterier ns kriterier 1. Pedagogisk skicklighet och handledning fortlöpande kompetensutveckling Utmärkta färdigheter kommer till uttryck t.ex. i att läraren systematiskt utvärderar och utvecklar sin undervisning

Läs mer

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Handläggare Datum Dnr Carina Heurlin Fernold Nationell bibliotekssamverkan Publik verksamhet 2018-05-29 Uppdaterad Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Del 2 grupper (uppdaterad bilaga

Läs mer

RAPPORT STUDENTENKÄT

RAPPORT STUDENTENKÄT RAPPORT STUDENTENKÄT 2014 2015-10-14 Anna Johansson Birgitte Fogh Elin Nord Ellika Riise Frida Wåhlström Olausson INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING 1 BIBLIOTEKSANVÄNDNING 3 SERVICE 8 Öppettider 8 Bemötande

Läs mer

En decentraliserad biblioteksorganisation med centraliserat stöd exemplet Lunds universitets bibliotek

En decentraliserad biblioteksorganisation med centraliserat stöd exemplet Lunds universitets bibliotek En decentraliserad biblioteksorganisation med centraliserat stöd exemplet Lunds universitets bibliotek Utvecklingen på biblioteks- och informationsområdet präglas för närvarande av ett antal paradoxer:

Läs mer

Kompetensutveckling inom Lunds Universitets Bibliotek - LUB. Karin Ohrt Biblioteksdirektionen

Kompetensutveckling inom Lunds Universitets Bibliotek - LUB. Karin Ohrt Biblioteksdirektionen Kompetensutveckling inom Lunds Universitets Bibliotek - LUB Karin Ohrt Biblioteksdirektionen Kompetensutvecklingsinsatser 200 000 avsatt i budget för Biblioteksdirektionen Stöd från ESF 50 utbildningar

Läs mer

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2014

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2014 HANDLINGSPLAN 2014-2016 & VERKSAMHETSPLAN 2014 UNIVERSITETSBIBLIOTEKET DATUM: 2013-11-07 FASTSTÄLLD AV: Överbibliotekarie Margareta Hemmed KONTAKTPERSON: Kanslichef Håkan Carlsson FORSKNING SOM PÅVERKAR

Läs mer

Verksamhetsberättelse i korthet 2015 LUNDS UNIVERSITETS BIBLIOTEK

Verksamhetsberättelse i korthet 2015 LUNDS UNIVERSITETS BIBLIOTEK Verksamhetsberättelse i korthet 2015 LUNDS UNIVERSITETS BIBLIOTEK 2 VERKSAMHETSBERÄTTELSE I KORTHET 2015 Inledning Bredden och djupet i vår verksamhet är en förutsättning för studiernas och forskningens

Läs mer

Vision & mål

Vision & mål Universitetsbiblioteket Lärande- och resurscentrum Vision & mål 2011-2014 2011-03-14 INNEHÅLL Förord... 3 Vision... 4 Övergripande mål... 4 Delmål för universitetsbiblioteket... 5 Medier... 5 Undervisning

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 Snabbt, innovativt och relevant

Verksamhetsplan 2016 Snabbt, innovativt och relevant Snabbt, innovativt och relevant Godkänd av biblioteksstyrelsen 3 december 2015 www.sub.su.se 1 Inledning I universitetsledningens strategidokument står det att Universitetsbiblioteket spelar en nyckelroll

Läs mer

Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet

Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet 2015-2020 Pedagogik av högsta kvalitet Utveckling av den universitetspedagogiska verksamheten är en viktig strategisk fråga för Linnéuniversitetet. Verksamheten ska

Läs mer

Mål och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland 2013-2016

Mål och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland 2013-2016 UFV 2011/1998 och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland Fastställd av konsistoriet 2013-06-03 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Förord 3 Uppsala universitet Campus Gotland 3 Ett

Läs mer

Kompetensutveckling inom Lunds Universitets Bibliotek. Karin Ohrt Biblioteksdirektionen

Kompetensutveckling inom Lunds Universitets Bibliotek. Karin Ohrt Biblioteksdirektionen Kompetensutveckling inom Lunds Universitets Bibliotek Karin Ohrt Biblioteksdirektionen Kompetensutvecklingsinsatser 200 000 avsatt i budget för Biblioteksdirektionen Stöd från ESF 50 utbildningar per år

Läs mer

OpenAccess.se aktuella frågor

OpenAccess.se aktuella frågor OpenAccess.se aktuella frågor Mötesplats OA, 14-15 mars 2012, Norrköping Jan Hagerlid, Kungliga biblioteket, samordnare för OpenAccess.se 1 OpenAccess.se nystart 2010 Nystart efter internationell utvärdering

Läs mer

E-husets bibliotek Verksamhetsberättelse E-husets bibliotek E-huset.

E-husets bibliotek Verksamhetsberättelse E-husets bibliotek E-huset. E-husets bibliotek Verksamhetsberättelse 2006 E-husets bibliotek E-huset bibliotek@ehuset.lth.se 2 Verksamhetsberättelse för E-husets bibliotek 2006 E-husets bibliotek finns lokaliserat i E-huset vid LTH

Läs mer

MÖTESPLATS INFÖR FRAMTIDEN. Borås 8-9 oktober 2003. Helena Wedborn, Campus Valla, Linköpings universitetsbibliotek

MÖTESPLATS INFÖR FRAMTIDEN. Borås 8-9 oktober 2003. Helena Wedborn, Campus Valla, Linköpings universitetsbibliotek MÖTESPLATS INFÖR FRAMTIDEN Borås 8-9 oktober 2003 Helena Wedborn, Campus Valla, Linköpings universitetsbibliotek INFORMATIONSFÖRSÖRJNING OCH PEDAGOGISK UTVECKLING Delprojekt i Strategiska vägval: en utredning

Läs mer

Handlingsplan för hållbar utveckling

Handlingsplan för hållbar utveckling UFV 2018/1045 Handlingsplan för hållbar utveckling 2019- Fastställd av rektor 2018-11-20 Bakgrund, utgångspunkter och syfte Uppsala universitet ska, i enlighet med 1 kap. 5 Högskolelagen (1992:1434), främja

Läs mer

Inriktningsdokument för Linköpings universitetsbibliotek

Inriktningsdokument för Linköpings universitetsbibliotek 16-04-14 1(6) Inriktningsdokument för Linköpings universitetsbibliotek Detta inriktningsdokument utgör grunden för det strategiska arbetet på universitetsbiblioteket (UB) vid Linköpings universitet (LiU).

Läs mer

Projektplan med kommunikationsplan för. Taltidningar och tillgängliga medier på folkbiblioteken i Värmland

Projektplan med kommunikationsplan för. Taltidningar och tillgängliga medier på folkbiblioteken i Värmland Projektplan med kommunikationsplan för Taltidningar och tillgängliga medier på folkbiblioteken i Värmland Projektägare Genomförs i Projektets syfte Region Värmland/Kulturcentrum, Biblioteksutveckling i

Läs mer

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap HANDLINGSPLAN 2018 2020 OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Institutionen för kost- och idrottsvetenskap DATUM: 2017-10-20 BESLUTAD AV: Prefekt Claes Annerstedt KONTAKTPERSON: Claes Annerstedt claes.annerstedt@ped.gu.se

Läs mer

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland,

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, UFV 2016/965 Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, 2017-2021 Fastställt av rektor 2017-03-27 Inledning I Program för Uppsala universitet- Campus Gotland 2017-2021, fastställt av konsistoriet

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan UB/LRC

Kompetensförsörjningsplan UB/LRC Kompetensförsörjningsplan UB/LRC 2014-2016. Prolongerad t.o.m. 2018. Innehåll Kompetensförsörjningsplan UB/LRC... 1 Prolongering av Kompetensförsörjningsplan UB/LRC 2014 2016 t.o.m. 2018... 2 Bakgrund...

Läs mer

Bedömning av arbetsprestationer

Bedömning av arbetsprestationer 2014-10-30 Bedömning av arbetsprestationer Lönekriterier som grund för lönesamtalet Varje medarbetare ska veta på vilka grunder lönen sätts och hur hon eller han kan påverka sin lön. Inför en lönerevision

Läs mer

Inventering av bibliometrisk verksamhet vid svenska lärosäten

Inventering av bibliometrisk verksamhet vid svenska lärosäten Håkan Carlsson 2008-09-23 Rapport Sida: 1 (4) Dnr: 61/08 J Inventering av bibliometrisk verksamhet vid svenska lärosäten Håkan Carlsson Universitetsbiblioteket, Göteborgs universitet Marianne Hällgren

Läs mer

Samhällsvetenskapliga fakulteten

Samhällsvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN 2018 2020 OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Samhällsvetenskapliga fakulteten DATUM: 2017-10-12 BESLUTAD AV: Samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Birger Simonson, Malin Broberg och

Läs mer

Företagsekonomiska institutionen

Företagsekonomiska institutionen HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Företagsekonomiska institutionen DATUM: 170222 BESLUTAD AV: Patrik Ström, prefekt KONTAKTPERSON: Linda Vidén Ljungars, administrativ chef FORSKNING SOM

Läs mer

REGLER FÖR UMEÅ UNIVERSITETS ÖVERGRIPANDE FORSKNINGS- INFRASTRUKTURER

REGLER FÖR UMEÅ UNIVERSITETS ÖVERGRIPANDE FORSKNINGS- INFRASTRUKTURER REGLER FÖR UMEÅ UNIVERSITETS ÖVERGRIPANDE FORSKNINGS- INFRASTRUKTURER Typ av dokument: Regel 2017-05-30 (beslutsdatum) Beslutad av: Giltighetstid: Tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Forskning

Läs mer

Bibliotekets kurser i informationssökning för studenter och doktorander

Bibliotekets kurser i informationssökning för studenter och doktorander Bibliotekets kurser i informationssökning för studenter och doktorander Bakgrund och mål Bibliotekets mål är att erbjuda studenter och doktorander kurser i informationssökning som följer högskolelagens

Läs mer

E-PLIKT E-PLIKT FÖR GÖTEBORGS UNIVERSITET

E-PLIKT E-PLIKT FÖR GÖTEBORGS UNIVERSITET E-PLIKT FÖR GÖTEBORGS UNIVERSITET PRESENTATION FÖR KONTAKTPERSONER DISPOSITION Nätverk och kontaktpersoner Historik och bakgrund Rekvisit för e-pliktigt material Gruppdiskussion Hur gör man med e-plikt

Läs mer

Åtgärd nr Åtgärd Risker (riskvärde inom parentes)

Åtgärd nr Åtgärd Risker (riskvärde inom parentes) Åtgärdsplan för Stockholms universitet 2019 2020 vara ett framstående forskningsuniversitet (s. 3). Åtgärd nr Åtgärd Risker (riskvärde inom 1 Beskriva existerande kvalitetsssäkringssystem för forskning

Läs mer

Svensk nationell datatjänst en infrastruktur för forskningsdata inom samhällsvetenskap, humaniora och medicin

Svensk nationell datatjänst en infrastruktur för forskningsdata inom samhällsvetenskap, humaniora och medicin Svensk nationell datatjänst en infrastruktur för forskningsdata inom samhällsvetenskap, humaniora och medicin Elisabeth Strandhagen, forskningssamordnare för ämnesområde medicin och hälsa elisabeth.strandhagen@gu.se

Läs mer

Men det är mellan alla dessa sessioner möten med andra äger rum, där erfarenheter, problem och utvecklingsfrågor delas.

Men det är mellan alla dessa sessioner möten med andra äger rum, där erfarenheter, problem och utvecklingsfrågor delas. IFLA World Library and Information Congress 84nd IFLA General Conference and Assembly, 24-30 August 2018, Kuala Lumpur, Malaysia Transform libraries, Transform Societies Först vill jag tacka Svensk Biblioteksförening

Läs mer

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori DATUM: 2016-11-30 BESLUTAD AV: KONTAKTPERSON: FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar och mål 2017

Läs mer

Open access.se underlag för styrgrupp den 16 september

Open access.se underlag för styrgrupp den 16 september Open access.se underlag för styrgrupp den 16 september Jan Hagerlid, Kungliga biblioteket, samordnare för OpenAccess.se Sidnummer 1 Mål och prioriteringar På kort sikt: Vad ska stå på webbplatsen nu? Ta

Läs mer

UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2013

UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2013 UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2013 GÖTEBORGS UNIVERSITETSBIBLIOTEK DATUM: 2014-01- 15 AVSÄNDARE: Margareta Hemmed, överbibliotekarie KONTAKTPERSON: Håkan Carlsson, kanslichef FORSKNING SOM PÅVERKAR Vision

Läs mer

Synliggör din forskning! Luleå universitetsbibliotek

Synliggör din forskning! Luleå universitetsbibliotek Synliggör din forskning! Luleå universitetsbibliotek Varför denna guide? Att maximera forskningens synlighet och genomslag blir allt viktigare inom akademin där allt tuffare konkurrens råder och där forskare

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR HÖGSKOLEBIBLIOTEKET 2018

VERKSAMHETSPLAN FÖR HÖGSKOLEBIBLIOTEKET 2018 VERKSAMHETSPLAN FÖR HÖGSKOLEBIBLIOTEKET 2018 Ur Verksamhetsmål, uppdrag och budget 2018: Bibliotekschef Bibliotekschefen ansvarar för att bibliotekets verksamhet bedrivs på ett effektivt och ändamålsenligt

Läs mer

UGEM (UNIVERSITETSGEMENSAMMA KOSTNADER) AKTUELLA BUDGETFRÅGOR INFÖR Prefektträff Samhällsvetenskaplig fakultet

UGEM (UNIVERSITETSGEMENSAMMA KOSTNADER) AKTUELLA BUDGETFRÅGOR INFÖR Prefektträff Samhällsvetenskaplig fakultet UGEM (UNIVERSITETSGEMENSAMMA KOSTNADER) AKTUELLA BUDGETFRÅGOR INFÖR 2019 Prefektträff Samhällsvetenskaplig fakultet 2018-03-13 ANDELEN GEMENSAMMA KOSTNADER I EN NATIONELL JÄMFÖRELSE Universitetsgemensamma

Läs mer

AKADEMISKT SPRÅK: SPRÅKHANDLEDNING SOM EN RESURS FÖR INKLUDERANDE STUDIER ANN-MARIE ERIKSSON ENHETEN FÖR AKADEMISKT SPRÅK GÖTEBORGS UNIVERSITET

AKADEMISKT SPRÅK: SPRÅKHANDLEDNING SOM EN RESURS FÖR INKLUDERANDE STUDIER ANN-MARIE ERIKSSON ENHETEN FÖR AKADEMISKT SPRÅK GÖTEBORGS UNIVERSITET AKADEMISKT SPRÅK: SPRÅKHANDLEDNING SOM EN RESURS FÖR INKLUDERANDE STUDIER ANN-MARIE ERIKSSON ENHETEN FÖR AKADEMISKT SPRÅK GÖTEBORGS UNIVERSITET Enheten för akademiskt språk en universitetsgemensam enhet

Läs mer

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Handläggare Carina Heurlin Fernold Nationell bibliotekssamverkan Publik verksamhet Datum 2015-09-30 Dnr Dnr 6.7 2015-923 Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Del 2 grupper (bilaga 2 till

Läs mer

Huvudföredragande: Wilhelm Widmark, överbibliotekarie.

Huvudföredragande: Wilhelm Widmark, överbibliotekarie. 1 (5) PROTOKOLL 2016-02-19 STOCKHOLMS UNIVERSITETSBIBLIOTEK Biblioteksstyrelsen Protokoll fört vid sammanträde med biblioteksstyrelsen 2016-02-19 Dnr SU 525 1.3.1 2016-1 Konferensrummet Frescati, kl. 9.00

Läs mer

Verksamhetsplan 2014 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa)

Verksamhetsplan 2014 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa) Verksamhetsplan 2014 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa) Högskolan Dalarna Sida 1 Uppdrag Kunskapscentrum startade 2010 för att stödja den kommunala

Läs mer

Open Access i Sverige

Open Access i Sverige Open Access i Sverige Jan Hagerlid Avdelningen för Nationell samverkan, KB Samordnare för programmet OpenAccess.se SUB den 5 oktober 1 Vem gör vad? Policy för Open Access Utveckling av öppna fulltextarkiv

Läs mer

Information för VFU-samordnare. Maria Perényi 11-09-22

Information för VFU-samordnare. Maria Perényi 11-09-22 Information för VFU-samordnare Maria Perényi 11-09-22 Innehåll Allmän presentation av biblioteket Om bibliotekets undervisning på officersprogrammet Bibliotekets stöd till fack- och funktionsskolor Visning

Läs mer

Nordiska arkivdagar. Forskarnas röst och digitalt material

Nordiska arkivdagar. Forskarnas röst och digitalt material Nordiska arkivdagar Tavastehus 25.5.2012, Arkivchef Mikael Korhonen Forskarnas röst och digitalt material En utredning över behovet av och tillgången till minnesorganisationernas digitala material. Sammanställd

Läs mer

UTBILDNING I E-PLIKT VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

UTBILDNING I E-PLIKT VID GÖTEBORGS UNIVERSITET UTBILDNING I E-PLIKT VID GÖTEBORGS UNIVERSITET DISPOSITION Historik och bakgrund Nätverk och kontaktpersoner Rekvisit för e-pliktigt material Hur gör man med e-plikt vid Göteborgs universitet Exempel på

Läs mer

IT-STRATEGI 2014 2020 VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

IT-STRATEGI 2014 2020 VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2013/903 IT-STRATEGI 2014 2020 VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor IT-enheten Beslutsdatum 2014-01-20 Giltighetstid

Läs mer

Kultur- och fritidskontoret Mediepolicy

Kultur- och fritidskontoret Mediepolicy Kultur- och fritidskontoret Mediepolicy Biblioteken i Södertälje Telefon (direkt): 08-523 02080 E-post: stadsbiblioteket@sodertalje.se 2 (6) Innehållsförteckning Mediepolicy... 3 Bibliotekens uppdrag och

Läs mer

Forskande och undervisande personal, vägledning för bedömning av arbetsprestationer

Forskande och undervisande personal, vägledning för bedömning av arbetsprestationer Lönekriterier som grund för lönesamtalet Varje medarbetare ska veta på vilka grunder lönen sätts och hur hon eller han kan påverka sin lön. Inför en lönerevision ska varje medarbetare därför erbjudas ett

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN 2018 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2019-01-15 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Martin Wiik Johansson FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar och mål

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN 2015 Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: 2016-02-15 BESLUTAD AV: Mats Björkin, prefekt KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt mål är att Göteborgs

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Gemensamma förvaltningen DATUM: 28 oktober 2016 BESLUTAD AV: Jörgen Tholin KONTAKTPERSON: Johan Johansson GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN Mål 1 för 2017-2019 Gemensamma

Läs mer

Handlingsplan 2014 Lika villkorsarbetet vid SLU-biblioteket

Handlingsplan 2014 Lika villkorsarbetet vid SLU-biblioteket Handlingsplan 2014 Lika villkorsarbetet vid SLU-biblioteket Giltighetstid Handlingsplanen för Lika villkor gäller för 2014 och ska årligen uppdateras. Samverkan Planen har utarbetats av SLU-bibliotekets

Läs mer

Handlingsplan

Handlingsplan CHALMERS Bilaga 1.3 - Diarienummer: Dnr C2017-0545 INSTITUTION GMV Vad är syftet med handlingsplanen? Att skapa en flerårig plan som följer "Prioriterad Handlingsplan - verksamhetsutveckling", PVU. Handlingsplanerna

Läs mer

Utveckling och implementering av tjänster och stöd för forskningsdata - ett universitetsövergripande arbete

Utveckling och implementering av tjänster och stöd för forskningsdata - ett universitetsövergripande arbete Utveckling och implementering av tjänster och stöd för forskningsdata - ett universitetsövergripande arbete Sabina Anderberg, Verksamhetsutvecklare, Stockholms universitetsbibliotek Margareta Ödmark, IT-arkivarie,

Läs mer

Humanistiska fakulteten

Humanistiska fakulteten HANDLINGSPLAN 2016 2018 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Humanistiska fakulteten DATUM: Förslag 2015-10-13 BESLUTAD AV: Humanistiska fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Margareta Hallberg FORSKNING SOM PÅVERKAR

Läs mer

Samhällsvetenskapliga fakulteten

Samhällsvetenskapliga fakulteten UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN 2016 Samhällsvetenskapliga fakulteten DATUM: 2017-01-13 BESLUTAD AV: [Klicka här för att ange text] KONTAKTPERSON: Karin Feuk FORSKNING SOM PÅVERKAR Vision 2020 Vårt mål

Läs mer

Samhällsvetenskapliga fakulteten

Samhällsvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN 2019 2020, VERKSAMHETSPLAN 2019, RISKANALYS 2019 Dnr V 2018/1011 Samhällsvetenskapliga fakulteten DATUM: 2018-10-11 BESLUTAD AV: Samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Malin

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR FÖREBYGGANDE AV PLAGIERING

HANDLINGSPLAN FÖR FÖREBYGGANDE AV PLAGIERING STYRDOKUMENT Dnr V 2015/493 HANDLINGSPLAN FÖR FÖREBYGGANDE AV PLAGIERING Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion http://medarbetarportalen.gu.se/styrdokument/utbildning/ Rektor och interaktivt lärande

Läs mer

Mål och strategier. Vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap. Fastställd av områdesnämnden för humaniora och samhällsvetenskap

Mål och strategier. Vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap. Fastställd av områdesnämnden för humaniora och samhällsvetenskap HUMSAM 2014/48 och strategier Vetenskapsområdet för humaniora och Fastställd av områdesnämnden för humaniora och 2015-09-24 Innehållsförteckning Detta är vetenskapsområdet för humaniora och (humsam-området)

Läs mer

Helsingfors universitets bibliotek 1

Helsingfors universitets bibliotek 1 Helsingfors universitets bibliotek 1 VETENSKAPLIG KUNSKAP TILLHÖR ALLA De vetenskapliga biblioteken i Finland är öppna för alla och ger obegränsad tillgång till den vetenskapliga kunskapens källor. Helsingfors

Läs mer

Ann-Sofie Axelsson, Akademichef Fastställd:

Ann-Sofie Axelsson, Akademichef Fastställd: för utbildning och forskning vid Inledning :s vision, mål och strategi för utbildning och forskning (hädanefter benämnd VMS-A3 ) beskriver vision och mål för akademins kärnverksamhet utbildning och forskning

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 15 september 2006

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 15 september 2006 1 Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för 15 september 2006 Plats: SUHF:s kansli, Stockholm Närvarande: Göran Sandberg, Umeå universitet, ordförande Lars Björnshauge, Lunds universitet, vice ordförande

Läs mer

Bevarandestrategi för Uppsala universitetsbibliotek. Beslutad av Biblioteksnämnden

Bevarandestrategi för Uppsala universitetsbibliotek. Beslutad av Biblioteksnämnden för Uppsala universitetsbibliotek Beslutad av Biblioteksnämnden 2018-09-24 Innehåll Bibliotekets bevarandeuppdrag... 2 Bibliotekets mål... 2 Syfte med bevarandestrategin... 2 Bruksvärde och bevarandevärde...

Läs mer