LÄGESÖVERSIKT KOMMUNPLATSERNA FÖR FLYKTINGAR I BORGÅ

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LÄGESÖVERSIKT KOMMUNPLATSERNA FÖR FLYKTINGAR I BORGÅ"

Transkript

1 LÄGESÖVERSIKT KOMMUNPLATSERNA FÖR FLYKTINGAR I BORGÅ

2 NTM-CENTRALEN I NYLANDS FÖRSLAG OM KOMMUNPLATSERNA FÖR ÅR 2017 NTM-centralen i Nyland föreslår 46 kommunplatser i Borgå för flyktingar år Antalet baserar på avtal som redan ingåtts om mottagning av flyktingar: av de platser som nämns i avtalet under 2016 finns fortfarande 21 lediga platser för flyktingar. Dessutom har staden ett gällande avtal om mottagning av 25 flyktingar per år. Arbets- och näringsministeriet har för år 2017 ställt ett mål om kommunplatserna: 4000 platser i hela landet och 700 platser i Nyland. Utöver detta kommer det till Nylandsregionen ett stort antal självständiga och assisterade flyttningar som huvudsakligen riktar sig till huvudstadsregionen.

3 KOMMUNPLATSERNA ÅR BESLUTEN Stadsfullmäktige i Borgå beslutade år 2016 höja antalet kommunplatser som beviljas flyktingar till 119 eftersom antalet asylsökande hade blivit exceptionellt stort. Under tidigare år har Borgå tagit emot cirka flyktingar varje år. Avsikten var att kommunplatserna i första hand skulle riktas till personer som bosatt sig i Borgå under asylprocessen: 60 minderåriga unga i mottagningsenheten Karijärvi och Borgå Folkakademi som kommit ensamma till Finland 25 kvotflyktingar 34 personer i mottagningscentralen Poppel som fått uppehållstillstånd genom asylprocessen

4 DEN FAKTISKA MOTTAGNINGEN AV FLYKTINGAR 2016 Borgå använde år 2016 sammanlagt 98 kommunplatser. Unga som kom ensamma som minderåriga: 41 kommunplatser Kvotflyktingar: 6 familjer, 25 kommunplatser De 5 familjer och 5 ensamkommande personer som fått uppehållstillstånd genom asylprocess: 32 kommunplatser Alla kommunplatser som hade planerats för unga som hade kommit som minderåriga användes inte eftersom alla fick inte positiva beslut om uppehållstillstånd. Av unga i Borgå Folkakademi var det bara 10 som stannade kvar i Borgå. I Borgå integreras unga med hjälp av modellen för assisterat gemensamt boende. Det blev inte över oanvänd gruppfamiljedaghemkapacitet till vilken man skulle ha kunnat ta unga utanför kommunen, t.ex. från Esbo. Vid sidan av de officiella kommunplatserna flyttade 32 flyktingar som fått uppehållstillstånd (8 familjer och 8 ensamkommande personer) på eget initiativ till Borgå. Med undantag av skyldigheten att ordna bostad är de berättigade till stadens alla tjänster på samma sätt som dem som fått en kommunplats.

5 SAMARBETE MED NTM-CENTRALEN Borgå har skött flyktingmottagningen i gott samarbete med NTM-centralen i Nyland med beaktande av resurserna för integrationsarbetet i Borgå. I flyktingmottagningen är det sedvanligt att mottagningen inte alltid sker precis under ett kalenderår enligt planerna utan en del kan ske under följande året enligt läget. De 21 kommunplatserna som inte användes år 2016 övergår således till det pågående året och avsikten är att de huvudsakligen anvisas för personer som har familj.

6 INVANDRARTJÄNSTER Invandrartjänsterna fick utomordentligt mycket nya kunder under år 2016: familjer som hörde till det föregående årets kvot, personer som fått en officiell kommunplats samt personer som frivilligt flyttade till kommunen, sammanlagt 141 personer. Antalet nya kunder är normalt personer per år. Personalen är belastad av det ökade kundantalet. Bara de nödvändiga mottagningstjänsterna och de mest brådskande åtgärderna har genomförts. Arbetet har haft en jourkaraktär. Behovet av tilläggsresurser är uppenbart.

7 INVANDRARTJÄNSTER De egentliga invandrartjänsterna har inte fått mer resurser. Befattningen som deltidsanställd kulturassistent som arbetade på byrån redan tidigare ändrades till en heltidsanställning för en tid av två år. För integrering av flyktingar som är under 21 år har det anställts 1 socialarbetare som ska svara för kundrelationer till unga i assisterat boende. Resurser för boendehandledning för unga har ökats från två boendehandledare i den ursprungliga planen till fem boendehandledare i slutet av år Befattningarna som boendehandledare är tidsbestämda. Unga fick uppehållstillstånd senare än man hade bedömt. Verksamheten och personalresurserna som den kräver utvidgades till full omfattning under hösten. Handledningen som unga behöver omvärderades och man konstaterade att övervakningen ska ske mer på kvällstiden. Man gick över till tvåskiftsarbete, vilket kräver mer resurser. Boendehandledning för unga som nått myndighetsåldern har köpts från Ehjä ry som producerar eftervårdstjänster. Ehjäs andel ska inte ökas utan resten av unga ska få betjäning från egen personal.

8 INVANDRARTJÄNSTER De totala kostnaderna för personer som kommit ensamma som minderåriga var euro år En uppskattning av kostnaderna under det pågående året är euro. Uppskattningen blir svårare av att en stor del av ungarna fyller 18 år under den kommande sommaren. Vid årsskiftet finns det 5 minderåriga unga. För unga som nått myndighetsåldern är eftervården frivillig och FPA tar över en del av kostnaderna (bl.a. boendekostnaderna som utkomststöd). Ehjä ry:s faktura för år 2016 var cirka 1400 euro och kostnadsutfallet för i år är cirka euro. Ökningarna av personal- m.m. resurser har genomförts i samarbete med NTMcentralen. NTM ersätter kostnaderna för verksamheten i sin helhet.

9 SOCIALTJÄNSTER Barnskyddstjänster har år 2016 getts till fyra familjer som hade sökt asyl. En av familjerna som år 2016 fick uppehållstillstånd utvärderas för tillfället av barnskyddet. Två unga som hade kommit ensamma som minderåriga måste placeras brådskande till en barnskyddsanstalt på en annan ort från november 2016 till slutet av april Efter placeringen flyttade unga till en familjegrupphem på en kommunplats som beviljats av en annan kommun. Barnskyddskostnaderna som unga medförde Borgå var euro för år 2016 och euro för det pågående året. Staten ersätter kostnaderna helt som s.k. specialkostnader.

10 TOLKNINGS- OCH ÖVERSÄTTNINGSTJÄNSTER Tolktjänsterna konkurrensutsattes hösten 2016 och samarbetet med de nya tjänsteleverantörerna började enligt avtalen I anlitandet av tolkar övergick man fr.o.m i fråga om personer som inte är flyktingar till principen användaren betalar, då tolkningar av övriga personer än flyktingar ska betalas av myndigheten som beställt tjänsten. Tidigare ingick alla tolkningar inom social- och hälsovårdssektorn invandrartjänsternas budget. År 2016 betalade Borgå stad totalt cirka euro i kostnader för tolkningstjänster för flyktingar. Dessa kostnader får staden tillbaka från staten. I fråga om övriga invandrare betalade staden tolkningskostnader inom social- och hälsovårdssektorn cirka euro. Dessa kostnader får staden inte tillbaka från staten. Tolknings- och översättningskostnaderna uppskattades trefaldigas men det har ännu inte synts höjningar i kostnaderna år 2016 till följd av de ökade kundantalet eftersom en stor del av kunderna flyttade till Borgå först under resten av året. Den arabisktalande kulturassistenten som arbetar som månadsavlönad inom invandrartjänsterna kunde i första skedet sörja för styrningen av och rådgivningen i mottagningen på sitt modersmål samt vid behov tolka till övriga anställda. Behovet av tolkningstjänster kommer att öka i fortsättningen, om invandrartjänsterna får fullödigt arbeta med den nya kundkretsen.

11 BOENDE De nya flyktingarna som bosatte sig i Borgå fick bostad relativt lätt. De som har flyttat till Borgå frivilligt har fått bostad på den fria hyresmarknaden med hjälp av sina stödpersoner, vilket har gjort läget lättare. Bostäderna ligger runtom i staden enligt ursprungliga planer. Det är dock ändå svårt att undvika en liten dominering på Gammelbackaområdet eftersom den bästa tillgången till hyresbostäder finns där. Enligt uppgift som A-bostäderna har gett finns det i slutet av mars 2017 cirka 500 personer i kön för att söka bostad hos Borgås allmännyttiga bostadsbolag. Till de nya flyktingarnas förfogande stod det 47 hyresbostäder av privata och offentliga hyresvärdar.

12 BOSTÄDERNA ENLIGT HYRESVÄRDEN (47 BOSTÄDER) Hyresvärd Antalet bostäder Privat hyresvärd 17 Y- stiftelsen / Borgå stad 9 Borgå A-bostäder 8 Kiint. M2-kodit 5 Kiint. Oy Peiponaho 4 Studiebostäder 2 Kiint. Oy Suolapuro 1 Privat inkvartering 1

13 BOSTÄDERNA ENLIGT OMRÅDEN Område Bostäder kvotflykting (familj eller ensamboende) En minderårig som kommit ensam och fått uppehållstillstånd eller en asylsökande som fyllt 18 år Asylsökande som fått uppehållstillstånd (familj eller en ensamboende vuxen) Vårberga Centrum Huktis Johannisberg Näse Pepot Gammelbacka Estbacka Hammars 2 2

14 TJÄNSTER INOM SMÅBARNSPEDAGOGIK Antalet barn med invandrarbakgrund i småbarnspedagogiken har ökat i någon mån under I slutet av året var antalet 185. Största delen av barnen är fortfarande i dagvård i Gammelbacka daghem och i daghemmet Monika. I slutet av år 2016 har många familjer som fått en kommunplats flyttat till Borgå. Barnen i dessa familjer började inom småbarnspedagogiken under våren I den förberedande förskoleundervisningen deltog hösten 2016 sammanlagt 8 barn av vilka en del var asylsökande som bodde i Johannisbergs mottagningscentral. Kostnader uppstod år 2016 som följer: avlöning euro, utbildning och materialen euro, tolkningstjänster euro och undervisning i det egna modersmålet euro.

15 UTBILDNINGSTJÄNSTER Den förberedande undervisningen för förskoleundervisningen och grundläggande utbildningen inleddes i början av vårterminen 2016 i Tuorilan koulu i två undervisningsgrupper. Vid ingången av 2017 övergick en grupp till Peipon koulu och den andra till Vårberga skola. I mitten av mars 2016 startades dessutom tre grupper för förberedande undervisning i högstadieskolan i Albert Edelfeltin koulu, Linnajoen koulu och Pääskytien koulu, en grupp i varje skola. Grupperna fortsatte sin verksamhet under läsåret Verksamheten fortsatte också i de två grupperna i Peipon koulu och gruppen i Pääskytien koulu som hade bildats tidigare.

16 UTBILDNINGSTJÄNSTER Behovet av förberedande undervisning och undervisning i övergångsfasen för invandrare har omprövats för läsåret En utvärdering av läget försvåras av att den förberedande undervisningen tar högst cirka ett år och en del av eleverna övergår till sin egen närskola när de har tillräckliga färdigheter för det. Under läsåret fortsätter den förberedande undervisningen i Peipon koulu med två grupper och i Pääskytien koulu med en grupp. Klassernas verksamhet utvecklas också så, att de också kan ha elever som befinner sig i övergångsfasen, dvs. elever som följer läroplanen för den grundläggande utbildningen, om läget tillåter det. I Kevätkummun koulu fortsätter en grupp där det finns elever i övergångsfasen och i den förberedande undervisningen. En likadan möjlighet ska också finnas i Albert Edelfeltin koulu. De nuvarande grupperna för övergångsfasen ska också fortsätter sin verksamhet i Peipon koulu och Pääskytien koulu.

17 UTBILDNINGSTJÄNSTER I skolorna ges det mer undervisning i finska som andra språk. Undervisningen i finska som andraspråk utvecklas med den nya läroplanen som utgångspunkt. Elevernas behov att få undervisning i eget modersmål kartläggs årligen och staden försöker ordna undervisningen enligt kartläggningen. För tillfället finns det undervisningsgrupper i albanska, arabiska, thai, ryska, vietnamesiska och estniska. Undervisningen av olika religioner ordnas enligt lagen om grundläggande utbildning. Eleverna med invandrarbakgrund får stöd för inlärningen enligt samma kriterier som andra elever. För en elev med invandrarbakgrund utarbetas vid behov en studieplan i vilken det vid sidan av läroämnesvisa mål också tas med stödåtgärder som eleverna får i skolan. Resurserna i form av statlig finansiering riktas till skolorna där det ordnas undervisning som berättigar till stödet. För arbetet med samordning och utveckling av undervisningsarrangemangen för invandrare behövs det också i fortsättningen en deltidsanställd koordinator av invandrarutbildningen. I utvecklingsarbetet iakttas utvecklingsplanen för mångkulturella färdigheter som Borgå stads finskspråkiga utbildningssektion har godkänt. Grunderna för lärare för förberedande undervisning i grundläggande utbildning har tagits i bruk fr.o.m. 1,8,2016.

18 KULTUR- OCH FRITIDSTJÄNSTER Verksamheten har skett enligt ursprungliga planer. Gammelbacka ungdomslokal har redan i flera år varit ett mångkulturellt verksamhetscentrum för unga. Upp till 80 procent av dem som besöker lokalen har invandrarbakgrund. Minderåriga asylsökanden hittade ungdomslokalen Zentra och Zentras besökarantal steg märkbart. Borgå medborgarinstitut har ordnat utbildning för invandrarna i samarbete med olika aktörer (t.ex. Makoisa, Meeting Point, Bra start i Borgå, kurser i finska). Kostnaderna för ungdomstjänsternas kvällsinstruktörer var cirka 4500 euro. Kulturoch fritidstjänsterna fick för invandrarutbildningen Makoisa projektbidrag av vilket ca euro använde år Elevavgifterna för dem som studerade med motionsoch kulturpasset i musikinstitutet var cirka 1000 euro.

19 ARBETS- OCH NÄRINGSBYRÅNS TJÄNSTER FÖR NYA FLYKTINGAR Enligt en uppgift som Nylands arbets- och näringsbyrå har lämnat är läget med flyktingar som bosatt sig i Borgå i mars 2017 som följer: Till integrationstjänster för personer som beviljats asyl har under året från Borgå hänvisats 51 kunder som fått uppehållstillstånd på grund av internationellt skydd. För tillfället är 3 kunder minderåriga. Det finns kännedom om att över tjugo minderåriga (17 år) kunder registrerar sig i maj som kunder i Nylands arbets- och näringsbyrå. Av dessa redan befintliga kunder är 42 i integrationsutbildning, 3 i kurskö, 1 i arbetsprövning samt 5 arbetslösa. Av de arbetslösa har en först anmält sig som arbetssökande, så en integrationsplan har ännu inte upprättats. En av dem som är i utbildning har deltagit i SIB-tjänsten (Social Impact Bond) som är samhälleligt betydande och intresserande. Kunder bosatta i Borgå enligt nationaliteter: Syrien 19 Irak 15 Afghanistan 9 Somalia 3 Etiopien 3 Uganda 1 Kongo 1

20 KOSTNADER FÖR BORGÅ STAD, SAMMANFATTNING Förklaring UTFALL 2016 SOCIALTJÄNSTER Tolknings- och översättningstjänster Ersättning för tolkningstjänster Stödboende för minderåriga Statlig ersättning för stödboende för unga Kulturassistent Kalkylmässig ersättning från staten enligt personantalet SMÅBARNSPEDAGOGIK Grupper för grupper med invandrarbakgrund Tolkningstjänster Undervisning i eget modersmål Utbildning och materialen UTBILDNINGSTJÄNSTER 5 nya undervisningsgrupper Utbildning för asylsökande Statsandelen för förberedande undervisning för invandrare KULTUR- OCH FRITIDSTJÄNSTER Extra arbetskraft i ungdomslokalerna ALLT SAMMANLAGT Arbetsgruppen uppskattade förra året att ökningen av kommunplatserna medför för Borgå stad en nettokostnad på cirka euro år Uppskattningen byggde på antagandet att flyktingmottagningen kommer i gång redan i början av året. Till följd av att Migrationsverkets beslut försenades flyttade huvuddelen av flyktingarna till Borgå först i oktober december Därför blev de utfallna kostnaderna år 2016 mindre än uppskattat. De ökade kostnaderna och statliga ersättningarna syns i sin helhet först år År 2017 torde kostnadsutfallet ungefär motsvara budgeten som fullmäktige har godkänt.

ARBETSGRUPPENS BEDÖMNING HUR PÅVERKAR DET ÖKADE ANTALET KOMMUNPLATSER BORGÅ STADS TJÄNSTER?

ARBETSGRUPPENS BEDÖMNING HUR PÅVERKAR DET ÖKADE ANTALET KOMMUNPLATSER BORGÅ STADS TJÄNSTER? ARBETSGRUPPENS BEDÖMNING 14.4.2016 HUR PÅVERKAR DET ÖKADE ANTALET KOMMUNPLATSER BORGÅ STADS TJÄNSTER? NTM-CENTRALENS BEGÄRAN Behovet av kommunplatser är stort, rent av kritiskt i fråga om minderåriga asylsökande.

Läs mer

STADSSTYRELSEN 14.9.2015 EN MOTTAGNINGSCENTRAL TILL BORGÅ?

STADSSTYRELSEN 14.9.2015 EN MOTTAGNINGSCENTRAL TILL BORGÅ? STADSSTYRELSEN 14.9.2015 EN MOTTAGNINGSCENTRAL TILL BORGÅ? ANTALET ASYLSÖKANDE VÄXER SNABBT I världen pågår den största flyktingkrisen efter andra världskriget. Det uppskattas att cirka 25 000 30 000 asylsökande

Läs mer

Hur påverkar det ökade antalet kommunplatser Borgå stads tjänster?

Hur påverkar det ökade antalet kommunplatser Borgå stads tjänster? Hur påverkar det ökade antalet kommunplatser Borgå stads tjänster? Arbetsgruppens bedömning 14.4.2016 1 NTM-centralens begäran... 3 2 Profilen hos dem som får en kommunplats... 3 3 Invandringens effekter

Läs mer

OM ANVISANDE TILL KOMMUN OCH FRÄMJANDE AV INTEGRATION

OM ANVISANDE TILL KOMMUN OCH FRÄMJANDE AV INTEGRATION AVTAL OM ANVISANDE TILL KOMMUN OCH FRÄMJANDE AV INTEGRATION Nylands närings-, trafik- och miljöcentral (nedan ELY-centralen) och Grankulla stad (nedan staden) avtalar om följande när det gäller anvisande

Läs mer

Utredning 1/2017. Bostadslösa Bostadslösa familjer. Olika anstalter

Utredning 1/2017. Bostadslösa Bostadslösa familjer. Olika anstalter 1987 1988 1989 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 Ytterligare uppgifter: Hannu Ahola Tfn +358 29 525

Läs mer

Integrationsarbetet i de finlandssvenska kommunerna Invandrarkoordinator, svensk integration Liselott Sundbäck

Integrationsarbetet i de finlandssvenska kommunerna Invandrarkoordinator, svensk integration Liselott Sundbäck Integrationsarbetet i de finlandssvenska kommunerna Invandrarkoordinator, svensk integration Liselott Sundbäck Information: - tjänstemän -invandraren själv Kartläggningar Nätverksträffar Kommuntorget Nationellt

Läs mer

RP 336/2010 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 45 i lagen om främjande av integration

RP 336/2010 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 45 i lagen om främjande av integration RP 336/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 45 i lagen om främjande av integration PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås en ändring

Läs mer

Erbjudande av kommunplatser till personer som beviljas internationellt skydd 2016, på basis av NTM-centralens förslag

Erbjudande av kommunplatser till personer som beviljas internationellt skydd 2016, på basis av NTM-centralens förslag Fullmäktige 17 11.04.2016 Erbjudande av kommunplatser till personer som beviljas internationellt skydd 2016, på basis av NTM-centralens förslag 431/05.11.00/2013, 1420/05.11.00/2016 SOCHVUTS 13 Social-

Läs mer

De viktigaste observationerna vid revisionen och ställningstaganden

De viktigaste observationerna vid revisionen och ställningstaganden De viktigaste observationerna vid revisionen och ställningstaganden Integration inom social- och hälsovården Vid utgången av 2012 uppgick antalet utländska medborgare i Finland till 195 511, vilket utgör

Läs mer

Uppdatering av avtal om flyktingars anvisande till kommunen och främjande av integration

Uppdatering av avtal om flyktingars anvisande till kommunen och främjande av integration Fullmäktige 85 14.12.2015 Uppdatering av avtal om flyktingars anvisande till kommunen och främjande av integration 431/05.11.00/2013 SOCHVUTS 83 Social- och hälsovårdsutskottet 18.11.2013 Beredare: Social-

Läs mer

Vad är integration? - Termer om invandring och integrationsarbete. Emine Ehrström Regionalkoordinator Finland mitt hem projektet (ESF)

Vad är integration? - Termer om invandring och integrationsarbete. Emine Ehrström Regionalkoordinator Finland mitt hem projektet (ESF) Vad är integration? - Termer om invandring och integrationsarbete Emine Ehrström Regionalkoordinator Finland mitt hem projektet (ESF) Utbildning i invandrar- och integrationsarbete för anställda inom den

Läs mer

Svenskspråkig integrering av invandrare

Svenskspråkig integrering av invandrare 1/6 Svenskspråkig integrering av invandrare UTREDNING Heidi Backman 2.11.2015 En fullmäktigemotion, med fullmäktigeledamot Nina Colliander-Nyman som första undertecknare, om svenskspråkig integrering av

Läs mer

Helsingfors stad Föredragningslista 4/ (6) Stadsfullmäktige Kj/

Helsingfors stad Föredragningslista 4/ (6) Stadsfullmäktige Kj/ Helsingfors stad Föredragningslista 4/2016 1 (6) 13 Den av Finlands kommunistiska parti och Helsingforslistornas fullmäktigegrupp väckta gruppmotionen om aktivitet från stadens sida för att hjälpa flyktingar

Läs mer

Regionalt evenemang för föräldrarna

Regionalt evenemang för föräldrarna Regionalt evenemang för föräldrarna - Mångprofessionellt kallas aktörer som erbjuder tjänster för barnfamiljer i området (inom social- och hälsovårdssektorn, bildningssektorn och tredje sektorn) till att

Läs mer

FÖRSLAG TILL FÖRFARINGSSÄTT I BORGÅ STAD BRÅDSKANDE SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRD FÖR PERSONER SOM VISTAS OLAGLIGT I LANDET

FÖRSLAG TILL FÖRFARINGSSÄTT I BORGÅ STAD BRÅDSKANDE SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRD FÖR PERSONER SOM VISTAS OLAGLIGT I LANDET FÖRSLAG TILL FÖRFARINGSSÄTT I BORGÅ STAD BRÅDSKANDE SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRD FÖR PERSONER SOM VISTAS OLAGLIGT I LANDET PERSON SOM VISTAS OLAGLIGT I LANDET En person som inte har rätt att vistas i landet enligt

Läs mer

SIBBO KOMMUNS PROGRAM FÖR INTEGRATIONSFRÄMJANDE

SIBBO KOMMUNS PROGRAM FÖR INTEGRATIONSFRÄMJANDE SIBBO KOMMUNS PROGRAM FÖR INTEGRATIONSFRÄMJANDE 2018 2021 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Integrationsbegrepp... 3 3 Invandrarna i Sibbo... 4 4 Programmet för integrationsfrämjande 2018 2021, tyngdpunkter

Läs mer

ANVISNING TILL KOMMUNERNA FÖR ANSÖKAN OM BONUSPENG SOM BETALAS UTIFRÅN BESLUT OM KOMMUNPLATSER SOM FATTATS Ansökningstid

ANVISNING TILL KOMMUNERNA FÖR ANSÖKAN OM BONUSPENG SOM BETALAS UTIFRÅN BESLUT OM KOMMUNPLATSER SOM FATTATS Ansökningstid Anvisning till kommunerna 1/6 16.10.2018 Sylvia/Bonuspeng/Anvisning/2018 ANVISNING TILL KOMMUNERNA FÖR ANSÖKAN OM BONUSPENG SOM BETALAS UTIFRÅN BESLUT OM KOMMUNPLATSER SOM FATTATS 2018 Ansökningstid 1.1

Läs mer

MOTTAGNING AV FLYKTINGAR I KOMMUNERNA

MOTTAGNING AV FLYKTINGAR I KOMMUNERNA MOTTAGNING AV FLYKTINGAR I KOMMUNERNA Helsingfors 7.1.2016 Innehåll MOTTAGNING AV FLYKTINGAR I KOMMUNERNA...3 Nya flyktingförläggningar... 3 Undervisning för asylsökandes barn... 4 Inflyttning av asylsökande

Läs mer

Informations- och prognosbrev

Informations- och prognosbrev Sida: 1 av 5 Datum: 2013-02-15 Diariernummer: Af- 2013/066505 Till Kommunstyrelsen samt integrationsansvarig i kommun Informations- och prognosbrev Det osäkra politiska och ekonomiska läget i omvärlden

Läs mer

I promemorian ingår följande tabeller:

I promemorian ingår följande tabeller: Fullmäktigemotion/Karppi med flera Promemoria 17.8.2015 / EP och AK Resultatområdesdirektör Erkki Penttinen, 06-325 2610, erkki.penttinen(at)vasa.fi Chef för invandrararbete Aira Kurtti, 06-325 2325, aira.kurtti(at)vasa.fi

Läs mer

INFORMATION ÅT KOMMUNERNA OM MOTTAGANDET AV PERSONER

INFORMATION ÅT KOMMUNERNA OM MOTTAGANDET AV PERSONER 1 INFORMATION ÅT KOMMUNERNA OM MOTTAGANDET AV PERSONER SOM SÖKER INTERNATIONELLT SKYDD OCH PERSONER SOM BEVILJATS UPPEHÅLLSTILLSTÅND I MOTTAGANDE AV ASYLSÖKANDE 1 Personer som söker internationellt skydd

Läs mer

Mottagande av flyktingar i Lojo

Mottagande av flyktingar i Lojo Stadsfullmäktige 34 13.04.2016 Mottagande av flyktingar i Lojo Stadsstyrelsen 4.4.2016 144 Närings-, trafik- och miljöcentralen (NTM-centralen) i Nyland har den 11 februari 2016 skickat en begäran till

Läs mer

Korsholms kommuns integrationsprogram

Korsholms kommuns integrationsprogram Korsholms kommuns integrationsprogram Korsholms kommuns integrationsprogram 1 2 Korsholms kommuns integrationsprogram Korsholms kommuns integrationsprogram 3 4 Korsholms kommuns integrationsprogram Källa:

Läs mer

SIBBO KOMMUNS PROGRAM FÖR INTEGRATIONSFRÄMJANDE 2014 2017

SIBBO KOMMUNS PROGRAM FÖR INTEGRATIONSFRÄMJANDE 2014 2017 SIBBO KOMMUNS PROGRAM FÖR INTEGRATIONSFRÄMJANDE 2014 2017 Tilläggsuppgifter: Saana Hansen Flyktingkoordinator saana.hansen@sibbo.fi tfn 09 2353 6505 Innehåll 1 Inledning 1 2 Integrationsbegrepp 3 3 Invandrarna

Läs mer

MOTTAGNING AV FLYKTINGAR I KOMMUNERNA

MOTTAGNING AV FLYKTINGAR I KOMMUNERNA MOTTAGNING AV FLYKTINGAR I KOMMUNERNA Helsingfors 17.11.2015 Innehåll TOC 2 MOTTAGNING AV FLYKTINGAR I KOMMUNERNA Kommunförbundet betonar att Finland ska ge skyddsbehövande ett högklassigt internationellt

Läs mer

Partnerskap mellan frivilligorganisationer (NGOS) och myndigheter inom integrationsarbetet i Vanda

Partnerskap mellan frivilligorganisationer (NGOS) och myndigheter inom integrationsarbetet i Vanda Partnerskap mellan frivilligorganisationer (NGOS) och myndigheter inom integrationsarbetet i Vanda Nordisk integrationssamverkan Hannele Lautiola Chef för mångkulturella frågor 22.5.2019 LUND Innehåll

Läs mer

Landskapsreformen: Tjänster för arbetssökande och företag. Presskonferens Arbetsminister Jari Lindström

Landskapsreformen: Tjänster för arbetssökande och företag. Presskonferens Arbetsminister Jari Lindström Landskapsreformen: Tjänster för arbetssökande och företag Presskonferens Arbetsminister Jari Lindström 27.6.2018 Lagstiftning om tillväxttjänstreformen Lag om regionutveckling och tillväxttjänster Lag

Läs mer

I frågor om sifferuppgifter kommer du vidare genom att ange noll (0) vid punkter gällande utbildning som läroinrättningen inte arrangerande 2014.

I frågor om sifferuppgifter kommer du vidare genom att ange noll (0) vid punkter gällande utbildning som läroinrättningen inte arrangerande 2014. Inledning DENNA ENKÄT GENOMFÖRS för att kartlägga mängden invandrarutbildning, invandrar och också invandrarpersonal vid läroinrättningar inom det fria bildningsarbetet 2014. Kartläggningen har beställts

Läs mer

Mångkulturella möten vid Integrationsporten i Jakobstad

Mångkulturella möten vid Integrationsporten i Jakobstad Mångkulturella möten vid Integrationsporten i Jakobstad 31.10.2017 Anna Kotka-Bystedt Integrationsenheten i Jakobstadsnejden Medverkande i projektet: Vasa stad, samkommunen Svenska Österbottens förbund

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 44 och 46 i lagen om främjande av integration PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att lagen om främjande

Läs mer

KOMMUNFÖRBUNDETS SYN PÅ STATENS INTEGRATIONSPROGRAM

KOMMUNFÖRBUNDETS SYN PÅ STATENS INTEGRATIONSPROGRAM Lausunto Wikman-Immonen Anu 11.4.2012 Horttanainen Erja Dnr 1422/90/2012 Arbets- och näringsministeriet KOMMUNFÖRBUNDETS SYN PÅ STATENS INTEGRATIONSPROGRAM Arbets- och näringsministeriet har berett ett

Läs mer

Utökat mottagande av ensamkommande flyktingbarn

Utökat mottagande av ensamkommande flyktingbarn TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2010-04-22 1 (5) Catarina Stavenberg stabschef Sara Sjögren avdelningschef Dnr: 0078/10-61 Socialnämnden Utökat mottagande av ensamkommande flyktingbarn Förslag till beslut

Läs mer

Kommunal flyktingmottagning på Åland Informationspaket till förtroendevalda

Kommunal flyktingmottagning på Åland Informationspaket till förtroendevalda Kommunal flyktingmottagning på Åland Informationspaket till förtroendevalda Innehåll 1. Processkarta beslutsfattande 2. Förutsättningar för kommunal flyktingmottagning 3. Avtal med NTM. Frågor och svar

Läs mer

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER DE VIKTIGASTE FÖRÄNDRINGARNA UR KOMMUNERNAS SYNPUNKT NÄR SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS-

Läs mer

Plan för den mångkulturella verksamheten inom Vörå kommuns barnomsorg och grundläggande utbildning

Plan för den mångkulturella verksamheten inom Vörå kommuns barnomsorg och grundläggande utbildning Plan för den mångkulturella verksamheten inom Vörå kommuns barnomsorg och grundläggande utbildning Inledning Bildningsväsendets plan för utvecklandet av de mångkulturella färdigheterna definierar de centrala

Läs mer

Utredning för Lovisa och Lappträsk om mottagning av kvotflyktingar och personer som fått uppehållstillstånd

Utredning för Lovisa och Lappträsk om mottagning av kvotflyktingar och personer som fått uppehållstillstånd Utredning för Lovisa och Lappträsk om mottagning av kvotflyktingar och personer som fått uppehållstillstånd Ytterligare information: Saana Hansen, flyktingkoordinator (saana.hansen@loviisa.fi, tfn 0445

Läs mer

Svenskspråkiga utbildningssektionen Svenskspråkiga utbildningssektionen Svenskspråkiga utbildningssektionen Svenskspråkiga utbildningssektionen 23 29.03.2016 35 03.05.2016 51 07.06.2016 60 24.08.2016 BILDNINGENS

Läs mer

Välkommen till Finland

Välkommen till Finland RUOTSI Välkommen till Finland Grundläggande information om att bo och vistas i Finland Flytta till Finland? Hur kommer jag igång? När du flyttat till Finland ska du göra följande: 2 Bostad Skaffa dig en

Läs mer

Läroplan för den undervisning som förbereder för den grundläggande utbildningen 2010.

Läroplan för den undervisning som förbereder för den grundläggande utbildningen 2010. Läroplan för den undervisning som förbereder för den grundläggande utbildningen 2010. Innehåll 1. Utgångspunkterna för den undervisning som förbereder för den 3 grundläggande utbildningen 2. Den förberedande

Läs mer

KS 14 10 SEPTEMBER 2014

KS 14 10 SEPTEMBER 2014 KS 14 10 SEPTEMBER 2014 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Lagerkvist Monika Datum 2014-08-29 Diarienummer KSN-2014-1045 Kommunstyrelsen Mottagande av vissa nyanlända och ensamkommande barn 2014 Förslag

Läs mer

Anvisningen träder i kraft den dag detta brev undertecknats. Tuija Oivo Överdirektör, avdelningschef

Anvisningen träder i kraft den dag detta brev undertecknats. Tuija Oivo Överdirektör, avdelningschef ANM/776/07-10- 13-04-2016 Närings-, trafik- och miljöcentralerna Arbets- och näringsbyråerna Anvisning för vägledning av en person som fått uppehållstillstånd på grund av internationellt skydd till kommuninvånare

Läs mer

Om skyldigheten att ordna småbarnspedagogisk verksamhet och grundläggande utbildning för invandrare

Om skyldigheten att ordna småbarnspedagogisk verksamhet och grundläggande utbildning för invandrare Om skyldigheten att ordna småbarnspedagogisk verksamhet och grundläggande utbildning för invandrare Tammerfors 14.3.2016 Thomas Sundell Jurist Regionförvaltningsverkens svenska enhet för bildningsväsendet

Läs mer

Juni Leif Andersson verksamhetsexpert

Juni Leif Andersson verksamhetsexpert Juni 2015 Leif Andersson verksamhetsexpert leif.andersson@migrationsverket.se 0703 04 68 53 Migrationsverkets uppdrag verka för en långsiktigt hållbar migrationspolitik som värnar asylrätten underlätta

Läs mer

Finland Organisationens telefonnummer * 019-520211 Organisationens e-postadress fornamn.efternamn@porvoo.fi Typ av ägare * kommun Företagsform

Finland Organisationens telefonnummer * 019-520211 Organisationens e-postadress fornamn.efternamn@porvoo.fi Typ av ägare * kommun Företagsform Opetushallitus, PL 380, 00531 Helsinki UBS Redovisningsblankett specialunderstöd Projektgrupp > redovisning av användningen av statsunderstöd Utbildningsnivå * Allmänbildande utbildning Ansökningsgrupp

Läs mer

Mars Mottagande av asylsökande

Mars Mottagande av asylsökande Mars 2016 Mottagande av asylsökande Hur arbetar Migrationsverket med asylsökande och flyktingar? Tar ut och hjälper kvotflyktingar att komma till Sverige. Prövar asylansökningar. Ansvarar för boendet.

Läs mer

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Samtliga kvartal 2016

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Samtliga kvartal 2016 1(8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Samtliga kvartal 2016 Inledning Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända innehåller redovisning av antal asylsökande, antal personer

Läs mer

5 Övriga aktörer... 35 5.1 Tredje sektorn... 35 5.2 Församlingaroch andra religiösa sammanslutningar stöder integration... 35 5.3 Polisen...

5 Övriga aktörer... 35 5.1 Tredje sektorn... 35 5.2 Församlingaroch andra religiösa sammanslutningar stöder integration... 35 5.3 Polisen... Program för att främja invandrarnas integration Uppdatering 2013-2017 Innehåll 1 Utgångspunkterna i integrationsprogrammet... 4 1.1 Invandrare i Borgå... 4 1.2 Ny lag om främjande av integration trädde

Läs mer

GUIDE FÖR ARBETS- OCH NÄRINGSBYRÅNS NYA INVANDRARKUNDER

GUIDE FÖR ARBETS- OCH NÄRINGSBYRÅNS NYA INVANDRARKUNDER GUIDE FÖR ARBETS- OCH NÄRINGSBYRÅNS NYA INVANDRARKUNDER VÄLKOMMEN SOM KUND TILL ARBETS- OCH NÄRINGSBYRÅN! Arbets- och näringsbyrån kallas också TE-byrån. TE är en förkortning av byråns finska namn, työ-

Läs mer

TVÅSPRÅKIG UNDERVISNING

TVÅSPRÅKIG UNDERVISNING KAPITEL 10 TVÅSPRÅKIG UNDERVISNING Skolans undervisningsspråk är antingen svenska eller finska och i vissa fall samiska, romani eller teckenspråk. I undervisningen kan enligt lagen om grundläggande utbildning

Läs mer

Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända

Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Flyktingmottagandet är ett gemensamt ansvar för samhället. Prop. 2015:16:54 Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Nuläge Majoriteten av de nyanlända

Läs mer

INFORMATIONSPAKETET MOTTAGANDE AV FLYKTINGAR

INFORMATIONSPAKETET MOTTAGANDE AV FLYKTINGAR INFORMATIONSPAKETET MOTTAGANDE AV FLYKTINGAR INFORMATIONSPAKETET MOTTAGANDE AV FLYKTINGAR INNEHÅLL BAKGRUND TILL FÖRBEREDELSERNA FÖR MOTTAGANDE Den internationella bakgrunden till mottagandet av flyktingar

Läs mer

Frågor och svar Inventering av evakueringsplatser för asylsökande

Frågor och svar Inventering av evakueringsplatser för asylsökande 1 [5] Stöd- och utvecklingsenheten 2015-10-12 Frågor och svar Inventering av evakueringsplatser för asylsökande Finns inte just din fråga besvarad? Hör i så fall av dig till Kontaktcenter kontaktcenter@botkyrka.se)

Läs mer

Program för integrationsfrämjande Lovisa stad och Lappträsk kommun

Program för integrationsfrämjande Lovisa stad och Lappträsk kommun Program för integrationsfrämjande 2017 2020 Lovisa stad och Lappträsk kommun Grundtrygghetscentralen i Lovisa stad Godkänd 13.09.2017 Innehåll 1 Inledning... 5 1.1. Utgångspunkterna... 6 1.2. Organisering

Läs mer

Integrationsplan

Integrationsplan 2018-04-09 Integrationsplan 2018-2020 Munkedals kommun KS 2018-143 Antagen av nämnd datum för beslut, paragrafnr. Reviderad datum för beslut, paragrafnr. Sida 2 av 5 1. Inledning Under den stora flyktingvågen

Läs mer

Utlysning av statsunderstöd till organisationer för projekt som främjar integrationsarbetet

Utlysning av statsunderstöd till organisationer för projekt som främjar integrationsarbetet ANM/1112/02.03.01/2018 1/5 Utlysning av statsunderstöd till organisationer för projekt som främjar integrationsarbetet 17.9. 17.10.2018 Stödjande av barn, unga och unga vuxna som har kommit till Finland

Läs mer

Esbo stad Protokoll 22. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 22. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 18.02.2016 Sida 1 / 1 522/2016 02.05.00 22 Ändringar av lagstiftningen om stöd för privat vård av barn samt ändringarnas påverkan på arrangemangen för stöd för privat vård av barn och

Läs mer

NYKARLEBY STAD INSTRUKTION FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGEN

NYKARLEBY STAD INSTRUKTION FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGEN NYKARLEBY STAD INSTRUKTION FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGEN 1 Överföring av förskoleverksamhet All förskoleverksamheten i Nykarleby stad har genom beslut i stadsfullmäktige 38 18.05.2000 överförts att administreras

Läs mer

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 1(8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 2 2017 Inledning Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända innehåller redovisning av antal asylsökande, antal personer inskrivna

Läs mer

Skola och daghem som aktörer i integrationsarbetet

Skola och daghem som aktörer i integrationsarbetet Skola och daghem som aktörer i integrationsarbetet Undervisning för invandrare uppdrag och organisering Regionförvaltningsverkets utbildning, del 1. Tammerfors 14.3.2016 Ritva Mertaniemi, projektchef,

Läs mer

Integrationsverksamhet i praktiken Jenny Asplund, enhetschef

Integrationsverksamhet i praktiken Jenny Asplund, enhetschef Integrationsverksamhet i praktiken 21.1.2016 Jenny Asplund, enhetschef Disposition Immigrationsgrunder och antal Integration och centrala aktörer Luckan Integration Samarbete med bibliotek Varför till

Läs mer

ÅRSBOK FÖR UTBILDNINGSSTATISTIK 2014

ÅRSBOK FÖR UTBILDNINGSSTATISTIK 2014 Annika Westerholm ÅRSBOK FÖR UTBILDNINGSSTATISTIK 2014 Den svenskspråkiga utbildningen Den svenskspråkiga utbildningen Utbildningsstatistik - Den svenskspråkiga utbildningen i en nationell helhet Specialsakkunnig

Läs mer

Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster

Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster 1 Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster Syftet med social- och hälsovårdsreformen är att se till att alla har tillgång till jämlika och moderna social- och hälsotjänster till rimliga kostnader.

Läs mer

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 1(8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 1 2017 Inledning Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända innehåller redovisning av antal asylsökande, antal personer inskrivna

Läs mer

Statusrapport nyanlända

Statusrapport nyanlända 2016-04-28 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2015/93-133 Arbets- och företagsnämnden Statusrapport nyanlända Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning

Läs mer

Vård- och omsorgsberedningens presidiekonferens Västmanland

Vård- och omsorgsberedningens presidiekonferens Västmanland Vård- och omsorgsberedningens presidiekonferens Västmanland Hallstahammar 2016-05-25 Situationen i EU och Sverige EU 2015-1 255 600 personer sökte asyl, 360 000 från Syrien (626 000 personer sökte asyl

Läs mer

Ett nationellt perspektiv

Ett nationellt perspektiv Ett nationellt perspektiv Flyktingsituationen innebär stora möjligheter för det svenska samhället Få igång stor bostadsproduktion som ändå behövs Klara arbetskraftsförsörjningen Stärka befolkningsunderlaget

Läs mer

Uppgifter på anordnarnivå inom utbildning och undervisning 2011

Uppgifter på anordnarnivå inom utbildning och undervisning 2011 Uppgifter på anordnarnivå inom utbildning och undervisning 2011 Punkt A ifylls av följande uppgiftslämnare: Kontaktinformation på anordnarnivå anges beträffande de anordnare av utbildning och undervisning

Läs mer

Esbo stad Protokoll 140. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 140. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 21.10.2013 Sida 1 / 1 2220/01.01.01/2013 Stadsstyrelsen 254 16.9.2013 140 Fråga om etnisk diskriminering vid rekrytering Beredning och upplysningar: Kimmo Sarekoski, tfn 09 816 22525 E-post

Läs mer

asylsökande och flyktingar?

asylsökande och flyktingar? tar ut och hjälper kvotflyktingar att komma till Sverige prövar asylansökningar Hur arbetar ansvarar Migrationsverket för boendet med asylsökande och flyktingar? anvisar kommunplats för nyanlända ansvarar

Läs mer

Årsöversikt över migrationen 2009

Årsöversikt över migrationen 2009 Årsöversikt över migrationen 2009 2 INVANDRINGEN MINSKADE 2009 Syftet med denna statistiska översikt är att beskriva migrationen under 2009. Finland har genom tiderna haft migration. Man har flyttat till

Läs mer

Flyktingar i Bergs kommun. www.berg.se

Flyktingar i Bergs kommun. www.berg.se Flyktingar i Bergs kommun www.berg.se Innehåll Hur och varför man invandrar Kvotflykting Asylflykting Ensamkommande 18+, Asylboende, Introduktionstiden, Boende Afghanistan, Eritrea, Irak, Somalia, Syrien

Läs mer

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 3:2016

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 3:2016 1(8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 3:2016 Inledning Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända innehåller redovisning av antal asylsökande, antal personer inskrivna

Läs mer

Aktuellt inom flyktingområdet december 2015

Aktuellt inom flyktingområdet december 2015 Aktuellt inom flyktingområdet december 2015 Migrationsverkets scenario Under 2014 sökte 81 301 personer asyl i Sverige, en ökning med 50 procent jämfört med 2013 (54 259) De senaste sju dagarna har 3811

Läs mer

MAAHANMUUTON ÅRSÖVERSIK T VUOSIKATSAUS ÖVER MIGRATIONEN 2011 2010

MAAHANMUUTON ÅRSÖVERSIK T VUOSIKATSAUS ÖVER MIGRATIONEN 2011 2010 MAAHANMUUTON ÅRSÖVERSIK T VUOSIKATSAUS ÖVER MIGRATIONEN 2011 2010 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 3 Migrationen år 2010 4 Befolkning och utländska medborgare 5 Mångkulturella familjer 6 Befolkning efter modersmål

Läs mer

Gemensamma planeringsförutsättningar. Gällivare en arktisk småstad i världsklass. 6. Integration

Gemensamma planeringsförutsättningar. Gällivare en arktisk småstad i världsklass. 6. Integration Gemensamma planeringsförutsättningar 2019 Gällivare en arktisk småstad i världsklass 6. Integration 6. Integration 6.1. Inledning Ett bra mottagande och en inkluderande integration av asylsökande och nyanlända

Läs mer

Politikerhelg i Skåne

Politikerhelg i Skåne 1 Politikerhelg i Skåne 29 augusti 2015 Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson 2 Barn har dödats i sina klassrum och i sina sovrum. De har blivit föräldralösa, kidnappade, torterade och till

Läs mer

Svar på motion 2013:12 från Augustus Jackson (SD) om invandringspaus i Knivsta kommun KS-2013/1314

Svar på motion 2013:12 från Augustus Jackson (SD) om invandringspaus i Knivsta kommun KS-2013/1314 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2013/1314 2014-01-02 Kommunstyrelsen Svar på motion 2013:12 från Augustus Jackson (SD) om invandringspaus i Knivsta

Läs mer

Projektmedel avseende boendelösningar för gymnasielagens unga

Projektmedel avseende boendelösningar för gymnasielagens unga Socialförvaltningen Stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (6) 2018-11-29 Handläggare Anna Lindskog Telefon: 08-508 25 248 Till Socialnämnden 2018-12-11 Projektmedel avseende boendelösningar för gymnasielagens

Läs mer

Integrering av invandrare. Migrationsdirektör Sonja Hämäläinen Avdelningen för sysselsättning och företagande

Integrering av invandrare. Migrationsdirektör Sonja Hämäläinen Avdelningen för sysselsättning och företagande Integrering av invandrare Migrationsdirektör Sonja Hämäläinen Avdelningen för sysselsättning och företagande Betydande förändringar i omvärlden Finland är en del av växande och föränderliga globala migrationsströmmar

Läs mer

Program för att främja integrationen av invandrare

Program för att främja integrationen av invandrare Program för att främja integrationen av invandrare 2019 2021 1 (46) Innehåll Inledning... 3 Invandrare i Borgå... 5 2.1 Integrationsarbetets olika begrepp... 7 2.2 Lag om främjande av integration 1.9.2011

Läs mer

Helsingfors /2017. Rekommendationer till kommunerna om brådskande social- och hälsovård för personer som vistas olagligt i Finland

Helsingfors /2017. Rekommendationer till kommunerna om brådskande social- och hälsovård för personer som vistas olagligt i Finland HÄLSOVÅRDSMINISTERIET KOMMUNINFO Helsingfors 31.1.2017 2/2017 Rekommendationer till kommunerna om brådskande social- och hälsovård för personer som vistas olagligt i Finland Med hjälp av denna rekommendation

Läs mer

Norrköpings kommuns beredskap gällande anhöriginvandring.

Norrköpings kommuns beredskap gällande anhöriginvandring. RAPPORT 1(7) Verksamhetsstöd 2012-10-10 AVN-2012.999 Handläggare, titel, telefon Helena Ström, Nämndsekreterare 011-15 11 87 Norrköpings kommuns beredskap gällande anhöriginvandring. - bakgrund, prognos

Läs mer

Integration på svenska-närpes stad -en aktiv integrationspolitik som inkluderar hela samhällets engagemang. Tony Pellfolk Vård- och omsorgsdirektör

Integration på svenska-närpes stad -en aktiv integrationspolitik som inkluderar hela samhällets engagemang. Tony Pellfolk Vård- och omsorgsdirektör Integration på svenska-närpes stad -en aktiv integrationspolitik som inkluderar hela samhällets engagemang Tony Pellfolk Vård- och omsorgsdirektör Trådgårdsstaden Närpes Invånarantal (31.12.2015) 9.387

Läs mer

Asyl och flyktingmottagning

Asyl och flyktingmottagning Asyl och flyktingmottagning Asylsökande i anordnat boende (ABO) i eget boende (EBO) Flyktingmottagning asylsökande med uppehållstillstånd kvotflyktingar anhöriga Ensamkommande barn asylsökande eller med

Läs mer

Politiska inriktningsmål för integration

Politiska inriktningsmål för integration Dnr 2016KS524 078 Politiska inriktningsmål för integration Förord Kommunen har enligt lag det yttersta ansvaret för att enskilda får det stöd och den hjälp som de behöver. I detta ansvar ryms att förhålla

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 47/2005 rd

Lag. RIKSDAGENS SVAR 47/2005 rd RIKSDAGENS SVAR 47/2005 rd Regeringens proposition med förslag till lag om ändring av lagen om främjande av invandrares integration samt mottagande av asylsökande Ärende Regeringen har till 2004 års riksmöte

Läs mer

Befolkningsprognos flyktinginvandring

Befolkningsprognos flyktinginvandring Befolkningsprognos flyktinginvandring Trelleborgs kommun använder befolkningsstatistik och tar fram befolkningsprognoser baserat på underlag från SCB. Detta underlag bygger på folkbokföring. Det innebär

Läs mer

Utökat mottagande av ensamkommande barn och ungdomar

Utökat mottagande av ensamkommande barn och ungdomar TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2011-05-16 1 (8) Mia Ledwith Socialnämnden Utökat mottagande av ensamkommande barn och ungdomar Förslag till beslut 1. Socialnämnden föreslår kommunstyrelsen att besluta

Läs mer

Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av socialvårdslagen

Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av socialvårdslagen Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av socialvårdslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att socialvårdslagen ändras. Till lagen

Läs mer

Personal- och utbildningsenkät

Personal- och utbildningsenkät Personal- och utbildningsenkät Finlands Näringsliv EK kartlägger årligen med hjälp av en personal- och utbildningsenkät arbetskrafts- och utbildningsbehovet i sina medlemsföretag I den enkät som sammanställdes

Läs mer

Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster

Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster 1 Utkast till lag 21.12.2016: Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster Syftet med social- och hälsovårdsreformen är att se till att alla har tillgång till jämlika och moderna social- och

Läs mer

Utredning gällande mottagande av flyktingar till Pargas

Utredning gällande mottagande av flyktingar till Pargas Utredning gällande mottagande av flyktingar till Pargas 9.5.2014 Innehållsförteckning 1. Introduktion 3 1.1. Uttagning av flyktingar 4 2. Information 4 3. Boende 5 4. Hälsovård 5 5. Socialvård 6 5.1. Initiala

Läs mer

God jul och gott nytt år!

God jul och gott nytt år! Integration Nummer 4 December 2013 Länsstyrelsernas nyhetsbrev om integrationsfrågor God jul och gott nytt år! Sfi med ökad individualisering och flexibilitet Alvesta kommun - Mottagning för framtiden

Läs mer

Esbo stad Protokoll 122. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 122. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 12.09.2016 Sida 1 / 1 2502/2016 10.04.00 Stadsstyrelsen 211 20.6.2016 122 Fråga om möjligheten att bygga containerhus som ett sätt att lösa bostadsbristen (Bordlagt 22.8.2016) Beredning och

Läs mer

RP 96/2018 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om främjande av integration

RP 96/2018 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om främjande av integration Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om främjande av integration PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att det stiftas en ny lag om främjande av integration

Läs mer

Nackas flyktingmottagande: statusrapport 2015-09

Nackas flyktingmottagande: statusrapport 2015-09 2015-10-14 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr. AFN 2015/93-133 Arbets- och företagsnämnden Nackas flyktingmottagande: statusrapport 2015-09 Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden noterar informationen

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om främjande av invandrares integration samt mottagande av asylsökande PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition

Läs mer

Nyanlända elevers rätt till utbildning m.m.

Nyanlända elevers rätt till utbildning m.m. Nyanlända elevers rätt till utbildning m.m. Mia Hemmestad Kristina Söderberg Avdelningen för juridik Sveriges Kommuner och Landsting Elevers olika status Asylsökande och tillståndssökande Tidsbegränsat

Läs mer

Produktionen av svenskspråkig service inom huvudprocessen för fostran och undervisning vid Åbo stads bildningssektor 2014

Produktionen av svenskspråkig service inom huvudprocessen för fostran och undervisning vid Åbo stads bildningssektor 2014 Produktionen av svenskspråkig service inom huvudprocessen för fostran och undervisning vid Åbo stads bildningssektor 2014 Serviceområdet för svenskspråkig fostran och undervisning Inom resultatområdet

Läs mer

Migrationsinstitutet

Migrationsinstitutet Krister Björklund Forskare Migrationsinstitutet Eriksgatan 34 20100 Åbo Tel. 02-2840453, 040-7478953 krister.bjorklund@utu.fi Migrationsinstitutet http://www.migrationinstitute.fi Tio procent av Närpes

Läs mer