ARBETSGRUPPENS BEDÖMNING HUR PÅVERKAR DET ÖKADE ANTALET KOMMUNPLATSER BORGÅ STADS TJÄNSTER?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ARBETSGRUPPENS BEDÖMNING HUR PÅVERKAR DET ÖKADE ANTALET KOMMUNPLATSER BORGÅ STADS TJÄNSTER?"

Transkript

1 ARBETSGRUPPENS BEDÖMNING HUR PÅVERKAR DET ÖKADE ANTALET KOMMUNPLATSER BORGÅ STADS TJÄNSTER?

2 NTM-CENTRALENS BEGÄRAN Behovet av kommunplatser är stort, rent av kritiskt i fråga om minderåriga asylsökande. Cirka 35 procent av asylsökandena får ett positivt uppehållstillståndsbeslut. Nästan alla minderåriga asylsökandena får uppehållstillstånd. I Nyland behövs det sammanlagt 2819 kommunplatser för att integrationen kan ordnas planenligt. Kommunplatserna har fördelats mellan kommunerna i Nyland genom att relatera platserna till kommunernas invånarantal (den större flyttningen till huvudstadsregionen har beaktats). Till Borgå ska det förläggas 119 kommunplatser för invandrare i behov av internationellt skydd. Kommunerna bör dela ansvaret för att flyttningen också skulle rikta sig till kranskommunerna i Nylandsregionen. Huvudstadsregionen lockar i varje fall kraftigt invandrare. De som har fått asyl borde huvudsakligen placera sig på den orten där även mottagningscentralen ligger. Så skulle flyttningen sprida sig jämnare och vettigare över hela landet.

3 ARBETSGRUPPEN BEDÖMDE FÖLJANDE FRÅGOR 1. Profilen hos invandrare som eventuellt placeras i Borgå och som behöver internationellt skydd. 2. Invandringens effekter på stadens tjänsteproduktion i Borgå i nuläget. 3. Vad innebär ökningen av kommunplatserna ur synvinkeln på stadens tjänsteproduktion? 4. Kostnader och behovet av tilläggsresurser som ökningen av kommunplatserna medför. 5. Beslutets effekter på längre sikt i Borgå.

4 BEDÖMNINGEN GÄLLER BARA ÅR Arbetsgruppen har bedömt effekter av ökningen av kommunplatser endast för år Ökningen av platser år 2017 eller senare kräver en ny bedömning och nya beslut. Alla behov, effekter och resurser som de kräver kan inte bedömas på förhand.

5 INVANDRINGEN I BORGÅ INNAN MOTTAGNINGSCENTRALER INRÄTTADES Cirka nya flyktingar årligen. Övrig invandring har ökat. En tredjedel av utländska medborgare har flyktingbakgrund. (cirka 700 personer) Andelen utländska medborgare är 4 procent. (2129 personer i juli 2015)

6 INTEGRATION AV INVANDRARE Kommunen är allmänt ansvarig och samordningsansvarig för utvecklandet av invandrarnas integration samt för planeringen och uppföljningen av integrationen på lokal nivå. Kommunen ska se till att de kommunala tjänsterna även lämpar sig för invandrare... Borgå främjar en positiv växelverkan mellan olika befolkningsgrupper, ökar dialogen mellan invandrare, organisationer och myndigheter samt tryggar invandrarnas jämlika deltagande i samhällets verksamhet. Integrationsarbetet sker i samarbete med stadens bastjänster, religiösa samfund och frivilliga stödpersoner. Lag om främjande av integration (2011) Programmet för att främja invandrarnas integration (Borgå stad)

7 PROFILEN HOS DEM SOM FÅR EN KOMMUNPLATS För närvarande finns det cirka 200 asylsökande i Borgå. Arbetsgruppen bedömer att det till Borgå placeras Cirka 60 minderåriga ensamkommande unga från Karijärvi och Borgå folkakademis enheter. Cirka 10 familjer och några ensamkommande vuxna från Poppel.

8 INVANDRARTJÄNSTER Uppgiften är mottagning av flyktingar och återflyttare, introduktion i samhället, socialarbete och främjande av integration - i samarbete med klienter, myndigheter och organisationer. Handledning och rådgivning också till övriga invandrare, myndigheter och privata personer. Klientantalet kommer att tredubblas. Behovet av tilläggsresurser: för integrationsarbetet ett kulturbiträde med invandrarbakgrund en ny socialarbetare för integration av unga under 21 år Verksamheten i enheten för stödboende för unga utvidgas så, att staden hyr 8 kollektivbostäder till sammanlagt 32 unga. Enheten behöver två boendehandledare.

9 TOLKNINGSTJÄNSTER Det centralaste målet med integrationen: att lära sig finska och/eller svenska. I praktiken behöver både invandraren och myndigheten tolknings- och översättningstjänster ofta i flera års tid. Tolkningen försäkrar att ärendehanteringen går rätt till och invandrarens rättsskydd. Tolk- och översättningstjänster måste anlitas särskilt då en myndighet bestämmer om invandrarens eller asylsökandens rättigheter, förmåner eller skyldigheter. Behovet av tilläggsresurser: Behovet av tolknings- och översättningstjänster kommer att tredubblas från nuläget.

10 HÄLSOTJÄNSTER Personer som får en kommunplats i Borgå har redan genomgått en hälsoundersökning, ankomstundersökningar behöver inte mera göras. Munnens hälsotillstånd hos asylsökandena är huvudsakligen svagt och behöver mycket vård. Institutet för hälsa och välfärd bedömer att man måste resursera en tid som är cirka 2 3 gånger längre än en genomsnittspatients när det gäller hälsovård för invandrarna. Behovet av tilläggsresurser: Hälsotjänsterna kan skötas med nuvarande resurser också efter att antalet kommunplatser har ökats. Det finns ändå skäl att bereda sig på att köer och väntetider blir längre. Staden följer aktivt situationen med kötider.

11 BOENDE En hyresbostad har årligen ordnats för cirka 6 7 flyktingar från bolagen som hör till stadskoncernen eller genom att mellanhyra bostäder som Y-stiftelsen äger. I Borgå finns det för närvarande inga lediga hyresbostäder. Till stadskoncernens egna hyresbostäder köar för tillfället cirka 500 personer. Cirka 350 bostäder blir lediga årligen. Behovet av extra resurser är cirka 35 hyresbostäder under resten av år 2016, huvudsakligen stora bostäder med 3 4 rum och kök för familjer och för kollektivbostäder. Efterfrågan på större bostäder är mindre än efterfrågan på små bostäder. Man borde försöka hitta bostäder även annanstans än i Vårberga och Gammelbacka. Man kan hitta en hyresbostad inom en skälig tid på följande sätt: på den fria marknaden med hjälp av tredje sektorn på allmännyttiga hyresbolag verksamma i Borgå med hjälp av tredje sektorn eller staden bostäder i stadens direkta ägo som blir lediga hyresbostäder som blir lediga i stadskoncernens hyresbostadsbolag. Om man inte kan hitta bostäder tillräckligt snabbt på detta sätt, mellanhyr lokalitetsledningen bostäder på den fria marknaden. Förfarandet är dock tillfälligt och varar högst några år. Köerna till hyresbostäder i Borgå blir lite längre till följd av det ökade antalet kommunplatser. Staden beaktar alltid bostadssökandens angelägenhet att få bostad samt bostadssökandens egna kriterier. Även finländarna får bostad snabbt, om det är bråttom. Man måste vänta på en bostad längre, om man ställer stränga kriterier för var bostaden bör ligga och hur stor den ska vara.

12 TJÄNSTER INOM SMÅBARNSPEDAGOGIK För närvarande finns det 170 barn med invandrarbakgrund i 21 enheter. 19 olika modersmål Andelen barn med invandrarbakgrund är stor på Gammelbacka daghem (40 %), på daghem Monika (70 %) och på Friends (35 %). Storleken på daghemsgruppen för barn med invandrarbakgrund utan kunskaper i finska eller svenska är mindre under det första dagvårdsåret. Daghemmen har en gemensam barnträdgårdslärare som undervisar finska som andra språk för invandrare. Barnen får också undervisning i hemspråket, om det finns fyra barn som talar samma språk på daghemmet. Strävan är att barn med invandrarbakgrund i fortsättningen placeras till flera daghem än idag. Behovet av tilläggsresurser: tre nya personer till vård- och fostringsuppgifter och till handledare i finska som andra språk färdtjänster

13 UTBILDNINGSTJÄNSTER Undervisning som förbereder för den grundläggande utbildningen erbjuds vanligen cirka ett år. Undervisningen ordnas i smågrupper eftersom eleverna är mycket olika vad gäller ålder, kunskaper och skolgångshistoria. I Borgå finns det för närvarande 8 grupper för beredande undervisning med sammanlagt 87 elever. Eleven behöver vanligen efter detta fortfarande undervisning i finska och annat stöd i övergångsfasen. Stödundervisning under övergångsfasen ges på Peipon koulu och Pääskytien koulu under 1 2 år några timmar i veckan. Eleven behöver undervisning i finska i flera år. Undervisning ges på flera skolor. I Borgås finska grundskolor finns det 385 elever med främmande språk (10 % av elevantalet). Mest på Peipon koulu (39 %), Kevätkummun koulu (22 %), Tuorilan koulu (21 %) och Pääskytien koulu (17 %). I de svenskspråkiga grundskolorna finns det 10 elever med främmande språk.

14 UTBILDNINGSTJÄNSTER Uppskattningsvis cirka 50 elever som våren 2016 befinner sig i beredande undervisning övergår till grundläggande utbildning under läsåret Cirka 35 elever når åldern då läroplikten upphör. Beredande och grundläggande utbildning ska erbjudas även unga som får en kommunplats. Nya elever med invandrarbakgrund ska decentraliseras till skolor i olika delar av Borgå. Behovet av tilläggsresurser: till beredande undervisning 1 2 nya undervisningsgrupper till undervisning i övergångsfasen 1 2 nya grupper lärare som undervisar i finska som andra språk med tjänsten som huvudsyssla till högstadieskolor, mer undervisning i finska som andra språk i olika skolor 3 5 nya skolgångshandledare nya undervisningsgrupper för invandrarnas eget modersmål, särskilt arabiska och dari elevvård stöd- och färdtjänster

15 UNGDOMSTJÄNSTER Upp till 80 procent av dem som besöker Gammelbacka ungdomslokal har invandrarbakgrund. Efter att mottagningscentralerna inrättades har asylsökandena också hittat till Zentra. En del av unga som besökte Gammelbacka ungdomslokal har flyttat till Zentra. För närvarande besöker få unga med invandrarbakgrund Vårberga ungdomsgård. Antalet ungdomsarbetare har ökats på Zentra på kvällar för att ungas säkerhet och trivsel kan säkerställas. Riktad verksamhet för unga med invandrarbakgrund: läger, familjeutflykter, temakvällar. Flyktingens stig, Möjligheternas torg, evenemanget Respect samt andra evenemang med anknytning till invandring. Behovet av tilläggsresurser: Det behövs kvällshandledare med invandrarbakgrund till ungdomslokalerna. Så blir det lättare och snabbare för unga att tillägna sig en gemensam verksamhetskultur och det blir lättare att lösa utmaningar som beror på olika kulturella bakgrunder. Samtidigt kan de ordinarie anställdas arbetsinsats riktas till specialverksamheter som är avsedda för unga med invandrarbakgrund där de anställdas starka yrkeskunskap, t.ex. egna läger och gruppverksamhet, är viktiga.

16 ÖVRIGA KULTUR- OCH FRITIDSTJÄNSTER Medborgarinstitutet: MeetingPoint, Makoisa, Paras alku, kurser i finska Biblioteket: Läxhjälpen mellan Gammelbacka bibliotek och Peipon koulu, Finlands Kvinnliga Akademikers Förbunds nätverk Vi läser tillsammans, biblioteken beställer litteratur på invandrarnas eget modersmål. Motion: projektet integration med hjälp av motion Behovet av tilläggsresurser: verksamheterna fortsätter med nuvarande resurser

17 KOSTNADER OCH ERSÄTTNINGAR FRÅN STATEN Arbetsgruppen uppskattade att ökningen av kommunplatserna medför staden tilläggskostnader på cirka euro. Staten ersätter av detta cirka euro, då stadens nettokostnader uppskattas vara cirka euro. Staden får kalkylmässig ersättning för varje mottagen person /år för personer över 7 år och mer /år för personer under 7 år Den kalkylmässiga kostnaden för dem som får internationellt skydd fortsätter tre år, för kvotflyktingar fyra år. Staten ersätter dessutom enligt utfallna kostnader: social- och hälsovårdskostnader som orsakats av långvarig skada eller sjukdom kostnader för specialdagvård kostnader för stödåtgärder som har getts i öppenvården inom barnskyddet och eftervården utkomststödkostnader för 3 år eftervården ända till 21 års ålder för dem som kommit ensamma till landet när de var minderåriga samt tolkningskostnader.

18 UPPGIFTSOMRÅDE PERSONALBEHOV ANNAT BEHOV ANSLAG 2016 ERSÄTTNING SOCIALTJÄNSTER Mottagningstjänster Tolknings- och översättningstjänster köp av tjänster Staten ersätter Integrationstjänster 1 kulturbiträde Integrationstjänster 1 socialarbetare (under 21-åriga) Ntm ersätter Boendeenhet Nuotta 2 boendehandledare (under 21-åriga) Ntm ersätter SMÅBARNSPEDAGOGIK Grupper för barn med invandrarbakgrund 3 personer Utbildning köp av tjänster Färdtjänster köp av tjänster Tolkningstjänster köp av tjänster UTBILDNINGSTJÄNSTER Nya grupper för beredande undervisning Staten ersätter Nya grupper för övergångsfasen Lärare för finska som andra språk 1,5 personer Skolgångshandledare 3-5 personer Grupper för eget undervisningsspråk (bl.a. arabiska) Undervisningsgrupper som inrättades våren Staten ersätter Stödtjänster KULTUR- OCH FRITIDSTJÄNSTER Kvällshandledare till ungdomslokaler KOSTNADERNA TOTALT

19 ERSÄTTNINGAR ÅR 2016 Tolknings- och översättningstjänster Kalkylmässig ersättning från staten för mottagna flyktingar NTM-kostnader för tjänster för under 21-åringar Statsandelar Främmandespråkskoefficient, hemkommunersättning preliminär uppskattning Förberedande undervisning ERSÄTTNINGAR TOTALT

20 EFFEKTER PÅ LÅNG SIKT I REGIONEN Alla effekter med anknytning till ökat antal kommunplatser och resurser som de kräver kan inte bedömas på förhand. Det är svårt att på förhand bedöma hur ökningen av kommunplatserna påverkar kostnaderna för stadens tjänsteproduktion efter de tre första åren när statens kalkylmässiga ersättningar slutar. En del av behovet av särskilt stöd fortsätter sannolikt också efter detta. Ökningen av kommunplatserna kan också stärka segregationen av områden, även om man försöker motarbeta den genom placeringen av t.ex. bostäder, dagvårdsplatser och klasser.

21 EFFEKTER PÅ LÅNG SIKT I REGIONEN Å andra sidan har NTM-centralen bedömt att kommunerna och näringslivet också kan dra nytta på längre sikt av att flyktingar tas emot t.ex. på följande sätt: Mer arbetstillfällen i stadens område. Förenings- och frivilligverksamhet blir aktivare. Med hjälp av en planenlig integration kan man bemöta regionens behov av arbetskraft (yrkesinriktade integrationsutbildningar och fortbildningar). Flyttningen påverkar stadens befolkningsstruktur. De som kommer är till största delen unga vuxna, i bästa arbetsföra åldern. Kostnaderna beror centralt på hur snabbt personer som får internationellt skydd och som kommer till kommunen blir sysselsatta. Det har räknats att marginalisering av en ung person medför extra kostnader på över en miljon euro. Att nyanlända inte kan ta del av utbildning och arbete i det nya samhället medför också kostnader.

Hur påverkar det ökade antalet kommunplatser Borgå stads tjänster?

Hur påverkar det ökade antalet kommunplatser Borgå stads tjänster? Hur påverkar det ökade antalet kommunplatser Borgå stads tjänster? Arbetsgruppens bedömning 14.4.2016 1 NTM-centralens begäran... 3 2 Profilen hos dem som får en kommunplats... 3 3 Invandringens effekter

Läs mer

LÄGESÖVERSIKT KOMMUNPLATSERNA FÖR FLYKTINGAR I BORGÅ

LÄGESÖVERSIKT KOMMUNPLATSERNA FÖR FLYKTINGAR I BORGÅ LÄGESÖVERSIKT 9.5.2017 KOMMUNPLATSERNA FÖR FLYKTINGAR I BORGÅ NTM-CENTRALEN I NYLANDS FÖRSLAG OM KOMMUNPLATSERNA FÖR ÅR 2017 NTM-centralen i Nyland föreslår 46 kommunplatser i Borgå för flyktingar år 2017.

Läs mer

STADSSTYRELSEN 14.9.2015 EN MOTTAGNINGSCENTRAL TILL BORGÅ?

STADSSTYRELSEN 14.9.2015 EN MOTTAGNINGSCENTRAL TILL BORGÅ? STADSSTYRELSEN 14.9.2015 EN MOTTAGNINGSCENTRAL TILL BORGÅ? ANTALET ASYLSÖKANDE VÄXER SNABBT I världen pågår den största flyktingkrisen efter andra världskriget. Det uppskattas att cirka 25 000 30 000 asylsökande

Läs mer

Integrationsarbetet i de finlandssvenska kommunerna Invandrarkoordinator, svensk integration Liselott Sundbäck

Integrationsarbetet i de finlandssvenska kommunerna Invandrarkoordinator, svensk integration Liselott Sundbäck Integrationsarbetet i de finlandssvenska kommunerna Invandrarkoordinator, svensk integration Liselott Sundbäck Information: - tjänstemän -invandraren själv Kartläggningar Nätverksträffar Kommuntorget Nationellt

Läs mer

Erbjudande av kommunplatser till personer som beviljas internationellt skydd 2016, på basis av NTM-centralens förslag

Erbjudande av kommunplatser till personer som beviljas internationellt skydd 2016, på basis av NTM-centralens förslag Fullmäktige 17 11.04.2016 Erbjudande av kommunplatser till personer som beviljas internationellt skydd 2016, på basis av NTM-centralens förslag 431/05.11.00/2013, 1420/05.11.00/2016 SOCHVUTS 13 Social-

Läs mer

FÖRSLAG TILL FÖRFARINGSSÄTT I BORGÅ STAD BRÅDSKANDE SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRD FÖR PERSONER SOM VISTAS OLAGLIGT I LANDET

FÖRSLAG TILL FÖRFARINGSSÄTT I BORGÅ STAD BRÅDSKANDE SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRD FÖR PERSONER SOM VISTAS OLAGLIGT I LANDET FÖRSLAG TILL FÖRFARINGSSÄTT I BORGÅ STAD BRÅDSKANDE SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRD FÖR PERSONER SOM VISTAS OLAGLIGT I LANDET PERSON SOM VISTAS OLAGLIGT I LANDET En person som inte har rätt att vistas i landet enligt

Läs mer

Regionalt evenemang för föräldrarna

Regionalt evenemang för föräldrarna Regionalt evenemang för föräldrarna - Mångprofessionellt kallas aktörer som erbjuder tjänster för barnfamiljer i området (inom social- och hälsovårdssektorn, bildningssektorn och tredje sektorn) till att

Läs mer

Utredning 1/2017. Bostadslösa Bostadslösa familjer. Olika anstalter

Utredning 1/2017. Bostadslösa Bostadslösa familjer. Olika anstalter 1987 1988 1989 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 Ytterligare uppgifter: Hannu Ahola Tfn +358 29 525

Läs mer

MOTTAGNING AV FLYKTINGAR I KOMMUNERNA

MOTTAGNING AV FLYKTINGAR I KOMMUNERNA MOTTAGNING AV FLYKTINGAR I KOMMUNERNA Helsingfors 7.1.2016 Innehåll MOTTAGNING AV FLYKTINGAR I KOMMUNERNA...3 Nya flyktingförläggningar... 3 Undervisning för asylsökandes barn... 4 Inflyttning av asylsökande

Läs mer

Svenskspråkig integrering av invandrare

Svenskspråkig integrering av invandrare 1/6 Svenskspråkig integrering av invandrare UTREDNING Heidi Backman 2.11.2015 En fullmäktigemotion, med fullmäktigeledamot Nina Colliander-Nyman som första undertecknare, om svenskspråkig integrering av

Läs mer

OM ANVISANDE TILL KOMMUN OCH FRÄMJANDE AV INTEGRATION

OM ANVISANDE TILL KOMMUN OCH FRÄMJANDE AV INTEGRATION AVTAL OM ANVISANDE TILL KOMMUN OCH FRÄMJANDE AV INTEGRATION Nylands närings-, trafik- och miljöcentral (nedan ELY-centralen) och Grankulla stad (nedan staden) avtalar om följande när det gäller anvisande

Läs mer

Vad är integration? - Termer om invandring och integrationsarbete. Emine Ehrström Regionalkoordinator Finland mitt hem projektet (ESF)

Vad är integration? - Termer om invandring och integrationsarbete. Emine Ehrström Regionalkoordinator Finland mitt hem projektet (ESF) Vad är integration? - Termer om invandring och integrationsarbete Emine Ehrström Regionalkoordinator Finland mitt hem projektet (ESF) Utbildning i invandrar- och integrationsarbete för anställda inom den

Läs mer

Integrering av invandrare. Migrationsdirektör Sonja Hämäläinen Avdelningen för sysselsättning och företagande

Integrering av invandrare. Migrationsdirektör Sonja Hämäläinen Avdelningen för sysselsättning och företagande Integrering av invandrare Migrationsdirektör Sonja Hämäläinen Avdelningen för sysselsättning och företagande Betydande förändringar i omvärlden Finland är en del av växande och föränderliga globala migrationsströmmar

Läs mer

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER DE VIKTIGASTE FÖRÄNDRINGARNA UR KOMMUNERNAS SYNPUNKT NÄR SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS-

Läs mer

Helsingfors stad Föredragningslista 4/ (6) Stadsfullmäktige Kj/

Helsingfors stad Föredragningslista 4/ (6) Stadsfullmäktige Kj/ Helsingfors stad Föredragningslista 4/2016 1 (6) 13 Den av Finlands kommunistiska parti och Helsingforslistornas fullmäktigegrupp väckta gruppmotionen om aktivitet från stadens sida för att hjälpa flyktingar

Läs mer

Gemensamma planeringsförutsättningar. Gällivare en arktisk småstad i världsklass. 6. Integration

Gemensamma planeringsförutsättningar. Gällivare en arktisk småstad i världsklass. 6. Integration Gemensamma planeringsförutsättningar 2019 Gällivare en arktisk småstad i världsklass 6. Integration 6. Integration 6.1. Inledning Ett bra mottagande och en inkluderande integration av asylsökande och nyanlända

Läs mer

SIBBO KOMMUNS PROGRAM FÖR INTEGRATIONSFRÄMJANDE

SIBBO KOMMUNS PROGRAM FÖR INTEGRATIONSFRÄMJANDE SIBBO KOMMUNS PROGRAM FÖR INTEGRATIONSFRÄMJANDE 2018 2021 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Integrationsbegrepp... 3 3 Invandrarna i Sibbo... 4 4 Programmet för integrationsfrämjande 2018 2021, tyngdpunkter

Läs mer

De viktigaste observationerna vid revisionen och ställningstaganden

De viktigaste observationerna vid revisionen och ställningstaganden De viktigaste observationerna vid revisionen och ställningstaganden Integration inom social- och hälsovården Vid utgången av 2012 uppgick antalet utländska medborgare i Finland till 195 511, vilket utgör

Läs mer

Uppdatering av avtal om flyktingars anvisande till kommunen och främjande av integration

Uppdatering av avtal om flyktingars anvisande till kommunen och främjande av integration Fullmäktige 85 14.12.2015 Uppdatering av avtal om flyktingars anvisande till kommunen och främjande av integration 431/05.11.00/2013 SOCHVUTS 83 Social- och hälsovårdsutskottet 18.11.2013 Beredare: Social-

Läs mer

Läroplan för den undervisning som förbereder för den grundläggande utbildningen 2010.

Läroplan för den undervisning som förbereder för den grundläggande utbildningen 2010. Läroplan för den undervisning som förbereder för den grundläggande utbildningen 2010. Innehåll 1. Utgångspunkterna för den undervisning som förbereder för den 3 grundläggande utbildningen 2. Den förberedande

Läs mer

Om skyldigheten att ordna småbarnspedagogisk verksamhet och grundläggande utbildning för invandrare

Om skyldigheten att ordna småbarnspedagogisk verksamhet och grundläggande utbildning för invandrare Om skyldigheten att ordna småbarnspedagogisk verksamhet och grundläggande utbildning för invandrare Tammerfors 14.3.2016 Thomas Sundell Jurist Regionförvaltningsverkens svenska enhet för bildningsväsendet

Läs mer

Migrationsinstitutet

Migrationsinstitutet Krister Björklund Forskare Migrationsinstitutet Eriksgatan 34 20100 Åbo Tel. 02-2840453, 040-7478953 krister.bjorklund@utu.fi Migrationsinstitutet http://www.migrationinstitute.fi Tio procent av Närpes

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN. Integrationsstrategi för Tomelilla kommun. Kf 169/2017 Dnr KS 2016/379

TOMELILLA KOMMUN. Integrationsstrategi för Tomelilla kommun. Kf 169/2017 Dnr KS 2016/379 TOMELILLA KOMMUN Kf 169/2017 Dnr KS 2016/379 Integrationsstrategi för Tomelilla kommun Antagen av kommunfullmäktige den 11 december 2017, Kf 169. Gäller från den 19 december 2017. Dokumentansvarig politisk

Läs mer

STADSDIREKTÖRENS BUDGETFÖRSLAG FÖRÄNDRINGAR I SEKTORERNA OCH INVESTERINGAR

STADSDIREKTÖRENS BUDGETFÖRSLAG FÖRÄNDRINGAR I SEKTORERNA OCH INVESTERINGAR STADSDIREKTÖRENS BUDGETFÖRSLAG FÖRÄNDRINGAR I SEKTORERNA OCH INVESTERINGAR KONCERNLEDNING OCH CENTRALEN FÖR FÖRVALTNINGSTJÄNSTER Beredning av stadens strategi och beslutsfattande. Uppdatering av principerna

Läs mer

5 Övriga aktörer... 35 5.1 Tredje sektorn... 35 5.2 Församlingaroch andra religiösa sammanslutningar stöder integration... 35 5.3 Polisen...

5 Övriga aktörer... 35 5.1 Tredje sektorn... 35 5.2 Församlingaroch andra religiösa sammanslutningar stöder integration... 35 5.3 Polisen... Program för att främja invandrarnas integration Uppdatering 2013-2017 Innehåll 1 Utgångspunkterna i integrationsprogrammet... 4 1.1 Invandrare i Borgå... 4 1.2 Ny lag om främjande av integration trädde

Läs mer

RP 336/2010 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 45 i lagen om främjande av integration

RP 336/2010 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 45 i lagen om främjande av integration RP 336/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 45 i lagen om främjande av integration PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås en ändring

Läs mer

INFORMATION ÅT KOMMUNERNA OM MOTTAGANDET AV PERSONER

INFORMATION ÅT KOMMUNERNA OM MOTTAGANDET AV PERSONER 1 INFORMATION ÅT KOMMUNERNA OM MOTTAGANDET AV PERSONER SOM SÖKER INTERNATIONELLT SKYDD OCH PERSONER SOM BEVILJATS UPPEHÅLLSTILLSTÅND I MOTTAGANDE AV ASYLSÖKANDE 1 Personer som söker internationellt skydd

Läs mer

I promemorian ingår följande tabeller:

I promemorian ingår följande tabeller: Fullmäktigemotion/Karppi med flera Promemoria 17.8.2015 / EP och AK Resultatområdesdirektör Erkki Penttinen, 06-325 2610, erkki.penttinen(at)vasa.fi Chef för invandrararbete Aira Kurtti, 06-325 2325, aira.kurtti(at)vasa.fi

Läs mer

SIBBO KOMMUNS PROGRAM FÖR INTEGRATIONSFRÄMJANDE 2014 2017

SIBBO KOMMUNS PROGRAM FÖR INTEGRATIONSFRÄMJANDE 2014 2017 SIBBO KOMMUNS PROGRAM FÖR INTEGRATIONSFRÄMJANDE 2014 2017 Tilläggsuppgifter: Saana Hansen Flyktingkoordinator saana.hansen@sibbo.fi tfn 09 2353 6505 Innehåll 1 Inledning 1 2 Integrationsbegrepp 3 3 Invandrarna

Läs mer

Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster

Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster 1 Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster Syftet med social- och hälsovårdsreformen är att se till att alla har tillgång till jämlika och moderna social- och hälsotjänster till rimliga kostnader.

Läs mer

Informations- och prognosbrev

Informations- och prognosbrev Sida: 1 av 5 Datum: 2013-02-15 Diariernummer: Af- 2013/066505 Till Kommunstyrelsen samt integrationsansvarig i kommun Informations- och prognosbrev Det osäkra politiska och ekonomiska läget i omvärlden

Läs mer

Korsholms kommuns integrationsprogram

Korsholms kommuns integrationsprogram Korsholms kommuns integrationsprogram Korsholms kommuns integrationsprogram 1 2 Korsholms kommuns integrationsprogram Korsholms kommuns integrationsprogram 3 4 Korsholms kommuns integrationsprogram Källa:

Läs mer

MOTTAGNING AV FLYKTINGAR I KOMMUNERNA

MOTTAGNING AV FLYKTINGAR I KOMMUNERNA MOTTAGNING AV FLYKTINGAR I KOMMUNERNA Helsingfors 17.11.2015 Innehåll TOC 2 MOTTAGNING AV FLYKTINGAR I KOMMUNERNA Kommunförbundet betonar att Finland ska ge skyddsbehövande ett högklassigt internationellt

Läs mer

Frågor och svar Inventering av evakueringsplatser för asylsökande

Frågor och svar Inventering av evakueringsplatser för asylsökande 1 [5] Stöd- och utvecklingsenheten 2015-10-12 Frågor och svar Inventering av evakueringsplatser för asylsökande Finns inte just din fråga besvarad? Hör i så fall av dig till Kontaktcenter kontaktcenter@botkyrka.se)

Läs mer

Plan för den mångkulturella verksamheten inom Vörå kommuns barnomsorg och grundläggande utbildning

Plan för den mångkulturella verksamheten inom Vörå kommuns barnomsorg och grundläggande utbildning Plan för den mångkulturella verksamheten inom Vörå kommuns barnomsorg och grundläggande utbildning Inledning Bildningsväsendets plan för utvecklandet av de mångkulturella färdigheterna definierar de centrala

Läs mer

Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster

Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster 1 Utkast till lag 21.12.2016: Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster Syftet med social- och hälsovårdsreformen är att se till att alla har tillgång till jämlika och moderna social- och

Läs mer

ANVISNING TILL KOMMUNERNA FÖR ANSÖKAN OM BONUSPENG SOM BETALAS UTIFRÅN BESLUT OM KOMMUNPLATSER SOM FATTATS Ansökningstid

ANVISNING TILL KOMMUNERNA FÖR ANSÖKAN OM BONUSPENG SOM BETALAS UTIFRÅN BESLUT OM KOMMUNPLATSER SOM FATTATS Ansökningstid Anvisning till kommunerna 1/6 16.10.2018 Sylvia/Bonuspeng/Anvisning/2018 ANVISNING TILL KOMMUNERNA FÖR ANSÖKAN OM BONUSPENG SOM BETALAS UTIFRÅN BESLUT OM KOMMUNPLATSER SOM FATTATS 2018 Ansökningstid 1.1

Läs mer

Partnerskap mellan frivilligorganisationer (NGOS) och myndigheter inom integrationsarbetet i Vanda

Partnerskap mellan frivilligorganisationer (NGOS) och myndigheter inom integrationsarbetet i Vanda Partnerskap mellan frivilligorganisationer (NGOS) och myndigheter inom integrationsarbetet i Vanda Nordisk integrationssamverkan Hannele Lautiola Chef för mångkulturella frågor 22.5.2019 LUND Innehåll

Läs mer

Landskapsreformen: Tjänster för arbetssökande och företag. Presskonferens Arbetsminister Jari Lindström

Landskapsreformen: Tjänster för arbetssökande och företag. Presskonferens Arbetsminister Jari Lindström Landskapsreformen: Tjänster för arbetssökande och företag Presskonferens Arbetsminister Jari Lindström 27.6.2018 Lagstiftning om tillväxttjänstreformen Lag om regionutveckling och tillväxttjänster Lag

Läs mer

Utlysning av statsunderstöd till organisationer för projekt som främjar integrationsarbetet

Utlysning av statsunderstöd till organisationer för projekt som främjar integrationsarbetet ANM/1112/02.03.01/2018 1/5 Utlysning av statsunderstöd till organisationer för projekt som främjar integrationsarbetet 17.9. 17.10.2018 Stödjande av barn, unga och unga vuxna som har kommit till Finland

Läs mer

Vad innebär socialoch

Vad innebär socialoch Vad innebär socialoch hälsovårdsreformen för mig? Social- och hälsotjänsterna 2019 enligt utkastet till regeringens proposition 11/2016 1 Detta är social- och hälsovårdsreformen Social- och hälsovårdsreformen

Läs mer

INFORMATIONSMÖTE Helheten statsunderstöd för allmänbildande utbildning och småbarnspedagogik 2019

INFORMATIONSMÖTE Helheten statsunderstöd för allmänbildande utbildning och småbarnspedagogik 2019 INFORMATIONSMÖTE 15.2.2019 Helheten statsunderstöd för allmänbildande utbildning och småbarnspedagogik 2019 En gemensam ansökningsomgång för statsunderstöd inom småbarnspedagogiken, förskoleundervisningen,

Läs mer

TVÅSPRÅKIG UNDERVISNING

TVÅSPRÅKIG UNDERVISNING KAPITEL 10 TVÅSPRÅKIG UNDERVISNING Skolans undervisningsspråk är antingen svenska eller finska och i vissa fall samiska, romani eller teckenspråk. I undervisningen kan enligt lagen om grundläggande utbildning

Läs mer

Mottagande av flyktingar i Lojo

Mottagande av flyktingar i Lojo Stadsfullmäktige 34 13.04.2016 Mottagande av flyktingar i Lojo Stadsstyrelsen 4.4.2016 144 Närings-, trafik- och miljöcentralen (NTM-centralen) i Nyland har den 11 februari 2016 skickat en begäran till

Läs mer

BORGÅS UTREDNING OM BOLAGISERINGAR I SAMBAND MED SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSREFORMEN SAMMANFATTNING AV PROJEKTPLANEN

BORGÅS UTREDNING OM BOLAGISERINGAR I SAMBAND MED SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSREFORMEN SAMMANFATTNING AV PROJEKTPLANEN 6.11.2016 BORGÅS UTREDNING OM BOLAGISERINGAR I SAMBAND MED SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSREFORMEN SAMMANFATTNING AV PROJEKTPLANEN Borgås utlåtande om social- och hälsovårds- och landskapsreformen Stadsstyrelsens

Läs mer

Regeringens proposition Kundens valfrihet inom social- och hälsovården

Regeringens proposition Kundens valfrihet inom social- och hälsovården 8.3.2018 Regeringens proposition Kundens valfrihet inom social- och hälsovården Syftet med social- och hälsovårdsreformen är att se till att alla har tillgång till jämlika och moderna social- och hälsotjänster

Läs mer

Program för att främja integrationen av invandrare

Program för att främja integrationen av invandrare Program för att främja integrationen av invandrare 2019 2021 1 (46) Innehåll Inledning... 3 Invandrare i Borgå... 5 2.1 Integrationsarbetets olika begrepp... 7 2.2 Lag om främjande av integration 1.9.2011

Läs mer

Ett nationellt perspektiv

Ett nationellt perspektiv Ett nationellt perspektiv Flyktingsituationen innebär stora möjligheter för det svenska samhället Få igång stor bostadsproduktion som ändå behövs Klara arbetskraftsförsörjningen Stärka befolkningsunderlaget

Läs mer

RP 118/2008 rd. I propositionen föreslås det att lagen om grundläggande utbildning och lagen om finansiering

RP 118/2008 rd. I propositionen föreslås det att lagen om grundläggande utbildning och lagen om finansiering RP 118/2008 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av 9 i lagen om grundläggande utbildning samt 9 och 17 i lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet

Läs mer

Flyktingmottagande och inkludering i Lund. Integrationsrådet 11 september 2018 Magdalena Titze och Oliwer Karlsson

Flyktingmottagande och inkludering i Lund. Integrationsrådet 11 september 2018 Magdalena Titze och Oliwer Karlsson Flyktingmottagande och inkludering i Lund Integrationsrådet 11 september 2018 Magdalena Titze och Oliwer Karlsson Detta ska vi prata om Såhär arbetar vi med mottagandet Lite siffror om mottagandet i Lund

Läs mer

Stig in konferensen i Nagu maj 2018 Närpesmodellen

Stig in konferensen i Nagu maj 2018 Närpesmodellen Stig in konferensen i Nagu 14-15 maj 2018 Närpesmodellen Kust-Österbottens samkommun för social- och primärhälsovård, Lilian Ivars, integrationskoordinator K5; Malax, Korsnäs, Närpes, Kaskö och Kristinestad

Läs mer

Landskaps- samt social- och hälsovårdsreformen, och kommunens nya roll Utbildning för förtroendevalda Stadsdirektör Kristina Stenman

Landskaps- samt social- och hälsovårdsreformen, och kommunens nya roll Utbildning för förtroendevalda Stadsdirektör Kristina Stenman Landskaps- samt social- och hälsovårdsreformen, och kommunens nya roll Utbildning för förtroendevalda 4.10.2017 Stadsdirektör Kristina Stenman Landskaps- samt social- och hälsovårdsreformen 2020 1.1.2020

Läs mer

Bakgrundsuppgifterna fylls i med tanke på din anhörig som behöver stöd. Fyll alltså inte i dina egna bakgrundsuppgifter.

Bakgrundsuppgifterna fylls i med tanke på din anhörig som behöver stöd. Fyll alltså inte i dina egna bakgrundsuppgifter. Bakgrundsuppgifterna fylls i med tanke på din anhörig som behöver stöd. Fyll alltså inte i dina egna bakgrundsuppgifter. BAKGRUNDSUPPGIFTER 1. Ålder. Hur gammal är din anhöriga som behöver stöd? 0-6 7-12

Läs mer

Kundens valfrihet. Enligt utkastet till regeringsproposition

Kundens valfrihet. Enligt utkastet till regeringsproposition Kundens valfrihet Enligt utkastet till regeringsproposition 1 - I nuläget är det kommunerna som ordnar de offentliga social- och hälsovårdstjänsterna. Den 1 januari 2020 överförs ansvaret för att ordna

Läs mer

Riktlinjer för integration

Riktlinjer för integration Sida 1/6 Riktlinjer för integration Det övergripande nationella målet för integrationspolitiken är Lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter för alla oavsett etnisk och kulturell bakgrund. Kungsbacka

Läs mer

Integrationsplan

Integrationsplan 2018-04-09 Integrationsplan 2018-2020 Munkedals kommun KS 2018-143 Antagen av nämnd datum för beslut, paragrafnr. Reviderad datum för beslut, paragrafnr. Sida 2 av 5 1. Inledning Under den stora flyktingvågen

Läs mer

Strategi för flyktingmottagande i Botkyrka kommun

Strategi för flyktingmottagande i Botkyrka kommun Strategi för flyktingmottagande i Botkyrka kommun Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: SN/2015:242 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: skriv

Läs mer

Flyktingmottagande. Bjuvs kommun. Hur kan du göra för att hjälpa till?

Flyktingmottagande. Bjuvs kommun. Hur kan du göra för att hjälpa till? Flyktingmottagande i Bjuvs kommun Hur kan du göra för att hjälpa till? Just nu kommer det många människor till Sverige som är på flykt från förtryck, övergrepp och förföljelse. I denna folder har vi samlat

Läs mer

Program för integrationsfrämjande Lovisa stad och Lappträsk kommun

Program för integrationsfrämjande Lovisa stad och Lappträsk kommun Program för integrationsfrämjande 2017 2020 Lovisa stad och Lappträsk kommun Grundtrygghetscentralen i Lovisa stad Godkänd 13.09.2017 Innehåll 1 Inledning... 5 1.1. Utgångspunkterna... 6 1.2. Organisering

Läs mer

Nyanlända och flerspråkiga barn och elever i förskolan och grundskolan

Nyanlända och flerspråkiga barn och elever i förskolan och grundskolan Nyanlända och flerspråkiga barn och elever i förskolan och grundskolan Statlig styrning Skollag Skolförordning Läroplaner Kursplaner Allmänna råd Med mera Kommunal styrning Luleå kommuns vision 2050 Riktning

Läs mer

Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända

Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Flyktingmottagandet är ett gemensamt ansvar för samhället. Prop. 2015:16:54 Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Nuläge Majoriteten av de nyanlända

Läs mer

Ny förordning om statlig ersättning för insatser för vissa utlänningar

Ny förordning om statlig ersättning för insatser för vissa utlänningar Promemoria 2010-09-10 Integrations- och jämställdhetsdepartementet Ny förordning om statlig ersättning för insatser för vissa utlänningar Bakgrund Som ett led i den reformering av nyanländas etablering

Läs mer

Finland Organisationens telefonnummer * 019-520211 Organisationens e-postadress fornamn.efternamn@porvoo.fi Typ av ägare * kommun Företagsform

Finland Organisationens telefonnummer * 019-520211 Organisationens e-postadress fornamn.efternamn@porvoo.fi Typ av ägare * kommun Företagsform Opetushallitus, PL 380, 00531 Helsinki UBS Redovisningsblankett specialunderstöd Projektgrupp > redovisning av användningen av statsunderstöd Utbildningsnivå * Allmänbildande utbildning Ansökningsgrupp

Läs mer

Regeringens proposition Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster

Regeringens proposition Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster 1 Regeringens proposition Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster Syftet med social- och hälsovårdsreformen är att se till att alla har tillgång till jämlika och moderna social- och hälsotjänster

Läs mer

Svenskspråkiga utbildningssektionen Svenskspråkiga utbildningssektionen Svenskspråkiga utbildningssektionen Svenskspråkiga utbildningssektionen 23 29.03.2016 35 03.05.2016 51 07.06.2016 60 24.08.2016 BILDNINGENS

Läs mer

Helsingfors /2017. Rekommendationer till kommunerna om brådskande social- och hälsovård för personer som vistas olagligt i Finland

Helsingfors /2017. Rekommendationer till kommunerna om brådskande social- och hälsovård för personer som vistas olagligt i Finland HÄLSOVÅRDSMINISTERIET KOMMUNINFO Helsingfors 31.1.2017 2/2017 Rekommendationer till kommunerna om brådskande social- och hälsovård för personer som vistas olagligt i Finland Med hjälp av denna rekommendation

Läs mer

FRAMSTÄLLNING OM UPPTAGNING I HJÄLPSYSTEMET FÖR OFFER FÖR MÄNNISKOHANDEL

FRAMSTÄLLNING OM UPPTAGNING I HJÄLPSYSTEMET FÖR OFFER FÖR MÄNNISKOHANDEL 1 (6) FRAMSTÄLLNING OM UPPTAGNING I HJÄLPSYSTEMET FÖR OFFER FÖR MÄNNISKOHANDEL MINDERÅRIGA Kontakta alltid hjälpsystemet också per telefon, i fall som kräver brådskande service redan innan framställningen

Läs mer

Integration Invandrare som en del av informations- och rådgivningsservice Jenni Korjus och Anne Saloranta

Integration Invandrare som en del av informations- och rådgivningsservice Jenni Korjus och Anne Saloranta Integration 2018 Invandrare som en del av informations- och rådgivningsservice 18.9.2018 Jenni Korjus och Anne Saloranta Regional servicepunkt för integration, Alipi Alipi var ett ESF-projekt 1.4.2008

Läs mer

Du är nyckeln till fler bostäder

Du är nyckeln till fler bostäder Du är nyckeln till fler bostäder Integration Alla människor har lika rättigheter och skyldigheter oavsett bakgrund. Integration handlar om att människor kan leva tillsammans med respekt för varandras olikheter,

Läs mer

Den trygga inlärningsstigen. Information till vårdnadshavare och till dem som arbetar med barn

Den trygga inlärningsstigen. Information till vårdnadshavare och till dem som arbetar med barn Porvoo - Borgå Utbildning Den trygga inlärningsstigen Information till vårdnadshavare och till dem som arbetar med barn Den trygga och enhetliga inlärningsstigen I Borgå vill man trygga barn och ungdomars

Läs mer

Klientens ställning och

Klientens ställning och Klientens ställning och rättigheter inom socialvården Lagen om klientens ställning och rättigheter kallas kort för klientlagen. Med klient menas den som ansöker om eller använder socialvård. Lagen gäller

Läs mer

Mottagande av nyanlända

Mottagande av nyanlända Mottagande av nyanlända Länsstyrelsen i Västra Götalands län - Samhällsavdelningen Anneli Assmundson Bjerde Oskar Johansson Integrationsutvecklare Integrationsutvecklare anneli.assmundson.bjerde@lansstyrelsen.se

Läs mer

Kundens valfrihet inom social- och hälsovården ur tjänsteproducenternas och landskapets synvinkel

Kundens valfrihet inom social- och hälsovården ur tjänsteproducenternas och landskapets synvinkel Kundens valfrihet inom social- och hälsovården ur tjänsteproducenternas och landskapets synvinkel Syftet med social- och hälsovårdsreformen är att se till att alla har tillgång till jämlika och moderna

Läs mer

UTREDNINGSBYRÅ. Att leva och bo som inflyttad på Åland STATISTIK ÅLANDS OCH

UTREDNINGSBYRÅ. Att leva och bo som inflyttad på Åland STATISTIK ÅLANDS OCH UTREDNINGSBYRÅ OCH STATISTIK ÅLANDS Att leva och bo som inflyttad på Åland Syfte och metod Syftet med barometern är att ge en överblick av de inflyttades möjligheter att delta aktivt i det åländska samhällslivet

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 44 och 46 i lagen om främjande av integration PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att lagen om främjande

Läs mer

Program för ett integrerat samhälle

Program för ett integrerat samhälle Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för ett integrerat samhälle Integrerat samhälle 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för

Läs mer

KOMMUNFÖRBUNDETS SYN PÅ STATENS INTEGRATIONSPROGRAM

KOMMUNFÖRBUNDETS SYN PÅ STATENS INTEGRATIONSPROGRAM Lausunto Wikman-Immonen Anu 11.4.2012 Horttanainen Erja Dnr 1422/90/2012 Arbets- och näringsministeriet KOMMUNFÖRBUNDETS SYN PÅ STATENS INTEGRATIONSPROGRAM Arbets- och näringsministeriet har berett ett

Läs mer

Invandrare och kulturell mångfald inom utbildningstjänsterna i Borgå

Invandrare och kulturell mångfald inom utbildningstjänsterna i Borgå Invandrare och kulturell mångfald inom utbildningstjänsterna i Borgå Uppdatering av utvecklingsprogrammet för mångkulturella färdigheter 2015 1 Innehåll Sisällys 1 Allmänt... 3 Begrepp och termer i utvecklingsplanen...

Läs mer

KICK OFF TIINA VÄLIKANGAS & LAURA SORMUNEN PORVOON LIIKUNTAPOLKU MOTIONSSTIGEN I BORGÅ

KICK OFF TIINA VÄLIKANGAS & LAURA SORMUNEN PORVOON LIIKUNTAPOLKU MOTIONSSTIGEN I BORGÅ KICK OFF 26.9.2016 TIINA VÄLIKANGAS & LAURA SORMUNEN PORVOON LIIKUNTAPOLKU MOTIONSSTIGEN I BORGÅ INFORMATION OM DET NATIONELLA PROGRAMMET SKOLAN I RÖRELSE Ett riksomfattande program, regeringsprogrammets

Läs mer

I frågor om sifferuppgifter kommer du vidare genom att ange noll (0) vid punkter gällande utbildning som läroinrättningen inte arrangerande 2014.

I frågor om sifferuppgifter kommer du vidare genom att ange noll (0) vid punkter gällande utbildning som läroinrättningen inte arrangerande 2014. Inledning DENNA ENKÄT GENOMFÖRS för att kartlägga mängden invandrarutbildning, invandrar och också invandrarpersonal vid läroinrättningar inom det fria bildningsarbetet 2014. Kartläggningen har beställts

Läs mer

FRAMSTÄLLNING OM UPPTAGNING I HJÄLPSYSTEMET FÖR OFFER FÖR MÄNNISKOHANDEL

FRAMSTÄLLNING OM UPPTAGNING I HJÄLPSYSTEMET FÖR OFFER FÖR MÄNNISKOHANDEL 1 (6) FRAMSTÄLLNING OM UPPTAGNING I HJÄLPSYSTEMET FÖR OFFER FÖR MÄNNISKOHANDEL Kontakta alltid hjälpsystemet också per telefon, i fall som kräver brådskande service redan innan framställningen skickas.

Läs mer

Vård- och omsorgsberedningens presidiekonferens Västmanland

Vård- och omsorgsberedningens presidiekonferens Västmanland Vård- och omsorgsberedningens presidiekonferens Västmanland Hallstahammar 2016-05-25 Situationen i EU och Sverige EU 2015-1 255 600 personer sökte asyl, 360 000 från Syrien (626 000 personer sökte asyl

Läs mer

SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017

SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017 SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017 1. BAKGRUNDSUPPGIFTER Officiellt namn på den som svarar Namn på den person som antecknat svaret Kontaktuppgifter till den person som är ansvarig för svaret Datum för när

Läs mer

Framtidens bildningskommun och integrationen av ny-finländare. Framtidsdalen, Stadsdirektör Kristina Stenman, Jakobstad

Framtidens bildningskommun och integrationen av ny-finländare. Framtidsdalen, Stadsdirektör Kristina Stenman, Jakobstad Framtidens bildningskommun och integrationen av ny-finländare Framtidsdalen, 20.11.2018 Stadsdirektör Kristina Stenman, Jakobstad Liten CV student, Lönnbeckska gymnasiet 1981 jur.kand, Helsingfors universitet,

Läs mer

Lag om ändring av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet

Lag om ändring av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet LAGFÖRSLAG 1 Lag om ändring av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet (1705/2009)

Läs mer

Samhällsorientering och vägledning 2018

Samhällsorientering och vägledning 2018 Samhällsorientering och vägledning 2018 Enheten 2018 Målgruppen för enheten är flyktingar, som fått ett uppehållstillstånd, mottagna enligt avtal mellan Västerås Stad och Migrationsverket, egenbosatta

Läs mer

Statsandelsreformen. Kommunförbundets ställningstaganden

Statsandelsreformen. Kommunförbundets ställningstaganden Statsandelsreformen Kommunförbundets ställningstaganden Strukturen och de allmänna riktlinjerna Kommunförbundet anser att systemets struktur och i huvudsak också kriterierna och helheten är lyckade och

Läs mer

UNGA HAR RÄTT ATT MÅ BRA

UNGA HAR RÄTT ATT MÅ BRA UNGA HAR RÄTT ATT MÅ BRA POLITISKT PROGRAM FÖR ATT FÖRHINDRA MARGINALISERING UNGA HAR RÄTT ATT MÅ BRA. SFP vill se ett samhälle där ingen blir utanför. Utslagning är inte bara en tragedi för den unga

Läs mer

Integrationsverksamhet i praktiken Jenny Asplund, enhetschef

Integrationsverksamhet i praktiken Jenny Asplund, enhetschef Integrationsverksamhet i praktiken 21.1.2016 Jenny Asplund, enhetschef Disposition Immigrationsgrunder och antal Integration och centrala aktörer Luckan Integration Samarbete med bibliotek Varför till

Läs mer

INSTRUKTION FÖR UNGDOMSFULLMÄKTIGE

INSTRUKTION FÖR UNGDOMSFULLMÄKTIGE INSTRUKTION FÖR UNGDOMSFULLMÄKTIGE Innehåll Syfte och verksamhet... 3 Mandatperiod 3 Ungdomsfullmäktigeval... 3 Ekonomi..... 5 Mötespraxis... 5 Utträde ur ungdomsfullmäktige. 5 Ungdomsfullmäktiges styrelse

Läs mer

Informationspaket för hemmet om stödet för barnets lärande och skolgång. Vad är bra att känna till som förälder om barnets inlärning och skolgång?

Informationspaket för hemmet om stödet för barnets lärande och skolgång. Vad är bra att känna till som förälder om barnets inlärning och skolgång? Informationspaket för hemmet om stödet för barnets lärande och skolgång Vad är bra att känna till som förälder om barnets inlärning och skolgång? - 1 - Jag kan inte! Om ett barn har inlärningssvårigheter

Läs mer

Svar på motion 2013:12 från Augustus Jackson (SD) om invandringspaus i Knivsta kommun KS-2013/1314

Svar på motion 2013:12 från Augustus Jackson (SD) om invandringspaus i Knivsta kommun KS-2013/1314 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2013/1314 2014-01-02 Kommunstyrelsen Svar på motion 2013:12 från Augustus Jackson (SD) om invandringspaus i Knivsta

Läs mer

Styrelsens förslag till ändringar i policydokumentet

Styrelsens förslag till ändringar i policydokumentet SUOMEN YLIOPPILASKUNTIEN LIITTO (SYL) ry Handling nr xx Sida 1 / 5 Styrelsens förslag till ändringar i policydokumentet 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

Läs mer

Drömmarnas Borgå S TA D S S T R AT E G I F Ö R B O R G Å U T K A S T

Drömmarnas Borgå S TA D S S T R AT E G I F Ö R B O R G Å U T K A S T Drömmarnas Borgå S TA D S S T R AT E G I F Ö R B O R G Å U T K A S T 1 6. 5. 2 0 1 8 Bäst även i vardagen #stadsliv Den populäraste hemstaden Föregångare i klimatarbetet Drömmarnas Borgå Ömsesidig respekt

Läs mer

FRAMSTÄLLNING OM UPPTAGNING I HJÄLPSYSTEMET FÖR OFFER FÖR MÄNNISKOHANDEL

FRAMSTÄLLNING OM UPPTAGNING I HJÄLPSYSTEMET FÖR OFFER FÖR MÄNNISKOHANDEL 1 (6) FRAMSTÄLLNING OM UPPTAGNING I HJÄLPSYSTEMET FÖR OFFER FÖR MÄNNISKOHANDEL MINDERÅRIGA Kontakta alltid hjälpsystemet också per telefon, i fall som kräver brådskande service redan innan framställningen

Läs mer

Välkommen till Finland

Välkommen till Finland RUOTSI Välkommen till Finland Grundläggande information om att bo och vistas i Finland Flytta till Finland? Hur kommer jag igång? När du flyttat till Finland ska du göra följande: 2 Bostad Skaffa dig en

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om studiestöd

Lag. om ändring av lagen om studiestöd Lag om ändring av lagen om studiestöd I enlighet med riksdagens beslut ändras i lagen om studiestöd (65/1994) 4 a, 5 a, 7 a, 7 c, 11 och 17 a, 19 1 mom. samt 31 1 mom., sådana de lyder, 4 a i lag 1243/2013,

Läs mer

Lag. om ändring och temporär ändring av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet

Lag. om ändring och temporär ändring av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet Lag om ändring och temporär ändring av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet

Läs mer

Integrationspolicy Bräcke kommun. Antagen av Kf 24/2015

Integrationspolicy Bräcke kommun. Antagen av Kf 24/2015 Integrationspolicy Bräcke kommun Antagen av Kf 24/2015 Innehåll Övergripande utgångspunkt... 4 Syfte... 4 Prioriterade områden... 4 Arbete och utbildning viktigt för självförsörjning och delaktighet i

Läs mer

R.G.C.R Regulation ( ) on governmental compensation for reception of refugees etc. SFST

R.G.C.R Regulation ( ) on governmental compensation for reception of refugees etc. SFST SFST Databas: SFST Ny sökning Sökresultat Föregående Nästa Post 1 av 1 i SFST Observera att det kan förekomma fel i författningstexterna. Bilagor till författningarna saknas. Kontrollera därför alltid

Läs mer