Semesterväxling. En minskad årslön påverkar pensionsunderlaget och ens sjukpenninggrundande inkomst negativt.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Semesterväxling. En minskad årslön påverkar pensionsunderlaget och ens sjukpenninggrundande inkomst negativt."

Transkript

1 Semesterväxling Varför semesterväxling? Vision har länge arbetat för att medlemmarna ska kunna få mer ledighet genom semesterväxling. På så sätt kan medlemmen få fem till sex extra lediga dagar per år utan ekonomisk förlust för arbetsgivaren. Att semesterväxla innebär att en medarbetare byter bort sitt semestertillägg mot fler lediga dagar och många av Visions medlemmar har möjlighet att göra detta redan idag. Vi vill öka våra medlemmars möjlighet till ledighet och återhämtning och att man utifrån sina egna behov själv ska få välja om man vill utnyttja möjligheten eller inte. Detta en del av ett arbete för att försöka minska den totala arbetstiden och för att öka medlemmens möjlighet att själv bestämma när, och under vilka omständigheter, man vill ha ledigt. Hur ser avtalet ut? Det är viktigt att först undersöka om möjligheten redan finns att semesterväxla. I flera av Visions centrala kollektivavtal finns möjligheten att semesterväxla reglerad. Inom Visions största avtal, HÖK 17, krävs ett lokalt avtal för att möjliggöra semesterväxling. Vad påverkas vid semesterväxling? Om man växlar sitt semestertillägg mot fler lediga dagar innebär det att årslönen minskar. Beroende på hur många semesterdagar man har, hur hög ens månadslön är och hur många procent semestertillägget är, bestämmer hur mycket årslönen minskas vid semesterväxling. För en månadsavlönad anställd ska (enligt semesterlagen 16a ) ett semestertillägg utgå med 0.43 procent av lönen för varje semesterdag. Semestertillägget är dock högre i flera kollektivavtal. I HÖK 17 gäller 0,605 procent. Antalet semesterdagar varierar också mellan Visions avtal. I HÖK 17 gäller 25 semesterdagar för personer under 40 år och 31 respektive 32 semesterdagar för personer över 40 respektive 50 år. En minskad årslön påverkar pensionsunderlaget och ens sjukpenninggrundande inkomst negativt.

2 Semesterväxling Minimikrav för semesterväxling Visions minimikrav för semesterväxling bör vara minst 5 extra lediga dagar för en person med rätt till 25 semesterdagar och ett semestertillägg på 0,43 procent (enligt SemL). För en person med över 30 dagars semesterrätt bör vara minst 6 extra lediga dagar. Om det centrala avtalet har ett högre semestertillägg än vad lagen anger motiverar det fler lediga dagar. Exempelvis har Visions avtal med Fastigo ett semesterdagstillägg på 0,8 procent vilket inneburit att semesterväxling ger 6 respektive 7 dagar. Gränsen för när det blir mer fördelaktigt att vara ledig utan lön istället för att semesterväxla går vid ca 3 lediga dagar för en person med 25 dagars semesterrätt och ca 4 dagar för en person med över 30 dagars semester. Att tänka på Det är viktigt att en person som ska semesterväxla sätter sig in vad det innebär för ens årslön, pensionsinbetalningar och sjukpenninggrundande inkomst. Det är också viktigt att det är en frivillig överenskommelse som kan sägas upp. Tanken är att öka våra medlemmars möjlighet till ledighet och återhämtning. Därför är det vanligt att det finns begränsningar hur många sparade dagar en anställd kan ha för att kunna semesterväxla. Inom flera av åra yrkesgrupper tar inte arbetsgivare in extra personal vid tillfällig frånvaro. Det innebär direkta lägre lönekostnader för arbetsgivare när en anställd semesterväxlar. Det är samtidigt en administrativ förenkling när semestertillägget avtalas bort.

3 Så här kan du ordna en klädbytardag Det krävs en del förberedelser och engagemang, börja med att prata med några kompisar så att ni kan hjälpas åt. Sedan bestämmer ni vilken form ni vill ha på er klädbytardag och vilka som ska bjudas in. Förberedelser: Vill ni ha arrangemanget själva eller i samarbete med andra? Till exempel Röda korsets Kupan, Stadsmissionen, Myrorna, studentföreningar med flera. Bestäm dag, tid och plats för klädinsamling och för själva klädbytet. Boka lokal, beställ eventuell mat/fika och dylikt. Tänk på att leta efter en leverantör med kollektivavtal, som kan erbjuda ekologisk och Fairtrade-märkt mat. Skicka ut inbjudan via Facebook, mejl och eventuellt i pappersformat. Ta eventuellt in anmälningar. Vill ni ha en tävling? Beställ schysta vinster. Se tips längre ner. Bestäm hur ni ska hänga/lägga kläderna. Tänk på att det ska gå att överblicka kläderna och leta bland dem. Ska det gå att prova kläder på plats? Tänk igenom möjliga lösningar för detta. Kan ni låna ihop eller hyra speglar? Tänk på att: Lokalen ska rymma både bytare och kläder. Bestäm maximalt antal deltagare. Först till kvarn! Boka hämtning av överblivna kläder dagen efter, av exempelvis Stadsmissionen eller Myrorna. Ha gott om tid att rigga i ordning allt innan, men själva klädbytet tar troligen inte så mycket mer än en timme man kommer ju tidigt för att knipa fynden.

4 Samla in kläder: Räkna med att det blir mycket kläder. Var beredd, ha utrymme. Grovsortera kläderna. Häng upp/lägg ut dem om ni ska byta samma dag. Sortera ut det som ska gå direkt till insamling. Ge deltagare en utcheckningbricka, och ringa in/stämpla så många ringar som de lämnar in kläder. Informera om hur bytet kommer att gå till, och ge eventuellt ut en flyer. Klädbytet: Ställ fram material och eventuellt fika. Se till att Vision syns som avsändare, och uppmärksamma det som är ekologiskt eller Fairtrade-märkt. Sortera kläderna och märk upp dem i kategorier (dam/herr, byxor/klänningar). Dela upp ansvar för er som jobbar: entré, mingelområde, kläder och så vidare. Så att alla vet vad de ska göra! Ha namnbrickor eller knappar, så att det syns vilka som är med i Vision. Registrera dem som kommer. Skriv upp namn, e-post och eventuellt fackligt medlemskap. Hälsa alla välkomna och presentera er själva, berätta kort om Vision, och vad det innebär att Vision är en Fair Union. Berätta hur klädbytet kommer att gå till, och om eventuell tävling. Ta namn, telefonnummer och mejladress till de som är intresserade av Fair Unionfrågorna. Uppföljning/rekrytering: Skicka ett mejl till deltagarna, tacka för att de kom. Potentiella medlemmar: Ring de namn du har fått med dig. Registrera dem på webben. Ta hjälp om tiden inte räcker till, mejla uppgifterna till medlemstipset@vision.se.

5 Snabbguide för att komma igång med intresseförhandling Vision har tagit fram några färdiga mallar för några olika frågor som du hittar i engagemangskiosken. Använd dem som grund eller gör en helt egen förhandlingsframställan. Här nedan har ni några tips som ni kan tänka på. Börja med ett planeringsmöte för att förbereda er. Vad vill ni åstadkomma och varför? Kolla även med andra medlemmar och bjud in dem också. Kan det finnas några som inte är medlemmar i Vision ännu, men som tycker som ni, och vill gå med? Kolla även med ert Vision-ombud. Vässa argumenten. Diskutera vilka motargument arbetsgivaren kan komma med och hur de ska bemötas, när det gäller till exempel ekonomi, arbetsmiljö, klimatsmarta lösningar, effektivitet, kompetens, jämställdhet och diskriminering. Går det att ha en plan B om plan A inte går att genomföra? Använd era nätverk och lobba bland strategiskt utvalda personer, till exempel politiker eller chefer. Att samarbeta med andra fack är också en möjlighet. Vision begär förhandling med arbetsgivaren. Det är en ett arbetsplatsombud som behöver göra en så kallad förhandlingsframställan. Ombudet tar med sig era argument och eventuella skriftliga faktaunderlag till förhandlingen. Alla medlemmar ska veta vad som är på gång. Fira framgången! Samlas och fira med fika att ni lyckats förändra, eller att ni gjorde ett försök. Berätta för media och för Vision centralt hur det gick. Kanske vill fler bli medlemmar i Vision? Har ni någon ny fråga att driva?

6 10 tips för att skriva en bra debattartikel Det kan vara svårt att bara sätta sig vid datorn och få ner det man vill säga direkt. Vi har därför tagit fram några korta tips på vad du kan tänka på. 1. När ni bestämt er för att påverka med hjälp av en debattartikel, undersök vad som är sagt i frågan och hur debatten har förts. Bestäm sedan vem ni vill tala till/påverka för att föra debatten framåt. Är det exempelvis en arbetsgivare eller lokala politiker? 2. Kontakta gärna Visions pressavdelning och bolla era tankar innan ni börjar skriva eller skickar in er debattartikel. Visions pressekreterare kan fungera som ett bra bollplank och ge dig infallsvinklar kring hur du bygger upp ditt resonemang. 3. Använd en enkel rubrik som visar tydligt på vad innehållet i artikeln faktiskt handlar om. Var gärna påhittig och rolig i din rubriksättning, men tänk på att inte ha en för lång rubrik. 4. En stark inledning sammanfattar artikelns huvudproblem och huvudbudskap. Den lockar till fortsatt läsning. En text som börjar med bakgrunden riskerar att tappa sina läsare. 5. Använd gärna konkreta exempel i ditt resonemang. Var noga med att belysa motsättningar och konsekvenser. Bygg upp en tydlig argumentation i ditt resonemang. Börja med ditt starkaste argument. Huvudbudskapet bör vara en röd tråd genom hela ditt resonemang. 6. Tänk på att Vision i första hand är lösningsfokuserade och inte problematiserande. Läs om Visions tonalitet på vision.se/tonalitet 7. Avsluta med att sammanfatta problematiken, uppmana till åtgärder och presentera dina lösningsförslag. Avsluta gärna med en fråga direkt till den du valt att tala till i debattartikeln. 8. Tänk på att inte skriva för långt (cirka 2000 tecken inklusive mellanslag) och använd så lite fackspråk som möjligt. Det ska vara lätt att förstå vad ni vill åstadkomma. Använd heller inte för långa meningar.

7 9. När artikeln är klar, underteckna den med namn och organisation. Låt en kollega eller Visions pressavdelning läsa den och komma med kommentarer. Ring sen upp den tidningen som du vill ska publicera din debattartikel. Förklara varför du tycker att det är en viktig fråga att lyfta. Det går också bra att mejla in din debattartikel, men följ upp med ett telefonsamtal om du inte får någon återkoppling. 10. Se till att vara tillgänglig för frågor som kan komma från de som läser debattartikeln när den publiceras och ta chansen att sprida den i sociala medier.

8 10 tips för schysta samtal Vill vi skapa schysta arbetsplatser måste vi kunna bemöta andra människors åsikter och föra dialog. Med hjälp av tipsen kan du öva på mer nyanserade samtal och konstruktivt bemötande. Det betyder inte att vi ska vara rädda för att säga vad vi tycker, vad vi och Vision står för och att stå upp för det man tycker är rätt. Tipsen baserar sig till stor del på diskussionsunderlag från Visions medlemmar. 1. Att ha en respektfull dialog är en förutsättning för ett schyst samtal. Ni kanske inte tycker lika men att lyssna på den andres åsikter och visa en vilja att förstå hur personen tänker är viktigt. 2. Låt alla komma till tals och dela på talutrymmet. 3. Var genuint intresserad av att samtala och förstå hur personen tänker. 4. Lyssna aktivt och visa med kroppspråket att du är närvarande, öppen och nyfiken. 6. Använd öppna frågor Istället för stängda ja eller nej-frågor som exempelvis Vill du inte.... Stängda frågor upplevs ofta som mer anklagande och för inte samtalet vidare. 7. Testa och byt perspektiv. Hur skulle du känna om du var den andre personen eller fråga den du samtalar med hur hen skulle känna om rollerna var annorlunda. 8. Utgå ifrån hur du känner. Du äger din egen upplevelse och därför är det naturligt att berätta hur du känner i en situation eller när vissa ord och uttryck används. 9. Separera åsikter och fakta. 10. Stå upp för värdegrunden och berätta om det som sägs går emot vår värdegrund. Fundera på om du behöver agera vidare i frågan och få råd och stöd. Kom ihåg att du kan ta stöd av ditt fackliga ombud, din chef eller ringa Vision direkt. 5. Ställ följdfrågor och återkoppla det som sägs så att du inte missförstår budskapet. Berätta mer.., Har jag förstått dig rätt.., På vilket sätt är några användbara fraser.

9 10 tips för schysta samtal Vill vi skapa schysta arbetsplatser måste vi kunna bemöta andra människors åsikter och föra dialog. Med hjälp av tipsen kan du öva på mer nyanserade samtal och konstruktivt bemötande. Det betyder inte att vi ska vara rädda för att säga vad vi tycker, vad vi och Vision står för och att stå upp för det man tycker är rätt. Tipsen baserar sig till stor del på diskussionsunderlag från Visions medlemmar. 1. Att ha en respektfull dialog är en förutsättning för ett schyst samtal. Ni kanske inte tycker lika men att lyssna på den andres åsikter och visa en vilja att förstå hur personen tänker är viktigt. 2. Låt alla komma till tals och dela på talutrymmet. 3. Var genuint intresserad av att samtala och förstå hur personen tänker. 4. Lyssna aktivt och visa med kroppspråket att du är närvarande, öppen och nyfiken. 6. Använd öppna frågor Istället för stängda ja eller nej-frågor som exempelvis Vill du inte.... Stängda frågor upplevs ofta som mer anklagande och för inte samtalet vidare. 7. Testa och byt perspektiv. Hur skulle du känna om du var den andre personen eller fråga den du samtalar med hur hen skulle känna om rollerna var annorlunda. 8. Utgå ifrån hur du känner. Du äger din egen upplevelse och därför är det naturligt att berätta hur du känner i en situation eller när vissa ord och uttryck används. 9. Separera åsikter och fakta. 10. Stå upp för värdegrunden och berätta om det som sägs går emot vår värdegrund. Fundera på om du behöver agera vidare i frågan och få råd och stöd. Kom ihåg att du kan ta stöd av ditt fackliga ombud, din chef eller ringa Vision direkt. 5. Ställ följdfrågor och återkoppla det som sägs så att du inte missförstår budskapet. Berätta mer.., Har jag förstått dig rätt.., På vilket sätt är några användbara fraser.

10 Så här kan ni jobba med att rekrytera nyanställda på er arbetsplats 1. Välkomna nyanställda på er arbetsplats genom att lämna över ett Ny på jobbet-kit. Berätta kort om att du är förtroendevald i Vision och vilka Vision är. Ställ sen frågan om personen vill bli medlem i Vision. 2. Du beställer Ny på jobbet-kittet i Profilbutiken på webben. Kittet består av en tygpåse som innehåller information om medlemskapet, Fairtrademärkt choklad, Visionspenna och anteckningsblock. Du kan också komplettera kittet med olika yrkesblad om du vill det. 3. Glöm inte att tipsa nyanställa om att alla nya medlemmar har tre månaders medlemskap utan kostnad. Men att eventuell avgift till a-kassan tillkommer. Är personen under 30 år eller har varit studentmedlem kostar det bara 100 kr för hela första året. 4. Berätta att ett enkelt sätt att bli medlem på är att sms:a Vision till , så blir personen uppringd av medlemstipset på Vision. att ge mer information. Skicka då personens namn och kontaktuppgifter till Medlemstipset (medlemstipset@vision.se, eller via formulär på vision.se/medlemstipset. De kommer då att kontakta personen och berätta mer kring försäkringar, övergång från annat förbund och svarar på frågor om medlemskapet. Samt förhoppningsvis skriva in dem som nya medlemmar i Vision. Är de med i ett annat förbund kan Medlemstipset också ordna så att de blir avgiftsbefriade under övergångstiden. 6. Vill du ha mer tips och råd kring rekrytering? Vid varje regionalt center finns en rekryteringscoach, som gärna ger tips för den lokala rekryteringen. Du hittar dem på vision.se/rekryteringscoach 7. Läs mer om rekrytering på vision.se/fortroendevald För de nyanställda finns mer information och bra tips på vision.se/nyanstalld 5. Kanske vill den nyanställda fundera på medlemskapet och inte gå med i Vision direkt. Fråga då gärna om det går bra om Visions medlemstips kontaktar personen för

11 Så här kan ni rekrytera chefer på er arbetsplats Välkomna nyanställda chefer på er arbetsplats genom att lämna över ett Ny på jobbetkit för chefer. Berätta kort om att du är förtroendevald i Vision och vilka Vision är. Ställ sen frågan om personen vill bli medlem i Vision. Du beställer Ny på jobbet-kittet i Profilbutiken på webben. Kittet består av en tygpåse som innehåller information om medlemskapet riktat till chefer, godis och give aways. Glöm inte att tipsa nyanställa om att alla nya medlemmar har tre månaders medlemskap utan kostnad. Men att eventuell avgift till a-kassan tillkommer. Är chefen inte nyanställd, utan med i annat fackförbund eller oorganiserad? Berätta att Vision är Sveriges största fackförbund för chefer inom kommun, landsting eller region, i ett bolag med koppling till välfärden eller i Svenska kyrkan. Närmare av Visions medlemmar är chefer. Berätta att ett enkelt sätt att bli medlem på är att sms:a Vision till , så blir personen uppringd av Medlemstipset på Vision. Kanske vill chefen fundera på medlemskapet och inte gå med i Vision direkt. Fråga då gärna om det går bra om Visions medlemstips kontaktar personen för att ge mer information. Skicka då personens namn och kontaktuppgifter till Medlemstipset (medlemstipset@vision.se, eller via formulär på vision.se/medlemstipset). De kommer då att kontakta personen och berätta mer kring försäkringar, övergång från annat förbund och svara på frågor om medlemskapet. Samt förhoppningsvis skriva in dem som nya medlemmar i Vision. Är de med i ett annat förbund kan Medlemstipset också ordna så att de blir avgiftsbefriade under övergångstiden. Vill du ha mer tips och råd kring rekrytering? Vid varje regionalt center finns en rekryteringscoach, som gärna ger tips för den lokala rekryteringen. Du hittar dem på vision.se/rekryteringscoach Läs mer om rekrytering på vision.se/fortroendevald. På vision.se/chef finns allt Vision erbjuder chefer.

12 Sex argument för chefer att bli medlemmar i Vision Vision har en av marknadens bästa inkomstförsäkringar, som ingår i medlemskapet. Den räcker upp till en lön på kr/mån, har lång ersättningstid och gäller även om du säger upp dig själv. Vision är det största fackförbundet för chefer som arbetar inom kommun, landsting eller region, i bolag med koppling till välfärden eller i Svenska kyrkan. Med Vision kan du få ett nätverk av erfarna kontakter, mentorer och ombudsmän som själva varit eller är i en chefsposition. Tidningen Chefen i fokus ingår i medlemskapet. Det är Visions medlemstidning för dig som chef, och ska inspirera dig och göra dig stärkt och peppad i din ledarroll. Du får en egen personlig ombudsman för chefer. Din personliga ombudsman besöker gärna dig och dina chefskollegor på arbetsplatsen och blir ett inspirerande bollplank inom frågor som arbetsmiljö, ledarskap och karriär i allmänhet. En långsiktig samarbetspartner i din karriär helt enkelt. För professionell rådgivning för chefer kan du ringa Chef direkt , eller mejla chefdirekt@vision.se. Öppet 9-17 alla vardagar. Samtliga rådgivare har gedigen erfarenhet av chefsfrågor. vision.se/chef

13 Rekrytera med Medlemstipset Att Vision växer är viktigt och bra för alla medlemmar. Det betyder att Vision kan göra verklig skillnad. Vi får mer inflytande när vi ska förhandla om kollektivavtal om löner och jobbvillkor med arbetsgivarna, både lokalt och nationellt. Ju fler vi är, desto mer kan vi påverka. Känner du någon som skulle kunna vara med i Vision, men som inte ännu är det, kontakta medlemstipset! Medlemstipset hjälper dig som tycker att det är svårt att själv svara på frågor om exempelvis hur man byter fackförbund och vad ett medlemskap i Vision innebär när det kommer till försäkringar. De ringer upp de potentiella medlemmar som de får in som tips. Hur gör du? Fråga först din/dina kollegor om de vill bli medlemmar i Vision eller om de vill veta mer om Vision. Gå in på vision.se/medlemstipset och skicka namn och telefonnummer till den person du tror skulle vilja gå med i Vision. Du kan också ange personens yrke och övrig information om du vill. Du kan också mejla medlemstipset@vision.se eller ringa och be att få tala med Medlemstipset. Om medlemmen själv vill ta kontakt berätta att de kan sms:a Vision till så ringer Medlemstipset upp. Ju fler vi är, desto starkare blir vi!

14 Fyra tips för dig som vill använda Facebook i ditt uppdrag: Facebook är den största kanalen i sociala mediet. Nästan alla som är aktiva på sociala medier har också ett konto på Facebook. Genom att skaffa ett konto på Facebook kan du vara aktiv på flera sätt, dels genom din privata profil, men också genom sidor och grupper som du skapar och deltar i. 1. Facebook förändras hela tiden så det gäller att hålla ögon och öron öppna för dessa förändringar. 2. Facebook börjar mer och mer likna en nyhetsplattform. Många delar länkar till olika nyheter och Facebook själv satsar mycket på att lyfta artiklar. Dela gärna de artiklar du tycker är intressanta och inbjud till diskussion. 3. Använd mycket film på Facebook. Facebook satsar mer och mer på sina filmkanaler och du kan även köra livesändningar. Film ger mycket mer engagemang än andra typ av inlägg på kanaler. Texta gärna de filmer du kan. 4. Lyssna och prata med dina följare. Var helt enkelt aktiv i kommentarsfältet, visa att ni är närvarande och våga lyssna och svara mer. Involvera följarna. Be om feedback, för bättringsförslag, tankar om er verksamhet. Återkoppla till de som gett feedback och förbättringsförslag. Berätta vad idéerna de bidragit med lett till. Skapa egna Facebookgrupper eller sidor och engagemang bland era följare.

Gladare måndagar. För dig som chef. Erbjudande till dig som är chef, just nu kan du prova oss utan kostnad i tre månader.* Sms:a Vision till 72672

Gladare måndagar. För dig som chef. Erbjudande till dig som är chef, just nu kan du prova oss utan kostnad i tre månader.* Sms:a Vision till 72672 Gladare måndagar. För dig som chef Erbjudande till dig som är chef, just nu kan du prova oss utan kostnad i tre månader.* Sms:a Vision till 72672 *Om du är under 30 betalar du endast 100 kr för hela första

Läs mer

Gladare måndagar. För dig som chef Erbjudande till dig som är chef, just nu kan du prova oss utan kostnad i tre månader.* Sms:a Vision till 71501

Gladare måndagar. För dig som chef Erbjudande till dig som är chef, just nu kan du prova oss utan kostnad i tre månader.* Sms:a Vision till 71501 Gladare måndagar. För dig som chef Erbjudande till dig som är chef, just nu kan du prova oss utan kostnad i tre månader.* Sms:a Vision till 71501 *Om du är under 30 betalar du endast 100 kr för hela första

Läs mer

Bättre på jobbet med intresseförhandlingar

Bättre på jobbet med intresseförhandlingar oktober aug 2011 2013 Bättre på jobbet med intresseförhandlingar vision.se/intresseforhandling Påverka med framgång. Ett bra förhandlingsarbete kan leda till nya medlemmar. Och lokala intresseförhandlingar

Läs mer

Gladare. måndagar. Gladare. måndagar. Innehåller medlemsanmälan. Prova oss utan kostnad i tre månader* Sms:a Vision till 71501

Gladare. måndagar. Gladare. måndagar. Innehåller medlemsanmälan. Prova oss utan kostnad i tre månader* Sms:a Vision till 71501 Gladare måndagar Gladare måndagar. Innehåller medlemsanmälan Prova oss utan kostnad i tre månader* Sms:a Vision till 71501 *Om du är under 30 betalar du endast 100 kr för hela första året Vi är ett fackförbund

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Vision Södertäljeavdelningen. Verksamhetsplan 2017

Vision Södertäljeavdelningen. Verksamhetsplan 2017 Vision Södertäljeavdelningen Verksamhetsplan 2017 Södertälje en del av världen I Södertälje kan vi verkligen känna av att vi är en del av världen på så många sätt. Södertälje har tagit ett stort ansvar

Läs mer

Välj ett bättre arbetsliv

Välj ett bättre arbetsliv Fackförbundet ST Välj ett bättre arbetsliv Gå med i facket som gör skillnad för dig Därför ska du vara med i facket I Sverige regleras inte alla regler och villkor på din arbetsplats i lag utan fastställs

Läs mer

Välj ett bättre arbetsliv

Välj ett bättre arbetsliv Fackförbundet ST Välj ett bättre arbetsliv Gå med i facket som gör skillnad för dig Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget Därför ska du vara med i facket I Sverige regleras inte alla regler och villkor på

Läs mer

Ett medlemskap gör skillnad

Ett medlemskap gör skillnad Ett medlemskap gör skillnad ST är fackförbundet för alla som valt att arbeta på statens och medborgarnas uppdrag. Ett väldigt speciellt uppdrag! Det vet vi, som har 100 års erfarenhet av att förbättra

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Lönepolitik? Statistik för ditt yrke? Hjärtefråga lön? På vision.se/lon hittar du till allt som rör din lön. Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av

Läs mer

Gladare måndagar. Innehåller medlemsanmälan. Just nu kan du prova oss utan kostnad i tre månader.* Sms:a Vision till 72672

Gladare måndagar. Innehåller medlemsanmälan. Just nu kan du prova oss utan kostnad i tre månader.* Sms:a Vision till 72672 Gladare måndagar. Innehåller medlemsanmälan Just nu kan du prova oss utan kostnad i tre månader.* Sms:a Vision till 72672 *Om du är under 30 betalar du endast 100 kr för hela första året Vi är fackförbundet

Läs mer

Gladare måndagar. Innehåller medlemsanmälan. Just nu kan du prova oss utan kostnad i tre månader.* Sms:a Vision till 71501

Gladare måndagar. Innehåller medlemsanmälan. Just nu kan du prova oss utan kostnad i tre månader.* Sms:a Vision till 71501 Gladare måndagar Innehåller medlemsanmälan Just nu kan du prova oss utan kostnad i tre månader.* Sms:a Vision till 71501 *Om du är under 30 betalar du endast 100 kr för hela första året Vi är fackförbundet

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv. Det handlar om dina förutsättningar, din utveckling och din lön. Du ska ha möjlighet att få en

Läs mer

Värva en kollega! NÅGRA TIPS TILL DIG SOM VILL UPPMUNTRA EN KOLLEGA ATT BLI MEDLEM I SVERIGES ARBETSTERAPEUTER

Värva en kollega! NÅGRA TIPS TILL DIG SOM VILL UPPMUNTRA EN KOLLEGA ATT BLI MEDLEM I SVERIGES ARBETSTERAPEUTER Värva en kollega! NÅGRA TIPS TILL DIG SOM VILL UPPMUNTRA EN KOLLEGA ATT BLI MEDLEM I SVERIGES ARBETSTERAPEUTER Värva en kollega några tips, 2017, reviderad mars 2018 Sveriges Arbetsterapeuter Layout: Pontus

Läs mer

Du tjänar på kollektivavtal

Du tjänar på kollektivavtal Du tjänar på kollektivavtal Föräldralön. Mer pengar att röra dig med när du är föräldraledig tack vare kollektivavtalet. ITP. Marknadens bästa pensionsförsäkring ger dig mer pengar när du slutar jobba

Läs mer

arbetslivet. Vi är övertygade om att ju fler vi är, desto starkare är

arbetslivet. Vi är övertygade om att ju fler vi är, desto starkare är Vi är Unionen! Vem är du? Du vet bäst vad som är viktigt i ditt arbetsliv. Men det är tillsammans vi ser till att din tid på jobbet blir som du vill ha den. Vi är våra medlemmar och därför är våra viktigaste

Läs mer

Värva en kollega! NÅGRA TIPS TILL DIG SOM VILL UPPMUNTRA EN KOLLEGA ATT BLI MEDLEM I SVERIGES ARBETSTERAPEUTER

Värva en kollega! NÅGRA TIPS TILL DIG SOM VILL UPPMUNTRA EN KOLLEGA ATT BLI MEDLEM I SVERIGES ARBETSTERAPEUTER Värva en kollega! NÅGRA TIPS TILL DIG SOM VILL UPPMUNTRA EN KOLLEGA ATT BLI MEDLEM I SVERIGES ARBETSTERAPEUTER Värva en kollega några tips, 2017 Sveriges Arbetsterapeuter Layout: Pontus Wikholm Illustrationer:

Läs mer

ATT SYNAS PÅ ARBETSPLATSEN. Tips och råd hur du synliggör Försvarsförbundet på. din arbetsplats - guide för dig med fackligt uppdrag

ATT SYNAS PÅ ARBETSPLATSEN. Tips och råd hur du synliggör Försvarsförbundet på. din arbetsplats - guide för dig med fackligt uppdrag ATT SYNAS PÅ ARBETSPLATSEN Tips och råd hur du synliggör Försvarsförbundet på din arbetsplats - guide för dig med fackligt uppdrag foto: Thinkstock Om att synas Hur gör du för att ta kontakt med nyanställda

Läs mer

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje.

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje. Beslut, förbundsmötet 2016 Vi är Vision mål och hjärtefrågor Förutsättningar för chefs och ledarskap Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje Löner och villkor Framtidens arbetsliv Fair Union Vi är Vision är

Läs mer

Öppen på jobbet? Checklistor för HBTQ-frågor på arbetsplatsen

Öppen på jobbet? Checklistor för HBTQ-frågor på arbetsplatsen Öppen på jobbet? Checklistor för HBTQ-frågor på arbetsplatsen Visions ståndpunkter om HBTQ Vision är en Fair Union. Vi jobbar för ett schyst arbetsliv i hela världen, med internationellt fackligt samarbete,

Läs mer

Vi är Vision! Juni 2016

Vi är Vision! Juni 2016 Vi är Vision! Juni 2016 2 Inledning Under några år har vi tillsammans byggt Vision och vi har varit framgångsrika. Allt fler väljer att bli medlemmar i Vision. Vi växer för varje dag som går. Bilden och

Läs mer

Lön är Ersättning KontaKta oss E-post: Webb: telefon: Utan fack och Utan avtal

Lön är Ersättning KontaKta oss E-post: Webb: telefon: Utan fack och Utan avtal Löneladda! Du har rätt att få en lön som motsvarar din prestation på jobbet. Gör du ett bra jobb ska det synas i lönekuvertet, helt enkelt. Det står i kollektivavtalet. Där står också att det är det lokala

Läs mer

Utvecklings- och lönesamtal för ett

Utvecklings- och lönesamtal för ett Utvecklings- och lönesamtal för ett För chefer som leder samtal bra ledarskap För chefer som leder samtal Även en ledare kan behöva ledning. Som chef och medlem i Vision har du tillgång till Chef Direkt:

Läs mer

Lönepeppen Råd och stöd inför din lönedialog

Lönepeppen Råd och stöd inför din lönedialog Lönepeppen Råd och stöd inför din lönedialog 2 Visions lönepolitik Du ska ha en bra lön, med god löneutveckling. Individuell lönesättning, där lönen ska spegla vad du gör och vad du kan. Du ska kunna påverka

Läs mer

Fackförbundet ST det största facket inom statlig verksamhet

Fackförbundet ST det största facket inom statlig verksamhet Fackförbundet ST det största facket inom statlig verksamhet ST driver frågor som jag tycker är viktiga, som möjlighet att påverka sin egen utveckling och jämställdhet. Lisa Wedin, Controller på Arbetsförmedlingens

Läs mer

den professionella identiteten och förändra värderingen av yrket i samhället.

den professionella identiteten och förändra värderingen av yrket i samhället. Redo för framtiden Grattis, snart tar du examen och lämnar livet som student för att arbeta i ditt nya yrke. Du har ett spännande arbetsliv framför dig inom ett fantastiskt yrke som är självständigt, ansvarsfullt

Läs mer

Dina tre viktigaste uppdrag 2012 Som förtroendevald i fackförbundet ST

Dina tre viktigaste uppdrag 2012 Som förtroendevald i fackförbundet ST Dina tre viktigaste uppdrag 2012 Som förtroendevald i fackförbundet ST ST, 2012. Tryck: Realtryck, februari 2012. Upplaga: 10 800 ex. Beställ fler exemplar genom ST Förlag. Webbplats: www.st.org. Ange

Läs mer

Visions guide i sociala medier

Visions guide i sociala medier Datum: 2018-08-28 Visions guide i sociala medier Undrar du hur du kan jobba med sociala medier? Här hittar du tips och råd för att använda sociala medier på ett effektivt sätt. Guiden vänder sig till Visions

Läs mer

EN GUIDE AV. 10 frågor du som arbetsgivare bör ställa under medarbetarsamtalet

EN GUIDE AV. 10 frågor du som arbetsgivare bör ställa under medarbetarsamtalet EN GUIDE AV 10 frågor du som arbetsgivare bör ställa under medarbetarsamtalet EN GUIDE AV Inledning Medarbetarsamtalet är det perfekta tillfället att stämma av läget med dina medarbetare. Vad krävs för

Läs mer

En styrelse som gör skillnad

En styrelse som gör skillnad Upplaga 5 Upplaga 1 Vision utbildningar En styrelse som gör skillnad *Förslag på utbildningsmaterial* Ett arbetsliv där alla får plats och behövs och som ger möjlighet till gemenskap och utveckling. (Visions

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG INLEDNING OCH ÖVERGRIPANDE MÅL Vår verksamhetsplan för 2017 grundar sig i rapporten Vi är Vision och de hjärtefrågor som förbundsmötet 2016 beslutade om. Vi har

Läs mer

Tips och råd hur du synliggör Försvarsförbundet på din arbetsplats. - guide för dig med fackligt uppdrag. Att synas.

Tips och råd hur du synliggör Försvarsförbundet på din arbetsplats. - guide för dig med fackligt uppdrag. Att synas. Tips och råd hur du synliggör Försvarsförbundet på din arbetsplats - guide för dig med fackligt uppdrag Att synas på arbetsplatsen Välkomstpaketet till nyanställda: foto: Sören Andersson Broschyr om förbundet

Läs mer

Värvningshandbok. Råd och tips vid värvning av nya medlemmar och medlemsvård. ST inom Sveriges Domstolar

Värvningshandbok. Råd och tips vid värvning av nya medlemmar och medlemsvård. ST inom Sveriges Domstolar ST inom Sveriges Domstolar Värvningshandbok Råd och tips vid värvning av nya medlemmar och medlemsvård Reviderad 2006-05-31 Reviderad 2008-11-11 Reviderad 2015-08-25 Reviderad 2017-03-15 Innehållsförteckning

Läs mer

Så lyckas du med dina mediekontakter

Så lyckas du med dina mediekontakter Så lyckas du med dina mediekontakter Innehåll 1. Varför riktlinjer för mediekontakter?... 5 2. Talespersoner... 6 Visions tonalitet... 6 3. Förbered intervjun... 8 Bestäm ditt syfte... 8 Förbered ditt

Läs mer

Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv

Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv Annelie Nordström, förbundsordförande Kommunal: Tanken med det här samarbetsavtalet är att vi tillsammans kan nå bättre resultat för våra medlemmar

Läs mer

Lönepeppen Råd och stöd inför din lönedialog

Lönepeppen Råd och stöd inför din lönedialog Lönepeppen Råd och stöd inför din lönedialog Syfte Denna träff är en del av Visions stöd till er medlemmar för att ni ska få tips och råd inför era lönesamtal. Så att du är förberedd inför ditt lönesamtal.

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR VISION GÖTEBORG

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR VISION GÖTEBORG VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR VISION GÖTEBORG INLEDNING Vår verksamhetsplan för 2015 grundar sig i rapporten Vi bygger Vision nu tar vi nästa steg! och de hjärtefrågor som förbundsmötet 2014 beslutade om. Vi

Läs mer

Lärarförbundet för dig som arbetar i privat verksamhet

Lärarförbundet för dig som arbetar i privat verksamhet Lärarförbundet för dig som arbetar i privat verksamhet Bli medlem! SMS:a LÄRARE [mellanslag Gör ansökan på lararforbund Fyll i en medlemsansökan i p 2 Du som lärare är vårt huvudintresse, inte vem som

Läs mer

Inlämningsuppgift. Allmän kommentar: Hej Ksenija,

Inlämningsuppgift. Allmän kommentar: Hej Ksenija, Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Ksenija, Genomgående mycket bra svar. Väl genomtänkta resonemang kring fackliga grundtankar såväl som bra koll på regelverket. Du hade bara ett par smärre missar

Läs mer

Välkommen som förtroendevald i Vision

Välkommen som förtroendevald i Vision Välkommen som förtroendevald i Vision 1 2 Välkommen som ny förtroendevald i Vision! Vad kul att du vill vara med och jobba för att medlemmarna ska få ut så mycket som möjligt av sitt arbetsliv. I det här

Läs mer

Välkommen till Sveriges Ingenjörer

Välkommen till Sveriges Ingenjörer Ingenjör och chef Välkommen till Sveriges Ingenjörer Sveriges Ingenjörer är det enda fackförbundet med fullständigt fokus på just ingenjörer. Vi arbetar för att du och dina kollegor ska ha goda arbetsvillkor,

Läs mer

Gemenskap ger styrka

Gemenskap ger styrka Välkommen till Seko Gemenskap ger styrka Varmt välkommen till Seko! Som medlem hos oss står du starkare på din arbetsplats. Starkare tack vare att vi är många. Det är det som gör att vi kan ställa krav

Läs mer

En liten folder om Lanseringskampanjen

En liten folder om Lanseringskampanjen En liten folder om Lanseringskampanjen 2011 Lanseringskampanjen 2011 Den 5 september 2011 drar hela förbundet igång en historisk satsning där vi med 2012-målen och våra nio åtgärdspunkter i ryggen ska

Läs mer

Vision är en Fair Union

Vision är en Fair Union Vision är en Fair Union Vision är en Fair Union Vision vill ha ett schyst arbetsliv. För oss slutar arbetet för schysta villkor inte vid vår egen arbetsplats eller ens vid vårt lands gränser. Det är därför

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016 FÖR VISION GÖTEBORG

VERKSAMHETSPLAN 2016 FÖR VISION GÖTEBORG VERKSAMHETSPLAN 2016 FÖR VISION GÖTEBORG INLEDNING OCH ÖVERGRIPANDE MÅL Vår verksamhetsplan för 2016 grundar sig i rapporten Vi bygger Vision nu tar vi nästa steg! och de hjärtefrågor som förbundsmötet

Läs mer

Välkommen som ny medlem! Tillsammans gör vi arbetslivet ännu bättre.

Välkommen som ny medlem! Tillsammans gör vi arbetslivet ännu bättre. Välkommen som ny medlem! Tillsammans gör vi arbetslivet ännu bättre. ST 2014. Produktion: Fackförbundet STs Kommunikationsenhet. Tryck: Vitt Grafiska januari 2016. Tack för ditt förtroende! Vi är glada

Läs mer

Verksamhetssamtal 2017

Verksamhetssamtal 2017 Visions center i Linköping Sida 1 Verksamhetssamtal 2017 Vad är syftet med verksamhetssamtal? Syftet med verksamhetssamtalen är att kartlägga hur det ser ut i avdelningen eller klubben utifrån ett antal

Läs mer

Vi är Kommunal KOMMUNIKATIONSPLATTFORM NOVEMBER 2016

Vi är Kommunal KOMMUNIKATIONSPLATTFORM NOVEMBER 2016 Vi är Kommunal KOMMUNIKATIONSPLATTFORM NOVEMBER 2016 Den här kommunikationsplattformen ger vägledning och tips kring hur vi ska kommunicera med medlemmar, potentiella medlemmar, allmänhet och beslutsfattare.

Läs mer

ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb

ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb 2019-03-04 Innehållsförteckning Arbetsplatsombud 3-4 Värvningshandboken 5-6 Checklista 7 Förberedande

Läs mer

ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb

ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb 2019-03-04 Innehållsförteckning Arbetsplatsombud 3-4 Värvningshandboken 5-7 Checklista 8 Förberedande

Läs mer

Frågor och svar om växling av semesterdagstillägg till ledig tid

Frågor och svar om växling av semesterdagstillägg till ledig tid Frågor och svar om växling av semesterdagstillägg till ledig tid Region Gävleborg vill att alla medarbetare ska ha ett hållbart arbetsliv och en bra balans mellan arbete och fritid. I den mån det är möjligt

Läs mer

Guide till medlemsrekrytering

Guide till medlemsrekrytering Guide till medlemsrekrytering Vi är många medlemmar i Vårdförbundet idag, men vi kunde vara fler! Ju fler medlemmar vi är desto större möjlighet har vi att påverka och föra fram våra åsikter kring såväl

Läs mer

Bli medlem du också! På unionen.se eller 0771-743 743

Bli medlem du också! På unionen.se eller 0771-743 743 Unionen nära dig Bergslagen 019-17 46 00 Dalarna 0243-21 35 50 Gävleborg 026-64 76 00 Göteborg 031-701 28 00 Mellannorrland 060-55 31 00 Mälardalen 021-40 48 00 Norrbotten 0920-23 35 00 SjuHall 033-20

Läs mer

För en rättvis start i. arbetslivet

För en rättvis start i. arbetslivet För en rättvis start i arbetslivet Det här är VI SKA MED VI SKA MED arbetar för att förbättra förutsättningarna för unga döva och unga med hörselskada eller kombinerad syn- och hörselnedsättning på arbetsmarknaden.

Läs mer

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Så här gör du om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Det här materialet hjälper er att planera och sätta förutsättningarna för att driva kampanjer, antingen en eller regelbundet. Ibland

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 sektion 37 idrottsförvaltningen

Verksamhetsplan 2017 sektion 37 idrottsförvaltningen Stockholms stad Sekt: idrottsförvaltningen Verksamhetsplan 2017 sektion 37 idrottsförvaltningen INLEDNING Sektion 37 inom Vision Stockholmsavdelningen verkar för att öka medlemmarnas själv- och medbestämmande

Läs mer

PÅVERKANSARBETE FÖR DÖVRÖRELSEN

PÅVERKANSARBETE FÖR DÖVRÖRELSEN PÅVERKANSARBETE FÖR DÖVRÖRELSEN 34 Våra bästa tips och råd för att effektivt påverka politiker och beslutsfattare 1 GÖR EN INSATS FÖR DÖVA OCH TECKENSPRÅK INFÖR VALET 2018! VALSPECIAL Vid valet har du

Läs mer

Lönsamt Inför lönesamtalet

Lönsamt Inför lönesamtalet Lönsamt Inför lönesamtalet Vårdförbundets lönestrategi är individuell löne sättning och lokal lönebildning. Det innebär att din lön ska vara individuell och baseras på din kunskap, kompetens, erfarenhet

Läs mer

Ingenjör och högskoleanställd

Ingenjör och högskoleanställd Ingenjör och högskoleanställd Välkommen till Sveriges Ingenjörer Ingenjörernas visioner leder oss steg för steg mot ett bättre samhälle. Det är er innovationskraft som löser våra gemensamma problem, höjer

Läs mer

Bromma sdf Verksamhetsplan 2014

Bromma sdf Verksamhetsplan 2014 Vision Bromma sdf INLEDNING Vision är det ledande fackförbundet för offentligt anställda i Sverige och Vision Stockholms Stad är avdelningen för alla som arbetar med välfärdstjänster eller till stöd för

Läs mer

Bli medlem i Handels du är värd det! korta argument för dig som värvar nya medlemmar

Bli medlem i Handels du är värd det! korta argument för dig som värvar nya medlemmar Bli medlem i Handels du är värd det! korta argument för dig som värvar nya medlemmar Att bli medlem i Handels en bra affär! Medlemskap i facket är fortfarande en självklarhet samtidigt finns det undersökningar

Läs mer

För en rättvis start i. arbetslivet

För en rättvis start i. arbetslivet För en rättvis start i arbetslivet Det här är VI SKA MED VI SKA MED arbetar för att förbättra förutsättningarna för unga döva och unga med hörselskada eller kombinerad syn- och hörselnedsättning på arbetsmarknaden.

Läs mer

GUIDE INFÖR OMSTÄLLNING OCH UPPSÄGNING FÖR ARBETSGIVARE OCH FACKLIGA REPRESENTANTER

GUIDE INFÖR OMSTÄLLNING OCH UPPSÄGNING FÖR ARBETSGIVARE OCH FACKLIGA REPRESENTANTER GUIDE INFÖR OMSTÄLLNING OCH UPPSÄGNING FÖR ARBETSGIVARE OCH FACKLIGA REPRESENTANTER 2 INNEHÅLL Guide inför omställning och uppsägning inledning... 5 Behov av omställning... 7 Förutsättningar...7 Budskap

Läs mer

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda På arbetsplatser där det finns förtroendevalda har Vårdförbundet fler medlemmar. Genom att utse förtroendevalda på arbetsplatsen skapar vi bättre

Läs mer

Saco chefsguide. Att sätta lön

Saco chefsguide. Att sätta lön Saco chefsguide Att sätta lön En guide för dig som ska sätta lön vad du behöver tänka på och vad du ska efterfråga från din arbetsgivare för att du ska få rätt förutsättningar att sätta lön på ett så bra

Läs mer

Talarmanus att använda vid introduktion av nyanställda eller information på arbetsplatser

Talarmanus att använda vid introduktion av nyanställda eller information på arbetsplatser Talarmanus att använda vid introduktion av nyanställda eller information på arbetsplatser Till varje bild har vi tagit fram punkter på vad du kan prata om. Se dessa som inspiration och stöd till dina egna

Läs mer

Sociala medier för företag

Sociala medier för företag Sociala medier för företag Utbildningen ingår i projektet Helikoopter vilket är ett kompetensutvecklingsprojekt som finansieras av Europeiska socialfonden och genomförs i Coompanion Norr och Västerbottens

Läs mer

FACKFÖRBUNDET ST DITT ARBETSPLATSFACK

FACKFÖRBUNDET ST DITT ARBETSPLATSFACK FACKFÖRBUNDET ST DITT ARBETSPLATSFACK ST 2015. Produktion: Fackförbundet STs Kommunikationsenhet. Fackförbundet ST. Tilltryck: April 2016. En arbetsplats en fackförening ST är det ledande fackförbundet

Läs mer

VP2017 inspel av olika slag en del rena hur och andra vad.

VP2017 inspel av olika slag en del rena hur och andra vad. VP2017 inspel av olika slag en del rena hur och andra vad. Chefsfrågor: Stadens budget 2017 att vi verkar för en satsning på chefers villkor i kvinnodominerade sektorer(förskola och äldreomsorg) som ett

Läs mer

juni 2014 Förbundsmöte 2014 Visions värdegrund

juni 2014 Förbundsmöte 2014 Visions värdegrund juni 2014 Förbundsmöte 2014 Visions värdegrund Inledning och bakgrund Förbundsmötet i Norrköping 2012 beslutade att se över värdegrunden och presentera förslag till värdegrund för Vision på förbundsmötet

Läs mer

nmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnm

nmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnm nmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnm rtyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuio pasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopas dfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg hjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjk Utbildningarna riktar

Läs mer

Förslag till verksamhetsplan Vision Södertäljeavdelningen

Förslag till verksamhetsplan Vision Södertäljeavdelningen Förslag till verksamhetsplan 2019 Vision Södertäljeavdelningen På blodigt allvar En bild av fackligt arbete idag kan vara att vi samverkar med arbetsgivaren genom att sitta och fika och lösa gemensamma

Läs mer

När du är föräldraledig

När du är föräldraledig När du är föräldraledig När du är föräldraledig Härligt att vara föräldraledig? Just jobbet kanske du inte tänker på nu. Men det är inte bara när du arbetar som du har nytta av att vara medlem i Unionen.

Läs mer

Vill du bli en ännu bättre chef? Utbildningar för chefer höst 2018

Vill du bli en ännu bättre chef? Utbildningar för chefer höst 2018 Vill du bli en ännu bättre chef? Utbildningar för chefer höst 2018 Få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv Vision Chef arrangerar en mängd seminarier, webbinarier och utbildningar för dig som är

Läs mer

Sammanfattande rapport av chefsenkät 2014

Sammanfattande rapport av chefsenkät 2014 Innehåll 1. Bakgrund... 2 Syfte... 2 Sammanfattning... 2 2. Om enkäten... 2 Svarsfrekvens... 3 3. Om de svarande... 4 Verksamhetsområden... 4 4. Hur nöjd är du med ditt medlemskap idag?... 5 5. Tycker

Läs mer

Få ut mer av ditt arbetsliv! Bli medlem i Unionen Sveriges största fackförbund för dig i det privata arbetslivet. Tillsammans ökar vi både din

Få ut mer av ditt arbetsliv! Bli medlem i Unionen Sveriges största fackförbund för dig i det privata arbetslivet. Tillsammans ökar vi både din Få ut mer av ditt arbetsliv! Bli medlem i Unionen Sveriges största fackförbund för dig i det privata arbetslivet. Tillsammans ökar vi både din trygghet och dina utvecklingsmöjligheter på jobbet. Investera

Läs mer

FÖRSVARSFÖRBUNDET. Facket för dig inom försvaret eller försvarsnära myndigheter oavsett utbildning eller yrke. FÖRSVARSFÖRBUNDET

FÖRSVARSFÖRBUNDET. Facket för dig inom försvaret eller försvarsnära myndigheter oavsett utbildning eller yrke. FÖRSVARSFÖRBUNDET Facket för dig inom försvaret eller försvarsnära myndigheter oavsett utbildning eller yrke. Foto framsida: Sören Andersson Foton inlaga: Thinkstockphoto VISION Vi i Försvarsförbundet ska genom vårt arbete

Läs mer

E-PRINT, 3 000 EX, AUG 2015. REKRYTERING YRK 2015:013. Medan du utvecklar Sverige så utvecklar vi dig

E-PRINT, 3 000 EX, AUG 2015. REKRYTERING YRK 2015:013. Medan du utvecklar Sverige så utvecklar vi dig E-PRINT, 3 000 EX, AUG 2015. REKRYTERING YRK 2015:013 Medan du utvecklar Sverige så utvecklar vi dig 150714_Broschyr_skiss_2.indd 3 2015-07-17 17:12 Välkommen till Sveriges Ingenjörer Som ingenjör banar

Läs mer

Vi är Sveriges största fackförbund för chefer

Vi är Sveriges största fackförbund för chefer Vi är Sveriges största fackförbund för chefer Kenneth Hallström VD på Stallmästaregården Hotel & Restaurang Inkomstförsäkring ingår * Mer information och fullständiga villkor på unionen.se * Du måste vara

Läs mer

Hur mår din ekonomi? Handledning för att samverka och ge stöd till personer som riskerar problem med skulder

Hur mår din ekonomi? Handledning för att samverka och ge stöd till personer som riskerar problem med skulder Hur mår din ekonomi? Handledning för att samverka och ge stöd till personer som riskerar problem med skulder 1 Innehållsförteckning Inledning 4 Vilka verktyg ingår? 5 Stöd för samverkan 5 Stöd i mötet

Läs mer

Kompetens till förfogande. Personalchefsbarometern april 2015

Kompetens till förfogande. Personalchefsbarometern april 2015 Kompetens till förfogande Personalchefsbarometern april 2015 Personalchefsbarometern 2015 Version 150331 Kompetens till förfogande Personalchefsbarometern Inledning Nästan nio av tio personalchefer i Sveriges

Läs mer

Du och din lön. Så fixar du lönesamtalet

Du och din lön. Så fixar du lönesamtalet Du och din lön Så fixar du lönesamtalet Du och din lön Så fixar du lönesamtalet Lärares löner sätts individuellt. Om du har koll på hur systemet fungerar blir det lättare att få högre lön. Varje år ska

Läs mer

Medlemsrekrytering. Facklig introduktion Fråga alla om medlemskap Medlemsutbildning

Medlemsrekrytering. Facklig introduktion Fråga alla om medlemskap Medlemsutbildning Medlemsrekrytering Medlemsrekrytering Facklig introduktion Fråga alla om medlemskap Medlemsutbildning Facklig introduktion Information till alla nyanställda (t ex i samband med företagets introduktion):

Läs mer

Hur mår din ekonomi? Handledning för att samverka och ge stöd till personer som riskerar problem med skulder

Hur mår din ekonomi? Handledning för att samverka och ge stöd till personer som riskerar problem med skulder Hur mår din ekonomi? Handledning för att samverka och ge stöd till personer som riskerar problem med skulder 1 Innehållsförteckning Inledning 4 Vilka verktyg ingår? 5 Stöd för samverkan 5 Stöd i mötet

Läs mer

Att vara ambassadör i Hjärnkoll

Att vara ambassadör i Hjärnkoll Detta dokument beskriver riktlinjerna för uppgiften som i kampanjen Hjärnkoll. Det utgör grunden för en gemensam överenskommelse som sluts mellan varje enskild och Hjärnkolls projektadministration under

Läs mer

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Som ledare i Lunds kommun har du en avgörande betydelse för verksamhetens kvalitet. Du har stort inflytande på hur medarbetare presterar och trivs samt hur

Läs mer

Om enskilda överenskommelser

Om enskilda överenskommelser Fackförbundet ST Förhandlingsenheten 2012-12-14 Om enskilda överenskommelser Viktigt att tänka på om ni ska träffa lokalt kollektivavtal om enskilda överenskommelser Inledning Avsikten är att ge en översiktlig

Läs mer

januari 2015 Kostnader för personalomsättning

januari 2015 Kostnader för personalomsättning januari 2015 Kostnader för personalomsättning Kostnader för personalomsättning en beräkningsmodell janurai 2015 Kostnader för personalomsättning en beräkningsmodell Inledning Kommuner och landsting står

Läs mer

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun LUNDS KOMMUN Box 41, 221 00 Lund kommunkontoret@lund.se www.lund.se Stortorget 7 Telefon (vx) 046-35 50 00 Produktion Personalavdelningen, Kommunkontoret Design www.mariannaprieto.com Foto Wirtén PR &

Läs mer

Du och din lön. - lathund för medlemmar i ST

Du och din lön. - lathund för medlemmar i ST Du och din lön - lathund för medlemmar i ST Inledning Här är ett stödmaterial du kan använda i dina förberedelser inför ditt samtal om lön med din chef. Materialet baserar sig på STs syn på hur ett sådant

Läs mer

Medan du utvecklar Sverige så utvecklar vi dig

Medan du utvecklar Sverige så utvecklar vi dig Medan du utvecklar Sverige så utvecklar vi dig Välkommen till Sveriges Ingenjörer Som ingenjör banar du vägen mot framtiden. Det är dina innovationer och visioner som ska lösa våra gemensamma problem,

Läs mer

Ny som företrädare 1

Ny som företrädare 1 Ny som företrädare 1 2 Välkommen som företrädare i Ledarna! Du som är företrädare i Ledarna har ett mycket viktigt uppdrag. Det är du som är Ledarnas förlängda arm ute på arbetsplatsen och har fått förtroendet

Läs mer

Vi är Sveriges Ingenjörer

Vi är Sveriges Ingenjörer Vi är Sveriges Ingenjörer 2 Medan våra medlemmar utvecklar Sverige så utvecklar vi dem Våra ingenjörers visioner leder oss steg för steg mot ett bättre samhälle. Det är deras innovationskraft som löser

Läs mer

Talarmanus att använda vid introduktion av nyanställda eller information på arbetsplatser

Talarmanus att använda vid introduktion av nyanställda eller information på arbetsplatser Talarmanus att använda vid introduktion av nyanställda eller information på arbetsplatser Till varje bild har vi tagit fram punkter på vad du kan prata om. Se dessa som inspiration och stöd till dina egna

Läs mer

Lite smartare därför att FTF....är specialiserade på försäkringsbranschen är det största facket i branschen har ett av marknadens starkaste avtal

Lite smartare därför att FTF....är specialiserade på försäkringsbranschen är det största facket i branschen har ett av marknadens starkaste avtal Lite smartare därför att FTF...är specialiserade på försäkringsbranschen är det största facket i branschen har ett av marknadens starkaste avtal Controller Aktuarie Kundservice Systemutvecklare Utredningsarbete

Läs mer

Välkommen till Seko!

Välkommen till Seko! Välkommen till Seko! Gemenskap ger styrka Varmt välkommen till Seko! Som medlem hos oss står du starkare på din arbetsplats. Starkare tack vare att vi är många. Det är det som gör att vi kan ställa krav

Läs mer

Fakta och tips till dig som är förtroendevald. Välkommen som fackombud

Fakta och tips till dig som är förtroendevald. Välkommen som fackombud Fakta och tips till dig som är förtroendevald i Handels Välkommen som fackombud Välkommen som fackombud Att vara fackombud innebär att du är Handels kontaktperson på arbetsplatsen. Du har fått förtroendet

Läs mer

1(6) Riktlinjer för växling av semesterdagstillägg mot extra semesterdagar. Styrdokument

1(6) Riktlinjer för växling av semesterdagstillägg mot extra semesterdagar. Styrdokument 1(6) Riktlinjer för växling av semesterdagstillägg mot extra semesterdagar. Styrdokument 2(6) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinjer Beslutad av Allmänna utskottet 2017-10-18 77 Dokumentansvarig Personalchefen

Läs mer