Frågor och svar om växling av semesterdagstillägg till ledig tid

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Frågor och svar om växling av semesterdagstillägg till ledig tid"

Transkript

1 Frågor och svar om växling av semesterdagstillägg till ledig tid Region Gävleborg vill att alla medarbetare ska ha ett hållbart arbetsliv och en bra balans mellan arbete och fritid. I den mån det är möjligt är ambitionen att medarbetare ska kunna välja förmåner individuellt, därför erbjuds från och med 2017 medarbetare möjlighet att växla semesterdagstillägget till ledig tid. Du har denna möjlighet om det fackförbund som organiserar ditt yrke har tecknat kollektivavtal i denna fråga. På blanketten för anmälan behöver du därför uppge yrke. Ambitionen är att alla Region Gävleborgs yrkesgrupper ska omfattas. Förfrågan har skickats till samtliga fackliga organisationer, svaren har överlag varit positiva och avtalstecknande pågår. Möjligheten som erbjuds kräver framförhållning och förläggning av semester över hela kalenderåret. Precis som med ordinarie semester är det din chef som utifrån verksamhetens behov och gällande regler beviljar när ledighet kan tas ut. Anmälan om att växla semesterdagstillägget 2017 ska ske senast den 30 december Läs frågor och svar innan du tar ställning till om du vill acceptera erbjudandet. Vad är semesterdagstillägg? Svar: Semesterdagstillägg betalas ut i samband med semesterledigheten för varje uttagen betald semesterdag. Hur beräknas semesterdagstillägget? Svar: Semesterdagstillägget för varje uttagen betald semesterdag beräknas på följande sätt: 0,605 % x månadslönen Vid en månadslön på blir semesterdagstillägget 163,35 kr per dag eller 4 083,75 kr för 25 semesterdagar. Hur mycket ledig tid växlas semesterdagstillägget till? Svar: Medarbetare som enligt AB har 25 dagars semesterrätt kan växla semestertillägget till 5 lediga dagar. Medarbetare som enligt AB har dagars semesterrätt kan växla semestertillägget till 6 lediga dagar. Postadress Besöksadress Telefon Telefax Bankgiro Gävle Rektorsgatan Postgiro

2 Vad är värdet för de extra lediga dagarna jämfört med att behålla semesterdagstillägget? Svar: Växlingen av tillägget för hela semesterrätten (25/31/32 dagar) till fler lediga dagar innebär en viss överkompensation jämfört med att behålla semesterdagstillägget. Vad gäller om jag är deltidsanställd? Svar: Det är ingen skillnad på semesterrätten när du är deltidsanställd utan du har samma antal semesterdagar som en heltidsanställd. Däremot kan du ha en annan semesterkvot beroende på hur dina arbetsdagar är förlagda i ditt schema. Exempel 1: Du arbetar på ett schema med arbetstid må-fred varje vecka kl Din semesterkvot är då 1,0 eftersom du arbetar varje dag Exempel 2: Du arbetar på ett schema med arbetstid måndag-torsdag och fredag ledig. Din semesterkvot är då 1,25 eftersom du har en ledig dag under veckan. Exempel 3: Du arbetar på ett schema omfattande 4 veckor och har 16 arbetstillfällen. Din semesterkvot är då 1,25 eftersom du har 4 lediga dagar under schemaperioden. Hur gör jag om jag vill växla semesterdagstillägget? Svar: Anmälan görs på särskild blankett som ska vara undertecknad av dig samt inkommen till Löneadministrationen (budstation 448) senast den 30 december 2016 för växling under Vem ansvarar för att blanketten kommer in i tid? Svar: Det är den enskilde medarbetares ansvar att blanketten kommer in i rätt tid till Löneadministrationen. Kommer blanketten inte in i tid sker ingen växling. Skickas det ut någon bekräftelse på att blanketten kommit in och godkänts? Svar: Ja, bekräftelse kommer att skickas med e-post till medarbetare och chef under januari månad. Kommer semester i december som utbetalas i januari att räknas med för att komma under gränsen max 20 dagar? Svar: Vid inväxling ska saldot på semesterkontot den 31 december understiga 20 dagar inklusive eventuell timsemester. Semestertimmar motsvarande 1/5 av veckoarbetstiden räknas som en semesterdag. Saldot reduceras med uttagen semester under december månad. Slutlig kontroll av detta görs hos Löneadministration per den 31 december året innan växlingen är tänkt att verkställas. Faktisk kontroll och registrering sker efter löneutbetalningen i januari. 2 (6)

3 Vad händer om anställningen avslutas under pågående period och jag har växlat dagarna? Avslut av anställningen gick inte att förutse vid början på året. Svar: Har du tagit ut fler dagar än vad du har rätt till så blir du återbetalningsskyldig för dessa dagar. Om du har dagar kvar betalas värdet av varje semesterdag (exklusive semesterdagstillägget) ut på slutlön. Vad händer med sparade semesterdagar om jag växlar? Vid växling växlas även sparade semesterdagar. Värdet av en dags semesterdagstillägg motsvarar en timlön. Varje sparad semesterdag ger en timmes extra ledig tid. Hur räknar jag vid växling av sparade dagarna? Svar: Följande exempel får belysa omräkningarna som görs. Förutsättning i båda exemplen är medarbetare som arbetar heltid. Växling av semesterdagar med semesterdagstillägg till dagar utan semesterdagstillägg beräknas enligt följande exempel: 10 sparade semesterdagar med semesterdagstillägg ska växlas. Värdet av varje dag ger en timmes ytterligare ledig tid. Det innebär att de 10 dagarna ligger kvar på semesterkontot samt 10 timmar tillförs timsemesterkontot. Varför omvandlas även tillägget för mina sparade semesterdagar till ledig tid, kan inte de vara kvar orörda? Svar: Nej, alla semesterdagar med tillägg omvandlas. Personalsystemet klarar inte av att hantera både dagar med semesterdagstillägg och dagar utan semesterdagstillägg. När jag växlat tillägget för min semesterrätt samt min sparade dagar kommer det samlade värdet över 40 dagar. Spelar det någon roll? Svar: Nej. Däremot gäller fortfarande ABs regler om att maximalt 40 dagar timmar får sparas över årsskiftet. Har du fler än 40 dagar eller fler är 180 timmar vid nästa årsskifte kommer överskjutande dagar eller timmar att betalas ut i kontant ersättning. Varför får jag bara ha 20 semesterdagar på kontot, inklusive sparad timsemester för att få möjlighet att växla när AB ger möjlighet att spara 40 dagar? Svar: Syftet med den här möjligheten är att arbetsgivaren vill tillgodose de medarbetare som har ett faktiskt behov av fler lediga dagar än vad AB ger rätt till. Hur påverkar växling min pension? Svar: Din tjänstepension påverkas av att din pensionsavgift blir lägre i och med att din pensionsgrundande lön sänks. Hur mycket lägre din pension faktiskt blir är omöjligt att beräkna eftersom storleken på din pension bl.a. beror på din framtida inkomst, ditt val av pensionsförvaltare, om du har valt en traditionell försäkring 3 (6)

4 eller fondförsäkring, om du har valt ett efterlevandeskydd eller inte, hur länge du tänker arbeta och hur du vill att din pension ska utbetalas. För dig som har en pensionsgrundande lön som överstiger 7,5 inkomstbasbelopp kan det finnas rätt till s.k. förmånsbestämd tjänstepension, även den blir påverkad av att din pensionsgrundande lön blir mindre. Även din allmänna pension påverkas av att din pensionsgrundande lön sänks om du har en inkomst som understiger 7,5 inkomstbasbelopp. Det som man kan svar på är hur vissa avsättningar påverkas av växlingen. Här redovisas några räkneexempel: Semesterdagstillägget är 0,605 % av månadslönen. Avsättningen till tjänstepension är 4,5 % för medarbetare som tillhör KAP-KL. För medarbetare som tillhör AKAP-KL är pensionsavsättningen 4,5 % upp till 7,5 inkomstbasbelopp ( kr 2017) och 30 % på inkomsten över taket. Pensionsavsättningen till allmän pension är 16,5 % upp till taket på kr, ingen avsättning på inkomstdelen över taket. Exempel på när medarbetaren tillhör KAP-KL; Om en medarbetare tjänar t ex kr/månad och har rätt till 32 semesterdagar blir semesterdagstillägget 6 795,20 kr/år. Sammantaget minskar avsättningen till tjänstepensionen med 305,78 kr/år och till den allmänna pensionen med 1 121,20 kr/år. Om en medarbetare tjänar t ex kr/mån och har rätt till 32 semesterdagar blir semesterdagstillägget kr/år. Sammantaget minskar avsättningen till tjänstepensionen med 566,28 kr/år och till den allmänna pensionen med 2 076,36 kr/år. Exempel på när medarbetaren tillhör AKAP-KL; Om en medarbetare tjänar t ex kr/mån och har rätt till 32 semesterdagar blir semesterdagstillägget kr/år. Tillhör medarbetaren AKAP-KL är årsinkomsten inklusive sememesterdagstillägg kronor, kr exklusive semesterdagstillägget. Pensionsavsättning till tjänstepension är kr ( *4,5 %) kr ( *30%). Totalt kr/år. Om man tar bort semesterdagstillägget blir avsättningen istället = kr. Sammantaget minskar avsättningen till tjänstepensionen med kr/år. Påverkas min sjukpenninggrundande inkomst (SGI)? Svar: Nej, den påverkas inte då semesterdagstillägg inte räknas in i SGIn. Vad gäller för medarbetare som inte är fackligt organiserade? Svar: För att kunna erbjuda denna förmån krävs att Region Gävleborg tecknar lokala kollektivavtal om avvikelse från Allmänna bestämmelser (AB) med de 4 (6)

5 fackliga organisationerna. Ett krav för att medarbetare ska kunna växla är därför att man arbetar inom ett yrke som organiseras av ett fackförbund som tecknat lokalt kollektivavtal. Avtalet gäller i så fall både fackligt organiserade och oorganiserade medarbetare. Vad händer med min möjlighet att växla om jag är tex är föräldraledig, tjänstledig eller sjuk en period under året? Svar: Har du växlat så gäller det men resultatet av din växling kan innebära att du får ett färre antal lediga dagar eftersom t ex endast 120 dagar av din föräldraledighet är semesterlönegrundande (180 dagar för ensamstående). Hur påverkas mina antal semesterdagar när jag har ej semestergrundande frånvaro? Exempelvis tjänstledig utan lön, studieledig utan lön eller föräldraledig utöver 120 dagar (180 dagar för ensamstående). Antalet semesterdagar påverkas av frånvaro som ej är semestergrundande. Här redovisas några exempel: Medarbetare med 25 semesterdagar plus 5 inväxlade lediga dagar får vid 30 kalenderdagar ej semestergrundande frånvaro ett av avdrag på 2 semesterdagar. Antalets semesterdagar blir 28 och inte 30. Medarbetare med 31 semesterdagar plus 6 inväxlade lediga dagar får vid 60 kalenderdagar ej semestergrundande frånvaro ett av avdrag på 6 semesterdagar. Antalets semesterdagar blir 31 och inte 37. Kan jag fortfarande göra överenskommelse med min chef om att få semesterdagar överstigande 25 utbetalda i kontant ersättning fast jag har växlat? Svar: Ja, maximalt för sex (6) eller sju (7) dagar beroende på din semesterrätt. Kontanta ersättningen är exklusive semesterdagstillägg, dvs. utbetalning i kontant ersättning kan inte avse sparade dagar eller de dagar som tillkommer i och med växlingen av semesterdagstillägget. Vad gör jag om jag inte längre vill växla? Svar: Uppsägning inför nästkommande kalenderår måste inkomma till Löneadministration senast 30 november innevarande år. Du använder samma blankett som den som används för att begära växling. Vad händer med mina semesterdagar om jag säger upp växlingen? Svar: Vid uppsägning av överenskommelsen växlas kvarvarande semester per den 31 december tillbaka till semesterdagar med semesterdagstillägg och eventuellt semestertimmar. Det innebär att du får färre antal semesterdagar då det åtgår en semestertimme för att få en semesterdag med semesterdagstillägg. Växling av semesterdagar utan semesterdagstillägg till dagar med semesterdagstillägg beräknas enligt följande exempel: 5 (6)

6 10 dagar utan semesterdagstillägg ska växlas tillbaka. Det kostar 10 timmar. 2 semesterdagar tas från semesterkontot och omvandlas till timsemester. Därifrån tas de 10 timmarna. Kvar på semesterkontot blir 8 dagar och 6 timmar i timsemesterbanken. Vid återväxling och omvandling till semestertimmar utbetalas inget semesterdagstillägg på uttag av semestertimmar. 6 (6)

Frågor och svar angående växling av semesterdagstillägg

Frågor och svar angående växling av semesterdagstillägg Sid 1 (5) Frågor och svar angående växling av semesterdagstillägg mot ledig tid Vad är syftet? Svar: Gävle kommun vill ge sina medarbetare ytterligare ett sätt att få sitt livspussel att gå ihop. Tid är

Läs mer

1(6) Riktlinjer för växling av semesterdagstillägg mot extra semesterdagar. Styrdokument

1(6) Riktlinjer för växling av semesterdagstillägg mot extra semesterdagar. Styrdokument 1(6) Riktlinjer för växling av semesterdagstillägg mot extra semesterdagar. Styrdokument 2(6) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinjer Beslutad av Allmänna utskottet 2017-10-18 77 Dokumentansvarig Personalchefen

Läs mer

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret Datum 2013-05-01

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret Datum 2013-05-01 201-05-01 1(7) SEMESTERLEDIGHET Semesterlagen gäller för alla arbetstagare. Genom lagen garanteras arbetstagaren semesterförmåner i sin anställning. De flesta bestämmelserna är tvingande till arbetstagarnas

Läs mer

Välkommen till en arbetsplats med riktigt bra förmåner!

Välkommen till en arbetsplats med riktigt bra förmåner! Välkommen till en arbetsplats med riktigt bra förmåner! Som anställd inom Region Gävleborg har du tillgång till ett av Sveriges bästa kollektivavtal, ett avtal som är framförhandlat mellan de fackliga

Läs mer

ENSKILDA ÖVERENSKOMMELSER VID UMEÅ UNIVERSITET

ENSKILDA ÖVERENSKOMMELSER VID UMEÅ UNIVERSITET ENSKILDA ÖVERENSKOMMELSER VID UMEÅ UNIVERSITET Typ av dokument: Datum: 2019-02-19 Beslutad av: Giltighetstid: 2019-02-19 tills vidare Område: Personal, lika villkor och arbetsmiljö Ansvarig förvaltningsenhet:

Läs mer

Välkommen till en arbetsplats med riktigt bra förmåner!

Välkommen till en arbetsplats med riktigt bra förmåner! Våra förmåner gör skillnad Välkommen till en arbetsplats med riktigt bra förmåner! regiongavleborg.se Grattis, du har valt en arbetsgivare med ett av de bästa kollektivavtalen Som anställd inom Region

Läs mer

Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet

Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2016-04-12 Reviderad 2016-11-01 Dnr: FS 1.1-531-16 Denna handläggningsordning ersätter tidigare fastställt beslut

Läs mer

Avtalade förmåner för dig som jobbar i Västra Götalandsregionen

Avtalade förmåner för dig som jobbar i Västra Götalandsregionen för dig som jobbar i Västra Götalandsregionen Din anställning i Västra Götalandsregionen regleras av olika lagar och centrala/lokala kollektivavtal. Genom avtalen har du som regionanställd bättre villkor

Läs mer

Enskild överenskommelse. En möjlighet för dig att påverka dina villkor

Enskild överenskommelse. En möjlighet för dig att påverka dina villkor Enskild överenskommelse En möjlighet för dig att påverka dina villkor 2 Varför enskild överenskommelse? Vi pratar ofta om hur vi ska få ihop vårt livspussel. Vad det innebär är väldigt individuellt. Under

Läs mer

Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet. Fastställd av rektor 2015-05-26 Dnr: FS 1.1-94-15

Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet. Fastställd av rektor 2015-05-26 Dnr: FS 1.1-94-15 Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2015-05-26 Dnr: FS 1.1-94-15 Typ av dokument: Beslutad av: Giltighetstid: Område: Ansvarig enhet: Handläggningsordning

Läs mer

Löneväxling vid Göteborgs universitet

Löneväxling vid Göteborgs universitet DNR P 2015/71 ERSÄTTER TIDIGARE DOKUMENT (2015-04-01) Löneväxling vid Göteborgs universitet Gäller från 2015-07-01 för medlemmar i Saco-S och OFR-S Personalenheten 1 (6) Drakegatan 7, plan 3, Box 100,

Läs mer

Pensionspolicy. Orsa Kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2010-06-21. I samarbete med

Pensionspolicy. Orsa Kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2010-06-21. I samarbete med Pensionspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2010-06-21 Orsa Kommun I samarbete med Innehållsförteckning SAMMANFATTNING...3 INLEDNING...4 UPPDATERING...4 BESLUTSORDNING...4 PENSION TILL ANSTÄLLDA...5 INLEDNING...5

Läs mer

Om enskilda överenskommelser

Om enskilda överenskommelser Fackförbundet ST Förhandlingsenheten 2012-12-14 Om enskilda överenskommelser Viktigt att tänka på om ni ska träffa lokalt kollektivavtal om enskilda överenskommelser Inledning Avsikten är att ge en översiktlig

Läs mer

Mars 2008. Enskild överenskommelse. en möjlighet för dig att påverka dina villkor

Mars 2008. Enskild överenskommelse. en möjlighet för dig att påverka dina villkor Mars 2008 Enskild överenskommelse en möjlighet för dig att påverka dina villkor Varför enskilda överenskommelser? Vi pratar ofta om hur vi ska få ihop vårt livspussel. Vad det innebär är givetvis väldigt

Läs mer

Riktlinjer för löneväxling av tjänstepension

Riktlinjer för löneväxling av tjänstepension Till Direktionen för Nerikes Brandkår Datum: 2019-04-16 Riktlinjer för löneväxling av tjänstepension Förslag till beslut Nerikes Brandkår föreslår direktionen besluta: - att anta upprättat förslag till

Läs mer

Växling av semesterdagstillägg mot ledig tid Ärende 5 KS 2018/209

Växling av semesterdagstillägg mot ledig tid Ärende 5 KS 2018/209 Växling av semesterdagstillägg mot ledig tid Ärende 5 KS 2018/209 Sida 50 av 162 Tjänsteskrivelse 1(2) 2018-05-28 Dnr: KS 2018/209 Kommunstyrelsen Växling av semesterdagstillägg mot ledig tid Förslag till

Läs mer

Rutiner För pension för anställd inom Gnosjö Kommun

Rutiner För pension för anställd inom Gnosjö Kommun Rutiner För pension för anställd inom Gnosjö Kommun Sida 1 av 8 Innehållsförteckning 1. Rutin för pensioner för anställda... 2 1.1 Mål och Syfte... 2 2. Pensionsavtalet... 2 2.1.1 För anställda som omfattas

Läs mer

Löneväxling till pension. Gäller från

Löneväxling till pension. Gäller från Löneväxling till pension Gäller från 2017-09-01 Löneväxling till pension Dnr 1-647/2014 INNEHÅLL 1 Vad innebär löneväxling?... 1 2 Vem kan löneväxla till pension?... 1 3 Ersättningar som kan påverkas...

Läs mer

Löneväxling till pension. Gäller från

Löneväxling till pension. Gäller från Löneväxling till pension Gäller från 2017-09-01 Löneväxling till pension Dnr 1-647/2014 INNEHÅLL 1 Vad innebär löneväxling?... 1 2 Vem kan löneväxla till pension?... 1 3 Ersättningar som kan påverkas...

Läs mer

Arbetstidsbanken i Installationsavtalet 2016

Arbetstidsbanken i Installationsavtalet 2016 Arbetstidsbanken i Installationsavtalet 2016 Information till dig som är anställd och omfattas av Installationsavtalet och till företagen inom EIO. Om du som är anställd har frågor om just din arbetstidsbank

Läs mer

Ferielön. Beräkning av ferielön

Ferielön. Beräkning av ferielön Ferielön Ferielön är den lön som läraren erhåller under ferieperioderna (sommarlov och jullov). Grunden för ferielön är att en lärare arbetar mer än 40 timmar i veckan under 194 dagar per arbetsår, utan

Läs mer

Försvarsmaktens avtal om semester för arbetstagare tillhörande OFR/O FM, OFR/S och SEKO Försvar

Försvarsmaktens avtal om semester för arbetstagare tillhörande OFR/O FM, OFR/S och SEKO Försvar 2013-06-13 16 115:59094 Sida 1 (5) Försvarsmaktens avtal om semester för arbetstagare tillhörande OFR/O FM, OFR/S och SEKO Försvar Allmänt 1 Detta avtal är träffat med stöd av 2 kap. 2 villkorsavtalet

Läs mer

Pensionspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 2011-11-28. I samarbete med

Pensionspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 2011-11-28. I samarbete med Pensionspolicy Antagen av kommunstyrelsen 2011-11-28 I samarbete med Innehållsförteckning INLEDNING...3 KOLLEKTIVAVTALET...3 UPPDATERING...3 BESLUTSORDNING...3 A UNDER ANSTÄLLNINGSTID...4 A.1 LÖNEVÄXLING

Läs mer

Löneväxling vid Karolinska Institutet. Gäller från 2014-11-01

Löneväxling vid Karolinska Institutet. Gäller från 2014-11-01 Löneväxling vid Karolinska Institutet Gäller från 2014-11-01 Löneväxling vid Karolinska Institutet Dnr 1-647/2014 INNEHÅLL 1 Vad innebär löneväxling?... 1 2 Vem kan löneväxla till pension?... 1 3 Ersättningar

Läs mer

Försvarsmaktens avtal om semester för arbetstagare tillhörande OFR/O FM, OFR/S och SEKO Försvar

Försvarsmaktens avtal om semester för arbetstagare tillhörande OFR/O FM, OFR/S och SEKO Försvar 2015-09-30 FM2015-18293:1 Sida 1 (5) Försvarsmaktens avtal om semester för arbetstagare tillhörande OFR/O FM, OFR/S och SEKO Försvar Allmänt 1 Detta avtal är träffat med stöd av 2 kap. 2 villkorsavtalet

Läs mer

Särskilda kontraktsvillkor avseende arbets- och anställningsvillkor

Särskilda kontraktsvillkor avseende arbets- och anställningsvillkor Äldreförvaltningen Bilaga 1 Planeringsavdelningen Sida 1 (6) 2017-04-26 Särskilda kontraktsvillkor avseende arbets- och anställningsvillkor Arbets- och anställningsvillkor - Inledning Utföraren ska vid

Läs mer

Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet. Gäller från 2015-08-01.

Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet. Gäller från 2015-08-01. Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet Gäller från 2015-08-01. INNEHÅLL 1 Vad innebär löneväxling?... 3 2 Vem kan löneväxla till pension?... 3 3 Ersättningar som kan påverkas...

Läs mer

NORDMALINGS KOMMUN. Pensionspolicy. Fastställd av kommunfullmäktige den 2014-02-24, 13

NORDMALINGS KOMMUN. Pensionspolicy. Fastställd av kommunfullmäktige den 2014-02-24, 13 Pensionspolicy Innehållsförteckning INLEDNING... 3 KOLLEKTIVAVTALET... 3 UPPDATERING... 3 BESLUTSORDNING... 3 A UNDER ANSTÄLLNINGSTID... 4 A 1 MEDARBETARE SOM UPPNÅTT 67 ÅR... 4 A 2 LÖNEVÄXLING TILL PENSION...

Läs mer

Löneväxling vid Karolinska Institutet

Löneväxling vid Karolinska Institutet Löneväxling vid Karolinska Institutet Gäller från 2014-11-01 Uppdaterad 2017-01-01 Löneväxling vid Karolinska Institutet Dnr 1-647/2014 INNEHÅLL 1 Vad innebär löneväxling?... 1 2 Vem kan löneväxla till

Läs mer

Individuell anpassning genom enskild överenskommelse

Individuell anpassning genom enskild överenskommelse Individuell anpassning genom enskild överenskommelse - inom ramen för ALFA 1 Innehåll 1. Bakgrund...3 2. Inledning...4 3. Förutsättning...4 4. Giltighet och upphörande av överenskommelse...5 5. Frågor

Läs mer

Pensionspolicy. Åstorps kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-19

Pensionspolicy. Åstorps kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-19 Pensionspolicy Åstorps kommun PENSIONSPOLICY INLEDNING Bestämmelserna i pensionsavtalen KAP-KL (KollektivAvtalad Pension) och PBF (Bestämmelser om pension och avgångsersättning för förtroendevalda) innehåller

Läs mer

KFOs lilla lathund. Om ferielön. Information från KFO och Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd.

KFOs lilla lathund. Om ferielön. Information från KFO och Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd. KFOs lilla lathund Om ferielön Information från KFO och Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd. Om ferielön 3 Så räknar du ferielön 3 Vad är ferielön? 3 Beräkning av ferielön 4 Några exempel

Läs mer

Pensionspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 2015-05-25. I samarbete med

Pensionspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 2015-05-25. I samarbete med Pensionspolicy Antagen av kommunstyrelsen 2015-05-25 I samarbete med Innehållsförteckning INLEDNING... 3 KOLLEKTIVAVTALET... 3 UPPDATERING... 3 BESLUTSORDNING... 3 KOSTNADER... 3 A UNDER ANSTÄLLNINGSTID...

Läs mer

FÖR PENSIONSFRÅGOR FÖR MEDARBETARE INOM GÄSTRIKE RÄDDNINGSTJÄNST

FÖR PENSIONSFRÅGOR FÖR MEDARBETARE INOM GÄSTRIKE RÄDDNINGSTJÄNST Sida 1(9) FÖR PENSIONSFRÅGOR FÖR MEDARBETARE INOM GÄSTRIKE RÄDDNINGSTJÄNST Hamntorget 8 Tel 026-17 96 53 www.gastrikeraddningstjanst.se 803 10 Gävle Fax 026-18 99 42 gastrike.raddning@gavle.se Upprättad:

Läs mer

Preliminära riktlinjer för tjänstepension

Preliminära riktlinjer för tjänstepension Preliminära riktlinjer för tjänstepension Med anledning av att överenskommelsen om KollektivAvtalad Pension KAP-KL upphör att gälla den 31 december 2012 har Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) samt Arbetsgivarförbundet

Läs mer

Fakta om PA 16 ett nytt pensionsavtal för statligt anställda

Fakta om PA 16 ett nytt pensionsavtal för statligt anställda 1 Fakta om PA 16 ett nytt pensionsavtal för statligt anställda Två avdelningar i avtalet Det nya pensionsavtalet för den statliga sektorn gäller från den 1 januari 2016. Avtalet är uppdelat i två avdelningar.

Läs mer

Verksamhetsplan för pensioner

Verksamhetsplan för pensioner Diarienummer: Ks 2013/0489,024 Verksamhetsplan för pensioner Gäller från: 2014-01-01 Gäller för: Medarbetare Fastställd av: Kommunstyrelsen Utarbetad av: Pensionsstrateg Reviderad senast: Version: 2 Dokumentansvarig

Läs mer

Pensionspolicy. DOKUMENTNAMN Pensionspolicy GILTIGHETSPERIOD Tillsvidare. Kommunfullmäktige

Pensionspolicy. DOKUMENTNAMN Pensionspolicy GILTIGHETSPERIOD Tillsvidare. Kommunfullmäktige Pensionspolicy DOKUMENTNAMN Pensionspolicy GILTIGHETSPERIOD Tillsvidare DOKUMENTTYP Policy BESLUTAT/ANTAGET DOKUMENTÄGARE Pajala kommun VERSION 1.0 DOKUMENTANSVARIG Personalchef REVIDERAT Kommunfullmäktige

Läs mer

Enskild överenskommelse. En möjlighet för dig att påverka dina villkor

Enskild överenskommelse. En möjlighet för dig att påverka dina villkor Enskild överenskommelse En möjlighet för dig att påverka dina villkor 2 Varför enskild överenskommelse Vi pratar ofta om hur vi ska få ihop vårt livspussel. Vad det innebär är givetvis väldigt individuellt.

Läs mer

Klicka här för att ändra format Välkommen! Ferielön

Klicka här för att ändra format Välkommen! Ferielön Välkommen! Ferielön på Program Vad är ferietjänst? Hur tjänas ferielön in? När utbetalas ferielön? Anställd del av år Ferietjänst och föräldraledighet Ferietjänst och sjukdom på Ferietjänst och semester

Läs mer

} för dagbarnvårdare } När? } Hur? } Varför?

} för dagbarnvårdare } När? } Hur? } Varför? för dagbarnvårdare När? Hur? Varför? 1995 45 timmars-avtal 2004 40 timmars-avtal 2008 dagbarnvårdaravtalet sägs upp, AB ska gälla till man skrivit ett nytt. 2009 Biskopsgården diskuterar svårigheten. 2011

Läs mer

Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet

Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet Gäller från 2015-08-01. (Uppdaterad 2017-04-07) INNEHÅLL 1 Vad innebär löneväxling?... 3 2 Vem kan löneväxla till pension?... 3 3 Ersättningar

Läs mer

LöneNytt!APRIL 2005 Semesterårsskifte innebär semesterberäkning

LöneNytt!APRIL 2005 Semesterårsskifte innebär semesterberäkning LöneNytt!APRIL 2005 Semesterårsskifte innebär semesterberäkning Semesterberäkning gör du vid intjänandeårets slut för att beräkna semesterförmåner för det nya semesteråret. Hanterar man semester enligt

Läs mer

Semesteravtal 9, Vård- och omsorgsavtalet - timberäknad semester (Intjänandeår = innevarande år)

Semesteravtal 9, Vård- och omsorgsavtalet - timberäknad semester (Intjänandeår = innevarande år) Semesteravtal 9, Vård- och omsorgsavtalet - timberäknad semester (Intjänandeår = innevarande år) Nedan följer ett exempel på hur det kan se ut för en anställd med semesteravtal 9, Vård- och omsorgsavtalet

Läs mer

ARBETSGIVARNYTT. Avdelningen för arbetsgivarpolitik. Planering av semesterledighet för arbetstagare anställda på Allmänna bestämmelser

ARBETSGIVARNYTT. Avdelningen för arbetsgivarpolitik. Planering av semesterledighet för arbetstagare anställda på Allmänna bestämmelser 1 2016-03-11 Nr 6/16 ARBETSGIVARNYTT Avdelningen för arbetsgivarpolitik Planering av semesterledighet för arbetstagare anställda på Allmänna bestämmelser Enligt Allmänna bestämmelser (AB) 27 mom. 2 är

Läs mer

KAP-KL. Information om tjänste pensions- avtalet. För dig som är född 1985 eller tidigare och är anställd i kommun och landsting

KAP-KL. Information om tjänste pensions- avtalet. För dig som är född 1985 eller tidigare och är anställd i kommun och landsting KAP-KL Information om tjänste pensions- avtalet För dig som är född 1985 eller tidigare och är anställd i kommun och landsting Bra och trygga arbetsvillkor för dig som arbetar inom offentlig sektor Offentliganställdas

Läs mer

Förmåner för dig. Påverka dina villkor med enskilda överenskommelser. Städhjälp, friskvård eller eget rum?

Förmåner för dig. Påverka dina villkor med enskilda överenskommelser. Städhjälp, friskvård eller eget rum? Förmåner för dig Påverka dina villkor med enskilda överenskommelser Städhjälp, friskvård eller eget rum? Bakgrund Civilekonomerna vill visa att det finns möjligheter att komma överens om fler förmåner

Läs mer

Enskilda överenskommelser

Enskilda överenskommelser Enskilda överenskommelser inom Sveriges Domstolar INNEHÅLLSFÖRTECKNING AVTAL OM ENSKILDA ÖVERESNKOMMELSER 2 INDIVIDUELL ANPASSNING 2 VAD KAN DU TECKNA ENSKILD ÖVERENSKOMMELSE OM? 3 ATT TÄNKA PÅ 4 NÄR KAN

Läs mer

Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet

Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet Gäller från 2015-08-01. (Uppdaterad 2017-12-12) INNEHÅLL 1 Vad innebär löneväxling?... 3 2 Vem kan löneväxla till pension?... 3 3 Ersättningar

Läs mer

Semesterberäkning Allmänna inställningar

Semesterberäkning Allmänna inställningar Semesterberäkning Allmänna inställningar Gemensamt för samtliga semesteravtal är: Semestergrundande anställningstid Den semestergrundande anställningstiden räknas fram genom att antalet kalenderdagar under

Läs mer

Förändringar i AB/HÖK på grund av ändringar i lagen om sjuklön 1991:1047 (SjLL)

Förändringar i AB/HÖK på grund av ändringar i lagen om sjuklön 1991:1047 (SjLL) 20 december 2018 Förändringar i AB/HÖK på grund av ändringar i lagen om sjuklön 1991:1047 (SjLL) Med anledning av ändringarna i lagen (1991:1047) om sjuklön som träder i kraft den 1 januari 2019 har nu

Läs mer

Så fungerar S:t Göranmodellen. Poängen ger dig inflytande över dina arbetstider och din lön. 1,0p. 0,6p

Så fungerar S:t Göranmodellen. Poängen ger dig inflytande över dina arbetstider och din lön. 1,0p. 0,6p Så fungerar S:t Göranmodellen Poängen ger dig inflytande över dina arbetstider och din lön 0,5p 1,5p 1,0p 0,6p Vad är S:t Göranmodellen? S:t Göranmodellen är ett lokalt kollektivavtal om arbetstidsförläggning

Läs mer

Mall & Guide inför Semesterberäkning

Mall & Guide inför Semesterberäkning Mall & Guide inför Semesterberäkning Semesterlagen gäller för alla anställda Semesterlagen gäller alla arbetstagare, även medlemmar av arbetsgivarens familj. 25 dagars semester Varje anställd har rätt

Läs mer

Pensionsreglemente för

Pensionsreglemente för 14/KS0063, 15/KS0232 Pensionsreglemente för Antagen av kommunfullmäktige 2014-05-12 46 Reviderad av kommunfullmäktige 2017-02-13, 7 INLEDNING... 3 BAKGRUND... 3 SYFTE... 3 UPPDATERING... 3 BESLUTSORDNING...

Läs mer

NYA SEMESTERREGLER TRÄDER I KRAFT 1 JANUARI 2011

NYA SEMESTERREGLER TRÄDER I KRAFT 1 JANUARI 2011 ST inom Sveriges Domstolar NYA SEMESTERREGLER TRÄDER I KRAFT 1 JANUARI 2011 Innehåll Ändringar fr.o.m. 2011-01-01... 2 Nyheter i Semesterlagen... 2 Övergångsbestämmelser... 3 Outtagna semesterdagar...

Läs mer

CASPECO MANUAL SEMESTERINSTRUKTION

CASPECO MANUAL SEMESTERINSTRUKTION Caspeco Business Control 6 Caspeco Business Control 6 Caspeco Business Control 6 Caspeco Business Control 6 CASPECO MANUAL SEMESTERINSTRUKTION CASPECO MANUAL SEMESTERINSTRUKTION CASPECO MANUAL SEMESTERINSTRUKTION

Läs mer

Överenskommelse mellan vårdföretagarna och Kommunal avseende karensavdrag.

Överenskommelse mellan vårdföretagarna och Kommunal avseende karensavdrag. 19 december 2018 Överenskommelse mellan vårdföretagarna och Kommunal avseende karensavdrag. Till följd av ändringarna i lagen (1991:1047) om sjuklön som träder i kraft den 1 januari 2019 så har nu följande

Läs mer

MEDARBETARVILLKOR. Avgiftsbefrielseförsäkring Försäkring som betalar pensionsavgiften i arbetsgivarens ställe när arbetstagaren får sjukersättning.

MEDARBETARVILLKOR. Avgiftsbefrielseförsäkring Försäkring som betalar pensionsavgiften i arbetsgivarens ställe när arbetstagaren får sjukersättning. Förmånslista MEDARBETARVILLKOR Villkor som följer av anställningen Försäkringar och pensioner Avtalsförsäkringar Avtalsgruppsjukförsäkring AGS-KL Arbetstagare tillförsäkras viss ersättning vid sjukdom

Läs mer

Avtalsextra 13 september 2017

Avtalsextra 13 september 2017 Avtalsextra 13 september 2017 Nytt kollektivavtal med Kommunal Sammanfattning Visita och Kommunal har träffat ett nytt kollektivavtal för perioden 1 september 2017 31 augusti 2020. Avtalets värde är 6,5

Läs mer

KFOs LILLA LATHUND OM SEMESTER. Förskolor, fritidshem och fristående skolor samt hälsa, vård och övrig omsorg

KFOs LILLA LATHUND OM SEMESTER. Förskolor, fritidshem och fristående skolor samt hälsa, vård och övrig omsorg KFOs LILLA LATHUND OM SEMESTER Förskolor, fritidshem och fristående skolor samt hälsa, vård och övrig omsorg 4-6 7-10 10-14 Om semester Vanliga frågor om ledighet Vanliga frågor om lön Vanliga frågor

Läs mer

Nytt semesteravtal för montör er

Nytt semesteravtal för montör er Nytt semesteravtal för montör er Gäller från och med den 1 januari 2006 om semesterår1 DO OCH LAGEN 1 Förord Du känner säkert redan till att VVS-Installatörernas semesterkassa upphör efter den 31 december

Läs mer

Anvisningar för löneväxling, pension och omställning

Anvisningar för löneväxling, pension och omställning Anvisningar för löneväxling, pension och omställning Anställda och förtroendevalda i Arboga kommun Antagen av kommunstyrelsen den 10 maj 2016, 91. Innehåll 1 Pension till anställda 5 1.1 Löneväxling...

Läs mer

Pensionspolicy Antagen av Kommunfullmäktige Kontrollerad Pensionspolicy

Pensionspolicy Antagen av Kommunfullmäktige Kontrollerad Pensionspolicy 1 Pensionspolicy 2 Innehållsförteckning INLEDNING... 3 KOLLEKTIVAVTALET... 3 UPPDATERING... 3 BESLUTSORDNING... 3 A UNDER ANSTÄLLNINGSTID... 4 A 1 MEDARBETARE SOM UPPNÅTT 67 ÅR... 4 A 2 LÖNEVÄXLING TILL

Läs mer

Redogörelse för det nya karensavdraget

Redogörelse för det nya karensavdraget Redogörelse för det nya karensavdraget Nedan ändringar gäller för följande branschavtal: Läns- och regionmuseer, Trafik samt Vård och omsorg. Förhandlingsprotokoll Parterna har kommit överens om ändringar

Läs mer

Villkor inlämnade till Arbetsmiljöverket enligt 9 a Lag (1999:678) om utstationering av arbetstagare för: Mediaföretagen

Villkor inlämnade till Arbetsmiljöverket enligt 9 a Lag (1999:678) om utstationering av arbetstagare för: Mediaföretagen Villkor inlämnade till Arbetsmiljöverket enligt 9 a Lag (1999:678) om utstationering av arbetstagare för: Mediaföretagen Avtal mellan Almega och Sveriges Ingenjörer och Unionen 4 Övertidskompensation 4.1

Läs mer

Lönearter vid semester Semesterkategori Månadslön + rörliga lönedelar

Lönearter vid semester Semesterkategori Månadslön + rörliga lönedelar Lönearter vid semester Semesterkategori Månadslön + rörliga lönedelar Uttag betalda dagar Vilka lönearter ska jag använda för att lönebereda uttag av betalda semesterdagar för anställda som har bibehållen

Läs mer

KAP-KL. Information om tjänste pensions- avtalet. För dig som är född 1985 eller tidigare och är anställd i kommun och landsting

KAP-KL. Information om tjänste pensions- avtalet. För dig som är född 1985 eller tidigare och är anställd i kommun och landsting KAP-KL Information om tjänste pensions- avtalet För dig som är född 1985 eller tidigare och är anställd i kommun och landsting Bra och trygga arbetsvillkor för dig som arbetar inom offentlig sektor Offentliganställdas

Läs mer

Semesterberäkning för semesterkategorin Plåtavtalet, Månadslön

Semesterberäkning för semesterkategorin Plåtavtalet, Månadslön Semesterberäkning för semesterkategorin Plåtavtalet, Månadslön Semesterkategorin Plåtavtalet, Månadslön är anpassat efter Byggnads Plåtslageriavtal som tecknats mellan Svenska Byggnadsarbetareförbundet

Läs mer

Arbetstagaren intjänar ledighet för varje 220 utförda arbetstimmar enligt tabellen nedan:

Arbetstagaren intjänar ledighet för varje 220 utförda arbetstimmar enligt tabellen nedan: 1 Systemet för årsledighet inom handeln 1 Intjäning av ledighet Arbetstagaren intjänar ledighet per kalenderår på basis av faktiskt utförda arbetstimmar. I antalet utförda arbetstimmar inräknas också annan

Läs mer

Lönearter vid semester Semesterkategori - Månadslön

Lönearter vid semester Semesterkategori - Månadslön Lönearter vid semester Semesterkategori - Månadslön Uttag betalda dagar Vilka lönearter ska jag använda för att lönebereda uttag av betalda semesterdagar för anställda som har bibehållen lön då de tar

Läs mer

2002-01-08. Till CFs förtroendemän inom massa- och pappersindustrin. Pension, pengar eller tid! -information och anvisningar om arbetstidskonton

2002-01-08. Till CFs förtroendemän inom massa- och pappersindustrin. Pension, pengar eller tid! -information och anvisningar om arbetstidskonton 2002-01-08 Till CFs förtroendemän inom massa- och pappersindustrin Pension, pengar eller tid! -information och anvisningar om arbetstidskonton Bakgrund Arbetstidsförkortning och formerna för denna var

Läs mer

10 Särskilda ersättningar under huvudsemesterperioden 2015 RS150017

10 Särskilda ersättningar under huvudsemesterperioden 2015 RS150017 Arbetsutskottet Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2015-03-03 RS150017, Driftnämnden Hallands sjukhus, Driftnämnden Närsjukvård, Driftnämnden Psykiatri, Driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsa,

Läs mer

Koncernkontoret Personalstrategiska avdelningen

Koncernkontoret Personalstrategiska avdelningen Personalstrategiska avdelningen Marie Halvardsson Förhandlare 040-675 32 91, 0768-890161 marie.halvardsson@skane.se Datum 2011-09-12 1 (8) Medarbetarinformation kring anställningsvillkor Som anställd i

Läs mer

Lekebergs kommuns pensionspolicy

Lekebergs kommuns pensionspolicy Lekebergs kommuns pensionspolicy Fastställd av: Kommunstyrelsen Datum: 2017-05-30 Ansvarig för revidering: Personalavdelningen Ansvarig tjänsteman: Personalchef Diarienummer: KS 17-118 >Policy Program

Läs mer

Att tänka på ifall man vill löneväxla

Att tänka på ifall man vill löneväxla Löneväxling 1 2 Löneväxling Löneväxling, eller löneavstående, innebär att man avstår från en del av den framtida löneutbetalningen eller en kommande löneökning för att istället erhålla någon annan erbjuden

Läs mer

Till din tjänstepension

Till din tjänstepension Till din tjänstepension För anställda i kommun, landsting, region, Svenska kyrkan och vissa kommunala bolag FÖRSÄKRING Utgiven i mars 2017 Cirka 90 procent av alla anställda i Sverige omfattas av kollektivavtalade

Läs mer

Redogörelse för det nya karensavdraget

Redogörelse för det nya karensavdraget Redogörelse för det nya karensavdraget Nedan ändringar gäller för PASS 17. Förhandlingsprotokoll Parterna har kommit överens om ändringar i ovanstående avtal till följd av en ändring i Sjuklönelagen från

Läs mer

ITP Industrins och handelns tilläggspension - tjänstemän. Svenskt Näringsliv Försäkringsinformation 2009-07

ITP Industrins och handelns tilläggspension - tjänstemän. Svenskt Näringsliv Försäkringsinformation 2009-07 Industrins och handelns tilläggspension - tjänstemän 1 1 & 2 -planen 1 Plan sedan 2007 Födda 1979 eller senare 2 Plan sedan 1960 Födda 1978 och tidigare Företag som blir bundna av kollektivavtal får efter

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om. flexibel arbetstid för. administrativ personal. i Mönsterås kommun

Lokalt kollektivavtal om. flexibel arbetstid för. administrativ personal. i Mönsterås kommun Bilaga till förhandlingsprotokoll 2014-10-30. Personalavdelningen Lokalt kollektivavtal om flexibel arbetstid för administrativ personal i Mönsterås kommun ----- 1 1 Allmänt Flexibel arbetstid bygger på

Läs mer

Särskilda bestämmelser om arbetstider m.m. för lärare

Särskilda bestämmelser om arbetstider m.m. för lärare Utdrag ur bilaga M till AB Särskilda bestämmelser om arbetstider m.m. för lärare Tillämpningsområde Punkterna 1 7 gäller inte lärare som är medlemmar i Sveriges Ingenjörer, såvida inte annat överenskommit

Läs mer

Ersättning för inkomstförlust information till förtroendevalda

Ersättning för inkomstförlust information till förtroendevalda Kommunstyrelsens kontor Stadskansliet Juni 2016 Ersättning för inkomstförlust information till förtroendevalda Det här häftet är två sidor information och tre sidor med blanketter. Informationen bygger

Läs mer

Pensionspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 2008-05-21. Kristianstad kommun

Pensionspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 2008-05-21. Kristianstad kommun Pensionspolicy Antagen av kommunstyrelsen 2008-05-21 Kristianstad kommun Innehållsförteckning SAMMANFATTNING...3 ALLMÄNT...4 UPPDATERING...4 BESLUTSORDNING...4 PENSION TILL ANSTÄLLDA...5 MÖJLIGHET TILL

Läs mer

Redogörelse för det nya karensavdraget

Redogörelse för det nya karensavdraget Redogörelse för det nya karensavdraget Nedan ändringar gäller för Avtal om studentmedarbetaranställning Förhandlingsprotokoll Parterna har kommit överens om ändringar i ovanstående avtal till följd av

Läs mer

CASPECO MANUAL SEMESTER

CASPECO MANUAL SEMESTER Caspeco Business Control 6 Caspeco Business Control 6 Caspeco Business Control 6 Caspeco Business Control 6 CASPECO MANUAL SEMESTER CASPECO MANUAL SEMESTERINSTRUKTION CASPECO MANUAL SEMESTERINSTRUKTION

Läs mer

Särskilda bestämmelser för uppehållsanställning

Särskilda bestämmelser för uppehållsanställning Bilaga U till AB Särskilda bestämmelser för uppehållsanställning Inledande bestämmelser 1. För anställning med uppehåll (ferier) gäller följande. Denna bestämmelse gäller endast för arbetstagare med fast

Läs mer

Kumla kommun ser över pensionspolicy vid behov eller på grund av förändringar i lagar och kollektivavtal inom pensionsområdet.

Kumla kommun ser över pensionspolicy vid behov eller på grund av förändringar i lagar och kollektivavtal inom pensionsområdet. Pensionspolicy 1 BAKGRUND KOLLEKTIVAVTALET Kommunens anställda omfattas för närvarande av pensionsavtalet Kollektivavtalad Pension (KAP-KL) och Avgiftsbestämd Kollektivavtalad Pension (A KAP-KL). Anställda

Läs mer

Löneväxlingsprogram - pension

Löneväxlingsprogram - pension Koncernkontoret Löneväxlingsprogram - pension Dokumentets diarienummer: RS 613-2011 Reviderat 161010 dnr RS 2016-06420 Du som är anställd och har frågor om innehållet ska vända dig till din personalavdelning.

Läs mer

Pensionsförmåner för förtroendevalda i Uddevalla kommun

Pensionsförmåner för förtroendevalda i Uddevalla kommun Blad 1 Pensionsförmåner för förtroendevalda i Uddevalla kommun Antagna av kommunfullmäktige den 13 oktober 2010, 226. 1. Inledning Genom förtroendeuppdraget hos Uddevalla kommun så omfattas den förtroendevalda

Läs mer

Riktlinje. Riktlinje för pension och omställning KS 2018/ Antagen av kommunstyrelsens personalutskott

Riktlinje. Riktlinje för pension och omställning KS 2018/ Antagen av kommunstyrelsens personalutskott Riktlinje 2018-12-19 Riktlinje för pension och omställning KS 2018/1293 024 Antagen av kommunstyrelsens personalutskott 2018-12-19. Riktlinjen beskriver vilka pensionslösningar som finns för medarbetare

Läs mer

Pensionspolicy. för anställda. i Mönsterås kommun. Antaget av Kommunfullmäktige 2012-05-28

Pensionspolicy. för anställda. i Mönsterås kommun. Antaget av Kommunfullmäktige 2012-05-28 Pensionspolicy för anställda i Mönsterås kommun Antaget av Kommunfullmäktige 2012-05-28 1 Allmänt Denna pensionspolicy avser arbetstagarens tjänstepension som är ett komplement till den allmänna pensionen.

Läs mer

Riktlinje för pension och omställning 1 (12)

Riktlinje för pension och omställning 1 (12) Riktlinje för pension och omställning 1 (12) 2 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Bakgrund och syfte... 3 Uppdatering... 3 Finansiering... 3 Beslutsordning... 3 Pension till anställda... 4 Särskild avtalspension

Läs mer

Pensionsriktlinje. Antagen av kommunfullmäktige 2008-11-24. I samarbete med

Pensionsriktlinje. Antagen av kommunfullmäktige 2008-11-24. I samarbete med Pensionsriktlinje Antagen av kommunfullmäktige 2008-11-24 I samarbete med Innehållsförteckning SAMMANFATTNING...3 INLEDNING...4 UPPDATERING...4 BESLUTSORDNING...4 PENSION TILL ANSTÄLLDA...5 INLEDNING...5

Läs mer

PENSIONSPOLICY Policyn är antagen av kommunstyrelsen 2015-08-31 i Ks 232. Policyn är giltig från och med 1 oktober 2015.

PENSIONSPOLICY Policyn är antagen av kommunstyrelsen 2015-08-31 i Ks 232. Policyn är giltig från och med 1 oktober 2015. 1 (9) PENSIONSPOLICY Policyn är antagen av kommunstyrelsen 2015-08-31 i Ks 232. Policyn är giltig från och med 1 oktober 2015. Allmänt Denna policy omfattar samtliga anställda och förtroendevalda i Härryda

Läs mer

AKAP-KL. Nytt pensionsavtal Avgiftsbestämd KollektivAvtalad Pension för anställda inom Kommun och Landsting

AKAP-KL. Nytt pensionsavtal Avgiftsbestämd KollektivAvtalad Pension för anställda inom Kommun och Landsting AKAP-KL Nytt pensionsavtal Avgiftsbestämd KollektivAvtalad Pension för anställda inom Kommun och Landsting Juni 2014 GSF Pensionsservice Kristina Linderberg Carina Bauer Uppdrag: Kort presentation av det

Läs mer

Här är en praktisk handbok om semestertid. Vi tar ditt företagande personligt. Varsågod! För dig som ska anställa eller är ny som arbetsgivare.

Här är en praktisk handbok om semestertid. Vi tar ditt företagande personligt. Varsågod! För dig som ska anställa eller är ny som arbetsgivare. Varsågod! För dig som ska anställa eller är ny som arbetsgivare. Här är en praktisk handbok om semestertid. Senast uppdaterad: 2016-04-28 Vi tar ditt företagande personligt Din guide i lönedjungeln är

Läs mer

Semesteravtal 6, Månadslön, kommunal/stat/landsting (Intjänandeår = innevarande år)

Semesteravtal 6, Månadslön, kommunal/stat/landsting (Intjänandeår = innevarande år) Semesteravtal 6, Månadslön, kommunal/stat/landsting (Intjänandeår = innevarande år) Semesterårsskifte 2017 Innevarande år betyder att semestern tjänas in under samma år som den tas ut, det vill säga att

Läs mer

Pensionspolicy. Örkelljunga kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2009-08-24 Uppdaterad 2014-06-06, 68. I samarbete med

Pensionspolicy. Örkelljunga kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2009-08-24 Uppdaterad 2014-06-06, 68. I samarbete med Pensionspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2009-08-24 Uppdaterad 2014-06-06, 68 Örkelljunga kommun I samarbete med Innehållsförteckning SAMMANFATTNING... 3 INLEDNING... 5 UPPDATERING... 5 BESLUTSORDNING...

Läs mer

Innan beslut fattas om provanställning ska förhandling enligt 11 lagen om medbestämmande i arbetslivet (MBL) ske.

Innan beslut fattas om provanställning ska förhandling enligt 11 lagen om medbestämmande i arbetslivet (MBL) ske. Kyrkans allmänna bestämmelser AB 12 Ändringar i AB 4 Anställningsform Mom.2. 6 LAS, provanställning, ersätts av följande bestämmelser. Provanställning kan komma i fråga under sammanlagt högst 6 kalendermånader

Läs mer

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL 1 (10) FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Datum: 7 maj 30 sept 2013 Parter: Närvarande Medarbetareförbundet och Huvudmannaförbundet Medarbetareförbundet: Huvudmannaförbundet: Ärende: Helena Yli-Koski Marit Innala Förändringar

Läs mer