Vision är en Fair Union

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vision är en Fair Union"

Transkript

1 Vision är en Fair Union

2

3 Vision är en Fair Union Vision vill ha ett schyst arbetsliv. För oss slutar arbetet för schysta villkor inte vid vår egen arbetsplats eller ens vid vårt lands gränser. Det är därför vi är en Fair Union. Att vara en Fair Union innebär att vi vill leva som vi lär. Det kan till exempel vara att påverka arbetsgivaren att köpa Fairtrade-märkt kaffe och te till arbetsplatsen. Då bidrar vi till att odlarna får bättre villkor och lön för sitt arbete. Genom medvetna vardagsval kan vi minska vår miljöpåverkan på jobbet och bidra till en hållbar utveckling. Vi kan påverka kommuner och landsting att ställa etiska krav i sin upphandling av varor så att våra skattepengar används på ett schyst sätt. Hållbarhet med etisk och miljömässig hänsyn är en naturlig del av det facket gör. Som förbund väljer Vision att handla av företag med kollektivavtal och som har ett aktivt miljöarbete. Vi vill att det vi köper är schyst tillverkat både med tanke på arbetsvillkor och miljö. Prata med dina kolleger om vad som är fair eller inte fair på er arbetsplats och använd Vision för att förändra!

4 Det här kan du göra Var medlem i Vision. Fråga kollegerna som inte är med än. När vi är många får vi lättare att jobba för ett schyst arbetsliv för fler. Fråga om restauranger och affärer du besöker har kollektivavtal för sina anställda. Res schyst reser du utomlands åker du kanske till länder där fackliga rättigheter kränks. Det går att agera medvetet även om man åker till sådana länder. Nätverket Schyst Resande kan tipsa. Anmäl dig till Amnestys fackliga nätverk. Uppmärksamhet och internationellt stöd har räddat många fackligt aktiva från fortsatta kränkningar. Genom nätverket får du mejl med blixtaktioner som du kan delta i genom att skriva brev. Lär dig mer om hur det går till i de länder där fackligt engagemang är svårt och farligt. Bli aktiv i Vision och jobba med Fair Union-frågor.

5 Schyst arbetsliv Vision vill ha ett schyst arbetsliv. Det gäller både i Sverige och i andra länder. För oss är mänskliga rättigheter och rätten att organisera sig och förhandla om kollektivavtal självklara rättigheter. Som medlem i Vision är du med och tar ett globalt ansvar. Fackliga rättigheter är mänskliga rättigheter För oss i Sverige är det en självklarhet att kunna vara med i facket. Men i en del andra länder förföljs, fängslas och mördas människor på grund av sitt fackliga engagemang. Som medlem i Vision är du med i ett internationellt arbete för allas rätt att engagera sig fackligt. Genom nätverk, organisationer och direkt samarbete med fackförbund i andra länder medverkar vi i arbetet för fackliga och mänskliga rättigheter i hela världen. Kollektivavtal ger schysta villkor för alla De flesta arbetsplatser i Sverige har kollektivavtal. Eftersom vi är många kan Vision förhandla och påverka arbetsgivaren att göra arbetslivet bättre. Kollektivavtalen ger förmåner som årlig löneöversyn, högre pension och längre semester än lagen säger förmåner som gäller för alla på arbetsplatsen. När du är medlem i Vision stärker du dina egna möjligheter i arbetslivet. Samtidigt bidrar du till ett schyst arbetsliv för många fler än dig själv.

6 Vision i världen Visions arbete för ett schyst arbetsliv stannar inte inom Sveriges gränser. Genom vårt internationella arbete verkar vi tillsammans med kolleger i andra länder för demokrati och mänskliga rättigheter. Och vi påverkar EU och resten av världen genom att vara med i olika internationella fackliga organisationer. Visions solidaritetsfond samlar dessutom in pengar till stöd för fackliga kolleger världen över. Samarbeten för demokrati och utveckling Vision samarbetar med flera fackförbund i andra länder, till exempel Botswana och Paraguay. Vi jobbar tillsammans med fackliga kolleger som i sin tur kan påverka utvecklingen i deras land. Det är vårt sätt att bidra till demokrati och trygghet för anställda i alla världens länder. Samtidigt får vi lära oss mycket av våra kolleger i ett ömsesidigt utbyte. Internationella facket Det internationella arbetet sker ofta via de internationella fackliga organisationer som Vision är med i. Det finns fackliga samarbeten både inom Norden, Europa och i hela världen. En stor del av de beslut som fattas i kommuner och landsting har direkt eller indirekt koppling till beslut som fattas i EU. Vision jobbar med att påverka EU, både för att förbättra Vision-medlemmarnas villkor och för att påverka villkoren för kolleger i andra länder. Visions solidaritetsfond Visions solidaritetsfond samlar in pengar till insatser världen över. Det kan vara fackförbund som behöver stöd eller fackligt aktiva som fängslats på grund av sitt engagemang.

7 Internationella fackliga organisationer som Vision är en del av International Trade Union Federation Public Services International (PSI) International Federation of Social Workers (IFSW) Europeiska Fackliga Samorganisationen (EFS) Europeiska Federationen för Offentliganställdas Förbund (EPSU) Nordens Fackliga Samarbetsorganisation (NFS) Nordens Offentliganställdas Fackliga Samarbetsorgan (NOFS) Nordiska Tjänstemannarådet (NTR) Det här kan du göra Sök Visions internationella stipendium. Det ger dig en möjlighet att komma i kontakt med yrkesfrågor och övrig facklig verksamhet i ett internationellt perspektiv. Ge ett bidrag till Visions solidaritetsfond, plusgiro Engagera dig och dina kolleger på arbetsplatsen. Bjud på schyst fika och prata till exempel om att fackliga rättigheter är mänskliga rättigheter.

8 Det här kan du göra Var tydlig med dina åsikter om någon uttalar sig kränkande eller fördomsfullt om andra människor. Prata om lön med kollegerna. Finns det löneskillnader som verkar bero på kön? Gå Visions e-utbildning Öppna upp homo, bi, hetero eller trans på jobbet. Föreslå för din arbetsgivare att ni ska jobba med att rekrytera utan att diskriminera. Material finns hos TCO.

9 Allas lika värde För Vision är det självklart att alla har lika värde och ska ha samma möjligheter. Vi jobbar för jämställdhet mellan kvinnor och män och ett öppet arbetsliv som uppmuntrar och tar tillvara människors olikheter. Jämställdhet Kvinnor och män ska ha samma möjligheter på jobbet. Så är det tyvärr inte i dag. I Vision jobbar vi på flera sätt för att få ett jämställt arbetsliv. Vi opinionsbildar och påverkar politiker, vi utbildar medlemmar och arbetsgivare och förhandlar om kollektivavtal för bättre jämställdhet. På arbetsplatserna kartlägger vi skillnader i lön och annat som beror på kön, så att de kan åtgärdas. Mångfald Människors olika bakgrunder och personligheter är en tillgång på arbetsplatsen. Ändå förekommer diskriminering och intolerans på jobbet, och det är aldrig fair. I ett schyst arbetsliv kan alla, oavsett sexuell läggning eller könsidentitet, vara sig själva. Och människor med olika etnisk bakgrund har samma möjligheter till utveckling på jobbet. Visions inställning är att aldrig sitta tyst om fördomar och myter om människor sprids på arbetsplatserna. Då tar vi diskussionen.

10 Schysta samarbeten Det finns många organisationer som vill göra världen mera fair. Vision jobbar tillsammans med flera av dem. Vision är medlem i eller stödjer organisationer som Fairtrade Sverige, Rena kläder, FN-förbundet, LO-TCO Biståndsnämnd och TCO:s solidaritetsfond. Fairtrade Att handla Fairtrade-märkt är ett sätt att bidra till bättre villkor för odlare och anställda i de länder där varorna produceras. Vision är en av Föreningen för Fairtrades medlemsorganisationer. Vi står bakom Fairtrades idéer och arbete och ger också ett årligt ekonomiskt stöd till föreningen. Rena kläder Vem är det egentligen som syr våra kläder och skor? Och hur ser svenska företag till att mänskliga rättigheter upprätthålls på klädfabrikerna utomlands? För att kunna köpa schyst producerade kläder måste vi fråga efter det. Vision är en av medlemsorganisationerna i nätverket Rena Kläder. Nätverket arbetar med att sprida kunskap om hur klädindustrin fungerar.

11 Det här kan du göra Köp Fairtrade-märkta varor. Föreslå att din kommun ska bli en Fairtrade City. Påverka klädföretagen. Genom nätverket Rena Kläder kan du skicka vykort till klädföretag i Sverige med frågor om villkoren för textilarbetarna i de länder där kläderna tillverkas. Ta reda på vilka samarbeten som redan finns på ditt jobb. Kanske kan du och dina kolleger föreslå ett samarbete som ni tycker saknas idag.

12 Det här kan du göra Ta reda på var och hur sakerna ni köper in till jobbet är tillverkade. Lär dig mer om hur upphandling går till på ditt jobb och hur du kan använda Vision för att påverka arbetsgivaren att göra schysta upphandlingar. Läs Visions guide till schyst offentlig upphandling på vision.se/upphandling. Prata med arbetsgivaren om att ni vill ha Fairtrade-märkt kaffe, te och frukt på din arbetsplats.

13 Schyst upphandling Varje upphandling är ett tillfälle att uppmuntra schysta arbetsvillkor. När arbetsgivarna köper varor och tjänster för skattepengar vill Vision att de som gör jobbet ska ha schysta villkor. Det gäller lön och arbetsmiljö på fabrikerna utomlands, men också när offentlig verksamhet upphandlas och drivs privat på hemmaplan. Kommuner och landsting köper varor och tjänster för hundratals miljarder kronor varje år. I Vision vill vi att det vi köper för våra skattepengar ska vara producerat under schysta förhållanden. Tyvärr kan dåliga jobbvillkor ge konkurrensfördelar i en upphandling. Barnarbete är bara ett exempel på hur kränkta mänskliga rättigheter ger billigare varor. Verksamheter som läggs ut på entreprenad blir billigare om de anställda får sämre villkor eller saknar kollektivavtal. Visions medlemmar finns på arbetsplatser där en stor del av vår offentliga upphandling sker. Vi påverkar, förhandlar och ställer krav på schyst upphandling av både varor och tjänster. Världen har klivit in på våra arbetsplatser Visions avdelning i Växjö kommun ställde krav på etisk upphandling, och fick politikerna att lyssna. Tillsammans med andra fackförbund skickade de brev till Växjö kommun med kravet att det som kommunen köper ska komma från leverantörer som följer ILO:s kärnkonventioner, FN:s barnkonvention och produktionslandets arbetsrättslagstiftning. - Vi ville göra något konkret. Jag kom att tänka på alla leksaker vi har i förskolorna. Tänk om de är tillverkade av barn? Och vi började fundera på hur vi jobbar med Fair Union i vår avdelning, säger Carina Ek som är engagerad i Visions Globala grupp i Växjö.

14 Miljö och klimat Ett fair arbetsliv förutsätter en hållbar samhällsutveckling med mindre miljöoch klimatpåverkan. Att ingen ska bidra till onödig miljöförstöring på jobbet är något som vi som fackförbund kan påverka. För Vision är det självklart att mycket av det vi gör på jobbet påverkar vår miljö. Och att varje steg som kommuner, landsting, kyrkor och företag tar för en bättre miljö har stor betydelse. Därför är miljö och klimat också en facklig fråga. I Vision gör vi vårt bästa för att leva som vi lär. Vi är det första svenska miljödiplomerade fackförbundet och vi arbetar aktivt för att hela tiden utmana oss själva att minska vår miljö- och klimatpåverkan. Vi undviker flyg på korta sträckor och klimatkompenserar för alla bil- och flygresor. Vi ställer miljökrav på leverantörer och minskar vår förbrukning av el och papper. Schyst matbord På alla Visions utbildningar och konferenser erbjuder vi ett schyst matbord och väljer mat medvetet. Bordsvatten ska vara kranvatten, aldrig flaskvatten. Om det serveras fisk får den inte ha rött ljus i Världsnaturfondens Fiskguide. Vi frågar alltid efter Fairtrademärkt kaffe, te och frukt. Frukten ska vara ekologisk. En av måltiderna är vegetarisk om konferensen/utbildningen är mer än en dag.

15 Det här kan du göra Fundera på hur ni kan minska miljöpåverkan på er arbetsplats. Resor, elförbrukning, inköp, återvinning? Prata med kollegerna och chefen om vad ni vill. Använd Vision och påverka din arbetsgivare. Titta på din egen arbetsvardag kan du minska dina utskrifter, cykla eller ta kollektivtrafik till jobbet, äta mer vegetariskt? Fler miljötips hittar du på vision.se/miljo

16 Vision är ett fackförbund och i fokus för allt står du och dina visioner. Visions medlemmar leder, utvecklar och administrerar välfärden och jobbar i privata företag, kommuner, landsting eller kyrkan. Våra medlemmar finns inom tusentals olika yrken och bildar tillsammans ett värdefullt nätverk. Vi är partipoliskt obundna och ingår i tco. I slutändan handlar ett medlemskap om en sak. Att du ska få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv. Vision Direkt facklig rådgivning alla vardagar 8 20, , visiondirekt@vision.se vision.se/fairunion Tryck: Billes september 2013

Gladare. måndagar. Gladare. måndagar. Innehåller medlemsanmälan. Prova oss utan kostnad i tre månader* Sms:a Vision till 71501

Gladare. måndagar. Gladare. måndagar. Innehåller medlemsanmälan. Prova oss utan kostnad i tre månader* Sms:a Vision till 71501 Gladare måndagar Gladare måndagar. Innehåller medlemsanmälan Prova oss utan kostnad i tre månader* Sms:a Vision till 71501 *Om du är under 30 betalar du endast 100 kr för hela första året Vi är ett fackförbund

Läs mer

Öppen på jobbet? Checklistor för HBTQ-frågor på arbetsplatsen

Öppen på jobbet? Checklistor för HBTQ-frågor på arbetsplatsen Öppen på jobbet? Checklistor för HBTQ-frågor på arbetsplatsen Visions ståndpunkter om HBTQ Vision är en Fair Union. Vi jobbar för ett schyst arbetsliv i hela världen, med internationellt fackligt samarbete,

Läs mer

En styrelse som gör skillnad

En styrelse som gör skillnad Upplaga 5 Upplaga 1 Vision utbildningar En styrelse som gör skillnad *Förslag på utbildningsmaterial* Ett arbetsliv där alla får plats och behövs och som ger möjlighet till gemenskap och utveckling. (Visions

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Lönepolitik? Statistik för ditt yrke? Hjärtefråga lön? På vision.se/lon hittar du till allt som rör din lön. Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av

Läs mer

Nyhet! Upplaga 1. Vision utbildningar. Mentorskapsprogram. för avdelningar och klubbar. *Förslag på utbildningsmaterial*

Nyhet! Upplaga 1. Vision utbildningar. Mentorskapsprogram. för avdelningar och klubbar. *Förslag på utbildningsmaterial* Nyhet! Upplaga 1 Vision utbildningar Mentorskapsprogram för avdelningar och klubbar *Förslag på utbildningsmaterial* Ett arbetsliv där alla får plats och behövs och som ger möjlighet till gemenskap och

Läs mer

Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv

Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv Annelie Nordström, förbundsordförande Kommunal: Tanken med det här samarbetsavtalet är att vi tillsammans kan nå bättre resultat för våra medlemmar

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv. Det handlar om dina förutsättningar, din utveckling och din lön. Du ska ha möjlighet att få en

Läs mer

Liten guide om offentliga upphandlingar. Till stöd för dig som förhandlar och/eller sitter i samverkan som förtroendevald i Vision Stockholms stad

Liten guide om offentliga upphandlingar. Till stöd för dig som förhandlar och/eller sitter i samverkan som förtroendevald i Vision Stockholms stad Liten guide om offentliga upphandlingar Till stöd för dig som förhandlar och/eller sitter i samverkan som förtroendevald i Vision Stockholms stad Innehåll Varför en guide? Sid. 3 ILO:s åtta kärnkonventioner

Läs mer

Kommunal och Vision tillsammans för mångfald. En arbetsplats för alla

Kommunal och Vision tillsammans för mångfald. En arbetsplats för alla Kommunal och Vision tillsammans för mångfald En arbetsplats för alla Varför är det här en viktig facklig fråga för Kommunal och Vision? Min övertygelse är att mångfald, olikheter och solidaritet gör vårt

Läs mer

Gladare måndagar. Innehåller medlemsanmälan. Just nu kan du prova oss utan kostnad i tre månader.* Sms:a Vision till 72672

Gladare måndagar. Innehåller medlemsanmälan. Just nu kan du prova oss utan kostnad i tre månader.* Sms:a Vision till 72672 Gladare måndagar. Innehåller medlemsanmälan Just nu kan du prova oss utan kostnad i tre månader.* Sms:a Vision till 72672 *Om du är under 30 betalar du endast 100 kr för hela första året Vi är fackförbundet

Läs mer

En styrelse som gör skillnad

En styrelse som gör skillnad Upplaga 1 En styrelse som gör skillnad Vision utbildningar Upplaga 1 En styrelse som gör skillnad 1 Innehåll: Schyst måltid 3 Uppdragshandling för 4 ledamot i avdelningsstyrelse Uppdragshandling för 5

Läs mer

Nyhet! Upplaga 1. Vision utbildningar. Mentorskapsprogram. för avdelningar och klubbar. *Förslag på utbildningsmaterial*

Nyhet! Upplaga 1. Vision utbildningar. Mentorskapsprogram. för avdelningar och klubbar. *Förslag på utbildningsmaterial* Nyhet! Upplaga 1 Vision utbildningar Mentorskapsprogram för avdelningar och klubbar *Förslag på utbildningsmaterial* Ett arbetsliv där alla får plats och behövs och som ger möjlighet till gemenskap och

Läs mer

Gladare måndagar. Innehåller medlemsanmälan. Just nu kan du prova oss utan kostnad i tre månader.* Sms:a Vision till 71501

Gladare måndagar. Innehåller medlemsanmälan. Just nu kan du prova oss utan kostnad i tre månader.* Sms:a Vision till 71501 Gladare måndagar Innehåller medlemsanmälan Just nu kan du prova oss utan kostnad i tre månader.* Sms:a Vision till 71501 *Om du är under 30 betalar du endast 100 kr för hela första året Vi är fackförbundet

Läs mer

Kommunal och Vision tillsammans för mångfald. En arbetsplats för alla

Kommunal och Vision tillsammans för mångfald. En arbetsplats för alla Kommunal och Vision tillsammans för mångfald En arbetsplats för alla Varför är det här en viktig facklig fråga för Kommunal och Vision? Min övertygelse är att mångfald, olikheter och solidaritet gör vårt

Läs mer

Upplaga 3 Upplaga 1. Vision utbildningar. Valutskott. *Förslag på utbildningsmaterial*

Upplaga 3 Upplaga 1. Vision utbildningar. Valutskott. *Förslag på utbildningsmaterial* Upplaga 3 Upplaga 1 Vision utbildningar Valutskott *Förslag på utbildningsmaterial* Ett arbetsliv där alla får plats och behövs och som ger möjlighet till gemenskap och utveckling. (Visions framtidsidé)

Läs mer

Gladare måndagar. För dig som chef. Erbjudande till dig som är chef, just nu kan du prova oss utan kostnad i tre månader.* Sms:a Vision till 72672

Gladare måndagar. För dig som chef. Erbjudande till dig som är chef, just nu kan du prova oss utan kostnad i tre månader.* Sms:a Vision till 72672 Gladare måndagar. För dig som chef Erbjudande till dig som är chef, just nu kan du prova oss utan kostnad i tre månader.* Sms:a Vision till 72672 *Om du är under 30 betalar du endast 100 kr för hela första

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Vi är Vision! Juni 2016

Vi är Vision! Juni 2016 Vi är Vision! Juni 2016 2 Inledning Under några år har vi tillsammans byggt Vision och vi har varit framgångsrika. Allt fler väljer att bli medlemmar i Vision. Vi växer för varje dag som går. Bilden och

Läs mer

Upplaga 3 Upplaga 1. Vision utbildningar. Nu bygger vi Vision. *Förslag på utbildningsmaterial*

Upplaga 3 Upplaga 1. Vision utbildningar. Nu bygger vi Vision. *Förslag på utbildningsmaterial* Upplaga 3 Upplaga 1 Vision utbildningar Nu bygger vi Vision *Förslag på utbildningsmaterial* Ett arbetsliv där alla får plats och behövs och som ger möjlighet till gemenskap och utveckling. (Visions framtidsidé)

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 sektion 37 idrottsförvaltningen

Verksamhetsplan 2017 sektion 37 idrottsförvaltningen Stockholms stad Sekt: idrottsförvaltningen Verksamhetsplan 2017 sektion 37 idrottsförvaltningen INLEDNING Sektion 37 inom Vision Stockholmsavdelningen verkar för att öka medlemmarnas själv- och medbestämmande

Läs mer

DEL 7 FÖRBUNDSSTYRELSENS FÖRSLAG TILL INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR ST

DEL 7 FÖRBUNDSSTYRELSENS FÖRSLAG TILL INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR ST DEL 7 FÖRBUNDSSTYRELSENS FÖRSLAG TILL INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR ST 23 1 Kongress 2012 Internationellt program för ST Internationellt program för ST 1. Mål och inriktning Förbundsarbetets grund är solidariteten

Läs mer

Vision utbildningar. Mitt jobb & Min karriär

Vision utbildningar. Mitt jobb & Min karriär Vision utbildningar Mitt jobb & Min karriär 1 Innehåll Vår framtidsidé... Visions värdegrund... Vision medlemslöfte... Vision är en idéburen organisation... Inflytande...,... Inflytande på villkoren...

Läs mer

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje.

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje. Beslut, förbundsmötet 2016 Vi är Vision mål och hjärtefrågor Förutsättningar för chefs och ledarskap Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje Löner och villkor Framtidens arbetsliv Fair Union Vi är Vision är

Läs mer

Gladare måndagar. För dig som chef Erbjudande till dig som är chef, just nu kan du prova oss utan kostnad i tre månader.* Sms:a Vision till 71501

Gladare måndagar. För dig som chef Erbjudande till dig som är chef, just nu kan du prova oss utan kostnad i tre månader.* Sms:a Vision till 71501 Gladare måndagar. För dig som chef Erbjudande till dig som är chef, just nu kan du prova oss utan kostnad i tre månader.* Sms:a Vision till 71501 *Om du är under 30 betalar du endast 100 kr för hela första

Läs mer

September Minska klimatpåverkan på arbetsplatsen med Vision

September Minska klimatpåverkan på arbetsplatsen med Vision September 2019 Minska klimatpåverkan på arbetsplatsen med Vision 2 Skulle du vilja göra mer för klimatet men vet inte riktigt var du ska börja? Genom ändrade beteenden på jobbet kan till synes små insatser

Läs mer

Bromma sdf Verksamhetsplan 2014

Bromma sdf Verksamhetsplan 2014 Vision Bromma sdf INLEDNING Vision är det ledande fackförbundet för offentligt anställda i Sverige och Vision Stockholms Stad är avdelningen för alla som arbetar med välfärdstjänster eller till stöd för

Läs mer

Utbildning för Valutskott

Utbildning för Valutskott Upplaga 1 Utbildning för Valutskott Vision utbildningar Valutskott 1 Innehåll: Handlingsplan 3 Schyst måltid 4 Bilagor Kompetensprofil 5 Nomineringsblankett 6 Valutskottets intervjufrågor 7 Valutskottets

Läs mer

Handlingsplan för Umeå som Fairtrade City

Handlingsplan för Umeå som Fairtrade City Handlingsplan för Umeå som Fairtrade City Umeå kommunfullmäktige beslutade 2012-03-12 att Umeå ska ansöka om att bli en Fairtrade City. Umeå kommun beaktar redan idag Fairtradeprodukter i sina egna upphandlingar

Läs mer

Vision Södertäljeavdelningen. Verksamhetsplan 2017

Vision Södertäljeavdelningen. Verksamhetsplan 2017 Vision Södertäljeavdelningen Verksamhetsplan 2017 Södertälje en del av världen I Södertälje kan vi verkligen känna av att vi är en del av världen på så många sätt. Södertälje har tagit ett stort ansvar

Läs mer

Fackförbundet ST. program för ST. Internationellt

Fackförbundet ST. program för ST. Internationellt Fackförbundet ST program för ST Internationellt ST är fackförbundet för dig som valt att arbeta på statens och medborgarnas uppdrag i myndigheter, universitet och högskolor eller bolag. ST är din fackförening

Läs mer

Upplaga 1. Schyst arbetsliv. Vision utbildningar. Schyst arbetsliv 1

Upplaga 1. Schyst arbetsliv. Vision utbildningar. Schyst arbetsliv 1 Upplaga 1 Schyst arbetsliv Vision utbildningar Schyst arbetsliv 1 Innehåll: Vision - en idéburen 3 organisation Medlemmarna styr 4 Inflytande över villkoren 5 Visions lönepolitik 6 Schyst måltid 8 Handlingsplan

Läs mer

Det här är Saco. Framgången i ett sådant arbete bygger till stor del på engagemanget från våra lokalt fackligt förtroendevalda.

Det här är Saco. Framgången i ett sådant arbete bygger till stor del på engagemanget från våra lokalt fackligt förtroendevalda. Det här är Saco I drygt 70 år har Saco drivit akademikers intresseintresse. Som organisation har Saco bidragit till att utveckla och förbättra anställningsförhållanden och yrkesutövning för Sveriges akademiker

Läs mer

Handlingsplan för Fairtrade City Skellefteå

Handlingsplan för Fairtrade City Skellefteå Handlingsplan för Fairtrade City Skellefteå I december 2007 behandlade kommunfullmäktige i Skellefteå en motion angående rättvis handel. Därefter har uppdrag utförts på olika platser i kommunorganisationen

Läs mer

Verksamhetsplan Vision Farsta-Skarpnäck Farsta Skarpnäck Sektion 15 INLEDNING

Verksamhetsplan Vision Farsta-Skarpnäck Farsta Skarpnäck Sektion 15 INLEDNING Verksamhetsplan 2013 Vision Farsta-Skarpnäck INLEDNING Vision är det ledande fackförbundet för offentligt anställda i Sverige och Vision Stockholms Stad är avdelningen för alla som arbetar med välfärdstjänster

Läs mer

Bromma sdf Verksamhetsplan 2012

Bromma sdf Verksamhetsplan 2012 Vision INLEDNING Vision är det ledande fackförbundet för offentligt anställda i Sverige och Vision är en del av Vision Stockholms Stad som är avdelningen för alla som arbetar med välfärdstjänster eller

Läs mer

Facket handlar rättvist

Facket handlar rättvist Facket handlar rättvist Facket handlar rättvist LO arbetar för rätten till förbättrade löner och arbetsvillkor över hela världen. En del av det internationella solidaritetsarbetet är samarbetet med Fairtrade.

Läs mer

juni 2014 Förbundsmöte 2014 Visions värdegrund

juni 2014 Förbundsmöte 2014 Visions värdegrund juni 2014 Förbundsmöte 2014 Visions värdegrund Inledning och bakgrund Förbundsmötet i Norrköping 2012 beslutade att se över värdegrunden och presentera förslag till värdegrund för Vision på förbundsmötet

Läs mer

Förslag till verksamhetsplan Vision Södertäljeavdelningen

Förslag till verksamhetsplan Vision Södertäljeavdelningen Förslag till verksamhetsplan 2019 Vision Södertäljeavdelningen På blodigt allvar En bild av fackligt arbete idag kan vara att vi samverkar med arbetsgivaren genom att sitta och fika och lösa gemensamma

Läs mer

Handlingsplan för Fairtrade City Skellefteå

Handlingsplan för Fairtrade City Skellefteå Handlingsplan för Fairtrade City Skellefteå I december 2007 behandlade Skellefteå kommunfullmäktige (KF) en motion från Folkpartiet, skriven 2002, angående rättvis handel. En uppförandekod i kommunens

Läs mer

Upplaga 4 Upplaga 1. Vision utbildningar. Valutskott. *Förslag på utbildningsmaterial*

Upplaga 4 Upplaga 1. Vision utbildningar. Valutskott. *Förslag på utbildningsmaterial* Upplaga 4 Upplaga 1 Vision utbildningar Valutskott *Förslag på utbildningsmaterial* Ett arbetsliv där alla får plats och behövs och som ger möjlighet till gemenskap och utveckling. (Visions framtidsidé)

Läs mer

Upplaga 4 Upplaga 1. Vision utbildningar. Medlemsutbildning. *Förslag på utbildningsmaterial*

Upplaga 4 Upplaga 1. Vision utbildningar. Medlemsutbildning. *Förslag på utbildningsmaterial* Upplaga 4 Upplaga 1 Vision utbildningar Medlemsutbildning *Förslag på utbildningsmaterial* Ett arbetsliv där alla får plats och behövs och som ger möjlighet till gemenskap och utveckling. (Visions framtidsidé)

Läs mer

Fackförbundet ST det största facket inom statlig verksamhet

Fackförbundet ST det största facket inom statlig verksamhet Fackförbundet ST det största facket inom statlig verksamhet ST driver frågor som jag tycker är viktiga, som möjlighet att påverka sin egen utveckling och jämställdhet. Lisa Wedin, Controller på Arbetsförmedlingens

Läs mer

UPPFÖRANDEKOD Hako Ground & Garden AB

UPPFÖRANDEKOD Hako Ground & Garden AB UPPFÖRANDEKOD Hako Ground & Garden AB INLEDNING Denna uppförandekod är i första hand ett verktyg och en vägledning för att beskriva och påverka Hako Ground & Gardens beteende och kultur. Det är våra gemensamma

Läs mer

Lisa Nilsson, yrkes-sm i golvläggning 2018

Lisa Nilsson, yrkes-sm i golvläggning 2018 Lisa Nilsson, yrkes-sm i golvläggning 2018 KVINNA I BYGGBRANSCHEN? Vet du om att du kan bli aktiv i Näta - Byggnads kvinnliga nätverk? Näta är en mötesplats för kvinnor att träffas, utbyta erfarenheter

Läs mer

Val av leverantör och leverantörens ansvar

Val av leverantör och leverantörens ansvar - förord De flesta företag kräver en bra produkt och kvalitet till ett motsvarande relevant pris av sina leverantörer. Vi på Nudie Jeans tycker dessutom att det är mycket viktigt att ta ett större ansvar

Läs mer

Ett medlemskap gör skillnad

Ett medlemskap gör skillnad Ett medlemskap gör skillnad ST är fackförbundet för alla som valt att arbeta på statens och medborgarnas uppdrag. Ett väldigt speciellt uppdrag! Det vet vi, som har 100 års erfarenhet av att förbättra

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stadsledningskontoret Personalstrategiska avdelningen Stockholms stads personalpolicy Vårt gemensamma uppdrag Ett Stockholm för alla Vi som arbetar i Stockholms stad bidrar till att forma ett hållbart

Läs mer

Upplaga 4. Upplaga 1. Vision utbildningar. Schyst arbetsliv. *Förslag på utbildningsmaterial*

Upplaga 4. Upplaga 1. Vision utbildningar. Schyst arbetsliv. *Förslag på utbildningsmaterial* Upplaga 4 Upplaga 1 Vision utbildningar Schyst arbetsliv *Förslag på utbildningsmaterial* Ett arbetsliv där alla får plats och behövs och som ger möjlighet till gemenskap och utveckling. (Visions framtidsidé)

Läs mer

Underlag vision. Kongressombuden November 2008

Underlag vision. Kongressombuden November 2008 Till Kongressombuden November 2008 Underlag vision Underlag till Extra kongressen 2009 På kongressen 2008 behandlas visionen i gruppsittningen och yrkanden har bearbetats av redaktionsutskotten. Ett nytt

Läs mer

Sociala tjänster för alla

Sociala tjänster för alla Sociala tjänster för alla Sociala tjänster för alla 4 En stark röst för anställda i sociala tjänster i Europa EPSU är den europeiska fackliga federationen för anställda inom sociala tjänster. Federationen

Läs mer

Talarmanus för presentation om Fairtrade region

Talarmanus för presentation om Fairtrade region Talarmanus för presentation om Fairtrade region Detta talarmanus är framtaget som stöd när du håller en presentation om Fairtrade region. Det innehåller också kort information om vad Fairtrade City är.

Läs mer

Välkommen som förtroendevald i Vision

Välkommen som förtroendevald i Vision Välkommen som förtroendevald i Vision 1 2 Välkommen som ny förtroendevald i Vision! Vad kul att du vill vara med och jobba för att medlemmarna ska få ut så mycket som möjligt av sitt arbetsliv. I det här

Läs mer

Vår vision. Sveaskogs uppförandekod tydliggör för alla medarbetare hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör.

Vår vision. Sveaskogs uppförandekod tydliggör för alla medarbetare hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör. Uppförandekod Vår vision Sveaskogs uppförandekod tydliggör för alla medarbetare hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör. Vi ska vara det ledande skogsföretaget

Läs mer

Våra etiska regler Uppförandekod

Våra etiska regler Uppförandekod Våra etiska regler Uppförandekod ABA Skol AB erbjuder det bästa inom bild- & lekmaterial, läromedel och skolmöbler till de viktigaste människorna i världen! Vi är ett företag som säljer bild-, förbruknings-

Läs mer

Vässa verktygen. med bättre och tätare lönekartläggningar. Oktober 2015

Vässa verktygen. med bättre och tätare lönekartläggningar. Oktober 2015 Vässa verktygen med bättre och tätare lönekartläggningar Oktober 2015 Lönekartläggningar i kommuner, landsting och regioner Löneskillnaderna mellan kvinnor och män minskar sakta i Sverige. För sakta är

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stockholms stads personalpolicy Produktion: Blomquist Tryck: Edita Bobergs Artikelnummer: 13742 Stadsledningskontoret 2016-11 Antogs av kommunfullmäktige, 5 september 2016 Ett Stockholm för alla Stadens

Läs mer

Diplomering av Stockholms stad som Fairtrade City Ansökan till Fairtrade Sverige

Diplomering av Stockholms stad som Fairtrade City Ansökan till Fairtrade Sverige Utlåtande 2016:48 RI+RVI (Dnr 130-454/2016) Diplomering av Stockholms stad som Fairtrade City Ansökan till Fairtrade Sverige Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Ansökan

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013

Verksamhetsberättelse 2013 Verksamhetsberättelse 2013 SEKTIONENS ORGANISATION Ordförande - Saime Civas (huvudskyddsombud Farsta, huvudförhandlare) Ledamot - Beatrice Kantén (studieorganisatör, informatör, webbredaktör, sekreterare,

Läs mer

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2016:13-020 Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-16 91 2 Inledning Det arbete som görs i verksamheterna

Läs mer

Från #sjuktstressigt till #schystarbetsliv

Från #sjuktstressigt till #schystarbetsliv Juni 2016 Från #sjuktstressigt till #schystarbetsliv Nu är det dags att bryta trenden i socialtjänsten Från #sjuktstressigt till #schystarbetsliv! Nu är det dags att bryta trenden i socialtjänsten Kommunernas

Läs mer

Infranords uppförandekod

Infranords uppförandekod Uppförandekod Infranords uppförandekod Infranords uppförandekod tydliggör hur vi ska uppträda som affärspartners, arbetsgivare och samhällsaktör. Uppförandekoden har beslutats av Infranords styrelse och

Läs mer

Datum 2012-06-12. Redovisning av uppdrag: Inventering av aktiviteter kring etiskt handlande

Datum 2012-06-12. Redovisning av uppdrag: Inventering av aktiviteter kring etiskt handlande KS 6 8 AUG 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Oltner Jenny Datum 2012-06-12 Diarienummer KSN-2011-0400 Kommunstyrelsen Redovisning av uppdrag: Inventering av aktiviteter kring etiskt handlande Förslag

Läs mer

arbetslivet. Vi är övertygade om att ju fler vi är, desto starkare är

arbetslivet. Vi är övertygade om att ju fler vi är, desto starkare är Vi är Unionen! Vem är du? Du vet bäst vad som är viktigt i ditt arbetsliv. Men det är tillsammans vi ser till att din tid på jobbet blir som du vill ha den. Vi är våra medlemmar och därför är våra viktigaste

Läs mer

InItIatIvet för. miljö ansvar

InItIatIvet för. miljö ansvar InItIatIvet för miljö ansvar Initiativet för miljöansvar Initiativet för Miljöansvar är ett av CSR Västsveriges handlingsprogram för ökat ansvarstagande, lokalt som globalt. Det är tänkt att kunna fungera

Läs mer

Problemen känner du redan till.

Problemen känner du redan till. Problemen känner du redan till. Robert Harding Images / Masterfile / SCANPIX Så hur vore det om någon pratade lösningar istället? Det räcker med att slå upp en dagstidning för att inse att världen bara

Läs mer

Lär dig mer om facket!

Lär dig mer om facket! LO UNG UTBILDNINGAR Lär dig mer om facket! Lär dig mer om facket och var med och påverka På kursen Om facket får du lära dig vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet. Du får lära dig

Läs mer

Infranord AB Box Solna Tel

Infranord AB Box Solna Tel Uppförandekod Infranord AB Box 1803 171 21 Solna Tel 010-121 10 00 www.infranord.se Infranords uppförandekod Infranords uppförandekod tydliggör hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare och samhällsaktör.

Läs mer

Code of Conduct för leverantörer

Code of Conduct för leverantörer Code of Conduct för leverantörer Endast tillsammans når vi våra mål Swedavias Code of Conduct för leverantörer är grundläggande för ett framgångsrikt och långsiktigt samarbete mellan oss på Swedavia och

Läs mer

Ängelholm är en Fairtrade City

Ängelholm är en Fairtrade City Ängelholm är en Fairtrade City Vad är Fairtrade? Fairtrade är en oberoende produktmärkning som skapar förutsättningar för odlare och anställda att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Fairtrade är

Läs mer

För en rättvis start i. arbetslivet

För en rättvis start i. arbetslivet För en rättvis start i arbetslivet Det här är VI SKA MED VI SKA MED arbetar för att förbättra förutsättningarna för unga döva och unga med hörselskada eller kombinerad syn- och hörselnedsättning på arbetsmarknaden.

Läs mer

För en rättvis start i. arbetslivet

För en rättvis start i. arbetslivet För en rättvis start i arbetslivet Det här är VI SKA MED VI SKA MED arbetar för att förbättra förutsättningarna för unga döva och unga med hörselskada eller kombinerad syn- och hörselnedsättning på arbetsmarknaden.

Läs mer

Policy för likabehandling

Policy för likabehandling Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Omfattning och ansvar... 3 0.1. Omfattning... 3 0.2. Ansvar... 3 0.2.1. Samverkan... 3 0.2.2. Centralt och lokalt ansvar... 3 0.2.3. Chefen/arbetsledaren...

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 26 Dnr KS/2017:301. Svar på motion om Fairtrade City

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 26 Dnr KS/2017:301. Svar på motion om Fairtrade City Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-02-07 1 (1) Sida 26 Dnr KS/2017:301 Svar på motion om Fairtrade City En motion har inkommit från Sverigedemokraterna om att Mjölby ska

Läs mer

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf 129 www.upplands-bro.se Vårt gemensamma uppdrag Vår personalpolicy beskriver våra grundläggande värderingar och samspelet mellan arbetsgivare och medarbetare.

Läs mer

Personalpolicy för Sollentuna kommun. www.sollentuna.se

Personalpolicy för Sollentuna kommun. www.sollentuna.se Personalpolicy för Sollentuna kommun www.sollentuna.se Vårt gemensamma uppdrag Sollentuna kommun växer och utvecklas. De som bor i vår kommun vill bygga bostäder, resa, idrotta, handla, låna böcker, cykla

Läs mer

UPPFÖRANDEKOD. Holtabs uppförandekod tydliggör för alla anställda hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör.

UPPFÖRANDEKOD. Holtabs uppförandekod tydliggör för alla anställda hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör. UPPFÖRANDEKOD Holtabs uppförandekod tydliggör för alla anställda hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör. VÅR VISION: FÖRETAG OCH TEKNIK I VÄRLDSKLASS För att

Läs mer

Internationellt Avtal rörande respekt för och främjande av Internationella normer för arbetslivet och fackliga rättigheter. Mellan

Internationellt Avtal rörande respekt för och främjande av Internationella normer för arbetslivet och fackliga rättigheter. Mellan 1 Internationellt Avtal rörande respekt för och främjande av Internationella normer för arbetslivet och fackliga rättigheter Mellan Elanders ( Bolaget ) och UNI Global Union ( UNI ) 2 1. Inledning: 1.1

Läs mer

Hållbarhetsregler för leverantörer

Hållbarhetsregler för leverantörer 1 (5) Hållbarhetsregler för leverantörer Genom att leverantören skriver under affärsavtalet intygas att leverantören, och eventuella underleverantörer, följer de krav som är formulerade i detta dokument

Läs mer

Ingenjör och högskoleanställd

Ingenjör och högskoleanställd Ingenjör och högskoleanställd Välkommen till Sveriges Ingenjörer Ingenjörernas visioner leder oss steg för steg mot ett bättre samhälle. Det är er innovationskraft som löser våra gemensamma problem, höjer

Läs mer

Välj ett bättre arbetsliv

Välj ett bättre arbetsliv Fackförbundet ST Välj ett bättre arbetsliv Gå med i facket som gör skillnad för dig Därför ska du vara med i facket I Sverige regleras inte alla regler och villkor på din arbetsplats i lag utan fastställs

Läs mer

Upplaga 6. Vision utbildningar. Vision-ombud. Vision-ombud- 1

Upplaga 6. Vision utbildningar. Vision-ombud. Vision-ombud- 1 Upplaga 6 Vision utbildningar Vision-ombud Vision-ombud- 1 Ett arbetsliv där alla får plats och behövs och som ger möjlighet till gemenskap och utveckling. (Visions framtidsidé) En framtidsidé kan dock

Läs mer

Upplaga 5. Vision utbildningar. Vision-ombud. Vision-ombud- 1

Upplaga 5. Vision utbildningar. Vision-ombud. Vision-ombud- 1 Upplaga 5 Vision utbildningar Vision-ombud Vision-ombud- 1 Ett arbetsliv där alla får plats och behövs och som ger möjlighet till gemenskap och utveckling. (Visions framtidsidé) En framtidsidé kan dock

Läs mer

Upplaga 5 Upplaga 1. Vision utbildningar. Medlemsutbildning. *Förslag på utbildningsmaterial*

Upplaga 5 Upplaga 1. Vision utbildningar. Medlemsutbildning. *Förslag på utbildningsmaterial* Upplaga 5 Upplaga 1 Vision utbildningar Medlemsutbildning *Förslag på utbildningsmaterial* Ett arbetsliv där alla får plats och behövs och som ger möjlighet till gemenskap och utveckling. (Visions framtidsidé)

Läs mer

GUIDE FÖR RÄTTVIS HANDEL LÄRARHANDLEDNING

GUIDE FÖR RÄTTVIS HANDEL LÄRARHANDLEDNING GUIDE FÖR RÄTTVIS HANDEL Så skapar vi hållbar konsumtion och produktion LÄRARHANDLEDNING Hej Lärare! Detta är ett utbildningsmaterial som syftar till att förklara hur man på olika nivåer jobbar för att

Läs mer

januari 2015 Vision om en god introduktion

januari 2015 Vision om en god introduktion januari 2015 Vision om en god introduktion Vision om en god introduktion januari 2015 Vision om en god introduktion Inledning Under hösten 2014 genomförde Vision en enkät till drygt 10 000 av våra medlemar

Läs mer

Strukturella löneskillnader

Strukturella löneskillnader januari 2016 Strukturella löneskillnader En ojämställd historia Januari 2016 Strukturella löneskillnader En ojämställd historia Hur mycket förlorar en ekonom, en drifttekniker inom IT eller en personal-/hr-chef

Läs mer

Delstrategi och utmaning medlemskapet stärker individen

Delstrategi och utmaning medlemskapet stärker individen Förmågan att väcka engagemang och samtidigt utveckla medlemskapet är avgörande för att kunna växa som förbund. Unionen har genom att se och möta medlemmarnas behov lyckats nå vårt mål om att bli 600 000

Läs mer

fagerhult group Code of Conduct

fagerhult group Code of Conduct fagerhult group Code of Conduct Fagerhult Group Code of Conduct Vår globala närvaro ställer krav på att våra medarbetare och affärspartners tar ansvar för sig själva och för varandra. Vi har därför skapat

Läs mer

Välj ett bättre arbetsliv

Välj ett bättre arbetsliv Fackförbundet ST Välj ett bättre arbetsliv Gå med i facket som gör skillnad för dig Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget Därför ska du vara med i facket I Sverige regleras inte alla regler och villkor på

Läs mer

BODENS KOMMUNS HR-STRATEGI. Till dig som redan är anställd eller är intresserad av att jobba i Bodens kommun

BODENS KOMMUNS HR-STRATEGI. Till dig som redan är anställd eller är intresserad av att jobba i Bodens kommun BODENS KOMMUNS HR-STRATEGI Till dig som redan är anställd eller är intresserad av att jobba i Bodens kommun Bodens kommuns HR-strategi Strategin beskriver personalpolitiken. Den visar vilken väg Bodens

Läs mer

Regional strategi för arbetsgivarpolitik

Regional strategi för arbetsgivarpolitik Regional strategi för arbetsgivarpolitik Vår vision Socialdemokratisk arbetsgivarpolitik ska stärka personalens arbetsvillkor och arbetsmiljö. Det är viktigt både för den enskilde men också för kvaliteten

Läs mer

Miljö- och byggnadskontoret jämställdhetsplan 2012 2014

Miljö- och byggnadskontoret jämställdhetsplan 2012 2014 Miljö- och byggnadskontoret jämställdhetsplan 2012 2014 Inledning och bakgrund Syftet med Sollentuna kommuns jämställdhetsplan är att främja kvinnor och mäns lika rätt ifråga om arbete, anställnings- och

Läs mer

Seminarieprogram Union to Union

Seminarieprogram Union to Union Seminarieprogram Union to Union Rosplantage i Lusaka, Zambia Organizing for Decent Work and Democracy Det här är Union to Union Om oss Union to Union är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening.

Läs mer

Foto: Berit Roald/Scanpix DETTA ÄR TCO

Foto: Berit Roald/Scanpix DETTA ÄR TCO Foto: Berit Roald/Scanpix DETTA ÄR TCO Foto:s1: Berit Roald/Scanpix; s 4, 5, 12 och 13: Leif Zetterling Produktion: TCO, avdelningen för kommunikation & opinion, 2010 Tryck: CM Gruppen, Stockholm, oktober

Läs mer

Märkvärdigt En guide i märkningsdjungeln

Märkvärdigt En guide i märkningsdjungeln Märkvärdigt En guide i märkningsdjungeln EU-ekologiskt Baseras på EU:s förordning för ekologiskt jordbruk. Ekologisk odling betyder att inte kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel används. Märkningen

Läs mer

Rapportserien Röster om facket och jobbet januari september 2007

Rapportserien Röster om facket och jobbet januari september 2007 Rapportserien Röster om facket och jobbet januari september 2007 Rapport 1 Synen på fackligt medlemskap och fackets uppgifter Rapport 2 Synen på lönesättning och löneskillnader Rapport Facklig aktivitet

Läs mer

Rutin för arbete mot kränkande särbehandling i arbetslivet (inklusive diskriminering och trakasserier)

Rutin för arbete mot kränkande särbehandling i arbetslivet (inklusive diskriminering och trakasserier) Rutin för arbete mot kränkande särbehandling i arbetslivet (inklusive diskriminering och trakasserier) Kränkande särbehandling är ett allvarligt arbetsmiljöproblem. Österåkers kommun tar avstånd från alla

Läs mer

Stadens utveckling och Grön IT

Stadens utveckling och Grön IT Vi lever, arbetar, reser, transporterar saker, handlar och kommunicerar. För utvecklingen av den hållbara staden fyller smarta IT-lösningar en viktig funktion. Stadens utveckling och Grön IT Malmö en Green

Läs mer

Sinfras interna uppförandekod:

Sinfras interna uppförandekod: Sid: 1 08-52509940 s interna uppförandekod: Fastställd 20140603 Verksamhetsidé är en inköpscentral som på uppdrag av medlemmarna sluter ramavtal i enlighet med Lag om Upphandling inom försörjningssektorn

Läs mer