GRANSKNINGSUTLÅTANDE

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "GRANSKNINGSUTLÅTANDE"

Transkript

1 Vatten- och avloppsplan för Oskarshamns kommun Tematiskt tillägg till översiktsplanen Upprättad av samhällsbyggnadskontoret och tekniska kontoret november 2013, reviderad april Uppdragsbeslut Samrådsbeslut Granskningsbeslut Antagandebeslut Inledning I granskningsutlåtandet sammanställs inkomna synpunkter från granskningstiden tillsammans med kommunens svar på hur synpunkterna beaktas i den fortsatta hanteringen av planärendet. Här redovisas även de ändringar av planhandlingarna som har gjorts inför antagandeskedet. Granskningsskedet VA-planen har först varit ute på samråd mellan den 14 januari till 14 mars 2014 och har därefter ställts ut för granskning. Granskningstiden pågick mellan den 23 december 2014 till och med den 3 mars 2015 då det fanns tillfälle att skriftligen lämna synpunkter gällande VA-planen. Under granskningstiden fanns handlingarna tillgängliga på kommunens hemsida och i entréerna i Stadshuset, Kulturhuset, på Oscarsgymnasiet samt biblioteken i Figeholm, Påskallavik och Kristdala. Sammanfattning av ändringar Nedan sammanfattas de betydande ändringar som har gjorts i planhandlingarna efter granskningen. - Har lagt till i åtgärdsplanen för dagvatten att en dagvattenstrategi ska tas fram. - Har lagt till i åtgärdsplanen för befintlig dricksvattenförsörjning att en lokal vattenförsörjningsplan ska tas fram. - Förtydligat fastighetsägarnas skyldighet att ansluta till kommunalt vatten och avlopp. - Förtydligat i planen att det finns krav på fastighetsägarna att ansluta till kommunalt avlopp när man ansluter till kommunalt vatten. - Förtydligande kring hantering av anmälningar om grävning och borrning av enskild dricksvattentänkt när det inte går att anordna ett miljömässigt acceptabel enskilt avlopp. 1 (7)

2 Inkomna synpunkter Under granskningstiden inkom 6 skriftliga yttranden. Yttrandena finns tillgängliga på samhällsbyggnadskontorets kansliavdelning. Länsstyrelsen i Kalmar län och samhällsbyggnadsnämnden fick förlängd remisstid godkänd till den 12 mars Yttrande från Ankomstdatum Kommentar 1. Tekniska nämnden ingen erinran 2. Trafikverket ingen erinran 3. Hultsfreds kommun ingen erinran 4. Långö vatten & avloppsförening synpunkter 5. Samhällsbyggnadsnämnden synpunkter 6. Länsstyrelsen Kalmar län synpunkter På följande sidor redovisas de inkomna synpunkterna följt av kommunens svar på hur synpunkterna beaktas i den fortsatta hanteringen av planärendet. 2 (7)

3 1. Tekniska nämnden Tekniska nämnden har inget att erinra mot föreslagen VA-plan för Oskarshamn kommun. Svar: Synpunkten medför inga ändringar. 2. Trafikverket Då trafikverkets samrådsyttrande tas i beaktning i det fortsatta arbetet med VAplanen anser de att deras synpunkter blivit tillgodosedda och har inget ytterligare att erinra. Svar: Synpunkten medför inga ändringar. 3. Hultsfreds kommun Ambitiös och bra plan. Vattnet rinner från Vimmerby och Hultsfred och deras åtgärder påverkar våra sjöar och vattendrag, men våra åtgärder påverkar inte Hultsfreds kommun. Enskilda avlopp i Hultsfreds kommun kommer ha inventerats och åtgärdats senast Svar: Synpunkten medför inga ändringar. 4. Långö vatten och avloppsförening På sidan 13 saknas beslut från 2012 där samhällsbyggnadsnämnden går in som projektägare i Långös VA-projekt. Under 2014 har VA-projektet även erbjudit tekniska kontoret att diskutera kravbilden eftersom de anser att det finns risk att kommunen i framtiden kan komma att behöva överta anläggningen. Den risken är starkt överdriven eftersom OKG ingått som medlem i VA-föreningen och dessutom äger såväl vattenreningsverket som avloppsreningsverket. Även SKB är beroende av att OKG:S anläggningar fungerar och föreningens bedömning är att OKG:s och SKB:s engagemang i projektet samt erfarenhet och kompetens som teknisk beställare, erbjuder minst lika hög kvalité och säker drift av anläggningarna än vad de skulle få i kommunal regi. Svar: VA-planen är ett dokument med långsiktig planering och beslutet som det hänvisas till är ett enskilt projekt. Projektet avslutades vid årsskiftet 2014/2015. Området är bedömt som sammanhållen bebyggelse där kommunen har ett kommunalt ansvar för vatten och avlopp. Enligt beslut i tekniska nämnden TN 105/2014, ska VA- utbyggnad i första hand genomföras av tekniska kontoret. 3 (7)

4 På s 14 saknas väsentlig information då SKB genomförde platsundersökningar med 820 utförliga rapporter om rådande förhållanden i området som resultat. Flera av dessa borde beaktas av kommunen, men finns inte med i det material som räknas upp på sidan 14 i VA-planen. Viktigt att teknisk beställare drar nytta av redan dokumenterade förhållanden för att uppnå bästa resultat. Svar: VA-planen är ett övergripande dokument och går inte in detaljerat på enskilda projekt. Lokal information kan beaktas vid projekteringen av området. Då kommunen tar över VA-projektet förloras möjligheten till EU-medel vilket resulterar i betydligt sämre bredbandsutbyggnad i området kring kärnkraftverket. Om kommunen är beställare av VA-delen finns inte möjligheten att söka nya bidrag för bredband dvs om Långö omfattas av TN 105/2014 som anges på s 9 och 13. Svar: Bredband kommer att samordnas med VA-arbetet. På sidan 23 omnämns Figeholms reningsverk och Circle Resort. Då planerna för ombyggnation av reningsverket i Figeholm kan få påverkan för områdena belägna mellan Figeholm och Klintemåla enligt diskussion i KS behöver dessa avsnitt förtydligas. Svar: Blir The Circle Resort verklighet kommer en sjöledning att läggas från The Circle Resort till reningsverket, vilket inte berör området norr om Figeholm. Slutsatsen att målet på 1 % omläggning per år överstiger 0,54 som är beräknat behov fram till 2020 och därför borde vara tillräckligt är dåligt underbyggt. Redovisa beräknat behov för efterföljande decennium samt historisk omläggningstakt. Om det finns ett uppdämt omläggningsbehov, så finns det risk att slutsatsen är felaktig och stora kostnader underskattas. Svar: Efterfrågade uppgifter redovisas i figur 9 och 10 på sidan 27, vilka är uppdaterade så att % av total ledningssträcka visas istället för sträckan i meter. Analysen är gjord utifrån ledningsnätets åldersstruktur och ledningsmaterialens statistiska livslängd. På sidan 32 beskrivs LAV och praxis vad som gäller tolkningen av samlad bebyggelse. Det saknas dock praxis för vad som är att betrakta som sammanhängande. Svar: Oskarshamns kommuns samhällsbyggnadsnämnd har sedan tidigare beslutat om samlad bebyggelse. Enligt beslut i samhällsbyggnadsnämnden (SBN , 97) är det områdena som tidigare bedömdes som samlad bebyggelse som idag bedöms som sammanhållen bebyggelse. 4 (7)

5 Långö och Kråkelund sammanskrivs till ett område som om det vore samlad bebyggelse. Området avser ha flera kilometer mellan de olika delar som måste ingå för att det ska ingå fastigheter och då bli fråga om större sammanhang. Svar: Långö och Kråkelund är var för sig bedömda som sammanhållen bebyggelse där kommen har ett ansvar enligt 6 LAV att anordna vatten och avlopp. Det anges finnas 35 fastigheter i det som kommunen definierar som Kråkelund/Långö. Vid tidigare informationsmöte informerades fastighetsägarna att man krävde att anläggningen skulle dimensioneras för samtliga 54 fastigheter. Vilka är de 35 fastigheterna som kommunen talar om? Men det är ett krav som strider mot gällande VA-policyn och som ger upphov till för fastighetsägarna stora konsekvenser och ett antal frågor. 1. Då endast fastighetsägare motsvarar 38 andelar, frivilligt önskade bilda samfällighet för att uppföra anläggningen med kapacitet för 54 fastigheter, blev kostnaden per andel för hög för att tillåtas enligt Lantmäteriet som under 2014 gjorde båtnadsprövning enligt anläggningslagen. 2. Vilka är de 35 av de 54 befintliga fastigheter som avses i tabellen på sidan 34? Är det inte fortfarande 54 fastighetsenheter som anläggningen ska ha kapacitet för? Vid ett uppförande av anläggningen i tekniska kontorets regi, ska anläggningens kostnad fördelas på 35 eller 54? Svar: De 35 fastigheter som finns i tabellen på sidan 34 är de fastigheter som bedöms ingå i sammanhållen bebyggelse. Enligt projekteringen utförd av Skandinavisk VA-teknik planeras anslutning av de fastigheter som ledningen passerar på väg mot Långö/Kråkelund. Det gör att kostnaderna ska delas på 51 fastigheter. Från början var antalet fler (54) eftersom även Grönaslätt och Krokholmen då ingick, men anslutningarna dit slopades i ett senare skede. Långö VA-förening vill uppbackad av en enhällig stämma, i första hand bygga och driva anläggningen själva. Om inte alternativ 1 accepteras vill föreningen bygga och driva anläggningen med stöd av Oskarshamns kommun. Om inte heller alternativ 2 accepteras vill föreningen delta i arbetet med att utforma anläggningen så att bästa möjliga teknik och kvalité uppnås, projektet genomförs inom rimlig tid samt onödiga kostnader undvikas. Svar: Området är bedömt som sammanhållen bebyggelse där kommunen har ett kommunalt ansvar för vatten och avlopp. Enligt beslut i tekniska nämnden TN 105/2014, ska VA- utbyggnad i första hand genomföras av tekniska kontoret. 5 (7)

6 På sida 37 diskuteras möjligheten till utökat antal fastigheter och möjligheten till ökad befolkning. På Långö finns flera markägare som önskar skapa nya fastigheter. VAutbyggnaden är fundamental för detta. Svar: Kommunen är positiv till utveckling av kust- och skärgårdsområden men eftersom nästan hela Långö är strandskyddat så är möjligheterna att skapa nya fastigheter liten. På sidan 46 beskrivs extremväder, men dokumentation som tagits fram i platsundersökningar finns inte omnämnd i VA-planen. Inte heller den uppdatering av extremväder som SKB tagit fram finns med i beaktat material. Svar: VA-planen är ett övergripande dokument och går inte in detaljerat på enskilda projekt. Lokal information kan beaktas vid projekteringen av området. 5. Samhällsbyggnadsnämnden 1. Samhällsbyggnadsnämnden ställer sig bakom förslaget till vatten- och avloppsplan för Oskarshamns kommun. 2. Samhällsbyggnadsnämnden önskar att följande tre frågor förtydligas i planen: Fastighetsägarnas skyldighet att ansluta till kommunalt vatten och avlopp inom VA-verksamhetsområde Krav på fastighetsägarna att ansluta till kommunalt avlopp när man ansluter till kommunalt vatten Samhällsbyggnadskontorets hantering av anmälningar om grävning och borrning av enskild dricksvattentäkt när det inte går att ordna ett miljömässigt acceptabelt enskilt avlopp. Svar: Ovanstående frågor har förtydligats i planen. 6. Länsstyrelsen (yttrandet i sin helhet, se bilaga) Kommunen bör utifrån den regionala vattenförsörjningsplanen arbeta fram en lokal vattenförsörjningsplan som är mer detaljerad och utformad efter de lokala förutsättningarna. Svar: Det har i VA-planen lags till i åtgärdsplanen att kommunen ska ta fram en lokal vattenförsörjningsplan. 6 (7)

7 Kommunen behöver på ett strukturerat och långsiktigt sätt börja arbeta med dagvattenhanteringen, både befintlig och planerad, framförallt från tätorter med hårdgjorda ytor mm. Oskarshamns kommun bör därför ta fram en dagvattenstrategi för hur dagvatten ska hanteras i kommunen. Kommunen bör så snart som möjligt planera för när och hur arbetet med att ta fram en dagvattenstrategi ska utföras. Framtagandet av strategin bör synkroniseras med kommunens risk- och sårbarhetsanalys. Svar: Det har i VA-planen lags till i åtgärdsplanen att kommunen ska ta fram en dagvattenstrategi för hur dagvatten ska hanteras i kommunen. De områden för dagvattenhantering som visas i VA-planen behöver förtydligas med varför just dessa är lämpliga för dagvattenhantering. Svar: I samband med att en fördjupad översiktsplan för Oskarshamns stad togs fram har kommunen identifierat lämpliga områden för dagvattenhantering. På det stora hela har områden med naturliga lågpunkter eller intill vattendrag valts ut där de utöver funktion som utjämningsmagasin kan ha en sedimenterande och renande effekt på vattendraget. Länsstyrelsen anser att tidsplanen för enskilda avlopp är lång, men kan kanske ses som realistisk, men kommunen bör arbeta för att korta ned tidsplanen. Svar: Kommunen anser att tidsplanen är realistisk utifrån de resurser som finns. Däremot kommer tidsplanen inte att förlängas utan i bästa fall kortas ned. Samhällsbyggnadskontoret och Tekniska kontoret Bodil Liedberg Jönsson Samhällsbyggnadschef Torsten Nilsson Teknisk chef Karin Carlsson Administratör/handläggare Charlotta Karlsson VA-chef 7 (7)

8 Bilaga

9

10

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upprättat av samhällsbyggnadskontoret april 2017

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upprättat av samhällsbyggnadskontoret april 2017 A5014 GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upprättat av samhällsbyggnadskontoret april 2017 Detaljplan för del av Döderhult 1:1 och Oskarshamn 3:2, Kvastmossen Centralorten, Oskarshamns kommun Dnr SBN 2015/41 Uppdragsbeslut

Läs mer

ÄNDRING AV OMRÅDESBESTÄMMELSER GENOM TILLÄGG FÖR DEL AV SÖRVIK 4:11 M.FL. FASTIGHETER, ELSEMAR, Centralorten, Oskarshamns kommun

ÄNDRING AV OMRÅDESBESTÄMMELSER GENOM TILLÄGG FÖR DEL AV SÖRVIK 4:11 M.FL. FASTIGHETER, ELSEMAR, Centralorten, Oskarshamns kommun ÄNDRING AV OMRÅDESBESTÄMMELSER GENOM TILLÄGG FÖR DEL AV SÖRVIK 4:11 M.FL. FASTIGHETER, ELSEMAR, Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av samhällsbyggnadskontoret april 2017 Dnr SBN 2016/163 Uppdragsbeslut

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upprättat av samhällsbyggnadskontoret april 2015

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upprättat av samhällsbyggnadskontoret april 2015 A 5011 GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upprättat av samhällsbyggnadskontoret april 2015 Detaljplan för Ängsknarren 2 och del av Oskarshamn 3:2 Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av samhällsbyggnadskontoret

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upprättat av samhällsbyggnadskontoret mars 2017

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upprättat av samhällsbyggnadskontoret mars 2017 DA 103 GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upprättat av samhällsbyggnadskontoret mars 2017 Ändring av detaljplan, genom tillägg, för Sörvik 2:42 m.fl Oskarshamns kommun Dnr SBN 2016/115 Uppdragsbeslut 2016-09-12 Samrådsbeslut

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upprättat av samhällsbyggnadskontoret i oktober 2017

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upprättat av samhällsbyggnadskontoret i oktober 2017 Upprättat av samhällsbyggnadskontoret i oktober 2017 Detaljplan för del av Oskarshamn 3:3, Kikebogatan Centralorten, Oskarshamns kommun Dnr SBN 2016/64 Uppdragsbeslut 2016-04-15 Samrådsbeslut 2017-02-08

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE Upprättad av samhällsbyggnadskontoret oktober 2016

SAMRÅDSREDOGÖRELSE Upprättad av samhällsbyggnadskontoret oktober 2016 Upprättad av samhällsbyggnadskontoret oktober 2016 Ändring av detaljplan, genom tillägg, för Sörvik 2:42 m.fl Oskarshamns kommun Dnr SBN 2016/115 Uppdragsbeslut 2016-09-12 Samrådsbeslut 2016-09-12 Granskningsbeslut

Läs mer

Välkommen till informationsmöte om förslag till vatten- och avloppsplan. Varsågod att hämta fika innan du sätter dig!

Välkommen till informationsmöte om förslag till vatten- och avloppsplan. Varsågod att hämta fika innan du sätter dig! Välkommen till informationsmöte om förslag till vatten- och avloppsplan Varsågod att hämta fika innan du sätter dig! Varför träffas vi idag? Förslag till vatten- och avloppsplan (VAplan) för Sandvikens

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR TEGSNÄSSKIDANS INDUSTRIOMRÅDE. Vindelns kommun Västerbottens län GRANSKNINGSUTLÅTANDE

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR TEGSNÄSSKIDANS INDUSTRIOMRÅDE. Vindelns kommun Västerbottens län GRANSKNINGSUTLÅTANDE DETALJPLAN FÖR TEGSNÄSSKIDANS INDUSTRIOMRÅDE Tegsnäset 8:4 mfl Vindelns kommun Västerbottens län GRANSKNINGSUTLÅTANDE Sweco Architects SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2017-11-14 Granskningsutlåtande Rubricerad detaljplan

Läs mer

Granskning 2 för detaljplan för ny anslutning Karhuniemi, E10

Granskning 2 för detaljplan för ny anslutning Karhuniemi, E10 GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2 Cecilia Nerman, 2017-04-26 Vårt Dnr: 00907-2014 Granskning 2 för detaljplan för ny anslutning Karhuniemi, E10 Planen hanteras med ett normalt planförfarande enligt PBL 2010:900.

Läs mer

1.1 Länsstyrelsen bedömer med hänsyn till ingripandegrunderna i 11 kap 10 PBL och nu kända förhållanden att planen kan accepteras om nedanstående

1.1 Länsstyrelsen bedömer med hänsyn till ingripandegrunderna i 11 kap 10 PBL och nu kända förhållanden att planen kan accepteras om nedanstående 1(5) Detaljplan för delar av Fagersand 1:2 m.fl. Gullspångs kommun GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2 Ett förslag till detaljplan upprättades i juni 2013. Planärendet handlades med s.k. normalt planförfarande och

Läs mer

Detaljplan för Tallskogen 1 m fl, Lidköpings kommun Granskningsutlåtande

Detaljplan för Tallskogen 1 m fl, Lidköpings kommun Granskningsutlåtande 2018-04-25 Dnr SBN 2018/66 Detaljplan för Tallskogen 1 m fl, Lidköpings kommun Granskningsutlåtande Hur samråd och granskningen bedrivits Samhällsbyggnadsnämnden beslutade att godkänna detaljplanen för

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN. för. del av Rensbo 1:30. Hedemora kommun, Dalarnas län

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN. för. del av Rensbo 1:30. Hedemora kommun, Dalarnas län ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN för del av Rensbo 1:30 Hedemora kommun, Dalarnas län GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upprättad 7 juli 2017 HANDLINGAR Detaljplanen består av: Plankarta Planbeskrivning Genomförandebeskrivning

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upprättat av samhällsbyggnadskontoret augusti 2017

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upprättat av samhällsbyggnadskontoret augusti 2017 Upprättat av samhällsbyggnadskontoret augusti 2017 Detaljplan för del av Oskarshamn 3:4 m.fl., Östra Storskogens industriområde, Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av samhällsbyggnadskontoret augusti

Läs mer

Granskningsutlåtande

Granskningsutlåtande Bygg- och miljöförvaltningen Josefine Andersson Dnr BMN-2017-134 1(6) Granskningsutlåtande Förslag till detaljplan för Frösåkersskolan, del av fastigheten Gammelbyn 1:70 Östhammars kommun, Uppsala län

Läs mer

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR HAPARANDA 3:33 m. fl. NASUA INDUSTRIOMRÅDE Haparanda kommun Norrbottens län

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR HAPARANDA 3:33 m. fl. NASUA INDUSTRIOMRÅDE Haparanda kommun Norrbottens län ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR HAPARANDA 3:33 m. fl. NASUA INDUSTRIOMRÅDE Haparanda kommun Norrbottens län INNEHÅLLSFÖRTECKNING Handlingar... 2 Planförfarande... 2 STRANDSKYDD... 2 LANDSKAPSBILDSSKYDD... 2

Läs mer

PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN HILLERSTORP 2:69 (RÄDDNINGSSTATIONEN) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR

PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN HILLERSTORP 2:69 (RÄDDNINGSSTATIONEN) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR Antagen av KF 2018-04-26 Laga kraft 2018-05-29 PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN HILLERSTORP 2:69 (RÄDDNINGSSTATIONEN) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning

Läs mer

Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge, svar på remiss

Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge, svar på remiss PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum 2018-10-31 1/2 SBN 124 Dnr SBN/2018:678-032 Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge,

Läs mer

VA-PLAN. Del 2. VA-policy GRANSKNINGSHANDLING

VA-PLAN. Del 2. VA-policy GRANSKNINGSHANDLING Del 2 VA-policy Arbetsgrupp för VA-plan Arbetsgruppen har bestått av tjänstemän från Grästorps kommun, Lidköpings kommun och Sweco Environment. VA-planen har tagits fram i samverkan mellan kommunen och

Läs mer

Tillägg till tematiskt tillägg till översiktsplanen avseende strandskydd, LIS

Tillägg till tematiskt tillägg till översiktsplanen avseende strandskydd, LIS 1 (7) Landsbygdsutveckling i strandnära läge Tillägg till tematiskt tillägg till översiktsplanen avseende strandskydd, LIS Robertsfors kommun, Västerbottens län GRANSKNINGSUTLÅTANDE Rubricerat förslag

Läs mer

STATLIGA ORGAN 1. Länsstyrelsen Lantmäteriet

STATLIGA ORGAN 1. Länsstyrelsen Lantmäteriet Antagandehandling Detaljplan för Svetsaren 1 och 2, Saab Barracuda AB Gamleby, Västerviks kommun, Kalmar län KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Enheten för samhällsbyggnad 2017-01-30 GRANSKNINGSUTLÅTANDE HANDLINGAR

Läs mer

Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6

Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6 Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6 Genomförande Byggnadsnämnden beslöt den 2016-07-07 215 att genomföra samråd för detaljplaneförslaget.

Läs mer

Granskningsutlåtande för

Granskningsutlåtande för 2019-02-14 2016/558 Granskningsutlåtande för del av Stockrosen 1 m.fl. i Ulricehamn Ulricehamns kommun, Västra Götalands län Miljö och samhällsbyggnad TELEFON 0321-59 50 00 E-POST miljosamhallsbyggnad@ulricehamn.se

Läs mer

Detaljplanen upprättad jan 2008 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun. Detaljplan för del av Figeholm 3:1 Högskulla gård

Detaljplanen upprättad jan 2008 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun. Detaljplan för del av Figeholm 3:1 Högskulla gård Uppdragsbeslut 2007-12-12 Samrådsbeslut 1 2008-03-11 Samrådsbeslut 2 2008-08-15 Figeholm, Oskarshamns kommun Upprättad av samhällsbyggnadskontoret jan 2008 SAMRÅDSREDOGÖRELSE samråd 2 Detaljplanen upprättad

Läs mer

Vatten- och avloppspolicy. Den andra delen av vatten- och avloppsplanen

Vatten- och avloppspolicy. Den andra delen av vatten- och avloppsplanen Vatten- och avloppspolicy Den andra delen av vatten- och avloppsplanen 2 (6) 1. Inledning Hultsfreds kommun arbetar med sin VA-planering i enlighet med den vägledning för kommunal VA-planering som tagits

Läs mer

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN HILLERSTORP 2:69 (RÄDDNINGSSTATIONEN) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN HILLERSTORP 2:69 (RÄDDNINGSSTATIONEN) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR PLANBESKRIVNING SAMRÅDSSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN HILLERSTORP 2:69 (RÄDDNINGSSTATIONEN) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Behovsbedömning Upprättad: 2017-09-12

Läs mer

Ändring av detaljplan för del av Sälven 1:35, Lanna Golf Resort, Lekebergs kommun, Örebro län.

Ändring av detaljplan för del av Sälven 1:35, Lanna Golf Resort, Lekebergs kommun, Örebro län. Ändring av detaljplan för del av Sälven 1:35, Lanna Golf Resort, Lekebergs kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Syftet med detaljplaneändringen är att ändra planbestämmelser för att möjliggöra

Läs mer

Upphävande av del av byggnadsplan för Ambjörby

Upphävande av del av byggnadsplan för Ambjörby SS Datum Diarienummer 2016-12-07 MBR-2015-658 GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upphävande av del av byggnadsplan för Ambjörby Torsby kommun Värmlands län Torbjörn Almroth stadsarkitekt Besöksadress Nya Torget 8, Torsby

Läs mer

VADSTENA 4:44 M. FL. I VADSTENA KOMMUN

VADSTENA 4:44 M. FL. I VADSTENA KOMMUN DETALJPLAN FÖR NY FÖRSKOLA PÅ DEL AV FASTIGHETEN VADSTENA 4:44 M. FL. I VADSTENA KOMMUN GRANSKNINGSUTLÅTANDE Dnr: PoB 2016-09 planens tidslinje Upprättad December 2016 Samrådshandling 2016-12-13 Reviderad

Läs mer

Vatten i fysisk planering

Vatten i fysisk planering Vatten i fysisk planering Så får vi med kommunerna Pär Persson, vattenstrateg, enheten för samhällsplanering Kommuner har goda möjligheter till en helhetssyn genom plan- och bygglagen Marken ska vara lämplig

Läs mer

Lissbrändan (Lerdal 14:50, 14:48 och del av 62:36)

Lissbrändan (Lerdal 14:50, 14:48 och del av 62:36) 1 (6) Samhällsutvecklingsförvaltningen Detaljplan för Lissbrändan (Lerdal 14:50, 14:48 och del av 62:36) Rättviks kommun Samrådsredogörelse Plannr: B335 Inledning Allmänt Samrådskrets Detaljplan för Lerdal

Läs mer

NASUA INDUSTRIOMRÅDE Haparanda kommun Norrbottens län

NASUA INDUSTRIOMRÅDE Haparanda kommun Norrbottens län DETALJPLAN FÖR HAPARANDA 3:33 M.FL. NASUA INDUSTRIOMRÅDE Haparanda kommun Norrbottens län INNEHÅLLSFÖRTECKNING Handlingar... 2 Planförfarande... 2 STRANDSKYDD... 2 LANDSKAPSBILDSSKYDD... 2 SAMRÅDET...

Läs mer

Detta dokument är ett utdrag ur det tematiska tillägget till översiktsplanen. Planen i sin helhet finns på: VATTEN OCH AVLOPP

Detta dokument är ett utdrag ur det tematiska tillägget till översiktsplanen. Planen i sin helhet finns på:  VATTEN OCH AVLOPP KS 2015/0385 Detta dokument är ett utdrag ur det tematiska tillägget till översiktsplanen. Planen i sin helhet finns på: www.kalmar.se/vaplan VATTEN OCH AVLOPP Tematiskt tillägg till översiktsplanen Antagen

Läs mer

Förslag till detaljplan för detaljplan för Övre Fjällberg, del av Torreby 3:154 i Munkedals kommun.

Förslag till detaljplan för detaljplan för Övre Fjällberg, del av Torreby 3:154 i Munkedals kommun. 2018-08-30 Dnr. 2016 0029 Förslag till detaljplan för detaljplan för Övre Fjällberg, del av Torreby 3:154 i Munkedals kommun. GRANSKNINGSUTLÅTANDE Hur granskningen har bedrivits Granskning om förslag till

Läs mer

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten Detaljplan för del av kvarteret Kofoten SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2018-061 Dnr. 2018-061 2(7) 3(7) Innehållsförteckning Sammanfattning av samrådsredogörelsen... 4 Yttranden med synpunkter... 4 Räddningstjänsten

Läs mer

Granskningsutlåtande Detaljplan för del av Hultsfred 3:1 och del av Hultsfred 3:10, Hultsfreds kommun, Kalmar län

Granskningsutlåtande Detaljplan för del av Hultsfred 3:1 och del av Hultsfred 3:10, Hultsfreds kommun, Kalmar län Granskningsutlåtande Detaljplan för del av Hultsfred 3:1 och del av Hultsfred 3:10, Hultsfreds kommun, Kalmar län Granskningsutlåtande Förfarande Planen hanteras med ett standardförfarande, då syftet inte

Läs mer

Dnr PL/2016:21 Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom Vallda 4:46 m.fl.

Dnr PL/2016:21 Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom Vallda 4:46 m.fl. Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1 (5) Datum 2018-11-07 Dnr PL/2016:21 Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom Vallda 4:46 m.fl. Genomförande Byggnadsnämnden beslöt den 2016-06-15 181 att

Läs mer

Detaljplan för Kv. Verkstaden 4 m.fl., Åseda samhälle, Uppvidinge kommun, Kronobergs

Detaljplan för Kv. Verkstaden 4 m.fl., Åseda samhälle, Uppvidinge kommun, Kronobergs Emma Nordstrand 0474 0474-470 68 emma.nordstrand@uppvidinge.se 2015-01-21 Dnr: 2014-0150 1(5) GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Kv. Verkstaden 4 m.fl., Åseda samhälle, Uppvidinge kommun, Kronobergs län.

Läs mer

Dagvatten i detaljplan

Dagvatten i detaljplan Dagvatten i detaljplan Karl Evald och Beatrice Buskas 2019-01-29 1 Tema dagvatten på PBL Kunskapsbanken Allmänt om regelverken och ansvarsförhållandena Fokus på detaljplan Villkoren för planläggningen

Läs mer

Detaljplan för Grönsiskan 35 i Köpings tätort, Köpings kommun

Detaljplan för Grönsiskan 35 i Köpings tätort, Köpings kommun GRANSKNINGSUTLÅTANDE 1 (5) Susanne Nilzon, Planarkitekt 0221-253 45 susanne.nilzon@koping.se GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Grönsiskan 35 i Köpings tätort, Köpings kommun Hur samråd och granskning

Läs mer

Ändring av del av byggnadsplan för Grytnäs 1:3 m.fl. i Kalix kommun, Norrbottens län

Ändring av del av byggnadsplan för Grytnäs 1:3 m.fl. i Kalix kommun, Norrbottens län Dnr 788/2017-PDP GRANSKNINGSHANDLING Ändring av del av byggnadsplan för Grytnäs 1:3 m.fl. i Kalix kommun, Norrbottens län 1 HANDLINGAR Planförslaget redovisas på följande handlingar: Ändring av planbestämmelser

Läs mer

Utbyggnad av allmänt VA i Kornhall och Gunnesby by

Utbyggnad av allmänt VA i Kornhall och Gunnesby by Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-13 Diarienummer 0433/13 Utveckling och projektavdelningen Christian Gustavsson Telefon 031-368 27 04 E-post: christian.gustavsson@kretsloppochvatten.goteborg.se Utbyggnad

Läs mer

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för del av fastigheten Gården 1 genom tillägg till detaljplan DA 61, detaljplan för Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av samhällsbyggnadskontoret april 2016

Läs mer

Ändring av Stadsplan för Gärsnäs stationssamhälle avseende Granskningsutlåtande 2

Ändring av Stadsplan för Gärsnäs stationssamhälle avseende Granskningsutlåtande 2 GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2 FÖR Ändring av Stadsplan för Gärsnäs stationssamhälle avseende, Skåne län DNR SBN 2018/567 Upprättad 2018-10-26 Hur granskning 2 har bedrivits Förslag till Ändring av Stadsplan för

Läs mer

Upprättad januari 2014 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun. samt på kommunens hemsida: http://www.oskarshamn.

Upprättad januari 2014 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun. samt på kommunens hemsida: http://www.oskarshamn. Uppdragsbeslut 2010-11-24 Samrådsbeslut 2013-05-14 Utställningsbeslut 2013-10-08 Detaljplan för Kristineberg 1:39 och del av Kristineberg 1:1, Gunnarsö Semesterby Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad

Läs mer

Granskningsutlåtande. Gruvstugan 1:9 ANTAGANDEHANDLING. Fastighet 0:0 1(8) SPN 2014/ tillhörande detaljplan för del av fastigheten

Granskningsutlåtande. Gruvstugan 1:9 ANTAGANDEHANDLING. Fastighet 0:0 1(8) SPN 2014/ tillhörande detaljplan för del av fastigheten Granskningsutlåtande 1(8) 214 214 tillhörande detaljplan för del av fastigheten Gruvstugan 1:9 med närområde inom Kolmården i Norrköpings kommun den 18 november 2015 tillhörande detaljplan för del av fastigheten

Läs mer

TRELLEBORGS KOMMUN Tekniska nämnden 2013-05-29

TRELLEBORGS KOMMUN Tekniska nämnden 2013-05-29 TRELLEBORGS KOMMUN Tekniska nämnden 2013-05-29 1(6) Kommunfullmäktige Begäran om anslag för investering i utbyggnad av vatten- och avloppsledningar till Norra Gylle, Fröjdenborg, Långskiftet och Väster

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan: Saturnus. Älvdalens kommun, Dalarnas län Upprättad i september 2017

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan: Saturnus. Älvdalens kommun, Dalarnas län Upprättad i september 2017 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan: Saturnus Älvdalens kommun, Dalarnas län Upprättad i september 2017 HUR UTSTÄLLNINGEN BEDRIVITS INKOMNA YTTRANDEN Detaljplanen har varit på samråd i form av utställning under

Läs mer

Den formella granskningen har föregåtts av samråd enligt 5 kap 11 PBL under tiden till och med

Den formella granskningen har föregåtts av samråd enligt 5 kap 11 PBL under tiden till och med Granskningsutlåtande 2017-03-23 P 2015 000001 Byggnadsnämnd GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Plåtslagaren 38 m.fl., Falköpings tätort, Falköpings kommun HUR GRANSKNINGEN HAR BEDRIVITS Rubricerat planförslag

Läs mer

Bjurbäcken 1:27 m fl i Karlsborg, Karlsborgs kommun. Granskningshandling. Detaljplan för. Samrådsredogörelse

Bjurbäcken 1:27 m fl i Karlsborg, Karlsborgs kommun. Granskningshandling. Detaljplan för. Samrådsredogörelse Granskningshandling Detaljplan för Bjurbäcken 1:27 m fl i Karlsborg, Karlsborgs kommun Samrådsredogörelse Plan- och byggenheten i Karlsborg dec 2013 Karlsborgs kommun, Byggnadsnämnden, Storgatan 16, 546

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Samrådshandling

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Samrådshandling GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Samrådshandling 2012-01-17 Detaljplan för SKÄGGRISKAN 2 M FL Kungälvs kommun, Västra Götalands län SAMHÄLLSBYGGNAD Planering och exploatering ADRESS Nämndhuset 442 81 Kungälv TELEFON

Läs mer

Utlåtande efter granskning

Utlåtande efter granskning Samhällsbyggnadskontoret ANTAGANDEHANDLING 1(6) 2016-11-16 SBN/2015:4159 Anders Jonsson Planhandläggare Utlåtande efter granskning Tillhörande ändring av detaljplan för: Del av Strängnäs 3:1, Fårhusområdet

Läs mer

Tillsynsplan enskilda avlopp

Tillsynsplan enskilda avlopp Tillsynsplan enskilda avlopp 2014-2016 Tillsynsplanen avser tillsyn som myndighetsverksamheten bedriver till följd av resultaten från inventering av enskilda ar. Utvecklingsbehov och behov av åtgärder

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning vid ändring av detaljplan PL 161 för Dåvö Berghagen, Köpings kommun

Tillägg till planbeskrivning vid ändring av detaljplan PL 161 för Dåvö Berghagen, Köpings kommun Tillägg till planbeskrivning vid ändring av detaljplan PL 161 för Dåvö Berghagen, Köpings kommun Upprättad den 5 februari 2019 1 (6) 1 INLEDNING OCH BAKGRUND 1.1 PLANÄNDRINGENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Syftet

Läs mer

VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun

VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun FAVRAB respektive Varberg Vatten AB är huvudmän för den allmänna vaanläggningen i respektive kommun i egenskap av anläggningens ägare. Kommunfullmäktige fattar

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Plankontoret

Samhällsbyggnadsförvaltningen Plankontoret Samhällsbyggnadsförvaltningen Plankontoret dnr: 2015/260 2016-08-23 1(6) GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för Hyllinge 5:109 i Hyllinge samhälle och Åstorps kommun, Skåne län. SAMRÅDSREDOGÖRELSE Hur samrådet

Läs mer

Planläggning och VA-utredning inom fritidshusområden

Planläggning och VA-utredning inom fritidshusområden Kommunledningsförvaltningen Kalle Alexandersson,0550-88002 kalle.alexandersson@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Datum 2015-10-07 Ks/2012:210 011 Planfrågor Sida 1(4) Planläggning och VA-utredning inom

Läs mer

Björkskatan1:764 och del av 1:3

Björkskatan1:764 och del av 1:3 Dnr: SBF 2015/125 Stadsbyggnadsförvaltningen GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för del av Björkskatan, Björkskatan1:764 och del av 1:3 Luleå kommun Norrbottens län Bakgrund Stadsbyggnadsnämnden beslutade

Läs mer

Planområdets ungefärliga lokalisering

Planområdets ungefärliga lokalisering 1(6) 2018-02-20 Granskningshandling Samrådsredogörelse för förslag till ny detaljplan för Skruv 15:13 m.fl Planområdets ungefärliga lokalisering Innehållsförteckning 2(6) Samrådets genomförande... 3 Detaljplanens

Läs mer

Avtal ska upprättas utanför verksamhetsområde för VA

Avtal ska upprättas utanför verksamhetsområde för VA 1(5) [Ange datum] 1 Inledning Här är råd och anvisningar som riktar sig till dig som ägare av fastighet som ligger utanför kommunens verksamhetsområde (VO) för vatten och avlopp och som är intresserad

Läs mer

G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G

G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Samrådshandling Detaljplan för NYA BOSTÄDER I TYFTER Inom Tyfter 1:19 m.fl. Kungälvs kommun, Västra Götalands län SAMHÄLLSBYGGNAD Planering och exploatering

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning vid ändring av detaljplan PL 165 för Hovgården Tavsta Hage, Köpings kommun

Tillägg till planbeskrivning vid ändring av detaljplan PL 165 för Hovgården Tavsta Hage, Köpings kommun Tillägg till planbeskrivning vid ändring av detaljplan PL 165 för Hovgården Tavsta Hage, Köpings kommun Upprättad den 5 februari 2019 1 (6) 1 INLEDNING OCH BAKGRUND 1.1 PLANÄNDRINGENS SYFTE OCH HUVUDDRAG

Läs mer

Planläggning och VA-utredning inom fritidshusområden

Planläggning och VA-utredning inom fritidshusområden Kommunledningsförvaltningen Kalle Alexandersson,0550-88002 kalle.alexandersson@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Datum 2015-10-07 Ks/2012:210 011 Planfrågor Sida 1(4) Planläggning och VA-utredning inom

Läs mer

Underrättelse om ändring genom tillägg, till byggnadsplan för Tuolluvaara gruvsamhälle, för del av Snorre 1

Underrättelse om ändring genom tillägg, till byggnadsplan för Tuolluvaara gruvsamhälle, för del av Snorre 1 SÄRSKILT UTLÅTANDE Sara Aspvik Thelin, 2014-06-24 Vårt Dnr: P2012-000018 Underrättelse om ändring genom tillägg, till byggnadsplan för Tuolluvaara gruvsamhälle, för del av Snorre 1 Planen hanteras med

Läs mer

Från berörda sakägare har inga skrivelser inkommit under granskningsskedet. Däremot kvarstår synpunkter från samrådsskedet.

Från berörda sakägare har inga skrivelser inkommit under granskningsskedet. Däremot kvarstår synpunkter från samrådsskedet. 2017-10-30 Sid 1 (5) dnr 2016/262 Detaljplan för DETALJPLAN FÖR AFRIKA 5 OCH 6 Sölvesborgs tätort, Sölvesborg GRANSKNINGSUTLÅTANDE Ärendet handläggs med standardförfarande planförfarande enligt plan- och

Läs mer

DETALJPLAN FÖR KV BJÖRNEN FILIPSTADS KOMMUN GRANSKNINGSUTLÅTANDE

DETALJPLAN FÖR KV BJÖRNEN FILIPSTADS KOMMUN GRANSKNINGSUTLÅTANDE DETALJPLAN FÖR KV BJÖRNEN FILIPSTADS KOMMUN GRANSKNINGSUTLÅTANDE Miljö- och stadsarkitektkontoret November 2018 Inledning Granskningsutlåtandet innehåller en redovisning av de synpunkter som inkommit under

Läs mer

Granskningsutlåtande

Granskningsutlåtande 2017-06-05 2017-09-20 Rev. kommentar sid. 5 Dnr SBN 2013/0510 Detaljplan för Härebacka 7:4, Askeslätt etapp 2 Lidköpings kommun Granskningsutlåtande Hur granskningen bedrivits Granskning av planhandlingarna

Läs mer

Samrådsredogörelse. tillhörande ändring av detaljplan för del av gemensamhetsanläggningen Norsholm ga:4 (allmän platsmark)

Samrådsredogörelse. tillhörande ändring av detaljplan för del av gemensamhetsanläggningen Norsholm ga:4 (allmän platsmark) Samrådsredogörelse 1(5) 214 214 tillhörande ändring av detaljplan för del av gemensamhetsanläggningen Norsholm ga:4 (allmän platsmark) inom gällande detaljplaner: 0581-88/6, 05-KIM-293, 05-KIM-502, 0581-P94/7,

Läs mer

Del av Brunnsäng 1:1 (Bovieran)

Del av Brunnsäng 1:1 (Bovieran) Samhällsbyggnadskontoret Granskningsutlåtande Dnr 2015-00397-214 Detaljplan för Del av Brunnsäng 1:1 (Bovieran) inom Brunnsäng i Södertälje Upprättad 2017-05-15 Beslut Stadsbyggnadsnämnden beslöt 2015-03-24

Läs mer

Utställningsutlåtande

Utställningsutlåtande Dnr 2011SBN572 1 (6) Bygg- och miljöförvaltningen Matilda Svahn ANTAGANDEHANDLING Utställningsutlåtande Ändring genom tillägg till detaljplan för Forsmarkverket och SFR. Gällande fastigheterna Forsmark

Läs mer

Samrådsredogörelse. tillhörande ändring av detaljplan för del av gemensamhetsanläggningen Norsholm ga:4 (allmän platsmark)

Samrådsredogörelse. tillhörande ändring av detaljplan för del av gemensamhetsanläggningen Norsholm ga:4 (allmän platsmark) Samrådsredogörelse 1(5) 214 214 tillhörande ändring av detaljplan för del av gemensamhetsanläggningen Norsholm ga:4 (allmän platsmark) inom gällande detaljplaner: 0581-88/6, 05-KIM-293, 05-KIM-502, 0581-P94/7,

Läs mer

Information VA-utbyggnad Bjursnäs-Igelösa (Måsabacken)

Information VA-utbyggnad Bjursnäs-Igelösa (Måsabacken) Datum 2017-04-26 Till fastighetsägare i Bjursnäs och Igelösa (Måsabacken) Information VA-utbyggnad Bjursnäs-Igelösa (Måsabacken) Kalmar Vatten kommer att bygga ut det allmänna ( kommunala ) vatten- och

Läs mer

Byggnadsnämndens arbetsutskott GRANSKNINGSUTLÅTANDE. Detaljplan för bostäder inom del av Åsa 3:205 och 3:303

Byggnadsnämndens arbetsutskott GRANSKNINGSUTLÅTANDE. Detaljplan för bostäder inom del av Åsa 3:205 och 3:303 Byggnadsnämndens arbetsutskott GRANSKNINGSUTLÅTANDE 1 (5) Datum 2017-11-16 Dnr PL/2016:31 (189057) D636 P6/16.01 Detaljplan för bostäder inom del av Åsa 3:205 och 3:303 Genomförande Byggnadsnämnden beslöt,

Läs mer

1. VA-översikt 2. VA-policy 3. VA-plan

1. VA-översikt 2. VA-policy 3. VA-plan Samrådsversion 2015-12-18 1. VA-översikt 2. VA-policy 3. VA-plan Kommunfullmäktige 2015-xx-xx Fastställd av Kommunfullmäktige 2016-xx-xx xxx Diarienummer KS 2013/181 och 2015/475M. BAKRUND Vatten- och

Läs mer

Granskningsutlåtande

Granskningsutlåtande Granskningsutlåtande 1(6) tillhörande tillägg del 2 till stadsplan för del av stadsdelen Lindö, Skår i Norrköping den 22 november 2016 ANTAGANDEHANDLING Antagen i SPN: Laga kraft: Genomförandetidens sista

Läs mer

Förslag till samrådsyttrande gällande detaljplan för del av Heden 1:11 m fl i Frövi tätort, Lindesbergs kommun

Förslag till samrådsyttrande gällande detaljplan för del av Heden 1:11 m fl i Frövi tätort, Lindesbergs kommun TJÄNSTESKRIVELSE 2018-05-30 Dnr:SBB2017-272 1 (5) Förslag till samrådsyttrande gällande detaljplan för del av Heden 1:11 m fl i Frövi tätort, Lindesbergs kommun Förslag till beslut Direktionen föreslås

Läs mer

MKN vatten i PBL. Pär Persson. Vattenstrateg. Enheten för samhällsplanering

MKN vatten i PBL. Pär Persson. Vattenstrateg. Enheten för samhällsplanering MKN vatten i PBL Pär Persson Vattenstrateg Enheten för samhällsplanering Helhetssyn på mark och vatten möjlig genom PBL Marken ska vara lämplig för bebyggelse! vägledande Juridiskt bindande Det svenska

Läs mer

Detaljplan för del av Skutviken, del av Skutviken 16:5, Pumpstation GRANSKNINGSUTLÅTANDE

Detaljplan för del av Skutviken, del av Skutviken 16:5, Pumpstation GRANSKNINGSUTLÅTANDE Dnr: SBF 2015/27 Stadsbyggnadsförvaltningen Detaljplan för del av Skutviken, del av Skutviken 16:5, Pumpstation Luleå kommun Norrbottens län GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2015-12-18 Bakgrund (ev.) Stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Vad Är En. Detaljplan? Samhällsbygnadskontoret Laholm

Vad Är En. Detaljplan? Samhällsbygnadskontoret Laholm Vad Är En Detaljplan? Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 miljo.byggnadsnamnden@laholm.se www.laholm.se VAD Ä R E N D E TAL J P L AN? En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument som

Läs mer

Granskningsutlåtande för detaljplan för Solskensvägen (del av Tullinge 19:282) i Tullinge, Botkyrka kommun

Granskningsutlåtande för detaljplan för Solskensvägen (del av Tullinge 19:282) i Tullinge, Botkyrka kommun 1 [5] 3013:513 Referens Zillah Bood Granskningsutlåtande för detaljplan för Solskensvägen (del av Tullinge 19:282) i Tullinge, Botkyrka kommun Ärendet Samhällsbyggnadsnämnden beslutade 12 april 2016 om

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Datum Diarienummer Sida 2006-05-03 (F701/99) 1/5 Charlotte Olsson, fastighetskontoret Tfn 031-61 15 18 UTSTÄLLNINGSSHANDLING Detaljplan för BOSTÄDER VID ELINSBERGSSTIGEN inom stadsdelen Torslanda i Göteborg

Läs mer

Detaljplan för del av Eket 1:214, Eket, Örkelljunga kommun, Skåne län

Detaljplan för del av Eket 1:214, Eket, Örkelljunga kommun, Skåne län Samrådsredogörelse avseende Detaljplan för del av Eket 1:214, Eket, Örkelljunga kommun, Skåne län Hur samrådet har bedrivits Sakägare enligt fastighetsförteckningen samt berörda förvaltningar och myndigheter

Läs mer

1. Lisbeth Adelmyr (MP) utses till ledamot i miljö- och byggnadsnämnden efter Anette Bächi (MP).

1. Lisbeth Adelmyr (MP) utses till ledamot i miljö- och byggnadsnämnden efter Anette Bächi (MP). PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum 2016-05-25 1 (1) KOMMUNFULLMÄKTIGE Dnr KSF 2016/252 71 Fyllnadsval Beslut Kommunfullmäktige beslutar: 1. Lisbeth Adelmyr (MP) utses till ledamot i miljö- och byggnadsnämnden

Läs mer

VA-policy för landsbygden

VA-policy för landsbygden VA-policy för landsbygden Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige 2017-06-13 Status: Antagen Giltighetstid: Gäller tillsvidare Linköpings kommun linkoping.se Diarienummer: KS 2017-252 Dokumentansvarig:

Läs mer

VA-planering i Ljungby kommun. Antagen av kommunstyrelsen den 21 juni 2011 159

VA-planering i Ljungby kommun. Antagen av kommunstyrelsen den 21 juni 2011 159 VA-planering i Ljungby kommun Antagen av kommunstyrelsen den 21 juni 2011 159 LJUNGBY KOMMUN Tekniska kontoret 31 maj 2011 Detta projekt har medfinansierats genom statsstöd till lokala vattenvårdsprojekt

Läs mer

Vatten och avlopp på landsbygden

Vatten och avlopp på landsbygden Vatten och avlopp på landsbygden Innehåll Kontakta oss 2 Vatten- och avloppspolicy 3 Inledning 4 Om allmänt vatten och avlopp 4 Utbyggnad av allmänt VA på landsbygden 5 Områden som inte omfattas av utbyggnadsplanen

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2 FÖR Detaljplan för del av Stiby 1:110 m fl (Gärsnäs station), Simrishamns kommun, Skåne län

GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2 FÖR Detaljplan för del av Stiby 1:110 m fl (Gärsnäs station), Simrishamns kommun, Skåne län GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2 FÖR för del av Stiby 1:110 m fl (Gärsnäs station),, Skåne län DNR SBN 2016/532 Upprättad 2018-10-26 Hur granskningen har bedrivits Förslag till detaljplan för del av Stiby 1:110

Läs mer

Information VA-utbyggnad Vadstena

Information VA-utbyggnad Vadstena Datum 2019-05-06 Till fastighetsägare i Vadstena Information VA-utbyggnad Vadstena Kalmar Vatten kommer att bygga ut det allmänna ( kommunala ) vatten- och spillvattennätet till Vadstena, för att förbättra

Läs mer

Ändring av detaljplan för Skeppsgossen 3 och 7

Ändring av detaljplan för Skeppsgossen 3 och 7 Stadsbyggnadsnämnden 2016-08-04 Planavdelning SBN/2015:328 Inga Krekola 016-710 11 19 1 (1) Stadsbyggnadsnämnden Ändring av detaljplan för Skeppsgossen 3 och 7 Förslag till beslut Förslag till ändring

Läs mer

Fritidshusområde i förändring

Fritidshusområde i förändring Del 1 Planering Fritidshusområde i förändring Från fritidshus till åretruntbostad I Värmdö kommun finns möjligheter till ett attraktivt boende med närhet till storstad, natur och hav. Kommunen har många

Läs mer

VA-policy. Beslutad av Kommunfullmäktige , 114

VA-policy. Beslutad av Kommunfullmäktige , 114 VA-policy Beslutad av Kommunfullmäktige 2015-06-22, 114 1 Inledning VA-policy ingår som en del i Hörby kommuns VA-plan och har upprättats utifrån kunskaperna från VA- översikten. Vikten av att jobba aktivt

Läs mer

OMFATTANDE FASTIGHETERNA MOLNBY 1:5 OCH MOLNBY 1:6 I VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN.

OMFATTANDE FASTIGHETERNA MOLNBY 1:5 OCH MOLNBY 1:6 I VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN. KS 2016.503 UPPRÄTTAD 2017-04-10 ÄNDRING DETALJPLAN Molnbydepån OMFATTANDE FASTIGHETERNA MOLNBY 1:5 OCH MOLNBY 1:6 I VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN. GRANSKNINGSUTLÅTANDE UPPRÄTTAD ENLIGT PBL 2010:900

Läs mer

Avloppsinventering i Haninge kommun

Avloppsinventering i Haninge kommun Avloppsinventering i Haninge kommun - Resultat inventeringen 2013 - Slutrapportering inventeringen 2010-2013 2014-11-24 Stefan Engblom 1 Inledning 1:1. Bakgrund Alla kommuner har ett ansvar att genomföra

Läs mer

Klimatanpassningsutredningens betänkande SOU 2017:42 Vem har ansvaret?

Klimatanpassningsutredningens betänkande SOU 2017:42 Vem har ansvaret? YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-09-08 Sektionen för planering, säkerhet och miljö Emilie Gullberg Miljö- och energidepartementet 10333 STOCKHOLM Klimatanpassningsutredningens betänkande SOU 2017:42 Vem har

Läs mer

Översyn av delaktighet för reglerade sträckor inom Höje å huvudfåra

Översyn av delaktighet för reglerade sträckor inom Höje å huvudfåra Översyn av delaktighet för reglerade sträckor inom Höje å huvudfåra 2017-03-03 Tom sida Översyn av delaktighet för reglerade sträckor inom Höje å huvudfåra Rapporten är upprättad av: Siri Wahlström Granskning:

Läs mer

Detaljplan för Omnibussen 2 m. fl. Ökad andel mark som får bebyggas Östersunds kommun

Detaljplan för Omnibussen 2 m. fl. Ökad andel mark som får bebyggas Östersunds kommun Detaljplan för Omnibussen 2 m. fl. Ökad andel mark som får bebyggas Östersunds kommun Dnr MSN 01896-2018 Dnr ByggR: P 2016-48-00 GRANSKNINGSUTLÅTANDE Granskning pågick mellan 1 juli och 9 augusti 2019

Läs mer

Enådal 4 m.fl. (Hedmans kiosk) Plan- och genomförandebeskrivning

Enådal 4 m.fl. (Hedmans kiosk) Plan- och genomförandebeskrivning 1 (9) Samrådsbeslut, SBU, 2015-06-25 Antagande, KS, 2015-12-0 Laga kraft, 2016-01-0 Detaljplan för Enådal 4 m.fl. (Hedmans kiosk) Rättvik Rättviks kommun Plan- och genomförandebeskrivning Plannr. B 325

Läs mer

Var ska det nya reningsverket byggas?

Var ska det nya reningsverket byggas? Var ska det nya reningsverket byggas? PRESENTATION AV LOKALISERINGSUTREDNING APRIL 2016 Resultat av lokaliseringsutredning för nytt reningsverk i Lidköping Här följer en sammanfattning av lokaliseringsutredningen.

Läs mer

Ändring av del av stadsplan för del av Askersunds stad, Kv. Skolan m.fl. Sjötomten 1 och 2. Askersunds kommun, Örebro län.

Ändring av del av stadsplan för del av Askersunds stad, Kv. Skolan m.fl. Sjötomten 1 och 2. Askersunds kommun, Örebro län. Ändring av del av stadsplan för del av Askersunds stad, Kv. Skolan m.fl. Sjötomten 1 och 2. Askersunds kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Syftet med planändringen är att justera byggrätten

Läs mer

UTLÅTANDE. DETALJPLAN FÖR DEL AV SILFWERBRANDSHÖJDEN Gällivare kommun, Norrbottens län. Samhällsbyggnadsförvaltningen Gällivare kommun Norrbottens län

UTLÅTANDE. DETALJPLAN FÖR DEL AV SILFWERBRANDSHÖJDEN Gällivare kommun, Norrbottens län. Samhällsbyggnadsförvaltningen Gällivare kommun Norrbottens län ANTAGANDEHANDLING Diarienr: KS/ 2017:2436 UTLÅTANDE DETALJPLAN FÖR DEL AV SILFWERBRANDSHÖJDEN Gällivare kommun, Norrbottens län Samhällsbyggnadsförvaltningen Gällivare kommun Norrbottens län GRANSKNINGSUTLÅTANDE

Läs mer

Detaljplan för del av Kungsbro 1:1, Nykvarns kommun

Detaljplan för del av Kungsbro 1:1, Nykvarns kommun Samrådsredogörelse, Dnr KS/2013:317 Hur samrådet har bedrivits Plansamrådet har pågått under tiden 2015-02-17 2015-03-18. Samrådshandlingarna ställdes ut i kommunens bibliotek och skickades per post till

Läs mer