Riktlinjer för handläggning av neuropsykiatriska tillstånd och närbesläktade funktionsnedsättningar såsom

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Riktlinjer för handläggning av neuropsykiatriska tillstånd och närbesläktade funktionsnedsättningar såsom"

Transkript

1 Riktlinjer för handläggning av neuropsykiatriska tillstånd och närbesläktade funktionsnedsättningar såsom AD/HD autimsspektrumtillstånd dyslexi psykisk utvecklingsstörning tal- och språkstörning tics/tourettes syndrom tvångssyndrom hos barn och ungdomar upp till 18 år i Örebro län Riktlinjerna är framtagna i samarbete med länets kommuner Riktlinjerna finns på Barncentrums hemsida:

2 Bakgrund Barncentrum är ett nätverk för verksamheter i Örebro läns landsting som arbetar med hälsooch sjukvård samt skolhälsovård för barn och ungdomar. Nätverket bildades 1999 på uppdrag av landstingets hälso- och sjukvårdspolitiker. Barncentrums syfte är bland annat att samverka i övergripande barnfrågor. Inom Barncentrum finns och har funnits arbetsgrupper utifrån arbetsområde. En arbetsgrupp tog tillsammans med kommunal representation fram riktlinjer för ansvarsfördelning vid neuropsykiatri och de reviderades senast Man hade en önskan om att samordna förebyggande och behandlande insatser som görs inom kommunal verksamhet och inom landstingets primär- och specialistsjukvård för barn, så att man på bästa och mest effektiva sätt kan utnyttja befintliga resurser. Barncentrum insåg 2007, att dessa riktlinjer behövde revideras på nytt, vilket även påpekats från kommunalt håll. En ny arbetsgupp inom ramen för Barncentrum bildades. Arbetsgruppen representerades av företrädare från såväl landsting som från några kommuner. Representationen i arbetsgruppen valdes ut för att kunna täcka upp alla länsdelar samt verksamheter. Riktlinjerna är ett gemensamt dokument för landstinget och kommunerna. Riktlinjerna gäller för barn och ungdomar upp till 18 år. Det är önskvärt att riktlinjerna även gäller för alla gymnasieskolor i länet. Riktlinjerna är länsövergripande för dyslexi, tal- och språkstörning, AD/HD autismspektrumtillstånd, tics/tourette, tvångssyndrom och psykisk utvecklingsstörning när det gäller: Ansvarsfördelning Behandling Uppföljningsansvar Ett förslag till riktlinjer har här tagits fram. Dokumentet är att betrakta som ett levande dokument med återkommande möjligheter till förändring. Det är alltid barnets bästa som ska komma i främsta rummet. Detta kräver att samliga verksamheter samverkar. En variant på samverkan är konsultation. En annan bra form av samverkan är nätverksmöten. I vissa fall kan man även samverka i bedömning och utredning kring barnet. Trots dessa riktlinjer kommer oklarheter och olika tolkningar att uppstå, varför det grundläggande kvarstår att i direkta kontakter mellan verksamheter klargöra riktlinjernas tillämpning i det enskilda fallet. Detta skall ske utifrån det enskilda barnets bästa. Kommunernas elevhälsoteam har varierande resurser och har inte samma namn i alla kommuner. I dessa riktlinjer har vi valt att kalla teamen för Barn- och elevhälsoteam. Det finns också riktlinjer/program hos respektive förvaltning/kommun. 2 (12)

3 I denna arbetsgrupp som tagit fram dessa riktlinjer har ingått: Lena Carlsson, samordnare barn- och elevhälsoteam Örebro kommun Margareta Dahlman, psykolog enhetschef BNP-mott, Barn- och ungdomspsykiatrin ÖLL Agneta Delin, specialpedagog, Stödteamet i Lekebergs kommun Eva Hillerbrand, cheflogoped, Röst- och talvårdsenheten, ÖLL Lise-Lotte Jakobsson, 1:e psykolog, Örebro kommun Lotta Lemte, psykolog, Barn- och ungdomspsykiatrin ÖLL Suzanne Marcus, chefsöverläkare, Barn- och ungdomshabiliteringen, ÖLL Else Månsson, överläkare, Barn- och ungdomskliniken, ÖLL Birgitta Palm Andersson, psykolog, Hällefors kommun Antonia Simon Risberg, chefsöverläkare, Barn- och ungdomspsykiatrin, ÖLL Ingemor Skoglund, skolöverläkare, Örebro kommun, ÖLL Lars-Owe Wilsson, överläkare, Barn- och ungdomsmedicinmottagning, Karlskoga, ÖLL Yvonne Skogsdal, ordförande Barncentrum, ÖLL Riktlinjerna finns på Barncentrums hemsida: 3 (12)

4 Förutsättningar för remitteringar inom Örebro län: Barn- och ungdomsmedicin (BUM) USÖ, Lindesberg, Karlskoga, Hallsberg: Ej remisstvång Barn- och ungdomspsykiatri (BUP) USÖ, Karlskoga, Lindesberg, Hallsberg: Ej remisstvång Barnneuropsykiatriskt utredningsteam (BNP): Remisstvång Barn- och ungdomshabiliteringen (BUH) Örebro, Karlskoga, Nora, Hallsberg: Remisstvång Röst- och talvårdsenheten USÖ, Logopedmottagningen Lindesberg, Karlskoga: Remisstvång All remittering, utredning och behandling ska ske i samförstånd med föräldrarna! Vid remittering till landstinget ska förutom de fyra delarna i basutredningen, även en sammanfattning och bedömning av basutredningen samt ev. diagnos och frågeställning följa med remissen. För innehåll i basutredning vid remittering se matris. Kommunernas barn- och elevhälsoteam är ingen remissinstans. Möjlighet finns ändå att kontakta dem via samordnaren för barn- och elevhälsoteamen. Brev och remiss kan vid behov skickas till barnhälsovården och skolhälsovården. Dessa kan i sin tur aktualisera frågeställningar i barn- och elevhälsoteamen. Landstinget kan inte beställa basutredning från skolan, utan skolan avgör om och när en basutredning ska utföras inom skolans ram. Pedagogiskt stöd i förskola/skola Basutredning innebär i detta sammanhang en bedömning och/eller utredning ur ett pedagogiskt, socialt, psykologiskt och medicinskt perspektiv. Respektive profession avgör omfattningen på utredningen utifrån barnets och situationens behov, se matris. Riktlinjer finns eventuellt även i respektive kommun. Basutredningar är sällan aktuellt före 4 års ålder. Barn- och elevhälsoteamens arbete innefattar råd, stöd, konsultation och basutredning. Huvudsyftet med basutredning är att få en fördjupad förståelse och kunskap kring gruppoch organisationsnivå, förändringar inom dessa nivåer samt kunskap om barnets/elevens behov så att denna ska få en förbättrad förskole-/skolsituation. Basutredningen utgör också underlag för ansökan till särskolan och remittering till specialistklinik. Specialpedagogisk rådgivning och utbildning kan fås via Specialpedagogiska skolmyndigheten. 4 (12)

5 AD/HD Basutredning: Sällan aktuellt före förskoleklass (AD/HD- begreppet tveksamt att använda före skolåldern). Barn- och elevhälsoteam för elever. Vid okomplicerade ärenden kan diagnos fastställas, om barn- och elevhälsoteamet har tillräcklig kompetens för det. I svårbedömda fall och vid sammansatt problematik remiss till BUP. Barn med barnpsykiatrisk kontakt: Då ADHD misstänks hos ett barn som redan har en barnpsykiatrisk kontakt är BUP ansvarig för utredning och för att initiera samverkan med barn- och elevhälsoteamet i skolan. Uppföljnings- och åtgärdsansvar: Förskolebarn: BVC/förskola i samarbete med rektor/barn- och elevhälsoteam ( hyperaktiva okoncentrerade barn ). Elever: Rektor/Barn- och elevhälsoteam. Barn med barnpsykiatrisk problematik: BUP i samarbete med barn- och elevhälsoteam. BUP ansvarar för att intyg utfärdas vid begäran. Barn med svår och sammansatt problematik och medicinering: BUP i samarbete med barn- och elevhälsoteam. Medicinering sköts av BUP eller hos BUH om barnet är inskrivet där. BUP/BUH ansvarar för att intyg (t.ex. läkarintyg för vårdbidrag) utfärdas vid begäran. Skolhälsovården utfärdar intyg (t.ex. läkarintyg för vårdbidrag) för de som inte har en pågående kontakt enligt ovan eller med annan vårdinstans. Riktat föräldrastöd: BUP 5 (12)

6 Autismspektrumtillstånd Basutredning: BVC/förskola i samarbete med barn- och elevhälsoteam för barn innan förskoleklass. För barn under 4 år finns inget krav på basutredning. Barn- och elevhälsoteam för barn i förskoleklass och elever. Remiss för fortsatt utredning ställs till BNP-teamet. Specialistutredning: BNP-teamet alternativt annan enhet inom BUP Barn med barnpsykiatrisk kontakt: Då autismspektrumtillstånd misstänks hos ett barn som redan har en barnpsykiatrisk kontakt är BUP ansvarig för utredning och för att initiera samverkan med barn- och elevhälsoteamet i skolan. Barn inskrivna i BUH: Remiss till BNP efter basutredning. BUH ansvarar för basutredning när BUH står som remittent. Vid uttalade kognitiva och/eller svåra motoriska funktionshinder sker utredning i samverkan mellan BNP och BUH. Uppföljnings- och åtgärdsansvar Aspergers syndrom med lättare funktionsnedsättning: Rektor/barn- och elevhälsoteam i samarbete med BUH. Autismspektrumtillstånd hos barn i kombination med andra funktionsstörningar eller hos barn med renodlat autismspektrumtillstånd där huvudsakligen råd och stödinsatser är aktuella: BUH i samarbete med rektor/barn- och elevhälsoteam. Autismspektrumtillstånd hos barn med barnpsykiatrisk tilläggsproblematik: BUH och BUP i samarbete med rektor/barn- och elevhälsoteam. 6 (12)

7 Dyslexi Se riktlinjer enligt respektive kommun och landstingets logopedmottagningar. Basutredning: Via barn- och elevhälsoteam. Diagnos kan fastställas i okomplicerade fall om barn- och elevhälsoteamet har tillräcklig kompetens för det. Elever där misstanke om generella språkliga svårigheter föreligger (inklusive läs- och skrivproblematik): Remitteras till logopedmottagning. Elever med grava läs- och skrivsvårigheter: Kan remitteras till logopedmottagning. Barn inskrivna i BUH med läs- och skrivsvårigheter: Barn med psykisk utvecklingsstörning ansvarar BUH för. Normalbegåvade barn remitteras till logopedmottagning efter överenskommelse. Uppföljnings- och åtgärdsansvar Elever: Rektor och specialpedagog i skola/barn- och elevhälsoteam. Efter logopedutredning ger logopeden muntlig och skriftlig återkoppling till rektor/barn- och elevhälsoteam inför fortsatt åtgärdsplanering inom skolans ram. 7 (12)

8 Psykisk utvecklingsstörning Basutredning: Utförs vanligtvis för elever av barn- och elevhälsoteamen kan även utföras vid: Barnhälsovården BUM BUP inklusive BNP Vid behov av ytterligare medicinsk utredning gällande bakomliggande orsaker: Remiss till barnläkare vid BUM. Den som fastställt diagnos informerar om rätten till särskola, LSS- och habiliteringsinsatser. Remiss skrivs till habiliteringen på föräldrarnas önskemål. Uppföljnings- och åtgärdsansvar Barn och ungdomar med psykisk utvecklingsstörning: Elever: Rektor/barn- och elevhälsoteam har ett pedagogiskt uppföljningsansvar. Barn och ungdomar erbjuds habiliteringsinsatser via BUH. Vid remittering till BUH krävs att diagnos är ställd. Särskild remissblankett finns på: BUH har ansvar för att intyg (t.ex läkarintyg för vårdbidrag) utfärdas vid begäran. Skolhälsovården utfärdar intyg (t.ex. läkarintyg för vårdbidrag) för de som inte är inskriva på BUH eller har kontakt med annan vårdinstans. Barn och ungdomar med psykisk utvecklingsstörning och barnpsykiatrisk problematik: Barn inskrivna i BUH remitteras vid behov till BUP 8 (12)

9 Tal- och språkstörning Förskolebarn: vid logopedmottagning. Väl utarbetade rutiner finns för identifiering av de barn som ska remitteras vid 2½- och 4-årskontroller på BVC (se riktlinjer för remittering till logoped enligt Barnhälsovårdens handbok). Barn i förskoleklass och skolelever: I första hand bedömning av specialpedagog med fördjupning i tal och språk i samarbete med barn- och elevhälsoteam. Vid frågställning generell eller grav språkstörning, utredning vid logopedmottagning efter basutredning. Barn och ungdomar inskrivna i BUH med tal- och språkstörning: Logoped inom BUH utreder. Specialpedagogiska skolmyndigheten kan vid behov vara en samarbetspartner eller utföra kompletterande utredningar. Uppföljnings- och åtgärdsansvar Förskolebarn: Logopedmottagning. Skriftlig rapport till BVC inför förskoleklassåret på alla barn som haft kontakt med logopedmottagning. Därutöver överföring från logopedmottagning till rektor och specialpedagog med fördjupning i tal och språk/barn- och elevhälsoteam. Barn i förskoleklass: Efter överenskommelse mellan logopedmottagning och rektor/talpedagog/specialpedagog i barn- och elevhälsoteam. Grava språkstörningar via logopedmottagning och/eller i samverkan med specialpedagog med fördjupning i tal och språk/ barn- och elevhälsoteam. Elever: Rektor tillsammans med specialpedagog med fördjupning i tal- och språk/barn- och elevhälsoteam. Efter logopedutredning vid generell språkstörning ger logopeden muntlig och skriftlig återkoppling till rektor/barn- och elevhälsoteam inför fortsatt årtgärdsplanering inom skolans ram. Vid ev. förskrivning av kompensatoriskt hjälpmedel från SPRIDA har förskrivande logoped från logopedmottagning uppföljningsansvar för hjälpmedlen. Barn och ungdomar inskrivna i BUH med tal och språkstörning: Följs via BUH i samverkan med rektor tillsammans med specialpedagog med fördjupning i tal och språk/ barn- och elevhälsote 9 (12)

10 Tics och Tourettes syndrom Ospecifika tics: utredning via barnläkare/skolläkare. Vid misstanke om Tourettes syndrom: BUP. Basutredning kan behöva göras före remiss vid misstanke om samsjuklighet. Uppföljnings- och åtgärdsansvar: Vid lättare symtom: Förskola/skola i samarbete med barn- och elevhälsoteam. Vid Tourettes syndrom som huvuddiagnos: BUP Vid Tourettes syndrom hos barn inom BUH: BUH i samarbete med BUP. Eventuell farmakologisk behandling: Barnpsykiater eller barnneurolog vid BUP/BUH. 10 (12)

11 Tvångssyndrom BUP Uppföljning- och åtgärdsansvar inklusive farmakologisk behandling BUP Barn inskrivna i BUH remitteras till BUP vid behov. 11 (12)

12 Övriga riktlinjer ADHD: Vårdprogram på BUP Autismspektrumtillstånd: s- och habiliteringsprogram, BUP och BUH Basutredning: Riktlinjer från respektive kommun Dyslexi: Riktlinjer från respektive kommun samt logopedmottagningarnas riktlinjer. Psykisk utvecklingsstörning: Riktlinjer för länets barnpsykologer Tal- och språkstörning: Riktlinjer för remittering till logopedmottagningar enligt Barnhälsovårdens handbok 12 (12)

Neuropsykiatrisk frågeställning inom förskola och skola.

Neuropsykiatrisk frågeställning inom förskola och skola. Visby 2009-02-06 ARBETSGÅNG vid Neuropsykiatrisk frågeställning inom förskola och skola. Barn- och utbildningsförvaltningen Barn- och Elevhälsan Gotlands Kommun 1 Den sammanfattande beteckningen neuropsykiatriska

Läs mer

Psykologansvaret för utredning av barn och unga med misstänkt intellektuell och/eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning

Psykologansvaret för utredning av barn och unga med misstänkt intellektuell och/eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning RJL 2015/1897 Psykologansvaret för utredning av barn och unga med misstänkt intellektuell och/eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning Bilaga till Överenskommelse om samverkan mellan kommunerna i Jönköpings

Läs mer

Psykologansvaret för utredning av barn och unga med misstänkt intellektuell och/eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning

Psykologansvaret för utredning av barn och unga med misstänkt intellektuell och/eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning Psykologansvaret för utredning av barn och unga med misstänkt intellektuell och/eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning Bilaga till Överenskommelse om samverkan mellan kommunerna i Jönköpings län och

Läs mer

Hjälpredan. Ansvarsfördelning kring barn och ungdomar med funktionsnedsättning

Hjälpredan. Ansvarsfördelning kring barn och ungdomar med funktionsnedsättning Hjälpredan Ansvarsfördelning kring barn och ungdomar med funktionsnedsättning * Med under skoltiden avses barn i fritidshem, förskoleklass, grundskola, grundsärskola, gymnasiesärskola och gymnasieskola.

Läs mer

Hjälpredan. Ansvarsfördelning kring barn och ungdomar med funktionsnedsättning

Hjälpredan. Ansvarsfördelning kring barn och ungdomar med funktionsnedsättning Hjälpredan Ansvarsfördelning kring barn och ungdomar med funktionsnedsättning * Med under skoltiden avses barn i fritidshem, förskoleklass, grundskola, grundsärskola, gymnasiesärskola och gymnasieskola.

Läs mer

Hjälpredan. Ansvarsfördelning kring barn och ungdomar med funktionsnedsättning

Hjälpredan. Ansvarsfördelning kring barn och ungdomar med funktionsnedsättning Hjälpredan Ansvarsfördelning kring barn och ungdomar med funktionsnedsättning * Med under skoltiden avses barn i fritidshem, förskoleklass, grundskola, grundsärskola, gymnasiesärskola och gymnasieskola.

Läs mer

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (7)

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (7) Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2019-02-13 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Ingmar Ångman Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Riktlinjer Ingmar

Läs mer

Hjälpredan. Ansvarsfördelning kring barn och ungdomar med funktionsnedsättning

Hjälpredan. Ansvarsfördelning kring barn och ungdomar med funktionsnedsättning Hjälpredan Ansvarsfördelning kring barn och ungdomar med funktionsnedsättning * Med under skoltiden avses barn i fritidshem, förskoleklass, grundskola, grundsärskola, gymnasiesärskola och gymnasieskola.

Läs mer

Riktlinjer för samverkan vid ADHD, autismspektrumtillstånd och utvecklingsstörning

Riktlinjer för samverkan vid ADHD, autismspektrumtillstånd och utvecklingsstörning Riktlinjer för samverkan vid ADHD, autismspektrumtillstånd och utvecklingsstörning Rubrik specificerande dokument Omfattar område/verksamhet/enhet Riktlinjer för samverkan vid ADHD, autismspektrumtillstånd

Läs mer

Bakgrund. Vi ville skapa ett gemensamt bedömningsteam kring de små barn som redan kommer till hab och bup på remiss från BVC och BUM.

Bakgrund. Vi ville skapa ett gemensamt bedömningsteam kring de små barn som redan kommer till hab och bup på remiss från BVC och BUM. Småbarnsteam Bakgrund 2012-08-30 samlades enhetschefer och medarbetare i HSF; BUP, BUM, HAB, LOG, BVC som regelbundet kommer i kontakt med små barn med försenad utveckling. Vi ville skapa ett gemensamt

Läs mer

Förskrivning av hjälpmedel och utredning av läs- och skrivsvårigheter/dyslexi enligt HSL

Förskrivning av hjälpmedel och utredning av läs- och skrivsvårigheter/dyslexi enligt HSL Sven Eklöf juni 2014 Förskrivning av hjälpmedel och utredning av läs- och skrivsvårigheter/dyslexi enligt HSL Resultat av Dyslexiförbundet FMLS landstingsenkät våren 2014. Bakgrund Dyslexiförbundet FMLS

Läs mer

Överenskommelse mellan Norrbottens läns landsting och Norrbottens kommuner om ansvarsfördelning vid utredning av språk-, läsoch skrivproblematik

Överenskommelse mellan Norrbottens läns landsting och Norrbottens kommuner om ansvarsfördelning vid utredning av språk-, läsoch skrivproblematik SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Styrelsen 2014-09-18 Sida 91 (112) 61 Överenskommelse mellan Norrbottens läns landsting och Norrbottens kommuner om ansvarsfördelning vid utredning av språk-, läsoch

Läs mer

Överenskommelse mellan Uppsala kommun och Landstinget i Uppsala län avseende samverkan kring barn/elever med förmodad neuropsykiatrisk problematik

Överenskommelse mellan Uppsala kommun och Landstinget i Uppsala län avseende samverkan kring barn/elever med förmodad neuropsykiatrisk problematik UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Giggi Thomson 2016-02-01 UBN-2015-2266 Överenskommelse mellan Uppsala kommun och Landstinget i Uppsala län avseende samverkan kring barn/elever med

Läs mer

Vår klinik. Mottagning i Lycksele Mottagning i Skellefteå Mottagning i Umeå Vårdavdelning i Umeå

Vår klinik. Mottagning i Lycksele Mottagning i Skellefteå Mottagning i Umeå Vårdavdelning i Umeå BUP Västerbotten Vår klinik Mottagning i Lycksele Mottagning i Skellefteå Mottagning i Umeå Vårdavdelning i Umeå I landstinget är vi nu tre specialistkliniker som har ansvar för åldersgruppen 0-17 år.

Läs mer

Habiliteringen. Info om Habiliteringen, H&H till gruppen. Mitt i livet

Habiliteringen. Info om Habiliteringen, H&H till gruppen. Mitt i livet Habiliteringen Info om Habiliteringen, H&H till gruppen Mitt i livet 2017-10-31 Habiliteringens kännetecken är utredande och behandlande åtgärder som har sin utgångspunkt i funktionshinder med fokus på

Läs mer

Behöver ditt barn stöd från samhället?

Behöver ditt barn stöd från samhället? Behöver ditt barn stöd från samhället? Den här broschyren riktar sig till dig som har ett barn med funktionsnedsättning. I den finns information om vilket stöd du och barnet kan få från samhället. Här

Läs mer

Guide till stöd och insatser för barn och elever med funktionsnedsättning i förskola, grundskola, grundsärskola, gymnasieskola och gymnasiesärskola.

Guide till stöd och insatser för barn och elever med funktionsnedsättning i förskola, grundskola, grundsärskola, gymnasieskola och gymnasiesärskola. Guide till stöd och insatser för barn och elever med funktionsnedsättning i förskola, grundskola, grundsärskola, gymnasieskola och gymnasiesärskola. Örebro läns landsting Laxå kommun skolmyndigheten 1

Läs mer

Vårdrutin 1 (5) Godkänd av: Karin Malmqvist, divisionschef, Claus Vigsø, divisionschef

Vårdrutin 1 (5) Godkänd av: Karin Malmqvist, divisionschef, Claus Vigsø, divisionschef Vårdrutin 1 (5) Barn och ungdomar med sk t.o.m. 17 år. division allmänmedicin och division Gäller för: Division allmänmedicin och division Godkänd av: Karin Malmqvist, divisionschef, Claus Vigsø, divisionschef

Läs mer

Vårdprocessprogram för barn 0-18 år i Östergötland med specifik tal- och språkstörning

Vårdprocessprogram för barn 0-18 år i Östergötland med specifik tal- och språkstörning Vårdprocessprogram för barn 0-18 år i Östergötland med specifik tal- och språkstörning INNEHÅLLSFÖRTECKNING ÖVERGRIPANDE MÅL OCH SYFTE:... 1 LOGOPEDMOTTAGNINGAR I LÄNET MED ANSVARSOMRÅDEN... 1 REMITTENTER...

Läs mer

Känner vi varandra? Elevhälsans uppdrag. BUP-kongressen, Linköping 21-22 maj 2015

Känner vi varandra? Elevhälsans uppdrag. BUP-kongressen, Linköping 21-22 maj 2015 BUP-kongressen, Linköping 21-22 maj 2015 Känner vi varandra? Elevhälsans uppdrag Anna Sandell, Psykolog i förskola/skola Stenungsunds kommun Ordf. Psifos Vägledning för Elevhälsan Samarbete mellan Skolverket

Läs mer

Datum Sida 2 (5) Diarienr GSN 2018/ VÄSTERÅS STAD

Datum Sida 2 (5) Diarienr GSN 2018/ VÄSTERÅS STAD TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (5) Barn- och utbildningsförvaltningen Monica Carlsson Epost: monica.carlsson@vasteras.se Kopia till Grundskolenämnden Utredningar av barn och elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

Läs mer

Sammanfattning av statistikuppgifter

Sammanfattning av statistikuppgifter Bilaga 1-10 Sammanfattning av statistikuppgifter Sammanfattning av statistik För att tidigt identifiera de barn och unga 0-16 år som kommer och eller är i behov av extra stöd har en första inventering

Läs mer

Svar till socialstyrelsen angående beslut gällande handläggning och diagnos av neuropsykiatriska tillstånd (SoS Dnr 978/2008)

Svar till socialstyrelsen angående beslut gällande handläggning och diagnos av neuropsykiatriska tillstånd (SoS Dnr 978/2008) HSN 2009-01-27 p 11 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE 2008-12-19 HSN 0811-1330 Handläggare: Eva Bohlin Svar till socialstyrelsen angående beslut gällande handläggning och

Läs mer

Hjälpredan. Ansvarsfördelning kring barn och ungdomar med vissa funktionsnedsättningar

Hjälpredan. Ansvarsfördelning kring barn och ungdomar med vissa funktionsnedsättningar Hjälpredan Ansvarsfördelning kring barn och ungdomar med vissa funktionsnedsättningar * Med under skoltiden avses barn i fritidshem, förskoleklass, grundskola, grundsärskola, gymnasiesärskola och gymnasieskola.

Läs mer

Habiliteringsprogram autism

Habiliteringsprogram autism Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 1(8) Habiliteringsprogram autism En autismspektrastörning innebär att en person har varaktiga brister i social och icke-verbal kommunikation, brister i känslomässig ömsesidighet

Läs mer

Utvecklad samverkan mellan barn- och ungdomspsykiatri och förskola - skola. MARKARYDS KOMMUN

Utvecklad samverkan mellan barn- och ungdomspsykiatri och förskola - skola. MARKARYDS KOMMUN Utvecklad samverkan mellan barn- och ungdomspsykiatri och förskola - skola. MARKARYDS KOMMUN 2009-01-27 Detta samverkansavtal upprättas mellan alla kommuner i Kronobergs län samt Landstinget Kronoberg

Läs mer

Centrala Elevhälsan. Barn- och elevhälsoplan 2012

Centrala Elevhälsan. Barn- och elevhälsoplan 2012 Centrala Elevhälsan Barn- och elevhälsoplan 2012 Inledning Målet är att alla barn och elever i Bergs kommun ska ha möjlighet att nå de mål som är uppsatta för respektive verksamhet. För att detta ska vara

Läs mer

Bildningsförvaltningen Bildningskontoret

Bildningsförvaltningen Bildningskontoret Bildningsförvaltningen Bildningskontoret Dokumentägare: CRE Fastställd 2014-04-04 Reviderad: 2016-01-14 Rutiner för utredning och beslut om mottagande i den obligatoriska särskolan i Åstorps kommun Inledning

Läs mer

HJÄLPREDA. Ansvarsfördelning kring barn och ungdomar inom autismspektrum. Gäller från 2015-03-31

HJÄLPREDA. Ansvarsfördelning kring barn och ungdomar inom autismspektrum. Gäller från 2015-03-31 HJÄLPREDA Ansvarsfördelning kring barn och ungdomar inom autismspektrum Gäller från 2015-03-31 Hjälpredans innehåll HJÄLPREDANS SYFTE 3 KONTAKTLISTA.4 STRUKTUR FÖR UPPDATERING OCH LÅNGSIKTIGHET..5 VÅRT

Läs mer

Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen i

Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen i Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen i Västra Götaland om samverkan avseende barn och ungdom med sammansatt psykisk/psykiatrisk och social problematik Uppdrag lämnat oktober 2010 från Samrådsorganet

Läs mer

Vuxenpsykiatrin finns de med i de lokala Västbusgrupperna? Svar: Vuxenpsykiatrin finns inte med i lokala Västbusgrupper. Det gäller hela regionen.

Vuxenpsykiatrin finns de med i de lokala Västbusgrupperna? Svar: Vuxenpsykiatrin finns inte med i lokala Västbusgrupper. Det gäller hela regionen. BUP efterfrågar en regional utbildning med uppföljningar som ska vara obligatoriska för våra familjehem. Svar: Socialstyrelsen har under år 2013 anordnat en utbildning för familjehemsutbildare med utgångspunkt

Läs mer

Landstingsfullmäktiges protokoll. Styrelsens beredning av programberedningens verksamhetsrapport för år 2015

Landstingsfullmäktiges protokoll. Styrelsens beredning av programberedningens verksamhetsrapport för år 2015 Landstingsfullmäktiges protokoll Sammanträdet den 20 april 2016 30 Styrelsens beredning av programberedningens verksamhetsrapport för år 2015 Dnr 35-15 Ärendebeskrivning I enlighet med den av landstingsfullmäktige

Läs mer

Samverkansrutiner. mellan skola och sjukvård kring skolbarn som misstänks ha en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning

Samverkansrutiner. mellan skola och sjukvård kring skolbarn som misstänks ha en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning Samverkansrutiner mellan skola och sjukvård kring skolbarn som misstänks ha en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning Stockholms läns landsting och kommuner i Stockholms län 2016-06-01 Förord Ett övergripande

Läs mer

SAMVERKANSRUTIN. Samverkansrutin mellan skola och hälso- och sjukvård kring skolbarn som misstänks ha en neuropsykiatrisk

SAMVERKANSRUTIN. Samverkansrutin mellan skola och hälso- och sjukvård kring skolbarn som misstänks ha en neuropsykiatrisk SAMVERKANSRUTIN Samverkansrutin mellan skola och hälso- och sjukvård kring skolbarn som misstänks ha en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning Fastställd av regiondirektör och direktör för hälso- och sjukvårdsförvaltning

Läs mer

BNK Enheten för f r barnneuropsykiatri vid DSBUS

BNK Enheten för f r barnneuropsykiatri vid DSBUS BNK Enheten för f r barnneuropsykiatri vid DSBUS Björn Kadesjö, ö.. l. Målgrupper Barn och ungdomar med neuropsykiatriska funktionshinder och deras familjer, dvs med Autismspektrumtillstånd ADHD, DAMP

Läs mer

Barn- och Elevhälsoarbete i Timrå kommun

Barn- och Elevhälsoarbete i Timrå kommun Barn- och Elevhälsoarbete i Timrå kommun 1. Elevhälsa och barn- och elevhälsoarbete 2 2. Allmänt om förskolans barnhälsoarbete 4 3. Allmänt om grundskolans och gymnasiets elevhälsoarbete. 5 Detta dokument

Läs mer

Hjälpreda. Före förskolan. Förskoletiden. Skoltiden Gymnasietiden. Ansvarsfördelning för personal kring barn och ungdomar med synnedsättning

Hjälpreda. Före förskolan. Förskoletiden. Skoltiden Gymnasietiden. Ansvarsfördelning för personal kring barn och ungdomar med synnedsättning Hjälpreda Före förskolan Ansvarsfördelning för personal kring barn och ungdomar med synnedsättning Förskoletiden Före förskolan Förskoletiden Skoltiden Gymnasietiden Skoltiden 2010-05-06 (rev 2011-11-01)

Läs mer

Överenskommelse om barnhälsoteam i Värmland

Överenskommelse om barnhälsoteam i Värmland Överenskommelse 1 (5) Nya Perspektiv Datum 2018-03-12 Diarienummer Överenskommelse om barnhälsoteam i Värmland 2018-2020 REGION VÄRMLAND 2018-03-12 2 (5) Innehållsförteckning Inledning...3 Kompetenser...3

Läs mer

Utrednings- och habiliteringsprogram för barn och ungdomar med autismspektrumtillstånd

Utrednings- och habiliteringsprogram för barn och ungdomar med autismspektrumtillstånd Version nr Diarie nr År/löp nr Sidan av 2 Rubrik specificerande dokument Omfattar område/verksamhet/enhet Reviderat datum Barn- och ungdomspsykiatriska klin Barn- och ungdomshabiliteringen Upprättad av

Läs mer

Vuxenhabiliteringens program för vuxna personer med funktionshinder inom autismspektrum

Vuxenhabiliteringens program för vuxna personer med funktionshinder inom autismspektrum 050207 Vuxenhabiliteringens program för vuxna personer med funktionshinder inom autismspektrum VUXENHABILITERINGENS PROGRAM FÖR VUXNA PERSONER MED FUNKTIONSHINDER INOM AUTISMSPEKTRUM Bakgrund Vuxenhabiliteringen

Läs mer

Guide till stöd och insatser för barn och elever med funktionsnedsättning i förskola, grundskola, grundsärskola, gymnasieskola och gymnasiesärskola.

Guide till stöd och insatser för barn och elever med funktionsnedsättning i förskola, grundskola, grundsärskola, gymnasieskola och gymnasiesärskola. Guide till stöd och insatser för barn och elever med funktionsnedsättning i förskola, grundskola, grundsärskola, gymnasieskola och gymnasiesärskola. 2012 Örebro läns landsting Kommuner inom Örebro län

Läs mer

Riktlinje för utredning, diagnostik, behandling och stöd till barn och unga 0-18 år med språkstörning i Örebro län

Riktlinje för utredning, diagnostik, behandling och stöd till barn och unga 0-18 år med språkstörning i Örebro län Riktlinje för utredning, diagnostik, behandling och stöd till barn och unga 0-18 år med språkstörning i Örebro län Rubrik specificerande dokument Riktlinje för utredning, diagnostik, behandling och stöd

Läs mer

Temagrupp Barn och Unga arbetar tillsammans för att. Barn och unga ska lyckas i skolan. Arbetsgrupp Specifika läs- och skrivsvårigheter/dyslexi

Temagrupp Barn och Unga arbetar tillsammans för att. Barn och unga ska lyckas i skolan. Arbetsgrupp Specifika läs- och skrivsvårigheter/dyslexi Temagrupp Barn och Unga arbetar tillsammans för att Barn och unga ska lyckas i skolan Arbetsgrupp Specifika läs- och skrivsvårigheter/dyslexi www.samverkanstorget.se Kommun och sjukvård Samverkan i Göteborgsområdet

Läs mer

Hjälpredan. Ansvarsfördelning kring barn och ungdomar med vissa funktionsnedsättningar. Barn med intellektuell funktionsnedsättning **

Hjälpredan. Ansvarsfördelning kring barn och ungdomar med vissa funktionsnedsättningar. Barn med intellektuell funktionsnedsättning ** Hjälpredan Ansvarsfördelning kring barn och ungdomar med vissa funktionsnedsättningar Barn med rörelsehinder Länk till sidan Före förskola s. 3 I förskola s. 4 5 Under skoltiden s. 6 7 Barn med intellektuell

Läs mer

HJÄLPREDA. Ansvarsfördelning kring barn och ungdomar med synnedsättning. Före förskolan Under förskoletiden Under skoltiden

HJÄLPREDA. Ansvarsfördelning kring barn och ungdomar med synnedsättning. Före förskolan Under förskoletiden Under skoltiden HJÄLPREDA Ansvarsfördelning kring barn och ungdomar med synnedsättning Före förskolan Under förskoletiden Under skoltiden 2012 Hjälpredan Syftet med detta dokument är att tydliggöra ansvarsfördelningen

Läs mer

Barn och ungdomar vid misstanke om eller med specifika läs- och skrivsvårigheter/dyslexi

Barn och ungdomar vid misstanke om eller med specifika läs- och skrivsvårigheter/dyslexi Delregional överenskommelse Barn och ungdomar vid misstanke om eller med specifika läs- och skrivsvårigheter/dyslexi Antagen av Temagrupp Barn och Unga 22 maj 2014 Inledning LGS Temagrupp Barn och Unga

Läs mer

Hjälpredan. Autism. Konventionen om barnets rättigheter, artikel 23, (UNICEF) Uppdaterad 2015-09-26 0

Hjälpredan. Autism. Konventionen om barnets rättigheter, artikel 23, (UNICEF) Uppdaterad 2015-09-26 0 Hjälpredan 2015 Autism Hjälpredan är ett stöd till dig som arbetar med barn med funktionsnedsättningarna autism, dövblindhet, hörselnedsättning, rörelsehinder, synnedsättning och utvecklingsstörning. Ett

Läs mer

Utlåtande från hälso- och sjukvården

Utlåtande från hälso- och sjukvården Utlåtande från hälso- och sjukvården När ett barn utreds är det viktigt att socialsekreterare konsulterar den medicinska kompetens som finns runt barnet. Denna mall kan användas om socialtjänsten behöver

Läs mer

VITS. Verksamhetsberättelse

VITS. Verksamhetsberättelse VITS Vardagsnära Insatser i Tydlig Samverkan Jönköpings kommun Verksamhetsberättelse 2012 Inledning Politiker, beslutsfattare och yrkesprofessionella med ansvar för barn och unga vet idag att det både

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN. Leva som andra

BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN. Leva som andra BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN Leva som andra Habilitering, råd och stöd Barn- och ungdomshabiliteringen i erbjuder habilitering samt råd och stöd till barn och ungdomar med utvecklingsstörning, autism,

Läs mer

FÖRSLAG TILL DAGORDNING

FÖRSLAG TILL DAGORDNING Närvårdsområde Alingsås LEDNINGSGRUPP NÄRVÅRDSOMSRÅDE ALINGSÅS Datum: 2015-05-08 Tid: Kl 09:00-12:00 Plats: Vård och äldreomsorgsförvaltningen, Kungsgatan 9 Lokal: Sunnerö, plan 0 FÖRSLAG TILL DAGORDNING

Läs mer

Elevhälsoplan Öjersjö barn- och utbildningsområde

Elevhälsoplan Öjersjö barn- och utbildningsområde Elevhälsoplan Öjersjö barn- och utbildningsområde Komplement till Policy och arbetsgång för elevhälsa Partille kommun, oktober 2008 1 Innehåll Inledning Elevhälsa och lärande hand i hand 3 Öjersjös vision

Läs mer

Samverkansrutiner. mellan skola och sjukvård kring skolbarn som misstänks ha en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning

Samverkansrutiner. mellan skola och sjukvård kring skolbarn som misstänks ha en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning Samverkansrutiner mellan skola och sjukvård kring skolbarn som misstänks ha en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning Stockholms läns landsting och kommuner i Stockholms län 2016-10-01 Förord Ett övergripande

Läs mer

EHP UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN LÅNGBRODALSSKOLAN ELEVHÄLSOPLAN 2013

EHP UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN LÅNGBRODALSSKOLAN ELEVHÄLSOPLAN 2013 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN LÅNGBRODALSSKOLAN SID 1 (5) 2013-04-29 EHP 2013 Alla barn och elever ska ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling för att de utifrån

Läs mer

Tidig upptäckt av utvecklingsavvikelser hos förskolebarn i Stockholm

Tidig upptäckt av utvecklingsavvikelser hos förskolebarn i Stockholm Tidig upptäckt av utvecklingsavvikelser hos förskolebarn i Stockholm Aalborg, 4 maj 2011 Harald Sturm och Eric Zander Neuropsykiatriska resursteamet Sydost Barn- och ungdomspsykiatri www.barnsutveckling.se

Läs mer

FAKTA Psykisk hälsa - barn och ungdom

FAKTA Psykisk hälsa - barn och ungdom FAKTA Psykisk hälsa - barn och ungdom Dagens innehåll BUP - organisation och uppdrag Bas - fakta för FAKTA Psykisk hälsa - barn och ungdom Kliniska frågor Lagstiftning Stöd till Anhöriga 2 Organisation

Läs mer

Överenskommelse mellan Region Skåne och Kommunförbundet Skåne gällande utredning vid misstanke om dyslexi 1

Överenskommelse mellan Region Skåne och Kommunförbundet Skåne gällande utredning vid misstanke om dyslexi 1 Datum 2011-05-23 Överenskommelse mellan Region Skåne och Kommunförbundet Skåne gällande utredning vid misstanke om dyslexi 1 1. Överenskommelse mellan Kommunförbundet Skåne och Region Skåne Överenskommelse

Läs mer

Hjälpreda. Före förskolan. Förskoletiden. Skoltiden Gymnasietiden. Ansvarsfördelning för personal kring barn och ungdomar med synnedsättning

Hjälpreda. Före förskolan. Förskoletiden. Skoltiden Gymnasietiden. Ansvarsfördelning för personal kring barn och ungdomar med synnedsättning Hjälpreda Före förskolan Ansvarsfördelning för personal kring barn och ungdomar med synnedsättning Förskoletiden Före förskolan Förskoletiden Skoltiden Gymnasietiden Skoltiden 2010-05-06 (senaste revidering

Läs mer

Rapport avseende neuropsykiatriska utredningar vid Vuxenhabiliteringen Neurorehab Sävar och Psykiatriska klinikerna under 2015

Rapport avseende neuropsykiatriska utredningar vid Vuxenhabiliteringen Neurorehab Sävar och Psykiatriska klinikerna under 2015 Rapport avseende neuropsykiatriska utredningar vid Vuxenhabiliteringen Neurorehab Sävar och Psykiatriska klinikerna under 2015 Inledning Sedan 2009 har frågeställningen neuropsykiatriska funktionshinder

Läs mer

Barn- och Ungdomshabiliteringens uppdrag gällande barn och ungdomar med autismspektrumtillstånd.

Barn- och Ungdomshabiliteringens uppdrag gällande barn och ungdomar med autismspektrumtillstånd. 1 (6) Barn- och Ungdomshabiliteringens uppdrag gällande barn och ungdomar med autismspektrumtillstånd. Mål: Habiliteringsinsatser ska ges, efter behov, till alla som ingår i BUH:s uppdrag/målgrupp. Syfte:

Läs mer

Hjälpredan. Utvecklingsstörning

Hjälpredan. Utvecklingsstörning Hjälpredan 2015 Utvecklingsstörning Hjälpredan är ett stöd till dig som arbetar med barn med funktionsnedsättningarna autism, dövblindhet, hörselnedsättning, rörelsehinder, synnedsättning och utvecklingsstörning.

Läs mer

Hjälpreda Sörmland. Guide till stöd och insatser för barn och unga med funktionsnedsättning i förskola, grundskola och grundsärskola

Hjälpreda Sörmland. Guide till stöd och insatser för barn och unga med funktionsnedsättning i förskola, grundskola och grundsärskola Hjälpreda Sörmland Guide till stöd och insatser för barn och unga med funktionsnedsättning i förskola, grundskola och grundsärskola 2013 0 Innehåll Inledning Allmän information om Hjälpredan 2 Barn och

Läs mer

Överenskommelse om fördelning av ansvar för vård och behandling mellan Psykiatrin och Primärvården inom Hälsoval avseende barn och unga

Överenskommelse om fördelning av ansvar för vård och behandling mellan Psykiatrin och Primärvården inom Hälsoval avseende barn och unga Version nr Diarie nr År/löp nr 1 Sidan 1 av 7 Rubrik specificerande dokument Omfattar område/verksamhet/enhet Godkänd datum Överenskommelse om fördelning av ansvar för 2012-12-12 vård och behandling mellan

Läs mer

2013-02-26 Dnr: 2013/530-BaUN-615. Teddy Söderberg - ax067 E-post: teddy.soderberg@vasteras.se

2013-02-26 Dnr: 2013/530-BaUN-615. Teddy Söderberg - ax067 E-post: teddy.soderberg@vasteras.se TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Teddy Söderberg - ax067 E-post: teddy.soderberg@vasteras.se 2013-02-26 Dnr: 2013/530-BaUN-615 Kopia till Uppdrag att föreslå organisation för elevhälsoarbetet och särskola Förslag

Läs mer

Rutiner för utredning och beslut om mottagande i särskolan i Ängelholms kommun

Rutiner för utredning och beslut om mottagande i särskolan i Ängelholms kommun 2016-12-01 Rutiner för utredning och beslut om mottagande i särskolan i Ängelholms kommun Inledning För att en elev skall kunna tas emot i särskolan måste bedömningen ha gjorts att eleven tillhör grundsärskolans

Läs mer

HJÄLPREDA HÖRSEL. Ansvarsfördelning kring barn och ungdomar med hörselnedsättning/dövhet. Före förskolan Under förskoletiden Under skoltiden

HJÄLPREDA HÖRSEL. Ansvarsfördelning kring barn och ungdomar med hörselnedsättning/dövhet. Före förskolan Under förskoletiden Under skoltiden HJÄLPREDA HÖRSEL Ansvarsfördelning kring barn och ungdomar med hörselnedsättning/dövhet Före förskolan Under förskoletiden Under skoltiden Reviderad 2014-09-11 Hjälpredan Syftet med detta dokument är att

Läs mer

LÄNSÖVERGRIPANDE RIKTLINJE FÖR SAMVERKAN I FORM AV BARNHÄLSOTEAM

LÄNSÖVERGRIPANDE RIKTLINJE FÖR SAMVERKAN I FORM AV BARNHÄLSOTEAM LÄNSÖVERGRIPANDE RIKTLINJE FÖR SAMVERKAN I FORM AV BARNHÄLSOTEAM Avser barn i åldrarna 0-6 år FÖR FÖRSKOLA, SOCIALTJÄNST OCH HÄLSO- OCH SJUKVÅRD I JÄMTLANDS LÄN FRÅGOR ATT HA MED SIG: Fristående förskolor

Läs mer

Hjälpreda Sörmland. Guide till stöd och insatser för barn och unga med funktionsnedsättning i förskola, grundskola, särskola och gymnasieskola

Hjälpreda Sörmland. Guide till stöd och insatser för barn och unga med funktionsnedsättning i förskola, grundskola, särskola och gymnasieskola Hjälpreda Sörmland Guide till stöd och insatser för barn och unga med funktionsnedsättning i förskola, grundskola, särskola och gymnasieskola 2013 0 Innehåll Inledning Allmän information om Hjälpredan

Läs mer

Välkomna! Till lärandeseminarium 2 om första linjens insatser till barn och unga med psykisk ohälsa

Välkomna! Till lärandeseminarium 2 om första linjens insatser till barn och unga med psykisk ohälsa Välkomna! Till lärandeseminarium 2 om första linjens insatser till barn och unga med psykisk ohälsa Tema- barn med koncentrationssvårigheter, barn som tänker annorlunda Lycksele 17.1 2012 Umeå 3.2 2012

Läs mer

Övergripande riktlinjer och rutiner för elevhälsoarbetet i Hedemora kommun

Övergripande riktlinjer och rutiner för elevhälsoarbetet i Hedemora kommun Övergripande riktlinjer och rutiner för elevhälsoarbetet i Hedemora kommun Hedemora 2013-07-29 Hedemora kommun Utbildningsförvaltningen 1 Gemensamma riktlinjer för alla kommunalt drivna skolor Dessa riktlinjer

Läs mer

HÖK - Barn och ungas psykiska ohälsa

HÖK - Barn och ungas psykiska ohälsa HÖK - Barn och ungas psykiska ohälsa Första linjens ansvar och uppgifter Förhållningssätt Så mycket som möjligt av vård och stöd till barn och ungdomar med psykisk ohälsa ska ske i första linjens vård,

Läs mer

Kartläggning av aktuell samverkanssituation i Örebro läns tolv kommuner gällande barn och unga

Kartläggning av aktuell samverkanssituation i Örebro läns tolv kommuner gällande barn och unga 1 (14) Kartläggning av aktuell samverkanssituation i Örebro läns tolv kommuner gällande barn och unga Aktuellt uppdrag Regionförbundet i Örebro län har gjort en särskild överenskommelse med Örebro läns

Läs mer

Basutredning. Ärendegång vid. Grundskola och grundsärskola Uddevalla kommun 2010-10-07 1 (13)

Basutredning. Ärendegång vid. Grundskola och grundsärskola Uddevalla kommun 2010-10-07 1 (13) 2010-10-07 1 (13) STÖDENHETEN Ärendegång vid Basutredning Grundskola och grundsärskola Uddevalla kommun Ärendegång vid basutredningar, Barn och utbildning, Uddevalla kommun, revideras januari 2012. 2 (13)

Läs mer

Det är (inte) vårt bord!

Det är (inte) vårt bord! Det är (inte) vårt bord! Symposium A4 BUP-kongressen Gävle 3-4 maj 2017 Alf Kågström Överläkare BUP Gävle Powerpoint även Anette Olsson ssk BUH Hudiksvall STYR VÅR ORGANISATIONSMODELL ÖVER VÅRT MEDICINSKA

Läs mer

Insatser från Barnhälsovården

Insatser från Barnhälsovården Insatser från Barnhälsovården - vid tidig upptäckt av psykisk ohälsa hos barn (och deras föräldrar). Victoria Laag Leg. psykolog Samordnare/verksamhetsutvecklare Barnhälsovårdens centrala utvecklingsteam

Läs mer

Habilitering inom BUP. Maria Unenge Hallerbäck Överläkare, med dr Landstinget i Värmland

Habilitering inom BUP. Maria Unenge Hallerbäck Överläkare, med dr Landstinget i Värmland Habilitering inom BUP Överläkare, med dr Landstinget i Värmland Neuropsykiatrisk behandling och habilitering inom BUP i Värmland Att begränsa symtom och förebygga psykisk ohälsa vid ASD Psykiatrisk problematik

Läs mer

Samverkansdokument mellan skola samt den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin i Kalmar län

Samverkansdokument mellan skola samt den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin i Kalmar län Samverkansdokument mellan skola samt den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin i Kalmar län Upprättat av: Verksamhetschef Bo Lundin, Barn- och ungdomspsykiatriska verksamheten i Kalmar län, Förvaltningscheferna

Läs mer

Region Riktlinje Skåne för utredning av räknesvårigheter

Region Riktlinje Skåne för utredning av räknesvårigheter Regional riktlinje för utredning av räknesvårigheter, dyskalkyliutredning Riktlinjer för utförare av hälso- och sjukvård i framtagna i nära samverkan med berörda sakkunniggrupper. Riktlinjerna är fastställda

Läs mer

ADHD hos skolbarn från risk till frisk. Josef Milerad Skolöverläkare, Lidingö stad universitetslektor Inst. kvinnors och barns hälsa

ADHD hos skolbarn från risk till frisk. Josef Milerad Skolöverläkare, Lidingö stad universitetslektor Inst. kvinnors och barns hälsa ADHD hos skolbarn från risk till frisk Josef Milerad Skolöverläkare, Lidingö stad universitetslektor Inst. kvinnors och barns hälsa Skolan är landets största hälsocentral 1,4 miljoner elever 6 år till

Läs mer

SUF-nätverket i Växjö. Kartläggning av målgruppen för Samverkan Utveckling Föräldraskap i Växjö kommun 2013-12-01. Landstinget Kronoberg.

SUF-nätverket i Växjö. Kartläggning av målgruppen för Samverkan Utveckling Föräldraskap i Växjö kommun 2013-12-01. Landstinget Kronoberg. Kartläggning av målgruppen för Samverkan Utveckling Föräldraskap i Växjö kommun Leg. psykolog Vuxenhabiliteringen SUF-nätverket i Växjö Landstinget Kronoberg Vuxenhabiliteringen Barn- och ungdomshabiliteringen

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan lå 15/16 Elevhälsoplanen för Eklidens skola revideras varje år Nästa revidering: juni 2016 Ansvarig: Bitr. rektor Maria Kiesel

Läs mer

LGS temagrupp Barn och Unga

LGS temagrupp Barn och Unga Delregional överenskommelse angående barn och ungdomar vid misstanke om eller med specifika läs och skrivsvårigheter/dyslexi LGS temagrupp Barn och Unga torsdag den 17 april 2014 Vi samverkar i LGS området

Läs mer

Regionala riktlinjer för remittering av ungdomar med funktionshinder

Regionala riktlinjer för remittering av ungdomar med funktionshinder Regionala riktlinjer för remittering av ungdomar med funktionshinder från Barn- och ungdomshabiliteringen till primärvård och specialiserad sjukvård för vuxna inom Riktlinjer för utförare av hälso- och

Läs mer

ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKANSRUTINER SOCIALTJÄNST OCH BARN- OCH UNGDOMSPSYKIATRI I SÖRMLAND

ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKANSRUTINER SOCIALTJÄNST OCH BARN- OCH UNGDOMSPSYKIATRI I SÖRMLAND Fr ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKANSRUTINER SOCIALTJÄNST OCH BARN- OCH UNGDOMSPSYKIATRI I SÖRMLAND VID PLACERING AV BARN OCH UNGA I FAMILJEHEM OCH HEM FÖR VÅRD ELLER BOENDE (HVB) Dokumentinformation Dokumenttitel:

Läs mer

Barn- och elevhälsoteamet

Barn- och elevhälsoteamet Barn- och elevhälsoteamet Riktlinjer för en gemensam Barn- och elevhälsa i Gullspångs kommun inom förskola och grundskola Vision Barn och unga i Gullspångs kommun påverkar sina liv och bidrar till hållbar

Läs mer

Elevhälsan. Information gäller från Gnesta stadens lugn och landets puls

Elevhälsan. Information gäller från Gnesta stadens lugn och landets puls Elevhälsan Information gäller från 2013-01-01 1Gnesta stadens lugn och landets puls Elevhälsans uppdrag Skolan i Gnesta kommun ska se till att eleverna har en bra miljö för sin kunskapsutveckling och personliga

Läs mer

enligt utbildningens mål (Skollagen 3 kap 3 ).

enligt utbildningens mål (Skollagen 3 kap 3 ). UTBILDNINGSFÖRVALTNI UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN K Ä M P E TO R P S S KO L A N KÄMPETORPSSKOLAN Alla som arbetar i skolan ska uppmärksamma alla elever samt bemöta dem utifrån deras förmågor och behov. Med

Läs mer

Samverkansdokument mellan skola samt den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin i Kalmar län

Samverkansdokument mellan skola samt den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin i Kalmar län Samverkansdokument mellan skola samt den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin i Kalmar län Upprättat av: Verksamhetschef Bo Lundin, Barn- och ungdomspsykiatriska verksamheten i Kalmar län, Förvaltningscheferna

Läs mer

Barn- och ungdomshabiliteringen Leva som andra

Barn- och ungdomshabiliteringen Leva som andra Barn- och ungdomshabiliteringen Leva som andra Habilitering, råd och stöd Barn- och ungdomshabiliteringen i Västerbotten erbjuder habilitering samt råd och stöd till barn och ungdomar med utvecklingsstörning,

Läs mer

Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen i

Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen i Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen i Västra Götaland om samverkan avseende barn och ungdom med sammansatt psykisk/psykiatrisk och social problematik Historien Uppdrag lämnat oktober 2010

Läs mer

Christina Edward Planeringschef

Christina Edward Planeringschef Planeringsenheten TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1(1) Datum 2015-10-27 Diarienummer 150054 Landstingsstyrelsen Utredningsuppdrag 15/23 Att inleda en process för att lära från landstinget i Sörmlands erfarenheter

Läs mer

Elevhälsoplan Fröviskolan 7-9 2014-2015

Elevhälsoplan Fröviskolan 7-9 2014-2015 Elevhälsoplan Fröviskolan 7-9 2014-2015 2014-04-24 Vision Alla elever på Fröviskolan 7-9 skall i en trygg miljö ges möjlighet att utveckla sin fulla potential för att kunna förverkliga sina drömmar. Syfte

Läs mer

Gemensamma riktlinjer för samverkan kring barn och unga i Nordvästra Skåne

Gemensamma riktlinjer för samverkan kring barn och unga i Nordvästra Skåne Gemensamma riktlinjer för samverkan kring barn och unga i Nordvästra Skåne Innehåll Sid. Gemensamma grundläggande värderingar 3 Bas- och specialistnivå förtydligande av ansvar 3-4 Samverkan 4-5 Samverkan

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Kommunförbundet Skåne gällande utredning vid misstanke om dyslexi 1

Överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Kommunförbundet Skåne gällande utredning vid misstanke om dyslexi 1 Datum 2016-01-11 Överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Kommunförbundet Skåne gällande utredning vid misstanke om dyslexi 1 1. Överenskommelse mellan Kommunförbundet Skåne och Region Skåne

Läs mer

Pressinformation inför omsorgsnämndens sammanträde. Ärende 4 Barn och ungdomar med neuropsykiatrisk diagnos

Pressinformation inför omsorgsnämndens sammanträde. Ärende 4 Barn och ungdomar med neuropsykiatrisk diagnos 1 Omsorgsnämnden 2008-01-30 Pressinformation inför omsorgsnämndens sammanträde För ytterligare information kontakta omsorgsnämndens ordförande Linnéa Darell (fp), telefon 013-20 62 51 eller 070-382 47

Läs mer

Tidig diagnostik av utvecklingsavvikelser hos småbarn

Tidig diagnostik av utvecklingsavvikelser hos småbarn Tidig diagnostik av utvecklingsavvikelser hos småbarn ett utvecklingspsykiatriskt perspektiv Harald Sturm, barnpsykiater och barnneurolog Eric Zander, psykolog och doktorand Utvecklingspsykiatrisk enhet

Läs mer

Angående remisser för utredning på Vuxenhabiliteringen avseende intellektuell funktionsnedsättning/utvecklingsstörning för personer över 18 år

Angående remisser för utredning på Vuxenhabiliteringen avseende intellektuell funktionsnedsättning/utvecklingsstörning för personer över 18 år Formulär Diarienr: Ej tillämpligt 1(6) Dokument ID: 09-217768 Fastställandedatum: 2017-05-19 Giltigt t.o.m.: 2019-05-19 Upprättare: Marléne M Huoman Fastställare: Kristina Lingman Remissmall utredning

Läs mer

Vuxenhabilitering i Norrbottens läns landsting

Vuxenhabilitering i Norrbottens läns landsting 20-05-0 (6) Vuxenhabilitering i Norrbottens läns landsting Uppdrags- och ansvarsfördelning mellan vårdcentralerna och Länsenheten Särskilt stöd/funktionshinder Vägledningsdokument Luleå 20-04-28 Anneli

Läs mer

Samverkansrutin för elevhälsa, första linjen unga, socialtjänst och barn och ungdomspsykiatri i Värmland

Samverkansrutin för elevhälsa, första linjen unga, socialtjänst och barn och ungdomspsykiatri i Värmland Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Rutin Barn- och ungdomspsykiatri 3 6 Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Kerstin Karlsson Utvecklingsledare Barn och unga Börje Ehinger

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN I DALARNA

BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN I DALARNA BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN I DALARNA HABILITERINGSPROGRAM för barn och ungdomar med autism Information till föräldrar www.ltdalarna.se/hab Barn- och ungdomshabiliteringen i Dalarna.. ger stöd och

Läs mer