MOTIONER, INTERPELLATIONER OCH SVAR

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MOTIONER, INTERPELLATIONER OCH SVAR"

Transkript

1 MOTIONER, INTERPELLATIONER OCH SVAR

2 MOTION 2015:1

3 SVAR TILL MOTION 2015:1 Svenska Kyrkans Unga arbetar med att synliggöra och medvetandegöra normer och har under den senaste mandatperioden bland annat normkritiskt granskat förbundets språkbruk regelbundet, vilket förbundet självklart vill fortsätta göra. Förbundsstyrelsen ser att det är problematiskt att besluta om en enda psalm då det kan upplevas exkluderande för den som inte känner till beslutet. Det blir även problematiskt då Svenska Kyrkans Unga i samband med arrangemang firar gudstjänst i församlingar där två varianter av samma psalm kan komma att sjungas. Den andra att-satsen ser förbundsstyrelsen som svår att verkställa då ansvariga för psalmbokens utförande är kyrkomötet som beslutar om psalmboken som en bekännelseskrift för Svenska kyrkan. Möjligtvis är detta något som förbundet skulle kunna arbeta vidare med i ett specificerat påverkansarbete. Förbundsstyrelsen gillar starkt andemeningen i motionen och vill uppmuntra Svenska Kyrkans Ungas lokalavdelningar, distrikt och förbund att också reflektera över budskapet och ordvalen i de psalmer, sånger och låtar som sjungs tillsammans på arrangemang. Förbundsstyrelsen föreslår Stora årsmötet 2015 besluta att avslå motionen i sin helhet.

4 MOTION 2015:2

5 SVAR TILL MOTION 2015:2 Förbundsstyrelsen håller med motionären om att alla medlemmar har rätt att få sitt sömnbehov tillgodosett. Förbundet är mycket måna om att alla medlemmar som närvarar på riksarrangemang ska känna att de är tillräckligt utvilade för att kunna delta i aktiviteterna fullt ut. Förbundet är medveten om denna problematik sedan tidigare och har därför valt att tidigarelägga starten för Stora årsmötet 2015, i förhoppning om att medlemmar som har långt att åka lättare ska kunna planera sin resa. Till alla förbundets arrangemang finns det redan i dagsläget möjlighet att tillgängliggöra boendeplatser en dag tidigare för alla medlemmar som så önskar, dock kan en extra avgift förekomma. För hjälp med boende dagen innan ett arrangemang går det bra att kontakta förbundskansliet. Med anledning av ovanstående anser förbundsstyrelsen att motionen redan är besvarad och föreslår Stora årsmötet 2015 besluta att avslå motionen.

6

7 SVAR TILL MOTION 2015:3 De exempel motionären lyfter är alla exempel på verksamheter som Svenska Kyrkans Ungas medlemmar bör ha möjlighet till att ta del av. Förbundsstyrelsen ser också behovet av verksamhet och utbildningar för unga vuxna. Dock bör varken förbundsstyrelsen eller Stora årsmötet besluta om hur distrikten samarbetar eller bedriver sin verksamhet då det är något distrikten emellan bör ta initiativ till. Förbundsstyrelsen uppmuntrar däremot gärna distrikten till samarbeten eftersom det ger värdefulla utbyten och mervärden, som ni kan läsa mer om i den föreslagna verksamhetsinriktningen (Proposition 2015:1). Förbundsstyrelsen föreslår Stora årsmötet 2015 besluta att avslå motionen.

8 MOTION 2015:4

9 SVAR TILL MOTION 2015:4 Förbundsstyrelsen är mån om att den grafiska profilen är tillgänglig för lokalavdelningar och distrikt och ger tydliga riktlinjer för Svenska Kyrkans Ungas grafiska uttryck. Ett beslut om att uppdatera den grafiska profilen togs under förbundsstyrelsens sammanträde i maj Denna uppdatering inkluderar bland annat motionärens önskan om att det ska tydliggöras att det är den rödfärgade logotypen lokalavdelningarna ska använda till sina logotyper. Förbundsstyrelsen anser att ärendet som motionen lyfter redan är genomfört och föreslår därför Stora årsmötet 2015 besluta att avslå motionen.

10 MOTION 2015:5

11 SVAR TILL MOTION 2015:5 Förbundsstyrelsen instämmer i att de URL (hemsideadresser) som finns till arrangemang på Medlemssidorna blir väldigt långa. Om URL:en finns med i ett brev blir den lång att knappa in, men finns den i ett mail är det inte ett problem då den är klickbar som länk. Det företag som idag har hand om Medlemssidorna har i dagsläget inte möjlighet att ändra i sitt system för att göra länkarna kortare. Förbundsstyrelsen har undersökt och diskuterat alternativ som bit.ly (exempel: ly/1lfqzct) och tiny.url (exempel: som är två tjänster som förkortar URL-adresser. Det som är problematiskt med dessa två är att det kan vara lätt att läsa fel på siffran noll och bokstaven O, eller siffran ett och bokstaven l. Förbundsstyrelsen vet också att sådana förkortade adresser ibland används vid mejlbedrägeri och liknande fall. På detta sätt kan det vara lätt att hamna på fel sida som kan vara olämplig eller virusbelastad. Vidare ser förbundsstyrelsen att Svenska Kyrkans Ungas ekonomiska situation just nu inte möjliggör en satsning på att utveckla korta URL:er för aktiviteter på Medlemssidorna. Gällande anmälning av personer som inte är medlemmar i Svenska Kyrkans Unga på Medlemssidorna arbetar förbundskansliet med detta inför rikslägret 2016 då förbundet hoppas kunna presentera en sådan lösning. Förbundsstyrelsen föreslår Stora årsmötet avslå motionen eftersom formuleringarna i att-satserna är bindande. Förbundsstyrelsen föreslår Stora årsmötet 2015 besluta att att avslå motionen i sin helhet. uppdra åt förbundsstyrelsen att se över möjligheterna till att kunna välja en kortare URL till sina aktiviteter på Medlemssidorna samt att en som inte är medlem ska kunna anmäla sig till aktiviteter via Medlemssidorna.

12 MOTION 2015:6

13 BILAGA MOTION 2015:6

14 BILAGA MOTION 2015:6

15 SVAR TILL MOTION 2015:6 Flera av förslagen som motionären lyfter är bra och förbundsstyrelsen tackar för tipsen! Förbundsstyrelsen ser att det är problematiskt att Stora årsmötet tar beslut om en specifik utformning av medlemsblanketten då förbundskansliet behöver kunna göra ändringar i den kontinuerligt. Förbundsstyrelsen önskar därför att ge i uppdrag till förbundskansliet att se över blanketten utifrån det bifogade förslaget. Förbundsstyrelsen föreslår Stora årsmötet 2015 besluta att att avslå motionen. ge i uppdrag till förbundskansliet att se över blanketten utifrån det bifogade förslaget.

16 MOTION 2015:7

17 SVAR TILL MOTION 2015:7 Förbundets ambition är att lokalavdelningar och distrikt ska kunna erbjudas samma ramverk för sina hemsidor på sikt. Detta kommer först göras efter att eventuella problem uppdagats med den nya hemsidan och funktioner justerats. Svenska Kyrkans Ungas hemsida är gjord i Wordpress och gällande just Wordpress-teman finns det två alternativ för teman öppna och låsta. Ett öppet alternativ skulle kunna användas av vem som helst (utanför organisationen) vilket är problematiskt. Ett låst alternativ skulle kosta mer än vad Svenska Kyrkans Unga har möjlighet till just nu på grund av den ekonomiska situationen. Förbundsstyrelsen ser även att det är problematiskt att förbundets årsmöte fattar beslut om en viss publiceringstjänst då Svenska Kyrkans Unga, i just det här fallet, skulle förbinda sig till att använda Wordpress. Förbundsstyrelsen föreslår Stora årsmötet 2015 besluta att avslå motionen.

18 MOTION 2015:8

19 SVAR TILL MOTION 2015:8 Förbundsstyrelsen ställer sig positiv till motionen och tycker att det är ett bra initiativ då vi ser en vinst i att kunna knyta stödmedlemskapet till ett visst distrikt. Detta kan mycket väl vara ett initiativ som skulle locka fler att bli stödmedlemmar i Svenska Kyrkans Unga och det skulle komma distrikten till god nytta! Eftersom förbundsstyrelsen i Proposition 2015:2 föreslår att stödmedlemskapsavgiften för fastställs till 400 kronor yrkar dock förbundsstyrelsen avslag på motionens tredje att-sats. Förbundsstyrelsen föreslår Stora årsmötet 2015 besluta att att att att bifalla första att-satsen. bifalla andra att-satsen. avslå tredje att-satsen. bifalla fjärde att-satsen.

20 MOTION 2015:9

21 SVAR TILL MOTION 2015:9 Arbetet med allergier och intoleranser är något Svenska Kyrkans Unga tar på största allvar. Det är väldigt viktigt för organisationen att alla medlemmar som deltar på arrangemang kan känna sig trygga med att vistas i lokaler utan allergener och få mat som de kan äta utan risk för allergiska reaktioner. För att kunna anpassa varje arrangemang efter vilka intoleranser och allergier de deltagande har finns alltid möjligheten att informera om dessa i anmälan till arrangemangen. Eftersom förbundet lägger stor vikt på medlemmarnas trygghet på arrangemang har förbundsstyrelsen tagit fram en tillgänglighetspolicy som distrikten och lokalavdelningarna uppmuntras att använda (se utdrag nedan). Tillse att deltagaren kan ange sina allergier/födoämnesintoleranser detaljerat i anmälningsformuläret. Vi bör även påbjuda att personen skriver så detaljerat som möjligt och uppmuntra till förtydligande mejl vid behov. Innan och under arrangemang som anordnas av Svenska Kyrkans Unga ska ansvarig: Informera alla deltagare (även föreläsare och andra berörda) om att starka dofter, pälsdjur och andra allergiframkallande saker är förbjudna i lokalerna, ledarhundar och tjänstehundar undantagna. Förbundsstyrelsen ser en problematik i att, genom ett årsmötesbeslut, låsa fast vad som får och inte får medtas på riksarrangemang eftersom det måste kunna anpassas efter de deltagande. Förbundsstyrelsen föreslår Stora årsmötet 2015 besluta att avslå motionen.

22 MOTION 2015:10

23 SVAR TILL MOTION 2015:10 Förbundsstyrelsen tycker att det är glädjande att motionärerna önskar fler nationella mötesplatser och vi ser också mycket fram emot rikslägret i Linköping Precis som motionärerna framhäver handlar det om väldigt stora kostnader för att arrangera ett riksläger. Rikslägret i Linköping är möjligt att genomföra tack vare samarbete med Svenska kyrkan och projektfinansiering från Svenska kyrkans projekt Dela tro Dela liv. Som det går att läsa i Proposition 2015:6 vidtar förbundsstyrelsen åtgärder för att skapa en ekonomiskt långsiktigt hållbar situation för Svenska Kyrkans Unga. Med anledning av detta vill förbundsstyrelsen använda pengarna från försäljningen av byggnaden på Sigtuna folkhögskola, Aludden, på ett varsamt sätt. Därför ställer sig förbundsstyrelsen positiva till motionens förslag att utreda möjligheten att använda dessa pengar till eventuella framtida riksläger, men vill samtidigt framhålla att det är viktigt att organisationen har ett starkt kapital. Förbundsstyrelsen föreslår Stora årsmötet 2015 besluta att bifalla motionen.

24 MOTION 2015:11

25 MOTION 2015:21

26 FORTS. MOTION 2015:21

27 SVAR TILL MOTION 2015:11 OCH 2015:21 Huruvida det ska vara lokalavdelnings- eller distriktsrepresentation på Svenska Kyrkans Ungas årsmöten har flitigt diskuterats inom organisationen genom tiderna. Det förslag som finns i ärendet från Stora årsmötet 2013 föranleddes av en medlemsstyrd process, genom ett årsmötesbeslut om en konferens. Medskicket och tankarna från konferensen skulle vara grunden för en proposition angående Svenska Kyrkans Ungas årsmötesformer. Förbundsstyrelsen har genom det inte själv ägt frågan om förändrade årsmötesformer och vill inte heller göra det nu. Det finns för- och nackdelar både med lokalavdelningsrepresentation och distriktsrepresentation. Likt organisationen i stort går åsikterna om detta isär även i förbundsstyrelsen och har föranlett samtal och diskussioner. Förbundsstyrelsen vill dock framhäva några fördelar med lokalavdelningsrepresentation och några med distriktsrepresentation. Fördelar som kan ses med lokalavdelningsrepresentation: Besluten fattas närmre den enskilda medlemmen och lokalavdelningen. Medlemmar och lokalavdelningar som har en annan åsikt än sitt distrikt kan ändå få sin röst hörd, och finnas representerade på Riksårsmötet. Ett bredare spann av medlemmar kan komma att delta på Riksårsmötet, vilket gör förbundsrelaterade frågor relevanta för fler individer. Fördelar som kan ses med distriktsrepresentation: Ombuden från distrikten kan representera ett större antal medlemmar och lokalavdelningars åsikter, och även från de lokalavdelningar som av ekonomiska skäl inte åker på Riksårsmötet. Distriktsårsmötenas vikt och relevans höjs, vilket kan göra det mer angeläget för fler medlemmar och lokalavdelningar att delta på sitt distriktsårsmöte. Då frågor som tas upp på förbundets årsmöte diskuteras både i lokalavdelningar och på distriktsårsmöten kan beslut förankras i samtliga delar av organisationen.

28 MOTION 2015:12

29 SVAR TILL MOTION 2015:12 Förbundsstyrelsen håller med motionären om att en kommunikationsplan är nödvändig. Det är ett arbete som måste göras om Stora årsmötet bifaller Proposition 2015:6 om förslag till rambudget för Några initiativ är redan planerade om propositionen går igenom för att utreda om hur vi kan kommunicera med våra medlemmar genom nya kanaler. Förbundsstyrelsen föreslår Stora årsmötet 2015 besluta att bifalla motionen.

30 MOTION 2015:13

31 SVAR TILL MOTION 2015:13 Som framgår i Proposition 2015:6 ämnar förbundsstyrelsen att minska antalet observatörsplatser till årsmötet om ärendet från Stora årsmötet 2015 går igenom för att hålla nere kostnaderna för årsmötet. En följd av att ha årligt årsmöte är att de totala årsmöteskostnaderna ökar jämfört med i dagsläget. Förbundsstyrelsen vill därför skapa en långsiktigt hållbar ekonomisk situation för Svenska Kyrkans Unga, vilket gör att storleken på årsmötet behöver minskas. Förbundsstyrelsen föreslår Stora årsmötet 2015 besluta att avslå motionen.

32 MOTION 2015:14

33 SVAR TILL MOTION 2015:14 Enligt den föreslagna verksamhetsinriktningen (Proposition 2015:1) vill Svenska Kyrkans Unga göra en satsning på barn i åldrarna 0 13 år. Förbundsstyrelsen ser därför värdet i att ta fram en plan för hur Svenska Kyrkans Unga kan tillgängliggöra mötesplatser och demokratiska instanser för denna målgrupp. Förbundsstyrelsen vill självklart att det ska vara möjligt för barn att delta utifrån sina egna förutsättningar men ser en problematik i att alla arrangemang ska uppfylla detta då inte alla arrangemang bör vara riktade till en och samma målgrupp. Förbundsstyrelsen vill dock försöka bredda den kompetens som finns inom organisationen kring hur Svenska Kyrkans Unga på bästa sätt engagerar barn i demokratiska processer och liknande (genom exempelvis en utredningsgrupp). Förbundsstyrelsen föreslår Stora årsmötet 2015 besluta att att bifalla motionens första att-sats. avslå motionens andra att-sats.

34 MOTION 2015:15

35 SVAR TILL MOTION 2015:15 Sommaren 2016 kommer det att arrangeras ett riksläger för alla medlemmar i Svenska kyrkan (mellan 0 30 år) i samarbete med Svenska Kyrkans Unga inom projektet Dela tro dela liv. Detta arrangemang ser förbundsstyrelsen som ett utmärkt tillfälle för juniorer att delta. Förbundsstyrelsen anser motionen vara besvarad och föreslår Stora årsmötet 2015 besluta att avslå motionen.

36 MOTION 2015:16

37 SVAR TILL MOTION 2015:16 Reformationsjubiléet kommer att vara en stor händelse även i Sverige. I hela landet kommer det att ske många arrangemang, somliga där Svenska Kyrkans Unga kommer att vara delaktiga, som exempelvis Världens Luther. Dessa arrangemang vill förbundsstyrelsen uppmuntra Svenska Kyrkans Ungas medlemmar att delta i. Denna motion är helt i linje med det som står i den föreslagna verksamhetsinriktningen (Proposition 2015:1) om att låta organisationens medlemmar växa i sin lutherska identitet. Förbundsstyrelsen tycker att det vore intressant med en studieresa till Wittenberg och att det vore en bra uppföljning på de aktiviteter som tar plats under jubiléet. Eftersom det kommer att genomföras många arrangemang och aktiviteter under 2017 ser förbundsstyrelsen det dock som mer passande att den eventuella resan sker under Förbundsstyrelsen ser fram emot att eventuellt få undersöka möjligheterna för detta. Då förbundsstyrelsen ser en problematik med att-satsen (som inte specificerat vart resan ska gå) föreslås följande ändring: Förbundsstyrelsen föreslår Stora årsmötet 2015 besluta att avslå motionen. att förbundsstyrelsen får i uppdrag att undersöka möjligheterna för en resa till Wittenberg i samband med Lutherjubiléet.

38 MOTION 2015:17

39 SVAR TILL MOTION 2015:17 Detta förslag ser förbundsstyrelsen som ett fantastiskt tillfälle att samarbeta distrikten emellan, precis som det står i den föreslagna verksamhetsinriktningen (Proposition 2015:1). Kanske kan två eller flera distrikt arrangera en sådan här resa tillsammans. Distrikten skulle också kunna hjälpas åt att anordna en lite billigare och närmare resa med något av de nordligare distrikten som har snö under en ganska stor del av året. Det finns organisationer som anordnar liknande arrangemang. Ett exempel på ett sådant arrangemang är Snowcamp som KRIK (Kristen Idrottskontakt) arrangerar varje år under påskveckan och som är öppet för deltagare från hela landet. Förbundsstyrelsen ser absolut värdet i frisk luft och gemensamma intressen och uppmuntrar distrikten att ta egna initiativ för att genomföra arrangemang som det som föreslås. Förbundet ser sin roll som en stödjande funktion och möjliggörare i att distrikten ska kunna skapa verksamhet som liknar det motionären föreslår men inte som arrangör. Förbundsstyrelsen föreslår Stora årsmötet 2015 besluta att avslå motionen.

40 MOTION 2015:18

41 SVAR TILL MOTION 2015:18 Precis som motionären skriver är detta ett ypperligt arrangemang för distrikt att arrangera tillsammans. Dock ser förbundsstyrelsen att det kan vara svårt att detaljstyra ett såpass stort arrangemang på många olika platser som också har olika förutsättningar och inriktningar. Därför lämpar sig inte detta som ett beslut som bör fattas av Stora årsmötet. Materialet som förbundet föreslås att ta fram är en spännande idé men förbundsstyrelsen tror att en bättre lösning är att de distrikt som är intresserade tar kontakt med förbundskansliet för att få hjälp att samordna insatser för att rekrytera nya medlemmar. Under sommaren 2016 kommer det att arrangeras ett riksläger i Linköping för alla barn och unga i hela Svenska kyrkan och Svenska Kyrkans Unga. Det kommer att vara ett perfekt tillfälle att rekrytera nya medlemmar eller bjuda in barn och unga mellan 0 30 år som ännu inte är medlemmar att möta den verksamhet som finns i distrikt och lokalavdelningar. Förbundsstyrelsen föreslår Stora årsmötet 2015 besluta att avslå motionen.

42 MOTION 2015:19

43 SVAR TILL MOTION 2015:19 Svenska Kyrkans Unga är en organisation där många medlemmar värdesätter just gemenskapen och känslan av att alla är välkomna vilket blivit uppmärksammat genom undersökningar om mervärdet i organisationen. Självklart finns det också brister i organisationen och förbundsstyrelsen tycker att det är viktigt att prata om dessa. Förbundsstyrelsen ser motionen som ett mycket gott initiativ och tror att ett material om de här frågorna skulle gynna organisationen. Precis som motionen lyfter är detta något förbundsstyrelsen ser som möjligt att genomföra tillsammans med andra organisationer och ser fram emot att arbeta vidare med uppgiften kontinuerligt. Förbundsstyrelsen föreslår Stora årsmötet 2015 besluta att bifalla motionen i sin helhet.

44 MOTION 2015:20

45 SVAR TILL MOTION 2015:20 Förbundsstyrelsen är positiv till motionen och önskar kunna göra mycket på området för att säkerställa att kyrkomötets beslut faktiskt gör en skillnad för barn och unga i Svenska kyrkans församlingar och stift. Förbundsstyrelsen håller med om att det är problematiskt att det är upp till det beslutande organet självt att avgöra om den barnkonsekvensanalys som gjorts är tillräcklig eller inte. Det är också problematiskt att det inte får några faktiska följder att inte göra en barnkonsekvensanalys som motsvarar målet med att göra en sådan. Kyrkokansliet arbetar i skrivande stund på en uppdatering av den handbok som tagits fram för att hjälpa församlingar och stift att göra barnkonsekvensanalyser på beslut. I den uppdaterade handboken kommer också guider och riktlinjer att finnas med för att tydligare förklara hur barnkonsekvensanalyser bör gå till. Förbundet arbetar just nu med en egen utbildning i barnkonsekvensanalys (BKA) och vill utrusta unga människor i Svenska kyrkan i kunskap kring beslutet och sina rättigheter för att kunna bidra till, och vara delaktiga i, Svenska kyrkans beslutande instanser. Förbundsstyrelsen föreslår Stora årsmötet 2015 besluta att bifalla motionen. att i Påverkansdokumentet lägga till ytterligare ett mål under visionen Svenska kyrkan på nationell nivå, kyrkokansliet och kyrkomötet och visionen som lyder: Verka för att kyrkomötets barnkonsekvensanalysbeslut utförs på ett sådant sätt att barn och ungas röst tas tillvara och kan ligga till grund för beslut.

46 INTERPELLATION 2015:1

47 SVAR TILL INTERPELLATION 2015:1 Stödmedlemmarna är viktiga ambassadörer för Svenska Kyrkans Unga som vill stödja organisationen ekonomiskt och önskar rimligen att deras bidrag särskilt ska läggas på Svenska Kyrkans Ungas verksamhet och bidra till främjandet av Svenska Kyrkans Unga. Förbundsstyrelsen föreslår en höjning för kostnaden av stödmedlemskap i Proposition 2015:2 för att Svenska Kyrkans Ungas stödmedlemmar önskar stödja verksamheten främst före administrationen av dennes stödmedlemskap. Medlemstidningen Troligt är i dagsläget en del i kostnaden för stödmedlemskap men förbundsstyrelsen önskar ersätta den påminnelsen med andra informations- och medlemsutskick under året.

48 INTERPELLATION 2015:2

49 SVAR TILL INTERPELLATION 2015:2 Tack för era frågor angående försäljningen av Svenska Kyrkans Ungas tidigare fastighet på Sigtuna folkhögskola, Aludden, för många mer känt som Ledarinstitutet. Nedan följer svar på frågorna: Vad såldes byggnaden vid Sigtuna folkhögskola för? Försäljningspriset för Aludden blev kronor. Hur stor blev den faktiska vinsten? Efter avdrag för mäklararvode ( kronor) samt den del av byggnaden som inte var färdigavskriven ( kronor) låg vinsten på kronor. Differensen mellan försäljningspriset och vinsten blev således kronor. Var och hur har pengarna placerats? En mindre del av pengarna kommer inte placeras då Svenska Kyrkans Unga i slutet av året behöver likviditeter för att kunna möta det budgeterade underskottet för Beräkningen är dock att cirka kronor ska kunna placeras enligt följande: SVENSKA KYRKANS ETHOSFONER Svensk aktiefond 20 % Globalfond 30 % Räntefond 45 % OIKOCREDIT 5 % Hur ämnar Förbundsstyrelsen använda ev. vinster från de placerade pengarna? Som det går att läsa i Proposition 2015:6 vidtar förbundsstyrelsen åtgärder för att skapa en mer långsiktigt hållbar ekonomisk situation för Svenska Kyrkans Unga. Med anledning av detta arbete har det ännu inte fattats något beslut om hur pengarna ska användas. Förbundsstyrelsen vill dock vårda pengarna varsamt för att de på bästa sätt ska komma medlemmarna till del.

50

Sjöviks folkhögskola aug

Sjöviks folkhögskola aug 16 Sjöviks folkhögskola 11-14 aug MOTIONER, INTERPELLATIONER OCH SVAR MOTION 2016:1 SVAR TILL MOTION 2016:1 En viktig del i stärkas i sin tro är ges möjligheten fördjupa sig i den. Förbundsstyrelsen håller

Läs mer

PROPOSITION 2015:1 VERKSAMHETSINRIKTNING

PROPOSITION 2015:1 VERKSAMHETSINRIKTNING PROPOSITIONER 2015 PROPOSITION 2015:1 VERKSAMHETSINRIKTNING 2016-2017 Svenska Kyrkans Unga vill bygga kyrka Svenska Kyrkans Unga är en rörelse inom Svenska kyrkan och vill bidra till bygga en kyrka där

Läs mer

Remissvar - Årsmötesformer

Remissvar - Årsmötesformer Remissvar - Årsmötesformer Gruppen för normmedvetet arbete har läst igenom remissen om årsmötesformer och demokrati i Svenska Kyrkans Unga och önskar dela några reflektioner utifrån våra perspektiv. Vårt

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Här nedan förklaras de olika stegen i mallen:

HANDLINGSPLAN. Här nedan förklaras de olika stegen i mallen: HANDLINGSPLAN För att arbeta med strategierna behövs en handlingsplan med olika insatser. Svenska Kyrkans Unga har en del kampanjer som sker varje år och sedan en verksamhetsinriktning från Stora årsmötet.

Läs mer

MOTIONER & MOTIONSSVAR

MOTIONER & MOTIONSSVAR MOTIONER & MOTIONSSVAR 1 2 INNEHÅLL 4 Frihet i våra böner motion nr: 1 5 Svar till motion 1 6 Mer rättvisemärkt motion nr: 2 7 Svar till motion 2 8 Alla ska bli ett ett ekumeniskt riksmöte motion nr: 3

Läs mer

MOTIONER OCH MOTIONSSVAR

MOTIONER OCH MOTIONSSVAR MOTIONER OCH MOTIONSSVAR MOTION 2018:1 2 SVAR TILL MOTION 2018:1 Prisa stolt hans heliga namn; de som söker Herren må glädja sig. 1 Krön 16:10 Först och främst vill förbundsstyrelsen passa på att tacka

Läs mer

Örnsköldsvik 3-6 augusti

Örnsköldsvik 3-6 augusti 17 Örnsköldsvik 3-6 augusti MOTIONER OCH MOTIONSSVAR MOTION 2017:1 2 SVAR TILL MOTION 2017:1 Detta är en fråga som diskuteras inför varje riksarrangemang och årligen inför Rikshelgen där Svenska Kyrkans

Läs mer

PROPOSITIONER. Hallunda 8-11 aug

PROPOSITIONER. Hallunda 8-11 aug PROPOSITIONER 2019 19 Hallunda 8-11 aug 1 PROPOSITION 2019:1 STADGEÄNDRING ANGÅENDE VERKSAMHETSPLANERING Förbundsstyrelsen föreslår organisationen ska anta en verksamhetsvision och en verksamhetsplan för

Läs mer

STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA SVENSKA KYRKANS UNGA. 75170 Uppsala tfn: 018-640 640 fax: 018-640 655 www.svenskakyrkansunga.

STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA SVENSKA KYRKANS UNGA. 75170 Uppsala tfn: 018-640 640 fax: 018-640 655 www.svenskakyrkansunga. STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA SVENSKA KYRKANS UNGA 75170 Uppsala tfn: 018-640 640 fax: 018-640 655 www.svenskakyrkansunga.se STARTA LOKALAVDELNING HEJ! Spännande att ni vill starta lokalavdelning

Läs mer

STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA

STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA STARTA LOKALAVDELNING HEJ! Varsågod! Spännande att ni vill starta lokalavdelning i Svenska Kyrkans Unga. Här får ni de handlingar ni behöver. Läs först igenom

Läs mer

PROPOSITION 2018:1 VERKSAMHETSINRIKTNING

PROPOSITION 2018:1 VERKSAMHETSINRIKTNING PROPOSITIONER 2018 PROPOSITION 2018:1 VERKSAMHETSINRIKTNING 2019 Svenska Kyrkans Ungas syftesparagraf: Svenska Kyrkans Unga är en demokratisk rörelse av barn och ungdomar i Svenska kyrkan. Vi vill med

Läs mer

Sjöviks folkhögskola aug

Sjöviks folkhögskola aug 16 Sjöviks folkhögskola 11-14 aug PROPOSITIONER 2016 PROPOSITION 2016:1 PRELIMINÄR VERKSAMHETSINRIKTNING 2018 Svenska Kyrkans Ungas syftesparagraf: Svenska Kyrkans Unga är en demokratisk rörelse av barn

Läs mer

PROPOSITION 2013:1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012. Se bifogad handling.

PROPOSITION 2013:1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012. Se bifogad handling. PROPOSITION 2013:1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012 Se bifogad handling. Distriktsstyrelsen föreslår Distriktsårsmötet att: fastställa verksamhetsberättelsen 2012 PROPOSITION 2013:2 Preliminär verksamhetsplan

Läs mer

PROPOSITION 2015:1 VERKSAMHETSINRIKTNING

PROPOSITION 2015:1 VERKSAMHETSINRIKTNING PROPOSITIONER 2015 PROPOSITION 2015:1 VERKSAMHETSINRIKTNING 2016-2017 Svenska Kyrkans Unga vill bygga kyrka Svenska Kyrkans Unga är en rörelse inom Svenska kyrkan och vill bidra till att bygga en kyrka

Läs mer

7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN?

7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN? 7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN? MEDLEM Allt startar med medlemmen i föreningen. FÖRENING Medlemmen påverkar föreningen på årsmötet i februari. DISTRIKT Medlemmen tillsammans med föreningen påverkar distriktet

Läs mer

SVENSKA KYRKANS UNGAS MARKNADSFÖRINGSPLAN

SVENSKA KYRKANS UNGAS MARKNADSFÖRINGSPLAN SVENSKA KYRKANS UNGAS MARKNADSFÖRINGSPLAN INLEDNING Svenska Kyrkans Ungas förbundsstyrelse har fått i uppdrag från Stora årsmötet att formulera en marknadsföringsplan för organisationen som tillgodoser

Läs mer

GLOBALA ARBETSGRUPPEN

GLOBALA ARBETSGRUPPEN GLOBALA ARBETSGRUPPEN Globala arbetsgruppen jobbar med fred, klimat och miljö och globala rättvisefrågor. Vi vill inspirera medlemmar i Svenska Kyrkans Unga och andra att engagera sig för en mer rättvis

Läs mer

EKONOMIHANDLINGAR 2013

EKONOMIHANDLINGAR 2013 LILLA ÅRSMÖTET 2014 EKONOMIHANDLINGAR 2013 INNEHÅLL FÖRKLARINGAR TILL SVENSKA KYRKANS UNGAS ÅRSREDOVISNING 2013 (och på sista sidan en jämförelse mellan bokslutet 2013 och den rambudget som Stora

Läs mer

Svenska Kyrkans Unga Västerås Distrikt Antal deltagare: 220 Antal deltagare: 200

Svenska Kyrkans Unga Västerås Distrikt Antal deltagare: 220 Antal deltagare: 200 VERKSAMHETSPLAN 2016 Svenska Kyrkans Unga Västerås Distrikt Det övergripande syftet och målet med vår verksamhet uttrycks i syftesparagrafen som lyder: Svenska Kyrkans Unga är en demokratisk rörelse av

Läs mer

Kommunikationsguide Svenska Celiakiungdomsförbundet (SCUF)

Kommunikationsguide Svenska Celiakiungdomsförbundet (SCUF) Svenska Celiakiungdomsförbundet (SCUF) Uppdaterad 2015 11 04 Sammanfattning Guiden innehåller kortfattade tips och riktlinjer för SCUF-kommunikation som du har användning av i text eller muntlig kommunikation

Läs mer

Kommunikationsplan 13/14

Kommunikationsplan 13/14 Kommunikationsplan 13/14 Chalmers Studentkår är dess medlemmar. I enlighet med Chalmers Studentkårs verksamhetsidé innefattar Chalmers Studentkårs kärnverksamhet med utbildningsfrågor, sociala frågor och

Läs mer

Motionär: Förbundsstyrelsen

Motionär: Förbundsstyrelsen Motionär: Förbundsstyrelsen Verksamhetsplanens syfte är att formulera vad Ung Media ska göra under kommande verksamhetsår och på så sätt definiera förbundsstyrelsens uppdrag så att de jobbar mot mål som

Läs mer

Vad vill du att vi ska göra under 2015 och 2016?

Vad vill du att vi ska göra under 2015 och 2016? Vad vill du att vi ska göra under 2015 och 2016? Gör din röst hörd! Du kommer väl? Rösta Lär känna nya kompisar Påverka Besluta Propositioner för SKUR 25-26 april 2015 Svenska Kyrkans Ungas rådslag 25-26

Läs mer

KAPITEL 1 ORGANISATIONEN RFSL

KAPITEL 1 ORGANISATIONEN RFSL KAPITEL 1 ORGANISATIONEN RFSL Om RFSL Medlemmar Avdelningar Kongressen Valberedningen och revisorer Förbundsstyrelsen (FS) Förbundskansliet Avdelningarna samlas RFSL Ungdom Bilagor - förteckning 1-4 Handbok

Läs mer

KOMIN. UNF:s policy för intern kommunikation

KOMIN. UNF:s policy för intern kommunikation KOMIN UNF:s policy för intern kommunikation Om KOMIN Detta är UNF-förbundets policy för kommunikationen internt i organisationen, KO- MIN helt enkelt. Syftet med dokumentet är att säkerställa en tydlig,

Läs mer

Motionsyttrande Motion 1 Grundkursens längd Södra Älvsborg

Motionsyttrande Motion 1 Grundkursens längd Södra Älvsborg Motion 1 Grundkursens längd Södra Älvsborg Centralstyrelsen föreslår Riksstämman att avslå motionen med motivering att: För närvarande har vi inga problem att rekrytera deltagare till grundkurs 1. Syftet

Läs mer

Utöver läger erbjuds utbildningar, så som VägVal och barnkonsekvensanalysutbildningar.

Utöver läger erbjuds utbildningar, så som VägVal och barnkonsekvensanalysutbildningar. 2 2016 års distriktsårsmöte antog en preliminär verksamhetsplan och budget för 2017. Med den som underlag vill distriktsstyrelsen nu lämna nedanstående förslag: Såsom du tror, så älskar du och omvänt Martin

Läs mer

Detta innehåller strategin. Det här ska strategin användas till. Så här är strategin uppbyggd

Detta innehåller strategin. Det här ska strategin användas till. Så här är strategin uppbyggd Detta innehåller strategin I din hand håller du Vi Ungas strategi. Vår strategi utgår ifrån våra grundidéer som vi tillsammans tagit fram och som beskriver vad Vi Unga är och gör. I det här dokumentet

Läs mer

Vad vill du att vi ska göra under 2014 och 2015?

Vad vill du att vi ska göra under 2014 och 2015? Vad vill du att vi ska göra under 2014 och 2015? Gör din röst hörd! Du kommer väl? Rösta Lär känna nya kompisar Påverka Besluta Propositioner för SKUR 5-6 april 2014 Svenska Kyrkans Ungas rådslag 5-6 april

Läs mer

PROPOSITIONER HÄFTE 2 1

PROPOSITIONER HÄFTE 2 1 PROPOSITIONER HÄFTE 2 1 INNEHÅLL PROPOSITION 2009:4 ANGÅENDE SPRÅKLIG REVIDERING AV STADGARNA 3 PROPOSITION 2009:5 ANGÅENDE INNEHÅLLSMÄSSIG REVIDERING AV STADGARNA 4 BILAGA 1, NUVARANDE FÖRBUNDSSTADGAR,

Läs mer

avslå motionen Ökat stöd till församlingar för arbete med asylsökande.

avslå motionen Ökat stöd till församlingar för arbete med asylsökande. MOTIONSSVAR TILL MOTIONERNA ÖKAT STÖD TILL FÖRSAMLINGAR FÖR ARBETE MED ASYLSÖKANDE, FORMA ETT AKUT STÖD TILL INSATSER FÖR FLYKTINGAR OCH ASYLSÖKANDE 2016 OCH FLYKTINGARBETET De Ungas Kyrkomöte är positivt

Läs mer

7 FASTSTÄLLANDE AV FÖREDRAGNINGSLISTA Vi bestämmer vilka frågor vi ska prata om och i vilken ordning.

7 FASTSTÄLLANDE AV FÖREDRAGNINGSLISTA Vi bestämmer vilka frågor vi ska prata om och i vilken ordning. ÖVRIGA HANDLINGAR FÖREDRAGNINGSLISTA 1 ÖPPNANDE AV LILLA ÅRSMÖTET 2014 2 JUSTERING AV RÖSTLÄNGDEN Vi bestämmer vilka på årsmötet som får rösta. 3 FRÅGA OM MÖTETS BEHÖRIGA UTLYSANDE Vi frågar om alla fått

Läs mer

SVENSKA KYRKANS UNGAS STRATEGISKA KOMMUNIKATIONSPLAN

SVENSKA KYRKANS UNGAS STRATEGISKA KOMMUNIKATIONSPLAN SVENSKA KYRKANS UNGAS STRATEGISKA KOMMUNIKATIONSPLAN Gällande 2017 2018 INNEHÅLL Bakgrund Metod och användningsområde Upplägg Begrepp Sammanfattning Kanalbeskrivning Innan ny kanal introduceras Innan arrangemang/projekt

Läs mer

Detta gäller! 2012-2013

Detta gäller! 2012-2013 Detta gäller! 2012-2013 Förord Förbundsstämman är Förbundet Vi Ungas högsta beslutande organ. Förbundsstämman styr Förbundet Vi Unga genom att fastställa en rad dokument: Förbundet Vi Ungas stadgar (senast

Läs mer

HANDBOK. för ungdomsansvariga i FN-föreningar

HANDBOK. för ungdomsansvariga i FN-föreningar HANDBOK för ungdomsansvariga i FN-föreningar Svenska FN-förbundet Box 151 15 104 65 Stockholm Tel: 08-462 25 40 Fax: 08-641 88 76 E-post: info@fn.se webb: www.fn.se Svenska FN-förbundet, september 2011

Läs mer

Kongress för Unga Hörselskadade

Kongress för Unga Hörselskadade Kongress för Unga Hörselskadade På årsmötet 2012 lade tre av Unga Hörselskadades medlemmar ett förslag om att införa kongress vartannat år. Förslaget innebär också att styrelsen skulle ha en mandatperiod

Läs mer

KOMMUNIKATION OCH SOCIAL MEDIA (KSM)

KOMMUNIKATION OCH SOCIAL MEDIA (KSM) KOMMUNIKATION OCH SOCIAL MEDIA (KSM) Motionerna KSM 1 KSM 7 MOTION KSM 1 Byggnads Väst Lägg ut små adds (Reklam) på ungdomshemsidor, vi i Byggnads vill ha mer medlemar och de är väldig brist på unga medlemmar,

Läs mer

De Ungas KyrKomöte motionssvar

De Ungas KyrKomöte motionssvar De Ungas Kyrkomöte MOTIONSSVAR De ungas kyrkomöte Den 5 augusti anordnade Svenska Kyrkans Unga för fjärde året i rad De Ungas Kyrkomöte. En arbetsgrupp från förbundet hade på förhand valt ut ett trettiotal

Läs mer

Eslövs TKD Klubb, Lunds TKD Klubb, Champion TKD Klubb, Höganäs TKD och Södra Taekwondoförbundet: Ny domarkommitté med Reza Abrishami som samordnare.

Eslövs TKD Klubb, Lunds TKD Klubb, Champion TKD Klubb, Höganäs TKD och Södra Taekwondoförbundet: Ny domarkommitté med Reza Abrishami som samordnare. Motionerna I 1-5 Eslövs TKD Klubb, Lunds TKD Klubb, Champion TKD Klubb, Höganäs TKD och Södra Taekwondoförbundet: Ny domarkommitté med Reza Abrishami som samordnare. Motionärernas förslag: Årsmötet yrkar

Läs mer

SVENSKA BOUVIER DES FLANDRESKLUBBEN SBK:s avelsavdelning för Bouvier des Flandres, AfBF

SVENSKA BOUVIER DES FLANDRESKLUBBEN SBK:s avelsavdelning för Bouvier des Flandres, AfBF SVENSKA BOUVIER DES FLANDRESKLUBBEN SBK:s avelsavdelning för Bouvier des Flandres, AfBF www.bouvierklubben.com Protokoll fört på Svenska Bouvierklubbens årsmöte lördagen den 7 mars på Lerums Brukshundklubb.

Läs mer

GRUPPEN FÖR NORMMEDVETET ARBETE

GRUPPEN FÖR NORMMEDVETET ARBETE GRUPPEN FÖR NORMMEDVETET ARBETE Svenska Kyrkans Unga vill vara en öppen gemenskap och därför behöver vi bli mer medvetna om de mönster och normer som gör att människor ibland inte känner sig välkomna i

Läs mer

Verksamhetsplan En stark röst i samhället. En väg in i yrkeslivet. En inspirerande plattform. Ett studentfackligt forum.

Verksamhetsplan En stark röst i samhället. En väg in i yrkeslivet. En inspirerande plattform. Ett studentfackligt forum. Verksamhetsplan 2019 En stark röst i samhället. En väg in i yrkeslivet. En inspirerande plattform. Ett studentfackligt forum. En stark röst i samhället Sveriges Arkitekter Studenterna ska stötta initiativ

Läs mer

Kallelse till Svenska FN-förbundets kongress 2015

Kallelse till Svenska FN-förbundets kongress 2015 Till riksorganisationer som är medlemmar i Svenska FN-förbundet 9 januari 2015 Kallelse till Svenska FN-förbundets kongress 2015 Svenska FN-förbundet består av anslutna riksorganisationer, FN-föreningar

Läs mer

Propositioner. till distriktsårsmötet 14-15 april 2012. Flämslätt stifts- och kursgård

Propositioner. till distriktsårsmötet 14-15 april 2012. Flämslätt stifts- och kursgård Propositioner till distriktsårsmötet 14-15 april 2012 Flämslätt stifts- och kursgård Proposition 2012:1 Verksamhets- och budgetmål för 2013 MED DOPET SOM GRUND Vi vill med Kristus i centrum och dopet som

Läs mer

PROPOSITIONER EKO K NOMIHÄFTE 1

PROPOSITIONER EKO K NOMIHÄFTE 1 PROPOSITIONER EKONOMIHÄFTE 1 PROPOSITION 2009:6 RAMBUDGET FÖR ÅR 2010 OCH 2011 BUDGETSKRIVELSENS UPPLÄGG Skrivelsen är upplagd så att först kommer en summarisk genomgång av riksförbundets ekonomi. För

Läs mer

Motion 57 Motion 58 Motion 59 Motion 60. med utlåtanden

Motion 57 Motion 58 Motion 59 Motion 60. med utlåtanden Motion 57 Motion 58 Motion 59 Motion 60 med utlåtanden 150 Motion 57 En demokratisk organisation där allas engagemang uppskattas, på riktigt. För att en enskild medlem ska kunna skicka en motion till stämman,

Läs mer

Kallelse till Svenska FN-förbundets kongress 2015

Kallelse till Svenska FN-förbundets kongress 2015 Till FN-föreningar och FN-distrikt 9 januari 2015 Kallelse till Svenska FN-förbundets kongress 2015 Svenska FN-förbundets kongress kommer att äga rum i Göteborg den 13-14 juni 2015. Vi ser fram emot att

Läs mer

2PROPOSITIONER. Proposition 2019:1 Verksamhetsplan

2PROPOSITIONER. Proposition 2019:1 Verksamhetsplan 2PROPOSITIONER VERKSAMHETSPLAN FÖR VERKSAMHETSÅREN Innehållsförteckning: Medlemsvård Verksamhet Information Organisation Riksarrangemang Representation/samarbeten Samarbeten med andra distrikt MEDLEMSVÅRD

Läs mer

Utskottet bifaller FS förslag. Utskottet bifaller FS förslag. Förbundsstyrelsen föreslår förbundsmötet

Utskottet bifaller FS förslag. Utskottet bifaller FS förslag. Förbundsstyrelsen föreslår förbundsmötet Förbundsmötet 2012 Utskott nummer 10 Sekreterare: Peter Andersson Sida 1 Motion med förslag Motion nr 113. Satsning på exekutiva ledningsmedlemmar Motionär: Magnus Sällström, 502 Vårdföretagarna allmän

Läs mer

Tid Lördagen den 29 mars kl Kvibergs idrottscenter, Göteborg Närvarande Röstberättigade 12 ombud Omfattning 1 20 Bilagor

Tid Lördagen den 29 mars kl Kvibergs idrottscenter, Göteborg Närvarande Röstberättigade 12 ombud Omfattning 1 20 Bilagor Årsmötet 2008 Protokoll Tid Lördagen den 29 mars kl. 13.00 16.00 Plats Kvibergs idrottscenter, Göteborg Närvarande Röstberättigade 12 ombud Omfattning 1 20 Bilagor 1 Mötets öppnande Förbundsordförande

Läs mer

PROPOSITION 2017:1 VERKSAMHETSINRIKTNING 2018

PROPOSITION 2017:1 VERKSAMHETSINRIKTNING 2018 PROPOSITIONER 2017 PROPOSITION 2017:1 VERKSAMHETSINRIKTNING 2018 Svenska Kyrkans Ungas syftesparagraf: Svenska Kyrkans Unga är en demokratisk rörelse av barn och ungdomar i Svenska kyrkan. Vi vill med

Läs mer

MOTIONER OCH MOTIONSSVAR

MOTIONER OCH MOTIONSSVAR 2011 MOTIONER OCH MOTIONSSVAR MOTION 2011: 1 ANGÅENDE AKTIVA LOKALAVDELNINGAR SVAR PÅ MOTION 2011: 1 ANGÅENDE AKTIVA LOKALAVDELNINGAR Visst vore det praktiskt om svaret på alla frågor fanns i stadgarna

Läs mer

12 Bilaga till proposition 3: Medlemskap i världsorganisationerna, WAGGGS och WOSM

12 Bilaga till proposition 3: Medlemskap i världsorganisationerna, WAGGGS och WOSM 12 Bilaga till proposition 3: Medlemskap i världsorganisationerna, WAGGGS och WOSM Varf ör ska vi ändra hur vi är medlemmar i världsorganisationerna? Det korta svaret är att Demokratijamboreen 2012 gav

Läs mer

Redo att leda. ett nätverk för kvinnliga ledare inom Scouterna

Redo att leda. ett nätverk för kvinnliga ledare inom Scouterna Redo att leda ett nätverk för kvinnliga ledare inom Scouterna Kvinna, scout & ledare? Missa inte chansen att delta i Scouternas nystartade nätverk för kvinnliga ledare. Nätverket Redo Att Leda erbjuder

Läs mer

Förbundsstyrelsens förslag nr

Förbundsstyrelsens förslag nr Ärende Förbundsstyrelsens förslag nr :s Mål och verksamhetsinriktning 2018 2019 Förslag på Mål och verksamhetsinriktning 2018 2019 avser mellanperioden i strategi 2016 2021. Förslaget innehåller färre

Läs mer

Proposition 1 Antagande av nya stadgar

Proposition 1 Antagande av nya stadgar Proposition 1 Antagande av nya stadgar Föreningens nuvarande stadgar antogs av årsmötet vid föreningens grundande i maj 2014. Under det gånga verksamhetsåret har styrelsen sett över stadgarna och arbetat

Läs mer

PROPOSITION #1 FRÅN STYRELSEN I SVENSKA KÄLKSPORTFÖRBUNDET TILL ÅRSMÖTET SAMMANSÄTTNING AV STYRELSE

PROPOSITION #1 FRÅN STYRELSEN I SVENSKA KÄLKSPORTFÖRBUNDET TILL ÅRSMÖTET SAMMANSÄTTNING AV STYRELSE PROPOSITION #1 FRÅN STYRELSEN I SVENSKA KÄLKSPORTFÖRBUNDET SAMMANSÄTTNING AV STYRELSE Styrelsen i Svenska Kälksportförbundet föreslår, till Årsmötet 2018-09-15, en förändring av Förbundsstadgarna som innebär

Läs mer

välja till justerare vid årsmötet. välja till rösträknare. Röstlängden med namnen på alla medlemmar som får rösta finns med som bilaga 1.

välja till justerare vid årsmötet. välja till rösträknare. Röstlängden med namnen på alla medlemmar som får rösta finns med som bilaga 1. ÅRSMÖTESPROTOKOLL För Svenska Kyrkans Unga Datum, år och plats: MÖTETS ÖPPNANDE öppnade mötet. MÖTETS BEHÖRIGA UTLYSANDE Kallelsen till årsmötet fanns tillgänglig den årsmötet var behörigt utlyst. VAL

Läs mer

ÖKA DEN LOKALA AKTIVISMEN GENOM STARKARE DISTRIKT På årsmötet i Halmstad 2016 lades en motion fram som syftade till att stärka den lokala aktivismen genom att ge distrikten större möjlighet att besluta

Läs mer

Kongressen beslutade att ärendet skulle utredas vidare.

Kongressen beslutade att ärendet skulle utredas vidare. 2015-02-02 Kongress vartannat år? Bakgrund Vid kongress 2014-05-17 2014-05-18 behandlades två motioner gällande kongress vartannat år, en från Västra distriktet samt en från Skånes distrikt tillsammans

Läs mer

Släktträd. Därför anser jag; att varje år ska alla utmanarlag ta ett Familjefoto och skicka in till UScK innan den 18 Mars

Släktträd. Därför anser jag; att varje år ska alla utmanarlag ta ett Familjefoto och skicka in till UScK innan den 18 Mars Släktträd Vi utmanarscouter är som en ända stor släkt och våra utmanarlag familjer. Våra efternamn är vårt utmanarlags namn och familjevapnet vårt märke på skjortan. Jag tycker att vi som en familj och

Läs mer

Förbundsstämman beslöt att ge den nya förbundsstyrelsen i uppdrag:

Förbundsstämman beslöt att ge den nya förbundsstyrelsen i uppdrag: 6) Rapport åtgärder med anledning av beslut vid 2017 års stämma 2017 12 a) Riktlinjer för valberedning Förbundsstämman beslöt att efter ändringar fastställa förslag till riktlinjer för valberedning. Riktlinjerna

Läs mer

Proposition nr 1 Medlemsavgift för 2012. Proposition nr 2 Budget för 2011

Proposition nr 1 Medlemsavgift för 2012. Proposition nr 2 Budget för 2011 Proposition nr 1 Medlemsavgift för 2012 Föreningen har inte höjt medlemsavgiften på flera år. Kostnaderna fortsätter dock att stiga och styrelsen gör bedömningen att en liten höjning av medlemsavgiften

Läs mer

Distriktsstödsgruppen 2 Kommunikationsgruppen 3 Påverkansgruppen 4 Utbildningsgruppen 5

Distriktsstödsgruppen 2 Kommunikationsgruppen 3 Påverkansgruppen 4 Utbildningsgruppen 5 Detta dokument innehåller beskrivning av vilka arbetsgrupper Förbundet Vi Unga har 2015. Vilka övergripande uppdrag de har och de konkreta arbetsuppgifter de har under året. Dokumentet är ett komplement

Läs mer

FACKLIG UTBILDNING (FU)

FACKLIG UTBILDNING (FU) FACKLIG UTBILDNING (FU) Motionerna FU 1 FU 7 MOTION FU 1 Byggnads GävleDala Det blir svårare få ungdomar intressera sig för fackliga frågor. Detta beror oftast på okunskap om vad en fackförening är och

Läs mer

MOTIONER OCH UTLÅTANDEN. Jämlikhet och jämställdhet DAGORDNINGSPUNKT. nr 44 45

MOTIONER OCH UTLÅTANDEN. Jämlikhet och jämställdhet DAGORDNINGSPUNKT. nr 44 45 MOTIONER OCH UTLÅTANDEN Jämlikhet och jämställdhet DAGORDNINGSPUNKT nr 44 45 Sid 2 Jämlikhet och jämställdhet HEM Innehåll Dagordningspunkt 44... 3 Motion nr 47 Angående HBTQ-certifiera förbundet... 3

Läs mer

PROPOSITIONER PROPOSITION 2019:1 VERKSAMHETSPLAN Proposition 2019:1 Verksamhetsplan

PROPOSITIONER PROPOSITION 2019:1 VERKSAMHETSPLAN Proposition 2019:1 Verksamhetsplan PROPOSITION 2019:1 VERKSAMHETSPLAN 2019-2020 Distriktsstyrelsen föreslår årsmötet besluta att: anta Verksamhetsplanen för verksamhetsåren 2019-2020 i sin helhet. 22 VERKSAMHETSPLAN FÖR VERKSAMHETSÅREN

Läs mer

Verksamhetsinriktning 2011-2012

Verksamhetsinriktning 2011-2012 Verksamhetsinriktning 2011-2012 Örebro Läns Skolidrottsförbund Innehåll Förord Skolidrottsförbundets profil Inriktnings- och resultatmål Föreningen Organisationsutvecklingen Utbildningsverksamhet Breddverksamhet

Läs mer

Motion nr 205 Utveckla PRO:s HEMFÖRSÄKRING. PRO Haga-Malmaberg - Västerås, Västmanland. Område: PRO:s organisation Underområde: Försäkringar

Motion nr 205 Utveckla PRO:s HEMFÖRSÄKRING. PRO Haga-Malmaberg - Västerås, Västmanland. Område: PRO:s organisation Underområde: Försäkringar Motion nr 205 Utveckla PRO:s HEMFÖRSÄKRING PRO Haga-Malmaberg - Västerås, Västmanland ID574 Utveckla PRO:s HEMFÖRSÄKRING PRO: medlemsförsäkringar är till delar unika i sin omfattning. Olycksfallsförsäkringen

Läs mer

SRS:s Interna kommunikationsplan;

SRS:s Interna kommunikationsplan; SRS:s Interna kommunikationsplan; 2014-2016 Innehåll Introduktion och bakgrund... 2 Syfte och mål... 2 Kommunikativa behov och ageranden... 3 Information om styrelsen beslut... 3 Information om styrelsens

Läs mer

Dala Taekwondo Akademi, Höganäs TKD Klubb och Södra Taekwondoförbundet:

Dala Taekwondo Akademi, Höganäs TKD Klubb och Södra Taekwondoförbundet: Motionerna E 1-3 Dala Taekwondo Akademi, Höganäs TKD Klubb och Södra Taekwondoförbundet: Styrelsens Uppdragslängd Mandatperiod på 4 år och annan styrelsesammansättning. Motionärernas förslag: Nuvarande

Läs mer

EUROPEAN YOUTH PARLIAMENT. Motioner. EUP Sveriges Årsmöte European Youth Parliament 1

EUROPEAN YOUTH PARLIAMENT. Motioner. EUP Sveriges Årsmöte European Youth Parliament 1 EUROPEAN YOUTH PARLIAMENT Motioner EUP Sveriges Årsmöte 2016 European Youth Parliament 1 Motion 1 Avsätta pengar för medlemsföreningar 3 Motionssvar 1..4 Motion 2 Årsmötets läge...5 Motionssvar 2..6 Motion

Läs mer

INNEHÅLL. Ekonomihandlingar till Riksårsmötet 2018 för år Årsredovisning Revisionsberättelse

INNEHÅLL. Ekonomihandlingar till Riksårsmötet 2018 för år Årsredovisning Revisionsberättelse EKONOMIHANDLINGAR INNEHÅLL Ekonomihandlingar till Riksårsmötet 2018 för år 2017 Årsredovisning 2017 3 12 Revisionsberättelse 2017 13 Kommenterad årsredovisning med förklaringar 14 20 Bokslutskommenterar

Läs mer

Ett år i föreningen. Styrelsemöten. Årsmöte

Ett år i föreningen. Styrelsemöten. Årsmöte Ett år i föreningen Det finns i en förening några områden som återkommer varje år. Ett sätt att planera arbetet i föreningen är att se vilka uppgifter de är och när de behöver göras. Här hittar du några

Läs mer

STRATEGISKA ARBETE MOT 2025

STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 SVENSK SIMIDROTTS STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 1 SVENSK SIMIDROTTS STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 2 SVENSK SIMIDROTTS STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 INNEHÅLL 3 INLEDNING 4 BÖRJA MED EN NULÄGESANALYS 6 SÄTT DET

Läs mer

Ledamot i avdelningsstyrelse

Ledamot i avdelningsstyrelse Ledamot i avdelningsstyrelse Inledning Du som är avdelningsstyrelseledamot är en idéburen ledare och demokratiskt vald av medlemmar vid ett årsmöte. Tillsammans med de andra i styrelsen leder, samordnar

Läs mer

Motioner och motionssvar. Stadgar

Motioner och motionssvar. Stadgar Motioner och motionssvar Stadgar 0 0 0 0 0 Inkomna motioner på stadgarna, stadgekommitténs svar och förbundsstyrelsens kommentarer S - Demokratisera personvalen ( ) Många personval i Ung Vänster går till

Läs mer

HEJ! Med detta sagt hoppas vi att du precis som vi får många spännande tankar utifrån såväl motioner som motionssvar!

HEJ! Med detta sagt hoppas vi att du precis som vi får många spännande tankar utifrån såväl motioner som motionssvar! MOTIONER OCH SVAR 2013 2013 HEJ! Förbundsstyrelsen vill framföra ett stort vad-kul--det-kommer-så-många-motioner-tack! Motionerna har gjort förbundsstyrelsen uppmärksam på områden förstärka, frågor diskutera

Läs mer

VERKSAMHETSPROGRAM ArkitektStudenterna

VERKSAMHETSPROGRAM ArkitektStudenterna VERKSAMHETSPROGRAM ArkitektStudenterna 2015-2017 Vad är ArkitektStudenterna och varför finns vi? ArkitektStudenterna är Sveriges Arkitekters studentorganisation och det samlande organet för Sveriges Arkitekters

Läs mer

Protokoll från årsmöte Göteborgs Klätterklubb 2010 Plats: Chalmersvillan, Gibraltargatan 1a Tid: kl 18.30, 24 februari 2010

Protokoll från årsmöte Göteborgs Klätterklubb 2010 Plats: Chalmersvillan, Gibraltargatan 1a Tid: kl 18.30, 24 februari 2010 1 Göteborgs Klätterklubb Göteborgs Klätterklubb Plusgiro: 72 61 69-6 info@gbgkk.nu Box 11076 Org-nr: 855100-5864 www.gbgkk.nu 404 22 Göteborg Protokoll från årsmöte Göteborgs Klätterklubb 2010 Plats: Chalmersvillan,

Läs mer

Förslag på dagordning till Ung Pirat Östras distriktskongress 2015

Förslag på dagordning till Ung Pirat Östras distriktskongress 2015 Förslag på dagordning till Ung Pirat Östras distriktskongress 2015 1. Mötets öppnande Distriktsordförande Erik Einarsson öppnar mötet. 2. Mötets behörighet Stadgan säger: 36 Mötet är beslutsmässigt om

Läs mer

INNEHÅLL. 6. Kretsens hemsida och mail-adress sid 4

INNEHÅLL. 6. Kretsens hemsida och mail-adress sid 4 INNEHÅLL 1. Förbundsårsmötet sid 2 2. Pistol-SM 2002 sid 2 3. Kretsens nya roll sid 3 4. Kretsinformation via mail sid 3 5. Föreningsdistribution via mail sid 3 6. Kretsens hemsida och mail-adress sid

Läs mer

Arbetsplan. Förslag planering:

Arbetsplan. Förslag planering: Arbetsplan Vi använder följande referenslitteratur: Civilförsvarsförbundets egna skrifter samt, om cirkeldeltagarna vill, även boken Styrelsearbete i ideella föreningar författad av David Gustafsson. Sammankomst

Läs mer

Ny grafisk manual och logotyp

Ny grafisk manual och logotyp NUMMER 5 juni 2014 Ny grafisk manual och logotyp Här ser du vår nya logga! Föreningar och distrikt kommer att få ut sina loggor digitalt. Ambitionen är att flertalet får ut dem före sommarsemestrarna.

Läs mer

KFUM Kristianstad Pingis Medlemspolicy

KFUM Kristianstad Pingis Medlemspolicy KFUM Kristianstad Pingis Medlemspolicy KFUK-KFUM (YMCA) är världens största och äldsta ungdomsrörelse. YMCA finns i 130 länder och har 70 miljoner medlemmar, varav 70 000 i Sverige. Bokstäverna i KFUK-KFUM

Läs mer

KRISS verksamhetsplan 2011/12 gäller från riksmötet 2011 till riksmötet 2012

KRISS verksamhetsplan 2011/12 gäller från riksmötet 2011 till riksmötet 2012 KRISS verksamhetsplan 2011/12 gäller från riksmötet 2011 till riksmötet 2012 Tema: En mänsklighet Trons reflektion interdependencefestivalen Vi vill ordna en tredje interdependencefestival den 7-9 oktober.

Läs mer

Motion om kommunal handlingsplan för minskad barnfattigdom. KS

Motion om kommunal handlingsplan för minskad barnfattigdom. KS kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-05-17 167 Motion om kommunal handlingsplan för minskad barnfattigdom. KS 2015-376 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige

Läs mer

Struktur Yrkesförbundet Översikt & information

Struktur Yrkesförbundet Översikt & information Struktur Yrkesförbundet Översikt & information Sektion SPA Sektion Make- Up SEYF Styrelsen Ordförande: Raija Zallot Sekreterare: Maria Sundberg Kassör: Mia Elisdotter Vice Ordförande: Mia Esperlind Ledamot:

Läs mer

Svenska kyrkan och landsbygdsarbetet. Sammanfattning. Kyrkomötet Kyrkolivsutskottets betänkande 2009:12

Svenska kyrkan och landsbygdsarbetet. Sammanfattning. Kyrkomötet Kyrkolivsutskottets betänkande 2009:12 Kyrkomötet Kyrkomötet Kyrkolivsutskottets betänkande 2009:12 Svenska kyrkan och landsbygdsarbetet Sammanfattning I detta betänkande behandlas motion 2009:31 om Svenska kyrkan och landsbygdsarbetet. I motionen

Läs mer

Vanliga frågor om Barnkonsekvensanalys

Vanliga frågor om Barnkonsekvensanalys Vanliga frågor om Barnkonsekvensanalys Fråga: Vad är det för skillnad på ett strategiskt och löpande beslut? Svar: Strategiska beslut är sådana beslut som är långsiktiga och som kommer att påverka verksamheten

Läs mer

Vision 2018 Att bredda och stärka föreningen

Vision 2018 Att bredda och stärka föreningen Vision 2018 Att bredda och stärka föreningen Om visionsdokumentet Syftet med visionsdokumentet är att vara en långsiktig verksamhetsplan som täcker föreningens viktigaste verksamhetsområden men samtidigt

Läs mer

BK betänkande avseende årsredogörelse och årsredovisning

BK betänkande avseende årsredogörelse och årsredovisning årsredogörelse och årsredovisning Återigen en imponerande uppräkning av aktiviteter Det vi saknar är en tydlig måluppföljning Vi har haft en fokuserad resurs på insamlingar Analys av resultatet av denna

Läs mer

- Hur strategin ska se ut framöver, för att involvera flera i organisationen - Hur vår totala ekonomi används för att möjliggöra detta förslag

- Hur strategin ska se ut framöver, för att involvera flera i organisationen - Hur vår totala ekonomi används för att möjliggöra detta förslag Förslagsställare Dalarnas skolidrottsförbund Bakgrund Skolidrottsförbundet har succesivt förändrats under en rad år, där SDF:n fått mindre engagemang, många skolidrottare har hoppat av sina SDF-roller

Läs mer

Motion angående arvodering av förbundsordförande

Motion angående arvodering av förbundsordförande Motion angående arvodering av förbundsordförande I flertalet ungdomsorganisationer finns en uppdelning mellan anställda, arvoderade och helt ideellt engagerade som skapat arbetsro och fokus på effektivitet

Läs mer

Stensund S-619 91 Trosa Telefon 0156-532 02 Webb: www.frisksport.se E-post: kansli@frisksport.se

Stensund S-619 91 Trosa Telefon 0156-532 02 Webb: www.frisksport.se E-post: kansli@frisksport.se Stensund S-619 91 Trosa Telefon 0156-532 02 Webb: www.frisksport.se E-post: kansli@frisksport.se Verksamhetsplanen presenterar riktlinjer för arbetet på förbundsnivån i Frisksportens Ungdomsförbund. Svenska

Läs mer

Samarbete med företag Information och handledning för distrikt och föreningar

Samarbete med företag Information och handledning för distrikt och föreningar Samarbete med företag Information och handledning för distrikt och föreningar Samarbete med företag - information och handledning för distrikt och föreningar Reumatikerförbundet har ett sedan 1998 ett

Läs mer

Styrelsen ser gärna att medlemmar engagerar sig i projekt och ordnar informella nätverk, samtalskvällar och dylikt.

Styrelsen ser gärna att medlemmar engagerar sig i projekt och ordnar informella nätverk, samtalskvällar och dylikt. VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET 2014 Humanisterna Syd organisation Styrelsen ser gärna att medlemmar engagerar sig i projekt och ordnar informella nätverk, samtalskvällar och dylikt. Större aktiviteter (projekt)

Läs mer

Dialog om Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö

Dialog om Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö Dialog om Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö Idéns upplägg Förslaget till ny idé om hälsosam vårdmiljö består av två delar. Den första delen är en inledning där följande finns med: Vårdförbundets

Läs mer

Stöd till interkulturella projekt

Stöd till interkulturella projekt Handbok för Stöd till interkulturella projekt En praktisk guide för dig som vill söka eller redan har fått stödet Innehållsförteckning sida Vad är stödet till interkulturella projekt? 3 Vem kan söka stödet

Läs mer