Sjöviks folkhögskola aug

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sjöviks folkhögskola aug"

Transkript

1 16 Sjöviks folkhögskola aug MOTIONER, INTERPELLATIONER OCH SVAR

2 MOTION 2016:1

3 SVAR TILL MOTION 2016:1 En viktig del i stärkas i sin tro är ges möjligheten fördjupa sig i den. Förbundsstyrelsen håller med motionärerna i fler tillfällen bör tas till vara för diskutera och samtala om vår kristna tro. För även i fortsättningen hålla Kristus i centrum är det nödvändigt använda de mötesplatser vi har inom organisationen för dela tro. Detta ser förbundsstyrelsen till stora delar redan görs, men är något organisationen alltid kan utveckla! Förbundsstyrelsen föreslår Riksårsmötet 2016 besluta bifalla motionen.

4 MOTION 2016:2

5

6 SVAR TILL MOTION 2016:2 Förbundets valberedning har i uppdrag ta fram ett förslag på en förbundsstyrelse med bra geografisk spridning. Det krävs dock distrikten, lokalavdelningarna och medlemmarna är engagerade och tipsar valberedningen om lämpliga personer till uppdragen. Valberedningens uppdrag är också sätta samman en styrelse av ledamöter som kompletterar varandra och kan uppfylla organisationens behov. Det betyder valberedningen också behöver tänka på hur gamla de som kandiderar är, hur könsspridningen ser ut och vilka erfarenheter och visioner de har. Ska distrikten själva utse en representant till förbundsstyrelsen är det svårt få ett helhetsperspektiv av den blivande styrelsen. I dag har förbundsstyrelsen kontaktdistrikt för alla distrikt ska ha en koppling direkt till förbundsstyrelsen. För kunna vara en strategisk styrelse behöver förbundsstyrelsen ha insikt i alla distrikt, varför också förbundsstyrelsens ledamöter får ett kontaktdistrikt som de inte har en relation till sedan tidigare. Däremot tror förbundsstyrelsen relationen till förbundet blir skörare om det endast är en person som har den kontakten samt distrikten blir sårbara då dess representant är frånvarande från ett eller flera sammanträden. I dag är förbundsstyrelsen en strategisk och operativ grupp medlemmar som har ett uppdrag som kräver mycket tid och många prioriteringar av dem. Sitter en i förbundsstyrelsen så prioriteras det uppdraget oftast före andra engagemang i organisationen och så bör det få vara våra krafter behöver spridas ut! Förbundsstyrelsen ser dock förankringen till distrikten i vissa fall kan bli bättre, utifrån hur det ser ut idag, men ser också en svårighet i motionens önskan och tror det blir ännu svårare för förbundsstyrelsen förankra beslut och diskussioner i distrikten och lokalavdelningarna. Förbundsstyrelsen föreslår Riksårsmötet 2016 besluta avslå motionen.

7 MOTION 2016:3 MOTION 2016:6

8 SVAR TILL MOTION 2016:3 OCH 2016:6 På forumet som hölls i samband med Lilla årsmötet 2014 där Svenska Kyrkans Ungas verksamhet och ekonomi diskuterades framkom Svenska Kyrkans Ungas medlemmar vill riksorganisationen ska vara ett stödjande och påverkande organ snarare än ett verksamhetsdrivande. Detta innebär riksorganisationen som huvudregel inte ska anordna större evenemang, så som festivaler. Stora evenemang av detta slag har riksorganisationen svårt täcka utan extern finansiering. Istället uppmuntrar förbundsstyrelsen Svenska Kyrkans Ungas distrikt och lokalavdelningar samarbeta för arrangera större evenemang, och stödjer gärna med den kompetens som finns inom riksorganisationen. Förbundsstyrelsen föreslår Riksårsmötet 2016 besluta avslå motionerna 2016:3 och 2016:6.

9 MOTION 2016:4

10 SVAR TILL MOTION 2016:4 Förbundsstyrelsen håller med om det är viktigt det finns mötesplatser. I dagsläget arbetar förbundet aktivt med samtliga av dess arrangemang ska vara inkluderande. Läger som riktar sig mot specifika grupper arrangeras redan av olika distrikt och förbundet ställer givetvis upp med stöttning för dessa. Exempelvis görs redan ett sådant läger varje år på kursgården Finnåker i Västerås distrikt som riktar sig till HBTQ-personer. Svenska Kyrkans Ungas riksorganisation har sedan verksamhets- och ekonomiforumet vid Lilla årsmötet 2014 fått ett tydligare uppdrag i vara en stödjande och påverkande organisation snarare än en verksamhetsdrivande sådan. Förbundsstyrelsen föreslår Riksårsmötet 2016 besluta avslå motionen.

11 MOTION 2016:5

12 SVAR TILL MOTION 2016:5 Svenska Kyrkans Ungas riksorganisation har en upphandlings- och inköpspolicy samt en etikoch miljöpolicy. Dessa används vid alla inköp som görs av riksorganisationen. Däremot har Svenska Kyrkans Unga inte kompetens själv granska produktionsförhållanden såsom motionen föreslår. Istället får organisationen förlita sig på de märkningar som finns och granskningar från organisationer som är experter på just dessa. Hur dessa används och hur arbetet med frågorna utifrån organisationens förutsättningar ändå kan ske arbetar bland annat Svenska Kyrkans Ungas nationella arbetsgrupp Globala arbetsgruppen med. Synpunkter på policys välkomnas också av förbundsstyrelsen, men det bör inte ske genom årsmötesbeslut. Förbundsstyrelsen vill uppmuntra distrikten inspireras av riksorganisationens policys eller skriva egna! Förbundsstyrelsen föreslår Riksårsmötet 2016 besluta avslå motionen.

13 MOTION 2016:7

14 SVAR TILL MOTION 2016:7 Förbundsstyrelsen delar motionärens grundtanke om Svenska Kyrkans Unga bör ha en bred rekrytering för fler ska få uppleva och dela gemenskapen i Svenska Kyrkans Unga och därmed få växa i tro och ansvar. Förbundsstyrelsen ser frågan om hur denna rekrytering i så fall ska gå till behöver utredas djupare innan vi kan fa beslut om till exempel delta med montrar på större externa evenemang. På så sätt säkerställs rekryteringsresurserna riktas åt rätt håll. Svenska Kyrkans Unga har tidigare medverkat på olika festivaler med gott resultat och ser bland annat det som en forts möjlighet. Förbundsstyrelsen föreslår Riksårsmötet 2016 besluta avslå motionen ge förbundsstyrelsen i uppdrag utreda hur Svenska Kyrkans Unga kan jobba strategiskt med rekrytering av medlemmar.

15 MOTION 2016:8

16 SVAR TILL MOTION 2016:8 Förbundsstyrelsen instämmer i andemeningen med motionen och ställer sig positiva till ta fram ett material om barnens röst vid Riksårsmöten. Vi vill dock ta det ett steg längre och inte stanna vid Riksårsmötets motioner, utan vid samtliga beslutsärenden. Under Stora årsmötet 2015 beslutade Svenska Kyrkans Unga vi också ville göra våra arrangemang tillgängliga och kul för barn. Detta är en process som vi fortfarande står i och utreder. Förbundsstyrelsen föreslår därför Riksårsmötet 2016 besluta avslå motionen ge förbundsstyrelsen i uppdrag ta fram ett material kring hur det är möjligt för barn göra sin röst hörd kring Riksårsmötets samtliga beslutsärenden.

17 MOTION 2016:9

18 SVAR TILL MOTION 2016:9 Svenska Kyrkans Ungas verksamhet berör direkt barn och unga inom Svenska kyrkan och inte frågan om svensk vapenexport. Därför finner förbundsstyrelsen inte någon tydlig anledning komma med ett uttalande gällande vapenexporten i dagsläget. Förbundsstyrelsen har efter långa diskussioner kommit fram till den vill utreda frågan och ha en ordentlig beredning där till exempel Globala arbetsgruppen får möjlighet yttra sig innan det tas upp till årsmötet. Förbundsstyrelsen tror på ett eventuellt större beslut som rymmer ett avståndstagande från hela den våldskultur som råder. Detta tror förbundsstyrelsen är ett bättre sätt leva Guds kärleksbud. Förbundsstyrelsen kommer inför Riksårsmötet 2017 utvärdera påverkansdokumentet för och kommer inför det arbetet ta med sig dessa tankar. Förbundsstyrelsen föreslår Riksårsmötet 2016 besluta avslå motionen ge förbundsstyrelsen i uppdrag utreda den större frågan om avståndstagande från svensk vapenexport och den våldskultur som råder.

19 MOTION 2016:10

20 SVAR TILL MOTION 2016:10 Förbundsstyrelsen tycker, liksom motionärerna, det är viktigt med åldersspridning i beslutande sammanhang och vill i besluten lyfta in perspektiv från alla medlemsgrupper. Dock finns en problematik i alla lägen inkludera personer endast på grund av deras ålder. Sådana adjungeringar riskerar exkludera andra grupper som också skulle kunna bidra med värdefulla perspektiv. I dagsläget adjungeras personer utifrån de har en specifik fråga, kompetens eller ett perspektiv bidra med till enskilda förbundsstyrelsesammanträden eller punkter. Förbundsstyrelsen vill passa på lyfta medlemmar har möjlighet skicka in frågor eller intresseanmälningar för adjungering till förbundsordförande. Förbundsstyrelsen föreslår Riksårsmötet 2016 besluta avslå motionen.

21 MOTION 2016:11

22 SVAR TILL MOTION 2016:11 Anledningen till kön skall definieras på Medlemssidorna är bland annat för Myndigheten för Ungdoms- och Civilsamhällesfrågor (MUCF) kräver dessa uppgifter för medlemmen ska vara bidragsgrundande. MUCF godtar i nuläget endast alternativen tjej, kille och annan könstillhörighet. Att lägga till en tom ruta är något förbundsstyrelsen ställer sig positiv till men kanske mer som ett komplement till alternativet annat för ändå ha kvar formuleringen MUCF kräver. Förbundsstyrelsen ser det som problematiskt Riksårsmötet tar beslut om en specifik formulering på Medlemssidorna då förbundskansliet behöver ha möjlighet göra ändringar kontinuerligt. Förbundsstyrelsen föreslår Riksårsmötet 2016 besluta avslå motionen.

23 MOTION 2016:12

24 SVAR TILL MOTION 2016:12 Förbundsstyrelsen vill bli tydligare i hur sådana här ärenden går till. Det är i dag möjligt bli medlem trots en inte har ett svenskt personnummer. För bli medlem hör en av sig till förbundskansliets medlemshandläggare. Förbundsstyrelsen föreslår Riksårsmötet 2016 besluta anse motionen besvarad.

25 MOTION 2016:13

26 SVAR TILL MOTION 2016:13 Förbundsstyrelsen delar motionens andemening, det är viktigt med jämställdhet. Det finns många olika sätt arbeta med jämställdhet och det finns en problematik med i stadgarna reglera en av många faktorer som är viktiga tänka på vid valen av förtroendeuppdrag. Förutom kön är det också viktigt tänka in sysselsättning, geografisk spridning, erfarenheter, intresseområden och hur gruppen ska fungera, med mera. Förbundsstyrelsen menar alla dessa faktorer är något som valberedningen i första hand granskar närmare och därefter lämnar ett förslag på förbundsstyrelse till årsmötet. En styrelse bör motsvara sin medlemskår (det vill säga, sammansättningen av medlemmar) och förbundsstyrelsen är medveten om den i dag inte är en representativ styrelse när det gäller kön då det är en majoritet män. Dock tror förbundsstyrelsen detta lämpligast regleras av valberedning och det årsmöte som väljer förbundsstyrelse eftersom det finns fler aspekter än kön tänka på. Förbundsstyrelsen föreslår Riksårsmötet 2016 besluta avslå motionen.

27 MOTION 2016:14

28 SVAR TILL MOTION 2016:14 Vid Stora årsmötet 2015 beslutades stödmedlemskapsavgiften skulle vara möjlig knyta till ett distrikt från och med 2016 samt det distriktet skulle erhålla 60 % av avgiften. Likaså beslutade Stora årsmötet 2015 ge förbundsstyrelsen i uppdrag till Riksårsmötet 2018 utvärdera effekterna av förändringen samt lägga fram ett förslag om hur formerna för stödmedlemskap kan utvecklas ytterligare. Förbundsstyrelsen står bakom beslutet från Stora årsmötet 2015 i sin helhet och vill därför inte Riksårsmötet förändrar formerna för ett stödmedlemskap förrän tidigast Riksårsmötet Däremot tar förbundsstyrelsen givetvis med motionens förslag och tankar in i utvärderingsprocessen. Förbundsstyrelsen föreslår Riksårsmötet 2016 besluta avslå motionen.

29 MOTION 2016:15

30 SVAR TILL MOTION 2016:15 Förbundsstyrelsen har under året vridit och vänt på stadgarna utifrån det förslag som skrevs våren 2013 och som sedan blev ärendet till Stora årsmötet 2015 som antogs. Förbundsstyrelsen kan nu se tvetydigheter i vissa delar av stadgarna och kommer, inför Riksårsmötet 2017, se över stadgarna ordentligt kring formuleringar som rör Riksårsmötet. Vi inväntar beslutet gällande lokalavdelnings- eller distriktsrepresentation. Förbundsstyrelsen anser vidare distrikten är de som drabbas om lokalavdelningarna inte uppfyllt kraven för vara en aktiv lokalavdelning och därmed inte har valbara medlemmar. Om Svenska Kyrkans Unga framöver kommer ha distriktsrepresentation på sina Riksårsmöten anser förbundsstyrelsen det är en rimlig förändring som motionen föreslår. Förbundsstyrelsen föreslår Riksårsmötet 2016 besluta bifalla motionen.

31 MOTION 2016:16

32 SVAR TILL MOTION 2016:16 Skara stifts undersökning om pastoratens barn- och ungdomsarbete tydliggör det finns missuppfningar och frågor kring poängen med Svenska Kyrkans Unga. Förbundsstyrelsen delar också motionärernas tankar om en utbildning av detta slag skulle vara givande för vår organisation likväl som för Svenska kyrkan. Dock ser förbundsstyrelsen en svårighet i genomföra beslutet på en gång efter årsmötet och anser en utredning är på sin plats för kunna analysera och utreda behov, konsekvenser och eventuella former för en utbildning likt den motionärerna efterlyser. Förbundsstyrelsen föreslår Riksårsmötet 2016 besluta avslå motionen uppdra åt förbundsstyrelsen utreda frågan om starta en utbildning för kyrkligt anställda som vill lära sig mer om Svenska Kyrkans Unga och om på vilket sätt Svenska Kyrkans Unga kan användas som en metod för stärka barn- och ungdomsarbetet i församlingen.

33 MOTION 2016:17

34 SVAR TILL MOTION 2016:17 Förbundsstyrelsen ser, liksom motionärerna, ett behov av få diskutera de här frågorna. Beroende på om Riksårsmötet väljer ha lokalavdelnings- eller distriktsrepresentation på Svenska Kyrkans Ungas årsmöten framöver ser förbundsstyrelsen behovet av ett forum varierar. Förbundsstyrelsen tycker det här är en spännande idé och vill utreda vidare hur vi kan, i alla Svenska Kyrkans Ungas delar, diskutera och samtala om organisationens verksamhet och framtid. Eftersom syftet med ett forum skulle vara just samla många medlemmar och diskutera vill vi inte sätta en riktning för hur och vilka distrikten ska skicka utan önskar forumet är öppet för alla medlemmar som vill delta och samtala, inspirera och inspireras och föreslår därför en ändring i första -satsen. Förbundsstyrelsen föreslår Riksårsmötet 2016 besluta avslå motionen uppdra åt förbundsstyrelsen se över möjligheterna till ha ett återkommande öppet forum för Svenska Kyrkans Ungas medlemmar med uppgift diskutera och reflektera kring beslut som tagits på Riksårsmötet, samt diskutera Svenska Kyrkans Ungas organisation, verksamhet och framtid.

35 INTERPELLATION 2016:1

36 SVAR TILL INTERPELLATION 2016:1 Arbetsgruppen för normmedvetet arbete har en viktig roll som en av de fem nationella arbetsgrupperna, vilket också märks i förbundsstyrelsen genom regelbunden kontakt. På ordinarie förbundsstyrelsesammanträden finns en stående punkt på dagordningen då rapport avläggs om arbetsgruppen. Det finns också en kontaktperson som är med i både arbetsgruppen och förbundsstyrelsen och som sköter den huvudsakliga kontakten mellan dessa. Arbetsgruppen och förbundsstyrelsen skickar vid behov frågor till varandra för få reda på varandras syn i frågor eller delegera ansvar. Svenska Kyrkans Ungas Tillgänglighets- och inkluderingspolicy finns för alla oavsett funktionalitet, etnicitet, sexuell läggning, kön, könsidentitet, ålder och religion ska känna sig välkomna hos Svenska Kyrkans Unga, medverka på våra arrangemang utifrån sina förutsättningar, arbeta hos oss eller på annat sätt vara engagerad. Denna, likt andra policys som Svenska Kyrkans Unga har, ligger till grund för planeringen av arrangemang, mötesplatser, arbetsplatser och används som utgångspunkt för förbundsstyrelse, förbundskansli, planeringsgrupper osv, för säkerställa alla som vill kan delta på sina förutsättningar och säkerställa ingen blir diskriminerad. Specifikt kopplat till feminism- och genusfrågor är sexuell läggning, kön och könsidentitet specificerade diskrimineringsgrunder i policyn och därmed, likt övriga diskrimineringsgrunder något som alltid beaktas i samband med arrangemang i Svenska Kyrkans Ungas regi. Ett exempel på hur könsidentitet tas i beaktande är på arrangemang när det erbjuds delade duschutrymmen. Då erbjuds kill-dusch/tjej-dusch/annat-dusch eller åtminstone separata duschtider för respektive könsidentitet.

Örnsköldsvik 3-6 augusti

Örnsköldsvik 3-6 augusti 17 Örnsköldsvik 3-6 augusti MOTIONER OCH MOTIONSSVAR MOTION 2017:1 2 SVAR TILL MOTION 2017:1 Detta är en fråga som diskuteras inför varje riksarrangemang och årligen inför Rikshelgen där Svenska Kyrkans

Läs mer

MOTIONER OCH MOTIONSSVAR

MOTIONER OCH MOTIONSSVAR MOTIONER OCH MOTIONSSVAR MOTION 2018:1 2 SVAR TILL MOTION 2018:1 Prisa stolt hans heliga namn; de som söker Herren må glädja sig. 1 Krön 16:10 Först och främst vill förbundsstyrelsen passa på att tacka

Läs mer

Remissvar - Årsmötesformer

Remissvar - Årsmötesformer Remissvar - Årsmötesformer Gruppen för normmedvetet arbete har läst igenom remissen om årsmötesformer och demokrati i Svenska Kyrkans Unga och önskar dela några reflektioner utifrån våra perspektiv. Vårt

Läs mer

PROPOSITION 2015:1 VERKSAMHETSINRIKTNING

PROPOSITION 2015:1 VERKSAMHETSINRIKTNING PROPOSITIONER 2015 PROPOSITION 2015:1 VERKSAMHETSINRIKTNING 2016-2017 Svenska Kyrkans Unga vill bygga kyrka Svenska Kyrkans Unga är en rörelse inom Svenska kyrkan och vill bidra till bygga en kyrka där

Läs mer

PROPOSITIONER. Hallunda 8-11 aug

PROPOSITIONER. Hallunda 8-11 aug PROPOSITIONER 2019 19 Hallunda 8-11 aug 1 PROPOSITION 2019:1 STADGEÄNDRING ANGÅENDE VERKSAMHETSPLANERING Förbundsstyrelsen föreslår organisationen ska anta en verksamhetsvision och en verksamhetsplan för

Läs mer

PROPOSITIONER HÄFTE 2 1

PROPOSITIONER HÄFTE 2 1 PROPOSITIONER HÄFTE 2 1 INNEHÅLL PROPOSITION 2009:4 ANGÅENDE SPRÅKLIG REVIDERING AV STADGARNA 3 PROPOSITION 2009:5 ANGÅENDE INNEHÅLLSMÄSSIG REVIDERING AV STADGARNA 4 BILAGA 1, NUVARANDE FÖRBUNDSSTADGAR,

Läs mer

MOTIONER, INTERPELLATIONER OCH SVAR

MOTIONER, INTERPELLATIONER OCH SVAR MOTIONER, INTERPELLATIONER OCH SVAR MOTION 2015:1 SVAR TILL MOTION 2015:1 Svenska Kyrkans Unga arbetar med att synliggöra och medvetandegöra normer och har under den senaste mandatperioden bland annat

Läs mer

Svenska Kyrkans Unga Västerås Distrikt Antal deltagare: 220 Antal deltagare: 200

Svenska Kyrkans Unga Västerås Distrikt Antal deltagare: 220 Antal deltagare: 200 VERKSAMHETSPLAN 2016 Svenska Kyrkans Unga Västerås Distrikt Det övergripande syftet och målet med vår verksamhet uttrycks i syftesparagrafen som lyder: Svenska Kyrkans Unga är en demokratisk rörelse av

Läs mer

MOTIONER OCH UTLÅTANDEN. Jämlikhet och jämställdhet DAGORDNINGSPUNKT. nr 44 45

MOTIONER OCH UTLÅTANDEN. Jämlikhet och jämställdhet DAGORDNINGSPUNKT. nr 44 45 MOTIONER OCH UTLÅTANDEN Jämlikhet och jämställdhet DAGORDNINGSPUNKT nr 44 45 Sid 2 Jämlikhet och jämställdhet HEM Innehåll Dagordningspunkt 44... 3 Motion nr 47 Angående HBTQ-certifiera förbundet... 3

Läs mer

Ungdomsorganisationens namn är Reacta och har sitt säte i Stockholm. Organisationen är en sammanslutning av ungdomar i hela Sverige.

Ungdomsorganisationens namn är Reacta och har sitt säte i Stockholm. Organisationen är en sammanslutning av ungdomar i hela Sverige. Reactas stadgar 1. ORGANISATIONENS NAMN Ungdomsorganisationens namn är Reacta och har sitt säte i Stockholm. 2. MÅLGRUPP Organisationen är en sammanslutning av ungdomar i hela Sverige. 3. ÄNDAMÅL Organisationen

Läs mer

Förbundet Vi Ungas arbetsbeskrivningar 2014

Förbundet Vi Ungas arbetsbeskrivningar 2014 Förbundet Vi Ungas arbetsbeskrivningar 2014 Inledning 2 Övergripande utgångspunkter 2-3 Delegationsordning 4-5 Förbundsstyrelsen 6 Arbetsutskottet 7 Förbundsordförande 8 Vice förbundsordförande 9 Arbetsgrupper

Läs mer

STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA SVENSKA KYRKANS UNGA. 75170 Uppsala tfn: 018-640 640 fax: 018-640 655 www.svenskakyrkansunga.

STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA SVENSKA KYRKANS UNGA. 75170 Uppsala tfn: 018-640 640 fax: 018-640 655 www.svenskakyrkansunga. STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA SVENSKA KYRKANS UNGA 75170 Uppsala tfn: 018-640 640 fax: 018-640 655 www.svenskakyrkansunga.se STARTA LOKALAVDELNING HEJ! Spännande att ni vill starta lokalavdelning

Läs mer

Stadgar Riksorganisationen Reacta

Stadgar Riksorganisationen Reacta Stadgar Riksorganisationen Reacta 1. ORGANISATIONENS NAMN Organisationens namn är Reacta och har sitt säte i Stockholm. 2. MÅLGRUPP Organisationen är en sammanslutning av ungdomar i hela Sverige. 3. ÄNDAMÅL

Läs mer

PROPOSITION 2017:1 VERKSAMHETSINRIKTNING 2018

PROPOSITION 2017:1 VERKSAMHETSINRIKTNING 2018 PROPOSITIONER 2017 PROPOSITION 2017:1 VERKSAMHETSINRIKTNING 2018 Svenska Kyrkans Ungas syftesparagraf: Svenska Kyrkans Unga är en demokratisk rörelse av barn och ungdomar i Svenska kyrkan. Vi vill med

Läs mer

Östsvenska Volleybollförbundet. Östsvenska Volleybollförbundet Stadgar. Version 2,0

Östsvenska Volleybollförbundet. Östsvenska Volleybollförbundet Stadgar. Version 2,0 Östsvenska Volleybollförbundet Östsvenska Volleybollförbundet Stadgar Version 2,0 Revisionshistorik Datum Version Beskrivning Uppdaterad av 2008-02-18 0,9 Dokument skapat baserat på Upplands Volleybollförbunds

Läs mer

Normalstadgar för EFS missionsförening

Normalstadgar för EFS missionsförening Normalstadgar för EFS missionsförening antagna av EFS styrelse 2011-11-12 13, 156/11 Stadgar för EFS missionsförening i.... Antagna den......... Missionsföreningens ordförande 1. Grundval och uppgift 1.1

Läs mer

STADGAR FÖR UNIVERSAL KYRKAN AV JESUS KRISTUS I

STADGAR FÖR UNIVERSAL KYRKAN AV JESUS KRISTUS I LAG, TRO & LIV Universal Kyrkan av Jesus Kristus UKJK STADGAR FÖR UNIVERSAL KYRKAN AV JESUS KRISTUS I (.) Antagna den 2 1. Namn och identitet UNIVERSAL KYRKAN AV JESUS KRISTUS I.., förkortat. är en gemenskap

Läs mer

- STADGAR - SVENSKA KARATEFÖRBUNDET VÄSTRA

- STADGAR - SVENSKA KARATEFÖRBUNDET VÄSTRA - STADGAR - SVENSKA KARATEFÖRBUNDET VÄSTRA BAKGRUND Svenska Karateförbund Västra (SKV) bildades som Specialdistriktsförbund (SDF) 2010-XX-XX mot bakgrund av att Svenska Karateförbundet vid Riksidrottsmötet

Läs mer

Normalstadgar för lokalavdelning inom Sköldkörtelförbundet. Antagna av Årsmöte den 25 mars och Extra Årsmöte den 22 april 2017.

Normalstadgar för lokalavdelning inom Sköldkörtelförbundet. Antagna av Årsmöte den 25 mars och Extra Årsmöte den 22 april 2017. Normalstadgar för lokalavdelning inom Sköldkörtelförbundet. Antagna av Årsmöte den 25 mars och Extra Årsmöte den 22 april 2017. 1 Ändamål Sköldkörtelförbundet har till ändamål att stödja personer med sköldkörtelsjukdomar

Läs mer

Normalstadgar för regional förening inom Sköldkörtelförbundet. Antagna av..

Normalstadgar för regional förening inom Sköldkörtelförbundet. Antagna av.. Sköldkörtelförbundet Normalstadgar för regional förening inom Sköldkörtelförbundet. Antagna av.. 1 Ändamål Sköldkörtelförbundet har till ändamål att stödja personer med sköldkörtelsjukdomar och relaterade

Läs mer

Propositioner. till distriktsårsmötet 14-15 april 2012. Flämslätt stifts- och kursgård

Propositioner. till distriktsårsmötet 14-15 april 2012. Flämslätt stifts- och kursgård Propositioner till distriktsårsmötet 14-15 april 2012 Flämslätt stifts- och kursgård Proposition 2012:1 Verksamhets- och budgetmål för 2013 MED DOPET SOM GRUND Vi vill med Kristus i centrum och dopet som

Läs mer

Inledning JESUS KRISTUS ÄR HERRE

Inledning JESUS KRISTUS ÄR HERRE Existerande stadgar Inledning JESUS KRISTUS ÄR HERRE Denna urkristna bekännelse är också Svenska Missionskyrkans (Missionskyrkans) och dess församlingars. Genom Svenska Missionskyrkans Ungdom (SMU) bedrivs

Läs mer

MOTIONER & MOTIONSSVAR

MOTIONER & MOTIONSSVAR MOTIONER & MOTIONSSVAR 1 2 INNEHÅLL 4 Frihet i våra böner motion nr: 1 5 Svar till motion 1 6 Mer rättvisemärkt motion nr: 2 7 Svar till motion 2 8 Alla ska bli ett ett ekumeniskt riksmöte motion nr: 3

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT!

Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT! Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT! 1 Föreningens namn Föreningens namn är Hela Sverige ska leva Östergötland. 2 Föreningens säte Hela Sverige

Läs mer

STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA

STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA SVENSKA KYRKANS UNGA 751 70 Uppsala tel: 018-640 640 unga@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkansunga.se STARTA LOKALAVDELNING HEJSAN! Vad kul att ni vill starta

Läs mer

stadgar för Göteborgsdistriktet

stadgar för Göteborgsdistriktet stadgar för Göteborgsdistriktet Stadgar för Göteborgsdistriktet av Amnesty International Detta dokument består av nationella standardstadgar för distrikt inom amnesty international, samt de lokala tillägg

Läs mer

Stadgar. för Unga Rörelsehindrade Stockholm

Stadgar. för Unga Rörelsehindrade Stockholm Stadgar för Unga Rörelsehindrade Stockholm Fastställd på årsmöte 12 april 2014 1 Uppstart av region mom 1: Förbundsstyrelsen (FS) godkänner bildandet av en ny region. En ansökan skicks till FS. Den ska

Läs mer

Protokoll för extra årsmöte Piratpartiet Lund, 2006-12-20 Närvarolista

Protokoll för extra årsmöte Piratpartiet Lund, 2006-12-20 Närvarolista Protokoll för extra årsmöte Piratpartiet Lund, 2006-12-20 Närvarolista Johan Sånesson, Anders Hedberg och Martina Johansson (via telefon) Beslutsärenden 1. Mötet öppnades Johan Sånesson hälsade välkommen

Läs mer

S t a d g a r. Göteborgs rättighetscenter mot diskriminering

S t a d g a r. Göteborgs rättighetscenter mot diskriminering S t a d g a r för föreningen Göteborgs rättighetscenter mot diskriminering Reviderade 26 mars 2015 1 Föreningens namn Föreningens namn är Göteborgs rättighetscenter mot diskriminering. Föreningen är en

Läs mer

STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA

STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA STARTA LOKALAVDELNING HEJ! Varsågod! Spännande att ni vill starta lokalavdelning i Svenska Kyrkans Unga. Här får ni de handlingar ni behöver. Läs först igenom

Läs mer

Normalstadgar för avdelningar

Normalstadgar för avdelningar Normalstadgar för avdelningar 2016-03-02 Normalstadgar för avdelningar syftar till att utgöra ett stöd för avdelningens egna stadgar och förbundets stadgar är överordnade avdelningens stadgar. Dessa reviderade

Läs mer

Stadgar för Linjettseglarna antagna den 5:e april KAPITEL 1. Allmänna bestämmelser

Stadgar för Linjettseglarna antagna den 5:e april KAPITEL 1. Allmänna bestämmelser Stadgar för Linjettseglarna antagna den 5:e april 2017. KAPITEL 1 Allmänna bestämmelser 1 Organisationstillhörighet (Organisationsnummer: 802509-4247) Linjettseglarna företräder entypsklasserna Linjett

Läs mer

Stadgar för Pannkakskyrkans Riksorganisation

Stadgar för Pannkakskyrkans Riksorganisation Stadgar för Pannkakskyrkans Riksorganisation Antagna på Pannkakskyrkans Riksorganisations konstituerande årsmöte 2011-10-05, med ändringar antagna på årsmötet 2012-04-29, 2013-04-21, 2014-03-30 och 2015-03-21.

Läs mer

Stadgar för Ladyfest Göteborg, antagna på årsmötet

Stadgar för Ladyfest Göteborg, antagna på årsmötet Stadgar för Ladyfest Göteborg, antagna på årsmötet 2016-01-26 Ladyfest Göteborg är en partipolitiskt- och religiöst obunden feministisk ideell förening med säte i Göteborg. Ladyfest Göteborg arbetar för

Läs mer

GLOBALA ARBETSGRUPPEN

GLOBALA ARBETSGRUPPEN GLOBALA ARBETSGRUPPEN Globala arbetsgruppen jobbar med fred, klimat och miljö och globala rättvisefrågor. Vi vill inspirera medlemmar i Svenska Kyrkans Unga och andra att engagera sig för en mer rättvis

Läs mer

KAPITEL 1. Stadgar för Svenska RS Fevaförbundet. Svenska RS Feva-förbundet företräder RS Feva-klassen.

KAPITEL 1. Stadgar för Svenska RS Fevaförbundet. Svenska RS Feva-förbundet företräder RS Feva-klassen. Baserade på normalstadgar för klassförbund anslutet till Svenska Seglarförbundet (nedan kallat SSF) Stadgar för Svenska RS Fevaförbundet Antagna: 29/3 2018 Allmänna bestämmelser KAPITEL 1 1 Organisationstillhörighet

Läs mer

STADGAR. Förbundet. Vi Unga

STADGAR. Förbundet. Vi Unga STADGAR Förbundet Vi Unga Vad Är en stadga? Varje förening ska ha stadgar. I stadgarna skall stå vad en förening ska göra, hur den skall arbeta och vilka som kan bli medlemmar. Det skall vara helt klart

Läs mer

STADGAR för Bygdegårdarnas Riksförbund

STADGAR för Bygdegårdarnas Riksförbund STADGAR för Bygdegårdarnas Riksförbund Antagna vid förbundsstämman den 1 juni 1985 samt reviderade vid förbundsstämman den 28 maj 2004, den 2 juni 2007 och den 2 juni 2019. STADGAR för Bygdegårdarnas Riksförbund

Läs mer

Stadgar för Motormännens Riksförbund

Stadgar för Motormännens Riksförbund Stadgar för Motormännens Riksförbund Antagna vid ordinarie kongress 2010 Gäller från den 1 juli 2011 Senast ändrad den 27 april 2014 enligt beslut vid kongress 2012, fastställt vid kongress 2014 1. kap.

Läs mer

STADGAR FÖR DALA-GÄVLEBORGS HANDBOLLFÖRBUND

STADGAR FÖR DALA-GÄVLEBORGS HANDBOLLFÖRBUND STADGAR FÖR DALA-GÄVLEBORGS HANDBOLLFÖRBUND KAPITEL 1 Allmänna bestämmelser Innehåll Uppgift 1 Sammansättning 2 Verksamhetsområde 3 Stadgar 4 Beslutande organ 5 Verksamhets- och räkenskapsår 6 Sammansättning

Läs mer

. a) utveckla J/70-klassen i Sverige för att uppnå en god geografisk och demografisk spridning, sportslig kvalitet och god social sammanhållning.

. a) utveckla J/70-klassen i Sverige för att uppnå en god geografisk och demografisk spridning, sportslig kvalitet och god social sammanhållning. Stadgar för Svenska J/70 Förbundet Först antagna den 11/2, 2014 Senast reviderade 28/11, 2014.. Formaterat: Radavstånd: enkelt KAPITEL 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Organisationstillhörighet Svenska J/70 Förbundet

Läs mer

EN BÄTTRE VÄRLD. Stadgar. för Svenska FN-förbundet, distrikt och föreningar

EN BÄTTRE VÄRLD. Stadgar. för Svenska FN-förbundet, distrikt och föreningar EN BÄTTRE VÄRLD Stadgar för Svenska FN-förbundet, distrikt och föreningar Stadgar för Svenska FN-förbundet, distrikt och föreningar Stadgarna antogs 1957 och reviderades senast vid Svenska FN-förbundets

Läs mer

STADGAR för Sveriges Barn- och ungdomskörförbund UNGiKÖR (RIKS)

STADGAR för Sveriges Barn- och ungdomskörförbund UNGiKÖR (RIKS) STADGAR för Sveriges Barn- och ungdomskörförbund UNGiKÖR (RIKS) Senaste revidering gjordes vid ordinarie årsmöte den 21 oktober 2007 i Sundsvall och stadfästes vid ett extra årsmöte i Stockholm 19 januari

Läs mer

Sjöviks folkhögskola aug

Sjöviks folkhögskola aug 16 Sjöviks folkhögskola 11-14 aug PROPOSITIONER 2016 PROPOSITION 2016:1 PRELIMINÄR VERKSAMHETSINRIKTNING 2018 Svenska Kyrkans Ungas syftesparagraf: Svenska Kyrkans Unga är en demokratisk rörelse av barn

Läs mer

RFSL Ungdoms normalstadga för distrikt (Uppdaterad enligt kongressen 2015, antagen av RFSL Ungdom Öts extra årsmöte )

RFSL Ungdoms normalstadga för distrikt (Uppdaterad enligt kongressen 2015, antagen av RFSL Ungdom Öts extra årsmöte ) RFSL Ungdoms normalstadga för distrikt (Uppdaterad enligt kongressen 2015, antagen av RFSL Ungdom Öts extra årsmöte 2015-05-10) 1 Namn Distriktets namn är organisationens namn följt av det namn som förbundsstyrelsen

Läs mer

Stadgeändringar Förslag till årsmötet 2019

Stadgeändringar Förslag till årsmötet 2019 STADGAR för SVERIGES EKUMENISKA KVINNORÅD Antagna vid årsmötet i Eskilstuna 1974 Reviderade vid årsmötet i Lund 1989 Antagna vid årsmötet i Uppsala 1990 Reviderade vid årsmötet i Södertälje 2000 Reviderade

Läs mer

Stadgar för Majblommans Riksförbund Organisationsnummer 857200-5083 Antagna vid Förbundsstyrelsens årsmöte den 20 september 2012

Stadgar för Majblommans Riksförbund Organisationsnummer 857200-5083 Antagna vid Förbundsstyrelsens årsmöte den 20 september 2012 Stadgar för Majblommans Riksförbund Organisationsnummer 857200-5083 Antagna vid Förbundsstyrelsens årsmöte den 20 september 2012 Stadgar för Majblommans Riksförbund 1 Förbundets namn Förbundets namn är

Läs mer

Stadgar för Riksförbundet Huntingtons Sjukdom

Stadgar för Riksförbundet Huntingtons Sjukdom Stadgar för Riksförbundet Huntingtons Sjukdom 1 Förbundets ändamål Riksförbundet Huntingtons Sjukdom är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening. Ändamålen är: arbeta intressepolitiskt för

Läs mer

Stadgar fo Norsa lvens Vattenra d

Stadgar fo Norsa lvens Vattenra d Stadgar fo Norsa lvens Vattenra d 1 Syfte och verksamhet 1.1 Syfte Norsälvens vattenråd utgör ett organ för samverkan och delaktighet inom vattenförvaltningen. En grundförutsättning för rådets funktion

Läs mer

RFS stadgar. Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare

RFS stadgar. Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare RFS stadgar Förbundsstadgar antagna av RFS kongress 1997 och reviderade av kongress 2001, årsmöte 2003, årsmöte 2004, årsmöte 2007, årsmöte 2011 och årsmöte 2014. 1 Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare

Läs mer

KAPITEL 1 ORGANISATIONEN RFSL

KAPITEL 1 ORGANISATIONEN RFSL KAPITEL 1 ORGANISATIONEN RFSL Om RFSL Medlemmar Avdelningar Kongressen Valberedningen och revisorer Förbundsstyrelsen (FS) Förbundskansliet Avdelningarna samlas RFSL Ungdom Bilagor - förteckning 1-4 Handbok

Läs mer

STADGAR FÖR MELLANSVENSKA HANDBOLLFÖRBUNDET

STADGAR FÖR MELLANSVENSKA HANDBOLLFÖRBUNDET Revision 1, 2005-06-15 Revision 2, 2008-06-11 Revision 3, 2010-06-17 Revision 4, 2012-06-17 STADGAR FÖR MELLANSVENSKA HANDBOLLFÖRBUNDET Innehållsförteckning KAPITEL 1... 3 Allmänna bestämmelser... 3 1

Läs mer

FBI TULLINGE. Styrning och beslutsordning

FBI TULLINGE. Styrning och beslutsordning FBI TULLINGE Styrning och beslutsordning Förord Målsättningen med detta dokument är att skapa tydlighet gällande föreningens styrning och beslutsordning för att därmed underlätta beslutsfattandet i den

Läs mer

Handlingar för extrainsatt årsmöte Västerås Pride

Handlingar för extrainsatt årsmöte Västerås Pride Handlingar för extrainsatt årsmöte Västerås Pride Innehåll - Dagordning - Förslag på stadgar för Västerås Pride Dagordning 1. Årsmötets öppnande 2. Upprop och fastställande av röstlängd 3. Frågan om årsmötets

Läs mer

Distriktens representation i SBF:s styrelse och centrala kommittéer samt valberedning

Distriktens representation i SBF:s styrelse och centrala kommittéer samt valberedning Motioner från Distrikt Sydväst Distriktens representation i SBF:s styrelse och centrala kommittéer samt valberedning Motionärens förslag Distrikt Sydväst lämnade i en motion till Förbundsmötet 2015 ett

Läs mer

PROPOSITION 2013:1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012. Se bifogad handling.

PROPOSITION 2013:1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012. Se bifogad handling. PROPOSITION 2013:1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012 Se bifogad handling. Distriktsstyrelsen föreslår Distriktsårsmötet att: fastställa verksamhetsberättelsen 2012 PROPOSITION 2013:2 Preliminär verksamhetsplan

Läs mer

Stadgar för Värmland-Örebro Läns Volleybollförbund

Stadgar för Värmland-Örebro Läns Volleybollförbund Stadgar för Värmland-Örebro Läns Volleybollförbund Kap 1 Allmänna bestämmelser 1 Uppgift Värmland-Örebro Läns Volleybollförbund ska, enligt dessa stadgar och Svenska Volleybollförbundets stadgar, såsom

Läs mer

SVENSKA KYRKANS UNGAS MARKNADSFÖRINGSPLAN

SVENSKA KYRKANS UNGAS MARKNADSFÖRINGSPLAN SVENSKA KYRKANS UNGAS MARKNADSFÖRINGSPLAN INLEDNING Svenska Kyrkans Ungas förbundsstyrelse har fått i uppdrag från Stora årsmötet att formulera en marknadsföringsplan för organisationen som tillgodoser

Läs mer

Stadgar för Svenska Kattskyddsförbundet

Stadgar för Svenska Kattskyddsförbundet Stadgar för Svenska Kattskyddsförbundet 1 Riksförbundet Svenska Kattskyddsförbundet är ett rikstäckande förbund som erkänner alla katters lika värde och rätt till ett gott liv. Svenska Kattskyddsförbundet

Läs mer

STADGAR FÖR LANDSKRONA MUSIK & TEATER En del av Riksteatern

STADGAR FÖR LANDSKRONA MUSIK & TEATER En del av Riksteatern STADGAR FÖR LANDSKRONA MUSIK & TEATER En del av Riksteatern Normalstadgar - Antagna på Riksteaterns kongress den 10 maj 2015 Inledande bestämmelser 1 Riksteaterföreningen Landskrona Musik & Teater en del

Läs mer

JUS syfte är att stötta judiskt barn- och ungdomsliv i Sverige. JUS högsta beslutande organ är årsmötet och därefter styrelsen.

JUS syfte är att stötta judiskt barn- och ungdomsliv i Sverige. JUS högsta beslutande organ är årsmötet och därefter styrelsen. JUS Stadga 1 Syfte JUS syfte är att stötta judiskt barn- och ungdomsliv i Sverige. 2 Organisation (JUS) Ungdomsförbundets juridiska namn är Judiska Ungdomsförbundet i Sverige JUS har sitt säte på den ort

Läs mer

Stadgar. För SULF-föreningen vid Högskolan Dalarna

Stadgar. För SULF-föreningen vid Högskolan Dalarna Stadgar För SULF-föreningen vid Högskolan Dalarna Innehåll Allmänna bestämmelser 1 Ändamål 3 2 Organisation 3 3 Regler för beslut och val 3 Årsmöte 4 Årsmöte 4 5 Årsmötets sammansättning 4 6 Närvarorätt

Läs mer

Protokoll vid årsmöte for Svenska Muaythai Förbundet

Protokoll vid årsmöte for Svenska Muaythai Förbundet Protokoll vid årsmöte for Svenska Muaythai Förbundet Plats: World Trade Center, Stockholm Tid: Lördagen 22 Mars 2014 kl 9.08-11.05 1 Mötets öppnande Förbunds ordförande Daniel Norrgård hälsade alla varmt

Läs mer

PROPOSITION 2018:1 VERKSAMHETSINRIKTNING

PROPOSITION 2018:1 VERKSAMHETSINRIKTNING PROPOSITIONER 2018 PROPOSITION 2018:1 VERKSAMHETSINRIKTNING 2019 Svenska Kyrkans Ungas syftesparagraf: Svenska Kyrkans Unga är en demokratisk rörelse av barn och ungdomar i Svenska kyrkan. Vi vill med

Läs mer

STADGAR asyl.nu partiet

STADGAR asyl.nu partiet 1 Version 1.2 STADGAR asyl.nu partiet Dessa stadgar antogs som första version vid partiets konstituerande stämma den 15 januari 2018. Nuvarande versionsnummer är 1.2. 1 NAMN OCH ORGANISATIONSFORM Organisationens

Läs mer

STADGAR ANTAGNA PÅ FÖRENINGSSSTÄMMAN 2015

STADGAR ANTAGNA PÅ FÖRENINGSSSTÄMMAN 2015 Stadgar för Sveriges HR Förening Sveriges HR Förening orgnr. 802004-2159 (The Swedish Association for Human Resource Management) Fastställda vid stämman den 29 mars 2012. Föreningen bildad 1921 1. Föreningens

Läs mer

MOTIONER OCH MOTIONSSVAR

MOTIONER OCH MOTIONSSVAR 2011 MOTIONER OCH MOTIONSSVAR MOTION 2011: 1 ANGÅENDE AKTIVA LOKALAVDELNINGAR SVAR PÅ MOTION 2011: 1 ANGÅENDE AKTIVA LOKALAVDELNINGAR Visst vore det praktiskt om svaret på alla frågor fanns i stadgarna

Läs mer

Stadgar för Örebro Kristna Samarbetsråd

Stadgar för Örebro Kristna Samarbetsråd Stadgar för Örebro Kristna Samarbetsråd antagna vid Rådsmöten den 20 mars 1996 och den 5 april 2000 "Sträva efter att med friden som band bevara den andliga enheten: en enda kropp och en enda ande, liksom

Läs mer

PROPOSITION 2015:1 VERKSAMHETSINRIKTNING

PROPOSITION 2015:1 VERKSAMHETSINRIKTNING PROPOSITIONER 2015 PROPOSITION 2015:1 VERKSAMHETSINRIKTNING 2016-2017 Svenska Kyrkans Unga vill bygga kyrka Svenska Kyrkans Unga är en rörelse inom Svenska kyrkan och vill bidra till att bygga en kyrka

Läs mer

Stadgar för Hallands traktorpullingklubb

Stadgar för Hallands traktorpullingklubb Organisationsnummer 8024186622, nedan kallad Föreningen Föredragna på årsmötet den 23 januari 2016 Fastställda av extra årsmöte den 13 februari 2016 1 Namn och inriktning Föreningen Hallands är en ideell

Läs mer

Stadgar för RFSL Stockholm

Stadgar för RFSL Stockholm Stadgar för RFSL Stockholm Antagna vid RFSL Stockholms årsmöte den 23 mars 2019. 1 Föreningens namn 1.1 Föreningens namn är RFSL Stockholm. 2 Tillhörighet 2.1 RFSL Stockholm är en ideell förening och en

Läs mer

STADGAR FÖR UNIVERSAL KYRKAN AV JESUS KRISTUS BARN OCH UNGDOMSORGANISATION (UKJK-BUO)

STADGAR FÖR UNIVERSAL KYRKAN AV JESUS KRISTUS BARN OCH UNGDOMSORGANISATION (UKJK-BUO) STADGAR FÖR UNIVERSAL KYRKAN AV JESUS KRISTUS Antagna den 25 augusti 2012 2 1 Organisation (Namn och identitet) UNIVERSAL KYRKAN AV JESUS KRISTUS, förkortat UKJK-BUO är ett kristet Barn och Ungdomsorganisation,

Läs mer

Stadgar för Fältbiologerna

Stadgar för Fältbiologerna Stadgar för Fältbiologerna Organisationsnummer 802004-2738 Senast reviderade 1. Syfte mom. 1 Fältbiologernas syfte är att: - samla natur- och miljöintresserade barn och ungdomar. - sprida kunskap om och

Läs mer

Stadgar för. Tandvårdsskadeförbundet. Antagna på förbundsstämman den 6 maj 2017

Stadgar för. Tandvårdsskadeförbundet. Antagna på förbundsstämman den 6 maj 2017 Stadgar för Tandvårdsskadeförbundet Antagna på förbundsstämman den 6 maj 2017 1 NAMN 1:1 Tandvårdsskadeförbundet (Tf) bildades i Sverige den 18 maj 1978. 2 ÄNDAMÅL OCH UPPGIFT 2:1 Tf är en idéell, partipolitiskt

Läs mer

STADGAR STOCKHOLMS KONSTÅKNINGSFÖRBUND

STADGAR STOCKHOLMS KONSTÅKNINGSFÖRBUND STADGAR FÖR STOCKHOLMS KONSTÅKNINGSFÖRBUND Specialidrottsdistriktsförbund Konståkning Stockholms region KAPITEL 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 - UPPGIFT Stockholms Konståkningsförbund skall, enligt dessa stadgar

Läs mer

Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen )

Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen ) Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen 2012-04-21) 1 Ändamål Sveriges Aktiesparares Riksförbund Aktiespararna är en oberoende intresseorganisation för enskilda som sparar eller vill främja sparande

Läs mer

STADGAR FÖR SVERIGES DÖVAS RIKSFÖRBUND

STADGAR FÖR SVERIGES DÖVAS RIKSFÖRBUND STADGAR FÖR SVERIGES DÖVAS RIKSFÖRBUND Antagna vid kongressen i Stockholm 2017 Paragrafer 1 Förbundets namn och säte sid. 3 2 Ändamål sid. 3 3 Organisationer sid. 3 4 Medlemmar sid. 4 5 Medlemsavgift sid.

Läs mer

Tid Lördagen den 29 mars kl Kvibergs idrottscenter, Göteborg Närvarande Röstberättigade 12 ombud Omfattning 1 20 Bilagor

Tid Lördagen den 29 mars kl Kvibergs idrottscenter, Göteborg Närvarande Röstberättigade 12 ombud Omfattning 1 20 Bilagor Årsmötet 2008 Protokoll Tid Lördagen den 29 mars kl. 13.00 16.00 Plats Kvibergs idrottscenter, Göteborg Närvarande Röstberättigade 12 ombud Omfattning 1 20 Bilagor 1 Mötets öppnande Förbundsordförande

Läs mer

Stadgar för IOD Fleet Sweden Antagna

Stadgar för IOD Fleet Sweden Antagna Kapitel 1 Allmänna bestämmelser Organisations 1 Tillhörighet IOD Fleet Sweden företräder Svenska IOD klassen. Säte: Tjörn Mål 2 Svenska IOD-Förbundet har till mål att: a) svara för klassens administration

Läs mer

7 FASTSTÄLLANDE AV FÖREDRAGNINGSLISTA Vi bestämmer vilka frågor vi ska prata om och i vilken ordning.

7 FASTSTÄLLANDE AV FÖREDRAGNINGSLISTA Vi bestämmer vilka frågor vi ska prata om och i vilken ordning. ÖVRIGA HANDLINGAR FÖREDRAGNINGSLISTA 1 ÖPPNANDE AV LILLA ÅRSMÖTET 2014 2 JUSTERING AV RÖSTLÄNGDEN Vi bestämmer vilka på årsmötet som får rösta. 3 FRÅGA OM MÖTETS BEHÖRIGA UTLYSANDE Vi frågar om alla fått

Läs mer

Stadgar. Stadgar för studentrådet och normalstadgar för studentföreningar

Stadgar. Stadgar för studentrådet och normalstadgar för studentföreningar Stadgar Stadgar för studentrådet och normalstadgar för studentföreningar Stadgar för studentmedlemmarnas förtroendemannaorganisation Fastställda av Förbundsstyrelsen den 3 september 2010 1 Studentrådet

Läs mer

NORMALSTADGAR FÖR RIKSTEATERN REGIONALT

NORMALSTADGAR FÖR RIKSTEATERN REGIONALT NORMALSTADGAR FÖR RIKSTEATERN REGIONALT Antagna på Riksteaterns kongress den 10 maj 2015 Dispens 17 antaget av nationella styrelsen 11 maj 2016 Inledande bestämmelser 1 Riksteatern regionalt, internt benämnd

Läs mer

Stadgar för RFSL Sundsvall

Stadgar för RFSL Sundsvall Sidan 1 av 6 Stadgar för RFSL Sundsvall Dessa avdelningsstadgar antogs av RFSL:s kongress 140502-0504. Avdelningsstadgarna gäller för alla avdelningar samt dess verksamheter och ska gälla för alla föreningar

Läs mer

Instruktioner för förtroendevalda inom Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna 1

Instruktioner för förtroendevalda inom Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna 1 Högskolan Dalarna Instruktioner för förtroendevalda inom Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna 1 Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna ska i sin verksamhet driva Saco-S fackliga politik och fullgöra

Läs mer

Stadgar för ProLiv Kronoberg

Stadgar för ProLiv Kronoberg 2010-03-01 1 Stadgar för ProLiv Kronoberg 1. Namn Föreningens namn är ProLiv Kronoberg - patientföreningen för prostatacancer i Kronobergs län - med registrerat säte i Växjö kommun. Patientföreningen är

Läs mer

NORMALSTADGAR för lokalföreningar (Antagna av kongressen i Västerås den oktober 2006)

NORMALSTADGAR för lokalföreningar (Antagna av kongressen i Västerås den oktober 2006) NORMALSTADGAR för lokalföreningar (Antagna av kongressen i Västerås den 20-22 oktober 2006) 1 Lokalföreningens namn Föreningens namn är Afasiföreningen i Södertälje/Nykvarn och föreningen är ansluten till

Läs mer

STADGAR FÖR DORCAS AID ORGANIZATION (DAO) Social-, humanitär- och utvecklingsarbete

STADGAR FÖR DORCAS AID ORGANIZATION (DAO) Social-, humanitär- och utvecklingsarbete (DAO) Social-, humanitär- och utvecklingsarbete Revideras och antagna den 05 maj 2012 2 1 Organisation (namn och identitet), förkortat DAO är en ideell förening som bedriver internationellt bistånds- och

Läs mer

Sveriges elevråd - SVEAs stadgar

Sveriges elevråd - SVEAs stadgar Sveriges elevråd - SVEAs stadgar Kapitel 1 Organisation 1.1 Namn, säte och förbund Sveriges elevråd SVEA (Sweden s student councils SVEA) är ett förbund av och för elevråd. Sveriges elevråd SVEA är en

Läs mer

Stadgar för Prostatacancerföreningen Viktor

Stadgar för Prostatacancerföreningen Viktor Stadgar för Prostatacancerföreningen Viktor 1 Namn Föreningens namn är Prostatacancerföreningen Viktor, en patientförening i Blekinge med registrerat säte i Karlskrona kommun. Patientföreningen är en ideell

Läs mer

STADGAR FÖR. SOS-Animals Sverige

STADGAR FÖR. SOS-Animals Sverige STADGAR FÖR SOS-Animals Sverige Stadgarna fastställda/ändrade av årsmöte den 31a maj 2008 1 Ändamål SOS-Animals Sverige är en ideell förening som skall verka för djurs välbefinnande i och utanför Sverige.

Läs mer

SVENSKA BÅGSKYTTEFÖRBUNDETS normalstadgar för specialidrottsdistriktsförbund

SVENSKA BÅGSKYTTEFÖRBUNDETS normalstadgar för specialidrottsdistriktsförbund SVENSKA BÅGSKYTTEFÖRBUNDETS normalstadgar för specialidrottsdistriktsförbund STADGAR för ÖSTERGÖTLANDS BÅGSKYTTEFÖRBUND Antagna av styrelsen Den 4 mars 1992 Fastställda av årsmötet Den 4 mars 1992 Godkända

Läs mer

FOLKHÖG SKOLORNA. Styrdokument rörande Equmeniakyrkans och Equmenias huvudmannaskap för folkhögskolorna

FOLKHÖG SKOLORNA. Styrdokument rörande Equmeniakyrkans och Equmenias huvudmannaskap för folkhögskolorna 2017 FOLKHÖG SKOLORNA Styrdokument rörande Equmeniakyrkans och Equmenias huvudmannaskap för folkhögskolorna Antaget av kyrkostyrelsen 2017 09 17 och av Equmenias styrelse 2017 09 09 Det reviderade styrdokumentet

Läs mer

Stadgar. Stadgar för förbundet sid 2-5. Normalstadgar för distrikt sid 6-8. Normalstadgar för föreningar sid 9-11. Antagna av kongressen 2015

Stadgar. Stadgar för förbundet sid 2-5. Normalstadgar för distrikt sid 6-8. Normalstadgar för föreningar sid 9-11. Antagna av kongressen 2015 Stadgar Antagna av kongressen 2015 Stadgar för förbundet sid 2-5 Normalstadgar för distrikt sid 6-8 Normalstadgar för föreningar sid 9-11 1 FÖRBUND 1 Ändamål HBT Socialdemokrater (HBT-S) Sverige är ett

Läs mer

Handlingar Grön Ungdom Södertörn Extra årsmöte Dagordning

Handlingar Grön Ungdom Södertörn Extra årsmöte Dagordning Dagordning 1. Mötets öppnande 2. Val av mötesfunktionärer a) Val av mötesordförande b) Val av mötessekreterare c) Val av justerare tillika rösträknare 3. Fråga om stadgeenlig kallelse utfärdats 4. Fastställande

Läs mer

Stadga för Mattecentrum Senast reviderad:

Stadga för Mattecentrum Senast reviderad: Stadga för Mattecentrum Senast reviderad: 2017-03-19 1 Syfte Mom 1 Mattecentrum ska utan vinstdrivande intresse öka elevers förståelse för matematik och dess roll i samhället, inspirera med förebilder

Läs mer

Stadgar för SULF-föreningen vid Göteborgs universitet

Stadgar för SULF-föreningen vid Göteborgs universitet Stadgar för SULF-föreningen vid Göteborgs universitet Ändring av stadgarna antogs av SULF/GU:s årsmöte 2014-01-28 och fastställdes av SULF:s förbundsstyrelse XXXX-XX-XX.) Allmänna bestämmelser 1 Ändamål

Läs mer

Rekommenderade stadgar för lokalförening i CISV Sweden

Rekommenderade stadgar för lokalförening i CISV Sweden Sida 1/5 Rekommenderade stadgar för lokalförening i CISV Sweden CISV Sweden har tidigare presenterat normalstadgar eller rekommenderade stadgar för lokalföreningar. Dessa är framtagna som ett verktyg för

Läs mer

STADGAR FÖR SVENSKA FORMULA FÖRBUNDET

STADGAR FÖR SVENSKA FORMULA FÖRBUNDET STADGAR FÖR SVENSKA FORMULA FÖRBUNDET Ratificerade vid årsmötet 2017, att gälla från årsmötet 2017 ANTAGNA VID ÅRSMÖTE 2013, ATT GÄLLA FRÅN ÅRSMÖTET 2013 Innehållsförteckning STADGAR FÖR SVENSKA FORMULA

Läs mer

Kapitel 1 Allmänna Bestämmelser

Kapitel 1 Allmänna Bestämmelser VÄSTERBOTTENS HANDBOLLFÖRBUNDS STADGAR, ANTAGNA VID FÖRBUNDETS ÅRSMÖTE, 9 juni 2016 Organisationsnummer; 894001-7125. Kapitel 1 Allmänna Bestämmelser 1 Förbundets uppgift Förbundets uppgift Västerbottens

Läs mer

STADGAR för den ideella föreningen Västerås Modellflygklubb VMFK ~o~

STADGAR för den ideella föreningen Västerås Modellflygklubb VMFK ~o~ Sid 1 (8) STADGAR för den ideella föreningen Västerås Modellflygklubb VMFK ~o~ Innehåll sida 1 ÄNDAMÅL 2 2 SAMMANSÄTTNING 2 3 ANSLUTNING TILL ANDRA ORGANISATIONER 2 4 BESLUTANDE ORGAN 2 5 FIRMA OCH FIRMATECKNING

Läs mer