VERKSAMHETSPROGRAM ArkitektStudenterna

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VERKSAMHETSPROGRAM ArkitektStudenterna"

Transkript

1 VERKSAMHETSPROGRAM ArkitektStudenterna

2 Vad är ArkitektStudenterna och varför finns vi? ArkitektStudenterna är Sveriges Arkitekters studentorganisation och det samlande organet för Sveriges Arkitekters studentmedlemmar. ArkitektStudenterna har till uppgift att bevaka studentgemensamma frågor samt värna om arkitektstudenters intressen. Organisationen verkar som ett disciplinöverskridande kontaktnät mellan arkitektstudenter på Sveriges arkitektutbildningar. ArkitektStudenterna fungerar som en plattform där kärnan i verksamheten är utbytet mellan arkitekturdiscipliner, skolor, årskurser samt kopplingen till arbetslivet. Vad är ArkitektStudenternas verksamhetsprogram och varför finns det? ArkitektStudenternas verksamhetsprogram innehåller en beskrivning av de principer organisationens verksamheter grundar sig på, de visioner som organisationen erbjuder sina medlemmar samt målsättningarna för organisationens verksamhet. Detta dokument innehåller även organisationens ståndpunkter gällande den arkitekturpolitiska situationen i Sverige, såsom den ser ut idag. När och hur länge gäller ArkitektStudenternas verksamhetsprogram? Det är i första hand ArkitektStudenternas stadga som styr organisationens verksamhet. Med detta sagt antas ArkitektStudenternas verksamhetsprogram av organisationens årsmöte, organisationens högsta beslutande organ, och gäller sedan två år framåt, då ett nytt beslut kring verksamhetsprogrammet tas. Efter ett år kan verksamhetsprogrammet revideras under årsmötet, i enlighet med organisationens stadgar. Att anta ett verksamhetsprogram över två års tid möjliggör ett kontinuerligt arbete med de långsiktiga målen för organisationen. Utöver stadgan och verksamhetsprogrammet antar årsmötet varje år en verksamhetsplan som styr styrelsens arbete under verksamhetsårets. Ur ett hierarkiskt och tidsmässigt perspektiv hamnar alltså verksamhetsprogrammet mellan verksamhetsplanen och stadgan.

3 ArkitektStudenternas verksamhetsprogram ArkitektStudenterna gör skillnad i samhället och på ArkitektStudenterna gör skillnad i samhället och på ArkitektStudenterna ska verka för att Sveriges Arkitekter ska prioritera frågor som rör ArkitektStudenternas medlemmar. ArkitektStudenterna ska även tillgängliggöra arkitektutbildningarna samt den verksamhet organisationen bedriver. ArkitektStudenterna gör skillnad i samhället och på ArkitektStudenterna ska vara en aktiv del av och påverka samhällsdebatten om arkitektur. För alla som är intresserade av arkitekturfrågor ur ett studentperspektiv ska ArkitektStudenterna vara den givna samtals- och samarbetspartnern. ArkitektStudenterna gör skillnad i samhället och på ArkitektStudenterna ska värna om studentens studiesociala situation och stötta medlemmarna under utbildningen. ArkitektStudenterna ska även utgöra en plattform för kontakt, kommunikation och informationsspridning medlemmarna emellan. ArkitektStudenterna gör skillnad i samhället och på ArkitektStudenterna ska verka för att medlemmarnas, alltså arkitektstudenters, kompetens värderas högt av studentkollegor, lärare, arbetsgivare och branschen i stort. ArkitektStudenterna ska även genom Sveriges Arkitekter finnas medlemmarna tillhands vad gäller studentfackliga frågor.

4 ArkitektStudenterna gör skillnad i samhället och på ArkitektStudenterna ska verka för att Sveriges Arkitekter ska prioritera frågor som rör ArkitektStudenternas medlemmar. ArkitektStudenterna ska även tillgängliggöra arkitektutbildningarna samt den verksamhet organisationen bedriver. Det är viktigt att ArkitektStudenterna kommunicerar med Sveriges Arkitekter då studentmedlemmarna utgör cirka en femtedel av organisationen. Genom att kommunicera med Sveriges Arkitekter kan både Sveriges Arkitekters styrelse och kansli behandla frågor som är av särskild relevans för organisationens studentmedlemmar. Arkitektstudenterna är på många sätt länken mellan studentmedlemmarna och Sveriges Arkitekter, därav är det viktigt att ArkitektStudenterna som organisation håller sig uppdaterad på vad både medlemmarna och Sveriges Arkitekter arbetar med och anser är viktigt. Vidare är Arkitektstudenterna en organisation där alla ska kunna delta i verksamheten på lika villkor. Alla arkitektstudenter på Sveriges arkitektutbildningar är välkomna att bli medlemmar i ArkitektStudenterna vilket måste kommuniceras. ArkitektStudenternas verksamhet ska i största möjliga mån ta hänsyn till de i Sverige lagstadgade diskrimineringsgrunderna. Detta för att ingen medlem ska uteslutas från- eller känna sig diskriminerad av material som organisationen publicerar, aktiviteter som organisationen anordnar eller projekt som organisationen stödjer. Dessutom ska sammansättningen av förtroendevalda inom organisationen i största möjliga mån vara representativ för medlemmarna. Som ett led i detta ska ArkitektStudenternas verksamhet utgå från ett normkritiskt perspektiv. Detta för att synliggöra och motverka exkluderande normer som eventuellt finns inom verksamheten. ArkitektStudenterna ska verka för att representationen inom såväl utbildningarna som yrkeskåren i stort speglar samhällets mångfald. Vidare ska organisationen verka för att arkitekturskolornas ledning, lärare och studenter har ett normkritiskt förhållningssätt till den undervisning som bedrivs. ArkitektStudenterna ska också verka för att Sveriges Arkitekter ska ställa krav på lika villkor för samma arbete inom branschen. Dessutom vill ArkitektStudenterna se att arkitektkåren som helhet får ett normkritiskt, genusmedvetet och intersektionellt perspektiv på sitt arbete. Avslutningsvis bör ArkitektStudenterna uppfattas, både internt och externt, som en professionell och välkomnande organisation inom vilken det är enkelt att engagera sig oavsett vem man är. Det är viktigt att undersöka hur detta kan kommuniceras, både till nuvarande och blivande arkitektstudenter.

5 ArkitektStudenterna gör skillnad i samhället och på ArkitektStudenterna ska vara en aktiv del av och påverka samhällsdebatten om arkitektur. För alla som är intresserade av arkitekturfrågor ur ett studentperspektiv ska ArkitektStudenterna vara den givna samtals- och samarbetspartnern. Arkitektstudenter har goda och användbara kunskaper och genom organisationen gör de sig hörda i den arkitekturpolitiska debatten. Ett samhälle med ökad kunskap om- och satsning på arkitektur gynnar yrkeskåren. Enligt tradition tar även ArkitektStudenterna plats på politikerveckan i Almedalen, motiverade att bidra till diskussion för förändring. Där anordnar organisationen ett seminarium med fokus på bostads- stads- och samhällsbyggande. Arkitektstudenters position i den arkitekturpolitiska debatten kan dock stärkas och ArkitektStudenterna ska arbeta för att fler arkitektstudenter ska ta del i debatten så att deras perspektiv synliggörs ytterligare. ArkitektStudenterna belyser vikten av att bygga städer med samhällsstrukturer och inte bara byggnader eller infrastrukturer. I detta ligger stor vikt vid att synliggöra problematiken som kan uppstå när arkitekter skapar likartade eller alienerande strukturer. ArkitektStudenterna ska verka för arkitektur som ett verktyg för att skapa städer, landsbygd och ett samhälle för alla. Dessutom vill ArkitektStudenterna uppmuntra medlemmarna att bidra till ett samhälle där olika människor tillsammans kan bo, arbeta, och leva. Ett av ArkitektStudenternas mål är att ifrågasätta och skapa debatt kring vem våra städer byggs för. Vidare vill ArkitektStudenterna undersöka hur vi som blivande arkitekter kan bidra till en positiv utveckling vad gäller jämlikhet och arkitektur. Detta gäller bland annat verktyg och metoder som kan användas för att uppnå social och ekologisk hållbarhet i stadsbyggande, genom arkitektur. ArkitektStudenterna ska värna om att den, av arkitektkåren, offentligt byggda miljön ska vara till för alla, oavsett kön, könstillhörighet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder. ArkitektStudenterna tar även del av den svenska politiken och omvärldsbevakar samt håller sig uppdaterade på arkitektursverige, detta för att kunna sprida kunskap från och till organisationens medlemmar. En viktig del i detta arbete är att knyta kontakter med andra organisationer, samt skapa goda relationer till parter och personer inom såväl den fackliga sektorn som näringslivet. Kontakterna bidrar till ett ökat engagemang för arkitekturpolitiska frågor såväl internt som externt. Det är viktigt att undersöka om det finns nya sammanhang att synas i eller nya organisationer att samarbeta med för att nå en så bred grupp människor som möjligt.

6 ArkitektStudenterna gör skillnad i samhället och på ArkitektStudenterna ska värna om studentens studiesociala situation och stötta medlemmarna under utbildningen. ArkitektStudenterna ska även utgöra en plattform för kontakt, kommunikation och informationsspridning medlemmarna emellan. ArkitektStudenterna är en organisation som värnar om utbildningskvalitet och studiesociala frågor. Studenternas hälsa och välbefinnande är en viktig fråga för organisationen och verksamheten syftar till att stärka medlemmarnas självkänsla under studietiden och lägga grunden för en trygg övergång till arbetslivet. ArkitektStudenterna tar upp och driver de frågor som är gemensamma för arkitektstudenter från de olika arkitekturutbildningarna. De specifika utbildningsfrågorna drivs av skolans lokalförening tillsammans med dess studieråd. ArkitektStudenterna delar Saco Studentråds vision om ett kunskapssamhälle för alla, med hög kunskapsnivå, högt välstånd och stor individuell frihet under ansvar. ArkitektStudenterna vill verka för att pedagogiken på samtliga arkitektutbildningar utvecklas på ett sådant sätt som gynnar medlemmarna. Det är viktigt att alla moment i utbildningen genomförs under individuell frihet men att de möjliggör utveckling för att förbereda studenterna i deras blivande yrkesutövning. Alla utbildningsmoment bör genomföras i en god och trygg studiemiljö, där studenterna vågar pröva nya angreppssätt och utmana sig själva. Vidare ska den feedback studenterna mottar vara konstruktiv och fokusera på studentens arbete, inte studenten som person. ArkitektStudenterna anser också att det är av stor vikt att arkitektstudenter får undervisning i kommunikation, och att kommunikationen mellan lärare och studenter samt studenter emellan är god. Detta innefattar bland annat den feedback som precis nämnts, lärare och studenter emellan, men även den feedback studenter ger varandra under utbildningen. Vidare ska ArkitektStudenterna bidra till att information sprids skolor, utbildningar och årskurser emellan. Detta genom att kontakten mellan olika medlemmar förmedlas via olika kanaler och aktiviteter.

7 ArkitektStudenterna gör skillnad i samhället och på ArkitektStudenterna ska verka för att medlemmarnas, alltså arkitektstudenters, kompetens värderas högt av studentkollegor, lärare, arbetsgivare och branschen i stort. ArkitektStudenterna ska även genom Sveriges Arkitekter finnas medlemmarna tillhands vad gäller studentfackliga frågor. Omvärlden förändras hela tiden och arkitekten samt arkitektstudenten måste ändras med den för att vara konkurrenskraftig. ArkitektStudenterna anser att arkitektstudenter kan bidra med ny kunskap och nya perspektiv vilket är värdefullt för branschen och samhället i sin helhet. Detta är något ArkitektStudenterna ska arbeta med att kommunicera både internt, till medlemmarna, och externt, till Sveriges Arkitekter, skolorna, kåren, branschen och samhället i stort. ArkitektStudenterna ska även uppmuntra till ett utforskande av huruvida arkitektskolorna bedriver arkitekt- eller arkitekturutbildningar. Som ett led i detta vill ArkitektStudenterna att det ska finnas möjligheter att diskutera och bredda perspektivet kring vad som är möjligt att arbeta med efter en examen från någon av arkitekturutbildningarna. I linje med detta ska ArkitektStudenterna arbeta för att Sveriges Arkitekter ska utgå från att titeln arkitekt ska innefatta alla som har gått en arkitektutbildning oavsett utbildningsinriktning. Detta bidrar till en ökad flexibilitet och rörlighet utbildningarna emellan. ArkitektStudenterna ska värna om att alla studenter vid arkitekturskolorna tar ut såväl kandidatexamen som masterexamen, det vill säga fullföljer arkitektprogrammens samtliga fem år. Det ska dock vara möjligt att ta en kandidatexamen från ett lärosäte och en masterexamen från ett annat. ArkitektStudenterna ska också verka för att övergången mellan utbildning och yrkesliv ska överlappa varandra. Det ska finnas en god kontakt mellan skolan och den offentliga och privata sektorn. Varje skola ska även ha en årlig arbetsmarknadsdag som möjliggör en bredare förståelse för det yrkesliv som väntar blivande arkitekter. På arbetsmarknadsdagarna ska ArkitektStudenterna finnas representerade. Som facklig organisation ska ArkitektStudenterna verka för en god studie- och arbetsmiljö, samt goda villkor för blivande arkitekter på arbetsmarknaden. I detta arbete är Sveriges Arkitekter en stor resurs och det är viktigt att ArkitektStudenternas medlemmar kan tillgodose sig de resurser som Sveriges Arkitekter tillhandahåller. Att Sveriges Arkitekter har resurser som studentmedlemmarna bör dra nytta av är något som ArkitektStudenterna måste kommunicera till sina medlemmar.

Verksamhets- program 2017

Verksamhets- program 2017 Verksamhetsprogram 2017 Sveriges Arkitekter Studenternas Verksamhetsprogram 2017-2019 Vad är Sveriges Arkitekter Studenterna och varför finns vi? Sveriges Arkitekter Studenterna är studenternas kontaktnät

Läs mer

Verksamhetsplan En stark röst i samhället. En väg in i yrkeslivet. En inspirerande plattform. Ett studentfackligt forum.

Verksamhetsplan En stark röst i samhället. En väg in i yrkeslivet. En inspirerande plattform. Ett studentfackligt forum. Verksamhetsplan 2019 En stark röst i samhället. En väg in i yrkeslivet. En inspirerande plattform. Ett studentfackligt forum. En stark röst i samhället Sveriges Arkitekter Studenterna ska stötta initiativ

Läs mer

VERKSAMHETSPROGRAM. Sveriges Arkitekter

VERKSAMHETSPROGRAM. Sveriges Arkitekter VERKSAMHETSPROGRAM Sveriges Arkitekter 2019-2020 Vår vision Sveriges Arkitekter gör skillnad i samhället för arkitekturen och arkitekten. Här är visionen uppdelad i fyra olika delar gör skillnad i samhället

Läs mer

Sveriges Arkitekters verksamhetsprogram

Sveriges Arkitekters verksamhetsprogram Sveriges Arkitekters stämma 2018 Föredragningspunkt 4 Sveriges Arkitekters verksamhetsprogram 2019-2020 Sveriges Arkitekters stämma anger genom detta verksamhetsprogram mål för förbundets arbete under

Läs mer

Saco Studentråd Kongress 2014. Verksamhet 2015-2016. Styrelsens förslag rörande fokusfrågor & verksamhet

Saco Studentråd Kongress 2014. Verksamhet 2015-2016. Styrelsens förslag rörande fokusfrågor & verksamhet Saco Studentråd Kongress 2014 Verksamhet 2015-2016 Styrelsens förslag rörande fokusfrågor & verksamhet Innehållsförteckning Verksamhet 2015-2016 1 Extern fokusfråga 2 Ingen ska ångra sin utbildning. En

Läs mer

Saco Studentråd Antagen av kongress 2013

Saco Studentråd Antagen av kongress 2013 Saco Studentråd Antagen av kongress 2013 Verksamhetsplan 2014 Innehållsförteckning Extern fokusfråga 1 Snabbt ut till rätt jobb. Utbildning för framtidens arbetsmarknad och välfärd. 1 Intern fokusfråga

Läs mer

STADGAR ARKITEKTSTUDENTERNA 2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

STADGAR ARKITEKTSTUDENTERNA 2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING STADGAR ARKITEKTSTUDENTERNA 2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. ÄNDAMÅL OCH VERKSAMHET 1.1 ÄNDAMÅL 1.2 VERKSAMHET 1.3 VERKSAMHETSÅR 2. MEDLEMMAR 2.1 MEDLEMSKAP 2.2 UTTRÄDE 3. ORGANISATION 3.1 VERKSAMHETSUTÖVANDE

Läs mer

FSAstuds verksamhetsplan för verksamhetsåret 2015

FSAstuds verksamhetsplan för verksamhetsåret 2015 FSAstuds verksamhetsplan för verksamhetsåret 2015 FSAstuds ska under verksamhetsåret 2015 koncentrera verksamheten till tre fokusområden: En starkare studentorganisation En yrkesidentitet redan under studietiden

Läs mer

Utbildningskatalog. För mångfald mot diskriminering

Utbildningskatalog. För mångfald mot diskriminering 1 Utbildningskatalog Rättighetscentrum Norrbottens uppdrag är att arbeta mot diskriminering och för mänsklig mångfald, likabehandling och lika rättigheter. Som en del av detta erbjuder vi utbildning och

Läs mer

Saco Studentråd. Strategi 2013-2017. Underrubrik

Saco Studentråd. Strategi 2013-2017. Underrubrik Saco Studentråd Strategi 2013-2017 Underrubrik 1 Bakgrund Saco Studentråd vill över tid uppfattas som en seriös påverkansaktör och därför behövs strategin för att ge ramarna för organisationen på längre

Läs mer

STRATEGISK PLAN. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX

STRATEGISK PLAN. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX STRATEGISK PLAN Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX 2016-2019 sidan 1 av 5 Vara vågar! Vision 2030... 2 Övergripande mål... 2 I Vara kommun trivs alla att leva och bo... 2 Framgångsfaktorer...

Läs mer

Strategi Kärlek och respekt - ska det vara så jävla svårt?

Strategi Kärlek och respekt - ska det vara så jävla svårt? Strategi 2018-2020 Kärlek och respekt - ska det vara så jävla svårt? Det här är Röda Korsets Ungdomsförbund Röda Korsets Ungdomsförbund engagerar unga människor och skapar respekt för människovärdet, ökar

Läs mer

som säger att Jämställdhet betyder att kvinnor och män har samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter inom livets alla områden.

som säger att Jämställdhet betyder att kvinnor och män har samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter inom livets alla områden. Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter (FSA) har, som facklig organisation, en betydande roll i arbetet för att främja allas lika rättigheter och möjligheter i arbetslivet. I detta dokument tydliggör vi förbundets

Läs mer

GÖR DIN STUDIETID LITE ROLIGARE

GÖR DIN STUDIETID LITE ROLIGARE GÖR A lo E d a D n i a N å DETTA ÄR STU LIT INNEHÅLLSFÖRTECKNING FYRA KORTA OM ARKITEKTSTUDENTERNA 3 Vad är ArkitektStudenterna? Varför ska jag bli medlem? Hur får jag information om ArkitektStudenternas

Läs mer

Antagen vid Sveriges Arkitekter Studenternas årsmöte 2018 och Sveriges Arkitekters stämma 2018

Antagen vid Sveriges Arkitekter Studenternas årsmöte 2018 och Sveriges Arkitekters stämma 2018 Antagen vid Sveriges Arkitekter Studenternas årsmöte 2018 och Sveriges Arkitekters stämma 2018 Stadgar 1 Ändamål 2 Medlemmar 3 Organisation 4 Årsmöte 5 Årsmötets åliggande 6 Styrelse 7 Valberedning 8 Studentavdelning

Läs mer

Syfte och övergripande långsiktiga mål

Syfte och övergripande långsiktiga mål Syfte och övergripande långsiktiga mål Sektionen för Industriell ekonomi Inom Teknologkåren vid Lunds Tekniska Högskola, Lunds Universitet Antagna 2014-04-10 Senaste ändringar tagna 2014-04-10 SektionenförIndustriellekonomi

Läs mer

Vision100 UNDERLAG INFÖR ÅRSMÖTE. mars 2014

Vision100 UNDERLAG INFÖR ÅRSMÖTE. mars 2014 Vision100 mars 2014 UNDERLAG INFÖR ÅRSMÖTE Vision100 Vision 100, Kost & Närings färdplan mot föreningens 100-årsjubileum 2021, består av tre delar: En övergripande vision för föreningens roll för sina

Läs mer

Mål- och visionsdokument

Mål- och visionsdokument Mål- och visionsdokument Antaget av LinTeks fullmäktige 2013-02-19 Reviderad av kårfullmäktige 2014-05-06 samt 2016-04-19 Inledning LinTeks måldokument beskriver LinTeks vision samt de långsiktiga mål

Läs mer

Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik

Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik Inledning Med det här dokumentet vill vi visa på kulturens 1 - kulturarvens 2 och konstarternas 3 - betydelse för ett samhälle som blickar framåt och vill växa.

Läs mer

1 (5) Jämställdhets- och likabehandlingspolicy. 2015-05-11

1 (5) Jämställdhets- och likabehandlingspolicy. 2015-05-11 1 (5) Jämställdhets- och likabehandlingspolicy. 2015-05-11 Försvarshögskolans studentkårs jämställdhets- och likabehandlingspolicy fastställdes av årsstämman 2015-05-11 och omfattar studentkårens alla

Läs mer

Verksamhetsplan 2019

Verksamhetsplan 2019 Verksamhetsplan 2019 Skriven av centralordförande Aylin Marinova Innehåll Introduktion Verksamhetens struktur och arbete Inledning Centralstyrelsen Lokalföreningarna Kommunikation Medlemsrekrytering Fokusfrågor

Läs mer

Praktiskt likabehandlingsarbete i skolan

Praktiskt likabehandlingsarbete i skolan Praktiskt likabehandlingsarbete i skolan Diskrimineringsbyrån Uppsala Kostnadsfri rådgivning, stöd och medling i diskrimineringsärenden Förebygger diskriminering genom information, utbildning och opinionsbildning

Läs mer

Program för lika villkor vid Uppsala universitet

Program för lika villkor vid Uppsala universitet Dnr UFV 2015/766 Program för lika villkor vid Uppsala universitet Fastställt av konsistoriet 2016-06-16. Innehållsförteckning Rektors förord 3 Inledning 4 Ansvar 4 Utgångspunkter 4 Uppföljning 5 och strategier

Läs mer

Handlingsplan för Lika villkor

Handlingsplan för Lika villkor UPPSALA UNIVERSITET Institutionen för nordiska språk Handlingsplan för Lika villkor 2016 2018 Inledning Likavillkorsplanen har utarbetats av institutionens likavillkorsgrupp och fastställts av institutionsstyrelsen

Läs mer

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2016:13-020 Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-16 91 2 Inledning Det arbete som görs i verksamheterna

Läs mer

Lika villkor. Institutionen för matematik och matematisk statistik. Personaldagar augusti 2014

Lika villkor. Institutionen för matematik och matematisk statistik. Personaldagar augusti 2014 Lika villkor Institutionen för matematik och matematisk statistik Personaldagar 20 21 augusti 2014 Lika villkor Ingen negativ särbehandling utan giltig grund Laglig reglering i diskrimineringslagen Gäller

Läs mer

Örebro studentkårs åsiktsdokument

Örebro studentkårs åsiktsdokument Dnr.1415.I.B.7.8 Örebro studentkårs åsiktsdokument 2015-2017 Förord Det här är Örebro studentkårs åsiktsdokument som redogör för Örebro studentkårs ståndpunkt i flertalet områden som rör både studier och

Läs mer

GÖR DIN STUDIETID LITE ROLIGARE

GÖR DIN STUDIETID LITE ROLIGARE DETTA ÄR GÖR STU LIT A l E d a D n i a N å INNEHÅLLSFÖRTECKNING FYRA KORTA OM ARKITEKTSTUDENTERNA 3 Vad är ArkitektStudenterna? Varför ska jag bli medlem? Hur får jag information om ArkitektStudenternas

Läs mer

Ljusnarsbergs kommuns. Mångfaldsplan. Ersätter Jämställdhetsplan, Internkontroll Antagen av kommunstyrelsen den 27 januari

Ljusnarsbergs kommuns. Mångfaldsplan. Ersätter Jämställdhetsplan, Internkontroll Antagen av kommunstyrelsen den 27 januari Ljusnarsbergs kommuns Mångfaldsplan Ersätter Jämställdhetsplan, Internkontroll 2000-12-11 Antagen av kommunstyrelsen den 27 januari 2016 30 Mångfaldsplan 2016-01-27 Mångfaldsplan Inledning Sverige och

Läs mer

Sektionen för Medicinsk Teknik

Sektionen för Medicinsk Teknik Sektionen för Medicinsk Teknik Verksamhetsplan Verksamhetsåret 2016/2017 1 Introduktion Sektionen för Medicinsk Tekniks verksamhetsplan klubbas av sektionsmöte för att ge organisationen styrning. Allmänt

Läs mer

Musik Förskolan Fridhemsgatan 11. Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Musik Förskolan Fridhemsgatan 11. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Musik Förskolan Fridhemsgatan 11 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 Vår vision: Vår målsättning är att med barnen i fokus erbjuda en trygg, lustfylld och lärorik verksamhet. För

Läs mer

Likabehandlingsplan Majornas Boxningsklubb

Likabehandlingsplan Majornas Boxningsklubb Likabehandlingsplan Majornas Boxningsklubb 1 Förklaringar I följande likabehandlingsplan kommer vi utgå ifrån fyra aktörer på föreningen enligt följande; Organisationsledare, Tränare och funktionär, Aktiv

Läs mer

Verksamhetsplan för 2015/2016

Verksamhetsplan för 2015/2016 2015-05-25 Fastställd på SSCO studentråd 2015-07-30 Reviderad enligt beslut av SSCO studentråd Verksamhetsplan för 2015/2016 SSCO:s vision Stockholm ska vara den ledande studentstaden i Sverige och en

Läs mer

Stadga Sveriges Arkitekter Studenterna och förändringar i Sveriges Arkitekters stadga avseende studenternas valkorporation

Stadga Sveriges Arkitekter Studenterna och förändringar i Sveriges Arkitekters stadga avseende studenternas valkorporation Sveriges Arkitekters stämma 2018 Föredragningspunkt 5.1 Stadga Sveriges Arkitekter Studenterna och förändringar i Sveriges Arkitekters stadga avseende studenternas valkorporation Sveriges Arkitekter Studenternas

Läs mer

SAMFAK 2014/114. Mål och strategier. Samhällsvetenskapliga fakulteten. Fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

SAMFAK 2014/114. Mål och strategier. Samhällsvetenskapliga fakulteten. Fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden SAMFAK 2014/114 och strategier Fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden 2017-01-25 Innehållsförteckning Detta är samhällsvetenskapliga fakulteten 3 En fakultet för framstående forskning 4 4

Läs mer

Personalpolitiskt program. Antaget av kommunfullmäktige , 22 Distribueras via personalavdelningen

Personalpolitiskt program. Antaget av kommunfullmäktige , 22 Distribueras via personalavdelningen Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2012-03-29, 22 Distribueras via personalavdelningen Personalpolitiskt program INLEDNING... 3 VISION... 3 INRIKTNINGSMÅL... 3 MEDARBETARSKAP OCH LEDARSKAP...

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/16 Gemenskap Utveckling Glädje Fastställd av Kårfullmäktige den 12 maj 2015 enligt beslut 1415-KF

Verksamhetsplan 2015/16 Gemenskap Utveckling Glädje Fastställd av Kårfullmäktige den 12 maj 2015 enligt beslut 1415-KF Sid 1(10) Verksamhetsplan 20 Gemenskap Utveckling Glädje Fastställd av Kårfullmäktige den 12 maj 2015 enligt beslut 1415-KF-05 6.4 Sid 2(10) INTRODUKTION Tekniska Högskolans studentkårs verksamhetsplan

Läs mer

Kommunal och Vision tillsammans för mångfald. En arbetsplats för alla

Kommunal och Vision tillsammans för mångfald. En arbetsplats för alla Kommunal och Vision tillsammans för mångfald En arbetsplats för alla Varför är det här en viktig facklig fråga för Kommunal och Vision? Min övertygelse är att mångfald, olikheter och solidaritet gör vårt

Läs mer

Jämställdhets- och likabehandlingsplan för åren 2016 och 2017 för Områdeskansliet för humanvetenskap

Jämställdhets- och likabehandlingsplan för åren 2016 och 2017 för Områdeskansliet för humanvetenskap 1 (6) BESLUT 2016-12-27 Dnr SU FV-1.1.2-4201-16 Områdeskansliet för humanvetenskap Jämställdhets- och likabehandlingsplan för åren 2016 och 2017 för Områdeskansliet för humanvetenskap Jämställdhets- och

Läs mer

Mångfaldspolicy. Policy Plan Riktlinje Handlingsplan Rutin Instruktion. Kommunfullmäktige. kommunsekreterare POLICY

Mångfaldspolicy. Policy Plan Riktlinje Handlingsplan Rutin Instruktion. Kommunfullmäktige. kommunsekreterare POLICY POLICY 1(6) Susanna Göransdotter, 0586-481 85 susanna.goransdotter@degerfors.se Policy Plan Riktlinje Handlingsplan Rutin Instruktion Dokumenttyp Policy Dokumentet gäller Kommunkoncernen Revideringar Beslutsinstans

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Fastställd av fullmäktige 2018-05-16 Studentkåren i Borås Verksamhetsplan 2018/2019 Innehåll Studentkåren i Borås Verksamhetsplan 2018/2019... 2 Inledning... 3 Sektionerna...

Läs mer

Utskott D: KOMMUNIKATION. Carl, Kerstin, Anna G & Jannica

Utskott D: KOMMUNIKATION. Carl, Kerstin, Anna G & Jannica Utskott D: KOMMUNIKATION Carl, Kerstin, Anna G & Jannica 2 3 UPPGIFT UPPGIFT Utifrån föreningens stadgar - ta fram förslag på hur vår externa kommunikation kan utvecklas på ett sätt som: - positionerar

Läs mer

Gemensam värdegrund och styrande principer för mänskliga rättigheter i Jönköpings kommun

Gemensam värdegrund och styrande principer för mänskliga rättigheter i Jönköpings kommun Gemensam värdegrund och styrande principer för mänskliga rättigheter i Ks/2018:353 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Gemensam värdegrund och styrande principer för mänskliga

Läs mer

Integrationsprogram för Västerås stad

Integrationsprogram för Västerås stad för Västerås stad Antaget av kommunstyrelsen 2008-10-10 program policy handlingsplan riktlinje program policy uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet med utvecklingen av Västerås som ort

Läs mer

Verksamhetsplan 2016/2017

Verksamhetsplan 2016/2017 Verksamhetsplan 2016/2017 Studentsektionen Sesam Verksamhetsplan 2016/2017 Verksamhetsplanen är utarbetad utifrån den verksamhetsplan som Örebro studentkår har gällande hela organisationen i upplägg och

Läs mer

Likabehandlingsplan för studenter Läsåret 2016/17

Likabehandlingsplan för studenter Läsåret 2016/17 SPRÅKFAK 2015/58 Likabehandlingsplan för studenter Läsåret 2016/17 Språkvetenskapliga fakulteten Fastställd av språkvetenskapliga fakultetsnämnden 2016-10-27 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 Lika villkor

Läs mer

Bidrar vår förening till mångfald?

Bidrar vår förening till mångfald? Bidrar vår förening till mångfald? Ett analysverktyg om mångfaldsarbete SISU Idrottsutbildarna Verktyg för mångfaldsanalys av idrottsföreningen Allas rätt att vara med är en av byggstenarna i svensk idrotts

Läs mer

MOTIONER OCH UTLÅTANDEN. Jämlikhet och jämställdhet DAGORDNINGSPUNKT. nr 44 45

MOTIONER OCH UTLÅTANDEN. Jämlikhet och jämställdhet DAGORDNINGSPUNKT. nr 44 45 MOTIONER OCH UTLÅTANDEN Jämlikhet och jämställdhet DAGORDNINGSPUNKT nr 44 45 Sid 2 Jämlikhet och jämställdhet HEM Innehåll Dagordningspunkt 44... 3 Motion nr 47 Angående HBTQ-certifiera förbundet... 3

Läs mer

Jämställdhets-, Mångfalds- och Likabehandlingsplan. Sektionen för Energi och Miljö

Jämställdhets-, Mångfalds- och Likabehandlingsplan. Sektionen för Energi och Miljö Jämställdhets-, Mångfalds- och Likabehandlingsplan 2013 Sektionen för Energi och Miljö Kontakt Om du någon gång känner dig kränkt eller diskriminerad under din tid på KTH så kan du vända dig till Jämlikhetsnämden

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige

Antagen av kommunfullmäktige Antagen av kommunfullmäktige 2015-05-13 1 Innehåll... 2 1. Inledning och bakgrund... 3 2. Uddevalla kommuns vision... 3 3. Omvärldens påverkan... 3 3.1 Nationell påverkan... 3 3.2 Lokal påverkan... 4 4.

Läs mer

Verksamhetsplan 2016. Inledning. Bakgrund till verksamhetsplanen 2016. Verksamhetsplan 2016. Dnr.: 2015:xxx

Verksamhetsplan 2016. Inledning. Bakgrund till verksamhetsplanen 2016. Verksamhetsplan 2016. Dnr.: 2015:xxx Verksamhetsplan 2016 Inledning Sveriges förenade HBTQ-studenter (SFQ) är riksförbundet för normkritik och hbtq-perspektiv i högskolan, med lokalavdelningar runt om på landets universitet och högskolor.

Läs mer

Introduktionspolicy för introduktionen av nya studenter vid Örebro universitet och Örebro studentkår

Introduktionspolicy för introduktionen av nya studenter vid Örebro universitet och Örebro studentkår Introduktionspolicy för introduktionen av nya studenter vid Örebro universitet och Örebro studentkår Sammanfattning Introduktionens värdeord trygghet, delaktighet, respekt och glädje ska ständigt genomsyra

Läs mer

Vi är Vision! Juni 2016

Vi är Vision! Juni 2016 Vi är Vision! Juni 2016 2 Inledning Under några år har vi tillsammans byggt Vision och vi har varit framgångsrika. Allt fler väljer att bli medlemmar i Vision. Vi växer för varje dag som går. Bilden och

Läs mer

Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en.

Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en. Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en. Det här är ett diskussionsmaterial. Det är inte någon färdig LÖK utan ett underlag att använda i diskussioner runt om i Västerås både

Läs mer

Verksamhetsplan 2018/2019 Studentsektionen Sesam

Verksamhetsplan 2018/2019 Studentsektionen Sesam Verksamhetsplan 2018/2019 En del av Inledning Sesams verksamhetsplan är antagen av kårsektionens medlemmar på sektionsmöte och ska ligga som grund för verksamheten under det kommande verksamhetsåret. Verksamhetsplanen

Läs mer

Kommunal och Vision tillsammans för mångfald. En arbetsplats för alla

Kommunal och Vision tillsammans för mångfald. En arbetsplats för alla Kommunal och Vision tillsammans för mångfald En arbetsplats för alla Varför är det här en viktig facklig fråga för Kommunal och Vision? Min övertygelse är att mångfald, olikheter och solidaritet gör vårt

Läs mer

Verksamhetsplan Fastställd av fullmäktige

Verksamhetsplan Fastställd av fullmäktige Verksamhetsplan 2017-2018 Fastställd av fullmäktige 17-05-17 Verksamhetsplan för Studentkåren i Borås Verksamhetsplanen är uppdelad i tre områden: Studentkåren i Borås medlemsorganisationen, studentkår

Läs mer

Styrande dokument för integrationsarbetet i Alingsås Kommun

Styrande dokument för integrationsarbetet i Alingsås Kommun Styrande dokument för integrationsarbetet i Alingsås Kommun Riktlinjer för integration av nya svenskar Dokumentet har skapats i samverkan med förvaltningar och bolag i Alingsås kommun samt med Arbetsförmedlingen

Läs mer

Juseks studerandesektion Verksamhetsberättelse Verksamhetsår 2013/14

Juseks studerandesektion Verksamhetsberättelse Verksamhetsår 2013/14 Juseks studerandesektion Verksamhetsberättelse Verksamhetsår 2013/14 Bakgrund Juseks studerandesektion Juseks studerandesektion består av omkring 20 000 studentmedlemmar. Engagemanget inom sektionen är

Läs mer

UPPSALAEKONOMERNAS VERKSAMHETSPLAN 2018/2019

UPPSALAEKONOMERNAS VERKSAMHETSPLAN 2018/2019 UPPSALAEKONOMERNAS VERKSAMHETSPLAN 2018/2019 Syfte Syftet med verksamhetsplanen är att skapa en tydlighet i det arbete som föreningen Uppsalaekonomerna ämnar att utföra det kommande året. Verksamhetsplanen

Läs mer

Likabehandlingsplan

Likabehandlingsplan Likabehandlingsplan 2011 2012 Antagen av institutionsstyrelsen 2011-06-08 Innehåll LIKABEHANDLING... 2 Ansvar och organisation... 4 Handlingsplan för likabehandling... 4 Handlingsplan 2011... 4 Handlingsplan

Läs mer

Strategisk plan för främjande av breddad rekrytering till högskolan och motverkande av diskriminering inom högskolan bilaga

Strategisk plan för främjande av breddad rekrytering till högskolan och motverkande av diskriminering inom högskolan bilaga Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Aleksandra Sjöstrand Utredare 010-4700367 aleksandra.sjostrand@uhr.se STRATEGI-BILAGA Diarienummer 1.1.1-266-2015 Datum 2015-03-06 Postadress

Läs mer

Likabehandlingsplan 2015/

Likabehandlingsplan 2015/ Likabehandlingsplan Norrtälje södra förskoleområde 2015/ Länna förskola 2015-12-14 Innehåll Kön sid. 2 Könsidentitet och uttryck sid. 3 Funktionshinder sid. 3 Etnicitet sid. 4 Religion och annan trosuppfattning

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Smedjans förskola Upprättad 2015-01-01 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Galaxen

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Galaxen Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017-2018 Galaxen 2(5) Vision Att vara förebild i en verksamhet där alla kan växa och utvecklas! Där man har mod att vara den man är och blir accepterad.

Läs mer

Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling

Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling Ett solidariskt samhälle en ekonomi för alla Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling Vänsterpartiets prioriterade huvudfrågor: 1. Öka grundbemanningen inom äldreomsorgen för högre kvalité

Läs mer

Introduktionspolicy för introduktionen av nya studenter vid Örebro universitet och Örebro studentkår

Introduktionspolicy för introduktionen av nya studenter vid Örebro universitet och Örebro studentkår Introduktionspolicy för introduktionen av nya studenter vid Örebro universitet och Örebro studentkår Sammanfattning Introduktionens värdeord trygghet, delaktighet, respekt och glädje ska ständigt genomsyra

Läs mer

Jämställdhets- och likabehandlingsplan för Områdeskansliet för humanvetenskap

Jämställdhets- och likabehandlingsplan för Områdeskansliet för humanvetenskap 1 (8) Beslut 2018-02-19 Dnr SU FV-1.1.2-0646-18 Områdeskansliet för humanvetenskap Jämställdhets- och likabehandlingsplan 2018 2020 för Områdeskansliet för humanvetenskap Jämställdhets- och likabehandlingsplan

Läs mer

LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDENS LIKABEHANDLINGSPLAN 2015

LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDENS LIKABEHANDLINGSPLAN 2015 STYRDOKUMENT Dnr V 2015/251 LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDENS LIKABEHANDLINGSPLAN 2015 Publicerad Beslutsfattare Handläggare http://lun.gu.se/omoss/likabehandling Anna Brodin, Utbildningschef Tove Westerberg Beslutsdatum

Läs mer

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun ÄNGELHOLMS KOMMUN Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Öppenhet Omtanke Handlingskraft Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Personalpolicyn är ett övergripande idé- och styrdokument som gäller

Läs mer

Malmbryggshagens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår:2019/2020

Malmbryggshagens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår:2019/2020 Malmbryggshagens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår:2019/2020 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Verksamhetsplan 2019/2020

Verksamhetsplan 2019/2020 Verksamhetsplan 2019/2020 SöderS Södertörns högskolas studentkår Antagna i andra läsningen av valfullmäktige 2019/05/09 Verksamhetsplan 2019/2020 Innehållsförteckning Ett starkt studentinflytande samt

Läs mer

Likabehandlingsplan Slättens förskola

Likabehandlingsplan Slättens förskola Likabehandlingsplan Slättens förskola Främjande arbete på Slättens förskola Främjandearbetet utgår från förskolans övergripande uppdrag att verka för demokratiska värderingar och mänskliga rättigheter.

Läs mer

Remiss - Värdegrund för Huddinge kommun

Remiss - Värdegrund för Huddinge kommun BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2014-04-15 FSN-2014/92.119 1 (4) HANDLÄGGARE Tullgren, Elisabet 08-535 360 30 elisabet.tullgren@huddinge.se Förskolenämnden Remiss - Värdegrund för Huddinge kommun Förslag

Läs mer

Chalmers Studentkårs Visions- och uppdragsdokument

Chalmers Studentkårs Visions- och uppdragsdokument Chalmers Studentkårs Visions- och uppdragsdokument Visionen beskriver vad studentkåren strävar mot. Uppdragen beskriver de ständigt aktuella åtaganden som kåren skall arbeta med. De mäts på årsbasis genom

Läs mer

Värdegrund för HRF. Vårt ändamål. Vår vision. Vår syn på människan och samhället. Våra kärnvärden

Värdegrund för HRF. Vårt ändamål. Vår vision. Vår syn på människan och samhället. Våra kärnvärden Värdegrund för HRF Vårt ändamål Hörselskadades Riksförbund (HRF) är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden organisation, vars ändamål är att tillvarata hörselskadades intressen samt värna våra

Läs mer

VÄRLDEN I LUND. om internationalisering och mänskliga rättigheter. Integrationspolitiskt program för Lunds kommun

VÄRLDEN I LUND. om internationalisering och mänskliga rättigheter. Integrationspolitiskt program för Lunds kommun VÄRLDEN I LUND om internationalisering och mänskliga rättigheter Integrationspolitiskt program för Lunds kommun 1. Inledning och syfte Idéernas Lund har sin öppenhet mot omvärlden att tacka för framgång

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Vetlanda Lärcentrum.

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Vetlanda Lärcentrum. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2017 Vetlanda Lärcentrum vetlanda.larcentrum@vetlanda.se www.vetlandalarcentrum.se Innehållsförteckning 1. Syfte med planen... 2 2. Begreppsförklaring...

Läs mer

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN Samhällsutveckling börjar med den enskilda människans engagemang. Den idéburna sektorn bidrar till ett aktivt medborgarskap som utvecklar

Läs mer

Jämställdhetsplan

Jämställdhetsplan 2018-2019 Advania Sverige AB Innehåll 1. Advanias verksamhet... 3 2. Definitioner... 3 3.... 3 3. Riskbedömning... 3 4. Handlingsplan... 4 4.1 Rekrytering... 4... 4... 4 4.2 Ledarskap... 4... 5... 5 4.3

Läs mer

Likabehandlingsplan förskolan Sitting Bull

Likabehandlingsplan förskolan Sitting Bull Likabehandlingsplan förskolan Sitting Bull Bakgrund: Den 1 april 2006 trädde Lagen (2006:67) om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever i kraft. Enligt likabehandlingslagen

Läs mer

Biblioteken på Gotland. Handlingsplan för mångfald

Biblioteken på Gotland. Handlingsplan för mångfald Biblioteken på Gotland Handlingsplan för mångfald 2016-02-05 1 Visionsmål, bibliotekslagen och Region Gotlands likabehandlingspolicy Biblioteken på Gotland är angelägna och tillgängliga för alla. De bidrar

Läs mer

Saco Studentråd Kongress 2014 Motioner & motionssvar

Saco Studentråd Kongress 2014 Motioner & motionssvar Saco Studentråd Kongress 2014 Motioner & motionssvar Förbundens förslag och styrelsens svar Innehåll Motion till Saco Studentråds kongress, Jusek studerandesektion, Jämställdhet 4 Bakgrund 4 Styrelsens

Läs mer

Lika villkor. Ylva Eklind. Utbildningsavdelningen. Insparksutbildning 2016

Lika villkor. Ylva Eklind. Utbildningsavdelningen. Insparksutbildning 2016 Lika villkor Ylva Eklind Utbildningsavdelningen Insparksutbildning 2016 Vad menas med Lika villkor och likabehandling? Varför jobbar SLU med dessa frågor, och vilken policy har SLU? Vad har detta med kårernas

Läs mer

Handlingsplan för jämlikhet och jämställdhet vid Örebro universitet

Handlingsplan för jämlikhet och jämställdhet vid Örebro universitet Handlingsplan för jämlikhet och jämställdhet vid Örebro universitet 2016 2018 Fastställd av: rektor Datum: 2016-04-26 1 Policy gällande jämlikhet och jämställdhet vid Örebro universitet Denna handlingsplan

Läs mer

Riktlinjer för studie- och karriärvägledning vid Stockholms universitet (Reviderade )

Riktlinjer för studie- och karriärvägledning vid Stockholms universitet (Reviderade ) 1 (6) Riktlinjer för studie- och karriärvägledning vid Stockholms universitet 2013-2015 (Reviderade 2013-03-07) Rektor beslutade 2009-05-14 om Riktlinjer för studie- och karriärvägledning. Enligt dessa

Läs mer

Bergsvikens förskoleområdes plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet

Bergsvikens förskoleområdes plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Bergsvikens förskoleområdes plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Riktlinjer för inkludering (f.d. jämställdhetsplan)

Riktlinjer för inkludering (f.d. jämställdhetsplan) Kommunledningskontoret HR-avdelningen/S.T 2017-12-11 Riktlinjer för inkludering (f.d. jämställdhetsplan) Inledning Danderyd kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare med ett öppet och inkluderande arbetsklimat

Läs mer

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29 CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29 1. Vår vision: Vår vision är en hållbar värld utan fattigdom och orättvisor, där politiken utformas för rättvisa, jämställdhet, jämlikhet och

Läs mer

Haga Utbildnings plan mot diskriminering och kränkande behandling

Haga Utbildnings plan mot diskriminering och kränkande behandling Haga Utbildnings plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår 2017/2018 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Tillgängligt lärande för alla genom universell utformning av lärmiljöer

Tillgängligt lärande för alla genom universell utformning av lärmiljöer Tillgängligt lärande för alla genom universell utformning av lärmiljöer Delaktighet i en tillgänglig och inkluderande miljö Framtidsorienterad, utmanande pedagogik i lärandet Grundas på bästa tillgängliga

Läs mer

Nya regler om aktiva åtgärder i diskrimineringslagen med fokus på arbetslivet. Eva Nikell,

Nya regler om aktiva åtgärder i diskrimineringslagen med fokus på arbetslivet. Eva Nikell, Nya regler om aktiva åtgärder i diskrimineringslagen med fokus på arbetslivet Eva Nikell, eva.nikell@do.se, 08-120 20 716 Lagens ändamål Denna lag har till ändamål att motverka diskriminering och på andra

Läs mer

Tom Tits förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tom Tits förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Tom Tits förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga

Läs mer

Innehåll GRUNDUPPGIFTER OCH FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 SYFTE MED Juridiska föreningen vid Örebro Universitets likabehandlingsplan...

Innehåll GRUNDUPPGIFTER OCH FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 SYFTE MED Juridiska föreningen vid Örebro Universitets likabehandlingsplan... Likabehandlingsplan Innehåll GRUNDUPPGIFTER OCH FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 SYFTE MED Juridiska föreningen vid Örebro Universitets likabehandlingsplan... 3 DEFINITION AV BEGREPP... 4 FRÄMJANDE INSATSER... 5 KARTLÄGGNING...

Läs mer

Handlingsplan för lika villkor

Handlingsplan för lika villkor *] 977* HÖGSKOLAN I SKÖVDE Rektor BESLUT 2018-05-07 Dnr HS 2018/194 Handlingsplan för lika villkor 2018-2019 Härmed fastställs Handlingsplan för lika villkor 2018-2019. Handlingsplanen träder i kraft den

Läs mer

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Hösten 2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Lika villkors- och jämställdhets-plan

Lika villkors- och jämställdhets-plan Lika villkors- och jämställdhets-plan 2015-2017 Institutionen för Psykologi Fastställd av institutionsstyrelsen 2016-02-26 2 Vad är lika villkor? Lika villkor är Uppsala universitets samlingsbegrepp för

Läs mer

LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN UTKAST

LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN UTKAST LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN 2015-2017 UTKAST studieförbund gymnastik teater orientering bridge socialt arbete klättring rollspel körsång film

Läs mer

Verksamhetsplan för Juridiska Föreningen 14/15

Verksamhetsplan för Juridiska Föreningen 14/15 Verksamhetsplan för Juridiska Föreningen 14/15 1.1 Fullmäktige Juridiska Föreningens (JF) fullmäktige ska under året sammanträda minst tre gånger per termin, med undantag för juni, juli och augusti. Fullmäktige

Läs mer

Västergårdarnas förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten

Västergårdarnas förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten Västergårdarnas förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamheten

Läs mer