Multimodal rehabilitering av patienter med långvarig smärta i rörelseapparaten

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Multimodal rehabilitering av patienter med långvarig smärta i rörelseapparaten"

Transkript

1 Multimodal rehabilitering av patienter med långvarig smärta i

2 VÅRDPROGRAM 2 (15) INNEHÅLL 1 INLEDNING UPPDRAG MMR I VÄSTMANLAND, FÖRARBETE Definitioner av begrepp Vårdnivå idag Vårdnivå i morgon Samverkan MMR I VÄSTMANLAND, NÄSTA STEG Arbetsgruppens arbete Multimodal rehabilitering (utredning och behandling) på 2 nivåer Multimodal utredning och behandling nivå 1 familjeläkarmottagning Multimodal utredning och behandling nivå När ska patienter initieras för en multimodal utredning? Vilka patienter ska erbjudas en multimodal rehabilitering? Övriga faktorer som inverkar på ställningstagande till multimodal rehabilitering Patienter som ej behärskar svenska språket i tal och skrift HUR GÖR VI MM UTREDNING? Klinisk bedömning i team Frågeformulär i samband med utredning Örebro musculoskeletal pain screening questionnaire EuroQol Hospital Anxiety and Depression scale (HAD) Patientens subjektiva skattning Röda och gula flaggor MULTIMODAL REHABILITERING I VÄSTMANLAND, FORTSATT ARBETE OCH FASTSTÄLLANDE AV PROGRAM FLÖDESSCHEMA MULTIMODAL UTREDNING OCH BEHANDLING CHECKLISTA FÖR MULTIMODAL REHABILITERING LÄNKAR TILL REFERERANDE DOKUMENT REFERENSER Utfärdad av: Kontrollera aktuell version mot original i dokumenthanteringssystemet Granskad av:

3 VÅRDPROGRAM 3 (15) 1 INLEDNING Långvarig smärta i innebär uttalade negativa samhälleliga konsekvenser i form av ökade sjukskrivningstal, funktionsförluster och minskad delaktighet i samhället. Enligt försäkringskassans register så står långvarig smärta i samt psykisk ohälsa (en hög grad av samsjuklighet föreligger) för mer än hälften av alla diagnoser som föranleder längre sjukfrånvaro. Under senare år har vikten av en biopsykosocial helhetssyn poängterats vid diagnostik, behandling och rehabilitering av långvariga smärtor(1-3). Med långvarig smärta avses oftast smärta > 3 månader. I de senaste SBU rapporterna om långvarig smärta från 2006 och 2010 förordas den multimodala rehabilitering (MMR) som en biopsykosocial behandlingsmodell för dessa patienter. Detta faktaunderlag har även legat till grund för den omfattande satsningen på just MMR som görs med statliga medel inom ramen för den så kallade rehabiliteringsgarantin. I dagsläget bedrivs MMR i Sverige främst inom specialistvård men inom ramen för rehabiliteringsgarantin implementeras nu också multimodala rehabiliteringsprogram inom primärvård/närsjukvård. Befintlig forskning har lyft fram multimodalt/ multidisciplinärt arbetssätt som ett fungerande sätt att rehabilitera människor med långvarig smärta från, framförallt nacke, axlar, rygg (1-3). Det som saknas är dock tydliga och enhetliga strategier för att identifiera de patienter som bör erhålla denna rehabilitering inom specialistvård, respektive när de lämpligen kan omhändertas och behandlas inom primärvård/närsjukvård. Det saknas också i dagsläget möjligheter att i primärvård på ett systematiskt sätt följa upp och utvärdera rehabiliteringsinsatser gällande MMR. 2 UPPDRAG Uppdragsgivare är resultatområdeschef Peter Tilly och uppdraget ligger inom ramen för förbättringsarbete, se verksamhetsplan för resultatområdet Gruppens uppdrag är att ge förslag till hur en process för multimodal rehabilitering av patienter med långvarig smärta från, framförallt nacke, axlar, rygg kan utformas i resultatområde familjeläkarvård. Processbeskrivningen ska kunna ge förslag till svar på frågorna: När ska patienter med långvarig smärta erbjudas MMR i primärvården respektive specialistvården? För vilka patienter ska det erbjudas? Var och hur ska utredning och behandling bedrivas? Utfärdad av: Kontrollera aktuell version mot original i dokumenthanteringssystemet Granskad av:

4 VÅRDPROGRAM 4 (15) 3 MMR I VÄSTMANLAND, FÖRARBETE För att uppnå en bred förankring i arbetet med MMR startade arbetet med en konferens 11 maj 2010 där representanter från alla primärvårdsenheter i Västmanland var inbjudna. Fokus för dagen var multimodal utredning och behandling samt övrig utredning och behandling för patienter med långvarig muskelsmärta i nacke axlar rygg. Syftet med konferensen var att genom samtal och erfarenhetsutbyte diskutera hur rehabilitering för dessa patienter ser ut i dagsläget och hur arbetet rimligen skulle kunna ske i Västmanland i framtiden, samt generera idéer för hur vi på bästa sätt kunde samverka kring patienter med dessa problem. 3.1 Definitioner av begrepp I SBU-rapporten från år 2006 (3) definierades schematiskt tre olika rehabiliteringsnivåer utifrån behov och mängd av insatta åtgärder: Unimodal rehabilitering Intermediär rehabilitering Multimodal rehabilitering Unimodal rehabilitering innebär att en enstaka åtgärd (modalitet) tillgrips t ex sjukgymnastik, samtal etc. Den insatta åtgärden kan i sig vara komplex, men kräver inte aktiviteter från flera olika professioner. Intermediär rehabilitering är en nivå där fler åtgärder vidtas. Personalen arbetar inte regelmässigt i team, utan arbetet är mer uppbyggt på regelbundna kontakter mellan inblandad behandlingspersonal (läkare eller annan vårdpersonal). Dessa två rehabiliteringsformer finns på olika vårdnivåer och kliniker inom hälso- och sjukvården. Ibland sker organiserat samarbete med Försäkringskassan. Multimodal rehabilitering tillgrips i situationer med förhållandevis stora och komplexa behov, men har även att göra med vårdorganisation och arbetsfördelning. Rehabiliteringsprocessen innebär ett antal välplanerade och synkroniserade åtgärder under en längre tid. Processen kräver att personalen arbetar i team, teamet har en särskilt skolad läkare och teamet har ett interdisciplinärt arbetssätt, där patienten är en del av teamet (2). 3.2 Vårdnivå idag Under konferensen framkom att vårdnivån var otydlig idag, att det såg väldigt olika ut på olika vårdcentraler. Vårdinsatser beskrevs som spretiga, otydliga, olika förutsättningar, stampar lite på samma ställe var några exempel. Samtidigt framhölls att det fanns personalresurser, d v s yrkeskompetens för att kunna jobba tillsammans kring denna patientgrupp. Men samtidigt fanns en upplevd resursbrist mera generellt då detta inte är den enda patientgruppen primärvården har att hantera. Det blev också tydligt utifrån SBU:s definitioner (se punkt 3.1) att intermediärt teamarbete är det som generellt tillämpas i primärvården, både för utredning och för behandling. På mycket få enheter Utfärdad av: Kontrollera aktuell version mot original i dokumenthanteringssystemet Granskad av:

5 VÅRDPROGRAM 5 (15) tillämpades multimodalt utredningsförfarande och enstaka enheter hade också multimodal rehabilitering på primärvårdsnivå. På specialistnivå framkom att multimodalt rehabiliteringsarbete bedrevs på två enheter: Enheten för Psykosomatisk Medicin och Myalgiteametet i Köping. Utredning och mestadels unimodal behandling gavs också på smärtkliniken. Regionvård användes i mycket begränsad omfattning. 3.3 Vårdnivå i morgon Majoriteten av deltagarna på konferensen framhöll här vikten av rätt nivå för rätt patient, där också tidsaspekten framhölls som väsentlig. Det uppfattades som viktigt att få till en tidig bedömning för att bedöma optimal vårdnivå för kommande insatser. Att all utredning startade i primärvård var alla eniga kring och att flera yrkesgrupper behövde jobba tillsammans för att fånga upp patienter tidigt med smärtproblematik. Flera framhöll också tankar på vårdprogram, vårdkedja för dessa patienter som ett kommande behov. I enighet med befintlig evidens framhölls också att utredning och bedömning av intermediärt slag bör utvecklas utifrån lokala förutsättningar på enskild enhet men att multimodal rehabilitering för mer komplexa tillstånd bör vara förbehållen specialistnivå. Samtidigt framhölls även värdet av att metodutveckla behandlingsmetoder som är tillämpbara i primärvård där flera yrkesgrupper är delaktiga i teamsamverkan. Hur man fångar upp patienter tidigt diskuterades och frågan om att ha screeningformulär till hjälp var något kontroversiell. Det finns evidensstöd för användning men fortfarande är den kliniska implementeringen under utprovning och flera olika formulär används. Frågan väcktes också kring registrering och utvärdering av åtgärder i syfte att kunna utveckla metoder för utredning och behandling. 3.4 Samverkan Flera möjligheter till utveckling av samverkan framkom och sågs som en viktig punkt. Dels framhölls samverkan på den enskilda enheten med exempelvis gemensam utbildning, handledning och att finna tillfällen för gemensam diskussion. Samverkan med nästa vårdnivå i form av riktlinjer för remittering och förbättra möjligheter till urval för patienter som ska remitteras till Enheten för psykosomatisk medicin eller Myalgiteamet i Köping. Samverkan med övriga instanser som Försäkringskassa, Arbetsförmedling, arbetsgivare, sociala myndigheter, kyrkan, kommun och ibland även psykiatrin gällande denna patientgrupp framhölls. Att använda specialistnivå även för second opinon i utredning framhölls som en möjlighet till samverkan. Utfärdad av: Kontrollera aktuell version mot original i dokumenthanteringssystemet Granskad av:

6 VÅRDPROGRAM 6 (15) Sammanfattningsvis framkom att det fanns ett stort intresse för denna patientgrupp hos flera personalkategorier som för närvarande arbetar på olika enheter och på olika sätt. Teamarbete är t ex mycket olika utvecklat men framhölls som nödvändigt för att möta denna patientgrupps behov. Inför en tänkt vårdnivå i morgon efterlystes mer enhetliga riktlinjer för omhändertagande av patienter med långvarig smärta, på de lokala enheterna men också i samverkan med andra vårdcentraler och med specialistfunktioner. Det finns ett behov och en vilja att implementera evidensbaserad metodik på ett sätt som fungerar i sjukvården i Västmanland och fortsatt samverkan i detta arbete kan sannolikt bidra på ett positivt sätt. 4 MMR I VÄSTMANLAND, NÄSTA STEG En arbetsgrupp bildades i augusti 2010 för att arbeta vidare med frågorna som initierats på konferensen i steg 1. Gruppens sammansättning syftade till att få en bred representativ funktion vad gäller yrkesroller, geografi samt vetenskaplig kunskap. Deltagarna i gruppen var Lena Alesson socionom Oxbacken, Ann-Christine Johansson Sjukgymnast Centrum för Klinisk Forskning, Verica Martinovic psykolog Viksäng, Ulla- Britt Nilsson arbetsterapeut Sala Väsby, Anders Westman läkare Centrum för Klinisk Forskning och Enheten för Psykosomatisk Medicin, Maysoon Yousif läkareherrgärdet,, läkare Enheten för Psykosomatisk Medicin ochmargareta Jönsson sjukgymnast Herrgärdets vårdcentral. Inger Lundqvist-Rantala sjuksköterska Norberg har deltagit på distans. Arbetsgruppens sammansättning förankrades i resultatområdets ledningsgrupp. 4.1 Arbetsgruppens arbete Arbetsgruppen hade dels slutsatserna från konferensen ovan att ta med i diskussionen men även erfarenheter från teamarbete på egna enheterna. Som faktaunderlag har främst SBU rapporterna från 2006 respektive 2010 använts. Medlemmarna i gruppen fick även till uppgift att stämma av frågeställningar på hemmaplan och återkomma med reflektioner till arbetsgruppen. Två av gruppens medlemmar hade sin arbetsplats på centrum för klinisk forskning och kunde därmed ytterligare bidra med vetenskaplig förankring. Utfärdad av: Kontrollera aktuell version mot original i dokumenthanteringssystemet Granskad av:

7 VÅRDPROGRAM 7 (15) 4.2 Multimodal rehabilitering (utredning och behandling) på 2 nivåer Multimodal utredning och behandling nivå 1 familjeläkarmottagning SBU rapporten från 2006 framhåller att Den multimodala rehabiliteringen tillgrips i situationer med förhållandevis stora och komplexa behov. Rehabiliteringsprocessen innebär ett antal välplanerade och synkroniserade åtgärder under en längre tid. Processen kräver att personalen arbetar i team, teamet har en läkare som är särskilt utbildad och teamet har ett interdisciplinärt arbetssätt, där patienten är en del av teamet. Dessa kriterier beskriver snarast ett omhändertagande på specialistnivå, t ex en rehabiliteringsklinik men i praktiken bedrivs redan idag ett omhändertagande av patienter i team på flera vårdcentraler i Västmanland där man inte uppfyller dessa kriterier, men likväl utför ett gott arbete. Eftersom MMR kan beskrivas som en kombination av psykologiska insatser och fysisk aktivitet/träning eller sjukgymnastik (SBU 2006) så finns personella resurser på vårdcentraler att bedriva multimodal rehabilitering för vissa patienter med mindre komplex problematik. I rapporten poängteras väldigt tydligt att för samtliga patienter med långvarig smärta kan ett tydligt och strukturerat arbetssätt bidra till minskat lidande. På primärvårdsnivå kan det enligt SBU rapporten 2010 vara lämpligt med en tydlig organisation där fler professioner tex läkare, sjukgymnast, kurator, arbetsterapeut, psykolog samverkar för att utreda och ta ställning till att erbjuda fortsatta evidensbaserade rehabiliteringsåtgärder(2). Den här arbetsgruppen har för denna nivå benämnt åtgärderna MM utredning och behandling, nivå 1 se flödesschema (Figur 1). Gruppen var överens om att minst 3 yrkesgrupper krävdes i teamet. Detta resonemang är väl förenligt med de insatser och den viljeinriktning som redovisats från vårdcentralerna Multimodal utredning och behandling nivå 2 SBU-rapporten från 2010 framhåller dock att MMR inte är ett alternativ som kan och bör erbjudas till alla personer som drabbas av långvarig smärta (pga. att det är mycket resurskrävande), utan det bör ske efter att ett urval skett. I samma rapport beskrivs det även som önskvärt att förutsättningar skapas för att kunna bedriva multimodala rehabiliteringsprogram för patienter med långvarig smärta som trots behandling i primärvården inte utvecklas gynnsamt, alternativt som efter ett första urval efter utredning förslås denna mer krävande insats. Detta har vi i arbetsgruppen benämnt som multimodal utredning och behandling nivå 2, se flödesschema (Figur 1). I Västmanland är denna nivå i dagsläget lika med enheten för psykosomatisk medicin och/eller Myalgiteamet i Köping. Utfärdad av: Kontrollera aktuell version mot original i dokumenthanteringssystemet Granskad av:

8 VÅRDPROGRAM 8 (15) 4.3 När ska patienter initieras för en multimodal utredning? Eftersom primärvårdsurvalet ger en möjlighet att komma in tidigt i ett sjukdomsförlopp var arbetsgruppen enig om att försöka få till en tidig bedömning. Den tidsperiod som diskuterades som önskvärd var att få till en bedömning inom intervallet 4-6 veckors symptombild, det vill säga då man till stor del är på väg att passera normala läkningstiden för akuta tillstånd. Sjukskrivning eller besvärsbild > fyra veckor och/eller upprepade besök senaste året för samma eller likartade besvär samt en klinisk misstanke om utveckling av långvarigt förlopp bedömde gruppen som tillräckligt för att initiera en bedömning. Se flödesschema som bifogas. Att vänta med en bedömning så länge att kriterier för långvarig smärta (>3 månader) uppfylls uppfattades som för sent eftersom all utredning innebär en fördröjning och risken finns att omhändertagandet försenas. 4.4 Vilka patienter ska erbjudas en multimodal rehabilitering? För att kunna göra ett urval av patienter med redan manifest långvarig smärta eller befarad utveckling av detta som dessutom ska kunna erbjudas en behandling behöver en utredning klargöra en del frågeställningar. Här finns en ganska enhetlig information att hämta från flera olika studier och rapporter men även vad som tillämpas i praxis (1-3). Det som behöver klargöras är att det rör sig om patienter i arbetsför ålder med icke specifik smärta i nacke axlar rygg där annan allvarlig organisk orsak är utesluten, även benämnt som kartläggning av röda flaggor (Bilaga 6). Vidare att patienten inte lider av allvarlig psykisk sjukdom eller personlighetsstörning. En bedömning av psykosociala faktorer som kan försvåra rehabilitering som begåvningshandikapp, språksvårigheter, familjeproblem, arbetsrelaterade problem mm är nödvändig. Även överförbrukning av olika droger inkluderande läkemedel och alkohol behöver vägas in. Detta benämns ofta som kartläggning av gula flaggor (Bilaga 6). 4.5 Övriga faktorer som inverkar på ställningstagande till multimodal rehabilitering En viktig punkt är patientens inställning till förändring. Hur patienten ser på möjligheten till att bli bättre, och kunna återgå i yrkesliv om sjukskrivning föreligger? Ytterligare en fråga som diskuterats är vad utredningen kan ge för vägledning gällande inriktning av behandlingen. Gruppen är enig om att utredningen bör kunna bestämma huruvida det handlar om arbetslivsinriktad rehabiliteringsåtgärd alternativt livskvalitéhöjande åtgärder. Utfärdad av: Kontrollera aktuell version mot original i dokumenthanteringssystemet Granskad av:

9 VÅRDPROGRAM 9 (15) 4.6 Patienter som ej behärskar svenska språket i tal och skrift En speciell frågeställning som diskuteras är den grupp av patienter som inte behärskar svenska språket i tal eller skrift. Gruppen var enig om att utredning alltid måste göras och det blir då i första hand teamutredningen på familjeläkarmottagningen. Finner man i utredningen att språksvårigheterna är största begränsningen för fortsatt rehabilitering behöver detta synliggöras. Den speciella problematik som finns i omhändertagande och utredning av denna patientgrupp och framförallt gällande behandlingen behöver även diskuteras fortsättningsvis, men att finna en lösning inryms ej inom ramen för arbetsgruppens uppdrag. 5 HUR GÖR VI MM UTREDNING? 5.1 Klinisk bedömning i team. För att få svar på dessa frågor och kunna arbeta med MMR så är ett strukturerat teamarbete nödvändigt, där olika yrkesgrupper tillsammans kan göra en bedömning och även involvera patientens syn på sitt tillstånd och ev fortsatta insatser. Detta arbete finns organiserat på flera vårdcentraler i Västmanland men behöver även utvecklas. Sammansättningen av personal kan här variera beroende på hur vårdcentralen är organiserad vad gäller yrkesgrupper men läkare, sjuksköterska, sjukgymnast, arbetsterapeut, socionom och psykolog är utan inbördes ordning exempel på vilka som kan ingå. Minst tre yrkesgrupper bör enligt arbetsgruppens förslag ingå i teamet. Att avsätta regelbundna tider för teamträffar är en förutsättning för att få till arbetet med att organisera en struktur för rehabiliteringsarbete av multimodalt slag på arbetsplatsen. 5.2 Frågeformulär i samband med utredning Förutom den kliniska bedömningen var arbetsgruppen enig om att frågeformulär behövdes och kunde underlätta både urval och en senare uppföljning. Med stöd av forskning och praxis förslås Örebro musculoskeletal pain screening questionnaire EuroQol Hospital Anxiety and Depression scale (HAD) Patientens subjektiva skattning av möjligheten att bli bättre och återgå i arbete. Utfärdad av: Kontrollera aktuell version mot original i dokumenthanteringssystemet Granskad av:

10 VÅRDPROGRAM 10 (15) 5.3 Örebro musculoskeletal pain screening questionnaire Örebroformuläret är utvärderat för tidig screening på primärvårdsnivå. Steven Linton med medarbetare har tagit fram formuläret som är utvärderat för att hitta de patienter i primärvården som riskerar att utveckla långvarig funktionspåverkan och smärta tidigt, och det är validerat för patienter på primärvårdsnivå (4). Poängsumman från formuläret räknas ihop enligt instruktion på formulär och manual. (Bilaga 1). Länk till Frågeformuläret på hemsidan för Örebro Universitet/Forskning /forskningsmiljöer 5.4 EuroQol EuroQol är ett standardiserat instrument för att användas som ett mått på hälsoutfall. Det består av två delar, där den första delen är ett frågeformulär med fem frågor (EQ-5D ) som frågar efter fysisk funktionsförmåga, social förmåga, smärta och psykiska besvär. Dessa sammanställs till en summa som har 1 som sitt högsta värde. Det är lättadministrerat, väldokumenterat och kan enkelt uttolkas via program i Excel fil. (Bilaga 2). Den andra delen av instrumentet är en termometer, där patienten markerar hur man upplever sitt nuvarande hälsotillstånd på en skala mellan 0 och 100. För båda dessa delar gäller att ju högre värde desto bättre upplevd hälsa. Instrumentet är även tänkt att användas vid uppföljning och används i nationella registret för smärta (NRS)(8) (Bilaga 3) Hospital Anxiety and Depression scale (HAD) Helt enig var arbetsgruppen även kring behovet av formulär för skattning av ångest och depression. HAD är ett enkelt självskattningsformulär som ger ett mått på patientens sinnesstämning. Det finns fler än 700 referenser till denna skala i Medline. Det används i nationella registret för smärta (NRS) (8). Instrumentet värderar ångest och depression samtidigt och ger separata poäng för vardera området. Skalan består av sju frågor om depression och sju frågor om ångest. Skattningsinstrument är både lättadministrerat och lättolkat. (Bilaga 4) 5.6 Patientens subjektiva skattning Frågor som belyser patientens egen uppfattning om tillfrisknande och arbetsåtergång har visat sig värdefullt som prognostiskt mått på behandlingseffekt i flera studier (6, 7). Frågorna som föreslagits här är frågor som används i nationella registret för smärta (8) (Bilaga 5). 5.7 Röda och gula flaggor Angående diskussionen om röda flaggor (biomedicinska orsaker till symptom) och gula flaggor (psykosociala riskfaktorer) så visar återkopplingen från arbetsplatserna Utfärdad av: Kontrollera aktuell version mot original i dokumenthanteringssystemet Granskad av:

11 VÅRDPROGRAM 11 (15) att det inte finns anledning att lyfta fram dessa frågor genom t ex en speciell checklista. Anledningen är att de röda flaggorna dvs allvarliga tecken på annan sjukdom är en utredningsfråga för läkare och det finns en etablerad medvetenhet om detta. Psykosociala riskfaktorer täcks väl in av den kliniska bedömningen kompletterat med Örebroformuläret. En förteckning över röda och gula flaggor redovisas som bilaga (Bilaga 6). 6 MULTIMODAL REHABILITERING I VÄSTMANLAND, FORTSATT ARBETE OCH FASTSTÄLLANDE AV PROGRAM. Arbetsgruppens förslag ger en anvisning om hur en multimodal rehabilitering skulle kunna utformas i Västmanland. Förslaget är framtaget på uppdrag av resultatområdeschef Peter Tilly samt resultatområdets ledningsgrupp och förankrat i en process i primärvården. Kunskapen om de lokala förhållandena i den offentligt drivna primärvården har medfört att gruppens förslag är anpassat till rådande organisation och mycket av den föreslagna strukturen har stor acceptans och tillämpas redan i nuläget. Det som är mer tydligt i detta dokument jämfört med praxis idag är nödvändigheten av en nivåbestämning för behandlingsinsatser av mer enhetligt slag men även behovet av att följa upp insatt behandling. Arbetsgruppens arbete har varit följsamt till aktuell evidens och då speciellt till den dokumentation som finns i SBU:s gula rapporter från 2006 respektive 2010 om långvarig smärta (2, 3). Arbetsgruppen överlämnar dokumentet som hjälp inför beslutstagande inom resultatområdet gällande strukturen för multimodal behandling och utredning för patienter med långvarig smärta från, framförallt nacke, axlar och rygg. För arbetsgruppen Utfärdad av: Kontrollera aktuell version mot original i dokumenthanteringssystemet Granskad av:

12 VÅRDPROGRAM 12 (15) 7 FLÖDESSCHEMA MULTIMODAL UTREDNING OCH BEHANDLING Utfärdad av: Kontrollera aktuell version mot original i dokumenthanteringssystemet Granskad av:

13 VÅRDPROGRAM 13 (15) 8 CHECKLISTA FÖR MULTIMODAL REHABILITERING Rehabiliteringsprocess Patientdata: Urval Utredning Datum då patient föreslås Teamutredning: Teamutredning datum: EQ5D: Hälsobarometer: Örebroformulär: HAD: Patienters subjektiva skattning av möjlighet att tillfriskna/komma åter i arbete: Förslag på åtgärd efter utredning Åtgärd som genomförs Ej åtgärd: Remiss annan instans: Unimodal behandling: MMR nivå 1: MMR nivå 2: Uppföljning efter åtgärd FLM Datum: EQ5D index: Hälsobarometer: HAD: Patienters subjektiva skattning av rehabiliteringen: Övrigt: För uppföljning av behandling på respektive mottagning kan komplettering ske med formulär som redan används beroende på lokal tradition Utfärdad av: Kontrollera aktuell version mot original i dokumenthanteringssystemet Granskad av:

14 VÅRDPROGRAM 14 (15) Dokumentet är framtaget i samarbete mellan: Lena Alesson Ann-Christine Johansson Margareta Jönsson Inger Lundqvist-Rantala Verica Martinovic Ulla-Britt Nilsson Anders Westman Maysoon Yousif 9 LÄNKAR TILL REFERERANDE DOKUMENT Bilaga 1= Frågeformulär om smärtproblem Örebro musculoskeletal pain screening Bilaga 2= Omvandlingsinstrument för EQ5D (EuroQol) Bilaga 3= EQ-5D Hälsoenkät Bilaga 4= Hospital Anxienty and Depression Scale (HAD) Bilaga 5= Patientens skattning av möjligheten att återgå till arbete Bilaga 6= Biomedicinska orsaker till symptom och psykosociala riskfaktorer (röda o gula flaggor) 10 REFERENSER 1. Scascighini L, Toma V, Dober-Spielmann S, Sprott H. Multidisciplinary treatment for chronic pain: a systematic review of interventions and outcomes. Rheumatology (Oxford) May;47(5): SBU. Rehabilitering vid långvarig smärta. Stockholm: Swedish Council on Health Technology Assessment Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU); Report No.: SBU PGDLC. Methods of Treating Chronic Pain. Review SBU The Swedish Council on Technology Assessment in Health Care; Report No.: 177/1+2 Utfärdad av: Kontrollera aktuell version mot original i dokumenthanteringssystemet Granskad av:

15 VÅRDPROGRAM 15 (15) 4. Westman A, Linton SJ, Ohrvik J, Wahlen P, Leppert J. Do psychosocial factors predict disability and health at a 3-year follow-up for patients with non-acute musculoskeletal pain? A validation of the Orebro Musculoskeletal Pain Screening Questionnaire. Eur J Pain Jul;12(5): Miller WR, Yahne CE, Moyers TB, Martinez J, Pirritano M. A randomized trial of methods to help clinicians learn motivational interviewing. J Consult Clin Psychol Dec;72(6): Johansson AC, Linton SJ, Rosenblad A, Bergkvist L, Nilsson O. A prospective study of cognitive behavioural factors as predictors of pain, disability and quality of life one year after lumbar disc surgery. Disabil Rehabil.32(7): Kerns RD, Wagner J, Rosenberg R, Haythornthwaite J, Caudill-Slosberg M. Identification of subgroups of persons with chronic pain based on profiles on the pain stages of change questionnaire. Pain Aug;116(3): Swedish Quality Registry for Pain Rehabilitation (SQRP) Nationella registret översmärtrehabilitering (NRS) Utfärdad av: Kontrollera aktuell version mot original i dokumenthanteringssystemet Granskad av:

Vårdprogram. Multimodal rehabilitering av patienter med långvarig smärta i rörelseapparaten för patienter i Västmanland

Vårdprogram. Multimodal rehabilitering av patienter med långvarig smärta i rörelseapparaten för patienter i Västmanland 2012-10-11 Vårdprogram Multimodal rehabilitering i Västmanland 2012-08-30 Peter Tilly 1 (16) Vårdprogram Multimodal rehabilitering av patienter med långvarig smärta i rörelseapparaten för patienter i Västmanland

Läs mer

regionvastmanland.se Smärtrehab Västmanland

regionvastmanland.se Smärtrehab Västmanland Smärtrehab Västmanland Vilka är vi? Vi är en specialistklinik för utredning och för rehabilitering av långvarig smärta. Vi tar emot patienter i arbetsför ålder med långvarig smärta, där annan allvarlig

Läs mer

En processutvärdering av multimodala team inom ramen för rehabiliteringsgarantin

En processutvärdering av multimodala team inom ramen för rehabiliteringsgarantin En processutvärdering av multimodala team inom ramen för rehabiliteringsgarantin Irene Jensen, professor och uppdragsansvarig Therese Hellman, med dr och projektledare Gunnar Bergström, docent Hanna Bonnevier,

Läs mer

Tidig samverkan i rehabiliterings- och sjukskrivningsprocessen. Bedömning/behandling vårdgivare. Information om medicinska förutsättningar för arbete

Tidig samverkan i rehabiliterings- och sjukskrivningsprocessen. Bedömning/behandling vårdgivare. Information om medicinska förutsättningar för arbete Tidig samverkan i rehabiliterings- och sjukskrivningsprocessen Söker vård Triagering Bedömning/behandling vårdgivare Rehabplan Kontakt med arbetsgivaren/fk/ AF/socialtjänsten Rehabkoordinator/ rehabkoordinering

Läs mer

2013-11-22. Biomedicinsk modell

2013-11-22. Biomedicinsk modell Smärtrehabilitering ur ett primärvårdsperspektiv Jönköping 3- Anders Westman, Överläkare, Med dr. Biomedicinsk modell Den grekiske filosofen Epikuros (347 f Kr) menar att det goda livet, är ett liv som

Läs mer

Ärendets beredning Ärendet har beretts i Programberedningen för äldre och multisjuka.

Ärendets beredning Ärendet har beretts i Programberedningen för äldre och multisjuka. HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-11-13 p 10 1 (5) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Anne-Marie Norén Förslag att införa vårdval för patienter med långvarig smärta och psykisk ohälsa samt införande

Läs mer

Christina Edward Planeringschef. Bilaga Slutredovisning utredningsuppdrag 14/10 daterad den 30 oktober 2014. TJÄNSTESKRIVELSE

Christina Edward Planeringschef. Bilaga Slutredovisning utredningsuppdrag 14/10 daterad den 30 oktober 2014. TJÄNSTESKRIVELSE Planeringsenheten Regionsjukvården TJÄNSTESKRIVELSE 2014-11-03 Landstingsstyrelsen 1(1) Referens Diarienummer 140072 Utredningsuppdrag 14/10 - Utredning angående möjligheten att teckna avtal med verksamheter

Läs mer

Utdrag. Godkännande av en överenskommelse om rehabiliteringsgarantin för 2011

Utdrag. Godkännande av en överenskommelse om rehabiliteringsgarantin för 2011 Utdrag Protokoll III:6 vid regeringssammanträde 2010-12-22 S2010/9122/SF Socialdepartementet Godkännande av en överenskommelse om rehabiliteringsgarantin för 2011 1 bilaga Regeringens beslut Regeringen

Läs mer

Regelverk för rehabiliteringsgarantin i Landstinget Kronoberg

Regelverk för rehabiliteringsgarantin i Landstinget Kronoberg Utvecklingsavdelningen 2012-01-01 Fredrik Wallertz Regelverk för rehabiliteringsgarantin i Landstinget Kronoberg Nationell överenskommelse för 2012 Socialdepartementet och Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

TILLÄGGSAVTAL REHABILITERING VID LÅNGVARIG OSPECIFIK SMÄRTA

TILLÄGGSAVTAL REHABILITERING VID LÅNGVARIG OSPECIFIK SMÄRTA HSN xxxx-xxxx Sid 1 (9) 1.1 Mellan Stockholms läns landsting, organisationsnummer 232100-0016, genom och xxx organisationsnummer xxxxxx-xxxx har slutits följande Definitioner TILLÄGGSAVTAL REHABILITERING

Läs mer

Rehabiliteringsgarantin RESULTAT FRÅN DE TRE FÖRSTA KVARTALEN 2011

Rehabiliteringsgarantin RESULTAT FRÅN DE TRE FÖRSTA KVARTALEN 2011 Rehabiliteringsgarantin RESULTAT FRÅN DE TRE FÖRSTA KVARTALEN 2011 1 Stockholm i december 2011 Sveriges Kommuner och Landsting Avdelningen för vård och omsorg. Annie Hansen Falkdal 2 Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

Rehabiliteringsgarantin

Rehabiliteringsgarantin Rehabiliteringsgarantin Rehabiliteringsgarantin sätter fart på vården mot ont i ryggen och själen Rehabiliteringsgarantin ska ge snabbare och bättre hjälp till patienter med psykiska besvär eller långvarig

Läs mer

Regelverk för rehabiliteringsgarantin i Landstinget Kronoberg

Regelverk för rehabiliteringsgarantin i Landstinget Kronoberg Utvecklingsavdelningen 2013-03-06 Fredrik Wallertz Regelverk för rehabiliteringsgarantin i Landstinget Kronoberg Nationell överenskommelse för 2013 Socialdepartementet och Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Avhandlingen är baserad på fyra delarbeten:

Avhandlingen är baserad på fyra delarbeten: Musculoskeletal pain in primary health care: A biopsychosocial perspective for assessment and treatment Anders Westman Centrum för klinisk forskning, Västerås Hälsoakademin, Örebro universitet Huvudhandledare:

Läs mer

NRS-Light erfarenheter av ett projekt om multimodal rehabilitering i primärvård i Västerbotten och Östergötland

NRS-Light erfarenheter av ett projekt om multimodal rehabilitering i primärvård i Västerbotten och Östergötland NRS-Light erfarenheter av ett projekt om multimodal rehabilitering i primärvård i Västerbotten och Östergötland Britt-Marie Stålnacke Överläkare/adjungerad professor Smärtrehab, Neurocentrum, Norrlands

Läs mer

Rehabiliteringsgarantin, MMR2 Före- och eftermätningar utifrån EQ5-D Självskattningsformulär

Rehabiliteringsgarantin, MMR2 Före- och eftermätningar utifrån EQ5-D Självskattningsformulär Rehabiliteringsgarantin, MMR2 Före- och eftermätningar utifrån EQ5-D Självskattningsformulär Av: Kristin Eidhagen 2015-01-08 Dokumentet innehåller utvärdering på inkommande remisser på patienter som blivit

Läs mer

Rehabiliteringsgarantin, MMR2 Före- och eftermätningar utifrån EQ5-D Självskattningsformulär

Rehabiliteringsgarantin, MMR2 Före- och eftermätningar utifrån EQ5-D Självskattningsformulär Rehabiliteringsgarantin, MMR2 Före- och eftermätningar utifrån EQ5-D Självskattningsformulär Av: Kristin Eidhagen 2016-01-18 Dokumentet innehåller utvärdering på inkommande remisser på patienter som blivit

Läs mer

Varför är så många långtidssjukskrivna onödigt länge?

Varför är så många långtidssjukskrivna onödigt länge? Varför är så många långtidssjukskrivna onödigt länge? Fokus på smärta i rörelseorganen Raija Tyni-Lenné, PhD, MSc, PT Karolinska Universitetssjukhuset Karolinska Institutet Smärta i rörelseorganen den

Läs mer

En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings - och rehabiliteringsprocess Multimodal rehabilitering ( M M R) för patienter med långvarig smärta

En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings - och rehabiliteringsprocess Multimodal rehabilitering ( M M R) för patienter med långvarig smärta Beslutad av: hälso - och sjukvårdsdirektör Ann Söderström Diarienummer: HS 2017-00534 - 14 Giltighet: från 2018-01 - 01-2018 - 12-31 Riktlinje En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings - och rehabiliteringsprocess

Läs mer

Multimodal rehabilitering för patienter med långvarig smärta i behov av språktolk. Karin Uhlin specialistläkare Rehabiliteringsmedicin och doktorand

Multimodal rehabilitering för patienter med långvarig smärta i behov av språktolk. Karin Uhlin specialistläkare Rehabiliteringsmedicin och doktorand 1 Multimodal rehabilitering för patienter med långvarig smärta i behov av språktolk Karin Uhlin specialistläkare Rehabiliteringsmedicin och doktorand 2 Multimodal rehabilitering för patienter med långvarig

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2006:31 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2005:6 av Birgitta Rydberg m.fl. (fp) om utökade behandlingsinsatser av stressrelaterad ohälsa så att fler sjukskrivna kan återgå i

Läs mer

Länsgemensam vårdöverenskommelse

Länsgemensam vårdöverenskommelse Hälso- och sjukvård Dokumentnamn: Version: Dokumenttyp: Länsgemensam 2.0 Vårdöverenskommelse vårdöverenskommelse Primärvård och Specialiserad rehabiliteringsklinik Sörmland Utfärdande förvaltning: Sökord:

Läs mer

Multimodal rehabilitering (MMR) för patienter med långvarig smärta

Multimodal rehabilitering (MMR) för patienter med långvarig smärta Beslutad av: hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström Diarienummer: HS 2019-00252-1 Giltighet: från 2019-01-01-2019-12-31 Riktlinje En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess

Läs mer

Multimodal rehabilitering, MMR2, enligt rehabiliteringsgarantin Charlotte Lövblom RS 2015/596

Multimodal rehabilitering, MMR2, enligt rehabiliteringsgarantin Charlotte Lövblom RS 2015/596 Förfrågningsunderlag 2015-05-29 Upphandlande organisation Upphandling Gävleborgs läns landsting Multimodal rehabilitering, MMR2, enligt rehabiliteringsgarantin Charlotte Lövblom RS 2015/596 Sista anbudsdag:

Läs mer

Rehabiliteringsgarantin 2013

Rehabiliteringsgarantin 2013 1 2012-12-28 Landstingets ledningskontor Hälso- och sjukvårdsavdelningen Tel 018-611 33 92 Detta dokument kan komma att justeras efter hälso- och sjukvårdsstyrelsens möte 11 februari 2013. Rehabiliteringsgarantin

Läs mer

1 (7) Se bilaga Se bilaga 1.

1 (7) Se bilaga Se bilaga 1. 1 (7) Återrapportering av uppdrag i regleringsbrev Villkor 3 inom överenskommelsen En effektiv och kvalitetssäker sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2017-2018 Försäkringskassan ska enligt uppdrag

Läs mer

Pågående aktiviteter:

Pågående aktiviteter: 1 Ullinge RMPG-smärta 15-12-03 gulmarkerat Närvarande: Maria Afrell, Mait Pettersson, Ann-Britt Ekvall, Anne-lie Gustafsson, Stefan Bragsjö, Marita Rydå, Agneta Siebers, Anders Kjellgren Pågående aktiviteter:

Läs mer

SMÄRTANALYS OCH INDIKATION FÖR MULTIMODAL REHABILITERING Annica Sundberg

SMÄRTANALYS OCH INDIKATION FÖR MULTIMODAL REHABILITERING Annica Sundberg SMÄRTANALYS OCH INDIKATION FÖR MULTIMODAL REHABILITERING Annica Sundberg 20 % av befolkningen har måttlig till svår långvarig smärta. 20-40 % av besöken i primärvärden är föranledda av smärta, hälften

Läs mer

Utdrag. Godkännande av en överenskommelse om rehabiliteringsgaranti för 2014

Utdrag. Godkännande av en överenskommelse om rehabiliteringsgaranti för 2014 Socialdepartementet Utdrag Protokoll III:6 vid regeringssammanträde 2013-12-12 S2012/8977/SF S2013/6233/SF S2013/8167/SF S2013/8820/SF Godkännande av en överenskommelse om rehabiliteringsgaranti för 2014

Läs mer

Förlängning av avtal fortsatt försöksverksamhet med rehabilitering vid stressrelaterad psykisk ohälsa

Förlängning av avtal fortsatt försöksverksamhet med rehabilitering vid stressrelaterad psykisk ohälsa HSN 2010-01-26 P 16 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2009-12-01 Handläggare: Elisabet Erwall Gunnel Andersson Förlängning av avtal fortsatt försöksverksamhet med rehabilitering vid stressrelaterad

Läs mer

Utbildning i Försäkringsmedicin ST-läkare

Utbildning i Försäkringsmedicin ST-läkare Utbildning i Försäkringsmedicin ST-läkare 2017-01-26 Schema för dagen: 08:30 Inledning 08:45 Regionens arbete med sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen, rehabkoordinatorns roll 09:15 FIKA 09:35

Läs mer

Villkor, redovisningar och utbetalningar inom villkor och (7) Se bilaga Se bilaga 1. 3

Villkor, redovisningar och utbetalningar inom villkor och (7) Se bilaga Se bilaga 1. 3 Datum Vår beteckning 2018-05-30 Dnr 013664-2017 1 (7) Återrapportering av uppdrag i regleringsbrev Villkor 3 inom överenskommelsen En effektiv och kvalitetssäker sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess

Läs mer

1. Fråga till Alliansen och de rödgröna: Hur kommer vården för ME/CFS-patienter att utformas om ni vinner valet? Fråga till respektive parti:

1. Fråga till Alliansen och de rödgröna: Hur kommer vården för ME/CFS-patienter att utformas om ni vinner valet? Fråga till respektive parti: 1. Fråga till Alliansen och de rödgröna: Hur kommer vården för ME/CFS-patienter att utformas om ni vinner valet? Fråga till respektive parti: Hur vill ert parti utforma vården för ME/CFS-patienter? Alliansen

Läs mer

Övningsexempel. Webbutbildning HT 2017

Övningsexempel. Webbutbildning HT 2017 Övningsexempel Utgår från; Exempel på fråga från frågeformulär Kompletterande information, Underlag för följdfrågor till kvalitetsnivåbestämning Pratbubbla - indikerar följdfrågor och fördjupning A:2.

Läs mer

Projekt Multimodal Rehabilitering - MMR 2

Projekt Multimodal Rehabilitering - MMR 2 Projekt Multimodal Rehabilitering - MMR 2 Eleanor Petitt & Lena Connysson Rehabiliteringsmedicinska kliniken Jönköping Länsklinik Ackreditering CARF Team Hjärna, Team Spinal, Team Soma, Team Smärta Vårdavdelning,

Läs mer

Frågor och svar om Rehabiliteringsgarantin 2012

Frågor och svar om Rehabiliteringsgarantin 2012 2011-12-22 Avdelningen för vård och omsorg Anna Östbom, Annie Hansen Falkdal Frågor och svar om Rehabiliteringsgarantin 2012 1. Vad är intentionerna med rehabiliteringsgarantin? Det primära målet med rehabiliteringsgarantin

Läs mer

Vad betyder rehabiliteringsgarantin för praktikerna?

Vad betyder rehabiliteringsgarantin för praktikerna? Vad betyder rehabiliteringsgarantin för praktikerna? Jan Sundquist Distriktsläkare, Sorgenfrimottagningen, Malmö Professor, Lunds universitet Verksamhetschef, Centrum för Primärvårdsforskning, Lunds Universitet/Region

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2006:40 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2002:10 av Sunhild Dietrich-Larsson och Roland von Malmborg (mp) om åtgärder för att minska långtidssjukskrivningar Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivningsprocess. Styrelsen för NU-sjukvården. Dnr HS

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivningsprocess. Styrelsen för NU-sjukvården. Dnr HS Anvisningar tillkommande ersättning 2018 Dnr HS 2017-00534-9 Anvisningar tillkommande ersättning En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 2018 Styrelsen för NU-sjukvården 1. Anvisningar tillkommande

Läs mer

Rehabiliteringsgarantin Landstinget Gävleborg 2012

Rehabiliteringsgarantin Landstinget Gävleborg 2012 Diarienr: Ej tillämpligt 1(15) Dokument ID: 09-33398 Fastställandedatum: 2012-05-21 Giltigt t.o.m.: 2013-05-21 Upprättare: Maria A Johansson Fastställare: Kerstin Hallonqvist Rehabiliteringsgarantin Landstinget

Läs mer

Förslag till förfrågningsunderlag enligt lagen om valfrihetssystem för rehabilitering vid långvarig

Förslag till förfrågningsunderlag enligt lagen om valfrihetssystem för rehabilitering vid långvarig Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-01-27 1 (5) HSN 1211-1348 Handläggare: Anne-Marie Norén Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-03-04, p 3 Förslag till förfrågningsunderlag enligt lagen

Läs mer

Rehabiliteringsgarantin 2016 = En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess, villkor 4

Rehabiliteringsgarantin 2016 = En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess, villkor 4 1 2016-01-13 Hälso- och sjukvårdsavdelningen birgitta.pleijel@lul.se, tel 018-611 33 92 Strateg Rehabiliteringsgarantin 2016 = En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess,

Läs mer

Kan vårdsamordnare vara en framgångsrik modell på vårdcentraler för patienter med psykisk ohälsa?

Kan vårdsamordnare vara en framgångsrik modell på vårdcentraler för patienter med psykisk ohälsa? Kan vårdsamordnare vara en framgångsrik modell på vårdcentraler för patienter med psykisk ohälsa? Cecilia Björkelund Göteborgs universitet/västra Götalandsregionen Åsa Porathe, Västra Götalandsregionen

Läs mer

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Kungälvs sjukhus

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Kungälvs sjukhus Anvisningar tillkommande ersättning 2018 Dnr HS 2017-00534-8 Anvisningar tillkommande ersättning En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2018 Styrelsen för Kungälvs sjukhus

Läs mer

BUS Becks ungdomsskalor

BUS Becks ungdomsskalor Beskrivning av instrumentet och dess användningsområde Becks ungdomsskalor (BUS) är ett instrument för att bedöma emotionell och social problematik hos barn och ungdomar. Instrumentet består av fem delskalor

Läs mer

Muskuloskeletal smärtrehabilitering

Muskuloskeletal smärtrehabilitering Muskuloskeletal smärtrehabilitering ETTÅRSUPPFÖLJNING AV AKTIVITETSFÖRMÅGA, PSYKOSOCIAL FUNKTION OCH FYSISK AKTIVITETSBEGRÄNSNING Elisabeth Persson Leg Arbetsterapeut, Dr Med vet Skånes Universitetssjukhus

Läs mer

Yttrande över Bättre samverkan. Några frågor kring samspelet mellan sjukvård och socialförsäkring, SOU 2009:49

Yttrande över Bättre samverkan. Några frågor kring samspelet mellan sjukvård och socialförsäkring, SOU 2009:49 1(5) Dnr 09-0406 /DE 2009-09-18 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Hörselskadades Riksförbund Box 6605, 113 84 Stockholm besöksadress: Gävlegatan 16 tel: +46 (0)8 457 55 00 texttel: +46 (0)8 457 55 01

Läs mer

REHABILITERINGSGARANTI RIKTLINJER 2014

REHABILITERINGSGARANTI RIKTLINJER 2014 1 (4) HSD-A 13-2014 Datum 2014-02-19 Diarienummer RS 1938-2013 Hälso- och sjukvårdsavdelningen REHABILITERINGSGARANTI RIKTLINJER 2014 Socialdepartementet och Sveriges Kommuner och Landsting har den 13

Läs mer

REHABILITERINGSGARANTI RIKTLINJER 2011

REHABILITERINGSGARANTI RIKTLINJER 2011 Sida 1(6) Datum 2011-02-09 Diarienummer RSK 868-2010 BESLUTAD HSU 2011-02-23 Hälso- och sjukvårdsavdelningen Handläggare Christina Möller/A-S Bäck REHABILITERINGSGARANTI RIKTLINJER 2011 Socialdepartementet

Läs mer

1. Vad menas med funktion för koordinering av sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen?

1. Vad menas med funktion för koordinering av sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen? 2016-12-16 1 (5) Avdelningen för Vård och omsorg Anna Östbom Frågor och svar Villkor 2 Funktion för koordinering 1. Vad menas med funktion för koordinering av sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen?

Läs mer

Frågor och svar om Rehabiliteringsgarantin 2014

Frågor och svar om Rehabiliteringsgarantin 2014 2013-12-10 Avdelningen för vård och omsorg Anna Östbom, Frågor och svar om Rehabiliteringsgarantin 2014 1. Vad är intentionerna med rehabiliteringsgarantin? Det primära målet med rehabiliteringsgarantin

Läs mer

En förändring av förordningen (SFS 2009:1423) samt ändrade riktlinjer vid sjukskrivning och komplettering av rehabiliteringsgarantin.

En förändring av förordningen (SFS 2009:1423) samt ändrade riktlinjer vid sjukskrivning och komplettering av rehabiliteringsgarantin. 2013-06-19 En förändring av förordningen (SFS 2009:1423) samt ändrade riktlinjer vid sjukskrivning och komplettering av rehabiliteringsgarantin. (Detta dokument, 2013-06-19, innehåller smärre modifieringar

Läs mer

20100601 Riktlinjer för rehabilitering av patienter med långvariga ickemaligna smärttillstånd i Kronobergs län

20100601 Riktlinjer för rehabilitering av patienter med långvariga ickemaligna smärttillstånd i Kronobergs län 20100601 Riktlinjer för rehabilitering av patienter med långvariga ickemaligna smärttillstånd i Kronobergs län Inledning Processens syfte Att för patienter med långvariga icke-maligna smärttillstånd i

Läs mer

Behandling av långvarig smärta. Eva-Britt Hysing Specialist i rehabiliteringsmedicin,allmänmedicin, smärtläkare

Behandling av långvarig smärta. Eva-Britt Hysing Specialist i rehabiliteringsmedicin,allmänmedicin, smärtläkare Behandling av långvarig smärta Eva-Britt Hysing Specialist i rehabiliteringsmedicin,allmänmedicin, smärtläkare Smärta är ett livsviktigt signalsystem.som ibland blir överkänsligt eller dysfunktionellt

Läs mer

Rapport avseende neuropsykiatriska utredningar vid Vuxenhabiliteringen Neurorehab Sävar och Psykiatriska klinikerna under 2015

Rapport avseende neuropsykiatriska utredningar vid Vuxenhabiliteringen Neurorehab Sävar och Psykiatriska klinikerna under 2015 Rapport avseende neuropsykiatriska utredningar vid Vuxenhabiliteringen Neurorehab Sävar och Psykiatriska klinikerna under 2015 Inledning Sedan 2009 har frågeställningen neuropsykiatriska funktionshinder

Läs mer

2014 Information om rehabiliteringsgarantin till vårdgivare

2014 Information om rehabiliteringsgarantin till vårdgivare 1 2014-01-13 Landstingets ledningskontor Hälso- och sjukvårdsavdelningen Tel 018-611 33 92 Hälso- och sjukvårdsstyrelsen 2014-02-10 2014 Information om rehabiliteringsgarantin till vårdgivare 1. Rehabiliteringsgarantin

Läs mer

2012-03-18. Inledning

2012-03-18. Inledning Inledning Dokumentet bygger på de nationella riktlinjerna (Socialstyrelsen, 2007) och förtydligar hur socialtjänsten och hälso- och sjukvården i Piteå älvdal kan samarbeta och avgränsa sitt arbete kring

Läs mer

Gemensamma riktlinjer. för. missbruks- och beroendevård. Dalarna

Gemensamma riktlinjer. för. missbruks- och beroendevård. Dalarna Gemensamma riktlinjer för missbruks- och beroendevård i Dalarna Riktlinjer för socialtjänstens och hälso- och sjukvårdens verksamhet för personer med missbruk- och beroendeproblem Version 2007-11-05 Inledning

Läs mer

MULTIMODAL REHABILITERING VAD ÄR DET OCH VARFÖR?

MULTIMODAL REHABILITERING VAD ÄR DET OCH VARFÖR? MULTIMODAL REHABILITERING VAD ÄR DET OCH VARFÖR? Iréne Linddahl Hälsohögskolan Jönköping MULTIMODAL REHABILITERING Ett bio-psyko-socialt synsätt Ett antal välplanerade och synkroniserade åtgärder under

Läs mer

KAPITEL 6 kunskapsluckor och framtida forskning

KAPITEL 6 kunskapsluckor och framtida forskning 6. Kunskapsluckor och framtida forskning Inledning Den systematiska litteraturgenomgång som genomförts inom ramen för detta projekt har visat att det saknas forskning på vissa områden när det gäller icke-farmakologisk

Läs mer

Ändra till startrubrik

Ändra till startrubrik Ändra till startrubrik En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsoch rehabiliteringsprocess Överenskommelse 2016 Syftet En överenskommelse mellan Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och regeringen,

Läs mer

REHABILITERINGSGARANTI RIKTLINJER Regionala medicinska riktlinjer 1 (4) Datum Diarienummer HS

REHABILITERINGSGARANTI RIKTLINJER Regionala medicinska riktlinjer 1 (4) Datum Diarienummer HS 1 (4) Datum 2015-03-10 Diarienummer HS 126-2015 HSD-A 12-2015 Hälso- och sjukvårdsavdelningen REHABILITERINGSGARANTI RIKTLINJER 2015 Socialdepartementet och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) tecknade

Läs mer

Frågor och svar om Rehabiliteringsgarantin 2013

Frågor och svar om Rehabiliteringsgarantin 2013 2012-12-13 Avdelningen för vård och omsorg Anna Östbom, Frågor och svar om Rehabiliteringsgarantin 2013 1. Vad är intentionerna med rehabiliteringsgarantin? Det primära målet med rehabiliteringsgarantin

Läs mer

Januari 2017 Anette Moberg

Januari 2017 Anette Moberg Utvärdering av erfarenheter och lärdomar av insatsen MMR Multimodal rehabilitering. En verksamhet inom samordningsförbundet Delta. Januari 2017 Anette Moberg SAMMANFATTNING Det huvudsakliga syftet med

Läs mer

Rapportens sammanfattning och rekommendationer. Presenterades i Stockholm

Rapportens sammanfattning och rekommendationer. Presenterades i Stockholm Rapportens sammanfattning och rekommendationer Presenterades i Stockholm 161020 1 Det var en gång för länge, länge sedan (eller lite historisk perspektiv) 2 1990 talet På uppdrag av Socialstyrelsen (SoS)

Läs mer

Resultat efter rehabilitering

Resultat efter rehabilitering Resultat efter rehabilitering UTMATTNINGSSYNDROM OCH LÅNGVARIG SMÄRTA SKANDINAVIENS FRÄMSTA INOM BETEENDEPSYKOLOGI Resultat utmattningssyndrom Totalt behandlades 636 patienter med utmattningssyndrom. Efter

Läs mer

Rehabiliteringskoordinering. Anna Östbom Ann-britt Ekvall

Rehabiliteringskoordinering. Anna Östbom Ann-britt Ekvall Rehabiliteringskoordinering Anna Östbom Anna.ostbom@skl.se Ann-britt Ekvall ann-britt.ekvall@skl.se Överenskommelser mellan staten och SKL 2006 Första Sjukskrivningsmiljarden 2008 Tillkom Rehabiliteringsgarantin

Läs mer

Tillsammans utvecklar vi beroendevården. Egentligen ska inte vården bero på tur, utan på att man vet vilken vård som fungerar bäst.

Tillsammans utvecklar vi beroendevården. Egentligen ska inte vården bero på tur, utan på att man vet vilken vård som fungerar bäst. Tillsammans utvecklar vi beroendevården Egentligen ska inte vården bero på tur, utan på att man vet vilken vård som fungerar bäst. En säker och enkel väg till bättre beroendevård Svenskt Beroenderegister

Läs mer

Nationella överenskommelser En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsoch. rehabiliteringsprocess

Nationella överenskommelser En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsoch. rehabiliteringsprocess Styrande måldokument Överenskommelse Sida 1 (6) Nationella överenskommelser 2019 - En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsoch rehabiliteringsprocess Sida 2 (6) Bakgrund Regeringen och SKL har ingått

Läs mer

1 (5) Vår beteckning

1 (5) Vår beteckning Datum Vår beteckning 2019-05-17 002687-2018 1 (5) Återrapportering av uppdrag i regleringsbrev: villkor 3 2018 inom överenskommelsen En effektiv och kvalitetssäker sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess

Läs mer

RIKTLINJE. Självskadebeteende, självmordstankar, självmordsförsök och misstänkt självmord

RIKTLINJE. Självskadebeteende, självmordstankar, självmordsförsök och misstänkt självmord RIKTLINJE Version Datum Utfärdat av Godkänt 1 2018-04-17 Anna Gröneberg, Therese Lindén Anna Gröneberg Mas, Lotta Kjellner (tf utredning socialtjänst), Lillemor Berglund VC HSL och förvaltningschef VO

Läs mer

Verksamhetsberättelse ,

Verksamhetsberättelse , Verksamhetsberättelse 2016 Innehåll Några ord om 2016... 2 Uppdrag 2016... 3 Året i korthet... 3 Kund... 4 Patientflöde grundaffär... 4 Nya uppdrag... 5 Kundnöjdhet grundaffären... 5 Utfall av rehabilitering

Läs mer

Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om rehabiliteringsgaranti

Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om rehabiliteringsgaranti Sveriges Kommuner och Landsting 000035 STYRELSENS BESLUT NR 16 2010-12-17 Vårtdnr 10/0445 Avdelningen för vård och omsorg Anna ÖStbom Landstingsstyrelsema, regionstyrelserna i Västra Götaland och Skåne

Läs mer

runt cancerpatienten Stöd för dig i teamet Hör av dig till oss! och cancerrehabilitering. aktiva överlämningar, Min vårdplan

runt cancerpatienten Stöd för dig i teamet Hör av dig till oss! och cancerrehabilitering. aktiva överlämningar, Min vårdplan Hör av dig till oss Saknade du något i materialet? Vill du veta mer om de områden som ingår, eller få tips på hur man kan arbeta med frågorna i din verksamhet? Kontakta oss gärna Stöd för dig i teamet

Läs mer

Anna Östbom Sektionschef för hälsa och jämställdhet

Anna Östbom Sektionschef för hälsa och jämställdhet Anna Östbom Sektionschef för hälsa och jämställdhet Hur såg landstinges arbete ut med sjukskrivningar 2005? - Det var stora skillnader i länen när det gäller längden och antal personer som var sjukskrivna

Läs mer

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering.

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Tillsammans för en bättre cancervård Regionala cancercentrum

Läs mer

FRÅGEFORMULÄR OM SMÄRTPROBLEM (3)

FRÅGEFORMULÄR OM SMÄRTPROBLEM (3) nr: FRÅGEFORMULÄR OM SMÄRTPROBLEM (3) Namn: Adress: Telenr: - Här följer några frågor och påståenden som kan vara aktuella för Dig som har besvär, värk eller smärta. Läs varje fråga och svara så gott Du

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Psykosocial resurs vid hälsocentral

Uppdragsbeskrivning för Psykosocial resurs vid hälsocentral Beskrivning Diarienr: Ej tillämpligt 1(6) Dokument ID: 04-62379 Fastställandedatum: 2015-11-10 Upprättare: Charlotte G Agnevik Jonsson Giltigt t.o.m.: 2017-11-10 Fastställare: Roger Olof Nilsson Uppdragsbeskrivning

Läs mer

Förslag till tilläggsuppdrag till Husläkarverksamhet med basal hemsjukvård för Rehabilitering vid långvarig ospecifik smärta

Förslag till tilläggsuppdrag till Husläkarverksamhet med basal hemsjukvård för Rehabilitering vid långvarig ospecifik smärta Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-05-09 1 (4) HSN 1403-0404 Handläggare: Maria Johansson Anne-Marie Norén Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-06-17, p 5 Förslag till tilläggsuppdrag

Läs mer

Implementeringsprojekt

Implementeringsprojekt Implementeringsprojekt REGIONALT VÅRDPROGRAM FÖR BARN OCH UNGDOMAR MED AD/HD BUP SKÅNE BUP-KONGRESSEN 2014 GUNILLA GRANHOLM, PROJEKTLEDARE Vårdprogram för GOD VÅRD! Mål: En robust implementering av nivådifferentierad

Läs mer

KAAK. KAAK uppdrag. Nätverksträff Allergi Astma KOL, april 2017 Föreläsare Birgitta Jagorstrand, KAAK. Nätverksträff Allergi Astma KOL 1

KAAK. KAAK uppdrag. Nätverksträff Allergi Astma KOL, april 2017 Föreläsare Birgitta Jagorstrand, KAAK. Nätverksträff Allergi Astma KOL 1 KAAK KUNSKAPSCENTRUM FÖR ALLERGI, ASTMA OCH KOL KAAK uppdrag Riktlinjer för AIT (Allergenspecifik immunterapi) Riktlinjer för allergidiagnostik E hälsoprojekt/kol Uppdragsutbildning 7,5 hp för sjuksköterskor

Läs mer

Keele StarT Back Screening Tool

Keele StarT Back Screening Tool Keele StarT Back Screening Tool Svensk version Carola Be)en, Leg. Sjukgymnast, MSc, Specialist OMT Ins>tu>onen för Samhällsmedicin och rehabilitering Sjukgymnas>k Ländryggssmärta Vanligt problem i befolkningen

Läs mer

Pågående aktiviteter:

Pågående aktiviteter: Nässjö RMPG-smärta 16-04-01 Närvarande: Stefan Bragsjö, Mats Granström, Eva Rasch, Ragnar Styrbjörn, Ann-Britt Ekvall, Mait Pettersson, Helen Spörk-Tellfjord, Anders Kjellgren Pågående aktiviteter: Aktivitet/Delprojekt

Läs mer

Hälsofrämjande primärvård. Ett verktyg som stöd till en hälsofrämjande utveckling av primärvården. Temagrupp Hälsofrämjande primärvård (HFS)

Hälsofrämjande primärvård. Ett verktyg som stöd till en hälsofrämjande utveckling av primärvården. Temagrupp Hälsofrämjande primärvård (HFS) Hälsofrämjande primärvård Ett verktyg som stöd till en hälsofrämjande utveckling av primärvården Temagrupp Hälsofrämjande primärvård (HFS) 2013 1 Nya möjligheter till en hälsofrämjande primärvård En hälsoinriktad

Läs mer

Utlysning av REHSAM, ett forskningsprogram inom ramen för rehabiliteringsgarantin. Inbjudan

Utlysning av REHSAM, ett forskningsprogram inom ramen för rehabiliteringsgarantin. Inbjudan Utlysning av REHSAM, ett forskningsprogram inom ramen för rehabiliteringsgarantin. Inbjudan REHSAM är ett forskningsprogram för bättre och effektivare rehabilitering inom ramen för rehabiliteringsgarantin,

Läs mer

Närståendes sorg före och efter ett förväntat dödsfall Maja Holm, Leg SSK, Med dr. Post doc, Sophiahemmet högskola

Närståendes sorg före och efter ett förväntat dödsfall Maja Holm, Leg SSK, Med dr. Post doc, Sophiahemmet högskola Närståendes sorg före och efter ett förväntat dödsfall Maja Holm, Leg SSK, Med dr. Post doc, Sophiahemmet högskola maja.holm@shh.se Närståendes sorg före och efter ett förväntat dödsfall Vad betyder egentligen

Läs mer

REHABILITERING TILL ARBETE ADA + ArbetsplatsDialog för Arbetsåtergång

REHABILITERING TILL ARBETE ADA + ArbetsplatsDialog för Arbetsåtergång REHABILITERING TILL ARBETE ADA + ArbetsplatsDialog för Arbetsåtergång Sundsvall 2018-01-24 Östersund 2018-01-25 NorBet (Arbetsmedicin Norr), Stressrehabilitering Umeå Arbets- och Beteendemedicinskt Centrum

Läs mer

Evidensbaserat samarbete mellan primärvård och psykiatri

Evidensbaserat samarbete mellan primärvård och psykiatri Evidensbaserat samarbete mellan primärvård och psykiatri Martin Rödholm, Med.Dr, överläkare psykiatri Uppdrag psykisk Hälsa, SKL Primärvårdskonferensen 2017-09-28 Svenska Psykiatrikongressen 2017 Uppdrag

Läs mer

IBH för nybörjare. IBH Konferensen September Beteendefokus AB Nicola Silberleitner & Anneli F. von Cederwald 1

IBH för nybörjare. IBH Konferensen September Beteendefokus AB Nicola Silberleitner & Anneli F. von Cederwald 1 IBH för nybörjare Hur kan vi med hjälp av vårdmodellen Integrerad Beteendehälsa (IBH/PCBH) nå ut till fler patienter? Vilka är vi? Nicola Silberleitner, leg. psykolog på Capio Vårdcentral Sävja Anneli

Läs mer

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Sahlgrenska

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Sahlgrenska Anvisningar tillkommande ersättning 2018 Dnr HS 2017-00534-11 Anvisningar tillkommande ersättning En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2018 Styrelsen för Sahlgrenska

Läs mer

Kriterier och förslag till arbetsgång för KBTinriktad behandling av lättare/medelsvåra psykiska besvär enligt Rehabiliteringsgarantin

Kriterier och förslag till arbetsgång för KBTinriktad behandling av lättare/medelsvåra psykiska besvär enligt Rehabiliteringsgarantin 1 (5) Datum 2014-01-07 Kriterier och förslag till arbetsgång för KBTinriktad behandling av lättare/medelsvåra psykiska besvär enligt Rehabiliteringsgarantin Inledning En stor del av sjukskrivningarna framförallt

Läs mer

Vägen in ett motivations och rehabiliterande projekt

Vägen in ett motivations och rehabiliterande projekt Projektledare Catrin Nilsson, 010-119 21 46 2011-06-09 Vägen in ett motivations och rehabiliterande projekt Delrapport juni 2011 Sammanfattning Vägen in är ett kognitivt motiverande projekt som vilar på

Läs mer

Riktlinje för rehabilitering i hemmet Örebro kommun

Riktlinje för rehabilitering i hemmet Örebro kommun 2011-04-13 Vv 172/2010 Rev. 2011-10-04, 2011-11-29, 120214 Riktlinje för rehabilitering i hemmet Örebro kommun Innehållsförteckning Bakgrund...3 Syfte...3 Grundkomponenter...3 Definition av rehabilitering...4

Läs mer

Uppdragsbeskrivningar. - de samverkande parternas uppdrag i TRIS

Uppdragsbeskrivningar. - de samverkande parternas uppdrag i TRIS Uppdragsbeskrivningar - de samverkande parternas uppdrag i TRIS 1 Till läsaren I TRIS ingår Landstinget Sörmland, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och kommunerna (socialtjänsten) i länet. I detta

Läs mer

REHABILITERINGSPOLICY

REHABILITERINGSPOLICY REHABILITERINGSPOLICY GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2004-08-30, 46 Reviderad 2018-11-28, 167 Dnr KS 2018/606 Revideras 2020-01 Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel:

Läs mer

Remissvar avseende För barnets bästa? Utredningen om tvångsåtgärder mot barn inom psykiatrisk tvångsvård (SOU 2017:111)

Remissvar avseende För barnets bästa? Utredningen om tvångsåtgärder mot barn inom psykiatrisk tvångsvård (SOU 2017:111) Remissvar 1 (5) Datum Vår beteckning 2018-04-23 SBU2018/53 Regeringskansliet Socialdepartementet Er beteckning S2018/00232/FS Remissvar avseende För barnets bästa? Utredningen om tvångsåtgärder mot barn

Läs mer

Södra Regionvårdsnämnden. Karlskrona 2013-05-24 Anja Nyberg, Birgitta Grahn

Södra Regionvårdsnämnden. Karlskrona 2013-05-24 Anja Nyberg, Birgitta Grahn Södra Regionvårdsnämnden Karlskrona 2013-05-24 Anja Nyberg, Birgitta Grahn REHSAM (100 Mkr) Forskningsprogram - hitta bästa metoderna för att behålla och få tillbaka arbetskapaciteten Målgrupp - Psykisk

Läs mer

Handläggare Iren Lagerstedt Bernice Calissendorff DATUM 2009-08-12 Uppföljning av leg psykoterapeuts behandlingsinsatser på vårdcentral. Med början i februari 2009 och med successiv tillsättning under

Läs mer

Ansökan om projektmedel förstudie med fokus på tidiga rehabiliterande åtgärder i samverkan

Ansökan om projektmedel förstudie med fokus på tidiga rehabiliterande åtgärder i samverkan Skånevård Sund Vuxenpsykiatri Lund Åsa Sturesson Johansson Handläggare VO Vuxenpsykiatri Lund Datum 2016-02-18 Bengt Selander Förbundssamordnare Finsam Lund Box 1118 22104 Lund 1 (5) Ansökan om projektmedel

Läs mer

Rehabkoordinator, en triageringsmöjlighet i telefon och på öppen mottagning

Rehabkoordinator, en triageringsmöjlighet i telefon och på öppen mottagning Redovisning av de fördjupade försöken inom projektet Tidig samverkan i Västra Götaland 2016-2017 Rehabkoordinator, en triageringsmöjlighet i telefon och på öppen mottagning Medpro Clinic Stavre vårdcentral,

Läs mer