PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING"

Transkript

1 Verksamhetsområde: Norr PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING GÄLLANDE FÖR OCH UPPRÄTTAD AV: Hovgårdsskolan År Ansvarig rektor: Annika Rylander

2 PLANENS SYFTE: Förbud mot diskriminering och trakasserier regleras i Diskrimineringslagen (2008:567) och förbud mot kränkande behandling regleras i Skollagen kap.. Lagarnas syfte är att förhindra diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Lagarna stärker barn- och elevskyddet och innefattar direktiv om handlingsplikt för vuxna som befinner sig i den verksamhet som barn och elever deltar i. Barn och elever, oavsett kön, har rätt till en verksamhet fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. För att aktivt främja flickors och pojkars lika möjligheter och rättigheter, måste varje verksamhet ha ett planlagt arbete för att förhindra diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Rektor ansvarar för att planen upprättas årligen och att den beskriver det främjande, förebyggande och åtgärdande arbete som verksamheten planerar att genomföra under året. All personal som arbetar inom verksamheten har ett ansvar för att planen är ett levande verktyg som är känt av alla berörda.

3 ARBETSGÅNG: Vid upprättandet av den årliga planen mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling ska barn- och elever samt personal, oavsett kön, delta. En framgångsfaktor är vårdnadshavarnas deltagande. Genomförandet av föregående års planerade åtgärder ska utvärderas och redovisas i följande års Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Utvärderingen ska även redovisas i verksamhetens kvalitetsredovisning. Vision: - Alla* ska känna sig trygga i skolan och känna tillit till varandra. - Alla ska bli sedda, bekräftade och få möjlighet att lyckas. - Alla ska ha rätt till inflytande och delaktighet i skolans dagliga arbete. - Alla verkar för att förhindra varje form av diskriminering eller kränkande behandling. *Med alla menas följande relationer inom skolan; elev-elev, vuxen-elev, elev-vuxen samt vuxen-vuxen. Vi anser att ett effektivt sätt att verka mot kränkning och för likabehandling är att inkludera frågorna i vardagsarbetet med eleverna. Främjande insatser: - Skolan arbetar aktivt med Kompisklubben, vilket innebär att frågor kring trygghet, relationer och trivsel diskuteras kontinuerligt. Varje klass har en representant som svarar för att det finns en dialog mellan Kompiskubben och klassen. - Vi arbetar medvetet med skolövergripande aktiviteter där åldrar ofta blandas för att alla elever ska känna sig trygga med varandra. - Vi arbetar för att bemöta alla elever på deras egen nivå. - Vi arbetar för att varje elev ska få komma till tals, känna sig delaktig och ha inflytande över sin skolgång. - Vi strävar efter att bekräfta och lyfta alla elever genom olika aktiviteter såsom kompissamtal, hemlig kompis, guldbok och glädjebrev. - Vuxna vistats med barnen under samtliga raster klädda i väl synliga västar. Förebyggande insatser: - Förstärkning av vi-känslan med hjälp av tillsammansövningar och värderingsövningar utifrån behovet i de olika grupperna. - Tjej- resp killsamtal

4 UTVÄRDERING och UPPRÄTTANDE AV NY PLAN VISION FRÄMJANDE INSATSER KARTLÄGGNING ANALYS FÖREBYGGANDE INSATSER Planen utvärderas under hösten 2012 då vi även kommer att arbeta med att utveckla vår plan mot kränkande behandling ytterligare, tillsammans med Halmstad kommuns jämställdhetsutvecklare.

5 RUTINER FÖR AKUTA SITUATIONER Policy: Det ska råda nolltolerans mot trakasserier och kränkande behandling på vår förskola/skola. Rutiner för att tidigt upptäcka trakasserier och kränkande behandling: Personalen håller god uppsikt över alla platser där barn leker inom- och utomhus. Personalen befinner sig där barnen är och är lyhörda och uppmärksamma på vad barnen säger och gör. Den årliga kartläggningen av verksamheten är grunden för att tidigt upptäcka diskriminering, trakasserier och kränkningar. All personal känner till härskarteknikerna och ingriper när de ser dessa i verksamheten. Personal som barn och föräldrar kan vända sig till: Alla pedagoger ansvarar för föräldrakontakten för de barn som är knutna till sin avdelning. Föräldrar kan också vända sig direkt till förskolechefen/rektorn. Rutiner för att utreda och åtgärda när barn kränks av andra barn: Vid upptäckt av kränkning ingriper personal omedelbart. Upplyser barnet att det är en kränkning och inte okej och meddelar den pedagogiska personal som är kopplad till barnet. Avdelningspersonal samtalar enskilt med berörda barn då de får möjlighet att lägga fram sin syn på saken. Viktigt är att pedagogen visar empati och är lösningsfokuserad i både samtalet med den kränkte och den som kränker. Målet för samtalet är att ingen kränkning ska ske och att den kränkte kan få upprättelse. Att samtalet ägt rum dokumenteras. Pedagogen avgör om föräldrar och förskolechef/rektor ska kontaktas och av vem. När ett barn anses ha blivit utsatt för kränkning/trakasserier eller diskriminering används BUF:s utredningsblankett vid samtalet med berörda föräldrar. Vid detta tillfälle kontaktas förskolechef/rektor. Utredningsblankettens innehåll lär omfatta sekretessbelagda uppgifter varpå utredningen måste diarieföras. Originalet ska därför skickas till skolkontoret för diarieföring. Kopia till förskolan/skolan och förskolechef/rektor för det fortsatta arbetet och kopia till vårdnadshavarna. Om problemet kvarstår görs en anmälan till BEO eller sociala myndigheter. Rutiner för att utreda åtgärder när barn kränks av personal: Den som ser att ett barn bli kränkt av personal agerar omedelbart. Tala om för berörd personal att det är ett absolut förbud mot detta enligt diskrimineringslag och skollag. Anmälan till förskolechef/rektor direkt som ansvarar för utredning av händelsen. Information/samråd ska alltid ske med HR. Förskolechef/rektor meddelar vårdnadshavare. Förskolechef/rektor kallar till enskilt samtal med berörd personal och kallar därefter till samtal med vårdnadshavarna.

6 Rutiner för uppföljning: På BUF:s utredningsblankett fylls i hur och när detta ska ske. Uppföljning ska ske av personer som gjort utredningen och åtgärdsförslag. Rutiner för dokumentation: Dokumentation sker på BUF:s utredningsblankett då barn anses har blivit kränkt. Barnets upplevelse har tolkningsföreträde, detta innebär att vuxna inte kan säga det var väl inte så farligt. Ansvarig pedagog och förskolechef/rektor ansvarar för dokumentationen. Ansvarsförhållande: Personal som får kännedom påtalar kränkningen och meddelar sedan ansvarig pedagog som i sin tur meddelar förskolechef/rektor och därefter hemmet. Förskolechef/rektor meddelar även huvudmannen.

7 Bil:1 Lagar och förordningar Skolan ska förebygga och förhindra diskriminering och trakasserier utifrån följande fem diskrimineringsgrunder: Kön - omfattar könsdiskriminering (Kvinna - Man), och sexuella trakasserier. Etnisk tillhörighet - Alla människor, oavsett kön, har en eller flera etniska tillhörigheter. Var och en har rätt att definiera sin egen tillhörighet. Religion eller annan trosuppfattning Flickor och pojkar ska inte inom förskolan/skolan bli ensidigt påverkade till förmån för den ena eller andra åskådningen. Alla barn, oavsett kön, har rätt till kunskap och lärande, tankefrihet och religionsfrihet. Vårdnadshavare har rätt att uppfostra sina barn i enlighet med sin tro. Funktionshinder (funktionsnedsättning) Funktionshinder (funktionsnedsättning) är varaktiga fysiska, psykiska eller begåvningsmässiga begränsningar av en persons, oavsett kön, funktionsförmåga. Graden av funktionshinder (funktionsnedsättning) har ingen betydelse. Sexuell läggning - Omfattar Homosexualitet, Bisexualitet och Heterosexualitet. Sedan 1 januari 2009 har skyddet mot diskriminering utvidgats till att omfatta två nya diskrimineringsgrunder, men skolorna är inte skyldiga att arbeta förebyggande utifrån dessa eller inkludera dem i sin plan mot diskriminering och kränkande behandling. DO (Diskrimineringsombudsmannen) rekommenderar dock att skolorna arbetar förebyggande utifrån de nya diskrimineringsgrunderna och inkluderar dem i Planen mot diskriminering och kränkande behandling. Könsöverskridande identitet eller uttryck (Könsidentitet) omfattar de flesta transpersoner. Transpersoner kan till exempel vara transvestiter, intersexuella (personer som fötts med oklar könstillhörighet) eller inter- och transgender personer (personer som definierar sig bortom kön eller utanför de könsidentiteter som tillhör den nu rådande normen). För att omfattas av detta skydd måste detta uttryck uppfattas av andra, men det krävs inte att den som diskriminerar känner till begreppen. Ålder skyddet mot åldersdiskriminering omfattar alla, unga som gamla, oavsett kön. Åldersnormen drabbar generellt yngre och äldre, oavsett kön. Det är tillåtet att särbehandla på grund av ålder: vid tillämpning av bestämmelse i förskola, förskoleklass, skolbarnomsorg, grundskola, särskola eller specialskolan. En sådan bestämmelse kan vara skollagen eller grundskoleförordningen, till exempel indelning i grupper utifrån pojkars och flickors ålder. om det finns berättigat syfte och de medel som används är lämpliga och nödvändiga. Det gäller till exempel åldersgränserna för tillträde till gymnasium, vuxenutbildning och SFI.

8 BEGREPPSDEFINITIONER: Annan trosuppfattning Innefattar uppfattningar som har sin grund i eller samband med en religiös åskådning. Till exempel buddhism, ateism m.fl.. Bisexualitet Förmåga att bli kär, förälskad och attraherad av en person oavsett kön. Diskriminering När pojkar och flickor, behandlas sämre än andra pga. någon av de fem diskrimineringsgrunderna. Diskrimineringen kan vara direkt eller indirekt. Etnicitet Identifikation med och känsla av tillhörighet till en etnisk grupp. En person, oavsett kön, kan ha fler etniska tillhörigheter, exempelvis kan man som född i Sverige vara rom, same, svensk, kurd m.m. Funktionshinder (funktionsnedsättning) Funktionshinder (funktionsnedsättning) innefattar allt från allergi, dyslexi, hörsel- och synskada samt neuropsykiatriska funktionshinder (funktionsnedsättningar) som exempelvis ADHD och Aspergers syndrom. Heterosexualitet Förmåga att bli kär, förälskad och attraherad av en person av motsatt kön. Homofobi En värdering, uppfattning eller ideologi som ger uttryck för en negativ syn på homo- eller bisexualitet. En homofobisk hållning strider mot principen om lika värde och rättigheter för alla människor, oavsett kön. Homosexualitet Förmåga att bli kär, förälskad och attraherad av en person av samma kön. Kränkande behandling Uppträdande som kränker flickor och/eller pojkar, men som inte har samband med någon diskrimineringsgrund. Sexuella trakasserier Sexuella trakasserier är till exempel oönskade beröringar eller sexuella anspelningar och skämt. Transpersoner Samlingsnamn för personer med en könsöverskridande identitet eller könsöverskridande uttryck (könsidentitet som inte inbegrips av den rådande normen), exempelvis transvestiter eller transsexuella. Trakasserier Uppträdande som kränker flickors och/eller pojkars värdighet, och som har samband med någon diskrimineringsgrund. Det är trakasseri även när ett barn, oavsett kön, kränks pga. en förälders sexuella läggning, funktionshinder (funktionsnedsättning) m.m.

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING KLOCKARGÅRDS FÖRSKOLA

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING KLOCKARGÅRDS FÖRSKOLA PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING KLOCKARGÅRDS FÖRSKOLA Upprättad av pedagoger och barn på Klockargårds förskola tillsammans med jämställdhetsutvecklare och rektor. Gäller från 2011-01-01

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Gällande för. Lärkans Förskola. År 2009-2010

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Gällande för. Lärkans Förskola. År 2009-2010 Getinge verksamhetsområde Plan mot diskriminering och kränkande behandling Gällande för Lärkans Förskola År 2009-2010 På vår förskola ska alla barn känna sig trygga. Alla barn ska bli sedda, trivas och

Läs mer

Norrtullskolans Likabehandlingsplan mot diskriminering och kra nkande behandling. Läsåret

Norrtullskolans Likabehandlingsplan mot diskriminering och kra nkande behandling. Läsåret Norrtullskolans Likabehandlingsplan mot diskriminering och kra nkande behandling Läsåret 2018-2019 Norrtullskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Fyllinge Verksamhetsområde Klackens Förskola PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING GÄLLANDE FÖR OCH UPPRÄTTAD AV: Pedagoger och barn på Klackens förskola Med hjälp av Jämställdhetsutvecklare

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Verksamhetsområde: Nissan PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING GÄLLANDE FÖR OCH UPPRÄTTAD AV: GULDFISKEN År 2014 2015 Ansvarig förskolechef: Annette Altemyr PLANENS SYFTE: Förbud mot diskriminering

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Verksamhetsområde: Nissan PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING GÄLLANDE FÖR GULDFISKENS FÖRSKOLA OCH UPPRÄTTAD AV PEDAGOG OCH FÖRSKOLECHEF År 2011 2012 Ansvarig förskolechef/rektor: Annette

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 1(10) Plan mot diskriminering och kränkande behandling Hemgårdens förskola 20150101-20160131 2(10) Innehåll 1 Vision...3 2 Delaktighet...3 3 Utvärdering...4 4 Främjande insatser...4 5 Kartläggning...5

Läs mer

Grevhagsskolan Likabehandlingsplan mot diskriminering och kra nkande behandling. Läsåret

Grevhagsskolan Likabehandlingsplan mot diskriminering och kra nkande behandling. Läsåret Grevhagsskolan Likabehandlingsplan mot diskriminering och kra nkande behandling Läsåret 2018 2019 Grevhagsskolan plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Sida 1(12) Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Trulsagårdens förskola

Sida 1(12) Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Trulsagårdens förskola 1(12) Plan mot diskriminering och kränkande behandling Trulsagårdens förskola 20160201-20170131 2(12) Innehåll 1 Vision...3 2 Delaktighet...3 3 Utvärdering...3 4 Främjande insatser...4 5 Kartläggning...5

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Verksamhetsområde: Vallås PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING GÄLLANDE FÖR OCH UPPRÄTTAD AV: Vallgårdens förskola, pedagoger och förskolechef År 2012-2013 Ansvarig förskolechef: Caroline Ydén

Läs mer

Hunsnässkolans och Villans likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2019/2020

Hunsnässkolans och Villans likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2019/2020 Hunsnässkolans och Villans likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2019/2020 Alla människor gör varje dag sitt bästa utifrån sina förutsättningar just då 1 Inledning Arbete

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 1(11) Plan mot diskriminering och kränkande behandling Klockarskogsgårdens förskola 20160201-20170131 2(11) Innehåll 1 Vision...3 2 Delaktighet...3 3 Utvärdering...4 4 Främjande insatser...4 5 Kartläggning...5

Läs mer

Västanvindens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västanvindens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Västanvindens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Västanvindens förskola avdelning Månen och Solen Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Verksamhetsområde: Vallås PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING GÄLLANDE FÖR OCH UPPRÄTTAD AV: Rännebackens förskola, pedagoger och förskolechef År 2012-2013 Ansvarig förskolechef: Caroline

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 1(11) Plan mot diskriminering och kränkande behandling Gamlebygårdens förskola 20150201-20160131 2(11 Innehåll 1 Vision...3 2 Delaktighet...3 3 Utvärdering...4 4 Främjande insatser...4 5 Kartläggning...5

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Kärlekens verksamhetsområde:

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Kärlekens verksamhetsområde: Kärlekens verksamhetsområde: PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING GÄLLANDE FÖR: Stenstorps förskola OCH UPPRÄTTAD AV: Pedagoger och förskolechef År 2013 2014 Ansvarig förskolechef: Ingegerd

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 1(11) Reviderad 2014-05-05 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Klockarskogsgårdens förskola 2(11) Innehåll 1 Vision...3 2 Delaktighet...3 3 Utvärdering...4 4 Främjande insatser...4 5 Kartläggning...5

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 1(12) Plan mot diskriminering och kränkande behandling Solgårdens förskola & pedagogisk omsorg Antagen av utbildningsnämnden 26 mars 2013 under 36 2(12) Innehåll 1 Vision...3 2 Delaktighet...3 3 Utvärdering...3

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 1(12) Reviderad 2014-01-02 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Lönnegårdens förskola & pedagogisk omsorg Antagen av utbildningsnämnden 26 mars 2013 under 36 2(12) Innehåll 1 Vision...3 2 Delaktighet...3

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 1(10) Plan mot diskriminering och kränkande behandling Hasselgårdens förskola 20160201-20170131 2(10) Innehåll 1 Vision...3 2 Delaktighet...3 3 Utvärdering...3 4 Främjande insatser...4 5 Kartläggning...5

Läs mer

Fastställd av: Förskolechef, pedagoger och barn. Upprättad i december 2012 Gäller till december 2013

Fastställd av: Förskolechef, pedagoger och barn. Upprättad i december 2012 Gäller till december 2013 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Kärlekens förskola Fastställd av: Förskolechef, pedagoger och barn Upprättad i december 2012 Gäller till december 2013 Kärlekens förskola Agneta Ödmark

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Lineheds förskola. Nygårds verksamhetsområde GÄLLANDE FÖR OCH UPPRÄTTAD AV:

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Lineheds förskola. Nygårds verksamhetsområde GÄLLANDE FÖR OCH UPPRÄTTAD AV: Nygårds verksamhetsområde PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING GÄLLANDE FÖR OCH UPPRÄTTAD AV: Lineheds förskola Trygghetsteamet Therese Lindbom Anita Ledel Sophie Magyar Pia Wernebäck År 2013

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 1(11) Plan mot diskriminering och kränkande behandling Ängsgårdens förskola Uteförskolan Småforskarna 20160201-20170131 2(11) Innehåll 1 Vision...3 2 Delaktighet...3 3 Utvärdering...4 4 Främjande insatser...4

Läs mer

JUTARUMS FÖRSKOLA Bäckagårds/Söndrums VO

JUTARUMS FÖRSKOLA Bäckagårds/Söndrums VO PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING GÄLLANDE FÖR: JUTARUMS FÖRSKOLA Bäckagårds/Söndrums VO På Jutarums förskola ska alla känna sig respekterade, sedda och trygga. Upprättad av: Pedagogerna

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 1(12) Plan mot diskriminering och kränkande behandling Trulsagårdens förskola 20150201-20160131 2(12) Innehåll 1 Vision...3 2 Delaktighet...3 3 Utvärdering...4 4 Främjande insatser...4 5 Kartläggning...5

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 1(12) Plan mot diskriminering och kränkande behandling Klockarskogsskolan F-3 & fritidshem Gäller 2015-02-01 2016-01-31 2(12) Innehåll 1 Vision...3 2 Delaktighet...3 3 Utvärdering...4 4 Främjande insatser...4

Läs mer

Likabehandlingsplan Munsö förskola

Likabehandlingsplan Munsö förskola Likabehandlingsplan förskola 2013-2014 Vision På förskola skall vi främja förståelse för andra människor och förmåga till inlevelse. Ingen skall i verksamheten utsättas för kränkande behandling eller trakasserier.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 1(12) Plan mot diskriminering och kränkande behandling Lönnegårdens förskola och Pedagogisk omsorg 20150201-20160131 2(12 Innehåll 1 Vår vision...3 2 Delaktighet...3 3 Utvärdering...4 4 Främjande insatser...4

Läs mer

Rännebackens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rännebackens plan mot diskriminering och kränkande behandling Rännebackens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola 1-5 år Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 1(14) Plan mot diskriminering och kränkande behandling Toftagårdens Naturförskola 20160201-20170131 2(14 Innehåll 1 Vår vision...3 2 Delaktighet...3 3 Utvärdering...4 4 Främjande insatser...4 5 Kartläggning...6

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 1(12) Plan mot diskriminering och kränkande behandling Solgårdens förskola & pedagogisk omsorg 20150201-20160131 2(12) Innehåll 1 Vision...3 2 Delaktighet...3 3 Utvärdering...4 4 Främjande insatser...4

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Lineheds förskola. Nygårds verksamhetsområde GÄLLANDE FÖR OCH UPPRÄTTAD AV: Trygghetsteamet

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Lineheds förskola. Nygårds verksamhetsområde GÄLLANDE FÖR OCH UPPRÄTTAD AV: Trygghetsteamet Nygårds verksamhetsområde PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING GÄLLANDE FÖR OCH UPPRÄTTAD AV: Lineheds förskola Trygghetsteamet Camilla Jarälv Kerstin Larsson Pia Wernebäck Karin Örnholmer

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 1(13) Plan mot diskriminering och kränkande behandling Toftagårdens Naturförskola 20150201-20160131 2(13 Innehåll 1 Vision...3 2 Delaktighet...3 3 Utvärdering...4 4 Främjande insatser...4 5 Kartläggning...6

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Verksamhetsområde: Skolområde Norr PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING GÄLLANDE FÖR OCH UPPRÄTTAD AV: Hovgårdsskolan År 2013 2014 Ansvarig rektor: Annika Rylander PLANENS SYFTE: Förbud mot

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Verksamhetsområde: Furulund PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING GÄLLANDE FÖR OCH UPPRÄTTAD AV: Laxöns förskola År 2014-11-10 2015-11-10 Ansvarig förskolechef/rektor: Yvonne Bergh Bengtsson

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Trulsagården

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Trulsagården Plan mot diskriminering och kränkande behandling Trulsagården Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och med... 4 Planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvistens förskola Anderstorp

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvistens förskola Anderstorp Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvistens förskola Anderstorp 1. VISION, Gemensam för Anderstorps förskolor Anderstorp är en plats att vara stolt över där alla behandlas med respekt och

Läs mer

Ängsgårds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ängsgårds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Ängsgårds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola 1-5 år Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Trulsagården

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Trulsagården Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Trulsagården Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och med... 4

Läs mer

Förskolan Laxens systematiska arbete mot kränkande behandling. Senast reviderad

Förskolan Laxens systematiska arbete mot kränkande behandling. Senast reviderad Förskolan Laxens systematiska arbete mot kränkande behandling Senast reviderad 190213 Innehållsförteckning Inledning s.3 Förskolan Laxens vision s.3 Definitioner s.4 Diskrimineringsgrunder enligt diskrimineringslagen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Uteförskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Uteförskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Uteförskolan Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och med... 4 Planen

Läs mer

Förstärkt skydd mot diskriminering i skolan

Förstärkt skydd mot diskriminering i skolan Förstärkt skydd mot diskriminering i skolan Lärardagarna i Örebro 2 november 2010 George Svéd Diskrimineringsombudsmannen do@do.se, 08-120 20 700 Diskrimineringslagen och skollagen Lagarna uppbyggda kring

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Förskolan Slottet

Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Förskolan Slottet Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Förskolan Slottet Reviderad 30 november 2017 Innehållsförteckning Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling,

Läs mer

Likabehandlingsplan. Plan mot kränkande behandling. Arbete med att motverka diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan. Plan mot kränkande behandling. Arbete med att motverka diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Arbete med att motverka diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Förskolan Skogsleken Läroplan

Läs mer

Förskolan Laxens Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Förskolan Laxens Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Laxens Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Innehållsförteckning Inledning s.3 Förskolan Laxens vision s.3 Definitioner s.4 Diskrimineringsgrunder enligt diskrimineringslagen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Hasselgården

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Hasselgården Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Hasselgården Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och med... 4

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola 1-5 år. Läsår: 2015/2016 Växthusets förskola Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Nya Klintgården

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Nya Klintgården Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Nya Klintgården Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och med...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Nya Klintgården

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Nya Klintgården Plan mot diskriminering och kränkande behandling Nya Klintgården Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och med... 4 Planen

Läs mer

Likabehandlingsplan, plan mot kränkande behandling Åryds förskola

Likabehandlingsplan, plan mot kränkande behandling Åryds förskola Likabehandlingsplan, plan mot kränkande behandling 2015-2016 Åryds förskola VARFÖR EN PLAN FÖR LIKABEHANDLING OCH MOT KRÄNKANDE BEHANDLING? Syftet med planen är att främja barns lika rättigheter oavsett

Läs mer

GÄLLANDE FÖR OCH UPPRÄTTAD AV: ALESKOGENS FÖRSKOLA

GÄLLANDE FÖR OCH UPPRÄTTAD AV: ALESKOGENS FÖRSKOLA RÅD OCH STÖD I ARBETET MED: PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING GÄLLANDE FÖR OCH UPPRÄTTAD AV: ALESKOGENS FÖRSKOLA År 2012 2013 Ansvarig rektor: Kerstin Olsson Jämställdhetsutvecklarna/Genuspedagogerna

Läs mer

Kammerslyckans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kammerslyckans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kammerslyckans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår: 2015/2016 Förskolechef Christina Jönne Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen Förskolechef:

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Hasselgården

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Hasselgården Plan mot diskriminering och kränkande behandling Hasselgården Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och med... 4 Planen

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Vallås verksamhetsområde PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING GÄLLANDE FÖR OCH UPPRÄTTAD AV: Personalen på Vallåsskolan F-9 År 2016 2017 Ansvariga rektorer: Camilla Lithander, Ingrid Andersson,

Läs mer

Förskolan Akvarellen

Förskolan Akvarellen Likabehandlingsplan och handlingsplan mot kränkande behandling Förskolan Akvarellen Upprättad november 2013 Innehållsförteckning Vision sid. 3 Syfte sid. 4 Vad står de olika begreppen för sid. 5 Förklaring

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Åby skola

Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Åby skola Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Åby skola Gäller från april 2018 Vi vill skapa en trygg miljö där olikheter är en tillgång. Innehållsförteckning Likabehandlingsplan/Plan

Läs mer

Handelsakademins och NBI:s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Handelsakademins och NBI:s plan mot diskriminering och kränkande behandling Handelsakademins och NBI:s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Yrkeshögskola Läsår: 2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Yrkeshögskola

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling, Furuby förskola 2017/2018

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling, Furuby förskola 2017/2018 Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling, Furuby förskola 2017/2018 Innehållsförteckning Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling, Furuby förskola 2017/2018... 1 Varför en plan för likabehandling

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Hjortens förskola. Verksamhetsområde: Nygård GÄLLANDE FÖR OCH UPPRÄTTAD AV: År

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Hjortens förskola. Verksamhetsområde: Nygård GÄLLANDE FÖR OCH UPPRÄTTAD AV: År Verksamhetsområde: Nygård PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING GÄLLANDE FÖR OCH UPPRÄTTAD AV: Hjortens förskola År 2014 2015 Ansvarig förskolechef: Charlotta Rydberg PLANENS SYFTE: Förbud mot

Läs mer

Likabehandlingsplan. Plan mot kränkande behandling. Arbete med att motverka diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan. Plan mot kränkande behandling. Arbete med att motverka diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Arbete med att motverka diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Förskolan Skogsleken Varför

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Ett förebyggande arbete

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Ett förebyggande arbete Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Ett förebyggande arbete Vision: Barnet i fokus! Inledning Förskolan har en skyldighet att agera så snart någon ur personalen får kännedom om att ett

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling, Brände Udde förskola 2017/2018

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling, Brände Udde förskola 2017/2018 Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling, Brände Udde förskola 2017/2018 Innehållsförteckning Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling, Brände Udde förskola 2017/2018... 1 Varför en plan

Läs mer

Likabehandlingsplan. Plan mot kränkande behandling. för

Likabehandlingsplan. Plan mot kränkande behandling. för Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling för Tallbackens förskola 2013/2014 Denna likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling, omfattas av all personal och barn vid Tallbackens förskola,

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling, Förskolan Spetsamossen 2017/2018

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling, Förskolan Spetsamossen 2017/2018 Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling, Förskolan Spetsamossen 2017/2018 Innehållsförteckning Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling, Förskolan Spetsamossen 2017/2018... 1 Varför

Läs mer

Kärlekens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kärlekens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kärlekens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2015/2016 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för. Bäckby norra förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för. Bäckby norra förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Bäckby norra förskola 2013-05/2014-05 Mónica Jansson Förskolechef Innehåll Vår vision... 3 Syftet... 3 Bäckby norra värdegrund... 3 Definitioner...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Växthuset Inledning Förskolan/skolan har länge haft i uppdrag att förebygga och motverka kränkande behandling. I januari 2009 kom Diskrimineringslagen

Läs mer

Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling RUDSÄNGENS FÖRSKOLA Smörblomman/Diamanten november 2012- november 2013 1. Vision

Läs mer

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Piltorps förskola Pernilla Thölin förskolechef Barn och utbildningsförvaltning 721 87 Västerås 021 39 00 00 www.vasteras.se Innehållsförteckning

Läs mer

Förskolan Frö & Freja

Förskolan Frö & Freja Förskolan Frö & Freja Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Januari Inledning Förskolan/skolan har länge haft i uppdrag att förebygga och motverka kränkande behandling. I april 2006 kom Barn-

Läs mer

Plan mot kränkande behandling för Skeppets förskola 2018/19

Plan mot kränkande behandling för Skeppets förskola 2018/19 Plan mot kränkande behandling för Skeppets förskola 2018/19 Inledning Varje år ska förskolan upprätta två planer för likabehandlingsarbetet, en likabehandlingsplan (enligt 3 kap.16 diskrimineringslagen)

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Solklintens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Solklintens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 Solklintens förskola Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och

Läs mer

Månsarps förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Månsarps förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Månsarps förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Månsarps förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2016/2017 Ansvarig för planen Förskolechefen och

Läs mer

Plan för likabehandling och mot kränkande behandling Pilbäckens förskola 2017/18

Plan för likabehandling och mot kränkande behandling Pilbäckens förskola 2017/18 Plan för likabehandling och mot kränkande behandling Pilbäckens förskola 2017/18 Innehållsförteckning Plan för likabehandling och mot kränkande behandling Pilbäckens förskola 2017/18... 1 Vision... 2 Verksamhetsmål

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet, läsår 2017/2018 Kärlekens förskola Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Solklinten

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Solklinten Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Solklinten Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och med... 4 Planen

Läs mer

Klackerups förskola - Nygårds verksamhetsområde, Skolområde centrum Halmstad kommun PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

Klackerups förskola - Nygårds verksamhetsområde, Skolområde centrum Halmstad kommun PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Klackerups förskola - Nygårds verksamhetsområde, Skolområde centrum Halmstad kommun Upprättad 2014-09-01, gäller till 2015-08-31 Ansvarig förskolechef:

Läs mer

Förebyggande arbete mot diskriminering

Förebyggande arbete mot diskriminering Förebyggande arbete mot diskriminering Arbete med aktiva åtgärder i förskolan och skolan Nolhaga förskola Läsår 2018/2019 Undersöka och analysera Undersökningens syfte är att identifiera vilka risker det

Läs mer

Plan mot kränkande behandling, Förskolan Saga, läsåret 2018/2019

Plan mot kränkande behandling, Förskolan Saga, läsåret 2018/2019 Plan mot kränkande behandling, Förskolan Saga, läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning Plan mot kränkande behandling, Förskolan Saga, läsåret 2018/2019... 1 Inledning... 2 Vision... 2 Syfte... 2 Lagar och

Läs mer

Förskolan Nyponbackens plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet

Förskolan Nyponbackens plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Förskolan Nyponbackens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet 2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Klockarskogsgården

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Klockarskogsgården Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2019 Klockarskogsgården Innehållsförteckning Grunduppgifter... 5 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 5 Vår vision... 5 Planen gäller från och med...

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Arbete med att motverka diskriminering och kränkande behandling 2017/2018 Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Förskolan Skogsleken Varför

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vetterstorps förskola Förskolechef: Maria Välimaa 1 Vår vision Förskolan ska vara en verksamhet fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

FÖRSKOLAN LOPPANS PLAN MOT LIKABEHANDLING, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

FÖRSKOLAN LOPPANS PLAN MOT LIKABEHANDLING, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖRSKOLAN LOPPANS PLAN MOT LIKABEHANDLING, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Inledning 1 Planen mot likabehandling, diskriminering och kränkande behandling handlar om att främja barns lika rättigheter

Läs mer

Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling SÅNGSVANENS FÖRSKOLA november 2012- november 2013 1. Vision I vår förskoleverksamhet

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling Molidens förskola 2014/2015. Denna plan gäller till och med 2015-07-30

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling Molidens förskola 2014/2015. Denna plan gäller till och med 2015-07-30 Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling Molidens förskola 2014/2015 Denna plan gäller till och med 2015-07-30 Innehållsförteckning A Mål och vision Inflytande och delaktighet Kartläggning, uppföljning

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen

Barn- och utbildningsförvaltningen Barn- och utbildningsförvaltningen ... 3... 3... 3... 4... 4... 4... 5... 5... 5... 5... 6... 6... 6... 6... 7... 7... 7... 7... 8... 10... 10 2(10) Det råder ett absolut förbud för alla att kränka, diskriminera

Läs mer

TRYGGHETSPLAN. för Förskolan Mörten Likabehandling handlar inte om att alla ska vara lika, utan rätten att vara olika

TRYGGHETSPLAN. för Förskolan Mörten Likabehandling handlar inte om att alla ska vara lika, utan rätten att vara olika TRYGGHETSPLAN för Förskolan Mörten 2016-2017 Likabehandling handlar inte om att alla ska vara lika, utan rätten att vara olika Innehållsförteckning 1. Syftet med likabehandlingsplanen 3 2. Grunduppgifter

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Stenstorps förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Stenstorps förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Stenstorps förskola Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Planens syfte... 3 Upprättande och giltighet... 3 Vision... 3 Kartläggning...

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling Mellansels förskola 2014/2015. Denna plan gäller till och med 2015-07-30

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling Mellansels förskola 2014/2015. Denna plan gäller till och med 2015-07-30 Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling Mellansels förskola 2014/2015 Denna plan gäller till och med 2015-07-30 Innehållsförteckning A Mål och vision: Artikel 19 Barnkonventionen Mål och vision

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt plan för likabehandling.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt plan för likabehandling. Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt plan för likabehandling. Stenänga förskola Upprättad 2017-02-01 Gäller till 2018-02-15 Fastställd av Tina Johnsson (Förskolechef) Denna plan är en

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Juvelens förskola Inledning Förskolan/skolan har länge haft i uppdrag att förebygga och motverka kränkande behandling. I april 2006 kom Barn- och elevskyddslagen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Pedagogisk omsorg

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Pedagogisk omsorg Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pedagogisk omsorg Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och med... 4

Läs mer

Kajutans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kajutans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kajutans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2015/2016 Arbetsgång: Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Plan mot kränkande behandling för NN förskola 2017/18

Plan mot kränkande behandling för NN förskola 2017/18 Plan mot kränkande behandling för NN förskola 2017/18 Inledning Varje år ska förskolan upprätta två planer för likabehandlingsarbetet, en likabehandlingsplan (enligt 3 kap.16 diskrimineringslagen) och

Läs mer

Mio Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Mio Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Mio Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling. December 2013, utvärderad september 2014 Inledning Förskolan/skolan har länge haft i uppdrag att förebygga och motverka kränkande behandling.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Gärdesbacken 2019

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Gärdesbacken 2019 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Gärdesbacken 2019 Planen gäller from 2019-01-01 tom 2019-12-31 Innehållsförteckning 1. Inledning s. 3 2. Lagstiftning s. 4 3. Diskrimineringsgrunder

Läs mer

Trygghetsplan. Vår förskola skall vara trygg och fri från Diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling

Trygghetsplan. Vår förskola skall vara trygg och fri från Diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling Trygghetsplan Vår förskola skall vara trygg och fri från Diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling Kårstaängen och Skogsbrynets förskola 2014-2015 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Visioner

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Verksamhetsområde: Furulund PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING GÄLLANDE FÖR OCH UPPRÄTTAD AV: Laxöns förskola År 2015-11-10 2016-11-10 Ansvarig förskolechef/rektor: Yvonne Bergh Bengtsson

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola 1-5 år Läsår: 2015/2016 Vallgårdens förskola Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer