Billiga bostäder för unga och andra i behov av lägenheter

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Billiga bostäder för unga och andra i behov av lägenheter"

Transkript

1 Billiga bostäder för unga och andra i behov av lägenheter Hållbar samhällsutveckling

2 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Uppdrag...3 Sammanfattning av uppdraget...3 Sammanfattning och slutsats...3 Nuläge...4 Målgrupper med behov av billiga lägenheter...4 Studenter...4 Nyanlända...4 Ungdomar och ensamstående vuxna...4 Pensionärer...4 Nyinflyttare...4 Vad är en billig bostad?...5 Hyreskostnad för lägenheter i Lidköping...5 Hyreskostnad för lägenheter i Göteborg...5 En nybyggd lägenhet i Lidköping...5 Tillgång till lägenheter i Lidköping...6 Nya möjligheter...6 Nya byggregler...6 Smålägenheter...6 Studentlägenheter...6 Ombyggnad av befintliga byggnader till studentbostäder...7 Bostäder i bullriga miljöer...7 Enkla boende...7 Kollektivhus...7 Bostäder på landsbygden...8 Innovativt byggande...8 Bygg utan parkeringsplatser...8 Frigöra befintliga billiga lägenheter...8 Utnyttja befintlig tomtmark...8 Semipermanenta bostäder...8 Tillfälliga bygglov...9 Nödlösningar...9

3 Sidan 3 av 9 Uppdrag KS2014/209 Direktiv angående bostadsbyggnation Behovet av fler bostäder i Lidköping är stort och kommer att öka varefter vi blir fler. De senaste åren har både kommunens fastighetsbolag och den privata marknadens aktörer valt att prioritera byggnation av boenden för äldre. Idag finns dock stor efterfrågan på lägenheter även för andra grupper. Av olika skäl önskar unga och andra enklare och billigare bostäder, något som kräver ökad byggnation av flerbostadshus och lyhördhet inför dessa behov. Det ska vara en självklarhet att alla människor i Lidköping ska kunna finna en bostad som man har råd med och kan trivas i. För att betona vikten av byggnation av denna typ av flerbostadshus i Lidköping vill vi därför ge kommunledningskontoret i uppdrag att utreda förutsättningar för att bygga billiga bostäder inom kommunen. Lidköping den 16 maj 2014 Kjell Hedvall (S) Bo Eliasson (V) Göran Larsson (MP) KS2013/209 Motion om billigare bostäder för unga. Motionen har tidigare besvarats av Samhällsbyggnadsnämnden och AB Bostäder men har återremiterats från kommunstyrelsen för komplettering med hur kommunen arbetar med bostadsförsörjningsplan. Sammanfattning av uppdraget Samhällsbyggnad har ett uppdrag att ta fram en bostadförsörjningsplan. Uppdraget från direktivet ovan har därigenom begränsats till att enbart utgöra ett komplement till denna bostadsförsörjningsplan. Sammanfattning och slutsats Det befintliga beståndet av lägenheter i Lidköping har så låga hyror respektive insatser och avgifter att det inte är möjligt att bygga nya lägenheter billigare än de billigaste befintliga. Ny bygglagstiftning har under 2015 öppnat möjligheter att bygga nya lägenheter med mindre yta och enklare standard. Det gäller endast lägenheter < 35 kvm och studentlägenheter. Den möjlighet som finns att direkt sänka boendekostnaderna är genom att välja en mindre, äldre och/eller enklare utrustad bostad eller dela bostad med andra. Den möjlighet som finns på några års sikt för att öka utbudet av billiga lägenheter är att bygga nya lägenheter av den typ som efterfrågas mest och på så vis starta flyttkedjor så att de äldre, billigare och enklare utrustade lägenheterna frigörs. Det som efterfrågas är framförallt tillgänglighetsanpassade lägenheter t ex trygghetsboende för äldre. Ett breddat utbud med olika typer av lägenheter och en större rörlighet på bostadsmarknaden skulle underlätta för alla att hitta den bostad man önskar.

4 Sidan 4 av 9 I den bostadsförsörjningsplan för Lidköpings kommun som tagits fram under 2015 redovisas behovet av nya bostäder på både kort och lång sikt. Nuläge Målgrupper med behov av billiga lägenheter Vilka grupper är beroende av att det finns tillgång till billiga bostäder? Har de ett akut behov eller kan de planera sin flyttning under lite längre tid? Finns dessa grupper i Lidköping? Studenter I Lidköping har gymnasierna, Campus med yrkeshögskolan och Formakademin studenter som är i den ålder då de flyttar hemifrån och söker sin första bostad. Det finns ett antal inflyttande studenter från andra orter som är beroende av tillgång till lämpliga och framförallt billiga bostäder vid terminsstart och framåt. Det akuta behovet kan lösas tillfälligt med campingstugor. Nyanlända Lidköpings kommun har ett avtal med Migrationsverket om att ta emot nyanlända. Behovet av antal lägenheter och lägenhetens storlek är beroende av vilka de nyanlända är. De är allt från ensamstående till hela familjer. Idag anmäler sig de nyanlända i AB Bostäders kösystem på samma sätt som övriga som söker lägenheter. För att kunna ta emot grupper av nyanlända krävs att det snabbt går att få tillgång till lediga bostäder som passar deras ekonomiska situation. Efterfrågan är störst 1 rums lägenheter. Ungdomar och ensamstående vuxna Ungdomar som vill flytta hemifrån och ensamstående vuxna med begränsad ekonomi har behov av billiga små bostäder. Ensamstående med barn behöver lite större men billiga lägenheter. Dessa grupper kan ofta planera sitt bostadsbyte och vänta tills en lämplig billig lägenhet blir ledig. Pensionärer Äldre personer som bor i lägenheter som inte är möjliga att tillgänglighetsanpassa har behov av att flytta till en tillgänglighetsanpassad lägenhet i markplanet eller i ett hus med hiss. Många äldre har en begränsad ekonomi och därför behov av billigare men samtidigt tillgänglighetsanpassade lägenheter. Pensionärer har möjlighet att söka bostadstillägg för att klara en högre hyreskostnad. Efterfrågan gäller tvåor och treor, nästan ingen efterfrågan finns på ettor. Pensionärer kan oftast planera sitt bostadsbyte och stå i kö för lämpligt boende. Nyinflyttare Utöver ovanstående grupper som de flesta behöver billiga smålägenheter finns en grupp som vill flytta till Lidköping och har råd med lite högre hyra. Om utbudet av lägenheter totalt sett är litet så kan de konkurrera om de billiga lägenheterna även om deras önskemål på sikt är något annat.

5 Sidan 5 av 9 Vad är en billig bostad? En billig bostad är ett relativt begrepp. För att en nybyggd bostad skall kunna klassas som billig skall den jämföras med andra nybyggda bostäder och med kostnaden för bostäder i befintligt utbud på orten. Det kan också vara aktuellt att jämföra med utbud på andra orter. Hyreskostnad för lägenheter i Lidköping Under fanns lediga hyresrätter i Lidköping till följande hyreskostnader. Exempel från AB Bostäder samt webbsidan Inackorderingsrum fanns att hyra för kr/mån. Lägenheter på 1 rum och kök, fanns för kr/mån. Två-rumslägenheter fanns för kr/mån. Bostadsrätter finns som ett alternativ för den som har eget kapital eller möjlighet att få lån. Exempel från Hemnet: Insats kr för 1 rum och kök och avgift kr/mån Insats kr för 2 rum och kök och avgift kr/mån Hyreskostnad för lägenheter i Göteborg Under fanns lediga hyresrätter i Göteborg till följande hyreskostnader. Exempel hämtade från Boplats Göteborg: En studentlägenhet på kvm i Göteborg kostar kr/mån. En äldre vanlig lägenhet i Göteborg på 1 rum kostar kr/mån och för 2 rum kr/mån. I attraktiva lägen kan hyran vara ännu högre. En nybyggd lägenhet kostar för 1:or kronor/månad och för 2:or kronor/månad. En nybyggd lägenhet i Lidköping Enligt AB Bostäder är det idag möjligt att bygga nya smålägenheter i Lidköping till en hyra på ca 3500 kr/mån. Nya smålägenheter kan inte byggas billigare än de billigaste lägenheterna i befintligt bestånd i Lidköping. Befintliga små bostadsrätter i Lidköping är också billigare än en nybyggd liten lägenhet även om man lånar till insatsen. Däremot är den nybyggda lägenheten i Lidköping avsevärt billigare än en nybyggd lägenhet i Göteborg.

6 Sidan 6 av 9 Tillgång till lägenheter i Lidköping Tillgången på hyreslägenheter och i detta fall framförallt små hyreslägenheter kan följas löpande på webbsidan Månad Totalt antal lediga hyresrätter Varav 1 rum och kök Augusti Oktober Februari Juni Augusti På webbsidan kan man följa utbudet av bostadrätter. Månad Totalt antal lediga bostadrätter Varav 1 rum och kök Oktober Februari Juni Augusti Nya möjligheter Nya byggregler Från 1 juli 2014 finns nya byggregler BBR 21 som öppnar nya möjligheter för att bygga billigare och enklare. Smålägenheter Begreppet bostäder om högst 35 kvadratmeter införs. I BBR21 införs lättnader för alla bostäder med en boarea mellan kvm. Begreppet ungdomslägenheter tas bort. Bostäderna kan ha alla funktioner utom hygien i ett och samma rum. Köksinredning och utrymme för förvaring kan göras mindre. Man behöver bara ha ett fönster. Ingen inskränkning av tillgänglighetskraven görs. Bostaden ska fortsatt vara tillgänglig på samma sätt som övriga bostäder. Sammantaget kan lägenheterna göras 35 % mindre jämfört med vad som var möjligt enligt tidigare norm. För energihushållning sänks energikraven för byggnader med en area som inte överstiger 50 kvadratmeter. För dessa byggnader blir det enbart krav på genomsnittlig värmegenomgångskoefficient och klimatskärmens täthet. Lättnaderna i bostadsutformningsavsnittet och energihushållningsavsnittet gör det möjligt att utforma bostäder så att de ryms i byggnader som är 25,0 kvm stora, de så kallade Attefallshusen. Studentlägenheter Studentbostäder är enligt Boverkets definition hyreslägenheter för studerande vid högskola och universitet.

7 Sidan 7 av 9 För studentbostäder om högst 35 kvadratmeter görs ytterligare lättnader i bostadsutformningsavsnittet i BBR 21 utöver de ändringar som görs för övriga små bostäder om högst 35 kvadratmeter. Studentbostaden kan göras ännu mindre, ända ner till 16 kvm med alla funktioner bibehållna. Köksinredning och utrymme för förvaring kan göras mindre än enligt tidigare regler för studentbostäder. Kravet på direkt solljus tas bort. En ny verksamhetsklass i reglerna om brandskydd införs för gemensamhetsboenden där personer har möjlighet att utrymma själva. Någon inskränkning av tillgänglighetskraven görs däremot inte. Sammantaget innebär lättnaderna att bostäderna kan byggas med cirka 40 % minskad boarea jämfört med vad som är möjligt enligt hittills gällande regler med en funktion utflyttad till gemensamma utrymmen. Även andra lättnader i bostadsutformningen görs för studentbostäder i BBR 21. Ombyggnad av befintliga byggnader till studentbostäder Det finns även regler i BBR 21 för när man kan göra avsteg vid ändring av befintliga byggnader till studentbostäder. Bostäder i bullriga miljöer Boverket har aviserat att man avser att ta fram ett nytt allmänt råd som möjliggör lokalisering av enkelsidiga lägenheter om högst 35 kvm vid upp till 60 dba ekvivalent ljudnivå utomhus. Syftet är att underlätta byggandet av bostäder för studenter och ungdomar samt att tillgängliggöra mark som annars inte hade kunnat användas för att bygga sådana enkelsidiga lägenheter. En förutsättning är att det är begränsad nattrafik och begränsad tung trafik vid bostaden. En ny samordnad bullerlagstiftning för att underlätta för planering och byggande av bostäder i bullerutsatta miljöer antogs i januari 2015 men ännu saknas vissa delar som stoppar den praktiska användningen bland annat saknas riktvärden för trafikbuller. Enkla boende Enkla boendeformer som t ex hyresrum i privathus kan framförallt vara aktuella för studenter och för tillfälligt boende. Det finns förmånliga skatteregler för att stimulera uthyrning. Det betyder att den som hyr ut hela eller delar av sitt småhus kan göra det skattefritt för hyresintäkter upp till kronor. Kollektivhus Det är möjligt att bygga studentbostäder, gruppboende för ensamkommande flyktingbarn och andra bostäder med mindre yta genom att flytta ut vissa funktioner till gemensamma utrymmen. Det handlar om utrymme för samvaro, matlagning och måltider. Studentboende i korridor med gemensamt kök och trygghetsboende för äldre är nutida exempel på kollektiva boende. Vinsten med kollektiva boendeformer är framförallt socialt men det kan det även ge lägre boendekostnader.

8 Sidan 8 av 9 Bostäder på landsbygden Genom att förtäta bostadsbeståndet i de orter på landsbygden som har bra kollektivtrafik så kan de utnyttjas för att få fram fler bostäder både för unga och äldre. Tomtpriserna kan vara lägre på landsbygden men detta har förmodligen endast marginell påverkan på bostadskostnaden. Kollektivtrafiken är en förutsättning för att kunna pendla in till staden utan att behöva ha bil. Att flytta till Lidköping för att studera men ändå behöva pendla till skolan är inget förstahandsval för studenter men har använts som en tillfällig lösning när man inte hittat någon bostad. Innovativt byggande Boverket har ett stöd som kan sökas för att främja innovativt byggande för unga. Stödet får gå till åtgärder som innebär utveckling eller användning av en ny eller väsentligt förbättrad vara, tjänst eller process som främjar ett innovativt byggande för att öka utbudet av bostäder för unga. Stödet kan sökas t o m I idékatalogen och bland beviljade projekt finns många olika innovativa lösningar på bostadsbyggande och bostadsutformning. Bygga om outnyttjade lokaler och industribyggnader till smålägenheter Förtäta villaområden med Attefallshus för uthyrning Utveckling av byggnadstekniska lösningar så att byggnadernas användning lätt kan förändras över tid Använda parkeringsplatser, lediga tomter eller pråmar på vattnet för tillfälliga bostäder Bygg utan parkeringsplatser Kommunens regler för tillgång till p-platser kan utgöra ett problem för att förtäta i centrala lägen där tillgången till parkering är begränsad. Det finns möjlighet att frångå parkeringsnormen när det gäller servicehus för äldre och ungdomsbostäder. Detta kan bidra till att fler smålägenheter kan byggas stationsnära och kanske även ge en lägre kostnad för bostaden. Frigöra befintliga billiga lägenheter I det äldre bostadsbeståndet finns många små och billiga lägenheter utan hiss. Dessa lägenheter är inte lämpade för äldre med behov av ett mer tillgänglighetsanpassat boende. Genom att bygga attraktiva trygghetsboenden och nya tillgänglighetsanpassade lägenheter frigörs dessa äldre billiga lägenheter för uthyrning. Utnyttja befintlig tomtmark Tidigare har Boverket gett ett stöd till inventering av tomtmark för att bygga studentbostäder. Detta bidrag finns inte längre kvar. Även utan bidrag finnas skäl att inventera möjligheterna till förtätning i de centrala delarna av Lidköping. Semipermanenta bostäder Vid bostadsbrist som behöver åtgärdas snabbt finns möjligheter att använda sig av semipermanenta lösningar av olika slag som prefabricerade bostäder, bostadsmoduler och bostadspaviljonger. Det finns studentbostäder, gruppboende och äldreboende som bostadsmoduler. Genom att bevilja tidsbegränsade bygglov för t ex bostadsmoduler kan

9 Sidan 9 av 9 obebyggda tomter och områden användas under tiden fram tills det är aktuellt att projektera området och sälja tomterna. För semipermanenta bostäder får man göra undantag från kommunens krav på Miljöbyggnad nivå silver vilket annars gäller för kommunens nybyggnation. Tillfälliga bygglov Tillfälliga bygglov kan användas där något eller några men inte alla förutsättningar för permanent bygglov är på plats. Den totala tiden för ett tillfälligt bygglov får inte överstiga tio år. Den åtgärd som har utförts eller vidtagits måste tas bort innan lovets giltighetstid går ut. Nödlösningar Vid kortvarig bostadsbrist t ex vid skolstart och mottagning av nyanlända kan de boenden som i första hand är avsedda för besöksnäringen utnyttjas såsom B & B, stugbyar, campingstugor och vandrarhem.

Ändringar i BBR 2014. Ingrid Hernsell Bostäder för unga i Umeå 2014-10-16

Ändringar i BBR 2014. Ingrid Hernsell Bostäder för unga i Umeå 2014-10-16 Ändringar i BBR 2014 Ingrid Hernsell Bostäder för unga i Umeå 2014-10-16 Ändrad BBR från 1 juli 2014 BBR 21, BFS 2014:3 Omtryck, dvs. hela BBR Regeländringarna trädde i kraft 1 juli 2014. Övergångsbestämmelser

Läs mer

Remiss av Boverkets föreskrifter om ändring i verkets byggregler (2011:6) - föreskrifter och allmänna råd

Remiss av Boverkets föreskrifter om ändring i verkets byggregler (2011:6) - föreskrifter och allmänna råd Remissvar Dnr 2013/3.2.2/160 Sid. 1 (10) 2013-11-04 Handläggare: Andreas Jaeger, 08-508 29 269 Till Stadsbyggnads- och idrottsroteln Remiss av Boverkets föreskrifter om ändring i verkets byggregler (2011:6)

Läs mer

Ändrade byggregler om små bostäder och studentbostäder. Smart Housing för unga 2015-03-03 Ingrid Hernsell Norling

Ändrade byggregler om små bostäder och studentbostäder. Smart Housing för unga 2015-03-03 Ingrid Hernsell Norling Ändrade byggregler om små bostäder och studentbostäder Smart Housing för unga 2015-03-03 Ingrid Hernsell Norling Syfte Lättnader att bygga bostäder med mindre boarea generellt - kopplat till Attefallshus

Läs mer

Dags för hyresrätter!

Dags för hyresrätter! Dags för hyresrätter! 12-punkts program för en klimatsmart och jämlik bostadsplanering i Solna Vänsterpartiet Solna solna.vansterpartiet.se facebook.com/vsolna Solna.vansterpartiet.se facebook.com/vsolna

Läs mer

Akuta lösningar för fler studentbostäder i Sverige

Akuta lösningar för fler studentbostäder i Sverige Akuta lösningar för fler studentbostäder i Sverige Svår bostadssituation för unga Bostadssituationen för unga människor är tuff i hela landet. I år bedömer 119 kommuner att de har brist på bostäder 1.

Läs mer

Ett bra boende för seniorer - där man bor kvar och kan planera sin framtid

Ett bra boende för seniorer - där man bor kvar och kan planera sin framtid Ett bra boende för seniorer - där man bor kvar och kan planera sin framtid Stor brist på sådana boenden idag Rekordgenerationen födda under efterkrigstiden Vi seniorer är alla olika intressen, betalningsförmåga,

Läs mer

Information från Boverket. Anders Johansson

Information från Boverket. Anders Johansson Information från Boverket Anders Johansson Innehåll Vad är en byggnad? Flera olika byggnader Sammanbyggda byggnader Vad är en bostad? Bostäder för studenter med flera Lite om verksamhetsklass 3B Nyheter

Läs mer

Bosättningslagen och kommunernas bostadsutmaning. Micael Nilsson Expert

Bosättningslagen och kommunernas bostadsutmaning. Micael Nilsson Expert Bosättningslagen och kommunernas bostadsutmaning Micael Nilsson Expert Disposition Kort om bostadsbrist Beskrivning av mottagandet av nyanlända Bosättningslagen Vad är problemen? Vilka är lösningarna?

Läs mer

Välkommen till webbsändning om nyheter i plan- och bygglagstiftningen

Välkommen till webbsändning om nyheter i plan- och bygglagstiftningen Välkommen till webbsändning om nyheter i plan- och bygglagstiftningen Bakgrund Prop.2013/14:59 Fler bostäder åt unga och studenter Ändringar i Plan- och bygglagen, PBL (SFS 2014:224) Beslutades i riksdagen

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Bostadsbyggnadsprogram Bostadsbyggnadsprogram 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program

Läs mer

Förslag på regeländringar för fler bostäder åt unga och studenter

Förslag på regeländringar för fler bostäder åt unga och studenter Bilaga Rapport 2013:20 REGERINGSUPPDRAG Förslag på regeländringar för fler bostäder åt unga och studenter Sammanfattning av Boverkets förslag Inledning I detta avsnitt redovisas Boverkets förslag till

Läs mer

2 (2) Stadskontoret föreslår att kommunfullmäktige med instämmande i MKB:s yttrande över motionen avslår densamma.

2 (2) Stadskontoret föreslår att kommunfullmäktige med instämmande i MKB:s yttrande över motionen avslår densamma. SIGNERAD 2013-12-12 Malmö stad Stadskontoret 1 (2) Datum 2013-12-09 Vår referens Anders Spjuth Projektledare Tjänsteskrivelse anders.spjuth@malmo.se Motion från Anders Olin (SD) om investering av MKB S

Läs mer

bostadsutskottets motion

bostadsutskottets motion Ungdomsparlamentet bostadsutskottets motion Frågeställning Hur bör Stockholm arbeta för billigare bostäder för unga? Bakgrund År 2016 kostade en genomsnittlig hyreslägenhet med ett rum och kök i Stockholms

Läs mer

Uppdrag att föreslå författningsändringar i syfte att stimulera byggande av student- och ungdomsbostäder

Uppdrag att föreslå författningsändringar i syfte att stimulera byggande av student- och ungdomsbostäder Regeringsbeslut IV:3 2012-11-22 S2012/8156/PBB (delvis) Socialdepartementet Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Uppdrag att föreslå författningsändringar i syfte att stimulera byggande av student- och ungdomsbostäder

Läs mer

Yvonne Svensson, rättschef genom Ingrid Hernsell Norling t.f. enhetschef

Yvonne Svensson, rättschef genom Ingrid Hernsell Norling t.f. enhetschef Yvonne Svensson, rättschef genom Ingrid Hernsell Norling t.f. enhetschef Ändrad BBR från 1 juli 2014 BBR 21, BFS 2014:3 Omtryck, dvs. hela BBR Regeländringarna trädde i kraft 1 juli 2014. Övergångsbestämmelser

Läs mer

Student söker bostad. Annette Rydqvist Telefon: direkt 0455-35 30 98, annette.rydqvist@boverket.se www.boverket.se

Student söker bostad. Annette Rydqvist Telefon: direkt 0455-35 30 98, annette.rydqvist@boverket.se www.boverket.se Student söker bostad Annette Rydqvist Telefon: direkt 0455-35 30 98, annette.rydqvist@boverket.se www.boverket.se Regeringsuppdrag 2009 Rapport december 2009 Student söker bostad Översyn av studenternas

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Catrin Thörnvall 2014-04-09 / 2014-04-23 0480-45 03 32

Handläggare Datum Ärendebeteckning Catrin Thörnvall 2014-04-09 / 2014-04-23 0480-45 03 32 Handläggare Datum Ärendebeteckning Catrin Thörnvall 2014-04-09 / 0480-45 03 32 2014-1083 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Tallhagen 2:13 Fastighetens adress: Gröndalsvägen/ Tolvmannagatan Sökande:

Läs mer

Handläggare Telefon Vår beteckning Datum. Tore Almlöf / Regeringskansliet Finansdepartementet

Handläggare Telefon Vår beteckning Datum. Tore Almlöf / Regeringskansliet Finansdepartementet Handläggare Telefon Vår beteckning Datum Tore Almlöf 0455303027 2019/5811 1.9.1 2019-08-14 Regeringskansliet Finansdepartementet fi.remissvar@regeringskansliet.se Kopia: fi.sba.bb@regeringskansliet.se

Läs mer

En god bostad till en rimlig kostnad

En god bostad till en rimlig kostnad Val 2018 En god bostad till en rimlig kostnad Bostadspolitiskt program för Hyresgästföreningarna i Göteborg Vill du veta mer om Hyresgästföreningen? Ring 0771 443 443 eller besök www.hyresgastforeningen.se

Läs mer

Utmaningen att bygga bort bostadsbristen vad gör Boverket. Ingrid Hernsell Norling Enhetschef

Utmaningen att bygga bort bostadsbristen vad gör Boverket. Ingrid Hernsell Norling Enhetschef Utmaningen att bygga bort bostadsbristen vad gör Boverket Ingrid Hernsell Norling Enhetschef Boverket - myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Boverket är förvaltningsmyndighet för: Frågor

Läs mer

Sammanställning av bostadsmarknadsenkäten Gävleborgs län

Sammanställning av bostadsmarknadsenkäten Gävleborgs län Sammanställning av bostadsmarknadsenkäten 2010 Gävleborgs län Bostadsmarknadsläge Hur bedöms bostadsmarknadsläget i kommunen för närvarande? Räknar kommunen med några påtagliga förändringar av bostadsmarknadsläget

Läs mer

Ny bostadspolitik för ett växande Skellefteå

Ny bostadspolitik för ett växande Skellefteå Ny bostadspolitik för ett växande Skellefteå Inledning: Skellefteå har som mål att kommunen ska växa till 80 000 innevånare till år 2030. För att nå detta mål måste det finnas en lokal politik som skapar

Läs mer

Bra bostäder och välfärdsteknologi en förutsättning för kvarboende

Bra bostäder och välfärdsteknologi en förutsättning för kvarboende Bra bostäder och välfärdsteknologi en förutsättning för kvarboende 1 Tomas Lagerwall Hjälpmedelsinstitutet tomas.lagerwall@hi.se Tierp 16 januari 2014 Regeringsuppdraget Bo bra på äldre dar Kunskap, kreativitet

Läs mer

Bostadspolitik. för tillväxt och rättvisa. Tillväxt kräver rättvisa! Bostadspolitiskt program för Socialdemokraterna i Sundsvall 2012-2016

Bostadspolitik. för tillväxt och rättvisa. Tillväxt kräver rättvisa! Bostadspolitiskt program för Socialdemokraterna i Sundsvall 2012-2016 Bostadspolitik för tillväxt och rättvisa Tillväxt kräver rättvisa! Utvecklingen i en kommun är beroende av en aktiv bostadspolitik så även i Sundsvall Fem förslag för utveckling och rättvisa! 1 2 3 4 5

Läs mer

Kommittédirektiv. En utvecklad modell för hyressättning vid nyproduktion. Dir. 2016:100. Beslut vid regeringssammanträde den 24 november 2016

Kommittédirektiv. En utvecklad modell för hyressättning vid nyproduktion. Dir. 2016:100. Beslut vid regeringssammanträde den 24 november 2016 Kommittédirektiv En utvecklad modell för hyressättning vid nyproduktion Dir. 2016:100 Beslut vid regeringssammanträde den 24 november 2016 Sammanfattning En särskild utredare ska se över modellen för hyressättning

Läs mer

6. Mark och bostäder. november 2004

6. Mark och bostäder. november 2004 november 2004 6. Mark och bostäder 1 INNEHÅLL Bostäder... 3 Bostadsområden Gislavedshus Privata fastigheter Bostadsrätter Lediga bostäder Behov inför framtiden Villor Tomtmark... 6 Markkö 2 Av Camilla

Läs mer

nya bostäder under nästa mandatperiod

nya bostäder under nästa mandatperiod Socialdemokraterna i Stockholm Stockholm 2010-08-10 50 000 nya bostäder under nästa mandatperiod En bostadspolitisk rapport från Socialdemokraterna i Stockholmsregionen 2 (8) Innehållsförteckning Stockholmsregionen

Läs mer

Förslag till riktlinjer för trygghetsboende. Enköpings kommun

Förslag till riktlinjer för trygghetsboende. Enköpings kommun Förslag till riktlinjer för trygghetsboende Enköpings kommun 2017 Yulia Innehåll: Inledning 3 Beskrivning av boendeformen 5 Riktlinjer 7 Dokumentversion: 2016-11-18 Getty Images Inledning Enköpings kommun

Läs mer

Remiss; Förslag till ändring av Boverkets byggregler dnr. 137/2015, 2508/2015

Remiss; Förslag till ändring av Boverkets byggregler dnr. 137/2015, 2508/2015 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-02-03 B 2016-000054 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Remiss; Förslag till ändring av Boverkets byggregler dnr. 137/2015, 2508/2015 Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Bostäder att bo kvar i Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta boendemiljöer

Bostäder att bo kvar i Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta boendemiljöer Bostäder att bo kvar i Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta boendemiljöer SOU 2015:85 Ewa Samuelsson, särskild utredare Analysera hinder och föreslå åtgärder i syfte att: underlätta för äldre personer

Läs mer

Det handlar om Linköpings framtid.

Det handlar om Linköpings framtid. Det handlar om Linköpings framtid. Tre förslag från Socialdemokraterna för att få igång bostadsbyggandet i Linköping. Det byggs för lite i Linköping. Under flera år har antalet färdigställda bostäder underskjutit

Läs mer

Om byggregler och möjligheter till avsteg från dem

Om byggregler och möjligheter till avsteg från dem Om byggregler och möjligheter till avsteg från dem Ingrid Hernsell Norling Björn Fredljung 10 oktober 2016 Lättnader i BBR på senare tid Nya föreskrifter och allmänna råd i syfte att tydliggöra kravnivåerna

Läs mer

Foto: Ungdomslägenhet i kvarteret Fyrkanten vid Lilla torg. Småhusbygge på Kvarnbäck. Bostadsläget i Höörs kommun 2018

Foto: Ungdomslägenhet i kvarteret Fyrkanten vid Lilla torg. Småhusbygge på Kvarnbäck. Bostadsläget i Höörs kommun 2018 Foto: Ungdomslägenhet i kvarteret Fyrkanten vid Lilla torg Småhusbygge på Kvarnbäck Bostadsläget i Höörs kommun 2018 Årlig uppföljning av bostadsmarknaden Godkänd i kommunstyrelsen 13 mars 2018 Bostadsläget

Läs mer

Bostadsprogram KSU

Bostadsprogram KSU Bostadsprogram 2018-2021 KSU 2017-09-19 Varför ska kommunen ha ett bostadsförsörjningsprogram? Lagkrav att kommunfullmäktige antar riktlinjer för bostadsförsörjningen under varje mandatperiod. Visar kommunens

Läs mer

Utöka. Sverigebygget. 20 000 nya studentbostäder

Utöka. Sverigebygget. 20 000 nya studentbostäder Utöka Sverigebygget 20 000 nya studentbostäder Utöka Sverigebygget: 20 000 nya studentbostäder Sedan 2006 har över en kvarts miljon fler människor fått ett jobb att gå till. Det här är bara början. Vi

Läs mer

Bygga om villa till två bostäder Informationsmöte Boplats 27 oktober 2016

Bygga om villa till två bostäder Informationsmöte Boplats 27 oktober 2016 Bygga om villa till två bostäder Informationsmöte Boplats 27 oktober 2016 Byggnadsinspektörer Kristin Häljestig och Jenny Pettersson Byggavdelningen Stadsbyggnadskontoret Handlägger utifrån Plan- och bygglagen

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Axel Josefsson (M) och Hampus Magnusson (M) om att prioritera bostadslösa ungdomar hos Boplats

Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Axel Josefsson (M) och Hampus Magnusson (M) om att prioritera bostadslösa ungdomar hos Boplats Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-03 Diarienummer 3312/18 Handläggare Lukas Jonsson Telefon: 031-368 12 01 E-post: lukas.jonsson@fastighet.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen över

Läs mer

Investeringsstödet för hyresrätter och bostäder för studerande. Sundsvall Paul Silfwerberg, Boverket

Investeringsstödet för hyresrätter och bostäder för studerande. Sundsvall Paul Silfwerberg, Boverket Investeringsstödet för hyresrätter och bostäder för studerande Sundsvall 2018-08-29 Paul Silfwerberg, Boverket 1 Syftet med stöden Ett tidsbegränsat stöd som inte längre går att söka (sista ansökningsdag

Läs mer

Utopia. KomBo - nytänkande kollektivboende medel i kampen mot bostadsbristen

Utopia. KomBo - nytänkande kollektivboende medel i kampen mot bostadsbristen KomBo - nytänkande kollektivboende medel i kampen mot bostadsbristen KomBo är ett koncept för modernt kollektivboende framtaget av Järntorget och Arkitekter. Den 17 juni presenterades ett första förslag

Läs mer

Buller och bostadsbyggande

Buller och bostadsbyggande Buller och bostadsbyggande 8 november 2013 Bullernätverket Stockholm Anders Lillienau Regeringens utredare Varför en utredning? Stor inflyttning till städer Gällande lagar inte tillräckligt samordnade

Läs mer

Svar på interpellation angående bostadskostnadernas andel av försörjningsstödet från Torbjörn Aronson (KD)

Svar på interpellation angående bostadskostnadernas andel av försörjningsstödet från Torbjörn Aronson (KD) Svar på interpellation angående bostadskostnadernas andel av försörjningsstödet från Torbjörn Aronson (KD) Den enskildes rätt till bistånd regleras i 4 kap. 1 SoL. I paragrafen anges att den som inte själv

Läs mer

KAPITEL KAPITEL 2 KAPITEL KAPITEL

KAPITEL KAPITEL 2 KAPITEL KAPITEL Innehåll KAPITEL 1 Om denna bok 9 KAPITEL 2 Bakgrund: de små lägenheternas historia 15 Familjens bostad 24 Små bostäder för små hushåll 31 Trångboddhetens återkomst 34 KAPITEL 3 Små hushåll 37 Första bostaden

Läs mer

Bo bra på äldre dar. Eldre og bolig, Bergen 16 oktober 2013. Tomas Lagerwall Hjälpmedelsinstitutet tomas.lagerwall@hi.se

Bo bra på äldre dar. Eldre og bolig, Bergen 16 oktober 2013. Tomas Lagerwall Hjälpmedelsinstitutet tomas.lagerwall@hi.se Bo bra på äldre dar 1 Eldre og bolig, Bergen 16 oktober 2013 Tomas Lagerwall Hjälpmedelsinstitutet tomas.lagerwall@hi.se Bakgrund 2 Nästan 20% av Sveriges befolkning har fyllt 65 år och antal och andel

Läs mer

Förslag till förordning om riktvärden för trafikbuller

Förslag till förordning om riktvärden för trafikbuller YTTRANDE Vårt dnr 2014-09-19 Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Kerstin Blom Bokliden Socialdepartementet 103 33 Stockholm Förslag till förordning om riktvärden för trafikbuller Sammanfattning

Läs mer

Bostäder för nyanlända invandrare med uppehållstillstånd

Bostäder för nyanlända invandrare med uppehållstillstånd 1 (5) Arbets- och företagsnämnden Bostäder för nyanlända invandrare med uppehållstillstånd Förslag till beslut 1. Arbets- och företagsnämnden antar kriterier vid införskaffning av bostäder för nyanlända

Läs mer

Trafikbullerutredning

Trafikbullerutredning Uppdrag nr. 14U24748 Sida 1 (6) Trafikbullerutredning Uppdragsnamn Jakobsberg 17:1, vårdboende Kastanjen Järfälla kommun Trafikbullerutredning Uppdragsgivare Järfälla kommun, kommunstyrelseförvaltningen

Läs mer

Bygg för ett ungt Stockholm 12 förslag för fler bostäder för unga och studenter

Bygg för ett ungt Stockholm 12 förslag för fler bostäder för unga och studenter Bygg för ett ungt Stockholm 12 förslag för fler bostäder för unga och studenter Oktober 2009 Stockholms stad Inledning Stockholm växer och får en allt yngre befolkningsstruktur. Sedan år 2000 har Stockholms

Läs mer

Sverigebygget. 150 000 100 000 nya bostäder

Sverigebygget. 150 000 100 000 nya bostäder Sverigebygget 150 000 100 000 nya bostäder Nya Moderaterna vill nå 150 000 nya bostäder Nya Moderaterna presenterar i dag ytterligare åtgärder för mer och snabbare bostadsbyggande. Vi vill öka tillgången

Läs mer

T', s 17s. 1. Tjänsteskrivelse: Svar på motion (Ð om inköp av lägenheter för flyktingar 2. Motion angående inköp av lägenheter för flyktingar

T', s 17s. 1. Tjänsteskrivelse: Svar på motion (Ð om inköp av lägenheter för flyktingar 2. Motion angående inköp av lägenheter för flyktingar Kom mu nstyrelsens a rbetsutskott Sa m ma nträdesprotokol I 2015-1 1-05 2s (33) s 17s Svar på motion (V) om nköp av lägenheter för flyktingar (KS 2015.002) Beslut Arbetsutskottet beslutar att föreslå att

Läs mer

BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2013

BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2013 BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2013 VÄSTERÅS FRAMTIDEN MÅSTE BYGGAS IDAG Västerås växer snabbare än på mycket länge och passerade nyligen 140 000 invånare, men bostadsbyggandet i Västerås går inte i takt med

Läs mer

Lån och garantier för fler bostäder (SOU 2017:108). Svar på remiss

Lån och garantier för fler bostäder (SOU 2017:108). Svar på remiss Dnr Sida 1 (6) 2018-05-03 Handläggare Anders Hallberg 08-508 264 01 Till Exploateringsnämnden 2018-05-24 Lån och garantier för fler bostäder (SOU 2017:108). Svar på remiss Exploateringskontoret får som

Läs mer

Bostadsförsörjningsprogram Kramfors kommun

Bostadsförsörjningsprogram Kramfors kommun Bostadsförsörjningsprogram Kramfors kommun Handlingsplan 2016-2019 1 Handlingen Denna handling utgör Bostadsförsörjningsprogram för Kramfors kommun - Handlingsplan 2016-2019. Den har blivit utarbetad under

Läs mer

Remiss införande av kommunalt bostadstillägg för personer med funktionsnedsättning

Remiss införande av kommunalt bostadstillägg för personer med funktionsnedsättning Kommunstyrelsen 2016-02-01 Kommunledningskontoret Ekonomi och kvalitet KSKF/2015:548 Lars-Göran Hellquist 016-710 27 79 1 (2) Kommunstyrelsen Remiss införande av kommunalt bostadstillägg för personer med

Läs mer

Agenda. Boplats uthyrning Stadsbyggnadskontoret - ombyggnation Innerstadens arkitekter - bygglösningar Frågestund

Agenda. Boplats uthyrning Stadsbyggnadskontoret - ombyggnation Innerstadens arkitekter - bygglösningar Frågestund Bygg om din villa Agenda Boplats uthyrning Stadsbyggnadskontoret - ombyggnation Innerstadens - bygglösningar Frågestund Annonsera gratis på boplats.se Bygga om villa till två bostäder Informationsmöte

Läs mer

REMISSVAR FÖRORDNING OM RIKTVÄRDEN FÖR TRAFIKBULLER, S2014/5195/PBB

REMISSVAR FÖRORDNING OM RIKTVÄRDEN FÖR TRAFIKBULLER, S2014/5195/PBB 2014-09-23 1 (5) Till: Socialdepartementet 103 33 Stockholm Ansvarig tjänsteman: Magnus Ulaner Miljö- och hållbarhetschef HSB Riksförbund 010-442 03 51 magnus.ulaner@hsb.se REMISSVAR FÖRORDNING OM RIKTVÄRDEN

Läs mer

www.stockholmsvanstern.se

www.stockholmsvanstern.se www.stockholmsvanstern.se Det går att bygga ett Stockholm för alla. Ett Stockholm där det inte är tjockleken på plånboken som bestämmer vilken del av staden du kan bo i. Där innerstaden inte domineras

Läs mer

Bostadsförsörjningsprogram

Bostadsförsörjningsprogram Dnr KS14.339 Bostadsförsörjningsprogram 2016-2025 Förslag 2016-07-08 Sektor samhällsbyggnad Innehåll 1 Bostadsförsörjningsprogrammets syfte och roll 3 2 Mål och inriktningar för bostadsbyggandet 4 3 Dagens

Läs mer

Läge för lägenheter. www.lageforlagenheter.se

Läge för lägenheter. www.lageforlagenheter.se Läge för lägenheter www.lageforlagenheter.se Läge för lägenheter Den omfattande bristen på små hyresrätter och studentbostäder i landets storstadsregioner blir allt mer akut. I dag saknar 216 000 unga

Läs mer

Investeringsstödet till studentbostäder. Bygg för Sverige, Stockholm Ingrid Birgersson, Boverket

Investeringsstödet till studentbostäder. Bygg för Sverige, Stockholm Ingrid Birgersson, Boverket Investeringsstödet till studentbostäder Bygg för Sverige, Stockholm 2018-06-20 Ingrid Birgersson, Boverket 1 Syftet med investeringsstöden Ett tidsbegränsat stöd som inte längre går att söka (sista ansökningsdag

Läs mer

Boendeplaneringsprogram 2011-2014

Boendeplaneringsprogram 2011-2014 Boendeplaneringsprogram 2011-2014 2 Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 3 Bostadsbyggande och befolkningsutveckling 1985-2010... 4 Bostadssituationen idag... 5 Befolkning... 6 Bostadsmarknad...

Läs mer

studentbostadsmarknad

studentbostadsmarknad Vägen till en väl fungerande studentbostadsmarknad - ett bostadsfilosofiskt åtgärdsprogram från Utmaningar Planering Förvaltning Nybyggnation Sverige är unikt. När det gäller utbildning Sverige är unikt

Läs mer

Bygg för unga och studenter

Bygg för unga och studenter Bygg för unga och studenter Sida 1 (7) Bygg för unga och studenter Det socialdemokratiska löftet till Stockholms unga och studenter är att vi ska bygga 12 000 hyresrätter anpassade för unga och studenter

Läs mer

BOSTADSTILLÄGGET FÖR PENSIONÄRER

BOSTADSTILLÄGGET FÖR PENSIONÄRER Ö F G G Ä L L I S D A S BO Ä N O PNSI YONA H F NG HALKA LÅ G BHÖVS N I N J Ö H G I KAF 1 BOSADSILLÄGG FÖ PNSIONÄ Bakgrund Den 1 september 2015 höjde regeringen bostadstillägget till pensionärer (BP) med

Läs mer

Malmö stads ljudkrav vid planering och byggande

Malmö stads ljudkrav vid planering och byggande Malmö stads ljudkrav vid planering och byggande Elvir Kovacic Trafikplanerare Stadsbyggnadskontor Malmö TRAFIKBULLER miljöstörning som berör flest människor i Sverige. ca 20-25 % av inneboende i flerbostadshus

Läs mer

Bilaga 2: Statistik nuläge och prognos 2020 (2024)

Bilaga 2: Statistik nuläge och prognos 2020 (2024) Bilaga 2: Statistik nuläge och prognos 22 (224) Del av Riktlinjer bostadsförsörjning Söderköping 216-22 Komplement till Bostadsförsörjningsprogrammet för Söderköpings kommun 215-22 Innehållsförteckning

Läs mer

Bostäder att bo kvar i Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta boendemiljöer

Bostäder att bo kvar i Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta boendemiljöer Bostäder att bo kvar i Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta boendemiljöer SOU 215:85 Ewa Samuelsson, särskild utredare Ulrika Hägred, huvudsekreterare Dir 214:44 Analysera hinder och föreslå åtgärder

Läs mer

Bostäder att bo kvar i Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta boendemiljöer

Bostäder att bo kvar i Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta boendemiljöer Bostäder att bo kvar i Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta boendemiljöer SOU 2015:85 Ewa Samuelsson Ulrika Hägred Dir 2014:44 Analysera hinder och föreslå åtgärder i syfte att: underlätta för äldre

Läs mer

Trafikbullerutredning

Trafikbullerutredning Trafikbullerutredning www.bjerking.se Sida 2 (8) Trafikbullerutredning Uppdragsnamn Kv Kantorn Uppsala kommun Trafikbuller Rikshem AB Krister Karlsson Box 3034 750 03 Uppsala Uppdragsgivare Rikshem AB

Läs mer

Ökad tillgång till hyreslägenheter och lägre fastighetsavgift

Ökad tillgång till hyreslägenheter och lägre fastighetsavgift Promemoria 2012-04-12 Ökad tillgång till hyreslägenheter och lägre fastighetsavgift Den globala skuldkrisen har påverkat också Sverige. Tillväxten har dämpats och arbetsmarknaden har försämrats. Det råder

Läs mer

BYGGREGLER SOM HiNDRAR

BYGGREGLER SOM HiNDRAR BYGGREGLER SOM HiNDRAR Hur nuvarande byggregler hindrar byggandet av studentbostäder och hur studentbostadsbranschens vill förändra dem / Januari 2013 INLEDNING Byggregler för studentbostäder är något

Läs mer

Storvreta. Trafikbullerutredning. www.bjerking.se. Rapporten redovisar trafikbullernivåerna på fastigheten i Storvreta.

Storvreta. Trafikbullerutredning. www.bjerking.se. Rapporten redovisar trafikbullernivåerna på fastigheten i Storvreta. Trafikbullerutredning Rapporten redovisar trafikbullernivåerna på fastigheten i. Bjerking AB Box 1351 751 43 Telefon 010-211 80 00 Fax 010-211 80 01 Org.nr 556375-5478 F-skattebevis Uppdrag nr. 13U24244

Läs mer

Buller och studentlägenheter

Buller och studentlägenheter MILJÖFÖRVALTNINGEN PLAN OCH MILJÖ TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2013-02-24 Handläggare: Magnus Lindqvist Telefon: 08-50828937 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-03-12 p 19 Skrivelse från C, M, Fp, Per

Läs mer

Resultat. Ungas boendesituation. Peab 2012-10-02

Resultat. Ungas boendesituation. Peab 2012-10-02 Resultat Ungas boendesituation Peab -- Genomförande Undersökningens målgrupp var unga i storstadsområden Ålder 5-8 år, jämn könsfördelning Resultatet vägt på kön och antal personer i målgruppen i respektive

Läs mer

Kan bostadsbyggandet lösa bostadsbristen? Fil.dr. Micael Nilsson, Enheten för Boende och Stadsutveckling Expert på boendesociala frågor

Kan bostadsbyggandet lösa bostadsbristen? Fil.dr. Micael Nilsson, Enheten för Boende och Stadsutveckling Expert på boendesociala frågor Kan bostadsbyggandet lösa bostadsbristen? Fil.dr. Micael Nilsson, Enheten för Boende och Stadsutveckling Expert på boendesociala frågor Lågt bostadsbyggande sedan mitten av 1970 talet, men trenden har

Läs mer

Utlåtande trafikbuller

Utlåtande trafikbuller Uppdrag nr. 14U24468 Sida 1 (2) Utlåtande trafikbuller Uppdragsnamn Uppsala kommun Luthagen 27:12 Nina Wittlöv Löfving White arkitekter AB Västra Ågatan 16 753 09 Uppsala Uppdragsgivare Nina Wittlöv Löfving

Läs mer

Mål och riktlinjer för bostadsförsörjningen i Bräcke kommun

Mål och riktlinjer för bostadsförsörjningen i Bräcke kommun Mål och riktlinjer för bostadsförsörjningen i Bräcke kommun 2017-2018 Antagna av Kf 168/2016 Innehållsförteckning Inledning... 1 Behov och utmaningar... 1 Mål och riktlinjer för bostadsförsörjningen...

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Riktlinjer för bostadsförsörjningen i Sollentuna kommun Antagna av fullmäktige 21-6-9, 47 Sammanfattning Sollentuna har ambitionen att tillgodose det behov av bostäder som genereras av den egna befolkningsökningen,

Läs mer

Kv Kantorn etapp 2. Trafikbullerutredning. www.bjerking.se. Sammanfattning. Uppdrag nr. 14U25633

Kv Kantorn etapp 2. Trafikbullerutredning. www.bjerking.se. Sammanfattning. Uppdrag nr. 14U25633 Kv Kantorn etapp 2 Trafikbullerutredning Sammanfattning Det finns goda förutsättningar att uppföra bostäder som uppfyller gällande riktvärden för trafikbuller. www.bjerking.se Sida 1 (13) Trafikbullerutredning

Läs mer

Motionssvar- Möjliggör ombyggnation av vindar till bostäder

Motionssvar- Möjliggör ombyggnation av vindar till bostäder Stadsbyggnadsnämnden 2016-11-01 1 (2) Stadsbyggnadsförvaltningen Bygglovsavdelningen 2016:400 Rickard Ålund 016-7101910 Stadsbyggnadsnämnden Motionssvar- Möjliggör ombyggnation av vindar till bostäder

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:1986 av Caroline Szyber m.fl. (KD, M, C, FP) Bostadspolitik

Motion till riksdagen 2015/16:1986 av Caroline Szyber m.fl. (KD, M, C, FP) Bostadspolitik Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:1986 av Caroline Szyber m.fl. (KD, M, C, FP) Bostadspolitik Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att senast

Läs mer

Regional bostadsmarknadsanalys för Östergötland 2018

Regional bostadsmarknadsanalys för Östergötland 2018 Regional bostadsmarknadsanalys för Östergötland 2018 Bilaga med sammanställda data från Bostadsmarknadsenkäten (BME) och Statistiska centralbyrån (SCB) Innehållsförteckning REGIONAL BOSTADSMARKNADSANALYS

Läs mer

Sammanfattande slutsatser

Sammanfattande slutsatser Sammanfattande slutsatser Det byggs nu mer än på länge Fler kommuner bygger mer nya förutsättningar och ambitioner 41 500 bostäder påbörjades 2013 2015 15 000 bostäder färdigställdes under 2015 På väg

Läs mer

Åtgärder för en enklare byggprocess

Åtgärder för en enklare byggprocess Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:2413 av Markus Wiechel (SD) Åtgärder för en enklare byggprocess Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att

Läs mer

Planerade trygghetsboenden i Solna Samuel Klippfalk, kommunalråd (KD)

Planerade trygghetsboenden i Solna Samuel Klippfalk, kommunalråd (KD) Planerade trygghetsboenden i Solna Samuel Klippfalk, kommunalråd (KD) 2016-11-29 Agenda Solna stad i korthet Solna stads första trygghetsboende tankar kring utformning och funktion Upplägg kring trygghet

Läs mer

Bostadsförsörjningsplan

Bostadsförsörjningsplan Bostadsförsörjningsplan Piteå kommun 2016-2030 Huvuddokument Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Bostadsförsörjningsplan Plan Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare Version

Läs mer

1. Tjänsteskrivelse: Svar på motion (Ð om inköp av lägenheter för flyktingar 2. Motion angående inköp av lägenheter för flyktingar VALLENTUNA KOMMUN

1. Tjänsteskrivelse: Svar på motion (Ð om inköp av lägenheter för flyktingar 2. Motion angående inköp av lägenheter för flyktingar VALLENTUNA KOMMUN Kommunstyrelsen Sa m ma nträdesprotokol I 2015-1 1-30 2t (29) E 2O4 Svar på motion (V): om inköp av lägenheter för flyktningar (KS 2015.OO2) Beslut Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige anser motionen

Läs mer

Maximal ljudnivå [dba] Ljudnivå inomhus 30 45 1 Ljudnivå utomhus vid fasad

Maximal ljudnivå [dba] Ljudnivå inomhus 30 45 1 Ljudnivå utomhus vid fasad Sida 1 (7) Trafikbuller Uppdragsnamn Eds Allé Upplands Väsby kommun Detaljplanearbete NCC boende AB Björn IM Svensson Vallgatan 3 170 80 Solna Uppdragsgivare NCC boende AB Björn IM Svensson Vår handläggare

Läs mer

Rätt att välja boende

Rätt att välja boende OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Petra Sundström 2017-02-23 OSN-2017-0151 Rev 2017-03-13 Omsorgsnämnden Rätt att välja boende Förslag till beslut Omsorgsnämnden föreslås besluta att

Läs mer

Ansökan om statligt investeringsstöd för bostäder för studerande (SFS 2016:881)

Ansökan om statligt investeringsstöd för bostäder för studerande (SFS 2016:881) Ansökan om statligt investeringsstöd för bostäder för studerande (SFS 2016:881) Inkom till länsstyrelsen För att få stöd ska flera villkor vara uppfyllda. Läs mer på Boverkets webbplats. Ansök hos länsstyrelsen.

Läs mer

Promemorian Ökad privatuthyrning av bostäder

Promemorian Ökad privatuthyrning av bostäder US1000, v 1.0, 2010-02-04 REMISSYTTRANDE 1 (5) Dnr 2012-05-14 17-0604/12 Promemorian Ökad privatuthyrning av bostäder (Ju2012/3159/L1) Detta remissyttrande avser förslagen i den inom Regeringskansliet

Läs mer

Bild: Kvarteret Mejeriet byggt 2009. Bostadsförsörjningsprogram för Höörs kommun Kortversion

Bild: Kvarteret Mejeriet byggt 2009. Bostadsförsörjningsprogram för Höörs kommun Kortversion Bild: Kvarteret Mejeriet byggt 2009 Bostadsförsörjningsprogram för Höörs kommun Kortversion Antaget av kommunfullmäktige 17 juni 2015 Analys av bostadsbehoven i Höör Slutsatser om befolkningen Det är attraktivt

Läs mer

Remiss: Förslag till förordning om riktvärden för trafikbuller yttrande till kommunstyrelsen

Remiss: Förslag till förordning om riktvärden för trafikbuller yttrande till kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE 7 augusti 2014 MN 2014-1147 SB 2014/755.807 1 (5) HANDLÄGGARE Samhällsbyggnadsnämnden Miljönämnden Remiss: Förslag till förordning om riktvärden för trafikbuller yttrande till kommunstyrelsen

Läs mer

Bostadsmarknadsenkäten 2010. Öppet forum för boendeplanering 26 mars 2010

Bostadsmarknadsenkäten 2010. Öppet forum för boendeplanering 26 mars 2010 Bostadsmarknadsenkäten 2010 Öppet forum för boendeplanering 26 mars 2010 Befolkningsökning i Stockholms län 40 000 35 000 30 000 Inflyttningsnetto Födelsenetto 25 000 20 000 15 000 10 000 5 000 0 1991

Läs mer

Flyttkedjestudier. Erfarenheter från genomförda studier i Gävle. Per-Erik Mårtensson, Kommunledningskontoret

Flyttkedjestudier. Erfarenheter från genomförda studier i Gävle. Per-Erik Mårtensson, Kommunledningskontoret Flyttkedjestudier Erfarenheter från genomförda studier i Gävle Per-Erik Mårtensson, Kommunledningskontoret Gävle kommun 13-9- Bakgrund och syfte Inriktningsprogram för bostadsförsörjning Vilka effekter

Läs mer

Motion av Stefan Lindhe (M) angående att tillskapa fler läge n- heter på vindar i staden

Motion av Stefan Lindhe (M) angående att tillskapa fler läge n- heter på vindar i staden SIGNERAD 2013-12-12 Malmö stad Stadskontoret 1 (3) Datum 2013-12-10 Vår referens Anders Spjuth Utredare Tjänsteskrivelse Anders.Spjuth@malmo.se Motion av Stefan Lindhe (M) angående att tillskapa fler läge

Läs mer

Investeringsstödet för hyresbostäder och bostäder för studerande. Bygg för Sverige, Skövde Ingrid Birgersson, Boverket

Investeringsstödet för hyresbostäder och bostäder för studerande. Bygg för Sverige, Skövde Ingrid Birgersson, Boverket Investeringsstödet för hyresbostäder och bostäder för studerande Bygg för Sverige, Skövde 2018-06-05 Ingrid Birgersson, Boverket 1 Syftet med stöden Ett tidsbegränsat stöd som inte längre går att söka

Läs mer

Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm. Betänkande SOU 2015:85 Bostäder att bo kvar i (dnr N2015/06917/PUB)

Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm. Betänkande SOU 2015:85 Bostäder att bo kvar i (dnr N2015/06917/PUB) 1(7) Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Betänkande SOU 2015:85 Bostäder att bo kvar i (dnr N2015/06917/PUB) Länsstyrelsen i Västra Götalands län yttrar sig här över betänkandet Bostäder

Läs mer

Utmaningar för bostadsbyggandet. KSP 5 september 2013 Bengt Westman SKL

Utmaningar för bostadsbyggandet. KSP 5 september 2013 Bengt Westman SKL Utmaningar för bostadsbyggandet KSP 5 september 2013 Bengt Westman SKL Läget Det byggs enligt många för få bostäder i Sverige. Samtidigt sjunker nivåerna för påbörjade bostäder i nyproduktionen År 2012

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Martin Forsell (VägV) m fl. om att minska byggkostnader

Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Martin Forsell (VägV) m fl. om att minska byggkostnader Tjänsteutlåtande Till fastighetsnämnden 2017-09-25 Diarienummer 4146/17 Analys och utredning Stephan Cedergren Telefon: 368 12 14 E-post: stephan.cedergren@fastighet.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen

Läs mer

Kv. Munksundet 29:2-3

Kv. Munksundet 29:2-3 Datum: 2014-05-06 Projekt: Kungsgatan/Idrottsallén, Enköping Peab AB Trafikbullerberäkning HANDLÄGGARE: Johan Odemalm Melisa Jiménez KVALITETSKONTROLL: Ingemar Ohlsson ADL KONSULT AB KATARINAVÄGEN 22 116

Läs mer