Nytt boendeparkeringsområde i Hejdegården

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nytt boendeparkeringsområde i Hejdegården"

Transkript

1 1 (6) Miljö och samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr TFN Anna Wallroth och Johan Fällström Samhällsbyggnadsnämnden Nytt boendeparkeringsområde i Hejdegården FÖRSLAG TILL BESLUT Ett boendeparkeringsområde införs i Hejdegården med samma villkor och avgifter som i Vasastaden. Ikraftträdande sker 3 februari Ett parkeringsförbudsområde införs i Hejdegården enligt förslag. Ikraftträdande sker 3 februari Parkering i Hejdegården tillåts mot avgift alla dagar enligt förslag. Ikraftträdande sker 3 februari Parkeringen vid Bergdalsgatan i Ramshäll tillåts mot avgift alla dagar enligt förslag. Ikraftträdande sker 3 februari Servicedagar införs i Hejdegården enligt förslag. Ikraftträdande sker 3 februari SAMMANFATTNING Den övergripande inriktningen för kommunens arbete med parkeringar är att bidra till en attraktivare och hållbar stadsmiljö i hela staden. Kommunfullmäktige beslutade juni 2010 om Trafikstrategi för Linköping. I strategin finns en delstrategi för parkering där det framgår att parkeringsplaneringen ska bedrivas med inriktningen att nå ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Den ska vara en integrerad del i stadsplaneringen och användas som ett verktyg att uppnå målen avseende färdmedelfördelning i Översiktsplan för staden Linköping. Enligt Parkering för ett rikare stadsliv antagen av Samhällsbyggnadsnämnden framgår att nya boendeparkeringsområden ska utvidgas så att det omfattar området innanför yttre ringen i Linköping. De stadsdelar som finns innanför yttre ringen och bedöms vara i behov av boendeparkering på gatumark är Hejdegården, Tannefors, Östra Valla och Gottfridsberg. Som ett första steg i genomförandet föreslås boendeparkering i Hejdegården. I Vasastaden finns boendeparkering sedan 1991.

2 2 Parkeringsavgift och villkor för boendeparkering föreslås vara lika som för det redan befintliga boendeparkeringsområdet i Vasastaden. Avgift för boendeparkering 370 kr/mån. Övrig parkering är tillåten mot avgift alla dagar. Avgift blir klockan 08-22: 5 kr/tim och klockan 22-08: 1 kr/tim. Parkeringen vid Bergdalsgatan i Ramshäll har idagsläget en lägre parkeringsavgift (2 kr/tim 8-18, (8-15)) än föreslaget i Hejdegården. För att harmonisera avgifterna får även denna parkering samma avgift som i Hejdegården. Detta görs för att undvika risken att boende istället för att parkera i Hejdegården väljer att parkera på parkeringen vid Bergdalsgatan. För att underlätta driftsåtgärder (städning, snörröjning, sandupptagning, mindre vägarbeten mm) på gator där boendeparkering finns införs även servicedagar. Servicedag med parkeringsförbud gäller under dagtid klockan fördelat mellan måndag till fredag (framgår av vägmärke), under perioden 1 oktober 30 april. Undantag är Rundelsgatan där servicedag blir hela året på grund av trång gatusektion och bl.a. problem med sophämtning. Samråd har skett under perioden 15 maj till 7 juni Boendemöte anordnades i Hejdegården den 15 maj 2013 som sammankallades av Geografiskt utskottet Centrala Linköping. Kommunen informerade om boendeparkering, servicedagar och dess syfte och fördelar. Redovisning av parkeringsregleringar och vilka gator som berörs. Boende och näringsidkare hade sedan möjlighet att inkomma med synpunkter under samrådstiden. De förändringar som föreslås av kommunen efter samrådet är att även tillåta parkering på Risbrinksgatans södra sida mellan Eklövsgatan och Nattstuvugatan samt att behålla de befintliga parkeringsförbud som finns dagtid kl på Hejdegatan. En sammanställning av inkomna yttranden och kommunens kommentarer finns i bilaga 5.

3 3 BAKGRUND Den övergripande inriktningen för kommunens arbete med parkeringar är att bidra till en attraktivare och hållbar stadsmiljö i hela staden. Kommunfullmäktige beslutade juni 2010 om Trafikstrategi för Linköping. I strategin finns en delstrategi för parkering där det framgår att parkeringsplaneringen ska bedrivas med inriktningen att nå ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Den ska vara en integrerad del i stadsplaneringen och användas som ett verktyg att uppnå målen avseende färdmedelfördelning i Översiktsplan för staden Linköping. Enligt Parkering för ett rikare stadsliv antagen av Samhällsbyggnadsnämnden framgår att; Nya boendeparkeringsområden innanför Y-ring i Linköping. Dagens system för boendeparkeringar på gatumark bör utvidgas så att det kan omfatta hela zonen innanför yttre ringen samt eventuellt även Johannelund. Parkeringarna och avgifterna för boendeparkeringar bör ordnas så att de boende får möjlighet och incitament att inte flytta bilen dagtid. Detta sker bl.a. genom fasta månadsavgifter och möjligheter att parkera sin bil under lång tid. Då blir det lättare att välja cykel eller kollektivtrafik till de dagliga resorna. Gatuparkeringen avgiftsbeläggas dygnet runt i boendeparkeringsområden. Annars skapas incitament för de boende att inte gå med i boendeparkeringssystemet utan istället ta bilen till jobbet och enbart parkera avgiftsfritt i bostadsområdet kvälls- och nattetid. De stadsdelar som finns innanför yttre ringen och bedöms vara i behov av boendeparkering på gatumark är Hejdegården, Tannefors, Östra Valla och Gottfridsberg. Som ett första steg i genomförandet föreslås boendeparkering i Hejdegården. I Vasastaden finns boendeparkering sedan Övriga områden har inte karaktären där boendeparkering på gatumark är nödvändig. I Innerstaden är inriktningen att boende ska använda de större parkeringsanläggningarna för parkering. Övriga områden har andra typer av bebyggelse med företag, industri, universitet alternativt övervägande enfamiljshus med möjlighet till parkering på tomtmark. För att underlätta driftsåtgärder (städning, snörröjning, sandupptagning, mindre vägarbeten mm) på gator där boendeparkering finns införs även servicedagar. Servicedagar innebär att parkeringsförbud råder under en viss tid en gång i veckan under perioden 1 oktober 30 april.

4 4 ÖVERGRIPANDE MÅL Transportpolitikens mål är att säkerställa en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning för medborgarna och näringslivet i hela landet. (Riksdagen 2009) Linköpings kommun bidrar till en hållbar utveckling med sikte på att vara en koldioxidneutral kommun ( Strategisk plan med övergripande mål för , Kommunfullmäktige 2011). Kommunen ska utveckla ett trafiksystem som bidrar till en attraktiv och hälsosam stadsmiljö med goda möjligheter att gå, cykla och åka kollektivtrafik. (Samhällsbyggnadsnämndens verksamhetsplan 2013, Trafik, Effektmål och fokusmål 15) ÅTGÄRDSFÖRSLAG Område Boendeparkering föreslås införas i stadsdelen Hejdegården. I området regleras ett parkeringsförbudsområde. Parkering blir tillåten på med vägmärke utmärkta platser inom området, enligt bilaga 2. Avgifter och villkor för boendeparkering Parkeringsavgift och villkor för boendeparkering föreslås vara lika som för det redan befintliga boendeparkeringsområdet i Vasastaden. Avgift: Boendeparkering 370 kr/mån Villkor (text hämtad från kommunens webbplats, ): Du som är folkbokförd på en behörig adress inom ett boendeparkeringsområde och dessutom har registreringsadress för eget motorfordon inom samma område (registrerad ägare i vägtrafikregistret). Endast ett fordon per person medges. För utländska fordon ska kopia på registreringsbevis bifogas ansökan. Du som är folkbokförd och lånar någon annans bil får skicka in ansökan och intyg från fordonsägaren till kommunen. Anställd, som förmånsbeskattas och privat får använda arbetsgivarens fordon likställs med eget innehav av fordon. Detsamma gäller för innehavare av leasingavtal med billeasingföretag. Du som har tjänstebil, hyrbil eller leasingbil måste skicka in sin ansökan tillsammans med intyg för tjänstebil till kommunen. Studerande och tillfälligt arbetande i Linköping som har annan folkbokföringsadress, men är boende inom området med en varaktighet av minst tre månader, kan beviljas tillstånd (intyg krävs från arbetsgivare eller skola med slutdatum för det tillfälliga behovet).

5 5 Tillstånd medges inte för avställda fordon eller fordon med körförbud och inte heller fordon med en totalvikt över 3,5 ton. Tillstånd medges endast person över 18 år som innehar körkort. Parkeringsreglering: Med boendeparkeringstillstånd får du parkera upp till 7 dygn på parkeringsplats utmärkt med tilläggstavla Boendeparkering He. Servicedag med parkeringsförbud gäller under dagtid klockan fördelat mellan måndag till fredag (framgår av vägmärke), under perioden 1 oktober 30 april. Undantag Rundelsgatan där servicedag blir hela året på grund av trång gatusektion och bl.a. problem med sophämtning. Avgifter och villkor för övrig parkering Parkering tillåten på med vägmärke utmärkta platser mot avgift alla dagar. Avgift: Klockan 08-22: 5 kr/tim Klockan 22-08: 1 kr/tim Servicedag med parkeringsförbud gäller under dagtid klockan fördelat mellan måndag till fredag (framgår av vägmärke), under perioden 1 oktober 30 april. Undantag är Rundelsgatan där servicedag blir hela året på grund av trång gatusektion och bl.a. problem med sophämtning. Parkeringen vid Bergdalsgatan i Ramshäll har idagsläget en lägre parkeringsavgift (2 kr/tim 8-18, (8-15)) än föreslaget i Hejdegården. För att harmonisera avgifterna får även denna parkering samma avgift som i Hejdegården. Detta görs för att undvika risken att boende istället för att parkera i Hejdegården väljer att parkera på parkeringen vid Bergdalsgatan. FINANSIERING Finansieras inom Samhällsbyggnadsnämndens investeringsbudget år Budget 800 tkr. LEGALITET Lagen om rätt för kommun att ta ut avgift för vissa upplåtelser av offentlig plats, m.m. 2 KAL (1957:259) Kommunfullmäktiges beslut 30 augusti 2011, Kf 156 om Parkeringsavgifter på allmän plats ändrade maxbelopp m.m. 10 kap. 1 andra stycket 16 och 17 och 3 första stycket trafikförordningen (1998:1276)

6 6 SAMRÅD Samråd har skett under perioden 15 maj till 7 juni Boendemöte anordnades i Hejdegården den 15 maj 2013 som sammankallades av Geografiskt utskottet Centrala Linköping. Kommunen informerade om boendeparkering, servicedagar och dess syfte och fördelar. Redovisning av parkeringsregleringar och vilka gator som berörs. Boende och näringsidkare hade sedan möjlighet att inkomma med synpunkter under samrådstiden. Det har kommit in 26 st yttranden som finns sammanställda och kommenterade i bilaga 5. De förändringar som föreslås av kommunen efter samrådet är att även tillåta parkering på Risbrinksgatans södra sida mellan Eklövsgatan och Nattstuvugatan samt att behålla de befintliga parkeringsförbud som finns dagtid kl på Hejdegatan. Sammanställning av inkomna yttranden och kommentarer finns i bilaga 5. Yttrande från polismyndigheten, Lars-Jonney Jonsson, den 30 augusti 2013: Ingen erinran till förslaget. UPPFÖLJNING OCH UTVÄRDERING Uppföljning och utvärdering planeras efter att systemet har varit i bruk under 1 års tid. LÄNKAR Trafikstrategi för Linköping: Parkering för ett rikare stadsliv: Boendeparkering i Linköping: MILJÖ OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Anna Bertilson Samhällsbyggnadsdirektör Anna Wallroth Trafikingenjör Beslutet skickas till: Bilagor 1: Parkeringsförbudsområde i Hejdegården 2: Parkering i Hejdegården 3: Parkeringsplats Bergdalsgatan i Ramshäll 4: Servicedagar i Hejdegården 5: Sammanställning av yttranden och kommentarer

7 Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Teknik och samhällsbyggnadskontoret TFN Bilaga 1 Parkeringsförbudsområde i Hejdegården (rödmarkerade sträckor)

8 Parkering i Hejdegården Hejdegården Parkering Avgiftsbelagd Boendeparkering och besöksparkering Besöksparkering, Parkeringsförbud 08-18

9 Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Teknik och samhällsbyggnadskontoret TFN Bilaga 3 Parkering vid Bergdalsgatan (inom rödmarkerat område)

10 Servicedagar i Hejdegården Hejdegården Parkeringsförbud period 1 okt - 30 apr kl OBS! Rundelsgatan har servicedag året om. Måndag Onsdag Fredag

11 Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Teknik och samhällsbyggnadskontoret TFN Bilaga 5 Sammanställning av inkomna yttranden gällande boendeparkering i Hejdegården och kommunens kommentarer i granskningsskedet Henrik Carlsson, brev 1 Det finns gott om platser i södra Hejdegården. Ta inte bort parkeringen på Risbrinksgatan, det är den mest lämpliga stället att parkera på mycket bred gata. Kommunen väljer att även tillåta parkering på Risbrinksgatans södra sida mellan Eklövsgatan och Nattstuvugatan. Detta efter att önskemål framförts av många boende och Druidgården i området. Kommunen kommer utreda om någon åtgärd behöver göras på sträckan för att parkeringen ska bli trafiksäker med tanke på det framtida expresscykelstråket som går bla via Risbrinksgatan. Henrik Remmerfelt, brev 2 Instämmer helt i Föreningen Druidgårdens synpunkter att även Risbrinksgatan ska ingå Jan Arwskog, brev 3 Instämmer helt i Föreningen Druidgårdens synpunkter, se brev 6. Bo Gustafson, TRR Trygghetsrådet, brev 4 Stödjer Föreningen Druidgårdens synpunkter gällande att behålla parkeringen på Risbrinksgatan. Uteblivna parkeringsplatser påverkar verksamheten mycket negativt vid sina aktiviteter.

12 Krister Rapp, brev 5 Är bosatt i Motala och medlem i Druidgårdens verksamhet, min enda möjlighatt deltaga är att åka bil dit och hem. Jag stödjer föreningens synpunkter, se brev 6. 2 Carl-Göran Söderblom, ordförande i Föreningen Druidgården, brev 6 Föreslår att Risbrinksgatan ingår som del av boende- och besöksparkering med parkeringsautomat strategiskt placerad. Risbrinksgatan är relativt bred och det förekommer tät cykeltrafik där redan idag utan att några olyckor har inträffat. Kommunen väljer att även tillåta parkering på Risbrinksgatans södra sida mellan Eklövsgatan och Nattstuvugatan. Detta efter att önskemål framförts av många boende och Druidgården i området. Kommunen kommer utreda om någon åtgärd behöver göras på sträckan för att parkeringen ska bli trafiksäker med tanke på det framtida expresscykelstråket som går bla via Risbrinksgatan. Biljettautomat kommer att placeras i närheten av Risbrinksgatan. Möjlighet till betalning via mobiltelefon kommer också att finnas. Per-Ola Lindell, brev 7 Instämmer helt i Föreningen Druidgårdens synpunkter till att även Risbrinksgatan ska ingå Mikael Dahlgren, brev 8 Understryker att jag instämmer helt i Föreningen Druidgårdens synpunkter till att även Risbrinksgatan ska ingå Mikael Rudensten, brev 9 Understryker att jag instämmer helt i Föreningen Druidgårdens synpunkter till att även Risbrinksgatan ska ingå Jan Peterzén, brev 10 Understryker att jag instämmer helt i Föreningen Druidgårdens synpunkter till att även Risbrinksgatan ska ingå

13 Ronny Andersson, brev 11 3 Per Andersson, medlem av Logen Capella i Föreningen Druidgården, brev 12 Joakim Severinsson, brev 13 som en boende- och besöksparkering i området Hejdegården. Martin Petersson, brev 14 Magnus Dahlström, brev 15 Jan Basilius, brev 16 Leif Westerdahl, brev 17 Tillåt parkering på Risbrinksgatan så kommer hastigheten på biltrafiken minska, redan idag så kör vissa individer mycket fort. Man skulle kunna anordna tvärställd parkering mot Brokindsleden. Gör enkelriktning på Nattstuvugatan och Eklövsgatan. Biltrafik från Hejdegatan kunde köras via Nattstuvugatan och biltrafik från Risbrinksgatan till Hejdegatan körs via Eklövsgatan. Det skulle medföra bättre trafiksäkerhet för cyklister och det skulle inte bli några problem för trafikanter när dom slipper möta något fordon på Nattstuvugatan. Idag går det inte mötas på Nattstuvugatan när det står bilar parkerade där.

14 Kommunen väljer att även tillåta parkering på Risbrinksgatans södra sida mellan Eklövsgatan och Nattstuvugatan. Detta efter att önskemål framförts av många boende och Druidgården i området. Kommunen kommer utreda om någon åtgärd behöver göras på sträckan för att parkeringen ska bli trafiksäker med tanke på det framtida expresscykelstråket som går bla via Risbrinksgatan.. Tvärställd parkering är inte aktuell eftersom det innebär minskad trafiksäkerhet med backrörelser ut i gatan. Förslaget om enkelritning är inte aktuellt eftersom fordon då kommer på fel sida av gatan för parkering samt att det genererar fler fordon på Eklövsgatan från Nattstuvugatan. Parkering på Hejdegatan och Nattstuvugatan kommer inte att tillåtas i närheten av korsningen för att förbättra trafiksäkerheten för cykel- och biltrafik. Patrik Funke, brev 18 Per Lindblad, brev 19 Peter Alvin, brev 20 Bo Quist, brev 21 Lennart Karlsson, brev 22 Varit dålig information till boende i villa, svagt att inte skicka ut informationsbrev per post. Idag är det parkeringsförbud på Hejdegatan mellan Ymergatan och Atlasgatan dagtid. Natt och helger är parkering tillåten har då stora problem att komma in och ut till min fastighet, speciellt vintertid vid snöröjning. Införs boendeparkering vore det önskvärt med fortsatt parkeringsförbud dagtid. Helst skulle det vara parkeringsförbud dygnet runt på Hejdegatan mellan Ymergatan och Atlasgatan. 4

15 Tråkigt att informationen om samråd inte nått fram. Information har annonserats i Corren, Linköpings posten, Extra Östergötland, kommunens webbplats samt informationsblad har satts upp i butiker/verksamhetslokaler i Hejdegården. Innan boendeparkeringssystemet sätts i drift planerar kommunen att göra ett utskick till alla boende i Hejdegården. Dagens reglering med parkeringsförbud vardag kl behålls som i dag på Hejdegatan mellan Ymergatan och Atlasgatan efter önskemål från boende. Övrig tid parkering tillåten mot avgift för besökande (ej boendeparkering). Göran Apelgren, vice ordförande Brf Hejdegården Södra, brev 23 Införs avgiftsbelagd parkering bör det ske i området närmast centrum, Valhallagatan/Atlasgatan och ner mot simhallen. I södra delen bör det fortsätta vara fri parkering, införande betraktar vi som en extra kommunalskatt på 4500 k/år. I Uppsala kostar samma parkering kr/år och avgiftsfritt mellan kl samt avgiftsfritt helger efter kl 15. Om boendeparkering ändå införs har vi förslag på avgift vardagar 8-17 samt 14 dagars boendeparkering i sträck. Behåll parkering på Risbrinksgatan. Vår allmänna uppfattning är att avgiftsbelagd boendeparkering inom området inte ska införas. Förslaget bör skrotas och göra en konsekvensanalys och även jämföra med andra orter. Inriktningsbeslutet om att införa boendeparkeringsområden innan för yttre ringen togs i Parkering för ett rikare stadsliv antagen av Samhällsbyggnadsnämnden Där framgår också att gatuparkeringen avgiftsbeläggas dygnet runt i boendeparkeringsområden. Annars skapas incitament för de boende att inte gå med i boendeparkeringssystemet utan istället ta bilen till jobbet och enbart parkera avgiftsfritt i bostadsområdet kvälls- och nattetid. Avgiftsnivån för boendeparkering togs av Samhällsbyggnadsnämnden och gäller i hela Linköpings kommuns gatuparkering där boendeparkering finns. För att underlätta driftsåtgärder (städning, snörröjning, sandupptagning, mindre vägarbeten mm) på gator där boendeparkering finns införs även servicedagar. Servicedagar innebär att parkeringsförbud råder under en viss tid en gång i veckan under perioden 1 oktober 30 april. Att förlänga parkeringstiden för boendeparkering till 14 dagar är inte förenligt med ovanstående förslag. Kommunen väljer att även tillåta parkering på Risbrinksgatans södra sida mellan Eklövsgatan och Nattstuvugatan. Detta efter att önskemål framförts av många boende och Druidgården i området. Kommunen kommer utreda om någon åtgärd behöver göras på sträckan för att parkeringen ska bli trafiksäker med tanke på det framtida expresscykelstråket som går bla via Risbrinksgatan. 5

16 Gunilla Nordström, brev 24 Tycker inte man kan räkna Hejdegården södra till Linköpings innerstad. Det är inga problem med parkering idag. Åker kommunalt till arbetet varje dag. Avgiften är alldeles för hög, ge mig i så fall ett kort som vilken bil som helst kan parkera med. Avgiften är värre än i flertalet av Sveriges storstäder, detta är en extra kommunalskatt. Om det ändå införs så är Hejdegatan sämsta tänkbara gata att parkera på. Hela sträckan har många in- och utfarter från villatomterna. Behåll parkeringsplatserna på Risbrinksgatan. Se kommentar brev 23. Jan-Erik och Agneta Sandén, brev 25 Det är bra att man försöker ordna upp parkeringssituationen i Hejdegården. Vi har problem med långvariga parkeringar som gett en farligt trafiksituation framför allt för barnen i området. Avgiften tycker vi är förhållandevis hög och föreslår en lägre. I t ex Sundbybergs kommun kostar boendeparkering 960 kr för fyra månader. Avgiftsnivån för boendeparkering togs av Samhällsbyggnadsnämnden och gäller i hela Linköpings kommuns gatuparkering där boendeparkering finns. Anita Klasén, Hejdegatan 1 och Laila Gerhardsson, Hejdegatan 2 B, brev 26 Korsningen Nattstuvugatan-Hejdegatan är en trafikfälla. Om det står bilar parkerade på Hejdegatan begränsas möjligheterna till undanmanöver både för cyklist och bilist. Parkeringstrycket kom i och med byggnation i kv Skultören (bl a Risbrinksgatan 19 A-F). Innan kv skulle byggas presenterades det en illustrationskarta över ett byggförslag där det var inritat 6 gästparkeringsplatser vid Risbrinksgatan nedanför busshållplatsen på Brokindsleden. Kanske dags att låta idé bli verklighet? I översiktsplan för staden Linköping anges att syftet bl a är att begränsa utsläpp av växthusgaser och trängseln på stadens gator. Att belasta Hejdegatan med boendeparkering kan inte anses vara förenligt med målsättningen. Hejdegatan är inget bra alternativ och torde ha motsatt verkan. Det är inget bra med hänsyn till miljö och trafik. Vem gynnas då av förändringen? Vi önskar en förbättring inte en försämring. Parkering på Hejdegatan och Nattstuvugatan kommer inte att tillåtas i närheten av korsningen för att förbättra trafiksäkerheten för cykel- och biltrafik. Kommunen väljer att även tillåta parkering på Risbrinksgatans södra sida mellan Eklövsgatan och Nattstuvugatan. Detta efter att önskemål framförts av många boende och Druidgården i området. Kommunen kommer utreda om någon åtgärd behöver göras på sträckan för att parkeringen ska bli trafiksäker med tanke på det framtida expresscykelstråket som går bla via Risbrinksgatan. Boendeparkering har som syfte att underlätta för boende att lämna bilen hemma under längre perioder och istället välja cykel eller kollektivtrafik för sina dagliga resor. Det leder bl a är att begränsade utsläpp av växthusgaser och minskad trängsel på stadens gator. 6

Boendeparkering i Hejdegården

Boendeparkering i Hejdegården Boendeparkering i Hejdegården I Linköping värdesätter vi en grön och skön stad. Från den första oktober 2015 införs boendeparkering i Hejdegården. Boendeparkeringen förenklar parkeringen i området och

Läs mer

Vad är boendeparkering?

Vad är boendeparkering? Boendeparkering Vad är boendeparkering? Plan- och bygglag (2010:900) Enligt PBL ska kommunen klargöra i översiktsplaner och detaljplaner hur trafikfrågor ska hanteras med hänsyn till säkerhet, miljö, skönhet

Läs mer

Förslag till regler för boendeparkering i Sundbyberg stad

Förslag till regler för boendeparkering i Sundbyberg stad 2017-09-07 1 (9) Förslag till regler för boendeparkering i Sundbyberg stad Som boende i Sundbyberg har du möjlighet att få subventionerad parkeringsavgift genom att ansöka om ett boendeparkeringstillstånd.

Läs mer

Förslag om att ta bort parkeringstillstånd för miljöfordon i Linköpings kommun

Förslag om att ta bort parkeringstillstånd för miljöfordon i Linköpings kommun Tjänsteskrivelse 1 (5) 2015-04-07 Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr Sbn 2014-491 Teknik- och samhällsbyggnadskontoret Anna Wallroth Samhällsbyggnadsnämnden Förslag om att ta bort parkeringstillstånd

Läs mer

Förslag till nya parkeringsregleringar i Uppsala 2016

Förslag till nya parkeringsregleringar i Uppsala 2016 Förslag till nya parkeringsregleringar i Uppsala 2016 Gatu- och samhällsmiljönämnden, april 2016 Diarienummer: GSN 2016-0665 Innehåll 1. Sammanfattning sid 4 2. Inledning sid 5 3. Handlingsplan för parkering

Läs mer

Regler för BOENDEPARKERING/ NYTTOPARKERING

Regler för BOENDEPARKERING/ NYTTOPARKERING 1 (6) Godkänd av tekniska nämnden TN 101, 2003-09-17 Fastställd av kommunfullmäktige KF 239, 2003-10-20 Regler för BOENDEPARKERING/ NYTTOPARKERING i Strängnäs och Mariefreds centrum Enligt MFN 2007-03-13

Läs mer

Bestämmelser avseende boendeparkeringstillstånd

Bestämmelser avseende boendeparkeringstillstånd Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-10-08 ö< u. AU 8:20 Dnr. KS 2014/0281-513 Bestämmelser avseende boendeparkeringstillstånd Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Medborgarförslag om parkering efter Västra Parkgatan

Medborgarförslag om parkering efter Västra Parkgatan Tekniska nämnden 2010 02 25 20 60 Tekniska nämndens arbetsutskott 2010 02 11 35 90 Dnr 2009/776.008 Medborgarförslag om parkering efter Västra Parkgatan Ärendebeskrivning Anders Winsa anför följande i

Läs mer

Parkeringsöversyn Gültzauudden Bilaga: 1. Karta; gällande zonindelning parkeringsavgifter 3. Karta; förslag till zonindelning parkeringsavgifter

Parkeringsöversyn Gültzauudden Bilaga: 1. Karta; gällande zonindelning parkeringsavgifter 3. Karta; förslag till zonindelning parkeringsavgifter Tekniska nämnden 2010 01 27 15 42 Tekniska nämndens arbetsutskott 2010 01 14 24 58 Dnr 2009/894.315 Parkeringsöversyn Gültzauudden Bilaga: 1. Karta; gällande zonindelning parkeringsavgifter 3. Karta; förslag

Läs mer

Parkering i Norrköping

Parkering i Norrköping Parkering i Norrköping City-P i Norrköping City-P gäller på alla allmänna parkeringsplatser innanför promenaderna och i boendeparkeringsområdena. På parkeringsplatser anslutna till City-P gäller avgiftsplikt

Läs mer

Boendeparkering i norra Vimanshäll

Boendeparkering i norra Vimanshäll Boendeparkering i norra Vimanshäll I Linköping värdesätter vi en grön och skön stad. Från den 1 juni 2016 införs boendeparkering i norra Vimanshäll. Boendeparkeringen förenklar parkeringen i området och

Läs mer

Parkering i Norrköping

Parkering i Norrköping Parkering i Norrköping Innehållsförteckning City-P i Norrköping...3 10-kronorsplatser - röd biljett...4 20-kronorsplatser - blå biljett...5 300-kronorsplatser...6 400-kronorplatser...7 Boendeparkering...8

Läs mer

Parkeringsöversyn Gültzauudden Bilagor: Karta; gällande zonindelning parkeringsavgifter Karta; förslag till zonindelning parkeringsavgifter

Parkeringsöversyn Gültzauudden Bilagor: Karta; gällande zonindelning parkeringsavgifter Karta; förslag till zonindelning parkeringsavgifter Kommunstyrelsen 2010-03-15 57 140 Arbets- och personalutskottet 2010-02-22 33 75 Dnr 10.64-315 marskf10 Parkeringsöversyn Gültzauudden Bilagor: Karta; gällande zonindelning parkeringsavgifter Karta; förslag

Läs mer

Förslag till nya bestämmelser för boendeparkering

Förslag till nya bestämmelser för boendeparkering 11 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Lasu Roger Datum 2016-11-29 Diarienummer GSN-2016-0775 Gatu- och samhällsmiljönämnden Förslag till nya bestämmelser för boendeparkering Förslag till beslut Gatu-

Läs mer

PM - Parkeringsavgifter på gatumark/allmän platsmark i Huddinge kommun

PM - Parkeringsavgifter på gatumark/allmän platsmark i Huddinge kommun 2017-02-24 KS-2016/2475.353 1 (5) HANDLÄGGARE Katharina Staflund Katharina.Staflund@huddinge.se - Parkeringsavgifter på gatumark/allmän platsmark i Huddinge kommun Denna är en sammanfattning över den rapport/utredning

Läs mer

Handlingsplan för parkering i Uppsala kommun Fördjupning

Handlingsplan för parkering i Uppsala kommun Fördjupning Handlingsplan för parkering i Uppsala kommun Fördjupning Gatu- och samhällsmiljönämnden, april 2016 Diarienummer: GSN 2016-0665 2 Handlingsplan för parkering fördjupning Innehåll Personbil sid 2 Parkeringsutbud

Läs mer

Upphandling parkeringsautomater

Upphandling parkeringsautomater 1 (8) Miljö och samhällsbyggnadsförvaltningen 2013-09-30 Dnr Sbn 2013-408 Johan Fällström, 013-206863 Samhällsbyggnadsnämnden Upphandling parkeringsautomater FÖRSLAG TILL BESLUT Samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

Cykelparkering vid Platensgatan 8

Cykelparkering vid Platensgatan 8 Miljö och samhällsbyggnadsförvaltningen 2013-10-29 Dnr Sbn 2013-465 Teknik och samhällsbyggnadskontoret Per-Erik Hahn Eleonor Mörk Samhällsbyggnadsnämnden Cykelparkering vid Platensgatan 8 FÖRSLAG TILL

Läs mer

Förslag till nya parkeringsregleringar i Uppsala

Förslag till nya parkeringsregleringar i Uppsala 10 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Lasu Roger Datum 2016-11-29 Rev 2016-12-08 Diarienummer GSN-2016-0665 Gatu- och samhällsmiljönämnden Förslag till nya parkeringsregleringar i Uppsala Förslag till

Läs mer

Förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering

Förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för Samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2016-01-04 Handläggare David Eriksson Telefon: 08-508 22 053 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Förslag till nya bestämmelser för boendeparkering

Förslag till nya bestämmelser för boendeparkering 4 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Julin Jenny Datum 2016-04-05 Diarienummer GSN-2016-0775 Gatu- och samhällsmiljönämnden Förslag till nya bestämmelser för boendeparkering Förslag till beslut Gatu-

Läs mer

TN 52 Boendeparkering

TN 52 Boendeparkering TN 52 Boendeparkering Bakgrund Sedan 2009 har boende i Visby innerstad haft möjligheten att lösa särskild boendeparkering. Kriterierna för detta är; Folkbokförd/fast boende på fastighet innanför ringmuren

Läs mer

Framkomlighetsstrategin Sammanfattning

Framkomlighetsstrategin Sammanfattning Framkomlighetsstrategin Sammanfattning stockholm.se/trafiken 1 2 Varför behövs en framkomlighetsstrategi? Stockholm fortsätter att växa. År 2030 kommer Stockholms stads befolkning att ha ökat med cirka

Läs mer

Humanare regler för handikapparkering Motion av Iris Birath (v) (2002:1)

Humanare regler för handikapparkering Motion av Iris Birath (v) (2002:1) Utlåtande 2003:31 RIII (Dnr 325-224/2002) Humanare regler för handikapparkering Motion av Iris Birath (v) (2002:1) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Gatu- och fastighetsnämnden

Läs mer

Framkomlighetsstrategin

Framkomlighetsstrategin Sammanfattning Framkomlighetsstrategin på väg mot ett Stockholm i världsklass www.stockholm.se/trafiken 1 Varför behövs en framkomlighetsstrategi? Stockholm fortsätter att växa. År 2030 kommer Stockholms

Läs mer

Parkeringsstrategi och plan för gatuparkering

Parkeringsstrategi och plan för gatuparkering Älvsjö stadsdelsförvaltning HR och extern service Sida 1 (6) 2015-01-15 Handläggare Kajsa Pärke Telefon: 08-508 21 083 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 2016-02-04 Parkeringsstrategi och plan för gatuparkering

Läs mer

96 Diarienummer 0990/11 Delegation avseende boendeparkering Förslag till beslut enligt Trafikkontorets tjänsteutlåtande.

96 Diarienummer 0990/11 Delegation avseende boendeparkering Förslag till beslut enligt Trafikkontorets tjänsteutlåtande. Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2011-05-02 Nummer 5/11 96 Diarienummer 0990/11 Delegation avseende boendeparkering Förslag till beslut enligt Trafikkontorets tjänsteutlåtande. Roland Rydin (M) yrkar

Läs mer

Förslag till nya parkeringsregleringar i Uppsala

Förslag till nya parkeringsregleringar i Uppsala 3 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Lasu Roger Datum 2016-04-07 Diarienummer GSN-2016-0665 Gatu- och samhällsmiljönämnden Förslag till nya parkeringsregleringar i Uppsala Förslag till beslut Gatu-

Läs mer

Yttrande över betänkandet om trängselskatt (SOU 2013:3)

Yttrande över betänkandet om trängselskatt (SOU 2013:3) 1 (4) Miljö och samhällsbyggnadsförvaltningen 2013-04-15 Dnr SBN 2013-150 Christer Nilsson Dnr KS 2013-229 Samhällsbyggnadsnämnden Kommunstyrelsen Yttrande över betänkandet om trängselskatt (SOU 2013:3)

Läs mer

INFORMATION OM BOENDEPARKERING I NORA CENTRUM

INFORMATION OM BOENDEPARKERING I NORA CENTRUM INFORMATION OM BOENDEPARKERING I NORA CENTRUM I centrala Nora tillåts parkering på gatumark normalt i högst 2 tim under dagtid vardagar. För boende inom området kan i vissa fall behov uppstå att kunna

Läs mer

Remiss gällande förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering

Remiss gällande förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering Bromma stadsdelsförvaltning Administration Sida 1 (5) 2016-02-24 Handläggare Gunnar Hedman E-post: bromma@stockholm.se Till Bromma stadsdelsnämnd Remiss gällande förslag till parkeringsstrategi och förslag

Läs mer

Förslag till beslut. Fredrik Alfredsson T.f. förvaltningschef. Karin Hebel Enhetschef

Förslag till beslut. Fredrik Alfredsson T.f. förvaltningschef. Karin Hebel Enhetschef Dnr Sida 1 (8) 2018-12-20 Handläggare Jacob Jonsson 08-508 26 325 Till Trafiknämnden 2019-02-14 Ändring av parkeringsavgifter för MC och moped klass 1 samt ändring av reducerad avgift för parkering med

Läs mer

Förslag till parkeringsplan - remiss från trafikkontoret

Förslag till parkeringsplan - remiss från trafikkontoret NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PARKMILJÖAVDELNINGEN NORRA INNERSTADEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2012-10-04 Handläggare: Leila Massih Telefon: 08-508 09 306 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Förslag till parkeringsplan

Läs mer

Effekterna av införande av avgift för parkering med stöd av tillstånd för rörelsehindrade.

Effekterna av införande av avgift för parkering med stöd av tillstånd för rörelsehindrade. Dnr Sida 1 (5) 2018-05-07 Handläggare Jarina Edlund 08-508 26 094 Till Trafiknämnden 2018-05-24 Effekterna av införande av avgift för parkering med stöd av tillstånd för rörelsehindrade. Förslag till beslut

Läs mer

PARKERINGSUTREDNING PANTARHOLMEN, KARLSKRONA KOMMUN RAPPORT

PARKERINGSUTREDNING PANTARHOLMEN, KARLSKRONA KOMMUN RAPPORT PARKERINGSUTREDNING PANTARHOLMEN, KARLSKRONA KOMMUN RAPPORT 2016-06-13 PARKERINGSUTREDNING PANTARHOLMEN 2016-06-13 KUND Anna Steinwandt Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen 371 84 Karlskrona KONSULT

Läs mer

2015-09-07. Dnr Ten 2015/495 Plan för mer infartsparkering i Jakobsberg och Kallhäll - återrapportering till kommunstyrelsen

2015-09-07. Dnr Ten 2015/495 Plan för mer infartsparkering i Jakobsberg och Kallhäll - återrapportering till kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2015-09-07 Tekniska nämnden Dnr Ten 2015/495 Plan för mer infartsparkering i Jakobsberg och Kallhäll - återrapportering till kommunstyrelsen Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens

Läs mer

Höjning av parkeringsavgifter och förslag till felparkeringsavgifter

Höjning av parkeringsavgifter och förslag till felparkeringsavgifter Jarina Edlund Tillstånd 08-508 260 94 jarina.edlund@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2011-11-24 Höjning av parkeringsavgifter och förslag till felparkeringsavgifter Förslag till beslut

Läs mer

Stockholms kommun har tagit del av överklagandet och inkommit med ett yttrande.

Stockholms kommun har tagit del av överklagandet och inkommit med ett yttrande. Datum Dnr/Beteckning 2 (8) offentliga platser som står under kommunens förvaltning och som kommunen har upplåtit för parkering. Formuleringen I den omfattning som behövs för att ordna trafiken är central

Läs mer

Detaljplan för Grönsiskan 35 i Köpings tätort, Köpings kommun

Detaljplan för Grönsiskan 35 i Köpings tätort, Köpings kommun GRANSKNINGSUTLÅTANDE 1 (5) Susanne Nilzon, Planarkitekt 0221-253 45 susanne.nilzon@koping.se GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Grönsiskan 35 i Köpings tätort, Köpings kommun Hur samråd och granskning

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Tekniska nämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Tekniska nämnden Tekniska nämnden 1 (17) Plats och tid Hellqvistsalen, torsdagen den 17 juni 2010, klockan 16.00 18.30 ande Görel Nilsson (S) Lennart Pettersson (S) Börje Andersson (C), ordförande Lars Andersson (C) Hans

Läs mer

Svar på remiss av förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering

Svar på remiss av förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Stadsdelsutveckling Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-01-29 Handläggare Ida Reimegård Telefon: 08-508 03 090 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Svar på remiss av förslag

Läs mer

Avgiftsbelagd parkering i Visby Tekniska förvaltningens förslag till Zonindelning, avgift och tidsbegränsning

Avgiftsbelagd parkering i Visby Tekniska förvaltningens förslag till Zonindelning, avgift och tidsbegränsning Avgiftsbelagd parkering i Visby Tekniska förvaltningens förslag till Zonindelning, avgift och tidsbegränsning Tekniska nämnden i Gotlands kommun Handläggare Lennart Klintbom Trafikingenjör Under sommaren

Läs mer

Revidering av Parkeringsstrategin

Revidering av Parkeringsstrategin Handläggare Direkt telefon Vår beteckning Er beteckning Datum 2015-10-21 Revidering av Parkeringsstrategin En ny parkeringsstrategi infördes i Karlskrona 2012. Syftet var främst att få rätt bil på rätt

Läs mer

Mobila matförsäljningsställen

Mobila matförsäljningsställen Jan Prestberg Tillstånd 08-508 26150 jan.prestberg@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2013-05-20 Mobila matförsäljningsställen Förslag till beslut 1. Trafik- och renhållningsnämnden ger

Läs mer

Medborgarförslag om fri parkering för miljöbilar

Medborgarförslag om fri parkering för miljöbilar 2008-04-28 106 239 Kommunstyrelsen 2008-10-13 205 327 Arbets- och personalutskottet 2008-09-29 202 495 Dnr 08.282-008 aprilkf31 Medborgarförslag om fri parkering för miljöbilar Bilaga: Definition på miljöbil

Läs mer

Svar på remiss från Näringsdepartementet: Ändring i trafikförordning, vägmärkesförordning, förordning om vägdefinitioner och vägförordningen

Svar på remiss från Näringsdepartementet: Ändring i trafikförordning, vägmärkesförordning, förordning om vägdefinitioner och vägförordningen 1 (4) Miljö och samhällsbyggnadsförvaltningen 2013-11-25 Dnr Sbn 2013-445 Anna Wallroth Dnr KS 2013-749 Samhällsbyggnadsnämnden Svar på remiss från Näringsdepartementet: Ändring i trafikförordning, vägmärkesförordning,

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (5)

Tjänsteskrivelse 1 (5) Tjänsteskrivelse 1 (5) 2010-02-15 TN 2008/7-315 Tekniska Nämnden Parkeringsutredning, Sickla Strand och Atlasvägen Förslag till beslut 1. Tekniska nämnden beslutar att särskild boendeparkering eller avgiftsbelagd

Läs mer

Tekniska nämnden Tekniska nämndens arbetsutskott

Tekniska nämnden Tekniska nämndens arbetsutskott 304 2011 03 24 30 87 463 2011 03 10 26 68 Dnr 2010/847.514 2010 11 04 Parkeringstaxa fr o m 2011 06 01 (2011 08 01) Bilagor: Zonindelning Luleå centrum 2010, bil 1 Zonindelning Luleå centrum 2011, bil

Läs mer

7 Anvisningsmärken. 7.1 Allmänt. 7.2 Kommentarer till vissa anvisningsmärken

7 Anvisningsmärken. 7.1 Allmänt. 7.2 Kommentarer till vissa anvisningsmärken 7 Anvisningsmärken 7.1 Allmänt Anvisningsmärken är, som namnet antyder, märken som ger anvisningar till trafikanterna. Anvisningar som ges med anvisningsmärken har oftast en direkt eller indirekt tvingande

Läs mer

Tjänsteutlåtande avgiftsbelägga infartsparkeringar Danderyds kommun

Tjänsteutlåtande avgiftsbelägga infartsparkeringar Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (8) Tekniska nämnden Tjänsteutlåtande avgiftsbelägga infartsparkeringar Danderyds kommun Ärende Tekniska kontoret har fått i uppdrag från tekniska nämnden (TN 2019-05-08

Läs mer

Utvärdering av försök med fri parkering

Utvärdering av försök med fri parkering PM 2009-06-09 1 (8) TF 2006/894 Kungsgatan 42 745 80 Enköping Isabell Lundberg Tfn 0171-62 50 28 Mobiltfn 070-162 50 28 e-post isabell.lundberg@enkoping.se Tekniska nämnden Utvärdering av försök med fri

Läs mer

KS/2011-0011, TN/2010-0382 Ks 99 Au 149 Svar på medborgarförslag gällande trafik och parkeringssituationen på Tången

KS/2011-0011, TN/2010-0382 Ks 99 Au 149 Svar på medborgarförslag gällande trafik och parkeringssituationen på Tången STRÖMSTADS KOMMUN Sida 13 (33) Kommunstyrelsen 2012-09-12 KS/2011-0011, TN/2010-0382 Ks 99 Au 149 Svar på medborgarförslag gällande trafik och parkeringssituationen på Tången Kommunstyrelsen beslutar föreslå

Läs mer

Förslag till beslut. Sammanfattning. GEMENSAMT TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr M (Markkontoret) Dnr T (Trafikkontoret)

Förslag till beslut. Sammanfattning. GEMENSAMT TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr M (Markkontoret) Dnr T (Trafikkontoret) MARKKONTORET TRAFIKKONTORET Kontaktperson Cecilia Sjödin Markkontoret Stora Projekt, Hammarby Sjöstad Telefon: 08-508 264 09 cecilia.sjodin@mk.stockholm.se Fredrik Alfredsson Trafikkontoret Juridik Telefon:

Läs mer

Taxor och avgifter inom trafik, parkering och allmän/offentlig plats

Taxor och avgifter inom trafik, parkering och allmän/offentlig plats Taxor och avgifter inom trafik, parkering och allmän/offentlig plats Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Taxor och avgifter inom trafik, parkering och allmän/offentlig plats Taxa

Läs mer

Motion om gratis parkering för miljöbilar

Motion om gratis parkering för miljöbilar 2007-05-02 98 184 Kommunstyrelsen 2008-10-13 208 341 Arbets- och personalutskottet 2008-09-29 205 507 Dnr 07.270-008 majkf23 Motion om gratis parkering för miljöbilar Bilaga: Reservation Ylva Strutz, för

Läs mer

Leo Smidhammar (m), ordförande Pelle Brandt (m) Torgeir Fjelde (m) Catarina Romedahl (c) Tommy Lindkvist (fp)

Leo Smidhammar (m), ordförande Pelle Brandt (m) Torgeir Fjelde (m) Catarina Romedahl (c) Tommy Lindkvist (fp) Sammanträdesdatum 1(12) Plats och tid Tekniska kontoret, kl. 18.00 20.00 Paragrafer 17-23 Beslutande Leo Smidhammar (m), ordförande Pelle Brandt (m) Torgeir Fjelde (m) Catarina Romedahl (c) Tommy Lindkvist

Läs mer

Smidig parkering i Helsingfors

Smidig parkering i Helsingfors Smidig parkering i Helsingfors enna guide redogör för var och hur man kan D parkera i Helsingfors, vem som fattar beslut om parkeringsplatser, varför parkeringen övervakas och var man får parkeringstillstånd.

Läs mer

Avgiftsbelagd parkering i Visby Samhällsbyggnadsförvaltningens principförslag för att styra trafiken.

Avgiftsbelagd parkering i Visby Samhällsbyggnadsförvaltningens principförslag för att styra trafiken. Avgiftsbelagd parkering i Visby Samhällsbyggnadsförvaltningens principförslag för att styra trafiken. Bilaga 1 till TN 2011 03 Parkeringsavgift Förslag till Zonindelning, avgift och tidsbegränsning. Zon

Läs mer

Förslaget är positivt men bör kompletteras med en tidsbegränsning av liknande slag som i zon 1. I Röd zon kan följande tidsreglering övervägas:

Förslaget är positivt men bör kompletteras med en tidsbegränsning av liknande slag som i zon 1. I Röd zon kan följande tidsreglering övervägas: Stockholm 2012-09-25 City i Samverkan Korgmakargatan 2 111 22 Stockholm Stockholms stad Trafik- och renhållningsnämnden 105 35 Stockholm Synpunkter på förslag till parkeringsplan Remissversion augusti

Läs mer

14 Förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering svar på remiss från trafikkontoret

14 Förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering svar på remiss från trafikkontoret Sida 21 (31) 14 Förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering svar på remiss från trafikkontoret Stadsdelsnämndens beslut beslutade att besvara remissen med förvaltningens tjänsteutlåtande.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2017-10-11 144 KS 434/16 Svar på motion (SD) om att införa parkeringsskiva i Mölndals stad Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen

Läs mer

Christer Norrman (M), ordförande Jan Dickens (S) Agneta Åkerberg (C) Ordföranden samt Jan Dickens. Underskrifter Sekreterare...

Christer Norrman (M), ordförande Jan Dickens (S) Agneta Åkerberg (C) Ordföranden samt Jan Dickens. Underskrifter Sekreterare... Protokoll Nr 2016-1 Sammanträdesdatum 2016-01-20 Sammanträdestid 11.40-11.55 Trafiknämnden Närvarande Ledamöter Christer Norrman (M), ordförande Jan Dickens (S) Agneta Åkerberg (C) Tjänstemän Catharina

Läs mer

Höjning av avgifter för boende- och nyttoparkering samt slopande av nyttoparkering-mini

Höjning av avgifter för boende- och nyttoparkering samt slopande av nyttoparkering-mini DNR: T2009-340-03455 Jan Prestberg Tillstånd 08-508 261 50 jan.prestberg@tk.stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2009-11-10 Höjning av avgifter för boende- och nyttoparkering samt slopande

Läs mer

Införande av boendeparkering i Gamlestaden

Införande av boendeparkering i Gamlestaden Införande av boendeparkering i Gamlestaden Beslut i Trafiknämnden 2005-01-19 14 Nämnden beslöt enligt kontorets förslag 2 Handläggare: Hans Magnusson Tel: 031-61 22 43 Trafiknämnden Göteborg Införande

Läs mer

Föredragande tjänstemän: Svante Andrén, förvaltningschef Kenneth Franzén, byggnadsinspektör. Jan Gustafsson. Per-Olof Qvick.

Föredragande tjänstemän: Svante Andrén, förvaltningschef Kenneth Franzén, byggnadsinspektör. Jan Gustafsson. Per-Olof Qvick. Byggnadsnämnden 2013-11-12 1 Plats och tid Kommunkontoret tisdagen den 12 november 2013 kl. 17.00 19.30 Beslutande Per-Olof Qvick (M), ordförande Janeric Dahlin (FP) Kjell-Åke Johansson (KD) Jan Gustafsson

Läs mer

Den som ansvarar för blomlådorna måste bo på den gata där lådorna ställs ut.

Den som ansvarar för blomlådorna måste bo på den gata där lådorna ställs ut. 1 (6) SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN BLOMLÅDOR för en bättre trafiksäkerhet Information för dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet. Vilka regler

Läs mer

Förslag på åtgärder som kan stimulera användandet av miljöbilar enligt definitionen

Förslag på åtgärder som kan stimulera användandet av miljöbilar enligt definitionen GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2004-05-18 Handläggare: Hans-Olov Blom Parkeringsavdelningen Dispens Tel: 508 287 33 hansolov.blom@gfk.stockholm.se Dnr 00-341-2280:7 2004-05-12 Till Gatu-

Läs mer

Boendeparkering i delar av ytterstaden samt boendeparkering för fordonsägare som både har bil och MC/Moped klass I

Boendeparkering i delar av ytterstaden samt boendeparkering för fordonsägare som både har bil och MC/Moped klass I Dnr Sida 1 (7) 2016-05-18 Handläggare Jan Prestberg 08-508 261 50 Till Trafiknämnden 2016-06-16 Boendeparkering i delar av ytterstaden samt boendeparkering för fordonsägare som både har bil och MC/Moped

Läs mer

Höjning av parkeringsavgifter SUN-2016/749

Höjning av parkeringsavgifter SUN-2016/749 Sida 1 av 6 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Emelie Claesson Datum SUN-2016/749 Samhällsplanerare 2016-11-24 Samhällsutvecklingsnämnden Höjning av parkeringsavgifter SUN-2016/749 Förslag till

Läs mer

Yttrande över Detaljplan för Centrala Ulleråker

Yttrande över Detaljplan för Centrala Ulleråker 9 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Andreasson Jenny Hellgren Anna Håkman Anders Datum 2016-08-08 Diarienummer GSN-2016-1446 Gatu- och samhällsmiljönämnden Yttrande över Detaljplan för Centrala Ulleråker

Läs mer

Smidig parkering i Helsingfors

Smidig parkering i Helsingfors Smidig parkering i Helsingfors D enna guide redogör för var och hur man kan parkera i Helsingfors, vem som fattar beslut om parkeringsplatser, varför parkeringen övervakas och var man får parkeringstillstånd.

Läs mer

Parkeringstaxa fr o m 2011 08 01

Parkeringstaxa fr o m 2011 08 01 Kommunfullmäktige 2011 05 30 94 185 Kommunstyrelsen 2011 05 16 114 240 Arbets och personalutskottet 2011 04 26 85 168 Dnr 10.748 514 Parkeringstaxa fr o m 2011 08 01 Bilagor: Zonindelning Luleå centrum

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (5) Tekniska nämnden, arbetsutskottet Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Jazmin Pettersson Sammanträdesdatum 15 augusti 2016 Plats och tid Stadshuset, rum A 394, kl 08:15 Ledamöter

Läs mer

Hur får man reglera trafiken på enskilda vägar

Hur får man reglera trafiken på enskilda vägar Hur får man reglera trafiken på enskilda vägar Kort presentation av vilka möjligheter vägföreningar m fl har och inte har att reglera trafiken på sina vägar. Ytterligare information : malin.klasson@vellinge.se

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2017-11-15 188 KS 434/16 Svar på motion (SD) om att införa parkeringsskiva i Mölndals stad Beslut Ärendet bordläggs. Ärendet Joel Olsson (SD),

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Ks 71 Den 2009-06-02 Kommunstyrelsen 2009-06-02 9 Teknik- och fritidsutskottet 2009-05-19 16 Ks 71 Tfu 65 Dnr 2009.146 512 Riktlinjer

Läs mer

Detaljplanen upprättad jan 2008 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun. Detaljplan för del av Figeholm 3:1 Högskulla gård

Detaljplanen upprättad jan 2008 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun. Detaljplan för del av Figeholm 3:1 Högskulla gård Uppdragsbeslut 2007-12-12 Samrådsbeslut 1 2008-03-11 Samrådsbeslut 2 2008-08-15 Figeholm, Oskarshamns kommun Upprättad av samhällsbyggnadskontoret jan 2008 SAMRÅDSREDOGÖRELSE samråd 2 Detaljplanen upprättad

Läs mer

Samhällsbyggnad/Fysisk planering

Samhällsbyggnad/Fysisk planering Uppdrag 2014 Utreda parkeringsavgifter i parkeringshuset Stadsberget och ett införande av parkeringsavgifter på parkeringar reglerade med p-skiva. (TSN) Inriktning: Behålla gratisparkering Möjlighet att

Läs mer

PM Trafik och parkering i Butängen Av: Martin Berlin och Per-Erik Hahn

PM Trafik och parkering i Butängen Av: Martin Berlin och Per-Erik Hahn PM Trafik och parkering i Butängen 2019-04-26 Av: Martin Berlin och Per-Erik Hahn Bakgrund En av de viktigaste trafikfrågorna i området som berörs av programmet bedöms vara parkeringsfrågan. Parkering

Läs mer

Datum Taxor och avgifter för parkering i Region Skåne

Datum Taxor och avgifter för parkering i Region Skåne Regionstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2016-06-02 1 (2) 130 Taxor och avgifter för parkering i Region Skåne Diarienummer 1402924 Regionstyrelsens beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige följande

Läs mer

Taxa A Effekter av att begränsa parkeringstiden. Meddelande 10:2003. Trafikkontoret Parkering

Taxa A Effekter av att begränsa parkeringstiden. Meddelande 10:2003. Trafikkontoret Parkering Taxa A Effekter av att begränsa parkeringstiden Meddelande :23 Trafikkontoret Parkering 2 3 Förord Parkeringsproblemen dagtid hade under slutet av 9-talet och början av 2- talet blivit allt större i stora

Läs mer

Är dispensen för boendeparkering förenlig med ett växande Stockholm? Svar på uppdrag från kommunfullmäktige

Är dispensen för boendeparkering förenlig med ett växande Stockholm? Svar på uppdrag från kommunfullmäktige Dnr T2016-03245 Sida 1 (6) 2016-11-15 Handläggare Jan Prestberg 08-508 261 50 Till Trafiknämnden 2016-12-08 Är dispensen för boendeparkering förenlig med ett växande Stockholm? Svar på uppdrag från kommunfullmäktige

Läs mer

Dnr TE11/409. Blomlådor som farthinder. Reviderad

Dnr TE11/409. Blomlådor som farthinder. Reviderad Dnr TE11/409 Blomlådor som farthinder Reviderad 110429 Dnr Dnr 2/9 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Vad gäller för gatan där blomlådan ska placeras?... 3 3 Placering av blomlådor... 3 4 Det här

Läs mer

Boendeparkering m.m. Långängsstrand och Strandängen

Boendeparkering m.m. Långängsstrand och Strandängen 1(5) Trafikutskottet Boendeparkering m.m. Långängsstrand och Strandängen Bakgrund 2008-11-20 beslutade Tekniska nämnden att införa boendeparkering för boende på Tranholmen på Långängsstrand och Strandängen.

Läs mer

Kv. Rosen. Trafik. Utredare. Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se. Therese Nyman Linda Lundberg

Kv. Rosen. Trafik. Utredare. Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se. Therese Nyman Linda Lundberg Kv. Rosen Trafik Utredare Therese Nyman Linda Lundberg STOCKHOLM 2015-01-23 Bakgrund befintliga vägrum Kvarteret Rosen angränsas av St. Göransgatan och Liljegatan. St. Göransgatan har en karaktär av en

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2017-10-25 250 KS 434/16 Svar på motion (SD) om att införa parkeringsskiva i Mölndals stad Beslut s förslag till kommunfullmäktige Motionen om parkeringsskiva i

Läs mer

Särö Väg- & Villaägareföreningar

Särö Väg- & Villaägareföreningar Trafikverket trafikverket@trafikverket.se; karin.danielsson@trafikverket.se no2 gällande planerad GC-väg på Guntoftavägen Diarienummer TRV 2012/8805 Med anledning av det möte som hölls den 18/11 med Karin

Läs mer

Blomlådor för en bättre trafiksäkerhet!

Blomlådor för en bättre trafiksäkerhet! ! 2010-04-21 Sida 2(5) Information för dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet. Vilka regler som gäller kan du läsa mer om här. En grundförutsättning

Läs mer

Motion av Magnus Olsson (SD) och Anders Olin (SD) avseende fördelar med elbilar i Malmö stad STK-2015-204

Motion av Magnus Olsson (SD) och Anders Olin (SD) avseende fördelar med elbilar i Malmö stad STK-2015-204 SIGNERAD 2015-08-05 Malmö stad Stadskontoret 1 (3) Datum 2015-08-05 Vår referens Anders Spjuth Utredare Anders.Spjuth@malmo.se Tjänsteskrivelse Motion av Magnus Olsson (SD) och Anders Olin (SD) avseende

Läs mer

Översyn av bedömningsgrunderna för utfärdande av parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige

Översyn av bedömningsgrunderna för utfärdande av parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige Dnr: Sida 1 (5) 2013-07-12 Handläggare Johan Johansson Vanhatalo 08-508 26 111 Johan.johansson.vanhatalo@ stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2013-08-29 Översyn av bedömningsgrunderna för

Läs mer

Information. Parkeringstillstånd. för. rörelsehindrade

Information. Parkeringstillstånd. för. rörelsehindrade Information om Parkeringstillstånd för rörelsehindrade 1 Denna information är en kortfattad information om parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Kontakta oss gärna om ni har ytterligare frågor. Kontaktinformation

Läs mer

Parkeringsövervakning i Område Syd. Upphandling

Parkeringsövervakning i Område Syd. Upphandling Dnr Sida 1 (5) 2017-02-21 Handläggare Jarina Edlund 08-508 260 94 Till Trafiknämnden 2017-03-09 Parkeringsövervakning i Område Syd. Upphandling Förslag till beslut 1. Trafiknämnden ger kontoret i uppdrag

Läs mer

Parkeringsstrategi. Fastigheter som förvaltas av Locum AB

Parkeringsstrategi. Fastigheter som förvaltas av Locum AB Parkeringsstrategi Fastigheter som förvaltas av Locum AB Bakgrund I Locums förvaltningsuppdrag ingår bland annat ansvar för parkeringsfrågor. SLL moderniserar vårdfastigheter för 25 miljarder kronor de

Läs mer

Förslag till Parkeringspolicy för Nacka kommun

Förslag till Parkeringspolicy för Nacka kommun 2013-02-07 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE TN 2011/370-514 (KFKS 2012/296-514) Tekniska nämnden Förslag till Parkeringspolicy för Nacka kommun Förslag till beslut Tekniska nämnden tillstyrker att kommunstyrelsen

Läs mer

Höjning av felparkeringsavgifter Förslag från trafiknämnden

Höjning av felparkeringsavgifter Förslag från trafiknämnden Utlåtande 2017:116 RVII (Dnr 124-303/2017) Höjning av felparkeringsavgifter Förslag från trafiknämnden Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Felparkeringsavgift för trafikfarlig

Läs mer

Sammanträdesdatum Föregående mötesprotokoll TN 16/53. 3 Information från tekniska förvaltningen TN 16/102

Sammanträdesdatum Föregående mötesprotokoll TN 16/53. 3 Information från tekniska förvaltningen TN 16/102 TEKNISKA NÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2016-06-21 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 21 juni 2016, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1 Godkännande av

Läs mer

Frågor och svar om nya trafikregler i Södertälje centrum

Frågor och svar om nya trafikregler i Södertälje centrum 1 (5) 2017-03-23 Samhällsbyggnadskontoret Frågor och svar om nya trafikregler i Södertälje centrum Vad är ett gångfartsområde? En väg eller ett område som enligt lokala trafikföreskrifter ska vara gångfartsområde

Läs mer

Parkeringskostnaderna i bostadsproduktionen. Svar på skrivelse från Åke Askensten m.fl. (MP)

Parkeringskostnaderna i bostadsproduktionen. Svar på skrivelse från Åke Askensten m.fl. (MP) Dnr Sida 1 (5) 2013-09-25 Handläggare Anders Hallberg 08-508 26 401 Till Exploateringsnämnden 2013 10 17 Parkeringskostnaderna i bostadsproduktionen. Svar på skrivelse från Åke Askensten m.fl. (MP) Förslag

Läs mer

Bilaga till: Riktlinjer vid resor i tjänsten (LiÖ 2012-4042) ersättningar, försäkringar, etc

Bilaga till: Riktlinjer vid resor i tjänsten (LiÖ 2012-4042) ersättningar, försäkringar, etc 1(5) Bilaga till: Riktlinjer vid resor i tjänsten (LiÖ 2012-4042) ersättningar, försäkringar, etc Färdtidsersättning, traktamente och resetillägg regleras i Allmänna bestämmelser (AB), avtalet TRAKT 04

Läs mer

Parkeringspolicyn ska bidra till. hållbar stadsutveckling och livsmiljö. hållbar stadsutveckling och livsmiljö

Parkeringspolicyn ska bidra till. hållbar stadsutveckling och livsmiljö. hållbar stadsutveckling och livsmiljö Parkeringspolicyn ska bidra till hållbar stadsutveckling och livsmiljö Roger Johansson, SWECO Parkeringspolicyn ska bidra till hållbar stadsutveckling och livsmiljö Användningen av den parkering som finns

Läs mer