Taxa A Effekter av att begränsa parkeringstiden. Meddelande 10:2003. Trafikkontoret Parkering

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Taxa A Effekter av att begränsa parkeringstiden. Meddelande 10:2003. Trafikkontoret Parkering"

Transkript

1 Taxa A Effekter av att begränsa parkeringstiden Meddelande :23 Trafikkontoret Parkering

2 2

3 3 Förord Parkeringsproblemen dagtid hade under slutet av 9-talet och början av 2- talet blivit allt större i stora delar av centrala Göteborg. Gatusträckorna var oftast fulla av parkerade bilar, vilket leder till både ökad söktrafik och ökad felparkering. I den parkeringspolicy som antogs av Kommunfullmäktige 1993 finner vi principerna för hur parkeringen skall ordnas och med vilka medel det kan ske: parkering skall i första hand ske på tomtmark gatuparkering skall i första hand användas för angöring och korttidsparkering parkeringstaxorna skall anpassas, så att de prioriterar rätt parkeringskategori och motverkar söktrafik. Trafiknämnden beslöt i mars 23 att införa en ny taxestruktur där den största förändringen är införandet av Taxa A avgiftsparkering med tidsbegränsad uppställningstid till max 3 min. Syftet med Taxa A är att öka tillängligheten till och omsättningen på bilplatser samt minska söktrafiken. Vidare syftar Taxa A till att förkorta uppställningstiderna. Trafikkontoret gav SWECO VBB i uppdrag att utvärdera effekten av att begränsa parkeringstiden. Rapporten är författad av Berny Markung och Maria Johansson, SWECO Göteborg i december 23 Hans Magnusson Parkeringschef Inger Persson Utredningsassistent Göteborg Stad Trafikkontoret Telefon: Telefax:

4 4

5 5 Innehållsförteckning 1. SAMMANFATTNING BAKGRUND SYFTE OCH PRINCIPER METOD RESULTAT ANDEL AV TIDEN MED LEDIGA PLATSER ANDEL UPPSTÄLLDA ÖVER MAXTIDEN 3 MINUTER GENOMSNITTLIG UPPSTÄLLNINGSTID.... FÖRÄNDRING PER GATA ÖSTRA HAMNGATAN VÄSTRA HAMNGATAN ANDRA LÅNGGATAN ENGLEBREKTSGATAN REDBERGSVÄGEN BILAGA Sammanställning av mätetalen per gata

6

7 7 1. Sammanfattning En ny Taxa A med begränsad uppställningstid på 3 minuter infördes i Göteborg under hösten 23. Taxan reglerar idag ett 5-tal sträckor i områden med stort utbud av närliggande handel och verksamheter. Av de fem sträckor som har undersökts i denna studie hade samtliga, med undantag av Redbergsvägen, en nyttjandegrad dagtid på över 92 % före införandet av Taxa A. Uppställningstiderna varierade kraftigt, både inom och mellan sträckorna. På Andra Långgatan stod hälften av bilarna parkerade längre än 3 min medan motsvarande andel för Västra Hamngatan var hela två tredjedelar. införandet av Taxa A har nyttjandegraden på samtliga sträckor sjunkit. På Östra Hamngatan, Västra Hamngatan och Engelbrektsgatan kan det fortfarande tidvis vara brist på lediga bilplatser, men antalet minuter då samtliga bilplatser är fullbelagda har minskat markant. Den genomsnittliga uppställningstiden har, med undantag av Engelbrektsgatan, minskat på samtliga undersökta sträckor. Engelbrektsgatan är även den enda sträckan där andelen bilar som står parkerade längre än 3 minuter inte har minskat. Östra Hamngatan och Västra Hamngatan är de gator där införandet av Taxa A har lett till störst förändring. Antalet bilister som får tillgång till en bilplats har ökat med över 5 % och den genomsnittliga uppställningstiden har halverats. På Andra Långgatan ändrades i samband med införandet av Taxa A regleringen för boendeparkering, vilket medförde att parkering med boendekort nu mer bara är tillåtet kvälls- och nattetid istället för som tidigare dygnet runt. Förändringen av regleringen för boendeparkering motiverades främst av att en stor andel av bilplatserna dagtid nyttjades av boende vilket minskade tillgängligheten för besökare. Kombinationen av dessa två åtgärder har medfört att efterfrågan på bilplatser har minskat drastiskt dagtid och därmed har nyttjandegraden sjunkit från 98 % till 2 %. Redbergsvägen hade redan före införandet av Taxa A en nyttjandegrad under 8 % och en god omsättning på bilar. Idag har antalet parkerade bilar minskat med 31 % och minst 5 av 14 bilplatser är alltid lediga. 2. Bakgrund Under våren och sommaren 23 har Trafikkontoret i Göteborg låtit genomföra en översyn över stadens taxor för avgiftsbelagd parkering på gatumark. Översynen har genomförts som en följd av Trafiknämndens beslut i mars 23 att införa en ny taxestruktur. Den största förändringen var införandet av Taxa A en ny taxa för avgiftsbelagd parkering på gatumark med en begränsad uppställningstid till max 3 min.

8 8 3. Syfte och principer Syftet med Taxa A är att öka tillängligheten till och omsättningen på bilplatser samt minska söktrafiken. Vidare syftar Taxa A till att förkorta uppställningstiderna samt att få fler att välja att parkera på tomtmark och därmed lämnar plats på gatumark för dem som vill uträtta kortare ärenden. Principen är att Taxa A bör införas i områden med stort utbud av närliggande handel och verksamheter. Taxa A kan även tillämpas på sträckor där det idag är tillåtet att parkera gratis i max min, men där det finns behov av längre uppställningstid. 4. Metod För att kunna utvärdera konsekvenserna av införandet av den nya taxan har en förstudie och en efterstudie genomförs för att visa på ev. förändringar på några utvalda sträckor. Faktorer som har studerats är uppställningstid och tillgänglighet. Sammanlagt regleras drygt 5 sträckor med Taxa A. Av dessa studerades fem sträckor från olika delar av staden: Östra Hamngatan, Västra Hamngatan, Andra Långgatan, Engelbrektsgatan samt Redbergsvägen. Data har, både före och efter införandet av Taxa A, samlats in mellan kl.-12 och under en dag var på de fem utvalda sträckorna. Genom att dokumentera när bilar kommer och åker från en bilplats har både uppställningstid och nyttjandegrad kunnat analyseras. Då data har samlats in/dokumenterats för varje hel minut är alla resultat baserade på avrundade minuter. 5. Resultat 5.1 Andel av tiden med lediga platser För den som vill parkera är det viktigaste att det vid ankomst finns en ledig bilplats. En sammanställning över hur stor andel av tiden som minst en bilplats var ledig, både före och efter införandet av Taxa A, redovisas nedan.

9 9 Procent av tiden med minst en plats ledig Ö Hamn V Hamn 2:a Lång Engelbrekt Redbergs Diagrammet visar bl.a. att på Andra Långgatan fanns det tidigare lediga bilplatser under 2 % av undersökningstiden medan det i princip alltid fanns en ledig plats på Redbergsvägen. införandet av Taxa A har andelen tid då det finns minst en ledig bilplats ökat markant, främst på Andra Långgatan där det idag alltid finns en ledig plats. På Östra Hamngatan, Västra Hamngatan och Engelbrektsgatan kan det fortfarande tidvis vara brist på lediga bilplatser, men antalet minuter då samtliga bilplatser är fullbelagda har minskat markant. 5.2 Andel uppställda över maxtiden 3 minuter införandet av Taxa A var det på samtliga undersökta sträckor tillåtet att stå parkerade i upp till 24 timmar. Detta innebar att bilar kunde vara parkerade flera timmar. I och med att Taxa A infördes begränsades den tillåtna uppställningstiden till max 3 min. Procent som står > 3 minuter Ö Hamn V Hamn 2:a Lång Engelbrekt Redbergs Andelen bilar som står parkerade längre än 3 min har, med undantag av Engelbrektsgatan, minskat. Dock står fortfarande mer än 2 % av bilarna parkerade

10 längre än tillåtet på fyra av sträckorna. En orsak kan vara att allt fler bilar har särskild parkeringsdispens vilket innebär att bilarna får stå parkerad gratis i 2 timmar på samtliga gatuparkeringar i Göteborg. 5.3 Genomsnittlig uppställningstid Den genomsnittliga uppställningstiden varierar kraftigt mellan de olika sträckorna. På fyra av fem sträckor låg den före införandet av Taxa A på över 25 min/bil. En bidragande orsak var att många bilar stod parkerade under flera timmar och drog därmed upp genomsnittstiden. Genomsnittlig uppställningstid, minuter Ö Hamn V Hamn 2:a Lång Engelbrekt Redbergs Som en följd av införandet av Taxa A har den genomsnittliga uppställningstiden minskat för samtliga sträckor, men undantag av Engelbrektsgatan. På tre av sträckorna har den genomsnittliga uppställningstiden i princip halverats. Den främsta orsaken är att uppställningstiden är begränsad till max 3 min.

11 11. Förändring per gata.1 Östra Hamngatan Västra sidan mellan Spannmålsgatan och Postgatan, bilplatser För den sträcka som studerades på Östra Hamngatan har införandet av Taxa A medfört att den genomsnittliga uppställningstiden har minskat från 38 min/bil till 21 min/bil medan den mediana uppställningstiden fortfarande ligger runt 13 min/bil. Den begränsade uppställningstiden har medfört att antalet bilar som parkerar på Östra Hamngatan har ökat med 5 % samtidigt som nyttjandegraden har sjunkit från 93 % till 85 %. Andelen tid då samtliga bilplatser på sträckan är upptagna har minskat från 45 % till 7 % av den totala undersökningstiden. Östra Hamngatan kl. -12 Antal upptagna bilplatser Kl. Östra Hamngatan kl Antal upptagna bilplatser Kl. Andelen bilar som står parkerade längre än 3 minuter har minskat från 33 % till 25 %. Dock är det anmärkningsvärt att en fjärdedel av parkerarna överskrider maximalt tillåten parkeringstid.

12 12.2 Västra Hamngatan Västra sidan mellan Vallgatan och Södra Larmgatan, bilplatser På Västra Hamngatan har antalet parkerare ökat med % samtidigt som nyttjandegraden har minskat med 28 % -enheter, från 94 % till %. Både den genomsnittliga och mediana uppställningstiden har mer än halverats och ligger idag på 18 min/bil respektive 11 min/bil. Västra Hamngatan kl. -12 Antal upptagna bilplatser Kl. Västra Hamngatan kl Antal upptagna bilplatser Kl. Andelen bilar som står parkerade längre än 3 minuter har minskat med 44 % -enheter och ligger idag på runt 2 %. Den andel av undersökningstiden då samtliga bilplatser var upptagna har minskat från 72 % till 17 %.

13 13.3 Andra Långgatan Södra sidan mellan Nordhemsgatan och Linnégatan, 14 bilplatser När förstudien genomfördes var det på den studerade sträckan på Andra Långgatan tillåtet att stå parkerad dygnet runt för fordon med särskilt tillstånd för boendeparkering. Förstudien visade att dessa fordon var den främsta orsaken till att det var ont om lediga parkeringsplatser på gatan. I samband med införandet av Taxa A ändrades bestämmelserna för boendeparkering på gatan från att ha gällt dygnet runt till att bara gälla på kvällar, nätter och helgdagar. Detta är troligtvis dem främsta orsaken till att antalet parkerade bilar på den aktuella sträckan har minska med 43 % och att nyttjandegraden har sjunkit med 72 %-enheter från 98 % till 2 %. Andra Långgatan kl. -12 Antal upptagna bilplatser Kl. Andra Långgatan kl Antal upptagna bilplatser Kl. Tidigare var samtliga bilplatser upptagna under 79 % av undersökningstiden. I den senaste mätningen var alltid minst av 14 bilplatser lediga. Den genomsnittliga uppställningstiden låg tidigare på 59 min/bil, men har idag sjunkit till 2 min/bil. Även den mediana uppsällningstiden har minskat drastiskt från 53 min/bil till min/bil. Tidigare stod knappt hälften av bilarna parkerade längre än 3 minuter. Idag har andelen minskat till 22 %.

14 14.4 Engelbrektsgatan Södra sidan i parkeringsficka vid korsningen med Kungsportsavenyn ( Eva s Paley), bilplatser Införandet av Taxa A har inte medfört någon större förändring för de studerade bilplatserna på Engelbrektsgatan. Antalet parkerade bilar är ungefär det samma som tidigare och uppställningstiderna likaså. Nyttjandegraden har sjunkit något från 92 % till 84 %. Engelbrektsgatan kl. -12 Antal upptagna bilplatser Kl. Engelbrektsgatan kl Antal upptagna bilplatser Kl. Andelen bilar som står parkerade längre än 3 minuter är fortfarande hög och ligger runt 4 %. Orsaken till varför andelen som står parkerade längre än tillåtet är högre på Engelbrektsgatan än övriga undersökta gator är okänt. På Engelbrektsgatan varierar efterfrågan på parkeringsplatser mycket mellan för- och eftermiddagen. På eftermiddagen är samtliga bilplatser upptagna 8 % av tiden vilket är lika stor andel som före taxeändringen. Sett över hela undersökningstiden, dvs. föroch eftermiddag har andelen tid då samtliga bilplatser är upptagna minskat från 2 % till 4 %.

15 15.5 Redbergsvägen Södra sidan i parkeringsficka mellan Kobbarnas Väg och spårvagnshållplatsen, 14 bilplatser På Redbergsvägen har antalet bilar som parkerar minskat med 31 % och därmed har nyttjandegraden sjunkit från 7 % till 44 %. Den genomsnittliga uppställningstiden ligger idag på runt 13 min/bil vilket är 3 min kortare per bil än tidigare. Även den mediana uppställningstiden har sjunkit från 11 min/bil till 7 min/bil. Redbergsvägen kl. -12 Antal upptagna bilplatser Kl. Redbergsvägen kl Antal upptagna bilplatser Kl. Antalet bilar som står parkerade längre än 3 min har mer än halverats och motsvarar idag 9 % av det totala antalet parkerade bilar på sträckan. införandet av Taxa A var samtliga bilplatser upptagna under 1 % av undersökningstiden. Vid senaste mätningen fanns det alltid minst fem platser lediga, dvs. nyttjandegarden låg aldrig över 4 %.

16 1 Bilaga sammanställning av mätetalen per gata Östra Hamngatan Förstudie studie Vardag kl. -12 och Antal parkerade bilar 55 st 91 st Total uppställningstid 2 81 min 1 87 min Genomsnittlig uppställningstid 38 min / bil 21 min / bil Median uppställningstid 13 min / bil 13 min / bil Max tillgänglig tid 2 4 min 2 4 min Parkeringstid 2 81 min 1 87 min Ledig tid 319 min 53 min Max tillgänglig tid 2 4 min 2 28 min Upptagna minuter min 1 94 min Lediga minuter 12 min 34 min Antal som står längre än 3 min 18 st 23 st Andel som står längre än 3 min 33 % 25 % Nyttjandegrad 93 % 85 % Västra Hamngatan Förstudie studie Vardag kl. -12 och Antal parkerade bilar 32 st 53 st Total uppställningstid min 948 min Genomsnittlig uppställningstid 42 min / bil 18 min / bil Median uppställningstid 34 min / bil 11 min / bil Max tillgänglig tid 1 44 min 1 44 min Parkeringstid min 948 min Ledig tid 89 min 492 min Max tillgänglig tid 1 44 min 1 44 min Upptagna minuter 1 35 min 1 87 min Lediga minuter 75 min 353 min Antal som står längre än 3 min 2 st st Andel som står längre än 3 min 3 % 19 % Nyttjandegrad 94 % %

17 17 Andra Långgatan Förstudie studie Vardag kl. -12 och Antal parkerade bilar 5 st 32 st Total uppställningstid min 843 min Genomsnittlig uppställningstid 59 min / bil 2 min / bil Median uppställningstid 53 min / bil min / bil Max tillgänglig tid 3 3 min 3 3 min Parkeringstid min 843 min Ledig tid 79 min min Max tillgänglig tid 3 3 min 3 3 min Upptagna minuter 3 3 min 84 min Lediga minuter 54 min 2 49 min Antal som står längre än 3 min 27 st 7 st Andel som står längre än 3 min 48 % 22 % Nyttjandegrad 98 % 2 % Engelbrektsgatan Förstudie studie Vardag kl. -12 och Antal parkerade bilar 45 st 41 st Total uppställningstid 1 35 min 1 18 min Genomsnittlig uppställningstid 29 min / bil 29 min / bil Median uppställningstid 24 min / bil 21 min / bil Max tillgänglig tid 1 44 min 1 44 min Parkeringstid 1 35 min 1 18 min Ledig tid 135 min 254 min Max tillgänglig tid 1 44 min 1 44 min Upptagna minuter min min Lediga minuter 11 min 228 min Antal som står längre än 3 min 17 st 17 st Andel som står längre än 3 min 38 % 41 % Nyttjandegrad 92 % 84 %

18 18 Redbergsvägen Förstudie studie Vardag kl. -12 och Antal parkerade bilar 153 st st Total uppställningstid 2517 min 1 38 min Genomsnittlig uppställningstid 1 min / bil 13 min / bil Median uppställningstid 11 min / bil 7 min / bil Max tillgänglig tid 33 min 3 3 min Parkeringstid 2517 min 1 38 min Ledig tid 843 min min Max tillgänglig tid 33 min 3 3 min Upptagna minuter 254 min 1 47 min Lediga minuter 79 min 1 89 min Antal som står längre än 3 min 23 st st Andel som står längre än 3 min 15 % 9 % Nyttjandegrad 7 % 44 %

19 19

20 Trafikkontoret, Box 243, SE-43 1 Göteborg. Besöksadress: Köpmansgatan 2. Hållplats: Brunnsparken. Internetadress: goteborg.se Tel , Fax E-post: trafikkontoret@trafikkontoret.goteborg.se 2

Tillgänglighetsinventering i City Miljöbilsuppställning på 10-minutersparkering. Meddelande 11:2008 Trafikkontoret Parkering

Tillgänglighetsinventering i City Miljöbilsuppställning på 10-minutersparkering. Meddelande 11:2008 Trafikkontoret Parkering Tillgänglighetsinventering i City Miljöbilsuppställning på 10-minutersparkering Meddelande 11:2008 Trafikkontoret Parkering Bakgrund och syfte För alla typer av parkering skall i första hand tomtmarksparkering

Läs mer

Andel lediga platser Andel i lediga område platser 2, andra mättillfället. Antal lediga platser 97% Uppdelning efter varifrån bilarna kommer 25% 34%

Andel lediga platser Andel i lediga område platser 2, andra mättillfället. Antal lediga platser 97% Uppdelning efter varifrån bilarna kommer 25% 34% Andel lediga platser Andel i lediga område platser 2, andra mättillfället 3% 97% Antal lediga platser Antal parkerade bilar Uppdelning efter varifrån bilarna kommer 0% 25% 10% 17% 34% 14% Samma gata Inom

Läs mer

Hur används garageplatserna i centrala staden? Om skillnaden mellan teori och praktik. Meddelande 7:2006 Trafikkontoret Parkering

Hur används garageplatserna i centrala staden? Om skillnaden mellan teori och praktik. Meddelande 7:2006 Trafikkontoret Parkering Hur används garageplatserna i centrala staden? Om skillnaden mellan teori och praktik Meddelande 7:2006 Trafikkontoret Parkering 2 Förord I samband med upprättandet av detaljplaner och bygglov ställs bl.a.

Läs mer

Parkering i södra Kungsladugård. Meddelande 3:2007 Trafikkontoret Parkering

Parkering i södra Kungsladugård. Meddelande 3:2007 Trafikkontoret Parkering Parkering i södra Kungsladugård Meddelande :007 Trafikkontoret Parkering Bakgrund och syfte Kungsladugård, delen söder om Ståthållaregatan (se bilden nedan), ingår inte i boendeparkeringssystemet. I området

Läs mer

Parkeringsmätning av miljöbilar i Göteborg

Parkeringsmätning av miljöbilar i Göteborg Parkeringsmätning av miljöbilar i Göteborg November 2005 Meddelande 13:2005 Trafikkontoret Parkering Förord Antalet miljöfordon har stadigt ökat i Göteborg. För att få en uppfattning om hur parkeringsförhållandena

Läs mer

Parkering i Sandarna Undersökning av beläggning och bilarnas hemvist

Parkering i Sandarna Undersökning av beläggning och bilarnas hemvist Parkering i Sandarna Undersökning av beläggning och bilarnas hemvist Meddelande 7:2010 Trafikkontoret Parkering 1 2 Bakgrund och syfte Sandarna ingår i boendeparkeringssystemet som en del av områder Väster.

Läs mer

under förutsättning av att kommunfullmäktige fastställer ny högsta parkeringstaxa, för egen del fastställa taxenivåer samt hög- och lågtaxetider.

under förutsättning av att kommunfullmäktige fastställer ny högsta parkeringstaxa, för egen del fastställa taxenivåer samt hög- och lågtaxetider. TN 40/12 TN 63/12 Tjänsteutlåtande Trafiknämnden 2012-02-10 2012-03-07 Diarienummer 2260/10 Trafikavdelningen Hans Magnusson Telefon 031-368 84 25 E-post: hans.magnusson@trafikkontoret.goteborg.se Ändring

Läs mer

Nyckeltal. Meddelande 10: Förbud att stanna förstudie. Trafikkontoret Parkering

Nyckeltal. Meddelande 10: Förbud att stanna förstudie. Trafikkontoret Parkering Nyckeltal Förbud att stanna förstudie Meddelande 10:2005 2005-09-14 Trafikkontoret Parkering 2 Förord Trafiknämnden i Göteborg har satt som mål att nio av tio fordon skall stå parkerade eller ha stannat

Läs mer

Förslag till beslut. Fredrik Alfredsson T.f. förvaltningschef. Karin Hebel Enhetschef

Förslag till beslut. Fredrik Alfredsson T.f. förvaltningschef. Karin Hebel Enhetschef Dnr Sida 1 (8) 2018-12-20 Handläggare Jacob Jonsson 08-508 26 325 Till Trafiknämnden 2019-02-14 Ändring av parkeringsavgifter för MC och moped klass 1 samt ändring av reducerad avgift för parkering med

Läs mer

Effekterna av införande av avgift för parkering med stöd av tillstånd för rörelsehindrade.

Effekterna av införande av avgift för parkering med stöd av tillstånd för rörelsehindrade. Dnr Sida 1 (5) 2018-05-07 Handläggare Jarina Edlund 08-508 26 094 Till Trafiknämnden 2018-05-24 Effekterna av införande av avgift för parkering med stöd av tillstånd för rörelsehindrade. Förslag till beslut

Läs mer

Införande av boendeparkering i Gamlestaden

Införande av boendeparkering i Gamlestaden Införande av boendeparkering i Gamlestaden Beslut i Trafiknämnden 2005-01-19 14 Nämnden beslöt enligt kontorets förslag 2 Handläggare: Hans Magnusson Tel: 031-61 22 43 Trafiknämnden Göteborg Införande

Läs mer

Är dispensen för boendeparkering förenlig med ett växande Stockholm? Svar på uppdrag från kommunfullmäktige

Är dispensen för boendeparkering förenlig med ett växande Stockholm? Svar på uppdrag från kommunfullmäktige Dnr T2016-03245 Sida 1 (6) 2016-11-15 Handläggare Jan Prestberg 08-508 261 50 Till Trafiknämnden 2016-12-08 Är dispensen för boendeparkering förenlig med ett växande Stockholm? Svar på uppdrag från kommunfullmäktige

Läs mer

PM - Parkeringsavgifter på gatumark/allmän platsmark i Huddinge kommun

PM - Parkeringsavgifter på gatumark/allmän platsmark i Huddinge kommun 2017-02-24 KS-2016/2475.353 1 (5) HANDLÄGGARE Katharina Staflund Katharina.Staflund@huddinge.se - Parkeringsavgifter på gatumark/allmän platsmark i Huddinge kommun Denna är en sammanfattning över den rapport/utredning

Läs mer

Johanneberg kring Viktor Rydbergsgatan Parkeringsstruktur

Johanneberg kring Viktor Rydbergsgatan Parkeringsstruktur Johanneberg kring Viktor Rydbergsgatan Parkeringsstruktur Meddelande 9:2003 Trafikkontoret Parkering 1 2 FÖRORD Det är fullt av parkerade bilar på gatorna i stora delar av staden. Läget är kärvt såväl

Läs mer

Studie av trängselskattens effekter på parkeringsbehovet i Göteborg. Meddelande 3:2012 Trafikkontoret/Strategisk planering

Studie av trängselskattens effekter på parkeringsbehovet i Göteborg. Meddelande 3:2012 Trafikkontoret/Strategisk planering Studie av trängselskattens effekter på parkeringsbehovet i Göteborg Meddelande 3:2012 Trafikkontoret/Strategisk planering Studie av trängselskattens effekter på parkeringsbehovet i Göteborg Konsult: Beställare:

Läs mer

Mål och inriktning för parkeringspolitiken i Göteborg

Mål och inriktning för parkeringspolitiken i Göteborg 1/7 Mål och inriktning för parkeringspolitiken i Göteborg Beslut i Trafiknämnden 1992-11-12 304 Nämnden beslöt bifalla kontorets förslag: godkänna mål och inriktning för parkeringspolitiken i Göteborg

Läs mer

Parkeringsstrategi och plan för gatuparkering

Parkeringsstrategi och plan för gatuparkering Älvsjö stadsdelsförvaltning HR och extern service Sida 1 (6) 2015-01-15 Handläggare Kajsa Pärke Telefon: 08-508 21 083 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 2016-02-04 Parkeringsstrategi och plan för gatuparkering

Läs mer

Förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering

Förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för Samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2016-01-04 Handläggare David Eriksson Telefon: 08-508 22 053 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Betalning med mobiltelefon

Betalning med mobiltelefon Betalning med mobiltelefon Utvärdering enkät till användare Meddelande 9:2005 2005-09-14 Trafikkontoret Parkering 2 Förord Sedan Trafiknämnden under 2003 införde möjligheten att betala för parkering på

Läs mer

Fusk med boendeparkering Parkeringsmätning 2005

Fusk med boendeparkering Parkeringsmätning 2005 Hur organisera en insatsstyrka under någon vecka Gå igenom alla områden Polisanmäla, vilka, hur, bevis Hur övervakas boendeparkering idag, frekvens, resurser, timmar Hur effektivisera framöver? Fusk med

Läs mer

Remiss gällande förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering

Remiss gällande förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering Bromma stadsdelsförvaltning Administration Sida 1 (5) 2016-02-24 Handläggare Gunnar Hedman E-post: bromma@stockholm.se Till Bromma stadsdelsnämnd Remiss gällande förslag till parkeringsstrategi och förslag

Läs mer

Utvärdering av försök med fri parkering

Utvärdering av försök med fri parkering PM 2009-06-09 1 (8) TF 2006/894 Kungsgatan 42 745 80 Enköping Isabell Lundberg Tfn 0171-62 50 28 Mobiltfn 070-162 50 28 e-post isabell.lundberg@enkoping.se Tekniska nämnden Utvärdering av försök med fri

Läs mer

96 Diarienummer 0990/11 Delegation avseende boendeparkering Förslag till beslut enligt Trafikkontorets tjänsteutlåtande.

96 Diarienummer 0990/11 Delegation avseende boendeparkering Förslag till beslut enligt Trafikkontorets tjänsteutlåtande. Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2011-05-02 Nummer 5/11 96 Diarienummer 0990/11 Delegation avseende boendeparkering Förslag till beslut enligt Trafikkontorets tjänsteutlåtande. Roland Rydin (M) yrkar

Läs mer

Enkät om parkeringen i södra Kungsladugård September 2007. Meddelande 7:2007. Trafikkontoret Parkering

Enkät om parkeringen i södra Kungsladugård September 2007. Meddelande 7:2007. Trafikkontoret Parkering Enkät om parkeringen i södra Kungsladugård September 2007 Meddelande 7:2007 Trafikkontoret Parkering Förord Trafikkontoret får ofta in synpunkter från boende i södra Kungsladugård om att det är svårt att

Läs mer

Parkeringsöversyn Gültzauudden Bilagor: Karta; gällande zonindelning parkeringsavgifter Karta; förslag till zonindelning parkeringsavgifter

Parkeringsöversyn Gültzauudden Bilagor: Karta; gällande zonindelning parkeringsavgifter Karta; förslag till zonindelning parkeringsavgifter Kommunstyrelsen 2010-03-15 57 140 Arbets- och personalutskottet 2010-02-22 33 75 Dnr 10.64-315 marskf10 Parkeringsöversyn Gültzauudden Bilagor: Karta; gällande zonindelning parkeringsavgifter Karta; förslag

Läs mer

Parkeringsöversyn Gültzauudden Bilaga: 1. Karta; gällande zonindelning parkeringsavgifter 3. Karta; förslag till zonindelning parkeringsavgifter

Parkeringsöversyn Gültzauudden Bilaga: 1. Karta; gällande zonindelning parkeringsavgifter 3. Karta; förslag till zonindelning parkeringsavgifter Tekniska nämnden 2010 01 27 15 42 Tekniska nämndens arbetsutskott 2010 01 14 24 58 Dnr 2009/894.315 Parkeringsöversyn Gültzauudden Bilaga: 1. Karta; gällande zonindelning parkeringsavgifter 3. Karta; förslag

Läs mer

Redovisning av enkät tidsbegränsad parkering på Kungstorget och Grönsakstorget

Redovisning av enkät tidsbegränsad parkering på Kungstorget och Grönsakstorget Redovisning av enkät tidsbegränsad parkering på Kungstorget och Grönsakstorget Göteborg Stad Trafikkontoret 30 jan 2012 Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 1.1 Bakgrund och syfte... 2 1.2 Deltagare...

Läs mer

Handlingsplan för parkering i Uppsala kommun Fördjupning

Handlingsplan för parkering i Uppsala kommun Fördjupning Handlingsplan för parkering i Uppsala kommun Fördjupning Gatu- och samhällsmiljönämnden, april 2016 Diarienummer: GSN 2016-0665 2 Handlingsplan för parkering fördjupning Innehåll Personbil sid 2 Parkeringsutbud

Läs mer

Boendeparkering i delar av ytterstaden samt boendeparkering för fordonsägare som både har bil och MC/Moped klass I

Boendeparkering i delar av ytterstaden samt boendeparkering för fordonsägare som både har bil och MC/Moped klass I Dnr Sida 1 (7) 2016-05-18 Handläggare Jan Prestberg 08-508 261 50 Till Trafiknämnden 2016-06-16 Boendeparkering i delar av ytterstaden samt boendeparkering för fordonsägare som både har bil och MC/Moped

Läs mer

Sessionssalen, kommunhuset i Hultsfred. Ulla Nilsson Sekreterare. 2 Lokal trafikföreskrift om parkering spå Sjövägen i Hultsfred

Sessionssalen, kommunhuset i Hultsfred. Ulla Nilsson Sekreterare. 2 Lokal trafikföreskrift om parkering spå Sjövägen i Hultsfred Kallelse 1 (1) Ersättarna för kännedom Trafiknämnd Hultsfred 2017-02-20 Tid för sammanträde måndagen den 27 februari 2017 kl. 08:00 Lokal Sessionssalen, kommunhuset i Hultsfred Åke Nilsson Ordförande Ulla

Läs mer

Om ändring av taxor och villkor för boendeparkering

Om ändring av taxor och villkor för boendeparkering Om ändring av taxor och villkor för boendeparkering Beslut i Trafiknämnden 2003-03-12 69 Nämnden beslöt enligt kontorets förslag hemställa hos Kommunfullmäktige högsta taxan för boendeparkering höjs från

Läs mer

Parkeringsstudie Drottninggatan -konsekvenser av gårdsgata

Parkeringsstudie Drottninggatan -konsekvenser av gårdsgata Parkeringsstudie Drottninggatan -konsekvenser av gårdsgata Meddelande 7:2003 Trafikkontoret Trafikplanering/Parkering På uppdrag av Trafikkontoret Göteborgs Stad har denna rapport utarbetats av FB Engineering

Läs mer

Uppföljning juni Parkeringsmätning Fusk med boendeparkering 2005. Meddelande 7:2005. Trafikkontoret Parkering

Uppföljning juni Parkeringsmätning Fusk med boendeparkering 2005. Meddelande 7:2005. Trafikkontoret Parkering Uppföljning juni Parkeringsmätning Fusk med boendeparkering 2005 Meddelande 7:2005 Trafikkontoret Parkering 2(20) Förord Detta är resultatet från en uppföljande parkeringsmätning som Göteborgs Stad Trafikkontoret

Läs mer

Effekter av rutlös parkering 2000-02-18. Trafikkontoret

Effekter av rutlös parkering 2000-02-18. Trafikkontoret Effekter av rutlös parkering 2000-02-18 Trafikkontoret 1 (21) Förord Göteborg har under de senaste åren infört ett nytt sätt att skyltsätta och märka ut gatuparkering. Istället för att måla parkeringsrutor

Läs mer

Revidering av Parkeringsstrategin

Revidering av Parkeringsstrategin Handläggare Direkt telefon Vår beteckning Er beteckning Datum 2015-10-21 Revidering av Parkeringsstrategin En ny parkeringsstrategi infördes i Karlskrona 2012. Syftet var främst att få rätt bil på rätt

Läs mer

Inledning... 3 Bakgrund... 3 Sammanfattning av tidigare utredningar... 4 Parkeringsstatistik Parkeringsutredning daterad

Inledning... 3 Bakgrund... 3 Sammanfattning av tidigare utredningar... 4 Parkeringsstatistik Parkeringsutredning daterad 2 Inledning... 3 Bakgrund... 3 Sammanfattning av tidigare utredningar... 4 Parkeringsstatistik 1990-2007... 4 Parkeringsutredning daterad 2013-07-04 (sommarpraktikant Didrik Almqvist)... 4 Rundringning

Läs mer

Förslag till nya bestämmelser för boendeparkering

Förslag till nya bestämmelser för boendeparkering 4 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Julin Jenny Datum 2016-04-05 Diarienummer GSN-2016-0775 Gatu- och samhällsmiljönämnden Förslag till nya bestämmelser för boendeparkering Förslag till beslut Gatu-

Läs mer

Förslag till nya parkeringsregleringar i Uppsala 2016

Förslag till nya parkeringsregleringar i Uppsala 2016 Förslag till nya parkeringsregleringar i Uppsala 2016 Gatu- och samhällsmiljönämnden, april 2016 Diarienummer: GSN 2016-0665 Innehåll 1. Sammanfattning sid 4 2. Inledning sid 5 3. Handlingsplan för parkering

Läs mer

INVENTERING OCH KATEGORISERING AV BEFINTLIGA BILPLATSER PÅ HEDEN OCH I OMRÅDENA KRING HEDEN.

INVENTERING OCH KATEGORISERING AV BEFINTLIGA BILPLATSER PÅ HEDEN OCH I OMRÅDENA KRING HEDEN. INVENTERING OCH KATEGORISERING AV BEFINTLIGA BILPLATSER PÅ HEDEN OCH I OMRÅDENA KRING HEDEN. Stadsbyggnadskontoret i Göteborg Trafikkontoret i Göteborg Viproj AB April 2008 2 FÖRORD Uppdraget Stadsbyggnadskontoret

Läs mer

PARKERINGSUTREDNING PANTARHOLMEN, KARLSKRONA KOMMUN RAPPORT

PARKERINGSUTREDNING PANTARHOLMEN, KARLSKRONA KOMMUN RAPPORT PARKERINGSUTREDNING PANTARHOLMEN, KARLSKRONA KOMMUN RAPPORT 2016-06-13 PARKERINGSUTREDNING PANTARHOLMEN 2016-06-13 KUND Anna Steinwandt Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen 371 84 Karlskrona KONSULT

Läs mer

Nöjdare parkerare - En handlingsplan

Nöjdare parkerare - En handlingsplan Nöjdare parkerare - En handlingsplan Meddelande 2:2002 Trafikkontoret Parkering FLYGFÄLTSBYRÅN På uppdrag av Trafikkontoret Göteborgs Stad har denna rapport utarbetats av FB Engineering AB. Ansvarig: Gustaf

Läs mer

Förslag till beslut. Sammanfattning. GEMENSAMT TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr M (Markkontoret) Dnr T (Trafikkontoret)

Förslag till beslut. Sammanfattning. GEMENSAMT TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr M (Markkontoret) Dnr T (Trafikkontoret) MARKKONTORET TRAFIKKONTORET Kontaktperson Cecilia Sjödin Markkontoret Stora Projekt, Hammarby Sjöstad Telefon: 08-508 264 09 cecilia.sjodin@mk.stockholm.se Fredrik Alfredsson Trafikkontoret Juridik Telefon:

Läs mer

Protokollsutdrag. Ordföranden. Sammanträdesdatum 2010-02-02

Protokollsutdrag. Ordföranden. Sammanträdesdatum 2010-02-02 Ordföranden Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2010-02-02 Justering av taxor för avgiftsparkering och vissa tillstånd, dnr 2516/08 Hemställan Kommunfullmäktige Förslag till beslut enligt Trafikkontorets

Läs mer

Riktlinjer för parkering underlag för bedömning av parkeringsbehov

Riktlinjer för parkering underlag för bedömning av parkeringsbehov Gårdsten Stampen B Stampen C Stampen A Bagaregården Björkekärr Långgatorna D Långgatorna A Långgatorna C Långgatorna B Johanneberg 5 % ledigt boende dag boende natt besök 1

Läs mer

Boendeparkering i Landala Egnahem och Landalahöjd

Boendeparkering i Landala Egnahem och Landalahöjd 1(13) Boendeparkering i Landala Egnahem och Landalahöjd Beslut i Trafiknämnden 1999-09-22 162 Hans Magnusson redogjorde för ärendet och för inkomna skrivelser. Efter diskussion beslöt Trafiknämnden justera

Läs mer

Parkeringsutredning Kv Korthållaren 5 m m

Parkeringsutredning Kv Korthållaren 5 m m UPPDRAG Parkeringsutredning Kv Korthållaren 5 m m UPPDRAGSNUMMER 2125357000 UPPDRAGSLEDARE Joakim Ax RAPPORTFÖRFATTARE Joakim Ax (huvudförfattare) Emma Wiklund (medförfattare) DATUM Parkeringsutredning

Läs mer

Förändringar av övre gräns för parkeringsavgift

Förändringar av övre gräns för parkeringsavgift KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Nilsson Bjervner Åsa Datum 2016-05-17 Diarienummer KSN-2016-1105 Kommunstyrelsen Förändringar av övre gräns för parkeringsavgift Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Tillämpning i Kungälv

Tillämpning i Kungälv Parkeringspolicy Kungälvs kommun, Bilaga Kungälv 2011-02-10 Tillämpning i Kungälv Den modell som nu presenteras bygger på synpunkter som inhämtats från ansvarig väghållare/huvudman, parkeringsövervakare

Läs mer

Om ändring av taxor för avgiftsparkering

Om ändring av taxor för avgiftsparkering Om ändring av taxor för avgiftsparkering Beslut i Trafiknämnden 2003-03-12 68 Nämnden beslöt enligt kontorets förslag 2 Handläggare: Hans Magnusson Tel 031-61 22 43 Sammanträdesdatum Dnr 512/03 Trafiknämnden

Läs mer

Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Sammanfattning av tidigare utredningar... 4 Inventering av bilparkeringar

Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Sammanfattning av tidigare utredningar... 4 Inventering av bilparkeringar 2 Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Sammanfattning av tidigare utredningar... 4 Inventering av bilparkeringar 2016... 6 Inventering av cykelparkeringar 2016... 13 Slutsats av inventering 2016...

Läs mer

Nyttjande av särskild MC-parkering Undersökning av antalet MC. Meddelande 8:2009 Trafikkontoret Parkering

Nyttjande av särskild MC-parkering Undersökning av antalet MC. Meddelande 8:2009 Trafikkontoret Parkering Nyttjande av särskild MC-parkering Undersökning av antalet MC Meddelande 8:2009 Trafikkontoret Parkering Bakgrund och syfte Trafikkontoret har ändrat reglerna för uppställning av MC, så att de inte längre

Läs mer

Gråberget Trafikförslag och parkeringsutredning

Gråberget Trafikförslag och parkeringsutredning Gråberget Trafikförslag och parkeringsutredning Dnr: 1721/10 2014-02-12 Gråberget Trafikförslag och parkeringsutredning Dnr: 1721/10 Medverkande: Beställare: Trafikkontoret Göteborgs Stad Box 2403 403

Läs mer

PM - Parkeringssituationen i Järfälla samt utredning om avgiftsfinansierad boendeparkering på gatumark

PM - Parkeringssituationen i Järfälla samt utredning om avgiftsfinansierad boendeparkering på gatumark 2013-11-21 1 (6) Dnr TEN 2012/682 PM - Parkeringssituationen i Järfälla samt utredning om avgiftsfinansierad boendeparkering på gatumark Parkeringssituationen i Järfälla Dagens parkeringsutbud och beläggning

Läs mer

ANGEREDS CENTRUM PARKERINGSBEHOV

ANGEREDS CENTRUM PARKERINGSBEHOV ANGEREDS CENTRUM PARKERINGSBEHOV Stadsbyggnadskontoret Göteborg Viproj AB april 2010 rev juni 2010 1 Uppdraget Stadsbyggnadskontoret genom Johan Henriksson har givit Viproj AB i uppdrag att bedöma erforderligt

Läs mer

Parkeringstaxa fr o m 2011 08 01

Parkeringstaxa fr o m 2011 08 01 Kommunfullmäktige 2011 05 30 94 185 Kommunstyrelsen 2011 05 16 114 240 Arbets och personalutskottet 2011 04 26 85 168 Dnr 10.748 514 Parkeringstaxa fr o m 2011 08 01 Bilagor: Zonindelning Luleå centrum

Läs mer

Tillämpning i Marstrand

Tillämpning i Marstrand Tillämpning i Marstrand Den modell som nu presenteras bygger på synpunkter som inhämtats från ansvarig väghållare/huvudman, parkeringsövervakare och andra sakkunniga. Några grundläggande utgångspunkter

Läs mer

Parkeringsövervakning i Område Syd. Upphandling

Parkeringsövervakning i Område Syd. Upphandling Dnr Sida 1 (5) 2017-02-21 Handläggare Jarina Edlund 08-508 260 94 Till Trafiknämnden 2017-03-09 Parkeringsövervakning i Område Syd. Upphandling Förslag till beslut 1. Trafiknämnden ger kontoret i uppdrag

Läs mer

Stockholms kommun har tagit del av överklagandet och inkommit med ett yttrande.

Stockholms kommun har tagit del av överklagandet och inkommit med ett yttrande. Datum Dnr/Beteckning 2 (8) offentliga platser som står under kommunens förvaltning och som kommunen har upplåtit för parkering. Formuleringen I den omfattning som behövs för att ordna trafiken är central

Läs mer

Parkeringsstudie Nykroppagatan, Farsta

Parkeringsstudie Nykroppagatan, Farsta Parkeringsstudie Nykroppagatan, Farsta Grontmij AB Väg & Trafik 2015-10-29 Vår referens Väg & Trafik, Jan-Erik Hollander Malin Österlind Rapport Datum 2015-10-29 Uppdragsnr 10019461 Innehåll 0. Sammanfattning...

Läs mer

Höjning av felparkeringsavgifter Förslag från trafiknämnden

Höjning av felparkeringsavgifter Förslag från trafiknämnden Utlåtande 2017:116 RVII (Dnr 124-303/2017) Höjning av felparkeringsavgifter Förslag från trafiknämnden Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Felparkeringsavgift för trafikfarlig

Läs mer

Parkeringsutredning - Operan

Parkeringsutredning - Operan Handläggare Jonas Khan Tel +46 (0)10 505 32 27 Mobil +46 (0)70 217 14 42 Fax +46 10 505 30 09 Jonas.khan@afconsult.com PM 1 (21) Datum Uppdragsnr 573257 Parkeringsutredning - Operan ÅF AB Kvarnbergsgatan

Läs mer

Höjning av parkeringsavgifter och förslag till felparkeringsavgifter

Höjning av parkeringsavgifter och förslag till felparkeringsavgifter Jarina Edlund Tillstånd 08-508 260 94 jarina.edlund@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2011-11-24 Höjning av parkeringsavgifter och förslag till felparkeringsavgifter Förslag till beslut

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Sessionssalen, kommunhuset i Hultsfred måndagen den 27 februari 2017 kl. 08:00 Åke Nilsson, KD Rosie Folkesson, S Per-Inge Pettersson, C Åke Bergh, M Helena Grybäck

Läs mer

STAMPEN / NORRA GÅRDA PARKERINGSSTRUKTUR RAPPORT. Göteborgs Stads Parkerings AB Viproj AB

STAMPEN / NORRA GÅRDA PARKERINGSSTRUKTUR RAPPORT. Göteborgs Stads Parkerings AB Viproj AB STAMPEN / NORRA GÅRDA PARKERINGSSTRUKTUR RAPPORT Göteborgs Stads Parkerings AB Viproj AB Augusti 2004 1 INNEHÅLL SID SAMMANFATTNING 2 UTREDNINGSOMRÅDETS INNEHÅLL 4 BILPLATSBEHOV 8 BEFINTLIGA BILPLATSER

Läs mer

Parkeringsstudie Kv.Gengasen, Örby

Parkeringsstudie Kv.Gengasen, Örby Grontmij AB Väg & Trafik Koncept Vår referens Väg & Trafik, Jan-Erik Hollander, Vahid Nouri Rapport Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund och uppdrag... 4 Metod... 5 Information om området... 6 Inventering...

Läs mer

Taxor och avgifter inom trafik, parkering och allmän/offentlig plats

Taxor och avgifter inom trafik, parkering och allmän/offentlig plats Taxor och avgifter inom trafik, parkering och allmän/offentlig plats Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Taxor och avgifter inom trafik, parkering och allmän/offentlig plats Taxa

Läs mer

Parkeringsutredning Värtavägen. Grontmij AB Väg & Trafik

Parkeringsutredning Värtavägen. Grontmij AB Väg & Trafik Grontmij AB Väg & Trafik Rapport Grontmij AB Väg och Trafik Projektgrupp Grontmij Uppdragsledare: Johan Ericsson Handläggare, analys: Ida Örtegren Handläggare, fältmätning och analys: Vahid Nouri Fältmätning:

Läs mer

Tekniska nämnden Tekniska nämndens arbetsutskott

Tekniska nämnden Tekniska nämndens arbetsutskott 304 2011 03 24 30 87 463 2011 03 10 26 68 Dnr 2010/847.514 2010 11 04 Parkeringstaxa fr o m 2011 06 01 (2011 08 01) Bilagor: Zonindelning Luleå centrum 2010, bil 1 Zonindelning Luleå centrum 2011, bil

Läs mer

Ska vi norska till oss? Hur skall vi mäta hur nära en korsning vi får stå?

Ska vi norska till oss? Hur skall vi mäta hur nära en korsning vi får stå? Ska vi norska till oss? Hur skall vi mäta hur nära en korsning vi får stå? Meddelande 4:2005 Trafikkontoret Parkering 1 2 3 Innehållsförteckning Bakgrund och syfte 4 Inventeringsområden 5 Inventeringsmetod

Läs mer

Sammanställning av Göteborgs kommuns lokala trafikföreskrifter som inte behöver märkas ut m.m

Sammanställning av Göteborgs kommuns lokala trafikföreskrifter som inte behöver märkas ut m.m Sammanställning av Göteborgs kommuns lokala trafikföreskrifter som inte behöver märkas ut m.m Gällande lokala trafikföreskrifter den 12 januari 2015. I Svensk trafikföreskriftsamling, www.stfs.se, finns

Läs mer

Servicenämnden. Taxa för parkering UTDRAG Dnr SFN 2016/0703. Handlingar Serviceförvaltningens skrivelse Karta parkeringszoner

Servicenämnden. Taxa för parkering UTDRAG Dnr SFN 2016/0703. Handlingar Serviceförvaltningens skrivelse Karta parkeringszoner UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-08-31 93 Taxa för parkering Dnr SFN 2016/0703 Handlingar Serviceförvaltningens skrivelse 2016-08-19 Karta parkeringszoner Bakgrund Kalmar kommun har som avsikt att införa

Läs mer

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder.

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder. Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Hälle Lider AB Husåsvägen 2 459 30 Ljungskile Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 102

Läs mer

Yttrande till trafiknämnden över Riktlinjer för parkeringsverksamheten

Yttrande till trafiknämnden över Riktlinjer för parkeringsverksamheten Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-04-08 Diarienummer: N132-0161/15 Sektor Kultur och fritid/klimatsmarta Val Anna Strand Telefon: 365 40 33 E-post: anna.strand@ostra.goteborg.se Yttrande till trafiknämnden

Läs mer

Förslag till nya parkeringsregleringar i Uppsala

Förslag till nya parkeringsregleringar i Uppsala 10 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Lasu Roger Datum 2016-11-29 Rev 2016-12-08 Diarienummer GSN-2016-0665 Gatu- och samhällsmiljönämnden Förslag till nya parkeringsregleringar i Uppsala Förslag till

Läs mer

Felparkeringsavgifter på allmän platsmark

Felparkeringsavgifter på allmän platsmark Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-09 Diarienummer 1948/17 Handläggare Ann-Marie Lindell Telefon: 031-368 02 21 E-post: ann-marie.lindell@stadshuset.goteborg.se Felparkeringsavgifter

Läs mer

Förändringar av övre gräns för parkeringsavgift (KSN )

Förändringar av övre gräns för parkeringsavgift (KSN ) KF 100 13 JUNI 2016 Kommunfullmäktige Förändringar av övre gräns för parkeringsavgift (KSN-2016-1105) Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att fastställa högsta möjliga

Läs mer

PARKERINGSINVENTERING

PARKERINGSINVENTERING PARKERINGSINVENTERING Bergholmsbacken 1 2017-11-24 Beställare: Exploateringskontoret, Stockholms stad Mohammed Al Kamil Uppdragsorganisation: Sweco Society Adelinn Persson Söör (uppdragsledning) Julia

Läs mer

Avgiftsbelagd parkering i Visby Tekniska förvaltningens förslag till Zonindelning, avgift och tidsbegränsning

Avgiftsbelagd parkering i Visby Tekniska förvaltningens förslag till Zonindelning, avgift och tidsbegränsning Avgiftsbelagd parkering i Visby Tekniska förvaltningens förslag till Zonindelning, avgift och tidsbegränsning Tekniska nämnden i Gotlands kommun Handläggare Lennart Klintbom Trafikingenjör Under sommaren

Läs mer

Förslag till parkeringsplan - remiss från trafikkontoret

Förslag till parkeringsplan - remiss från trafikkontoret NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PARKMILJÖAVDELNINGEN NORRA INNERSTADEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2012-10-04 Handläggare: Leila Massih Telefon: 08-508 09 306 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Förslag till parkeringsplan

Läs mer

Förslaget är positivt men bör kompletteras med en tidsbegränsning av liknande slag som i zon 1. I Röd zon kan följande tidsreglering övervägas:

Förslaget är positivt men bör kompletteras med en tidsbegränsning av liknande slag som i zon 1. I Röd zon kan följande tidsreglering övervägas: Stockholm 2012-09-25 City i Samverkan Korgmakargatan 2 111 22 Stockholm Stockholms stad Trafik- och renhållningsnämnden 105 35 Stockholm Synpunkter på förslag till parkeringsplan Remissversion augusti

Läs mer

NORRA FISKSÄTRA - PARKERINGSUTREDNING

NORRA FISKSÄTRA - PARKERINGSUTREDNING PM NORRA FISKSÄTRA - PARKERINGSUTREDNING 2017-11-14 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 1.1 BAKGRUND...3 1.2 PARKERINGSNORM...4 1.2.1 GRUNDINTERVALL... 4 1.2.2 LÄGESBASERAT PARKERINGSTAL... 5 1.2.3 PROJEKTSPECIFIKT

Läs mer

Parkeringsnorm för Eslövs kommun

Parkeringsnorm för Eslövs kommun December 2013 1 INNEHÅLL INLEDNING 3 NULÄGES BESKRIVNING 4 Ansvar Bilinnehav Zonindelning PARKERINGSNORM FÖR CYKEL 5 PARKERINGSNORM FÖR BIL 6 FÖRVÄNTADE KONSEKVENSER 7 PARKERINGSNORM: TABELLER 8 Parkeringsnorm

Läs mer

Parkeringsstudie City- Eller vad gör folk i 20 minuter? Rapport 9:2000 Trafikkontoret issn 1103-1530, isrn gbg-tk-r 9:2000 - se

Parkeringsstudie City- Eller vad gör folk i 20 minuter? Rapport 9:2000 Trafikkontoret issn 1103-1530, isrn gbg-tk-r 9:2000 - se Parkeringsstudie City- Eller vad gör folk i 20 minuter? Rapport 9:2000 Trafikkontoret issn 1103-1530, isrn gbg-tk-r 9:2000 - se 1 (40) Förord Det av Byggnadsnämnden i Göteborg godkända förslaget till detaljerad

Läs mer

Självklar parkering 3.0 Gatan talar

Självklar parkering 3.0 Gatan talar Självklar parkering 3.0 Gatan talar Meddelande 6:2006 Trafikkontoret Parkering 2 Förord Trafikkontoret gav 2001 ut en rapport om Självklar parkering (Rapport nr 13:2001). Denna följldes upp ett år senare

Läs mer

PARKERINGSBELÄGGNING MARIEBERG

PARKERINGSBELÄGGNING MARIEBERG BILAGA TILLHÖRANDE TRAFIKPLAN MARIEBERG: PARKERINGSBELÄGGNING MARIEBERG 24 MAJ 2012 Sammanfattning Beläggningsinventering för sex markparkeringsområden i Marieberg har genomförs från december 2011 till

Läs mer

Tjänsteutlåtande avgiftsbelägga infartsparkeringar Danderyds kommun

Tjänsteutlåtande avgiftsbelägga infartsparkeringar Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (8) Tekniska nämnden Tjänsteutlåtande avgiftsbelägga infartsparkeringar Danderyds kommun Ärende Tekniska kontoret har fått i uppdrag från tekniska nämnden (TN 2019-05-08

Läs mer

Allmänna lokala trafikföreskrifter

Allmänna lokala trafikföreskrifter Allmänna lokala trafikföreskrifter Stadsbyggnadskontoret 2009 1 Allmänna lokala trafikföreskrifter 2009 Jönköpings kommun Stadsbyggnadskontoret 551 89 Jönköping Layout: Kerstin Olsson Omslagsbilder: Lars

Läs mer

PARKERINGSUTREDNING NÄSET

PARKERINGSUTREDNING NÄSET RAPPORT PARKERINGSUTREDNING NÄSET KONCEPT 2015-10-01 Uppdrag 264181 Titel på rapport: Parkeringsutredning Näset Status: Datum: 2015-10-01 Medverkande Kontaktperson: Lidingö stad Mirsad Bektesevic Konsult:

Läs mer

Parkeringsnorm för Eslövs kommun Antagen av Kommunfullmäktige

Parkeringsnorm för Eslövs kommun Antagen av Kommunfullmäktige Antagen av Kommunfullmäktige 2014-04-28 SAMRÅDSHANDLING DECEMBER 2013 1 INNEHÅLL INLEDNING 3 NULÄGES BESKRIVNING 4 Ansvar Bilinnehav Zonindelning PARKERINGSNORM FÖR CYKEL 5 PARKERINGSNORM FÖR BIL 6 FÖRVÄNTADE

Läs mer

Cykelbana på Värtavägen. Genomförandebeslut

Cykelbana på Värtavägen. Genomförandebeslut Dnr Sida 1 (7) 2013-11-21 Handläggare Sanna Tegnér 08-508 264 27 Till Trafik- och renhållningsnämnden 2014-02-06 Cykelbana på Värtavägen. Genomförandebeslut Förslag till beslut 1. Trafik- och renhållningsnämnden

Läs mer

Parkeringsförslag för bostäder på Gibraltarvallen

Parkeringsförslag för bostäder på Gibraltarvallen 1 PM 2014:36 Rasmus Sundberg Caroline Mattsson 2014-08-26 Parkeringsförslag för bostäder på Gibraltarvallen 1. Inledning 1.1 Bakgrund Göteborgs Stad håller på att upprätta en detaljplan för Gibraltarvallen

Läs mer

Parkeringspolicyn ska bidra till. hållbar stadsutveckling och livsmiljö. hållbar stadsutveckling och livsmiljö

Parkeringspolicyn ska bidra till. hållbar stadsutveckling och livsmiljö. hållbar stadsutveckling och livsmiljö Parkeringspolicyn ska bidra till hållbar stadsutveckling och livsmiljö Roger Johansson, SWECO Parkeringspolicyn ska bidra till hållbar stadsutveckling och livsmiljö Användningen av den parkering som finns

Läs mer

Felparkeringsavgifter på allmän plats

Felparkeringsavgifter på allmän plats Felparkeringsavgifter på allmän plats Beslut i Trafiknämnden 2004-09-30 166 Nämnden beslöt enligt kontorets förslag Beslut i Kommunfullmäktige 2005-09-18 7 Enligt kommunstyrelsens förslag: 1. Felparkeringsavgifterna

Läs mer

Misstänkt parkering En utredning av boendeparkeringsområde M

Misstänkt parkering En utredning av boendeparkeringsområde M Område M Misstänkt parkering En utredning av boendeparkeringsområde M Meddelande 1:2002 Trafikkontoret Parkering/Tillstånd och dispenser På uppdrag av Hans Magnusson och Lennart Jideblad vid Trafikkontoret,

Läs mer

Förslag till nya parkeringsregleringar i Uppsala

Förslag till nya parkeringsregleringar i Uppsala 3 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Lasu Roger Datum 2016-04-07 Diarienummer GSN-2016-0665 Gatu- och samhällsmiljönämnden Förslag till nya parkeringsregleringar i Uppsala Förslag till beslut Gatu-

Läs mer

Boendeparkering Centrum-Torsvik

Boendeparkering Centrum-Torsvik 1 (26) HANDLÄGGARE TEL DIREKT DATUM DNR Fredrik Meurman 08-731 3385 2017-05-19 TFN/2017:206 Teknik- och fastighetsförvaltningen Boendeparkering Centrum-Torsvik Resultat enkätundersökning 2 (26) Maj 2017

Läs mer

Remissversion augusti 2012

Remissversion augusti 2012 Framkomlighetsstrategi Förslag till Parkeringsplan Remissversion augusti 2012 på väg mot ett Stockholm i världsklass www.stockholm.se/trafikkontoret Innehåll 1. Inledning 1 2. Bakgrund 3 3. Fakta om dagens

Läs mer

Felparkeringsavgift inom Vara kommun år 2019

Felparkeringsavgift inom Vara kommun år 2019 Felparkeringsavgift inom Vara kommun år 2019 Överträdelse av bestämmelser i trafikförordningen (1998:1276) i lokala trafikföreskrifter, samt kontrollavgift vid felaktig parkering på privat mark Antagen

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Mathias Sköld

Ann-Sofie Hermansson Mathias Sköld Handling 2018 nr 90 Felparkeringsavgifter på allmän platsmark Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den

Läs mer

Investering 2018 införande av parkeringsavgift, zonindelning och tidsreglering

Investering 2018 införande av parkeringsavgift, zonindelning och tidsreglering 2018-02-20 KS 2018-297 Sid 1 av 5 Handläggare: Markus Walestrand Till Titel: Trafikingenjör Kommunstyrelsens arbetsutskott E-post: markus.walestrand@norrtalje.se Investering 2018 införande av parkeringsavgift,

Läs mer