Skatterabatt på aktieförvärv och vinstutdelningar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skatterabatt på aktieförvärv och vinstutdelningar"

Transkript

1 1(5) Datum Diarienummer Dokumenttyp Remissvar Finansdepartementet Stockholm Skatterabatt på aktieförvärv och vinstutdelningar Tillväxtverket har anmodats inkomma med remissyttrande på betänkandet Skatterabatt på aktieförvärv och vinstutdelningar (SOU 2009:33). Tillväxtverket har till uppgift att utveckla och genomföra insatser som främjar entreprenörskap, ökad konkurrenskraft och tillväxt i företag, samt utvecklingskraft i alla delar av landet, med stärkt nationell, regional och lokal konkurrenskraft. Tillväxtverket ska verka för att fler och växande företag utvecklas i alla delar av landet, att den utvecklingskraft och tillväxtpotential som finns i gles- och landsbygder, små och medelstora städer samt storstadsområden nyttjas och vidareutvecklas och främja tillgängligheten till kommersiell och offentlig service för företag och medborgare i serviceglesa områden. Tillväxtverket har också en särskild roll inom arbetet med regelförenkling, bland annat för att minska företagens administrativa kostnader för att hantera regelverken. Remissvaret är skrivet utifrån dessa utgångspunkter. Utredningen Under 2008 tillsattes en utredning för att analysera förutsättningarna för att genom skatteincitament stimulera fysiska personers investeringar i mindre företag. Enligt direktiven ska utredningen redovisa behovet av särskilda åtgärder för att stärka kapitalförsörjningen till nystartade företag och expansion av mindre företag. Utredaren ska belysa förslagen ur ett företagsekonomiskt och samhällsekonomiskt perspektiv. Utredningen ska, i enlighet med direktiven, vid utformningen av förslagen bl.a. beakta grunddragen i 1990 års skattereform om likformighet och neutralitet. En utgångspunkt har också varit att förslagen ska vara enkla och att det ska vara lätt för den skattskyldige att förstå och tillämpa reglerna. Skatteverket ska också lätt kunna kontrollera att reglerna efterlevs. Utredningen föreslår ett riskkapitalavdrag, som vid bildande eller nyemission i onoterade bolag ska ge fysiska personer en skattereduktion på 20 procent, upp till ett tak på kronor. Det gäller vid förvärv av aktier i onoterade svenska aktiebolag eller vissa utländska bolag. Förslaget innebär en maximerad skattelättnad på kronor per person och år. Tillväxtverket Götgatan 74 tillvaxtverket@tillvaxtverket.se Box 4044 Tel: Stockholm Fax:

2 2(5) Utredningen förslår även att aktiebolag ska få dra av vinstutdelning som lämnats i pengar till fysiska personer. Utdelningen avser onoterade aktier. Vid beräkningen av utdelningsavdraget tas hänsyn till vad fysiska personer har betalat för aktier som gett ut vid bildandet eller vid nyemissionen. Här är underlaget 5 miljoner kronor och avdraget kan utnyttjas inom åtta år från investeringen. I lagförslaget anges att det inte bör finnas något hinder mot att samma förvärv av aktier kan komma att ligga till grund för både skattereduktion hos aktieägaren och avdrag för lämnad utdelning för bolaget. Utredningen föreslår att reglerna träder i kraft den 1 januari 2010 och med första tillämpning vid 2011 års taxering. Tillväxtverkets synpunkter Sammanfattning Grundtanken med förslagen är lovvärda, d.v.s. att minska kapitalkostnaden för ägarkapitalinvesteringar i mindre företag, öka utbudet av ägarkapital till mindre företag och indirekt - främja attityden till att som privatperson äga aktier i småföretag och som företagare använda sig av ägarkapital i större omfattning, även externt ägarkapital. Det finns ett värde i att främja nyföretagandet i Sverige på en generell nivå. Men förslagen löser troligen inte de grundläggande problemen som finns på den svenska kapitalmarknaden. Liknande skatteincitament har också initierats utomlands. Effekterna har inte visat sig entydigt positiva. Tillväxtverket tillstyrker en försöksverksamhet avseende förslaget om skatterabatt på aktieförvärv. Tillväxtverket ställer sig mer tveksam till förslaget om skatterabatt på vinstutdelning. Tillväxtverkets grundläggande syn är att behovet av stimulans är störst i tidiga skeden, främst för kunskapsintensiva företag. Därmed bör man i första hand stimulera tillskott av ägarkapital i tidiga skeden. Förslaget om skattereduktion på vinstutdelning riktar sig främst till befintliga och vinstgivande företag och träffar därmed inte den målgrupp som Tillväxtverket anser bör stimuleras i första hand. Tillväxtverket anser att införandet av skatteincitament bör följas upp och utvärderas redan från start och att Tillväxtanalys, myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, bör ges detta uppdrag.

3 3(5) Allmänna synpunkter Betänkandet får, med hänsyn till utformningen av direktiven och med den tillgång till forskning och utvärderingar som finns på området, anses som välskrivet och väl underbyggt. Utredningsarbetet av så pass komplexa frågor har också genomförts på kort tid. Som utredarna också påpekar så finns en begränsad kunskap om hur utbudet och efterfrågan av kapital ser ut för svenska mindre företag. Tillväxtverket finner det beklagligt att utredningen på ett tidigt stadium i arbetet valt att inte fullfölja uppdragen med att ta fram förslag avseende riskkapitalkonton och uppskov med kapitalvinstbeskattning för återinvesteringar. Orsaken till att ett finansiellt glapp uppstår är oftast förknippat med hög risk. Tillväxtverkets principiella uppfattning är att behovet av finansiering är störst i tidiga företagsskeden och då speciellt för kunskapsintensiva tillväxtföretag. Många av dessa företag upplever ökande svårigheter att hitta extern finansiering. Riskkapital är viktig för denna grupp av företag. Det är viktigt är att stimulera investerare som tar en aktiv roll i företagsutvecklingen och som tillför kompetens och kontakter. De finansieringsförslag av skatteincitamenten som presenteras i utredningen kräver mer underlag för att kunna ta ställning till. Tillväxtverket tillstyrker förslaget om en fortsatt utredning av de ekonomiska effekterna som kombinationen av skattereduktion och utdelningsavdrag skulle kunna medföra. Detta uppdrag inryms inte inom utredningens direktiv. Tillväxtverket vill också framhålla, att tillämpningen av förslagen bör utformas så att den administrativa belastningen så långt möjligt begränsas för både skattskyldiga som Skatteverket. Skatterabatt på aktieförvärv Tillväxtverket ställer sig positiv till en försöksverksamhet avseende förslaget om skatterabatt på aktieförvärv. Det är en god tanke att även onoterade bolag via en nyemission ska kunna finna kapital. Det är också ett faktum att många nystartade företag upphör inom en femårsperiod. Bristande erfarenhet av att leda företag är ett av de viktigaste skälen till detta. Bristen på kapital är också en viktig faktor, men inte en av de viktigaste. Med mindre företag avses i direktiven onoterade företag som enbart ägs av fysiska personer. Förslaget i utredningen riktar sig till onoterade aktiebolag och utländska bolag under vissa förutsättningar. Ingen avgränsning görs med hänsyn till företagens storlek. Tillväxtverket vill i detta sammanhang peka på faktumet att aktiebolag i betydligt större utsträckning drivs av män än av kvinnor och i betydligt större utsträckning av svenskfödda personer än av utlandsfödda. Det bör dock påpekas att det finns ett förslag på sänkning av minimikravet på aktiekapital i privata aktiebolag till kronor.

4 4(5) Utredarna bedömer att behovet av skatteincitament för enskilda näringsidkare beaktas via andra skatteåtgärder och att förslag till skattelättnader för handelsbolag och ekonomiska föreningar inte varit möjliga att realisera inom ramen för denna utredning. Det kan finnas anledning att ytterligare öka kunskapen om behoven av finansiering via skatteincitament för små nystartsföretag oavsett företagsform. Det är tveksamt om detta förslag till skattereduktioner på aktieförvärv förmår att locka fram fler aktiva ägarkapitalinvesterare. Taket på kronor är troligen begränsande för denna viktiga grupp av investerare. Möjligen skulle ett skatteincitament av detta slag kunna locka fram fler syndikat av investerare. Utredningen föreslår att den undre gränsen för kapitaltillskott ska upp till 5000 kronor, vilket leder till en skattereduktion på 1000 kronor. Tillväxtverket ifrågasätter om inte denna låga gräns ger en allt för låg stimulans i förhållande till de administrativa kostnader som uppstår för både skattskyldiga och Skatteverket. Skatterabatt på vinstutdelning Detta skatteincitament handlar om en lättnad på bolagsnivå i form av ett utdelningsavdrag som har vissa likheter med det tidigare Annell-avdraget, lagen om avdrag vid inkomsttaxeringen för viss aktieutdelning. Aktiebolag som har minskat aktiekapitalet eller reservfonden eller annan ersättning till aktieägarna under de två beskattningsåren närmast före det beskattningsår då aktien betalades föreslås inte ha rätt till utdelningsavdrag. Syftet är att hindra möjligheten till skatteplanering. Tillväxtverket bedömer förslaget som mindre ändamålsenligt. Utifrån Tillväxtverkets grundläggande synpunkt att behovet av stimulans är störst i tidiga skeden för främst kunskapsbaserade företag, träffar skatterabatt på utdelningar inte riktigt rätt. Utredningen har visserligen gjort bedömningen att denna åtgärd kan leda till ett ökat intresse även för investeringar i företag som förväntas lämna avkastning i framtiden. Detta resonemang inrymmer en viss osäkerhet. Den överhängande möjligheten till skatteplanering kan också leda till en ökad administrativ börda för Skatteverket. Mot bakgrund av att förslagen i utredningen bör vara en försöksverksamhet kan förslaget om skatterabatt av utdelning anslå till ett senare skede.

5 5(5) Uppföljning och utvärdering Tillväxtverket anser att Tillväxtanalys, myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser bör ges ett uppdrag att via följeforskning följa upp och utvärdera förslagen om de realiseras och då direkt från start. Poängteras kan också det mer generella behovet av mer kunskap inom området företagsfinansiering. Beslut i detta ärende har fattats av generaldirektör Christina Lugnet. I handläggningen har avdelningschef Anneli Sjögren, enhetschef Göran Lättman, enhetschef Wilhelm von Seth och Karin Östberg medverkat, den sistnämnda som föredragande. Christina Lugnet Generaldirektör Karin Östberg

Ert dnr UF/2010/69908/FIM Remiss avseende Europeiska kommissionens förslag till en inre marknadsakt

Ert dnr UF/2010/69908/FIM Remiss avseende Europeiska kommissionens förslag till en inre marknadsakt 1(5) Datum Diarienummer 2011-01-25 013-2010-4840 Dokumenttyp REMISSVAR Enheten för främjande och EU:s inre marknad Utrikesdepartementet Fredsgatan 6 103 39 STOCKHOLM Ert dnr UF/2010/69908/FIM Remiss avseende

Läs mer

Kommittédirektiv. Skatteincitament för investeringar i mindre företag. Dir. 2008:80. Beslut vid regeringssammanträde den 5 juni 2008.

Kommittédirektiv. Skatteincitament för investeringar i mindre företag. Dir. 2008:80. Beslut vid regeringssammanträde den 5 juni 2008. Kommittédirektiv Skatteincitament för investeringar i mindre företag Dir. 2008:80 Beslut vid regeringssammanträde den 5 juni 2008. Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska analysera förutsättningarna

Läs mer

Kommentarer till förslaget om Investeraravdrag

Kommentarer till förslaget om Investeraravdrag Bilaga 1 b till Hemställan om Investeraravdrag Kommentarer till förslaget om Investeraravdrag 1 Ingen saklig skillnad från förslaget till riskkapitalavdrag. 9 Ingen saklig skillnad från förslaget till

Läs mer

Skatterabatt på aktieförvärv och vinstutdelningar

Skatterabatt på aktieförvärv och vinstutdelningar Skatterabatt på aktieförvärv och vinstutdelningar Betänkande av Skatteincitamentsutredningen Stockholm 2009 SOU 2009:33 SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar av SOU och Ds

Läs mer

Överlämnande av vissa förvaltningsuppgifter till nationellt utvecklingsbolag. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Överlämnande av vissa förvaltningsuppgifter till nationellt utvecklingsbolag. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Överlämnande av vissa förvaltningsuppgifter till nationellt utvecklingsbolag Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 28 januari 2016 Anna Johansson Magnus Corell (Näringsdepartementet)

Läs mer

Skatterabatt på aktieförvärv och vinstutdelningar

Skatterabatt på aktieförvärv och vinstutdelningar Skatterabatt på aktieförvärv och vinstutdelningar Betänkande av Skatteincitamentsutredningen Stockholm 2009 SOU 2009:33 SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar av SOU och Ds

Läs mer

Investeraravdrag. Skatteutskottets betänkande 2013/14:SkU2. Sammanfattning

Investeraravdrag. Skatteutskottets betänkande 2013/14:SkU2. Sammanfattning Skatteutskottets betänkande 2013/14:SkU2 Investeraravdrag Sammanfattning Utskottet tillstyrker i betänkandet regeringens förslag i proposition 2012/13: 134 om att införa ett investeraravdrag. Investeraravdraget

Läs mer

Kommittédirektiv. Statliga finansieringsinsatser. Dir. 2015:21. Beslut vid regeringssammanträde den 26 februari 2015

Kommittédirektiv. Statliga finansieringsinsatser. Dir. 2015:21. Beslut vid regeringssammanträde den 26 februari 2015 Kommittédirektiv Statliga finansieringsinsatser Dir. 2015:21 Beslut vid regeringssammanträde den 26 februari 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska kartlägga behovet av statliga marknadskompletterande

Läs mer

Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län Övergripande synpunkter avseende strategin

Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län Övergripande synpunkter avseende strategin 1(5) Datum Diarienummer Region Västerbotten 2013-09-13 Vårt dnr 1.6.2-2013-2621 Box 443 Ert dnr 12RV0136-16 Dokumenttyp 901 09 UMEÅ REMISSVAR Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län 2014-2020

Läs mer

Det fortsatta 3:12-arbetet ett särskilt uppdrag

Det fortsatta 3:12-arbetet ett särskilt uppdrag Promemoria 2004-05-26 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Anders Kristoffersson Hases Per Sjöblom Det fortsatta 3:12-arbetet ett särskilt uppdrag Bakgrund I BP04 redovisade regeringen sin bedömning

Läs mer

Jobb- och tillväxtsatsningar: Sänkt bolagsskatt, investeraravdrag och stärkt rättssäkerhet

Jobb- och tillväxtsatsningar: Sänkt bolagsskatt, investeraravdrag och stärkt rättssäkerhet Promemoria 2012-09-13 Jobb- och tillväxtsatsningar: Sänkt bolagsskatt, investeraravdrag och stärkt rättssäkerhet Regeringen föreslår att bolagsskatten sänks till 22 procent och aviserar att ett investeraravdrag

Läs mer

LOs yttrande över Reformerad ägarbeskattning effektivitet, prevention, legitimitet, januari 2005

LOs yttrande över Reformerad ägarbeskattning effektivitet, prevention, legitimitet, januari 2005 DATUM DIARIENUMMER 2005-04-04 20050081 TJÄNSTESTÄLLE/HANDLÄGGARE ERT DATUM ER REFERENS 2005-01-28 Fi2005/522 Till Finansdepartementet 103 33 Stockholm LOs yttrande över Reformerad ägarbeskattning effektivitet,

Läs mer

Förslag till ett statligt stött inkubatorsystem & stimulans till affärsänglar

Förslag till ett statligt stött inkubatorsystem & stimulans till affärsänglar Förslag till ett statligt stött inkubatorsystem & stimulans till affärsänglar 1. Utgångspunkter Tillväxtföretag behöver tillgång till både kompetens och kapital för att utvecklas. Därför krävs en väl fungerande

Läs mer

Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM

Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Datum Diarienummer 2009-08-28 013-2009-904715 Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Dokumenttyp Yttrande Tillväxtverkets synpunkter på EU-kommissionens meddelande Hållbara framtida transporter Ett integrerat,

Läs mer

Remiss Miljömålsrådets fördjupade utvärdering av Sveriges miljömål 2008 Nu är det bråttom!

Remiss Miljömålsrådets fördjupade utvärdering av Sveriges miljömål 2008 Nu är det bråttom! Remiss 2008-07-23 Diarienummer 013-2008-2666 Ert Diarienummer M2008/1443/Mk Miljödepartementet 103 33 Stockholm registrator@environment.ministry.se Remiss Miljömålsrådets fördjupade utvärdering av Sveriges

Läs mer

Kommittédirektiv. Förenklad beskattning för enskilda näringsidkare och fysiska personer som är delägare i handelsbolag. Dir.

Kommittédirektiv. Förenklad beskattning för enskilda näringsidkare och fysiska personer som är delägare i handelsbolag. Dir. Kommittédirektiv Förenklad beskattning för enskilda näringsidkare och fysiska personer som är delägare i handelsbolag Dir. 2012:116 Beslut vid regeringssammanträde den 15 november 2012 Sammanfattning En

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND REMISSYTTRANDE Dnr: Fi2019/02525/S1 Ert datum 2019-06-28 Vårt dnr: 2019/8420 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen 103 33 STOCKHOLM Betänkandet Skattelättnad för arbetsresor.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Tillväxtverket; SFS 2009:145 Utkom från trycket den 24 mars 2009 utfärdad den 12 mars 2009. Regeringen föreskriver följande. Uppgifter 1 Tillväxtverket

Läs mer

Remissvar Utredningen om fossilfri fordonstrafik Fossilfrihet på väg (SOU 2013:84)

Remissvar Utredningen om fossilfri fordonstrafik Fossilfrihet på väg (SOU 2013:84) Datum Diarienummer Registraturen 2014-05-16 1.3.1-2014-00659 Näringsdepartementet Remissvar Utredningen om fossilfri fordonstrafik Fossilfrihet på väg (SOU 2013:84) Tillväxtverket arbetar för att stärka

Läs mer

ERUF och finansieirngsinstrument 2014-2020. Wilhelm von Seth wilhelm.vonseth@tillvaxtverket.se 20 november 2014

ERUF och finansieirngsinstrument 2014-2020. Wilhelm von Seth wilhelm.vonseth@tillvaxtverket.se 20 november 2014 ERUF och finansieirngsinstrument 2014-2020 Wilhelm von Seth wilhelm.vonseth@tillvaxtverket.se 20 november 2014 Finansieringsinstrument inom ERUF I gamla strukturfondsperioden, främst Almi Invest För att

Läs mer

Stockholm den 29 mars 2012

Stockholm den 29 mars 2012 R-2012/0282 Stockholm den 29 mars 2012 Till Finansdepartementet Fi2012/397 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 3 februari 2012 beretts tillfälle att avge yttrande över Företagsskatteutredningens

Läs mer

Innovation för tillväxt affärsplan Sverige IVA Arbetgruppen för stimulans av FoU i små och medelstora företag Förslag till skattereformer

Innovation för tillväxt affärsplan Sverige IVA Arbetgruppen för stimulans av FoU i små och medelstora företag Förslag till skattereformer 1 Sven-Olof Lodin 2010-06-12 Innovation för tillväxt affärsplan Sverige IVA Arbetgruppen för stimulans av FoU i små och medelstora företag Förslag till skattereformer Skattestimulans till innovationer

Läs mer

Regeringens proposition 2012/13:134

Regeringens proposition 2012/13:134 Regeringens proposition 2012/13:134 Investeraravdrag Prop. 2012/13:134 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 4 april 2013 Fredrik Reinfeldt Anders Borg (Finansdepartementet)

Läs mer

Kapitalförsörjning och riskkapital

Kapitalförsörjning och riskkapital Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:119 av Josef Fransson m.fl. (SD) Kapitalförsörjning och riskkapital Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229); SFS 2008:1343 Utkom från trycket den 19 december 2008 utfärdad den 11 december 2008. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 26 oktober 2016 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 26 oktober 2016 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 26 oktober 2016 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2016/0337 (CNS) 13730/16 ADD 3 FISC 170 IA 99 FÖRSLAG från: inkom den: 26 oktober 2016 till: Komm. dok. nr: Ärende:

Läs mer

24 Ägaranvisning för Almi Företagspartner Halland 2016 RS150378

24 Ägaranvisning för Almi Företagspartner Halland 2016 RS150378 24 Ägaranvisning för Almi Företagspartner Halland 2016 RS150378 Ärendet För att genomföra ägaranvisningens intentioner föreslås att Region Hallands del av basanslaget ligger kvar på samma nivå som de senaste

Läs mer

Tillväxtverkets synpunkter på En ny kollektivtrafiklag (SOU 2009:39)

Tillväxtverkets synpunkter på En ny kollektivtrafiklag (SOU 2009:39) Datum Diarienummer 2009-09-09 013-2009-904000 Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Dokumenttyp Yttrande Tillväxtverkets synpunkter på En ny kollektivtrafiklag (SOU 2009:39) Tillväxtverket har till uppgift

Läs mer

Hässleholms Hantverks- & Industriförening

Hässleholms Hantverks- & Industriförening Hässleholms Hantverks- & Industriförening Information om De nya 3:12-reglerna Jerker Thorvaldsson www.hantverkarna.nu 1990 års reform Arbetsinkomster beskattas mellan 32 % upp till 57 % Kapitalinkomster

Läs mer

Finansdepartementet. Skatte- och tullavdelningen. Investeraravdrag

Finansdepartementet. Skatte- och tullavdelningen. Investeraravdrag Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Investeraravdrag 15 oktober 2012 2 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Lagförslag... 6 2.1 Förslag till lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229)...

Läs mer

R-2004/0584 Stockholm den 9 juli 2004

R-2004/0584 Stockholm den 9 juli 2004 R-2004/0584 Stockholm den 9 juli 2004 Till Finansdepartementet Inledning Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 3 maj 2004 beretts tillfälle att avge yttrande över Egendomsskattekommitténs huvudbetänkande

Läs mer

Myndighetsdatalag (SOU 2015:39)

Myndighetsdatalag (SOU 2015:39) ISF1007, v1.1, 2015-09-22 REMISSVAR 1 (5) Datum Diarienummer 2015-11-16 2015-87 Justitiedepartementet Grundlagsenheten Att: Nils Sjöblom 103 33 Stockholm Myndighetsdatalag (SOU 2015:39) Inspektionen för

Läs mer

Ersättning för höga sjuklönekostnader

Ersättning för höga sjuklönekostnader REMISSYTTRANDE 1(5) Datum Diarienummer 2014-05-26 2014-70 Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Ersättning för höga sjuklönekostnader (diarienummer S2014/3552/SF) Sammanfattning Inspektionen för socialförsäkringen

Läs mer

Stockholm den 27 april 2012

Stockholm den 27 april 2012 R-2012/0531 Stockholm den 27 april 2012 Till Finansdepartementet Fi2012/1465 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 29 mars 2012 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Beskattning av

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-03-06 Närvarande: F.d. justitieråden Bo Svensson och Severin Blomstrand samt justitierådet Margit Knutsson. Investeraravdrag Enligt en lagrådsremiss den

Läs mer

Stockholm den 12 februari 2015

Stockholm den 12 februari 2015 R-2014/2272 Stockholm den 12 februari 2015 Till Finansdepartementet Fi2014/4440 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 12 december 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Ändring

Läs mer

Lite mer lika - översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74)

Lite mer lika - översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74) REMISSVAR 1 (6) DATUM 2019-05-09 ERT DATUM 2019-02-08 DIARIENR 2019/35-4 ER BETECKNING Fi2018/03212/K Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 Stockholm Lite mer lika - översyn av kostnadsutjämningen

Läs mer

Almega AB vill med anledning av SOU 2015:64 yttra sig om betänkandet En fondstruktur för innovation och tillväxt.

Almega AB vill med anledning av SOU 2015:64 yttra sig om betänkandet En fondstruktur för innovation och tillväxt. Datum vår referens 2015-09-07 Håkan Eriksson Näringsdepartementet Enheten för kapitalförsörjning Att: Henrik Levin 103 33 Stockholm Remissvar Almega AB vill med anledning av SOU 2015:64 yttra sig om betänkandet

Läs mer

Förlängning av karenstiden till 30 dagar eller mer

Förlängning av karenstiden till 30 dagar eller mer Remissvar 2009-01-09 013-2008-05409 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Trygghetssystemen för företagare Verket för näringslivsutveckling, Nutek, har anmodats inkomma med remissyttrande på betänkandet

Läs mer

Deloitte har blivit ombedda att utreda följande angående de nya reglerna:

Deloitte har blivit ombedda att utreda följande angående de nya reglerna: Deloitte AB Besöksadress: Hjälmaregatan 3 Postadress: Box 386 201 23 Malmö Memo Tel: 075-246 41 00 Fax: 075-246 41 10 www.deloitte.se Datum: 2013-11-22 Till: Från: Ämne: Peter Gönczi AktieTorget AB Magnus

Läs mer

Betänkandet SOU 2017:23 digital forvaltning.nu

Betänkandet SOU 2017:23 digital forvaltning.nu Yttrande 851 81 Sundsvall 2017-06-20 0771-670 670 www.bolagsverket.se Ärendenummer AD 524/2017 1 (5) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet SOU 2017:23 digital forvaltning.nu (Fi2017/01289/DF)

Läs mer

NAV RAPPORT COELI PRIVATE EQUITY 2016 AB (PUBL)

NAV RAPPORT COELI PRIVATE EQUITY 2016 AB (PUBL) COELI PRIVATE EQUITY 2016 AB NAV RAPPORT COELI PRIVATE EQUITY 2016 AB (PUBL) Q1 2017, Organisationsnummer 5590319249 private equity INFORMATION OM VERKSAMHETEN Bolagets verksamhet består av att med egna

Läs mer

Ägardirektiv för Almi Företagspartner Halland - 2014

Ägardirektiv för Almi Företagspartner Halland - 2014 01054 1(2) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2013-10-01 RS130382 Ann-Mari Bartholdsson, Verksamhetschef Näringsliv 035-179887 Regionstyrelsen Ägardirektiv för Almi Företagspartner Halland

Läs mer

Yttrande över Finansdepartementets förslag om utvidgat växastöd för den först anställda sänkta arbetsgivaravgifter för aktiebolag och handelsbolag

Yttrande över Finansdepartementets förslag om utvidgat växastöd för den först anställda sänkta arbetsgivaravgifter för aktiebolag och handelsbolag Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Möjlighet att leva som andra Ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning (SOU 2008:77)

Möjlighet att leva som andra Ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning (SOU 2008:77) REMISSVAR 1 (6) ERT ER BETECKNING 2008-09-25 S2008/7126/ST Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Möjlighet att leva som andra Ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Tillväxtmyndigheter under näringsdepartementet

Tillväxtmyndigheter under näringsdepartementet Tillväxtmyndigheter under näringsdepartementet Näringsdepartementet Tillväxtverket 310 anställda Budget ca. 4000 miljoner SEK (Inklusive regionala fonden) VINNOVA (Verket för innovationssystem) 200 anställda

Läs mer

Yttrande över vägledning för den nya lagstiftningen om strandskydd

Yttrande över vägledning för den nya lagstiftningen om strandskydd 1(5) Datum Diarienummer 2009-08-11 Ert dnr 190-3836-09 Nf Vårt dnr 013-2009-904459 Dokumenttyp Yttrande Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Yttrande över vägledning för den nya lagstiftningen om strandskydd

Läs mer

Ändringar i reglerna om framskjuten beskattning vid andelsbyten

Ändringar i reglerna om framskjuten beskattning vid andelsbyten Lagrådsremiss Ändringar i reglerna om framskjuten beskattning vid andelsbyten Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 16 oktober 2003 Bosse Ringholm Hases Per Sjöblom (Finansdepartementet)

Läs mer

27 Ägaranvisning för Almi Företagspartner Halland 2016 RS160457

27 Ägaranvisning för Almi Företagspartner Halland 2016 RS160457 27 Ägaranvisning för Almi Företagspartner Halland 2016 RS160457 Ärendet För att genomföra ägaranvisningens intentioner föreslås att Region Hallands del av basanslaget ligger kvar på samma nivå som de senaste

Läs mer

BOLAGSORDNING, SAMVERKANSAVTAL ( ), ÄGARANVISNING OCH ÄGARBIDRAG 2018 FÖR ALMI FÖRETAGSPARTNER MÄLARDALEN AB

BOLAGSORDNING, SAMVERKANSAVTAL ( ), ÄGARANVISNING OCH ÄGARBIDRAG 2018 FÖR ALMI FÖRETAGSPARTNER MÄLARDALEN AB 1 (5) Regionkontoret Centrum för regional utveckling Anders Åkerström 2017-11-24 BOLAGSORDNING, SAMVERKANSAVTAL (2018-2021), ÄGARANVISNING OCH ÄGARBIDRAG 2018 FÖR ALMI FÖRETAGSPARTNER MÄLARDALEN AB Beskrivning

Läs mer

Uppdrag att överväga vissa frågor om fusion och delning samt om ökning av aktiekapitalet i aktiemarknadsbolag

Uppdrag att överväga vissa frågor om fusion och delning samt om ökning av aktiekapitalet i aktiemarknadsbolag Promemoria 2010 04 19 Ju 2009/8495/L1 Justitiedepartementet Enheten för fastighetsrätt och associationsrätt Uppdrag att överväga vissa frågor om fusion och delning samt om ökning av aktiekapitalet i aktiemarknadsbolag

Läs mer

Uppsamling Flervalsdugga: Skrivsal: Laduvikssalen/Värtasalen Hjälpmedel: penna och radergummi Skrivtid: Läs detta först!

Uppsamling Flervalsdugga: Skrivsal: Laduvikssalen/Värtasalen Hjälpmedel: penna och radergummi Skrivtid: Läs detta först! Uppsamling Flervalsdugga: 2013-10-08 Skrivsal: Laduvikssalen/Värtasalen Hjälpmedel: penna och radergummi Skrivtid: 09.00-11.00 Läs detta först! Flervalsduggan innehåller 10 frågor. Kontrollera att du fått

Läs mer

Ändringar i reglerna om beskattning av underskottsföretag

Ändringar i reglerna om beskattning av underskottsföretag Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Dnr Fi2009/4574 Ändringar i reglerna om beskattning av underskottsföretag Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 2 Förslag till lag om ändring i inkomstskattelagen

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av bestämmelserna om skattelättnader för hushållstjänster. Dir. 2007:104. Beslut vid regeringssammanträde den 28 juni 2007

Kommittédirektiv. Översyn av bestämmelserna om skattelättnader för hushållstjänster. Dir. 2007:104. Beslut vid regeringssammanträde den 28 juni 2007 Kommittédirektiv Översyn av bestämmelserna om skattelättnader för hushållstjänster Dir. 2007:104 Beslut vid regeringssammanträde den 28 juni 2007 Sammanfattning av uppdraget Den 1 juli 2007 träder lagen

Läs mer

Framtiden för landsbygden?

Framtiden för landsbygden? Framtiden för landsbygden? - en glimt av Tillväxtanalys beskrivningar av landet utanför staden Martin Olauzon, avdelningschef Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser Vår bakgrund Vårt

Läs mer

Nima Sanandaji

Nima Sanandaji Innovationsskatten Nima Sanandaji 2011-11-26 Att främja innovationer En central politisk ambition Regeringen verkar för vision om ett Sverige år 2020 där innovation ger framgångsrika företag, fler jobb

Läs mer

Slutbetänkandet Försäkringskassan - den nya myndigheten (SOU 2003:106)

Slutbetänkandet Försäkringskassan - den nya myndigheten (SOU 2003:106) REMISSYTTRANDE 1 (5) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Slutbetänkandet Försäkringskassan - den nya myndigheten (SOU 2003:106) Inledning Riksförsäkringsverket ställer sig bakom utredningens förslag att

Läs mer

Skapa tilltro Generell tillsyn, enskildas klagomål och det allmänna ombudet inom socialförsäkringen (SOU 2015:46)

Skapa tilltro Generell tillsyn, enskildas klagomål och det allmänna ombudet inom socialförsäkringen (SOU 2015:46) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-06-30 S2015/3232/SF Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Skapa tilltro Generell tillsyn, enskildas klagomål och det allmänna ombudet inom socialförsäkringen

Läs mer

EU:s regionala utvecklingsfond

EU:s regionala utvecklingsfond EU:s regionala utvecklingsfond Revolverande Finansierings Instrument Kapitalförsörjning genom riskkapital Satsningen i region Norra Mellansverige Strukturfondspartnerskapet Norra Mellansverige 2014-2020

Läs mer

NSD NÄRINGSLIVETS SKATTE- DELEGATION

NSD NÄRINGSLIVETS SKATTE- DELEGATION NSD NÄRINGSLIVETS SKATTE- DELEGATION Finansdepartementet REMISSYTTRANDE 103 33 Stockholm Fi2006/1676 Stockholm den 30 juni 2006 Yttrande över Skatteverkets promemoria om Metoder för att undvika internationell

Läs mer

Yttrande över betänkandet (SOU 2009:6) Återkrav inom välfärdssystemen förslag till lagstiftning

Yttrande över betänkandet (SOU 2009:6) Återkrav inom välfärdssystemen förslag till lagstiftning REMISSYTTRANDE 1 (7) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet (SOU 2009:6) Återkrav inom välfärdssystemen förslag till lagstiftning Finansdepartementets diarienummer Fi2009/1049.

Läs mer

Ägaranvisning för Almi Företagspartner Stockholm Sörmland AB

Ägaranvisning för Almi Företagspartner Stockholm Sörmland AB Ägaranvisning för Almi Företagspartner Stockholm Sörmland AB Almi Företagspartner Stockholm Sörmland AB, nedan kallat bolaget, ägs av Almi Företagspartner AB (51 procent) nedan kallat moderbolaget, av

Läs mer

Författningsförslag om riskkapitalavdrag och investeraravdrag

Författningsförslag om riskkapitalavdrag och investeraravdrag Bilaga i a till Hemställan om investeraravdrag Författningsförslag om riskkapitalavdrag och investeraravdrag Förslag till lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229) Förslaget om riskkapitalavdrag

Läs mer

Yttrande över betänkandet En fondstruktur för innovation och tillväxt, SOU 2015:64, från Göteborgs universitet

Yttrande över betänkandet En fondstruktur för innovation och tillväxt, SOU 2015:64, från Göteborgs universitet Institutet för innovation och samhällsförändring YTTRANDE 1 / 5 2015-09-14 dnr VR 2015/73 Näringsdeparementet Enheten för Kapitalförsörjning Henrik Levin Ert Dnr:N2015/4705/KF Yttrande över betänkandet

Läs mer

AP Capital Holding S.A. FI Dnr Att. Jeffrey Naslund 19, rue Sigismund L-2537 Luxemburg LUXEMBURG

AP Capital Holding S.A. FI Dnr Att. Jeffrey Naslund 19, rue Sigismund L-2537 Luxemburg LUXEMBURG 2006-04-25 BESLUT AP Capital Holding S.A. FI Dnr 06-1800-401 Att. Jeffrey Naslund 19, rue Sigismund L-2537 Luxemburg LUXEMBURG Finansinspektionen P.O. Box 6750 SE-113 85 Stockholm [Sveavägen 167] Tel +46

Läs mer

Stockholm den 1 september 2014

Stockholm den 1 september 2014 R-2014/0870 Stockholm den 1 september 2014 Till Justitiedepartementet Ju2014/2963/L1 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 16 maj 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över delbetänkandet Genomförande

Läs mer

Ägaranvisning för ALMI FÖRETAGSPARTNER AB, org. nr

Ägaranvisning för ALMI FÖRETAGSPARTNER AB, org. nr Bilaga till Protokoll den 10 mars 2017, 5, N2016/03278/BSÄ (delvis) Näringsdepartementet Ägaranvisning för ALMI FÖRETAGSPARTNER AB, org. nr. 556481-6204 A. Bolagets uppdrag 1 Bakgrund Syftet med Almi Företagspartner

Läs mer

Remissyttrande avseende betänkandet Innovationsupphandling, SOU 2010:56

Remissyttrande avseende betänkandet Innovationsupphandling, SOU 2010:56 Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. YTTRANDE 2010-12-06 Dnr 516/2010 1 (5) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande avseende betänkandet Innovationsupphandling, SOU 2010:56 Sammanfattning

Läs mer

Kommittédirektiv. Stöd till kommersiell service i särskilt utsatta glesbygdsområden. Dir. 2014:4. Beslut vid regeringssammanträde den 23 januari 2014

Kommittédirektiv. Stöd till kommersiell service i särskilt utsatta glesbygdsområden. Dir. 2014:4. Beslut vid regeringssammanträde den 23 januari 2014 Kommittédirektiv Stöd till kommersiell service i särskilt utsatta glesbygdsområden Dir. 2014:4 Beslut vid regeringssammanträde den 23 januari 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska undersöka förutsättningarna

Läs mer

På avstämningsdagen för aktiespliten den 9 maj 2008 delas en (1) befintlig aktie i HiQ i två (2) aktier, varav en (1) inlösenaktie.

På avstämningsdagen för aktiespliten den 9 maj 2008 delas en (1) befintlig aktie i HiQ i två (2) aktier, varav en (1) inlösenaktie. INLÖSEN 2008 information till aktieägarna i hiq international ab (publ) inför årsstämma den 30 april 2008 avseende styrelsens förslag om uppdelning av aktier och obligatoriskt inlösenförfarande 1 Bakgrund

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229); utfärdad den 10 oktober 2013. SFS 2013:771 Utkom från trycket den 22 oktober 2013 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

2. Förslaget att även kupongskatt ska omfattas av skatteflyktslagen

2. Förslaget att även kupongskatt ska omfattas av skatteflyktslagen R-2015/0776 Stockholm den 18 maj 2015 Till Finansdepartementet Fi2015/2314 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 21 april 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Begränsad skattefrihet

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 19 juni 2018 KLAGANDE OCH MOTPART Skatteverket 171 94 Solna MOTPART OCH KLAGANDE AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Skatterättsnämndens beslut den

Läs mer

Remiss av betänkandet Marknadskontrollmyndigheter befogenheter och sanktionsmöjligheter SOU 2017:69

Remiss av betänkandet Marknadskontrollmyndigheter befogenheter och sanktionsmöjligheter SOU 2017:69 REMISSVAR 1 (8) Karin Sjöberg Verksjurist Avdelningen för analys 010-168 05 92 2018-01-22 Dnr 17EV15021 Er ref/dnr UD2017/14817/HI Utrikesdepartementet 10339 Stockholm Remiss av betänkandet Marknadskontrollmyndigheter

Läs mer

Statliga Servicekontor mer service på fler platser - SOU 2018:43

Statliga Servicekontor mer service på fler platser - SOU 2018:43 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-09-14 Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Sektionen för lokal och regional utveckling Gustaf Rehnström Finansdepartementet 10333 STOCKHOLM Statliga Servicekontor mer

Läs mer

Föreningen Svenskt Näringsliv har beretts tillfälle att avge yttrande över angivna promemoria och får anföra följande.

Föreningen Svenskt Näringsliv har beretts tillfälle att avge yttrande över angivna promemoria och får anföra följande. Finansdepartementet Vår referens/dnr: Skatte- och tullavdelningen 190/2014 Er referens/dnr: 103 33 Stockholm Fi2014/3383 2015-02-16 Remissyttrande avseende betänkande Förenklade skatteregler för enskilda

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-09-21 Närvarande: Regeringsrådet Rune Lavin, justitierådet Marianne Lundius och regeringsrådet Karin Almgren. Skattelättnader för förmån av hushållstjänster

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229); SFS 2005:1136 Utkom från trycket den 23 december 2005 utfärdad den 15 december 2005. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i

Läs mer

med anledning av prop. 2015/16:110 Staten och kapitalet struktur för finansiering av innovation och hållbar tillväxt

med anledning av prop. 2015/16:110 Staten och kapitalet struktur för finansiering av innovation och hållbar tillväxt Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:3357 av Penilla Gunther (KD) med anledning av prop. 2015/16:110 Staten och kapitalet struktur för finansiering av innovation och hållbar tillväxt Förslag till

Läs mer

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2004 ref. 142

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2004 ref. 142 R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2004 ref. 142 Målnummer: 8088-03 Avdelning: 2 Avgörandedatum: 2004-12-22 Rubrik: Lagrum: En av ett aktiebolag till delägare i bolaget utfärdad lånerevers har ansetts utgöra

Läs mer

NSD NÄRINGSLIVETS SKATTE- DELEGATION

NSD NÄRINGSLIVETS SKATTE- DELEGATION NSD NÄRINGSLIVETS SKATTE- DELEGATION Skatte- och tullavdelningen Finansdepartementet 103 33 Stockholm Er referens: Fi2006/24460 Stockholm, 2007-08-20 Remissyttrande Promemoria om slopad förmögenhetsskatt

Läs mer

Juridik som stöd för förvaltningens digitalisering (SOU 2018:25)

Juridik som stöd för förvaltningens digitalisering (SOU 2018:25) REMISSVAR 1 (5) Datum 2018-09-18 Ert datum 2018-05-23 Vårt diarienummer 2018-110-4262 Er beteckning Fi2018/01418/DF Kopia till Utbildningsdepartementet Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Juridik som

Läs mer

AB Stockholms läns landstings Interfinans

AB Stockholms läns landstings Interfinans Ägardirektiv AB Stockholms läns landstings Interfinans Gäller för AB Stockholms läns landstings Internfinans, org nr 556449 9183 Fastställd av landstingsfullmäktige 2017-06-13 Dokumenttyp Fastställd Giltig

Läs mer

Regeringens skrivelse 2008/09:224

Regeringens skrivelse 2008/09:224 Regeringens skrivelse 2008/09:224 Meddelande om kommande förslag om ändringar i rätten till avdrag i inkomstslaget näringsverksamhet för kapitalförluster på andelar i handelsbolag Skr. 2008/09:224 Regeringen

Läs mer

Aktuella skattefrågor inför årets deklaration. Johanna Wiklund 08-524 674 27 johanna.wiklund@se.gt.com

Aktuella skattefrågor inför årets deklaration. Johanna Wiklund 08-524 674 27 johanna.wiklund@se.gt.com Aktuella skattefrågor inför årets deklaration Johanna Wiklund 08-524 674 27 johanna.wiklund@se.gt.com Agenda Allmänt om bolagsdeklarationen Att tänka på när man gör de skattemässiga justeringarna Vanliga

Läs mer

4.1 4.2 Löner till anställda som metod att undanta vissa kvalificerade andelar från 3:12- beskattning och en utvidgad löneunderlagsregel.

4.1 4.2 Löner till anställda som metod att undanta vissa kvalificerade andelar från 3:12- beskattning och en utvidgad löneunderlagsregel. R-2005/0198 Stockholm den 29 mars 2005 Till Finansdepartementet Fi2005/522 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 28 januari 2005 beretts tillfälle att avge yttrande över utredningen Reformerad ägarbeskattning

Läs mer

14 Byte av företagsform

14 Byte av företagsform 389 14 Byte av företagsform Sammanfattning I detta avsnitt behandlas skattefrågor som kan uppkomma vid ombildning av företag till annan företagsform. Byte av företagsform kan aktualisera tillämpning av

Läs mer

REMISSVAR (Fi2019/00124/S1) Höjt tak för rutavdrag

REMISSVAR (Fi2019/00124/S1) Höjt tak för rutavdrag 2019-02-15 Rnr 4.19 Finansdepartementet 103 33 Stockholm REMISSVAR (Fi2019/00124/S1) Höjt tak för rutavdrag Förslagen i sammandrag I promemorian föreslås att taket för rutavdraget för skattskyldiga som

Läs mer

Regionstyrelsen

Regionstyrelsen PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsen 175-198 Tid: 2016-12-20, kl 13:00-16:15 Plats: Regionens Hus, sal A 185 Ägaranvisning för Almi Företagspartner Jönköping AB Diarienummer: RJL 2016/3864 Beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Regeringens skrivelse 2010/11:74

Regeringens skrivelse 2010/11:74 Regeringens skrivelse 2010/11:74 Redovisning av inriktningen av verksamheten hos Inlandsinnovation AB Skr. 2010/11:74 Regeringen överlämnar denna skrivelse till riksdagen. Stockholm den 17 februari 2011

Läs mer

Remissvar Ökat värdeskapande ur immateriella tillgångar (SOU 2015:16)

Remissvar Ökat värdeskapande ur immateriella tillgångar (SOU 2015:16) Näringsdepartementet Enheten för innovation och forskning 103 33 Stockholm Stockholm Vår referens Dnr 2015-06-08 Ulrica Dyrke N2015/2421/IF Remissvar Ökat värdeskapande ur immateriella tillgångar (SOU

Läs mer

Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) (Socialdepartementets dnr 2017/00606/SF)

Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) (Socialdepartementets dnr 2017/00606/SF) REMISSYTTRANDE 1 (6) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) (Socialdepartementets dnr 2017/00606/SF) Sammanfattning Försäkringskassan ser positivt

Läs mer

EU:s regionala utvecklingsfond

EU:s regionala utvecklingsfond EU:s regionala utvecklingsfond Revolverande Finansierings Instrument Kapitalförsörjning genom riskkapital Satsningen i region Småland och Öarna Uppstartsmöte Strukturfondspartnerskapet Småland och Öarna

Läs mer

22 Expansionsfonder. Sammanfattning

22 Expansionsfonder. Sammanfattning 363 22 Expansionsfonder 34 kap. IL prop. 1993/94:50 s. 234 f., 245 f. och 315 f ds 1993:28 s. 171 f, 183 f, 279 f prop. 1996/97:12 s. 28 f, 54 f bet. 1997/98:SkU30 s. 8 prop. 1999/2000:2 del 2 s. 407 f

Läs mer

Remissyttrande Företagsskattekommitténs slutbetänkande: Neutral bolagsskatt för ökad effektivitet och stabilitet (SOU2014:40)

Remissyttrande Företagsskattekommitténs slutbetänkande: Neutral bolagsskatt för ökad effektivitet och stabilitet (SOU2014:40) Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen 103 33 Stockholm Fi.registrator@regeringskansliet Stockholm Vår referens Dnr 2014-10-24 Annika Fritsch Fi2014/2212 Remissyttrande Företagsskattekommitténs

Läs mer

Socialstyrelsens yttrande angående Nya påföljder

Socialstyrelsens yttrande angående Nya påföljder 2012-11-23 Dnr 1.4 31600/2012 1(5) Avdelningen för kunskapsstyrning Håkan Aronsson håkan.aronsson@socialstyrelsen.se Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Socialstyrelsens yttrande angående

Läs mer

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Västsverige

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Västsverige Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Västsverige SERUS Ek. För. 19-20 februari 2007 1 Insatsområden 1. Entreprenörskap och innovativt företagande Aktiviteterna skall bidra till att skapa

Läs mer

Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36)

Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2017-05-23 Ju2017/03997/L4 Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36) Statskontoret

Läs mer

REMISSYTTRANDE 1 (5) KST2016/ Fi2016/04014/K. Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning Stockholm

REMISSYTTRANDE 1 (5) KST2016/ Fi2016/04014/K. Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning Stockholm REMISSYTTRANDE 1 (5) Datum Diarienr 2017-02-17 KST2016/514 Ert datum Ert diarienr 2016-11-24 Fi2016/04014/K Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning 103 33 Stockholm Välfärdsutredningens

Läs mer