Projektägare är Ovanåkers kommun och projektet finaniseras av:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "-------------------------Projektägare är Ovanåkers kommun och projektet finaniseras av:------------------------"

Transkript

1 1(5) Biofärkandidat Voxnadalen Verksamhetsberättelse Det har hänt en hel del i projektet trots att det inte kom igång riktigt förrän i början av maj månad. På den lista över arbetsuppgifter som finns i ansökan för första året är det mesta påbörjat. Personal har rekryterats till projektet. Jens Hansen har uppgiften att vara biosfärkordinator, motsvarande cirka en halvtidstjänst. Olle Berglund har uppgiften att fungera som projektledare. Vi har också knutit Mimmi Göllas MiGo byggnadsvård till projektet med en insats motsvarande cirka en 20% tjänst. Mimmi och Jens har egna företag och därför köper vi in deras tjänst på konsultbasis. Biosfärkontoret har förlagts till lokaler i anslutning till hälsingegård Ol-anders och Världsarvscentret i Alfta. Där tidigare sk vaktmästarbostaden som vi valt att kalla Östra flygeln idag inrymmer biosfärkontoret. Där finns gott om plats att hålla möten och kunna husera flera projekt i framtiden. Huset har försetts med fiberanslutning med uppkoppling mot Ovanåkers kommun. Aktiviteter Invigning vid styrgruppsmöte Världens Overflow day i inträffade i år den 19 augusti. Samma dag invigdes biosfärkontoret i samband med projektets första styrgruppmöte. Samrådsgrupper Odlingslandskapet Fäbodskogen Projektet kommer att arbeta med flera samrådsgrupper. En av dessa är Odlingslandskapet Fäbodskogen. Den september arrangerade Gävleborgs fäbodförening årets Fäbodriksdag för Svenska fäbodföreningen vid kursgården Gläntan i Mållångsta. Biosfärkontoret presenterade ett tidigare projektarbete med detaljerad landskapsanalys av Sässmanområdet vilket kommer att utgöra ett av kärnområdena. Studieresa Projektet arrangerade även en studieresa som visade den arkeologiska- och byggnadskulturhistoria som finns i området som genomfördens vid riksdagens andra dag Projektägare är Ovanåkers kommun och projektet finaniseras av: Tfn (vx)

2 2(5) Resan gick utmed Stora Hälsingegårdarsväg med besök i världsarvsgården Pallars i Långhed. Vi stannade vid en utsiktsplats över sjön Sässman där vi följde upp arbetet från dagen före. Vi åkte också till fäbodvallsområdet Bergsbo som nyligen börjat betats och diskuterade stängselproblem. Resan avslutades i vid kulturreservatet Våsbo Fäbodar där Patrik Uhras som ordförande för Våsbo sambrukarförening berättade hur de utvecklat samarbetet på fäbodvallsområdet sedan de organiserat sig i en sambrukarförening när området blev kulturreservat. Modell för utveckling av fäbodvallar Det biosfärprojektet presenterade under fäbodriksdagen kan vara framkomliga vägar för att bevara fäbodbrukets miljöer i framtiden. Dels att man ser på vallområdet som en helhet både ur biologiskt som ekonomiskt perspektiv. Resultatet av grupparbetet under lördagen kommer att ligga till grund för vårt fortsatta arbete inom området Odlingslandskapet Fäbodskogen. Röjning i Sässmanorådet Projektet har organiserat ett delprojekt där kommunens arbetslag har haft röjningsuppdrag på ett betesområde som tyvärr blivit eftersatt på grund av högt vattenstånd efter avverkning på vintern. Området Dödholmen ligger i kärnområdet Sässman och namnet kan härledas till den muntliga tradition om att människor begravdes där när digerdöden (pesten) härjade under 1300 talet. Rovdjuren Projektledare och biosfärkordinator träffade, Benny Gäfvert, Linda Thelin och Ylva Ericson, representanter för Rovdjurscentret De Fem Stora den 19 juni i på Järvzoo. Där lades grunden för ett kommande samarbete och arbete med rovdjursfrågor i projektet. Nu sparkar vi igång (kickoff) Den 9 oktober bjöd projektet in till en nu sparkar vi igång kickoff i Celsiusskolans Aula. Totalt samlades närmare 40 personer där vi arbetade utifrån de samrådsområden som vi valt att dela in arbetet i. I samband med träffen hölls också styrgruppens andra möte. Där bestämdes bl a att projektnamnet kommer att vara Biosfärkandidat Voxnadalen, och även hur många årliga möten som styrgruppen ska ha. Beslut om Logotype kommer styrgruppen att ta vid nästa möte i början av februari. Arbetsgruppsmöten Projektet har även en arbetsgrupp som träffas regelbundet. Totalt har gruppen träffats 8 gånger under Skogen inventeringar Den 16 juni träffade koordinator och projektledare Kent Hägg och Lena Samuelsson som representanter från Skogsstyrelsen. Vid mötet framkom att det finns få utvecklingsbara skogliga områden i Ovanåkers kommun. Det har gjort att vi i projektet valt att prioritera

3 3(5) inventeringar över de områden som skulle kunna komma att stärka Biosfärområdet och som eventuellt kan komma att utgöra skogliga kärnområden. Projektet har köpt in inventeringstjänster från Stefan Olander och Jan Hedman. Båda har en mycket bred kunskap inte bara om växter och djur utan även en stor lokalkännedom. Skogsstyrelsen har utsett Kent Hägg att ingå i projektets styrgrupp. Kartläggning av fornlämningar och kulturmiljöer i området. I förstudien och ansökan finns många hänvisningar till vår kulturmiljö. Projektet har därför gett Katarina Eriksson, Balder arkeologi & kulturhistoria uppdraget att se över och ge kunskap i ett övergripande plan över området ur ett arkeologiskt perspektiv Arbetet finns dokumenterat i rapporten- Fornlämningar och kulturmiljöer. Upparbetning av LONA- projektansökningar I slutet av året fokuserades arbetet bl a till att upparbeta fyra LONA-projekt. De utgör förstudier till att förstärka arbetet med biosfäransökan och biosfärområdet. De ansökningar som upparbetats är: 1 Häsboån sökt bidrag Sässman Voxnan Tälningsdammen Övriga möten och verksamhet Att det finns ett värde i att vara biosfärkandidat har redan visat sig på några områden. Bland annat genom att projektet blir inbjudet till att vara med och beskriva projektet och verksamheten i olika sammanhang. Ett annat exempel är ett möte med skogsägare angående avverkningar inom Sässmanområdet. Där projektet funderar som en tredje part och kan påverka hur avverkningen sker utifrån bl a den detaljerade landskapsanalysen som finns för området. Projektet har också varit med vid externa möten och konferenser. Bl a vid lokala möten kring hållbart jordbruk, och möten kring utvecklingen av nya Leaderprogrammet. Men även vid HIG:s konferens kring Hållbara affärsrelationer. Möten har också hållits med bla Design för alla, Ljusdals kommun och inte minst handläggare på olika enheter på Länsstyrelsen i Gävleborg. Temavandringar I Sässmanområdet har projektet genomfört fyra temavandringar som uppföljning på de vandringar som gjordes Vandringarna har samlat mer än 50 olika personer och de fyra temana var; fåglar, växter, kultur och insekter. Medverkan i externa sammanhang med nationella och internationella nätverk.

4 4(5) Internationellt MAB möte Projektet var med vid och visade upp sig i samband med det internationella MAB mötet som Unesco hade i Jönköping den 12 juni. som De svenska biosfärområdena stod för vid middagen där respektive område levererade något specifik lokalproducerad traditionell rätt. Biosfärkandidat Voxnadalen bidrog med Hälsingeostkaka, en uppskattad efterrätt under middagen. Nationellt MAB möte I Mariestad arrangerades en träff för svenska MAB grupper. Där representerade Biosfärkandidat Voxnadalen utöver projektledare och koordinator, av Johan Olanders och Åsa Törngren. Nationell Workshop En årlig workshop arrangeras för de svenska MAB områdena och de som är kandidater. Vindelälvsdalen kommer troligtvis att söka om att bli biosfärkandidat. Den 28 och 29 augusti arrangerades en träff med workshop i bussen då expedition Vindelälven åkte hela sträckan längs med älven. Från kust till fjällvärld och sen tillbaka under andra dagen. Deltagare från projektet var utöver projektledare Olle Berglund, Johan Olanders, Åsa Törngren och Patrik Eriksson. Vid resan bjöd projektet också in till nästa års workshop som projektet under hösten 2015 kommer att genomföra i samarbete med Svenska MAB Uppnådda resultat Trots en sen start har projektet genomfört mycket av de uppgifter som ligger under första verksamhetsåret. Projektet har börjat en ganska lång resa och skapar dag för dag ett större förtroende, kännedom och kunskap bland projektets målgrupper. Med den väg vi börjat lägga grunden för och de samtal och kontakter som genomförs ser vi med tillförsikt fram emot framtagandet av vår biosfäransökan till UNESCO och slutligen bli utsedd till Biosfärområde. Information Projektet har vid träffar och möten informerat kring projektet. Inför sommaren togs ett enkelt informationsblad fram. Det gjordes utifrån ett turistiskt perspektiv och fanns i en svensk variant på ena sidan och en engelsk översättning på den andra. Information om och kring läget i projektet har genomförts vid minst 5 tillfällen inom kommunens nämndmöten och vid förvaltningsträffar. Information kring Region Gävleborgs medfinansiering Projektet har vid möten och informationsspridning när finansieringen tagits upp också redovisat vilka som är finansiärer av projektet. Vi har anslagit logotype vid Biosfärkontoret och även i anslutning till den tjänsteman som handlägger ärenden på kommunkontoret. På hemsidan och i projektets brevmall framgår också vilka som är finansiärer.

5 5(5) Övrigt Projektet tas emot positivt och intresset är stort med tanke på den korta tid som projektet har varit aktivt. Det visar att det finns ett värde i att fokusera kring det varumärkesbegrepp som ett biosfärområde är för hållbar utveckling. Projektets mantra Bruka utan att förbruka och ledorden bevara, utveckla och stödja kan bidra till att hitta breda vägar och området kan bli ett modellområde för hållbar utveckling. Alfta Olle Berglund Projektledare Jens Hansen Kordinator

3.2. Övergripande mål med projekt Biosfärkandidat Voxnadalen

3.2. Övergripande mål med projekt Biosfärkandidat Voxnadalen Projektbeskrivning Projektnamn Biosfärkandidat Voxnadalen Projektägare Ovanåkers kommun Projektperiod 2014-2017 Reviderad 2015-01-29 1. Bakgrund Ovanåkers kommun har sedan 1990-talet ökat intensiteten

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 för projektet Biosfärkandidat Voxnadalen

Verksamhetsplan 2015 för projektet Biosfärkandidat Voxnadalen Verksamhetsplan 2015 för projektet Biosfärkandidat Voxnadalen Reviderad 2015-03-02 1. Övergripande mål 2015 är projektets andra år och huvudfokus ligger i att kartlägga vad vi redan har och vad som fattas

Läs mer

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2016 för Biosfärkandidat Voxnadalen Ovanåkers Kommun Edsbyn Tel: (vx) sida 1 av 6

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2016 för Biosfärkandidat Voxnadalen Ovanåkers Kommun Edsbyn Tel: (vx) sida 1 av 6 sida 1 av 6 Verksamhetsplan 2016 Verksamhetsplan 2016 sida 2 av 6 1 Övergripande mål Huvudmålet med projektet är att under 2017 lämna in en ansökan om att bli ett biosfärområde. Under hela kandidatperioden

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015

Verksamhetsberättelse 2015 sida 1 av 9 Verksamhetsberättelse 2015 Under perioden har fältinventeringen av fäbodvallar blivit klar, arbetet inom integration påbörjats och den kulturhistoriska studien av Sässmanområdet är klar för

Läs mer

Förstudie Vindelälvsdalen

Förstudie Vindelälvsdalen Page 1 of 6 Nyheter från förstudien biosfärområde Vindelälvsdalen View this email in your browser Förstudie Vindelälvsdalen Sedan augusti 2013 pågår en förstudie som undersöker möjligheterna för Vindelälvsdalen

Läs mer

Vallande volontärer & framtida forskning

Vallande volontärer & framtida forskning Dokumentation från den 16 oktober 2013 Vallande volontärer & framtida forskning Den 16 oktober 2013 genomfördes ett seminarium med tema rovdjur-tamdjur. Det övergripande syftet var att minska och förebygga

Läs mer

Biosfärområden som konfliktlösande arenor. Rapport från nationell workshop för Biosfärprogrammet Sverige

Biosfärområden som konfliktlösande arenor. Rapport från nationell workshop för Biosfärprogrammet Sverige Biosfärområden som konfliktlösande arenor Rapport från nationell workshop för Biosfärprogrammet Sverige Alfta, 30 september-1 oktober 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1. Introduktion... 3

Läs mer

Verksamhetsplan 2014

Verksamhetsplan 2014 Verksamhetsplanen för 2014 utgår från samverkansplanen för biosfärområde Blekinge Arkipelag och beskriver vilka aktiviteter som ska prioriteras. BAKGRUND Biosfärområde Blekinge Arkipelag bildades officiellt

Läs mer

Satsning på kommunikation om biosfärområdet Nedre Dalälven

Satsning på kommunikation om biosfärområdet Nedre Dalälven Satsning på kommunikation om biosfärområdet Nedre Dalälven Studieresa i biosfärområdets västra delar hösten 2014, då Permakultur Stjärnsund besöktes. Projektägare: Nedre Dalälvens Intresseförening (NeDa)

Läs mer

2015-11-30. Verksamhetsberättelse för programkommittén för Biosfärprogrammet Sverige 2015

2015-11-30. Verksamhetsberättelse för programkommittén för Biosfärprogrammet Sverige 2015 2015-11-30 Svenska Unescorådet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Verksamhetsberättelse för programkommittén för Biosfärprogrammet Sverige 2015 Vi har under året godkänt ett nytt biosfärkandidatområde

Läs mer

EVENTUELL RUBRIK VERSAL 24 PUNKTER DU ÄR EN DEL AV BIOSFÄREN /Biosfärkontoret Johanna MacTaggart

EVENTUELL RUBRIK VERSAL 24 PUNKTER DU ÄR EN DEL AV BIOSFÄREN /Biosfärkontoret Johanna MacTaggart EVENTUELL RUBRIK VERSAL 24 PUNKTER DU ÄR EN DEL AV BIOSFÄREN 111004/Biosfärkontoret Johanna MacTaggart JOHANNA MACTAGGART Vem är jag? Nationell MAB-koordinator Lokal biosfärkoordinator Ekolog Vänerstipendiat

Läs mer

Second call. Svenska IALE och Östra Vätterbranternas biosfärsområde inbjuder till konferens. Biosfärsområden

Second call. Svenska IALE och Östra Vätterbranternas biosfärsområde inbjuder till konferens. Biosfärsområden Second call Svenska IALE och Östra Vätterbranternas biosfärsområde inbjuder till konferens Biosfärsområden en modell för samverkan och hållbart brukande av landskap 4-5 oktober 2018 i Jönköping Östra Vätterbranterna

Läs mer

Balder Arkeologi och Kulturhistoria

Balder Arkeologi och Kulturhistoria PM Balder Arkeologi och Kulturhistoria Schaktningsövervakning RAÄ 29:1 Ovanåkers kyrka Ovanåkers socken Hälsingland 2016 Rapport 2016:02 Katarina Eriksson Balder Arkeologi och Kulturhistoria 2016 Gruvgatan

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

Projektplan 2015-17 Vindeläven-Juhtatdahka biosfärområdeskandidatur

Projektplan 2015-17 Vindeläven-Juhtatdahka biosfärområdeskandidatur Projektplan 2015-17 Vindeläven-Juhtatdahka biosfärområdeskandidatur Version 2015-10-02 Malin Karlsson, koordinator och projektledare 2 Bakgrund Under 2013-14 genomfördes en förstudie för att utreda om

Läs mer

Klockstaplar, kyrkspån och trätjära 10-11 februari 2015

Klockstaplar, kyrkspån och trätjära 10-11 februari 2015 Redovisning av genomfört seminarium i Alfta, Svenska kyrkans dnr 2443/001/14 Klockstaplar, kyrkspån och trätjära 10-11 februari 2015 Alfta-Ovanåkers församling Ovanåkers kommun 2015 Foto: Urban Guvelius,

Läs mer

Styr-och arbetsgruppmöte Orbaden. Minnesanteckningar/dokumentation

Styr-och arbetsgruppmöte Orbaden. Minnesanteckningar/dokumentation PROJEKT FJÄLLVÄGEN 2014-08-21 Styr-och arbetsgruppmöte Orbaden Projekt Fjällvägen Minnesanteckningar/dokumentation S T Y R - O C H A R B E T S G R U P P M Ö T E O R B A D E N 2 1 A U G U S T I 2 0 1 4

Läs mer

Lansering av www.matvarden.se!

Lansering av www.matvarden.se! Livsmedelsstrategi för Sverige var med och påverka! För mat & dryck i Gävleborg NYHETSBREV NR 1 2015 MatVärdenvad gör vi 2015? Bra mat till fleroffentlig upphandling! Lansering av www.matvarden.se! Livsmedelsfrågan

Läs mer

Våsbo fäbodar. MiGo:byggnadsvård. Antikvarisk kontroll vid restaurering av byggnader på. Kulturreservat

Våsbo fäbodar. MiGo:byggnadsvård. Antikvarisk kontroll vid restaurering av byggnader på. Kulturreservat Antikvarisk kontroll vid restaurering av byggnader på Våsbo fäbodar Kulturreservat Ovanåkers socken och kommun Lst dnr 435-6098-10 Mimmi Göllas 2011 Foto: Mimmi Göllas, MiGo Byggnadsvård där annat inte

Läs mer

Kommunikationsplan juni 2016 juni Vindelälven-Juhtatdahka biosfärkandidatur

Kommunikationsplan juni 2016 juni Vindelälven-Juhtatdahka biosfärkandidatur Kommunikationsplan juni 2016 juni 2019 Vindelälven-Juhtatdahka biosfärkandidatur Innehållsförteckning Bakgrund 3 Kommunikationens roll 3 Strategi 5 Information och utbildning 5 Dialog och samverkan 5 Marknadsföring

Läs mer

STYRELSEKONFERENS FÖR SVENSKA BIOSFÄROMRÅDEN Konferensrapport. Rapport 2014:6

STYRELSEKONFERENS FÖR SVENSKA BIOSFÄROMRÅDEN Konferensrapport. Rapport 2014:6 STYRELSEKONFERENS FÖR SVENSKA BIOSFÄROMRÅDEN Konferensrapport Rapport 2014:6 BIOSFÄROMRÅDE VÄNERSKÄRGÅRDEN MED KINNEKULLE Johanna Olsson och Ove Ringsby, Biosfärkontoret 2014 Aktiviteten genomfördes på

Läs mer

Information om nätverksaktiviteter

Information om nätverksaktiviteter Information om nätverksaktiviteter Genom nätverksaktiviteterna sprider Landsbygdsnätverket information om landsbygdsprogrammet. Nätverksaktiviteterna syftar även till att underlätta metodutbyte och erfarenhetsutbyte

Läs mer

Plats och tid Svenska fönster Arena, onsdag 22 oktober 2014 klockan 09:00 11:10

Plats och tid Svenska fönster Arena, onsdag 22 oktober 2014 klockan 09:00 11:10 2014-10-22 1 (14) Plats och tid Svenska fönster Arena, onsdag 22 oktober 2014 klockan 09:00 11:10 Beslutande Ledamöter Mikael Jonsson, (M) Lena Voxberg, (S) Ingemar Ehn, (FP) Claes Häggblom, (KD) Elisabeth

Läs mer

Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling.

Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling. Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling. Västarvets regionala tjänster Västarvets museer & besöksmål Vad innebär konventionen för Sverige? När Sverige ansluter sig till landskapskonventionen åtar

Läs mer

Regionbildning - sammanfattning av lärandefasen

Regionbildning - sammanfattning av lärandefasen PM 1 (7) 2016-01-27 Regionbildning - sammanfattning av lärandefasen Gemensamma utgångspunkter Arbetet med bildande av regionkommuner i Sverige pågår. Vid ingången av 2015 bildades sex nya. Ytterligare

Läs mer

Upphandling av Projektledare för LEADER Mellansjölandets paraplyprojekt för miljö och klimat

Upphandling av Projektledare för LEADER Mellansjölandets paraplyprojekt för miljö och klimat ANBUDSINBJUDAN Dnr: MU2009 0141 Anbud skall vara inkommet senast 20091201 Anbud skall vara bindande t. o. m. 20091231 Upphandlingsform Öppet förfarande Upphandling av Projektledare för LEADER Mellansjölandets

Läs mer

Föreningsstyrelsens Verksamhetsberättelse för kongressperioden maj 2011 maj 2014

Föreningsstyrelsens Verksamhetsberättelse för kongressperioden maj 2011 maj 2014 2014-05-20 Föreningsstyrelsens Verksamhetsberättelse för kongressperioden maj 2011 maj 2014 Nytt namn och utseende Under kongressperioden har Svenska Brandbefälets Riksförbund bytt namn och utseende till

Läs mer

KIM-projektet. Kommunalt och Ideellt Medskapande. Projektplan 2: Hur möter vi framtidens samhällsutmaningar tillsammans?

KIM-projektet. Kommunalt och Ideellt Medskapande. Projektplan 2: Hur möter vi framtidens samhällsutmaningar tillsammans? KIMprojektet Kommunalt och Ideellt Medskapande Projektplan 2: Hur möter vi framtidens samhällsutmaningar tillsammans? Vårt dnr 2 (13) Innehåll Innehåll... 2 Varför vill vi genomföra projektet?... 3 Vad

Läs mer

Statligt bidrag till lokala naturvårdsprojekt, Götene kommun.

Statligt bidrag till lokala naturvårdsprojekt, Götene kommun. BESLUT 1(2) Naturvårds- och Fiskeenheten Götene kommun Bygg- och Miljökontoret Att. Birgitta Gärdefors 533 80 Götene Statligt bidrag till lokala naturvårdsprojekt, Götene kommun. BESLUT Beviljade projekt

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 Samordningsförbund Gävleborg

Verksamhetsplan 2016 Samordningsförbund Gävleborg Verksamhetsplan 2016 Samordningsförbund Gävleborg Bollnäs kommun Gävle kommun Hofors kommun Hudiksvalls kommun Ljusdals kommun Nordanstigs kommun Ockelbo kommun Ovanåkers kommun Sandvikens kommun Söderhamns

Läs mer

Hälsingegårdsträff januari 2009

Hälsingegårdsträff januari 2009 Hälsingegårdsträff januari 2009 Projekt Hälsingegårdar Världsarv & Utveckling Pågår 2008 2010. Syftet med projektet: Generera mesta möjliga samhällsnytta av Hälsingegården som Världsarv. Region Gävleborg

Läs mer

Projekt inom Hushållningssällskapen Miljö

Projekt inom Hushållningssällskapen Miljö Projekt inom Hushållningssällskapen Miljö :: Fosforprojekt Förluster av fosfor från jordbruksmark i Stockholms- och Mälarregionen, sammanställning av rådgivningsanpassad information samt möjligheterna

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 Samordningsförbund Gävleborg

Verksamhetsplan 2017 Samordningsförbund Gävleborg Verksamhetsplan 2017 Samordningsförbund Gävleborg Bollnäs kommun Gävle kommun Hofors kommun Hudiksvalls kommun Ljusdals kommun Nordanstigs kommun Ockelbo kommun Ovanåkers kommun Sandvikens kommun Söderhamns

Läs mer

Västarvet Historien fortsätter hos oss.

Västarvet Historien fortsätter hos oss. Västarvet Historien fortsätter hos oss. KUNSKAP, UTVECKLING & INSPIRATION Västarvets regionala tjänster vastarvet.se Natur- och kulturarvet har stor betydelse för människors livskvalitet, identitet och

Läs mer

Verksamhetsplan 2015

Verksamhetsplan 2015 Verksamhetsplanen för utgår från samverkansplanen för biosfärområde Blekinge Arkipelag och beskriver vilka aktiviteter som ska prioriteras. BAKGRUND Biosfärområde Blekinge Arkipelag bildades officiellt

Läs mer

2006 inleddes förhandlingarna om förlikning av Stornorrforsmålet

2006 inleddes förhandlingarna om förlikning av Stornorrforsmålet 2006 inleddes förhandlingarna om förlikning av Stornorrforsmålet 1958 byggs Stornorrfors kraftverk Ingen dom på skada för fisket i Vindelälven 1999 Förhandlingar i domstol (Vattenfall hävdar att fisket

Läs mer

SKILDRING AV BIOSFÄRAMBASSADÖRERNAS LEADER- PROJEKT 2012-2013 -Utveckling av frivilligarbetet i Biosfärområdet Rapport 2014:3 BIOSFÄROMRÅDE VÄNERSKÄRGÅRDEN MED KINNEKULLE Johanna Olsson Biosfärkontoret

Läs mer

Nationellt utvecklingsprogram Dans i skolan

Nationellt utvecklingsprogram Dans i skolan 2005-04-21 Bilaga 1 1 Nationellt utvecklingsprogram Dans i skolan Verksamhetsplan för det nationella utvecklingsprogrammet för dans i skolan mellan NCFF, Myndigheten för skolutveckling, Statens kulturråd

Läs mer

Samebyarna och Arjeplogs kommun

Samebyarna och Arjeplogs kommun Samebyarna och Arjeplogs kommun 2016-11-09 Agenda Välkomna Remiss renskötselkonventionen Minoritetssamordnartjänsten Rutiner skoterförbud - Skoterfrågan Aktuellt från samebyarna Aktuellt från kommunen

Läs mer

Slutrapport. Från. Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars

Slutrapport. Från. Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars Slutrapport Från Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 LUVG, Lokal Utveckling Västra Götaland... 3 Tema... 4 Målgrupp... 4 Organisation... 4 Medverkande... 5 Deltagare...

Läs mer

Världsarvet Hälsingegårdar. Projekt Samverkansbryggan Hälsingegårdar Förslag till samverkansorganisering Hälsingerådet 17 oktober 2018

Världsarvet Hälsingegårdar. Projekt Samverkansbryggan Hälsingegårdar Förslag till samverkansorganisering Hälsingerådet 17 oktober 2018 Världsarvet Hälsingegårdar Projekt Samverkansbryggan Hälsingegårdar Förslag till samverkansorganisering Hälsingerådet 17 oktober 2018 Planerad exit för projekt Samverkansbryggan Hälsingegårdar 2016-2019

Läs mer

BRUKA UTAN ATT FÖRBRUKA

BRUKA UTAN ATT FÖRBRUKA Slutversion 2013-11-25 BRUKA UTAN ATT FÖRBRUKA Förstudie till kandidatansökan för att utveckla biosfärområdet: Hälsingebygden i Voxnadalen Innehåll 1. Inledning 3 1.1 Vad är Biosfär och biosfärområden?

Läs mer

ANSÖKAN medel för insatser med stöd av ersättning enligt förordningen (2010:1122) beredskap och kapacitet samt regional samverkan

ANSÖKAN medel för insatser med stöd av ersättning enligt förordningen (2010:1122) beredskap och kapacitet samt regional samverkan ANSÖKAN 2014 37-medel för insatser med stöd av ersättning enligt förordningen (2010:1122) beredskap och kapacitet samt regional samverkan För information och tips om hur ansökan ska fyllas i; se Vägledning

Läs mer

Projektplan Ramprojekt för Vatten på Gotland projektledning och kommunikation

Projektplan Ramprojekt för Vatten på Gotland projektledning och kommunikation Projektplan Ramprojekt för Vatten på Gotland projektledning och kommunikation Sammanfattning av projektet Projektet Ramprojekt för Vatten på Gotland projektledning och kommunikation är ett ramprojekt för

Läs mer

Slutrapport för det lokala naturvårdsprojektet Naturstig vid Hållnäskusten

Slutrapport för det lokala naturvårdsprojektet Naturstig vid Hållnäskusten SLUTRAPPORT 2006-08-15 Länsstyrelsen i Uppsala län 751 86 Uppsala Slutrapport för det lokala naturvårdsprojektet Naturstig vid Hållnäskusten Projektets namn: Naturstig vid Hållnäskusten Kontaktperson på

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling.

Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling. Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling. Västarvets regionala tjänster Västarvets museer & besöksmål Europeiska landskapskonventionen Den europeiska landskapskonventionens mål är en rikare livsmiljö

Läs mer

Nyheter från din kommun

Nyheter från din kommun Nyheter från din kommun Det här är Mariestads kommuns nyhetsbrev för näringslivet, här kan du läsa om vad som händer i kommunen och näringslivet. Har du nyheter som du vill lyfta i det här forumet tar

Läs mer

Bidrag till kulturmiljövård

Bidrag till kulturmiljövård Bidrag till kulturmiljövård Information om kulturmiljöbidrag i Skåne län Titel: Utgiven av: Copyright: Författare: Grafisk form: Upplaga: Beställningsadress: Bidrag till kulturmiljövård Länsstyrelsen Skåne

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse 201 5 Styrelsens sammansättning Mats Djupsjöbacka Peter Lugnegård Ingegerd Saarinen Torgny Forsgren Marie Persson Bygdsiljum Umeå Åsele Lycksele Tärna Ordförande Vice ordförande Sekreterare

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum

Protokoll Sammanträdesdatum Styrelsen 27 augusti 2003 1 (13) Plats och tid Orbaden konferens, klockan 09.00 13.00 Beslutande Sven-Åke Thoresen, ordf, s, Hudiksvall Evy Degerman, c, Bollnäs Stefan Bäckström, c, Hudiksvall Sven-Olle

Läs mer

TEMA - HUR ORGANISERAR VI OSS PÅ LANDSBYGDEN GENTEMOT POLITIKEN

TEMA - HUR ORGANISERAR VI OSS PÅ LANDSBYGDEN GENTEMOT POLITIKEN Read It ordnade under september månad ett transnationellt seminarium i Sverige. Vid ett studiebesök vid Skogs kyrkoruin, Stråtjära, berättar Inga Kölvik om historien kring ruinen. Deltagarna utbyter erfarenheter

Läs mer

Senaste nytt från Svenska Downföreningen Mars/April

Senaste nytt från Svenska Downföreningen Mars/April Senaste nytt från Svenska Downföreningen Mars/April 2006 www.svenskadownforeningen.se INNEHÅLL: Ordförande hälsar Lägerverksamhet 2006 Projekt Förskola Kunskapsbankens nya webbsajt SD startar ERFA grupper

Läs mer

Slutrapport förestudie Ekoturistdestinationen Kristianstad

Slutrapport förestudie Ekoturistdestinationen Kristianstad Slutrapport förestudie Ekoturistdestinationen Kristianstad Sammanfattning Kristianstad Vattenrike är en viktig besöksanledning i nordöstra Skåne och mycket har gjorts när det gäller att tillgängliggöra,

Läs mer

Beredningen Utbildning Minnesanteckningar Beredningsansvarig: Karin Jansson

Beredningen Utbildning Minnesanteckningar Beredningsansvarig: Karin Jansson Beredningen Utbildning Minnesanteckningar Beredningsansvarig: 2014-11-11 Tid: Tisdagen den 11 november 2014, kl. 13.00-16.00 Plats: Närvarande: Fyrbodals kommunalförbund, Riverside, Uddevalla Peter Heie,

Läs mer

2011-02-02 1 (1) Miljö- och byggnämnden

2011-02-02 1 (1) Miljö- och byggnämnden 2011-02-02 1 (1) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, onsdagen den 2 februari, kl 13:00-16.30. ande Patrik Eriksson (MP), ordförande Ylva Ivarsson (S), vice ordförande Uno Andersson (M) Gun-Marie

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet A. Uppgifter om stödmottagare Namn och adress Leader Inlandet Ideell förening Munktellstorget 2 633 43 Eskilstuna Journalnummer 2012-3536 E-postadress info@leaderinlandet.se B. Uppgifter om kontaktpersonen

Läs mer

ÄT UPPsala län. En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion

ÄT UPPsala län. En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion ÄT UPPsala län En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion Ät Uppsala län - handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion

Läs mer

PROJEKTUTVECKLING. 12 maj 2009. Ängelholm

PROJEKTUTVECKLING. 12 maj 2009. Ängelholm PROJEKTUTVECKLING 12 maj 2009 Ängelholm Syfte Utveckla arbetssätt för att stärka kvinnor och män som står långt från arbetsmarknaden att komma i arbete eller närmare arbetsmarknaden Se och ta tillvara

Läs mer

Förbund för finansiell samordning (FINSAM) inom rehabiliteringsområdet. Ansökan om medel från Samordningsförbundet Värend

Förbund för finansiell samordning (FINSAM) inom rehabiliteringsområdet. Ansökan om medel från Samordningsförbundet Värend Ansökan om medel från Samordningsförbundet Värend Processnamn: Samsyn och samhandling - kring individer i yrkesför ålder från 16 år och uppåt med svårigheter eller misstanke om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

Läs mer

Avsiktsförklaring. om etablering av. Akademin för smart specialisering

Avsiktsförklaring. om etablering av. Akademin för smart specialisering Avsiktsförklaring om etablering av Akademin för smart specialisering 2016-2020 Avsiktsförklaring RV - Kau om Akademin för smart specialisering 2016-2020 Inledning Mellan Region Värmland (RV) och Karlstads

Läs mer

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall PROTOKOLL 4 1(6) Datum 2016-12-01 Diarienr 2016/1145 Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall Tid: Deltagare: Frånvarande: Antecknat av: Torsdag 1 december klockan 10:00 12:00 via Skype Johanna From Skogsstyrelsen,

Läs mer

Protokoll från Styrgruppsmöte 2 för projekt SeaGIS Videomöte den 16 oktober 2012

Protokoll från Styrgruppsmöte 2 för projekt SeaGIS Videomöte den 16 oktober 2012 Protokoll från Styrgruppsmöte 2 för projekt SeaGIS Videomöte den 16 oktober 2012 1. Mötets öppnande och konstaterande av styrgruppsmedlemmar samt deltagare. Mötet öppnades klocka 09.10 av projektledare

Läs mer

Vägledning för utveckling av biosfärområden och MABprogrammet

Vägledning för utveckling av biosfärområden och MABprogrammet Vägledning för utveckling av biosfärområden och MABprogrammet i Sverige Svenska MAB-Kommittén 2005 Svenska MAB-kommittén 2005 Denna vägledning är baserad på en rapport skriven av fyra av MABkommitténs

Läs mer

Verksamhets och aktivitetsplan 2012 Samordningsförbundet Västra Mälardalen

Verksamhets och aktivitetsplan 2012 Samordningsförbundet Västra Mälardalen Samordningsförbundet Västra Mälardalen Samordnare Datum Lars Silvervret 010 119 23 23 2011-12-09 Verksamhets och aktivitetsplan 2012 Samordningsförbundet Västra Mälardalen Verksamhetens ändamål och uppgift

Läs mer

Ansökan om bidrag för Fiska med alla Timrå kommun ansöker om bidrag med 260 000 kronor för

Ansökan om bidrag för Fiska med alla Timrå kommun ansöker om bidrag med 260 000 kronor för 1 Ansökan om bidrag för Fiska med alla Timrå kommun ansöker om bidrag med 260 000 kronor för Projektets namn: Fiska med alla Sökande kommun: Timrå Kontaktperson på kommunen: Stefan Grundström Förvaltning/avdelning:

Läs mer

Unescopilot nr 3: Våldsbejakande extremism- april 2015

Unescopilot nr 3: Våldsbejakande extremism- april 2015 Unescopilot nr 3: Våldsbejakande extremism- april 2015 Beyron Ahxner Projektledare, trygghetsamordnare Botkyrka kommun Bakgrund Diskussionen påbörjades för ca 3 år sedan. Botkyrkas tankar och inriktning

Läs mer

BRUKA UTAN ATT FÖRBRUKA

BRUKA UTAN ATT FÖRBRUKA BRUKA UTAN ATT FÖRBRUKA Förslag till förstudie Uppdaterat dokument 2012-09-05 Förstudie till att bli utsedd till kandidat utveckla biosfärområdet: Hälsingebygden i Voxnadalen Innehåll 1. Inledning 3 1.1

Läs mer

KS 16 11 APRIL 2012. Uppsala Health Summit. Kommunstyrelsen. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta

KS 16 11 APRIL 2012. Uppsala Health Summit. Kommunstyrelsen. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta KS 16 11 APRIL 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Sterte Eva Datum 2012-03-21 Diarienummer KSN-2012-0524 Kommunstyrelsen Uppsala Health Summit Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta

Läs mer

1. Väsentliga förändringar sedan föregående rapport

1. Väsentliga förändringar sedan föregående rapport Sid 1 (6) Statusrapport till styrgrupp Projektets namn: MedUrs Rapportperiod: augusti - november Rapporten har skrivits av: Therese Lundgren 1. Väsentliga förändringar sedan föregående rapport Beskriv

Läs mer

Presentation av Framtidsveckan i Norrbotten.

Presentation av Framtidsveckan i Norrbotten. Presentation av Framtidsveckan i Norrbotten. Bakgrund till projektet Den ekologiska krisen, klimatkrisen, energikrisen och den ekonomiska Vi ser att dessa kriser hänger ihop och att lösningarna på dem

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 Samordningsförbund Gävleborg

Verksamhetsplan 2015 Samordningsförbund Gävleborg Verksamhetsplan 2015 Samordningsförbund Gävleborg Bollnäs kommun Gävle kommun Hofors kommun Hudiksvalls kommun Ljusdals kommun Nordanstigs kommun Ockelbo kommun Ovanåkers kommun Sandvikens kommun Söderhamns

Läs mer

Slutrapport Föreningen Hjärnkoll Jönköpings län

Slutrapport Föreningen Hjärnkoll Jönköpings län Slutrapport Slutrapport Föreningen Hjärnkoll Jönköpings län Datum: 2015-06-10 Diarienr: 2015/0164 Bakgrund Projektet Hjärnkoll har i utvärderingarna visat att det går att förändra attityder i vårt samhälle.

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Byggsamverkan Kronoberg 2013

Verksamhetsberättelse för Byggsamverkan Kronoberg 2013 Dnr 11/0285 Verksamhetsberättelse för Byggsamverkan Kronoberg 2013 Byggsamverkan Kronoberg är ett samverkansuppdrag, inom byggförvaltningsområdet, mellan samtliga kommuner i Kronobergs län och Regionförbundet

Läs mer

Ärende 1 Genomgång av senaste anteckningar och möten

Ärende 1 Genomgång av senaste anteckningar och möten ARIKTEKTLEDNINGSGRUP PEN 10 FEBRUARI 2011 SIDAN 1 AV 5 GÖTEBORG MINNESANTECKNINGAR Närvarande: Ordf. Joakim Svärdström, länssamordnare Västkom Karl Andersson, IT-samordnare Fyrbodal Jonas Blixt, IT-samordnare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 21 augusti, 2008

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 21 augusti, 2008 Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 21 augusti, 2008 Plats och tid Copenhagen Admiral Hotel, Köpenhamn 21 augusti, 2008 16.30 18.30 ande Per Kristian Dahl, Halden kommune Ronnie Brorsson, Strömstads kommun

Läs mer

SMÅLAND entreprenörskap & design Entreprenörskap, med fokus på i alla avseenden hållbar utveckling, där design är tillväxtkraft.

SMÅLAND entreprenörskap & design Entreprenörskap, med fokus på i alla avseenden hållbar utveckling, där design är tillväxtkraft. Sammanfattning slutrapport SMÅLAND entreprenörskap & design Entreprenörskap, med fokus på i alla avseenden hållbar utveckling, där design är tillväxtkraft. 1 Sammanfattning En förstudie genomfördes sommaren

Läs mer

E-utvecklingsråd i Jönköpings län

E-utvecklingsråd i Jönköpings län E-utvecklingsråd i Jönköpings län RAPPORT Projekt Gemensamt e-arkiv i Jönköpings län, Etapp 1 Rapport 1.0 2 av 8 Innehåll 1 Projektläge och syftet med rapporten 3 1.1 Delprojekt Juridiska förutsättningar

Läs mer

Cecilia inleder med en presentation om målsättningarna från TUV och jämförelse med MVG:s styrdokument.

Cecilia inleder med en presentation om målsättningarna från TUV och jämförelse med MVG:s styrdokument. 15 april 2014 Protokoll Styrgruppsmöte 9 april 2014 Lidbeckska huset, Lidköping 10.00-12.00 Beslutande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsens Miljöskyddsenhet Leif Schöndell Borås stad/sjuhärads kommunalförbund

Läs mer

Lokal destinationsutveckling, Case Strängnäs

Lokal destinationsutveckling, Case Strängnäs TJÄNSTEUTLÅTANDE Strängnäs Business Park Handläggare Catarina Berglund Lars Ekström Kommunstyrelsen Dnr KS/2017:282-011 2017-04-19 1/3 Lokal destinationsutveckling, Case Strängnäs Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Statligt bidrag till lokala naturvårdsprojekt, Mölndals Stad

Statligt bidrag till lokala naturvårdsprojekt, Mölndals Stad BESLUT 1(3) Naturvårdsenheten 0501-60 53 32 Mölndals Stad Miljö- och hälskoskyddskontoret Lars-Erik Jevås 431 82 MÖLNDAL Statligt bidrag till lokala naturvårdsprojekt, Mölndals Stad BESLUT Beviljade projekt

Läs mer

Projekt Insektsbekämpning 2011

Projekt Insektsbekämpning 2011 PROJEKTPLAN 2011-01-01-2011-12-31 Projekt Insektsbekämpning 2011 Versionshantering Versionsnr Datum Ändring och orsak Ansvarig 1 8 mars Ny projektplan LGE 2 9 mars Justering i budget LGE 3 Projektägare

Läs mer

Naturturism i Uppsala län

Naturturism i Uppsala län Slutrapport för projektstöd i landsbygdsprogrammet Projektnamn: Naturturism i Uppsala län - del 1 och 2 Foto: Frida Hedin, HS Konsult AB Frida Hedin 2010-05-10 HS Konsult AB Journalnummer: 2009-3403 Innehållsförteckning

Läs mer

Patrik Zimonyi Projektledare Föreningen Forsviks Varv 0505-412 50 / 0709-40 22 53 / varvet@nordevall.com

Patrik Zimonyi Projektledare Föreningen Forsviks Varv 0505-412 50 / 0709-40 22 53 / varvet@nordevall.com Projekt ERIKSGATA Slutrapport Journalnummer 2010-637 Sökande Föreningen Forsviks Varv. Kontakt Patrik Zimonyi Projektledare Föreningen Forsviks Varv 0505-412 50 / 0709-40 22 53 / varvet@nordevall.com Projektets

Läs mer

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY 1 (7) RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY Inledning Syftet med denna projektpolicy är att skapa en tydlig och enhetlig styrning och struktur för projektarbete i kommunen. Målet med projekt i Strömsunds

Läs mer

Välkomna till Tankesmedjan för friluftsliv 2014

Välkomna till Tankesmedjan för friluftsliv 2014 Välkomna till Tankesmedjan för friluftsliv 2014 Vägar ut friluftslivets fysiska, rättsliga och känslomässiga förutsättningar. Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2014-04-23 1 Johanna

Läs mer

Kallelse till styrelsemöte

Kallelse till styrelsemöte Kallelse till styrelsemöte Tid: Torsdagen den 28 augusti 2014, klockan 18.00. Plats: Hos ordföranden John Bräutigam i dennes bostad i Båtastan. 14118 Mötets öppnande Föregående protokoll från - styrelsens

Läs mer

Projektbeskrivning Hållbart resande

Projektbeskrivning Hållbart resande Projektbeskrivning Hållbart resande Vår referens / tel.nr e-post Datum 2009-04-01 1. Problembeskrivning En stor del av klimatförändringarna har en koppling till bl.a. transporter. Det finns ett behov att

Läs mer

Paraplyprojekt Lokal mat

Paraplyprojekt Lokal mat Paraplyprojekt Lokal mat Namn på ansökan: Information till dig som vill söka check ur paraplyprojektet Lokal mat - Checkarna inom Lokal mat är främst riktade mot enskilda företag. Då insatserna i första

Läs mer

Samtliga förvaltningar inom kommunerna och landstinget Länsstyrelsen Kommunala bolag/stiftelser

Samtliga förvaltningar inom kommunerna och landstinget Länsstyrelsen Kommunala bolag/stiftelser 2006-01-10 06/05 Samtliga förvaltningar inom kommunerna och landstinget Länsstyrelsen Kommunala bolag/stiftelser KOMPETENSUTVECKLING FÖR ADMINISTRATIV PERSONAL I VÄSTERNORRLAND OCH GÄVLEBORG BAKGRUND Arbetslivet

Läs mer

Rapport om förskoleförvaltningens arbete med finskt förvaltningsområde

Rapport om förskoleförvaltningens arbete med finskt förvaltningsområde Rapport om förskoleförvaltningens arbete med finskt förvaltningsområde Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2015-11-23 1.0 Anders Johansson, Christina Persson Förskoleförvaltningen Avdelningen

Läs mer

83 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

83 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2011-10-19 1 (1) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, onsdagen den 19 oktober, kl 13.00-16.00. ande Ledamöter Patrik Eriksson (MP), ordförande Ylva Ivarsson (S), vice ordförande Uno Andersson

Läs mer

Översiktlig florainventering och bedömning av hävdstatus för några fäbodar och skogsgårdar inom Ovanåkers kommun under 2015

Översiktlig florainventering och bedömning av hävdstatus för några fäbodar och skogsgårdar inom Ovanåkers kommun under 2015 Översiktlig florainventering och bedömning av hävdstatus för några fäbodar och skogsgårdar inom Ovanåkers kommun under 2015 Utförd av Biolog Jens Hansen för Biosfärkandidat Voxnadalen Hävdgynnad flora

Läs mer

Handlingsplan 2018 Trisam

Handlingsplan 2018 Trisam Handlingsplan 2018 Trisam Angelica Gabrielsson, processledare Trisam 2018-02-02 1. Grundläggande information 1.1 Bakgrund Trisam 1 är en struktur och arbetsmetod att arbeta med rehabilitering i samverkan

Läs mer

Informationsplan för delprojekt Information och utbildning inom Insektsbekämpning 2009

Informationsplan för delprojekt Information och utbildning inom Insektsbekämpning 2009 Bilaga Datum 2009-01-22 1(6) Informationsplan för delprojekt Information och utbildning inom Insektsbekämpning 2009 Nulägesbeskrivning Denna informationsplan ingår som en leverans i delprojekt Information

Läs mer

Projektmodell. 1. Riktlinjer projektmodell 1 (6) 2010-03-12

Projektmodell. 1. Riktlinjer projektmodell 1 (6) 2010-03-12 12 1 (6) Projektmodell Projektmodell Projektmodell... 1 1. Riktlinjer projektmodell... 1 2. Projektförutsättningar... 2 2.1 Uppdragsgivaren... 2 2.2 Direktiv... 2 2.3 Förstudie... 2 2.4 Beslut... 2 2.5

Läs mer

Förstudie unga med funktionshinder i Västerbottens län

Förstudie unga med funktionshinder i Västerbottens län Förstudie unga med funktionshinder i Västerbottens län Projektansökan till Samordningsförbunden, Umeå, Skellefteå och Lycksele Deltagande parter bakom projektförslag Arbetsförmedlingen rehab Försäkringskassan

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

Analytikernätverk 20 november

Analytikernätverk 20 november 1 Analytikernätverk 20 november Hur kan analysarbetet användas för att mobilisera aktörer? 2 Hur hänger det ihop? Interregionala planer och samarbeten Utvecklingskraft i alla delar av landet med stärkt

Läs mer

Ansökan om medel för förstudie Fokus arbetsliv Psykisk hälsa i fokus

Ansökan om medel för förstudie Fokus arbetsliv Psykisk hälsa i fokus Skellefteå 2016-01-21 Sammordningsförbundet Skellefteå-Norsjö Ansökan om medel för förstudie Fokus arbetsliv Psykisk hälsa i fokus Bakgrund I Sverige står psykiatriska diagnoser för ca 40 % av alla pågående

Läs mer