Visualisering som verktyg för att förstå mätdata vid laborationer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Visualisering som verktyg för att förstå mätdata vid laborationer"

Transkript

1 Naturvetenskap - gymnasieskolan Modul: Modeller och representationer Del 7: Visualisering som verktyg Visualisering som verktyg för att förstå mätdata vid laborationer Andreas Göransson, Linköpings Universitet Grafer och diagram används ofta i läroböcker, tidskrifter, digitala lärverktyg och nyhetsgrafik i pressen med mera, men de spelar även en stor roll som verktyg för att visualisera stora datamängder vid olika typer av tekniska och naturvetenskapliga försök (Shah & Hoeffner, 2002). Därför finns det ett visst förgivettagande att grafiska representationer alltid underlättar tolkningen av ett fenomen eller komplex information, något som i själva verket är beroende av en mängd faktorer (Scaife & Rogers, 1996). Vid laborationer erhålls mätdata på flera olika sätt de kan matas ut från instrument digitalt eller analogt, eller loggas manuellt (läsas av och skrivas ner) och har olika format och uttryckssätt: Mätdata / rådata / symbolisk form / tabeller Grafer och diagram Fotografier, bilder (mikroskopi etc.) Ljud Orsaken till att mätdata ofta visualiseras är att det underlättar analys av dem; till exempel är det lättare att se avvikelser och mönster i bilder än i siffror. När siffror granskas behöver mer information hållas i arbetsminnet och bearbetas för att göra jämförelser. Det finns olika kognitiva för- och nackdelar med dessa externa grafiska representationer. Scaife & Rogers (1996) talar om extern kognition när människor använder externa representationer för att underlätta förståelse. Framför baseras detta på tre principer som forskarna menar kan hjälpa oss att förstå: Computational offloading (kognitiv avlastning) Re-representation (presentera data i annat format) Grafisk begränsning Med computational offloading menas att externa representationer kan minska belastningen på arbetsminnet när vi löser ett visst problem (se exempel i figur 1). Istället för att belasta arbetsminnet med beräkningar av siffror använder vi synen och vår förmåga att se mönster (Hegarty, 2011; Scaife & Rogers, 1996). Med re-representation menas att olika externa representationer kan medföra att det blir olika svårt eller lätt att lösa ett visst problem. (Jämför t.ex. att multiplicera 68x10 med arabiska eller romerska siffror). Med grafisk begränsning menas hur grafiska element i en representation kan begränsa vilka tolkningar som är möjliga och därför hjälpa oss att tolka dem snabbare och mer korrekt. 1 (9)

2 År Befolkning Figur 1. Exempel på computational offloading: Det är lättare att se mönster när data visualiseras. Data visar befolkningsutveckling i San Fransisco. Data från Wikipedia, efter (Hegarty, 2011). Att arbeta med visualisering för analys av mätdata Att ha ett personligt intresse av de data som samlas in kan göra analysarbetet mer meningsfullt för eleverna. Det kan uppnås genom att låta eleverna själva samla in en del av mätdata och att göra det i den egna närmiljön. Att sedan låta eleverna skapa olika visualiseringar som möjliggör reflektion och diskussion kan bidra till deras meningsskapande (Rogers, 2008). Den del av visualiseringsforskningen som har som mål att förstärka och underlätta förståelse av (komplexa) data kallas informationsvisualisering. Det görs huvudsakligen genom två olika processer: att välja ut/ filtrera data och att representera data så att problemet som man vill lösa underlättas. Visualiseringar kan också ge information om placering av olika objekt samtidigt som förhållandet mellan dessa kan följas. Om visualiseringar används vid datainsamling i fält bör de vara enkla och lättlästa, så att det är lätt att se hur data förändras när mätningar görs i syfte att se mönster i realtid. När man är tillbaka i labbet eller skolan kan mer avancerade analyser göras på större skärmar. Dynamisk länkning mellan den fysiska, numeriska och grafiska informationen kan också underlätta undersökande arbetssätt (Rogers, 2008). I figur 2 visas ett exempel på hur datainsamling kan förenklas med hjälp av videokamera och dator. Datorn möjliggör även flera länkade representationer av informationen. Att analysera data är en viktig förmåga även utanför klassrummet, till exempel i elevernas vardagsliv. Grafer och andra visualiseringar kan vara kraftfulla verktyg som kan sammanfatta komplex information, men de kräver att man lär sig att tolka dem (Glazer, 2011). Forskningen pekar på att det inte bara är det visuella intrycket av grafen som spelar roll utan också betraktarens förkunskaper inom olika områden som grafisk kompetens, förklaringar och resonemang (Shah & Hoeffner, 2002). 2 (9)

3 Figur 2. Tracker, ett fritt verktyg för datainsamling och visualisering. Ovan visas hur analys av en videofilmad kastbana samtidigt generar en graf och en tabell. Inga sensorer eller specialutrustning krävs. Programmet kan hämtas fritt på Grafer är som nämnts en vanlig form av datapresentation vid olika typer av experiment och försök. Man kan skilja mellan två typer av syften med grafer analys respektive kommunikation. Grafer för analys bör tydligt visa viktiga eller ovanliga saker. Man bör skilja på hur man konstruerar grafer och varför man vill visa något i en graf. Grafer kan användas för att förstå mätdata från ett experiment så enkelt som möjligt. I sig kan grafer vara olika komplexa. De kan till exempel innehålla många variabler eller kräva stora förkunskaper för att kunna tolkas. Även formatet för hur grafen visas påverkar hur lätt den blir att tolka. Glazer (2011) presenterar tre nivåer av frågeställningar som besvaras med hjälp av grafer: 1. Grundläggande förståelse specifika datapunkter 2. Mellannivå hitta trender och förhållanden i data 3. Avancerad förståelse extrapolering av data och analys av förhållanden i data, göra förutsägelser, jämföra trender och grupperingar Precis som det finns olika nivåer av frågeställningar som kan besvaras med hjälp av grafer har graferna i sig olika nivåer av komplexitet. Komplexiteten beror av flera olika faktorer, såsom antal variabler. Förutom att ha många variabler kännetecknas komplexa grafer av att de har hög grad av koppling mellan variablerna. Även visningsformatet för grafen påverkar givetvis läsarens möjlighet att tolka grafen på det sätt som avsetts. Elever bör därför tränas i grafhantering, det vill säga att samla in, organisera och beskriva data, skapa tabeller och 3 (9)

4 grafer, samt analysera och tolka dessa för att hitta intressanta mönster och förhållanden (Glazer, 2011). Det finns även ett antal vanliga problem med grafläsning som forskningen har funnit att elever har: Förväxlar höjd och lutning. I samband med till exempel grafer som visar position på y-axeln och tid på x-axeln händer det att elever tolkar skärningen mellan två linjer som att två objekt har identisk hastighet. Förväxlar intervall och punkt eleven fokuserar på enstaka punkter i en graf istället för att titta på ett helt intervall. I kurvan i figur 3 händer det elever svarar med endast en datapunkt på frågan När väger flickor mer än pojkar i genomsnitt?, istället för ett intervall där detta villkor är uppfyllt. Tolkar grafen som en karta eller bild av verkligheten. Exempelvis kan elever tolka en avstånd-tid graf som att toppar och dalar visar att något går uppför och nerför. Det är viktigt att kunna växla tolkning mellan den abstrakta grafen och de fysiska fenomen som grafen speglar. Tolkar grafen som diskreta punkter eleven läser grafen punkt för punkt. Det kan även innebära att elever har problem att rita grafer med kurvanpassning och att de istället ritar raka linjer mellan varje datapunkt. Figur 3. Tillväxtkurva för pojkar och flickor. Bild: författaren, baserat på data från CDC (9)

5 Förkunskaper inom ett kunskapsområde har visat sig underlätta för elever att identifiera trender. Med lägre förkunskaper tenderar elever istället att fokusera mer på lokala min- och maxpunkter, enligt en studie. Det finns även studier som pekar på att om förkunskaperna inte stämmer med informationen i grafen så kan förkunskaperna leda till felaktiga tolkningar av grafen (Shah & Hoeffner, 2002). Grafer som representerar förändringar, till exempel visar acceleration, flöde och hastighet, är svårast att tolka. Om tid är en av variablerna i grafen underlättar detta tolkning för eleverna, troligtvis på grund av att tid är vanligt förekommande i undervisningen. Ett annat problem är att avläsa och tolka grafer som visar flöden (se figur 4). Flöden och nivåer kommer igen i många olika system, allt från industriella system som nivåer av vätskor i tankar till naturliga system som populationer, koncentrationer av metaboliter i celler (Cronin, Gonzalez, & Sterman, 2009) eller mängden växthusgaser i atmosfären (Niebert & Gropengiesser, 2015). Flera studier visar att många elever trots goda förkunskaper i matematik har svårigheter att lösa denna typ av problem när det kräver att de tolkar och ritar grafer över nivån i ett system med in- och utflöden (Cronin et al., 2009). Figur 4. En graf som ofta skapar problem för elever. Grafen visar in- och utflöde av vatten i ett badkar. Det är en typ av problem som har många motsvarigheter inom teknik- och naturvetenskap, till exempel utsläpp och upptag av koldioxid i atmosfären eller koncentrationer av ett ämne i en tank. Datorstöd och grafer Datorstöd kan underlätta grafkonstruktion, spara tid, samt hjälpa eleven att konstruera bättre grafer. Forskning har visat att när multipla representationer som datatabell och graf av ett fenomen används samtidigt kan det både hjälpa men också skapa problem för den lärande. En fördel är att dynamiska grafer kan ändras när data ändras. Nackdelar kan vara 5 (9)

6 att mängden funktioner kan vara förvirrande. Elever måste dock kunna samma grunder som med traditionella metoder. Mikrodatorbaserade laborationer med realtidsgrafer genererade genom till exempel dataloggers (Tinker, 1996) kan vara ett sätt att träna graftolkning. Eftersom graferna uppdateras direkt kan det hjälpa studenten att förstå att grafen visar dynamiska förhållanden och ge en abstrakt graf en förankring i konkreta upplevelser, om grafen till exempel är en representation av en bekant rörelse. Eleverna slipper också det tidsödande arbetet med att tabulera värden och rita grafer, och kan istället fokusera sin kognitiva kapacitet på tolkning av graferna och fenomenet som undersöks. Det kan givetvis även finnas ett värde med att träna på att manuellt skapa tabeller och grafer, men allt behöver inte göras alltid eller samtidigt. En annan fördel med mikrodatorbaserade laborationer är att tack vare den minskade kognitiva belastningen i tid och ansträngning för att manuellt samla in data och plotta dessa så kan tiden istället ägnas åt att undersöka många olika värden på variabler i experimentet. Nackdelar kan vara att mjukvarorna erbjuder så många funktioner att det blir svåranvänd för en nybörjare. Bernhard (2010) har utvecklat undersökande laborativa moment i mekanikundervisningen på universitetsnivå, som bland annat utnyttjar dataloggers i kombination med en laser för att mäta position i rummet. I Figur 5 visas exempel på grafer som genererats utifrån studenters rörelsemönster. Figur 5. Studenter har instruerats att följa den tjocka röda vt-grafen av hastighet som funktion av tiden genom att röra sig fram och tillbaka mot en lasersensor. De tunna graferna motsvarar studenternas rörelsemönster. Vi ser till exempel att studenterna hade svårt att tolka negativ, men 6 (9)

7 ökande hastighet från ca 15 s, och fick möjlighet att diskutera och bearbeta sin förståelse av grafen (bild från Bernhard, 2010). Studenterna i studien kunde röra sig fram och tillbaka längs en linje, så att deras position som funktion av tiden kan visas i en st-graf i realtid på en dator (figur 5). Utifrån positionen kan även studenternas hastighet och acceleration härledas och visas som vt- och at-grafer. Studenterna får i uppgift att följa på förhand givna st-, vt- och at-grafer, för att stärka förståelsen av de inblandade begreppen och bemöta kända svårigheter genom att utnyttja sin kroppsliga erfarenhet av rörelse. Något om olika sätt att arbeta med grafer i undervisningen Använda grafer som lärare Som lärare finns det en del att tänka på vid undervisning med grafer: Välj format för grafen beroende på vad du vill kommunicera, exempelvis grafer för trender och stapeldiagram för mängder. Använd flera olika format för att visa samma data olika format kommunicerar olika aspekter olika bra (jfr teorin om multipla representationer). Det kan till exempel vara graf och tabell. Använd den bästa visuella dimensionen för att kommunicera olika mått. Använd animerade grafer försiktigt. Animationer av grafer kan hjälpa till att se tredimensionalitet, men har i flera studier visat sig skapa svårigheter, bland annat på grund av deras dynamiska natur som kan belasta arbetsminnet. Ta hänsyn till arbetsminnet. Använd meningsfulla färger och symboler, sätt ut etiketter för olika linjer snarare än en teckenförklaring. Utveckla elevernas förmåga att tolka grafer Grafläsning är inte en medfödd förmåga utan behöver övas. Glazer (2011) presenterar ett antal riktlinjer i sin forskningsöversikt om graftolkning. Författaren menar att elever bör: Öva grafavläsning och tolkning Konstruera grafer Tränas i att berätta något med hjälp av en given graf (se figur 6) Få utvärdera sina kunskaper om grafer 7 (9)

8 Figur 6. På finns videomaterial som kan användas i klassrummet för att låta elever träna på att skapa berättelser från grafer. Sammanfattning Det finns både möjligheter och fallgropar med att använda som grafer som visualiseringar för att tolka mätdata. Fördelarna kan dock överväga nackdelarna om eleverna får träning i graftolkning och grafkonstruktion i undervisningen. Denna träning behöver inte vara avgränsad till ämnena teknik och naturvetenskap utan kan vara av nytta i alla ämnen (Glazer, 2011). Vid undervisning med grafer är det viktigt att läraren är medveten om att grafer kan tolkas olika eller missförstås. Utöver att träna eleverna i grafhantering så kan sådana problem förebyggas genom att välja grafer med omsorg och att ta hänsyn till elevernas förkunskaper både vad gäller graftolkning och ämneskunskaper. Grafhantering är såväl en viktig medborgarkunskap (framför allt läsning av grafer) som en viktig generell kompetens inom teknik- och naturvetenskapliga yrken liksom inom forskning. Referenser Bernhard, J. (2010). Insightful learning in the laboratory: Some experiences from 10 years of designing and using conceptual labs. European Journal of Engineering Education, 35(3), Cronin, M. A., Gonzalez, C., & Sterman, J. D. (2009). Why don t well-educated adults understand accumulation? A challenge to researchers, educators, and citizens. Organizational Behavior and Human Decision Processes, 108(1), Glazer, N. (2011). Challenges with graph interpretation: a review of the literature. Studies in Science Education, 47(2), (9)

9 Hegarty, M. (2011). The Cognitive Science of Visual-Spatial Displays: Implications for Design. Topics in Cognitive Science, 3(3), Niebert, K., & Gropengiesser, H. (2015). Understanding Starts in the Mesocosm: Conceptual metaphor as a framework for external representations in science teaching. International Journal of Science Education, 37(5-6), Rogers, Y. (2008). Using External Visualizations to Extend and Integrate Learning in Mobile and Classroom Settings. In J. K. Gilbert, M. Reiner, & M. Nakhleh (Eds.), Visualization: Theory and Practice in Science Education (pp ). Springer Netherlands. Scaife, M., & Rogers, Y. (1996). External cognition: how do graphical representations work? International Journal of Human-Computer Studies, 45(2), Shah, P., & Hoeffner, J. (2002). Review of Graph Comprehension Research: Implications for Instruction. Educational Psychology Review, 14(1), (9)

Representationskompetens förmågan att använda modeller och representationer

Representationskompetens förmågan att använda modeller och representationer Naturvetenskap - gymnasieskolan Modul: Modeller och Del 8: Representationskompetens Representationskompetens förmågan att använda modeller och Konrad Schönborn, Linköpings universitet På samma sätt som

Läs mer

Sammanfattning av modulen modeller och representationer Hur går jag vidare?

Sammanfattning av modulen modeller och representationer Hur går jag vidare? Naturvetenskap - gymnasieskolan Modul: Modeller och representationer Del 8: Representationskompetens Sammanfattning av modulen modeller och representationer Hur Konrad Schönborn, Linköpings universitet

Läs mer

För elever i gymnasieskolan är det inte uppenbart hur derivata relaterar

För elever i gymnasieskolan är det inte uppenbart hur derivata relaterar Thomas Lingefjärd, Djamshid Farahani & Güner Ahmet En motorcykels färd kopplad till derivata Gymnasieelevers erfarenhet av upplevda hastighetsförändringar ligger till grund för arbete med begreppet derivata.

Läs mer

Modeller och representationer - hur används de i skolan och hur kan de utnyttjas?

Modeller och representationer - hur används de i skolan och hur kan de utnyttjas? Modeller och representationer - hur används de i skolan och hur kan de utnyttjas? Lena Tibell VisuelltLärande och Kommunikation (VLC) MIT/ITN/LiU Vetenskapsdagen 5/9 2017 Exploranation = to explore and

Läs mer

Sex strategier för effektivt lärande

Sex strategier för effektivt lärande SPRID I TID Sex strategier för effektivt lärande Alla dessa strategier är evidensbaserade och baseras på forskning inom kognitiv psykologi. Vi förklarar här hur varje strategi kan användas och vad som

Läs mer

Ragnhild Löfgren, Astrid Berg & Martin Nelzén Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier, ISV Linköpings universitet

Ragnhild Löfgren, Astrid Berg & Martin Nelzén Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier, ISV Linköpings universitet 2017-02-02 Dnr LiU-2014-00147 1(7) Ragnhild Löfgren, Astrid Berg & Martin Nelzén Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier, ISV Linköpings universitet LINKÖPINGS UNIVERSITET 2(7) När studenterna

Läs mer

Marcus Angelin, Vetenskapens Hus, Jakob Gyllenpalm och Per-Olof Wickman, Stockholms universitet

Marcus Angelin, Vetenskapens Hus, Jakob Gyllenpalm och Per-Olof Wickman, Stockholms universitet Naturvetenskap Gymnasieskola Modul: Naturvetenskapens karaktär och arbetssätt Del 2: Experimentet som naturvetenskapligt arbetssätt Didaktiska modeller Marcus Angelin, Vetenskapens Hus, Jakob Gyllenpalm

Läs mer

Disciplinära diskurser i naturvetenskap och matematik

Disciplinära diskurser i naturvetenskap och matematik Disciplinära diskurser i naturvetenskap och matematik Jonas Forsman, Staffan Andersson, Jannika Andersson Chronholm, Cedric Linder Avdelningen för fysikens didaktik, Institutionen för fysik och materialvetenskap,

Läs mer

Kärt barn har många namn Modeller, representationer och visualiseringar

Kärt barn har många namn Modeller, representationer och visualiseringar Naturvetenskap och teknik Gymnasieskola Modul: Modeller och representationer Del 1: Vad är modeller och representationer? Kärt barn har många namn Modeller, representationer och Gustav Bohlin, Linköpings

Läs mer

På vilka sätt kan mönster vara en ingång till att utveckla förmågan att uttrycka och argumentera för generaliseringar algebraiskt?

På vilka sätt kan mönster vara en ingång till att utveckla förmågan att uttrycka och argumentera för generaliseringar algebraiskt? På vilka sätt kan mönster vara en ingång till att utveckla förmågan att uttrycka och argumentera för generaliseringar algebraiskt? Jenny Fred, lärare på Ekensbergsskolan och doktorand vid Forskarskolan

Läs mer

I arbetet hanterar eleven flera procedurer och löser uppgifter av standardkaraktär med säkerhet, både utan och med digitala verktyg.

I arbetet hanterar eleven flera procedurer och löser uppgifter av standardkaraktär med säkerhet, både utan och med digitala verktyg. Kunskapskrav Ma 2a Namn: Gy Betyg E D Betyg C B Betyg A 1. Begrepp Eleven kan översiktligt beskriva innebörden av centrala begrepp med hjälp av några representationer samt översiktligt beskriva sambanden

Läs mer

Undervisning och lärande i lab-salen

Undervisning och lärande i lab-salen Undervisning och lärande i lab-salen Helena Danielsson Thorell, lektor Kungsholmens gymnasium Carina Andersson, förstelärare Äppelviksskolan Per Anderhag, lektor FoU-enheten, Utbildningsförvaltningen Bakgrund

Läs mer

Kursplaner i matematik och lärares mål med undervisningen. Ola Helenius, LUMA 2010

Kursplaner i matematik och lärares mål med undervisningen. Ola Helenius, LUMA 2010 Kursplaner i matematik och lärares mål med undervisningen Ola Helenius, LUMA 2010 Skolinspektionens kvalitetsgranskningar Grundskolan: 23 skolor (avslutad) Matematikutbildningens mål och undervisningens

Läs mer

HUR SKRIVER MAN EN LABORATIONSRAPPORT OCH VARFÖR?

HUR SKRIVER MAN EN LABORATIONSRAPPORT OCH VARFÖR? HUR SKRIVER MAN EN LABORATIONSRAPPORT OCH VARFÖR? Du kommer med största sannolikhet att skriva rapporter senare i livet (träning!) Om man jobbar som forskare använder man sig av laborationsrapporter när

Läs mer

Vad säger forskningen om programmering som kunskapsinnehåll? Karin Stolpe, föreståndare NATDID liu.se/natdid

Vad säger forskningen om programmering som kunskapsinnehåll? Karin Stolpe, föreståndare NATDID liu.se/natdid Vad säger forskningen om programmering som kunskapsinnehåll? Karin Stolpe, föreståndare NATDID liu.se/natdid 2017-10-19 2 Programmering i skolan 2017-10-19 3 Lgr 11 (rev. 2017) Arbetssätt för utveckling

Läs mer

Koppling mellan styrdokumenten på naturvetenskapsprogrammet och sju programövergripande förmågor

Koppling mellan styrdokumenten på naturvetenskapsprogrammet och sju programövergripande förmågor Koppling mellan styrdokumenten på naturvetenskapsprogrammet och sju programövergripande förmågor Förmåga att Citat från examensmålen för NA-programmet Citat från kommentarerna till målen för gymnasiearbetet

Läs mer

Michal Drechsler Karlstad University SMEER Science Mathematics Engineering Education Research

Michal Drechsler Karlstad University SMEER Science Mathematics Engineering Education Research Michal Drechsler Karlstad University michal.drechsler@kau.se SMEER Science Mathematics Engineering Education Research PCK PCK is involved in knowing what knowledge is relevant, Re-constructing the knowledge

Läs mer

Elevguide till studieteknik

Elevguide till studieteknik Elevguide till studieteknik Pär Leijonhufvud 2018-05-22 I denna guide kan du lära dig ett antal tekniker som tillsammans ger dig mer nytta av den tid du lägger på dina studier. Den är ett sammanfattande

Läs mer

Centralt innehåll. Problemlösning. Taluppfattning och tals användning. Tid och pengar. Sannolikhet och statistik. Geometri.

Centralt innehåll. Problemlösning. Taluppfattning och tals användning. Tid och pengar. Sannolikhet och statistik. Geometri. MATEMATIK Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer. Den utvecklas såväl ur praktiska behov som ur människans nyfikenhet och lust att utforska matematiken som sådan. Matematisk

Läs mer

Handledning Det didaktiska kontraktet. 19 september 2012

Handledning Det didaktiska kontraktet. 19 september 2012 Handledning Det didaktiska kontraktet 19 september 2012 Dagens teman Begreppsföreställning och begreppskunskap igen Handledning Det didaktiska kontraktet Begreppsföreställning och begreppsdefinition Begreppsföreställning

Läs mer

Modell och verklighet och Gy2011

Modell och verklighet och Gy2011 Modell och verklighet och Gy2011 Innehållet i Modell och verklighet stämmer väl överens med ämnesplanen och det centrala innehållet i Gy2011. I ämnesplanen för Kemi, www.skolverket.se, betonas att undervisningen

Läs mer

HUR SKRIVER MAN EN LABORATIONSRAPPORT OCH VARFÖR?

HUR SKRIVER MAN EN LABORATIONSRAPPORT OCH VARFÖR? HUR SKRIVER MAN EN LABORATIONSRAPPORT OCH VARFÖR? Du kommer med största sannolikhet att skriva rapporter senare i livet (träning!) Om man jobbar som forskare använder man sig av laborationsrapporter när

Läs mer

Elevguide till studieteknik

Elevguide till studieteknik Elevguide till studieteknik Pär Leijonhufvud, CC-BY-SA 2018 Fler kopior kan laddas ned från https://leijonhufvud.org/filer/studieteknik-elevguide. pdf I denna guide kan du lära dig ett antal tekniker som

Läs mer

Här är två korta exempel på situationer då vi tillämpar den distributiva lagen:

Här är två korta exempel på situationer då vi tillämpar den distributiva lagen: Modul: Algebra Del 8: Avslutande reflektion och utvärdering Distributiva lagen Cecilia Kilhamn, Göteborgs Universitet Distributiva lagen a (b + c) = a b + a c Den distributiva lagen kallas den räknelag

Läs mer

Föreläsning 5: Analys och tolkning från insamling till insikt. Rogers et al. Kapitel 8

Föreläsning 5: Analys och tolkning från insamling till insikt. Rogers et al. Kapitel 8 Föreläsning 5: Analys och tolkning från insamling till insikt Rogers et al. Kapitel 8 Översikt Kvalitativ och kvantitativ analys Enkel kvantitativ analys Enkel kvalitativ analys Presentera resultat: noggrann

Läs mer

Kursplan för Matematik

Kursplan för Matematik Sida 1 av 5 Kursplan för Matematik Inrättad 2000-07 SKOLFS: 2000:135 Ämnets syfte och roll i utbildningen Grundskolan har till uppgift att hos eleven utveckla sådana kunskaper i matematik som behövs för

Läs mer

Deliberate Practice på en kurs i kvantmekanik. Emma Wikberg (& Stefano Bonetti) Fysikum, SU

Deliberate Practice på en kurs i kvantmekanik. Emma Wikberg (& Stefano Bonetti) Fysikum, SU Deliberate Practice på en kurs i kvantmekanik Emma Wikberg (& Stefano Bonetti) Fysikum, SU Generella principer Aktiv träning + feedback = effektiv inlärning Utnyttja klassrumstiden till problemlösning,

Läs mer

nyckeln till intresse och förståelse Kinesiskt ordspråk: Jag hör och jag glömmer, jag ser och jag minns, jag gör och jag förstår.

nyckeln till intresse och förståelse Kinesiskt ordspråk: Jag hör och jag glömmer, jag ser och jag minns, jag gör och jag förstår. Öppna laborationer nyckeln till intresse och förståelse Toppkompetens, Åbo 6.3, Helsingfors 7.3, Vasa 23.4.2014 Berit Kurtén-Finnäs Kinesiskt ordspråk: Jag hör och jag glömmer, jag ser och jag minns, jag

Läs mer

Pedagogisk planering. NO i grundsärskolan. Åk 1-6, 7-9. Arbetsområde: kemiförsök. Annika Lundin Tierps Kommun

Pedagogisk planering. NO i grundsärskolan. Åk 1-6, 7-9. Arbetsområde: kemiförsök. Annika Lundin Tierps Kommun Pedagogisk planering NO i grundsärskolan Åk 1-6, 7-9 Arbetsområde: kemiförsök Annika Lundin Tierps Kommun 2015-10-05 Arbetsområde: kemiförsök Arbetsområdets syfte och förmågor att utveckla Undervisningen

Läs mer

Digitala verktyg i matematik- och fysikundervisningen ett medel för lärande möten

Digitala verktyg i matematik- och fysikundervisningen ett medel för lärande möten Digitala verktyg i matematik- och fysikundervisningen ett medel för lärande möten Ulrika Ryan Hur bygger jag den vetenskapliga grunden för min undervisning? Styrdokument Forskning Beprövad erfarenhet Matematik

Läs mer

Ljud njutning eller plåga

Ljud njutning eller plåga Ljud njutning eller plåga Ljudets väg till örat Lärarhandledningen, uppgift 4, sida 473 (elevblad på sida 488), elevboken sida 156. Genomföra systematiska undersökningar i fysik. Sambandet mellan fysikaliska

Läs mer

Behövs ett nytt perspektiv på relationen undervisning-lärande? och kan Learning activity bidra med något?

Behövs ett nytt perspektiv på relationen undervisning-lärande? och kan Learning activity bidra med något? Behövs ett nytt perspektiv på relationen undervisning-lärande? och kan Learning activity bidra med något? INGER ERIKSSON Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik & Stockholm

Läs mer

Arbetsminnes- testutbildning. Neuropsykolog Björn Adler. Björn Adler

Arbetsminnes- testutbildning. Neuropsykolog Björn Adler. Björn Adler Arbetsminnes- testutbildning Neuropsykolog Björn Adler Innehåll Arbetsminnet (teori) Arbetsminnestestet Praktiskt arbete -testet Didaktik (teori) Praktiskt arbete - hjälparbetet Summering Arbetsminnet

Läs mer

Undervisningen i ämnet matematik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet matematik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Matematik Skolverkets förslag, redovisat för regeringen 2010-09-23. Matematik Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer. Den utvecklas såväl ur praktiska behov som ur människans

Läs mer

FYSIK. Läroplanens centrala innehåll

FYSIK. Läroplanens centrala innehåll FYSIK I följande tabeller finns det centrala innehållet och målen i fysik uppräknade. I kolumn visas texten som nu finns infört i läroplanen. Kolumnen innehåller den nya texten som ska ersätta den gamla.

Läs mer

Anvisningar till rapporter i psykologi på B-nivå

Anvisningar till rapporter i psykologi på B-nivå Anvisningar till rapporter i psykologi på B-nivå En rapport i psykologi är det enklaste formatet för att rapportera en vetenskaplig undersökning inom psykologins forskningsfält. Något som kännetecknar

Läs mer

FYSIK ÄR R ROLIGT. Den vetenskapliga metoden som ett intresseväckande medel i högstadiefysik. Finlandssvenska Fysikdagar 2009

FYSIK ÄR R ROLIGT. Den vetenskapliga metoden som ett intresseväckande medel i högstadiefysik. Finlandssvenska Fysikdagar 2009 FYSIK ÄR R ROLIGT Den vetenskapliga metoden som ett intresseväckande medel i högstadiefysik 1 ADRENALINPORTION ÅT T FYSIKER OCH LÄRAREN I FYSIK 1. Vem behöver fysik? 2. Hur ofta använder du det som du

Läs mer

Hur formulerar och tillämpar vi betygskriterier?

Hur formulerar och tillämpar vi betygskriterier? Hur formulerar och tillämpar vi betygskriterier? 1. Kort om betygskriterier vs bedömningskriterier. 2. Att offentliggöra sina betygskriterier fördelar och nackdelar. 3. Betygskriterier: en formuleringskonst?

Läs mer

MATEMATIK A L T E R N A T I V A V E R K T Y G

MATEMATIK A L T E R N A T I V A V E R K T Y G MATEMATIK A L T E R N A T I V A V E R K T Y G DEFINITION MATEMATIK matemati k (latin mathema tica (ars), av likabetydande grekiska mathēmatikē (te chnē), av ma thēma 'kunskap', 'läroämne'), en abstrakt

Läs mer

Upprepade mönster (fortsättning från del 1)

Upprepade mönster (fortsättning från del 1) Modul: Algebra Del 2: Resonemangsförmåga Upprepade mönster (fortsättning från del 1) Anna-Lena Ekdahl och Robert Gunnarsson, Högskolan i Jönköping Ett viktigt syfte med att arbeta med upprepade mönster

Läs mer

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla.

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla. Om LGR 11 FÖRMÅGOR FÖRMÅGOR Lgr 11: Genom undervisningen i matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt

Läs mer

Förslag den 25 september Matematik

Förslag den 25 september Matematik Matematik Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer. Den utvecklas såväl ur praktiska behov som ur människans nyfikenhet och lust att utforska matematiken som sådan. Matematisk

Läs mer

Lokal pedagogisk planering i matematik för årskurs 9

Lokal pedagogisk planering i matematik för årskurs 9 Lokal pedagogisk planering i matematik för årskurs 9 Arbetsområde 4. Samband och förändring Syfte formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder. reflektera

Läs mer

Läs- och skrivsvårigheter och dyslexi

Läs- och skrivsvårigheter och dyslexi Läs- och skrivsvårigheter och dyslexi Christina Gunnarsson Hellberg Leg. logoped Konsultativt stöd Vad är läsning? Läsning = Avkodning x Förståelse L = A x F Avkodningsförmåga Fonologisk Barnet använder

Läs mer

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla.

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla. Om LGR 11 FÖRMÅGOR FÖRMÅGOR Lgr 11: Genom undervisningen i matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt

Läs mer

Programmering på vetenskaplig grund? Några forskningsresultat. Karin Stolpe, föreståndare NATDID liu.se/natdid

Programmering på vetenskaplig grund? Några forskningsresultat. Karin Stolpe, föreståndare NATDID liu.se/natdid Programmering på vetenskaplig grund? Några forskningsresultat Karin Stolpe, föreståndare NATDID liu.se/natdid 2018-05-20 2 Programmering i skolan 2018-05-20 3 Programmering i skolan är inget nytt Seymore

Läs mer

TIMSS 2015 frisläppta uppgifter. Uppgifter i matematik, årskurs 4 och 8

TIMSS 2015 frisläppta uppgifter. Uppgifter i matematik, årskurs 4 och 8 TIMSS 2015 frisläppta uppgifter Uppgifter i matematik, årskurs 4 och 8 Rättigheten till de frisläppta uppgifterna ägs av The International Association for the Evaluation of Educational Achievement (IEA).

Läs mer

Kognitionsvetenskap C, HT-04 Mental Rotation

Kognitionsvetenskap C, HT-04 Mental Rotation Umeå Universitet 041025 Kognitionsvetenskap C, HT-04 Mental Rotation Grupp 3: Christina Grahn, dit01cgn@cs.umu.se Dan Kindeborg, di01dkg@cs.umu.se David Linder, c01dlr@cs.umu.se Frida Bergman, dit01fbn@cs.umu.se

Läs mer

Att arbeta med öppna uppgifter

Att arbeta med öppna uppgifter Modul: Samband och förändring Del 1: Öppna uppgifter Att arbeta med öppna uppgifter Ingemar Holgersson, Högskolan Kristianstad Kursplanen i matematik betonar att undervisningen ska leda till att eleverna

Läs mer

PRÖVNINGSANVISNINGAR

PRÖVNINGSANVISNINGAR Prövning i Matematik 4 PRÖVNINGSANVISNINGAR Kurskod MATMAT04 Gymnasiepoäng 100 Läromedel Valfri aktuell lärobok för kurs Matematik 4 Skriftligt prov (4h) Muntligt prov Bifogas Provet består av två delar.

Läs mer

EV3 Design Engineering Projects Koppling till Lgr11

EV3 Design Engineering Projects Koppling till Lgr11 EV3 Design Engineering Projects Koppling till Lgr11 När man arbetar med LEGO i undervisningen så är det bara lärarens och elevernas fantasi som sätter gränserna för vilka delar av kursplanerna man arbetar

Läs mer

TILL ÄMNESGRUPPEN. Ett upplägg för fem träffar. Vinster med kollegialt lärande

TILL ÄMNESGRUPPEN. Ett upplägg för fem träffar. Vinster med kollegialt lärande TILL ÄMNESGRUPPEN Tycker du att det skulle vara givande att läsa och arbeta med boken tillsammans med andra? Detta kapitel är tänkt som ett underlag för det kollegiala arbetet med att utveckla läsundervisningen.

Läs mer

Uppdrag för LEGO projektet Hitta en vattensamling på Mars

Uppdrag för LEGO projektet Hitta en vattensamling på Mars LEGO projekt Projektets mål är att ni gruppvis skall öva på att genomföra ett projekt. Vi använder programmet LabVIEW för att ni redan nu skall bli bekant med dess grunder till hjälp i kommande kurser.

Läs mer

Terminsplanering årskurs 6 Matematik Ärentunaskolan

Terminsplanering årskurs 6 Matematik Ärentunaskolan Inledning Terminsplanering årskurs 6 Matematik Ärentunaskolan På Ärentunaskolan arbetar vi med läromedlet MatteBorgen. Förutom uppgifter i boken arbetar vi med problemlösning och tränar olika strategier

Läs mer

Utbildningsplan Dnr CF 52-66/2007. Sida 1 (7)

Utbildningsplan Dnr CF 52-66/2007. Sida 1 (7) Utbildningsplan Dnr CF 52-66/2007 Sida 1 (7) PROGRAMMET FÖR SIMULERING OCH DATASPELSUTVECKLING, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Programme in Simulation and Computer Game Development, 180 ECTS Utbildningsplanen är inrättad

Läs mer

Provmoment: Tentamen Matematik och matematikdidaktik, 3 hp, tillfälle 1

Provmoment: Tentamen Matematik och matematikdidaktik, 3 hp, tillfälle 1 Matematik med didaktisk inriktning för grundlärare i förskoleklass och grundskolans a rskurs 1-3, III, VT18 7,5 högskolepoäng Provmoment: Tentamen Matematik och matematikdidaktik, 3 hp, tillfälle 1 Ladokkod:

Läs mer

The sexy job in the next 10 years will be statisticians, said Hal Varian, chief economist at Google. And I m not kidding.

The sexy job in the next 10 years will be statisticians, said Hal Varian, chief economist at Google. And I m not kidding. Kunskapsprov i KUSK The sexy job in the next 10 years will be statisticians, said Hal Varian, chief economist at Google. And I m not kidding. Yet data is merely the raw material of knowledge. We re rapidly

Läs mer

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla.

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla. Om LGR 11 FÖRMÅGOR FÖRMÅGOR Lgr 11: Genom undervisningen i matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt

Läs mer

Föreläsning 6: Analys och tolkning från insamling till insikt

Föreläsning 6: Analys och tolkning från insamling till insikt Föreläsning 6: Analys och tolkning från insamling till insikt FSR: 1, 5, 6, 7 Rogers et al. Kapitel 8 Översikt Kvalitativ och kvantitativ analys Enkel kvantitativ analys Enkel kvalitativ analys Presentera

Läs mer

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla.

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla. Om LGR 11 FÖRMÅGOR FÖRMÅGOR Lgr 11: Genom undervisningen i matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt

Läs mer

Handledarutbildning NT. Arlanda den 3 maj 2017

Handledarutbildning NT. Arlanda den 3 maj 2017 Handledarutbildning NT Arlanda den 3 maj 2017 Digital kompetens i styrdokumenten Av läroplanernas första del framgår det att undervisningen ska ge eleverna förutsättningar att: Förstå hur digitalisering

Läs mer

Lära matematik med datorn

Lära matematik med datorn Lära matematik med datorn Ulrika Ryan Matematik för den digitala generationen Malmö högskola, Lunds Universitet, Göteborgs Universitet och NCM 3 gymnasieskolor och 2 grundskolor i Lunds kommun Matematik

Läs mer

Nya Medier. Gränssnitt, Interaktivitet och Digital kod

Nya Medier. Gränssnitt, Interaktivitet och Digital kod Nya Medier Gränssnitt, Interaktivitet och Digital kod Människa-Dator: Gränssnittet Tre lager tas upp i boken: Fysiska apparaten som möjliggör för användaren att styra/använda datorn Mjukvara som organiserar

Läs mer

Karaktärsdrag för naturvetenskapliga arbetssätt

Karaktärsdrag för naturvetenskapliga arbetssätt Naturvetenskap Gymnasieskola Modul: Naturvetenskapens karaktär och arbetssätt Del 3: Datorsimuleringar som naturvetenskapligt arbetssätt Karaktärsdrag för naturvetenskapliga arbetssätt Marcus Angelin,

Läs mer

Simulering av brand i Virtual Reality

Simulering av brand i Virtual Reality Simulering av brand i Virtual Reality Bakgrund Användningen av virtual reality (VR, virtuell verklighet) som ett forskningsverktyg inom brandteknik och utrymning har på senare tid visat sig vara mycket

Läs mer

Lära digitalt. #lärdig. En föreläsningsserie med forskande kollegor

Lära digitalt. #lärdig. En föreläsningsserie med forskande kollegor Center för Skolutveckling i samarbete med #lärdig Lära digitalt En föreläsningsserie med forskande kollegor Fem forskande kollegor presenterar sina avhandlingar med fokus på hur vi designar vår undervisning

Läs mer

Pedagogisk planering

Pedagogisk planering Pedagogisk planering Årskurs 6 Ämne: Rörelse och konstruktion (NTA-låda) Period: Vecka 39 ca: vecka 51 Det här ska vi träna på: (Syfte) Hur framgångsrik en teknisk produkt är beror på den vetenskap som

Läs mer

formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder,

formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder, Arbetsområde: Huvudsakligt ämne: Matematik, åk 4-6 Läsår: Tidsomfattning: Ämnets syfte Undervisning i ämnet matematik syftar till: länk Följande syftesförmågor för ämnet ska utvecklas: formulera och lösa

Läs mer

Matematiska undersökningar med kalkylprogram

Matematiska undersökningar med kalkylprogram Matematik Grundskola årskurs 7-9 Modul: Matematikundervisning med digitala verktyg Del 7: Matematiska undersökningar med kalkylprogram Matematiska undersökningar med kalkylprogram Håkan Sollervall, Malmö

Läs mer

Upprepade mönster kan talen bytas ut mot bokstäverna: A B C A B C eller mot formerna: Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping

Upprepade mönster kan talen bytas ut mot bokstäverna: A B C A B C eller mot formerna: Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping Algebra Del 1 Upprepade mönster Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping Det är välkänt att barn långt innan de börjat skolan utforskar och skapar mönster på olika sätt och med olika material. Ofta skapas

Läs mer

Slumpförsök för åk 1-3

Slumpförsök för åk 1-3 Modul: Sannolikhet och statistik Del 3: Att utmana elevers resonemang om slump Slumpförsök för åk 1-3 Cecilia Kilhamn, Göteborgs Universitet Andreas Eckert, Linnéuniversitetet I följande text beskrivs

Läs mer

Centralt innehåll. I årskurs 1.3

Centralt innehåll. I årskurs 1.3 3.5 Matematik Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer. Den utvecklas såväl ur praktiska behov som ur människans nyfikenhet och lust att utforska matematiken som sådan.

Läs mer

Lgr 11 matriser i Favorit matematik 4 6

Lgr 11 matriser i Favorit matematik 4 6 Lgr 11 matriser i Favorit matematik 4 6 FÖRMÅGOR FÖRMÅGOR Lgr 11: Genom undervisningen i ämnet matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla förmågan att De matematiska förmågor

Läs mer

Bedömningsanvisningar

Bedömningsanvisningar Bedömningsanvisningar Exempel på ett godtagbart svar anges inom parentes. Till en del uppgifter är bedömda elevlösningar bifogade för att ange nivån på bedömningen. Om bedömda elevlösningar finns i materialet

Läs mer

LEGO MINDSTORMS Education EV3

LEGO MINDSTORMS Education EV3 LEGO MINDSTORMS Education EV3 Framtiden tillhör de kreativa πr ROBOTAR OCH IT KREATIVITET SAMARBETE PROBLEMLÖSNING EV3 en evolution av MINDSTORMS Education! LEGO MINDSTORMS Education har bevisat att det

Läs mer

Kravgränser. Provet består av Del B, Del C, Del D samt en muntlig del och ger totalt 63 poäng varav 24 E-, 21 C- och 18 A-poäng.

Kravgränser. Provet består av Del B, Del C, Del D samt en muntlig del och ger totalt 63 poäng varav 24 E-, 21 C- och 18 A-poäng. Kravgränser Provet består av Del B, Del C, Del D samt en muntlig del och ger totalt 63 poäng varav 24 E-, 21 C- och 18 A-poäng. Kravgräns för provbetyget E: 17 poäng D: 25 poäng varav 7 poäng på minst

Läs mer

Pedagogiskt café. Problemlösning

Pedagogiskt café. Problemlösning Pedagogiskt café Problemlösning Vad är ett matematiskt problem? Skillnad mellan uppgift och problem - Uppgift är något som eleven träffat på tidigare, kan lösa med vanliga standardmetoder - Matematiskt

Läs mer

RÖRELSE. - Mätningar och mätinstrument och hur de kan kombineras för att mäta storheter, till exempel fart, tryck och effekt.

RÖRELSE. - Mätningar och mätinstrument och hur de kan kombineras för att mäta storheter, till exempel fart, tryck och effekt. RÖRELSE Inledning När vi går, springer, cyklar etc. förflyttar vi oss en viss sträcka på en viss tid. Ibland, speciellt när vi har bråttom, tänker vi på hur fort det går. I det här experimentet undersöker

Läs mer

Mattekungen åk 6-9 vers. 1.0

Mattekungen åk 6-9 vers. 1.0 Presentation av programvara våren 2008 Bodil Holmström Anna Holmström Bearbetat av Karolina Höglund Mattekungen åk 6-9 vers. 1.0 Allmänt om programmet Mattekungen är ett undervisningsprogram som produceras

Läs mer

MATEMATIK. Ämnets syfte

MATEMATIK. Ämnets syfte MATEMATIK Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer. Den utvecklas såväl ur praktiska behov som ur människans nyfikenhet och lust att utforska matematiken som sådan. Kommunikation

Läs mer

Designmönster som dokumentation och utveckling av IKT i undervisningen

Designmönster som dokumentation och utveckling av IKT i undervisningen Digitalisering Grundskola och gymnasieskola Modul: Leda och lära i tekniktäta klassrum Del 6: Att arbeta med designmönster Designmönster som dokumentation och utveckling av IT i undervisningen Robert Ramberg

Läs mer

Matematikundervisning med digitala verktyg* Översikt över modulstrukturen

Matematikundervisning med digitala verktyg* Översikt över modulstrukturen Matematikundervisning med digitala verktyg* En modul i Matematiklyftet Översikt över modulstrukturen Moment A individuell förberedelse Moment B kollegialt arbete Moment C aktivitet Moment D gemensam uppföljning

Läs mer

Läroböcker i matematikundervisningen

Läroböcker i matematikundervisningen Bild 1 Läroböcker i matematikundervisningen möjligheter och begränsningar Bild 2 Teaching mathematics with textbooks A Classroom and Curricular Perspective Bild 3 Avhandlingen I. The mathematics textbook:

Läs mer

Funktioner, Algebra och Ekvationer År 9

Funktioner, Algebra och Ekvationer År 9 Undervisning Funktioner, Algebra och Ekvationer År 9 Mål att uppnå i år 9, ur Lpo 94 Utvecklar intresse för matematik samt tilltro till det egna tänkandet och den egna förmågan att lära sig matematik och

Läs mer

GIS som stöd för rumsligt tänkande

GIS som stöd för rumsligt tänkande GIS som stöd för rumsligt tänkande Aktuell utredning Learning to Think Spatially GIS as a Support System in the K-12 Curriculum Roger Downs och Anthony de Souza National Research Council. 2005. Anders

Läs mer

K L Ä M. Klassificeringsmodell för inlärningssvårigheter i matematik

K L Ä M. Klassificeringsmodell för inlärningssvårigheter i matematik K L Ä M Klassificeringsmodell för inlärningssvårigheter i matematik BARBARA PELICANO SOEIRO WHATCOLOURISANORANGE.WORDPRESS.COM ORANGEEDUSITE@GMAIL.COM KLÄM - Klassificeringsmodell för inlärningssvårigheter

Läs mer

Metoder för beräkningar med potenser med rationella exponenter.

Metoder för beräkningar med potenser med rationella exponenter. Kurskod: MATMAT02a Kursen matematik 2a omfattar punkterna 1 7 under rubriken Ämnets syfte. Centralt innehåll Kommentar Begrepp i kursen matematik 2a Metoder för beräkningar vid budgetering. Budgetering

Läs mer

Före du sätter igång behöver du, förutom en videokamera och en dator, följande:

Före du sätter igång behöver du, förutom en videokamera och en dator, följande: En introduktion till att filma och analysera rörelse i mekanik En stor del av den inledande kursen i mekanik är ägnad åt att studera och kvantifiera rörelse. Detta viktiga område, som kallas kinematik,

Läs mer

Studiestrategier för dig som är visuell

Studiestrategier för dig som är visuell Studiestrategier för dig som är visuell Om du har en visuell (V) lärstil är synen din starkaste kanal för att ta in ny kunskap. Prova att använda en del eller alla av följande metoder: Stryk under och

Läs mer

FRITT FALL ATT JOBBA MED CASE NÄR TEORETISK FÖRSTÅELSE ÄR MÅLET ELIN WIHLBORG STATSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR INDUSTRIELL OCH EKONOMISK UTVECKLING

FRITT FALL ATT JOBBA MED CASE NÄR TEORETISK FÖRSTÅELSE ÄR MÅLET ELIN WIHLBORG STATSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR INDUSTRIELL OCH EKONOMISK UTVECKLING FRITT FALL ATT JOBBA MED CASE NÄR TEORETISK FÖRSTÅELSE ÄR MÅLET ELIN WIHLBORG STATSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR INDUSTRIELL OCH EKONOMISK UTVECKLING Att studera politik utan att göra politik Ämnet Statsvetenskap

Läs mer

Business research methods, Bryman & Bell 2007

Business research methods, Bryman & Bell 2007 Business research methods, Bryman & Bell 2007 Introduktion Kapitlet behandlar analys av kvalitativ data och analysen beskrivs som komplex då kvalitativ data ofta består av en stor mängd ostrukturerad data

Läs mer

Undersökande arbetssätt i matematik 1 och 2

Undersökande arbetssätt i matematik 1 och 2 Matematik Gymnasieskola Modul: Matematikundervisning med digitala verktyg Del 6: Undersökande arbetssätt med matematisk programvara Undersökande arbetssätt i matematik 1 och 2 I texten Undersökande arbetssätt

Läs mer

Trösklar i matematiklärandet

Trösklar i matematiklärandet Matematik, Specialpedagogik Grundskola åk 1 3 Modul: Inkludering och delaktighet lärande i matematik Del 7: Trösklar i matematiklärandet Trösklar i matematiklärandet Ingemar Holgersson, Högskolan Kristianstad

Läs mer

Hur gör man för att urskilja god undervisning? PLATO som redskap för klassrumsobservationer

Hur gör man för att urskilja god undervisning? PLATO som redskap för klassrumsobservationer Hur gör man för att urskilja god undervisning? PLATO som redskap för klassrumsobservationer Michael Tengberg Karlstads universitet Syftet med passet att bidra med ett teoretiskt grundat verktyg för observation,

Läs mer

Ladokkod: Studenter i lärarprogrammet GF 11GF20 vt17 tillfälle 1 och vt16 tillfälle 4

Ladokkod: Studenter i lärarprogrammet GF 11GF20 vt17 tillfälle 1 och vt16 tillfälle 4 11GF20 MaI Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Matematik 0,5 hp 15 högskolepoäng Studenter i lärarprogrammet GF 11GF20 vt17 tillfälle 1 och vt16 tillfälle 4 TentamensKod: Tentamensdatum: 17-05-12 Tid:

Läs mer

Programmering som språk

Programmering som språk Matematik Grundskola årskurs 1-3 Modul: Algebra, åk 1-3 Del 5: Algebra och programmering som språk Programmering som språk Constanta Olteanu och Lucian Olteanu, Linnéuniversitetet Att arbeta med programmering

Läs mer

HEY! CODE I SKOLAN. VISAR ALLTID DEN RIKTIGA KODEN

HEY! CODE I SKOLAN. VISAR ALLTID DEN RIKTIGA KODEN VARFÖR HEY! CODE? Ett system för årskurs 1-9, ger en röd tråd i arbete & utveckling. Följer riktlinjer från Lgr11 Formativ bedömning. Måluppföljning för enskild individ. Lärarhandledning & klassrumsöversikt

Läs mer

Psykologi för effektivt lärande

Psykologi för effektivt lärande Psykologi för effektivt lärande Jenny Friedl och Lars Eriksson Bakgrund Projekt inom Högskolepedagogikkurs Resultat: Projektrapport Psykologi för effektivt lärande Presentationen: Sammanfattning av rapporten

Läs mer

Livets myller Ordning i myllret

Livets myller Ordning i myllret LIVETS MYLLER ORDNING I MYLLRET Livets myller Ordning i myllret Hur kommer det sig att vetenskapsmännen ändrar sig hela tiden när det gäller hur organismerna är släkt med varandra och hur de ska delas

Läs mer

Digitala resurser i yrkesämnet exemplet körsimulator i naturbruksutbildning Ett forsknings- och utvecklingsprojekt inom:

Digitala resurser i yrkesämnet exemplet körsimulator i naturbruksutbildning Ett forsknings- och utvecklingsprojekt inom: Digitala resurser i yrkesämnet exemplet körsimulator i naturbruksutbildning Ett forsknings- och utvecklingsprojekt inom: Susanne Gustavsson, Högskolan i Skövde/Göteborgs Universitet Jörgen Holmén, projektledare

Läs mer