Landstinget Kronobergs väg till en hållbar jämställdhet och jämlik vård

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Landstinget Kronobergs väg till en hållbar jämställdhet och jämlik vård"

Transkript

1 SLUTRAPPORT Landstingets kansli Landstinget Kronobergs väg till en hållbar jämställdhet och jämlik vård

2 LANDSTINGET KRONOBERG (10) Inledning Genom åren har eldsjälar i Landstinget Kronoberg bedrivit arbete om jämställdhet och jämlikhet. Det har uppstått öar av kunskap och engagemang, men som efterhand har runnit ut i sanden eftersom arbetet saknat förankring i den förtroendevalda ledningen. Landstinget Kronobergs ansökan till Sveriges kommuner och Landsting (SKL) om utvecklingsmedel i programmet för Hållbar jämställdhet, var ett initiativ från den förtroendevalda ledningen och tjänstemannaledningen. Av tidigare erfarenheter är det också här som arbetet måste börja för att därefter spridas till chefer och medarbetare. Endast på detta sätt kan det bli en del i vardagen och få en plats i strukturen, vilket är en förutsättning för att nå målet om att vara hållbart. Genomförande Arbetet inleddes i juni 2009 med en temadag för Landstinget Kronobergs förtroendevalda och ledningsgrupp. Här betonades vikten av att verksamheterna påbörjar sitt arbete utifrån där de står idag och att ledningen och förtroendevalda efterfrågar resultat. Hösten 2009 Hösten 2009 bildades en arbetsgrupp med personer från olika verksamheter, fackliga representanter, processledare, HR-strateg och informatör. Arbetsgruppen leddes av en extern konsult som bidrog med den sakkunskap organisationen saknade. Uppdraget var att utveckla kunskap om jämställdhetsintegrering, förankra utvecklingsprocessen i landstingets verksamheter och att ta fram och analysera könsuppdelad statistik. Under hösten började också ett utbildningspaket för Landstinget Kronobergs alla verksamhetschefer att ta form. För att få en bild av var cheferna stod kunskapsmässigt och vad de önskade att utvecklingsdagarna skulle fokusera på, skickades en enkät ut med hjälp av FoU Kronoberg. Utifrån enkätens resultat planerades tre utvecklingsdagar där innehållet bestämdes utifrån chefernas önskemål och behov. Vintern och våren 2010 I arbetsgruppen aktualiserades frågan varför vi endast arbetar med ämnet ur ett verksamhetsperspektiv. Det rådde konsensus om att vi inte kan erbjuda en jämlik vård utan en jämlik arbetsplats och att vi tar med oss de värderingar vi får från arbetsplatsen i vårt yrkesutövande. Således togs beslut om att arbeta med frågan ur två perspektiv: verksamhetsperspektiv och medarbetarperspektiv. Arbetsgruppen kompletterade också landstingets jämställdhetspolicy med ett antal dialogfrågor, vilket bemötandepolicyn redan hade. Vid ett flertal tillfällen har dessa policy lyfts fram och använts som underlag för diskussion på arbetsplatser, med utgångspunkten Hur ser det ut hos oss?

3 LANDSTINGET KRONOBERG (10) I februari samlades de förtroendevalda återigen för att få en bild av hur arbetet fortlöpte, men också för att kunna sätta sin prägel på de kommande utvecklingsdagarna för verksamhetscheferna. Den första utvecklingsdagen realiserades i februari Landstingsdirektören bjuder varje år in samtliga chefer till chefsdagar, där årets första vigdes åt hållbar jämställdhet och jämlik vård. Genom interaktiv teater och dialogcafé belystes frågan, vilket uppfattades som både roligt, tankeväckande och engagerande. Dialogcaféerna sammanställdes sedan till ett diskussionsunderlag som verksamhetscheferna kunde använda på sina respektive arbetsplatser. Chefsdag i februari2010 I april följdes chefsdagen upp med en andra utvecklingsdag för verksamhetscheferna. Kunskapspåfyllnad var ordet för dagen och ämnen som belystes och diskuterades var bland annat värdegrund, bemötande, tillgänglighet och kvalitet, dels ur ett verksamhetsperspektiv men också ur ett medarbetarperspektiv. Med sig hem fick cheferna i uppgift att välja ut två förbättringsområden, ett ur verksamhetsperspektiv och ett ur medarbetarperspektiv, som de vill och har behov av att arbeta med på sin arbetsplats. Önskemål lyftes om att få en grundligare genomgång av diskrimineringslagen och ett verktyg som kan vara till hjälp i deras arbete. Sommaren 2010 Med hjälp av Landstinget Kronobergs patientnämnd tog arbetsgruppen fram ett arbetsverktyg till verksamhetscheferna. Arbetsverktyget innehåller berättelser från patienter och anhöriga som efter sitt möte med vården tagit kontakt med patientnämnden. I verktyget får man följa en mottagning i deras arbete och hur de gjorde för att händelsen inte ska upprepas. Hösten 2010 I augusti och september samlades verksamhetscheferna för en tredje utvecklingsdag. I enlighet med vårens önskemål var diskrimineringslagen en viktig punkt. Lagen belystes bland annat genom en film där diskrimineringsombudsmannen iscensätter de sju diskrimineringsgrunderna. Chefernas förslag till förbättringsområden togs också upp liksom en genomgång av arbetsverktyget. Att involvera patientnämnden och deras

4 LANDSTINGET KRONOBERG (10) erfarenheter visade sig vara ett lyckodrag. För många kändes frågan mer angelägen när man fick se exempel som har hänt i vår egen organisation svart på vitt. Detta var den tredje och sista utvecklingsdagen. Med tre dagars utbildning i bagaget var det nu dags att föra över ansvaret till respektive centrum. I september träffades också landstingets ledning och den centrala samverkansgruppen för en gemensam temadag. Till dagen hade SKL: s programchef Marie Trollvik, Kristin Eliasson från Västra Götalandsregionens program Gör det jämt samt personalstrateg Ulrika Gellerstedt från Stockholms läns landsting bjudits in för att dela med sig av sina erfarenheter. Dagen blev en inspiriation för Landstinget Kronobergs fortsatta arbete i frågan. I november och december var det så dags att låta respektive centrum ta vid och fortsätta arbetet. Arbetsgruppens processledare och HR-strateg träffade samtliga centrumledningar (totalt nio stycken) för att lämna över och säkerställa arbetets fortsättning. Som stöd i detta arbete finns en central enhet för process och metodstöd, FoU Kronoberg, Kunskapsutveckling syd (arbetar med uppdragsutbildningar), personalavdelningen och inte minst patientnämnden. Idag pågår 48 olika förbättringsarbeten utifrån verksamhetsperspektiv och medarbetarperspektiv. Sedan starten i juni 2009 har samtliga utvecklingsdagar för chefer, ledning, förtroendevalda och centrala samverkansgruppen dokumenterats. Detta finns att ladda ned på landstingets webbplats, Här finns också diskussionsunderlag från chefsdagen i februari samt diskussionsfrågor till landstingets jämställdhetspolicy och bemötandepolicy. Resultat Ett första resultat av arbetet med Hållbar jämställdhet är att ämnet har fått ta plats på agendan, vilket är nog så viktigt. Mall för jämställda politiska beslut Inriktningen om att arbetet måste påbörjas i den förtroendevalda ledningen och tjänstemannaledningen har gett resultat. Det finns numera en mall som handläggare använder när de tar fram underlag till de förtroendevalda. Mallen kräver att all individbaserad statistik ska vara könsuppdelad och om möjligt kommenteras med en könskonsekvensanalys. Dessa två punkter ska också finnas med i de förtroendevaldas checklista inför beslut samt redovisas i budget, delårsrapporter och årsredovisning samt vid upphandling. På så vis får vi politiska jämställda beslut, vilket i förlängningen gynnar både medarbetare, patienter och medborgare.

5 LANDSTINGET KRONOBERG (10) Levande styrdokument Landstinget Kronobergs bemötandepolicy och jämställdhetspolicy har kompletterats med diskussionsfrågor, vilket har lett till att dessa styrdokument blivit mer levande. Genom att tillhandahålla förslag på frågor blir det lättare att påbörja och föra en dialog på arbetsplatserna. Det är också ett faktum att Landstinget Kronoberg placerar sig i topp i de nationella patientenkäterna inom såväl primärvård som den somatiska slutenvården, gällande frågor om bemötande. Landstinget Kronobergs jämställdhetspolicy och diskussionsunderlag Arbetsplatsernas förbättringsarbete Idag (december 2010) pågår 48 olika förbättringsarbeten utifrån verksamhetsperspektiv och medarbetarperspektiv i Landstinget Kronoberg. Ett av arbetena bedrivs på klinisk kemi och transfusionsmedicin där man har tittat på hur primärvårdens laboratorieanvändande ser ut, utifrån kön, ålder och geografi. Förbättringsarbetet har visat att varken kvinnor eller äldre missgynnas. Däremot har geografin och vårdcentralstillhörighet stor betydelse för laboratorieanvändandet. Arbetet har funnit ett sätt att utveckla primärvårdens laboratorieanvändande till att bli mer jämlikt. Ett annat exempel är jämställd sjukskrivningsprocess. Inom ramarna för arbetet ska en jämställdhetsanalys göras av könsuppdelad statistik. Man vill öka förståelsen för det som orsakar de skillnader som finns mellan kvinnor och män. Exempelvis är målet för bedömning och behandling i vårdprogrammet för depression och ångest att hänsyn ska tas till kvinnors och mäns olika symtom och bakgrund. Ett axplock av de andra förbättringsarbetena som har påbörjats: Får manliga KOL-patienter annorlunda behandling, görs det oftare spirometrimätningar och tätare besök än för kvinnliga KOL-patienter? Får patienter med behov av tolk sämre information vid sitt besök? Könsuppdelade baslinjemätningar vid införandet av Landstinget Kronobergs nya rehabiliteringsriktlinjer.

6 LANDSTINGET KRONOBERG (10) Beror tandregleringen på större efterfrågan hos flickor eller är den ojämställd? Hur bemöter vi personer i kapellet med en annan kulturell eller religiös bakgrund än den traditionellt svenska? Jämlika arbetsförhållanden för personal ur ett stad- och landperspektiv. Eftersträva en jämn könsfördelning på arbetsplatsen. En attraktiv arbetsplats med möjlighet att utöva aktivt föräldraskap för både kvinnor och män. Genom att ha erbjudit verksamhetschefer ett stort utbildningspaket i form av tre utvecklingsdagar, har deras kunskap ökat och de har haft möjlighet att ta del av andra chefers erfarenheter. De har också fått ett arbetsverktyg som hjälp och ett löfte om fortsatt stöd i sitt centrum och från centrala enheter. På så vis har de en grund att stå på i det fortsatta arbetet på den egna arbetsplatsen. Utvärdering I planeringen av utvecklingsdagar för verksamhetschefer gjordes en enkätundersökning med hjälp av FoU Kronoberg. Resultatet visade vad cheferna ansåg som viktigt för att skapa en Hållbar jämställdhet och vad de önskade att arbetet skulle fokusera på. Enkäten hjälpte arbetsgruppen att hitta rätt kunskapsnivå på dagarnas innehåll. Varje utvecklingsdag för verksamhetschefer och förtroendevalda har utvärderats av deltagarna. De har bland annat fått beskriva sin upplevelse av dagarna gällande innehåll, struktur och upplägg. De har också fått svara på frågan om hur de som chefer eller förtroendevalda kan bidra till att skapa ett hållbart resultat i arbetet med Hållbar jämställdhet och jämlik vård. Utvärderingarna har oftast visat på nöjda deltagare: Jag kan bidra genom att sätta jämställdhet högt på den politiska dagordningen. Genom att se till att besluten genomförs och inse att det är ett långsiktigt arbete. Vara medveten, lyfta goda exempel. Proffsigt jag är stolt över att vara en del av Landstinget Kronoberg. Svåra frågor att hitta en lösning på, men bra att bolla med andra. Uppmuntra medarbetarna. Ge utrymme för dialog. Följa upp och utvärdera. Utvärderingarna har gett arbetsgruppen en signal om att vi är på rätt väg och vilka metoder som uppskattas. Men det har också funnits ett tillfälle då utvärderingarna har gjort att vi dragit i handbromsen. Kommentarerna visade att flera saknade och önskade kunskap om diskrimineringslagen. Detta följde vi sedan upp på följande utvecklingsdag då en stor del kom att handla om lagen.

7 LANDSTINGET KRONOBERG (10) Även chefsdagen i februari 2010 utvärderades med goda resultat och nöjda deltagare: Mycket bra spegel hur det kan fungera, hur det fungerar på våra arbetsplatser. Fördomar och ojämlikheter visades upp. Väl anpassad till vår verksamhet. Gav bra start för diskussion. Bra, skapade bra delaktighet i ett tidigt skede. Arbetsgruppen har kontinuerligt utvärderat sitt syfte och i takt med att processen fortlöpte gick arbetsgruppens uppdrag in i nya faser. Detta har gjort att nya personer har knutits till gruppen samtidigt som andra har lämnat den. En negativ effekt som skulle kunna ha uppstått genom att byta deltagare är brist på kontinuitet. Detta upplevdes dock aldrig och de positiva effekterna var större. Genom nya krafter och energi tog processen flera steg framåt. Vi fick också nya idéer och perspektiv till arbetet. Lärdomar det här blev som vi tänkt oss och det här har vi fått omvärdera 2010 genomfördes en stor omorganisation i Landstinget Kronoberg. Förändringen innebar bland annat rekrytering av nya chefer på flera nivåer. De tillträdde mitt i arbetet med Hållbar jämställdhet och missade därmed en stor del av utvecklingsdagarna. Det innebar också att de nya centrumcheferna blev utbildade efter verksamhetscheferna. Inriktningen att börja utbilda ledningen och därefter verksamhetscheferna, gick därmed inte att uppfylla fullt ut. Det är naturligtvis inte ultimat att genomföra ett så stort arbete som hållbar jämställdhet mitt i en omorganisation av detta mått. Men eftersom programmet Hållbar jämställdhet är tidsbundet, hade vi inte möjlighet att påverka tidpunkten för arbetet. Trots omorganisationen har drygt 100 personer deltagit i det direkta utvecklingsarbetet. Många verksamhetschefer har fått mycket kunskap och en bra grund att stå på i det fortsatta arbetet. De har fått verktyg för att kunna involvera sina medarbetare i jämställdhetsintegreringen, vilket var målet med det omfattande utbildningspaketet som erbjöds. Från början hade arbetsgruppen inte tänkt att genomföra en enkätundersökning bland cheferna inför utvecklingsdagarna. Det visade sig dock vara värdefullt eftersom vi kunde anpassa aktiviteterna utifrån deltagarnas förkunskaper. Tyvärr har vi inte haft möjlighet att genomföra kvalitativa intervjuer, läsvärdesundersökningar eller brukarundersökningar. Dels på grund av tidsbrist och dels på att arbetet blev försenat i och med omorganisationen.

8 LANDSTINGET KRONOBERG (10) Bieffekter SKL: s program för Hållbar jämställdhet har ett tydligt verksamhetsfokus. Under arbetets gång insåg arbetsgruppen att vi saknade medarbetarperspektivet. Vi kom fram till att vi inte kan erbjuda en jämlik vård utan en jämlik arbetsplats. Att vi tar med oss de värderingar vi får från arbetsplatsen i vårt yrkesutövande. En bit in i processen togs således beslut om att arbeta med frågan ur två perspektiv: verksamhetsperspektiv och medarbetarperspektiv. Hållbarhet organisering och plan för framtiden Verksamhetschefernas arbete pågår nu på respektive arbetsplats. Under arbetets gång finns stöd att få från flera håll. Förutom enheten för metod- och processtöd finns också FoU Kronoberg som bland annat tillhandahåller handledning, statistisk rådgivning och hjälp med enkäter. Kunskapsutveckling Syd är en resurs gällande uppdragsutbildningar, patientnämnden kan med sina erfarenheter vara en värdefull resurs i förbättringsarbetet och personalavdelningen besitter kunskap i diskrimineringslagen och diskrimineringsombudsmannens växthusmetod. Förbättringsarbetena kommer att följas upp i Landstinget Kronobergs delårsrapport och årsredovisning. Goda exempel kommer att lyftas fram både internt och externt med hjälp av informationsavdelningen och uppmuntras att anmäla sig till Landstinget Kronobergs kvalitetspris och patientsäkerhetspris. Arbetsgruppen kommer att finnas kvar och arbeta med jämställdhet och jämlikhet ur både verksamhetsperspektiv och medarbetarperspektiv. Strategigruppen för kvalitet och verksamhetsutveckling ansvarar för det långsiktiga förbättringsarbetet. Programmål och utfall Ett programmål var att formulera fem nyckeltal som verksamhetscheferna skulle följa. Statistik för nyckeltalen vårdtider, tillgänglighet och läkemedelsförskrivning finns men är inte helt tillförlitliga och visade inte några skillnader mellan kvinnor och män. Istället för att formulera fem nyckeltal fick verksamheterna i uppdrag att genomföra två förbättringsarbeten, ett ur verksamhetsperspektiv och ett ur medarbetarperspektiv. Under arbetets gång formulerades också ett nytt programmål. I handläggarnas mall för tjänsteutlåtande inför politiska beslut ingår att redovisa könsuppdelad statistik samt att göra en könskonsekvensanalys.

9 LANDSTINGET KRONOBERG (10) Organisationsnivå Aktivitet Kartlägga och analysera vårdtider, tillgänglighet och läkemedelsförskrivning. Kartlägga och analysera sjukskrivningar och ohälsotal. Ta fram könsuppdelad statistik avseende ovanstående. Utfall Vid analys framkom inga skillnader mellan kvinnor och män. Statistiken var dock inte helt tillförlitlig. Nyckeltalen redovisas könsuppdelat i delårsrapporter och årsrapport. Genomfört. Intern målgruppsnivå Mål 80 chefer och 30 förtroendevalda ska erbjudas kompetensutveckling om jämställdhetsintegrering. 75 % av cheferna skulle påbörja förbättringsarbete på sin arbetsplats. Utveckla förståelse för och öka kunskapen om jämställdhetsintegrering kopplat till ledarskap och Landstinget Kronobergs vision: Ett gott liv i ett livskraftigt län. Skapa lika förutsättningar för män och kvinnor i Landstinget Kronoberg. Utfall 74 chefer och 21 förtroendevalda har deltagit i utbildningarna. Idag pågår 48 olika förbättringsarbeten. Alla utvecklingsaktiviteter är genomförda. Utvecklingen har påbörjats genom 48 pågående förbättringsprojekt. Medborgarnivå Mål Sprida information och kunskap om landstingets arbete med jämställdhetsintegrering enligt separat kommunikationsplan. Synliggöra att landstinget arbetar med jämställdhetsintegrering. Utveckla könsuppdelad statistik för patientfokuserad vård gällande bemötande, delaktighet, tillgänglighet och information. Kvinnor och män ska uppleva att förbättringsarbete pågår. Utfall Kommunikationsplan finns. I ett första steg kommuniceras aktiviter främst internt och till patientorganisationer. När vi ser resultat och vad de innebär för medborgare och patienter kommer den externa kommunikationen att bli allt viktigare och intressant för målgruppen. På kan medarbetare, patienter, anhöriga och medborgare följa arbetets gång. Alla utvecklingsdagar har dokumenterats, vilka går att ladda ned här. Könsuppdelad statistik finns. I takt med att förbättringsarbetena ger resultat är förhoppningen att länets medborgare ska uppleva en förändring.

10 LANDSTINGET KRONOBERG (10) Budget Kostnaden för hållbar jämställdhet har blivit mindre än beräknat. Det beror främst på att vi har använt landstingets egna konferenslokaler och att den externa konsulten användes i något mindre omfattning än vad som först var tänkt. Utbildning o förtroendevalda, chefer, övrig personal, brukare: kr Projektledning o utförd av medarbetare i Landstinget Kronoberg: kr o utförd av konsult: kr Utvärdering o utförd av medarbetare i Landstinget Kronoberg: kr Kommunikation o utförd av medarbetare i Landstinget Kronoberg: kr Total kostnad t o m december 2010: kr

Hållbar jämställdhet och jämlik vård /1. Hållbar jämställdhet och jämlik vård

Hållbar jämställdhet och jämlik vård /1. Hållbar jämställdhet och jämlik vård Hållbar jämställdhet och jämlik vård /1 Hållbar jämställdhet och jämlik vård SKL: s program för hållbar jämställdhet I maj 2009 tilldelades Landstinget Kronoberg 1,5 mkr i utvecklingsmedel från SKL: s

Läs mer

Landstinget Kronoberg RESULTATRAPPORT, PROGRAM FÖR HÅLLBAR JÄMSTÄLLDHET

Landstinget Kronoberg RESULTATRAPPORT, PROGRAM FÖR HÅLLBAR JÄMSTÄLLDHET Landstinget Kronoberg RESULTATRAPPORT, PROGRAM FÖR HÅLLBAR JÄMSTÄLLDHET Förord Landstinget Kronoberg ska vara ett jämställt landsting där det kvinnliga och manliga perspektivet ges likvärdiga villkor i

Läs mer

Likabehandling - handlingsplan 2013-2015

Likabehandling - handlingsplan 2013-2015 Likabehandling - handlingsplan 2013-2015 Vi vill motverka diskriminering av människor på grund av kön, könsöverskridande identitet, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder,

Läs mer

Plan för jämställdhet & mångfald Oktober

Plan för jämställdhet & mångfald Oktober Plan för jämställdhet & mångfald Oktober 2013-2015 Vision för Jämställdhet & Mångfald i Kävlinge kommun Kävlinge kommun ska ha arbetsplatser som är fria från fördomar och där diskriminering och kränkande

Läs mer

Jämställdhetsplan Kalix kommun 2015-2017

Jämställdhetsplan Kalix kommun 2015-2017 Jämställdhetsplan Kalix kommun 2015-2017 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Jämställdhetsplan 2015-20174 Plan 2015-02-23, 61 Kommunstyrelsen Dokumentansvarig/processägare Version

Läs mer

Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll?

Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll? Slutrapport 2015-03-04 Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll? Inledning Kommunstyrelsen i Skellefteå kommun har beslutat att jämställdhetsfrågorna ska integreras i all verksamhet

Läs mer

Utvärdering av Norrbussamverkan

Utvärdering av Norrbussamverkan Till Länsstyrgruppen i Norrbotten 2016-11-09 FÖRSLAG: Utvärdering av Norrbussamverkan Sedan år 2008 har Norrbottens läns landsting och länets 14 kommuner en överenskommelse för samverkan kring barn och

Läs mer

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Innehåll

Läs mer

KF Ärende 10. Jämställdhetsintegrering genom projektet Kunskapsspridning genom modellkommuner - uppdrag inom CEMR-deklarationen

KF Ärende 10. Jämställdhetsintegrering genom projektet Kunskapsspridning genom modellkommuner - uppdrag inom CEMR-deklarationen KF Ärende 10 Jämställdhetsintegrering genom projektet Kunskapsspridning genom modellkommuner - uppdrag inom CEMR-deklarationen Tjänsteskrivelse 1 (4) Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Åsa Holmberg

Läs mer

Basutbildning i jämställdhetsintegrering 28 oktober

Basutbildning i jämställdhetsintegrering 28 oktober Basutbildning i jämställdhetsintegrering 28 oktober Processtöd jämställdhetsintegrering ESF Jämt * Är ett av de processtöd som finns knutna till Europeiska socialfonden * Tillhandahåller kostnadsfritt

Läs mer

Gemensam värdegrund för. personalfrågor

Gemensam värdegrund för. personalfrågor Gemensam värdegrund för personalfrågor Det öppna landstinget för jämlik hälsa och levande kultur i en hållbar, livskraftig region Landstingets vision Värdegrunden utgår från Landstinget Sörmlands vision

Läs mer

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun ÄNGELHOLMS KOMMUN Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Öppenhet Omtanke Handlingskraft Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Personalpolicyn är ett övergripande idé- och styrdokument som gäller

Läs mer

Sollefteå kommuns arbete med jämställdhet och mångfald

Sollefteå kommuns arbete med jämställdhet och mångfald Sollefteå kommuns arbete med jämställdhet mångfald Sollefteå kommuns arbete med jämställdhet mångfald Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Värdegrund... 2 3. Positiva effekter... 2 4. Diskrimineringslagen...

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering. Älvsbyns Kommun

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering. Älvsbyns Kommun STYRDOKUMENT DATUM 2016-07-07 1 (5) Handlingsplan för jämställdhetsintegrering Älvsbyns Kommun 2016-2020 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Plan Handlingsplan för

Läs mer

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel JAG SAMSPELAR JAG VILL LYCKAS JAG SKAPAR VÄRDE JAG LEDER MIG SJÄLV MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel sid 1 av 8 Medarbetar- och ledarpolicy Medarbetare och ledare i samspel Syfte

Läs mer

Budget 2014 Verksamhetsstöd och service

Budget 2014 Verksamhetsstöd och service Till Landstingsdirektören CIRKULÄR E1213 Budget 2014 Verksamhetsstöd och service Vision För ett bra liv i ett attraktivt län Verksamhetsidé: Vår verksamhetsidé är att genom samverkan tillgänglighet och

Läs mer

Riktlinjer. Medarbetarsamtal, lönesamtal och arbetsplatsträffar

Riktlinjer. Medarbetarsamtal, lönesamtal och arbetsplatsträffar Riktlinjer Medarbetarsamtal, lönesamtal och arbetsplatsträffar 1 FÖRORD Medarbetarsamtal, lönesamtal och arbetsplatsträffar är olika forum för dialog mellan arbetsgivaren och medarbetare. Genom en dialog

Läs mer

Handlingsplan för Järfällas jämställdhetsarbete

Handlingsplan för Järfällas jämställdhetsarbete Handlingsplan för Järfällas jämställdhetsarbete Ett av Järfälla kommuns mål är att alla Järfällabor ska ges samma möjlighet att påverka sin livssituation, och känna att de bidrar till och är en del av

Läs mer

VAD ÄR FAS? MEDARBETARINFLYTANDE FÖR BÄTTRE

VAD ÄR FAS? MEDARBETARINFLYTANDE FÖR BÄTTRE Samverkan FAS VÄRDEGRUND Kommunens värdegrund är ett förhållningssätt som genomsyrar allt vi gör i vårt arbete. Alla ska behandlas rättvist, våra relationer ska kännetecknas av öppenhet och gott bemötande.

Läs mer

Örkelljunga kommun RESULTATRAPPORT, PROGRAM FÖR HÅLLBAR JÄMSTÄLLDHET

Örkelljunga kommun RESULTATRAPPORT, PROGRAM FÖR HÅLLBAR JÄMSTÄLLDHET Örkelljunga kommun RESULTATRAPPORT, PROGRAM FÖR HÅLLBAR JÄMSTÄLLDHET Förord Syftet med jämställdhetsarbetet har varit att öka kunskaperna hos medarbetarna inom området jämställdhet. Detta för att medarbetarna

Läs mer

Jämställdhetspolicy för Västerås stad

Jämställdhetspolicy för Västerås stad för Västerås stad Antagen av kommunfullmäktige den 5 december 2013 program policy handlingsplan riktlinje program policy uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet med utvecklingen av Västerås

Läs mer

Mångfalds- och Jämställdhetsplan för. Sotenäs kommun. år

Mångfalds- och Jämställdhetsplan för. Sotenäs kommun. år Mångfalds- och jämställdhetsplan Antagen av Kommunfullmäktige 2014-06-12/ 66 Dnr KA 2014/346 Sid 1/8 Mångfalds- och Jämställdhetsplan för år 2015-2017 Mångfalds- och jämställdhetsplan Antagen av Kommunfullmäktige

Läs mer

Jämställt bemötande i Mölndals stad

Jämställt bemötande i Mölndals stad Mölndal 2010-12-14 Slutrapport Program för Hållbar Jämställdhet Jämställt bemötande i Mölndals stad Presentation av projektet Mölndals stad har sedan 2010 en bemötandeplan med följande målbild: Bemötande

Läs mer

Återrapportering. avseende fortsatt arbete med jämställdhetsintegrering vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Återrapportering. avseende fortsatt arbete med jämställdhetsintegrering vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samhällsskydd och beredskap 1 (6) Datum Diarienr 2015-4814 Utgåva Återrapportering avseende fortsatt arbete med jämställdhetsintegrering vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samhällsskydd och

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Jämställdhetsplan

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Jämställdhetsplan ÖREBRO LÄNS LANDSTING Jämställdhetsplan 2013 2015 1 Örebro läns landsting 2013 Grafisk form: LoVS Kommunikation. Foto: Nina Hellström Papper: inlaga, Multi design smooth white, 130 g, omslag, Multiart

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan Antagen av kommunfullmäktige , 9 SÄTERS KOMMUN

Jämställdhets- och mångfaldsplan Antagen av kommunfullmäktige , 9 SÄTERS KOMMUN Jämställdhets- och mångfaldsplan 2016-2018 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-15, 9 SÄTERS KOMMUN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Jämställdhet... 3 Ansvar för jämställdheten... 3 Säters kommuns

Läs mer

Likabehandlingsplan för Grebbestads Folkhögskola

Likabehandlingsplan för Grebbestads Folkhögskola Uppgiftslämnare Hans Erik Petersson E-post hans-erik.petersson@vgregion.se Telefon 0525-19921 Likabehandlingsplan för Grebbestads Folkhögskola Vision är en jämställd arbetsplats och en skola fri från diskriminering

Läs mer

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg,

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg, Dokumentansvarig Monica Högberg, 0485-470 11 monica.hogberg@morbylanga.se Handbok Personal STRATEGI Beslutande Kommunstyrelsens 257 2015-11-03 Giltighetstid 2015-2019 1(6) Dnr 2015/000275-003 Beteckning

Läs mer

PLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER OCH MÖJLIGHETER

PLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER OCH MÖJLIGHETER PLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER OCH MÖJLIGHETER Arbetsförhållanden Utveckling och lönefrågor Rekrytering Trakasserier 2016-2018 DISKRIMINERINGSLAGEN SFS 2008:567, KAP 3, 13 Inledning Räddningstjänsten SÖRFs

Läs mer

2015-02-11. Vi ökar genomslaget för forskning och kunskap om genus och. Jämställdhet NIKK ESF. JiM. Kommunikation

2015-02-11. Vi ökar genomslaget för forskning och kunskap om genus och. Jämställdhet NIKK ESF. JiM. Kommunikation Vi ökar genomslaget för forskning och kunskap om genus och jämställdhet. ESF NIKK Genusforskning Jämställdhet JiM Kommunikation 1 2 Datum Lokal Målgrupp Tema 11 februari Kungsträdgården på Karlavägen 100

Läs mer

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf 129 www.upplands-bro.se Vårt gemensamma uppdrag Vår personalpolicy beskriver våra grundläggande värderingar och samspelet mellan arbetsgivare och medarbetare.

Läs mer

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Bakgrund Regeringen har den 24 april 2008 träffat en överenskommelse med Sveriges

Läs mer

Styrning och ledning HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN

Styrning och ledning HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN Styrning och ledning HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN 1 Göteborgs Stads styrsystem VÅRA UTGÅNGSPUNKTER Lagar och författningar Den politiska viljan Invånare brukare kunder Delarna och helhet i det som sammanfattas

Läs mer

Plan för jämställdhet och mångfald 2015-2017

Plan för jämställdhet och mångfald 2015-2017 Plan för jämställdhet och mångfald 2015-2017 Innehållsförteckning Inledning... 2 Mål och åtgärder 2015-2017... 4 Arbetsförhållanden...4 Underlätta förvärvsarbete och föräldraskap...5 Trakasserier och sexuella

Läs mer

Checklista för jämställdhetsanalys. Utbildning för förtroendevalda och handläggare i kommuner och landsting

Checklista för jämställdhetsanalys. Utbildning för förtroendevalda och handläggare i kommuner och landsting Checklista för jämställdhetsanalys Utbildning för förtroendevalda och handläggare i kommuner och landsting Utbildningens upplägg - Utbildningens syfte - Vilka är vi och vad vill vi? - Vad är jämställdhetsintegrering?

Läs mer

Anna Östbom Sektionschef för hälsa och jämställdhet

Anna Östbom Sektionschef för hälsa och jämställdhet Anna Östbom Sektionschef för hälsa och jämställdhet Hur såg landstinges arbete ut med sjukskrivningar 2005? - Det var stora skillnader i länen när det gäller längden och antal personer som var sjukskrivna

Läs mer

Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014

Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014 Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014 Precis som i förra årets medarbetarundersökning är det 2014 en gemensam enkät för chefer och medarbetare. Detta innebär att du svarar på frågorna i enkäten utifrån

Läs mer

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06 Landstinget i Kalmar Län Utvecklings- och Folkhälsoenheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-01-11 Landstingsstyrelsen Diarienummer 150054 Sida 1 (1) Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag

Läs mer

Personalpolitiskt program. Motala kommun

Personalpolitiskt program. Motala kommun Personalpolitiskt program Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 12/KS0167 Datum: 2013-10-21 Paragraf: KF 90 Reviderande instans: Datum: Gäller från: 2013-10-21 Diarienummer: Paragraf:

Läs mer

Chefens roll & betydelse vid förbättringsarbete. Förbättringsarbete med hjälp av BPSD-registret. Avsnitt

Chefens roll & betydelse vid förbättringsarbete. Förbättringsarbete med hjälp av BPSD-registret. Avsnitt Chefens roll & betydelse vid förbättringsarbete Förbättringsarbete med hjälp av BPSD-registret Avsnitt 1 Vilken roll & betydelse har chefen i ett förbättringsarbete? Att leda ett arbete är ingen enkel

Läs mer

Enkät angående FoUiS aktiviteter år 2017 Hans Eriksson och Õie Umb Carlsson

Enkät angående FoUiS aktiviteter år 2017 Hans Eriksson och Õie Umb Carlsson Enkät angående FoUiS aktiviteter år 2017 Hans Eriksson och Õie Umb Carlsson I början av 2018 gjordes utskick av en webbaserad enkät till 1494 personer som deltagit vid en del av de aktiviteter som anordnades

Läs mer

Kjell-Åke Halldén Sekreterare

Kjell-Åke Halldén Sekreterare 14/ 26 Plats Byggmästareföreningens lokaler, Storgatan 9, Luleå Beslutande Bill Nilsson, (s), Älvsbyn, Marlene Haara, (s), Haparanda Rita Poromaa, (s), Gällivare Ayse Duyar, (mp), Luleå Övriga deltagande

Läs mer

Checklista för jämställdhetsanalys

Checklista för jämställdhetsanalys PROGRAM FÖR HÅLLBAR JÄMSTÄLLDHET Checklista för jämställdhetsanalys Utveckla verksamheten med jämställdhet Det här är Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) checklista för att integrera jämställdhet i

Läs mer

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun l 2014-04-01 Policy om Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun Inledning: Du som medarbetare/chef är kommunens viktigaste resurs, tillsammans växer vi för en hållbar framtid!

Läs mer

PERSONALPOLITISKT PROGRAM

PERSONALPOLITISKT PROGRAM PERSONALPOLITISKT PROGRAM Inledning Det kommunala uppdraget formas genom att politiken gör en tolkning av medborgarnas behov och omsätter sin tolkning till prioriteringar i mål- och budgetprocessen. Beslut

Läs mer

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland 1 (5) Landstingsstyrelsen Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland Bakgrund Innovationer har fått ett allt större politiskt utrymme under de senaste åren. Utgångspunkten är EUs vision om Innovationsunionen

Läs mer

Dokumentation från workshop med Götabiblioteken

Dokumentation från workshop med Götabiblioteken Dokumentation från workshop med Götabiblioteken 160415 Kerstin Olsson inledde med att göra en tillbakablick kring det gemensamma arbete som skett ett par år tillbaka, vad förstudien visat och de förslag

Läs mer

Kommunikationsplan Strategi för jämställdhetsintegrering

Kommunikationsplan Strategi för jämställdhetsintegrering Bilaga 5, KF 6/ Sidan 1 av 6 Kommunikationsplan Strategi för jämställdhetsintegrering Modell 1. Bakgrund och syfte KS förväntas anta förslag till strategi under hösten 2015. För tillämpning krävs informations-

Läs mer

En jämställdhetsintegrerad skola i världsklass

En jämställdhetsintegrerad skola i världsklass En jämställdhetsintegrerad skola i världsklass Projektet En jämställdhetsintegrerad skola i världsklass har ökat kunskaperna kring jämställdhetsintegrering på alla nivåer inom Stockholms kommunala skolor.

Läs mer

DELPROJEKT PROCESSTÖD TILL ARBETSPLATSER

DELPROJEKT PROCESSTÖD TILL ARBETSPLATSER Sidan 1 av 13 Bilaga 2 DELPROJEKT PROCESSTÖD TILL ARBETSPLATSER FÖLJANDE GÄLLER ALLA DELPROJEKT Deltagande arbetsplatser kommer efter genomgången utbildning att kunna tjäna som Goda Exempel för andra arbetsplatser

Läs mer

HUDDINGE KOMMUNS. handbok för JÄMLIKHETSANALYS

HUDDINGE KOMMUNS. handbok för JÄMLIKHETSANALYS HUDDINGE KOMMUNS handbok för JÄMLIKHETSANALYS 1 HUDDINGE NOVEMBER 2015 TRYCK LJUNGBERGS TRYCKERI FRAMTAGEN AV Huddinge kommun i samarbete med Medida, Christina Ahlzén under 2015. Ansvariga tjänstepersoner

Läs mer

0. Grundkurs i jämställdhetsintegrering. Ulrika Eklund, jämställdhetsexpert och konsult Katarina Olsson, jämställdhetsexpert och konsult

0. Grundkurs i jämställdhetsintegrering. Ulrika Eklund, jämställdhetsexpert och konsult Katarina Olsson, jämställdhetsexpert och konsult 0. Grundkurs i jämställdhetsintegrering Ulrika Eklund, jämställdhetsexpert och konsult Katarina Olsson, jämställdhetsexpert och konsult Katarina Olsson och Ulrika Eklund Jämställdhet / Jämlikhet Prata

Läs mer

Verksamhetsplan 2012 Önneröd Sands gruppbostad

Verksamhetsplan 2012 Önneröd Sands gruppbostad Verksamhetsplan 2012 Önneröd Sands gruppbostad Verksamhetsplan för Önneröd Sands gruppbostad 2012 Önneröd Sand är ett boende enligt LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Gruppbostaden

Läs mer

Riktlinjer för Internkommunikation Stockholms läns landsting 2004

Riktlinjer för Internkommunikation Stockholms läns landsting 2004 Riktlinjer 1(6) Riktlinjer för Internkommunikation Stockholms läns landsting 2004 Kompletterande dokument till Kommunikationspolicy för Stockholms läns landsting 2004 Riktlinjer 2(6) Introduktion Internkommunikation

Läs mer

För ett mer feministiskt parti. Handledning

För ett mer feministiskt parti. Handledning För ett mer feministiskt parti Handledning Vänsterpartiet 2013 Vänsterpartiet är ett feministiskt parti. Att vara feminist är att erkänna att det finns en könsmaktsordning och vilja avskaffa den. Att vara

Läs mer

Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna

Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna I 2014 års PRIO-överenskommelse vill Regeringen och SKL att patienters, brukares och anhörigas delaktighet ökar individuellt och på organisationsnivå. Det

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2010:15. Rektors ledarskap. En granskning av hur rektor leder skolans arbete mot ökad måluppfyllelse

Sammanfattning Rapport 2010:15. Rektors ledarskap. En granskning av hur rektor leder skolans arbete mot ökad måluppfyllelse Sammanfattning Rapport 2010:15 Rektors ledarskap En granskning av hur rektor leder skolans arbete mot ökad måluppfyllelse Sammanfattning Rektor har som pedagogisk ledare och chef för lärarna och övrig

Läs mer

Uppföljning Nöjd Kund Index städning skola

Uppföljning Nöjd Kund Index städning skola Handläggare: Sofie Norén Tjänsteskrivelse 2013-05-16 FHN 2012.0079 Folkhälsonämnden Uppföljning Nöjd Kund Index städning skola Sammanfattning Inför årsredovisningen 2012 mättes hur nöjda brukarna är i

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETSPLAN

JÄMSTÄLLDHETSPLAN Barn- och utbildningsförvaltningen JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2010-2012 för personal, barn och elever inom Barn- och utbildningsförvaltningen i Simrishamns kommun ADRESS: 272 80 Simrishamn BESÖK: Lilla Rådmansgatan

Läs mer

Ledning Styrning Utveckling av verksamhetens processer

Ledning Styrning Utveckling av verksamhetens processer Ledning Styrning Utveckling av verksamhetens processer Centrum för Verksamhetsutveckling Tel: 031-7051674 Besöksadress: 1 Bakgrund Stora satsningar görs för närvarande inom Västra Götalandsregionen för

Läs mer

Program för ett jämställt Stockholm

Program för ett jämställt Stockholm Stadsledningskontoret Kansliet för mänskliga rättigheter Tjänsteutlåtande Dnr 434-21/2017 Sida 1 (6) 2017-06-16 Handläggare Jennifer Bolin Telefon: 08-508 29 451 Till Kommunstyrelsen Stadsledningskontorets

Läs mer

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2016:13-020 Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-16 91 2 Inledning Det arbete som görs i verksamheterna

Läs mer

Båstads kommuns. meda rbeta rund ersök ning 2010. en sammanfattning

Båstads kommuns. meda rbeta rund ersök ning 2010. en sammanfattning Båstads kommuns meda rbeta rund ersök ning 2010 en sammanfattning Varför en medarbetarundersökning? För andra året har Båstads kommun genomfört en medarbetarundersökning i syfte att kartlägga vad kommunens

Läs mer

Jämställdhetsintegrerad budget

Jämställdhetsintegrerad budget Jämställdhetsintegrerad budget Lerums kommun 17 okt 2013 Anna Klerby, nationalekonom Marie Trollvik, programchef, SKL HåJ en bra bit av Sverige 1 Särskilt ansvar unika möjligheter - Genom sin närhet till

Läs mer

Socialförvaltningens handlingsplan för jämställdhet 2016

Socialförvaltningens handlingsplan för jämställdhet 2016 Tjänsteskrivelse 1 (1) 2015-11-25 SN 2015.0188 Handläggare Anders Hedåberg Socialnämnden Socialförvaltningens handlingsplan för jämställdhet 2016 Sammanfattning Enligt diskrimineringslagen så ska arbetsgivaren

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSHETPLAN

JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSHETPLAN Infoga din logotyp här JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSHETPLAN FÖRETAGSNAMN Fastställd 2017-00-00 JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSHETSPLAN Här kan du lägga in en beskrivande text om vilket/vilka företag det gäller.

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Kalix kommun 2018 2020 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Personalpolitiskt program Program 2018-06-18, 93 Kommunfullmäktige Inledning Det kommunala

Läs mer

Jämställdhetsplan 2012 2014

Jämställdhetsplan 2012 2014 REGION GOTLAND Gymnasie och vuxenutbildningsförvaltningen Jämställdhetsplan 2012 2014 (Beslutad i GVN 2011 12 21) 1. Inledning Gymnasie och vuxenutbildningsförvaltningens jämställdhetsplan för 2012 till

Läs mer

Välkomna till workshop om socialt bokslut!

Välkomna till workshop om socialt bokslut! Välkomna till workshop om socialt bokslut! 2013-11-15 1 Upplägg Inledning Vad är ett socialt bokslut? Hur jobbar vi med jämställdhet, barnperspektiv och tillgänglighet? Hur kan vårt sociala bokslut se

Läs mer

Personalpolicy. för Karlsborgs kommun

Personalpolicy. för Karlsborgs kommun Personalpolicy för Karlsborgs kommun Till dig som arbetar i Karlsborgs kommun... I din hand har du Karlsborgs kommuns personalpolicy. Den ska stödja en önskad utveckling av kommunen som attraktiv arbetsgivare.

Läs mer

10 februari Jämställdhetsarbetet Kalmar kommun

10 februari Jämställdhetsarbetet Kalmar kommun 10 februari 2016 Jämställdhetsarbetet Kalmar kommun Beslut Tillbakablick Jämställdhetsintegrering angavs som huvudsaklig strategi för kommunens jämställdhetsarbetet i programmet som antogs av KF 2003 Programmet

Läs mer

Plan för medarbetares lika rättigheter och möjligheter

Plan för medarbetares lika rättigheter och möjligheter Tjänsteutlåtande 0 Österåker Kommunstyrelsens kontor Datum 2015-10-20 Dnr KS 2015/0342 Till Kommunfullmäktige Plan för medarbetares lika rättigheter och möjligheter Sammanfattning Arbetet med lika rättigheter

Läs mer

makequality bas Mål B1 Organisationen bedriver ett systematiskt förbättringsarbete för att säkerställa en jämställd verksamhet

makequality bas Mål B1 Organisationen bedriver ett systematiskt förbättringsarbete för att säkerställa en jämställd verksamhet makequality bas Mål B1 Organisationen bedriver ett systematiskt förbättringsarbete för att säkerställa en jämställd verksamhet B1.1 Organisationen bedriver ett systematiskt förbättringsarbete* för en jämställd

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

Checklista: Systematiskt förebyggande arbete mot diskriminering genom aktiva åtgärder i fyra steg

Checklista: Systematiskt förebyggande arbete mot diskriminering genom aktiva åtgärder i fyra steg Checklista: Systematiskt förebyggande arbete mot diskriminering genom aktiva åtgärder i fyra steg Lunds universitet ska arbeta aktivt mot diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter oavsett

Läs mer

Jämställdhetspolicy på lika villkor

Jämställdhetspolicy på lika villkor Jäms spo t e h d l täl på lika villkor licy PÅ LIKA VILLKOR Jämställdhetspolicy INNEHÅLLSförteckning Strategisk arbetsgivarpolitik Varför Jämställdhetspolicy? Bakgrund Innehållet i arbetet med jämställdhet

Läs mer

LMU, Ledar- och medarbetarbetarundersökning 2014. Karlstads kommun

LMU, Ledar- och medarbetarbetarundersökning 2014. Karlstads kommun LMU, Ledar- och medarbetarbetarundersökning 2014 Karlstads kommun Genomförd av CMA Research AB Mars 2014 Fakta om undersökningen Syfte Metod Att utveckla styrning, ledning och ge de förtroendevalda bra

Läs mer

Styrning och ledning för öppenhet och mångfald Slutrapport och utblick

Styrning och ledning för öppenhet och mångfald Slutrapport och utblick 2016-12-12 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/577 Kommunstyrelsen Styrning och ledning för öppenhet och mångfald Slutrapport 2012-2016 och utblick 2017-2018 Förslag till beslut Kommunstyrelsen noterar informationen

Läs mer

Stockholms läns landstings Personalpolicy

Stockholms läns landstings Personalpolicy Stockholms läns landstings Personalpolicy Beslutad av landstingsfullmäktige 2010-06-21 1 2 Anna Holmberg, barnmorska från ord till verklighet Personalpolicyn stödjer landstingets uppdrag att ge god service

Läs mer

artiklar från arbetsplatser med liknande utmaningar som du har forskning i form av artiklar och rapporter med undersökningar och resultat

artiklar från arbetsplatser med liknande utmaningar som du har forskning i form av artiklar och rapporter med undersökningar och resultat Suntarbetsliv Förening bildad 2012 Drivs av de fackliga organisationerna i samverkan med Sveriges Kommuner och Landsting samt Pacta Samlar, utvecklar och sprider idéer och verktyg för en attraktiv arbetsmiljö

Läs mer

Plan för medarbetares lika rättigheter och möjligheter. Österåkers Kommun

Plan för medarbetares lika rättigheter och möjligheter. Österåkers Kommun Plan för medarbetares lika rättigheter och möjligheter Österåkers Kommun 2015-2017 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Personalstatistik... 4 Förvärvsarbete och föräldraskap... 8 Trakasserier... 9 Lediga

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhet och mångfald 2013-2014

Handlingsplan för jämställdhet och mångfald 2013-2014 Handlingsplan för jämställdhet och mångfald 2013-2014 Antagen av Kommunstyrelsen 2013-09-04, KS/2013:377 Innehållsförteckning Inledning... 3 Diskrimineringsgrunderna... 3 Mål och aktiva åtgärder... 3 Arbetsförhållanden...

Läs mer

Ronneby kommuns personalpolitik

Ronneby kommuns personalpolitik Ronneby kommuns personalpolitik Bakgrund Att arbeta i Ronneby kommun är ett välfärdsarbete. Vårt främsta uppdrag är att ge god service till våra medborgare. Det är därför en viktig samhällsfråga att kommunen

Läs mer

ESF-projekt Föredrag på FINSAM

ESF-projekt Föredrag på FINSAM Breddad rekrytering genom Attraktivare arbetsplats ESF-projekt 2017-2019 Föredrag på FINSAM Agenda Varför genomförs projektet? Problem, lösning och förväntad effekt Deltagare i projektet Hur vi gör Nuläget

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

Samverkan för friskare arbetsplatser - Avsiktsförklaring för låg och stabil sjukfrånvaro

Samverkan för friskare arbetsplatser - Avsiktsförklaring för låg och stabil sjukfrånvaro Samverkan för friskare arbetsplatser - Avsiktsförklaring för låg och stabil sjukfrånvaro Centrala parters arbetsmiljöarbete Kommunerna och landstingens arbetsmiljöråd (AMR) Samverkansavtalet Arbetsmiljöforskning

Läs mer

Hälsofrämjande arbetsplatser

Hälsofrämjande arbetsplatser Utveckling av Hälsofrämjande arbetsplatser vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset INTENTIONER AKTIVITETER ERFARENHETER CHARLOTTA NORDBERG HR-STRATEG SALUS 12-13 november 2012, C Nordberg Agenda Kort presentation

Läs mer

Riktlinjer för inkludering (f.d. jämställdhetsplan)

Riktlinjer för inkludering (f.d. jämställdhetsplan) Kommunledningskontoret HR-avdelningen/S.T 2017-12-11 Riktlinjer för inkludering (f.d. jämställdhetsplan) Inledning Danderyd kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare med ett öppet och inkluderande arbetsklimat

Läs mer

Kulturnämndens handlingsplan för mångfald i arbetslivet

Kulturnämndens handlingsplan för mångfald i arbetslivet 1 (8) Handläggare: Anita Hjelm Göran Rosander Kulturnämndens handlingsplan för mångfald i arbetslivet 2008 Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 2 Utgångspunkter... 3 2.1 Lagstiftning... 3 2.2 Styrdokument

Läs mer

LULEÅ KOMMUN RAPPORT 1 Kommunledningsförvaltningen Personalkontoret

LULEÅ KOMMUN RAPPORT 1 Kommunledningsförvaltningen Personalkontoret LULEÅ KOMMUN RAPPORT 1 Personalkontoret 2011-12-19 2011 LULEÅ KOMMUN RAPPORT Version 2 Sammanfattning Medarbetarenkäten är en aktivitet för att få en uppfattning om hur medarbetarna värderar sina arbetsförhållanden

Läs mer

Chefens uppdrag. - att ha fokus på resultaten!

Chefens uppdrag. - att ha fokus på resultaten! Chefens uppdrag - att ha fokus på resultaten! Vad är resultatet? Håll ögonen på bollen och spelet! Vad ska chefen göra? Öka värdet av arbetet och verksamhetens resultat, genom att - Koordinera och utveckla

Läs mer

VÄRMDÖ KOMMUN KLK/Personalenheten

VÄRMDÖ KOMMUN KLK/Personalenheten VÄRMDÖ KOMMUN KLK/Personalenheten Tjänsteskrivelse 2005-02-16 Dnr 05KS/0139 Handläggare: Jonas Rydberg Tel: 08/570 383 38 Kommunstyrelsen Jämställdhetspolicy respektive jämställdhetsplan 2005 vid Värmdö

Läs mer

Plan för lika rättigheter och möjligheter i Kumla kommun

Plan för lika rättigheter och möjligheter i Kumla kommun 1(10) 2015-06-17 KS 2015/156 Kommunstyrelsen Plan för lika rättigheter och möjligheter i Kumla kommun 2015-2018 2(10) Innehåll Plan för lika rättigheter och möjligheter i Kumla kommun 2015-2018... 1 1.

Läs mer

Leda och styra för hållbar jämställdhet

Leda och styra för hållbar jämställdhet Leda och styra för hållbar jämställdhet Ljusdal 25 26 januari 2018 Birgitta Andersson & Pernilla Lovén Inför dag tre i höst, förslag till upplägg på presentation Introduktion det här var kvalitetsbristen

Läs mer

Delaktighetsmodellen en väg mot empowerment

Delaktighetsmodellen en väg mot empowerment Delaktighetsmodellen en väg mot empowerment Göteborg den 30 oktober 2014 Ann-Christine Gullacksen 1 Delaktighetsmodellen en väg mot empowerment Göteborg den 30 oktober 2014 Ann-Christine Gullacksen 2 Delaktighetstrappan

Läs mer

Nacka kommun - medarbetarenkät. Resultatrapport - Oktober 2012

Nacka kommun - medarbetarenkät. Resultatrapport - Oktober 2012 Nacka kommun - medarbetarenkät rapport - Oktober 2012 Antal svar på Modersmålet 2012: 34 av 39 (87%) Antal svar på Modersmålet 2011: 21 Antal svar på Vilans skola och förskola 2012: 78 av 92 (85%) Antal

Läs mer

Vision och styrkort 2015. Länsstyrelsen för Norrbottens bästa - 1

Vision och styrkort 2015. Länsstyrelsen för Norrbottens bästa - 1 Länsstyrelsen för Norrbottens bästa Vision och styrkort 2015 Länsstyrelsen för Norrbottens bästa - 1 Länsstyrelsen för Norrbottens bästa Länsstyrelsen och länet står inför stora utmaningar. Vi måste vara

Läs mer

Likabehandlingspolicy för Region Skåne

Likabehandlingspolicy för Region Skåne Likabehandlingspolicy för Region Skåne Ingen är vaccinerad mot diskriminering. Att reagera på det faktum att någon är annorlunda är naturligt. Det är när man börjar agera utifrån en rädsla för det som

Läs mer

Likabehandlingsplan för Försäkrings AB Göta Lejon 2019

Likabehandlingsplan för Försäkrings AB Göta Lejon 2019 Försäkrings AB Göta Lejon Tjänsteutlåtande 2019-07-02 Diarienummer xxx Handläggare Magnus Svedmark Telefon: 070-364 2110 E-post: magnus.svedmark@gotalejon.goteborg.se Likabehandlingsplan för Försäkrings

Läs mer