APPLIKATIONSUTVECKLING TILL 3D CAD

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "APPLIKATIONSUTVECKLING TILL 3D CAD"

Transkript

1 Examensarbete 10 poäng C-nivå APPLIKATIONSUTVECKLING TILL 3D CAD Reg.kod: Oru-Te-EXD083-D103/04 Kristina Fredriksson och Helena Lindberg Dataingenjörsprogrammet 120 p Örebro vårterminen 2004 Examinator: Jack Pencz APPLICATION DEVELOPMENT FOR 3D CAD Örebro universitet Örebro University Institutionen för teknik Department of technology Örebro SE Örebro, Sweden

2 Sammanfattning Den här rapporten beskriver ett examensarbete på 10 poäng inom Dataingenjörsprogrammet vid Örebro universitet. Arbetet är utfört för företaget CADCAM-it AB i Gävle. Arbetet gick ut på att skapa en applikation som gör det lättare och effektivare att rita upp byggnader i Autodesk Inventor. Arbetet resulterade i två program, det ena ritar upp en rektangulär byggnad från mått som anges i ett formulär, det andra ritar en byggnad med utgångspunkt från en måttsatt skiss i Autodesk Inventor. Abstract This report describes a degree project within the Computer Engineering Programme at Örebro University. The work was made for CADCAM-it AB in Gävle during 10 weeks in the spring term The aim was to create an application that makes it easier and more efficient when drawing buildings in Autodesk Inventor. The result was two applications, one where the building dimensions are given in a form for drawing square buildings and one that draws a building starting from a sketch in Autodesk Inventor. 1(23)

3 Förord Den här rapporten är resultatet av vårt 10 poängs examensarbete under våren Arbetet har utförts för CADCAM-it AB i Gävle. Vi inledde arbetet med en tvådagars introduktion hos företaget. Arbetet har sedan utförts på distans vid Örebro Universitet med handledning via mail och telefon av Johannes Lundgren från företaget. Vår handledare vid Örebro universitet har varit Mathias Broxvall. Örebro den 14 juni 2004 Kristina Fredriksson Helena Lindberg 2(23)

4 Innehållsförteckning: 1 Inledning Metoder och verktyg API Anpassning Sammanställningsfiler i Inventor Kravspecifikationer Grundapplikation där alla värden anges i ett formulär Användargränssnittet Filstrukturen Lagring av värden Applikation där byggnaden skapas från en skiss Genomförande Grundapplikation där alla värden anges i ett formulär Användargränssnittet Filstruktur och lagring Applikation där byggnaden skapas från en skiss Programmens uppbyggnad Grundapplikation där alla värden skrivs in av användaren Moduler och funktioner Applikation där byggnaden skapas från en skiss Moduler och funktioner Resultat och diskussion Referenser (23)

5 1 Inledning Rapporten beskriver ett examensarbete på 10 poäng utfört för CADCAM-it AB i Gävle. Det är ett CAD/CAM-företag med ett tiotal anställda som säljer CADprodukter, ger utbildning och support, utför installationer, service och underhåll för programvarorna. De utvecklar också egna applikationer för kundanpassning av produkterna. Bakgrunden till examensarbetet är ett ökat behov av anpassade applikationer till 3D CAD nu när utvecklingen inom CAD-världen går från 2D till 3D. Till 2D CAD finns en mängd specialutvecklade applikationer för specifika ändamål. Företaget upplever också att det hos deras kunder finns en allmän önskan att kunna rita allt i samma system. Syftet med arbetet var att skapa en grund för en applikation som gör det lättare och effektivare att rita upp byggnader i Autodesk Inventor, fortsättningsvis kallat Inventor i denna rapport. Inventor är ett konstruktionsprogram för 3D som är utvecklat för elektronik och mekanik. Det finns moduler för rör och el i programmet, men inga för byggnader. Målet med uppgiften var att programmera en lättarbetad grundapplikation för att rita golv och ytterväggar i Inventor. Dessa ska sättas ihop till en byggnad som kan bestå av ett antal våningar. Applikationen ska bestå av funktioner för att definiera konstanta värden för exempelvis antal våningar, takhöjd, väggtjocklek mm. Det ska även vara möjligt att lägga till nya konstanta värden dynamiskt. Applikationen ska kunna byggas på med fristående moduler för att exempelvis skapa dörrar och fönster, samt även hantera en databas med standardkomponenter. 4(23)

6 2 Metoder och verktyg Arbetet har utförts i Windowsmiljö, med operativsystem Windows 2000, och som programutvecklingsverktyg har använts Visual Basic 6.0. Som referenslitteratur vid programmeringen har vi använt Sams Teach yourself Visual Basic 6 in 24 hours [1] och Sams Teach yourself more Visual Basic 6 in 21 days [2]. Vi har utvecklat applikationerna för Autodesk Inventor 8.0 och 7.0 med hjälp av dess Application Programming Interface (API). Till API:et finns en inbyggd hjälp, Autodesk Inventor API Programming Help [3]. Vi har också hämtat information från kompendierna Inside the Autodesk Inventor API [4] och 101 Ways to customize Autodesk Inventor [5], Autodesk University Dessutom har vi använt onlinereferenser från Autodesk Developer Center, [6]. API:et använder Microsoft Component Model (COM specifikationen), ett protokoll för standardiserad kommunikation mellan olika program. Standarden tillåter att man som programmerare behandlar Inventor och dess enheter som objekt. 2.1 API API:et till Inventor 8.0 omfattar 668 objekt. Till varje objekt hör ett antal egenskaper, metoder, händelser och konstanter. Strukturen i API:et kan illustreras av Figur 1 nedan, som visar hierarkin hos en delmängd av objekten. För en fullständig beskrivning av objekthierarkin se hjälpen till Inventors API [3]. Överst i hierarkin finns applikationsobjektet genom vilket man kommer åt alla underliggande objekt. API:et innehåller samlingar (collections) som har färdiga metoder för att bland annat räkna och adressera objekten i en samling. Exempelvis innehåller samlingen Documents olika typer av dokument som t.ex. detaljdokument (PartDocument). Ett detaljdokument i Inventor beskriver en detalj i ritningen och innehåller i sin tur samlingar av skisser (Sketches) och egenskaper (Features) som kan vara av olika typer. En annan dokumenttyp i samlingen Documents är sammanställningsdokument (AssemblyDocument) som kan bestå av en eller flera detaljer eller delsammanställningar. Figur 1. Objekthierarkin i Autodesk Inventors API. 5(23)

7 2.2 Anpassning Inventor kan anpassas för individuella behov genom tillägg av funktioner eller automatisering av ofta förekommande operationer. Det finns flera olika generella metoder att anpassa Inventor. För en mer ingående genomgång av de metoder som här beskrivs se hjälpen till Inventors API [3]. Det finns följande generella metoder: 1. Interna VBA Projekt skapas inifrån Inventor med hjälp av det inbyggda Visual Basic for Applications (VBA). Detta är det enklaste och vanligaste sättet. 2. Externa applikationer Program (exe-filer) eller andra befintliga applikationer, exempelvis Excel som länkar till Inventor. 3. Interna AddIns Program som laddas när Inventor startas och körs inifrån Inventor. Dessa program skapas som dll-filer i något externt utvecklingsverktyg, exempelvis Visual Basic 6.0. AddIns kan inte skapas med VBA. 4. Externa AddIns Ett externt exe-program kan fungera som ett AddIn, men köras som fristående program. Denna metod används främst under utvecklingsarbete. 5. Apprentice Server Sådan är att liknas vid en version av Inventor utan användarinterface. Fristående applikationer kan skapas som läser/skriver data från Inventor filer utan att Inventor behöver vara installerat. 6(23)

8 2.3 Sammanställningsfiler i Inventor Strukturen för en sammanställningsfil i Inventor (Inventor Assembly, iam-filer) illustreras i Figur 2. En Inventorsammanställning består av en eller flera detaljer (Inventor Part, ipt-filer) eller delsammanställningar (iam-filer). En sammanställningsfil innehåller i sig inga detaljer, utan enbart sökvägar till de ingående detaljerna och delsammanställningarna, samt data om hur de sitter ihop. En detalj (Inventor Part, ipt-fil) är just en detalj, exempelvis ett golv som ritas upp i en eller flera skisser (Sketches) och förses med tredimensionella egenskaper (Features). I figuren nedan är en delsammanställning av våning 2 i byggnaden aktiv. I sökträdet till vänster i figuren är delarna för just denna sammanställning upplysta. Häftstiften i sökträdet visar att delarna är fast placerade (grounded) i sammanställningen och inte kan flyttas. Figur 2. Exempel på strukturen hos en Inventorsammanställning. Här med en delsammanställning, Floor2Components, aktiv. Man kan gå in i filstrukturen genom sökträdet och arbeta med enskilda detaljer. Om ändringar görs i en detalj så återspeglas det i originalfilen. I en sådan här sammanställning måste därför varje detalj och delsammanställning vara en egen fil. Det här gör även att det inte går att lägga in samma våning flera gånger för att skapa byggnaden. Om man gör det och sedan lägger till en dörr i väggen på en våning, kommer alla våningar få en dörr. Genom att högerklicka på en fil i sökträdet kan man också komma åt dokumentens egenskaper (Properties). I dokumentegenskaperna finns en flik, Custom, som är till för egendefinierade egenskaper. 7(23)

9 3 Kravspecifikationer Kravspecifikationen från företaget preciserades och förändrades under arbetets gång. Målet var att skapa en användarvänlig grundapplikation för att rita upp golv och ytterväggar till en byggnad i Inventor. Den första detaljerade specifikationen beskrev en applikation för rektangulära byggnader där alla mått anges i ett formulär. Applikationen beskrevs i tre delar, Den första delen tog upp användar gränssnittet, den andra filstrukturen och den sista lagringen av värdena. Senare ändrades kraven så att tyngdpunkten lades på att applikationen skulle utgå från en skiss i Inventor för att få möjlighet att rita byggnader med godtycklig form. 3.1 Grundapplikation där alla värden anges i ett formulär Användargränssnittet. Del 1 beskriver ett användargränssnitt där användaren ska mata in ett antal värden i ett formulär. Dessa värden är längd, bredd, antal våningar, våningshöjd (golvtjocklek + vägghöjd), golvtjocklek samt tjocklek på ytterväggar. Eftersom hela byggnaden baseras på dessa värden kommer endast fyrkantiga byggnader att kunna ritas med hjälp av den här applikationen Filstrukturen Del 2 beskriver en funktion som ska skapa en filstruktur av sammanställningsfiler i Inventor. Filstrukturen ska skapas utifrån antalet våningar som matats in. Huvudsammanställningsfilen ska innehålla delsammanställningar för varje våning. I dessa delsammanställningar ska det finnas ytterligare en nivå med delsammanställningar vilka ska innehålla detaljerna för golv och väggar. I exemplet i Figur 3 nedan är Building.iam huvudsammanställningsfil, Floor1:1 är delsammanställning för en våning och Floor1Components:1 delsammanställningen som innehåller detaljerna. Figur 3. Filstruktur i den första kravspecifikationen. 8(23)

10 3.1.3 Lagring av värden Del 3 är en funktion som ska lagra alla värden som användaren matat in i huvudsammanställningsfilens flik för egendefinierade egenskaper, Custom Properties. 3.2 Applikation där byggnaden skapas från en skiss Grundapplikationen skulle utvecklas så att programmet utgår från en godtycklig skiss, exempelvis som i Figur 4. Användaren börjar med att rita och måttsätta en kontur i en skiss i Inventor. Tjockleken på golvet och höjden för väggen ska sedan skrivas in i ett formulär. När värdena skrivs in i formuläret, ska referenslinjer i skissen visa höjden på golvet eller väggen på samma sätt som när man bygger upp en höjd direkt i Inventor. Kraven på filstruktur och lagring av egenskaper var desamma som i föregående specifikation. Figur 4. Exempel på en skiss i Inventor som en byggnad baseras på. 9(23)

11 4 Genomförande Målet med arbetet var att skapa ett internt AddIn till Inventor. Under utvecklingen av programmen har vi arbetat med exe-program, eftersom det är enklare att testa och felsöka. Ett exe-program kan köras direkt från Visual Basic medan man måste starta om Inventor efter varje ändring för att testa ett AddIn. 4.1 Grundapplikation där alla värden anges i ett formulär Användargränssnittet Den första grundapplikationen gjorde vi endast i form av ett exe-program. När programmet körs startas först Inventor om det inte redan är igång. Sedan öppnas formuläret som visas i Figur 5. Användaren ska i formuläret ange byggnadens längd, bredd, våningshöjd, golvtjocklek och väggtjocklek i millimeter, samt hur många våningar byggnaden ska bestå av. Genom att trycka på OK-knappen ska byggnaden ritas upp och sammanställas i enlighet med den specificerade filstrukturen. Om det inte är siffror inskrivna eller om något inmatningsfält inte är ifyllt, visas ett felmeddelande och programmet går inte vidare förrän användaren fyllt i alla fält korrekt. Figur 5. Användargränssnitt för grundapplikation där alla värden anges i ett formulär Filstruktur och lagring När formuläret är riktigt ifyllt, går programmet vidare. Först ritas golvet upp i en skiss i ett nytt PartDocument, vilket ska sparas som en detalj (ipt-fil). Användaren kan välja att spara med det defaultvärde på filnamn och sökväg till katalogen i aktuellt Inventorprojekt som finns förinskrivet i Spara-dialogen, men har också möjlighet att välja annat. När golvet är sparat, stängs det dokumentet och ett nytt tomt PartDocument skapas. Väggarna ritas upp i det nya dokumentet och sparas på samma sätt som golvet. Applikationen skapar därefter ett sammanställningsdokument och sätter ihop golvet och väggen till en våning som sparas i en delsammanställning (iamfil). Figur 6 visar ett exempel på golv, vägg och delsammanställningen av en våning. 10(23)

12 floor1.ipt wall1.ipt Floor1Components.iam Figur 6. Detaljer och delsammanställning i grundapplikationen. Ytterligare en delsammanställning skapas och läggs i huvudsammanställningsfilen Building.iam. Värden som användaren skrivit in i formuläret sparas i huvudsammanställningsfilens Custom Properties. Den färdiga huvudsammanställningsfilen och fliken för egendefinierade egenskaper ses i Figur 7 nedan. Figur 7. Färdig byggnad skapad från inmatade värden. 11(23)

13 4.2 Applikation där byggnaden skapas från en skiss Applikationen körs som en AddIn i Inventor, dvs. laddas automatiskt när Inventor startas. För att kunna använda applikationen måste en sketch vara aktiv. Användaren börjar med att rita upp konturen för byggnaden och måttsätta den. Därefter startas applikationen med en knapp på sketchens verktygsmeny. I Figur 8 nedan visas hur användaren ritat och måttsatt ytterkonturen för byggnaden. Figur 8. Byggnadens kontur uppritad och måttsatt i en skiss. Knappen NewBuilding är markerad i verktygsmenyn. 12(23)

14 När programmet startas, visas en dialogruta där användaren skriver in tjockleken på golvet och hur många våningar byggnaden ska bestå av. När användaren skriver i inmatningsfältet för golvtjockleken, ritas referenslinjer som visar höjden. I Figur 9 nedan illustreras hur angivet värde på golvets tjocklek visas med hjälp av referenslinjer. Här syns också formuläret för golvtjocklek och antal våningar. Figur 9. Golvtjocklek representerad med referenslinjer. 13(23)

15 När användaren tryckt på OK-knappen, raderas referenslinjerna och byggnadens golv skapas. En kopia för varje våning sparas som en detalj på samma sätt som i den första grundapplikationen. Därefter blir skissen aktiv igen och en ny dialogruta för vägghöjden visas. Här måste användaren först själv rita in väggens innerkontur i skissen. Därefter kan användaren skriva i fältet för vägghöjden och se höjden som referenslinjer. I Figur 10 nedan syns formuläret för vägghöjden, samt hur angivet värde på vägghöjden visas med hjälp av referenslinjer. Figur 10. Angiven vägghöjd visas med hjälp av referenslinjer. 14(23)

16 När användaren är nöjd med vägghöjden, trycks OK-knappen och byggnadens väggar skapas och sparas på samma sätt som golven. Därefter sätter applikationen automatiskt ihop våningen, skapar sammanställningar för byggnaden och sparar filer enligt den givna strukturen. Värden som användaren angivit i dialogrutorna sparas i huvudsammanställningsfilens egendefinierade egenskaper (Custom Properties). I Figur 11 nedan visas hela byggnaden efter att golv och väggar satts ihop i delsammanställningar som samlats i huvudsammanställningsfilen. Man kan även se hur de angivna värdena har lagts till i filens Custom Properties. Figur 11. Sammanställning av hela byggnaden och värdena i Custom Properties. 15(23)

17 5 Programmens uppbyggnad 5.1 Grundapplikation där alla värden skrivs in av användaren Den första grundapplikationen är endast gjord som fristående exe-fil och består av ett formulär, frmgrundapp, samt fyra fristående moduler, modfiledialog, modinventorref, modbuildingpart och modbuildingassembly. Byggnaden skapas genom anrop av funktionerna i modulerna när OK-knappen i formuläret trycks. Applikationen skapar vid start en referens till Inventor. Formuläret visas med tomma inmatningsfält för byggnadens längd, bredd, våningshöjd, antal våningar, tjockleken på golvet och höjden för väggen samt knappar för hjälp, OK och Cancel. Hela programmet körs då man klickar på OK-knappen genom anrop av funktionerna på det sätt som beskrivs nedan. Programmet börjar med ett anrop av funktionen testinput( ), som kontrollerar att inmatningsfälten inte är tomma och att det är numeriska värden i dem. Därefter anropas getbuildingassembly( ), som returnerar ett nytt sammanställningsdokument. De värden som användaren angett läggs in i Custom Properies med hjälp av funktionen setuserdefinedproperties( ). Sedan går programmet in i en loop där ett nytt PartDocument skapas och golvet ritas upp genom anrop av createfloorpart( ). Golvet sparas med funktionen savewithfiledialog( ). Programmet fortsätter och anropar createbuildingwalls( ) som skapar ett nytt PartDocument och fyra skisser i xy-planet samt anropar funktionen drawonewall( ) för uppritning av väggarna. Efter detta görs ett nytt anrop av funktionen savewithfiledialog( ) som sparar väggarna. I createassembly( ) skapas en matris och ett sammanställningsdokument för att lägga in och placera golv- och väggfilerna i sammanställningen. Ytterligare ett anrop av funktionen savewithfiledialog( ) görs för att spara sammanställningsdokumentet som skapades i createassembly( ). Ett anrop av createtopassembly( ) skapar nytt sammanställningsdokument där våningsplanen placeras i delsammanställningen. Anrop av savewithfiledialog( ) sparar detta sammanställningsdokument. Därefter anropas funktionen addfloortobuilding( ) som skapar en xyz-matris för placering av våningarna. Här görs en beräkning av höjden i z-planet innan våningen placeras i huvudsammanställningsfilen. Antal varv i loopen bestäms av hur många våningar som angetts i formuläret. För att få den färdiga byggnaden centrerad i det aktiva fönstret anropas zoomactiveewindow( ). Ett sista anrop av funktionen savewithfiledialog( ) sparar huvudsammanställningsfilen i det sammanställningsdokument som skapades i funktionen getbuildingassembly( ). Därefter avslutas programmet. 16(23)

18 5.1.1 Moduler och funktioner Funktionen testinput( ) tar en array av namn och värden som argument. Den returnerar sant eller falskt. Funktionen loopar igenom inmatningsfälten och kontrollerar att det finns numeriska värden i alla fält. Om det saknas värde i något inmatningsfält, sätts testinput till falskt, ett meddelande visas att fältet måste fyllas i för att gå vidare och markören sätts i aktuellt fält. När alla fält är korrekt ifyllda, fylls arrayen med namn och värden. modinventorref: Modulen innehåller funktioner för att skapa referenser till Inventor. Funktionen getinventorref( ) tar referensen till Inventor som argument. Den returnerar sant eller falskt. Funktionen kontrollerar om Inventor är startat och sätter referens till Inventor. Den returnerar sant om allt gått bra. Funktionen getbuildingassembly( ) tar referensen till Inventor som argument. Den returnerar ett nytt asssemblydocument. modfiledialog: Modulen innehåller en funktion för att spara filer. Funktionen savewithfiledialog( ) tar referensen till Inventor och ett filnamn som argument. Funktionen sätter referens till aktivt dokument i Inventor och skapar ett fildialogobjekt. Den sätter aktuell katalog och argumentets filnamn som default i dialogen. Sätter ipt (part) och iam (assembly) som default filtyp. Om Cancel-knappen trycks returnerar funktionen falskt och avslutas, annars om OK-knappen trycks sparas aktiva dokumentet till en fil och stängs sedan. modbuildingpart: Modulen innehåller funktioner för att skapa golv och väggar. Funktionen createfloorpart( ) tar referensen till Inventor och värden på längd, bredd och golvtjocklek som argument. Den returnerar sant eller falskt. Funktionen skapar ett nytt PartsDokument i Inventor, ritar en rektangel i en skiss i xy-planet och bygger upp golvtjockleken i z-planet. Funktionen createbuildingwalls( ) tar referensen till Inventor och värden på längd, bredd, väggtjocklek och vägghöjd som argument. Den returnerar sant eller falskt. Funktionen skapar ett nytt PartsDokument i Inventor. Sex punkter skapas utifrån längd, bredd och väggtjocklek. Skapar fyra skisser i xy-planet och anropar funktionen drawonewall( ) för att rita upp väggarna. Funktionen drawonewall( ) tar referensen till Inventor, en skiss, två punkter, referensen till detaljdokumentets Component Definition och vägghöjd som argument. Den ritar en rektangel i en skiss i xy-planet och bygger upp vägghöjden i z-planet. Den returnerar sant eller falskt. 17(23)

19 modbuildingassembly: Modulen innehåller funktioner för att skapa sammanställningar. Funktionen createassembly( ) tar referensen till Inventor och två filnamn som argument. Den returnerar sant eller falskt. Funktionen skapar nytt sammanställningsdokument i Inventor. En matris för x-, y- och z-koordinater skapas för placering av delarna i sammanställningen. Funktionen lägger in golv- och väggfilerna i sammanställningsdokument och placerar objekten med hjälp av matrisen. Objekten görs Grounded, dvs. de kan inte flyttas. Detta blir sammanställning av ett våningsplan. Funktionen createtopassembly( ) tar referensen till Inventor och ett filnamn som argument. Den returnerar sant eller falskt. Funktionen skapar nytt sammanställningsdokument i Inventor för placering av ett våningsplan i en delsammanställning. Funktionen addfloortobuilding( ) tar referensen till Inventor, ett filnamn, våningsnummer, våningshöjden och ett sammanställningsdokument som argument. Den returnerar sant eller falskt. En matris för x-, y- och z-koordinater skapas för placering av delarna i sammanställningen. Funktionen beräknar höjden i z-planet för varje våningsplan med hjälp av våningsnumret och våningshöjden. Våningen placeras med hjälp av matrisen och görs grounded. Funktionen zoomactiveewindow( ) centrerar objektet i Inventors aktiva fönster. modproperties: Modulen innehåller funktioner för att skriva egenskaper i Inventors Document Properites. Funktionen setuserdefinedproperties( ) tar referensen till ett Inventordokument och en array av namn och värden som argument. Den returnerar sant eller falskt. Funktionen loopar igenom arrayen och sätter namn och värden i ett PropertySet objekt av typen User Defined Properties som har metoder för att skriva i Custom Properties. Funktionen existpropertyname( ) kontrollerar om det redan finns en egenskap med det namnet. I så fall ersätts endast värdet. 18(23)

20 5.2 Applikation där byggnaden skapas från en skiss För att skapa en AddIn till Inventor i VB gör man ett ActiveX DLL project. Projektet måste innehålla en klassmodul. Modulen innehåller funktioner för att sätta referenser till Inventor och knapp för programstart som placeras i sketchmenyn. Applikationen innehåller två formerna, frmfloor och frmwall. I övrigt är uppbyggnaden likadan som grundapplikationen. Funktionerna tar dock inte längre någon referens till Inventor som argument, utan applikationsobjektet är här globalt. Vid start kontrolleras om det finns ett aktivt PartDocument. Om det finns så laddas formen frmfloor annars visas ett felmeddelande. Formen frmfloor innehåller inmatningsfält för golvtjocklek och antal våningar, samt knappar för OK och Cancel. Vid ändring av text i inmatningsfältet för golvtjocklek anropas först funktionen checkactivedoc( ) som kontrollerar att ett PartDocument är öppet och en skiss är aktiv. Därefter kontrolleras att det inskrivna värdet är numeriskt. Vid första ändringen anropas setclientgraphics( ) som loopar igenom alla enheter i skissen och skapar en array för att rita upp grunden för referenslinjer i xy-planet. Därefter ändrar changehight( ) höjden på referenslinjerna. Vid upprepade ändringar anropas enbart den sist nämnda funktionen. Programmet fortsätter att köras när man klickar på OK-knappen genom anrop av funktionerna testinput( ) som kontrollerar att värdena är numeriska och textfälten inte är tomma, delclientgraphics( ) som raderar referenslinjerna och drawfloor( ) som ritar upp och sparar golven. Slutligen döljs formuläret och ett anrop görs som visar nästa formulär. Formen frmwall, innehåller inmatningsfält för vägghöjd samt knappar för OK och Cancel. Vid ändring av text i inmatningsfältet för vägghöjden anropas samma funktioner som vid ändring av golvtjockleken i formen frmfloor. Genom att klicka på OK-knappen i frmwall körs programmet färdigt genom att anrop av funktionerna som beskrivs nedan. Ett anrop av funktionen delclientgraphics( ) tar bort referenslinjerna. Sedan anropas drawwall( ) för uppbyggnad av väggarna som sparas. Ett nytt sammanställningsdokument skapas genom anrop av getbuildingassembly( ). De värden som användaren angett i formulären och dess namn läggs in i Custom Properties genom anrop av setuserdefinedproperties( ). I createassembly( ) skapas en matris och ett sammanställningsdokument för att placera golv- och väggfilerna i sammanställningen. Den sparas sedan med hjälp av funktionen savewithfiledialog( ). Sedan skapas ett nytt sammanställningsdokument genom anrop av createtopassembly( ) för att placera ett våningsplan i delsammanställningen. Ett anrop av savewithfiledialog( ) sparar detta sammanställningsdokument. Genom anrop av addfloortobuilding( ) placeras våningarna ovanpå varandra och blir till en byggnad. För att få byggnaden centrerad i det aktiva Inventorfönstret anropas zoomactiveewindow( ). Avslutningsvis anropas funktionen savewithfiledialog( ) som sparar huvudsammanställningsfilen i det sammanställningsdokument som skapades i funktionen getbuildingassembly( ). Därefter avslutas programmet. 19(23)

21 5.2.1 Moduler och funktioner modfiledialog (v.2): Modulen innehåller funktioner för att spara till filer. Funktionen savewithfiledialog( ) tar ett filnamn och en flagga som argument. Returnerar sant eller falskt. Detta är en utveckling av grundapplikationens savewithfiledialog( ). Nytt är flaggan som avgör om filen ska stängas eller behållas öppen. Funktionen savecopy( ) tar ett filnamn och en flagga som argument. Den returnerar sant eller falskt. Denna funktion sparar en kopia av det aktiva dokumentet till en fil, fungerar i övrigt på samma sätt som savewithfiledialog( ). moddraw2: Modulen innehåller några nya funktionerna för att skapa delar och sammanställningar som bygger på grundapplikationen. Funktionen checkactivedoc( ) tar inga argument. Den returnerar sant eller falskt. Funktionen kontrollerar att ett detaljdokument och en skiss är aktivt. Funktionen drawfloor( ) tar golvtjocklek, filnamn och antal våningar som argument. Den returnerar sant eller falskt. Funktionen tar den aktiva skissen i dokumentet och bygger upp golvtjockleken utifrån det angivna värdet. Utifrån våningsantalet görs sedan en loop där filnamn sätts och golven/golvet sparas med funktionen savecopy( ). Funktionen drawwall( ) tar vägghöjd, filnamn och antal våningar som argument. Den returnerar sant eller falskt. Väggen byggs upp och sparas som i drawfloor( ). Funktionerna createassembly( ), createtopassembly( ), addfloortobuilding( ) och zoomactiveewindow( ) är samma som i grundapplikationen. modsketchgraphics: Modulen innehåller funktioner som ritar upp referenslinjer utifrån angiven golvtjocklek och vägghöjd. Funktionen setclientgraphics( ) returnerar sant eller falskt. Den loopar igenom alla enheter i den aktiva skissen. Enheter representeras av exempelvis linjer, cirklar, ellipser och cirkelsegment. För cirkelsegment skapas punkter med hjälp av ändpunkterna, radien och centerpunkten vilka läggs i en array. För räta linjer sparas ändpunkterna direkt i en array. Värdena i arrayerna anger punkter i xyz-led som används för att rita upp referenslinjerna för konturen i xy-planet. Funktionen changehight( ) tar höjdvärde som argument. Den skapar en matris för att flytta en kopia av referenslinjerna i z-led, efter angivet höjdvärde. Den skapar en array av båda konturernas hörnpunkter och ritar de vertikala referenslinjerna. Funktionen delclientgraphics( ) tar inga argument. Den tar bort referenslinjer. Modulerna modinventorref och modproperties är samma som i grundapplikationen. 20(23)

22 6 Resultat och diskussion Resultatet av arbetet består av två olika applikationer som ritar upp golv och ytterväggar i Inventor. Den första grundapplikationen, som körs i ett fristående exeprogram där byggnaden ritas utifrån angivna mått, kan sammanfattas som i Figur 12. Detta program är lättarbetat. Användaren behöver endast ange byggnadens mått samt antal våningar i ett formulär. Detta begränsar byggnadens form till raka väggar och fyra hörn. Den andra applikationen, som körs som en AddIn i Inventor, kan rita byggnader med godtycklig form. Här får användaren först rita upp byggnadens ytterkontur och måttsätta den i en skiss. Därefter anges golvtjocklek och antal våningar i ett formulär. Användaren måste sedan också själv rita in väggens innerkontur i skissen innan vägghöjden anges i ett nytt formulär. Först därefter ritas hela byggnaden upp i Inventor. Den måttsatta ytterkonturen med referenslinjer för golvhöjden, väggen med referenslinjer och slutresultatet visas i Figur 13. Figur 12. Grundapplikationen med alla värden inmatade. Figur 13. Byggnad från en godtycklig skiss. Den första grundapplikationen anses färdig, förutom databasen. Den uppgiften lades ner i samråd med handledaren på företaget, eftersom kravspecifikationen förändrades. En förbättring av programmet som skulle göra det snabbare och effektivare vore att användaren endast avslutningsvis får välja om byggnaden och dess tillhörande filer ska sparas. 21(23)

23 I den andra applikationen måste användaren redigera skissen mitt i programmet, innan vägghöjden skrivs in i formuläret, för att få tjockleken på väggarna. Programmet klarar inte av att skissen ändras efter att vägghöjden har skrivits in. Om skissen innehåller cirkelbågar, blir det en förskjutning mellan golv och väggar i sammanställningen då offseten måttsätts i Inventor. Funktionen för referenslinjerna ritar endast räta linjer och cirkelbågar. Den behöver utökas med alla enheter som kan ritas i Inventors skisser. Problemet med förskjutningen skulle kunna åtgärdas på olika sätt. En åtgärd är en funktion som skapar offseten, dvs. tjockleken på ytterväggarna, direkt från en kontur. Användaren skulle då ange väggtjocklek i formuläret. En annan är att användaren ritar upp två konturer från början och måttsätter och sedan gör programmet resten. Då slipper man också redigera skissen under programmets gång. En ytterligare förbättring skulle vara att peka på en kontur i ritningen för att välja vilken form man vill rita upp sin byggnad efter. Programmet nu förutsätter att det bara finns en kontur i skissen. 22(23)

24 7 Referenser [1] Perry, Greg och Hettihewa, Sanjaya: Sams Teach yourself Visual Basic 6 in 24 hours, Sams, 1998, ISBN [2] Mauer, Lowell: Sams Teach yourself more Visual Basic 6 in 21 days, Sams, 1998, ISBN [3] Autodesk Inventor API Programming Help [4] Ekins, Brian: Inside the Autodesk Inventor API, Autodesk University [5] Ekins, Brian och Kassulker, Kerwin: 101 ways to customise Inventor, Autodesk University [6] Autodesk Developer Center: 23(23)

ÖVERSÄTTNINGAR I detta kursmaterial har vi valt att översätta en del engelska beteckningar till svenska. Ex: Feature Egenskap

ÖVERSÄTTNINGAR I detta kursmaterial har vi valt att översätta en del engelska beteckningar till svenska. Ex: Feature Egenskap Introduktion Detta kursmaterial är framtaget av Kent Norling på CADCAM-it i Gävle. Synpunkter och eventuella önskemål om tillägg och förändringar mailas till kent.norling@cadcam-it.se CADCAM-it CADCAM-it

Läs mer

Kapitel 4 Tak... 3. Tak Kapitel 4

Kapitel 4 Tak... 3. Tak Kapitel 4 2014.02.21 1 Kapitel Innehåll... Sida Kapitel 4 Tak... 3 Tak i våning 2... 3 Underlagsritning... 4 Tak... 5 Hur ser taket ut?... 7 Yttervägg... 8 Gavel fönster... 11 Golv i takvåning... 12 Koppla golv

Läs mer

... ...2 Introduktion... ... ... ... ... ... ... ...3 Fillet Success... ...7 Camera View Settings... ...8 Self Intersecting Sweeps...

... ...2 Introduktion... ... ... ... ... ... ... ...3 Fillet Success... ...7 Camera View Settings... ...8 Self Intersecting Sweeps... Innehåll Nyheter i Inventor 2014...2 Introduktion......2 CADCAM-it... 2 AUTODESK... 2 AUTODESK INVENTOR... 2 Sketch Design...3 Fillet Success...7 Camera View Settings...8 Self Intersecting Sweeps...9 Self

Läs mer

Sida Kapitel 3 Fönster och dörr... 3

Sida Kapitel 3 Fönster och dörr... 3 1 Innehåll Sida Kapitel 3 Fönster och dörr... 3 Fönster... 3 Relativ positionering... 6 Infogad fil... 7 Hur ser fasaden ut?... 9 Ytterdörrar...11 Ändra standardvärde för hela våningen....17 Innerdörrar...18

Läs mer

Det här dokumentet är till för att ge en översikt över ASP.NET MVC samt hur WCF Services används från.net applikationer.

Det här dokumentet är till för att ge en översikt över ASP.NET MVC samt hur WCF Services används från.net applikationer. Informationsinfrastruktur 7.5 hp Mattias Nordlindh Inledning Det här dokumentet är till för att ge en översikt över ASP.NET MVC samt hur WCF Services används från.net applikationer. Dokumentet består av

Läs mer

Fönster och dörr. Kapitel 3 - Fönster och dörr... 3

Fönster och dörr. Kapitel 3 - Fönster och dörr... 3 25.05.2009 Kapitel 3... 1 Kapitel Innehåll... Sida Kapitel 3 -... 3 Fönster...3 Placera med gitter...5 Hur ser fasaden ut?...5 Öppningsbara fönster...7 Relativ positionering...7 Se på 3D-modell...9 Ytterdörrar...9

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL SKÖVDE GRAVYR BESTÄLLNINGSPROGRAM. Gustav Adolfs g. 46 541 45 Skövde Tel: 0500-484555 Fax: 0500-484547 Mail: info@skovdegravyr

ANVÄNDARMANUAL SKÖVDE GRAVYR BESTÄLLNINGSPROGRAM. Gustav Adolfs g. 46 541 45 Skövde Tel: 0500-484555 Fax: 0500-484547 Mail: info@skovdegravyr ANVÄNDARMANUAL SKÖVDE GRAVYR BESTÄLLNINGSPROGRAM Gustav Adolfs g. 46 541 45 Skövde Tel: 0500-484555 Fax: 0500-484547 Mail: info@skovdegravyr Innehåll Starta programmet... 2 Flikarna...2 Fliken Material...

Läs mer

FIRSTCLASS. Innehåll:

FIRSTCLASS. Innehåll: FIRSTCLASS Innehåll: Hämta klient...2 Installera klient...2 Konfigurera klient...2 Koppla upp...3 Skrivbordet...3 Mailbox...3 Presentation...3 Skapa ett nytt meddelande...4 Söka mottagare för nytt meddelande...4

Läs mer

Komponenter med COM (och COM+/VC++ 7.0)

Komponenter med COM (och COM+/VC++ 7.0) MÄLARDALENS HÖGSKOLA Komponenter med COM (och COM+/VC++ 7.0) Med Visual C++ 7.0 COM-komponent EI0230 Komponentbaserad applikationsutveckling oktober 2003 Om denna sammanfattning Denna sammanfattning innehåller

Läs mer

ENTRÉ DOKUMENTHANTERING...

ENTRÉ DOKUMENTHANTERING... Entré Innehåll ENTRÉ DOKUMENTHANTERING... - 2 - Starta Dokumenthantering... - 3 - Lägga till dokument via frågeguide... - 4 - Frågeguiden... - 5 - Lägga till dokument manuellt... - 7 - Lägg till fil...

Läs mer

AVCAD 4.0 för Windows

AVCAD 4.0 för Windows BILAGA A Installation och konfigurering av SQL-server. Applikationen kan antingen köras mot MS SQL-server eller MS Access. Koppling mot MS-ACCESS databas. MS Access installeras och konfigureras automatiskt

Läs mer

Axalon Process Navigator SP Användarhandledning

Axalon Process Navigator SP Användarhandledning Axalon Process Navigator SP Användarhandledning Axalon Process Navigator SP 2013, senast reviderad: den 11 juni 2014 Innehåll Innehåll... 2 Om denna användarhandledning... 3 Syfte... 3 Vem är denna handledning

Läs mer

Kapitel 3 Fönster och dörr... 3

Kapitel 3 Fönster och dörr... 3 2014.02.21 1 1 Fönster och dörr Kapitel 3 Kapitel Innehåll... Sida Kapitel 3 Fönster och dörr... 3 Fönster... 3 Placera med gitter... 4 Relativ positionering... 8 Fasta fönster... 9 Se på 3D-modell...

Läs mer

Creo Customization. Lars Björs 2014-10-16

Creo Customization. Lars Björs 2014-10-16 Creo Customization Lars Björs 2014-10-16 Norra Europas största partner och återförsäljare av PTC relaterad programvara (Windchill, Creo, Arbortext, MathCad, Relex) 70 anställda Egen utvecklingsavdelning

Läs mer

Startanvisning för Bornets Internet

Startanvisning för Bornets Internet Startanvisning för Bornets Internet Denna guide kommer att hjälpa dig igång med Bornets Internet. Sidan 1 av 41 Innehållsförteckning Titel Sidan Kapitel 1. Introduktion... 3 Kapitel 2. TCP/IP-inställningar

Läs mer

CADS Data- Manager. Användarhandbok. CAD Studion AB

CADS Data- Manager. Användarhandbok. CAD Studion AB CADS Data- Manager Användarhandbok CAD Studion AB Innehåll 1. Installation... 2 2. Aktivering av licens... 2 3. Visa och filtrera data... 4 3.1. Propertyset definitioner... 4 3.2. Objektsegenskaper...

Läs mer

Laboration 1 Introduktion till Visual Basic 6.0

Laboration 1 Introduktion till Visual Basic 6.0 Laboration 1 Introduktion till Visual Basic 6.0 Förberedelse Förbered dig genom att läsa föreläsningsanteckningar och de kapitel som gåtts igenom på föreläsningarna. Läs även igenom laborationen i förväg.

Läs mer

Användarhandledning för koppling av dokument

Användarhandledning för koppling av dokument nvändarhandledning Modul: lla vser: Koppla dokument i 3L 2006 1[11] nvändarhandledning för koppling av dokument Olika typer av dokument kan kopplas till poster i en 3L-databas. Exempelvis kan en eller

Läs mer

TNK046 GIS - Databaser Laborationsuppgift 1 Introduktion till Microsoft Access 2007

TNK046 GIS - Databaser Laborationsuppgift 1 Introduktion till Microsoft Access 2007 Linköpings tekniska högskola ITN / Campus Norrköping Jan Petersson Uppdaterad av Marky Egebäck 17 november 2009 TNK046 GIS - Databaser Laborationsuppgift 1 Introduktion till Microsoft Access 2007 Översikt

Läs mer

Labb i Datorsystemteknik och programvaruteknik Programmering av kalkylator i Visual Basic

Labb i Datorsystemteknik och programvaruteknik Programmering av kalkylator i Visual Basic Labb i Datorsystemteknik och programvaruteknik Programmering av kalkylator i Visual Basic Inledning Starta Microsoft Visual Studio 2005. Välj create Project Välj VB + Vindows Application och välj ett nytt

Läs mer

NYHETER I INVENTOR 2012

NYHETER I INVENTOR 2012 NYHETER I INVENTOR 2012 NYHETER I INVENTOR 2012 Här nedan följer en kort beskrivning av de flesta nyheterna och förbättringarna i Autodesk Inventor 2012 jämfört med Autodesk Inventor 2011. AUTODESK INVENTOR

Läs mer

Webservice & ERP-Integration Rapport

Webservice & ERP-Integration Rapport Webservice & ERP-Integration Rapport Hardwood AB Mustafa Lazem 930916-9713 Jonas Ahrne 920325-0379 Hasan Nerjovaj 940130-7195 Stefan Liden 920628-0639 2014-05-18 Innehåll Bakgrund... 2 Syfte... 2 Projektbeskrivning...

Läs mer

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll FrontPage Express I programpaketet Internet Explorer 4.0 och 5.0 ingår också FrontPage Express som installeras vid en fullständig installation. Det är ett program som man kan använda för att skapa egna

Läs mer

Datum 2012-12-28. Den första bilden i installationsprogrammet visar vilken version det är. Klicka på Nästa eller tryck Enter för att fortsätta.

Datum 2012-12-28. Den första bilden i installationsprogrammet visar vilken version det är. Klicka på Nästa eller tryck Enter för att fortsätta. Installation av SDCs insändningsprogram Sender för filer från skördare, skotare eller drivare Installationen består av tre steg som automatiskt körs efter varandra. Steg 1: Programmet installeras och man

Läs mer

Kapitel 1 Komma igång... 3

Kapitel 1 Komma igång... 3 2014.02.21 1 Kapitel Innehåll... Sida Kapitel 1 Komma igång... 3 Välkommen... 3 Är DDS-CAD Arkitekt installerat?... 5 Operativmiljön Windows... 5 Begrepp... 5 Starta DDS-CAD Arkitekt... 6 Starta ett nytt

Läs mer

EVO DEV. EvodevExcel.GarpReportAddin

EVO DEV. EvodevExcel.GarpReportAddin EVO DEV EvodevExcel.GarpReportAddin Evodev AB web www.evodev.se epost info@evodev.se Telefon 033-4300300 Fax 033-126697 Innehåll Installera programmet 1 Installation 1 Registerinställningar 1 Start av

Läs mer

Kapitel 1 Komma i gång... 5

Kapitel 1 Komma i gång... 5 DDS-CAD Arkitekt 10 Komma i gång Kapitel 1 1 Kapitel Sida Kapitel 1 Komma i gång... 5 Är DDS-CAD Arkitekt installerat?... 5 Operativmiljö Windows... 6 Begrepp... 6 Starta DDS-CAD Arkitekt... 6 Starta ett

Läs mer

PixlrGuiden - av AlizonWeb PIXLRGUIDEN. av AlizonWeb. Copyright Notice: Copyright AlizonWeb, All rights reserved. Sida 1

PixlrGuiden - av AlizonWeb PIXLRGUIDEN. av AlizonWeb. Copyright Notice: Copyright AlizonWeb, All rights reserved. Sida 1 PIXLRGUIDEN av AlizonWeb Copyright Notice: Copyright AlizonWeb, All rights reserved. Sida 1 Innehåll Introduktion 3 Vad är Pixlr? 3 Fördelar med Pixlr 3 Om denna guide 3 Kapitel 1: Genomgång av arbetsyta

Läs mer

Stationsregistret - användarhandledning

Stationsregistret - användarhandledning -14 28 Stationsregistret - användarhandledning Stationsregistret kan nås dels via en webbapplikation och dels via ett API. Här ges en beskrivning av såväl webbapplikation som API. Webbapplikation Webbapplikationen

Läs mer

Redigering av dokument - SaveToServer

Redigering av dokument - SaveToServer Utgiven av Datum Id: Version CANEA Support Team 2018-04-16 0289 3.0 Redigering av dokument - SaveToServer 1. Introduktion: Redigering av dokument med SaveToServer Är dokumentet i Microsoft Office format

Läs mer

Visa stora ikoner utan text i Command Manager = Större arbetsyta

Visa stora ikoner utan text i Command Manager = Större arbetsyta Att anpassa gränssnittet i SolidWorks är enkelt. Högerklicka i antingen Command Manager eller statuslisten och välj Customize i listan, här finns alla verktyg som används för att anpassa SolidWorks gränssnitt.

Läs mer

INSTALLATION AV KLIENT

INSTALLATION AV KLIENT INSTALLATION AV KLIENT BOOK-IT 8.0 2015-03-27 Axiell Sverige AB, Box 24014, 224 21 Lund Fältspatvägen 4, 224 78 Lund, tel: 046-2700 400, e-post: axiellsverige@axiell.com Innehållsförteckning Förberedelse

Läs mer

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet.

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet. E-post A. Windows Mail Öppna alternativ Klicka på startknappen Startmenyn öppnas Klicka på Alla Program Leta reda på Windows Mail Dubbelklicka Windows Mail öppnas. Om ikonen ligger i Start-menyn Klicka

Läs mer

Handledning för Installation av etikettskrivare

Handledning för Installation av etikettskrivare Handledning för Installation av etikettskrivare Windows 7 Expert Systems 2011 Expert Systems kundtjänst: Senast Uppdaterad: 15-02-23 Exder Etikettskrivare Windows 7 Sida 2 av 23 Innehållsförteckning 1.

Läs mer

Se till att posten är i Ändringsläge. Gå till rullgardinsmenyn under Föremål och välj Lägg in bild.

Se till att posten är i Ändringsläge. Gå till rullgardinsmenyn under Föremål och välj Lägg in bild. Bilder (11) Det går att lägga en eller flera bilder till varje föremålspost. Det enklaste är att lägga in en bild, från den registrerade föremålsposten. Det går också att lägga in ett större antal bilder

Läs mer

Redigering. Kapitel 16 - Redigering... 3

Redigering. Kapitel 16 - Redigering... 3 13.05.2009 Kapitel 16... 1 DDS-CAD Arkitekt 6.5 Redigering Kapitel Innehåll... Sida Kapitel 16 - Redigering... 3 Bodvägg...3 Golv i boden...6 Dörr...9 Skjutdörr...10 Stolpe...12 Frittdefinierat tak...15

Läs mer

Filbindningar. Mike McBride Översättare: Stefan Asserhäll

Filbindningar. Mike McBride Översättare: Stefan Asserhäll Mike McBride Översättare: Stefan Asserhäll 2 Innehåll 1 Filbindningar 4 1.1 Inledning........................................... 4 1.2 Hur det här modulen används.............................. 4 1.2.1

Läs mer

KOMMA IGÅNG MED ARCHICAD. Idé och produktion av: Oscar Torstensson

KOMMA IGÅNG MED ARCHICAD. Idé och produktion av: Oscar Torstensson KOMMA IGÅNG MED ARCHICAD Idé och produktion av: Oscar Torstensson Förord Kompendiet är främst avsett till de nybörjare som läser eller är utbildade till arkitekter eller byggnadsingenjörer. Grundtanken

Läs mer

1. Gå till bildarkivet. (För att komma till bildarkivet klickar man på den lilla menyn i högra hörnet på navigatorn.)

1. Gå till bildarkivet. (För att komma till bildarkivet klickar man på den lilla menyn i högra hörnet på navigatorn.) Lathund Bildbank Detta är en lathund för hur man ställer in och använder bildbanken. Bildbanken hanterar högupplösta bilder och skalar automatiskt om dem till ett antal fördefinierade storlekar. Besökarna

Läs mer

Lab1 Introduktion. 1 Syfte. 2 Innehåll Win32API Skapa trådar Kritiska sektioner Mailslothantering. 3 Förberedelse & Tips

Lab1 Introduktion. 1 Syfte. 2 Innehåll Win32API Skapa trådar Kritiska sektioner Mailslothantering. 3 Förberedelse & Tips Lab1 Introduktion Förberedelse för planetlabben genom att kapsla in (skapa wrappers) systemanrop. 1 Syfte Få en känsla av hur Win32API fungerar, dvs programmerarens interface gentemot Windows. Känsla för

Läs mer

Kapitel 17 Delritning... 3

Kapitel 17 Delritning... 3 DDS-CAD Arkitekt 10 Delritning Kapitel 17 1 Innehåll Sida Kapitel 17 Delritning... 3 Starta delritning... 3 Vägg... 4 Golv... 6 Tak... 7 Automatiska taksymboler...11 Kantegenskaper...12 Delritning...13

Läs mer

Patrik Calén

Patrik Calén PVF PLÅT & VENT FORUM AB PVF-Entreprenad Kom i gång manual Patrik Calén 2016-01-06 Innehå ll Kom igång o Orientering och verktygsfält 3 o Nytt projekt 5 o Dokument mallar 6 o Projektkortet 14 o Lägga till

Läs mer

Användargränssnitt för proaktiv störningshantering för utilities

Användargränssnitt för proaktiv störningshantering för utilities ISSN 0280-5316 ISRN LUTFD2/TFRT--7623--SE Användargränssnitt för proaktiv störningshantering för utilities Martin Carlson Lund University Department of Automatic Control August 2012 Lund University Department

Läs mer

INSTALLATION...3 ATT KOMMA IGÅNG...3 PROGRAMMETS DESIGN...4 LÄGGA TILL TABELL...4 EDITERA TABELL...4 EDITERA RELATION...5 SPARA OCH AVSLUTA...

INSTALLATION...3 ATT KOMMA IGÅNG...3 PROGRAMMETS DESIGN...4 LÄGGA TILL TABELL...4 EDITERA TABELL...4 EDITERA RELATION...5 SPARA OCH AVSLUTA... INSTALLATION...3 ATT KOMMA IGÅNG...3 PROGRAMMETS DESIGN...4 LÄGGA TILL TABELL...4 EDITERA TABELL...4 EDITERA RELATION...5 SPARA OCH AVSLUTA...6 2 (6) 2D1954 Programutvecklingsprojekt vt 2003 Installation

Läs mer

Administratörsrättigheter i Windows krävs för att genomföra installationen.

Administratörsrättigheter i Windows krävs för att genomföra installationen. CADCAM-it Toolbox 2011 Installationsanvisning - Installation - Licensregistrerting - Avinstallation 1. Installation Administratörsrättigheter i Windows krävs för att genomföra installationen. Avinstallera

Läs mer

Introduktion till Winbas. excel till Winbas

Introduktion till Winbas. excel till Winbas Introduktion till Winbas excel till Winbas Skapa datakälla Första gången man gör en koppling till databasen måste man skapa en ny datakälla, denna källa kan sedan användas till flera olika kopplingar.

Läs mer

Kapitel 2 Vägg/golv... 3

Kapitel 2 Vägg/golv... 3 2014.02.21 1 Vägg/golv Kapitel 2 Kapitel Innehåll... Sida Kapitel 2 Vägg/golv... 3 Yttervägg... 3 Golv... 8 Anpassa vägg till platta på mark... 12 Innervägg... 14 Hur ser väggarna ut?... 19 Ångra/göra

Läs mer

Mobilus får inte användas under tiden uppdateringen genomförs.

Mobilus får inte användas under tiden uppdateringen genomförs. Uppdatera Mobilus Professional till version 1.0.6 Mobilus får inte användas under tiden uppdateringen genomförs. OBS! Innan du påbörjar uppdateringen till version 1.0.6 måste du ladda ner och installera

Läs mer

Tio Smarta POINT s. Varför skaffa POINT smart Ark+! Smarta användare nyttjar smarta applikationer.

Tio Smarta POINT s. Varför skaffa POINT smart Ark+! Smarta användare nyttjar smarta applikationer. Smarta användare nyttjar smarta applikationer. Den är bäst! Du får den mest avancerade bygg- och arkitektapplikationen för AutoCAD LT som finns på marknaden. Programmet arbetar i både 2D och 3D, är lättarbetat,

Läs mer

Registrera formulär 2014 mars

Registrera formulär 2014 mars Ikmdok.se Registrera formulär 2014 mars Logga in Gå till www.ikmdok.se och klicka på länken IKMDOK-programmet för att komma till inloggningssidan för dataprogrammet. Skriv in ditt användarnamn och lösenord.

Läs mer

Ansökan om föreningsbidrag och kulturstöd via webben. Kundens ex. Gäller från

Ansökan om föreningsbidrag och kulturstöd via webben. Kundens ex. Gäller från Ansökan om föreningsbidrag och kulturstöd via webben Kundens ex Gäller från 2017-01-01 Innehåll Inledning... 2 Ansökan på webben... 2 Förutsättningar... 2 Logga in... 2 Ansökan... 3 Felmeddelanden... 4

Läs mer

Inställningstips. Visuella anpassningar Windows 10 2015-08-06

Inställningstips. Visuella anpassningar Windows 10 2015-08-06 Inställningstips Visuella anpassningar Windows 10 2015-08-06 Innehåll Inledning... 3 Anpassa bildskärmen... 4 Ändra storlek för text, appar och andra objekt... 4 Ändra muspekare och markör... 6 Egenskaper

Läs mer

LEX INSTRUKTION LEX LDAP

LEX INSTRUKTION LEX LDAP LEX INSTRUKTION LEX LDAP Innehållsförteckning LEX INSTRUKTION LEX LDAP... 1 1 INLEDNING... 1 2 INSTALLATION... 2 3 LEXLDAPSERVICE - KLIENTEN... 3 3.1 HUVUDFÖNSTER... 3 3.2 INSTÄLLNINGAR... 4 3.2.1 Lex...

Läs mer

PROGRAMMERINGSTEKNIK TIN212

PROGRAMMERINGSTEKNIK TIN212 Data och Informationsteknik / Computer Science and Engineering Chalmers University of Technology and University of Gothenburg Robin Adams Göteborg 8 June 2018 PROGRAMMERINGSTEKNIK TIN212 Dag: Fredag Datum:

Läs mer

En personuppgift är information som kan kopplas till en fysisk person som är i livet. Även kodade uppgifter kan anses vara personuppgifter.

En personuppgift är information som kan kopplas till en fysisk person som är i livet. Även kodade uppgifter kan anses vara personuppgifter. Innehåll Vad finns i lathunden?... 2 Vad är Dataskyddsförordningen (GDPR)?... 2 Dataskyddsförordningen och formulär på webben... 2 Checklista inför skapandet av formulär... 2 Tacksida... 3 Formulärblock...

Läs mer

INSTALLATION AV KLIENT

INSTALLATION AV KLIENT 2016-09-07 INSTALLATION AV KLIENT BOOK-IT version 9.0 Axiell Sverige AB, Box 24014, 224 21 Lund. Besöksadress: Fältspatsvägen 4, 224 78 Lund tel 046-270 04 00, e-post: axiellsverige@axiell.com, www.axiell.se

Läs mer

Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8)

Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8) Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8) I detta exempel kommer du att lära dig Att skapa en ny presentation från början Att skapa en enkel knapp Att använda händelseinställningar, events

Läs mer

Kapitel 3 Fönster och dörr... 3

Kapitel 3 Fönster och dörr... 3 13.08.2012 Kapitel 3... 1 DDS-CAD Arkitekt 7 Fönster och dörr Kapitel Innehåll... Sida Kapitel 3 Fönster och dörr... 3 Fönster... 3 Placera med gitter... 5 Relativ positionering... 7 Fasta fönster... 8

Läs mer

6. Nu skall vi ställa in vad som skall hända när man klickar på knappen samt att markören skall ändra sig till en hand när markören är på knappen.

6. Nu skall vi ställa in vad som skall hända när man klickar på knappen samt att markören skall ändra sig till en hand när markören är på knappen. Fiskar Arbetsbeskrivning knappmeny (Mediator 8) I detta exempel kommer du att lära dig Att göra en mastersida med knappar Att använda en mastersida på andra sidor Att använd funktionen Alignment Arbetsgång

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Datum 2012-03-16 0.7. Installationsguide ROPA

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Datum 2012-03-16 0.7. Installationsguide ROPA samhällsskydd och beredskap 1 (10) Installationsguide ROPA samhällsskydd och beredskap 2 (10) Installationsguide ROPA ROPA version Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Avdelningen för utbildning,

Läs mer

INSTALLATION AV KLIENT

INSTALLATION AV KLIENT INSTALLATION AV KLIENT BOOK-IT 7.1 2013-11-27 Axiell Sverige AB, Box 24014, 224 21 Lund Fältspatvägen 4, 224 78 Lund, tel: 046-2700 400, e-post: lund@axiell.com Innehållsförteckning Förberedelse inför

Läs mer

Sommarstugan Övningar för CAD2

Sommarstugan Övningar för CAD2 Sommarstugan Övningar för CAD2 Innehåll: Inledning: Uppgift 1 Golvreglar Uppgift 2 Väggreglar Uppgift 3 Takstolar Uppgift 4 Innergolv Uppgift 5 Hopsättning av delarna Inledning Du har under den senare

Läs mer

I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning.

I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning. Sida 1 av 23 Editor, Avancerad I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning. Detta dokument syftar till att hjälpa dig som vill jobba mer aktivt

Läs mer

Årsskiftesrutiner i HogiaLön Plus SQL

Årsskiftesrutiner i HogiaLön Plus SQL Årsskiftesrutiner i HogiaLön Plus SQL Installation av HogiaLön Plus version 14.1 samt anvisningar till ITansvarig eller IT-tekniker Installation av HogiaLön Plus Se separat installationsanvisning på Kundtorget.

Läs mer

Manual för upprättande av MB Brounderhåll

Manual för upprättande av MB Brounderhåll Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 1 2 REVIDERING PROGRAM MARS 2011... 1 3 INSTALLATION... 1 4 FUNKTIONER I MB BROUNDERHÅLL... 2 5 SKAPA MÄNGDBESKRIVNING... 3 6 SPARA OCH SKRIV UT... 6 1 INLEDNING I detta

Läs mer

En kort introduktion till. FEM-analys

En kort introduktion till. FEM-analys En kort introduktion till FEM-analys Kompendiet är framtaget som stöd till en laboration i kursen PPU203, Hållfasthetslära, och är en steg-för-steg-guide till grundläggande statisk FEM-analys. Som FEM-verktyg

Läs mer

Kalkylprogram. I övrigt kan man också söka på Google eller YouTube för att få mer information.

Kalkylprogram. I övrigt kan man också söka på Google eller YouTube för att få mer information. Anders Avdic 2018-09-14 Lektion kalkylprogram. Underlag och mallar för övningarna nedan finns i filen Excelunderlag. Färdiga lösningar finns i filerna Exempel hushållsutgifter, Exempel lånekalkyl och Exempel

Läs mer

Icarus - Enkelt Skript. Manual revision 1.2, Keylogic AB.

Icarus - Enkelt Skript. Manual revision 1.2, Keylogic AB. Icarus - Enkelt Skript Manual revision 1.2, Keylogic AB. 1 Innehållsförteckning: Icarus - Enkelt Skript... 1 Innehållsförteckning:... 2 Allmänt... 3 Några grundläggande begrepp.... 3 Att komma igång, steg

Läs mer

Flytt av. Vitec Mäklarsystem

Flytt av. Vitec Mäklarsystem Flytt av Vitec Mäklarsystem Augusti 2014 Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 Förutsättningar... 2 Läs noga igenom manualen... 2 Systemkrav... 2 Kundservice/Teknisk support... 2 2. Skapa säkerhetskopia...

Läs mer

Programmering. Scratch - grundövningar

Programmering. Scratch - grundövningar Programmering Scratch - grundövningar Lär känna programmet: Menyer för att växla mellan att arbeta med script, utseende/bakgrund och ljud. Scenen där allting utspelar sig. Här klickar du på bakgrunden

Läs mer

Juni 2012. Manual. Mina anläggningar

Juni 2012. Manual. Mina anläggningar Juni 2012 Manual Mina anläggningar Ägare Leif Jougda Ansvariga personer Per Sandström Bengt Näsholm Leif Jougda Åke Sjöström Stefan Sandström Förslag och synpunkter skickas till Leif Jougda leif.jougda@skogsstyrelsen.se

Läs mer

Manual - Phonera Online Backup

Manual - Phonera Online Backup Manual - Phonera Online Backup Phonera Online Backup är enkel att installera och använda Först så ska du installera Phonera Online Backup. Du hittar installationsfilerna av backupklienten på adressen nedan:

Läs mer

Kom igång med RIB Karta 1.1

Kom igång med RIB Karta 1.1 Kom igång med RIB Karta 1.1 Introduktion... 3 Installation... 5 Rita på kartan... 9 Visa olika kartvyer... 11 LUPP och RIB Karta... 13 Spridning Luft och RIB Karta... 15 Dela information... 17 Hitta på

Läs mer

MANUAL. Ver. 1.0, 2015-01-01

MANUAL. Ver. 1.0, 2015-01-01 MANUAL Ver. 1.0, 2015-01-01 2 INNEHÅLL. INNEHÅLL.... 2 FÖRORD.... 3 CADDIREKT SKALAFORMAT ÖVERGRIPANDE BESKRIVNING.... 4 STARTA CADDIREKT SKALAFORMATLT... 6 STARTA CADDIREKT SKALAFORMATLT VERKTYG... 7

Läs mer

KOMMA IGÅNG MED ARCHICAD. Idé och produktion av: Oscar Foo

KOMMA IGÅNG MED ARCHICAD. Idé och produktion av: Oscar Foo KOMMA IGÅNG MED ARCHICAD Idé och produktion av: Oscar Foo Förord Kompendiet är främst avsett till de nybörjare som läser eller är utbildade till arkitekter eller byggnadsingenjörer. Grundtanken bakom detta

Läs mer

lindab comfort Step by step manual till DIMcomfort 4.0

lindab comfort Step by step manual till DIMcomfort 4.0 Step by step manual till DIMcomfort 4.0 1 Innehållsförteckning Uppstart av DIMcomfort 4.0 3 Rums setup 4 Rumsinformation 4 Dimensioner 5 Vistelsezon 6 Dimensioneringskrav 7 Val av don 8 Leta donsort manuellt

Läs mer

GEKAB Marking & Sign System - genvägen till en effektiv märkning

GEKAB Marking & Sign System - genvägen till en effektiv märkning GEKAB Marking & Sign System - genvägen till en effektiv märkning www.gekab.se INNEHÅLL LOGGA IN SYSTEMET SKAPA SKYLTAR 5 - SKAPA NY SKYLT 6 - IMPORTERA FRÅN EXCEL 7 - LISTAN 8 SKAPA MÄRKE 9 - IMPORTERA

Läs mer

Handbok för Nero ImageDrive

Handbok för Nero ImageDrive Handbok för Nero ImageDrive Nero AG Information om upphovsrätt och varumärken Användarhandboken till Nero ImageDrive och dess innehåll skyddas av upphovsrätt och tillhör Nero AG. Med ensamrätt. Den här

Läs mer

Thermoground 1.0 LTH Manual

Thermoground 1.0 LTH Manual Thermoground 1.0 LTH Manual Version 2010-11-18 Stephen Burke Byggnadsfysik, LTH Användaremanual - Thermoground LTH Thermoground - LTH är ett användarvänligt tvådimensionellt simuleringsverktyg som beräknar

Läs mer

Att använda Energiforsks rapportmall

Att använda Energiforsks rapportmall Att använda Energiforsks rapportmall Rapportmallen är uppbyggd med omslag, titelsida, sidor för förord, sammanfattning och innehåll, samt en sida där du ska börja skriva din text. Titelsida På omslags-

Läs mer

Användarhandledning Plancenter Admin version 2011

Användarhandledning Plancenter Admin version 2011 Användarhandledning Plancenter Admin version 2011 Senast reviderad 2012-01-16 Utgivare pcskog AB Copyright 2012 pcskog AB Innehållsförteckning...2 1 Välkommen...2 2 pcskog Plancenter 2.1 Plancenter Admin...

Läs mer

1. Gå till redigeringsläge i Episerver, klicka på den sida som du vill ha ett formulär på. 2. Klicka på fliken Formulär.

1. Gå till redigeringsläge i Episerver, klicka på den sida som du vill ha ett formulär på. 2. Klicka på fliken Formulär. Formulär - lathund Du kan skapa formulär på sidmallen skolornas webbsida 1. Gå till redigeringsläge i Episerver, klicka på den sida som du vill ha ett formulär på. 2. Klicka på fliken Formulär. 3. Klicka

Läs mer

Läsa dokument/information i advantum

Läsa dokument/information i advantum Läsa dokument/information i advantum Förhandsgranskning Välj vilken funktion du vill ha på fönstret genom att klicka på knappen i fönstrets övre högra hörn. Intryckt knapp = du granskar varje dokument

Läs mer

Symprint Snabbstartsguide

Symprint Snabbstartsguide Symprint Snabbstartsguide Artikelnummer: 12020, 12021, 12022 v.1 0.10 1 Innehåll Välkommen till SymPrint... 3 Installation av medföljande mjukvara:... 3 Komma igång... 4 Skapa nytt dokument från mall...

Läs mer

Räkneprogram för stomiartiklar HANDLEDNING

Räkneprogram för stomiartiklar HANDLEDNING Räkneprogram för stomiartiklar HANDLEDNING 1 Innehåll Inledning... 3 Installation... 3 Programstart... 4 Huvudformulärets menysystem... 5 Arkiv/användarförteckning... 5 Arkiv/Avsluta... 5 Om/Manual...

Läs mer

IT-system. BUP Användarmanual

IT-system. BUP Användarmanual IT-system Användarmanual Innehållsförteckning 1. Att komma igång med... 1 1.1 Installera... 1 1.1.1 Byt databas... 1 1.1.2 Behörighet att byta databas... 2 1.2 Logga in... 3 1.2 Inloggad... 3 1.3 Logga

Läs mer

Författare Version Datum. Visi System AB 2.0 2009 03 30

Författare Version Datum. Visi System AB 2.0 2009 03 30 1. Syfte Syftet med detta dokument är att beskriva hur man installerar Visi på din dator. Dokumentet är uppdelat i fyra delar: Installation Grundinställningar Kom igång med Visi Felsökning 1.1. Systemkrav

Läs mer

Operativsystem - Windows 7

Operativsystem - Windows 7 Uppgift 5 B Operativsystem - Windows 7 Skapa mappar och undermappar Det finns olika sätt att skapa nya mappar på. Alternativ. Högerklicka på en tom yta. Håll muspekaren över Nytt. Klicka på Mapp Alternativ.

Läs mer

Installationsanvisningar VisiWeb. Ansvarig: Visi Closetalk AB Version: 2.3 Datum: 2009-12-14 Mottagare: Visi Web kund

Installationsanvisningar VisiWeb. Ansvarig: Visi Closetalk AB Version: 2.3 Datum: 2009-12-14 Mottagare: Visi Web kund Sida: 1(7) Installationsanvisningar VisiWeb Ansvarig: Visi Closetalk AB Version: 2.3 Datum: 2009-12-14 Mottagare: Visi Web kund Detta dokument Detta dokument beskriver hur man installerar VisiWeb på en

Läs mer

Beställning till Husfoto. Handledning

Beställning till Husfoto. Handledning Beställning till Husfoto Handledning Datum: 13 mars 2012 Innehåll Inställningar... 2 Så här gör du en beställning... 4 Så här hämtar du materialet... 7 Hur sparas filerna?... 8 Support...11 Kortkommandon

Läs mer

IRONCAD KONFIGURATIONER

IRONCAD KONFIGURATIONER IRONCAD KONFIGURATIONER IRONCAD har något som kallas för konfigurationer eller configurations på engelska. Det innebär att sammanställningar, parter och features i en och samma 3D-fil kan ha olika positioner

Läs mer

Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13)

Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13) Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13) Skapa datakälla Första gången man gör en koppling till databasen måste man skapa en ny datakälla, denna källa kan sedan användas till

Läs mer

Handbok. Procapita Vård och Omsorg Drifthandledning Gallring ver 9.2w20 2013-05-01

Handbok. Procapita Vård och Omsorg Drifthandledning Gallring ver 9.2w20 2013-05-01 Handbok Procapita Vård och Omsorg Drifthandledning Gallring ver 9.2w20 2013-05-01 Sida 2/10 Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Gallring...4 2.1 Kontroller inför skapande av undantag...4 2.1.1 Beskrivning

Läs mer

Innehåll Uppgifter ipad utbildning

Innehåll Uppgifter ipad utbildning Datum: 2015-03-09 Innehåll Uppgifter ipad utbildning ipad 1. Knappar 2. Hemskärmen & appar 3. Visa öppnade appar 4. Ordna appar 5. Skapa/ta bort mapp 6. Lägga till en app på ipaden 7. Ta bort en app på

Läs mer

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1.

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1. 2015 05 17 Arbetslöshetskassornas samorganisation SO Version 1.0 ARBETSGIVARINTYG för Sveriges alla arbetsgivare Användarbeskrivning arbetsgivarintyg.nu Med tjänsten arbetsgivarintyg.nu kan du som arbetsgivare

Läs mer

MANUAL TILL SKYLTSYSTEMET

MANUAL TILL SKYLTSYSTEMET Sida 0 av 17 Version: 124 (EL) MANUAL TILL SKYLTSYSTEMET Beskrivning och instruktioner för Skyltsystemet. 2010-10-01 Jerntorget Sverige AB JERNTORGET SVERIGE AB BOX 256, 792 24 MORA TFN: 0250-141 00 FAX:

Läs mer

Instruktion för applikation Var sitter känslan?

Instruktion för applikation Var sitter känslan? Instruktion Var sitter känslan 2016-02-25 1 (17) Instruktion för applikation Var sitter känslan? Instruktion Var sitter känslan 2016-02-25 2 (17) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Allmänt...

Läs mer

Innehåll. 9. Hur vet jag vilken storlek på licensen jag har?... 16

Innehåll. 9. Hur vet jag vilken storlek på licensen jag har?... 16 Innehåll Ny licenshantering i HogiaLön Plus... 2 Steg för steg; för dig med HogiaLön Plus - SQL... 3 Licenshantering för administratören... 3 Licenshantering för löneadministratörer... 8 Vanliga frågor...

Läs mer

Innehåll. 7. Hur vet jag vilken storlek på licensen jag har?... 19

Innehåll. 7. Hur vet jag vilken storlek på licensen jag har?... 19 Innehåll Ny licenshantering i HogiaLön Plus... 2 Steg för steg; för dig med HogiaLön Plus - Access... 3 Licenshantering för administratören... 3 Licenshantering för löneadministratörer... 10 Vanliga frågor...

Läs mer