Lars Isacsson (ordf) Susanne Berger Carina Johansson Jan Näslund Thomas Nordström (polisen) Ann-Christne Magnusson Susanne Lindström (polisen)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lars Isacsson (ordf) Susanne Berger Carina Johansson Jan Näslund Thomas Nordström (polisen) Ann-Christne Magnusson Susanne Lindström (polisen)"

Transkript

1 Anteckningar Lokala Brottsförebyggande rådet Tid: kl 9-12 Plats: Stadshuset Närvarande: Lars Isacsson (ordf) Susanne Berger Carina Johansson Jan Näslund Thomas Nordström (polisen) Ann-Christne Magnusson Susanne Lindström (polisen) Johan Thomasson Bengt Albertsson Conny Kempe Max Rupla Anders Friberg Maja Svensson Erica Dahlin (sekr) Ärenden: 1. Föregående anteckningar Föregående anteckningar godkänns och läggs till handlingarna. 2. Rapporter/Information Polis; ett slagsmål har ägt rum vid lunchtid under dagen, i Koppardalen. Detta uppmärksammades mycket i media personer fanns på platsen varvid ett fåtal personer var direkt inblandade i bråket som uppstod. Bråket skedde i anslutning till AlphaCE i Koppardalen. Polisen har träffat personal på AlphaCE och de har goda rutiner när konflikter uppstår. Även Avesta kommuns säkerhetssamordnare ska träffa personalen under nästa vecka. Kommunpolisen kommer att kommunicera vad som hänt på kommunens hemsida ( Polisen påtalar vikten av att få bort klotter snabbt men förstår svårigheten vintertid. Kommunpolisen kommer att ta kontakt med teknisk service och näringslivet i centrum för att kunna ta fram en åtgärdsplan för området utanför Coop Forum och Systembolaget. Området är oroligt och har en hög andel anmälningar. Polis kommer att arbeta tydligare mot alkoholförtäring i området. Polis och kommun ska arbeta tillsammans för att få en trygg och trevlig miljö utan alkoholförtäring i området. En ökning av narkotikabruk bland unga finns. Polisen försöker besöka skolorna så mycket som möjligt. Det är framför allt cannabis men även olika typer av läkemedel (tabletter) som

2 Sida 2 missbrukas. Amfetamin är vanligare bland äldre. Viktigt att uppmärksamma de tjejer som finns med i umgänget bland de killar som missbrukar. Detta är en anledning för orosanmälan till socialtjänsten. Kommunpolisen har tillsammans med skolan påbörjat ett projekt för språkintroduktionsprogrammet med fokus på svenska rättsregler och relationer med svensk polis. Kommunpolis deltar gärna vid föräldramöten varje läsår för att informera och presentera sig för föräldrar. Skola/fritid; Sedan i höstas har skolan arbetat mycket konsekvent med beteende och rapporterar samtliga kränkningar genom kränkningsärenden. Samtliga ärenden rapporteras till rektor, bildningschef och ordförande i bildningsstyrelsen. Hemmet kontaktas alltid. Till en början skedde en stor ökning av ärenden men nu verkar arbetet ha gett resultat och ärendena minskar. ID-kort för eleverna är på gång och ses som mycket positivt för att få bättre kontroll över vilka som vistas på skolan och vilka som har rätt att vistas där. Poliser som besöker skolan erbjuds att äta i matsalen för att kunna arbeta förebyggande och relationsskapande. Lars Isacsson och Anders Friberg kommer att informera Lpo-chef Mattias Skarp om det, så att det blir tydligt förankrat hos samtliga poliser som arbetar i Avesta. Planering för skolområdena i sommar pågår. Man anser att förra sommarens väktarinsatser gav resultat i mindre antal skadegörelser och färre obehöriga personer på skolornas områden. Även förra sommarens höga antal aktiviteter för ungdomar bidrog till en lugnare sommar. Sommaren 2017 kommer det också att finnas många olika aktiviteter. Dessutom är målet att samtliga ungdomar i åk1 och åk 2 på gymnasiet ska kunna erbjudas sommarjobb. Socialtjänsten; Fler unga lider av psykisk ohälsa och missbruksproblematik. Fler unga placeras enligt LVU. Arbete sker för att kunna arbeta parallellt med öppen psykiatrivård för kombinerad vård vid placeringar av barn och unga. Ny plan för våld i nära relation är på väg att tas fram, med fokus även på äldre och personer inom LSS. En ny samordnare för öppenvård, BUAD, nätverksskapande m.m. har anställts och påbörjar arbetet i april. Detta i kombination med att fältarna flyttats över till omsorgsförvaltningen är en del i Avestamodellen 3.0. Fältare; Fokuserar fortfarande på gymnasiet och arbetar en hel del med provtagning tillsammans med Höjden. Till våren påbörjas mer utomhusarbete. Qlturhuset hade öppet hus i början av året vilket var mycket välbesökt, besökarna förväntas öka i och med det. Blå villan har fortsatt lite besökare. En fritidsgård ska nu öppna i Krylbo då lokaler är på väg att färdigställas i anslutning till Åvestadalskolan. Det ses som mycket positivt och välbehövligt. Samverkan mellan polis och fältare fungerar väl. Även fältarna ser positivt på ID-korten till skolelever för att kunna avvisa obehöriga.

3 Sida 3 Att jobba aktivt mot nyrekrytering inom missbruk är högt prioriterat för fältarna. Alkoholkonsumtionen bland unga har gått ned men cannabis har blivit mer accepterat. Rökning på skolgårdarna är svårt att hantera då det inte finns platser att hänvisa till i anslutning till skolgården (gymnasiet). Det är dock fortsatt nolltolerans för rökning på skolgårdarna. Fältarna önskar möjlighet till att äta tillsammans med skoleleverna samt att deras bil kan märkas upp med Fältare för att inte förväxlas med hemtjänstens bilar. Säkerhet/trygghet; Lars Isacsson informerar om att investeringar ska göras under 2017 med satsningar på den fysiska miljön. Det innefattar trygghetsbelysning, vägbelysning samt vägunderhåll. Trygghetsbelysning innefattar ytterligare belysning på populära gång- och cykelstråk. Se bifogad presentation. I och med att mycket vägunderhåll ska ske så kommer det att vara trafikstörningar i form av avstängningar under sommaren. Arbetet med Krylboprogrammet fortsätter där Krylbo ska bli en grön, miljövänlig ekostadsdel. Förändringar görs avseende bostäder, belysning och möjligheter till odling. Anders Friberg och Lars Isacsson ombeds se över möjligheten till att byta ut väjningsplikt till stopplikt vid utfart till rv 68 från Axel Johnssons väg. Detta då olyckor har skett. Även om sikten är god så går det för fort då hastighetsbegränsningen är 80 km/h på Rv 68. Max Rupla informerar att insatser angående klottersanering pågår. Gamla byn AB/Avesta industristad AB; Det har varit lugnt förutom den senaste incidenten i Koppardalen då hyresgäster är bekymrade över den situationen. Jan Näslund ska träffa hyresgästerna under nästkommande vecka för att diskutera och se vad man kan göra. Sommaren 2018 flyttar Securitas in som hyresgäster i Koppardalen. Vid nästa träff med hyresgäster i samband med att hyresgästföreningen är på plats önskas besök av polis med polisbil för att öka intresset och information från polisen. Kommunpolis, Thomas, meddelar att förfrågan behöver göras i god tid men att de gärna medverkar. I övrigt är arbetet med Huskurage påbörjat, se punkt Våldsbejakande extremism - Genomgång enkätsvar utbildning och fortsättning på arbetet Utbildningen har hittills gett ett positivt utfall bland deltagarna med en uppskattad föreläsare. På måndag, 6/3, anordnas den tredje och sista utbildningsdagen, ett pressmeddelande skrivs utifrån utbildningsdagarna. En stor del av feedbacken belyser vikten av samverkan över verksamhets- och kommungränser i frågorna. Arbetet med radikalisering/våldsbejakande extremism kommer att fortsätta enlig följande ur det kommunala perspektivet: Ett litet plastkort innehållandes tydlig checklista för hur man gör vid misstanke om radikalisering produceras och distribueras under mars och april månad. Ett bildspel om riskgrupper, hur man upptäcker och vad man gör när man upptäcker/misstänker radikalisering sätts ihop av Max och Erica vilket skickas ut till förvaltningar och bolag under våren 2017.

4 Sida 4 Viktigt att samtliga verksamheter som kan komma i kontakt med radikalisering tar del av handlingsplanen som finns, använder sig av kommande plastkort, samt går igenom bildspelet vid APT. Frågan om radikalisering/extremism lyfts i de samverkansforum som finns i kommunen gällande barn/unga/nyanlända. Sekretessen ska skydda individen men de insatser som görs ska alltid göras med barnets bästa som utgångspunkt. - Lägesbild radikalisering Avesta kommun Högerextrema organisationer har haft aktivitet i Avesta genom att spraya schabloner och sätta upp klistermärken samt del ut flygblad. 4. Medborgarlöften Arbetsgrupp struktur för underlag Arbetet med att ta fram en lokal lägesbild pågår. Förslag om att göra en enkät samt webbdialog angående trygghet specifik för Avesta kommun finns. Detta för att få fram vad Avestaborna känner sig otrygga med och varför. Medborgarlöftena kan då, med hjälp av undersökningen, anpassas ännu bättre efter behovet just i Avesta. Thomas Nordström, Max Rupla och Erica Dahlin fortsätter arbetet. 5. Huskurage - Införande Gamla Byn AB Ett förslag på text för utskick och trapphusinformation presenterades. Materialet är ok med ett par justeringar. Erica och Jan Näslund jobbar vidare med Huskurage och försöker få med Hyresgästföreningen i samarbetet. Detta för att konceptet ska kunna spridas lättare till övriga bostadsbolag, fastighetsägare och hyresvärdar. En föreläsare från Huskurage bokas in till Gamla byn, där medarbetare, styrelse och Lokala BRÅ erbjuds delta. Därefter kommuniceras Huskurage till Gamla byns hyresgäster. 6. Temadag brottsförebyggande arbete i Avesta kommun Temadag planeras till september/oktober månad Temadagen vänder sig till kommunmedborgarna och ska beröra fyra olika teman; Radikalisering/extremism, våld i nära relation, klotter samt källkritik. Både externa föreläsare, polis och kommun ska bidra till innehållet samt finnas tillgängliga för frågor och funderingar från medborgare, mellan de olika föreläsningarna. Eventuellt kan skolungdomar få ta del av någon eller några av föreläsningarna. Konkret förslag tas fram och skickas ut till Lokala BRÅ. 7. Övriga frågor - Översyn lokala ordningsföreskrifter Max Rupla presenterar en revidering av de lokala ordningsföreskrifterna. Se bifogade reviderade föreskrifter.

5 Sida 5 - Trafiksäkerhetsdag anordnas en trafiksäkerhetsdag av polisen i samverkan med NTF (Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande). Polisen önskar även samverka med kommunen för att få med arbetet kring SMADIT samverkan kring alkohol och droger i trafiken. Kommunen bidrar gärna även med information kring hållbarhet och hållbara transporter där hållbarhetsstrateg kan kontaktas. Mötet avslutas.

Lars Isacsson Carina Johansson Jan Näslund Conny Kempe Thomas Nordström Max Rupla

Lars Isacsson Carina Johansson Jan Näslund Conny Kempe Thomas Nordström Max Rupla Anteckningar Lokala brottsförebyggande rådet Tid: 2016-12-20 kl. 13-15 Plats: Polishuset, Avesta Närvarande: Lars Isacsson Carina Johansson Jan Näslund Conny Kempe Thomas Nordström Max Rupla Susanne Berger

Läs mer

Kallelse/föredragningslista

Kallelse/föredragningslista Sida 1 Kallelse/föredragningslista Möte: Lokala BRÅ 2018-03-02 Plats: Fridolinsalen Tid: kl 9-12 Kallade: Lars Isacsson Johan Thomasson Björn Hansson Jan Näslund Max Rupla Mia Rabb Thomas Nordström Susanne

Läs mer

Lars Isacsson ordf. Susanne Berger Björn Hansson Mattias Skarp chef Lpo Jimmy Stenberg Erica Dahlin

Lars Isacsson ordf. Susanne Berger Björn Hansson Mattias Skarp chef Lpo Jimmy Stenberg Erica Dahlin Anteckningar Lokala Brottsförebyggande rådet Tid: 20170908 kl. 9-12 Plats: Stashuset Närvarande: Lars Isacsson ordf. Susanne Berger Björn Hansson Mattias Skarp chef Lpo Jimmy Stenberg Erica Dahlin Johan

Läs mer

Samverkansöverenskommelse; Avesta Kommun och Lokalpolisområde Falun Avesta

Samverkansöverenskommelse; Avesta Kommun och Lokalpolisområde Falun Avesta Samverkansöverenskommelse; Avesta Kommun och Lokalpolisområde Falun Avesta Överenskommelse som gäller från 2018-03-03 är löpande och kan sägas upp av båda parter. Överenskommelsen syftar till att tillsammans

Läs mer

Kallelse/föredragningslista

Kallelse/föredragningslista Datum 2017-12-13 Sida 1 Kallelse/föredragningslista Möte: Lokala BRÅ 2017-12-13 Plats: Polishuset Tid: kl 9-12 Kallade: Lars Isacsson Johan Thomasson Björn Hansson Jan Näslund Max Rupla Erica Dahlin Thomas

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Lokalpolisområde Alingsås och Vårgårda kommun

Samverkansöverenskommelse mellan Lokalpolisområde Alingsås och Vårgårda kommun Samverkansöverenskommelse mellan Lokalpolisområde Alingsås och Vårgårda kommun Samverkansöverenskommelse Lokalpolisområde Alingsås och Vårgårda kommun träffar följande överenskommelse avseende samverkan

Läs mer

Anteckningar. Ärenden: Lokala brottsförebyggande rådet. 1. Föregående anteckningar Anteckningarna godkänns och läggs till handlingarna.

Anteckningar. Ärenden: Lokala brottsförebyggande rådet. 1. Föregående anteckningar Anteckningarna godkänns och läggs till handlingarna. Anteckningar Lokala brottsförebyggande rådet Tid: 2015-12-01 Plats: Närvarande: Stadshuset sammanträdesrum MV Lars Isacsson Anders Friberg Yngve Mattiasson Björn Hansson Carina Johansson Britt-Marie Färje

Läs mer

Kallelse/föredragningslista

Kallelse/föredragningslista Sida 1 Kallelse/föredragningslista Möte: Lokala BRÅ 2018-05-18 Plats: Fridolinsalen Tid: kl 9.00-12.00 Kallade: Lars Isacsson Susanne Berger, ej närvarande Johan Thomasson, ej närvarande Anders Friberg,

Läs mer

0 Österåker. Minnesanteckningar för T rygg i Österåker. Tid. torsdagen den 16 februari 2017, kl Plats. Drängsjön, Alceahuset, Närvarande

0 Österåker. Minnesanteckningar för T rygg i Österåker. Tid. torsdagen den 16 februari 2017, kl Plats. Drängsjön, Alceahuset, Närvarande Minnesanteckningar för T rygg i Österåker Tid Plats Närvarande Utses att justera, I torsdagen den 16 februari 2017, kl. 14.00-15.30 Drängsjön, Alceahuset, Enligt bifogad närvarolista Ann-Christine Furustrand

Läs mer

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE med bilaga : Handlingsplan för 2017

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE med bilaga : Handlingsplan för 2017 SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE 2017-2018 med bilaga : Handlingsplan för 2017 Överenskommelse Vara kommun och Lokalpolisområde Västra Skaraborg tecknar en överenskommelse om samverkan i det brottsförebyggande

Läs mer

Överenskommelse för ökad trygghet i Härnösands kommun Samverkan Polismyndigheten och Härnösands kommun

Överenskommelse för ökad trygghet i Härnösands kommun Samverkan Polismyndigheten och Härnösands kommun Överenskommelse för ökad trygghet i Härnösands kommun 2012-2013 Samverkan Polismyndigheten och Härnösands kommun Bakgrund I januari 2008 presenterade Rikspolisstyrelsen en handlingsplan kallad Samverkan

Läs mer

Anteckningar. Ärenden: Lokala brottsförebyggande rådet. 1. Föregående anteckningar Anteckningarna godkänns och läggs till handlingarna.

Anteckningar. Ärenden: Lokala brottsförebyggande rådet. 1. Föregående anteckningar Anteckningarna godkänns och läggs till handlingarna. Anteckningar Lokala brottsförebyggande rådet Tid: 2015-01-28 Plats: Närvarande: Stadshuset sammanträdesrum mv Susanne Berger Johan Thomasson Anders Friberg Fredrik Juthman Conny Kempe Emma Engberg Susanne

Läs mer

Handlingsplan för brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete i. Åtvidabergs kommun

Handlingsplan för brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete i. Åtvidabergs kommun Handlingsplan för brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete i Polismyndigheten och ÅKF: 2017:14 Dnr: ATVKS 2019-00147 168 Antagen: Kommunstyrelsen 131, 2017-10-04 Reviderad: Kommunstyrelsen 77, 2019-04-03

Läs mer

You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer (

You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer ( Varje år upprättar skolan en likabehandlingsplan. Denna plan gäller för läsåret 2013/2014. Den nya likabehandlingsplanen ska förankras; i gruppen, på en arbetsplatsträff på klassråd och elevråd under september

Läs mer

Handlingsplan. mot våldsbejakande extremism. Diarienummer: Ks2016/ Gäller från:

Handlingsplan. mot våldsbejakande extremism. Diarienummer: Ks2016/ Gäller från: Diarienummer: Ks2016/0142.074 Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Gäller från: 2017-07-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommunledningsgrupp Utarbetad av: Förvaltningsövergripande grupp

Läs mer

Medborgarlöfte Essunga 2019

Medborgarlöfte Essunga 2019 Vårt löfte till Dig Polisen och Essunga kommuns gemensamma medborgarlöfte för 2019 är att förebygga och förhindra bruk av droger i skolmiljö, i trafiken och på övriga offentliga platser samt att förebygga

Läs mer

Anteckningar. Ärenden: Lokala BRÅ. 1. Föregående anteckningar Föregående anteckningar godkänns och läggs till handlingarna.

Anteckningar. Ärenden: Lokala BRÅ. 1. Föregående anteckningar Föregående anteckningar godkänns och läggs till handlingarna. Anteckningar Lokala BRÅ Tid: 2016-09-27 kl. 9:00-12:10 Plats: Stadshuset, V1 Närvarande: Sussie Berger ordf. Björn Hansson, t.o.m. 11:10 Yngve Mattiasson Maja Svensson Mikael Jansson Susanne Lindström

Läs mer

Handlingsplan. för brottsförebyggande arbete i Ljungby kommun. Diarienummer: Ks2016/ Gäller från:

Handlingsplan. för brottsförebyggande arbete i Ljungby kommun. Diarienummer: Ks2016/ Gäller från: Diarienummer: Ks2016/0193.074 Handlingsplan för brottsförebyggande arbete i Ljungby kommun Gäller från: 2016-06-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: s ledningsrupp Utarbetad av: Brottsförebyggande

Läs mer

ALKOHOL- & DROGPOLICY

ALKOHOL- & DROGPOLICY Reviderad 2017 10 23 Välkommaskolan Malmberget/Gällivare ALKOHOL- & DROGPOLICY 1 Inledning. Skolan har ett ansvar att motverka alkohol, narkotika och läkemedelsmissbruk bland elever och personal. Genom

Läs mer

Rutin mot droger. Sektor utbildning. Antaget av sektor utbildnings ledningsgrupp 2015-08-17

Rutin mot droger. Sektor utbildning. Antaget av sektor utbildnings ledningsgrupp 2015-08-17 Rutin mot droger Sektor utbildning Antaget av sektor utbildnings ledningsgrupp 2015-08-17 Sida: 2 (7) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1. Syfte... 3 1.2 Ansvar... 3 2. Definition av droger... 3

Läs mer

Kartläggning av trygghet och brott i Lysekils kommun

Kartläggning av trygghet och brott i Lysekils kommun 2016-11-01 Sid 1/7 Kartläggning av trygghet och brott i Lysekils kommun Del 1- rapport Inledning Denna kartläggning är en första överblick över brotts- och trygghetssituationen i Lysekils kommun. Kartläggningen

Läs mer

Anteckningar. Ärenden: Lokala BRÅ. 1. Föregående anteckningar Anteckningarna godkänns och läggs till handlingarna.

Anteckningar. Ärenden: Lokala BRÅ. 1. Föregående anteckningar Anteckningarna godkänns och läggs till handlingarna. Anteckningar Lokala BRÅ Tid: 2016-01-26 kl:9-12 Plats: Stadshuset Våning 1 Närvarande: Lars Isacsson Johan Thomasson Susanne Berger Anders Friberg Carina Johansson Eva Södergård (ersätter Björn Hansson,

Läs mer

Lokala Brottsförebyggande Rådet

Lokala Brottsförebyggande Rådet 1 av 12 Plats och tid Skurup, 18.00 21.00 Beslutande Ordförande Maritha Johansson ( S ) Kristina Andersson ( M ) Göran Larsson ( MP ) 18.00-20.00 Roland Hansson ( S ) 20.00-21.00 Inger Steinbichler (KV)

Läs mer

HANDLINGSPLAN MOT ALKOHOL OCH DROGER

HANDLINGSPLAN MOT ALKOHOL OCH DROGER HANDLINGSPLAN MOT ALKOHOL OCH DROGER 2016-2017 EBERSTEINSKA GYMNASIET MÅL Ebersteinska gymnasiet är en drogfri skola där varken innehav eller påverkan av droger accepteras. Vi accepterar ingen användning

Läs mer

Policy, riktlinjer och handlingsplan gällande alkohol och narkotika på Motala kommuns skolor. Motala kommun, Bildningsförvaltningen

Policy, riktlinjer och handlingsplan gällande alkohol och narkotika på Motala kommuns skolor. Motala kommun, Bildningsförvaltningen Policy, riktlinjer och handlingsplan gällande alkohol och narkotika på Motala kommuns skolor Motala kommun, Bildningsförvaltningen Beslutsinstans: Bildningsnämnden Datum: 2018-05-23 Reviderande instans:

Läs mer

Drogpolicy. Älvsbyns Gymnasium och Vuxenutbildning

Drogpolicy. Älvsbyns Gymnasium och Vuxenutbildning Drogpolicy Älvsbyns Gymnasium och Vuxenutbildning Reviderad juni 2016 Förebyggande arbete samt handlingsplan vid misstänkt eller bekräftad användning av droger Älvsbyns Gymnasium och vuxenutbildning ska

Läs mer

Handlingsplan Köpings brottsförebyggande råd

Handlingsplan Köpings brottsförebyggande råd Handlingsplan 2017 Köpings brottsförebyggande råd Köpings kommun Rapporten skriven av: William Wikström Antagen av: Brå-Köping. 2017-03-08 8 Rapporten finns även att läsa och ladda ner på www.koping.se/bra

Läs mer

Handlingsplan Köpings brottsförebyggande råd

Handlingsplan Köpings brottsförebyggande råd Handlingsplan 2016 Köpings brottsförebyggande råd Köpings kommun Rapporten skriven av: William Wikström Antagen av: Brå-Köping. 2016-06-02 Rapporten finns även att läsa och ladda ner på www.koping.se/bra

Läs mer

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola åk F-6 samt fritidshem Läsår 2015/2016 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Götene kommun och lokalpolisområde västra Skaraborg. Handlingsplan För det Brottsförebyggande arbetet

Götene kommun och lokalpolisområde västra Skaraborg. Handlingsplan För det Brottsförebyggande arbetet Götene kommun och lokalpolisområde västra Skaraborg Handlingsplan 2019 För det Brottsförebyggande arbetet 2 Samverkan för ökad trygghet Götene kommun och Polismyndigheten region väst, lokalpolisområde

Läs mer

Samverkansöverenskommelse

Samverkansöverenskommelse Samverkansöverenskommelse Skara kommun och Lokalpolisområde Västra Skaraborg 2017-2018 Ersätt med datum Samverkan för ökad trygghet Skara kommun och Polismyndigheten Region Väst, Lokalpolisområde Västra

Läs mer

Reviderad handlingsplan 2018

Reviderad handlingsplan 2018 1 Samverkansöverenskommelse Götene kommun och lokalpolisområde västra Skaraborg 2017-2018 Reviderad handlingsplan 2018 Samverkan för ökad trygghet Götene kommun och Polismyndigheten region väst, lokalpolisområde

Läs mer

KLK 2018/918

KLK 2018/918 TJÄNSTESKRIVELSE 1(4) 2018-11-07 KLK 2018/918 Handläggare Säkerhetschef Anders Nählstedt Kommunledningskontoret Anders.Nahlstedt@hassleholm.se Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen följande

Läs mer

Probleminventering och åtgärdsplan utifrån samverkansöverenskommelsen mellan Trollhättans Stad och Polisområde östra Fyrbodal 2017

Probleminventering och åtgärdsplan utifrån samverkansöverenskommelsen mellan Trollhättans Stad och Polisområde östra Fyrbodal 2017 atrollhättans Stad Probleminventering och åtgärdsplan utifrån samverkansöverenskommelsen mellan Trollhättans Stad och Polisområde östra Fyrbodal 2017 Bakgrund Trollhättans Stad och polisområde östra Fyrbodal

Läs mer

Plan mot diskriminering & kränkande behandling

Plan mot diskriminering & kränkande behandling Plan mot diskriminering & kränkande behandling Förskolan Fasanen Tyrestavägen Förskolan Fasanens Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår:

Läs mer

Ett tryggare Piteå ett samverkansavtal mellan polisen och Piteå kommun

Ett tryggare Piteå ett samverkansavtal mellan polisen och Piteå kommun Ett tryggare Piteå ett samverkansavtal mellan polisen och Piteå kommun Brottsförebyggande arbete i Piteå Samhället har allt att vinna på minskad brottslighet och ökad trygghet. Därför behövs ett planerat

Läs mer

Policy och handlingsplan ANDT (Alkohol-Narkotika- Dopning och Tobak) för Torsby kommuns skolor

Policy och handlingsplan ANDT (Alkohol-Narkotika- Dopning och Tobak) för Torsby kommuns skolor Datum 2016-10-25 5 Antal sidor Policy och handlingsplan ANDT (Alkohol-Narkotika- Dopning och Tobak) för Torsby kommuns skolor Ursprungligen antagen av, datum och Revideringen avser Barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Innehåll

Innehåll Innehåll Handlingsplan för att värna demokratin mot den våldsbejakande extremismen... 2 Syfte... 2 Mål... 2 Ansvar... 3 Ansvarig förvaltning och funktion... 3 Medarbetaransvar... 3 Chefsansvar... 4 Kontaktperson

Läs mer

Handlingsplan

Handlingsplan 1 (8) Datum Dnr, Oxelösunds kommun 2016-01-24 KS.2015.144 Diarienr (åberopas) Handlingsplan 2016-2018 Föreliggande handlingsplan är upprättad i enlighet med Samverkansöverenskommelse mellan Oxelösunds

Läs mer

Brottsförebyggande rådets åtgärdsplan

Brottsförebyggande rådets åtgärdsplan Brottsförebyggande rådets åtgärdsplan FÖR STRÖMSTADS KOMMUN 2017 ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN INLEDNING En ny överenskommelse om samverkan mellan polis och kommun görs varje år sedan 2010. Samverkansöverenskommelsen

Läs mer

Strategi och handlingsplan mot våldsbejakande extremism

Strategi och handlingsplan mot våldsbejakande extremism POLICY Datum 2019-07-01 Beslutande Dnr Beteckning Sida 1(6) Giltighetstid Aktualitetsprövning/revidering senast Dokumentkategori Författningssamling Övergripande styrdokument Verksamhetseget dokument Strategi

Läs mer

Lars Isacsson Johan Thomasson Björn Hansson Max Rupla Erica Dahlin Thomas Nordsröm (polis)

Lars Isacsson Johan Thomasson Björn Hansson Max Rupla Erica Dahlin Thomas Nordsröm (polis) Anteckningar Lokala brottsförebyggande rådet Tid: 2017-05-12 kl. 9-12 Plats: Stadshuset, V 1 Närvarande: Lars Isacsson Johan Thomasson Björn Hansson Max Rupla Erica Dahlin Thomas Nordsröm (polis) Susanne

Läs mer

Handlingsplan Samverkan Polismyndigheten i Jönköpings län - Gnosjö Kommun

Handlingsplan Samverkan Polismyndigheten i Jönköpings län - Gnosjö Kommun Handlingsplan 2011 - Samverkan Polismyndigheten i Jönköpings län - Gnosjö Kommun 2011-08-30 1. Bakgrund I januari 2008 presenterade Rikspolisstyrelsen en handlingsplan kallad Samverkan polis och kommun

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Mariebergsskolan MARIEBERGSSKOLANS PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING OCH DISKRIMINERING LÄSÅRET

Barn- och utbildningsförvaltningen Mariebergsskolan MARIEBERGSSKOLANS PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING OCH DISKRIMINERING LÄSÅRET Barn- och utbildningsförvaltningen Mariebergsskolan MARIEBERGSSKOLANS PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING OCH DISKRIMINERING LÄSÅRET 2017-2018 Innehållsförteckning 1. Delaktighet och förankring.. 3 2. Främjande

Läs mer

Jämtlands Gymnasieförbund

Jämtlands Gymnasieförbund Jämtlands Gymnasieförbund Drogpolicy och handlingsplan för elever inom Jämtlands Gymnasieförbund Fastställd i direktionen 2013-11-08 Dnr 108-2012 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Definition...

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR EN DROGFRI SKOLA

HANDLINGSPLAN FÖR EN DROGFRI SKOLA HANDLINGSPLAN FÖR EN DROGFRI SKOLA DROGFRI GYMNASIESKOLA, GYMNASIESÄRSKOLA OCH VUXENUTBILDNING HANDLINGSPLAN FÖR EN DROGFRI GYMNASIESKOLA, GYMNASIESÄR- SKOLA OCH VUXENUTBILDNING Oscars verksamhetsområde

Läs mer

Drogpolitisk handlingsplan 2018

Drogpolitisk handlingsplan 2018 Drogpolitisk handlingsplan 2018 Inledning Fritids- och folkhälsoförvaltningen i Borås Stad samordnar arbetet med att ta fram en kommungemensam drogpolitisk handlingsplan. I planen specificeras insatser

Läs mer

Drogpolicy. Älvsbyns Gymnasium

Drogpolicy. Älvsbyns Gymnasium Drogpolicy Älvsbyns Gymnasium Reviderad januari 2014 Förebyggande arbete samt handlingsplan vid misstänkt eller bekräftad användning av droger Älvsbyns gymnasium ska vara drogfritt! 2 Vår skola ska erbjuda

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll KOMMUNSTYRELSEN Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum måndag 8 januari klockan 08:00-9:00 Beslutande Susanne Berger (S), ordförande Mikael Westberg (S) Patrik Sundin (S), ersättare

Läs mer

Samverkansavtal mellan Polisen och Östhammars Kommun

Samverkansavtal mellan Polisen och Östhammars Kommun Sidan 1 av 6 Samverkansavtal mellan Polisen och Östhammars Kommun Parter Lokalpolisområde Östhammar och Östhammars kommun. Trygg i Östhammars Kommun (TRÖ) Det lokala brottsförebyggande rådet, Trygg i Östhammars

Läs mer

Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt

Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt Det sker mycket brottsförebyggande arbete runtom i landet, både som projekt och i den löpande verksamheten. Några av dessa insatser

Läs mer

Samverkansavtal och handlingsplan för år 2013

Samverkansavtal och handlingsplan för år 2013 Samverkansavtal och handlingsplan för år 2013 För brottsförebyggande och trygghetsfrämjande arbete i Gullspångs kommun Samverkan mellan Gullspångs kommun och Polismyndigheten i Västra Götalands län, Polisområde

Läs mer

Handlingsplan Trygg och säker

Handlingsplan Trygg och säker 1/7 Beslutad när: 2016-05-30 121 Beslutad av Kommunfullmäktige Diarienummer: KS/2016:215-003 Ersätter: Gäller fr o m: 2016-05-30 Gäller t o m: 2018-12-30 Dokumentansvarig: Uppföljning: 2018 Säkerhetschef

Läs mer

Handlingsplan mot Våldsbejakande extremism. Antagen av Kommunstyrelsen 22 augusti Styrdokumentstyp: Riktlinjer

Handlingsplan mot Våldsbejakande extremism. Antagen av Kommunstyrelsen 22 augusti Styrdokumentstyp: Riktlinjer Handlingsplan mot Våldsbejakande extremism Antagen av Kommunstyrelsen 22 augusti 2016 Styrdokumentstyp: Riktlinjer Dnr 2/6 Innehållsförteckning Bakgrund och inriktning på arbetet... 3 Generella förebyggande

Läs mer

Handlingsplan

Handlingsplan 1 (9) Datum 2016-01-24 (reviderad) Diarienr (åberopas) Dnr, Oxelösunds kommun KS.2015.144 Handlingsplan 2017-2018 Föreliggande handlingsplan är upprättad i enlighet med Samverkansöverenskommelse mellan

Läs mer

Åtgärdsplan Kungsholmen inklusive Samverkansforum

Åtgärdsplan Kungsholmen inklusive Samverkansforum BILAGA 3 Åtgärdsplan Kungsholmen inklusive Samverkansforum I samtliga forum ingår uppdraget att rapportera till TSR Kungsholmens trygghets- och säkerhetsråd (TSR) Syfte Utveckla en hög kvalitet i det trygghetsskapande

Läs mer

Riktlinjer för Markaryds kommuns arbete mot våldsbejakande extremism

Riktlinjer för Markaryds kommuns arbete mot våldsbejakande extremism Antaget av Kommunstyrelsen 2017-04-11, 51 Gäller från: 170401 Ansvarig: Utvecklingsledare Revideras: Vid behov Riktlinjer för Markaryds kommuns arbete mot våldsbejakande extremism Regeringen utsåg i juli

Läs mer

Aktivitetsplan för UmeBrå

Aktivitetsplan för UmeBrå Aktivitetsplan för UmeBrå 2019 2020 Om UmeBrå UmeBrå är Umeå kommuns lokala brotts- och drogförebyggande råd. UmeBrå styrgrupp består av representanter från kommunen, polisen och landstinget. Styrgruppen

Läs mer

för brottsförebyggande arbete i Ljungby kommun

för brottsförebyggande arbete i Ljungby kommun 2019-01-30 Diarienummer: Ks2016/0193.074 Handlingsplan för brottsförebyggande arbete i Ljungby kommun Gäller från: 2019-01-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommundirektören Utarbetad av: Säkerhetssamordnare,

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö rum 12 Måndag 23 augusti 2010 kl. 10:00-12:00

Kommunkontoret, Bergsjö rum 12 Måndag 23 augusti 2010 kl. 10:00-12:00 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BRÅ- och folkhälsorådet 2010-08-23 Sida 1 (13) Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö rum 12 Måndag 23 augusti 2010 kl. 10:00-12:00 Beslutande Monica Olsson (s)

Läs mer

Handlingsplan. för drogfritt gymnasium. Handbok för personal och elever på Ystad Gymnasium. Information till vårdnadshavare och elever

Handlingsplan. för drogfritt gymnasium. Handbok för personal och elever på Ystad Gymnasium. Information till vårdnadshavare och elever Handlingsplan för drogfritt gymnasium Handbok för personal och elever på Ystad Gymnasium Information till vårdnadshavare och elever Upprättad av Gymnasienämnden 16-10-28 DROGFRITT GYMNASIUM Kultur o Utbildningsförvaltningen

Läs mer

Grundsyn Sala kommuns värdegrund antogs i Kommunstyrelsen 2004-03-11 27 204/41/1

Grundsyn Sala kommuns värdegrund antogs i Kommunstyrelsen 2004-03-11 27 204/41/1 Alkohol och drogpolitiskt handlingsprogram för Sala kommun Bakgrund Bruk och missbruk av alkohol och droger är ett allvarligt folkhälso- och samhällsproblem i såväl Sala som i resten av landet. Alkoholkonsumtionen

Läs mer

Drogpolicy. Syfte. Syftet med Bobergsgymnasiets drogpolicy är att:

Drogpolicy. Syfte. Syftet med Bobergsgymnasiets drogpolicy är att: Drogpolicy Bobergsgymnasiet vill erbjuda alla elever bästa möjliga undervisning, ge alla en möjlighet att nå bästa studieresultat och erbjuda en trygg, säker och drogfri arbetsmiljö. Skolan är en arbetsplats

Läs mer

Övergripande mål Ett samhälle fritt från narkotika och dopning, med minskade medicinska och sociala skador orsakade av alkohol och med ett minskat tobaksbruk Målet innebär - en nolltolerans mot narkotika

Läs mer

TRYGGHETSPLAN. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Vemdalens skola Grundskolan och fritids

TRYGGHETSPLAN. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Vemdalens skola Grundskolan och fritids TRYGGHETSPLAN Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vemdalens skola Grundskolan och fritids Planen gäller från 2017-08-25 till 2018-09-06 Ansvarig för planen Rektor Agnetha Ljungsparr Vår vision

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2018. Brottsförebyggande rådet i Arboga

Verksamhetsplan 2015-2018. Brottsförebyggande rådet i Arboga Verksamhetsplan 2015-2018 Brottsförebyggande rådet i Arboga Brottsförebyggande rådet i Arboga Innehåll 1 Bakgrund 3 1.1 Brottsförebyggande rådets syfte... 3 1.2 Rådets uppgifter... 3 1.3 Rådets sammansättning...

Läs mer

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Folkhälsorådet/Brottsförebyggande rådet

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Folkhälsorådet/Brottsförebyggande rådet Folkhälso/Brottsförebyggande SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2018-05-23 Innehållsförteckning Ärende 9 Aktuell information från polisen... 2 10 Våldsbejakande extremism... 3 11 Kameraövervakning i centrala Habo...

Läs mer

Handlingsplan ANDT Alkohol, Narkotika, Dopningsmedel och Tobak

Handlingsplan ANDT Alkohol, Narkotika, Dopningsmedel och Tobak Handlingsplan ANDT Alkohol, Narkotika, Dopningsmedel och Tobak Ånestadsskolan 2017/2018 Vision En skoltid fri från alkohol, narkotika, dopningsmedel och tobak (ANDT). Mål Motverka att skolungdomar använder

Läs mer

HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS LOKALA BROTTSFÖREBYGGANDE RÅD kl. 9-11

HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS LOKALA BROTTSFÖREBYGGANDE RÅD kl. 9-11 HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS LOKALA BROTTSFÖREBYGGANDE RÅD 2019-05-10 kl. 9-11 1. 2. 3. 4. Mötet öppnas Godkännande av dagordning Föregående protokoll Aktuell uppföljning och utveckling av trygghet och säkerhet

Läs mer

Lokal genomförandeplan ANDT- och brottsförebyggande arbete

Lokal genomförandeplan ANDT- och brottsförebyggande arbete Lokal genomförandeplan ANDT- och brottsförebyggande arbete Torsby kommun 2017 Lokala Förebyggande Rådet (LFR) 1 Medborgarlöften 2017 Polisen och Torsby kommun fortsätter sitt gemensamma arbete med att

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum 20 april 2018

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum 20 april 2018 Plats och tid Stadshuset, fredag 20 april kl 9.00-12.00 Beslutande ledamöter Pernilla Övermark (S), Mölndals stad, ordförande Merjem Maslo (M), Mölndals stad, 2 v ordförande Anna-Lisa Hellsing (L), Mölndals

Läs mer

Jens Persson Kommunalråd. Barnen i fokus

Jens Persson Kommunalråd. Barnen i fokus Jens Persson Kommunalråd Barnen i fokus Läge Strängnäs 2009-10 Problem Klotterattack mot skolor Nedklottrat på stan Brandbomber Bråk på stan Klotterattack mot skolor Nedklottrat på stan Nedklottrat på

Läs mer

Enkät om medborgarlöftesarbete (exempel)

Enkät om medborgarlöftesarbete (exempel) Enkät om medborgarlöftesarbete (exempel) Viktig information I enkäten används följande begrepp. Medborgarlöftesarbete Detta inkluderar allt arbete kopplat till medborgarlöften, exempelvis operativt arbete

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2017/2018

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2017/2018 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2017/2018 Alla barn har rätt att lära och utvecklas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Förskolan, skolan, fritidshem och annan verksamhet

Läs mer

Dokumentnamn: Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Gäller: Hela kommunförvaltningen Upprättad av: Lars-Åke Wallin Beslutad av: Kommunstyrelsen

Dokumentnamn: Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Gäller: Hela kommunförvaltningen Upprättad av: Lars-Åke Wallin Beslutad av: Kommunstyrelsen Sida: 1 (7) Handlingsplan mot våldsbejakande extremism 2017- Sida: 2 (7) INNEHÅLL 1. SAMMANFATTNING...3 2. UPPDRAG...3 3. SYFTE...3 4. MÅL...3 5. EKONOMI...3 6. PLANERADE ÅTGÄRDER...4 7. RAPPORTERING AV

Läs mer

Alkohol- och Drogpolicy för Tyresö gymnasium och Tyresö gymnasiesärskola

Alkohol- och Drogpolicy för Tyresö gymnasium och Tyresö gymnasiesärskola Alkohol- och Drogpolicy för Tyresö gymnasium och Tyresö gymnasiesärskola 1 Inledning Vi i Tyresö kommun bryr oss om våra elever, deras hälsa och framtid. Vad elever gör i skolan och på fritiden hänger

Läs mer

Sveriges Kommuner och Landsting. Greta Berg SKL Trygghet & säkerhet

Sveriges Kommuner och Landsting. Greta Berg SKL Trygghet & säkerhet Sveriges Kommuner och Landsting Greta Berg SKL Trygghet & säkerhet Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) Är en arbetsgivar- och intresseorganisation. Driver våra medlemmars intressen och erbjuder dem stöd

Läs mer

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Folkhälsorådet/Brottsförebyggande rådet

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Folkhälsorådet/Brottsförebyggande rådet 2018-10-03 Innehållsförteckning Ärende 20 Aktuell information från polisen... 2 21 Rapport från strategiska samverkansgrupp, SSG... 3 22 Rapport från Trygghetsdagen... 4 23 Rapport om Drogpolitiskt handlingsprogram...

Läs mer

Lokala medborgarlöften i Jönköpings kommun 2018 Uppföljning av medborgarlöften för Jönköpings kommun

Lokala medborgarlöften i Jönköpings kommun 2018 Uppföljning av medborgarlöften för Jönköpings kommun Lokala medborgarlöften i Jönköpings kommun 2018 Uppföljning av medborgarlöften för Jönköpings kommun Polisens och kommuns arbete med medborgarlöften följs upp tertialsvis. Medborgarlöften Jönköpings kommun

Läs mer

Skanska Sveriges Alkohol- och drogpolicy

Skanska Sveriges Alkohol- och drogpolicy Mer information: Susan Westberg Direktör AB Solna, Sverige susan.westberg@skanska.se s Gäller för alla Skanskas arbetsplatser inom affärsområde Sverige. Att förebygga missbruk av alkohol och droger* angår

Läs mer

Handlingsplan Tryggare Vallentuna 2018

Handlingsplan Tryggare Vallentuna 2018 2017-10-31 Handlingsplan Tryggare Vallentuna 2018 Fastställd av Kommunstyrelsen 2017-12-18 246 Vallentuna kommun ska vara en trygg och säker kommun för människor och företag att bo, leva och växa i. Detta

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Guldkroksskolan F-6 Bläckfisken

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Guldkroksskolan F-6 Bläckfisken Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Guldkroksskolan F-6 Bläckfisken Läsåret 2016/2017 2(7) 3(7) Vision och mål På vår skola ska ingen elev bli utsatt för diskriminering, trakasserier

Läs mer

Slutredovisning av utvecklingsmedel för förebyggandeinsatser i Sollentuna kommun under 2009-07-01 2010-06-30

Slutredovisning av utvecklingsmedel för förebyggandeinsatser i Sollentuna kommun under 2009-07-01 2010-06-30 Socialkontoret Elisabeth Bengtsson Avdelningschef 08-57921257 Redovisning 2011-04-11 Sida 1 av 5 Länsstyrelsen i Stockholms län Slutredovisning av utvecklingsmedel för förebyggandeinsatser i Sollentuna

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 2 (9) Brottsförebyggande rådet Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 2 (9) Brottsförebyggande rådet Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 2 (9) Plats och sammanträdestid Deltagare Sandska rummet, stadshuset kl. 09.00-11.00 Medlemmar Margareta Fredriksson (fp) Kommunstyrelsen, folkhälsorådet Jan-Vidar Seljegren

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll KOMMUNSTYRELSEN Plats och tid Stadshuset, Avesta, klockan 13:00-14.00 Beslutande Lars Isacsson (S), ordförande Susanne Berger (S) Laila Borger (S) Gunilla Berglund (C) Maarit Hessling

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling för Marieskolan med fritidshem

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling för Marieskolan med fritidshem Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling för Marieskolan med fritidshem Läsår 2018/2019 Planen gäller från: 2018-08-16 Planen gäller till: terminsstart 2019-08- Utvärdering och revidering

Läs mer

Handlingsplan mot hot och våld Hörby Yrkesgymnasium

Handlingsplan mot hot och våld Hörby Yrkesgymnasium Handlingsplan mot hot och våld Hörby Yrkesgymnasium Alla som arbetar på Hörby Yrkesgymnasium, elever såväl som personal, har rätt att vistas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Det förutsätts att

Läs mer

Arbråskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Arbråskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Arbråskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen F-9 Läsår 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen F-9 a för planen Rektor

Läs mer

Sara Olsson, Kommunpolis

Sara Olsson, Kommunpolis Plats och sammanträdestid Närvarande Kommunstyrelsesalen kl. 13.00 15.00 Margareta Fredriksson (L) Kommunstyrelsen, folkhälsorådet Jan-Vidar Seljegren (S) Omsorgsnämnden, folkhälsorådet Tore Lomgård (C)

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Södermanlands län och Eskilstuna kommun

Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Södermanlands län och Eskilstuna kommun Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Södermanlands län och Eskilstuna kommun Bakgrund I februari 2007 beslutade Rikspolisstyrelsen om nationella direktiv angående samverkan mellan Polismyndigheter

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Brottsförebyggande rådet 2012-09-10 17 (23) Plats och tid Kommunhuset Vingåker, måndagen den 9 september 2012, kl. 08.30-09.40. Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Anneli Bengtsson, ordförande

Läs mer

VäneRyr förskola, F-klass, skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

VäneRyr förskola, F-klass, skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling VäneRyr förskola, F-klass, skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola Fritids F-klass Förskola Läsår: 2016-2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

RUTIN KRING VÅLDSBEJAKANDE EXTREMISM OCH EXTREMT VÅLD

RUTIN KRING VÅLDSBEJAKANDE EXTREMISM OCH EXTREMT VÅLD RUTIN KRING VÅLDSBEJAKANDE EXTREMISM OCH EXTREMT VÅLD 2016-04-14 Jan Landström POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST SMS WEBB ORG.NUMMER Nacka kommun, 131 81 Nacka Stadshuset, Granitvägen 15 08-718 80

Läs mer

Söndrebalgs skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Söndrebalgs skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Söndrebalgs skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola/Skolbarnomsorg Läsår: 2015-2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Lokal handlingsplan för att värna demokrati mot våldsbejakande extremism

Lokal handlingsplan för att värna demokrati mot våldsbejakande extremism Lokal handlingsplan för att värna demokrati mot våldsbejakande extremism ÅKF: 2017:02 Dnr: ATVKS 2016-00648 106 Antagen: Kommunstyrelsen 30, 2017-03-01 Reviderad:- Dokumentansvarig förvaltning: Dokumentet

Läs mer

Plan mot kränkande behandling. Vuxenutbildningen Timrå

Plan mot kränkande behandling. Vuxenutbildningen Timrå Plan mot kränkande behandling Vuxenutbildningen Timrå 2018 Vision Vuxenutbildningen i Timrå är en verksamhet där alla känner sig välkomna, trygga och respekterade. Vuxenutbildningen i Timrå är fri från

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Hässleholms kommun och Hässleholms lokalpolisområde

Samverkansöverenskommelse mellan Hässleholms kommun och Hässleholms lokalpolisområde TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Datum Diarienummer 2016-11-29 2016/723 100 Handläggare Säkerhetschef Anders Nählstedt Kommunledningskontoret Kommunstyrelsen 0451-26 80 21 anders.nahlstedt@hassleholm.se Samverkansöverenskommelse

Läs mer

en lantlig idyll i händelsernas centrum

en lantlig idyll i händelsernas centrum en lantlig idyll i händelsernas centrum Grästorp: 5700 invånare Ca 500 anställda Ca 700 elever Tre skolor ( 2 F-3 och en 4-9) Team Agera Samverkan mellan skola och socialtjänst FORSKNING - Bo Vinnerljung,

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsår 18/19 Östratornskolan

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsår 18/19 Östratornskolan PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsår 18/19 Östratornskolan Lagrum: Diskrimineringslagen 3 kap, Skollagen 6 kap. 8 I II III IV V VI FÖREBYGGANDE OCH FRÄMJANDE ARBETE RISKANALYS ATT UPPTÄCKA

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. För Wämöskolan Läsåret 15/16

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. För Wämöskolan Läsåret 15/16 Plan mot diskriminering och kränkande behandling För Wämöskolan Läsåret 15/16 Inledning Denna plan handlar om hur arbetet på Wämöskolan ska bedrivas för att metodiskt främja likabehandling samt för att

Läs mer