Lars Isacsson Johan Thomasson Björn Hansson Max Rupla Erica Dahlin Thomas Nordsröm (polis)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lars Isacsson Johan Thomasson Björn Hansson Max Rupla Erica Dahlin Thomas Nordsröm (polis)"

Transkript

1 Anteckningar Lokala brottsförebyggande rådet Tid: kl Plats: Stadshuset, V 1 Närvarande: Lars Isacsson Johan Thomasson Björn Hansson Max Rupla Erica Dahlin Thomas Nordsröm (polis) Susanne Berger Anders Friberg Jimmy Stenberg Tine Sunesson Susanne Lindström (polis) Ärenden: 1. Föregående anteckningar Föregående anteckningar godkänns och läggs till handlingarna. 2. Omsorg: Information Jimmy Stenberg, Avestamodellen 3.0 Jimmy Stenberg är ny samordnare och arbetsledare för omsorgsförvaltningens del i Avestamodellen 3.0. Jimmy kommer att vara representant i Lokala BRÅ, istället för fältassistenterna. Det stora arbete som pågår just nu är kartläggning av verksamheterna för att kunna arbeta utifrån de riktlinjer som har beslutats i omsorgsstyrelsen, utifrån Avestamodellen 3.0. Fältorganisationen har flyttats från bildningsförvaltningen till omsorgsförvaltningen och ska även de följa tydliga riktlinjer med syfte, mål och uppföljning. Se bifogad presentation. 3. Bildning: Avestamodellen 3.0 Även bildningsförvaltningen arbetar efter tydliga riktlinjer som beslutats utifrån Avestamodellen 3.0. En stor förändring är arbetet med Avesta resurs, vilken Erica Erixon är chef över. Elevhälsan och skolgrupperna ska finnas ute på skolorna och styras av ansvarig rektor för att kunna hjälpa elever på bästa sätt. Se bifogad presentation.

2 Sida 2 Lars Isacsson berättar om ett studiebesök han gjort i Skottland där man har betydligt mindre resurser än i Sverige men arbetar med sociala insatser utifrån tydlig samverkan mellan myndigheter. Bland annat ska det finnas en named person som har ansvaret för barnet med behov. Den som är named person har sedan ett team av professioner runt sig som arbetar kring individens behov. Alla instanser och professioner talar samma språk och vet vem som är named person. Maslows behovspyramid styr så att de basala grundbehoven uppfyllds först, utan långa beslutsvägar, för att sedan kunna arbeta med övriga behov. Varje individ med behov ska ha en plan, oavsett vilka instanser och professioner som är inblandade. Den skottländska modellen förkortas GIRFEC, vilket står för getting it right for every child. Mer information om den skottländska modellen finns att läsa på: Falun är ett gott exempel vilka delvis arbetar utifrån den skottländska modellen. SKL arbetar med att ta fram en modell för samverkan mellan Landsting, kommun och polis. SKL arbetar även med förslag på lagändring gällande sekretesslagstiftningen mellan myndigheter. Säkerhet lokaler, sommar 2017 Inga extra lokaler finns i kommunen. Om något skulle hända med exempelvis en förskola så finns inga andra lokaler att ta i anspråk, vilket utgör en stor risk. Det finns behov av att skydda lokalerna mot skadegörelse under sommaren 2017 men bildningsförvaltningen har inga medel till det. Förra sommaren fanns resurser till extra väktarinsatser vilket gav goda resultat i form av färre antal skadegörelser på byggnader. Björn Hansson återkommer till Anders Friberg i frågan, efter samråd med Jan Näslund Gamla byn AB. En mängd aktiviteter kommer att erbjudas ungdomar i Avesta under sommaren i konceptet Bästa sommaren någonsin. Max Rupla informerar om att en upphandling ska göras kring väktarinsatser i kommunen, dock står Gamla byn AB utanför denna. 4. Gamla byn AB/ Avesta industristad AB: Konceptet Huskurage är på väg att stratas upp. Föreläsning från uppstartaran av Huskurage planeras. Lokala BRÅ bjuds in för att delta i föreläsningen. Hyresgästföreningen är intresserad av att delta i samarbetet kring Huskurage. 5. Information polisen; aktuella händelser i Avesta, organisation, resurser Uppgifter finns om att droganvändandet bland unga ökar, nära samarbete sker mellan skola och polis. Det är dock svårt att få polisära resurser att räcka till. Drogtester ska i första hand vara frivilliga men det finns även tvångsmedel för polisen att ta till vid misstanke om drogpåverkan. Jimmy Stenberg informerar att han ska ha ett möte med rektorerna i kommunen för att diskutera provtagning bland de elever som kan vara i missbruksberoende. Det måste fungera för att eleverna ska kunna få så snabb hjälp som möjligt.

3 Sida 3 Under Outokumpus läcka av fluorvätesyra gick polisorganisationen upp i stabsläge. Förberedelser gjordes för att kunna utrymma hela Avesta om det värsta skulle inträffa. Allt gick dock så bra det kunde och utrymning krävdes inte. Organisationen fungerade väl, så även samverkan med kommunen. Det förekommer buskörning i Avesta, polisen och kommunen arbetar gemensamt kring detta. Antalet klotteranmälningar har ökat; under Q har ärendena ökat från fem anmälda till tio anmälda. Just klotter och skadegörelse i övrigt kräver stora spaningsinsatser från polisen vilket det inte finns resurser till. Kommunen och polisen samverkar i frågan. Gågatan utanför Systembolaget och Coop är oroligt och många brott begås i området. Kommunpolis, Thomas Nordström, har skrivit ett förslag på åtgärdsplan. Åtgärdsplanen har delvis sin förankring i BID Business improvement district, vilket är en beprövad metod för samverkan mellan offentlig och privat sektor. Kommunpolis, säkerhetssamordnare och chef för teknisk service samverkar kring hur man kan verkställa åtgärdsplanen. Max Rupla ser även över möjligheten till kameraövervakning vid det mest utsatta området. I det uppmärksammade Högboöverfallet har dom avkunnats, gärningspersonen dömdes till 8,5 års fängelse och därefter utvisning. Domen är överklagad av gärningspersonen då han nekar till brottet. Åklagaren yrkade på högre fängelsestraff. Kommunen har utökat belysningen i Högboområdet, efter händelsen. Under hösten 2017 ska polisen i Avesta anordna en rekryteringsträff Vill du bli polis. Det är viktigt att försöka få personer bosatta i Avesta och Hedemora att söka sig till yrket för att sedan kunna rekrytera personerna lokalt. Som det är nu så blir poliser placerade i Avesta men har sin sociala anknytning på andra orter vilket gör att de flyttar efter en kort tid. Polisen önskar hjälp med att bjuda in lämpliga personer boendes i kommunen. Resursläget för polisen i Avesta och Dalarna är dåligt. Under 2017 är det anställningsstopp i hela Dalarna vilket innebär att pensionsavgångar och de som säger upp sig inte kan ersättas. Det kan heller inte sättas in vikarier för sommaren, eller sommararbetare vilket gör att stationer stängs under sommaren. Efter sammanträdet blev det klart vilka stationer som stänger under sommaren, av 17 polisstationer håller två öppet kl vardagar. Avestas polisstation blir helt stängd under perioden: 19/6-25/8. Mer information finns här: Sten Sabel är tillförordnad chef i fyra månader för Lpo Falun, där Hedemora och Avesta ingår. Han hade inte möjlighet att närvara på dagen sammanträde. Utredningsenheten och ordningsverksamheten i Avesta är hårt belastade. Kommunpolisen får arbeta som förundersökningsledare istället för kommunpolis, i stor utsträckning. Hela Dalarna är i ungefär samma läge gällande belastning/resursbrist.

4 Sida 4 6. Säkerhetssamordnare: - Avesta centrumförening Vid ett möte med Avesta centrumförening framkom att föreningen ville ha hjälp av kommunen med finansiering av väktarinstatser. Kommunen kan gärna vara behjälpliga med trygghetsvandringar och andra trygghetsskapande åtgärder. Max och kommunpolis deltar på föreningens frukostmöte där också Dalahästområdets näringsliv finns med och fortsätter dialog och samverkan. Max återkopplar till Lars Isacsson. - Buskörning Samverkan mellan polis, kommun och näringsliv pågår. - Våldsbejakande extremism Säkerhetssamordnare fortsätter att stödja skolorna i arbetet mot extremism och hur de ska gå vidare i aktuella ärenden. Nordiska motståndsrörelsen är starka i länet och deras aktiviteter i form av klotter och flygblad märks av i Avesta. Ett bildspel förevisades på sammanträdet, vilket kommer att skickas ut till alla som deltagit i utbildningen kring våldsbejakande extremism. Bildspelet kommer även att skickas till förvaltningar och bolag där förvaltningschef/vd ansvarar för att det distribueras ut till berörda verksamheter. Bildspelet bifogas även dessa anteckningar för att Lokala BRÅ:s ledamöter ska kunna sprida bildspelet vidare. Jimmy Stenberg berättar att man inom socialtjänsten arbetar fram ett nytt sätt att gå vidare med orosanmälningar där man misstänker extremistiska miljöer/radikalisering av individer. 7. Klotter - Ökning i Avesta, kommunen arbetar vidare med att sanera så fort det är möjligt och uppmanar det lokala näringslivet att göra likadant. 8. Öppna jämförelser - Anmälda brott. Avesta kommun har fler anmälda våldsbrott än vad kommunen borde ha utifrån SKL:s beräkningar. Se bifogat bildspel. 9. Medborgarlöften Läget (Thomas Nordström, Max Rupla, Erica Dahlin); En modell för hur underlag ska tas fram är klar, enkät, interaktiv karta samt medarbetardialoger. Kommunpolisen har genomfört några medarbetardialoger. Kommunpolisen kommer, tillsammans med Lars Isacsson och Johan Thomasson samt säkerhetssamordnare Max Rupla, finnas ute på Avetsafestivalen 3/6. Detta för att föra medborgardialog och få fram underlag till kommande medborgarlöften. I övrigt bestäms att arbetet med att ta fram medborgarlöften och underlag till detta, fortsätter efter sommaren på grund av situationen med bristande resurser hos polisen.

5 Sida Temadag höst 2017 Diskussion om bifogat förslag. Lokala BRÅ anser att viralgranskaren/jack Werner är bäst lämpad för temadagen. I övrigt ser programmet ok ut. Polisens enhet för brott i nära relation kontaktas för deras deltagande under dagen. Erica Dahlin tar fram förslag på lämpligt datum samt fullständiga kostnader och återkopplar till Anders Friberg och Lars Isacsson. 11. Övriga frågor Länsstyrelsen har ett nytt uppdrag gällande brottsförebyggande arbete och har tillsatt en regional samordnare som heter Tor Lundberg. Samordnaren bjuds in till sammanträdet 8/9 för presentation av uppdraget. Sammanträdet avslutas.

6 Riktlinjer Avestamodellen 3.0 Revidering/upprättande av riktlinjer kring: BUAD, Fältorganisationen och nätverksmöten med ledare JIMMY STENBERG / IFO

7 Riktlinjer

8 Barn, ungdom, alkohol och droger (BUAD) Lokalsamhället Socialtjänst Skola BUAD Polisen Religiösa samfund Fritidsförvaltning

9 Barn, ungdom, alkohol och droger (BUAD) Syfte: - Skapa alternativ till alkohol- och narkotikakonsumtion genom att erbjuda drogfria arrangemang. - Förskjuta alkoholdebut samt förhindra alkohol- och annan drogkonsumtion.

10 Barn, ungdom, alkohol och droger (BUAD) Mål: - Höjda debutåldern för alkoholanvändning. - Förhindra alkohol- och drogkonsumtion bland kommunens ungdomar.

11 Barn, ungdom, alkohol och droger (BUAD) Mål forts: - Utveckla/öka antalet drogfria arrangemang. - Höja kunskapen och delaktighet hos föräldrar/vårdnadshavare i det förebyggande alkohol och drogarbetet.

12 Nätverksmöten med ledare Samla nätverket Samtycke och sekretess Initieras av skola / socialtjänst

13 Nätverksmöten med ledare Syfte: - Vara en mötesmodell där grundinställningen är att få synergieffekter mellan aktörerna. - Ge möjlighet för de proffesionella och privata nätverken att mötas på lika villkor.

14 Nätverksmöten med ledare Syfte: - Utgöra stöd för uppdragsgivarna. - Fungera resurseffektivt och tidsbesparande. - Sätta igång processer i stödjandet av barn/ungdom

15 Nätverksmöten med ledare Mål och indikatorer: -Antal möten/uppföljningsmöten - Antal olika proffessioner/privata nätverk på möten.

16 Fältorganisationen Roll Förebyggande och uppsökande arbete bland ungdomar. Individ-, grupp och strukturellnivå. Skapa kontakter med ungdomar i riskzon för social problematik.

17 Fältorganisationen Syfte: Att arbeta förebyggande, uppsökande och erbjuda hjälp och stöd till ungdomar i riskzon för social problematik. Fältarna ska även öka delaktigheten i samhället för ungdomarna.

18 Fältorganisationen Mål: - Skapa relationer - Identifiera behov av stöd på individ- och gruppnivå. - Framföra information om ungdomars behov till förvaltningarna. - Erbjuda stöd och vägledning - Söka upp ungdomar i riskzon. - Ha god samverkan med skolan, fritidsgård och socialtjänst.

19 Avestamodellen 3.0 EN SAMVERKANSMODELL

20 Historik 2003 bildas skolgrupper ute på skolorna. Dessa bestod av 2 3 personer beroende på skolans storlek. Personalen fick utbildning inom främst KBT, ART och SFT. Detta innebar att assistentorganisationen upplöstes. Under åren förändrades inriktningar mellan beteendefokus och kunskapsmålsfokus. Våren 2008 fattade bildnings- och omsorgsstyrelsens politiker ett gemensamt beslut, att inom ramen för Avestamodellen 2.0 ytterligare tydliggöra former för samverkan och samsyn. Strategin för samverkan i Avesta kommun skall ses mot bakgrund av nödvändigheten och skyldigheten att arbeta tillsammans för att skapa långsiktiga, stabila och framgångsrika insatser runt de barn/ungdomar som far illa eller riskerar att fara illa. Syftet med det gemensamma beslutet var att vidareutveckla organisationsmodellen, arbetssättet och bemötandet som utifrån en helhetssyn mellan socialtjänst och skola, ska tillgodose både individens behov, möjligheter och rättigheter till utveckling.

21 Avestamodellen 2.0

22 Avestamodellen 2.0 Koordinator för Avestamodellen med ansvar enligt styrdokument Revisionen slår fast att det finns en stor mängd resurser inom Avestamodellen. Vid en första anblick är det svårt att förstå sambanden och modellens arbetssätt. Många delar kan uppfattas gå in i varandra och en närmare analys av vissa delar i modellen är viktig. Enkät och analys av modellen har gjorts och kan sammanfattas: Man är mycket nöjd med arbetet inom skolgrupperna och elevhälsoteamen men att resurserna är knappa Några är mycket nöjda med stödet från centrala elevhälsan medan några uttrycker en oro av avsaknad av kompetens på enheten. Det upplevs även som krångligt att söka hjälp hos centrala elevhälsan och att det tar lång tid för utredningar och att delgivningarna misslyckas. Många har inte vetskap om de olika resursgrupperna som finns att tillgå i modellen, vad är konsultationsteam och vilka är de?.

23 Avestamodellen 3.0 Syfte och mål Syftet med den föreslagna organisationsförändringen och utvecklingen av Avestamodellen 2.0 till Avestamodellen 3.0 är att stärka samverkan i alla led, inom ordinarie linjeorganisation, för att tillgodose individens behov, möjlighet och rättighet till utveckling. Målet med Avestamodellen 3.0 är: att tillgodose individens behov, möjlighet och rättighet till utveckling att samverkan ska förbättras i alla led inom ordinarie linjeorganisation att genom organisationsförändringar bidra till bättre samverkan mellan omsorgsförvaltningen och bildningsförvaltningen från läsåret 16/17 att tydliggöra arbetet inom Avestamodellen genom att uppdatera styrdokument att tydliggöra det lagstadgade ansvaret på organisationen att beslutsfattandet och kommunikationen utvecklas och blir ännu mer verksamhetsnära

24 Sammanfattning Avestamodellen 3.0 Nytt styrdokument för Avestamodellen 3.0 tas fram under hösten 2016 Ny organisering av resurserna inom Avestamodellen 3.0 till 1/ Ny organisation för de öppenvårdsdelar som koordinator tidigare ansvarat för inom socialtjänsten till 1/ Ny tjänst som samordnare för öppenvårdsdelarna inrättas på socialtjänsten 1/ Nytt rektorsområde för särskoleelever upprättas från och med läsåret 17/18

25 Ny organisation Avestamodellen 3.0 Avestamodellen 3.0 Styrdokument RE-chef Socialtjänsten - Strategiskt samordningsansvar enligt styrdokument RE-chef Bildningsförvaltningen - Strategiskt samordningsansvar enligt styrdokument Enhetschef Socialtjänsten Ansvarar enligt styrdokument för: - Linus - BUAD - Fältorganisationen - Nätverksmöte med ledare - Samordnaren för öppenvården Enhetschef/rektor Bildningsförvaltningen Ansvarar enligt styrdokument för: - Skolläkare - Specialpedagog/talpedagog - Skolpsykolog - Specialkompetens autism

26 Resultatsenhetschefer med samverkansansvar Två resultatenhetschefer på Bildning och omsorgsförvaltningen föreslås tilldelas uppdrag för samverkan inom Avestamodellen 3.0. De ska ansvara för den strategiska samverkan och gemensamma samverkansdagar med fortbildningssyfte inom Avestamodellen 3.0. Samverkansträffar ska hållas fyra gånger per år. Föreslagna ansvarsområden och samverkansansvar kommer att tydliggöras och beskrivas ytterligare i styrdokumentet för Avestamodellen 3.0.

27 Enhetschefer Enhetschef socialtjänsten Ansvarar enligt styrdokument för: - Linus - BUAD - Fältorganisationen - Nätverksmöte med ledare - Samordnaren för öppenvården Enhetschef/rektor bildningsförvaltningen Ansvarar enligt styrdokument för: - Skolläkare - Specialpedagog - Skolpsykolog - Specialkompetens autism

28 Riktlinjer Avestamodellen 3.0

29 Arbetet med nya styrdokument Nya styrdokument, riktlinjer, har arbetas fram under hösten 2016 för att kvalitetssäkra, tydliggöra samverkan och redogöra för uppföljningen och utvärderingen av arbetet inom Avestamodellen 3.0.

30 Avestamodellen 3.0 Bildningsstyrelsen Omsorgsstyrelsen Riktlinjer för Avesta Resurs Riktlinjer för Domkraften Riktlinjer för Elevhälsoteam Riktlinjer för skolgrupp Riktlinjer för BUAD Riktlinjer för Fältorganisationen Riktlinjer för Nätverksmöte med ledare

31 Riktlinje BUAD Syftet med BUAD är att skapa alternativ till alkohol- och narkotikakonsumtion genom att erbjuda drogfriaarrangemang. Ytterligare ett syfte är att förskjuta alkoholdebut samt förhindra alkohol- och drogkonsumtion. Gruppen arbetar även med föräldrar/vårdnadshavare för att erbjuda stöd och vägledning i frågor gällande ungdomars relation till alkohol och droger. BUAD styrs inte av någon lagstiftning däremot omfattas respektive verksamhet av sekretesslagstiftning. Inom BUADs uppdrag ingår inte att arbeta på individnivå och huvudfokus är åldrarna år. Målet för BUADs verksamhet är att: Höja debutåldern för alkoholanvändning. Förhindra alkohol- och drogkonsumtion bland kommunens ungdomar. Utveckla/öka antalet drogfria arrangemang. Höja kunskapen och delaktighet hos föräldrar/vårdnadshavare i det förebyggande alkohol och drogarbetet.

32 Riktlinje Fältorganisationen Fältorganisationens uppdrag är att arbeta förebyggande och uppsökande bland ungdomar år. Fältarbetarnas arbete bygger på tillit och genom att avskiljas från myndighetsutövning och kontroll har fältarbetarna möjlighet att skapa relationer hos ungdomar som möjliggör förändring. Fältorganisationen bedriver även förebyggande områdesinriktat arbete med ungdomar. Målen för fältorganisationen är att: Skapa relationer mellan ungdomar och vuxna i miljöer där ungdomar vistas. Identifiera behov av stöd hos ungdomar på såväl individ- och gruppnivå. Framföra information om ungdomarnas behov av stöd till förvaltningarna. Erbjuda stöd och vägledning till ungdomar för skapa en ökad trygghet. Söka upp ungdomar i riskzon att utveckla social problematik och erbjuda stöd till dem. Ha god samverkan mellan skola, fritidsgård och socialtjänst. Fältorganisationens sociala arbete ska utvecklas till att innehålla strukturinriktade insatser, som att t.ex. bedriva områdesinriktat arbete med ungdomar i lokalsamhället.

33 Riktlinje Nätverksmöte med ledare Ett nätverksmöte är ett möte där man samlar så många som möjligt som känner till och vet vilken situation ett barn/ungdom har just nu i sitt liv. Målgruppen är barn och ungdomar i ålder 0-18 år eller då ungdomen avslutar gymnasieskolan. Vara en mötesmodell där grundinställningen är att få synergieffekter mellan aktörerna. Ge möjlighet för de professionella och privata nätverken att mötas på lika villkor Utgöra ett stöd för uppdragsgivarna Sätta igång processer i stödjandet av barn/ungdom

34 LINUS

35 Riktlinje Avesta Resurs Målet för Avesta Resurs är att: erbjuda ett verksamhetsnära stöd och bistå alla skolenheter i Avesta kommun med tillgång till adekvata medicinska, psykologiska och specialpedagogiska tal, språk och autism kompetenser erbjuda korta kommunikationsvägar för att snabbt kunna utreda och stödja skolenheterna i det lagstadgade elevhälsoarbetet Avesta Resurs ska arbeta lösningsfokuserat

36 Riktlinje Domkraften Domkraften är kommunens gemensamma resursskola och fungerar som en särskild undervisningsgrupp till elever i årskurs 4-9 Mål Öka elevernas måluppfyllelse, såväl sociala mål som kunskapsmål Hjälpa eleverna att utveckla strategier för att hantera sina funktionsvariationer

37 Elevhälsoteam Regleras i skollagen Målet är att 100 % av eleverna når minst betyget E eller motsvarande för respektive årskurs. Detta mäts varje läsår.

38 Riktlinje skolgrupp Skolgrupp är en del i skolans elevhälsoteam. Skolgruppen arbetar med elever som uppvisar en beteendevariation som påverkar skolsituationen negativt på uppdrag av rektor efter beslut på elevhälsoteamsmöte. Skolgruppen arbetar främjande, förebyggande och åtgärdande och för att skapa miljöer som främjar elevernas lärande, skolnärvaro, utveckling och hälsa. För att säkerställa detta arbetar skolgruppen för att stötta såväl pedagoger som elever. Till skillnad från elevassistenter arbetar skolgruppen med flera elever samtidigt och är inne som en åtgärd under en avgränsad tid. Det övergripande målet för skolgruppens arbete är att tillgodose individens behov, möjlighet och rättighet till utveckling. I detta ryms att alla elever ska ha en trygg lärandemiljö och ska kunna utvecklas så långt som möjligt utifrån sina förutsättningar. 100% av eleverna ska uppge att de är trygga i skolan. Skolgruppen stöttar och vägleder pedagoger i arbetet med elever som uppvisar en beteendevariation som påverkar skolsituationen negativt, så att eleverna kan delta i sin ordinarie undervisningsgrupp. Skolgruppen är involverad kring elever som uppvisar en beteendevariation som påverkar skolsituationen negativt.

39 Öppna jämförelser Trygghet och säkerhet Tema brott och brottsförebyggande arbete ERICA DAHLIN / LOKALA BRÅ

40 Vad mäter man? - Personskador antal sjukhusvårdade =/<1 dygn, pga. olyckor - Utvecklade bränder i byggnad /1000 inv. - Brott våld, stöld skadegörelse / 1000 inv. - Oro och trygghet NTU (saknas) - Sammanvägt värde Viktade indikatorer mätt i samhällsekonomiska kostnader

41 Hur redovisar man i öppna jämförelser? = Bättre resultat än väntat utifrån modellberäknat värde = Väntat resultat utifrån modellberäknat värde = Sämre resultat än väntat utifrån modellberäknat värde Modellberäknat värde = det utfall kommunen borde ha med hänsyn till lokala förhållanden. Värdet har tagits fram genom statistiska regressionsanalyser. Ligger värdet utanför konfidensintervallet (97,5%) blir det rött eller grönt.

42 Antal anmälda bostadsinbrott per invånare Antal anmälda våldsbrott utomhus per invånare Antal anmälda våldsbrott inomhus per invånare Antal anmälda våldsbrott när förövaren är bekant med offret per invånare Antal anmälda våldsbrott när förövaren är obekant med offret per invånare Samverkansöverenskom ften finns Medborgarlö melser finns Min - Max 0,32-5,61 0,09-6,98 0,37-4,61 0,55-6,27 0,18-6,79 Andel Ja=99 Andel Ja=96 Median 1,38 2,54 1,70 2,26 1,90 % % Avesta 0,78 4,08 2,29 3,49 2,88 Ja Ja Borlänge 0,90 3,69 2,76 3,33 3,12 Ja Ja Falun 0,72 2,51 2,32 2,34 2,48 Ja Ja Gagnef 0,46 1,03 1,19 1,66 0,56 Ja Ja Hedemora 1,24 3,42 2,56 3,48 2,49 Ja Ja Leksand 0,57 2,01 1,12 1,46 1,66 Ja Ja Ludvika 1,08 3,65 2,68 3,02 3,30 Ja Ja Malung-Sälen 0,83 4,46 3,49 3,26 4,69 Ja Ja Mora 0,77 2,73 1,66 2,45 1,95 Ja Ja Orsa 1,18 3,67 2,25 3,53 2,40 Ja Ja Rättvik 1,05 4,00 2,48 3,47 3,01 Ja Ja Smedjebacken 0,90 2,55 1,40 2,61 1,34 Ja Ja Säter 1,13 1,83 1,83 2,35 1,31 Ja Ja Vansbro 1,34 2,33 1,89 2,88 1,34 Ja Ja Älvdalen 0,42 3,92 1,09 3,45 2,55 Ja Ja

43 16,0 14,0 12,0 10,0 8,0 6,0 4,0 2,0 0,0 Antal anmälda våldsbrott / invånare 2015 Våldsbrott = dödligt våld, försök till mord/dråp, misshandel inkl. grov, våldtäkt inkl. grov, grov kvinnofridskränkning, grov fridskränkning, våld mot tjänsteman, rån inkl. grovt.

44 Utveckling, anmälda våldsbrott, mellan tidsperioderna och Förändring i procent (*Ej statistiskt signifikant förändring) Kommun Ökning i % Leksand -6* Borlänge -2* Mora 18* Gagnef 52 Malung-Sälen 52 Avesta 48 Orsa 48 Säter 47 Ludvika 45 Vansbro 44 Hedemora 38 Älvdalen 32 Smedjebacken 29 Rättvik 25 Falun 21

Kallelse/föredragningslista

Kallelse/föredragningslista Sida 1 Kallelse/föredragningslista Möte: Lokala BRÅ 2018-03-02 Plats: Fridolinsalen Tid: kl 9-12 Kallade: Lars Isacsson Johan Thomasson Björn Hansson Jan Näslund Max Rupla Mia Rabb Thomas Nordström Susanne

Läs mer

Lars Isacsson ordf. Susanne Berger Björn Hansson Mattias Skarp chef Lpo Jimmy Stenberg Erica Dahlin

Lars Isacsson ordf. Susanne Berger Björn Hansson Mattias Skarp chef Lpo Jimmy Stenberg Erica Dahlin Anteckningar Lokala Brottsförebyggande rådet Tid: 20170908 kl. 9-12 Plats: Stashuset Närvarande: Lars Isacsson ordf. Susanne Berger Björn Hansson Mattias Skarp chef Lpo Jimmy Stenberg Erica Dahlin Johan

Läs mer

Kallelse/föredragningslista

Kallelse/föredragningslista Datum 2017-12-13 Sida 1 Kallelse/föredragningslista Möte: Lokala BRÅ 2017-12-13 Plats: Polishuset Tid: kl 9-12 Kallade: Lars Isacsson Johan Thomasson Björn Hansson Jan Näslund Max Rupla Erica Dahlin Thomas

Läs mer

Lars Isacsson (ordf) Susanne Berger Carina Johansson Jan Näslund Thomas Nordström (polisen) Ann-Christne Magnusson Susanne Lindström (polisen)

Lars Isacsson (ordf) Susanne Berger Carina Johansson Jan Näslund Thomas Nordström (polisen) Ann-Christne Magnusson Susanne Lindström (polisen) Anteckningar Lokala Brottsförebyggande rådet Tid: 2017-03-03 kl 9-12 Plats: Stadshuset Närvarande: Lars Isacsson (ordf) Susanne Berger Carina Johansson Jan Näslund Thomas Nordström (polisen) Ann-Christne

Läs mer

Lars Isacsson Carina Johansson Jan Näslund Conny Kempe Thomas Nordström Max Rupla

Lars Isacsson Carina Johansson Jan Näslund Conny Kempe Thomas Nordström Max Rupla Anteckningar Lokala brottsförebyggande rådet Tid: 2016-12-20 kl. 13-15 Plats: Polishuset, Avesta Närvarande: Lars Isacsson Carina Johansson Jan Näslund Conny Kempe Thomas Nordström Max Rupla Susanne Berger

Läs mer

Kallelse/föredragningslista

Kallelse/föredragningslista Sida 1 Kallelse/föredragningslista Möte: Lokala BRÅ 2018-05-18 Plats: Fridolinsalen Tid: kl 9.00-12.00 Kallade: Lars Isacsson Susanne Berger, ej närvarande Johan Thomasson, ej närvarande Anders Friberg,

Läs mer

Avesta kommun. Samverkan barn och unga Revisionsrapport. Advisory Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 10

Avesta kommun. Samverkan barn och unga Revisionsrapport. Advisory Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 10 Revisionsrapport Advisory Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 10 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte 3 2.3 Avgränsning 4 2.4 Revisionskriterier 4 2.5 Ansvarig nämnd/styrelse

Läs mer

Samverkansöverenskommelse; Avesta Kommun och Lokalpolisområde Falun Avesta

Samverkansöverenskommelse; Avesta Kommun och Lokalpolisområde Falun Avesta Samverkansöverenskommelse; Avesta Kommun och Lokalpolisområde Falun Avesta Överenskommelse som gäller från 2018-03-03 är löpande och kan sägas upp av båda parter. Överenskommelsen syftar till att tillsammans

Läs mer

Policy. för barn- och elevhälsa MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ

Policy. för barn- och elevhälsa MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ Policy för barn- och elevhälsa MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ Detta dokument har tagits fram för att beskriva arbetet med att stödja alla barn och elever i Härryda kommun i deras

Läs mer

Handlingsplan Trygg och säker

Handlingsplan Trygg och säker 1/7 Beslutad när: 2016-05-30 121 Beslutad av Kommunfullmäktige Diarienummer: KS/2016:215-003 Ersätter: Gäller fr o m: 2016-05-30 Gäller t o m: 2018-12-30 Dokumentansvarig: Uppföljning: 2018 Säkerhetschef

Läs mer

Götene kommun och lokalpolisområde västra Skaraborg. Handlingsplan För det Brottsförebyggande arbetet

Götene kommun och lokalpolisområde västra Skaraborg. Handlingsplan För det Brottsförebyggande arbetet Götene kommun och lokalpolisområde västra Skaraborg Handlingsplan 2019 För det Brottsförebyggande arbetet 2 Samverkan för ökad trygghet Götene kommun och Polismyndigheten region väst, lokalpolisområde

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN. Rutiner och organisation för elevhälsoarbetet på Urfjäll. Läsåret 2013-2014

ELEVHÄLSOPLAN. Rutiner och organisation för elevhälsoarbetet på Urfjäll. Läsåret 2013-2014 ELEVHÄLSOPLAN Rutiner och organisation för elevhälsoarbetet på Urfjäll Läsåret 2013-2014 Urfjälls Montessoriskola Rektor Mette Sandh Urfjällsvägen 2 Telefon 08-581 740 42 196 93 Kungsängen E-mejl rektor@urfjall.se

Läs mer

Företagsamheten 2017 Dalarnas län

Företagsamheten 2017 Dalarnas län Företagsamheten 2017 Dalarnas län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och

Läs mer

Reviderad handlingsplan 2018

Reviderad handlingsplan 2018 1 Samverkansöverenskommelse Götene kommun och lokalpolisområde västra Skaraborg 2017-2018 Reviderad handlingsplan 2018 Samverkan för ökad trygghet Götene kommun och Polismyndigheten region väst, lokalpolisområde

Läs mer

Elevhälsan Skolenhet Ask och skolenhet Bok, Alléskolan

Elevhälsan Skolenhet Ask och skolenhet Bok, Alléskolan Elevhälsan Skolenhet Ask och skolenhet Bok, Alléskolan Uppdaterad 2016-04-04 Elevhälsan Sida 1 Innehåll Inledning 3 Elevhälsoarbete 4 Elevhälsoteam (EHT) 5 Elevhälsoteam (EHT) syfte och organisation...

Läs mer

Företagsklimatet i Rättviks kommun 2017

Företagsklimatet i Rättviks kommun 2017 Företagsklimatet i s kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 s kommun Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

Företagsklimatet i Falu kommun 2017

Företagsklimatet i Falu kommun 2017 Företagsklimatet i Falu kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 Falu kommun Primär målgrupp: Företag

Läs mer

Den kommunala grundsärskolans lokala elevhälsoplan

Den kommunala grundsärskolans lokala elevhälsoplan Den kommunala grundsärskolans lokala elevhälsoplan 2017/2018 Bakgrund Elevhälsan ska medverka till att stärka skolans förebyggande och hälsofrämjande arbete och därigenom stödja elevens utveckling mot

Läs mer

Handlingsplan för Elevhälsan på Brandthovdaskolan Läsåret 2017/2018

Handlingsplan för Elevhälsan på Brandthovdaskolan Läsåret 2017/2018 Handlingsplan för Elevhälsan på Brandthovdaskolan Läsåret 2017/2018 Innehållsförteckning Elevhälsans organisation. 3 Elevhälsans gemensamma arbetsuppgifter..3 Elevhälsans specifika arbetsuppgifter...4

Läs mer

VISÄTTRASKOLANS ELEVHÄLSOPLAN

VISÄTTRASKOLANS ELEVHÄLSOPLAN VISÄTTRASKOLANS ELEVHÄLSOPLAN Det här dokumentet innehåller en beskrivning av hur Visättraskolans elevhälsoteam är uppbyggt samt en beskrivning elevhälsoteamets fokusområden inför läsåret 2014/2015. Innehåll

Läs mer

Aldrig mer?! Ett livsviktigt erbjudande till dig som rapporterats för ratt- eller sjöfylleri. Dalarnas län

Aldrig mer?! Ett livsviktigt erbjudande till dig som rapporterats för ratt- eller sjöfylleri. Dalarnas län Aldrig mer?! Ett livsviktigt erbjudande till dig som rapporterats för ratt- eller sjöfylleri Dalarnas län Ta chansen nu Nu kan du som rapporterats för ratt- eller sjöfylleri snabbt få pro fessionell och

Läs mer

Elevhälsoplan

Elevhälsoplan Elevhälsoplan 2016-10-31 Inledning Lyrfågelskolan är en F-9 skola belägen i de östra delarna av Trollhättan. På skolan går idag ca 820 elever fördelat på tre skolenheter, F-3, 4-6 och 7-9. Skolan bedriver

Läs mer

Sida 1(8) Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde

Sida 1(8) Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde 1(8) 2(8) Elevhälsoplan 2018/2019 Elevhälsans uppdrag enligt Skollagen kap 2 25 För eleverna i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, sameskolan, specialskolan, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan

Läs mer

Rapport Team Samagera

Rapport Team Samagera Torshälla stads nämnd 2016-08-19 1 (5) Torshälla stads förvaltning Ledning/administration TSN/2016:86 Annette Johansson 016-710 70 28 Torshälla stads nämnd Rapport Team Samagera Förslag till beslut 1.

Läs mer

Innehåll

Innehåll Innehåll Handlingsplan för att värna demokratin mot den våldsbejakande extremismen... 2 Syfte... 2 Mål... 2 Ansvar... 3 Ansvarig förvaltning och funktion... 3 Medarbetaransvar... 3 Chefsansvar... 4 Kontaktperson

Läs mer

Handlingsplan utifrån samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten Gävleborgs län och Ljusdals kommun 2014

Handlingsplan utifrån samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten Gävleborgs län och Ljusdals kommun 2014 Handlingsplan utifrån samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten Gävleborgs län och Ljusdals kommun 2014 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Överenskommelsen bygger på fem steg... 3 Inledning...

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN för VÄLKOMMASKOLAN 2018

ELEVHÄLSOPLAN för VÄLKOMMASKOLAN 2018 ELEVHÄLSOPLAN för VÄLKOMMASKOLAN 2018 ELEVHÄLSOARBETET PÅ VÄLKOMMASKOLAN ÄR ALLAS ANSVAR Elevhälsan omfattar medicinska, psykologiska, psykosociala och specialpedagogiska insatser och ska stödja elevens

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Lokalpolisområde Alingsås och Vårgårda kommun

Samverkansöverenskommelse mellan Lokalpolisområde Alingsås och Vårgårda kommun Samverkansöverenskommelse mellan Lokalpolisområde Alingsås och Vårgårda kommun Samverkansöverenskommelse Lokalpolisområde Alingsås och Vårgårda kommun träffar följande överenskommelse avseende samverkan

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Östergötlands län och Motala kommun

Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Östergötlands län och Motala kommun Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Östergötlands län och Motala kommun 1. Inledning Denna samverkansöverenskommelse syftar till att formalisera och ytterligare utveckla samarbetet mellan

Läs mer

Återrapportering Direktiv: Förebyggande insatser Ärende 7 BN 2018/85

Återrapportering Direktiv: Förebyggande insatser Ärende 7 BN 2018/85 Återrapportering Direktiv: Förebyggande insatser Ärende 7 BN 2018/85 Sida 17 av 158 Tjänsteskrivelse 1(1) 2018-05-25 Dnr: BN 2018/85 Bildningsnämnden Utredningsdirektiv Förebyggande insatser Förslag till

Läs mer

Svarsöversikt Länsrapporten Dalarnas län

Svarsöversikt Länsrapporten Dalarnas län Svarsöversikt Länsrapporten 2013 Dalarnas län Kommunens del Det övriga ANDT-förebyggande arbetet 2 (199) Tolkningshjälp av tabeller Exempel 1: Fråga 8.2. Vilka områden omfattade denna samverkan? Tillsyn

Läs mer

1. Strängnäs kommun tillsammans med Polismyndigheten avger medborgarlöften 2017.

1. Strängnäs kommun tillsammans med Polismyndigheten avger medborgarlöften 2017. TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Handläggare Annica Strandberg Tel. 0152-291 63 Kommunstyrelsen Dnr KS/2017:9-106 2017-01-09 1/2 Medborgarlöfte Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att 1. Strängnäs

Läs mer

Handlingsplan för brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete i. Åtvidabergs kommun

Handlingsplan för brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete i. Åtvidabergs kommun Handlingsplan för brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete i Polismyndigheten och ÅKF: 2017:14 Dnr: ATVKS 2019-00147 168 Antagen: Kommunstyrelsen 131, 2017-10-04 Reviderad: Kommunstyrelsen 77, 2019-04-03

Läs mer

Plan för Elevhälsoarbetet på Dammfriskolan

Plan för Elevhälsoarbetet på Dammfriskolan plan för elevhälsoarbetet 160811 Malmö stad Grundskoleförvaltningen Dammfriskolan 2016-06-22 Plan för Elevhälsoarbetet på Dammfriskolan Elevhälsoarbetet Allas ansvar Elevhälsoarbetet på Dammfriskolan tar

Läs mer

Medborgarlöfte Essunga 2019

Medborgarlöfte Essunga 2019 Vårt löfte till Dig Polisen och Essunga kommuns gemensamma medborgarlöfte för 2019 är att förebygga och förhindra bruk av droger i skolmiljö, i trafiken och på övriga offentliga platser samt att förebygga

Läs mer

Anteckningar. Ärenden: Lokala brottsförebyggande rådet. 1. Föregående anteckningar Anteckningarna godkänns och läggs till handlingarna.

Anteckningar. Ärenden: Lokala brottsförebyggande rådet. 1. Föregående anteckningar Anteckningarna godkänns och läggs till handlingarna. Anteckningar Lokala brottsförebyggande rådet Tid: 2015-01-28 Plats: Närvarande: Stadshuset sammanträdesrum mv Susanne Berger Johan Thomasson Anders Friberg Fredrik Juthman Conny Kempe Emma Engberg Susanne

Läs mer

Handlingsplan. mot våldsbejakande extremism. Diarienummer: Ks2016/ Gäller från:

Handlingsplan. mot våldsbejakande extremism. Diarienummer: Ks2016/ Gäller från: Diarienummer: Ks2016/0142.074 Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Gäller från: 2017-07-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommunledningsgrupp Utarbetad av: Förvaltningsövergripande grupp

Läs mer

Handlingsplan mot våldsbejakande extremism är det övergripande styrdokumentet för Nykvarns kommuns arbete mot våldsbejakande extremism.

Handlingsplan mot våldsbejakande extremism är det övergripande styrdokumentet för Nykvarns kommuns arbete mot våldsbejakande extremism. Handlingsplan mot våldsbejakande extremism för Nykvarns kommun KS/2017:395 Övergripande styrdokument Handlingsplan mot våldsbejakande extremism är det övergripande styrdokumentet för Nykvarns kommuns arbete

Läs mer

Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser

Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser Bilaga 2 Dnr 1.3.2-9645/2016 Sida 1 (7) 2016-11-29 Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser Sida 2 (7) Innehållsförteckning Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser...

Läs mer

Lokal plan för Karolinerskolans elevhälsa. Läsåret 2018/2019

Lokal plan för Karolinerskolans elevhälsa. Läsåret 2018/2019 Lokal plan för Karolinerskolans elevhälsa Läsåret 2018/2019 Styrdokument som grund Vi hämtar motivet för vårt uppdrag av elevhälsoarbetet utifrån skollagen, Lgr 11, socialtjänstlagen och andra tillämpliga

Läs mer

Elevhälsoarbete i Laxå kommun 2016/2017

Elevhälsoarbete i Laxå kommun 2016/2017 Elevhälsoarbete i Laxå kommun 2016/2017 Åtgärdande: Klassarbete, utvecklingsbedömning, särskild undervisningsgrupp Förebyggande: Workshops, Drop in, tidsbokning, salutogent, föra in begrepp såsom mentalisering,

Läs mer

Elevhälsoplan Fröviskolan 7-9 2014-2015

Elevhälsoplan Fröviskolan 7-9 2014-2015 Elevhälsoplan Fröviskolan 7-9 2014-2015 2014-04-24 Vision Alla elever på Fröviskolan 7-9 skall i en trygg miljö ges möjlighet att utveckla sin fulla potential för att kunna förverkliga sina drömmar. Syfte

Läs mer

Reviderad 2014-11-17. Handlingsplan för elevhälsa på Hagalidskolan

Reviderad 2014-11-17. Handlingsplan för elevhälsa på Hagalidskolan Handlingsplan för elevhälsa på Hagalidskolan Skapat den 2014-08-14 Handlingsplan för elevhälsa på Hagalidskolan Att arbeta med elevhälsa innefattar alla åtgärder som vidtas för att skapa en miljö som främjar

Läs mer

Rutiner för samverkan SSPF i Borås Stad

Rutiner för samverkan SSPF i Borås Stad Rutiner för samverkan SSPF i Borås Stad Rutinerna antagna av styrgruppen för SSPS 2017-08-30 Rutinerna revideras senast 2019-03-31 1 Samverkan SSPF i Borås Stad Skola, Socialtjänst, Polis och Fritid, SSPF,

Läs mer

BROTTSFÖREBYGGANDE RÅDETS VERKSAMHETSPLAN 2008

BROTTSFÖREBYGGANDE RÅDETS VERKSAMHETSPLAN 2008 Brottsförebyggande rådet Datum 2008-01-18 Handläggare Annika Wågsäter projektledare BRÅ Er Referens Vår Referens BROTTSFÖREBYGGANDE RÅDETS VERKSAMHETSPLAN 2008 Det övergripande målet för det brottsförebyggande

Läs mer

Trygghet & säkerhet 2013 Öppna jämförelser

Trygghet & säkerhet 2013 Öppna jämförelser Trygghet & säkerhet 2013 Öppna jämförelser Jämfört m förra årets rapport A1. Personskador Antal sjukhusvårdade (inskrivna på sjukhus minst ett dygn) till följd av oavsiktliga skador (olyckor) per 1 000

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2018. Brottsförebyggande rådet i Arboga

Verksamhetsplan 2015-2018. Brottsförebyggande rådet i Arboga Verksamhetsplan 2015-2018 Brottsförebyggande rådet i Arboga Brottsförebyggande rådet i Arboga Innehåll 1 Bakgrund 3 1.1 Brottsförebyggande rådets syfte... 3 1.2 Rådets uppgifter... 3 1.3 Rådets sammansättning...

Läs mer

Dokumentnamn: Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Gäller: Hela kommunförvaltningen Upprättad av: Lars-Åke Wallin Beslutad av: Kommunstyrelsen

Dokumentnamn: Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Gäller: Hela kommunförvaltningen Upprättad av: Lars-Åke Wallin Beslutad av: Kommunstyrelsen Sida: 1 (7) Handlingsplan mot våldsbejakande extremism 2017- Sida: 2 (7) INNEHÅLL 1. SAMMANFATTNING...3 2. UPPDRAG...3 3. SYFTE...3 4. MÅL...3 5. EKONOMI...3 6. PLANERADE ÅTGÄRDER...4 7. RAPPORTERING AV

Läs mer

Handlingsplan

Handlingsplan 1 (8) Datum Dnr, Oxelösunds kommun 2016-01-24 KS.2015.144 Diarienr (åberopas) Handlingsplan 2016-2018 Föreliggande handlingsplan är upprättad i enlighet med Samverkansöverenskommelse mellan Oxelösunds

Läs mer

Strategi och handlingsplan mot våldsbejakande extremism

Strategi och handlingsplan mot våldsbejakande extremism POLICY Datum 2019-07-01 Beslutande Dnr Beteckning Sida 1(6) Giltighetstid Aktualitetsprövning/revidering senast Dokumentkategori Författningssamling Övergripande styrdokument Verksamhetseget dokument Strategi

Läs mer

Drogpolicy. Älvsbyns Gymnasium och Vuxenutbildning

Drogpolicy. Älvsbyns Gymnasium och Vuxenutbildning Drogpolicy Älvsbyns Gymnasium och Vuxenutbildning Reviderad juni 2016 Förebyggande arbete samt handlingsplan vid misstänkt eller bekräftad användning av droger Älvsbyns Gymnasium och vuxenutbildning ska

Läs mer

Handlingsplan för Elevhälsan Övertorneå kommun

Handlingsplan för Elevhälsan Övertorneå kommun Handlingsplan för Elevhälsan Övertorneå kommun 2016-2017 ÖVERTORNEÅ KOMMUN http://www.overtornea.se/sv/barn- -utbildning/ 1. Målsättning - Upprätthålla ett välfungerande elevhälsoteam för hela kommunen

Läs mer

Företagsamheten Dalarnas län

Företagsamheten Dalarnas län Företagsamheten 2019 Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och strategiskt

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av november 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av november 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Falun 18 december 2013 Jan Sundqvist Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Dalarnas i län november 2013 10 028 (7,5 %) 4 453 kvinnor (7,0 %) 5 575 män (8,0

Läs mer

Probleminventering och åtgärdsplan utifrån samverkansöverenskommelsen mellan Trollhättans Stad och Polisområde östra Fyrbodal 2017

Probleminventering och åtgärdsplan utifrån samverkansöverenskommelsen mellan Trollhättans Stad och Polisområde östra Fyrbodal 2017 atrollhättans Stad Probleminventering och åtgärdsplan utifrån samverkansöverenskommelsen mellan Trollhättans Stad och Polisområde östra Fyrbodal 2017 Bakgrund Trollhättans Stad och polisområde östra Fyrbodal

Läs mer

Övergripande plan för främjande och förebyggande hälsoarbete för Anders Ljungstedts gymnasium läsåret 2018/2019

Övergripande plan för främjande och förebyggande hälsoarbete för Anders Ljungstedts gymnasium läsåret 2018/2019 1 () Utbildningsförvaltningen Anders Ljungstedts gymnasium Skolledningen 2018-09-20 Övergripande plan för främjande och förebyggande hälsoarbete för Anders Ljungstedts gymnasium läsåret 2018/2019 Observera

Läs mer

Handlingsplanen stödjer sig på socialtjänstlagen 14 kap1 och skollagen kap 5.

Handlingsplanen stödjer sig på socialtjänstlagen 14 kap1 och skollagen kap 5. 2016-08-11 1 [8] HANDLINGSPLAN VID MISSTÄNKT ELLER BEKRÄFTAD ANVÄNDNING AV DROGER Fastställd av barn- och utbildningsförvaltningens respektive socialförvaltningens ledningsgrupper augusti 2016. Handlingsplanen

Läs mer

Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde

Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde Knutsbo/Junibackens skolområde Åsa Strömberg 0240-861 96 Asa.stromberg@ludvika.se 1(5) Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde 2(5) Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde 2017/2018 Elevhälsans

Läs mer

Projektplan En skola för alla Mariestad

Projektplan En skola för alla Mariestad Projektplan En skola för alla Mariestad Sektor utbildning 2018-02-23 Inledning Barn och unga i Mariestads kommun ska växa upp under trygga och goda förhållanden. Alla barn och unga ska ges möjlighet till

Läs mer

Skottlands modellen Vad innebär den? Varför är den intressant för oss i Sverige? Barndagen Karlskrona den 29 november 2017

Skottlands modellen Vad innebär den? Varför är den intressant för oss i Sverige? Barndagen Karlskrona den 29 november 2017 Skottlands modellen Vad innebär den? Varför är den intressant för oss i Sverige? Barndagen Karlskrona den 29 november 2017 Kjerstin Bergman Nationell samordnare regionalt utvecklingsarbete BoU Skottland

Läs mer

Handlingsplan - Elevhälsa

Handlingsplan - Elevhälsa Handlingsplan - Elevhälsa Munktorpsskolan Läsåret 2017-2018 Elevhälsoteam Munktorpsskolan Utdrag skollag: För eleverna i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, sameskolan, specialskolan, gymnasieskolan

Läs mer

Handlingsplan Köpings brottsförebyggande råd

Handlingsplan Köpings brottsförebyggande råd Handlingsplan 2017 Köpings brottsförebyggande råd Köpings kommun Rapporten skriven av: William Wikström Antagen av: Brå-Köping. 2017-03-08 8 Rapporten finns även att läsa och ladda ner på www.koping.se/bra

Läs mer

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram 201 7-1 1-02 Järfälla kommun Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram efter tillsyn i Järfälla gymnasium belägen i Järfälla kommun 2(10) Uppföljning av tillsyn i Järfälla

Läs mer

Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser

Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser n Bilaga 2 Dnr 13-401/6081 Sida 1 (7) 2013-09-10 Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser Sida 2 (7) Innehållsförteckning Kvalitetssystem för specialpedagog/speciallärare... 1 Innehållsförteckning...

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll KOMMUNSTYRELSEN Plats och tid Stadshuset, Avesta, klockan 13:00-14.00 Beslutande Lars Isacsson (S), ordförande Susanne Berger (S) Laila Borger (S) Gunilla Berglund (C) Maarit Hessling

Läs mer

ÅTGÄRDSPROGRAM. Skolverket (2013). Arbete med åtgärdsprogram för elever i behov av särskilt stöd

ÅTGÄRDSPROGRAM. Skolverket (2013). Arbete med åtgärdsprogram för elever i behov av särskilt stöd ÅTGÄRDSPROGRAM Skolverket (2013). Arbete med åtgärdsprogram för elever i behov av särskilt stöd Att arbeta med åtgärdsprogram (Skolverket, 2013) Syftet med åtgärdsprogram Redskap för skolpersonal att stödja

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN för VÄLKOMMASKOLAN VT 2017 HT 2017

ELEVHÄLSOPLAN för VÄLKOMMASKOLAN VT 2017 HT 2017 ELEVHÄLSOPLAN för VÄLKOMMASKOLAN VT 2017 HT 2017 ELEVHÄLSOARBETET PÅ VÄLKOMMASKOLAN ÄR ALLAS ANSVAR Elevhälsan omfattar medicinska, psykologiska, psykosociala och specialpedagogiska insatser och ska stödja

Läs mer

Policy och handlingsplan för tidig upptäckt av drogmissbruk hos elever

Policy och handlingsplan för tidig upptäckt av drogmissbruk hos elever Näsbyparksskolans rektorsområde - Täby kommun Norskolan Näsbyparksskolan Näsbyviksskolan - Slottsparksskolan Policy och handlingsplan för tidig upptäckt av drogmissbruk hos elever 1 Innehållsförteckning

Läs mer

Företagsamheten 2011 Dalarnas län

Företagsamheten 2011 Dalarnas län Företagsamheten 2011 Dalarnas län FEBRUARI 2011 Sammanfattning 2010 var ett bra år för företagsamheten i Dalarna. Under året ökade antalet företagsamma personer med cirka 450 personer, det vill säga en

Läs mer

Drogpolicy. Älvsbyns Gymnasium

Drogpolicy. Älvsbyns Gymnasium Drogpolicy Älvsbyns Gymnasium Reviderad januari 2014 Förebyggande arbete samt handlingsplan vid misstänkt eller bekräftad användning av droger Älvsbyns gymnasium ska vara drogfritt! 2 Vår skola ska erbjuda

Läs mer

Rutin för förebyggande arbete samt handlingsplan vid misstänkt eller bekräftad användning av droger

Rutin för förebyggande arbete samt handlingsplan vid misstänkt eller bekräftad användning av droger Nya rutinen börjar gälla för de elever som börjar HT19. Rutin för förebyggande arbete samt handlingsplan vid misstänkt eller bekräftad användning av droger Gymnasieskolorna i Ronneby Kommun ska erbjuda

Läs mer

Det här gör vi för din förskola och skola

Det här gör vi för din förskola och skola Det här gör vi för din förskola och skola DU SOM ÄR FÖRSKOLECHEF ELLER REKTOR har uppdraget att tillsammans med din personal bedriva utbildning med hög kvalitet för alla barn och ungdomar. Alla har rätt

Läs mer

Företagsklimatets betydelse för framtidens välfärd. Svenskt Näringslivs kommunranking Carl Ström -

Företagsklimatets betydelse för framtidens välfärd. Svenskt Näringslivs kommunranking Carl Ström - Företagsklimatets betydelse för framtidens välfärd Svenskt Näringslivs kommunranking 2011 Carl Ström - carl.strom@svensktnaringsliv.se - 023-58030 Kommunranking 2011 - Företagsklimat Därför mäter vi företagsklimatet

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Dnr 43-2016:10517 Ljungby kommun för gymnasieskola efter tillsyn i Ljungby kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 Dnr 43-2016:10517 2(8) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Slutrapport samverkan kring skolnärvaro

Slutrapport samverkan kring skolnärvaro SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Elisabeth Lannergård Datum 2017-06-01 Diarienummer SCN-2016-0172 Socialnämnden Slutrapport samverkan kring skolnärvaro Förslag till beslut Socialnämnden föreslås besluta

Läs mer

Riktlinjer för elevhälsoarbete Malung-Sälens kommun 2015/2016

Riktlinjer för elevhälsoarbete Malung-Sälens kommun 2015/2016 Riktlinjer för elevhälsoarbete Malung-Sälens kommun 2015/2016 2015-05-27 Elevhälsa Elevhälsa är ett samlingsbegrepp för skolans uppdrag att främja varje elevs hälsa, lärande och allmänna utveckling. Uppdraget

Läs mer

Regional utveckling. Blivande förvaltningschef Elsmari Julin

Regional utveckling. Blivande förvaltningschef Elsmari Julin Regional utveckling Blivande förvaltningschef Elsmari Julin Regionalt utvecklingsansvar (RUA) arbeta fram och fastställa en strategi för utvecklingen i Dalarna samordna insatser för att genomföra denna

Läs mer

Riktlinje kring polisanmälningar i Lekebergs kommun

Riktlinje kring polisanmälningar i Lekebergs kommun Riktlinje kring polisanmälningar i Lekebergs kommun Fastställd av: Kommunstyrelsen Datum: 2017-05-30 Ansvarig för revidering: Säkerhetsstrateg Diarienummer: KS 17-209 Policy Program Plan >Riktlinje Regler

Läs mer

Rutin vid misstanke om droganvändning

Rutin vid misstanke om droganvändning Rutin vid misstanke om droganvändning 2018-10-19 Rutin vid misstanke om och vid konstaterad droganvändning i grund- och gymnasieskolan samt vid fritidsgårdar SN 2018/0210-1 Syftet med rutinen är att underlätta

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola 6N 1 Skolinspektionen Dnr 43-2017:4467 Falkenbergs kommun barn.utbildning@falkenberg.se för grundsärskola efter tillsyn i Falkenbergs kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan

Läs mer

Trygghetsfrämjande och brottsförebyggande metoder/modeller

Trygghetsfrämjande och brottsförebyggande metoder/modeller Trygghetsfrämjande och brottsförebyggande metoder/modeller Gunilla Henningsson Social resursförvaltning, enheten för trygghetsfrämjande och brottsförebyggande Innehåll Politisk förankring. Trygg i Göteborg

Läs mer

Övergripande riktlinjer och rutiner för elevhälsoarbetet i Hedemora kommun

Övergripande riktlinjer och rutiner för elevhälsoarbetet i Hedemora kommun Övergripande riktlinjer och rutiner för elevhälsoarbetet i Hedemora kommun Hedemora 2013-07-29 Hedemora kommun Utbildningsförvaltningen 1 Gemensamma riktlinjer för alla kommunalt drivna skolor Dessa riktlinjer

Läs mer

Elevhälsoarbete i Laxå kommun 2017/2018

Elevhälsoarbete i Laxå kommun 2017/2018 Elevhälsoarbete i Laxå kommun 2017/2018 Åtgärdande: Klassarbete, utvecklingsbedömning, särskild undervisningsgrupp Förebyggande: Workshops, Drop in, tidsbokning, salutogent, föra in begrepp såsom mentalisering,

Läs mer

Elevhälsoplan Svenstaviks skola

Elevhälsoplan Svenstaviks skola Elevhälsoplan Svenstaviks skola Läsåret 2019-2020 Rektor Jenny Eriksson Rektor Jerry Prestberg Innehållsförteckning Svenstaviks skola... 2 Skolans vision... 2 Skolans elevhälsa... 2 Svenstaviks skolas

Läs mer

Motion av Jonas Segersam (KD) angående handlingsplan mot våldsbejakande extremism

Motion av Jonas Segersam (KD) angående handlingsplan mot våldsbejakande extremism KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Davidsson Per Datum 2016-08-19 Diarienummer KSN-2016-0245 Kommunstyrelsen Motion av Jonas Segersam (KD) angående handlingsplan mot våldsbejakande extremism Förslag till

Läs mer

Stockholms stad når inte hela vägen i kvinnofridsarbetet

Stockholms stad når inte hela vägen i kvinnofridsarbetet Stockholms stad når inte hela vägen i kvinnofridsarbetet - en halvtidsavstämning av hur stadsdelarna når upp till målen i Stockholms stads program för kvinnofridmot våld i nära relationer Alla Kvinnors

Läs mer

Handlingsplan Trygg och säker

Handlingsplan Trygg och säker TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Dnr KS/2016:215-003 2016-04-08 1/2 Handläggare Annica Strandberg Tel. 0152-291 63 Kommunstyrelsen Handlingsplan Trygg och säker 2016-2018 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Revisionsrapport. Elevhälsans arbete. Skellefteå kommun. Linda Marklund Robert Bergman

Revisionsrapport. Elevhälsans arbete. Skellefteå kommun. Linda Marklund Robert Bergman Revisionsrapport Elevhälsans arbete Skellefteå kommun Linda Marklund Robert Bergman Innehåll 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 2 2. Inledning... 4 2.1. Bakgrund... 4 2.2. Revisionsfråga...

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN I FÄRGELANDA KOMMUN

ELEVHÄLSOPLAN I FÄRGELANDA KOMMUN 2016-03-11 ELEVHÄLSOPLAN I FÄRGELANDA KOMMUN Elevhälsoplan Begreppet elevhälsa införs i skolförfattningarna i och med skollagen (SFS 2010:800). För eleverna i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan,

Läs mer

ein Beslut efter uppföljning av förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter tillsyn i Boda skola belägen i Rättviks kommun Beslut

ein Beslut efter uppföljning av förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter tillsyn i Boda skola belägen i Rättviks kommun Beslut ein Beslut Rättviks kommun Beslut efter uppföljning av förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Boda skola belägen i Rättviks kommun 2 (8) Uppföljning av tillsyn i Boda skola genomförde tillsyn av

Läs mer

Överenskommelse för ökad trygghet i Härnösands kommun Samverkan Polismyndigheten och Härnösands kommun

Överenskommelse för ökad trygghet i Härnösands kommun Samverkan Polismyndigheten och Härnösands kommun Överenskommelse för ökad trygghet i Härnösands kommun 2012-2013 Samverkan Polismyndigheten och Härnösands kommun Bakgrund I januari 2008 presenterade Rikspolisstyrelsen en handlingsplan kallad Samverkan

Läs mer

Barn- och Ungdomsplan

Barn- och Ungdomsplan Barn- och Ungdomsplan Kartläggning 2011 samverkan Beslut rubriker Arbete påbörjas Gemensam budget 3 miljoner Framåt.. Barn- och Ungdomsplan ORGANISATION: VI ARBETAR TILLSAMMANS! Barnhälsosamverkan

Läs mer

MÅL OCH RIKTLINJER ELEVHÄLSOARBETET HORSBYSKOLAN 4-6. Trygghet Självförtroende Lust att lära för framtiden

MÅL OCH RIKTLINJER ELEVHÄLSOARBETET HORSBYSKOLAN 4-6. Trygghet Självförtroende Lust att lära för framtiden MÅL OCH RIKTLINJER ELEVHÄLSOARBETET HORSBYSKOLAN 4-6 Vår vision Trygghet Självförtroende Lust att lära för framtiden Utgångspunkter Följande mål och riktlinjer utgår från gällande styrdokument 1. I detta

Läs mer

2014 Systematiskt kvalitetsarbetet Åbyskolan Särskilt stöd

2014 Systematiskt kvalitetsarbetet Åbyskolan Särskilt stöd 2014 Systematiskt kvalitetsarbetet Åbyskolan 2 10. Särskilt stöd Särskilt stöd ges i den omfattning och på det sätt eleverna behöver och har rätt till. 3 kap. 8 tredje stycket och 10 (ej gymnasieskolan)

Läs mer

Trygg och säker - riktlinjer för kommunens säkerhetsarbete

Trygg och säker - riktlinjer för kommunens säkerhetsarbete 1/5 Beslutad när: 2018-02-26 30 Beslutad av Diarienummer: Ersätter: Gäller för: Gäller fr o m: 2018-03-06 Gäller t o m: 2020-03-01 Dokumentansvarig: Uppföljning: Kommunfullmäktige KS/2017:672-003 Handlingsplan

Läs mer

SSPFR/ Sociala insatsgrupper

SSPFR/ Sociala insatsgrupper SSPFR/ Sociala insatsgrupper En del av västbasarbetet på Tjörn Handläggare: Strategisk samverkansgrupp Datum: 2014-01-27 Tjörn Möjligheternas ö Bakgrund Tjörns kommun har en tradition samarbete över förvaltningsgränserna.

Läs mer

Barn- och Elevhälsoarbete i Timrå kommun

Barn- och Elevhälsoarbete i Timrå kommun Barn- och Elevhälsoarbete i Timrå kommun 1. Elevhälsa och barn- och elevhälsoarbete 2 2. Allmänt om förskolans barnhälsoarbete 4 3. Allmänt om grundskolans och gymnasiets elevhälsoarbete. 5 Detta dokument

Läs mer

Dörröppnare. - till arbetslivet - till studier - till sig själv - till en dörr in

Dörröppnare. - till arbetslivet - till studier - till sig själv - till en dörr in Dörröppnare - till arbetslivet - till studier - till sig själv - till en dörr in Syfte med W18-24 Att stärka och förbereda arbetslösa ungdomar för ett kommande inträde på arbetsmarknaden eller fortsatta

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Dnr 43-2016:10298 Falkenbergs kommun barn.utbildning@falkenberg.se för gymnasiesärskola efter tillsyn i Falkenbergs Gymnasieskola 5 i Falkenbergs kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress

Läs mer

Brottsförebyggande program

Brottsförebyggande program Brottsförebyggande program 2015-09-24 Antaget i Kommunstyrelsen 2016-03-07, 53 Innehåll Inledning 2 Bakomliggande strategiska dokument 2 Organisation av det brottsförebyggande arbetet 3 Syfte 3 Arbete

Läs mer