Datum: Version: 2 Dokumentslag: Styrande dokument. Kompetensförsörjningsplan för Regionservice

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Datum: Version: 2 Dokumentslag: Styrande dokument. Kompetensförsörjningsplan för Regionservice"

Transkript

1 Kompetensförsörjningsplan för Regionservice Inledning Regionservice är en serviceorganisation och medarbetarna är dess viktigaste resurs. Synen på vilka uppgifter serviceorganisationen ska arbeta med håller gradvis på att förändras och Regionservice ligger i framkant med att definiera och genomföra denna förändring. På sikt kan serviceorganisationen ta över fler tjänster som idag utförs av vården, vilket redan görs på några platser genom servicevärdar. Allt för att frigöra mer tid för vård. Detta är Regionservice handlingsplan för arbete med kompetensförsörjning och även Regionservice bidrag till den övergripande kompetensförsörjningsplanen på regionnivå. Regionservices kompetensmål Regionservice ska verka för att medarbetarna breddar sin kompetens Medarbetaren vill se en karriärmöjlighet i Regionservice. Det krävs nya kompetenser för att klara att leverera de tjänster som kunden beställer. Flera medarbetare behöver därför bredda sin kompetens. Idag råder brist på resurser i vården. En del av denna brist kan åtgärdas genom avlastning av serviceuppgifter som kan utföras av Regionservice. Regionservice arbetar tillsammans med vården för att ta fram nya lösningar, utveckla medarbetarnas uppdrag och åstadkomma en tydlig gränsdragning. Regionservice som attraktiv arbetsgivare Regionservice ska vara en attraktiv arbetsgivare för såväl nuvarande som framtida medarbetare. Vi ska stärka vårt varumärke och främja den interna rörligheten. Regionservice medarbetare ska bidra med sin vilja och kompetens Att vara medskapare innebär till skillnad från ordet medarbetare något utöver det vanliga. En medskapare är med och skapar den utveckling som Regionservice eftersträvar. Medskaparen är delaktig, tar ansvar för utvecklingen samt bidrar med sin vilja och kompetens till att förverkliga tankar i handling. Detta bidrar också till trivsel på jobbet. Regionservice ska verka för att hitta utveckling och arbetsglädje hos sina medarbetare Kompetenta och engagerade medarbetare, tillsammans med ett öppet arbetsklimat, arbetsglädje och en god arbetsmiljö, är avgörande grundstenar och en förutsättning för att Regionservice ska kunna erbjuda kunderna en god leverans. Detta ska Regionservice chefer förmedla i sitt ledarskap. Gemensam servicekultur Sida 1(8)

2 Regionservice vill skapa en gemensam servicekultur som en grund för alla medarbetare i sin dagliga kontakt och leverans till våra kunder. Arbetet sker genom utbildningarna Regionservice en bättre partner för vården och steg två En bättre partner för vården från ord till handling Implementering av kompetensförsörjningsmodellen Regionservice ska arbeta vidare med implementering av kompetensförsörjningsmodellen Ramar/verktyg för arbete med kompetensförsörjning Strategisk kompetensförsörjning på verksamhetsnivå Kompetensförsörjningsprocessen sker fortlöpande för att säkerställa att rätt kompetens finns för att nå verksamhetens mål. Processen ingår i det regionala verksamhetsledningssystemet. Arbetet med kompetensförsörjningsplaner ska integreras i budget och verksamhetsplaneringen inom samtliga förvaltningar. Strategisk kompetensförsörjning möjliggör en systematisk kartläggning av behov och tillgång på kompetens inom förvaltningen. Kompetensförsörjning handlar om att attrahera rätt medarbetare, rekrytera och introducera dessa genom effektiv process, skapa möjligheter för utveckling samt avsluta anställningen på ett professionellt sätt. Employee Life Cycle Grundstruktur för kompetensförsörjningsplanen Sida 2(8)

3 Ledningssystem för kompetensförsörjning Inom Region Skåne har beslut fattats om att samtliga chefer ska arbeta aktivt med kompetensförsörjningsplaner utifrån ett gemensamt och standardiserat ledningssystem för kompetensförsörjning SS604070:2009. Ledningssystem för kompetensförsörjning Processen börjar med kompetenskartläggning utifrån verksamhetens mål och uppdrag. I medarbetarsamtalen kartlägger chefer medarbetarnas kompetens och får där fram ett underlag till kommande kompetensutvecklingsinsatser som stödjer verksamhetens mål. Arbetet sker utifrån ett verksamhets- och individperspektiv som sedan aggregeras vidare i organisationen så att man får en samlad bild av förvaltningarnas och regionens kompetensresurser och kompetensgap. Syftet Nyttan för chefen Arbeta med kompetensförsörjning i linje med kundbehov, efterfrågan, mål och strategier Möjlighet att styra resurser till relevanta kompetensutvecklingsinsatser Möjlighet att styra kompetenser till rätt uppdrag Överblick och struktur över verksamheten Överblick inför pensionsavgångar och rekryteringar Underlag till medarbetar- och lönesamtal Nyttan för medarbetaren Tydligare se kopplingen mellan egen kompetens, utvecklingsbehov och kundbehov, efterfrågan, mål och strategier Sida 3(8)

4 Tydligare se vilka karriärvägar som erbjuds inom organisationen (synliggöra vilka kompetenser som krävs för att arbeta i olika roller). Möjlighet att synliggöra sin kompetens och koppla denna till den egna löneutvecklingen. Större ansvarskänsla för den egna kompetensutvecklingen och det medarbetaren kan erbjuda organisationen. Nyttan för organisationen Överblick och struktur för att stödja organisationen vid exempelvis organisationsförändringar och kompetensväxling Tydliggöra erbjudandet till våra medarbetare Tydliggöra karriärvägar och möjligheter till löneutveckling inom organisationen Lättare samordning av utbildningsinsatser. Minskad risk för höga kostnader vid gemensam planering av insatser. Lättare hitta kompetenser vid tillfälliga behov. Nuläge och behov Antal anställda Regionservice har 2189 anställda ( ) i jämförelse med 2011 anställda vid samma period i fjol. Fördelningen mellan antal tillsvidareanställda och visstidsanställda är ungefär densamma för båda åren. Yrkesgrupper Nedan syns fördelningen mellan olika yrkesgrupper i Regionservice. Sida 4(8)

5 AID_PersonalGrupp Anställda 2015 Anställda 2016 Städ, tvätt o renhållningsarb Hantverksarb Köks och måltidsarb Ingenjörer m.fl Tekniker Administratörsarbete Handläggararbete Ledningsarbete Usk/Skötare m.fl 6 7 Den största ökningen från 2015 till 2016 ser vi inom grupperna köksbiträde och städ där den totala ökningen är ca 160 personer. Det är inom dessa grupper som vi har våra servicevärdar och servicemedarbetare - kök. Pensionsavgångar I Regionservice förväntas 275 medarbetare gå i pension fram till år De personalgrupperna där vi ser störst pensionsavgångar är lokalvård, vaktmästare (tex interna transportörer) och handläggare/administratörer av olika slag men även chefer på olika nivåer. De största rekryteringsbehoven ser vi inte i de grupper som kräver akademisk utbildning. Kompetensförsörjningsprocessen I planen nedan redogörs våra kort- och långsiktiga insatser för att Attrahera, Rekrytera, Introducera, Utveckla & Motivera samt Avsluta kompetenser inom aktuell verksamhet. Aktiviteter för att attrahera kompetenser Behovet av att attrahera specifika kompetenser har tagits fram i respektive affärsområdes kompetensanalys. För att kunna attrahera kompetenser till vår verksamhet och därmed stärka vårt varumärke kommer vi att delta på arbetsmarknadsdagar och samarbeta med olika utbildningar (högskola/universitet/yh högskolor) kring praktik och examensarbete, nätverk samt arbeta aktivt med omvärldsbevakning. I yrken som kräver eftergymnasial utbildning eller akademiskutbildning är många gånger konkurrensen om kandidaterna hög och det är viktigt att vi som arbetsgivare syns där kandidaterna finns. Vi kommer att arbeta aktivt med annonsering/synas i rätt forum ex socialmedier i samarbete med GSF rekrytering. Genom Sida 5(8)

6 olika forum, så som tex rekryteringsmässor, attraherar vi medarbetare till Servicepoolen och till arbete som servicevärd. I dessa roller kan vi erbjuda ett omväxlande arbete där man får möjligheten att bredda sin kompetens. Rekryteringsbehov Behov - specifika grupper Regionservice behov av kompetens kommer att förändras framöver eftersom Div. AM och Div. Stora Bygg from 1 okt bildar en egen förvaltning tillsammans med SFU, nybildade Regionfastigheter. Behovet av tekniker inom el och VVS, specialister inom elkraft, drifttekniker med inriktning energi och kyla kvarstår. Vi ser även fortsättningsvis ett stort rekryteringsbehov av servicemedarbetare till vårdnära tjänster samt till personal inom Servicepoolen. Behovet av att rekrytera chefer är fortsatt stort, både med tanke på ökningen av antal medarbetare i förvaltningen men även med hänsyn till pensionsavgångar i denna grupp. Vi ser även ett behov av att rekrytera kockar, seniora rekryterare och löne- och ekonomiadministratörer. Vidare finns utmaningar med att rekrytera framtida kompetens till Regionservice kundfunktion för att kunna säkerställa en långsiktig kompetensförsörjning inom facility management. Även nyckelkompetenser inom vissa områden så som utvecklare ser vi fortsatt behov av framöver. Konkurrenter Regionservice främsta konkurrenter är - Privata företag inom fastighetsbranschen - Privata företag inom servicebranschen - Offentliga organisationer såsom Kommuner. Rekryteringsbehov samt aktiviteter för att tillgodose rekryteringsbehovet Rekryteringsbehovet inom olika kompetenser har tagits fram i respektive affärsområdes kompetensanalys och behovet av att rekrytera ser olika ut inom olika kompetenser. Analysen baseras på framtida pensionsavgångar, behov av andra kompetenser än vad vi har idag, personalomsättning samt ökad konkurrens på marknaden inom vissa kompetensområden. Aktiviteter För att säkerställa att vi får den kompetens vi behöver kommer vi att fortsätta/utveckla vårt samarbete med GSF rekrytering och rekrytera enligt fastställd rekryteringsprocess. Vid vissa specialistrekryteringar kan vi komma att använda oss av search via GSF rekrytering. Vi arbetar även med lärlingssystem och fadderverksamhet inom vissa yrkesgrupper. I samband med att vi tar emot praktikanter och erbjuder examensarbete vill vi ge studenterna en positiv upplevelse av sin tid på Regionservice för att öka viljan att söka sig till oss efter sin Sida 6(8)

7 utbildning. För att möta det stora rekryteringsbehovet vi har av servicemedarbetare, där det är extra viktigt att hitta rätt personer som arbetar utifrån Region Skånes värderingar, arbetar vi med att hitta nya möjligheter för att kunna rekrytera. Det kan exempelvis vara via sociala medier, delta på rekryteringsmässor, genomföra gruppintervjuer eller speed intervjuer. Vi ska tydliggöra förväntningar vid rekrytering för att få personer att trivas och stanna hos oss. Introducera Introduktion av medarbetare För att kunna säkerställa en god introduktion för våra medarbetare är det viktigt att varje chef tar ansvar för att den nyanställde får den introduktion hen behöver för att klara sitt arbete. Det gäller utbildningar, handledning, introduceras för kollegorna och att det material som medarbetaren behöver finns på plats vid start. Detta sammantaget skapar en förutsättning för ökad trygghet och högre kompetens och den har sannolikt betydelse både för medarbetarens hälsa och för medarbetarens benägenhet att stanna kvar i verksamheten. Aktiviteter för att introducera nya medarbetare Regionservice har tagit fram ett nytt välkomstmaterial som ska användas vid introduktion av medarbetare. Det innefattar ett välkomstbrev som kan skickas till medarbetaren innan start, eller lämnas vid start, checklistor för introduktion (en för chef och en för medarbetare) samt en välkomstfilm. Materialet uppdateras kontinuerligt efter behov. Alla nyanställda ska också gå igenom Region Skånes digitala introduktionsutbildning som ger information om Region Skåne som verksamhet samt skapar en helhetsförståelse för vad den nya medarbetaren blir en del av. Samtliga medarbetare inom Regionservice ska genomgå vår Regionserviceutbildning En bättre partner för vården samt fortsättningen av Regionserviceutbildningen En bättre partner för vården - från ord till handling. Vissa affärsområden har, eller ska arbeta fram, en egen introduktionsplan som kompletterar den förvaltningsgemensamma. Alla nya chefer ska gå den regiongemensamma basutbildningen för chefer som en del av sin introduktion. Utveckla och motivera Kompetensutveckling för våra medarbetare Medarbetarna är vår viktigaste resurs och för att kunna behålla och utveckla vår personal krävs en arbetsmiljö som främjar delaktighet och medarbetarinflytande. I medarbetarsamtalen skapas för varje medarbetare en plan för den fortsatta utvecklingen som är kopplat till verksamhetens- och den enskilde medarbetarens mål. Härigenom ges medarbetaren ett tydligt uppdrag och får kunskap om vilka karriär- och utvecklingsmöjligheter som erbjuds. Det är viktigt att kompetensutveckling erbjuds och premieras. Medarbetarna ska också ges möjlighet att ta eget ansvar för sin utveckling och cheferna ska skapa förutsättningar för sina medarbetare att öka sin motivation och möjlighet att utvecklas för att möta både nuvarande och kommande behov. Lönepolitiken ska bidra till att vi kan rekrytera, utveckla och behålla den kompetens som behövs. Sida 7(8)

8 Aktiviteter för att utveckla och motivera medarbetare Arbeta mer strukturerat med kunskapsöverföring inför avgångar men även i syfte att bredda och utveckla medarbetarnas kompetens, vilket ger minskad sårbarhet. Genomföra utbildningssatsningar inom vissa områden/verksamheter tex kommunikationsträning, projektutbildning samt specifika utbildningar för vissa roller tex löneadministratörer och tekniker. Synliggöra karriärvägar inom så väl den egna förvaltningen som inom Region Skåne Arbeta aktivt med chefsutveckling genom Regionservice ledarforum, fyra gånger per år. Genom serviceutbildningen Från ord till handling samt på APT där vi arbetar med Region Skånes värdegrund. Det finns material framtaget som stöd till cheferna i arbetet med värdegrunden och i materialet finns även förslag på hur man kan öka förståelse för andra delar av organisationen samt utveckla servicekulturen. Delta aktivt i arbetet med implementering av ett IT stöd för kompetensförsörjning som sker på Region Skåne nivå. Avsluta Hantering av omställning och avslut Regionservice ska hantera omställning och avslut av medarbetare på ett verksamhetsorienterat och respektfullt sätt. Detta gäller även när medarbetare pensioneras. En genomtänkt och välplanerad avveckling är en avgörande framgångsfaktor för att nya organisationsförändringar ska kunna genomföras på ett bra sätt. Att behålla en god relation till tidigare medarbetare leder till att de blir goda ambassadörer och referenser vid nyrekryteringar och organisationen ses som en attraktiv arbetsgivare. Aktiviteter för att hantera avslut och omställning av kompetenser Vi ska följa den rutin som ska tas fram inom Region Skåne för exitintervjuer och genomföra en årlig utvärdering av de medarbetare som slutar/byter anställning. Arbeta med omställning och avslut vid behov. Fortsätta genomförandet av avgångssamtal för att ta lärdom av varför man väljer att lämna sin anställning och se vad vi kan göra annorlunda. Arbeta med att hålla motivationen uppe hos våra medarbetare fram till avslut. Regionservice har tagit fram ett nytt uttroduktions- och avslutsmaterial som stöd till chefer inför avslut. Sida 8(8)

Kompetensförsörjningsplan för Regionservice 2015-2017

Kompetensförsörjningsplan för Regionservice 2015-2017 HR-avdelningen Jenny Sellberg HR specialist 046-17 77 39 Jenny.Sellberg@skane.se HANDLINGSPLAN Datum 2015-08-10 Dnr 1 (9) Kompetensförsörjningsplan för 2015-2017 Inledning är en serviceorganisation och

Läs mer

Plan för Kompetensförsörjning. Beslutad av kommunstyrelsen den 5 februari 2018, 23. Dnr KS

Plan för Kompetensförsörjning. Beslutad av kommunstyrelsen den 5 februari 2018, 23. Dnr KS Plan för Kompetensförsörjning Beslutad av kommunstyrelsen den 5 februari 2018, 23. Dnr KS2017.0461 Innehåll Inledning 3 Syfte. 3 Kompetensförsörjningsmodell 3 ARUBA 4 Genomförandeprocess 5 Definitioner

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Valdemarsviks kommun år

Kompetensförsörjningsstrategi för Valdemarsviks kommun år Kompetensförsörjningsstrategi för Valdemarsviks kommun år 2019-2021 Innehållsförteckning 1. Bakgrund...3 1.1.Kompetensförsörjningsstrategi...3 2.Analys av nuläge...3 2.1.Avgränsning...4 3.Roll och ansvarsfördelning...4

Läs mer

Strategisk kompetensförsörjning - ny bilaga till Riktlinje för medarbetarskap

Strategisk kompetensförsörjning - ny bilaga till Riktlinje för medarbetarskap Kommunstyrelsen 2016-01-20 Kommunledningskontoret KLK HR KSKF/2015:297 Annika Tjernström 016-710 72 79 1 (1) Kommunstyrelsen Strategisk kompetensförsörjning - ny bilaga till Riktlinje för medarbetarskap

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi

Kompetensförsörjningsstrategi Kompetensförsörjningsstrategi Ks/2018:306 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Kompetensförsörjningsstrategi Fastställt av kommunfullmäktige 2018-08-30 207 1 2 Kompetensförsörjningsstrategi

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi 2022

Kompetensförsörjningsstrategi 2022 Kompetensförsörjningsstrategi Antagen av kommunstyrelsen Antagen av: Kommunstyrelsen 116/2019 2019-06-04 Dokumentägare: Dokumentnamn: Kompetensförsörjningsstrategi Dokumentansvarig: Personaldirektör Ersätter

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting

Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting Norrbottningen ska leva ett rikt och utvecklande liv i en region med livskraft och tillväxt. En fungerande och effektiv kompetensförsörjning

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Utredningsuppdrag socialt hållbart Malmö Kommungemensam långsiktig strategi för kompetens- och personalförsörjning STK-2015-394

Tjänsteskrivelse. Utredningsuppdrag socialt hållbart Malmö Kommungemensam långsiktig strategi för kompetens- och personalförsörjning STK-2015-394 SIGNERAD 2015-04-30 Malmö stad Stadskontoret 1 (5) Datum 2015-04-30 Vår referens Carina Funeskog Enhetschef carina.funeskog@malmo.se Tjänsteskrivelse Utredningsuppdrag socialt hållbart Malmö Kommungemensam

Läs mer

Strategi för kompetensförsörjning i Hallsbergs kommun

Strategi för kompetensförsörjning i Hallsbergs kommun Beslutad av: Kommunstyrelsen : : Dokumentet gäller för: Hallsbergs kommun Dokumentansvarig: Personalavdelningen Ärendenummer: Strategi för kompetensförsörjning i Hallsbergs kommun Syftar till att tydliggöra

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan.

Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan. STRATEGI 1 (6) Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan. Inledning Försäkringskassan mål är att vara en organisation som har medborgarnas fulla förtroende när det gäller service, bemötande och

Läs mer

Datum 2010-05-07 Dnr 0900843. Handlingsplan för att stärka Region Skånes varumärke

Datum 2010-05-07 Dnr 0900843. Handlingsplan för att stärka Region Skånes varumärke Carina Wirth Personalstrateg 044-309 3058, 0768-87 06 59 carina.wirth@skane.se PM Datum 2010-05-07 Dnr 0900843 1 (5) Handlingsplan för att stärka s varumärke Vad är ett arbetsgivarvarumärke? Förstärkning

Läs mer

Grundläggande granskning 2017

Grundläggande granskning 2017 Grundläggande granskning 2017 Barn- och utbildningsnämnden Vård- och omsorgsnämnden Socialnämnden Kommunstyrelsen Revisionsrapport 2017-11-21 Sammanfattning I rapporten sammanfattas resultat från granskning

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan

Kompetensförsörjningsplan Serviceförvaltningen Verksamhetsplan 2018 Stab Dnr 1.3.1.-1148/2017 Sida 1 (5) 2017-12-01 Kompetensförsörjningsplan 2018-2020 Så har kompetensförsörjningsplanen tagits fram Serviceförvaltningens kompetensförsörjningsplan

Läs mer

Arbetsgivarrollen och kommunens uppdrag

Arbetsgivarrollen och kommunens uppdrag Arbetsgivarrollen och kommunens uppdrag Nya förskolan Kompetenta medarbetare med ett engagemang som känns och märks av de vi är till för! Agenda Vår personalpolitik, begreppet HR Halmstads kommuns HR-utmaningar

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning

Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning Dnr: 2017-761-1.1. Bilaga 8 Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning Enligt anvisningarna för nämndernas arbete med verksamhetsplan 2018 ska nämndens kompetensförsörjningsplan

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antagen av kommunfullmäktige 2005-08-23, 79 Reviderat av kommunfullmäktige 2006-11-28, 107 Reviderat av kommunfullmäktige 2009-04-21, 31 Reviderat av kommunstyrelsen 2009-08-12,

Läs mer

Strategisk kompetensförsörjningsplan Exploateringskontoret. Aktiviteter för innevarande år

Strategisk kompetensförsörjningsplan Exploateringskontoret. Aktiviteter för innevarande år Strategisk kompetensförsörjningsplan 2018-2020 Exploateringskontoret Aktiviteter för innevarande år 2018 Strategi för kompetensförsörjning Enligt budget 2017 ska följande aktivitet leda till att kommunfullmäktiges

Läs mer

1(8) Personalpolitiskt program. Styrdokument

1(8) Personalpolitiskt program. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Program Beslutad av Kommunfullmäktige 2019-02-13, 9 Dokumentansvarig Personalchefen Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning 1 INLEDNING...4 s personalpolitiska

Läs mer

Personalpolitiskt program. Motala kommun

Personalpolitiskt program. Motala kommun Personalpolitiskt program Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 12/KS0167 Datum: 2013-10-21 Paragraf: KF 90 Reviderande instans: Datum: Gäller från: 2013-10-21 Diarienummer: Paragraf:

Läs mer

Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge

Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge 2014-09-29 1. Syfte och mål... 3 2. Styrkor och utmaningar inom personal- och kompetensområdet... 4 3. Stödfunktionen personal... 4 4. Kompetensförsörjning...

Läs mer

Region Skånes handlingsplan för kompetensmixplanering rätt använd kompetens

Region Skånes handlingsplan för kompetensmixplanering rätt använd kompetens Region Skånes handlingsplan för kompetensmixplanering rätt använd kompetens Fastställd av regionstyrelsen 2016-12-08, 2 Inledning Hela arbetsmarknaden och inte minst hälso- och sjukvården står inför stora

Läs mer

Medarbetar- och ledarskapsprogram

Medarbetar- och ledarskapsprogram Medarbetar- och ledarskapsprogram Antagen av kommunfullmäktige 2018-01-29 Ansvarig förvaltning: Kommunledningskontoret Ansvarig tjänsteman: Personalchef Innehåll Välkommen till Vaggeryds kommun... 3 Vision

Läs mer

HR-strategi. Personalstrategi för arbetet med medarbetare och organisation för att nå verksamhetens mål

HR-strategi. Personalstrategi för arbetet med medarbetare och organisation för att nå verksamhetens mål HR-strategi Personalstrategi för arbetet med medarbetare och organisation för att nå verksamhetens mål Policy, riktlinjer och HR-processer För att förtydliga och förenkla arbetet för chefer, medarbetare

Läs mer

Medledar- och arbetsmiljöpolicy

Medledar- och arbetsmiljöpolicy Medledar- och arbetsmiljöpolicy Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2017:757 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: 25 januari 2018 Dokumentet

Läs mer

Strategisk kompetensförsörjning

Strategisk kompetensförsörjning Kommunstyrelsens handling nr 30/2015 Strategisk kompetensförsörjning Beslutad av kommunstyrelsen 2015-06-17, 130 2 (11) Innehållsförteckning VARFÖR SKA KOMMUNEN HA EN GEMENSAM STRATEGI FÖR KOMPETENSFÖRSÖRJNING?...

Läs mer

Välfärdsförvaltningens kompetensförsörjningsstartegi

Välfärdsförvaltningens kompetensförsörjningsstartegi Datum 2016-10-03 Välfärdförvaltningens kompetensförsörjningsstrategi 2016-2020 Antagen av: Humanistiska nämnden 126/2016 Omsorgsnämnden 86/2016 Dokumentägare: Välfärdsförvaltningens förvaltningschef Ersätter

Läs mer

Rekryterings-/kompetensförsörjningsplan Service- och tekniknämnden 2018

Rekryterings-/kompetensförsörjningsplan Service- och tekniknämnden 2018 1 < Rekryterings-/kompetensförsörjningsplan Service- och tekniknämnden 2018 Datum: 2017-12-14 www.katrineholm.se 1 2 Innehåll- Inledning och vision/mål...3 Varför är strategisk kompetensförsörjning viktigt...3

Läs mer

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40, Bilaga nr 2 KF 4011 O Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,2010-05-04 l -! Övergripande vision och mål Herrljunga kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare som

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland både

Läs mer

PERSONAL- STRATEGISKT PROGRAM

PERSONAL- STRATEGISKT PROGRAM PERSONAL- STRATEGISKT PROGRAM 2017 2019 Dokumenttyp Fastställd Program Av kommunfullmäktige 2017-04-10, 18 Samtliga nämnder Detta dokument gäller för Giltighetstid 2017 2018 Dokumentansvarig Personalchef

Läs mer

Medarbetarpolicy. Policy. Beslutad av: Regionfullmäktige, , 167 Diarienummer: RS Giltighet: från

Medarbetarpolicy. Policy. Beslutad av: Regionfullmäktige, , 167 Diarienummer: RS Giltighet: från Beslutad av: Regionfullmäktige, 2018 10 09, 167 Diarienummer: RS 2017 00684 Giltighet: från 2018 10 09 2023 10 09 Policy Medarbetarpolicy Policyn gäller för: Västra Götalandsregionen Innehållsansvar: Koncernstab

Läs mer

Koncernkontoret Personalstrategiska avdelningen

Koncernkontoret Personalstrategiska avdelningen Personalstrategiska avdelningen Lisa Davidsson Personalstrateg 044-309 33 21 lisa.davidsson@skane.se HANDLINGSPLAN Datum 2013-08-23 Dnr 0900843 1 (11) Kompetensförsörjningsplan för 2013-2016 1. Inledning

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan Förskoleförvaltningen 2018

Kompetensförsörjningsplan Förskoleförvaltningen 2018 Kompetensförsörjningsplan Förskoleförvaltningen 2018 Utvärdering /måluppfyllelse föregående år Kompetensmål Riskanalys Aktivitetsplan I detta dokument redovisas följande på förvaltningsledningsnivå: 1.

Läs mer

Personalpolitiskt program 2009

Personalpolitiskt program 2009 Personalpolitiskt program 2009 Antaget av kommunfullmäktige 2009-02-25 8 2 PERSONALPOLITISKT PROGRAM I VÅRGÅRDA KOMMUN Vårgårda kommuns personalpolitiska program är ett övergripande idé- och styrdokument

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Kungsholmens stadsdelsnämnd

Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Kungsholmens stadsdelsnämnd Kungsholmens stadsdelsförvaltning HR-avdelningen Bilaga 7 Verksamhetsplan 2018 Sida 1 (9) 2017-11-19 Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Kungsholmens stadsdelsnämnd Utgångspunkten i kompetensförsörjningsarbetet

Läs mer

Arbetsgivarpolicy. Antagen av kommunfullmäktige , 94

Arbetsgivarpolicy. Antagen av kommunfullmäktige , 94 Arbetsgivarpolicy Antagen av kommunfullmäktige 2018-05-31, 94 Lyssna, lära, leda. Så lyder våra förhållningssätt för att leva upp till visionen: Lund skapar framtiden med kunskap, innovation och öppenhet.

Läs mer

Personal- och kompetensförsörjningsplan

Personal- och kompetensförsörjningsplan Skarpnäcks stadsdelsförvaltning BILAGA 4:5 Personal- och kompetensförsörjningsplan 2016 Inledning En personal- och kompetensförsörjningsplan ska innehålla förvaltningens kända förändringsbehov för en viss

Läs mer

Metodstöd för utformning av kompetensförsörjningsplan 2018

Metodstöd för utformning av kompetensförsörjningsplan 2018 2018-03-02 Metodstöd för utformning av kompetensförsörjningsplan 2018 1 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Vår gemensamma utmaning... 3 Metodstödets syfte... 3 Underlag... 4 Processen i korthet... 4 Kompetensförsörjningsplan

Läs mer

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb!

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska programmet är att tydliggöra

Läs mer

Den goda arbetsplatsen. Program

Den goda arbetsplatsen. Program Personalpolitiskt program FÖR sandvikens kommun OCH DESS BOLAG Program Personalpolitiskt program är ett övergripande politiskt måldokument. I programmet framgår vad kommunen och dess bolag vill åstadkomma

Läs mer

Ronneby kommuns personalpolitik

Ronneby kommuns personalpolitik Ronneby kommuns personalpolitik 1 Personalpolitisk handlingsplan attraktiv arbetsgivare Ronneby kommun står för stora utmaningar i framtiden. Omvärlden förändras, våra förutsättningar påverkas av många

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! FOTO: SCANDINAV/SCANDINAV BILDBYRÅ 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska

Läs mer

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2016:13-020 Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-16 91 2 Inledning Det arbete som görs i verksamheterna

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Personal- och arbetsgivarutskottet

Personal- och arbetsgivarutskottet Personal- och arbetsgivarutskottet Carina Wirth 040-675 30 64 carina.wirth@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2013-05-22 Dnr 0900843 1 (8) Personal- och arbetsgivarutskottet Handlingsplan Sveriges ledande arbetsgivare

Läs mer

Stockholms stad. Fastighetskontorets kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt

Stockholms stad. Fastighetskontorets kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt Fastighetskontoret Kompetensförsörjningsplan Sida 1 (12) 2017-12-01 Fastighetskontorets kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt Långsiktig målbild Fastighetskontoret ska vara en förebild som arbetsgivare

Läs mer

Täby kommun Din arbetsgivare

Täby kommun Din arbetsgivare Täby kommun Din arbetsgivare 1 4 Ledar- och medarbetarskapspolicy 6 KOMPETENSPOLICY 8 Hälsofrämjande policy Täby kommun en arbetsgivare i ständig utveckling att arbeta i täby kommun 10 Lönepolicy Antagen

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

Projekt Lyskraft - eller hur kan vi göra våra arbetsplatser än mer attraktiva så att vi kan rekrytera och behålla medarbetare?

Projekt Lyskraft - eller hur kan vi göra våra arbetsplatser än mer attraktiva så att vi kan rekrytera och behålla medarbetare? Projekt Lyskraft - eller hur kan vi göra våra arbetsplatser än mer attraktiva så att vi kan rekrytera och behålla medarbetare? Lyskraft tre delar Kompetensförsörjning Ledarskap Arbetsgivarvarumärket Kompetensförsörjningsprocessen

Läs mer

Vallentuna kommuns värdegrund:

Vallentuna kommuns värdegrund: PERSONALPOLITISKT PROGRAM Fastställt av kommunfullmäktige 1991. Jämställdhet och mångfald reviderat 2000. Avsnitt "Lön - belöning" reviderat 2001 Reviderat av Kommunstyrelsens arbetsutskott i januari 2007

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Arbetsgivarstrategi i Sollentuna kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-02-15, 15, Dnr 2017/0764 KS Innehållsförteckning Arbetsgivarstrategi i Sollentuna kommun... 2 Varför ska vi arbeta med vårt arbetsgivarmärke?...

Läs mer

Regional strategi för arbetsgivarpolitik

Regional strategi för arbetsgivarpolitik Regional strategi för arbetsgivarpolitik Vår vision Socialdemokratisk arbetsgivarpolitik ska stärka personalens arbetsvillkor och arbetsmiljö. Det är viktigt både för den enskilde men också för kvaliteten

Läs mer

Förstudie om kommunens personaloch. kompetensförsörjning. Sollentuna kommun

Förstudie om kommunens personaloch. kompetensförsörjning. Sollentuna kommun www.pwc.se Lina Olsson Cert. kommunal revisor Förstudie om kommunens personaloch kompetensförsörjning Oktober 2017 Sollentuna kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och slutsats... 1 2. Inledning...

Läs mer

Handlingsplan kompetensförsörjning, Kristianstads kommun

Handlingsplan kompetensförsörjning, Kristianstads kommun Handlingsplan kompetensförsörjning 2018-2021 1 (5) Handlingsplan kompetensförsörjning, Kristianstads kommun Antaget av Kommunstyrelsen 2018-02-14 31 att gälla från 2018-02-16. Kontaktperson: Kajsa Sjögren,

Läs mer

Arbetsgivarstrategi. Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Tel 08-530 610 00 www.botkyrka.se Org.nr 212000-2882 Bankgiro 624-1061

Arbetsgivarstrategi. Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Tel 08-530 610 00 www.botkyrka.se Org.nr 212000-2882 Bankgiro 624-1061 Arbetsgivarstrategi Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Tel 08-530 610 00 www.botkyrka.se Org.nr 212000-2882 Bankgiro 624-1061 Innehållsförteckning Vad innebär det att vara en bra

Läs mer

Personalpolicy för Sollentuna kommun. www.sollentuna.se

Personalpolicy för Sollentuna kommun. www.sollentuna.se Personalpolicy för Sollentuna kommun www.sollentuna.se Vårt gemensamma uppdrag Sollentuna kommun växer och utvecklas. De som bor i vår kommun vill bygga bostäder, resa, idrotta, handla, låna böcker, cykla

Läs mer

Ronneby kommuns personalpolitik

Ronneby kommuns personalpolitik Ronneby kommuns personalpolitik Bakgrund Att arbeta i Ronneby kommun är ett välfärdsarbete. Vårt främsta uppdrag är att ge god service till våra medborgare. Det är därför en viktig samhällsfråga att kommunen

Läs mer

Miniskrift Kompetensförsörjning som en grund för bättre förändringsberedskap

Miniskrift Kompetensförsörjning som en grund för bättre förändringsberedskap Miniskrift Kompetensförsörjning som en grund för bättre förändringsberedskap Skrift fem i en serie om agil verksamhetsutveckling. Innehållet bygger på material som deltagarna i Partsrådets program Förändring

Läs mer

Med Tyresöborna i centrum

Med Tyresöborna i centrum Med Tyresöborna i centrum 2 Innehåll Vår arbetsgivare 4 Personalpolicyn 5 Delaktighet och samverkan 6 Hälsa och arbetsmiljö 7 Jämställdhet och mångfald 8 Förbättring och utveckling 9 Lön, lönebildning

Läs mer

Inriktningsdokument för personalpolitiken i Norrköpings kommun. KS 2018/ Fastställd av kommunfullmäktige den 18 juni norrkoping.

Inriktningsdokument för personalpolitiken i Norrköpings kommun. KS 2018/ Fastställd av kommunfullmäktige den 18 juni norrkoping. Inriktningsdokument för personalpolitiken i Norrköpings kommun KS 2018/0090 003. Fastställd av kommunfullmäktige den 18 juni 2018. norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun 1 instagram.com/norrkopings_kommun

Läs mer

Granskning av kompetensförsörjning Kungsörs kommun en förstudie

Granskning av kompetensförsörjning Kungsörs kommun en förstudie Granskning av kompetensförsörjning Kungsörs kommun en förstudie 14 september 2012 Lena Joelsson Innehållsförteckning Bakgrund 3 Syfte 4 Metod 5 Frågeställningar 6 Omvärldsanalys 7 Analys av kompetensbehov

Läs mer

Arbetsgivarstrategi Orsa kommun Ett bra jobb helt enkelt

Arbetsgivarstrategi Orsa kommun Ett bra jobb helt enkelt Arbetsgivarstrategi Orsa kommun Ett bra jobb helt enkelt En av våra största resurser vi har är vår personal Värdegrund, Orsa kommun Inledning. Varför arbetsgivarstrategi? Arbetsgivarstrategin beskriver

Läs mer

Personalpolicy för Laholms kommun

Personalpolicy för Laholms kommun STYRDOKUMENT PERSONALPOLICY 2017-09-05 DNR: 2017 000146 Antagen av kommunstyrelsen den 12 september 2017 17 Gäller från och med den 13 september 2017 och tillsvidare Personalpolicy för Laholms kommun Innehåll

Läs mer

Systematiskt arbete med kompetensförsörjning i VGR sedan 2009

Systematiskt arbete med kompetensförsörjning i VGR sedan 2009 Systematiskt arbete med kompetensförsörjning i VGR sedan 2009 Utgår från Ledningssystem för kompetensförsörjning (SS 624070) Gemensamma begrepp, struktur och arbetssätt IT-stöd i arbetet och gemensam databas,

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Kalix kommun 2018 2020 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Personalpolitiskt program Program 2018-06-18, 93 Kommunfullmäktige Inledning Det kommunala

Läs mer

Exploateringskontoret Fastighetskontoret, Stadsbyggnadskontoret Trafikkontoret

Exploateringskontoret Fastighetskontoret, Stadsbyggnadskontoret Trafikkontoret Exploateringskontoret Fastighetskontoret, Stadsbyggnadskontoret Trafikkontoret Strategi Strategi för att säkerställa för att säkerställa behovet behovet av av projektledare och specialister Sida 1 (6)

Läs mer

Färre skall försörja fler

Färre skall försörja fler Färre skall försörja fler Fler äldre kommer att vara i behov av vård och omsorg Samtidigt som vi får problem att rekrytera medarbetare Arbeta för att öka attraktiviteten för vård och omsorgsyrken Utnyttja

Läs mer

Kompetensförsörjning Utbildningsförvaltningen Stockholms Stad

Kompetensförsörjning Utbildningsförvaltningen Stockholms Stad Kompetensförsörjning Utbildningsförvaltningen Stockholms Stad The Capital of Scandinavia Stockholm växer Det går bra för Stockholms stad och för regionen Stockholm hamnar högt på internationella rankningar

Läs mer

REGIONAL STRATEGI FÖR ARBETSGIVARPOLITIK ANTAGEN PÅ DISTRIKTSKONGRESSEN Hälso- och

REGIONAL STRATEGI FÖR ARBETSGIVARPOLITIK ANTAGEN PÅ DISTRIKTSKONGRESSEN Hälso- och REGIONAL STRATEGI FÖR ARBETSGIVARPOLITIK ANTAGEN PÅ DISTRIKTSKONGRESSEN 2018 Hälso- och 1 REGIONAL STRATEGI FÖR ARBETSGIVARPOLITIK VÅR VISION EN VÄLFÄRD I VÄRLDSKLASS Sverige är ett välfungerande välfärdsland,

Läs mer

Dnr KK17/307. Kompetensförsörjningsplan för Nyköpings kommun. Antagen av kommunstyrelsen

Dnr KK17/307. Kompetensförsörjningsplan för Nyköpings kommun. Antagen av kommunstyrelsen Dnr KK17/307 Kompetensförsörjningsplan för Nyköpings kommun Antagen av kommunstyrelsen 2017-05-08 2 Innehållsförteckning Inledning... 3 1 Bakgrundsanalys och överväganden... 3 2 Mål och inriktning... 5

Läs mer

Kompetensfo rso rjningsplan

Kompetensfo rso rjningsplan Sida: 1 av 7 Kompetensfo rso rjningsplan Arbetsförmedlingens utmaningar inom kompetensförsörjning under 2016. Sida: 2 av 7 Innehåll Inledning... 3 Syfte... 3 Långsiktig kompetensförsörjning... 3 Utmaningar

Läs mer

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg,

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg, Dokumentansvarig Monica Högberg, 0485-470 11 monica.hogberg@morbylanga.se Handbok Personal STRATEGI Beslutande Kommunstyrelsens 257 2015-11-03 Giltighetstid 2015-2019 1(6) Dnr 2015/000275-003 Beteckning

Läs mer

Riktlinje. Riktlinje för kompetensförsörjning KS 2015/

Riktlinje. Riktlinje för kompetensförsörjning KS 2015/ Riktlinje 2015-12-18 Riktlinje för kompetensförsörjning KS 2015/0828 027 Beslutad av personalutskottet den 18 december 2015. Riktlinjen gäller för hela Norrköpings kommun. Den här riktlinjen är ett komplement

Läs mer

Policy för kompetensförsörjning

Policy för kompetensförsörjning Kommunstyrelseförvaltningen POLICY FÖR KOMPETENSFÖRSÖRJNING Policy för kompetensförsörjning Dokumenttyp Dokumentnamn Policy för kompetensförsörjning Policy Diarienummer Fastställd/upprättad av HR-avdelningen

Läs mer

Verksamhetsplan för personalavdelningen 2013-2015

Verksamhetsplan för personalavdelningen 2013-2015 HÖGSKOLAN I BORÅS 1 (8) Personalavdelningen Personalchef Birgitta Alfraeus 2013-01-15 Verksamhetsplan för personalavdelningen 2013-2015 Verksamhetsplanen har utarbetats tillsammans med personalavdelningens

Läs mer

HR-strategi. HR-strategi

HR-strategi. HR-strategi HR-strategi HR-strategi 2017-2020 1 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd Giltighetstid Strategi HR-strategi 2016 2020 Dokumentansvarig Senast reviderad Beslutsinstans Dokument gäller för Personalchef 2016-11-11

Läs mer

Kalix kommuns ledarplan

Kalix kommuns ledarplan Kalix kommuns ledarplan Inledning Dagens ledarskap handlar till stor del om att styra genom mål och visioner, att vara tydlig och att kunna föra en dialog med medarbetare och kunna delegera. Arbetsmiljön,

Läs mer

Vad innehåller handlingsplanen?

Vad innehåller handlingsplanen? Vad innehåller handlingsplanen? Hur/Vad - Hur kan vi göra för att bli mera attraktiva för våra medarbetare och dem vi ska rekrytera för att bli oberoende av inhyrd personal Aktivitet Exempel på aktiviteter

Läs mer

Arbetsgivarpolitiskt program

Arbetsgivarpolitiskt program Arbetsgivarpolitiskt program Diarienummer 2013:721 Upplaga 500 ex Tryck, IT Grafiska AB Papper, Munken Polar, miljömärkt med Svanen Innehåll Medarbetarskap Ledarskap Samverkan Arbetsmiljö och hälsa Kompetensförsörjning

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Vårt engagemang gör idéer till verklighet Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköpings kommun linkoping.se Vårt engagemang gör idéer till verklighet Vår

Läs mer

Riktlinjer och modell för Kompetensförsörjning i Linköpings kommun

Riktlinjer och modell för Kompetensförsörjning i Linköpings kommun Riktlinjer och modell för Kompetensförsörjning i Linköpings kommun Riktlinjer för kompetensförsörjning är fastställda av kommunstyrelsens personalutskott 2004-09-07 44 Dnr. KS2004.0895 Senaste uppdatering:

Läs mer

PERSONAL- POLICY FÖR HÖGANÄS KOMMUN

PERSONAL- POLICY FÖR HÖGANÄS KOMMUN PERSONAL- POLICY FÖR HÖGANÄS KOMMUN Det här är en policy för dig som arbetar i Höganäs kommun eller som funderar på att söka arbete i Höganäs kommun. Den är en vägledning i vad vi står för och vad vi vill

Läs mer

KOMPETENSFÖRSÖRJNINGSPLAN 2015. Vision: Göteborg - världens bästa stad att åldras i Rätt kompetens för äldres behov

KOMPETENSFÖRSÖRJNINGSPLAN 2015. Vision: Göteborg - världens bästa stad att åldras i Rätt kompetens för äldres behov KOMPETENSFÖRSÖRJNINGSPLAN 2015 Vision: Göteborg - världens bästa stad att åldras i Rätt kompetens för äldres behov KOMPETENSFÖRSÖRJNING 2015 Nuläge/bakgrund Behov av vård-och omsorg för äldre kommer öka

Läs mer

Handlingsplan HR enheten

Handlingsplan HR enheten Handlingsplan HR enheten 2019 HR-enheten arbetar med att ge stöd inom hela HR-området till chefer och medarbetare. Vårt arbete ska bidra till att Folkuniversitetet uppfattas som en attraktiv arbetsgivare

Läs mer

Medarbetarstrategin Skol- och barnomsorgsförvaltningen 2014 2018

Medarbetarstrategin Skol- och barnomsorgsförvaltningen 2014 2018 Medarbetarstrategin Skol- och barnomsorgsförvaltningen 2014 2018 Medarbetarstrategin Skol- och barnomsorgsförvaltningen är med över 2 300 anställda en stor arbetsgivare inom Växjö kommuns Skol- och barnomsorgsförvaltningen

Läs mer

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf 129 www.upplands-bro.se Vårt gemensamma uppdrag Vår personalpolicy beskriver våra grundläggande värderingar och samspelet mellan arbetsgivare och medarbetare.

Läs mer

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun l 2014-04-01 Policy om Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun Inledning: Du som medarbetare/chef är kommunens viktigaste resurs, tillsammans växer vi för en hållbar framtid!

Läs mer

Nässjö kommuns personalpolicy

Nässjö kommuns personalpolicy Författningssamling Antagen av kommunfullmäktige: 2010-01-28, 10 Reviderad: Nässjö kommuns personalpolicy Varför behövs en personalpolicy? Nässjö kommuns personalpolicy innehåller vår arbetsgivar- och

Läs mer

Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun

Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun Strategi (Strategi, Plan, Riktlinje eller Regel) Fastställt av Kommunfullmäktige Datum för fastställande 2019-03-25 70 Giltighetstid Tills vidare. Första

Läs mer

Plan för Kompetensmix Skånevård Sund

Plan för Kompetensmix Skånevård Sund Plan för Kompetensmix Skånevård Sund 2016-11-15 1 Inledning Kompetensmix handlar om att på ett strukturerat sätt uppgiftsväxla arbetsuppgifter mellan yrkeskategorier och att föra in nya kompetenser i verksamheterna.

Läs mer

Vår personalpolicy Statens geotekniska institut

Vår personalpolicy Statens geotekniska institut Vår personalpolicy Statens geotekniska institut Inledande ord Statens geotekniska institut (SGI) är en kunskaps intensiv myndighet som tillsammans med kompetenta medarbetare är under ständig utveckling.

Läs mer

Riktlinjer för personalpolitik

Riktlinjer för personalpolitik Riktlinjer för personalpolitik Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för personalpolitik Riktlinjer 2018-08-27 168 Kommunstyrelsen Dokumentansvarig/processägare Version

Läs mer

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje.

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje. Beslut, förbundsmötet 2016 Vi är Vision mål och hjärtefrågor Förutsättningar för chefs och ledarskap Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje Löner och villkor Framtidens arbetsliv Fair Union Vi är Vision är

Läs mer

Fler ska arbeta heltid i framtiden

Fler ska arbeta heltid i framtiden HELTIDSPLANEN Fler ska arbeta heltid i framtiden Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har kommit överens om att heltid ska vara norm och att fler ska arbeta heltid. Välfärdens behov av kompetens

Läs mer

Att utveckla en hälsofrämjande

Att utveckla en hälsofrämjande Foto: Medicinsk bild Karolinska Universitetssjukhuset Att utveckla en hälsofrämjande arbetsplats Ett verktyg för att främja hälsa på arbetsplatsen 1 Den hälsofrämjande arbetsplatsen Definition Hälsofrämjande

Läs mer

EKERÖ KOMMUN Nummer: 05:1 Blad: 1(5) Kommunal författningssamling Utg: mars 2013 Ers: febr 2000

EKERÖ KOMMUN Nummer: 05:1 Blad: 1(5) Kommunal författningssamling Utg: mars 2013 Ers: febr 2000 EKERÖ KOMMUN Nummer: 05:1 Blad: 1(5) PERSONALPOLICY Kommunens framtida utmaningar Ekerö kommer även fortsättningsvis vara en inflyttningskommun dit främst barnfamiljer flyttar. Ökad befolkningsmängd medför

Läs mer

LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY KARLSTADS UNIVERSITET

LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY KARLSTADS UNIVERSITET LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY KARLSTADS UNIVERSITET LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY 1 Innehåll Ledar- och medarbetarpolicy...3 Universitetets värdegrund och förhållningssätt...4 Medarbetarskap och ledarskap

Läs mer

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program Ett övergripande dokument för kommunens samtliga arbetsplatser i syfte med att skapa en ändamålsenlig

Läs mer