Redovisning KTH:s övergripande hållbarhetsmål 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Redovisning KTH:s övergripande hållbarhetsmål 2016"

Transkript

1 Redovisning KTH:s övergripande hållbarhetsmål 2016

2 Förord KTH ska bli ett av Europas ledande universitet inom miljö och hållbar utveckling. KTH ska aktivt och ansvarsfullt bidra till en hållbar utveckling genom utbildning, forskning, samverkan och genom att minska vår egen miljöbelastning och verka för socialt ansvarstagande. Utbildning, forskning och samverkan är våra huvuduppgifter. Här har vi unika möjligheter att långsiktigt bidra till en hållbar utveckling Göran Finnveden, vicerektor för hållbar utveckling. Vår vision är att varje medarbetare och student ska känna att de äger hållbarhetsfrågan och genom sina kunskaper bidrar till lösningar som gynnar flera aspekter av begreppet hållbar utveckling. I det arbetet är det naturligt att vi tar vår utgångspunkt i de nya hållbarhetsmålen i FN:s Agenda 2030 Kristina von Oelreich, miljöchef på KTH. KTH Sustainability Office samordnar KTH:s hållbarhetsarbete centralt och är en del av universitetsförvaltningen. Varje skola på KTH har också miljöombud utsedda som driver miljöarbetet tillsammans med ledningen. Det finns också en akademisk referensgrupp för hållbar utveckling. Denna målredovisning sammanfattas främst de aktiviteter och projekt som har genomförts inom ramen för KTH:s miljöledningssystem. Arbetsmiljö är ett av KTH:s hållbarhetsmål, men behandlas inte här. Kontaktinformation Kristina Von Oelreich miljöchef krvo@kth.se eller kth-miljo@kth.se

3 Utbildning KTH ska öka alla anställdas och studenters kunskap om och engagemang i frågor gällande hållbar utveckling. Hållbar utveckling ska vara integrerat i alla utbildningsprogram på samtliga nivåer så att studerande efter examen kan bidra till en hållbar samhällsutveckling. Hur påverkar vi? Utexaminerade studenter från KTH är drivande krafter i samhälls- och teknikutvecklingen. Framtidens ingenjörer och arkitekter ska kunna arbeta för hållbara lösningar. Det är därför viktigt att alla studenter och doktorander får med sig kunskap om, och verktyg att ta sig an, de miljö- och hållbarhetsfrågor som har betydelse för samhällsutvecklingen och de utmaningar vi står inför. Målet är delvis uppfyllt. Antalet miljö- och hållbarhetsmärkta kurser har ökat från 297 till 389 mellan 2015 och Antalet utbildningsprogram med fokus på miljö och hållbar utveckling ligger på samma nivåer som de senaste åren (12). Ett stort arbete har genomförts för att ta fram handlingsprogram för att integrera hållbar utveckling i programmen på grund- och avancerad nivå. En kartläggning av hur hållbar utveckling är integrerat inom doktorandprogrammen har genomförts. Pedagogikkursen i Lärande för hållbar utveckling ges årligen. Den webbaserade personalutbildningen har utvecklats. Alla program på grundnivå och avancerad nivå har upprättat nya handlingsprogram, inklusive aktiviteter, för perioden utifrån KTH:s övergripande hållbarhetsmålen. En kartläggning av hur doktorsprogrammen integrerar hållbar utveckling har genomförts. Den webbaserade Verktygslådan Lärande för hållbar utveckling har uppdaterats och vidareutvecklats. Tilldelat medel till fyra utbildningsprojekt på KTH med fokus på hållbarhetsfrågor genom den årliga utlysningen Miljö, och hållbar utveckling på tvärs. Stöttat utvecklingen av en webbaserad plattform för hållbar utveckling. som fungerar som ett verktyg för undervisande personal att integrera en introducerande modul om hållbar utveckling i större kurser. Samarbetat med Sustainergies som bl.a. arrangerat tre workshops på KTH under hösten med aktuella problemställningar. Tillsammans med Nordic Sustainable Campus Network utvecklat ett kunskapstest inom hållbarhet riktat till studenter. Arrangerat frukostseminarium om Integrering av hållbar utveckling på masternivå. Genomfört personalutbildningar inom miljö och hållbar utveckling.

4 Forskning KTH:s forskning för hållbar utveckling ska öka. Integreringen av hållbar utveckling i KTH:s forskningsbas ska öka. Hur påverkar vi? Den forskning som bedrivs på KTH påverkar hur samhället utvecklas. Därför är det viktigt att forskningen strävar efter att bidra till hållbar utveckling. KTH vill ligga i framkant både när det gäller forskning för hållbar utveckling, och att hållbar utveckling integreras mer i befintlig forskning. Under 2016 ökade KTH:s finansiering från fyra forskningsfinansiärer inom miljö och hållbar utveckling med 10 % (Energimyndigheten, Mistra, Formas, Naturvårdsverket). Tre av totalt sju utlysta professorstjänster har haft koppling till hållbar utveckling. Flera strategiska satsningar som KTH gjort med eget myndighetskapital har ett tydligt hållbarhetsperspektiv, exempelvis en satsning på cirkulär ekonomi, ett vattencentrum och biträdande lektorat inom hållbar stadsutveckling. Två stora forskningsprogram beviljades medel efter att ha fått såddpengar från Sustainability Office för att arbeta med ansökan. Det ena är ett Strategiskt Innovationsprogram om smarta och hållbara städer, det andra om hållbar tillgänglighet och mobilitet (SAMS, Mistra). Nätverksträffar och seminarier för KTH:s forskare, för att hitta kopplingar mellan disciplinerna och utveckla nya forskningsområden. Finansiering av tvärvetenskapliga initiativ kopplade till miljö och hållbar utveckling, MHU på tvärs. Kontinuerligt uppdaterad lista över forskningsutlysningar inom hållbar utveckling som service till KTH:s forskare. Anordnat möten för forskare inför större forskningsutlysningar. Transparent trä kan i framtiden användas som material i solceller och huspaneler m.m.

5 Samverkan I samverkan med befintliga och nya partners, intressenter och studenter ska KTH arbeta för att bidra till en hållbar samhällsutveckling. Genom kommunikation, dialog och samverkan med omgivande samhälle ska en tydligare bild av KTH som ett ledande tekniskt universitet inom hållbar utveckling förmedlas. Hur påverkar vi? För att kunna bidra till ett hållbart samhälle är det viktigt att den forskning KTH producerar också når ut och omsätts i praktiken. KTH lägger därför stor vikt vid samverkan med viktiga samhällsaktörer och vid att synliggöra nya forskningsresultat. Målet delvis uppfyllt. Planerade aktiviteter för 2016 har genomförts eller påbörjats. Den totala medieexponeringen för KTH har minskat under Andelen av KTH:s totala exponering med koppling till miljö och hållbar utveckling var % jämfört med 27 % 2015, enligt nyckelordslista. Kommunikation från KTH i form av pressmeddelanden på svenska med koppling till miljö och hållbarhet på KTH har ökat från 42% till 47% (av totala antal pressmeddelande). Antalet artiklar med koppling till hållbar utveckling, enligt nyckelordslista, som har sampublicerats med svenska företag och organisationer (ej högskoloruniversitet) har minskat från 54 st till 42 st Evenemang som exempelvis KTH-Sustainability Research Day har varit välbesökt, under året har våra aktiviteter besökts av närmare 1000 personer. Cykeldag KTH Campus, augusti 2016 Veckoblogg av Vicerektor för hållbar utveckling. Finansiell stöttning till ett antal projekt inom KTH relaterade till samverkan. Anordnat ett flertal externt och internt riktade mötesplatser. Arrangerat KTH-Sustainability Research Day. Matchmaking med syfte att ta fram exjobbsförslag, projektuppgifter eller gästföreläsningar. Stöttat studentengagemang. Möte med strategiska partners för att diskutera vilka kunskaper och färdigheter kopplade till hållbar utveckling som våra studenter behöver. Engagemang i nordiska och internationella nätverk. Arbete med samarbetsavtalen med SEI, IVL och Akademiska Hus. Internt och externt riktade nyhetsbrev har fortsatt. Utvecklat strategi för kommunikation av hållbar utveckling på KTH.

6 KTH:s campus KTH:s campus ska utvecklas och förvaltas hållbart. Ekologiska och sociala värden ska bevaras och stärkas. Vid ny- och ombyggnad ska högsta möjliga miljöprestanda eftersträvas. KTH:s energianvändning ska minska med 10 % (el, fjärrvärme, kyla) per årsarbetskraft, helårsstudent och per kvadratmeter. Till, från, inom och mellan våra campus ska resor och transporter i större utsträckning ske på ett hållbart sätt. KTH ska öka kunskapen om och ha en säker och välfungerande hantering av farligt avfall. Förutsättningar för källsortering av relevanta avfallsfraktioner ska finnas på hela KTH, mängden avfall ska minska per person och andelen källsorterat avfall ska öka. KTH:s campus ska användas i utbildning, forskning och samverkan för en hållbar samhällsutveckling. Hur påverkar vi? KTH påverkar sin omgivning på många olika sätt, exempelvis genom användning av vår omgivning och de lokala ekosystemen liksom genom de byggnader vi nyttjar, energianvändning och de resor som görs på campus. KTH:s campus ska vara en levande och dynamisk miljö med utgångspunkt i ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. Fem projekt genomfördes inom ekologisk hållbarhet. 60 kg honung producerades på KTH Campus. En nybyggnation certifierades enligt Miljöbyggnad Silver. En större ombyggnation färdigställdes men certifierades inte. Osorterat avfall har 2016 ökat från 853 till 999 säckar. Källsorterat avfall har minskat från 370 ton till 34 0 ton. Matavfall ligger kvar på 38 st. 60-liters kärl. Antalet laddplatser för elbilar respektive cykelpumpsstationer har ökat från 2 till 4 vardera. Bikupor på KTH Campus där drottningarna Bee McBeeface och Beeyoncé bor och producerade 60 kg honung under Införskaffat två bikupor på KTH Campus. Ett seminarium om biodling arrangerades. En arkitekttävling för studenter genomfördes, Shelter for all, där insektsholkar designades. Fortsatt odling i 12 st odlingslådor för anställda. Seminarium om avfall som outnyttjad resurs. Cykeldag med tävling om gamla upprustade cyklar. Fyra nya pumpstationer för cyklar har installerats. En cykelparkeringsutredning har genomförts. En resvaneundersökning har genomförts bland samtliga anställda. Pågående projekt för att införa källsortering i alla studiemiljöer och sektionslokaler. Försäljning av GreenCups. Flera forskare och studenter har involverats i projekt kopplade till campus.

7 Resor Koldioxidutsläpp från KTH:s resor ska minska med 20 % per årsarbetskraft. KTH ska öka kunskap om och skapa förutsättningar för IT-lösningar som möjliggör resfria möten. Hur påverkar vi? Dagligen bidrar KTH:s verksamhet till koldioxidutsläpp genom de transporter som sker kopplat till vår verksamhet. Den största källan till koldioxidutsläpp är de tjänsteresor som görs och då framförallt från flygresor. De redovisade utsläppen av CO2 från resor har under 2016 totalt ökat med 5,1 % jämfört med En del av förändringen beror på förändringar i statistikunderlaget; uppgifter om utsläpp från hyrbilar utomlands har inte funnits med tidigare. Exkluderas denna data är höjningen 2,2 %. Ytterligare en förklaring kan vara att ett ökat antal resor bokas via resebyrån, bland annat bokas numera inresande i större grad via resebyrån, vilket gör att fler resor finns med i statistiken. Fakta Tjänsteresornas totala sträcka uppgår till drygt mil, kostar drygt 44 mkr per år, och genererar utsläpp om drygt ton CO2- ekvivalenter per år*. Flygresor dominerar helt med 99 % av utsläppen från tjänsteresor. Resterande utsläpp kommer från resor med bil (Robért 2016). *Utsläpp i CERO-projektet multipliceras med faktor 2,7 att ta hänsyn till höghöjdseffekter av utsläppen. (Robért, 2016). Ett seminarium om resfria möten genomfördes med forskare och IT-avdelningen. Utbildning för anställda i teknik för resfria möten har arrangerats. En utredning av frågan om klimatkompensation och intern beskattning på flygresor har genomförts. Ett större reseprojekt CERO, Climate and Economic Research in Organisations, som omfattar både tjänsteresor och pendlingsresor har startats tillsammans med en forskare. Analys och rapport färdigställdes under 2016 och arbetet kommer att fortsätta utifrån resultatet. Arbete enligt avsiktsförklaring REMM, Resfria möten i myndigheter.

8 Upphandling och inköp Hållbarhetsmål Hållbarhetskrav ska ställas i samtliga upphandlingar, avrop och inköp, där så är möjligt. Kraven ska kontinuerligt utvärderas och vidareutvecklas. Hur påverkar vi? KTH kan utnyttja sin köpkraft. Genom att ställa krav i våra upphandlingar utifrån ett livscykelperspektiv och genom att välja miljöanpassade varor och tjänster kan vi bidra till miljödriven teknikutveckling och hållbar produktion. KTH kan också påverka genom att ställa sociala krav för att skapa hållbara sociala förutsättningar för de som arbetar på uppdrag av KTH. Målet delvis uppnått. Rutiner och arbetssätt utvecklas och nya miljökrav har tagits fram. Antalet upphandlingar med miljökrav har dock inte ökat. Baserat på antal ställdes miljökrav i 31 % av upphandlingarna 2016 jämfört med 30 % Baserat på värde ställdes miljökrav i 15 % av upphandlingarna jämfört med 27 % 2015*. Vad som köps in och för vilka belopp varierar kraftigt mellan åren vilket gör det svårt att jämföra data över tid. Vanligaste tågresa: Stockholm- Göteborg *Beräkningarna baseras på upphandlingar som genomförts under 2016 över upphandlingsgränsen och inte direktupphandlingar eller avrop från statliga ramavtal. Nya miljökrav har tagits fram. Ett arbete har påbörjats med att utveckla en metod för att systematiskt kunna bedöma hur miljö och sociala krav ska finnas med i upphandlingar och avtal. Åtgärder har vidtagits för att utveckla den interna webbsidan för upphandling så att stöd finns gällande de krav som kan ställas på miljö och hållbarhet. Profilprodukter av 100% GOTS och Flirtade certifierad bomull.

9 Kemikaliehantering KTH ska öka kunskap om och skapa förutsättningar för en välfungerande kemikaliehantering ur säkerhets-, miljö- och hälsosynpunkt. Hur påverkar vi? KTH använder kemikalier i stor omfattning inom utbildning och forskning. Det är därför viktigt att alla som hanterar kemikalier, studenter liksom lärare, hanterar och förvarar dessa på ett säkert och riktigt sätt för att minska negativ effekt på människor och miljön. Målet delvis uppfyllt. Flertalet förbättringsåtgärder har genomförts under år 2016 för en säkrare kemikaliehantering genom utbildning, kartläggning och ökad inventering av befintliga kemikalier. Samt genom tekniska investeringar såsom streckkodsavläsare. Grundläggande utbildning i kemikalielagstiftning har genomförts. Labbsäkerhetsutbildning i kemikaliehantering till de som vistas i labbmiljöer. Flera träffar inom kemikaliehantering, riskbedömning, inventering och KLARA administration. Interna miljörevisioner har omfattat kemikaliehantering. Kartläggning av användare och särskild inventering av CMR-ämnen. Upprättande av listor med kemikalier i kylskåp. På skolan för kemivetenskap har alla tillgång till streckkod för inläsning i KLARA. Pilotstudie av streckkodsmodul i KLARA på skolan för bioteknologi. Förbättringar av kemikalierutiner kopplade till säkerhetsföreskrifter. Rapportering av årsförbrukning av lösningsmedel på KTH Campus. Kemikalier inventeras årligen på KTH:s skolor.

10 Investering av stiftelse- och donationskapital KTH:s stiftelse- och donationskapital ska placeras så att det bidrar till en hållbar utveckling. Hur påverkar vi? Genom investeringar kan KTH också bidra till en hållbar utveckling. Kapitalet ska placeras så att en god avkastning erhålls samtidigt som placeringarna bidrar till en hållbar utveckling. Målet delvis uppnått. KTH har ett särskilt krav för att det hållbara perspektivet beaktas och vill bidra till långsiktiga lösningar för en hållbar utveckling i samhället. KTH uppfattar klimatförändringarna som ett allvarligt hot. Under 2016 har ett viktigt första steg i målarbetet tagits som innebär att företag som arbetar med utvinning av fossila bränslen ska uteslutas. Under 2016 har ett viktigt steg tagits som gör att kapitalförvaltarna utesluter företag som arbetar med utvinning av fossila bränslen. Ansvariga på KTH har också deltagit vid arrangemang gällande hållbara investeringar och placeringar. Organisation och ledning Miljö- och hållbarhetsfrågor ska integreras i ordinarie verksamhet och vara en del i alla relevanta processer, planer och beslut. Hur påverkar vi? Miljöledningssystemet ska integreras i ordinarie verksamhet och styrning och vara en naturlig del av verksamheten för att vara så effektivt och verkningsfullt som möjligt. Målet delvis uppnått. Under 2016 har arbetet påbörjats genom att kartlägga styrdokument på KTH och identifiera i vilken utsträckning miljö och hållbar utveckling finns med i dessa och hur och när miljö och hållbar utveckling ska integreras där det är relevant. Kartläggning av styrdokument. Integrerat hållbarhetsarbetet i strategiska dokument på skolor. Integrerat hållbarhet i introduktionsutbildningar för anställda på skolor.

11 Indicators Research Indicator Funding (Mkr) to KTH from four research councils supporting research in the sustainability field; Formas, Mistra, Energimyndigheten and Naturvårdsverket (Mkr) total amount of external funding for research and doctoral studies ,3% (221) 12,2% (201) ,7% (185 ) 10,5% (165 ) 9,5% (145 ) No. of faculty with a clear sustainability connection based on subject description (search terms: sustainable, environment, green, climate, ecology, eco, water management) 4,0% (35848) 4,5% (37821) 4,6% (34739) na 4,6% (34739 Professor with a clear sustainability connection based on subject description No. of advertised faculty with a clear sustainability connection based on subject description (search terms: sustainable, environment, green, climate, ecology, eco, water management) Professor Associate Professor Assistant Professor 3,9% (13336). 43% (37) 25% (28) 11% (328) 4,3% (14327) 0% (04) 31% (516) 22% (627) 4,9% (15308) 5,3% (16304) na na na KTH s position in ranking - QS Environmental Sciences KTH s position in ranking - NTU (National Taiwan Univesity Ranking) subject EnvironmentEcology Swedish EPA ranking of Swedish authorities environmental management systems >300 (KTH not raknked in Environment Ecology subject) Place 9-19 (1922 points) >300 ((KTH not raknked in Environment Ecology subject) Place 5-12 (2022 points) Place 1-20 (1010 points) Place (1415 points) Place (1315 ponts) A revision of the key-words used for bibliometric indicators is in progress. A new bibliometric data set for the period will be published in the next issue of this report.

12 Education Indicator No. of ESD labelled courses (all educational levels) No. of students that have compleated ESD labelled course No. of Master of Science in Engineering (300 ECTS) programs with ESD in program title No. of Master of Science (120 ECTS) programs with ESD in program title No. of teachers receiving final grade in pedagogical course Learning for Sustainable Development (4.5 ECTS) Collaboration Indicator Hit rate in media for KTH within areas of ESDtotal hit rate in media for KTH (ref. Meltwater News PR analysis tool. Newspaper articles, web pages, etc.) 23% ( ) 27% ( ) 25% ( ) 31% ( ) 28% ( ) No. of press releases in Swedish with bearing on ESDtotal no. of press releases in Swedish from KTH (%) (ref. Mynewsdesk, press service tool) 47% (3370) 42% (3685) 39% (3589) 41% (3380) 31% (34110 ) No. of press releases in English with bearing on ESDtotal no. of press releases in English from KTH (ref. AlphaGalileo, press service tool) 31 % (826) 35% (926) 39% (1333) 35% (1337) 100% (22)

13 KTH s campuses Buildings Energy Total energy use (and per annual working force) Miljöbyggnad Silver in new construction 11 Miljöbyggnad in renovation MWh (15 MWh ) Miljöbyggnad Silver in new construction 11 Miljöbyggnad in renovation MWh (18 MWh) Miljöbyggnad Gold in 1 new construction Miljöbyggnad Silver in 1 renovation MWh (19 MWh) na MWh (20 MWh) na MWh (22 MWh) Waste Sorted unsoreted household waste at KTH Campus Honey Kilos of honey produced kg l bags kg l bags kg l bags kg l bags 60 kg kg l bags Purchasing and Procurement Number of procurements with set environmental requirements 31 % (1754) 30% (1447) 41% (1946) 42% (37 88) 26% (934) Procurements with set environmental requirements based on value 15 % (8,5 58,5 million SEK) 27% ( million SEK) 77% ( million SEK) 60% (56 94 million SEK) 14% ( 7 49 million SEK)

14 Transport No. of train trips total (and per annual working force) 4541 (1,3) (1,3) No. of flights total (and per annual working force) (6,6) (6,4) (6,5) (7,1) (7,0) Tonnes CO 2 total (and per annual working force ) STS Svenska Trafik Styrelsen (0 499 km =0,170 CO2) standard (1,25) (1,17) 4226 (1,15) 4523 (1,25) 5108 (1,44) *Tonnes CO2 equivalents using factor 2,7 high altitude emissions (CERO Robért, 2016) CO2 equivalents * na na na na

Redovisning KTH:s övergripande hållbarhetsmål 2018

Redovisning KTH:s övergripande hållbarhetsmål 2018 Redovisning KTH:s övergripande hållbarhetsmål 2018 Förord Som ett tekniskt universitet har KTH unika möjligheter att bidra till en hållbar utveckling. Vi utbildar våra studenter så att de kan bidra till

Läs mer

Redovisning KTH:s övergripande hållbarhetsmål 2017

Redovisning KTH:s övergripande hållbarhetsmål 2017 Redovisning KTH:s övergripande hållbarhetsmål 2017 Förord Som ett tekniskt universitet har KTH unika möjligheter att bidra till en hållbar utveckling. Vi utbildar våra studenter så att de kan bidra till

Läs mer

;2CI ;2 ll -c2~ w Beslut delges för åtgärd skolchefer Förvaltningschef Vice rektor Hållbar utveckling Miljö- och byggnadsavddningen

;2CI ;2 ll -c2~ w Beslut delges för åtgärd skolchefer Förvaltningschef Vice rektor Hållbar utveckling Miljö- och byggnadsavddningen Beslut Beslutsinstans Rektor Beslut fattat av P eter Guclmundson? 7 Föredragande Birgitta Westin Datum 2012-10-18 Beslut expedierat ;2CI ;2 ll -c2~ w Beslut delges för åtgärd skolchefer Förvaltningschef

Läs mer

Ledningens uppföljning

Ledningens uppföljning Ledningens uppföljning Industriell teknik och managements miljöledningssystem Möte 160927 1. Mötet öppnas 1 1. Val av justerare Förslag: Pär Jönsson, vice skolchef 1. Inledning och syfte Uppfylla krav

Läs mer

KTH:s övergripande hållbarhetsmål

KTH:s övergripande hållbarhetsmål 2015-12-21 KTH:s övergripande hållbarhetsmål 2016-2020 Utbildning KTH ska öka alla anställdas och studenters kunskap om och engagemang i frågor gällande hållbar utveckling. Hållbar utveckling ska vara

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 Kungl. Tekniska högskolan

Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 Kungl. Tekniska högskolan 2017-02-21 Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 Kungl. Tekniska högskolan Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad?

Läs mer

Universitetsövergripande rutin för hållbar utveckling i forskning inom ramen för miljöledningssystemet

Universitetsövergripande rutin för hållbar utveckling i forskning inom ramen för miljöledningssystemet RUTIN Gäller från och med Diarienummer 2019-02-22 V-2019-0217 Beslutsfattare Datum för beslut Ansvarig avdelning Hållbarhetschef 2019-02-22 KTH Sustainability Office Universitetsövergripande rutin för

Läs mer

Redovisning KTH:s övergripande miljömål 2013-2015

Redovisning KTH:s övergripande miljömål 2013-2015 Redovisning KTH:s övergripande miljömål 2013-2015 KTH ska bli ett av Europas ledande universitet inom miljö och hållbar utveckling. KTH ska aktivt och ansvarsfullt bidra till en hållbar utveckling genom

Läs mer

Ma l, ma luppfyllelse 2011-2013 och resultat fo r fo rsta halva ret 2014

Ma l, ma luppfyllelse 2011-2013 och resultat fo r fo rsta halva ret 2014 Ma l, ma luppfyllelse 2011-2013 och resultat fo r fo rsta halva ret 2014 1. Energi Mål för perioden 2011-2013 Högskolan i Borås ska i samarbete med fastighetsägare minska energianvändningen räknat per

Läs mer

REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015

REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015 REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015 Naturvårdsverket 2016-09-26 Kristina von Oelreich Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2016-09-28 1 Bidra till de nationella miljömålen och FN:s

Läs mer

HÖGSKOLEGEMENSAMMA MÅL FÖR HÅLLBAR UTVECKLING

HÖGSKOLEGEMENSAMMA MÅL FÖR HÅLLBAR UTVECKLING dnr 55513 Sida 1 av 8 Institutioner och enheter ansvar för att i en treårig handlingsplan ta fram institutions/enhetsspecifika mål för perioden 2014201 samt att ta fram delmål och aktiviteter för resp.

Läs mer

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2015 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2015 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Bilaga 5-05-13 Dnr 995-14 1 (5) Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Lotta Dalheim Englund/ASC Lokal handlingsplan för hållbar utveckling vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås

Läs mer

Uppföljning av lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2013 Gemensamma Förvaltningen

Uppföljning av lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2013 Gemensamma Förvaltningen 1 (8) 2014-02-25 Dnr xxx-xx Gemensamma förvaltningen Christina Lindqvist, fastighetsekonom Uppföljning av för hållbar utveckling 2013 Gemensamma Förvaltningen Denna handlingsplan är baserad på den övergripande

Läs mer

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR Dnr F 8 3503/08 GÖTEBORGS UNIVERSITET UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-2010 Fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden Göteborgs

Läs mer

Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna

Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna 2016-2019 Beslut: Rektor 2016-02-15 Revidering: 2018-03-26 Dnr: HDa 1.2-2016/168 Gäller fr o m: 2018-03-26 Ersätter: - Relaterade dokument: Miljöpolicy Ansvarig

Läs mer

Övergripande och detaljerade mål i denna handlingsplan är hämtade från högskolans övergripande mål för 2015-2017.

Övergripande och detaljerade mål i denna handlingsplan är hämtade från högskolans övergripande mål för 2015-2017. HB Akademin för Bibliotek, information, pedagogik och IT Fastställd av akademichef 2015-06-10 Dnr 286-15 1 (8) Lokal handlingsplan för hållbar utveckling på Akademi A3, 2015-16 Högskolan i Borås arbetar

Läs mer

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2013 Gemensamma Förvaltningen

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2013 Gemensamma Förvaltningen 1 (8) 2012-12-06 Dnr 800-12-91 Gemensamma förvaltningen Christina Lindqvist, fastighetsekonom Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2013 Gemensamma Förvaltningen Denna handlingsplan är baserad på

Läs mer

Uppföljning Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2016 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Uppföljning Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2016 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd 1 (5) Bilaga 5 Dnr 550-15 Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Uppföljning Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2016 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås arbetar strategiskt

Läs mer

Universitetsövergripande rutin för hållbar utveckling i utbildning inom ramen för miljöledningssystemet

Universitetsövergripande rutin för hållbar utveckling i utbildning inom ramen för miljöledningssystemet RUTIN Gäller från och med Diarienummer 2019-02-22 V-2019-0216 Beslutsfattare Datum för beslut Ansvarig avdelning Hållbarhetschef 2019-02-22 KTH Sustainability Office Universitetsövergripande rutin för

Läs mer

Miljömål för Luleå tekniska universitet

Miljömål för Luleå tekniska universitet 1(7) Miljömål för Luleå tekniska universitet 2017-2020 Luleå tekniska universitet har ett miljöledningssystem för sin verksamhet i enlighet med Förordningen (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter.

Läs mer

Miljömål för Forskning och utbildning. Naturvetenskapliga fakulteten. Fastställda av dekanus

Miljömål för Forskning och utbildning. Naturvetenskapliga fakulteten. Fastställda av dekanus 1 Miljömål för 2008 Naturvetenskapliga fakulteten Fastställda av dekanus 2008-03-18 Forskning och utbildning Universitetsgemensamt miljömål 2007-2010: Universitetet skall öka forskningen inom hållbar utveckling.

Läs mer

Uppföljning (2015) av handlingsplan för hållbar utveckling Verksamhetsstöd

Uppföljning (2015) av handlingsplan för hållbar utveckling Verksamhetsstöd 2016-01-11 dnr 999-14 Verksamhetsstöd Jessika Weilitz och Elias Regelin Uppföljning (2015) av handlingsplan för hållbar utveckling Verksamhetsstöd 2015-2016. Detta underlag är baserat på Högskolans övergripande

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering

Läs mer

Ansvarig revisor Avvikelse nr Avvikelse Avvikelse mot. Office

Ansvarig revisor Avvikelse nr Avvikelse Avvikelse mot. Office Skola Office Revisionsdat um Office Office Ansvarig revisor Avvikelse nr Avvikelse Avvikelse mot Office Office Office ABE-skolan 2017-11-07 Jonatan Henschen, intern miljörevisor, KTH, IR-2017-ABE-AV-001

Läs mer

Handlingsplan för THS miljömålsarbete Tidsperiod

Handlingsplan för THS miljömålsarbete Tidsperiod Miljöaspekt: Utbildning Långsiktigt resultatmått: Studenternas uppfattning om högskolans integrering av hållbar utveckling, analyserad via studentbarometern. Kontrollmått: Andel HU-märkta kurser Institutionernas/enheternas

Läs mer

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-09-04 Dnr F8 /07:407 GÖTEBORGS UNIVERSITET UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-2010 Fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

Måluppfyllelse Högskolans hållbarhetsarbete Målperioden 2011-2013, inklusive årlig uppföljning av 2013. 3/24/2014 Högskolan i Borås Birgitta Påhlsson

Måluppfyllelse Högskolans hållbarhetsarbete Målperioden 2011-2013, inklusive årlig uppföljning av 2013. 3/24/2014 Högskolan i Borås Birgitta Påhlsson Högskolans hållbarhetsarbete Målperioden 2011-, inklusive årlig uppföljning av 3/24/2014 Högskolan i Borås Innehållsförteckning 1. Mål och måluppfyllelse för perioden 2011-... 3 1.1 Energi... 3 1.2 Tjänsteresor...

Läs mer

(7) Högskolan i Borås Beslutad den: Diarienummer: Birgitta Påhlsson Gäller from: Ersätter:

(7) Högskolan i Borås Beslutad den: Diarienummer: Birgitta Påhlsson Gäller from: Ersätter: 2016-12-19 1(7) MILJÖLEDNINGSSYSTEM Högskolan i Borås Beslutad den: 2016-12-19 Diarienummer: 879-16 Birgitta Påhlsson Gäller from: 2017-01-01 Ersätter: 753-15 Högskolegemensam handlingsplan för hållbar

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Beslutad av: Dnr: M2016/15 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN

Läs mer

Mål och handlingsplan för miljöarbete

Mål och handlingsplan för miljöarbete UFV 2018/1649 Mål och handlingsplan för miljöarbete 2019-2021 Fastställd av rektor 2019-02-26 Innehållsförteckning Utgångspunkt och syfte 3 Lokalt klimatarbete med långsiktiga utmaningar 3 Utmaningar inom

Läs mer

Dnr Gemensamma förvaltningen Christina Lindqvist

Dnr Gemensamma förvaltningen Christina Lindqvist Dnr 876-13 Gemensamma förvaltningen Christina Lindqvist Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2014 2016. Detta underlag är baserat på Högskolans övergripande måldokumentet för hållbar utveckling Högskolegemensamma

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2017

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2017 Institutionens/motsvarande namn: Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2017 Institutionen för pedagogik och specialpedagogik Utbildningsvetenskapliga fakulteten Behandlad i IR 2016-11-07 Beslutad

Läs mer

KONKURRENSVERKET Adress Telefon Fax

KONKURRENSVERKET Adress Telefon Fax KONKURRENSVERKET Redovisning av miljöledningsarbetet 2015 Redovisning av miljöledningsarbetet 2015 Konkurrensverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Universitetsgemensamt mål i Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2017-2019 Forskning Universitetet skall främja forskning som syftar till att

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionens/motsvarande namn: Inst. för didaktik och pedagogisk profession Dnr: GU 2019/1320 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionen för didaktik och pedagogisk profession Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

Handlingsplan för miljöarbete 2008 Zoologiska institutionen Göteborgs universitet

Handlingsplan för miljöarbete 2008 Zoologiska institutionen Göteborgs universitet Handlingsplan för miljöarbete 2008 Zoologiska institutionen Göteborgs universitet Datum: 2008-04-05 Utarbetad av L-Å Andersson i samråd med prefekt Lars Förlin 1. Forskning och utbildning Universitetsgemensamt

Läs mer

Universitetsövergripande rutin för kommunikation av miljö och hållbarhet

Universitetsövergripande rutin för kommunikation av miljö och hållbarhet RUTIN Gäller från och med Diarienummer Universitetsövergripande rutin för kommunikation av miljö och hållbarhet 2019-03-29 V-2019-0347 kskod 1.2 Beslutsfattare Datum för beslut Ansvarig avdelning Hållbarhetschef

Läs mer

Miljömål för Forskning och utbildning. Naturvetenskapliga fakulteten

Miljömål för Forskning och utbildning. Naturvetenskapliga fakulteten 1 Miljömål för 2009-2010 Naturvetenskapliga fakulteten Forskning och utbildning Universitetsgemensamt miljömål 2007-2010: Universitetet skall öka mängden forskning inom hållbar Universitetet skall integrera

Läs mer

Miljöledningssystemets omfattning vid Göteborgs universitet

Miljöledningssystemets omfattning vid Göteborgs universitet Miljöledningssystemets omfattning vid Göteborgs universitet Universitetets verksamhet ur ett omvärldsperspektiv Utbildning och forskning är universitetets viktigaste bidrag till en hållbar utveckling och

Läs mer

Årets resultat (Måluppfyllelse) 2011

Årets resultat (Måluppfyllelse) 2011 Årets resultat (Måluppfyllelse) 2011 Indikator åt rätt håll/uppdrag uppfyllt Indikator oförändrad/indikator har inte mätts tidigare/uppdrag utförs innan 2015 Indikator åt fel håll/uppdrag har inte utförts

Läs mer

Ledningens uppföljning

Ledningens uppföljning Ledningens uppföljning Industriell teknik och managements miljöledningssystem Möte 150922 1. Mötet öppnas 1 2. Val av justerare Förslag Pär Jönsson 3. Inledning och syfte Uppfylla krav i ISO 14001, 4.6

Läs mer

Handlingsprogram för programutveckling inom hållbar utveckling för ITM civilingenjörsprogrammet Industriell ekonomi (CINEK)

Handlingsprogram för programutveckling inom hållbar utveckling för ITM civilingenjörsprogrammet Industriell ekonomi (CINEK) Handlingsprogram för programutveckling inom hållbar utveckling för ITM civilingenjörsprogrammet Industriell ekonomi (CINEK) KTH:s övergripande hållbarhetsmål 2016-2020 * KTH ska öka alla anställdas och

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET I

Läs mer

Välkomna nätverksträff miljöledning i staten 2015. Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2015-10-01 1

Välkomna nätverksträff miljöledning i staten 2015. Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2015-10-01 1 Välkomna nätverksträff miljöledning i staten 2015 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2015-10-01 1 Miljöledning i staten 2014 och kommande utmaningar Kristina von Oelreich 2015-09-28

Läs mer

Mottagare: Universitetsdirektör

Mottagare: Universitetsdirektör PM Datum: 2016-11-01 Dnr: V 2016/828 Mottagare: Universitetsdirektör Handläggare: Björn Magnusson Fördelning av uppdrag som ges till universitetsdirektör och respektive område inom gemensamma förvaltningen,

Läs mer

Intern miljörevisionrapport för Kungliga Tekniska högskolan(kth)

Intern miljörevisionrapport för Kungliga Tekniska högskolan(kth) Kristina von Oelreich, Hållbarhetschef, KTH Intern miljörevisionrapport för Kungliga Tekniska högskolan(kth) Kristina von Oelreich, hållbarhetschef, KTH 1 Information om revisionsbesöken 1.1 Datum, plats

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Det gick inte att hitta bilddelen med relations-id rid1 i filen. Institutionens/motsvarande namn: Inst. för didaktik och pedagogisk profession Dnr: M2016/15 Gäller för år: 2018-2019 Aktivitetslista inom

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2018

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2018 Institutionens/motsvarande namn: M 2018/1 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2018 Institutionen för pedagogik och specialpedagogik Utbildningsvetenskapliga fakulteten Behandlad i IR 2017-12-04

Läs mer

Uppföljning av KIs miljö- och hållbarhetsarbete 2010

Uppföljning av KIs miljö- och hållbarhetsarbete 2010 Sida 1 av 11 KIs ledningssystem för miljö och hållbar utveckling Uppföljningen av KIs miljö- och hållbarhetsarbete under 2010 består av två delar; 1) Uppföljning av KIs handlingsplan 2010 2) Uppföljning

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2016 Institutionen för data- och systemvetenskap MILJÖHANDLINGSPLAN 2016 Fastställd av DSV:s styrelse 2016 02 23 2 MILJÖHANDLINGSPLAN 2016 Miljöhandlingsplan 2016 Bakgrund Rektor vid

Läs mer

2013-12-19 Dnr SU FV-2.10.1-3832-13. Stockholms universitets miljöhandlingsplan för 2014 och 2015

2013-12-19 Dnr SU FV-2.10.1-3832-13. Stockholms universitets miljöhandlingsplan för 2014 och 2015 2013-12-19 Dnr SU FV-2.10.1-3832-13 Stockholms universitets miljöhandlingsplan för 2014 och 2015 Innehåll 1 INLEDNING... 3 2 MÅL OCH ÅTGÄRDER... 3 3 ALLMÄNNA ANVISNINGAR FÖR MILJÖARBETET... 7 3.1 ORGANISATION

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: I mallen är universitetsgemensamma mål samt uppdragen som ges till dekan och prefekt/motsvarande i universitetets Handlingsplan för miljö

Läs mer

Tydliggöra BLR:s informationsresurser om hållbar utveckling i databaser, litteratur, länksamlingar etc. till studenter på alla nivåer på HB.

Tydliggöra BLR:s informationsresurser om hållbar utveckling i databaser, litteratur, länksamlingar etc. till studenter på alla nivåer på HB. Utbildning Högskolan i Borås ska integrera hållbar utveckling i utbildningen så att studenterna bidrar till en hållbar samhällsutveckling genom att sprida insikter och förhållningssätt i sina framtida

Läs mer

Handlingsplan för hållbar utveckling,

Handlingsplan för hållbar utveckling, UFV 2013/386 Handlingsplan för hållbar utveckling, 2016- Fastställd av rektor 2016-01-12 Utgångspunkter och syfte Uppsala universitet ska, i enlighet med 1 kap. 5 Högskolelagen (1992:1434), främja en hållbar

Läs mer

KONKURRENSVERKET Redovisning av miljöledningsarbetet 2016

KONKURRENSVERKET Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 KONKURRENSVERKET Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 2017-02-14 Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 Konkurrensverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1

Läs mer

Byråns interna miljöarbete

Byråns interna miljöarbete Byråns interna hållbarhetsarbete Byråns interna miljöarbete För Mannheimer Swartling innebär en hållbar affärsmodell dels att föregå med gott exempel när det gäller att bidra till en bättre miljö genom

Läs mer

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MARIANNE DALBRO, HÅLLBARHETSCONTROLLER

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MARIANNE DALBRO, HÅLLBARHETSCONTROLLER MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MARIANNE DALBRO, HÅLLBARHETSCONTROLLER Fokus miljö - Metoden Miljöledningssystem Ramverk Systematik Riktiga prioriteringar Kontinuitet Ständiga förbättringar Ledningsstöd

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

Resultat Högskolans hållbarhetsarbete 2014. Birgitta Påhlsson Jessika Weilitz

Resultat Högskolans hållbarhetsarbete 2014. Birgitta Påhlsson Jessika Weilitz Resultat Högskolans hållbarhetsarbete 2014 Birgitta Påhlsson Jessika Weilitz högskolan i borås hållbarhetsarbete 2014 Innehåll Mål och måluppfyllelse för perioden 2014 2016 3 1.1 Utbildning 3 1.2 Forskning

Läs mer

Hållbarhet. Castellum tror på idén om ansvarsfullt företagande. Att skapa ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbara lösningar.

Hållbarhet. Castellum tror på idén om ansvarsfullt företagande. Att skapa ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbara lösningar. Hållbarhet Castellum tror på idén om ansvarsfullt företagande. Att skapa ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbara lösningar. Hållbarhetsarbetet har alltid varit en naturlig del av Castellums verksamhet.

Läs mer

Högskolegemensam handlingsplan för hållbar utveckling 2015-2016.

Högskolegemensam handlingsplan för hållbar utveckling 2015-2016. dnr 1001-14 Birgitta Påhlsson Högskolegemensam handlingsplan för hållbar utveckling 2015-2016. Detta underlag är baserat på Högskolans övergripande måldokumentet för hållbar utveckling och avser aktiviteter

Läs mer

Detaljerade mål/aktiviteter för att nå mål Slutdatum Ansvarig Ansvarig för uppföljning UTBILDNING. Diarenr: Akademi 1

Detaljerade mål/aktiviteter för att nå mål Slutdatum Ansvarig Ansvarig för uppföljning UTBILDNING. Diarenr: Akademi 1 Diarenr: Akademi 1 Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2014 2016: A1_fd_THS Detta underlag är baserat på Högskolans övergripande måldokumentet för hållbar utveckling Högskolegemensamma mål för hållbar

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionens namn: Inst. för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori Beslutad av: Fredrik Engström, prefekt Dnr: M2016/15 2019 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Universitetsgemensamt

Läs mer

Miljöhandboken för Göteborgs universitet Beslutad av: prefekt Bosse Lagerqvist Dnr: M2016/15 Gäller för år: 2017

Miljöhandboken för Göteborgs universitet Beslutad av: prefekt Bosse Lagerqvist Dnr: M2016/15 Gäller för år: 2017 Institutionen för kulturvård Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Kulturvård Universitetsgemensamt mål i Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2017-2019 Forskning Universitetet skall

Läs mer

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Målet är att tydliggöra dekaner, prefekter och chefers ansvar i miljöarbetet/miljöledningssystemet. 13.00 13.45 Eddi Omrcen, miljöchef vid GU Hur är

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

Miljöledning i staten 2016

Miljöledning i staten 2016 Miljöledning i staten 2016 Miljöledning i staten 2016 En sammanfattning av rapport 6761, april 2017 3 Sammanfattning För verksamhetsåret 2016 har samtliga 185 myndigheter som omfattas av förordning (2009:907)

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2017 Institutionen för data- och systemvetenskap MILJÖHANDLINGSPLAN 2017 Fastställd av DSV:s styrelse 2017 03 16 2 MILJÖHANDLINGSPLAN 2017 Miljöhandlingsplan 2017 Bakgrund Rektor vid

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Sven Lovén centrum för marin infrastruktur Beslutad av: Klages Dnr: M2016/15 2017 Miljöhandboken f Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES

Läs mer

Miljöhandlingsplan för Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier (ISV) för 2019

Miljöhandlingsplan för Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier (ISV) för 2019 2019-03-05 DNR ISV-2019 00079 HANDLINGSPLAN 1(8) Miljöhandlingsplan för Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier (ISV) för 2019 Rektor vid LiU har beslutat om miljömål för LiU som gäller under perioden

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2010 Arbetsmiljöverket

Redovisning av miljöledningsarbetet 2010 Arbetsmiljöverket 2011-02-04 AKS 2011/1001 188 1 (8) Enheten för statistik Helene Swartz, 08-730 93 06 arbetsmiljoverket@av.se Redovisning av miljöledningsarbetet 2010 Arbetsmiljöverket Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Örebro universitet

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Örebro universitet Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Örebro universitet Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är inte miljöcertifierad.

Läs mer

Handlingsplan för arbete med hållbar utveckling

Handlingsplan för arbete med hållbar utveckling Handlingsplan för arbete med hållbar utveckling 2011 Miljöaspekt: Tjänsteresor Högskolan i Borås ska minska utsläppen av fossilt koldioxid från resor i tjänsten, räknat per årsarbetskraft. Skapa möjligheter

Läs mer

Hållbarhet i flygbranschen

Hållbarhet i flygbranschen Hållbarhet i flygbranschen Framtidens lösning - vi kommer inte flyga mindre, vi kommer flyga grönare Flygets globala miljömål 2010-2020 ska bränsleeffektiviteten öka med 1,5% per år (just nu överträffar

Läs mer

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Målet är att tydliggöra dekaner, prefekter och chefers ansvar i miljöarbetet/miljöledningssystemet. 10.00 10.40 Eddi Omrcen, Hållbarhetsstrateg vid

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2014. Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan 2014. Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2014 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av prefekten 2014 02 17 2 Miljöhandlingsplan 2014 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Hållbar utveckling Handlingsplan 2015. Fastställd på kommittémöte 2015-02-04

Hållbar utveckling Handlingsplan 2015. Fastställd på kommittémöte 2015-02-04 Hållbar utveckling Handlingsplan 2015 Fastställd på kommittémöte 2015-02-04 Inledning Arbetet med hållbar utveckling vid Linnéuniversitetet är brett och innefattar allt ifrån internt hållbarhetsarbete,

Läs mer

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej 1(6) Riktlinjer för statliga myndigheters redovisning av miljöledningsarbete 2009 Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Ja ISO14001 Ja EMAS Nej 2. Har myndigheten gjort en miljöutredning

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2014 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut

Redovisning av miljöledningsarbetet 2014 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Redovisning av miljöledningsarbetet 2014 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering

Läs mer

IT-fakultetens mål och handlingsplan för miljö och hållbar utveckling

IT-fakultetens mål och handlingsplan för miljö och hållbar utveckling IT-fakultetens mål och handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2009-2010 IT-fakulteten har i sin handlingsplan utgått ifrån universitetets handlingsplan för miljö och hållbar utveckling och Chalmers

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande Beslutad av: Cecilia Wallerstedt, prefekt Dnr: M2016/15 2019 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES

Läs mer

Miljömål och handlingsplan för Sahlgrenska akademin

Miljömål och handlingsplan för Sahlgrenska akademin Grundelement: Element: MILJÖHANDBOKEN 4.3.3 Övergripande miljömål och detaljerade 4.3 Planering miljömål Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Antal bilagor: Sidor: 4.3.3.SA1 Redovisande dokument F 8 393/05

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Uprättad av SA s miljöråd

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Uprättad av SA s miljöråd Sahlgrenska akademin 1 dec 2016: Beslutad av: Dekanus Dnr: M2016/15 2017 Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Uprättad av SA s miljöråd Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES

Läs mer

Uppföljning av KI:s miljö- och hållbarhetsarbete 2012

Uppföljning av KI:s miljö- och hållbarhetsarbete 2012 Sida 1 av 10 Uppföljning av KI:s miljö- och hållbarhetsarbete 2012 Denna uppföljning av KI:s miljö- och hållbarhetsarbete under 2012 består av två delar; Del 1: Uppföljning av KI:s handlingsplan för miljö-

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Elsäkerhetsverket

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Elsäkerhetsverket Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Elsäkerhetsverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är inte miljöcertifierad.

Läs mer

Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling vid konstnärliga fakulteten

Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling vid konstnärliga fakulteten Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling vid konstnärliga fakulteten 2011-2015 Om vi tilltror den konstnärliga verksamheten möjligheten att öka kunskapen om och förtydliga tillvaron så förstår vi

Läs mer

Hållbarhetsmål 2013-2015

Hållbarhetsmål 2013-2015 Dnr: LNU 2012/393 Regeldokument Hållbarhetsmål 2013-2015 Beslutat av Rektor Gäller från 2013-01-01 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: 121119 Dnr: LNU 2012/393 Hållbarhetsmål 2013-2015 Globala värden, såsom

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Sven Lovén centrum för marin infrastruktur - Tjärnö Beslutad av: xx Dnr: M2016/15 2018 Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES

Läs mer

2016-12-31 Studierektor Inom ramen för institutionens budget

2016-12-31 Studierektor Inom ramen för institutionens budget Textilhögskolan Erik Bresky Handlingsplan för hållbar utveckling 2014 2016 Detta underlag är baserat på det av rektor beslutade dokumentet Mål och handlingsplan för hållbar utveckling 2014-2016, dnr 117-10-91.

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2011 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut

Redovisning av miljöledningsarbetet 2011 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Redovisning av miljöledningsarbetet 2011 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande Beslutad av: Cecilia Wallerstedt, prefekt Dnr: M2016/15 Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES

Läs mer

10. Kommuniceras resultatet av miljöledningsarbetet till de anställda?

10. Kommuniceras resultatet av miljöledningsarbetet till de anställda? SMHIs redovisning av miljöledningsarbete 2009 Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Ja ISO14001 Ja EMAS Nej 2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter

Läs mer

Axfoods Hållbarhetsprogram Sida 1 (6) Axfoods hållbarhetsprogram 2010

Axfoods Hållbarhetsprogram Sida 1 (6) Axfoods hållbarhetsprogram 2010 Axfoods Hållbarhetsprogram Sida 1 (6) Axfoods hållbarhetsprogram 2010 Axfoods Hållbarhetsprogram Sida 2 (6) Innehållsförteckning 0. Hållbarhetspolicy...3 1. Varor...3 2. Avfall och kretslopp...4 3. Transporter...4

Läs mer

Miljöprogram 2013-2016

Miljöprogram 2013-2016 Datum 2012-10-04 Version 12 Upprättare Susanna Andersson, miljöchef Miljöprogram 2013-2016 Miljöpolitiskt måldokument Miljöpolitiskt måldokument för Landstinget Gävleborg Förord Denna skrift utgör ett

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Fastighets- och Serviceenheten Beslutad av: Chefen för Fastighets- och Serviceenheten Dnr: M2016/15 2018 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Universitetsgemensamt mål i Handlingsplan för

Läs mer

Peter Repinski NATIONELL VERKSTAD OM HÅLLBARA LIVSSTILAR. SEI (Stockholm Environment Institute)

Peter Repinski NATIONELL VERKSTAD OM HÅLLBARA LIVSSTILAR. SEI (Stockholm Environment Institute) NATIONELL VERKSTAD OM HÅLLBARA LIVSSTILAR Peter Repinski SEI (Stockholm Environment Institute) Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2015-11-25 1 Globalt program om hållbara livsstilar

Läs mer

Aktivitetslista för miljö och hållbarutveckling 2019

Aktivitetslista för miljö och hållbarutveckling 2019 Gäller för år: 2019 Aktivitetslista för miljö och hållbarutveckling 2019 Institutionens miljögrupp bestående av miljörepresentanter Christina Ahlstrand, Kirsten Mehlig, Carina Malmhäll, Robert Caesar,

Läs mer

MILJÖLEDNINGSSYSTEM. Utbildning

MILJÖLEDNINGSSYSTEM. Utbildning 2018-10-19 1(5) MILJÖLEDNINGSSYSTEM Akademin för bibliotek, information, pedagogik och IT Fastställd av akademichef 2017-03-22 Diarienummer: 167-17 Uppföljd 2018-10-16 Lokal handlingsplan för hållbar utveckling

Läs mer