Skapa ett ledningsanvisningsärende

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skapa ett ledningsanvisningsärende"

Transkript

1 Skapa ett ledningsanvisningsärende Ledningsanvisningsärenden skickas till ledningsägare som kan ha ledningar i ditt arbetsområde. De kommer sedan att analysera ärendet och besluta om lämplig åtgärd för att skydda sina ledningar. De vanligaste åtgärderna är att de skickar ett underlag, t.ex. en karta, eller att de genomför en utsättning på plats. Ledningsanvisning är den enda ärendetyp där ledningsägarna godkänner att deras underlag får användas vid grävning och andra markarbeten. Nedan går vi igenom hur man skapar ett ledningsanvisningsärende, steg för steg. Obs: Du måste bli användare för att kunna använda Ledningskollen. Välj ärendetyp Ledningsanvisning ska väljas som ärendetyp i detta sammanhang. Om du behöver utsättning eller underlag som är godkända vid markarbete ska du välja Ledningsanvisning. Detta är den enda ärendetyp som resulterar i godkända handlingar för markarbete.

2 Introduktion till Ledningsanvisning Ge ditt arbete en benämning. Ett tips är att använda en benämning som beskriver ditt arbete, t.ex. "Tomtschakt fibergrävning". Du behöver även ange när markarbetet ska genomföras. Detta eftersom vissa utsättningnar och underlag (kartor) som du erhåller endast är giltiga under en begränsad tid. Ett ledningsanvisningsärende kan maximalt ha ett tidsspann på 30 dagar. Om arbetet beräknas pågå under en längre tid behöver du dela upp ärendet i olika etapper. Vi kommer under projektering meddela er om vilken månad som vi förväntar oss att komma och gräva er tomt, för att ni skall kunna registrera rätta datum för utsättningen.

3 Ärendebeskrivning Ange minst ett syfte (kategorisering) med ditt arbete. Om du saknar en kategorisering som passar ditt ärende, så välj en närliggande kategorisering. Du kan med egna ord beskriva vad du tänker göra under ett senare skede i ärendeskaparprocessen. Bocka i Fiber, under fältet anslutning. Du behöver även ange hur du planerar att utföra markarbetet. Välj minst ett av de alternativ som presenteras. Om din arbetsmetod inte står listad väljer du alternativet "Annat". Bocka i Plöjning under fältet arbetsmetoder.

4 Rita arbetsområde på karta Du behöver markera ut på en digital karta var arbetet ska ske. Detta så att systemet vet vilka ledningsägare som kan ha ledningar i ditt område. Kartbilden har många funktioner, men här beskriver vi endast de viktigaste. För utförlig information om kartan, se Ledningskollens detaljerade manual. Nedan följer teckenförklaringen för kartans funktioner: 1. Adressökfält. Skriv först postorten samt ett kommatecken, följt av gatuadress och gatunummer. Exempel: "Piteå, Åsgatan 27". Tryck på adressen som dyker upp för att fokusera kartan på den angivna adressen. 2. Kikarsiktet försöker fokusera kartan på din position. Denna funktion är ypperlig ifall du befinner dig på den adress där markarbetet ska äga rum. Tryck på ikonen för en automatisk fokusering på din plats. 3. Verktyg för att markera områden på kartan. Välj mellan polygon, linjesträckning och cirkel. Klicka en gång på det verktyg som passar ditt ärende bäst. Klicka därefter i kartan för att börja markera området. I detta exempel ska vi gräva ner en fiberledning och jag väljer därför verktyget Linjesträckning.

5 Klicka där din uppschaktning ska börja och följ därefter det tilltänkta schacktområdet så noga som du kan. När du har markerat hela sträckan klickar du på den sista punkten för att avsluta linjen. Högst upp till höger dyker det då upp en informationsruta om ditt område. Här kan du justera hur brett du planerar att schackta och du behöver även ange hur djupt du maximalt kommer att gräva. 30cm brett, 50cm djupt är maximala mängder. När du har sparat ditt område klickar du på knappen Spara. Du kan nu välja att markera ett nytt område eller gå vidare i processen genom att klicka på "Nästa".

6 Aktörer som berörs Ledningskollen hämtar information från det område du markerade och presenterar ledningsägare som kan ha ledningar i det område som du angav. Här får du möjlighet att välja bort ledningsägare. OBS! Denna funktion bör endast användas om du är 100% säker på att en listad ledningsägare INTE har ledningar i ditt område, eller om du redan har erhållit underlag från ledningsägaren utan att använda Ledningskollen. Tänk på att sommarvattenledningar, eller ledningar som ni själva har grävt ner (t.ex. utebelysning) inte syns i ledningskollen. Dessa kablar behöver ni markera själva.

7 Svar från ledningsägare Ange hur du vill erhålla underlag/kartor. Vi rekommenderar e-post eftersom underlagen levereras direkt och postgången med papperspost kan ta ett par dagar. Ledningsägarna kan besluta om utsättning, vilket innebär att de markerar ledningarnas läge med sprayfärg eller pålning. Du behöver därför ange en adress där du kan möta utsättaren. Ledningskollen hämtar närliggande adresser utifrån det/de områden du markerade i kartan. Om ingen av dessa adresser ligger nära ditt område så kan du skriva in en adress manuellt. Klicka på fältet "Välj en närliggande adress" för att välja en adress eller för att ange en adress manuellt. Du behöver även ange en kontaktperson som ska möta utsättaren, samt ett telefonnummer till densamma. Om er adress inte finns i systemet behöver ni alltså boka in ett tillfälle där ni, alternativt en kontaktperson, möter upp utsättaren för att de ska hitta rätt.

8 Aviseringar från Ledningskollen Ledningskollen skickar automatiskt ett mail när samtliga berörda ledningsägare har besvarat ditt ärende. Här kan du ange om du vill ha ytterligare aviseringar. Du kan välja att få ett e-postmeddelande varje gång en ledningsägare har besvarat ditt ärende och/eller ett SMS när samtliga ledningsägare har besvarat ärendet.

9 Kompletterande information Om du vet med dig att du har relevant information som rör ditt ärende, men som du inte ännu har talat om, så gör du det i det här steget. Exempel på detta kan vara en kategorisering som du saknade i början av processen, en detaljerad vägbeskrivning till området eller annat. Om arbetet ska ske på en fastighet kan du även ange fastighetsbeteckning. Du har även möjlighet att bifoga en fil som innehåller relevant information om ärendet. Ange gärna er fastighetsbeteckning då det underlättar hanteringen av ledningsärendet.

10 Ärendeöversikt Innan ärendet skickas in så har du möjlighet att kontrollera samtliga uppgifter som du har angivit. Om något behöver redigeras så kan du klicka på ikonen med papper och penna som visas längst till höger i skärmen. När du har kontrollerat att allt stämmer klickar du på knappen "Slutför". Observera att det inte går att redigera eller lägga till information när ärendet är inskickat. Det är därför av yttersta vikt att du säkerställer att all information är korrekt.

11 Ärendet skapat Ärendet är nu skapat och tilldelat de berörda ledningsägarna. En bekräftelse skickas automatiskt till den e-postadress som kontot är registrerat på. När du har erhållit samtliga svar så loggar du in i Ledningskollen och bekräftar svaren från de olika ledningsägarna. När alla svar är bekräftade och du anser dig ha tillräckligt med information för att utföra arbetet utan att skada ledningarna så kan du påbörja ditt markarbete. När arbetet är utfört loggar du in i Ledningskollen och stänger ärendet.

Manual - Ledningskollen i mobilen

Manual - Ledningskollen i mobilen 8010 Manual Ledningskollen i mobilen.docx Manual - Ledningskollen i mobilen Innehållsförteckning 1. Introduktion 2. Inkluderade funktioner 3. Manualens upplägg 4. Kortversion av manualen 4.1 Registrera

Läs mer

Manual Ledningskollen i mobilen

Manual Ledningskollen i mobilen Manualer Peter Thorin Öppen 2017-03-17 D 1( Manual Ledningskollen i mobilen 1 av 21 Manualer Peter Thorin Öppen 2017-03-17 D 2( 1. Distributionslista Dokumentet ska distribueras som leverans till PTS.

Läs mer

ANSÖKAN. Startsida/sid 1: Sid 2: Välj vilken kommun ansökan avser. Sid 3: Välj vem det är som ansöker 1

ANSÖKAN. Startsida/sid 1:   Sid 2: Välj vilken kommun ansökan avser. Sid 3: Välj vem det är som ansöker 1 ANSÖKAN Startsida/sid 1: www.rosyweb.se Här väljer du om du ska göra en ny ansökan eller färdiganmäla en pågående grävning. Sid 2: Välj vilken kommun ansökan avser Sid 3: Välj vem det är som ansöker 1

Läs mer

Ärende Projektering

Ärende Projektering Ärende 201611300613 Projektering 1. Ärendeöversikt Benämning Fusefiber Skapad 20161130 17:23 Planerat intervall 20170401 20170901 (153 dagar) Kategorisering av arbete Anslutning Fiber Beräknat grävdjup

Läs mer

sjalvservice.skelleftea.se

sjalvservice.skelleftea.se Handbok för användare sjalvservice.skelleftea.se Datum: 2019-05-02 1 Innehåll 1. Logga in/ut... 3 1.1 Logga in... 3 1.2 Logga ut... 4 2. Mina sidor... 5 2.1 Mina sidor... 5 2.1.1 Mina ärenden... 5 2.1.2.

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Användarguide: Pagero Web Portal Skapa och skicka fakturor

Användarguide: Pagero Web Portal Skapa och skicka fakturor Användarguide: Pagero Web Portal Skapa och skicka fakturor Aktivera ditt Pagero Online-konto 1. När ditt företag har blivit registrerat skickas ett mail till din e-postadress. I mailet hittar du en länk

Läs mer

Ledningskollen Användarmanual för frågare

Ledningskollen Användarmanual för frågare Manualer Jonas Rankvist Öppen 2016 03 07 M1 1( Ledningskollen Användarmanual för frågare 1 av 72 Manualer Jonas Rankvist Öppen 2016 03 07 M1 2( 1. Distributionslista Dokumentet görs tillgängligt för användare

Läs mer

Greta. Manual för ansökan om TA-planer Information finns på Inloggningsadress Greta:

Greta. Manual för ansökan om TA-planer Information finns på   Inloggningsadress Greta: Greta Manual för ansökan om TA-planer 2019-04-16 Information finns på www.linkoping.se/apv Inloggningsadress Greta: https://greta.linkoping.se Vid frågor kontakta Cecilia Brage, cecilia.e.brage@linkoping.se

Läs mer

Webbtjä nsten Schäkt. Instruktion Ansökande

Webbtjä nsten Schäkt. Instruktion Ansökande Webbtjä nsten Schäkt Instruktion Ansökande 1 Ifyllnad och inlämnande av ansökan Ansökans övre del: I denna del fyller entreprenören i uppgifter om ansökande organisation samt anger om omvänd moms ska användas.

Läs mer

LEDNINGSÄGARMODUL. Användarhandledning

LEDNINGSÄGARMODUL. Användarhandledning LEDNINGSÄGARMODUL Revisionsinformation Rev. Datum Av Kommentar Upprättade revisionsinformationen, lade till information om utökad buffertzon för ärenden skapade i verktyget Ledningskollen i mobilen. Stycke

Läs mer

Handbok för användare

Handbok för användare Handbok för användare Datum: 2018-03-13 1 Innehåll 1. Logga in/ut... 3 1.1 Logga in... 3 1.2 Logga ut... 4 2. Mina sidor... 5 2.1 Mina sidor... 5 2.2 Komplettera ärenden... 7 2.3 Skicka meddelanden...

Läs mer

Garantianspråk. Manual

Garantianspråk. Manual 2014 Garantianspråk Manual Innehåll Åtkomst till systemet... 2 Inloggning... 2 Glömt lösenordet... 3 Registrering... 4 Garantianspråk... 6 Startsida... 6 Navigering... 6 Garantianspråk konsument... 7 Mina

Läs mer

Lathund fo r Schakt och TA - a renden Sida 1 av 13

Lathund fo r Schakt och TA - a renden Sida 1 av 13 Lathund fo r Schakt och TA - a renden Sida 1 av 13 Innehåll Inloggning... 3 Skapa ärende... 3 Fylla i schaktformuläret... 4 Obligatoriska fält som måste vara ifyllda för att kunna spara ärendet:... 5 Icke

Läs mer

Manual Utbildningsmodulen

Manual Utbildningsmodulen Manual Utbildningsmodulen för Svenska Bouleförbundets distrikt www.svenskboule.se Logga in (låset högst upp till höger på sidan). Använd dina inloggningsuppgifter (personnummer och lösenord) För att få

Läs mer

Ledningskollen Användarmanual för frågare

Ledningskollen Användarmanual för frågare Manualer Eelis Ewert Öppen 2019-07-01 N3 1(69) Ledningskollen Användarmanual för frågare 1 av 69 Manualer Eelis Ewert Öppen 2019-07-01 N3 2(69) 1. Distributionslista Dokumentet görs tillgängligt för användare

Läs mer

Enkel webbtjänst ger bättre ledningskoll

Enkel webbtjänst ger bättre ledningskoll Enkel webbtjänst ger bättre ledningskoll Enklare, snabbare, säkrare Att gräva av en ledning är ofta både kostsamt och tidskrävande. Men det finns ett bra sätt att undvika skador och onödigt arbete. Ledningskollen.se

Läs mer

Manual. It s learning. Målgruppen: externa utförare inom Vård och Omsorg

Manual. It s learning. Målgruppen: externa utförare inom Vård och Omsorg Manual It s learning Målgruppen: externa utförare inom Vård och Omsorg Rekommenderade webbläsare: Internet Explorer, aktuella versioner (PC) Safari (ipad, Mac) Örebro kommun 20150911 v 1.1 orebro.se 2

Läs mer

Felanmälan/synpunkt via publik mobilapp

Felanmälan/synpunkt via publik mobilapp Ärendehantering, driftövervakning och styrning - Infracontrol Online, v. 8.1 (utdrag från manual) Felanmälan/synpunkt via publik mobilapp Välj kategori. Val av kategori påverkar urval av kommande kategorier.

Läs mer

Ledningskollen på seminarium om regler för bredbandsutbyggnad

Ledningskollen på seminarium om regler för bredbandsutbyggnad Ledningskollen på seminarium om regler 1 Idén till Ledningskollen kom 2006, Då en operatör (Telenor) sa till PTS: det grävs av alldeles för mycket ledningar, speciellt fiber, skulle vi inte kunna starta

Läs mer

Vad är Ledningskollen?

Vad är Ledningskollen? Vad är Ledningskollen? Ledningskollen.se Reducerar antalet grävskador Robustare infrastruktur Undvika störningar Minskade skadekostnader Ledningskollen privat-offentlig samverkan Maskinentreprenörerna

Läs mer

Manual för skapande av e fakturor i Umeå kommuns webbportal för e fakturering

Manual för skapande av e fakturor i Umeå kommuns webbportal för e fakturering Manual för skapande av e fakturor i Umeå kommuns webbportal för e fakturering Gå till www.proceedo.net/suppliercenter. Logga in med ditt Användarnamn och Lösenord. Skriv in Användarnamn och Lösenord. Har

Läs mer

MANUAL mobil OMSORG App (MOA) version 1.2.5

MANUAL mobil OMSORG App (MOA) version 1.2.5 MANUAL mobil OMSORG App (MOA) version 1.2.5 Besökslista Vid inloggning i appen kommer den inloggade användarens besökslista visas Knappen längst upp till vänster är utloggningsknapp och knappen uppe till

Läs mer

Inledning 2. Övre verktygsfältet 2 Sökfält 2 Sökresultat 2 Avancerad sökning 3 Projekt 5 Ditt konto 5

Inledning 2. Övre verktygsfältet 2 Sökfält 2 Sökresultat 2 Avancerad sökning 3 Projekt 5 Ditt konto 5 Innehållsförteckning Inledning 2 Övre verktygsfältet 2 Sökfält 2 Sökresultat 2 Avancerad sökning 3 Projekt 5 Ditt konto 5 Nedre verktygsfält 6 Zoomnivå 6 Översiktskarta 6 Legender 7 Fullskärmsläge 7 Guide

Läs mer

Marval MSM. Internt ärendehanteringssystem Manual Rev Martin Samuelsson Serviceenheten Nacka kommun

Marval MSM. Internt ärendehanteringssystem Manual Rev Martin Samuelsson Serviceenheten Nacka kommun Marval MSM Internt ärendehanteringssystem Manual Rev 1 2016-10-10 Martin Samuelsson Serviceenheten Nacka kommun Skapa nytt ärende Håll pekaren över Skapa nytt ärende och klicka på Begäran Ekonomisupport

Läs mer

Instruktion fo r inrapportering

Instruktion fo r inrapportering Instruktion fo r inrapportering Av Ola Langvall (ola.langvall@slu.se) Innehåll Snabbstart... 2 Startsidan... 2 Mitt konto... 3 Mina observationer... 5 Visa registrerade observationer... 5 Registrera nytt

Läs mer

Office 365 MB. Innehåll. Inledning / Inställningar... 2. Outlook (e-post)... 2. Kalender... 3. Personer (kontakter)... 5 OneDrive molnet... 5.

Office 365 MB. Innehåll. Inledning / Inställningar... 2. Outlook (e-post)... 2. Kalender... 3. Personer (kontakter)... 5 OneDrive molnet... 5. Innehåll Inledning / Inställningar... 2 Inloggning...2 Koppling av mobiltelefonen / pekplatta till systemet...2 Ladda Office 365 till egen dator...2 Tema...2 Outlook (e-post)... 2 E-post inställningar...2

Läs mer

ANVÄNDARINSTRUKTIONER FÖRHANDLARPORTALEN För anställda hos Hyresgästföreningen. Version 2.0 ( )

ANVÄNDARINSTRUKTIONER FÖRHANDLARPORTALEN För anställda hos Hyresgästföreningen. Version 2.0 ( ) ANVÄNDARINSTRUKTIONER FÖRHANDLARPORTALEN För anställda hos Hyresgästföreningen Version 2.0 (2018-08-31) Innehåll Konto och inloggning... 3 Användarkonto för anställda hos Hyresgästföreningen... 3 Användarkonto

Läs mer

MANUAL: Ändra organisations- och kontaktuppgifter i MUCF:s ansökningssystem

MANUAL: Ändra organisations- och kontaktuppgifter i MUCF:s ansökningssystem 1 (5) MANUAL: Ändra organisations- och kontaktuppgifter i MUCF:s ansökningssystem Syftet med de här instruktionerna är att underlätta för dig som ansöker om bidrag i MUCF:s ansökningssystem. Instruktionerna

Läs mer

Inställningar för mottagning

Inställningar för mottagning Inställningar för mottagning I detta dokument beskrivs de inställningar som behöver göras inför att mottagningen ansluts till 1177 Vårdguidens e-tjänster. Använd checklistan här nedanför för att kontrollera

Läs mer

Date Version Document id Page. 2015-12-15 4.0 CABNET-141-574 1 of 10. Denna instruktion beskriver hur man i CAB Plan tillgängliggör reparationsstatus.

Date Version Document id Page. 2015-12-15 4.0 CABNET-141-574 1 of 10. Denna instruktion beskriver hur man i CAB Plan tillgängliggör reparationsstatus. 2015-12-15 4.0 CABNET-141-574 1 of 10 Syfte Denna instruktion beskriver hur man i CAB Plan tillgängliggör reparationsstatus. Klarmarkerande av reparationsstatus 1. Inställningar i CAB Plan Organisationsinställningar

Läs mer

Manual för publicering och administration av gruppaktiviteter inom Landsbygdsprogrammet, uppdaterad 2009-09-28

Manual för publicering och administration av gruppaktiviteter inom Landsbygdsprogrammet, uppdaterad 2009-09-28 1 (12) Manual för publicering och administration av gruppaktiviteter inom Landsbygdsprogrammet, uppdaterad 2009-09-28 Denna manual innehåller instruktioner för gruppaktiviteter inom Landsbygdsprogrammet.

Läs mer

PlanoDirekt. Användarmanual för Capio

PlanoDirekt. Användarmanual för Capio PlanoDirekt Användarmanual för Capio Tillåt popup-fönster För att webbshopen ska fungera felfritt måste man låta webbläsaren tillåta popup-fönster från adresserna www.planograf.se och online. planograf.se.

Läs mer

Gudie för OptiWay GIS Online

Gudie för OptiWay GIS Online Gudie för OptiWay GIS Online Linnéa Åberg OPTIWAY AB Spannmålsgatan 7, Kristianstad INNEHÅLL Inledning... 2 Övre verktygsfält... 2 Sökfält... 2 Sökresultat... 2 Avancerad sökning... 3 Projekt... 6 Ditt

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE FÖRETAGSKUNDER SoftAlarm 2.0 för iphone

ANVÄNDARGUIDE FÖRETAGSKUNDER SoftAlarm 2.0 för iphone ANVÄNDARGUIDE FÖRETAGSKUNDER SoftAlarm 2.0 för iphone För iphone Smartphones Rev 2 1 Innehållsförteckning ENDAST FÖR ADMINISTRATÖREN - SKAPA FÖRETAGETS SOFTALARM KONTO....3 ANVÄNDARNA.....4 INSTALLATION

Läs mer

DATALOGISK SNABB MANUAL 5-2014. Reviderad 2015-05-20. Oderup 9267, 24297 Hörby, Tel. 0415-400 25, info@datalogisk.se, www.datalogisk.se.

DATALOGISK SNABB MANUAL 5-2014. Reviderad 2015-05-20. Oderup 9267, 24297 Hörby, Tel. 0415-400 25, info@datalogisk.se, www.datalogisk.se. DATALOGISK SNABB MANUAL Reviderad 2015-05-20 Oderup 9267, 24297 Hörby, Tel. 0415-400 25, info@datalogisk.se, www.datalogisk.se 5-2014 April MOBILE Manual senast ändrad 2015-05-20 Register Inloggningsuppgifter

Läs mer

Kapitel 1 Ange din kontoinformation

Kapitel 1 Ange din kontoinformation Kapitel 1 Ange din kontoinformation Skapa ett nytt konto För att skapa ett nytt konto, öppna din webbläsare och skriv in adressen http://cloudigo.regincontrols.com/. Klicka på knappen Skapa nytt konto

Läs mer

Lathund fo r Schakt och TA - a renden Sida 1 av 19

Lathund fo r Schakt och TA - a renden Sida 1 av 19 Lathund fo r Schakt och TA - a renden Sida 1 av 19 Innehåll Skapa användare i systemet... 3 Inloggning... 4 Skapa ärende... 4 Fylla i schaktformuläret... 5 Obligatoriska fält som måste vara ifyllda för

Läs mer

Datum: Ikon för uppmärksamhetsinformation och sekretessmarkering. 2. Ärenden/Processer, kolumn för ansvarig (utförare)

Datum: Ikon för uppmärksamhetsinformation och sekretessmarkering. 2. Ärenden/Processer, kolumn för ansvarig (utförare) Datum: 2017-09-12 Innehåll: 1. Ikon för uppmärksamhetsinformation och sekretessmarkering 2. Ärenden/Processer, kolumn för ansvarig (utförare) 3. Återrapportering Ny ikon 4. Tydligare presentation vid ändrad

Läs mer

Ledningskollen Användarmanual för frågare

Ledningskollen Användarmanual för frågare Manualer Eelis Ewert Öppen 2018-04-10 N2 1(66) Ledningskollen Användarmanual för frågare 1 av 66 Manualer Eelis Ewert Öppen 2018-04-10 N2 2(66) 1. Distributionslista Dokumentet görs tillgängligt för användare

Läs mer

FDT Kundportal. Copyright 2012. FDT AB Köpmangatan 40 972 33 LULEÅ. Försäljning 0920 24 33 10 Support 0920 24 33 20 Fax 0920 24 33 99

FDT Kundportal. Copyright 2012. FDT AB Köpmangatan 40 972 33 LULEÅ. Försäljning 0920 24 33 10 Support 0920 24 33 20 Fax 0920 24 33 99 FDT Kundportal Copyright 2012 FDT AB Köpmangatan 40 972 33 LULEÅ Försäljning 0920 24 33 10 Support 0920 24 33 20 Fax 0920 24 33 99 E-mail support@fdt.se Hemsida www.fdt.se Innehållet i denna programmanual

Läs mer

Manual till huvudmännen gällande bidragsportalen för omvårdnadsinsatser vid RgRh

Manual till huvudmännen gällande bidragsportalen för omvårdnadsinsatser vid RgRh Manual till huvudmännen gällande bidragsportalen för omvårdnadsinsatser vid RgRh Innehållsförteckning Inledning... 3 Inloggning i portalen... 4 Information om vänstra menyraden... 9 Elevlistan... 10 Ansökan...

Läs mer

Manual för praktiker

Manual för praktiker Manual för praktiker Version: 2012-03-18 v.1 Innehållsförteckning Inloggning... 2 Logga in... 2 Glömt lösenord... 2 Logga ut... 3 Behandlingar / Tjänster... 4 Lägg in era behandlingar... 4 Hantering av

Läs mer

Så här fungerar Ledningskollen! För dig som planerar att gräva, schakta eller spränga

Så här fungerar Ledningskollen! För dig som planerar att gräva, schakta eller spränga Så här fungerar Ledningskollen! För dig som planerar att gräva, schakta eller spränga 1 Ledningskollen hjälper till när du planerar att gräva, schakta eller spränga Ledningskollen är en gratis webbtjänst

Läs mer

Så här fungerar webbföranmälan

Så här fungerar webbföranmälan Så här fungerar webbföranmälan Du gör din föranmälan lika enkelt och säkert som när du utför dina bankärenden över internet. Du får omedelbar bekräftelse på att din anmälan har kommit till oss och du kan

Läs mer

1. Ange ditt personnummer (utan bindestreck) samt din fyrsiffriga PIN-kod.

1. Ange ditt personnummer (utan bindestreck) samt din fyrsiffriga PIN-kod. PIN-KOD: Det första du behöver är en PIN-kod. Denna PIN-kod skickades till dig i ett rekommenderat brev i samband med att du blev kund i Internetkontoret. PIN-koden är personlig och består av fyra siffror.

Läs mer

Manual Trafikdatasystem Grävtillstånd, sökande

Manual Trafikdatasystem Grävtillstånd, sökande Innehållsförteckning Starta systemet...1 Startsidan...2 Hantera ärende...3 Skapa ärende...4 Trafikanordningsplan...5 Redigera ärende...6 Hantera karta...7 Manual Trafikdatasystem Grävtillstånd, sökande

Läs mer

Kom igång med RIB Karta 1.1

Kom igång med RIB Karta 1.1 Kom igång med RIB Karta 1.1 Introduktion... 3 Installation... 5 Rita på kartan... 9 Visa olika kartvyer... 11 LUPP och RIB Karta... 13 Spridning Luft och RIB Karta... 15 Dela information... 17 Hitta på

Läs mer

Registrera närvaro via

Registrera närvaro via Registrera närvaro via https://narvaro.abf.se Inloggning Inloggningsuppgifter För att få tillgång till närvarowebben så kontaktar du din ABF avdelning. Ditt personnummer fungerar som användarnamn och ditt

Läs mer

Skapa ärende Sökande

Skapa ärende Sökande 1(7) Om Kundwebben Kundwebben används för att skicka in ärenden till ISP. I varje ärendetyp finns det ett antal steg som du ska gå igenom och fylla i för att du ska kunna skicka in ett ärende. Tvingande

Läs mer

Smartbudget handbok Sida 1 av 16

Smartbudget handbok Sida 1 av 16 Smartbudget handbok Sida 1 av 16 Introduktion Målet med Smartbudget är att det ska vara enkelt för alla att få koll på sin ekonomi oavsett kunskapsnivå och behov. Allt eftersom Smartbudget växer med funktioner

Läs mer

Godkänn villkoren, klicka på Förhandsgranska och sedan på Spara. Klart.

Godkänn villkoren, klicka på Förhandsgranska och sedan på Spara. Klart. Liten manual till Annonsportalen För uppdrags- och arbetsgivare www.gu.se/samverkan/annonsportalen/ Att lägga in en annons i några enkla steg: Gå till Annonsportalens sida för arbetsgivare Skriv namnet

Läs mer

Validera hjärtstartare i Sveriges Hjärtstartarregister

Validera hjärtstartare i Sveriges Hjärtstartarregister Validera hjärtstartare i Sveriges Hjärtstartarregister Denna beskrivning visar hur du validerar en hjärtstartare i desktop-gränssnittet, men kan även användas för mobilvarianten som är relativt lik 2019-02-14

Läs mer

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1.

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1. 2015 05 17 Arbetslöshetskassornas samorganisation SO Version 1.0 ARBETSGIVARINTYG för Sveriges alla arbetsgivare Användarbeskrivning arbetsgivarintyg.nu Med tjänsten arbetsgivarintyg.nu kan du som arbetsgivare

Läs mer

Introduktion till Wihlborgs system för ärendehantering

Introduktion till Wihlborgs system för ärendehantering Introduktion till Wihlborgs system för ärendehantering I denna manual beskrivs hur systemet Vitec Teknisk förvaltning fungerar och hur du som avtalsleverantör får meddelande om att du fått ett nytt ärende

Läs mer

Manual: Skapa egna ansökningsformulär

Manual: Skapa egna ansökningsformulär INFORMATION TILL FOLKHÖGSKOLORNA Manual: Skapa egna ansökningsformulär Alla folkhögskolor kan skapa egna digitala ansökningsformulär genom en funktion på Folkhögskola.nu. Genom att logga in på www.folkhogskola.nu/admin

Läs mer

Användarguide: Pagero Web Portal Skapa och skicka fakturor till Volvo Car SE

Användarguide: Pagero Web Portal Skapa och skicka fakturor till Volvo Car SE Användarguide: Pagero Web Portal Skapa och skicka fakturor till Volvo Car SE Registrera er för er Pagero Free Web Portal till Volvo Car För att effektivisera hanteringen av leverantörsfakturor har Volvo

Läs mer

LATHUND PA-WEBBEN HANDLÄGGNING AV KOMPETENSÄRENDE. Version Sida 1 av 5

LATHUND PA-WEBBEN HANDLÄGGNING AV KOMPETENSÄRENDE. Version Sida 1 av 5 LATHUND PA-WEBBEN HANDLÄGGNING AV KOMPETENSÄRENDE Version 00-08- Sida av 5 INTRODUKTION... HANDLÄGGNING AV EGENRAPPORTERAT KOMPETENSÄRENDE... HANDLÄGGNING AV ANNAN ANSTÄLLDS KOMPETENSÄRENDE.... Sida av

Läs mer

Office 365 Kompetens 2014 / MB

Office 365 Kompetens 2014 / MB Innehåll Inledning / Inställningar... 2 Inloggning...2 Koppling av mobiltelefonen / pekplatta till systemet...2 Tema...2 E-post... 2 E-post inställningar (signatur)...2 E-posthistorik samt sökning...3

Läs mer

Uppdaterad 2010-05-11. Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef

Uppdaterad 2010-05-11. Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef Uppdaterad 2010-05-11 Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef 1 Innehållsförteckning Handläggarens roll och ansvarsuppgifter... 3 Närmaste chefs roll och ansvarsuppgifter... 3 Praktisk handläggning

Läs mer

Användarguide: Pagero Free Web Portal Skapa och skicka fakturor

Användarguide: Pagero Free Web Portal Skapa och skicka fakturor Användarguide: Pagero Free Web Portal Skapa och skicka fakturor Aktivera ditt Pagero Online-konto 1. När ditt företag har blivit registrerat skickas ett mail till din e-postadress. I mailet hittar du en

Läs mer

Manual fö r webbkartörnas grundla ggande funktiöner

Manual fö r webbkartörnas grundla ggande funktiöner Manual fö r webbkartörnas grundla ggande funktiöner Webbfönster När du klickar på en kartlänk öppnas kartan i ett nytt fönster eller en ny flik, beroende på inställningen i din webbläsare. Bilden nedan

Läs mer

Skapa remissvar, skicka för godkännande, godkänn, diarieför och skicka remissvar

Skapa remissvar, skicka för godkännande, godkänn, diarieför och skicka remissvar Datum 2018-05-02 Upprättad av Ulrika Kämpe Skapa remissvar, skicka för godkännande, godkänn, diarieför och skicka remissvar Denna manual innehåller en beskrivning av flödet hur man skapar ett remissvar,

Läs mer

instruktion för att hämta certifikat med Windows Vista och Internet Explorer

instruktion för att hämta certifikat med Windows Vista och Internet Explorer instruktion för att hämta certifikat med Windows Vista och Internet Explorer För att kunna logga in på Internetkontoret behöver du ett personligt certifikat samt ett Rot/CA Bankcertifikat. Så här gör du

Läs mer

Övergripande instruktion för ärendehantering

Övergripande instruktion för ärendehantering Övergripande instruktion för ärendehantering Organisationen ORG Tillgängligt i alla kända webbläsare Som används i PC/Mac iphone / Android Ärendelistan (Kundgruppering/Kund) Sök och filtrera ärendelistan,

Läs mer

Validera hjärtstartare i Sveriges Hjärtstartarregister

Validera hjärtstartare i Sveriges Hjärtstartarregister Validera hjärtstartare i Sveriges Hjärtstartarregister Denna beskrivning visar hur du validerar en hjärtstartare i desktop-gränssnittet, men kan även användas för mobilvarianten som är relativt lik 2019-10-10

Läs mer

Arbetsorder. Arbetsorder. Funktioner i arbetsorder

Arbetsorder. Arbetsorder. Funktioner i arbetsorder Arbetsorder Allmänt Modulen arbetsorder finns i versionerna ProXtra och Advicer av Näsgård Management. Arbetsorder kan skrivas ut i pappersformat eller öppnas via Näsgård MOBILE. Användare av Näsgård MOBILE

Läs mer

Bokningslista Examinator

Bokningslista Examinator XXX Bokningslista Examinator Manual v. 5 2014-04-23 Innehåll: 1 Inledning... 3 1.1 Inloggning... 3 2 Bokningslistan... 5 2.1.1 Överblick över alla studentgrupper... 5 2.1.2 Enskild studentgrupp... 8 2.1.3

Läs mer

Manual Kartsök. Innehållsförteckning

Manual Kartsök. Innehållsförteckning Innehållsförteckning Sök - Göra sökning - Sökresultat - Adress - Tätort - Kommun - Koordinat: Sweref99 TM - Koordinat: RT90 2.5gon V - Upptagningsområde (UTO) - Fiber Villa - Skanova Fiber 2009 - Skanova

Läs mer

DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR. Komma igång med Acrobat Connect

DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR. Komma igång med Acrobat Connect DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR Komma igång med Acrobat Connect 1 Introduktion Följande guide beskriver hur du kommer igång med Adobe Acrobat Connect och hur du skapar och administrerar mötesrum. 1.1 Förutsättningar

Läs mer

Vad är Atea Register? Hur navigerar jag till Atea Register? Manualens syfte

Vad är Atea Register? Hur navigerar jag till Atea Register? Manualens syfte Innehåll Vad är Atea Register?... 2 Hur navigerar jag till Atea Register?... 2 Manualens syfte... 2 Skapa användare... 3 Lägg till applikationen Atea Register på hemskärmen... 6 ios... 6 Android... 7 Logga

Läs mer

Användarmanual till e-tjänsten Ekonomiskt Bistånd

Användarmanual till e-tjänsten Ekonomiskt Bistånd 1 Användarmanual till e-tjänsten Ekonomiskt Bistånd I e-tjänsten Ekonomiskt bistånd kan du på ett enkelt och säkert sätt söka ekonomiskt bistånd. Du kan också följa ditt ärende när du vill och kontakta

Läs mer

Lägg till konto i rapport PromikBook

Lägg till konto i rapport PromikBook Lägg till konto i rapport PromikBook Ibland händer det att man vill bokföra på konton som ligger utanför standardkontoplanen vilket också innebär att dessa konton kanske inte dyker upp i rapporter automatiskt.

Läs mer

Ledningskollen Användarmanual svarare

Ledningskollen Användarmanual svarare Manualer Jonas Rankvist Öppen 2017-03-17 L 1(34) Ledningskollen Användarmanual svarare 1 av 34 Manualer Jonas Rankvist Öppen 2017-03-17 L 2(34) 1. Distributionslista Dokumentet görs tillgängligt för användare

Läs mer

Så här fungerar registreringen i Malmö stads Odlingsslottskö

Så här fungerar registreringen i Malmö stads Odlingsslottskö 1 Så här fungerar registreringen i Malmö stads Odlingsslottskö Det är givetvis kostnadsfritt att stå i Malmö stads odlingslottskö. Innehåll Steg 1: Registrera dig som ny kund och skapa en sökprofil...

Läs mer

E-rekrytering Sökandeportalen

E-rekrytering Sökandeportalen E-rekrytering Sökandeportalen Manual för Sökandeportalen i Göteborgs universitets E-rekryteringssystem 2012-04-24 Innehåll Göteborgs universitets Sökandeportal... 3 Skapa ett nytt konto... 4 Startsidan...

Läs mer

2. Obligatoriska uppgifter för att kunna behandla din ansökan är:

2. Obligatoriska uppgifter för att kunna behandla din ansökan är: 1. Översikt hur du gör en ansökan 2. Obligatoriska uppgifter i en ansökan 3. Välja utbildningar 4. Skapa ett användarkonto 5. Skapa en ansökan Rangordna dina utbildningsval Bifoga obligatoriska handlingar/bilagor

Läs mer

Lathund för webbansökan om utbetalning av beviljat regionalt bidrag till företagsutveckling - investeringsbidrag

Lathund för webbansökan om utbetalning av beviljat regionalt bidrag till företagsutveckling - investeringsbidrag Lathund för webbansökan om utbetalning av beviljat regionalt bidrag till företagsutveckling - investeringsbidrag Du är nu på väg att ansöka om utbetalning av beviljat investeringsbidrag via webbansökan

Läs mer

Handbok för lokal administratör

Handbok för lokal administratör Handbok för lokal administratör ÄRENDEHANTERING I 1177 VÅRDGUIDENS E-TJÄNSTER 1 Innehåll Inledning... 2 Logga in... 2 Personliga inställningar... 3 Ändra signatur... 3 Aviseringar... 3 Inställningar för

Läs mer

Ansökan & anmälan om kvotplikt. En lathund om hur du ansöker och anmäler kvotplikt via Eugén

Ansökan & anmälan om kvotplikt. En lathund om hur du ansöker och anmäler kvotplikt via Eugén Ansökan & anmälan om kvotplikt En lathund om hur du ansöker och anmäler kvotplikt via Eugén . Inloggning För att göra en ansökan om elintensiv industri (se avsnitt. Ansökan elintensiv industri) eller anmäla

Läs mer

2015-06-22. Manual för kartan Fysisk planering

2015-06-22. Manual för kartan Fysisk planering 2015-06-22 Manual för kartan Fysisk planering 1 KOMMUNENS KARTOR PÅ NÄTET... 3 2 STARTA... 3 3 KARTAN... 4 4 LAGER... 5 5 FLYGFOTO... 5 6 VISA OMRÅDE... 5 7 SÖK ADRESS... 6 8 SÖK DETALJPLAN... 7 9 INFORMATION...

Läs mer

Så här fungerar Skogssällskapets Mina sidor och Min skog

Så här fungerar Skogssällskapets Mina sidor och Min skog Så här fungerar Skogssällskapets Mina sidor och Min skog Innehåll Första fliken Mina sidor... 2 Fliken Ekonomi... 3 Fliken - Mina kontaktpersoner... 6 Fliken - Nyhetsarkiv... 6 Fliken - Frågor & svar...

Läs mer

Uppdatering av läsplatta och mötesapp

Uppdatering av läsplatta och mötesapp 1 (18) Datum 2014-03-18 Systemförvaltning W3D3 och meetings Instruktion Uppdatering av läsplatta och mötesapp Den här instruktionen visar hur du gör för att uppdatera din läsplatta. Uppdateringen är viktig

Läs mer

Förnyad konkurrensutsättning. Manual för leverantör

Förnyad konkurrensutsättning. Manual för leverantör Förnyad konkurrensutsättning Manual för leverantör Ansvarig utgivare: Göteborgs Stads Upphandlings AB Titel: Förnyad konkurrensutsättning Manual för leverantör Version: 1.0.5.2016 2 Innehållsförteckning

Läs mer

1. Börja med att logga in på CoopEgenkontroll (http://coop.storedriver.se) med dina ordinarie inloggningsuppgifter.

1. Börja med att logga in på CoopEgenkontroll (http://coop.storedriver.se) med dina ordinarie inloggningsuppgifter. Gör din skyddsrond i CoopEgenkontroll (via webben) Här kan du läsa om hur du startar ett formulär, besvarar uppgifter samt följer upp och stänger eventuella öppna avvikelser via webben. Logga in på CoopEgenkontroll

Läs mer

Version 2013_01. Användarhandledning

Version 2013_01. Användarhandledning Version 2013_01 Användarhandledning Innehåll Intagsrapport Bostadsrätter 3 Småhus 5 Ortspris Bostadsrätter 7 Sök på karta 7 Sök på adress/kommun 8 Sök på bostadsrättsförening 9 Sålda objekt 10 Småhus 11

Läs mer

Version: 2012-08-13 v.1.0. Manual för praktiker

Version: 2012-08-13 v.1.0. Manual för praktiker Version: 2012-08-13 v.1.0 Manual för praktiker Innehållsförteckning Inloggning... 2 Logga in... 2 Glömt lösenord... 2 Logga ut... 3 Behandlingar / Tjänster... 4 Lägg in era behandlingar... 4 Redigera behandling...

Läs mer

LONA. Från ansökan till slutredovisning - översikt

LONA. Från ansökan till slutredovisning - översikt LONA Från ansökan till slutredovisning - översikt Ansökan: Ansökan registreras först av initiativtagare (IT) eller kommun. Registreringen sker direkt i LONA-registret. För kommunprojekt registrerar kommun

Läs mer

Innehållsförteckning. Klicka på det kapitel du vill läsa om, alternativt scrolla ner och ta del av hela användarmanualen.

Innehållsförteckning. Klicka på det kapitel du vill läsa om, alternativt scrolla ner och ta del av hela användarmanualen. KUNDPORTAL Innehållsförteckning Klicka på det kapitel du vill läsa om, alternativt scrolla ner och ta del av hela användarmanualen. 1. Allmänt om Kundportalen 2. Kontoansökan 3. Rundvandring i Kundportalen

Läs mer

MANUAL FÖR UPPSATSADMINISTRATÖRER

MANUAL FÖR UPPSATSADMINISTRATÖRER MANUAL FÖR UPPSATSADMINISTRATÖRER - ARKIVERA UPPSATSER/EXAMENSARBETEN I DiVA Bilden visar processen för hur uppsatser/examensarbeten ska hanteras. Den inringade aktiviteten beskrivs i den här manualen.

Läs mer

Lathund. Tandvårdsfönster

Lathund. Tandvårdsfönster 1 (9) Lathund Sida 1/9 2 (9) Innehållsförteckning 1 Allmänt...3 2 Logga in i...4 3 Aktivitetslistan...6 3.1 Exportera till Excel...9 Sida 2/9 3 (9) 1 Allmänt Dokumentet beskriver hur man i på olika sätt

Läs mer

Aktivitetsstöd Importfunktion

Aktivitetsstöd Importfunktion Utbildningsmaterial Aktivitetsstöd Importfunktion Sidan 1 (20) Datum: 2011-10-05 Version 1.2 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Importera en fil med medlemmar i Aktivitetsstöd... 4 3. Lägga till

Läs mer

MANUAL MOBIL KLINIK APP 2.2

MANUAL MOBIL KLINIK APP 2.2 MANUAL MOBIL KLINIK APP 2.2 Innehåll Innan appen tas i bruk 2 Registrera besök manuellt 6 Dokumentera besöket 7 Registrera besök med NFC-tagg 7 Planera nytt besök 9 Avboka besök 10 Patienter 10 Anteckningar

Läs mer

Manual GISportalen (MapGuide) På Internet

Manual GISportalen (MapGuide) På Internet Manual GISportalen (MapGuide) På Internet Manual Internet 2006 Du måste ha installerat ett program (plugin) Det hittar du här: Spara filen, stäng kartan och installera programmet genom att dubbelklicka

Läs mer

Informationen i detta dokument bygger på att mobiltelefonen har Android version 8 eller senare.

Informationen i detta dokument bygger på att mobiltelefonen har Android version 8 eller senare. Installationsmanual Android 8 Xone Android 1. Om dokumentet Denna manual beskriver installation och uppstart av appen (Phoniro Care), som är byggd på Phoniros nya plattform för mobilappar, kallad Xone.

Läs mer

Versionsinformation. Artvise Kundtjänst Version 2.0

Versionsinformation. Artvise Kundtjänst Version 2.0 Version 2.0 Uppdateringsinformationen beskriver nyheter, rättningar och andra förändringar i vid uppdateringen. Version 2.0 Sida 2/12 Innehållsförteckning 1 Nyheter och förändringar i kundtjänstapplikationen

Läs mer

Så här ansöker du om försörjningsstöd på datorn

Så här ansöker du om försörjningsstöd på datorn Så här ansöker du om försörjningsstöd på datorn Du som har beviljats försörjningsstöd kan använda Lunds kommuns e-tjänst för att enkelt ansöka igen. Då ansöker du när det passar dig och behöver inte passa

Läs mer

Användarmanual Outlook-plugin för Mina meddelanden

Användarmanual Outlook-plugin för Mina meddelanden 1 Användarmanual Outlook-plugin för Mina meddelanden 2 Mina meddelanden Mina meddelanden är en tjänst för säker digital post från myndigheter och kommuner till privatpersoner och företag. Läs mer om tjänsten

Läs mer

Vallokalssystemet Period 2

Vallokalssystemet Period 2 Vallokalssystemet Period 2 Instruktion till valnämnd Registrering av vallokaler och särskilda röstmottagningsställen på valdagen KYRKOKANSLIET POSTADRESS: 751 70 Uppsala BESÖKSADRESS: Sysslomansgatan 4

Läs mer