Verksamhetsberättelse 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse 2014"

Transkript

1 Verksamhetsberättelse Familjerättsnämnden FRN/2015:8

2 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning Ansvarsområde Ansvariga Uppföljning av målen Kund - nöjd väsbybo Samhälle och miljö - hållbart Väsby Medarbetare - attraktiv arbetsgivare Ekonomi god ekonomisk hushållning Avstämning av nämndspecifika uppdrag Omvärldsanalys Framåtblick Riskbedömning Bilagor Bilaga 1: Fördelning av resultat Familjerättsnämnden, Verksamhetsberättelse 2(15)

3 1 Sammanfattning Gemensamma nämnden för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner har under året fortsatt att utveckla verksamheten utifrån de möjligheter som sammanslagningen av de tre kommunernas familjerättsliga delar ger. Särskilda fokusområden under året har varit samarbetssamtal samt barns delaktighet inom området vårdnad, boende och umgänge.två medarbetare avslutade i början av året ett forskningsprojekt i samarbete med FoU nordväst kring metoder i samarbetssamtal. Arbetet har sammanställts i en skriftlig rapport och erfarenheterna har använts i den fortsatta metodutvecklingen inom verksamheten och resulterat i delvis förändrade arbetssätt. Två medarbetare har under året genomgått en längre utbildning i metoder för samtal med barn. Samarbete har under året inletts med Attunda tingsrätt kring en särskild arbetsmetod i syfte att minska antalet vårdnadsutredningar till förmån för föräldrars samförståndslösningar. De förberedelser som gjorts under hösten förväntas resultera i praktiskt arbete under början av nästa år. Två barngrupper har hållits under året med gott resultat. Förberedelser påbörjades under hösten för att under 2015 kunna utöka verksamheten. Arbetet har förlöpt planenligt. Umgängessödsverksamheten som i sin nuvarande form bedrivits sedan 2011 har utökats med två timmar varannan helg för att bättre kunna möta ett ökat behov. Stödet förväntas klara kommande års behov med nuvarande resurser. En utvärdering av verksamheten har påbörjats för att identifiera relevanta utvecklingsområden. Årets första månader präglades av införandet av nytt IT-stöd som bl.a. medförde ökad åtgång av resurser i form av arbetstid. En viss eftersläpning i ärendehandläggningen och statistikrapportering på grund av detta, har under hösten balanserats upp i takt med att systemet börjat falla på plats. Arbetet med ledningssystemet för kvalitetsarbetet har fortsatt under året. Nya dokumenthanteringsanvisningar har arbetats fram som ett led i ett kommungemensamt projekt. Två metoddagar och två planeringsdagar har hållits under året. Tidigare sortering av hushållsavfall har utvecklats så att sortering av matavfall nu också görs. Bemanningsgraden har varit förhållandevis god. Ingen medarbetare har under året avslutat sin anställning. Höstens medarbetarenkät visar ett högt resultat, också i förhållande till Upplands Väsby kommuns genomsnitt. Hög tillgänglighet och gott bemötande för de som kommer i kontakt med verksamheten har varit prioriterade frågor. Årets båda brukarundersökningar visar ett gott resultat. Kvalitetsmålen för verksamheten har sammantaget uppfyllts. Nämnden redovisar ett positivt resultat mot budget med 504 tusen kronor. Överskottet beror i huvudsak på lägre lönekostnader mot budget till följd av tillfälliga vakanser under året. Familjerättsnämnden, Verksamhetsberättelse 3(15)

4 2 Ansvarsområde Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner har fr.o.m. 1 januari 2005 inrättat en gemensam nämnd för familjerättsliga frågor i de tre kommunerna. Verksamheten bedrivs under benämningen Familjerättsbyrån för Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner. Den sistnämnda kommunen fungerar som värdkommun för verksamheten. Familjerättsbyråns ansvarsområden är reglerade i lagstiftning och avser främst frågor rörande faderskap, adoption samt vårdnad, boende, umgänge. 2.1 Ansvariga Ordförande: Kontorschef: Maria Fälth Eva Dahlgren 3 Uppföljning av målen Huvuddelen av verksamhetsberättelsen fokuserar på uppföljning av mål, nyckeltal och handlingsplaner utifrån strukturen i kommunens ledningssystem. Målen sorteras in i fyra perspektiv - kund, samhälle & miljö, medarbetare samt ekonomi. 3.1 Kund - nöjd väsbybo Väsbyborna ska uppleva att kommunen och de tjänster kommunen finansierar har god tillgänglighet, inbjuder till delaktighet och att alla får ett gott bemötande Familjerättsbyrån ska vara tillgänglig och alla ska få ett gott bemötande. Målet är uppfyllt Måluppfyllelsen mäts med hjälp av enkät som delas ut till alla besökare under en tvåveckorsperiod varje vår och höst. Mätningar har under året gjorts i april och november månader. Svarsfrekvensen har varit mycket hög och resultatet positivt. 96 procent av de svarande instämmer helt eller nästan helt ( procent) i påståendet "jag blev väl bemött då jag besökte familjerättsbyrån". 89 procent har angett att de fått en besökstid inom rimlig tid samt att det var enkelt att ta sig till familjerättsbyrån ( procent ). 135 personer har svarat på enkäten. Familjerättsnämnden, Verksamhetsberättelse 4(15)

5 Nyckeltal Andel besökare som är nöjda med bemötandet, i procent Andel besökare som är nöjda med tillgängligheten, i procent Mål Länssnitt Handlingsplan Säkra att besökare får ett gott bemötande De som kommer i kontakt med familjerättsbyrån ska få ett gott bemötande. Korta väntetider ska eftersträvas. Gemensam genomgång av mätresultat i arbetsgruppen Kommunen ska verka för ett socialt hållbart samhälle där trygghet samt goda uppväxt- och levnadsförhållanden ger förutsättningar för en god hälsa Barn som kommer i kontakt med familjerättsbyrån ska erbjudas stöd Målet är uppfyllt Av målen för gemensamma nämndens verksamhet framgår att barn som kommer i kontakt med familjerättsbyrån ska erbjudas stöd. Som ett led i det erbjuds barn till separerade föräldrar möjlighet att delta i en gruppverksamhet som följer ett för ändamålet framarbetat program. Gruppledarna har särskild utbildning på området. Under året har två grupper hållits vilka avslutades i april och december månader. En utökning av gruppverksamheten kommer att ske under Detta har medfört behov av att utbilda ytterligare två gruppledare, vilket har skett under hösten. I samband med gruppens avslutande får deltagande barn besvara en enkelt utformad enkät genom att med kryss markera på en glidande skala, "stämmer inte alls mycket / stämmer mycket", i anslutning till några påståenden. Av 11 deltagande barn har 9 markerat på den högra delen av skalan gällande påståendet "gruppen har gjort att jag har mått bättre". Samtliga deltagare har angett att de skulle rekommendera andra barn att delta i gruppen. Nyckeltal Mål Antal uppstartade barngrupper Andel barn som upplevt att de har mått bättre efter deltagande i barngrupp, i procent Länssnitt Familjerättsnämnden, Verksamhetsberättelse 5(15)

6 Handlingsplan Starta fler barngrupper 2015 års första två grupper, med start i januari och mars månader, är fullbokade. Den tredje gruppen kommer att förläggas till höstterminen Barn ska ha rätt att uttrycka sin mening i frågor som rör dem Målet är uppfyllt Barn som är aktuella för utredning avseende vårdnad, boende och umgänge skall beredas möjlighet till samtal med ansvarig utredare. De barn som inte uppnått sådan ålder och mognad att enskilda samtal med utredare är lämpligt/möjligt skall beredas möjlighet att träffa utredaren under andra former, t.ex. vid hembesök i förälders närvaro. Under året har alla barn som varit föremål för utredning haft minst ett möte med utredare förutom i en handfull ärenden där samtycke från vårdnadshavare har saknats, samt i två fall där barnen själva avböjt. Två medarbetare vid familjerättsbyrån har under genomgått utbildning i särskilda metoder för samtal med barn, avancerad nivå. Ytterligare en medarbetare kommer att genomgå utbildning under Metoder för samtal med barn har varit ett återkommande tema under årets metod- och planeringsdagar, något som kommer att fortgå. Familjerättschef har deltagit i socialstyrelsens referensgrupp för utvärdering av barns delaktighet i vårdnadsutredningar på nationell nivå. Nyckeltal Andelen dokumenterade samtal med barn i vårdnadsutredningar, i procent Mål Länssnitt Handlingsplan Vidareutveckla metoder för samtal med barn Metoder ska vidareutvecklas för barnets rätt att komma till tals. Två medarbetare har under genomgått utbildning i särskilda metoder för samtal med barn, avancerad nivå. Ytterligare en medarbetare kommer att genomgå utbildning under Familjerättsnämnden, Verksamhetsberättelse 6(15)

7 3.2 Samhälle och miljö - hållbart Väsby Kommunen ska vara ett föredöme inom miljöområdet och bedriva ett systematiskt miljöarbete som leder till ett hållbart samhälle. Genom ett fördjupat samarbete med medborgare, företagare och andra aktörer ska vår gemensamma miljö- och klimatpåverkan minska. Familjerättsbyråns verksamhet är i huvudsak kontorsbunden. Resor i tjänsten förekommer och ska i första hand företas med allmänna färdmedel. Material- och energiförbrukning ska regelbundet ses över och i möjligaste mån minskas. Sortering av avfall har under året utökats till att omfatta även matavfall I upphandlingar, beställningar och uppdragsgivande ska krav ställas på efterlevnad av kommunens miljöpolicy och beaktande av betydande miljöaspekter Målet är uppfyllt Nyckeltal Andel upphandlingar, beställningar och uppdrag där krav ställs på efterlevnad av kommunens miljöpolicy, i procent Mål 100% 100% 100% Länssnitt Handlingsplan Säkerställa att miljöpolicyn efterlevs Genom att ställa krav och följa upp i alla avtal att kommunens miljöpolicy efterlevs. 3.3 Medarbetare - attraktiv arbetsgivare Kommunen ska vara en attraktiv arbetsgivare med stolta medarbetare. Alla kommunalt finansierade tjänster ska präglas av hög kompetens och gott bemötande. De vakanser som uppstått under de senaste åren har i huvudsak berott på pensionsavgångar och föräldraledigheter. Under har ingen personal slutat sin anställning. Måluppfyllelsen vid familjerättsbyrån hänger intimt samman med hög bemanningsgrad och kompetens vilket i sin tur ställer krav på kommunen som arbetsgivare, särskilt eftersom tillgången på erfaren personal är begränsad. Den interna organisationen vid familjerättsbyrån ses över och följs upp regelbundet för att säkerställa att alla medarbetare skall kunna uppleva ett gott arbetsledande stöd, möjlighet till delaktighet och individuell utveckling. et av årets medarbe- Familjerättsnämnden, Verksamhetsberättelse 7(15)

8 tarenkät överstiger kommunens genomsnitt Familjerättsnämnden ska vara en föregångare och förebild som arbetsgivare. Målet är uppfyllt Enligt målen för gemensamma nämnden skall den vara en föregångare och förebild som arbetsgivare. För att garantera kvalité och utveckling i verksamheten skall alla anställda ges kompetensutveckling under motsvarande minst tre dagar per år. Alla anställda skall ha en individuell kompetensutvecklingsplan. Målen har följts upp i samband med medarbetarsamtal under hösten. Individuella utvecklingsplaner har upprättats och medarbetare som varit anställda under hela året har erhållit kompetensutveckling i enlighet med målet. et från höstens medarbetarundersökning är positivt och överstiger kommunens genomsnitt (bemötandeindex och hållbart medarbetarengagemang). Nyckeltal Andel anställda som får den kompetensutveckling som man anser sig behöva för att kunna utföra arbetet på ett bra sätt, i procent Bemötandeindex (BMI) för familjerättsbyrån Hållbart medarbetarengagemang (HME) för familjerättsbyrån Mål % 91% 84% 92% Länssnitt Handlingsplan Kompetensutvecklingsplan Alla anställda ska ha en kompetensutvecklingsplan. Upprättas vid medarbetarsamtalet. Medarbetarenkät genomförs under hösten (HME och BMI). Medarbetarsamtal har hållits under hösten varpå individuella kompetensutvecklingsplaner har upprättats. Familjerättssekreterare erhåller regelbunden ärendehandledning av extern handledare. Två medarbetare har under året genomgått en längre utbildning i metoder för samtal med barn. Två metoddagar samt två planeringsdagar har ägt rum under året. Samtliga medarbetare har deltagit i olika seminarier eller kortare utbildningstillfällen. Familjerättsnämnden, Verksamhetsberättelse 8(15)

9 3.4 Ekonomi god ekonomisk hushållning Kommunens ekonomiska resultat ska över en budgetperiod, genomsnittligt, uppgå till minst 2,5 % av skatteintäkterna Nämndens ekonomi ska vara i balans Målet är uppfyllt Nämndens ekonomi är i balans. et visar ett ekonomiskt överskott för. Nyckeltal avvikelse av omslutning, i procent Mål 7 0 5,4 Länssnitt räkning Intäkter/kostnader (belopp i mkr) Budget Avvik. INTÄKTER (+) Intern kommunersättning 2,8 2,8 2,8 0,0 Intern täckningsbidrag Försäljning och avgifter Hyror och arrenden Bidrag 0,1 0,1 Försäljn verksamhet / entreprenad 6,2 6,6 6,3-0,3 Summa intäkter 9,0 9,4 9,2-0,2 KOSTNADER (-) Buffert Bidrag Entreprenad / köp av verksamhet Personalkostnader -6,5-7,6-6,6 1,0 Lokal- och markhyror -0,6-0,8-0,7 0,1 Övriga fastighetskostnader Övrigt material och tjänster 0,0 0,0 0,0 0,0-1,5-1,0-1,7-0,7 Familjerättsnämnden, Verksamhetsberättelse 9(15)

10 Intäkter/kostnader (belopp i mkr) Budget Avvik. Avskrivningar 0,0 0,0 0,0 0,0 Intern ränta 0,0 0,0 0,0 0,0 Intern täckningsbidrag Intern kommunersättning Summa kostnader -8,6-9,4-9,0 0,4 Finansiering 0,4 0,0 0,2 0,2 till resultaträkningen Den gemensamma nämnden för familjerättsliga frågor visar en positiv avvikelse mot budget med totalt 504 tkr. Efter fördelning mellan de tre kommunerna redovisar Upplands Väsby kommun ett överskott med 176 tkr. Fördelningen mellan kommunerna framgår av bilaga 1. Överskottet beror på lägre kostnader för personal på grund av vakanser under året. Underskottet inom övrigt material och tjänster beror i huvudsak på kostnader för utredningsuppdrag per verksamhet Budget Intäkter Kostnader Verksamhet Kom. ers. Fsg av verksam. Övr. int. Summ a Övr. kostn. Summ a Köp av verksam. Gemensam familjerätt Summa verksamheter 2,8 6,6 9,4-9,4-9,4 0,0 2,8 6,6 9,4-9,4-9,4 0,0 Intäkter Kostnader Verksamhet Kom. Ers. Fsg av verksam. Övriga int. Summ a Köp av verksam. Övriga kost. Summ a Gemensam familjerätt Summa Verksamheter 2,8 6,4 9,2-9,0-9,0 0,2 2,8 6,4 9,2-9,0-9,0 0,2 Gemensamma nämnden för familjerättsliga frågor redovisar ett överskott mot Familjerättsnämnden, Verksamhetsberättelse 10(15)

11 budget för med 504 tusen kronor. Efter fördelning visar resultatet för Upplands Väsby kommuns del ett överskott på 176 tusen kronor. Överskottet beror i huvudsak på vakanser under årets första tertial samt partiella föräldraledigheter. Ett underskott inom övrigt material och tjänster beror i huvudsak på kostnader för inhyrd personal för att täcka en del av vakanserna. Kostnaden för nämndens verksamhet fördelas mellan de tre kommunerna enligt följande: Hälften av kostnaden fördelas utifrån antalet invånare i respektive kommun per den 1 november föregående verksamhetsår. Den andra hälften fördelas utifrån nyttjandegrad året före verksamhetsåret. I Upplands Väsby kommun beslutas om intern ersättning i form av kommunersättning i juni månad före verksamhetsåret. Det gör att fördelningen av kostnaderna är preliminär. Hänsyn tas till detta vid fördelning av resultatet Volymer, statistik och kostnadsnyckeltal Antal barn som varit i kontakt med verksamheten har ökat något jämfört med föregående år. Främst gäller ökningen inom området faderskap men även inom området vårdnad-, boende- och umgänge syns en viss ökning. Tidigare års nedgång inom adoptionsområdet förefaller ha planat ut. Vad gäller antalet inkomna ärenden under året har en minskning skett inom området samarbetssamtal och snabbyttranden. Däremot har en betydande ökning skett inom det mera resurskrävande området vårdnads-, boende- och umgängesutredningar där antalet ökat från 61 förra året till 73, vilket är den högsta siffran som hittills noterats i verksamheten på årsbasis. Se bilaga verksamhetsmått. För att klara målen för verksamheten är familjerättsbyrån i behov av att hålla hög bemanningsgrad med kompetent personal. Tillfälliga vakanser under årets inledande och avslutande delar har medfört att fyra vårdnadsutredningar under året har gjorts av extern utredare. Verksamhetsmått antal barn vars föräldrar någon gång varit aktuella i samarbetssamtal, snabbyttrande, eller vårdnads-, boende-, umgängesutredning antal medgivandeutredningar i samband med adoptioner antal barn för vilka fastställande av faderskap har skett genom bekräftelse Budget Avvikelse Investeringsuppföljning Nämnden har inga investeringar att rapportera. Familjerättsnämnden, Verksamhetsberättelse 11(15)

12 Känslighetsanalys Gemensamma nämndens budget är liten i förhållande till övriga nämnders budget. En mindre procentuell ökning av priser kan slå hårt mot budgeten. Känsligheten för volymökningar är hög och någon buffert för att hantera sådana finns inte. Nämndens budget består till 85 procent av lönekostnader. Förändrade uppdrag på grund av t.ex. lagändringar kan påverka arbetsbelastningen och i sin tur medföra behov av personalökning. Risken för att det skall inträffa bedöms som liten på kort sikt. En löne- och prisökning på en procent motsvarar drygt 90 tkr. En utökning av umgängesstödsverksamheten med 20 procent i tid innebär en kostnadsökning med ca 50 tkr. Utökning med en tjänst innebär en merkostnad på omkring 500 tkr Kommunalt finansierade tjänster ska hålla hög kvalitet och utföras på ett effektivt sätt Hög rättssäkerhet och korta handläggningstider ska eftersträvas. Brukarna ska ha insyn och få tillräcklig information om handläggningen av sitt ärende. Årets väntrumsundersökningar visar att 90 procent är nöjda med den information de fått och 88 procent anser att de fått en besökstid inom rimlig tid Korta handläggningstider skall eftersträvas Målet är uppfyllt Rättsäkerhet, kvalité och effektivitet mäts bl.a. utifrån handläggningstider för utredningar avseende vårdnad, boende och umgänge, medgivanden för adoption samt faderskapsutredningar. Under året har målet i stort sett uppfyllts. Nyckeltal Andel ärenden avseende fastställande av faderskap där handläggningstiden inte överstiger fyra månader, i procent Andel medgivandeutredningar vid adoption där handläggningstiden inte överstiger fyra månader, i procent Andel remisser från tingsrätten avs. vårdnadsfrågor där handläggningstiden inte överstiger fyra månader, i procent Mål Länssnitt Handlingsplan Regelbunden uppföljning av handläggningstider Familjerättsnämnden, Verksamhetsberättelse 12(15)

13 Handlingsplan Regelbunden uppföljning av handläggningstider inom varje område. Utredningar som överskrider sex månader skall rapporteras till nämnden. Under året har inga utredningar rapporterats till nämnden där handläggningstiden har överskridit sex månader Internkontroll Kontorschefens rapport Kontrollområde Kontrollmoment Användandet av köpkort (personliga) Upphandling, leverantörsavtal och inköp Köptrohet till gällande ramavtal av kontrollmoment: Kontroll att inköps görs med av kommunen upphandlad leverantör. Noterade avvikelser: 72% av inköpen har gjorts med leverantör som är upphandlad inkl justering av det som ingen annan leverantör kan leverera. Kurser, konferenser och resor Att deltagarlistor, program/syfte framgår för kostnader gällande kurs/konferens Åtgärder: Meddela upphandlingsenheten om eventuella nya leverantörer av kontrollmoment: Kontroll att syfte/program samt deltagarförteckning finns med vid attestering av fakturor som avser kurser/konferenser. Samtliga 30 fakturor som avser kurser/konferenser har granskats. Noterade avvikelser: Av det totala antalet fakturor saknade 4 komplett underlag, vilket betyde 13% av samtliga fakturor. Internkontroll Delegationsbeslut Uppföljning av rutin för introduktion till nyanställd om vad intern kontroll innebär Fastställande av faderskap Åtgärder: Åtekoppling att fakturor som avser kurser/konferenser alltid ska biläggas program. av kontrollmoment: Dokumenterad rutinbeskrivning finns. Under året har en person anställts. Denna har introducerats i verksamheten med stöd av skriftlig individuell introduktionsplan. Denna innefattas bl.a. information om internkontroll. Noterade avvikelser: Åtgärder: Fortsatt löpande information om vad interkontroll innebär av kontrollmoment: 94 ärenden (ca 10 procent) avseende fastställande av faderskap har granskats. I ett av dessa ärenden saknas kopia på Familjerättsnämnden, Verksamhetsberättelse 13(15)

14 Kontrollområde Kontrollmoment legitimationshandlingar och anteckning om att kontroll av identitet har genomförts. et är en avsevärd förbättring jämfört med tidigare år. Noterade avvikelser: I ett ärende saknas kopia på legitimationshandling och anteckning om att identitetskontroll har gjorts. Åtgärder: Fortsatt diskussion och uppföljning kring gällande rutiner. Att domstolsbeslut verkställs av kontrollmoment: I samtliga ärenden där domstol har fattat beslut om insatsen umgängesstöd har insatsen verkställts genom beslut om att utse en umgängesstödjare. Noterade avvikelser: Åtgärder: 4 Avstämning av nämndspecifika uppdrag Det finns inga nämndspecifika uppdrag att rapportera. 5 Omvärldsanalys 5.1 Framåtblick Utvecklingen av verksamheten vid familjerättsbyrån fortsätter utifrån de möjligheter som sammanslagningen av de tre kommunernas familjerättsliga delar ger - en organisation som i år håller tioårsjubileum. Under hösten har förberedelser gjorts för att under 2015 utöka barngruppsverksamheten i enlighet med uppställda mål. Ytterligare två barngruppsledare har utbildats. Årets två första grupper är fullbokade och en tredje grupp planeras till höstterminen. En utvärdering av arbetet med umgängesstöd påbörjas i januari. Den nuvarande modellen för arbetet med umgängesstöd har varit i bruk sedan 2010 och bedöms har tillfört mycket positivt. Syftet med utvärderingen är att ytterligare försöka höja kvalitén i insatsen. Sedan har information insamlats inom verksamhetsområdet samarbetssamtal och en sammanställning/analys har gjorts under hösten och kommer att följas upp under Också det i syfte att om möjligt höja kvalitén och öka effektiviteten. Utökade krav på innehållet i insatsen till att även omfatta ekonomiska frågor har Familjerättsnämnden, Verksamhetsberättelse 14(15)

15 resulterat i ett visst behov av kompetensutveckling vilket påbörjades under hösten och kommer att följas upp under nästa år. Familjerättschef har under året ingått i Socialstyrelsens referensgrupp två pågående utvärderingar på nationell nivå gällande metoder och resultat inom området samarbetssamtal samt barns delaktighet i vårdnadsutredningar. Familjerättsbyrån är en av de utvalda verksamheterna som under 2015 kommer att förse Socialstyrelsen med underlag för den fortsatta studien. Deltagande i sådana aktiviteter tillåter verksamheten att skapa nätverk och ligga i framkant, vilket är ett bra exempel på fördelarna med den större kommungemensamma verksamheten. Utifrån den på Södertörn etablerade modellen "konflikt och försoning" pågår ett samarbete med Attunda tingsrätt i syfte att prova förändrade arbetssätt i vissa särskilt identifierade vårdnadstvister. Förberedelser har pågått sedan andra halvåret med bl.a. gemensam fortbildning tillsammans med utvalda domare vid tingsrätten. Det faktiska arbetet beräknas påbörjas under första delen av Syftet med modellen är att i högre grad försöka nå samförståndslösningar mellan de tvistande parterna för att på så vis undvika långa och slitsamma, inte minst för barnen, vårdnadsprocesser i domstol. Antalet vårdnadsutredningar har ökat under jämfört med föregående år. Det är för tidigt att slå fast huruvida detta är en ihållande trend som kan föranleda åtgärder i verksamheten, eller om det rör sig om en tillfällig topp. Den fortsatta utvecklingen behöver därför följas upp noga och kontinuerligt. Samverkan med andra intressenter på området kommer fortsatt att vara ett fokusområde. Flera aktiva samrådsgrupper är redan etablerade och arbete pågår kontinuerligt med att hitta nya vägar att samarbeta med framförallt socialtjänstens övriga delar kring målgruppen. 5.2 Riskbedömning Risken för att inte nå de för verksamheten uppställda målen är nära förknippad med arbetsbelastning i förhållande till bemanning och kompetens. Större delen av verksamheten är lagstyrd och påverkas således av lagändringar och ändrade direktiv. Antalet domstolsbeslut gällande t.ex. vårdnadsutredningar och umgängesstöd har en direkt påverkan på arbetsbelastning och kostnader för nämnden. Riskerna för förändringar på kortare och längre sikt bedöms genom aktiv omvärldsbevakning. Det är viktigt att familjerättsbyrån är bemannad med kompetent personal och att det inte uppstår längre vakanser. Tendensen de senaste åren har varit att det är allt svårare att rekrytera personer med erfarenhet inom verksamhetsområdet. De senaste årens personalsituation vid familjerättsbyrån har samtidigt varit förhållandevis stabil vilket är en stor styrka i verksamheten. På kort sikt bedöms inte ärendemängden öka markant. Familjerättsnämnden, Verksamhetsberättelse 15(15)

Delårsrapport 2 2015. Familjerättsnämnden FRN/2015:14

Delårsrapport 2 2015. Familjerättsnämnden FRN/2015:14 Delårsrapport 2 Familjerättsnämnden FRN/:14 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Ansvarsområde... 3 3 Uppföljning av målen... 3 3.1 Kund - nöjd väsbybo... 3 3.2 Samhälle och miljö - hållbart Väsby...

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013

Verksamhetsberättelse 2013 Verksamhetsberättelse Familjerättsnämnden FRN/2014:7 Kundvalskontorets uppdrag är att säkerställa Väsbybornas tillgång till kommunalt finansierade välfärdstjänster, svara för finansiering, utöva tillsyn,

Läs mer

Förutsättningar till Flerårsplan 2016-2018

Förutsättningar till Flerårsplan 2016-2018 Förutsättningar till Flerårsplan - Familjerättsnämnden FRN/:13 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Ansvarsområde... 4 3 och nyckeltal... 4 3.1 Kund - nöjd väsbybo... 4 3.2 Samhälle och miljö -

Läs mer

Förutsättningar till Flerårsplan 2015-2017

Förutsättningar till Flerårsplan 2015-2017 Förutsättningar till Flerårsplan - FRN/:5 Familjerättsnämnden Kundvalskontorets uppdrag är att säkerställa Väsbybornas tillgång till kommunalt finansierade välfärdstjänster, svara för finansiering, utöva

Läs mer

Årsredovisning 2016 FAMILJERÄTTSNÄMNDEN

Årsredovisning 2016 FAMILJERÄTTSNÄMNDEN Årsredovisning 2016 FAMILJERÄTTSNÄMNDEN Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Nämndens ansvarsområden... 3 Viktiga händelser... 3 Solna stads styrning... 3 Mål och uppdrag... 4 Nämndmål... 4 Ekonomisk

Läs mer

Tommy Åsbacka, avdelningschef Jenny Magnusson, nämndsekreterare. Lars-Göran Sörqvist (M)

Tommy Åsbacka, avdelningschef Jenny Magnusson, nämndsekreterare. Lars-Göran Sörqvist (M) Gemensamma nämnden för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner 2014-10-14 1 Plats och tid Beslutande Familjerättsbyrån, Industrivägen 22 B, Upplands Väsby Tisdagen den

Läs mer

Projektet Konflikt och Försoning

Projektet Konflikt och Försoning Projektet Konflikt och Försoning Ett nytt sätt att handlägga vårdnads-, boende- och umgängestvister i tingsrätten och på familjerätten med syfte att sätta barnets behov i fokus och hjälpa föräldrarna att

Läs mer

Familjerättsnämnden - Årsredovisning Årsredovisning 2017 FAMILJERÄTTSNÄMNDEN. GFN/2016:12. Behandlas på familjerättsnämnden i mars.

Familjerättsnämnden - Årsredovisning Årsredovisning 2017 FAMILJERÄTTSNÄMNDEN. GFN/2016:12. Behandlas på familjerättsnämnden i mars. Årsredovisning 2017 FAMILJERÄTTSNÄMNDEN GFN/2016:12. Behandlas på familjerättsnämnden i mars. 1 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Nämndens ansvarsområden... 3 Viktiga händelser... 3 Mål och uppdrag...

Läs mer

Projektet Konflikt och Försoning

Projektet Konflikt och Försoning Projektet Konflikt och Försoning Ett nytt sätt att handlägga vårdnads-, boende- och umgängestvister i tingsrätten och på familjerätten med syfte att sätta barnets behov i fokus och hjälpa föräldrarna att

Läs mer

Kommunfullmäktiges mål

Kommunfullmäktiges mål Bilaga 1 Kommunfullmäktiges mål Kunden i fokus Väsbyborna ska uppleva att kommunen och de tjänster kommunen finansierar har god kvalitet Väsbybon ska uppleva att kommunen och de tjänster kommunen finansierar

Läs mer

Avtal om samverkan i gemensam nämnd för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner

Avtal om samverkan i gemensam nämnd för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner Avtal om samverkan i gemensam nämnd för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner överenskommer om att från och med den 1

Läs mer

Svar på remiss om betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6)

Svar på remiss om betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6) Tjänsteutlåtande Familjerättschef 2017-06-09 Tommy Åsbacka 08-590 977 78 Dnr: Tommy.Asbacka@upplandsvasby.se FRN/2017:6 33701 Gemensamma nämnden för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands

Läs mer

Delårsrapport 1 2014. Stöd & process

Delårsrapport 1 2014. Stöd & process Delårsrapport 1 Stöd & process Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Ansvarsområde... 3 3 Uppföljning av målen... 4 3.1 Kund - nöjd väsbybo... 4 3.2 Samhälle och miljö - hållbart Väsby... 6 3.3

Läs mer

Verksamhetsberättelse resultatenheter Väsby skola

Verksamhetsberättelse resultatenheter Väsby skola Verksamhetsberättelse resultatenheter 2011 Väsby skola Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Ansvarsområde... 4 3 Viktiga händelser under året (ur ett verksamhetsperspektiv)... 4 4 Uppföljning av

Läs mer

Årsredovisning och bokslut för gemensamma familjerättsnämnden

Årsredovisning och bokslut för gemensamma familjerättsnämnden Socialförvaltningen Björn Löfholm Jennie Enström 2016-01-25 SID 1 (6) GFN/2016:1 TJÄNSTESKRIVELSE Familjerättsnämnden för Solna, Sundbyberg och Ekerö Årsredovisning och bokslut för gemensamma familjerättsnämnden

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Gemensamma nämnden för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner 2010-10-19 1 Plats och tid Familjerättsbyrån, Industrivägen 2, Plan 3 Tisdagen den 19 oktober 2010, klockan

Läs mer

Verksamhetsplan med budget 2014-2016. Stöd & process

Verksamhetsplan med budget 2014-2016. Stöd & process Verksamhetsplan med budget - Stöd & process Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Ansvarsområde... 3 3 och nyckeltal... 4 3.1 Kund - nöjd väsbybo... 4 3.2 Samhälle och miljö - hållbart Väsby...

Läs mer

Familjerätten och barnet i vårdnadstvister

Familjerätten och barnet i vårdnadstvister Familjerätten och barnet i vårdnadstvister uppföljning av hur 2006 års vårdnadsreform slagit igenom i socialtjänstens arbete Susanna Dellans Gunilla Cederström Eva Elfver-Lindström Dagens presentation

Läs mer

Delårsrapport Stöd & process

Delårsrapport Stöd & process Delårsrapport 2 Stöd & process 1 Sammanfattning Stöd och process andra delårsrapport för visar på ett fortsatt arbete med att förbättra bemötandet gentemot våra kunder. Under första delåret skickades en

Läs mer

Verksamhetsplan med budget Musikskolan

Verksamhetsplan med budget Musikskolan Verksamhetsplan med budget - Musikskolan 1 Sammanfattning Musikskolans uppdrag är att, med utgångspunkt i Vision 2040, möjliggöra för ett attraktivt kulturoch fritidsutbud för kommuninvånare, med fokus

Läs mer

Familjeenheten. - en del av Individ- och familjeomsorgen i Hofors kommun

Familjeenheten. - en del av Individ- och familjeomsorgen i Hofors kommun Familjeenheten - en del av Individ- och familjeomsorgen i Hofors kommun Hofors kommun 2009 Vad är familjenheten? Familjenheten är en enhet inom individ- och familjeomsorgen som arbetar med stödinsatser

Läs mer

Verksamhetsberättelse Utgåva: 2018 Rapportperiod: Organisation: Nyköping o Oxelösunds överförmyndarnämnd

Verksamhetsberättelse Utgåva: 2018 Rapportperiod: Organisation: Nyköping o Oxelösunds överförmyndarnämnd Verksamhetsberättelse Utgåva: Rapportperiod: -12-31 Organisation: Nyköping o Oxelösunds överförmyndarnämnd Uppdrag enligt budget Överförmyndarnämnden har till uppgift att efter anmälan utreda behovet av

Läs mer

V erksamhetsberättelse för Överförmyndarnämnden 2016

V erksamhetsberättelse för Överförmyndarnämnden 2016 Tjänsteskrivelse 2017-02 - 14 Handläggare Maria Blomqvist Controllerenheten Diarienummer 2017ÖFN/0008 Överförmyndarnämnden V erksamhetsberättelse för Överförmyndarnämnden 2016 Förslag till beslut V erksamhetsberättelse

Läs mer

Båstads kommuns. meda rbeta rund ersök ning 2010. en sammanfattning

Båstads kommuns. meda rbeta rund ersök ning 2010. en sammanfattning Båstads kommuns meda rbeta rund ersök ning 2010 en sammanfattning Varför en medarbetarundersökning? För andra året har Båstads kommun genomfört en medarbetarundersökning i syfte att kartlägga vad kommunens

Läs mer

Familjerättsdagarna Eskilstuna den mars Gunilla Cederström

Familjerättsdagarna Eskilstuna den mars Gunilla Cederström Familjerättsdagarna Eskilstuna den 20-21 mars 2013 Gunilla Cederström Socialstyrelsen förändringar Tillsynsavdelningen - Inspektionen för vård och omsorg 1 juni 2013 Avdelningen för regler (och tillstånd)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Gemensamma nämnden för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner 2012-12-11 1 Plats och tid Kommunhuset i Sigtuna, Södergatan 20, Märsta, lokal: Skölden Tisdagen den 11

Läs mer

BARN I FÖRÄLDRAS FOKUS - BIFF

BARN I FÖRÄLDRAS FOKUS - BIFF BARN I FÖRÄLDRAS FOKUS - BIFF Version 3, 2015:01 Det enskilda barnets bästa riskerar ofta att hamna i skymundan. Barn med föräldrar i vårdnadstvister Enligt FN:s konvention om barnets rättigheter har varje

Läs mer

Månadsrapport september 2013. Kundvalskontoret

Månadsrapport september 2013. Kundvalskontoret Månadsrapport september 2013 Kundvalskontoret Innehållsförteckning 1 Ekonomi och verksamhet... 3 1.1 Resultat per verksamhet... 3 1.2 Investeringsuppföljning... 7 1.3 Volymer, statistik och kostnadsnyckeltal...

Läs mer

56 Familjerättsnämndens verksamhetsplan och budget för 2018 med inrikting för (GFN/2017:7)

56 Familjerättsnämndens verksamhetsplan och budget för 2018 med inrikting för (GFN/2017:7) PROTOKOLLSUTDRAG 2017-10-26 Familjerättsnämnden för Solna, Sundbyberg och Ekerö 56 Familjerättsnämndens verksamhetsplan och budget för 2018 med inrikting för 2019-2020 (GFN/2017:7) Sammanfattning Familjerätten

Läs mer

Månadsrapport september

Månadsrapport september Månadsrapport september Socialnämnden Sep Innehållsförteckning 1 Verksamhetsresultat... 3 2 Ekonomiskt resultat... 4 2.1 Ekonomisk tabell... 5 3 Investeringar... 6 3.1 Investeringstabell... 6 4 Åtgärdsplan...

Läs mer

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden,

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden, Sid 1 (5) 2018-02-19 Dnr 17ON21 Tjänsteskrivelse Handläggare Rolf Hammar Tfn 026-17 93 05 rolf.hammar@gavle.se Omvårdnadsnämnden Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden, december 2017

Läs mer

ÅTAGANDE. Hit vänder du dig Kontakta kommunens servicecenter för mer information, tfn

ÅTAGANDE. Hit vänder du dig Kontakta kommunens servicecenter för mer information, tfn Stöd till familjer Barn och unga ska växa upp under trygga förhållanden och leva i goda miljöer. De barn och unga som riskerar att utvecklas ogynnsamt ska få skydd och stöd. Det är socialtjänstens uppgift

Läs mer

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Ordförande: Catharina Malmborg Förvaltningschef: Kerstin Melén-Gyllensten Uppdrag Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens uppdrag är att fullgöra kommunens uppgifter

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning 2015-02-11 Dnr: 2015/97-IFN-702 Åsa Påls - bl623 E-post: asa.pals@vasteras.se. Individ- och familjenämnden

Sociala nämndernas förvaltning 2015-02-11 Dnr: 2015/97-IFN-702 Åsa Påls - bl623 E-post: asa.pals@vasteras.se. Individ- och familjenämnden TJÄNSTESKRIVELSE (2) Sociala nämndernas förvaltning 205-02- Dnr: 205/97-IFN-702 Åsa Påls - bl623 E-post: asa.pals@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Uppföljning av nätverksmöten och föräldrautbildning,

Läs mer

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi Verksamhetsplan 2019 Vård och omsorg i egen regi Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Verksamhetens ansvar och uppgifter...3 3 Verksamhetens utvecklingsområden...4 4 Mål...4 4.1 Hög kvalitet...4 4.2

Läs mer

Verksamhetsplan med budget Allmänna utskottet (Stöd & process)

Verksamhetsplan med budget Allmänna utskottet (Stöd & process) Verksamhetsplan med budget - Allmänna utskottet (Stöd & process) 1 Sammanfattning Inför år och framåt har stöd & process utökat antalet nyckeltal gällande kunder. Förutom tidigare mätningar av Väsby Direkt

Läs mer

Verksamhetsplan med budget 2014-2016. Individ- och familjeomsorg

Verksamhetsplan med budget 2014-2016. Individ- och familjeomsorg Verksamhetsplan med budget - Individ- och familjeomsorg Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Ansvarsområde... 3 3 och nyckeltal... 4 3.1 Kund - nöjd väsbybo... 4 3.2 Samhälle och miljö - hållbart

Läs mer

Kommunhuset, Dragonvägen 86, Upplands Väsby

Kommunhuset, Dragonvägen 86, Upplands Väsby Gemensamma nämnden för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner 2014-02-24 1 Plats och tid Beslutande Familjerättsbyrån, Industrivägen 22 B, Upplands Väsby Måndagen den

Läs mer

Barnets rättigheter i vårdnadstvister Göteborg den 30 mars 2012. Gunilla Cederström

Barnets rättigheter i vårdnadstvister Göteborg den 30 mars 2012. Gunilla Cederström Barnets rättigheter i vårdnadstvister Göteborg den 30 mars 2012 Gunilla Cederström Barn i Sverige år 2011 Cirka 2 miljoner barn Cirka 50.000 barn berörs varje år av föräldrarnas separation Samförståndslösningar

Läs mer

Uppföljningsrapport, november 2018

Uppföljningsrapport, november 2018 Uppföljningsrapport, november 2018 Resultaten som presenteras i denna rapport är preliminära SOCIALFÖRVALTNINGEN Ekonomiskt utfall Prognos november månad, socialnämnden: -3,5 mnkr (-5 mnkr) (Prognos inom

Läs mer

Remissvar gällande Betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6) Sammanfattning

Remissvar gällande Betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6) Sammanfattning 2017-04-11 2017/891 1(5) Vår adress Arbetsmarknads- och socialnämnden Borlänge kommun Adress Regeringskansliet Justitiedepartementet Dnr Ju2017/01226/L2 Besöksadress Röda vägen 50 Handläggare, telefon,

Läs mer

Redovisning av internkontroll 2014

Redovisning av internkontroll 2014 Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Strategiska avdelningen Bilaga 5, VB 2014 Sida 1 (6) 2015-01-28 I samband med verksamhetsplan 2014 fastställdes nämndens internkontrollplan. Resultat av genomförd

Läs mer

Tjänsteskrivelse SON 2017/91 20 mars 2017

Tjänsteskrivelse SON 2017/91 20 mars 2017 SON 2017/91 20 mars 2017 Socialnämnden Remiss - Betänkande av 2014 års Vårdnadsutredning "Se barnet!" (SOU 2017:6) (Ju2017/01226/L2) Förslag till beslut Socialnämnden överlämnar föreliggande synpunkter

Läs mer

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden,

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden, Sid 1 (5) 2019-02-18 Dnr 18ON63 Tjänsteskrivelse Handläggare Rolf Hammar Tfn 026-17 93 05 rolf.hammar@gavle.se Omvårdnadsnämnden Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden, december Resultaträkning

Läs mer

Stockholm den 29 maj 2017

Stockholm den 29 maj 2017 R-2017/0385 Stockholm den 29 maj 2017 Till Justitiedepartementet Ju2017/01226/L2 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 16 februari 2017 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Se barnet!

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg

Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCIAL OMSORG SID 1 (3) 2009-08-26 Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg Inledning Av bestämmelserna i 3 kap. 3 SoL och

Läs mer

Årsrapport Överförmyndarnämnden

Årsrapport Överförmyndarnämnden Årsrapport 2016 Överförmyndarnämnden Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Uppföljning av uppdrag... 3 1.2 Viktiga och intressanta händelser... 3 2 Måluppföljning... 4 2.1 I Mark ska vi vara en kreativ

Läs mer

ENHETENS NAMN OCH ANSVARIG CHEF:

ENHETENS NAMN OCH ANSVARIG CHEF: ENHETENS NAMN OCH ANSVARIG CHEF: Formulär för kvalitetsuppföljning av verksamheten Fyll i formuläret så korrekt och sanningsenligt som möjligt. Syftet är inte bara att kvalitetssäkra verksamheten utan

Läs mer

Budget 2014 Verksamhetsstöd och service

Budget 2014 Verksamhetsstöd och service Till Landstingsdirektören CIRKULÄR E1213 Budget 2014 Verksamhetsstöd och service Vision För ett bra liv i ett attraktivt län Verksamhetsidé: Vår verksamhetsidé är att genom samverkan tillgänglighet och

Läs mer

53 Familjerättsnämndens verksamhetsplan och budget 2019 (GFN/2018:1)

53 Familjerättsnämndens verksamhetsplan och budget 2019 (GFN/2018:1) PROTOKOLLSUTDRAG 2018-10-25 Familjerättsnämnden för Solna, Sundbyberg och Ekerö 53 Familjerättsnämndens verksamhetsplan och budget 2019 (GFN/2018:1) Sammanfattning Familjerätten fortsätter under 2019 arbetet

Läs mer

Betänkandet Se Barnet! SOU 2017:6

Betänkandet Se Barnet! SOU 2017:6 Skärholmens stadsdelsförvaltning Socialtjänsten Sida 1 (5) 2017-03-24 Handläggare Sarah Adewale Chaara Telefon: 08-508 24 953 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Betänkandet Se Barnet! SOU 2017:6 Svar på remiss

Läs mer

05. Månadsuppföljning maj Kultur- och fritidsnämnden

05. Månadsuppföljning maj Kultur- och fritidsnämnden 05. Månadsuppföljning maj 2019 Kultur- och fritidsnämnden 1 Månadsuppföljning maj 2019 1.1 Utfall/Prognos Driftredovisning UTFALL PROGNOS UTFALL Nettokostn i tkr Budget Utfall Avvikelse Budget Prognos

Läs mer

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2011 Samrehabnämnden 1 Samrehabnämnden Brukar/medborgarperspektiv Grunduppdrag Samrehabnämnden ska bedriva och utveckla rehabilitering och habilitering avseende arbetsterapi, sjukgymnastik

Läs mer

Gemensam organisation för familjerätt vid Hässelby-Vällingby och Bromma stadsdelsförvaltningar

Gemensam organisation för familjerätt vid Hässelby-Vällingby och Bromma stadsdelsförvaltningar Bromma stadsdelsförvaltning Socialtjänst och fritid Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-02-20 Handläggare Christina Berends Telefon: 08-508 06 163 Till Bromma stadsdelsnämnd Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

Överförmyndarnämnden Budgetförslag 2015 2016 med plan för 2017-2018

Överförmyndarnämnden Budgetförslag 2015 2016 med plan för 2017-2018 1 Överförmyndarnämnden 2015 2016 med plan för 2017-2018 Rev 2015-05-15 Nämndens viktigaste mål för 2015 2016 Överförmyndarnämndens målarbete har rättssäkerhet och trygghet som fokusområden. Dessa begrepp

Läs mer

Bilaga 03. Ansökan om kompetensutvecklingsmedel T2. Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab. Anteckningar Sida 0 (1)

Bilaga 03. Ansökan om kompetensutvecklingsmedel T2. Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab. Anteckningar Sida 0 (1) Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Anteckningar Sida 0 (1) 2017-09-05 Bilaga 03 Ansökan om kompetensutvecklingsmedel T2 Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab

Läs mer

Titel. Innehåll. När ni som föräldrar är överens kan ni skriva avtal om vårdnad, boende och umgänge för barnet eller barnen.

Titel. Innehåll. När ni som föräldrar är överens kan ni skriva avtal om vårdnad, boende och umgänge för barnet eller barnen. Avtal Avtal Ni som föräldrar kan skriva avtal om vårdnad, boende och umgänge när ni är överens om hur avtalet ska utformas och när barnet eller barnen är folkbokförda i Helsingborg. När ni som föräldrar

Läs mer

Rapport: Avtalsuppföljning

Rapport: Avtalsuppföljning Rapport: Avtalsuppföljning PROFFSSYSTERN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Sammanfattad bedömning... 3 Bedömning... 3 Underlag bedömning... 5 2 Inledning Verksamhetsbeskrivning Proffssystern har varit

Läs mer

Ledningssystem för god kvalitet

Ledningssystem för god kvalitet RIKTLINJE Ledningssystem för god kvalitet Dokumentet gäller för Socialnämnden och Äldrenämnden Dokumentets syfte och mål Säkerställa att medborgare inom socialnämnden och äldrenämndens ansvarsområden får

Läs mer

ST] SOLLENTUNA KOMMUN

ST] SOLLENTUNA KOMMUN ST] SOLLENTUNA KOMMUN NR^ Kommunledningskontoret Camilla Hulterström Tjänsteutlåtande 2013-05-15 Sidan 1 av 2 Dnr 2013/0253 KS-1 Diariekod: 104 Kommunstyrelsen Förstärkt månadsrapport per april för kommunstyrelsen

Läs mer

Deltagarantalet är fortsatt högt, 82%. En minskning jämfört med tidigare år, men väntat då digitaliseringen behöver tid för etablering.

Deltagarantalet är fortsatt högt, 82%. En minskning jämfört med tidigare år, men väntat då digitaliseringen behöver tid för etablering. MEDARBETARBAROMETERN RESULTAT 2017 Hagfors kommun når sitt hittills högsta betyg i årets mätning sedan starten 2012! Samtliga sammanslagna medelvärden i undersökningen redovisas genom ett MMI, motiverad

Läs mer

Riktlinjer för kontaktperson och - familj enligt SoL och LVU

Riktlinjer för kontaktperson och - familj enligt SoL och LVU Dnr SN13/38 RIKTLINJER för kontaktperson och - familj enligt SoL och LVU Socialnämnden 2013-12-19 Dnr SN13/38 2/6 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Målgrupper... 3 2.1 Målgrupp för insats enligt

Läs mer

Arbetsmarknadsenheten Verksamhetsberättelse VB 2013

Arbetsmarknadsenheten Verksamhetsberättelse VB 2013 Arbetsmarknadsenheten Tjänsteutlåtande Dnr 1.2.1-002-2014 Sid 1 (8) Handläggare: Lena Hallqvist Telefon: Till Arbetsmarknadsenheten Arbetsmarknadsenheten Verksamhetsberättelse VB 2013 Förslag till beslut

Läs mer

Uppföljningsrapport, oktober 2018

Uppföljningsrapport, oktober 2018 Uppföljningsrapport, oktober 2018 Resultaten som presenteras i denna rapport är preliminära SOCIALFÖRVALTNINGEN Ekonomiskt utfall Prognos oktober månad, socialnämnden: -5 mnkr (-6 mnkr) (Prognos inom parentes

Läs mer

Syfte Att synliggöra barnets situation i konflikter gällande vårdnad, boende, umgänge.

Syfte Att synliggöra barnets situation i konflikter gällande vårdnad, boende, umgänge. 1 Slutrapport till länsstyrelsen ang. Projektet Biff 2 2008-08-25-2010-06-01 gällande barn till missbrukare, barn som bevittnat våld och barn till föräldrar med psykisk ohälsa. Bakgrund/sammanfattning

Läs mer

SVANEN HEMTJÄNST AB KVALITETSBERÄTTELSE 2015/2016

SVANEN HEMTJÄNST AB KVALITETSBERÄTTELSE 2015/2016 KVALITETSBERÄTTELSE 2015/2016 Verksamheten leds av verksamhetsansvarig, fyra enhetschefer, fyra arbetsledare och två samordnare. Kompetenserna inom företagets ledning är socionom, jurist, ekonom och IT.

Läs mer

Malmö stad Revisionskontoret

Malmö stad Revisionskontoret Malmö stad Revisionskontoret Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i nämnder och bolagsstyrelser. Stadsrevisionen i Malmö granskar nämnders

Läs mer

Medarbetarenkät 2013

Medarbetarenkät 2013 Medarbetarenkät 2013 Medarbetarundersökning 2013 Resultatet från den medarbetarenkät som skickades ut under förra året är nu sammanställt och klart. Här kan ni se resultatet för hela kommunen. Medarbetarenkäten

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12

Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12 1(9) enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12 Inledning Socialstyrelsen har angett föreskrifter och allmänna råd för hur kommunerna ska inrätta ledningssystem för kvalitet i verksamheter enligt SoL, LVU,

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport januari februari 2017

Ekonomisk månadsrapport januari februari 2017 1 (5) Kommunstyrelsens kontor 2017-03-24 Ekonomisk månadsrapport januari februari 2017 Månadsrapportens syfte är att ge en översiktlig och kortfattad bild av kommunens ekonomiska situation och utveckling

Läs mer

Deltagande i kvalitetsutmärkelsen 2019

Deltagande i kvalitetsutmärkelsen 2019 Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Sida 1 (4) 2019-02-05 Handläggare Carina Cronwall Telefon: 0850822310 Linda Palo Telefon: 0850822033 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2019-02-21 Deltagande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Gemensamma nämnden för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner 2012-05-22 1 Plats och tid Familjerättsbyrån, Industrivägen 22 B, Upplands Väsby kommun Tisdagen den 22

Läs mer

Ledningssystem inom Äldre- och handikappomsorg Vellinge kommun. 2010-04-19 Reviderat 2011-04-14

Ledningssystem inom Äldre- och handikappomsorg Vellinge kommun. 2010-04-19 Reviderat 2011-04-14 Ledningssystem inom Äldre- och handikappomsorg Vellinge kommun 2010-04-19 Reviderat 2011-04-14 1 Inledning Socialstyrelsen gav 2006 ut föreskrifter om ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SOL,

Läs mer

Årsrapport Överförmyndarnämnden 2015

Årsrapport Överförmyndarnämnden 2015 Årsrapport Överförmyndarnämnden 1 Verksamhet 1.1 Uppföljning av uppdrag Kommunfullmäktige har fastställt grunduppdrag för varje nämnd/styrelse. Dessa följs upp utifrån hur nämnden/styrelsen bedömer att

Läs mer

Bilaga 9, SN Karlsborgs kommun. iiiaiiii Soclai!O" 'OIInlngen. Delårsrapport Socialnämnden

Bilaga 9, SN Karlsborgs kommun. iiiaiiii Soclai!O 'OIInlngen. Delårsrapport Socialnämnden Karlsborgs kommun iiiaiiii Soclai!O" 'OIInlngen Delårsrapport 2017 Socialnämnden Innehållsförteckning Bilaga 9, SN 2017-09-06 98 VERKSAMHETSBERÄTTELSE... ~~~~?~ -:-: :. : ~- :;.; -: ::;: : ::.~ : -:; _:..

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddsnämndens plan för intern kontroll 2014

Miljö- och hälsoskyddsnämndens plan för intern kontroll 2014 1 (3) MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN Datum Diarienummer 2014-01-08 2013-005797- AD Miljö- och hälsoskyddsnämndens plan för intern kontroll 2014 Reglemente för intern kontroll 1 ger anvisningar för hur intern

Läs mer

10 PAPPAFRÅGOR inför valet 2010

10 PAPPAFRÅGOR inför valet 2010 Fråga nr. 1 - Pappans frånvaro ger samhällskonsekvenser Enligt kanadensisk statistik från 2002 är det tydligt bevisat att pappans utanförskap som förälder har en direkt negativ inverkan på barnens uppväxt

Läs mer

Policys. Vård och omsorg

Policys. Vård och omsorg LEDNINGSSYSTEM FÖR KVALITET Policys Vård och omsorg 2010/2011 Antagen av vård- och omsorgsnämnden 2010-08-26 ( 65) Reviderad av vård- och omsorgsnämnden 2013-12-19 (Policy för insatser och vårdåtgärder)

Läs mer

Revisionsrapport. Arvika kommun. Granskning av Delårsrapport. Oktober Max Tolf

Revisionsrapport. Arvika kommun. Granskning av Delårsrapport. Oktober Max Tolf Revisionsrapport Oktober 2005 Granskning av Delårsrapport Max Tolf Arvika kommun Innehållsförteckning Sammanfattning...1 1. Inledning...2 1.1 Bakgrund...2 1.2 Revisionsfråga...2 1.3 Revisionsmetod...2

Läs mer

Elisabeth Melin. Sofia Jandér

Elisabeth Melin. Sofia Jandér Elisabeth Melin Sveriges Kommuner och Landsting Sofia Jandér Jourhems- och familjepoolen nordväst i Sollentuna Rekryteringskonferens 2018 Framgångsfaktorer samverkan vid rekrytering av familjehem Sprida

Läs mer

Uppföljning mål och nyckeltal Bilaga till årsredovisning

Uppföljning mål och nyckeltal Bilaga till årsredovisning - Bilaga till årsredovisning Nyckeltalsbilagan är en sammanställning av de nyckeltal som används för att mäta måluppfyllelsen av de politiska målen som beslutats i Kommunstyrelsen, Välfärdsnämnden, Myndighetsnämnden

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Socialnämnden

Sammanträdesprotokoll. Socialnämnden 2016-02-23 1 (12) Plats och tid Sammanträdesrum 3, biblioteket, kl 13.00-16.00 Beslutande Hans Toll (S) ordförande, ej 110-111 Elisabeth Arvidsson (S) ordförande 110-111 Berndt Isaksson (M) Håkan Hjelm

Läs mer

Uppföljningsrapport, juni 2018

Uppföljningsrapport, juni 2018 Uppföljningsrapport, juni 2018 Resultaten som presenteras i denna rapport är preliminära SOCIALFÖRVALTNINGEN Ekonomiskt utfall Efter maj månad visar prognosen för socialnämnden ett underskott på 11 mnkr,

Läs mer

Socialnämnden UPPDRAG MÅLBESKRIVNING NÄMNDSPECIFIKA MÅL

Socialnämnden UPPDRAG MÅLBESKRIVNING NÄMNDSPECIFIKA MÅL Socialnämnden UPPDRAG Utifrån gällande lagstiftning och kommunala mål och riktlinjer ge vård, stöd och service till medborgarna inom områdena individ- och familjeomsorg, integration och arbetsmarknad,

Läs mer

Yttrande över övergripande granskning av socialnämnden 2011

Yttrande över övergripande granskning av socialnämnden 2011 Allmänna utskottet 2012 06 07 49 5 Socialnämnden 2012 06 20 103 8 Dnr 2011/645 70 Yttrande över övergripande granskning av socialnämnden 2011 Bilagor: Övergripande granskning av socialnämnden 2011 Tjänsteutlåtande

Läs mer

Rapport: Avtalsuppföljning

Rapport: Avtalsuppföljning Rapport: Avtalsuppföljning ATTENDO 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Sammanfattad bedömning... 3 Bedömning... 4 Underlag bedömning... 6 2 Inledning Verksamhetsbeskrivning Attendo har varit verksam

Läs mer

Delårsbokslut Kommunledningsstab

Delårsbokslut Kommunledningsstab Delårsbokslut 2018 Kommunledningsstab Delårsbokslut 2018 2(8) Innehållsförteckning Viktiga händelser...4 Ekonomikontor...4 Kommunledningskontor...4 Personalkontor...4 Ekonomiskt utfall/finansiell analys...4

Läs mer

Hemtjänst för äldre - kvalitet och rättsäkerhet för den enskilde - svar på remiss från revisionskontoret

Hemtjänst för äldre - kvalitet och rättsäkerhet för den enskilde - svar på remiss från revisionskontoret Vård- och omsorgsavdelningen Norrmalms stadsdelsförvaltning Handläggare: Hanna Runling Tfn: 508 09 527 Tjänsteutlåtande Sid 1 (6) 2006-04-12 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Hemtjänst för äldre - kvalitet

Läs mer

Medarbetarenkäten 2013 besvarades av 722 personer (n= 892), vilket ger en svarsfrekvens på 81 %. För kommunen som helhet är svarsfrekvensen 78 %.

Medarbetarenkäten 2013 besvarades av 722 personer (n= 892), vilket ger en svarsfrekvens på 81 %. För kommunen som helhet är svarsfrekvensen 78 %. Emma Nilsson 0413-622 61 2014-01-13 Medarbetarenkät Vård och Omsorg 2013 Medarbetarenkäten 2013 besvarades av 722 personer (n= 892), vilket ger en svarsfrekvens på 81 %. För kommunen som helhet är svarsfrekvensen

Läs mer

Barn- och utbildningsutskottet 2014-03-10 1 (10)

Barn- och utbildningsutskottet 2014-03-10 1 (10) Barn- och utbildningsutskottet 2014-03-10 1 (10) Plats och tid Kommunkontoret Robertsfors 2014-03-10, kl 13.00-16.05 Beslutande Hans Lindgren (s), ordf Kjell-Åke Nilsson (s) Inga-Britt Berglund (s) Ann-Christine

Läs mer

Årsredovisning 2014, Drätselkontoret. Årsredovisning 2014, Drätselkontoret

Årsredovisning 2014, Drätselkontoret. Årsredovisning 2014, Drätselkontoret Årsredovisning 2014, Drätselkontoret 1 Köpings kommun 2 Årsredovisning 2014, Drätselkontoret Året som gått: Det påbörjade arbetet med beslutsstödsystem har fortsatt genom att utveckla och förenkla för

Läs mer

När uppdragsplanen formuleras ska följande beaktas: Nämndens ansvarsområden enligt lagstiftning. Ekonomiska förutsättningar enligt budget

När uppdragsplanen formuleras ska följande beaktas: Nämndens ansvarsområden enligt lagstiftning. Ekonomiska förutsättningar enligt budget ALLMÄN 1(7) ÖVERFÖRMYNDARENHETEN (ÖFM) 2016-12-16 190 Handläggare, titel, telefon Ewa Gouranius, Uppdragsplan 2017 1 Inledning Uppdragsplanen uttrycker överförmyndarnämndens politiska ambition inom nämndens

Läs mer

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för Socialnämnden, mars 2019

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för Socialnämnden, mars 2019 Sid 1 (5) 2019-04-16 Dnr 19SON85 Tjänsteskrivelse Handläggare Rolf Hammar Tfn 026-17 93 05 rolf.hammar@gavle.se Socialnämnden Bilaga till ekonomisk månadsrapport för Socialnämnden, mars 2019 Allmänt om

Läs mer

MÅLUPPFYLLELSER SOCIALNÄMNDEN TERTIAL 2, 2014

MÅLUPPFYLLELSER SOCIALNÄMNDEN TERTIAL 2, 2014 MÅLUPPFYLLELSER SOCIALNÄMNDEN TERTIAL 2, 2014 En måluppföljning ska göras per tertial 2 augusti 2014. Samtliga mål som ska mätas under 2014 och finns i Kommunplanen ska följas upp och kommenteras. Samtliga

Läs mer

Söderhamn Teknikpark Verksamhetsplan 2008

Söderhamn Teknikpark Verksamhetsplan 2008 Söderhamn Teknikpark Verksamhetsplan 2008 Allmänt/inledning Bolaget har under de senaste åren genomgått stora förändringar i organisationen. From 2005-04-01 finns inga anställda i bolaget, dessa är överflyttade

Läs mer

Styrkort för Sätuna förskolor, 2011

Styrkort för Sätuna förskolor, 2011 SIG300, v2.0, 2010-02-26 1 (7) Anki Lysén 085 912 64 71, 070 608 78 09 anki.lysen@sigtuna.se 2011-04-27 Styrkort för Sätuna förskolor, 2011 Perspektivmålen i styrkortet beslutades i kommunfullmäktige 2010-11-25.

Läs mer

ÅRSREDOVISNING. Plan- och byggnadsnämnden

ÅRSREDOVISNING. Plan- och byggnadsnämnden ÅRSREDOVISNING 2009 Plan- och byggnadsnämnden 1 Plan- och byggnadsnämnden Verksamhet Uppföljning av uppdrag Huvudverksamhet: Bygglov och detaljplaner Grunduppdrag Plan- och byggnadsnämnden ska svara för

Läs mer

Rapport avseende granskning av delårsrapport Timrå kommun

Rapport avseende granskning av delårsrapport Timrå kommun Rapport avseende granskning av delårsrapport 2014-08-31. Timrå kommun Oktober 2014 Innehåll 1. INLEDNING... 3 1.1 BAKGRUND... 3 1.2 SYFTE... 3 1.3 REVISIONSMETOD... 4 2. IAKTTAGELSER... 4 2.1 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE...

Läs mer

Familjerättsdagarna Stockholm den mars Gunilla Cederström

Familjerättsdagarna Stockholm den mars Gunilla Cederström Familjerättsdagarna Stockholm den 22-23 mars 2012 Gunilla Cederström Familjerätt Adoptionsärenden Faderskaps- och föräldraskapsärenden Vårdnad, boende och umgängesärenden Familjerådgivning Socialstyrelsens

Läs mer

Uppföljningsrapport, september 2018

Uppföljningsrapport, september 2018 Uppföljningsrapport, september 2018 Resultaten som presenteras i denna rapport är preliminära SOCIALFÖRVALTNINGEN Ekonomiskt utfall Prognos september månad, socialnämnden: - mnkr (- mnkr) (Prognos inom

Läs mer