3. Kartlägg kundens röst

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "3. Kartlägg kundens röst"

Transkript

1 3. Kartlägg kundens röst 3.1 Kartlägg och formulera kritiska kundkrav För att utveckla en produkt som uppfyller kundens krav och önskemål gäller det att lyssna på kundens röst. Med hjälp av denna, existerande konkurrens samt de resurser ens företag besitter kan en strategi skapas för att nå ett vinnande koncept. För att ha möjlighet att identifiera kundens röst behöver en kundkedja definieras. Kundkedjan består av alla möjliga intressenter i marknadssegmentet som blir direkt eller indirekt påverkade av produkten. Återigen är detta en specifik produkt i ett delsystem som endast passar Volvo. Med detta i åtanke och faktumet att uppdraget kommer direkt från Volvo minimeras både antalet markandssegment och målgrupper. Den första delen av kundkedjan består alltså av Volvo själva. Internt på Volvo finns olika beslutsfattare inom teknik, ekonomi och distribution. De bestämmer om och hur nästa steg i kundkedjan ska gå till. Här hittar vi återförsäljare och verkstäder beroende på om komponenten säljs monterad i en lastbil resp. som reservdel. Volvo säljer lastbilar till både egna och fristående återförsäljare. Återförsäljarna säljer sedan lastbilarna till olika åkeri som innefattar ett antal förare/brukare. Verkstäderna tillhandahåller produkten som en reservdel åt brukarna och eventuellt montererar denna också. Detta innebär att även servicepersonalen på verkstaden kan ses som en brukare. Sist i kedjan hittar vi avvecklaren som tar hand om produkten när den spelat ut sin roll. Volvo Lastvagnar Återförsäljare Verkstad Åkeri Brukare Avvecklare Hos varje kund finns olika beslutsfattare som har olika krav på produkten. Det gäller att sålla bland dessa så att mer eller mindre viktiga krav kan bestämmas. De krav som direkt kommer från Volvo rör dimensioner på produkten så att den blir kompatibel med lastbilen. Priset på produkten bestämms av hur mycket Volvos kunder är beredda att betala för komponenten. Brukaren ställer de krav som berör användningen av produkten. Slutligen kommer de flesta av de krav som rör miljö från avvecklaren. Med detta underlag underlättas kundkontakten och frågorna anpassas lättare beroende på vilket typ av krav kunden har. Genom att intervjua kunden kan de kraven som kunden ställer konkretiseras. Den typen av frågor som ställs är därför av öppen typ d v s de har inget rätt eller fel svar. Målet är att locka fram en öppen dialog med kunden så att resonemanget styrs åt det området som kunden anser är viktigt. En tendens är att kunden inte ser själva problemet utan förknippar detta med en lösning. En viktig fråga man ska ställa som utvecklare är då varför för att kunna omvandla detta till konkreta krav och önskemål. Det är också viktigt att sammanfatta och bekräfta kundens behov genom att fråga var det så här du menade... så att missförstånd undviks.

2 Analysen utförs genom att intervjuer simuleras, projektets medlemmar sätter sig in i situationen som kund och ger rimliga svar på de frågor som är centrala. Några exempel på frågor: Vad tycker du är viktigast för att hjälpa användaren? Hur vill du att produkten ska utformas med avseende på miljöpåverkan? Vad har du för åsikter om produktens tillverkningsmetod? Vad är din erfarenhet av oljepåfyllningsmomentet? Hur jämför ni de olika projektgruppernas lösningar/koncept? Har ni någonsin avstått från en billigare produkt för en dyrare? Hur installeras produkten? Kan ni beskriva något tillfälle då installationen gick mycket bra eller mycket dåligt? Vilken av de lösningar på oljepåfyllning, som du sett, har fungerat bäst? På vilket sätt skulle du vilja fylla på olja om du fick välja? Hur ofta byter du ut produkten? Finns det några problem vid ett byte av produkten? Hur avvecklas denna typ av produkt? Hur skulle en ideal avveckling se ut? Vad är det värsta med vårt företag och våra produkter? Vad är det bästa med vårt företag och våra produkter? Efter intervjun analyseras svaren och förhoppningsvis omvandlas de till krav eller önskemål. För att få en struktur på dessa delas de upp i olika kategorier. Detta redovisas på nästa sida. Vikten av kundens olika behov bedöms i samverkan med honom/henne för att utvecklarna ska veta vad de ska lägga mest resurser på. Ett antal kritiska kundkrav från varje kund i kedjan framgår tydligt under intervjun: Lock skall användas. Änddiametern på röret skall vara 35 mm. Flödeshastigheten skall vara minst 10 L/min. Priset för produktion av delen får ej överstiga 15. Komponenten skall hålla för 3500 kompletta cykler. I utdraget läge skall en sänkning av hytten med 35 mm hanteras. Materialet skall kunna återvinnas eller i värsta fall skrotas. Produkten skall bibehålla sin form, funktionalitet samt sitta på plats under hela livslängden. Produkten skall kunna tillverkas med konventionella metoder.

3 Den klimatsmarta produkten Material Tillverkning Leverans Montering Användning Totalkostnad Avveckling * Lätt att forma - Låg smältpunkt * Lätt material - Låg densitet * Återvinningsbart - Termoplast - Enfärgad - Få olika material * Simpla former - Raka former * Miljövänlig tillv. - Energisnål tillv. - Snabb tillv. * Smidig tillv. - Få olika delar - Bra produktionsflöde * Snabb leverans - Närproducerat * Miljövänlig lev. -Smart emballage -Miljövänlig transp * Snabb uppackn. - Hjälpmedel ingen nödvändighet * Smidig montering - Få olika verktyg - Tydlig beskrivn. * Ej beroende av andra komp. * Inget kladd * Livslängd - Materialspecifik - Hållf.relaterad * Stabilitet - Under påfylln. - Under körning * Lättförstålig - Internationell - Manual ej nödv. * Tillverkning - kostnad 15 * Underhåll - 0 * Inspektion - 0 * Billig avveckling * Klimatsmart - Avvecklingsprocess med låg energiförbrukning. - Samma material som andra komp. i lastbilen. * Standarddelar - Fästen - Lock * Enkel att använda - standard 4L dunk - 10 L/min - lättåtkomligt * Hjälpmedel för påfyllning i mörker

4 3.2 Kano-modellen För att säkerställa att inga krav missas och kostsamma förändringar sker på grund av de inte har nämnts i problembeskrivningen, delas kraven upp i två kategorier, baskrav och uttalade krav. Baskrav är sådana krav som är självklara för produktens funktion, medan uttalade krav är de som är givna i problembeskrivningen. Detta tillsammans med pricken över i-behov, funktioner som överraskar kunden, kallas Kanomodellen. Då endast Volvos krav är kända och ingen kundundersökning av hela kundkedjan har utförts, är det tvunget att sätta sig in i produktens livscykel för att se till att inga krav förbises. Cykeln som undersöks är följande: Baskrav: Produktens fästen skall vara konstruerade på ett sådant sätt att produkten förblir fixerad under hela livslängden. En förslutning som skyddar motorn från smuts. Förstärkningsplåten får ej ta emot röret då hyttens läge i höjdled kan variera. Värmeisolering som skyddar brukare från att bränna sig. Uttalade krav Oljeflödet skall vara minst 10 l/min. Lock skall användas för att försluta mynningen. Produkten skall klara av 3500 repetitioner. Kostnaden för produkten får ej överstiga 15. Sträva efter en så låg vikt som möjligt med tanke på miljö och pris. Det skall vara lätt att förstå hur produkten skall användas. Rörets mynning skall kunna dras ut minst 65 mm. Standardiserad oljedunk skall kunna användas. Röret skall vara stabilt vid påfyllning för att undvika spill. Röret skall vara stabilt under körning.

5 Lätt att tillverka. Högt återvinningsvärde. Snabb leverans. Enkel och snabb montering. Något underhåll eller service skall ej behövas. Pricken över i:et Möjliggöra en enkel påfyllning i mörker. Självpåfyllning, inget fysiskt arbete. Ingen olja skall gå till spillo. Resultat av uppdelningen ovan ger en djupare insikt i vilka behov som ger ett högre kundvärde. Nu när behoven är komprimerade och kategoriserade är strukturen klar för fortsatt arbete. 3.3 Vart är pionjärerna på väg? Pionjärerna är de som ligger längst fram i utvecklingen, de vågar ta risker och tänker oftast outside the box. Deras idéer lägger grunden för framtida lösningar och därför är det viktigt att deras tänkta utveckling analyseras. Detta för att ej lägga onödiga resurser på att utveckla en produkt utan framtidsvision som därmed löper en stor risk att bli omkörd av andra innovationer. För att få en optimal strategi för vidare konceptarbete identifieras alla tänkbara variabler som påverkar valet av marknadssegmentet eller målgrupp. Grupper som analyseras är kunder med speciella behov, kunder med begränsad omgivning och kunder som strävar efter unika produkter. Som tidigare sagt har produkten en unik beställare, alltså begränsas marknadssegmentet till endast Volvos F-lastbilar. Detta säger dock inte vad segmentet eller målgruppen är i framtiden så analys av nulägets marknad är nödvändig för att få en hållbar strategi. Denna genomförs genom att konkurrenterna till Volvo granskas för att på ett lättare sätt avgöra var pionjärerna är på väg. För att få ut produkten på marknaden på bästa möjliga sätt ses produkten ur vår primära kunds, Volvo, perspektiv och presenteras på ett sådant sätt att de tydligt kan utläsas att fokus ligger på just det utvalda marknadssegmentet. Tyngdpunkten vid marknadsföringen skall därför ligga på följande kundbehov: Tillverkning/ Montering Enkel produkt som gör att kunden, Volvo, får mer utbud av tillverkare och därmed blir mer vinstdrivande. Standardisera så mycket som möjligt. Enkel och snabb montering. Tid är pengar! Användning Lättförstålig. Ingen manuall skall behövas. Stabil både under påfyllningen och körning. Enkel att använda. Inga externa hjälpmedel skall behövas. Förmedla känsla av kvalitet och säkerhet. Avveckling Materialval som möjliggör återanvändning i någon form.

6 Naturligtvis måste även dagens marknad och så även produktens image följas, d v s att ha en så miljövänlig produkt som möjligt. Störst vikt kommer då läggas på tillverkning och avveckling då dessa steg samverkar bäst med marknaden. I framtiden skulle denna produkt kunna utvecklas för att passa på fler lastbilsmodeller, t ex Scania, MAN eller DAF för att säkerställa produktens framtida förtjänst. Teknisk utveckling Efter analys av samtliga kunder kan slutsatsen dras vart pionjärerna är på väg rent tekniskt. I figuren till höger visas hur den tänkta utvecklingen kan ske, d v s nästa steg rent utvecklingsmässigt är att oljan fylls på utan något fysiskt arbete av brukare. Går visionen ännu längre fram i tiden kan det tänkas att man har en motor som olja inte behöver bytas på. Naturligtvis ligger detta inte inom vårt räckhåll men är ändå en bra tanke för stimulans av nutida utveckling. Figur Framtidsvision Oljefri motor Oljebytesfri motor Självpåfyllning Då projektets fokus ligger på miljön, analyseras även hur utvecklingen kan förbättras ur miljösynpunkt. Som tidigare sagt är ett återvinningsbart och i bästa fall återanvändbart material att föredra. Dessutom skall konstruktionen designas på ett sådant sätt att ingen olja går till spillo och att den integreras så mycket som möjligt med närliggande komponenter för att minimera materialåtgången. Sammanfattning Med hjälp av kundens samverkan har vi nu fått nya aspekter att tillägga i vår strategi. Vår syn på kunden har blivit bredare och vi har upptäckt nya personer som får kontakt med produkten. Resultatet av detta säkerhetsställer att alla kravställare längs livscykeln blir tillfredsställda. Självförtroendet i gruppen har ökat inför det framtida utvecklingsarbetet.

Steg 3. Grupp F5 2011-02-16

Steg 3. Grupp F5 2011-02-16 Steg 3 Grupp F5 2011-02-16 Innehållsförteckning 3.1 Användarens röst... 3 Kundkrav och kundkedja... 3 Konsumentundersökning... 4 3.2 Kanomodellen... 4 3.3 Vart är pionjärerna på väg?... 5 Bilaga 1... 8

Läs mer

David A, Pär E, Magnus F, Niklas G, Christian L 2011-02-17 CHALMERS INLÄMNING3. IKOT Grupp B4

David A, Pär E, Magnus F, Niklas G, Christian L 2011-02-17 CHALMERS INLÄMNING3. IKOT Grupp B4 David A, Pär E, Magnus F, Niklas G, Christian L 2011-02-17 CHALMERS INLÄMNING3 IKOT Grupp B4 Innehållsförteckning Kartläggning av användarens röst... 3 Marknadssegment... 3 Kundkedja... 4 Kundundersökning...

Läs mer

IKOT 2010 Steg 3 Luddborttagning

IKOT 2010 Steg 3 Luddborttagning IKOT 2010 Steg 3 IKOT 2010 Steg 3 Luddborttagning 2010-02-15 Eriksson, Jonathan Krause, Sebastian Kristoffersson, Carl Magnusson, Rickard Seebergs, Johanna Grupp E5 Sida 1 Innehållsförteckning 3.1 Användarens

Läs mer

Inlämning 3 IKOT 2011. Gruppmedlemmar. Marcus Anemo Simon Hall Kristoffer Johnsen Abedin Karalic Lian Hong Zheng. Handledare.

Inlämning 3 IKOT 2011. Gruppmedlemmar. Marcus Anemo Simon Hall Kristoffer Johnsen Abedin Karalic Lian Hong Zheng. Handledare. IKOT 2011 Gruppmedlemmar Marcus Anemo Simon Hall Kristoffer Johnsen Abedin Karalic Lian Hong Zheng Handledare Göran Brännare 2 Innehållsförteckning 1 Voice of the Customer... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Resultat

Läs mer

Inlämning inför deadline 3 IKOT A5

Inlämning inför deadline 3 IKOT A5 Inlämning inför deadline 3 IKOT A5 Innehållsförteckning 3.1 Kartlägg kundens röst...2 3.1.1 Kundkedja...2 3.1.2 Kundundersökning...3 3.2 Baskrav, uttalade krav samt pricken över i...4 3.2.1 Kravträd...4

Läs mer

INTEGRERAD KONSTRUKTION OCH TILLVERKNING, TME041. GruppB1steg3. Henrik Ohlsson Knut Andreas Meyer Martin Bäck Ola Lindahl Tobias Eriksson

INTEGRERAD KONSTRUKTION OCH TILLVERKNING, TME041. GruppB1steg3. Henrik Ohlsson Knut Andreas Meyer Martin Bäck Ola Lindahl Tobias Eriksson INTEGRERAD KONSTRUKTION OCH TILLVERKNING, TME041 GruppB1steg3 Henrik Ohlsson Knut Andreas Meyer Martin Bäck Ola Lindahl Tobias Eriksson Handledare: Joakim Johansson 2011-02-16 Innehåll 3.1 Kundinteraktion...

Läs mer

Deadline 3. Grupp A.4 Kathrin Dahlberg Elin Gardshol Lina Johansson Petter Liedberg Pernilla Lydén

Deadline 3. Grupp A.4 Kathrin Dahlberg Elin Gardshol Lina Johansson Petter Liedberg Pernilla Lydén Deadline 3 Grupp A.4 Kathrin Dahlberg Elin Gardshol Lina Johansson Petter Liedberg Pernilla Lydén 1 3. Kartlägg kundens röst För att få en klar bild av kundens nuvarande och kommande behov definieras marknaden

Läs mer

Niklas Bodestedt Micke Palmgren Carl Ekbäck Axel Rosander 2/17/2011

Niklas Bodestedt Micke Palmgren Carl Ekbäck Axel Rosander 2/17/2011 GRUPP E3 Deadline 3 Beskriv produkten Niklas Bodestedt Micke Palmgren Carl Ekbäck Axel Rosander 2/17/2011 3 Kartlägg kundens röst 3.1 Voice of the customer 3.1.1 Kundkedja Vid upprättning av en Voice of

Läs mer

3.1 Kartläggning och formulering av kritiska kundkrav. Kundkedja. Kundundersökning. IKOT TME040 Grupp A7 CHALMERS 2009-02-16

3.1 Kartläggning och formulering av kritiska kundkrav. Kundkedja. Kundundersökning. IKOT TME040 Grupp A7 CHALMERS 2009-02-16 3.1 Kartläggning och formulering av kritiska kundkrav Kundkedja Kundkedjan följer produktens fysiska resa från tillverkare till avvecklare och kapitalflödet som den orsakar. Aktörerna påverkas av myndigheternas

Läs mer

IKOT 2011 Tvätt av ultraljudsmätare. Grupp A5 steg 3

IKOT 2011 Tvätt av ultraljudsmätare. Grupp A5 steg 3 IKOT 2011 Tvätt av ultraljudsmätare Grupp A5 steg 3 2011-02-17 Simon Grunditz - 900404 Anders Perneborn - 900307 Hanna Sundström - 890417 Daniel Strömberg - 880403 Martin Hernå 900316 Innehåll Introduktion

Läs mer

Magnus Evertsson Sandvik Mining & Construction

Magnus Evertsson Sandvik Mining & Construction 3. Kartlägg kundens röst Kundkedja Grupp D6 Produktutvecklare Elisabeth Lee Magnus Evertsson Sandvik Mining & Construction Tillverkare Användare Myndighet Opinionsbildare Tekniker Distributör Köpare Avvecklare

Läs mer

IKOT Projekt Steg 3. Grupp C5. 16 februari 2011

IKOT Projekt Steg 3. Grupp C5. 16 februari 2011 IKOT Projekt Steg 3 Grupp C5 16 februari 2011 1 Innehåll 1 Kartlägg kundens röst 3 1.1 Kort om kundens röst.......................... 3 1.2 Marknadssegment och målgrupp..................... 3 1.3 Kundkedja.................................

Läs mer

Produkten ska vara enkel att förstå och använda. Viktigt är att produkten kan förvaras på ett säkert och praktiskt sätt.

Produkten ska vara enkel att förstå och använda. Viktigt är att produkten kan förvaras på ett säkert och praktiskt sätt. Inlämning steg 2 2.1 Beställaren vill lansera produkten som effektiv, praktisk, miljövänlig och framför allt ergonomisk. En analys av produktens livscykel har gjort. Livscykeln har delats in i olika steg

Läs mer

Inlämning 3 Kartlägg kundens röst Grupp C3

Inlämning 3 Kartlägg kundens röst Grupp C3 Grupp C3 Grupp C3 Sebastian Marklund Sebastian Merino Tobias Jungbark Mattias Larsson Ziad Kairouz Handledare: Daniel Corin Stig 2 Innehållsförteckning Kartläggning av kundens röst... 3 Möjliga frågor

Läs mer

Chalmers. Steg tre. Kartlägg kundens röst. Emelie Nyberg 88-02-21. Martina Thomasson 85-02-22. Mikael Carlsson 86-03-04. Robert Eriksson 89-01-04

Chalmers. Steg tre. Kartlägg kundens röst. Emelie Nyberg 88-02-21. Martina Thomasson 85-02-22. Mikael Carlsson 86-03-04. Robert Eriksson 89-01-04 Chalmers Steg tre Kartlägg kundens röst Emelie Nyberg 88-02-21 Martina Thomasson 85-02-22 Mikael Carlsson 86-03-04 Robert Eriksson 89-01-04 Stefan Bröyn 89-01-11 2010-02-12 Integrerad Konstruktion och

Läs mer

Delrapport Steg 3. Integrerad konstruktion och tillverkning. 2011-02-14 Grupp: F-3 Handledare: Göran Brännare

Delrapport Steg 3. Integrerad konstruktion och tillverkning. 2011-02-14 Grupp: F-3 Handledare: Göran Brännare Delrapport Steg 3 Integrerad konstruktion och tillverkning 2011-02-14 Innehållsförteckning Steg 3.1 Användarens röst... 3 Steg 3.2 Kanomodellen... 4 Produktens krav enligt Kanomodellen... 4 Baskrav...

Läs mer

Deadline 3 Kartlägg kundens röst

Deadline 3 Kartlägg kundens röst Deadline 3 Kartlägg kundens röst 2011-02-16 Grupp E2: Josefin Bertilsson Dennis Carlsson Jacob Lindberg Karin Uhlén Fredrik Öhrby Handledare: Gauti Asbjörnsson Innehållsförteckning 3 Kartlägg kundens röst...

Läs mer

Livscykelanalys Ur kundens perspektiv. IKOT D1 söndag den 8 februari 2009

Livscykelanalys Ur kundens perspektiv. IKOT D1 söndag den 8 februari 2009 D1 Livscykelanalys Ur kundens perspektiv 0 Kundvärdesanalys av livscykel Livscykeln för en produkt består av flera tidsfaser som kan brytas ner till mer konkreta områden. Här har vi sammanställt produktens

Läs mer

IKOT Inlämning 3 Kartlägg kundens röst

IKOT Inlämning 3 Kartlägg kundens röst GRUPP C1: Nicholas Strömblad Axel Jonson Alexander Beckmann Marcus Sundström Johan Ehn HANDLEDARE: Daniel Corin Stig Maskinteknik Göteborg, Sverige 2011 CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA 1 3.1 Kritiska kundkrav

Läs mer

Konstruktion av 400 V kontaktdon

Konstruktion av 400 V kontaktdon Konstruktion av 400 V kontaktdon Institutionen för produkt- och produktionsutveckling Chalmers Tekniska Högskola Göteborg 2011-02-09 Projektgrupp Anna Willhammar Nathalie Sundqvist Fredrik Wiborg Sofie

Läs mer

IKOT Inlämning 2 Beskriv produkten

IKOT Inlämning 2 Beskriv produkten GRUPP C1: Nicholas Strömblad Axel Jonson Alexander Beckmann Marcus Sundström Johan Ehn HANDLEDARE: Daniel Corin Stig Maskinteknik Göteborg, Sverige 2011 CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA 1 2.1 Samverkan med kunden

Läs mer

STEG 3 - IKOT, Grupp B1

STEG 3 - IKOT, Grupp B1 STEG 3 - IKOT, Grupp B1 Handledare: Gruppmedlemmar: Lars Almefelt, Forskare Christian Ankarbranth, Sekreterare Edward Lindqvist Jens Kjellerup Joakim Widstrand, Projektledare Victor Hagman Sön 15 feb 2009

Läs mer

IKOT 2010 Steg 2 Luddborttagning

IKOT 2010 Steg 2 Luddborttagning IKOT 2010 Steg 2 Luddborttagning 20100208 Eriksson, Jonathan Krause, Sebastian Kristoffersson, Carl Magnusson, Rickard Seebergs, Johanna Innehållsförteckning 2.1 Samverkan mellan kund och produkt... 3

Läs mer

Deadline 2 Beskriv produkten

Deadline 2 Beskriv produkten Deadline 2 Beskriv produkten 2011-02-09 Grupp E2: Josefin Bertilsson Dennis Carlsson Jacob Lindberg Karin Uhlén Fredrik Öhrby Handledare: Gauti Asbjörnsson Innehållsförteckning 2 Beskriv produkten... 2

Läs mer

Prissättning. En promemoria om prissättningen av en produkt. Individuellt PM, Produktutveckling 2 1.5 högskolepoäng, avancerad nivå

Prissättning. En promemoria om prissättningen av en produkt. Individuellt PM, Produktutveckling 2 1.5 högskolepoäng, avancerad nivå Prissättning En promemoria om prissättningen av en produkt. Individuellt PM, Produktutveckling 2 1.5 högskolepoäng, avancerad nivå Produkt och processutveckling Innovation och produktdesign Jeanette Jönsson

Läs mer

Beskrivning av produkten

Beskrivning av produkten Beskrivning av produkten 2.1 Kartläggning av kundsamverkan under produktens livscykel Fas 1 Kunden som spekulant Under denna fas anser gruppen att de viktigaste nyckelorden för ett företags image inom

Läs mer

3. Kartläggning av kundens röst

3. Kartläggning av kundens röst 3. Kartläggning av kundens röst 3.1 Kartlägg användarens röst Två kundundersökningar utfördes i Göteborg för att kunna identifiera sådana krav som inte ABAS Protect AB redan har identifierats och för att

Läs mer

Utveckla försörjningskedjan för maximal kundnytta. Strategiska val för styrelse och ledning. Praktiskt exempel från Sjöbergs Hyvelbänkar.

Utveckla försörjningskedjan för maximal kundnytta. Strategiska val för styrelse och ledning. Praktiskt exempel från Sjöbergs Hyvelbänkar. Utveckla försörjningskedjan för maximal kundnytta. Strategiska val för styrelse och ledning. Praktiskt exempel från Sjöbergs Hyvelbänkar. Niclas Gemfeldt Strategisk Leverantörsamverkan Temadag 12 maj 2016

Läs mer

4.2 Fastställ en referenslösning... 6 4.2.1 Kundvärde... 6

4.2 Fastställ en referenslösning... 6 4.2.1 Kundvärde... 6 Inlämning 4 IKOT Inlämningsuppgift 4 Anders Segerlund andseg@student.chalmers.se Joakim Larsson joakiml@student.chalmers.se Toni Hastenpflug tonih@student.chalmers.se Fredrik Danielsson fredani@student.chalmers.se

Läs mer

5 Skapa ett vinnande koncept. 5.1 Skapa alternativa koncept med högre kundvärde

5 Skapa ett vinnande koncept. 5.1 Skapa alternativa koncept med högre kundvärde IKOTTME040 2009 03 01 GruppB6 5 Skapaettvinnandekoncept 5.1 Skapaalternativakonceptmedhögrekundvärde Förattfåutstörstamöjligakundvärdehosproduktenböralternativakoncepttasframsomärbättre änreferenslösningen.ettkonceptärvanligenenskiss,ettdokumentellerenenkelprototyp,somger

Läs mer

Enkel Digital Skyltning

Enkel Digital Skyltning Enkel Digital Skyltning på några minuter... färdiga, enkla och stabila system från Enkel Digital Skyltning 105mm i litet format... Det finns enkel digital skyltning, med enkla genomtänkta system... Paketen

Läs mer

Projektledare Mafalda Svensson de Brito

Projektledare Mafalda Svensson de Brito Projektledare Mafalda Svensson de Brito Denna vecka har arbetet gått bra. Vi gjorde en miss i början av veckan och trodde att vi skulle vara klara även med nästa veckas uppgifter den här veckan redan,

Läs mer

Vill du veta mer? www.briggsandstratton.se 08-449 56 30 info.se@basco.com Box 6057, 141 06 Kungens Kurva

Vill du veta mer? www.briggsandstratton.se 08-449 56 30 info.se@basco.com Box 6057, 141 06 Kungens Kurva Vill du veta mer? www.briggsandstratton.se 08-449 56 30 info.se@basco.com Box 6057, 141 06 Kungens Kurva och 7 sanningar Vad vet du om gräsklippning, motorer och deras påverkan på miljön? I över 100 år

Läs mer

2.1 Kartläggning av kundens samverkan med produkten under dess livscykel

2.1 Kartläggning av kundens samverkan med produkten under dess livscykel 2.1 Kartläggning av kundens samverkan med produkten under dess livscykel Förväntan/Image Produkten ska ge ett lättanvänt och inbjudande intryck för kund och användare. En mer robust lösning är av yttersta

Läs mer

Aritco Villahissar. Inspiration för ditt hem.

Aritco Villahissar. Inspiration för ditt hem. Aritco Villahissar. Inspiration för ditt hem. Foto www.willanordic.se 2 Höj livskvalitén. En villahiss betyder så mycket mer än att transportera sig från en våning till en annan. Det handlar om att njuta

Läs mer

Innehållsförteckning 2 IKOT

Innehållsförteckning 2 IKOT Inlämning 7.1 IKOT Inlämningsuppgift 7.1 Anders Segerlund andseg@student.chalmers.se Joakim Larsson joakiml@student.chalmers.se Toni Hastenpflug tonih@student.chalmers.se Fredrik Danielsson fredani@student.chalmers.se

Läs mer

Voice of the customer

Voice of the customer Voice of the customer Kontaktdon till elbil Utveckling och konstruktion av ett nytt, robust och säkert kontaktdon till Volvos nya elbilar. Rapporten innehåller alla steg inom produktutvecklingen från skapande

Läs mer

IKOT Steg 2. Grupp F5

IKOT Steg 2. Grupp F5 IKOT Steg 2 Grupp F5 Innehållsförteckning Förord... 2 2.1 Samverkan mellan kund och produkt... 2 2.2 Livscykelanalys... 4 Material... 4 Produktion... 4 Transport... 5 Användning... 5 Återvinning... 5 2.3

Läs mer

Stabil och flexibel screen-markis för många typer av byggnader

Stabil och flexibel screen-markis för många typer av byggnader Fönstermarkis/Hestra Brava Stabil och flexibel screen-markis för många typer av byggnader Hestra Brava är en stabil screen-markis som passar för en rad byggnader butiker, kontor, radhus, sjukhus, skolor

Läs mer

Grupp C5. Här beskrivs de olika koncept som tagits fram och vilka metoder som använts vid framtagningen.

Grupp C5. Här beskrivs de olika koncept som tagits fram och vilka metoder som använts vid framtagningen. 5 Skapa ett vinnande koncept 5.1 Koncept framtagning Här beskrivs de olika koncept som tagits fram och vilka metoder som använts vid framtagningen. Koncepten har tagits fram genom att använda de sex olika

Läs mer

Linjeavvattning. ACO DRAIN Multiline för belastningsklasserna A 15 - E 600 enligt EN 1433

Linjeavvattning. ACO DRAIN Multiline för belastningsklasserna A 15 - E 600 enligt EN 1433 ACO DRAIN Multiline för belastningsklasserna A 15 - E 600 enligt EN 1433 9 Med ACO DRAIN Multiline sätter vi ny standard för konsulter, utförande och funktionalitet inom linjeavvattning. ACO DRAIN Multiline

Läs mer

KARTLÄGG KUNDENS RÖST

KARTLÄGG KUNDENS RÖST Integrerad Konstruktion och Tillverkning KARTLÄGG KUNDENS RÖST Grupp C2 Nina Johansson, Susanna Lindberg, Maria Ludvigsson, Kajsa Taylor och Emil Ödebrink 2011-02-16 Att kartlägga kundens röst innebär

Läs mer

Hiab Multilift XR18SL Pro Future Enastående effektivitet

Hiab Multilift XR18SL Pro Future Enastående effektivitet Hiab Multilift XR18SL Pro Future Enastående effektivitet Produktbroschyr Förbättra effektiviteten, transportera mer last och minska miljöpåverkan Lastväxlaren Hiab Multilift XR18SL Pro Future passar perfekt

Läs mer

Niklas Bodestedt Micke Palmgren Carl Ekbäck Axel Rosander 2/24/2011

Niklas Bodestedt Micke Palmgren Carl Ekbäck Axel Rosander 2/24/2011 GRUPP E3 Deadline 4 Analysera alternativa lösningar Niklas Bodestedt Micke Palmgren Carl Ekbäck Axel Rosander 2/24/2011 4 Analysera alternativa lösningar 4.1 Inventera kända koncept och idéer För att inte

Läs mer

MILJÖSORTERING KITE. Formgivning: Annica Doms NYHET. Kite lockinsats i lackerad MDF, NCS S 0500-N, vit.

MILJÖSORTERING KITE. Formgivning: Annica Doms NYHET. Kite lockinsats i lackerad MDF, NCS S 0500-N, vit. Produktblad - Kite MILJÖSORTERING KITE MILJÖSORTERING KITE Kite en genialt designad möbel för källsortering tilldelades 2012 Red Dot Design Award för sin innovativa form. Moduluppbyggnaden och möjligheten

Läs mer

A solution that lifts

A solution that lifts Fork A solution that lifts Form A solution that lifts A solution that lifts Heat A solution that lifts A solution that lifts Receptet på framgång Vår vision är att nå långt. Att få befintliga och presumtiva

Läs mer

PRODUKTÖVERSIKT FÖR TUNGA FORDON

PRODUKTÖVERSIKT FÖR TUNGA FORDON BÄTTRE DÄR DET GÖR SOM MEST SKILLNAD Oväntade haverier medför stora tidsförluster och höga kostnader. Om oönskade förseningar ska undvikas måste reservdelarna fungera pålitligt och problemfritt. Gates

Läs mer

VARUMÄRKESPLATTFORM 2010

VARUMÄRKESPLATTFORM 2010 VARUMÄRKESPLATTFORM 2010 Introduktion 5 Bakgrund 6 Vision 7 Förflyttning 8 Löften 9 Positionering 10 Målgrupper 11 Känsla 12 Kärnvärden 14 INNEHÅLL INTRODUKTION Göteborgs hamn grundades år 1620 och är

Läs mer

Framtidens miljösäkrade tappvattensystem METALLFRIA SYSTEM FÖR TAPPVATTEN OCH RADIATORER

Framtidens miljösäkrade tappvattensystem METALLFRIA SYSTEM FÖR TAPPVATTEN OCH RADIATORER Framtidens miljösäkrade tappvattensystem METALLFRIA SYSTEM FÖR TAPPVATTEN OCH RADIATORER 03 2012 6016 Plastic is fantastic! PLAST ÄR ETT AV VÅR TIDS MEST FANTASTISKA MATERIAL OCH ÄR ANVÄNT TILL ALLA MÖJLIGA

Läs mer

Beskriv produkten. Integrerad Konstruktion och Tillverkning. Grupp C2

Beskriv produkten. Integrerad Konstruktion och Tillverkning. Grupp C2 Integrerad Konstruktion och Tillverkning Beskriv produkten Grupp C2 Nina Johansson, Susanna Lindberg, Maria Ludvigsson, Kajsa Taylor och Emil Ödebrink 2011-02-10 Produktens livscykel För att få en bra

Läs mer

Utvecklingsmetodik MMKF01

Utvecklingsmetodik MMKF01 Utvecklingsmetodik MMKF01 Servicetorn för Nederman 2012-03-01 Rasmus Anderberg Michael Andersson Sofia Beets Ying Liu Marie Mattsson Handledare: Robert Bjärnemo Uppdragsformulering Produktbeskrivning Konkurrensfördelar

Läs mer

Effektivare marknadsföring och kommunikation

Effektivare marknadsföring och kommunikation Effektivare marknadsföring och kommunikation Effektivare marknadsföring och kommunikation med fokus på resultat! Idag upplever vi alla oavsett om vi arbetar inom näringslivet eller i offentlig sektor ständigt

Läs mer

Kärleken till stålet BERÄTTELSEN OM UDDEHOLMS AB

Kärleken till stålet BERÄTTELSEN OM UDDEHOLMS AB Kärleken till stålet BERÄTTELSEN OM UDDEHOLMS AB I 350 år har vi tillverkat stål. Det har gett oss en erfarenhet och en kunskap som lett fram till att vi idag tillverkar världens bästa verktygsstål. 1668

Läs mer

Förvandlar din uteplats till ett trivsamt och flexibelt uterum

Förvandlar din uteplats till ett trivsamt och flexibelt uterum Terrassmarkis/Hestra Tarragona Förvandlar din uteplats till ett trivsamt och flexibelt uterum Hestra Tarragona är en kraftig vikarmsmarkis för villaterrasser och balkonger som förvandlar din uteplats till

Läs mer

David A, Niklas G, Magnus F, Pär E, Christian L 2011-02-02 CHALMERS INLÄMNING1. IKOT Grupp B4

David A, Niklas G, Magnus F, Pär E, Christian L 2011-02-02 CHALMERS INLÄMNING1. IKOT Grupp B4 David A, Niklas G, Magnus F, Pär E, Christian L 2011-02-02 CHALMERS INLÄMNING1 IKOT Grupp B4 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Intressenter... 3 Mål... 4 Spelregler... 4 Leveranser... 5 Avgränsningar...

Läs mer

2.1 Kartläggning av samverkan med kunden under produktlivscykel För att ta reda på det aktuella kundvärdet för konsumenten i de olika rollerna som:

2.1 Kartläggning av samverkan med kunden under produktlivscykel För att ta reda på det aktuella kundvärdet för konsumenten i de olika rollerna som: 2 Beskriv produkten 2.1 Kartläggning av samverkan med kunden under produktlivscykel För att ta reda på det aktuella kundvärdet för konsumenten i de olika rollerna som: Spekulant Köpare Mottagare Brukare

Läs mer

R I FRAMTIDENS LAGER

R I FRAMTIDENS LAGER R I FRAMTIDENS LAGER HYGIEN Hygienområdet hamnar inte bara påtagligt och alltmer i kundernas fokus, det är också en av de aktiviteter som förbrukar flest resurser när lagret är omodernt inrett. TONON HYLLSYSTEM

Läs mer

Vi sänker kostnaderna för högt tryck i er verksamhet!

Vi sänker kostnaderna för högt tryck i er verksamhet! Vi sänker kostnaderna för högt tryck i er verksamhet! Minimum Size Maximum Power Varför investera i kostsamma högtryckspumpar, när ni kan få högtryckshydraulik med ert redan befintliga låga hydraultryck

Läs mer

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte?

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte? 20 vanliga avslutstekniker att använda för att öka din försäljning Du kanske blir förvirrad när du läser det här, men det är alldeles för många säljare som tror och hoppas, att bara för att de kan allt

Läs mer

Sänk kostnaderna genom a/ ställa rä/ krav och testa effektivt

Sänk kostnaderna genom a/ ställa rä/ krav och testa effektivt Sänk kostnaderna genom a/ ställa rä/ krav och testa effektivt Kravhantering / Testprocess - Agenda AGENDA Grundläggande kravhanteringsprocess. Insamling, dokumentation, prioritering, Test och förvaltning

Läs mer

Åkerstedts Verkstad AB Broholm Kvänum Tel Kammarfläkt KML Montering och skötsel

Åkerstedts Verkstad AB Broholm Kvänum Tel Kammarfläkt KML Montering och skötsel BILD Åkerstedts Verkstad AB Broholm 1 53 591 Kvänum Tel 0512-325 60 www.akerstedts.com Kammarfläkt KML Montering och skötsel 1. Viktig information Installation och service av fläkten ska endast ske av

Läs mer

R I FRAMTIDENS LAGER

R I FRAMTIDENS LAGER R I FRAMTIDENS LAGER HYGIEN Hygienområdet hamnar inte bara påtagligt och alltmer i kundernas fokus, det är också en av de aktiviteter som förbrukar flest resurser när lagret är omodernt inrett. TONON HYLLSYSTEM

Läs mer

Hissar & rulltrappor för alla miljöer.

Hissar & rulltrappor för alla miljöer. Hissar & rulltrappor för alla miljöer. Bostäder. Kontor. Butiker. Lager. Industrier. Skolor. Sjukhus. www.alt.se 0472-390 700 Svenskproducerade hissar från Småland Energiklass A på alla våra hissar Tillgänglighetsanpassat

Läs mer

7. Konstruera konceptet

7. Konstruera konceptet 7. Konstruera konceptet Modualisering av produkten Efter att ha uppdaterat funktionsmodellen efter vårt valda koncept har vi plockat ut tre olika moduler enligt figur nedan: Säkerhet Öppnar/Stänger Vuxen

Läs mer

SPÄNNARE AUTOMATISK SPÄNNARE FÖR ALLA TUNGA TRANSPORTER. Lastförankring är ett begrepp. Vi uppfann det.

SPÄNNARE AUTOMATISK SPÄNNARE FÖR ALLA TUNGA TRANSPORTER. Lastförankring är ett begrepp. Vi uppfann det. TU SPÄNNARE AUTOMATISK SPÄNNARE FÖR ALLA TUNGA TRANSPORTER Lastförankring är ett begrepp. Vi uppfann det. FLEX INNOVATION OCH DESIGN GER NYA MÖJLIGHETER Automatisk efterspänning Oavsett hur mycket virket

Läs mer

De fem vanligaste säljutmaningarna

De fem vanligaste säljutmaningarna De fem vanligaste säljutmaningarna 1 Säljutmaningar De fem vanligaste säljutmaningarna och Smärta, Power, Vision, Värde och Kontroll. När sättet att sälja är ur fas med kundernas sätt att köpa eller när

Läs mer

MÄLARDALENS HÖGSKOLA. Kravspecifikation KPP017

MÄLARDALENS HÖGSKOLA. Kravspecifikation KPP017 MÄLARDALENS HÖGSKOLA Kravspecifikation KPP017 Annika Henrich, Claes Eriksson, Emma Johansson, Nadja Suonperä 091006 Inledning En kravspecifikation är ett slags kontrakt som upprättas mellan uppdragsgivare

Läs mer

PMM (Process Maturity Metrics) Allmänt. Mätetal för framgångsfaktorer. 1. CM konfigurationsstyrning

PMM (Process Maturity Metrics) Allmänt. Mätetal för framgångsfaktorer. 1. CM konfigurationsstyrning PMM (Process Maturity Metrics) PMM är en metod för att mäta processmognad i utvecklingsprojekt. I korthet går metoden ut på att man utvärderar sin utvecklingsprocess med avseende på ett antal framgångsfaktorer

Läs mer

2.1 Kartlägg samverkan med kunden under produktens livscykel

2.1 Kartlägg samverkan med kunden under produktens livscykel 2 Beskriv 2.1 Kartlägg samverkan med kunden under produktens livscykel Kundvärde definieras olika i olika faser av produktens livscykel, målet med att identifiera dessa är att bibehålla lojala kunder och

Läs mer

Ekonomi och miljö i fokus. system

Ekonomi och miljö i fokus. system Ekonomi och miljö i fokus system - systemet med energieffektivitet i fokus Små värmeförluster Låga anläggnings- och driftskostnader Snabb och enkel projektering samt installation Finns med diffusionsspärr

Läs mer

Sveriges främsta systemleverantör av fiberlösningar

Sveriges främsta systemleverantör av fiberlösningar Sveriges främsta systemleverantör av fiberlösningar Vi skapar framtidens kommunikationsnätverk Dagens kommunikation kräver snabb och stabil nätverksuppkoppling. Att utöka bredbandsnätet och uppgradera

Läs mer

70 RB 50 RB 0 2 b Y L I N D Q U I S T H E A T I N G RB

70 RB 50 RB 0 2 b Y L I N D Q U I S T H E A T I N G RB b Y L I N D Q U I S T H E A T I N G RB20 RB50 RB70 R B - P e l l e t s b r ä n n a r e... ger dig en koldioxidneutral eldning och bidrar inte till global uppvärmning eller klimatförändringar. Askan kan

Läs mer

AIR COMPRESSORS ROLLAIR

AIR COMPRESSORS ROLLAIR AIR COMPRESSORS ROLLAIR 380-430 - 480 RLR 380-430-480: Tillförlitlighet och effektivitet Under många år har Worthington Creyssensac utvecklat nya produkter och förbättrat deras konstruktion och prestanda

Läs mer

Produktkonfigurator. Vad är MONITOR Produktkonfigurator? Varför Produktkonfigurator?

Produktkonfigurator. Vad är MONITOR Produktkonfigurator? Varför Produktkonfigurator? Produktkonfigurator Vad är MONITOR Produktkonfigurator? Produktkonfiguratorn är en tilläggsfunktion i MONITOR som ger dig ett systemstöd för att hantera och kombinera flera varianter och utföranden av

Läs mer

NATURLIG & MILJÖVÄNLIG CELLULOSAISOLERING

NATURLIG & MILJÖVÄNLIG CELLULOSAISOLERING Insulation Technology TM Made in Sweden Grymt bra isolering, finns inget bättre. Matte Karlsson, snickare NATURLIG & MILJÖVÄNLIG CELLULOSAISOLERING - för varma, tysta och sunda hus med miljövänlig cellulosaisolering

Läs mer

Dokumentation och presentation av ert arbete

Dokumentation och presentation av ert arbete Dokumentation och presentation av ert arbete Reglerteknik Linköpings universitet Dagens föreläsning Första timmen Kursens mål Projektmodellen LIPS och dess användning i kursen Olika former av redovisning

Läs mer

Enkel Digital Skyltning. på några minuter...

Enkel Digital Skyltning. på några minuter... Enkel Digital Skyltning på några minuter... Enkel Digital Skyltning 105mm i litet format... Det finns enkel digital skyltning, med enkla genomtänkta system... Paketen Vi har tagit fram tre färdiga paket

Läs mer

Hållbar utveckling A, Ht. 2014

Hållbar utveckling A, Ht. 2014 Hållbar utveckling A, Ht. 2014 Kommunikation och projektledning för hållbar utveckling Projektplan Bakgrund Som ett stöd i ert projekt kommer ni att arbeta utifrån en projektplan i tre delar, varje ny

Läs mer

Med rätt kunskap kommer man långt.

Med rätt kunskap kommer man långt. PRODUKTION Med rätt kunskap kommer man långt. Har du egna byggprodukter att utveckla eller legotillverka? Vänd dig med förtroende till Arqdesign Produktion! Vi vet hur viktigt det är att allt material

Läs mer

TENTAMEN MTGC12, MATERIALTEKNIK II / MTGC10 MATERIALVAL

TENTAMEN MTGC12, MATERIALTEKNIK II / MTGC10 MATERIALVAL Materialteknik, Jens Bergström 2014-08-13 TENTAMEN MTGC12, MATERIALTEKNIK II / MTGC10 MATERIALVAL Tid: Torsdagen 21 augusti, 2014 Tentamen omfattar genomgånget kursmaterial. Hjälpmedel: Kalkylator Poängsättning:

Läs mer

5. Framtagning av ett vinnande koncept

5. Framtagning av ett vinnande koncept 5. Framtagning av ett vinnande koncept 5.1 Funktionell modellering Tidigare i projektet lokaliserades starka och svaga delsystem.vid utvecklandet av nya lösningar bestämdes att så många starka delsystem

Läs mer

7. Konstruera Koncept

7. Konstruera Koncept 7. Konstruera Koncept 7.1 Systemarkitektur För att bestämma delar i konstruktionen som kommer att utvecklas in-house eller externt skapas nedan funktionsmodeller och ett träddiagram för att se över alla

Läs mer

RubberShell Självhäftande gummiduk

RubberShell Självhäftande gummiduk RubberShell Självhäftande gummiduk RubberShell Ny teknologi för snabbare, enklare och säkrare tätning av byggnader. RubberShell är en nyutvecklad, kraftfull och självhäftande gummiduk i EPDM för byggnaders

Läs mer

Rapport Steg 2. Grupp A3. Johan Sandström, Martin Svensson, Sven Rehnberg, Erik Birgersson, Ola Brown

Rapport Steg 2. Grupp A3. Johan Sandström, Martin Svensson, Sven Rehnberg, Erik Birgersson, Ola Brown Rapport Steg 2 Grupp A3 Johan Sandström, Martin Svensson, Sven Rehnberg, Erik Birgersson, Ola Brown 2.1 Produktens livscykel För att underlätta möjligheten att tillfredsställa slutkunden kan en uppdelning

Läs mer

STF SVENSKA TEXTILFILTER AB

STF SVENSKA TEXTILFILTER AB SVENSKTILLVERKAT SEDAN 1972 STF SVENSKA TEXTILFILTER AB VENTILATION RÖKGASRENING VÅT F ILT RERING STOFTAVSKILJNING SERVICE VI TILLVERKAR FILTER Så enkelt skulle vi kunna förklara vad vi gör här på Svenska

Läs mer

Intressenter och krav. Varför är företag intresserade av etik- & miljöfrågor? Vilka intressenter påverkar ett företag?

Intressenter och krav. Varför är företag intresserade av etik- & miljöfrågor? Vilka intressenter påverkar ett företag? Intressenter och krav Varför är företag intresserade av etik- & miljöfrågor? Ekonomi är de redan intresserade av! Diskussionsfråga Vilka intressenter påverkar ett företag? Det gäller att ligga steget före

Läs mer

FÖR EN HÅLLBAR FRAMTID

FÖR EN HÅLLBAR FRAMTID FÖR EN HÅLLBAR FRAMTID Sortera Sortera grundades 2006. Visionen var att skapa en avfallsentreprenör som satte kunden i fokus, och hjälpa denne att bli av med sitt avfall från byggarbetsplatser på ett enklare,

Läs mer

Produktblad - Arkiv Kontor

Produktblad - Arkiv Kontor Produktblad - Arkiv Kontor ARKIV KONTOR ARKIV KONTOR Arkivet är ett mångsidigt och smart förvaringssystem för den som har mycket att spara och förvara. Med den flexibla utbyggbara lösningen kan företagets

Läs mer

Allmänt om bränsleförbrukning. Sammanfattning

Allmänt om bränsleförbrukning. Sammanfattning Sammanfattning Sammanfattning Det här dokumentet sammanfattar och förklarar vilka faktorer som påverkar ett fordons bränsleförbrukning. Det finns flera olika faktorer som påverkar ett fordons bränsleförbrukningen:

Läs mer

Helt enkelt rent. Geberit designbrunnar.

Helt enkelt rent. Geberit designbrunnar. Helt enkelt rent. Geberit designbrunnar. Detaljer som gör skillnad Designbrunnar har blivit populära inslag i moderna badrum. Oavsett om det gäller väggbrunnar eller golvrännor urvalet gör det möjligt

Läs mer

Stolta men inte nöjda

Stolta men inte nöjda stainless steel solutions Stolta men inte nöjda resultat av Damstahls kundundersökning KUNDUNDERSÖKNING 1 Fakta De 836 kunder som svarat på vår undersökning utgör 60 % av vår omsättning. 67 % av de som

Läs mer

exma.se Företagspresentation Det svensktillverkade låssystemet

exma.se Företagspresentation Det svensktillverkade låssystemet exma.se Företagspresentation Det svensktillverkade låssystemet Naturligtvis ligger vår utvecklings- och produktionsenhet i låsstaden Eskilstuna. Var annars? Vi brinner för innovation som gör vardagen enklare

Läs mer

KOMPLETT KAMPANJHANTERING FRÅN ARKITEKTKOPIA

KOMPLETT KAMPANJHANTERING FRÅN ARKITEKTKOPIA KOMPLETT FRÅN ARKITEKTKOPIA VÅR HELHETSLÖSNING HJÄLPER DIG MED DITT KAMPANJMATERIAL HELA VÄGEN FRÅN PLANERING OCH PRODUKTION TILL SAMORDNING OCH DISTRIBUTION SÅ ATT DU KAN FOKUSERA PÅ DET DU ÄR BÄST PÅ.

Läs mer

Lärares planering och genomförande av arbetsområdet Trafiksignalsystem

Lärares planering och genomförande av arbetsområdet Trafiksignalsystem t Tre lärare som undervisar i årskurs 9 har planerat och genomfört ett arbetsområde som handlade om trafiksignalsystem i sina klasser. Målen för arbetsområdet och därmed bedömningen har fokuserat på samtliga

Läs mer

Vägledning för kanalstrategi

Vägledning för kanalstrategi Vägledning Version 1.0 2010-09-28 Vägledning för kanalstrategi Vad vill E-delegationen uppnå med vägledningen? Mål: att bidra till att offentlig förvaltning levererar service till privatpersoner och företag

Läs mer

H2O kundservice. Effektiv och säker.

H2O kundservice. Effektiv och säker. Experter för avloppsfri produktion German Engineering H2O kundservice. Effektiv och säker. www.h2o-de.com Vår ambition är att i möjligaste mån minska din arbetsbörda. Därför har kundservice så hög prioritet

Läs mer

Manual - kärlskåp. Tack för att du har valt en produkt från San Sac

Manual - kärlskåp. Tack för att du har valt en produkt från San Sac Manual - kärlskåp Tack för att du har valt en produkt från San Sac Manualen är framtagen för att underlätta installation och underhåll av kärlskåpet för bästa produktupplevelse lång tid framöver. Vid frågor,

Läs mer

PÅ VÄG FÖR VÄRMLANDS ÅKARE

PÅ VÄG FÖR VÄRMLANDS ÅKARE PÅ VÄG FÖR VÄRMLANDS ÅKARE Affärer på värmländska Inget annat landskap är som Värmland. Och vi värmlänningar är inte som andra. Därför behövs Värmlandsåkarna en egen förening som hjälper åkerier i Värmland

Läs mer

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM?

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? Sida 1/7 BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? I detta avsnitt kommer du upptäcka bland annat: Hur du sparar halva reklamfilmskostnaden Vad det är som kostar i en film Vad du måste berätta

Läs mer

döden i datorn SPN-uppdrag

döden i datorn SPN-uppdrag HUVUDUPPGIFT: Datorn på jobbet 1. Dator på jobbet intervju Väldigt många vuxna har inte bara en dator hemma som de använder ofta, de har en på jobbet också. Men, vad använder de egentligen sin dator till

Läs mer