Systemförvaltningsmodell för Högskolan i Halmstad

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Systemförvaltningsmodell för Högskolan i Halmstad"

Transkript

1 MODELL Dnr: L 2015/ Systemförvaltningsmodell för Högskolan i Halmstad Ansvarig funktion för dokumentet: IT-avdelningen Ersätter Systemförvaltningsmodell för Högskolan i Halmstad dnr Inledning Högskolan i Halmstad är för sin verksamhet beroende av kontinuerlig tillgång till ett flertal IT-system. För att säkerställa tillgången till informationen och underlätta samverkan och integration mellan IT-systemen ska en gemensam kommunicerad modell för systemförvaltning användas. Modellen syftar till att säkerställa att systemförvaltningsarbetet bedrivs med fokus på verksamhetens nytta samt med ordning och reda. Samtliga IT-system och -program som används vid Högskolan berörs av modellen, men i olika grad. Systemförvaltningen av Högskolans IT-system ska stå i samklang med Högskolans strategier och andra relevanta styrande dokument. Mål med modellen Systemförvaltningsmodellen ska: Skapa samsyn kring styrande principer för systemförvaltning av IT-stöd och stöd till användarna. Definiera gemensamma termer och begrepp. Verka för ett gemensamt arbetssätt genom att definiera och tydliggöra ansvar, roller, mandat och arbetsområden. Underlätta samarbete och samplanering mellan organisationerna kring olika systemförvaltningsobjekt. Olika typer av IT-system/-program Högskolans IT-system och -program kan delas in i fyra kategorier: 1. Högskolans verksamhetssystem och administrativa IT-system, som ska omfattas av modellen i sin helhet. 2. IT-system som används i undervisning eller forskning, och som utnyttjar en server eller andra återkommande tjänster hos IT-avdelningen. För dessa ska en systemägare och kontaktperso- Högskolan i Halmstad Box Halmstad Besöksadress: Kristian IV:s väg 3 Tel: registrator@hh.se Org. nr Sida 1 (8)

2 ner (en i kärnverksamheten, och en på IT-avdelningen) utses, ett Service Level Agreement (SLA) tecknas mellan kärnverksamheten och IT-avdelningen, samt en årlig plan för systemets utveckling/användning göras. 3. IT-program där installationen automatiserats av IT-avdelningen genom paketering, där en kontaktperson (ansvarig beställare) ska utses. 4. Övriga IT-program, som inte omfattas av denna systemförvaltningsmodell. Beskrivning av systemförvaltningsmodellen Modellen bygger på en tydlig uppdelning av ansvarsområden där man skiljer på beställaroch leverantörsorganisation. Huvudansvaret ligger på de ansvariga inom verksamheten (beställarorganisationen), medan leverantörsorganisationen ska bistå med sin specialkompetens, kring t.ex. integrationer med övrig IT, erfarenhet av andra systemförvaltningsobjekt, ITinköp och -drift. Det gemensamma målet för dem som arbetar i en systemförvaltningsorganisation är att förvaltningsobjektet (inom sina budgetramar) ska ge största möjliga nytta för Högskolan och dess verksamhet. Förvaltningsobjekt Ett förvaltningsobjekt innehåller ett eller flera IT-system, och även det praktiska stöd som krävs för att IT-systemen ska kunna användas och ge nytta i verksamheten. För att uppfylla detta bör förvaltningsobjekten avgränsas utifrån den verksamhet de ska stödja, snarare än Högskolans organisation. Ett IT-system kan bara ingå i ett förvaltningsobjekt. Om IT-systemet kan passa in i flera olika förvaltningsobjekt väljs i första hand det förvaltningsobjekt där den största mängden av systemets användning återfinns, i andra hand det förvaltningsobjekt där det finns störst behov av samordning med andra IT-system. Detta innebär att ett IT-system kan flyttas mellan förvaltningsobjekt om användningen av systemet ändras. Objektfamiljer Närliggande förvaltningsobjekt som har behov av en gemensam styrning för att möjliggöra gemensamma prioriteringar och ett effektivt resursutnyttjande placeras i en objektfamilj. Varje objektfamilj omfattar ett eller flera förvaltningsobjekt. Styrningen av en objektfamilj som bara innehåller ett förvaltningsobjekt hanteras inom förvaltningsobjektet. Befintliga objektfamiljer är: Ekonomi- och personaladministration, Ledningsadministration, Bibliotek, forsknings- och utbildningsadministration, Undervisning och forskning, Samverkan, Administrativ struktur, Infrastruktur samt Datorarbetsplatsen. Systemförvaltningsorganisation Objektägaren, i samverkan med ev systemägare, har det yttersta ansvaret för den verksamhetsnära förvaltningen. IT-objektägaren har huvudansvaret för den IT-nära förvaltningen av förvaltningsobjektet. IT-systemägaren har ofta ansvar för ett enstaka IT-system inom förvaltningsobjektet och även ansvar för teknisk drift av detta samt för att avtal uppfylls. Roller och ansvar Förvaltningsorganisationens roller och ansvar varierar utifrån olika förvaltningsobjekts behov. Objektägare, IT-objektägare och systemadministratör ska alltid finnas, men deras ansvar kan Sida 2 (8)

3 vid behov delas upp mellan fler personer. Systemägarens och IT-systemägarens ansvarsområden är en delmängd av objektägarens resp. IT-objektägarens ansvar, varför dessa poster inte alltid behöver tillsättas. I förvaltningsplanen ska alltid framgå vilken person som har vilken roll (och medföljande ansvar) inom förvaltningsorganisationen. Nivå Verksamhetsnära IT-nära förvaltning Denna nivå utgör Förvaltning basen i Beslutsnivå Objektägare IT-objektägare Styrgrupp Verkställande nivå Systemägare IT-systemägare Förvaltningsnivå Systemadministratörer Driftansvariga Förvaltningsgrupp I bilaga 1 finns en bild som tydliggör hur rollerna i systemförvaltningsorganisationen kopplas samman. Objektägare Objektägaren har huvudansvaret för planering, styrning och vidareutveckling av ett förvaltningsobjekt. Objektägaren har också huvudansvaret för att verksamheten kan dra nytta av användningen av förvaltningsobjektet. Objektägaren ska vara en person med god kunskap om den verksamhet som förvaltningsobjektet ska stödja. I de fall förvaltningsobjektets verksamhet faller inom en definierad process med en utsedd processägare inom Högskolan bör processägaren även få rollen objektägare. Objektägare utses av rektor, förvaltningschef, enhetschef eller akademichef. Objektägaren är också systemägare för de IT-system som faller inom dennes linjeorganisatoriska ansvarsområde. Objektägarens ansvar: Att lagar, förordningar och interna regelverk följs Att informationen i förvaltningsobjektet är korrekt, komplett och aktuell. Detta kräver tydliga, spridda och förstådda regler. Bevaka förvaltningsobjektets långsiktiga utveckling, bl.a. genom o Att bedöma nyttan av förvaltningsobjektet för verksamhetsområdet och Högskolan i stort o Att ta hänsyn till konsekvenser av administrativ och teknisk utveckling o Övrig omvärldsbevakning Planera för och besluta om nyutveckling, vidareutveckling och avveckling Besluta om behörighetsstruktur och rättigheter för förvaltningsobjektet Regelbundet följa upp kostnaderna för förvaltningsobjektet I samråd med systemägare och IT-objektägare säkerställa att IT-systemen fungerar med samverkande IT-system (inom och utom förvaltningsobjektet) I samråd med IT-objektägare se till att verksamhetens behov av lämpligt IT-stöd uppfylls. Att säkerställa att förvaltningsobjektet har tillgång till/kan utnyttja rätt resurser (tid och pengar) Att säkerställa att verksamheten kan dra nytta av förvaltningsobjektet Ställa krav på drift, IT-säkerhet, tillgänglighet och tillförlitlighet inom förvaltningsobjektet Ställa krav på grundläggande utbildning och användarstöd för förvaltningsobjektet Sida 3 (8)

4 Se till att systemfunktioner anpassas till arbetsrutiner (och tvärtom) Delta i objektfamilj-styrgrupp Hålla i möten med styrgruppen för förvaltningsobjektet Att avtal tecknas med driftansvarig och IT-systemägare Systemägare Systemägare ingår i styrgruppen för ett förvaltningsobjekt, och har huvudansvaret för planering och styrning av systemförvaltningsarbetet kring ett enstaka IT-system. Systemägaren ska vara en person med god kunskap om den verksamhet som IT-systemet ska stödja och i normalfallet har systemägaren ansvar för systemets budget. Systemägare utses av rektor, förvaltningschef, enhetschef eller akademichef. Systemägarens ansvar: Huvudansvar för det/de IT-system den är systemägare för o Regelbundet följa upp kostnaderna för förvaltningsobjektet o Att säkerställa att systemets förvaltningsorganisation har tillgång till/kan utnyttja rätt resurser (tid och pengar) o Att acceptanstest/leveransgodkännande av nya funktioner och nya versioner/ uppdateringar sker, och att endast godkända versioner driftsätts o I samråd med objektägare och IT-systemägare säkerställa att IT-systemet fungerar med samverkande IT-system (inom och utom förvaltningsobjektet) o Bevaka IT-systemets långsiktiga utveckling Delta i möten med styrgruppen för förvaltningsobjektet Att lagar, förordningar och interna regelverk följs Utse systemadministratör Systemadministratör Systemadministratören har ansvaret för den löpande förvaltningen av ett (eller flera) ITsystem. Systemadministratören samordnar användning och systemförvaltning av systemet inom Högskolan och samverkar med driftansvarig för att säkerställa en säker och rationell drift av systemet. Finns en nationell eller internationell användargrupp för systemet som är lämplig för Högskolans verksamhet ska systemadministratören ingå i denna grupp. Systemadministratören utses av systemägaren. Systemadministratörens ansvar: Tillse att objektägarens och systemägarens beslut kring IT-systemet verkställs Svara för löpande användar- och behörighetsadministration Dokumentera, sprida och förklara IT-systemet, dess funktioner och nytta i verksamheten till användarna Samla in och dokumentera förslag till rättning/ändring/utveckling av förvaltningsobjektet samt lyfta upp dessa till styrgruppen Se till att nya funktioner testas innan de driftsätts Se till att användarutbildning hålls och är relevant för användarnas behov samt att utbildningsdokumentationen är uppdaterad Se till att användardokumentationen är uppdaterad och tillgänglig för användarna Redovisa ev. informationssäkerhetsincidenter till informationssäkerhetsansvarig Regelbundet mäta nyttan och användningen av systemet Tillsammans med IT-systemägare och driftansvarig planera driftsättningsdatum för nya ver- Sida 4 (8)

5 sioner Ev. delta i lokal utveckling, och då särskilt bevaka att grundläggande mål för förvaltningsobjektet inte äventyras och att informationssäkerheten inte åsidosätts. IT-objektägare IT-objektägaren tillhör den interna leverantörsorganisationen och har det övergripande ansvaret för att förvaltningsobjektets tekniska delar fungerar tillsammans med Högskolans gemensamma IT-resurser och övriga förvaltningsobjekt. IT-objektägaren är också en samtalspartner och kan bistå i kommunikation med externa leverantörer. IT-objektägaren samverkar med objektägare, systemägare och IT-systemägare avseende drift och resursfördelning inom förvaltningsobjektet. IT-objektägaren är också IT-systemägare för de IT-system som faller inom dennes linjeorganisatoriska ansvarsområde. IT-objektägarens ansvar: Att lagar, förordningar och interna regelverk följs Att överenskommelse enligt avtal uppfylls Bevaka IT-systemets långsiktiga utveckling I samråd med objektägare, systemägare och IT-systemägare säkerställa att IT-systemen fungerar med samverkande IT-system (inom och utom förvaltningsobjektet) I samråd med objektägare se till att verksamhetens behov av lämpligt IT-stöd uppfylls. Att biträda objektägare vid planering av förändringar Att IT-säkerheten ligger på en tillräckligt god nivå IT-systemägare IT-systemägaren är leverantör av, och har det övergripande ansvaret för, ett (eller flera) ITsystem inom ett förvaltningsobjekt. IT-systemägaren ansvarar för att IT-systemets tekniska delar fungerar tillsammans med samverkande IT-system. IT-systemägaren samverkar med IT-objektägaren och systemägaren avseende drift och resursfördelning inom förvaltningsobjektet. IT-systemägarens ansvar: Att överenskommelse enligt avtal uppfylls Att i samråd med IT-objektägare och systemägare säkerställa att IT-systemet fungerar med samverkande IT-system (inom och utom förvaltningsobjektet) Bevaka IT-systemets långsiktiga utveckling Att nödvändiga avtal och licenser finns för underliggande system Att biträda systemägare vid planering av förändringar Att IT-säkerheten ligger på en tillräckligt god nivå Ev delta i lokal utveckling, och då särskilt bevaka att grundläggande mål för förvaltningsobjektet inte äventyras och att drift- och IT-säkerhetsaspekter tillvaratas. Driftansvarig Driftansvarig tillhandahåller driften av ett eller flera IT-system inom förvaltningsobjektet och innehar den tekniska kompetensen kring detta. Driftansvarig ansvarar, tillsammans med systemadministratör, för att den löpande driften upprätthålls enligt överenskommelse mellan systemägaren, IT-systemägaren och IT-objektägaren. Flera driftansvariga kan ingå i samma förvaltningsobjekt. Sida 5 (8)

6 Driftansvarigs ansvar: Att tillsammans med systemadministratör och IT-systemägare planera driftsättningsdatum för nya versioner Se till att systemdokumentation hålls uppdaterad Att nödvändiga avtal och licenser finns för underliggande system Att delta i ev möten ang. förvaltningsobjektet Att driftsätta nya versioner och ändrade program Ev delta i lokal utveckling, och då särskilt bevaka att grundläggande mål för förvaltningsobjektet inte äventyras och att drift- och IT-säkerhetsaspekter tillvaratas. Grupper inom förvaltningsorganisationen Många av arbetsuppgifterna inom förvaltningsobjekt bör hanteras gemensamt mellan flera personer, t.ex. i grupp. Nedan finns exempel på sådana grupper. Styrgrupp och förvaltningsgrupp bör alltid finnas. Oavsett om grupper utses eller inte, ska alltid definierade uppgifter hanteras. Varje objektägare beslutar om vilka grupper som ska finnas, mötesformer, gruppdeltagare etc. Styrgrupp förvaltningsobjekt Styrgruppens uppgift är att bistå objektägare och systemägare med kompetens och råd. Styrgruppen består av objektägare, systemägare, IT-objektägare och IT-systemägare men kan vid behov kompletteras med systemadministratörer eller andra personer vars förvaltningsobjekt eller verksamhet är beroende av förvaltningsobjektet på ett avgörande sätt. Styrgruppens ansvar: Att verksamheten inom förvaltningsobjektet planeras och budgeteras Att en gällande förvaltningsplan finns Ta beslut om vilka ytterligare grupper som ska finnas inom förvaltningsobjektet Förvaltningsgrupp Förvaltningsgruppens uppgift är att prioritera och planera inom ramen för förvaltningsplanen. Förvaltningsgruppen består av de olika systemadministratörerna inom förvaltningsobjektet samt driftansvariga. Gruppen kan vid behov kompletteras med andra personer knutna till förvaltningsobjektet, eller t.ex. systemadministratörer inom andra förvaltningsobjekt. Gruppen utser en av systemadministratörerna till sammankallande. Förvaltningsgruppens ansvar: Ta fram utkast till förvaltningsplan. Diskutera rutiner i och kring förvaltningsobjektet, samt föreslå förenklingar av dessa Referensgrupp En referensgrupp används för att fånga in och samordna användarnas önskemål och behov, samt för att informera om systemförvaltningsarbetet och säkerställa att detta har rätt inriktning utifrån verksamhetens behov. Referensgrupper kan finnas för förvaltningsobjekt, eller för enstaka IT-system. Objektfamilj-styrgrupp Verksamheten på objektfamilj-nivå måste också samordnas och prioritering måste göras inom objektfamiljerna. Detta hanteras normalt av en styrgrupp bestående av objektägare och Sida 6 (8)

7 IT-objektägare för respektive förvaltningsobjekt inom objektfamiljen. När denna styrgrupp bildas bestäms också gruppens arbetsmetoder (sammankallande, mötesfrekvens, metod för dokumentation av möten etc.). Vad krävs av ett förvaltningsobjekt? Vid anskaffning av nya IT-system, som omfattas av denna modell, ska det under anskaffningsprojektet slås fast om IT-systemet ska inordnas i ett befintligt förvaltningsobjekt, eller om det utgör ett nytt. Om ett nytt förvaltningsobjekt skapas ska också det nya förvaltningsobjektet föras in i en objektfamilj. För varje förvaltningsobjekt ska följande finnas: Definition vad som omfattas av förvaltningsobjektet Tillhörighet till objektfamilj Utsedd förvaltningsorganisation Upprättad förvaltningsplan Upprättade avtal mellan systemägare och leverantörsorganisation(er) Plan och budget Förvaltningsplanen är ett gemensamt styrdokument för det operativa systemförvaltningsarbetet på årsbasis. En mall för detta har tagits fram. Senast i september meddelar IT-avdelningen till systemägare (för IT-system som driftas inom Högskolan) vilken IT-utrustning som faller för åldersstrecket under kommande år, för att underlätta budgetering av ersättningsutrustning. Under hösten tas underlag till kommande års budget fram. I samband med detta ska också förslag till mål och aktiviteter för kommande år tas fram per förvaltningsobjekt. Vissa önskade aktiviteter, t.ex. utbildning, kan behöva föras in i budgetförslagen på flera olika enheter. Under första kvartalet revideras förvaltningsplaner, med grund i den godkända verksamhetsbudgeten. De planerade aktiviteterna genomförs i möjligaste mån vid den tidpunkt objektägaren önskar. Aktiviteterna initieras av systemägaren, IT-systemägaren eller driftansvarig. Inom förvaltningsobjektet och objektfamiljen ska samprioritering inför budgetering göras. Kostnaden för och nyttan med varje åtgärd bör uppskattas. Plan för nästkommande år (inkl. t.ex. löpande årskostnad för licenser, utrustning och personella kostnader) används för att skapa underlag till budgetäskanden. Mall för detta finns. Säkerhet Systemägaren ansvarar för att uppfylla riktlinjer avseende säkerhet definierade i följande dokument: Informationssäkerhetspolicy för Högskolan i Halmstad (dnr ) Hantering av behörighet i IT-system (dnr ) I förvaltningsplanen beskrivs specifika riktlinjer för respektive IT-system under rubriken säkerhet, exempelvis informationsklassning, åtkomst, riskanalys etc. Sida 7 (8)

8 Informationssystem som innehåller känslig information ska ha speciella ansvarsförbindelser för systemadministratörer och andra användare med högre behörigheter. Regler Regler, som rör användning av, eller verksamheten kring, ett förvaltningsobjekt, beskrivs i förvaltningsplanen. Bevarandekrav I förvaltningsplanen beskrivs vilka allmänna handlingar som behandlas i IT-systemen, om de ska bevaras samt hur det eventuella bevarandet ska gå till. Revision Förvaltningsplanen ska regelbundet revideras och uppdateras, minst en gång per år. I samband med revision ska en uppföljning av förvaltningens mål och uppdrag dokumenteras. Sida 8 (8)

9 Systemförvaltningsmodell för Högskolan i Halmstad Dnr L 2015/10 Bilaga 1 Alla IT-system har en systemadministratör, en IT-systemägare och en driftansvarig. Principiellt exempel: Objektägare 1 Förvaltningsobjekt 1 IT-system 1 IT-system 2 IT-system 3 IT-system 4 Systemägare Systemägare Objektfamilj 1 Förvaltningsobjekt 2 IT-system 1 IT-system 2 IT-system 3 Objektfamilj styrgrupp Objektägare 2 Systemägare Objektägare 3 Förvaltningsobjekt 3 IT-system 1 IT-system 2 Objektägare 5 Förvaltningsobjekt 4 IT-system 1 IT-system 2 IT-system 3 IT-system 4 IT-system 5 Systemägare Systemägare Objektfamilj 2 Objektfamilj styrgrupp Objektägare 5 Förvaltningsobjekt 5 IT-system 1 Systemägare:Controller Ekonomi- och personaladministration Objektägare: Ekonomichef Inköp och ekonomi Redovisningssystem Beställningssystem Uppföljningssystem Konkret exempel: Infrastruktur Objektfamilj styrgrupp: Objektägare + IT-chef Objektägare: Personalchef Personaladministration Lönesystem Reseräkningssystem Kommunikation Telefonväxel E-post Objektägare: IT-chef Passerkontroll Passersystem Objektägare: Säkerhetschef

10 L 2015/10 Bilaga Definitioner Beteckning Acceptanstest Administrativa IT-system Användardokumentation Användare Användargrupp Användarstöd Användarutbildning Definition och syfte Test av IT-program som ofta genomförs när nya program eller programversioner levereras, innan de driftsätts. Acceptanstestet görs av beställarorganisationen och syftar till att kontrollera att leveransen uppfyller kraven i beställningen. IT-system som används inom Högskolan för att utföra administrativa arbetsuppgifter. Dokumentation riktad till användare som beskriver hur ett ITsystem används (vad man kan göra i IT-systemet, och hur man gör det). Personer (t.ex. anställda eller studenter) som använder ett ITsystem. En grupp bestående av representanter för flera organisationer som använder ett IT-system. Syftet med gruppen är att samarbeta över organisationsgränserna med t.ex. önskemål kring nya funktioner i systemet eller med erfarenhetsutbyte. I vissa fall tillhandahåller leverantören användargrupper, i andra fall kan t.ex. flera lärosäten gå samman och skapa en gemensam användargrupp. De åtgärder förvaltningsorganisationen utför i syfte att hjälpa användare och öka deras kunskap om ett IT-system. Några exempel: Besvara frågor och ta emot felanmälan från användare Uppdatera användardokumentation Utbilda användare Utbildning riktad till användare kring hur ett IT-system fungerar och hur det ska användas. Högskolan i Halmstad Box Halmstad Besöksadress: Kristian IV:s väg 3 Tel: anna.frederiksen@hh.se IT-avdelningen Sida 1 (7)

11 Avvecklingsplan Behörighet Behörighetsadministration Behörighetsstruktur Beslutsnivå Beställarorganisation Daglig drift och underhåll Driftansvarig Driftsättning Förvaltningsaktivitet När ett IT-system inte ska användas längre (t.ex. när det ska ersättas av ett nytt) behöver IT-systemet kontrolleras och planering göras för hur IT-systemet, dess integrationer, och befintliga rutiner kring användningen av IT-systemet ska avslutas, samt hur innehållet ska hanteras vidare. Detta görs i en avvecklingsplan. En rättighet för en användare att göra något i ett IT-system, t.ex. att läsa, skriva, ändra eller ta bort uppgifter. Det arbete som görs för att se till användare i ett IT-system har rätt behörighet. Det ramverk som specificerar hur systemadministratören ska dela ut behörigheter till användare. Ofta baseras behörigheter på vilken grupp användaren tillhör eller vilka uppgifter en användare ska utföra i IT-systemet. Rollinnehavarna på denna nivå i förvaltningsorganisationen (objektägare och IT-objektägare) beslutar om systemförvaltningen. De godkänner förvaltningsplaner och tecknar eventuella avtal. Dessutom beslutar de om eventuell utökning eller indragning av resurser till förvaltningsarbetet. Rollerna ska innehas av någon med ekonomiskt ansvar i linjeorganisationen, alternativt någon som genom delegering har erforderliga ekonomiska resurser. Rollinnehavarna ingår alltid i styrgruppen. Den akademi/avdelning/enhet inom Högskolan som ansvarar för den verksamhet som IT-systemet ska stödja. Beställarorganisationen samarbetar med en eller flera leverantörsorganisationer kring IT-system. Huvudansvaret för IT-systemet ligger inom beställarorganisationen. Det grundläggande arbete som krävs för att IT-system (inkl. kopplingar till andra IT-system) ska kunna utnyttjas av användare. Några exempel: Hålla den tekniska miljön uppdaterad Utföra säkerhetskopiering Utföra service på utrustning som inte fungerar optimalt. Felsöka och åtgärda fel Rollen återfinns på förvaltningsnivå inom den IT-nära förvaltningen. Driftansvarig finns för alla IT-system. Hanteras daglig drift och underhåll av systemet inom Högskolan är det en intern person, annars är det Högskolans kontaktperson hos leverantören. Det tillfälle då ett nytt IT-system, eller en ny version av ett befintligt IT-system, tas i bruk. Ofta föregås detta tillfälle av acceptanstester med godkänt resultat. Systemförvaltningsarbetet består av ett antal förvaltningsakti- Sida 2 (7)

12 Förvaltningsgrupp Förvaltningsnivå viteter. De är det arbete som förvaltningsorganisationen utför. Se även Systemförvaltning, nedan. Tar fram underlag till förvaltningsplan samt prioriterar och beslutar om förvaltningsaktiviteter inom ramarna för förvaltningsplanen och rapporterar uppföljning och avvikelser till styrgrupp. Bemannas alltid av systemadministratör(er) och driftsansvarig(a). Den lägsta namngivna nivån i förvaltningsorganisationen. På denna nivå utförs förvaltningsaktiviteterna. Förvaltningsobjekt Förvaltningsobjektet utgör en förvaltningsorganisations ansvarsområde. Det ger svar på frågan vad som förvaltas och innehåller alltid både IT-system och verksamhetsstöd. Verksamhetsstödet kan bestå av t ex skriftliga processbeskrivningar och IT-systemfunktioner. Ett förvaltningsobjekt bör avgränsas utifrån den verksamhet det ska stödja för att ge största möjliga verksamhetsnytta. Det omfattar ofta flera IT-system där man har behov av gemensam planering/styrning/prioritering och som rör samma verksamhetsområde (-process). Förvaltningsobjektets ITkomponentening och IT-system/-program. De delar av förvaltningsobjektet som består av IT, t.ex. utrust- Förvaltningsorganisation Se Systemförvaltningsorganisation Förvaltningsperiod Den tidsperiod som en förvaltningsplan är giltig, oftast ett kalenderår. Förvaltningsplan Ett dokument som beskriver förvaltningsobjekt, och de förvaltningsaktiviteter man planerat in för förvaltningsperioden. Informationsklassning Klassificering av information utifrån ett informationssäkerhetsperspektiv. Se mer i Informationssäkerhetspolicy för Högskolan i Halmstad, dnr och Informationssäkerhet - Klassificering av information - instruktion, dnr Informationssäkerhetsansvarig Den som ska utveckla och följa upp informationssäkerhetsarbetet vid Högskolan. Enligt Informationssäkerhetspolicy för Högskolan i Halmstad, dnr , är det IT-chefen. Informationssäkerhetsincidenter Oplanerade händelser i eller kring ett IT-system som kan påverka informationssäkerheten vid Högskolan. Se mer i Informationssäkerhet - Riktlinjer för hantering av allvarliga incidenter, dnr IT-nära förvaltning Den del av systemförvaltningen som är inriktad på förvaltningsobjektets IT-komponenter. Exempelvis: Daglig drift och underhåll Vidareutveckling av programvara Sida 3 (7)

13 IT-objektägare IT-program IT-stöd IT-system IT-systemägare IT-säkerhet Leveransgodkännande Leverantörsorganisation Licens Objektfamilj Objektfamilj-styrgrupp Objektägare Paketering Rollen IT-objektägare finns på beslutsnivån inom den IT-nära förvaltningen. IT-objektägaren har det övergripande ansvaret för att förvaltningsobjektets tekniska delar fungerar tillsammans med Högskolans övriga IT-miljö. IT-objektägaren ska också bistå objektägaren med råd i frågor som rör förvaltningsobjektet. Program som utan anpassning används i dator för att användaren ska kunna lösa en uppgift, t.ex. ordbehandlingsprogram eller webbläsare. IT-stöd är ett samlingsnamn för IT-system och IT-program som är avsedda för att hjälpa användare utföra sina arbetsuppgifter. Ett IT-system omfattar hårdvara, mjukvara och tillämpningar. De kan ofta anpassas efter Högskolans behov i större eller mindre omfattning. IT-systemägaren är leverantör av, och har det övergripande ansvaret för, ett (eller flera) IT-system inom ett förvaltningsobjekt. Ofta är detta ett externt företag. Säkerhet, ofta av enbart teknisk natur, som hanteras i en driftmiljö. Godkännande av en ny programversion eller installation som följer av ett acceptanstest med gott resultat. Den/de avdelningar eller externa parter som ansvarar för drift och utveckling av IT-stöd. Ett slags kvitto på att man har rätt att använda ett IT-program. Ofta går det inte att installera programmet fullt ut utan giltig licens. En grupp bestående av flera förvaltningsobjekt där det funktionellt och naturligt finns (behov av) ett samarbete. Syftet med objektfamiljen är att samordna, prioritera ändringar/kompletteringar, styra, och öka samverkan mellan de ingående förvaltningsobjekten. Självklart kan även gemensam styrning, samverkan etc. ske mellan förvaltningsobjekt i olika objektfamiljer. En styrgrupp bestående av de personer som är objektägare och IT-objektägare inom en objektfamilj. Rollen objektägare finns på beslutsnivån inom den verksamhetsnära förvaltningen. Objektägaren har huvudansvaret för planering, styrning och vidareutveckling av ett förvaltningsobjekt. Utses av rektor, förvaltningschef, akademichef eller enhetschef. En teknik som används för att underlätta installation av samma datorprogram på flera datorer. Sida 4 (7)

14 Processägare Referensgrupp Riskanalys Service Level Agreement (SLA) Styrgrupp Styrning av systemförvaltningsarbetet Systemadministratör Systemförvaltning Högskolan i Halmstad ska införa ett processbaserat synsätt som ska användas för tillämpliga processer inom stödverksamheten. (Dnr L 2013/66). Inom ramen för detta arbete utses även processägare. Består av användare av ett förvaltningsobjekt eller ett IT-system. Gruppen syftar till att fånga in och samordna användarnas önskemål och behov kring förvaltningsobjektet, och för att se till att systemförvaltningsarbetet motsvarar verksamhetens behov. Här avses riskanalys med avseende på informationssäkerhet, se Beskrivning av steget Riskanalys inom informationssäkerhetsarbetet vid Högskolan i Halmstad (dnr ) Ett avtal som skrivs mellan systemägare och driftleverantör, där det framgår vad som är leverantörens uppgift. Styrgruppen består av objektägare, systemägare, IT-objektägare och IT-systemägare. Systemadministratörer och driftsansvariga kan adjungeras till styrgruppsmötet. Objektägaren har huvudansvaret inom gruppen. Avser åtgärder för att styra och förbättra systemförvaltningen i syfte att uppnå överenskomna mål för förvaltningsobjektet. Exempelvis: Prioritera ärenden Besluta om förvaltningsplan Planera och fördela arbetsuppgifter i förvaltningsorganisationen Rollen systemadministratör finns på förvaltningsnivån inom den verksamhetsnära förvaltningen. Systemadministratören har ansvaret för den löpande förvaltningen av ett (eller flera) ITsystem. Systemförvaltning omfattar det arbete som görs för att administrera och hantera ett IT-system så att det under hela dess livstid effektivt bidrar till att uppfylla verksamhetens mål, d.v.s: Styrning av systemförvaltningsarbetet Behörighetsadministration Användarstöd Ändringshantering Daglig drift och underhåll Sida 5 (7)

15 Systemförvaltningsarbete Systemförvaltningsmodell Systemförvaltningsorganisation Systemkarta Systemägare Utbildningsdokumentation Utveckling Verksamhetsnära förvaltning Verksamhetssystem Systemförvaltningsarbetet delas in i verksamhetsnära förvaltning (som hanteras inom beställarorganisationen) och IT-nära förvaltning (som hanteras inom leverantörsorganisationen). Till verksamhetsnära förvaltning hör de uppgifter som kräver verksamhetskunskap, t.ex. arbetsrutiner och support; till den ITnära förvaltningen de uppgifter som kräver specialiserad ITkunskap, t.ex. ändring i program. Ett dokument som beskriver hur systemförvaltning ska ske inom Högskolan. De namngivna personer och organisationer/företag som arbetar med att förvalta ett förvaltningsobjekt, d.v.s. utför förvaltningsaktiviteter, eller beslutar om dem. I förvaltningsorganisationen beskrivs också de roller, ansvarsområden och rutiner som används för att styra systemförvaltningsarbetet. En ritning som visar hur olika IT-system samverkar och hur information (innehåll) flyttas/kopieras mellan IT-systemen. Rollen systemägare finns på den verkställande nivån inom den verksamhetsnära förvaltningen. Systemägaren har huvudansvaret för planering och styrning av systemförvaltningen kring och i ett IT-system. Detta ska utföras i samråd med objektägaren för det förvaltningsobjekt där IT-systemet ingår. Rollen förekommer för de IT-system som linjemässigt inte faller inom det budgetansvar som objektägaren har. Utses av rektor, förvaltningschef, akademichef eller enhetschef. Det kursmaterial och annan dokumentation som används av kursdeltagare under utbildning i ett IT-system. Framtagande av nya funktioner i ett förvaltningsobjekt. Inom förvaltningsobjektets ram kan mindre utveckling ske, t.ex. nya integrationer mellan olika IT-system liksom förbättrad funktionalitet i ett IT-system. Större förändringar i IT-stöd hanteras ofta bäst utanför förvaltningsorganisationen, men ska naturligtvis samordnas med förvaltningen. Den del av systemförvaltningen som är inriktad på de verksamhetsnära delarna. Exempelvis: Styrdokument Användardokumentation Användarstöd riktat mot slutanvändarna. De IT-system som behöver användas för att Högskolans verksamhet ska fungera. Sida 6 (7)

16 Verkställande nivå Ändring Ändringshantering Rollinnehavarna på denna nivå i förvaltningsorganisationen (systemägare och IT-systemägare) har det verkställande ansvaret för att förvaltningsverksamheten bedrivs enligt förvaltningsplanen för sina resp. IT-system. Rollerna ska innehas av någon med ekonomiskt ansvar i linjeorganisationen, alternativt någon som genom delegering har erforderliga ekonomiska resurser. Tillägg, modifiering eller borttagande av något som kan påverka IT-tjänsterna. Exempelvis inom: Teknisk miljö Arbetsrutiner Dokumentation Rutiner för att hantera ändringar som initieras i förvaltningsobjektet och dess omvärld. Exempelvis: Bedöma kostnad respektive nytta av ändringar Genomföra och testa ändringar Planera för driftsättning av nya versioner Sida 7 (7)

17 L 2015/10 Bilaga 3 Förvaltningsplan för [namn på förvaltningsobjektet] Senaste revision Datum Namn Kommentar 201X-XX-XX Upprättande av utkast

18 Innehåll 1. Inledning Syfte och målgrupp Förvaltningsperiod Förvaltningsobjekt Övergripande beskrivning Definition av förvaltningsobjektet Information och samverkan med andra IT-system... 2 Systemägare till ovan beskrivna IT-system:... 2 Externa kontakter: Gränssnitt och intressenter Inloggningslänkar Dokumentförteckning Förvaltningsorganisation Ansvar och roller Grupper inom förvaltningsorganisationen Förvaltningsaktiviteter Mål och aktiviteter för förvaltningsperioden... 4 Genomförda aktiviteter (förra perioden):... 4 Kommande aktiviteter (nästa period): Behörigheter Användarutbildning Användarstöd Felhantering Ändringshantering Daglig drift och underhåll Säkerhet Regler Allmänna handlingar Avtal Revision... 6 Sida 1(6)

19 1. Inledning 1.1. Syfte och målgrupp Förvaltningsplanen utgör ett gemensamt uppdrag till förvaltningsorganisationen. Planen används för att styra förvaltningsarbetet under en avgränsad period. Förvaltningsplanen definierar också förvaltningsobjektet och dess innehåll. Mottagare är dels förvaltningsorganisationen, dels IT-avdelningen och andra intresserade. EV komplettera med något som är specifikt för vart och ett av förvaltningsobjekten 1.2. Förvaltningsperiod Förvaltningsplanen gäller för perioden 20xx-xx-xx 20xx-xx-xx 2. Förvaltningsobjekt 2.1. Övergripande beskrivning Beskriv syftet med förvaltningsobjektet. Vilka processer som objektet stödjer, och hur/på vilket sätt. Vilken objektfamilj som förvaltningsobjektet tillhör 2.2. Definition av förvaltningsobjektet Ange vilka delar som ingår i förvaltningen och eventuella avgränsningar. IT-system, handböcker etc 2.3. Information och samverkan med andra IT-system Finns personuppgifter i IT-systemen ska krav enligt PuL uppfyllas. Vilken information finns i IT-systemet? Vilka in- och utdata finns? Rita upp en systemkarta som visar informationen i IT-systemen och hur de samverkar med andra ITsystem samt ange systemägare för respektive IT-system. Kartan ska vara en mer detaljerad delmängd av den totala bilden över hur information delas mellan olika IT-system. Systemägare till ovan beskrivna IT-system: IT-System Systemägare IT-systemägare E-post server Per Nilsson Externa kontakter: IT-System Företag/myndighet Namn Roll Tfn/epost Sida 2(6)

20 2.4. Gränssnitt och intressenter Här definieras vilka IT-system och högskoleverksamheter som är intressenter och gränssnitt mot förvaltningsobjektet/processen, hur de påverkas av den och vad de använder den till. Kontaktytor mot andra förvaltningsobjekt Inloggningslänkar System Inloggningssida för webbaserat ITsystem Länkadress Webblänk 2.6. Dokumentförteckning Dokument Version Dokumentet återfinns Filnamn Installationsguide Användardokumentation Systembeskrivning Avvecklingsplan m.m. (när det finns) 3. Förvaltningsorganisation 3.1. Ansvar och roller Definition av roller och ansvar följer Högskolan i Halmstads systemförvaltningsmodell. Finns objektspecifika ansvar/roller (undantag) beskrivs de här Grupper inom förvaltningsorganisationen Här skall man beskriva de olika grupper som finns för förvaltningsobjektet, t.ex. styrgrupp, förvaltningsgrupp, referensgrupp, användargrupp. Det kan vara flera olika konstellationer. Det skall vara en beskrivning som nedan för varje grupp. Grupp: Styrgrupp Syfte: Ex. Planera och budgetera verksamheten inom förvaltningsobjektet. Besluta om och följa upp ändringar. Sammankallande och ordförande: Deltagare: Mötesfrekvens: Grupp: Förvaltningsgrupp Sida 3(6)

21 Syfte: Ex. Prioritera och planera inom ramen för förvaltningsobjektet. Besluta om och följa upp ändringar. Sammankallande och ordförande: Deltagare: Mötesfrekvens: Grupp: Referensgrupp Syfte: Diskutera hur förvaltningsobjektets innehåll bäst fyller verksamhetens behov. Sammankallande och ordförande: Deltagare: Mötesfrekvens: 4. Förvaltningsaktiviteter 4.1. Mål och aktiviteter för förvaltningsperioden Beskrivning av de mål och aktiviteter som sätts upp för förvaltningen av objektet för aktuell förvaltningsperiod. Varje mål bör ha en genomförandeansvarig person knuten till förvaltningen. Aktivitetslistan ska spegla budgetutfallet, och ge en översiktlig bild av vad förvaltningsobjektets kostnader består av. Genomförda aktiviteter (förra perioden): Aktivitet Ansvarig Resultat Aktivitet 1 Aktivitet 2 Kommande aktiviteter (nästa period): Aktivitet Ansvarig Önskat resultat Aktivitet 1 Aktivitet Behörigheter Denna punkt ska svara upp mot krav från Högskolans revisorer. Beskriv beslutsprocessen för rättighetstilldelning. Lista möjliga roller och deras behörigheter. Ange namnet på dem som har höga behörigheter (även externa konsulter). Sida 4(6)

22 Beskriv också processen för upprätthållande av korrekta behörigheter (uppdatering och borttag) Användarutbildning Ange hur utbildningsbehovet avseende förvaltningsobjektet omhändertas. Principer för hur utbildning genomförs och hur många utbildningstillfällen som planeras under perioden Användarstöd Beskriv hur användarna når de ev. personer som kan svara på frågor och hur användarstöd ges, för alla kategorier av användare (personal, campusstudenter, distansstudenter ). Vem/vilka som har möjlighet att kontakta leverantör för ytterligare hjälp. Ange epostadress/telefonnummer, eventuellt uppdelat på rutiner och "hur gör jag detta i IT-systemet". Användning av helpdesksystemet som en av vägarna är att föredra Felhantering Beskriv hur ev. fel i IT-systemen rapporteras till IT-systemägaren samt hur användare får information om detta Ändringshantering Beskriv hur ändringar i IT-systemen beslutas och genomförs (t.ex. när nya versioner av system lanseras eller utrustning ska uppgraderas). Hur hanteras testresultat och utvärdering av testresultat vid driftsättning av nya versioner/program Daglig drift och underhåll Beskriv om det finns specifika krav på daglig drift och underhåll. Vem som hanterar detta (IT eller extern leverantör). Hur ev extern leverantör når utrustning/programvara som återfinns på Högskolan. 5. Säkerhet Myndigheten för skydd och beredskap ställer krav på innehållet i denna punkt. Här beskrivs objektspecifika riktlinjer kring säkerhet för respektive förvaltningsobjekt, exempelvis hur ofta informationsklassning och riskanalys ska göras, andra specifika krav för objektet eller de ingående IT-systemen kring åtkomst, lagring, hantering etc. (Vad får lagras var (nätdisk, Box, USB ), finns särskilda krav på säkerhetskopiering eller begränsad tillgång ). Definiera exempel på informationssäkerhetsincidenter inom förvaltningsobjektet och hur de rapporteras och åtgärdas. Rapportera informationssäkerhetsincidenter enligt checklista. Sida 5(6)

23 Beskriv hur slutanvändare får information när informationssäkerhetsincidenter inträffar. 6. Regler Här beskrivs övriga riktlinjer för respektive IT-system, om det t.ex. finns begränsningar i användning av IT-system eller innehåll. Specificera här, eller hänvisa till annan plats (t.ex. handbok eller diarieförda beslut). 7. Allmänna handlingar Riksarkivet ställer krav på innehållet i denna punkt. Här beskrivs vilka allmänna handlingar som behandlas i IT-systemen och om några av dem ska bevaras samt hur det eventuella bevarandet ska skötas (e-arkiveras, hur, när, i vilken form) Hänvisning till gallringsbeslut/gallringsplan 8. Avtal Ange avtal kopplade till förvaltningsobjektet. Avtal Version Dokumentet återfinns Diarienummer Titel 9. Revision Ansvarig för uppdatering av dokumentet är objektägaren. Förvaltningsplanen ska revideras årligen. Sida 6(6)

24 MALL L 2015/10 Bilaga 4 Underlag till budget Fasta kostnader: Typ Licenser Hårdvara Support Samverkan med andra (resor, avgifter för deltagande i nätverk etc) Kostnad Önskade aktiviteter: Åtgärd Orsak/Nytta Kostnad Utbildning Högskolan i Halmstad Box Halmstad Besöksadress: Kristian IV:s väg 3 Tel: registrator@hh.se Org. nr Sida 1 (1)

25 Förvaltningsobjekt L 2015/10 bilaga 5 A. Infrastruktur och service A.1 Administrativ struktur A.2 Infrastruktur Dokumenthantering W3D3 Visual Arkiv Dokumentarkivet Visalfa Webb Sitevision Webbkalendarium Portfolio Passerkontroll Passersystem/ integrationsplattform Katalogtjänster UserDB AD LDAP Resurshantering Snow ITs inventarium Journalföring ProReNata (SHs journalsystem) Teknisk infrastruktur Nät, backup, lagring, ITs proxy, utskrifter etc Kommunikation Växeln Basecamp Epost Adobe Connect A.3 Datorarbetsplatsen Ärendehantering Helpdesk Uppgiftsknutna paketerade program Paketerade program för administration, per chef Standardprodukter HH-gemensamma paketerade program (office, acrobat mfl) Standarddatorer

26 Förvaltningsobjekt L 2015/10 bilaga 5 B. Ekonomi- och personaladministration Inköp och ekonomi Tendsign Wisum Agresso Uppdrag Personaladministration Primula Tur o Retur Personaldatabasen Resebeställning (Tjänsteplanering) Personalvård Adato (rehabärenden) Massagebokningssystemet D. Bibliotek, forsknings- och utbildningsadministration C. Ledningsadministration Beslutsstöd Qlikview Bibliotek Bibliotekskatalogen Summon Bibliotekets databaser Bibliotekets proxy Länkserver Forskningsadministration CV-databas Projektdatabas forskning Research Professional Endnote Utbildningsadministration Ladok NyA MoveOn Kursinfo Studentportalen VFU-databasen Time Edit Schemaskärmar DiVA E. Samverkan F. Undervisning och forskning Studentadministration Careergate Projektdatabas exjobb Science Park-systemet Partneradministration Kontakt (strategiska kontakter) Marknadsföring Apsis (HHs nyhetsbrev) Lärandemiljö Blackboard Kaltura Dialog Manager (inkl kursvärdering) Verksamhetsknutna paketerade program Paketerade program för undervisning och forskning, per chef

Handläggningsordning för förvaltning av IT-system vid Högskolan Dalarna

Handläggningsordning för förvaltning av IT-system vid Högskolan Dalarna Handläggningsordning för förvaltning av IT-system vid Högskolan Dalarna Beslut: Rektor 2012-01-16 Revidering: - Dnr: DUC 2012/63/10 Gäller fr o m: 2012-01-16 Ersätter: - Relaterade dokument: - Ansvarig

Läs mer

Systemförvaltnings Modell Ystads Kommun(v.0.8)

Systemförvaltnings Modell Ystads Kommun(v.0.8) IT avdelningen Piparegränd 3 271 42 Ystad Systemförvaltnings Modell Ystads Kommun(v.0.8) S.M.Y.K Beskrivningar och hänvisningar till rutiner och riktlinjer som ligger till grund för ett tryggt förvaltande

Läs mer

System- och objektförvaltning - roller

System- och objektförvaltning - roller System- och objektförvaltning - roller Landstingsdirektörens stab Version A 2010-01-25 Innehållsförteckning A. Objektförvaltning - roller enligt pm3... 3 Budgetnivå... 4 Beslutsnivå... 5 Roller på operativ

Läs mer

Förvaltningsplan för Ladok

Förvaltningsplan för Ladok 1 Förvaltningsplan för Ladok 2 1 INLEDNING 3 1.1 Revisionshistorik 3 1.2 Sammanfattning 3 2 FÖRVALTNINGSOBJEKTET 3 2.1 Förvaltningsperiod 3 2.2 Övergripande beskrivning 4 2.3 Förvaltningens omfattning

Läs mer

Mittuniversitetets riktlinjer för systemförvaltning

Mittuniversitetets riktlinjer för systemförvaltning 2018-08-14 DNR: MIUN 2016/2116 s riktlinjer för systemförvaltning Beslutad av: Lotten Glans Beslutsdatum: 2018-08-14 Publicering: 2018-08-14 Handläggare: Emelie Holmlund ULS Revidering av DNR: MIUN 2016/2116

Läs mer

Systemförvaltningsmodell för LiU

Systemförvaltningsmodell för LiU 2006-01-11 Bilaga Dnr LiU 447/05-10 1(6) Systemförvaltningsmodell för LiU För att säkerställa att LiUs systemförvaltning bedrivs med fokus på verksamhetens nytta och på ett tydligt och enhetligt sätt använder

Läs mer

Ansvar och roller för ägande och förvaltande av informationssystem

Ansvar och roller för ägande och förvaltande av informationssystem Rutin/Anvisningar Dokumentansvarig: Mona Lindgren, modellsamordnare Systemförvaltning Godkänd av: Lars Sandström, IT-strateg, IT-funktionen Ansvar och roller för ägande och förvaltande av informationssystem

Läs mer

Universitetsgemensam förvaltningsmodell IT-avdelningen, Stockholms universitet

Universitetsgemensam förvaltningsmodell IT-avdelningen, Stockholms universitet Universitetsgemensam förvaltningsmodell 2016-02-21 IT-avdelningen, Stockholms universitet Syfte Förvaltningsmodellens syfte är att: säkerställa att IT-stöd ger avsedd nytta i verksamheten erhålla styrbarhet

Läs mer

Organisation för samordning av informationssäkerhet IT (0:1:0)

Organisation för samordning av informationssäkerhet IT (0:1:0) Organisation för samordning av informationssäkerhet IT (0:1:0) Kommunalförbundet ITSAM och dess medlemskommuner Revision: 2013031201 Fastställd: Direktionen 20130926 Dnr: 0036/13 Kommunalförbundet ITSAM,

Läs mer

INFORMATIONSSÄKERHET 1 INLEDNING... 2 2 MÅL FÖR IT-SÄKERHETSARBETET... 2

INFORMATIONSSÄKERHET 1 INLEDNING... 2 2 MÅL FÖR IT-SÄKERHETSARBETET... 2 INFORMATIONSSÄKERHET 1 INLEDNING... 2 2 MÅL FÖR IT-SÄKERHETSARBETET... 2 3 RIKTLINJER FÖR ATT UPPNÅ MÅLEN... 3 3.1 ALLMÄNT... 3 3.2 LEDNING OCH ANSVAR FÖR IT-SÄKERHET... 3 3.2.1 Systemägare... 3 3.2.2

Läs mer

Riktlinje för Systemförvaltning

Riktlinje för Systemförvaltning Tjänsteskrivelse 2018-05-17 Riktlinje för Systemförvaltning Bakgrund Från och med den 25 maj 2018 gäller EUs dataskyddsförordning (2016/679) för hantering av personuppgifter. Förordningen ersätter personuppgiftslagen,

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 005.6

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 005.6 Bromölla kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 005.6 Antagen/Senast ändrad Gäller från Dnr Kf 2013-09-30 151 2013-10-01 2013/320 RIKTLINJER FÖR INFORMATIONSSÄKERHET Riktlinjer för informationssäkerhet

Läs mer

Systemförvaltning. där delarna bli till en helhet. Styrning. Organisation. Processer. Jessika Svedberg, Kommunkansliet

Systemförvaltning. där delarna bli till en helhet. Styrning. Organisation. Processer. Jessika Svedberg, Kommunkansliet Systemförvaltning där delarna bli till en helhet Organisation Styrning Processer Jessika Svedberg, Kommunkansliet Verksamhet, IS &IT behov k u n d v e r k s a m h e t Vem bör ha ansvaret? Kundupplevd nytta

Läs mer

FÖRVALTNINGSGUIDE FGUIDE FÖR STOCKHOLMS STAD

FÖRVALTNINGSGUIDE FGUIDE FÖR STOCKHOLMS STAD FÖRVALTNINGSGUIDE FGUIDE FÖR STOCKHOLMS STAD LÄSANVISNING OCH BEGREPPSDEFINITION Läsanvisning begreppsdefinition Modellsammanfattning Fguide på 5 minuter Känna till Modellfördjupning Modellbeskrivning

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy

Informationssäkerhetspolicy 2006-09-07 Informationssäkerhetspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2006-09-28, 140 Innehåll 1 INLEDNING...3 2 MÅL FÖR INFORMATIONSSÄKERHETSARBETET...4 2.1 LÅNGSIKTIGA MÅL...4 2.2 ÅRLIGA MÅL...4 3 ORGANISATION,

Läs mer

Carina Wikstrand DNR: MIUN 2016/2116 IT: 2016/009. Mittuniversitetets systemförvaltningsmodell

Carina Wikstrand DNR: MIUN 2016/2116 IT: 2016/009. Mittuniversitetets systemförvaltningsmodell 2016-11-01 Carina Wikstrand DNR: MIUN 2016/2116 : 2016/009 Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 1.1 Bakgrund och syfte... 2 1.2 Avgränsningar... 2 2 Förvaltningsobjekt... 3 2.1 Definition... 3 2.2 Objektsfamilj...

Läs mer

Riktlinjer för IT i Lilla Edets kommun. 2. Syftet med IT i Lilla Edets kommun

Riktlinjer för IT i Lilla Edets kommun. 2. Syftet med IT i Lilla Edets kommun Datum Dnr Dpl 2009-09-10 2009/KS0203-1 005 Riktlinjer för IT i Lilla Edets kommun 1. Introduktion Det politiskt styrande dokumentet för IT-användning i Lilla Edets kommun är denna riktlinje, som fastställs

Läs mer

Förvaltningsplan mall

Förvaltningsplan mall Förvaltningsplan mall Tag bort alla Warning, Tip och Info före slutlig publicering. Inga rubriker får tas bort eller läggas till. Om de valfria styckena inte används skall rubriken stå kvar med texten

Läs mer

IT-SÄKERHETSPLAN - FALKÖPINGS KOMMUN

IT-SÄKERHETSPLAN - FALKÖPINGS KOMMUN IT-SÄKERHETSPLAN - FALKÖPINGS KOMMUN 1 INLEDNING...1 2 MÅL FÖR IT-SÄKERHETSARBETET...1 3 RIKTLINJER FÖR ATT UPPNÅ MÅLEN...1 3.1 ALLMÄNT...1 3.2 LEDNING OCH ANSVAR FÖR IT-SÄKERHET...2 3.2.1...2 3.2.2 Systemansvarig...3

Läs mer

IT-säkerhetspolicy Instruktion 2012-09-17 Kommunfullmäktige. Senast reviderad 2012-08-27. Beskriver IT-säkerhetarbetet.

IT-säkerhetspolicy Instruktion 2012-09-17 Kommunfullmäktige. Senast reviderad 2012-08-27. Beskriver IT-säkerhetarbetet. 2012-08-27 Sidan 1 av 6 IT-säkerhetspolicy Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Diarie nummer Fastställd av IT-säkerhetspolicy Instruktion 2012-09-17 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/ processägare

Läs mer

IT-säkerhetspolicy. Fastställd av KF 2005-02-16

IT-säkerhetspolicy. Fastställd av KF 2005-02-16 IT-säkerhetspolicy Fastställd av KF 2005-02-16 IT-säkerhetspolicy Sidan 2 (9) Revisionsinformation Datum Åtgärd Ansvarig Version 2004-11-19 3.4 Ändrat första meningen PGR 2.0 förvaltningen -> verksamheten

Läs mer

Systemförvaltningshandbok

Systemförvaltningshandbok Systemförvaltningshandbok Anvisning Diarie-/dokumentnummer: KS2018-0101-1 Beslut: 2018-03-12 Kommundirektör Giltighetstid: 2019-12-31 Dokumentansvarig: Chef Digital Utveckling Senast uppdaterad av: Ingela

Läs mer

Riktlinjer. Informationssäkerhet och systemförvaltning

Riktlinjer. Informationssäkerhet och systemförvaltning Riktlinjer Informationssäkerhet och systemförvaltning LULEÅ KOMMUN RIKTLINJER Dnr 1 (5) 2012-11-29 Riktlinjer för roller och ansvar inom informationssäkerhet och systemförvaltning En god systemförvaltning

Läs mer

Åstorps kommuns Övergripande IT-policy för Åstorps kommun

Åstorps kommuns Övergripande IT-policy för Åstorps kommun Åstorps kommuns Övergripande IT-policy för Åstorps kommun Beslutat av Kommunfullmäktige 2014-03-24 36 Dnr 2014/23 Innehåll 1 ÖVERGRIPANDE IT-POLICY FÖR ÅSTORPS KOMMUN...3 1.1 MÅL...3 1.2 SYFTE...3 2 ANSVAR

Läs mer

Riktlinjer för Informationssäkerhet Falkenbergs Kommun 2009-04-23 Kommunledningskontoret

Riktlinjer för Informationssäkerhet Falkenbergs Kommun 2009-04-23 Kommunledningskontoret Riktlinjer för Informationssäkerhet Falkenbergs Kommun 2009-04-23 Kommunledningskontoret Antagen av Kommunfullmäktige 2009-04-23 57 1. Allmänt... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Begreppet informationssäkerhet

Läs mer

RIKTLINJER. Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet

RIKTLINJER. Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet RIKTLINJER Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet RIKTLINJER 2 Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet. 1 Inledning Håbo kommuns övergripande styrdokument inom IT är IT-policy för Håbo kommun. Riktlinjer

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy för Nässjö kommun

Informationssäkerhetspolicy för Nässjö kommun Författningssamling Antagen av kommunfullmäktige: 2014-11-27 173 Informationssäkerhetspolicy för Nässjö kommun Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Begreppsförklaring... 3 2 Syfte... 4 3 Mål för Informationssäkerhetsarbetet...

Läs mer

IT-SÄKERHETSPLAN - FALKÖPINGS KOMMUN

IT-SÄKERHETSPLAN - FALKÖPINGS KOMMUN IT-SÄKERHETSPLAN - FALKÖPINGS KOMMUN 1 INLEDNING... 1 2 MÅL FÖR IT-SÄKERHETSARBETET... 1 3 RIKTLINJER FÖR ATT UPPNÅ MÅLEN... 1 3.1 ALLMÄNT... 1 3.2 LEDNING OCH ANSVAR FÖR IT-SÄKERHET... 2 3.2.1... 2 3.2.2

Läs mer

Policy Document Number ESS-0002649 Date Mar 14, 2013 Revision 1 (3) Plan för IT Säkerhet

Policy Document Number ESS-0002649 Date Mar 14, 2013 Revision 1 (3) Plan för IT Säkerhet Revision 1 (3) State Released Plan för IT Säkerhet DOCUMENT REVISION HISTORY Revision Reason for revision Date 1 New Document 2013-02-26 List of Authors List of Reviewers List of Approvers Skölde, Daniel/Ulrika

Läs mer

Informationssäkerhetsanvisningar Förvaltning

Informationssäkerhetsanvisningar Förvaltning HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT 2012-12-12 Dnr 074-11-19 Informationssäkerhetsanvisningar Förvaltning i enlighet med rektors beslut fattat den 16 februari 2010 (dnr 020-09-101). Gäller från och med den

Läs mer

Riktlinjer för säkerhetsarbetet vid Uppsala universitet

Riktlinjer för säkerhetsarbetet vid Uppsala universitet Dnr UFV 2010/424 Riktlinjer för säkerhetsarbetet vid Uppsala universitet Fastställda av Universitetsdirektören 2010-03-31 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Ansvar 3 3 Underlåtelse 3 4 Definitioner 3

Läs mer

Bilaga till rektorsbeslut RÖ28, (5)

Bilaga till rektorsbeslut RÖ28, (5) Bilaga till rektorsbeslut RÖ28, 2011 1(5) Informationssäkerhetspolicy vid Konstfack 1 Inledning Information är en tillgång som tillsammans med personal, studenter och egendom är avgörande för Konstfack

Läs mer

Upprättad av Dokumentansvarig Datum Beslutad av/datum för beslut

Upprättad av Dokumentansvarig Datum Beslutad av/datum för beslut 1 Bakgrund En stor del av utmaningen i att få en webbplats att fungera på lång sikt är att skapa en tydlig och permanent organisation avseende kompetenser, roller och ansvar. Det är också viktigt att det

Läs mer

MJÖLBY KOMMUN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. Roller och ansvar inom utbildningsförvaltningens IT-verksamhet 2013-2016. IT-strategigruppen 2013-02-18

MJÖLBY KOMMUN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. Roller och ansvar inom utbildningsförvaltningens IT-verksamhet 2013-2016. IT-strategigruppen 2013-02-18 MJÖLBY KOMMUN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Roller och ansvar inom utbildningsförvaltningens IT-verksamhet 2013-2016 IT-strategigruppen 2013-02-18 INNEHÅLL FÖRVALTNINGSCHEF... 3 REKTOR/F... 3 IT-STRATEG...

Läs mer

pm 3 version 2.0 Cecilia Åkesson, På AB Copyright På AB

pm 3 version 2.0 Cecilia Åkesson, På AB Copyright På AB pm 3 version 2.0 Vad är pm 3? pm 3 är en förvaltningsstyrningsmodell vars syfte är att organisera vidmakthållande och vidareutveckling så att det kan bedrivas på ett affärsmässigt sätt. Med hjälp av pm

Läs mer

Version Datum Kommentar Utfärdare. 1.0a Första utkastet Joakim Jenhagen. 1.0b Andra utkastet Thomas Norlin Joakim Jenhagen

Version Datum Kommentar Utfärdare. 1.0a Första utkastet Joakim Jenhagen. 1.0b Andra utkastet Thomas Norlin Joakim Jenhagen 1 (13) 2 (13) Dokumentinformation Titel: Systemförvaltningshandbok Version: 1.4 Godkänd av: Linda Gustafsson, chef IT-stab Datum: 2018-03-26 Förändringshistorik Version Datum Kommentar Utfärdare 1.0a 2008-12-02

Läs mer

Informationssäkerhet - Informationssäkerhetspolicy

Informationssäkerhet - Informationssäkerhetspolicy Informationssäkerhet - Informationssäkerhetspolicy Informationssäkerhetspolicy 2008-08-29 Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 2 Mål för IT-sbäkerhetsarbetet... 2 2.1 Långsiktiga mål... 2 2.2 Årliga mål...

Läs mer

IT-plan för Söderköpings kommun

IT-plan för Söderköpings kommun IT-plan för Söderköpings kommun 2018-2022 Författare Giltighetstid Reviderad Diarenr Anneli Lindblom 2018-2022 2018-03-27 2018-00073 2 Framtidsbild Söderköpings kommun ska vara en digital arbetsplats med

Läs mer

Informationssäkerhet är ett medel som bidrar till att uppnå kommunens övergripande mål.

Informationssäkerhet är ett medel som bidrar till att uppnå kommunens övergripande mål. Informationssäkerhetspolicy 2011-2014 1. Bakgrund Detta dokument fastställs av kommunfullmäktige och gäller för all verksamhet inom kommunen. Detta betyder att det inte finns utrymme att besluta om lokala

Läs mer

Måldokument för IT-verksamheten vid Mittuniversitetet

Måldokument för IT-verksamheten vid Mittuniversitetet DNR: IT-nummer: 2016/002 2017-2019 Publicerad: 2017-09-01 Beslutsfattare: Håkan Stenström Ansvarig för genomförande: IT-chef Mats Edin Beslutsdatum: Giltighetstid: 2019-12-31 1/8 Innehållsförteckning 1

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy för Vetlanda kommun

Informationssäkerhetspolicy för Vetlanda kommun 1 (10) Informationssäkerhetspolicy för Vetlanda kommun Dokumenttyp: Policy Beslutad av: Kommunfullmäktige (2015-12-16 202) Gäller för: Alla kommunens verksamheter Giltig fr.o.m.: 2015-12-16 Dokumentansvarig:

Läs mer

Systemförvaltningshandbok

Systemförvaltningshandbok Systemförvaltningshandbok Titel: Systemförvaltningshandbok Version: 1.3 Godkänd av: Joakim Jenhagen Datum: 2011-09-15 Systemförvaltningshandbok 1(12) Innehållsförteckning FÖRÄNDRINGSHISTORIK... 2 RELATERADE

Läs mer

Bilaga, Definition av roller och begrepp, till policy för IT-säkerhet. Beslutsdatum 2007-06-11 (rev. 2014-11- 24 )

Bilaga, Definition av roller och begrepp, till policy för IT-säkerhet. Beslutsdatum 2007-06-11 (rev. 2014-11- 24 ) Fastighetsavdelningen STYRDOKUMENT Leif Bouvin 14-11-24 dnr V 2014/853 031-789 58 98 Bilaga, Definition av roller och begrepp, till policy för IT-säkerhet Publiceringsdatum November 2014 Publicerad Beslutsfattare

Läs mer

Bilaga, Definition av roller och begrepp, till policy för IT-säkerhet

Bilaga, Definition av roller och begrepp, till policy för IT-säkerhet Fastighetsavdelningen STYRDOKUMENT Leif Bouvin 07-05-24 dnr A 13 349/ 07 031-789 58 98 Bilaga, Definition av roller och begrepp, till policy för IT-säkerhet Publiceringsdatum Juni 2007 Publicerad Beslutsfattare

Läs mer

Checklista för Driftsättning - Länsteknik

Checklista för Driftsättning - Länsteknik Styrande dokument Rutindokument Checklista Sida 1 (9) Checklista för Driftsättning - Länsteknik Sida 2 (9) Innehåll Checklista för Driftsättning - Länsteknik... 1 Syfte... 3 Omfattning... 3 Aktiviteter...

Läs mer

Bilaga, Definition av roller och begrepp, till policy för IT-säkerhet. Publiceringsdatum Juni 2007 ( rev. September 2011)

Bilaga, Definition av roller och begrepp, till policy för IT-säkerhet. Publiceringsdatum Juni 2007 ( rev. September 2011) Fastighetsavdelningen STYRDOKUMENT Leif Bouvin 11-09-14 dnr A 13 349/ 07 031-789 58 98 Bilaga, Definition av roller och begrepp, till policy för IT-säkerhet Publiceringsdatum Juni 2007 ( rev. September

Läs mer

Systemägande och systemförvaltning vid Lunds universitet

Systemägande och systemförvaltning vid Lunds universitet BESLUT 1 2017-06-22 Dnr STYR 2017/946 Rektor Systemägande och systemförvaltning vid Lunds universitet Bakgrund Universitetet genererar och hanterar stora mängder information. Denna information måste hanteras

Läs mer

Regler och instruktioner för verksamheten

Regler och instruktioner för verksamheten Informationssäkerhet Regler och instruktioner för verksamheten Dokumenttyp Regler och instruktioner Dokumentägare Kommungemensam ITsamordning Dokumentnamn Regler och instruktioner för verksamheten Dokumentansvarig

Läs mer

Ramverk för systemförvaltning

Ramverk för systemförvaltning Peter Yngve IT-centrum 2011-04-29 1.1 1 (8) Peter Yngve IT-centrum 2011-04-29 1.1 2 (8) BAKGRUND/MOTIV... 3 MÅL OCH SYFTE... 3 FORUM OCH GRUPPER... 3 LANDSTINGETS LEDNINGSGRUPP... 3 IT-GRUPP... 3 PROGRAMSTYRGRUPP...

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy

Informationssäkerhetspolicy 2009-07-15 1 (9) Informationssäkerhetspolicy Antagen av kommunfullmäktige den 2009-10-21, 110 Kommunstyrelseförvaltningen Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post Hemsida 462 85 Vänersborg Sundsgatan

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy för Ånge kommun

Informationssäkerhetspolicy för Ånge kommun INFORMATIONSSÄKERHETSPOLICY 1 (10) Informationssäkerhetspolicy för Ånge kommun Denna informationssäkerhetspolicy anger hur Ånge kommun arbetar med informationssäkerhet och uttrycker kommunens stöd för

Läs mer

2012-12-12 Dnr 074-11-19

2012-12-12 Dnr 074-11-19 HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT 2012-12-12 Dnr 074-11-19 Regler för informationssäkerhet Regler för informationssäkerhet är beslutade av enhetschefen för i enlighet med Högskolans säkerhetspolicy (dnr 288-11-101)

Läs mer

Ledningssystem för Informationssäkerhet

Ledningssystem för Informationssäkerhet Dnr 2017/651 Ledningssystem för Informationssäkerhet Riktlinjer för säkerhetsarbetet vid Uppsala universitet Fastställd av Säkerhetschefen 2016-04-26 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Organisationens förutsättningar...

Läs mer

Förvaltningsplan för websesam IT-stöd för hjälpmedelsförsörjning år 2018

Förvaltningsplan för websesam IT-stöd för hjälpmedelsförsörjning år 2018 Version: Status: Sida: Samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel 1.0 Utgåva (1)11 Dokumenttyp: Förvaltningsplan websesam Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: Piotr Gabrys 2018-01-30

Läs mer

Modellbeskrivning e-förvaltning. Uppsala Universitet

Modellbeskrivning e-förvaltning. Uppsala Universitet Modellbeskrivning e-förvaltning Uppsala Universitet 2016-03-01 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Vad är e-förvaltningsmodellen?... 3 3 Varför en e-förvaltningsmodell?... 3 4 Hur fungerar e-förvaltningsmodellen?...

Läs mer

Arbetsplatstjänsten / SUA

Arbetsplatstjänsten / SUA 1 (9) SLA 2018-03-01 Service Level Agreement Stockholms universitet Arbetsplatstjänsten / SUA 2018-03-01 Stockholms universitet Besöksadress: Telefon: Telefax: E-post: 2 (9) Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

Ansvar och roller för ägande av information samt ägande och förvaltande av informationssystem i Umeå kommun

Ansvar och roller för ägande av information samt ägande och förvaltande av informationssystem i Umeå kommun roller för ägande av information samt ägande och förvaltande av informationssystem i Umeå kommun Dokumenttyp Regler Dokumentägare Kommungemensam IT-samordning Dokumentnamn roller för ägande av information

Läs mer

Riktlinje för informationssäkerhet i Skövde kommun motsvarar Informationssäkerhetspolicy enligt BITS såsom Myndigheten för samhällsskydd och

Riktlinje för informationssäkerhet i Skövde kommun motsvarar Informationssäkerhetspolicy enligt BITS såsom Myndigheten för samhällsskydd och Riktlinje för informationssäkerhet i Skövde kommun motsvarar Informationssäkerhetspolicy enligt BITS såsom Myndigheten för samhällsskydd och beredskap föreskriver. I dokumentet kommer fortsättningsvis

Läs mer

Revisionsrapport Borgholms kommun Caroline Liljebjörn 1 juni 2016

Revisionsrapport Borgholms kommun Caroline Liljebjörn 1 juni 2016 www.pwc.se Revisionsrapport Uppföljning av ITgranskning från år 2013 Caroline Liljebjörn 1 juni 2016 Innehåll Sammanfattning och revisionell bedömning...2 1.1. Bedömningar mot kontrollmål...2 2. Inledning...4

Läs mer

Uppföljning av driftssäkerhet och tillgänglighet i IT-systemen, statusrapport SMN-2017/9

Uppföljning av driftssäkerhet och tillgänglighet i IT-systemen, statusrapport SMN-2017/9 Sida 1 av 2 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Rojda Sjöö Datum SMN-2017/9 Verksamhetsutvecklare IT 2017-01-27 Samverkansnämnden Uppföljning av driftssäkerhet och tillgänglighet i IT-systemen, statusrapport

Läs mer

IT-verksamheten, organisation och styrning

IT-verksamheten, organisation och styrning IT-verksamheten, organisation och styrning KPMG Örebro 27 februari 2007 Antal sidor 12 Innehåll 1. Inledning 1 2. Syfte 1 3. Metod 1 4. Sammanfattning 2 5. IT-verksamhet, organisation och ansvar 3 5.1.1

Läs mer

Förnyad förvaltning. Presentation

Förnyad förvaltning. Presentation Förnyad förvaltning Presentation 2012-05-03 Förnyad förvaltning» Presentation av förslaget till förändringar i förvaltningsorganisationen (Extern konsult har avrapporterat utredning på styrelsemöte i februari)»

Läs mer

RIKTLINJER FÖR IT-SÄKERHET

RIKTLINJER FÖR IT-SÄKERHET FÖRFATTNINGSSAMLING (8.1.3) RIKTLINJER FÖR IT-SÄKERHET Dokumenttyp Riktlinjer Ämnesområde IT Ägare/ansvarig IT-strateg Antagen av KS 2012-02-08 47 Revisions datum Förvaltning KSF, stab Dnr KS/2010:1056

Läs mer

Uppdaterad webborganisation för SLU

Uppdaterad webborganisation för SLU 1(8) Kommunikationsavdelningen 2015-05-12 Uppdaterad webborganisation för SLU Bakgrund och syfte med förändringen I början av 2015 fanns drygt 1 500 behöriga webbredaktörer eller skribenter vid SLU. Antalet

Läs mer

Mötesanteckningar: Helpdesk/ Ärendehantering Referensgruppsmöte 2, Förvaltningsgruppen ekonomi

Mötesanteckningar: Helpdesk/ Ärendehantering Referensgruppsmöte 2, Förvaltningsgruppen ekonomi Projektmöte Utgåva: A Sidan 1 av 6 Mötesanteckningar: Helpdesk/ Ärendehantering 2, en ekonomi Närvarande Ej närvarande Annika Josefsson Michael Morin Ola Viestam Stefan Andersson Jörgen Johansson, Sigma

Läs mer

Systemförvaltning av IT-system

Systemförvaltning av IT-system Revisionsrapport Systemförvaltning av IT-system Norrbottens läns landsting Februari 2009 Per Ståhlberg Revisionskonsult Hans Rinander Certifierad kommunal revisor 2009-02-26 Per Ståhlberg, Projektledare

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy för Katrineholms kommun

Informationssäkerhetspolicy för Katrineholms kommun Styrdokument Informationssäkerhetspolicy för Katrineholms kommun Senast reviderad av kommunfullmäktige, 203 2 (10) Beslutshistorik Gäller från 2013-09-16 2015-12-31 2010-08-18 Revision enligt beslut av

Läs mer

Förvaltningsplan ny mall

Förvaltningsplan ny mall Förvaltningsplan ny mall Tag bort alla Warning, Tip och Info före slutlig publicering. Inga rubriker får tas bort eller läggas till. Om de valfria styckena inte används skall rubriken stå kvar med texten

Läs mer

Projektprocessen. Projektprocess

Projektprocessen. Projektprocess Dnr Mahr 19-2014/563 1 (av 6) Projektprocess Datum: Version: Dokumentansvarig: 150116 1.0 Jenny Wendle Stöddokument för det grafiska dokumentet Projektprocessen grafisk 1.0 Projektprocessen Projektprocessen

Läs mer

Samverkansavtal avseende drift och förvaltning av XXXXsystem för XXXXXXXX i Kalmar Län

Samverkansavtal avseende drift och förvaltning av XXXXsystem för XXXXXXXX i Kalmar Län Samverkansavtal drift och förvaltning av XXXXsystem för XXXXXXXX i Kalmar Län 1 Parter... 2 2 Bakgrund...2 3 Övergripande organisation... 2 Systemägarråd... 3 Central Systemägare/Systemägare... 4 Systemägaren...

Läs mer

Service Level Agreement mall för kommunalt IT-stöd

Service Level Agreement mall för kommunalt IT-stöd Service Level Agreement mall för kommunalt IT-stöd v1.0-2010-11-02 Kim Weyns & Martin Höst Institutionen för Datavetenskap, Lunds Universitet Box 118, S-221 00 Lund kim.weyns@cs.lth.se Inledning Ett Service

Läs mer

Dokument: Objektägare-ITs placering. Författare Malin Zingmark, Förnyad förvaltning

Dokument: Objektägare-ITs placering. Författare Malin Zingmark, Förnyad förvaltning Dokument: Objektägare-ITs placering Författare Malin Zingmark, Förnyad förvaltning Version A Sida 1 av 9 Datum 2015-03-25 Bil p 820 : 1 Objektägare-ITs placering Innehåll Objektägare-ITs placering... 1

Läs mer

ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR OCH ARKIVORGANISATION. en handledning för myndigheter i Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad

ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR OCH ARKIVORGANISATION. en handledning för myndigheter i Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR OCH ARKIVORGANISATION en handledning för myndigheter i Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad I denna serie har även utkommit Att planera, utföra och drifta arkivlokaler

Läs mer

Ledningssystem för Informationssäkerhet

Ledningssystem för Informationssäkerhet Dnr 2017/651 Ledningssystem för Informationssäkerhet Riktlinjer för säkerhetsarbetet vid Uppsala universitet Innehåll 1 Inledning... 3 2 Organisationens förutsättningar... 4 3 Ledarskap... 5 4 Planering...

Läs mer

Förvaltningsstrategi NyA 2015-2017

Förvaltningsstrategi NyA 2015-2017 Avdelningen för systemförvaltning och systemdrift Föredragande Per Zettervall Avdelningschef 010-470 03 00 per.zettervall@uhr.se DNR 4.2.2-1048-2014 Datum 2014-06-02 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy för Ystads kommun F 17:01

Informationssäkerhetspolicy för Ystads kommun F 17:01 KS 2017/147 2017.2189 2017-06-29 Informationssäkerhetspolicy för Ystads kommun F 17:01 Dokumentet gäller för: Ystads kommuns nämnder, kommunala bolag och kommunala förbund Gäller fr.o.m. - t.o.m. 2017-08-01-tillsvidare

Läs mer

Förnya e-förvaltningsplan. Uppsala Universitet

Förnya e-förvaltningsplan. Uppsala Universitet Förnya e-förvaltningsplan Uppsala Universitet 2017-08-18 1 E-förvaltningsplan som styrdokument Varje e-område har sin egen e-förvaltningsplan vilken utgör styrdokumentet för verksamhetsåret. En förvaltningsplan

Läs mer

IT-säkerhetspolicy. Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se Webbplats: www.finspang.

IT-säkerhetspolicy. Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se Webbplats: www.finspang. IT-säkerhetspolicy IT-säkerhetspolicy Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se Webbplats: www.finspang.se Innehåll Sammanfattning 1 IT-säkerhetspolicy

Läs mer

Förvaltningsstrategi NyA 2014-2016

Förvaltningsstrategi NyA 2014-2016 Avdelningen för systemförvaltning och systemdrift Föredragande Per Zettervall Avdelningschef 010-470 03 00 per.zettervall@uhr.se DNR 4.2.2 2631-2013 Datum 2013-06-13 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm

Läs mer

IT-säkerhetsinstruktion Förvaltning

IT-säkerhetsinstruktion Förvaltning IT-säkerhetsinstruktion Förvaltning 2013-09-24 1.0 IT- S Ä K E R H E T S I N S T R U K T I O N IT-säkerhetsinstruktion Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se

Läs mer

Strategi för bevarande av elektroniska handlingar vid Karolinska Institutet

Strategi för bevarande av elektroniska handlingar vid Karolinska Institutet Strategi för bevarande av elektroniska handlingar vid Karolinska Institutet INNEHÅLL Bakgrund... 1 Syfte... 1 Definitioner... 1 Ansvar och roller... 2 Bevarande och gallring av allmänna handlingar... 3

Läs mer

Byta system bli klar i tid och undvik onödiga kostnader

Byta system bli klar i tid och undvik onödiga kostnader Byta system bli klar i tid och undvik onödiga kostnader Registratorskonferens 19 maj 2015 Elisabeth Jarborn Arkivchef och verksamhetsutvecklare, Danderyds kommun På två månader kan ni ha ny teknisk lösning

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347 545X Utgivare: chefsjuristen Lars Sjöström Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om anskaffning, användning, utveckling och förändring av Polisens

Läs mer

Riktlinjer inom ITområdet

Riktlinjer inom ITområdet Riktlinjer inom ITområdet Uppsala universitet Fastställda av universitetsdirektören 2013-06-25 Reviderade 2013-10-30 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Ansvar 3 2.1 Efterlevnad 3 2.2 Uppdatering av riktlinjerna

Läs mer

Organisation och roller

Organisation och roller Organisation och roller e-förvaltning Uppsala Universitet 2016-03-01 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Organisation och roller... 3 3 Rollbeskrivning e-områdesansvarig... 4 4 Rollbeskrivning e-områdesansvarig

Läs mer

Roller och samverkansstruktur Kvalitetsstyrningsprocessen

Roller och samverkansstruktur Kvalitetsstyrningsprocessen ProcIT-P-023 Roller och samverkansstruktur Kvalitetsstyrningsprocessen Lednings- och kvalitetssystem IT-avdelningen Fastställd av Sven Arvidson 2013-07-03 Innehållsförteckning Versionshistorik 3 Inledning

Läs mer

Granskning av IT-säkerhet

Granskning av IT-säkerhet TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-02-11 Dnr: 2014/957-IFN-012 Marie Carlsson - bi901 E-post: marie.carlsson@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Granskning av IT-säkerhet

Läs mer

Riktlinjer för informationssäkerhet

Riktlinjer för informationssäkerhet Dnr UFV 2014/1308 Riktlinjer för informationssäkerhet Säkerhetskopiering och loggning Fastställda av Säkerhetschef 2014-11-25 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Ansvar 3 2.1 Efterlevnad 3 2.2 Uppdatering

Läs mer

Slutrapport Central licenshantering

Slutrapport Central licenshantering Slutrapport Central licenshantering Författare: Ida Francke Datum: 2011-06-30 Innehåll Bakgrund... 2 Måluppfyllelse... 2 Kvarstående punkter... 3 Organisation... 4 Tidplan/Resursåtgång... 4 Tid... 4 Budget...

Läs mer

Riktlinjer för IT-utveckling

Riktlinjer för IT-utveckling Riktlinjer för IT-utveckling Fastställd 2017-02-07 av Bo Renman Tyresö kommun / 2017-02-07 2 (7) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 IT-system... 3 1.3 Strategi... 3 1.4 Styrande dokument...

Läs mer

Förvaltningsplan för Selma

Förvaltningsplan för Selma Förvaltningsplan för Selma Dokumentnamn Förvaltningsplan för Selma Fastställt av Siv Olofsson Dokumentansvarig Ulf Pantzare Version 1,0 Datum 070516 Status Fastställd 1 Innehållsförteckning 1 Inledning

Läs mer

Bilaga 4b. Underhåll. Upphandling av IT-stöd för barn- och elevregister inom Skolplattform Stockholm UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. Förfrågningsunderlag

Bilaga 4b. Underhåll. Upphandling av IT-stöd för barn- och elevregister inom Skolplattform Stockholm UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. Förfrågningsunderlag UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN SID 1 (6) Bilaga 4b Underhåll Förfrågningsunderlag Upphandling av IT-stöd för barn- och elevregister inom Skolplattform Stockholm Box 22049, 104 22 Stockholm. Besöksadress Hantverkargatan

Läs mer

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler Borås Stads Riktlinjer för IT Riktlinjer för IT 1 Fastställt av: Kommunstyrelsen Datum: 20 juni 2011 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning

Läs mer

Riktlinjer för IT-säkerhet i Halmstads kommun

Riktlinjer för IT-säkerhet i Halmstads kommun Riktlinjer för IT-säkerhet i Halmstads kommun VER 1.0 Innehåll Inledning...3 Definition av IT-säkerhet...3 Omfattning...3 Vikten av IT-säkerhet...3 Mål för IT-säkerhetsarbetet...4 Ledning och ansvar...4

Läs mer

Projektmodell. 1. Riktlinjer projektmodell 1 (6) 2010-03-12

Projektmodell. 1. Riktlinjer projektmodell 1 (6) 2010-03-12 12 1 (6) Projektmodell Projektmodell Projektmodell... 1 1. Riktlinjer projektmodell... 1 2. Projektförutsättningar... 2 2.1 Uppdragsgivaren... 2 2.2 Direktiv... 2 2.3 Förstudie... 2 2.4 Beslut... 2 2.5

Läs mer

Informationssäkerhet - Instruktion för förvaltning

Informationssäkerhet - Instruktion för förvaltning Informationssäkerhet - Instruktion för förvaltning Innehållsförteckning 1. INFORMATIONSSÄKERHET...3 2. ORGANISATION OCH ANSVAR INFORMATIONSSÄKERHET...4 2.1 KOMMUNSTYRELSEN... 4 2.2 NÄMND OCH BOLAG... 4

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy IT (0:0:0)

Informationssäkerhetspolicy IT (0:0:0) Informationssäkerhetspolicy IT (0:0:0) Kommunalförbundet ITSAM och dess medlemskommuner Revision: 2013031201 Fastställd: Direktionen 20130926 Dnr:0036/13 Kommunalförbundet ITSAM, Storgatan 36A, 590 36

Läs mer

Bastjänsterna ovan avser driftfasen. Införandet genomförs som ett projekt som drivs av Cygate i samarbete med kunden.

Bastjänsterna ovan avser driftfasen. Införandet genomförs som ett projekt som drivs av Cygate i samarbete med kunden. INLEDNING Cygate erbjuder ett brett utbud av Bastjänster. Dessa tjänster är indelade i Applikationslager och i Infrastrukturlager. De Bastjänster som finns är Applikationsdrift, Applikation som tjänst,

Läs mer

Helhetsåtagande underhåll och drift

Helhetsåtagande underhåll och drift SID (0) Bilaga b Helhetsåtagande underhåll och drift Förfrågningsunderlag Upphandling av ett helhetsåtagande avseende IT-stöd för pedagogiskt genomförande inom Skolplattform Stockholm Box 09, 0 Stockholm.

Läs mer

IT-Policy. Tritech Technology AB

IT-Policy. Tritech Technology AB IT-Policy Tritech Technology AB 1 av 6 Innehåll 1 Dokumentinformation...3 1.1 Syfte och målgrupp 3 1.2 Ansvar 3 1.3 Nyttjande 3 1.4 Distribution 3 1.5 Versionshistorik 3 1.6 Godkännande 3 2 IT-Policy...4

Läs mer