Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download ""

Transkript

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12 Rapport Dnr: BN2016/6 1 (6) Byggnadsnämnden Rapport intern kontroll 2016 Beslutsförslag Byggnadsnämnden beslutar: Att godkänna av förvaltningen upprättad skrivelse, daterad , avseende granskning år 2016 i enlighet med reglementet för intern kontroll samt överlämna rapporten till kommunstyrelsen och kommunens revisorer för kännedom. Bakgrund och sammanfattning Kommunfullmäktige antog ( 147) ett nytt reglemente för intern kontroll. Förändringen innebär att reglementet inte bara omfattar ekonomiska rutiner utan även övergripande system för styrning av verksamheten. Enligt reglementet ( 8) ska nämnderna varje år anta en plan för granskning samt uppföljning av den interna kontrollen. Så har också skett inom byggnadsförvaltningen som vid sitt sammanträde ( 22) antog planen för 2016 års granskning. Varje nämnd ansvarar för att den egna interna kontrollen i verksamheten är tillräcklig. Syftet är att säkerställa att kravet på rättvisande och fullständig redovisning uppfylls, att inga allvarliga fel begås, att lagar och förordningar efterlevs samt att skydda personal och förtroendevalda från oberättigade misstankar. En viktig del i arbetet för en god intern kontroll blir därmed att skapa tillförlitliga system och rutiner. Årets granskning har genomförts enligt planen och innehåller följande: Kommungemensamma granskningsområden 1. Direktupphandling 2. Jäv 3. Timlön 4. Uppföljning av 2015 års granskning Nämndspecifika granskningsområden 5. Införande av nytt ärendehanteringssystem 6. Uppföljning av rehabiliteringsutredning 7. Jäv, mutor och gåvor

13 2 Granskningen visar att system och rutiner för kontrollerade områden fungerar i allt väsentligt. Förslag till åtgärder för årets granskningspunkter är att sammankalla personalen för bygglovsenheten för att dela erfarenheter och tips för ärendehanteringssystemet Castor. Vidare bör även information om jäv, mutor och gåvor ges till all personal inom förvaltningen samt vid introduktion av nyanställda. Föregående års förslag till åtgärder har inte varit aktuella att påbörja eller kommer att följas upp längre fram. Kommungemensamma granskningsområden 1. Direktupphandling Syftet med granskningen är att säkerställa att riktlinjerna följs för direktupphandlingar över kronor. Aktuella kontrollmål: Att direktupphandlingar sker enligt kommunens riktlinjer. Att direktupphandlingar görs i avsett IT-system. Metod och avgränsning Granskningen har skett med rapportuttag i ekonomisystemet på inköp från leverantörer på belopp mellan 100 Tkr och 500 Tkr under Resultat och analys Totalt kom sju leverantörer upp i belopp mellan 100 Tkr och 500 Tkr. Av dessa sju var fyra leverantörer av programvaror där verksamheten hade löpande kostnader för licenser och underhåll från sedan tidigare upphandlade leverantörer. Övriga leverantörer var en myndighet, en tidningskoncern (annonser) och en centralt upphandlad leverantör för resor. Med hjälp från upphandlingsavdelningen kunde det konstateras att ingen direktupphandling gjorts under Förslag till åtgärd Inget förslag till åtgärd. Granskningen har utförts av ekonom på byggnadsförvaltningen. 2. Jäv Granskningen har genomförts som ett nämndspecifikt kontrollområde. 3. Timlön Ovanstående granskningspunkt har inte varit relevant för byggnadsnämnden då det inte förekommit att några timlöner betalats ut.

14 3 4. Uppföljning av föregående års granskning Förra året granskades ansökan av bidrag, införande av nytt ärendehanteringssystem, verkställighet av beslut samt flextidssaldon. Av granskningen framkom att samtliga verksamheter saknade rutiner för att söka bidrag. Som förslag till åtgärd rekommenderades att en nedskriven rutin borde tas fram för att underlätta framtida sökande. Det har inte gjorts pga. att den person som var insatt i bidragssökande avslutat sin tjänst. En checklista håller på att tas fram centralt. När det gäller införande av nytt ärendehanteringssystem kunde det konstateras att upphandlingsprocessen hade följt de rutiner som finns kring upphandling och inga förslag till åtgärd behövde ges. Ingen uppföljning har gjorts. Vidare granskades hur det säkerställs att beslut verkställs samt om det finns någon rutin för återrapportering/uppföljning av beslut/uppdrag. Här kunde det konstateras att där lov och tillstånd sökts har inarbetade rutiner fungerat i allt väsentligt. I de fall åtgärder gjorts utan lov och tillstånd behöver mer resurser läggas för att kunna följa upp det. Ett arbete med tillsynsplaner har inletts och en ny tjänst inrättats. Någon uppföljning av tillsynsplaner har därför inte gjorts i 2016 års granskning. För att det ska vara givande behöver arbetet ha kommit längre än vad det nu har gjort. Uppföljning av detta kommer längre fram. För området flextidssaldon undersöktes i vilken omfattning höga flextidssaldon förekom samt om det fanns någon orsak till varför de uppkommit. Som förslag till åtgärd föreslogs att en översyn av arbetsfördelningen borde inledas. Efter uppföljning under hösten kan det konstateras att det sammanlagda flextidssaldot för bygglovspersonalen har minskat med nästan 100 timmar. En ny tjänst har tillkommit, vilket kan ha bidragit till minskningen. Någon översyn av arbetsfördelningen har därför inte varit aktuell att påbörja. Uppföljningen av föregående års granskning har utförts av ekonom på byggnadsförvaltningen. Nämndspecifika granskningsområden 5. Införande av nytt ärendehanteringssystem Syftet med granskningen är att undersöka hur införandet av Castor skett. Aktuella kontrollmål är: Att framtagna rutiner är ändamålsenliga. Att de som använder systemet fått tillräcklig utbildning. Metod och avgränsning Granskningen har skett genom att personal inom bygglovsenheten fått svara på en enkät.

15 4 Resultat och analys Enkäten skickades ut till nio personer. Åtta stycken svarade. Av enkäten framkom att trots att införandet gick fort fungerade det på det stora hela bra. Dock ökade arbetsbelastningen för en del när kollegor var upptagna med införandet av Castor. Övervägande delen tyckte att de rutiner som finns var lätta att följa samt att de har fått tillräckligt med utbildning för att använda systemet. På frågan om Castor underlättat hanteringen av bygglovsärenden svarade samtliga ja. Upplevelsen av Castor är att det är effektivt och ger en bra överblick, då allt är samlat på ett ställe. Önskemål finns om att utveckla systemet vidare och komplettera med OVK-modul samt samla personalen för att dela erfarenheter och tips. Förslag till åtgärd Sammankalla till möte med berörd personal för att dela erfarenheter och tips. Granskningen har utförts av ekonom på byggnadsförvaltningen. 6. Uppföljning av rehabiliteringsutredning Avsikten med granskningen är att säkerställa att de rutiner som finns för dokumentation av rehabiliteringsarbetet efterföljs. Aktuella kontrollmål är: Att framtagna rutiner är ändamålsenliga. Att dokumentation sker enligt gällande rutin. Metod och avgränsning Vid sjukfrånvaro på 28 dagar eller längre samt vid korttidsfrånvaro, dvs. fyra gånger inom en sexmånadersperiod, ska chefen göra en rehabutredning med planering för återgång i arbete. Granskning har undersökt om sådan utredning har utförts eller inte. Kvaliteten på utredningen har det dock inte tagits hänsyn till. Kontrollen har skett genom granskning i Adato (kommunens IT-system för dokumentation av rehabiliteringsärenden) av samtliga chefers sjukfrånvaroärenden under de senaste sex månaderna. Resultat och analys Arbetsgivaren har en skyldighet att dokumentera alla samtal som rör medarbetarens sjukfrånvaro och rehabilitering samt de beslut eller överenskommelser som görs i samband med dessa. I Adato följer dokumentationen det enskilda ärendet. Syftet med dokumentationen är dels att följa upp beslutade åtgärder men också att det ska kunna påvisas vad som gjorts i enskilt ärende om det blir aktuellt med en omplaceringsutredning eller andra arbetsrättsliga åtgärder. Rätt använt ger Adato en bra överblick över förvaltningens samtliga rehabiliteringsärenden. Dokumentationen är sekretessbelagd och systemet fungerar som diarium för den dokumentation som sker i varje ärende.

16 5 Byggnadsförvaltningen är en förvaltning med ett fåtal ärenden av denna art. Dessa har granskats. Undertecknad har funnit att dokumentation skett på tillfredsställande sätt, i enlighet med gällande anvisning etc. Förslag till åtgärd Inga åtgärder av justerande slag anses nödvändiga. Granskningen har utförts av personal- och utvecklingsledare på byggnadsförvaltningen. 7. Jäv, mutor och gåvor De lagar och riktlinjer som finns kring jäv, mutor och gåvor avser att skapa förtroende hos de som berörs av ärendena och hos allmänheten. Syftet med granskningen är att kontrollera att personal inom verksamheten har kunskap om lagar och riktlinjer som rör jäv, mutor och gåvor. Aktuellt kontrollmål är: Att säkerställa att lagar och regler om jäv, mutor och gåvor är kända i verksamheten. Metod och avgränsning Granskningen har utförts genom en enkätundersökning till all personal inom byggnadsförvaltningen. Resultat och analys Enkäten gick ut till 31 personer. Svarsfrekvensen var 58 %. Resultatet av enkäten visade att elva personer av de som svarade ansåg sig ha tillräckliga kunskaper om jäv för att avgöra hur de ska agera i egenskap av tjänsteman i en jävsituation. Två stycken uppgav att de varit med om situationer där de haft svårt att avgöra om de varit jäviga eller inte. Fem svarade att de hade kännedom om jävssituationer inom kommunen som lett till att beslut eller myndighetsutövning påverkats. Undersökningen visade att nio stycken hade kännedom om att jävsregler gäller vid fakturahantering och 14 svarade att jävsregler gäller vid ingående av muntliga och skriftliga avtal. För dessa två frågor utgjorde svarsalternativet Vet inte så gott som resten av svaren. Tre personer svarade att man som både tjänsteman och styrelsemedlem i en förening får attestera eller utfärda faktura till föreningen, vilket inte är tillåtet. Som handläggare får du inte handlägga nya ärenden för en motpart du ligger i konflikt med. Det svarade tio stycken, vilket innebär att åtta anser att det är tillåtet. Om du handlägger ett ärende där konflikt finns kan det ses som delikatessjäv och konsekvensen bli att beslutet överklagas och i slutändan upphävs. För delen i enkäten som rör mutor och gåvor uppgav åtta stycken att de ansåg sig ha tillräcklig kunskap för att avgöra hur de ska agera i egenskap av tjänsteman. Lite drygt hälften uppgav att de vet var kommunens policys och anvisningar finns. Vidare kunde det konstateras att ingen hade utsatts för försök till

17 6 givande av muta eller gåva. En person har varit med om situationer där det varit svårt att avgöra om den hade kunnat ta emot en gåva utan att detta inneburit tagande av muta eller otillbörlig förmån. Som tjänsteman får man tacka ja till enstaka enklare måltid, vilket tio svarade. Om en motpart/kund/leverantör bjuder på julbord ska man tacka nej. Det svaret gav 17 av de 18 som svarade på enkäten. Vid misstanke om någon form av oegentlighet uppgav sex personer att de vet vem de ska vända sig till. Utifrån enkätsvaren kan det konstateras att kännedomen om jäv, mutor och gåvor i det stora hela ser bra ut. Dock finns det brister i kunskapen om framför allt jäv. Förslag till åtgärd Information om jäv, mutor och gåvor ges till all personal på ett arbetsplatsmöte. Information ges också vid introduktion av nyanställda. Granskningen har utförts av ekonom på byggnadsförvaltningen. Övrig internkontroll Utöver beslutad plan för internkontroll genomförs årligen kontroll av attester och behörigheter i ekonomisystemet, stickprov i redovisningen samt genomgång av anläggningsregistret. Uppföljning av ekonomi och mål sker i delårsrapporter och bokslut. Granskningen av årets internkontroll har utförts av ekonom Anna-Karin Ernst och personal- och utvecklingsledare Jeanette Johansson på byggnadsförvaltningen. Anna-Karin Ernst Byggnadsförvaltningen

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

Rapport intern kontroll 2016

Rapport intern kontroll 2016 Rapport Dnr: 2016/13 2017-01-27 Kommunstyrelsen Rapport intern kontroll 2016 Bakgrund och sammanfattning Enligt reglementet för internkontroll ska varje nämnd årligen anta en plan för granskning samt uppföljning

Läs mer

Intern kontroll Revisionsrapport. Vänersborgs kommun. Intern kontroll år 2o16. Henrik Bergh Mars 2017 PWC

Intern kontroll Revisionsrapport. Vänersborgs kommun. Intern kontroll år 2o16. Henrik Bergh Mars 2017 PWC Intern kontroll 2016 Revisionsrapport Vänersborgs kommun Henrik Bergh Mars 2017 Intern kontroll år 2o16 PWC Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 3 1.1. Sammanfattande bedömning 3 1.2. Förslag till åtgärd

Läs mer

Internkontrollplan för 2017

Internkontrollplan för 2017 2016-11-29 1 (5) Bilaga nr 2 Dnr SOCN 2016/343 Socialnämnden Internkontrollplan för 2017 Om intern kontroll Intern styrning och kontroll bidrar måluppfyllelse och att verksamheten bedrivs effektivt och

Läs mer

Bilaga nr 2: Internkontrollplan för 2016

Bilaga nr 2: Internkontrollplan för 2016 2015-11-16 1 (5) BILAGA 2 ÄLN 2015/219-041 Äldrenämnden Bilaga nr 2: Internkontrollplan för 2016 Om intern kontroll Intern styrning och kontroll bidrar måluppfyllelse och att verksamheten bedrivs effektivt

Läs mer

Uppföljning av intern kontrollplan per den 31 december 2015 för Täby kommun

Uppföljning av intern kontrollplan per den 31 december 2015 för Täby kommun KOMMUNLEDNINGSKONTORET Lena Fahlander Kommunstyrelsen 2016-04-11 Uppföljning av intern kontrollplan per den 31 december 2015 för Täby kommun Sammanfattning Enligt reglementet för intern kontroll (KF 2006-04-24,

Läs mer

Revisionsrapport. Attestrutiner. Östhammars kommun. Datum: 080918. Författare: Jonas Eriksson Carin Norberg

Revisionsrapport. Attestrutiner. Östhammars kommun. Datum: 080918. Författare: Jonas Eriksson Carin Norberg Revisionsrapport Attestrutiner Östhammars kommun Datum: 080918 Författare: Jonas Eriksson Carin Norberg Sammanfattning Komrev inom Öhrlings PricewaterhouseCoopers har fått i uppdrag av de förtroendevalda

Läs mer

Hofors kommun. Intern kontroll. Revisionsrapport. KPMG AB Mars 2011 Antal sidor: 10

Hofors kommun. Intern kontroll. Revisionsrapport. KPMG AB Mars 2011 Antal sidor: 10 Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 10 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 3 3. Syfte 3 4. Avgränsning 3 5. Revisionskriterier 4 6. Ansvarig styrelse/nämnd 4 7. Metod 4 8. Projektorganisation 4

Läs mer

Resultat från uppföljning av internkontrollplan 2016

Resultat från uppföljning av internkontrollplan 2016 2017-02-02 1 (5) BILAGA NR 5 SOCN 2015 551/041 av internkontrollplan 2016 Om intern kontroll Intern styrning och kontroll bidrar till måluppfyllelse och att verksamheten bedrivs effektivt och säkert. I

Läs mer

Yttrande över revisorernas årsrapport 2018 avseende KuN/kulturförvaltningen

Yttrande över revisorernas årsrapport 2018 avseende KuN/kulturförvaltningen Kulturförvaltningen Administrativa staben Sida 1 (8) 2019-04-03 Handläggare Magnus Hjort Telefon: 08-508 31 986 Till Kulturnämnden 2019-06-18 Yttrande över revisorernas årsrapport 2018 avseende KuN/kulturförvaltningen

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddsnämndens plan för intern kontroll 2014

Miljö- och hälsoskyddsnämndens plan för intern kontroll 2014 1 (3) MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN Datum Diarienummer 2014-01-08 2013-005797- AD Miljö- och hälsoskyddsnämndens plan för intern kontroll 2014 Reglemente för intern kontroll 1 ger anvisningar för hur intern

Läs mer

Internkontrollplan 2017 för kommunstyrelsen - intern kontrollplan - återrapportering KS2016/810/01

Internkontrollplan 2017 för kommunstyrelsen - intern kontrollplan - återrapportering KS2016/810/01 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-11-23 1 (2) Kommunstyrelsen Internkontrollplan 2017 för kommunstyrelsen - intern kontrollplan - återrapportering KS2016/810/01 Förslag till beslut Kommunstyrelsen godkänner

Läs mer

Granskning av Regionstyrelsens arbete med skydd mot korruption och oegentligheter

Granskning av Regionstyrelsens arbete med skydd mot korruption och oegentligheter Granskning av Regionstyrelsens arbete med skydd mot korruption och oegentligheter Region Gotland Revisionsrapport Datum 2011-03-10 Författare Lars Åke Claesson Innehåll 1. Inledning och revisionsfråga...

Läs mer

Uppföljning av internkontrollplan 2017

Uppföljning av internkontrollplan 2017 KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Strömberg Annika 2018-01-16 Rev 2018-01-31 KTN-2017-0491 Kulturnämnden Uppföljning av internkontrollplan 2017 Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås

Läs mer

Internkontrollplan 2018

Internkontrollplan 2018 KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Liljestam Agneta 2017-12-05 KTN-2017-0493 Strömberg Annika Kulturnämnden Internkontrollplan 2018 Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås besluta att

Läs mer

Verkställighet och återrapportering av beslut

Verkställighet och återrapportering av beslut Revisionsrapport Verkställighet och återrapportering av beslut Motala kommun April 2010 Christina Norrgård Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning och rekommendationer...1 2 Bakgrund...2 2.1 Uppdrag

Läs mer

Avrapportering av intern kontroll för socialnämnden, första halvåret 2015

Avrapportering av intern kontroll för socialnämnden, första halvåret 2015 SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Ehlin Bengt Datum 2015-05-29 Diarienummer SCN-2015-0033 Socialnämnden Avrapportering av intern kontroll för socialnämnden, första halvåret 2015 Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Mutor och jäv. Policy och vägledning för anställda och förtroendevalda i Varbergs kommun. Antagen av Kommunfullmäktige

Mutor och jäv. Policy och vägledning för anställda och förtroendevalda i Varbergs kommun. Antagen av Kommunfullmäktige Mutor och jäv Policy och vägledning för anställda och förtroendevalda i Varbergs kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2013-06-18 Innehåll Inledning... 2 Tagande av muta och givande av muta... 3 Tillbörlig

Läs mer

Handlingsplan för internkontroll 2019, kommungemensamma kontrollaktiviteter

Handlingsplan för internkontroll 2019, kommungemensamma kontrollaktiviteter Kommunkontoret Tjänsteskrivelse 1 (5) Ekonomiavdelningen Lena Bråberg Svensson 046-357058 lena.braberg@lund.se Kommunstyrelsen Handlingsplan för internkontroll 2019, kommungemensamma kontrollaktiviteter

Läs mer

Internkontrollplan 2019 för omsorgsnämnden

Internkontrollplan 2019 för omsorgsnämnden OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Hjort Susanna Datum 2018-01-30 Diarienummer OSN-2019-0033 Omsorgsnämnden Internkontrollplan 2019 för omsorgsnämnden Förslag till beslut Omsorgsnämnden föreslås besluta

Läs mer

Internkontrollplan 2017

Internkontrollplan 2017 3 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Barbro Rinander 2016-12-14 GSN-2016-2735 Internkontrollplan 2017 Förslag till beslut föreslås besluta att att godkänna internkontrollplan för

Läs mer

Riskanalys Samhällsbyggnadsnämnden. Fastställd

Riskanalys Samhällsbyggnadsnämnden. Fastställd Riskanalys Samhällsbyggnadsnämnden Fastställd 2019-08-29 1 Inledning Intern kontroll omfattar kommunens organisation, rutiner och system och syftar bland annat till att: Säkerställa att lagar, bestämmelser

Läs mer

Policy om korruption, jäv och bisysslor

Policy om korruption, jäv och bisysslor 1 (5) DATUM DNR 2017-10-24 KS/2017:261 Policy om korruption, jäv och bisysslor Antagen av kommunfullmäktige den 18 december 2017 2 (5) Inledning Förtroendet för Lidingö stad liksom för alla andra offentliga

Läs mer

Uppföljning av Intern kontroll 2010.

Uppföljning av Intern kontroll 2010. BILAGA 7 2011-01-05 Johan Nilsson Staben 08-508 270 15 Uppföljning av Intern kontroll 2010. Bakgrund Fastighetsnämnden antog vid sitt sammanträde den 15 december 2009, i samband med verksamhetsplanen för

Läs mer

Granskningsrapport Nr

Granskningsrapport Nr Nr. 2015-06 s revisorer Granskning av Granskningsrapport Nr. 2015-06 Granskningsrapporten är beställd av revisionen i genom: Bengt Sebring Mats Lindskog Bengt Joehns Harri Rosqvist Kristoffer Glinka Audit

Läs mer

Intern kontroll i kommunen och dess företag. Sollefteå kommun

Intern kontroll i kommunen och dess företag. Sollefteå kommun Revisionsrapport Intern kontroll i kommunen och dess företag Anita Agefjäll December/2015 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte och Revisionsfrågor... 3 2.3. Revisionskriterier...

Läs mer

Slutrapport internkontroll 2017

Slutrapport internkontroll 2017 Kultur och fritidsnämnden 2018-01-31 Kultur- och fritidsförvaltningen Förvaltningskontoret KFN/2018:60 Sara Nordlund 1 (8) Kultur och fritidsnämnden Slutrapport internkontroll 2017 Förslag till beslut

Läs mer

ABCD. Intern kontroll avseende inköp Revisionsrapport. Arvika kommun. KPMG 2011-11-15 Antal sidor: 12

ABCD. Intern kontroll avseende inköp Revisionsrapport. Arvika kommun. KPMG 2011-11-15 Antal sidor: 12 ABCD Arvika kommun Intern kontroll avseende inköp Revisionsrapport KPMG 2011-11-15 Antal sidor: 12 ABCD Arvika kommun Intern kontroll avseende inköp 2011-11-15 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund

Läs mer

Granskning av intern styrning och kontroll vid Statens servicecenter

Granskning av intern styrning och kontroll vid Statens servicecenter 1 Granskning av intern styrning och kontroll vid Statens servicecenter Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Statens Servicecenter granskat den interna styrning och kontroll i myndighetens

Läs mer

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr R 22 1 (8) REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL Fastställt av kommunfullmäktige 2007-06-04, 56 Syfte reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att styrelser och

Läs mer

Granskning intern kontroll

Granskning intern kontroll Revisionsrapport Granskning intern kontroll Kinda kommun Karin Jäderbrink Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Bakgrund 2 2.1 Uppdrag och revisionsfråga 2 2.2 Avgränsning

Läs mer

Svedala kommun. Granskning av anställningsavtal,

Svedala kommun. Granskning av anställningsavtal, Svedala kommun Granskning av anställningsavtal, anställningsförmåner och avgångsvederlag för högre tjänstemän Juni 2014 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 Uppdraget... 2 Svar på revisionsfrågan... 2 Mot bakgrund

Läs mer

Uppföljning av intern kontroll avseende fakturahantering

Uppföljning av intern kontroll avseende fakturahantering Revisionsrapport Uppföljning av intern kontroll avseende fakturahantering Katrineholms kommun 2009-06-11 Oscar Hjelte 2009- - Namnförtydligande Namnförtydligande Innehållsförteckning 1 Bakgrund...1 1.1

Läs mer

Granskning av intern kontroll

Granskning av intern kontroll Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Gemensamma Taxe- och Avgiftsnämnden för Hallsberg, Laxå, Lekeberg och Askersund Hallsbergs kommun Lars Wigström Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning

Läs mer

att godkänna rapporten Särskild granskning upphandling Att upphandlade avtal följs i utbildningsnämndens verksamheter.

att godkänna rapporten Särskild granskning upphandling Att upphandlade avtal följs i utbildningsnämndens verksamheter. Utbildningsnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2017-01-31 9 Särskild granskning av upphandling Beslut Arbetsutskottet föreslår utbildningsnämnden besluta att godkänna rapporten Särskild granskning

Läs mer

Internkontrollplan 2018 för kommunstyrelsen

Internkontrollplan 2018 för kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2018-01-05 Konsult och uppdrag Kommunledningskontoret KSKF/2017:583 Lena Lundberg 016-710 2821 1 (1) Kommunstyrelsen Internkontrollplan 2018 för kommunstyrelsen Förslag till beslut Internkontrollplanerna

Läs mer

Ekonomi. Internkontrollplan Nämnd: Kommunstyrelsen kommunövergripande Nr. Risk 1-16=SxK* Rutin/process/ system. Riskkategori/Beskrivning

Ekonomi. Internkontrollplan Nämnd: Kommunstyrelsen kommunövergripande Nr. Risk 1-16=SxK* Rutin/process/ system. Riskkategori/Beskrivning 1 [4] Internkontrollplan 2017 Nämnd: Kommunstyrelsen kommunövergripande Vad heter risken? Vilken kontroll/åtgärd måste finnas eller fungera för att motverka risken? Vad innebär risken? Hur kommer kontrollen

Läs mer

Internkontrollplan 2017

Internkontrollplan 2017 KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Strömberg Annika 2016-11-23 KTN-2016-0393 Kulturnämnden Internkontrollplan 2017 Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås besluta att anta förslag till

Läs mer

Redovisning av intern kontroll 2014 för miljö- och hälsoskyddsnämnden

Redovisning av intern kontroll 2014 för miljö- och hälsoskyddsnämnden 1 (1) MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN Datum Diarienummer 2014-11-28 2013-005797- AD Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 10 december 2014 Redovisning av intern kontroll 2014 för miljö- och

Läs mer

Svar till revisorerna angående intern kontroll och återrapportering av delegationsbeslut UN-2014/

Svar till revisorerna angående intern kontroll och återrapportering av delegationsbeslut UN-2014/ Utbildningsnämnden Ordförandeförslag Diarienummer Klas Bergström (M) 2014-01-08 UN-2014/ Utbildningsnämnden Svar till revisorerna angående intern kontroll och återrapportering av delegationsbeslut UN-2014/

Läs mer

Ovanåkers kommun. Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll. Revisionsrapport

Ovanåkers kommun. Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll. Revisionsrapport Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 9 Innehåll 1. Sammanfattning och kommentarer/rekommendationer 1 2. Uppdrag 2

Läs mer

Internkontrollplan 2016 för kommunstyrelsen

Internkontrollplan 2016 för kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2015-12-1 Konsult och uppdrag Kommunledningskontoret KSKF/2015:573 Lena Lundberg 01-710 2821 1 (1) Kommunstyrelsen Internkontrollplan 201 för kommunstyrelsen Förslag till beslut Internkontrollplanerna

Läs mer

Missiv Socialnämndens internkontrollplan 2018 delårsrapport 1

Missiv Socialnämndens internkontrollplan 2018 delårsrapport 1 Socialnämnden 2018-04-12 1 (1) Socialförvaltningen Utveckling och SOCN/2017:127 Elin Lindh /016-710 42 26/ Socialnämnden Missiv Socialnämndens internkontrollplan 2018 delårsrapport 1 Förslag till beslut

Läs mer

Plan för intern kontroll 2015

Plan för intern kontroll 2015 2 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare B Rinander Datum 2015-03-25 Diarienummer GSN-2015-0516 Gatu- och samhällsmiljönämnden Plan för intern kontroll 2015 Förslag till beslut Gatu- och samhällsmiljönämnden

Läs mer

Granskning av klassificering drift/investering

Granskning av klassificering drift/investering Revisionsrapport Granskning av klassificering drift/investering Botkyrka kommun 2010-05-31 Anders Petersson Jonas Eriksson Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...1 2. Inledning...2 2.1 Bakgrund/syfte,

Läs mer

Internkontrollplan 2019

Internkontrollplan 2019 Internkontrollplan 2019 Syftet med intern kontroll Det primära syftet med intern kontroll är att säkerställa att de av Styrelsen beslutade målen och uppdragen för Kommunförbundet Skåne uppfylls, vilket

Läs mer

Granskning av kontroller i investeringsprocessen. Trosa kommun

Granskning av kontroller i investeringsprocessen. Trosa kommun Revisionsrapport Granskning av kontroller i investeringsprocessen Matti Leskelä Februari 2013 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Vårt uppdrag 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte 2 2.3 Metod 2 3

Läs mer

Internkontrollplan Tekniska nämnden - Gatukontoret

Internkontrollplan Tekniska nämnden - Gatukontoret Internkontrollplan 2016 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Ansvar... 4 3 Arbetsgång vid internkontroll-granskning... 5 4 Förvaltningschefens rapportering... 6 5 Åtgärder... 7 5.1 Stora oförutseeda

Läs mer

Internkontrollplan 2019

Internkontrollplan 2019 MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Anna Nilsson 2019-02-08 MHN-2019-649 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 13 februari 2019 Internkontrollplan 2019 Förslag till beslut:

Läs mer

Uppföljning av plan för intern kontroll 2016

Uppföljning av plan för intern kontroll 2016 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Barbro Rinander Datum 2016-11-24 Diarienummer GSN-2015-2632 Uppföljning av plan för intern kontroll 2016 Gatu- och samhällsmiljönämnden föreslås besluta att godkänna

Läs mer

Granskning av upphandlingsverksamheten. Sandvikens kommun

Granskning av upphandlingsverksamheten. Sandvikens kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av upphandlingsverksamheten Nina Törling Erika Brolin September 2018 Innehåll Sammanfattning och revisionell bedömning... 2 1. Inledning... 4 1.1. Bakgrund... 4 1.2.

Läs mer

Policy avseende Farliga förmåner i Bräcke kommun. Antagen av kommunfullmäktige 75/2015

Policy avseende Farliga förmåner i Bräcke kommun. Antagen av kommunfullmäktige 75/2015 Policy avseende Farliga förmåner i Bräcke kommun Antagen av kommunfullmäktige 75/2015 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Omfattning... 3 3. Måltider... 3 4. Rabatter, subventioner och lån... 4 5.

Läs mer

Revisionsrapport: Förebyggande arbete mot mutor och jäv

Revisionsrapport: Förebyggande arbete mot mutor och jäv Revisorerna 2014-11-19 1 (1) Styrelsen i Ånge Fastighets- & Industri AB Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport: Förebyggande arbete mot mutor och jäv KPMG har på uppdrag

Läs mer

Riktlinjer för internkontroll och internkontrollplan

Riktlinjer för internkontroll och internkontrollplan Kommunstyrelsen 2014-01-27 1 (5) Kommunledningskontoret Ekonomi och kvalitet KSKF/2014:65 Ann-Sofi Salomon, 5026 Riktlinjer för internkontroll och internkontrollplan Definition och syfte 1 Definition internkontroll

Läs mer

Löpande granskning av rutin för upphandling

Löpande granskning av rutin för upphandling Revisionsrapport Länsstyrelsen i Uppsala län Hamnesplanaden 3 751 86 Uppsala Datum Dnr 2008-03-19 32-2007-0588 Löpande granskning av rutin för upphandling Som ett led i den årliga revisionen av Länsstyrelsen

Läs mer

Granskning av fakturahantering

Granskning av fakturahantering www.pwc.se Revisionsrapport Malin Kronmar Revisionskonsult Caroline Liljebjörn Certifierad kommunal revisor Granskning av fakturahantering Lessebo kommun April 2015 Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

Uppföljning av granskningsplan 2012 för administrativa processer

Uppföljning av granskningsplan 2012 för administrativa processer 1(5) Landstingsstyrelsen Uppföljning av granskningsplan 2012 för administrativa processer Inledning De förtroendevalda har ett övergripande ansvar att följa upp att det är en god internkontroll i landstinget.

Läs mer

Ansvarsutövande: Nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration Sundsvalls kommun

Ansvarsutövande: Nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration Sundsvalls kommun www.pwc.se Revisionsrapport Anders Haglund Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Ansvarsutövande: Nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration Sundsvalls kommun Innehållsförteckning

Läs mer

Granskning av kommunens beredskap avseende EKOfrågor (Etik, Korruption och Oegentligheter) Revisorerna Bollnäs kommun

Granskning av kommunens beredskap avseende EKOfrågor (Etik, Korruption och Oegentligheter) Revisorerna Bollnäs kommun www.pwc.se Revisionsrapport David Boman Johanna Kemppainen December 2015 Granskning av kommunens beredskap avseende EKOfrågor (Etik, Korruption och Oegentligheter) Revisorerna Bollnäs kommun Innehåll Sammanfattning...2

Läs mer

Granskning av intern kontroll avseende kommunens konst

Granskning av intern kontroll avseende kommunens konst www.pwc.se Revisionsrapport Sofia Nylund Simon Löwenthal Oktober 2017 Granskning av intern kontroll avseende kommunens konst Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning och rekommendationer... 1 2.

Läs mer

Internkontrollplan för kulturnämndens verksamheter år 2015

Internkontrollplan för kulturnämndens verksamheter år 2015 Uppsala ^ KOMMUN KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Bernhardsson, Sten Datum 2015-02-25 Diarienummer Kulturnämnden Internkontrollplan för kulturnämndens verksamheter år 2015 Förslag till beslut Kulturnämnden

Läs mer

21 Delegation att fatta beslut gällande upphandling av nytt ärendehanteringssystem MHN/

21 Delegation att fatta beslut gällande upphandling av nytt ärendehanteringssystem MHN/ SIG602, v2.0, 2010-02-26 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Datum Register 16 Allmänhetens frågestund MHN/2018-0045 17 Genomgång av föredragningslistan MHN/2018-0046 18 Aktuell information MHN/2018-0047 19 Budgetuppföljning

Läs mer

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun www.pwc.se Revisionsrapport Intern kontroll och riskbedömningar Anneth Nyqvist Mars 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte och Revisionsfråga... 3 1.3. Kontrollmål

Läs mer

Policy för att motverka mutor och jäv

Policy för att motverka mutor och jäv Policy för att motverka mutor och jäv Fastställd av kommunfullmäktige 2017-04-27, 52 Policy för att motverka mutor och jäv Sida 2(6) Innehållsförteckning Inledning... 3 Policy mot mutor och andra förmåner...

Läs mer

Riktlinjer gällande mutor, otillbörliga förmåner och andra oegentligheter

Riktlinjer gällande mutor, otillbörliga förmåner och andra oegentligheter Hallsbergs kommun Beslutad av: Kommunstyrelsen, 2018-10-09 Reviderad: Dokumentet gäller för: Hallsbergs Kommun Dokumentansvarig: Kommunstyrelseförvaltningen, Administrativa avdelningen Ärendenummer: 18/KS/167

Läs mer

Yttrande över projektrapport 14/2012 Risker för oegentligheter inom kollektivtrafiken

Yttrande över projektrapport 14/2012 Risker för oegentligheter inom kollektivtrafiken 1(5) Handläggare Sara Catoni 08-6861937 sara.catoni@sll.se Trafiknämnden 2013-08-27, punkt 9 Yttrande över projektrapport 14/2012 Risker för oegentligheter inom kollektivtrafiken Ärendebeskrivning Landstingsrevisorernas

Läs mer

Rapport om test av kontrollaktiviteter 2018

Rapport om test av kontrollaktiviteter 2018 Bilaga 6.12 2018-08-30 1(4) Diarienummer: 0249/17 Handläggare: Marita Kärnstrand Tel: 031-368 44 30 E-post: marita.karnstrand@gotevent.se Rapport om test av kontrollaktiviteter 2018 Förslag till beslut

Läs mer

Arboga kommun Regler vid ersättning. Revisionsrapport nr 3, 2011 R Wallin

Arboga kommun Regler vid ersättning. Revisionsrapport nr 3, 2011 R Wallin Arboga kommun Regler vid ersättning Revisionsrapport nr 3, 2011 R Wallin Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Metod och avgränsning... 3 3. Ersättning för förlorad arbetsförtjänst...

Läs mer

Uppföljning av internkontrollplan 2018

Uppföljning av internkontrollplan 2018 KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Strömberg Annika 2018-11-20 KTN-2018-0635 Kulturnämnden Uppföljning av internkontrollplan 2018 Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås besluta att

Läs mer

Missiv Slutrapport internkontroll 2016

Missiv Slutrapport internkontroll 2016 Överförmyndarnämnden Eskilstuna Strängnäs 2017-01-04 Socialförvaltningen Utveckling och innovation ÖFNES/2015:109 Elin Lindh /016-710 42 26/ 1 (2) Överförmyndarnämnden Eskilstuna Strängnäs Missiv Slutrapport

Läs mer

Internkontroll Rättviks Skoljordbruk AB. Rättviks kommun

Internkontroll Rättviks Skoljordbruk AB. Rättviks kommun www.pwc.se KLK 2017/916 2017.1602 2017-11-28 Internkontroll Rättviks Skoljordbruk AB Louise Cedemar Erika Brolin November/2017 Innehåll 1. Inledning... 2 1.1. Bakgrund... 2 1.2. Syfte och Revisionsfråga...

Läs mer

Reglemente för intern kontroll

Reglemente för intern kontroll 2019-01-18 1 (5) Reglemente för intern kontroll 2019-2022 Syfte med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att styrelser och nämnder upprätthåller en tillfredsställande intern

Läs mer

1(3) KANSLIENHETEN SKRIVELSE 2017-05-12 Svar till kommunrevisionen med anledning av genomförd granskning av verkställighet av beslut Deloitte har på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna genomfört

Läs mer

Intern kontroll - gemensamma granskningsområden för verksamhetsår 2019 STK

Intern kontroll - gemensamma granskningsområden för verksamhetsår 2019 STK Malmö stad Stadskontoret 1 (7) Datum 2018-09-13 Vår referens Henrik Heyman Ekonom henrik.heyman@malmo.se Tjänsteskrivelse Intern kontroll - gemensamma granskningsområden för verksamhetsår 2019 STK-2018-913

Läs mer

Granskning av utbetalningar

Granskning av utbetalningar Revisionsrapport Granskning av utbetalningar Trelleborgs kommun Bengt-Åke Hägg Godkänd revisor Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 1 2.1. Bakgrund... 1 2.2. Revisionsfråga... 1

Läs mer

Revisionsrapport Uppföljande granskning av rapporten Attester och utbetalningsrutiner

Revisionsrapport Uppföljande granskning av rapporten Attester och utbetalningsrutiner Sida 1(1) Datum Revisionen Till: Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Uppföljande granskning av rapporten Attester och KPMG har på uppdrag av kommunens revisorer

Läs mer

I Intern kontrollplan 2014 framgår att vissa processer och rutiner ska följas upp i anslutning till delårsbokslut 2.

I Intern kontrollplan 2014 framgår att vissa processer och rutiner ska följas upp i anslutning till delårsbokslut 2. Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (1) Datum 2014-09-11 Vår referens Sven Johansson Sekreterare Tjänsteskrivelse sven.johansson@malmo.se Uppföljning intern kontroll 2014, DR2 SOFN-2014-29 Sammanfattning

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Miljönämnden 2018-09-05 1 Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunkontoret, Malung, kl. 13:00-16:00 Beslutande Lars-Göran Gustafsson (S), ordförande Mikael Östling (M), vice ordförande Bertil Helmersson

Läs mer

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr R 22 1 (9) REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL Fastställt av kommunfullmäktige 2007-06-04, 56 Syfte reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att styrelser och

Läs mer

Granskningsrapport av intern styrning och kontroll 2017

Granskningsrapport av intern styrning och kontroll 2017 Kommunstyrelsen 2018-02-20 Kommunledningskontoret Ekonomi och kvalitet KSKF/2017:686 Anne Levirinne 016-710 31 57 1 (2) Kommunstyrelsen Granskningsrapport av intern styrning och kontroll 2017 Förslag till

Läs mer

Intern kontroll-resultat av genomförd granskning 2010 samt intern kontrollplan 2011

Intern kontroll-resultat av genomförd granskning 2010 samt intern kontrollplan 2011 1(6) KS 2011/0042 Intern kontroll-resultat av genomförd granskning 2010 samt intern kontrollplan 2011 Sammanfattning Nämnderna har, i samband med rapportering av verksamhetsberättelsen, redovisat resultatet

Läs mer

Hallstahammars kommun

Hallstahammars kommun Revisorerna REVISIONSRAPPORT Uppföljning av Granskning av Upphandlingar Hallstahammars kommun Utarbetad av PwC på uppdrag av kommunens revisorer och antagen vid revisorernas sammanträde 2013-01-22. Granskningen

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av förtroendevaldas och anställdas ersättning avseende resor med egen bil

Revisionsrapport Granskning av förtroendevaldas och anställdas ersättning avseende resor med egen bil Revisionsrapport Granskning av förtroendevaldas och anställdas ersättning avseende resor med egen bil Carl-Gustaf Folkesson, Emelie Lönnblad, Revisionskonsult Ängelholms kommun Januari 2013 Innehållsförteckning

Läs mer

SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING. Yttrande över revisorernas årsrapport för Södermalms stadsdelsnämnd

SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING. Yttrande över revisorernas årsrapport för Södermalms stadsdelsnämnd SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING STABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 528-2011-1.2.1. SID 1 (6) 2011-05-26 Handläggare: Kicki Elofsson Telefon: 08-508 12 008 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2011-06-16 Yttrande över

Läs mer

Granskning år 2015 av folkhögskolestyrelsen för Vindelns och Storumans folkhögskolor

Granskning år 2015 av folkhögskolestyrelsen för Vindelns och Storumans folkhögskolor Granskning år 2015 av folkhögskolestyrelsen för Vindelns och Storumans folkhögskolor Rapport nr 22/2015 Mars 2016 Eva Röste Moe, revisionskontoret Diarienummer: REV 16:2-2015 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE

Läs mer

Fritidsförvaltningen 1 (4) BESLUTSFÖRSLAG Vår re fer ens. Bo Sjöström. Internkontrollplan 2013 FRN-FRI

Fritidsförvaltningen 1 (4) BESLUTSFÖRSLAG Vår re fer ens. Bo Sjöström. Internkontrollplan 2013 FRN-FRI Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (4) Datum 2013-01-24 Vår re fer ens Bo Sjöström BESLUTSFÖRSLAG Internkontrollplan 2013 FRN-FRI-2012-03085 Sammanfattning Det primära syftet med intern kontroll är att

Läs mer

- Budget och uppföljning - Kundfakturor fakturor till kund/brukare - Leverantörsfakturor fakturor från leverantör - Lönehantering

- Budget och uppföljning - Kundfakturor fakturor till kund/brukare - Leverantörsfakturor fakturor från leverantör - Lönehantering 1(5) KS 2011/0014 Svar på revisionsrapport- Granskning av ekonomiadministrativa processer - Effektivitetsgranskning Bakgrund Danderyds förtroendevalda revisorer har uppdragit till PricewaterhouseCoopers

Läs mer

Attestreglemente för Uppsala kommuns nämnder

Attestreglemente för Uppsala kommuns nämnder Attestreglemente för Uppsala kommuns nämnder Ett organiserande dokument som kommunfullmäktige fattade beslut om 2016-10-03 Attestreglemente Kommunfullmäktige 2016-10-03 1 (4) 1 Reglementets omfattning

Läs mer

Till: Uddevalla kommun Kommunstyrelsen. 451 81 Uddevalla

Till: Uddevalla kommun Kommunstyrelsen. 451 81 Uddevalla Revisorerna Till: Uddevalla kommun Kommunstyrelsen 451 81 Uddevalla Löpande granskning 2012 Inom ramen för årets redovisningsrevision har Ernst & Young på uppdrag av kommunrevisionen genomfört en granskning

Läs mer

Avtalsuppföljning utifrån granskning om bisysslor

Avtalsuppföljning utifrån granskning om bisysslor Avtalsuppföljning utifrån granskning om bisysslor Dnr: Rev 33-2012 Genomförd av: Revisionsenheten Thomas Vilhelmsson Vilhelm Rundquist Behandlad av Revisorskollegiet den 19 februari 2014 1 Innehåll 1 Sammanfattning...

Läs mer

Tillämpningsanvisningar till reglemente för attest och kontroll av ekonomiska transaktioner

Tillämpningsanvisningar till reglemente för attest och kontroll av ekonomiska transaktioner STYRDOKUMENT RIKTLINJE 2017-11-07 DNR: 2007-000183 Antagen av KS den 15 maj 2007 133 Gäller tillsvidare Tillämpningsanvisningar till reglemente för attest och kontroll av ekonomiska transaktioner Inledning...

Läs mer

Landstingets innehav av företagskort (kontokort)

Landstingets innehav av företagskort (kontokort) 1 (2) Landstingets revisorer 2007-12-18 Dnr REV /26/2007 Revisionschef Lennart Ledin 063-14 75 27 Landstingsstyrelsen Landstingets innehav av företagskort (kontokort) På vårt uppdrag har revisionskontoret

Läs mer

Kommunstyrelsens förvaltnings åtgärder för förstärkt intern kontroll

Kommunstyrelsens förvaltnings åtgärder för förstärkt intern kontroll 2014-01-27 KS-2014/143.118 1 (6) HANDLÄGGARE Stenbacka, Patrick 08-535 302 88 Patrick.Stenbacka@huddinge.se Kommunstyrelsen Kommunstyrelsens förvaltnings åtgärder för förstärkt intern kontroll Förslag

Läs mer

Förtroendefrågor med stora risker

Förtroendefrågor med stora risker 1 [5] Internkontrollplan 2018 Nämnd: Kommunstyrelsen kommunövergripande Vad heter risken? Vilken kontroll/åtgärd måste finnas eller fungera för att motverka risken? Vad innebär risken? Hur kommer kontrollen

Läs mer

Internkontrollrapport Socialnämnden 2018

Internkontrollrapport Socialnämnden 2018 s handling nr 3/2019 Internkontrollrapport 2018 Dnr: SOCN/2014:95-759 Antagen av socialnämnden 2019-02-20, 33 www.katrineholm.se Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Inledning... 4 2.1 Definition

Läs mer

Internkontroll ett utvecklingsarbete Micasa Fastigheter arbetar ständigt med att förbättra rutiner och arbetsprocesser och dess dokumentation.

Internkontroll ett utvecklingsarbete Micasa Fastigheter arbetar ständigt med att förbättra rutiner och arbetsprocesser och dess dokumentation. Internkontrollplan för år 2013 Internkontroll syftar till att säkerställa styrbarhet, säkerhet och effektivitet i en organisation och verksamhet. Bolaget ska årligen uppföra ett samlat dokument, en plan,

Läs mer

Revisionsrapport Intern kontroll avseende representation och resor hos samtliga nämnder

Revisionsrapport Intern kontroll avseende representation och resor hos samtliga nämnder www.pwc.se Revisionsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Intern kontroll avseende representation och resor hos samtliga nämnder Kalix kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning...

Läs mer

Revisionsrapport Uppföljning av granskning förtroendevaldas anspråk på förlorad arbetsförtjänst

Revisionsrapport Uppföljning av granskning förtroendevaldas anspråk på förlorad arbetsförtjänst www.pwc.se Revisionsrapport Helena Steffansson Carlson September 2016 Innehåll Sammanfattning...2 1. Inledning...3 1.1. Bakgrund...3 1.2. Syfte och revisionsfråga...3 1.3. Kontrollmål...3 1.4. Avgränsning...3

Läs mer

Reglemente för intern kontroll

Reglemente för intern kontroll KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2015:6-042 Reglemente för intern kontroll Antagen av kommunfullmäktige 2015-08-27 102 1 Reglemente för intern kontroll Syfte med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar

Läs mer

Svar på revisorernas granskningsrapport av Kalmar kommuns inköpsprocess

Svar på revisorernas granskningsrapport av Kalmar kommuns inköpsprocess TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ulrick Hultman 2018-03-16 KS 2018/0162 0480-45 00 28 Kommunstyrelsen Svar på revisorernas granskningsrapport av Kalmar kommuns inköpsprocess Förslag

Läs mer

Internkontrollplan 2017, rapportering av kontrollmomentet.

Internkontrollplan 2017, rapportering av kontrollmomentet. Handläggare: Lundkvist Mikael Datum: 2017-09-12 Diarienummer: RÄN-2016-0238 Räddningsnämnden Internkontrollplan 2017, rapportering av kontrollmomentet. Förslag till beslut Räddningsnämnden föreslås besluta

Läs mer