Avfall Sverige anser att punkt 11 första stycket 2 p ska ändras till att gälla även förorenade byggnadsmaterial på ett område som saneras.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Avfall Sverige anser att punkt 11 första stycket 2 p ska ändras till att gälla även förorenade byggnadsmaterial på ett område som saneras."

Transkript

1 Finansdepartementet Stockholm Dnr Fi2013/2602 Malmö den 19 maj 2014 Kommentarer: Promemoria översyn av deponiskatten Avfall Sverige är expertorganisationen inom avfallshantering och återvinning. Föreningen har funnits sedan 1947 och har omkring 400 medlemmar. Avfall Sverige företräder kommuner, kommunalförbund, kommunala bolag och kommunala regionbolag. Deras kunder utgör Sveriges befolkning och en stor del av näringslivet. Genom medlemmarna representerar Avfall Sverige Sveriges befolkning. I föreningen ingår, som associerade medlemmar, ett hundratal tillverkare, konsulter och entreprenörer aktiva inom avfallshantering. Avfall Sverige arbetar enligt avfallshierarkin och verkar för att förebygga att avfall uppstår och att mer återanvänds samt för att återvinna det avfall som ändå uppstår. Sammanfattning Avfall Sverige anser att avdrag bör tillåtas för flygaskor från avfallsförbränning, vilket skulle kunna främja utvecklingen av svenska behandlingsmetoder, eftersom deponiskatten fördyrar svenska behandlingsalternativ. Avfall Sverige anser att det i lagstiftningen bör ges tydligare förutsättningar för att sorterade/behandlade avfall från avfallsförbränning (från bottenaskan) i första hand ska komma till användning som konstruktionsmaterial ute i samhället. Avfall Sverige anser att punkt 11 första stycket 2 p ska ändras till att gälla även förorenade byggnadsmaterial på ett område som saneras. Avdrag från skattskyldighet bör medges för det avfall som uppstår efter utsortering av användbart material vid utgrävningar av gamla deponier (landfill mining). I annat fall uppstår en retroaktiv skatteeffekt. Avfall Sverige att det bör finnas en separat bestämmelse som medger avdrag för avfall från deponiåtervinning. Detta för tydliggöra avdragsmöjligheten för myndigheter då det visat sig att bedömningarna skiljer sig. Avfall Sverige, Avfall Sverige AB, Prostgatan 2, Malmö, Telefon , Fax E-post info@avfallsverige.se, Hemsida Bankgiro , Organisationsnummer

2 Avfall Sverige anser att det finns ett behov av att Skatteverkets lokala kontor bättre samordnar sig i frågan om avdrag för användning av avfall som konstruktionsmaterial (10 ). Anläggningar som helt är undantagna från skatteplikt kontrolleras inte av Skatteverket. Det är upp till tillsynsmyndigheten att se till att deras tillstånd följs och därmed att de inte tar in avfall som är skattepliktigt. Avfall Sverige anser att en förstärkning av tillsynen på detta område är viktig. Anläggningarnas användning av skattepliktigt material som konstruktionsmaterial innebär en konkurrenssnedvridning. Avfall Sverige anser att 6 ska förändras från att beskriva när avfallsskatt inte ska betalas till att beskriva när skatten ska betalas. Kommentarer Flygaskor från avfallsförbränning Idag omhändertas en stor del av flygaskorna som uppstår vid svenska avfallsförbränningsanläggningar på NOAHs anläggning på Langöya i Norge. Hanteringen klassas som återvinning, eftersom det anses utgöra någon sorts återfyllnad, vilket gör att hanteringen inte belastas med norsk deponiskatt. Enligt tillgängliga uppgifter så kan den nuvarande verksamheten fortsätta i ytterligare år. Flygaskor som deponeras på svenska avfallsanläggningar, ofta efter någon typ av förbehandling, belastas däremot med svensk deponiskatt. Avfall Sverige anser att avdrag bör tillåtas för flygaskor från avfallsförbränning, vilket skulle kunna främja utvecklingen av svenska behandlingsmetoder för att omhänderta flygaskor på ett miljösäkert och resurseffektivt sätt. Den nuvarande deponiskatten fördyrar svenska behandlingsalternativ och hindrar en sådan utveckling. Bottenaskor från avfallsförbränning Idag sorteras metallpartiklar rutinmässigt ut ur bottenaska från avfallsförbränning. Sorteringen sker huvudsakligen i mobila anläggningar, men i vissa fall även i stationära anläggningar. Både magnetiska och icke magnetiska partiklar sorteras ut. Tekniken förfinas också kontinuerligt för att sortera ut allt mindre metallpartiklar. Det pågår dessutom försök som syftar till att öka utvinningen av resurser i bottenaskan som är bundna i askmatrisen såsom metaller, sällsynta jordartsmetaller och fosfor. Vätgas skulle dessutom kunna utvinnas ur små aluminiumpartiklar som inte kan sorteras ut. Den sorterade bottenaskan, slaggruset, utgör ofta cirka 80 viktprocent av bottenaskan efter att metaller, grövre partiklar och annat oönskat material har sorterats bort. Slaggruset är ett minerogent material som kan användas i konstruktioner som ersättning för naturliga grusmaterial. Huvuddelen av slaggruset används idag i konstruktioner på avfallsanläggningar och för att sluttäcka avslutade deponier. Endast en mindre andel deponeras. Vid sluttäckningar används slaggruset huvudsakligen som utjämningsskikt som ska utgöra underlag för sluttäckningens tätskikt. 2 (5)

3 Användningen av slaggrus utanför avfallsanläggningar och nedlagda deponier är däremot idag mycket sällsynt. Orsaken är en restriktiv hållning från miljömyndigheterna till användningen av slaggrus. Det kan exemplifieras av Naturvårdsverkets handbok om användningen av avfall i anläggningsarbeten. Naturvårdsverket konstaterar själva i sin promemoria att flera aktörer menar att användningen av avfall i anläggningsarbeten har försvårats sedan verkets handbok publicerades. Avfall Sverige kan bekräfta att så är fallet utifrån information från våra medlemmar. Behovet av material till sluttäckningar av deponier kommer att minska kraftigt fram till år 2030 då behovet kommet att plana ut på en relativt låg nivå. Behovet av alternativa användningsområden kommer därför att öka under de kommande åren. Erfarenheter från andra länder inom EU visar att användningen av slaggrus ofta är kopplad till väl definierade restriktiva användningsområden. Däremot förekommer ingen fri användning av slaggrus. Kan slaggruset inte användas i samhället bör det styra till avfallsanläggningar med tillstånd att deponera avfall. I annat fall finns risk för att bottenaska från avfallsförbränning styrs mot sämre kontrollerad hantering för att undvika deponiskatten, som till exempel användning i bullervallar. Avfall Sverige anser att det i lagstiftningen bör ges tydligare förutsättningar för att sorterade/behandlade avfall från avfallsförbränning (från bottenaskan) i första hand ska komma till användning som konstruktionsmaterial ute i samhället. Förorenade massor från områden som saneras Avfall Sverige anser att hanteringen av förorenade massor från en sanering underlättas om förorenade jordar och förorenade byggnadsmaterial kan hanteras på liknande sätt. Ett allmänt avdrag i 11 p 2 kan styra massorna mot deponering om så anses vara nödvändigt. Avdrag från utgrävningar och saneringar av avfallsupplag Utgrävningar av gamla deponier (landfill mining) för att utvinna resurser som metaller och brännbara material har börjat diskuteras allt mer under senare år. Återvinningen av resurser kan även kombineras med sanering av ett upplagsområde. En återvinning av olika material kan göra det ekonomiskt möjligt att sanera en gammal deponi. Genomförandet av dylika projekt kan däremot försvåras om uppkommet restavfall som behöver deponeras belastas med deponiskatt. Om deponiskatt skulle utgå skulle en retroaktiv skatteeffekt uppstå. Avfall Sverige ställer sig positiva till att avfall från landfill mining och efterbehandling av deponier undantas skatteskyldigheten. 3 (5)

4 Angående miljöeffekter och ekonomisk potential vid utvinning av material och mineraler ur nedlagda deponier anser Avfall Sverige att det bör finnas en separat bestämmelse som medger avdrag för avfall från deponiåtervinning. Detta för tydliggöra avdragsmöjligheten för myndigheter då det visat sig att bedömningarna skiljer sig. Avfall Sverige instämmer således inte i vad Naturvårdsverket anger i sin promemoria (s. 9) där verket inte anser att det är nödvändigt med en sådan särskild bestämmelse. När det gäller aktiviteten landfill mining som sådan tar dock inte Avfall Sverige inom ramen för detta remissvar ställning till hur och i vilken omfattning sådana aktiviteter bör utföras. Prövningen av förutsättningarna för landfill mining måste förstås ske på sedvanligt sätt enligt miljöprövningsregelverket. Avdrag för användning av avfall som konstruktionsmaterial Det finns en problematik kring avdrag för konstruktionsmaterial på deponierna och Skatteverkets revisioner (10 ). Skatteverket verkar inte ha ett nationellt angreppssätt eller en tydlighet angående vilka avdragsmöjlighet för konstruktionsmaterial som kan göras och hur detta ska dokumenteras. Detta bidrar till ojämlika bedömningar inom branschen vilket i längden ger en snedvriden konkurrens. Avfall Sverige anser att det finns ett behov av att Skatteverkets lokala kontor bättre samordnar sig i frågan om avdrag enligt 10. Anläggningar som är undantagna från skatteplikt Anläggningar som helt är undantagna från skatteplikt kontrolleras inte av Skatteverket. Det är upp till tillsynsmyndigheten att se till att deras tillstånd följs och därmed att de inte tar in avfall som är skattepliktigt. Avfall Sverige anser att en förstärkning av tillsynen på detta område är viktig. I överväganden angående nyttan med deponiskatten som en miljöskatt är problematiken med avslutade deponier som inte längre är skattepliktiga tar in skattepliktigt material som konstruktionsmaterial central. Det handlar ofta om anläggningar med lägre miljökrav på till exempel lakvattenhantering och gasåtervinning. Ofta har dessa anläggningar ingen deponigasåtervinning alls. Utifrån information från våra medlemmar har vi fått vetskap om att det bland annat förekommer olika bedömningar kring avdrag för konstruktionsmaterial i olika delar av landet. Detta då det är komplicerat att på ett riktigt sätt göra dessa avdrag. Ett problem som icke skattepliktiga anläggningar saknar. I praktiken innebär detta att tveksamma konstruktionsmaterial går till anläggningar med lägre eller inga miljökrav alternativt till byggande av bullervallar med mera. Precis som att olika bedömningar från Skatteverket när det gäller användningen av avfall för konstruktionsändamål inne på en deponi leder till snedvriden konkurrens innebär också mottagandet av skattepliktigt material som konstruktionsmaterial vid avslutade deponier som inte längre är skattepliktiga en sådan snedvridning. 4 (5)

5 Avfall Sverige anser därför att en punkt har nåtts där det kan konstateras att det som inte kan återvinnas ska tas ur kretsloppet och deponeras på en miljösäker deponi. Deponiskatten motverkar i dag ett sådant syfte. Avfall Sverige avser att återkomma till Finansdepartementet och Skatteverket i denna fråga. Angående skattskyldigheten Avfall Sverige anser att 6 ska förändras från att beskriva när avfallsskatt inte ska betalas till att beskriva när skatten ska betalas. Avfall Sverige anser att avfallsskatt endast ska betala för avfall som deponeras. Detta skulle förenkla hanteringen av avfallsskatten för verksamhetsutövarna. Ett stort problem med dagens lag är att tolkningar av vad som ska godkännas som avdrag varierar kraftigt mellan olika myndigheter. Behovet av en omfattande lista med avdrag i 11 som efter hand behöver revideras skulle därmed försvinna. Skatten bör således inte debiteras utifrån en nettobeskattning, som i dagsläget, utan debiteras som ett slutskatteavdrag. Detta skulle förhoppningsvis också medföra en mer likartad tolkning vid till exempel skatterevisioner. För fortsatta kontakter i dessa frågor hänvisar vi till våra rådgivare Sven Lundgren, sven.lundgren@avfallsverige.se eller Johan Fagerqvist, johan.fagerqvist@avfallsverige.se telefon Vänliga hälsningar Avfall Sverige Peter Danielsson Ordförande Weine Wiqvist Vd 5 (5)

REMISSVAR: Remiss av promemorian Verksamheter som kan undantas från tillstånds- och anmälningsplikt

REMISSVAR: Remiss av promemorian Verksamheter som kan undantas från tillstånds- och anmälningsplikt Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Dnr M2018/01322/R Malmö 17 december 2018 REMISSVAR: Remiss av promemorian Verksamheter som kan undantas från tillstånds- och anmälningsplikt Avfall Sverige

Läs mer

REMISSVAR: Havs- och vattenmyndighetens redovisning av regeringsuppdrag om enskilda avlopp styrmedel för att nå en hållbar åtgärdstakt

REMISSVAR: Havs- och vattenmyndighetens redovisning av regeringsuppdrag om enskilda avlopp styrmedel för att nå en hållbar åtgärdstakt Miljödepartementet 103 33 Stockholm Dnr M2013/790/Nm Malmö den 17 april 2014 REMISSVAR: Havs- och vattenmyndighetens redovisning av regeringsuppdrag om enskilda avlopp styrmedel för att nå en hållbar åtgärdstakt

Läs mer

Jordbruksverket Stockholm. Malmö den 19 juni 2018

Jordbruksverket Stockholm. Malmö den 19 juni 2018 Jordbruksverket 103 33 Stockholm Malmö den 19 juni 2018 REMISSVAR: Förslag till ny vägledning om Tillämpning av miljöbalken vid lokalt omhändertagande av smittfarligt avfall vid epizootiutbrott vägledning

Läs mer

REMISSVAR: Remiss av EU-kommissionens förslag till direktiv om minskning av vissa plastprodukters inverkan på miljön

REMISSVAR: Remiss av EU-kommissionens förslag till direktiv om minskning av vissa plastprodukters inverkan på miljön Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Malmö den 14 augusti 2018 REMISSVAR: Remiss av EU-kommissionens förslag till direktiv om minskning av vissa plastprodukters inverkan på miljön Avfall Sverige

Läs mer

Kommentarer: Remiss av förslag till ändring av Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2006:9) om miljörapport

Kommentarer: Remiss av förslag till ändring av Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2006:9) om miljörapport Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Malmö den 5 november 2013 Dnr NV-03538-13 Kommentarer: Remiss av förslag till ändring av Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2006:9) om miljörapport Avfall Sverige är

Läs mer

REMISSVAR: Betänkandet Privata utförare Kontroll och insyn (SOU 2013:53)

REMISSVAR: Betänkandet Privata utförare Kontroll och insyn (SOU 2013:53) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Dnr Fi2013/2602 Malmö den 11 oktober 2013 REMISSVAR: Betänkandet Privata utförare Kontroll och insyn (SOU 2013:53) Avfall Sverige är bransch- och intresseorganisation

Läs mer

Kommentarer till punkterna ovan framgår nedan. Miljödepartementet Enheten för kretslopp, näringsliv och byggande 103 33 Stockholm

Kommentarer till punkterna ovan framgår nedan. Miljödepartementet Enheten för kretslopp, näringsliv och byggande 103 33 Stockholm Miljödepartementet Enheten för kretslopp, näringsliv och byggande 103 33 Stockholm Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdrag med anledning av det fortsatta arbetet med de 15 miljökvalitetsmålen

Läs mer

SKRIVELSE: Inlaga till arbetet med Miljöbyggnad 3.0 angående miljövärdering av avfallsförbränning med energiåtervinning

SKRIVELSE: Inlaga till arbetet med Miljöbyggnad 3.0 angående miljövärdering av avfallsförbränning med energiåtervinning Miljöbyggnad 3.0 Sweden Green Building Council Landsvägen 50A 172 63 Sundbyberg Malmö den 14 december 2015 SKRIVELSE: Inlaga till arbetet med Miljöbyggnad 3.0 angående miljövärdering av avfallsförbränning

Läs mer

SKRIVELSE: EU-rättens möjligheter till offentligt offentligt samarbete (avtalssamverkan) måste klargöras i LOU och den reviderade kommunallagen

SKRIVELSE: EU-rättens möjligheter till offentligt offentligt samarbete (avtalssamverkan) måste klargöras i LOU och den reviderade kommunallagen Finansdepartementet Ardalan Shekarabi 103 33 Stockholm Malmö den 17 februari 2016 SKRIVELSE: EU-rättens möjligheter till offentligt offentligt samarbete (avtalssamverkan) måste klargöras i LOU och den

Läs mer

Vad gör vi med våra deponier?

Vad gör vi med våra deponier? Vad gör vi med våra deponier? Internationellt perspektiv Inkapsling rätt eller fel? Tar vår generation hand om vårt eget avfall Håkan Rosqvist Seminarium om deponering Tyréns 28 februari 2013 Geologiska

Läs mer

Återvinningsindustriernas remissvar på promemoria Återvinning ur nedlagda avfallsanläggningar (Fi2016/00774)

Återvinningsindustriernas remissvar på promemoria Återvinning ur nedlagda avfallsanläggningar (Fi2016/00774) Stockholm den 1 juni 2016 Återvinningsindustriernas remissvar på promemoria Återvinning ur nedlagda avfallsanläggningar (Fi2016/00774) Om Återvinningsindustrierna Återvinningsindustrierna, ÅI, är en branschförening

Läs mer

Avfall Sveriges. ståndpunkter

Avfall Sveriges. ståndpunkter Avfall Sveriges ståndpunkter BAKGRUND OCH UTGÅNGSPUNKTER FÖR STÅNDPUNKTERNA Avfall Sveriges ståndpunkter är det dokument som vägleder ställningstaganden och åtgärder för att utveckla avfallshanteringen

Läs mer

REMISSVAR: Jordbruksverkets föreskrifter om ekologisk produktion och kontroll av ekologisk produktion

REMISSVAR: Jordbruksverkets föreskrifter om ekologisk produktion och kontroll av ekologisk produktion Jordbruksverket Växt- och miljöavdelningen 551 82 Jönköping Dnr 4.7.16-11784/13 Malmö den 11 maj 2015 REMISSVAR: Jordbruksverkets föreskrifter om ekologisk produktion och kontroll av ekologisk produktion

Läs mer

Miljödepartementet Stockholm. Dnr M2012/3309/Ke. Malmö den 15 februari 2013

Miljödepartementet Stockholm. Dnr M2012/3309/Ke. Malmö den 15 februari 2013 Miljödepartementet 103 33 Stockholm Dnr M2012/3309/Ke Malmö den 15 februari 2013 REMISSVAR: Remiss av svenskt genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv (2012/19/EU) av den 4 juli 2012 om avfall

Läs mer

Skrivelse: Synpunkter på hearingversionen av Miljöbyggnad 3.0 angående miljövärdering av avfallsförbränning med energiåtervinning

Skrivelse: Synpunkter på hearingversionen av Miljöbyggnad 3.0 angående miljövärdering av avfallsförbränning med energiåtervinning Miljöbyggnad 3.0 Sweden Green Building Council Landsvägen 50A 172 63 Sundbyberg Malmö den 26 augusti 2016 Skrivelse: Synpunkter på hearingversionen av Miljöbyggnad 3.0 angående miljövärdering av avfallsförbränning

Läs mer

Yttrande över En BRASkatt! - beskattning av avfall som deponeras, SOU 2005:64, dnr Fi2005/1862

Yttrande över En BRASkatt! - beskattning av avfall som deponeras, SOU 2005:64, dnr Fi2005/1862 Finansdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över En BRASkatt! - beskattning av avfall som deponeras, SOU 2005:64, dnr Fi2005/1862 Återvinningsindustrierna, ÅI, har fått En BRASkatt! - beskattning av

Läs mer

Miljö- och energidepartementet Stockholm. Dnr M2016/01154/Ke. Malmö den 1 september 2016

Miljö- och energidepartementet Stockholm. Dnr M2016/01154/Ke. Malmö den 1 september 2016 Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Dnr M2016/01154/Ke Malmö den 1 september 2016 REMISSVAR: Remiss av Naturvårdsverkets rapport Minskad förbrukning av plastbärkassar samt separat promemoria

Läs mer

Deponiska*en och restmaterial. Monica Lövström VD Svenska EnergiAskor AB

Deponiska*en och restmaterial. Monica Lövström VD Svenska EnergiAskor AB Deponiska*en och restmaterial Monica Lövström VD Svenska EnergiAskor AB Miljörik(g hantering av askor från energiproduk(on Vi vill se e: hållbart samhälle där klimat- smarta lösningar bidrar (ll a: rä:

Läs mer

Rapport: U2014:01 ISSN 1103-4092. Avfallsindikatorer Vägledning för hur man kan mäta och följa utvecklingen mot en resurseffektiv avfallshantering

Rapport: U2014:01 ISSN 1103-4092. Avfallsindikatorer Vägledning för hur man kan mäta och följa utvecklingen mot en resurseffektiv avfallshantering Rapport: U2014:01 ISSN 1103-4092 Avfallsindikatorer Vägledning för hur man kan mäta och följa utvecklingen mot en resurseffektiv avfallshantering förord INNehållSförteckNINg 1. Varför indikatorer? 3 2.

Läs mer

SKRIVELSE: Angående Naturvårdsverkets vägledning om spillfett och fett från fettavskiljare

SKRIVELSE: Angående Naturvårdsverkets vägledning om spillfett och fett från fettavskiljare Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Malmö den 26 januari 2018 SKRIVELSE: Angående Naturvårdsverkets vägledning om spillfett och fett från fettavskiljare Avfall Sverige är branschorganisationen inom avfallshantering

Läs mer

En introduktion till. s arbete med deponier (moderna avfallsanläggningar) Johan Fagerqvist, Rådgivare deponering

En introduktion till. s arbete med deponier (moderna avfallsanläggningar) Johan Fagerqvist, Rådgivare deponering En introduktion till s arbete med deponier (moderna avfallsanläggningar) Johan Fagerqvist, Rådgivare deponering Om Avfall Sverige Kommunernas expertorgan inom avfall och återvinning Utveckling, utbildning,

Läs mer

Verkar för en miljöriktig, hållbar avfallshantering utifrån ett samhällsansvar

Verkar för en miljöriktig, hållbar avfallshantering utifrån ett samhällsansvar Avfall Sverige Branschorganisationen för avfallshantering och återvinning 400 medlemmar kommuner, kommunbolag - Privata företag är associerade medlemmar Verkar för en miljöriktig, hållbar avfallshantering

Läs mer

REMISSVAR: Remiss av promemoria om förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet

REMISSVAR: Remiss av promemoria om förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Malmö den 9 februari 2018 REMISSVAR: Remiss av promemoria om förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet Avfall Sverige är branschorganisationen

Läs mer

Varför går det avfall från Norge till Sverige för behandling i svenska energiåtervinningsanläggningar?

Varför går det avfall från Norge till Sverige för behandling i svenska energiåtervinningsanläggningar? 2016-01-12 Varför går det avfall från Norge till Sverige för behandling i svenska energiåtervinningsanläggningar? Korta svaret: behandlingspriset Men varför är det så mycket billigare att behandla restavfallet

Läs mer

Avfall Sverige-rapport 2016:28 Vad slänger folk i soppåsen? < Besökt

Avfall Sverige-rapport 2016:28 Vad slänger folk i soppåsen? <  Besökt Miljöbyggnad 3.0 Sweden Green Building Council Landsvägen 50A 172 63 Sundbyberg Malmö den 19 december 2016 SKRIVELSE: Indikator för avfallshantering i byggnaden med koppling till Indikator 4 - Energislag

Läs mer

SKRIVELSE: Kommentarer till hearing-version av Miljöbyggnad Drift och förvaltning (inför kommande remittering)

SKRIVELSE: Kommentarer till hearing-version av Miljöbyggnad Drift och förvaltning (inför kommande remittering) Sweden Green Building Council Landsvägen 50 A 172 63 Sundbyberg Malmö den 31 augusti 2018 SKRIVELSE: Kommentarer till hearing-version av Miljöbyggnad Drift och förvaltning (inför kommande remittering)

Läs mer

REMISSVAR: Remiss av TPA-utredningens betänkande Fjärrvärme i konkurrens (SOU 2011:44)

REMISSVAR: Remiss av TPA-utredningens betänkande Fjärrvärme i konkurrens (SOU 2011:44) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Dnr 2011/3125/E Malmö den 31 augusti 2011 REMISSVAR: Remiss av TPA-utredningens betänkande Fjärrvärme i konkurrens (SOU 2011:44) Avfall Sverige är bransch- och intresseorganisation

Läs mer

Svenska EnergiAskor Naturvårdsverket, handläggare Erland Nilsson

Svenska EnergiAskor Naturvårdsverket, handläggare Erland Nilsson Remissvar Utvärdering av Naturvårdsverkets handbok 2010:01 återvinning av avfall i anläggningsarbeten Från Till Svenska EnergiAskor Naturvårdsverket, handläggare Erland Nilsson Svenska EnergiAskor AB är

Läs mer

SKRIVELSE: Förslag till författningsändringar - 40, 43 och 45 förordning (2013:253) om förbränning av avfall

SKRIVELSE: Förslag till författningsändringar - 40, 43 och 45 förordning (2013:253) om förbränning av avfall Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Malmö den 31 augusti 2017 SKRIVELSE: Förslag till författningsändringar - 40, 43 och 45 förordning (2013:253) om förbränning

Läs mer

Avfall Sveriges ståndpunkter 2018

Avfall Sveriges ståndpunkter 2018 Avfall Sveriges ståndpunkter 2018 Avfall Sveriges ståndpunkter är det dokument som vägleder ställningstaganden och åtgärder för att utveckla förebyggande, återanvändning och avfallshanteringen samt kommunernas

Läs mer

Alternativ för hantering av askor från avfallsförbränning. Stig-Olov Taberman Miljö- och utvecklingsingenjör Tekniska Verken i Linköping AB (publ)

Alternativ för hantering av askor från avfallsförbränning. Stig-Olov Taberman Miljö- och utvecklingsingenjör Tekniska Verken i Linköping AB (publ) Alternativ för hantering av askor från avfallsförbränning Stig-Olov Taberman Miljö- och utvecklingsingenjör Tekniska Verken i Linköping AB (publ) Askor från avfallsförbränning Rökgasreningsrester/ slagg

Läs mer

REMISSVAR: Remiss av EU-kommissionens förslag till direktiv om minskning av vissa plastprodukters inverkan på miljön

REMISSVAR: Remiss av EU-kommissionens förslag till direktiv om minskning av vissa plastprodukters inverkan på miljön Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Malmö den 14 augusti 2018 REMISSVAR: Remiss av EU-kommissionens förslag till direktiv om minskning av vissa plastprodukters inverkan på miljön Avfall Sverige

Läs mer

Avfall från verksamheter. Hörby 2009. Sortering av brännbart avfall från annat avfall samt karakterisering av avfall till deponi HÖRBY KOMMUN

Avfall från verksamheter. Hörby 2009. Sortering av brännbart avfall från annat avfall samt karakterisering av avfall till deponi HÖRBY KOMMUN Avfall från verksamheter Hörby 2009 Sortering av brännbart avfall från annat avfall samt karakterisering av avfall till deponi RAPPORT 2010-2 Sid 2 Inledning Under 2008-2009 har Miljösamverkan Skåne bedrivit

Läs mer

Önskemål om ändring av 32 förordning (2013:253) om förbränning av avfall

Önskemål om ändring av 32 förordning (2013:253) om förbränning av avfall Stockholm 2017-05-30 Raziyeh Khodayari Raziyeh.khodayari@energiföretagen.se Jakob Sahlén jakob.sahlen@avfallsverige.se Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se Naturvårdsverket

Läs mer

REMISSVAR: Remiss av delbetänkande från Miljömålsberedningen med förslag om en klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige

REMISSVAR: Remiss av delbetänkande från Miljömålsberedningen med förslag om en klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Dnr M2016/01735/Kl Malmö den 20 oktober 2016 REMISSVAR: Remiss av delbetänkande från Miljömålsberedningen med förslag om en klimat- och luftvårdsstrategi

Läs mer

Vissa punktskattefrågor inför budgetpropositionen för 2015

Vissa punktskattefrågor inför budgetpropositionen för 2015 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Vissa punktskattefrågor inför budgetpropositionen för 2015 Oktober 2014 1 Promemorians huvudsakliga innehåll Regeringen avser att i budgetpropositionen för

Läs mer

DELDOM 2007-02-08 meddelad i Stockholm

DELDOM 2007-02-08 meddelad i Stockholm STOCKHOLMS TINGSRÄTT DELDOM 2007-02-08 meddelad i Stockholm Sid 1 (67) Mål nr SÖKANDE Vafab Miljö AB, 556191-4200 Nyängsleden 721 87 Västerås Ombud: Advokat Mikael Hägglöf Fröberg & Lundholm Advokatbyrå

Läs mer

Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm. Dnr M2015/04155/Mm. Malmö den 19 februari 2016

Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm. Dnr M2015/04155/Mm. Malmö den 19 februari 2016 Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Dnr M2015/04155/Mm Malmö den 19 februari 2016 REMISSVAR: Remittering av Europeiska kommissionens förslag COM(2015) 614/2 till meddelande om cirkulär ekonomi

Läs mer

REMISSVAR: Betänkande Miljötillsyn och sanktioner en tillsyn präglad av ansvar, respekt och enkelhet (SOU 2017:63)

REMISSVAR: Betänkande Miljötillsyn och sanktioner en tillsyn präglad av ansvar, respekt och enkelhet (SOU 2017:63) Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Dnr M2017/01714/Me Malmö den 8 januari 2018 REMISSVAR: Betänkande Miljötillsyn och sanktioner en tillsyn präglad av ansvar, respekt och enkelhet (SOU 2017:63)

Läs mer

Förorenade massor i sluttäckning deponering eller konstruktion?

Förorenade massor i sluttäckning deponering eller konstruktion? Förorenade massor i sluttäckning deponering eller konstruktion? Per Hübinette Gudrun Magnusson Bakgrund Länsstyrelsen har tillsyn på större avfallsanläggningar och vägleder kommuner i t ex anmälningsärenden

Läs mer

REMISSVAR: Betänkandet En generell rätt till kommunal avtalssamverkan (SOU 2017:77)

REMISSVAR: Betänkandet En generell rätt till kommunal avtalssamverkan (SOU 2017:77) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Dnr Fi2017/03967/K Malmö den 26 januari 2018 REMISSVAR: Betänkandet En generell rätt till kommunal avtalssamverkan (SOU 2017:77) Avfall Sverige är kommunernas branschorganisation

Läs mer

Miljö- och energidepartementet Stockholm. Dnr M2015/02675/R. Malmö den 5 februari 2016

Miljö- och energidepartementet Stockholm. Dnr M2015/02675/R. Malmö den 5 februari 2016 Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Dnr M2015/02675/R Malmö den 5 februari 2016 REMISSVAR: Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdraget Prövning av miljöfarliga verksamheter och krav

Läs mer

KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR ASKERSUND, HALLSBERG, LAXÅ, LEKEBERG

KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR ASKERSUND, HALLSBERG, LAXÅ, LEKEBERG KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR ASKERSUND, HALLSBERG, LAXÅ, LEKEBERG 2017-2020 FÖRORD Denna avfallsplan är framtagen av Sydnärkes kommunalförbund för alla medverkande kommuner i enlighet med 41 15 kap miljöbalken

Läs mer

REMISSVAR: Naturvårdsverkets redovisning för åtgärder för minskad nedskräpning

REMISSVAR: Naturvårdsverkets redovisning för åtgärder för minskad nedskräpning Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Dnr M2016/02523/Ke Malmö den 31 mars 2017 REMISSVAR: Naturvårdsverkets redovisning för åtgärder för minskad nedskräpning Avfall Sverige är branschorganisationen

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (8) meddelad i Stockholm den 23 december 2016 KLAGANDE Ragn-Sells Avfallsbehandling AB, 556076-8516 Ombud: Advokat Kristina Söderman Ahlford Advokatbyrå AB Box 1111

Läs mer

Askor i e) hållbart energisystem. Monica Lövström VD Svenska EnergiAskor AB

Askor i e) hållbart energisystem. Monica Lövström VD Svenska EnergiAskor AB Askor i e) hållbart energisystem Monica Lövström VD Svenska EnergiAskor AB Svenska EnergiAskor Svenska EnergiAskor är ett branschorgan som arbetar för miljöriktig hantering av de askor som uppstår vid

Läs mer

SKRIVELSE: Innefatta renhållningspersonal i utredningens överväganden och förslag

SKRIVELSE: Innefatta renhållningspersonal i utredningens överväganden och förslag Ju 2016:23 Blåljusutredningen 103 33 Stockholm Malmö den 27 oktober 2017 SKRIVELSE: Innefatta renhållningspersonal i utredningens överväganden och förslag Avfall Sverige är branschorganisationen inom avfallshantering

Läs mer

Askor i ett hållbart energisystem. Monica Lövström VD Svenska EnergiAskor AB

Askor i ett hållbart energisystem. Monica Lövström VD Svenska EnergiAskor AB Askor i ett hållbart energisystem Monica Lövström VD Svenska EnergiAskor AB Energi Askor vad är det? Svenska EnergiAskor är ett branschorgan som arbetar För miljöriktig hantering av de askor som uppstår

Läs mer

Riktlinje för hantering av förorenade områden

Riktlinje för hantering av förorenade områden STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Stening Elin Datum 2017-10-12 Diarienummer KSN-2017-3504 Kommunstyrelsen Riktlinje för hantering av förorenade områden Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås

Läs mer

Naturvårdsverkets förslag till etappmål för textil och textilavfall Utkast 2013-10-21:

Naturvårdsverkets förslag till etappmål för textil och textilavfall Utkast 2013-10-21: Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Malmö den 28 oktober 2013 Naturvårdsverkets förslag till etappmål för textil och textilavfall Utkast 2013-10-21: Synpunkter från Avfall Sverige 1. Generella kommentarer

Läs mer

REMISSVAR: Förslag till översyn av EU:s handelssystem för perioden 2021-2030

REMISSVAR: Förslag till översyn av EU:s handelssystem för perioden 2021-2030 Miljö- och energidepartementet Klimatenheten 103 33 Stockholm Dnr M2015/03246/Kl Malmö den 28 december 2015 REMISSVAR: Förslag till översyn av EU:s handelssystem för perioden 2021-2030 Avfall Sverige är

Läs mer

Riktlinje. för hantering av förorenade områden i Uppsala kommun

Riktlinje. för hantering av förorenade områden i Uppsala kommun Riktlinje för hantering av förorenade områden i Uppsala kommun Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Riktlinje för hantering av förorenade områden i Uppsala kommun Kommunstyrelsen 2017-12-13 1 (4)

Läs mer

Till Avfall Sveriges kommunmedlemmar. Malmö den 5 december 2016

Till Avfall Sveriges kommunmedlemmar. Malmö den 5 december 2016 Till Avfall Sveriges kommunmedlemmar Malmö den 5 december 2016 INFORMATION: Redogörelse från Avfall Sverige för hushållsavfallsdefinitionen i anledning privat insamlingsentreprenörs avtal med en livsmedelskedjas

Läs mer

Seminarium om utmaningar och möjligheter kring deponier 26 november Malmö

Seminarium om utmaningar och möjligheter kring deponier 26 november Malmö Seminarium om utmaningar och möjligheter kring deponier 26 november Malmö Dagens hantering av förorenade jord- och muddermassor Peter Flyhammar, SGI Finansiärer: SGI och Avfall Sverige På säker grund för

Läs mer

RAPPORT D2010:01. Erfarenheter från avfallsskatterevisioner på avfallsupplag ISSN 1103-4092

RAPPORT D2010:01. Erfarenheter från avfallsskatterevisioner på avfallsupplag ISSN 1103-4092 RAPPORT D2010:01 Erfarenheter från avfallsskatterevisioner på avfallsupplag ISSN 1103-4092 Förord En skatt på avfall som deponeras infördes år 2000. Sedan dess har Skatteverket genomfört revisioner på

Läs mer

SamrådTillståndsansökan. Materialhanteringscenter. Karlsvik1:3; 1:20; 1:21, samt 1:23, Falun. Fortum Waste Solutions AB

SamrådTillståndsansökan. Materialhanteringscenter. Karlsvik1:3; 1:20; 1:21, samt 1:23, Falun. Fortum Waste Solutions AB Fortum Waste Solutions AB SamrådTillståndsansökan Materialhanteringscenter Karlsvik1:3; 1:20; 1:21, samt 1:23, Falun Ulrika Wievegg Chef EHSQ Michael Kempi Affärsutvecklare Saara Nummelin - Miljösamordnare

Läs mer

Lagstiftning vad säger praxis om hantering av massor

Lagstiftning vad säger praxis om hantering av massor Lagstiftning vad säger praxis om hantering av massor 2018-05-23 Vad ska jag prata om idag? Vad säger lagstiftningen? Vad säger praxis? Utredning med förslag till ändringar pågår Vilken vägledning finns?

Läs mer

Lakvatten (sigevann) från en modern svensk deponi Hanna Modin

Lakvatten (sigevann) från en modern svensk deponi Hanna Modin Lakvatten (sigevann) från en modern svensk deponi Hanna Modin Teknisk Vattenresurslära, Lunds Universitet Agenda Förändrad svensk deponilagstiftning Förväntade effekter Fläskebo en modern deponi Projektet

Läs mer

En resurseffektiv masshantering

En resurseffektiv masshantering En resurseffektiv masshantering Dagens presentation, innehåll Hur uppnår vi en resurseffektiv masshantering som också är säker för människors hälsa och miljön? Erfarenheter från Stockholms Stad Information

Läs mer

Återvinning av avfall i anläggningsarbeten Bakgrund, intentioner och tillämpning

Återvinning av avfall i anläggningsarbeten Bakgrund, intentioner och tillämpning Anders Hedenstedt Återvinning av avfall i anläggningsarbeten Bakgrund, intentioner och tillämpning 1 Naturvårdsverkets handbok 20:1 Återvinning av avfall i anläggningsarbeten 2 Bakgrund Allmän användning

Läs mer

Det svenska hushållsavfallet

Det svenska hushållsavfallet Det svenska hushållsavfallet 2018 Avfallshantering i världsklass 99,5% 99,5 procent av hushållsavfallet återvanns under 2017. Utmaningen nu är att minska mängden avfall. Sveriges kommuner och svenskarna

Läs mer

Det svenska hushållsavfallet

Det svenska hushållsavfallet Det svenska hushållsavfallet 2018 Avfallshantering i världsklass Sveriges kommuner och svenskarna är duktiga på avfallshantering. Från insamling till sortering och återvinning. Med den här skriften vill

Läs mer

Från avfallshantering till resurshushållning

Från avfallshantering till resurshushållning Förslag ny nationell avfallsplan 2012-2017 Från avfallshantering till resurshushållning 1. Vision mot resurshushållning 2. Hantering av avfall idag 3. Mot ökad resurseffektivitet 4. Prioriterade områden

Läs mer

Betänkandet Kemikalieskatt SOU 2015:30

Betänkandet Kemikalieskatt SOU 2015:30 Rättsavdelningen Datum Dnr Mikael Jeppsson 2015-05-27 STY 2015-288 Tel. 08-405 02 84 Ert datum Er referens mikael.jeppsson@tullverket.se 2015-04-07 Fi2015/1931 Finansdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet

Läs mer

UTREDNING. 1. Bakgrund

UTREDNING. 1. Bakgrund UTREDNING Saken: Enskilda avlopp och arbetsmiljökrav Datum: 2013-10- 31 Från: Sven Lundgren, jur. kand, rådgivare juridik, Avfall Sverige Till: Avfall Sveriges medlemmar 1. Bakgrund 2. Frågeställningar

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets allmänna råd till 38-42 förordningen (2001:512) om deponering av avfall; NFS 2002:17 Utkom från trycket den 25 juni 2002 beslutade

Läs mer

Klargöranden i rättspraxis om avfallsskatt underlättar utvecklingen i återvinningsbranschen

Klargöranden i rättspraxis om avfallsskatt underlättar utvecklingen i återvinningsbranschen 251 KRISTINA SÖDERMAN Klargöranden i rättspraxis om avfallsskatt underlättar utvecklingen i återvinningsbranschen Vad har ett miljötillstånd för betydelse vid bestämmandet av vad som är en skattepliktig

Läs mer

VERKSAMHETSBESÖK. GENOMFÖRT AV M I EDA Partiföreningen på G MODERATERNA I EDA BESÖKER VARJE MÅNAD FÖRETAG, VERKSAMHETER OCH ÖVRIGA

VERKSAMHETSBESÖK. GENOMFÖRT AV M I EDA Partiföreningen på G MODERATERNA I EDA BESÖKER VARJE MÅNAD FÖRETAG, VERKSAMHETER OCH ÖVRIGA VERKSAMHETSBESÖK GENOMFÖRT AV M I EDA Partiföreningen på G MODERATERNA I EDA BESÖKER VARJE MÅNAD FÖRETAG, VERKSAMHETER OCH ÖVRIGA VERKSAMHETSBESÖK 2013-07-10. LUNDENS SOPSTATION Moderaterna i Eda Besök

Läs mer

Om kommunal avfallsplanering. för dig som är politiskt förtroendevald eller förvaltningschef

Om kommunal avfallsplanering. för dig som är politiskt förtroendevald eller förvaltningschef Om kommunal avfallsplanering för dig som är politiskt förtroendevald eller förvaltningschef För varje kommun ska det finnas en renhållningsordning som ska antas av kommunfullmäktige. Renhållningsordningen

Läs mer

Glasbruksprojektet. Förstudie avfall. Renare Marks Vårmöte. Hanna Almqvist, Golder Associates AB Pär Elander, Elander Miljöteknik AB 2015-03-25

Glasbruksprojektet. Förstudie avfall. Renare Marks Vårmöte. Hanna Almqvist, Golder Associates AB Pär Elander, Elander Miljöteknik AB 2015-03-25 Renare Marks Vårmöte Hanna Almqvist, Golder Associates AB Pär Elander, Elander Miljöteknik AB 1 Glas Blått: kobolt Svart: nickel, krom Orange: kadmium, svavel Rött: guld (små mängder) Turkos: koppar Arsenik:

Läs mer

1. Vad kan du och din organisation göra för en ökad återanvändning av massor?

1. Vad kan du och din organisation göra för en ökad återanvändning av massor? 1. Vad kan du och din organisation göra för en ökad återanvändning av massor? Vad kan du och din organisation göra för en ökad återanvändning av massor? Grupp 1. Strukturera och planera. Öka kunskaperna.

Läs mer

Återvinning av avfall i anläggningsarbete. Vad innebär handboken, nya domar mm?

Återvinning av avfall i anläggningsarbete. Vad innebär handboken, nya domar mm? Återvinning av avfall i anläggningsarbete. Vad innebär handboken, nya domar mm? Thomas Rihm På säker grund för hållbar utveckling Avfall (förslag MB) Varje ämne eller föremål som innehavaren gör sig av

Läs mer

Återvinning av avfall i anläggningsarbete

Återvinning av avfall i anläggningsarbete Peter Flyhammar Återvinning av avfall i anläggningsarbete Hälsingborg 2010-10-03 Sluttäckningar av deponier Vegetationsskikt Skyddsskikt Dränering Tätskikt Gasdränering Utjämningsskikt 1 Användning av

Läs mer

Sammanfattning Avfall Sverige välkomnar den övergång från delmål till etappmål som har gjorts.

Sammanfattning Avfall Sverige välkomnar den övergång från delmål till etappmål som har gjorts. Miljödepartementet 103 33 Stockholm Dnr M2011/1516/Ma Malmö den 31 augusti 2011 REMISSVAR: Miljömålsberedningens betänkande Etappmål i miljömålssystemet (SOU 2011:34) samt Naturvårdsverkets rapport Miljömålen

Läs mer

Välkommen till Hovgården!

Välkommen till Hovgården! Välkommen till Hovgården! Välkommen till Hovgården! 12 kilometer nordost om Uppsala ligger Uppsala Vattens avfallsanläggning Hovgården. Hit kommer varje år omkring 250 000 ton avfall. Det motsvarar flera

Läs mer

REMISSVAR: Upphandlingsutredningen 2010 slutbetänkande (SOU 2013:12) Goda affärer en strategi för hållbar offentlig upphandling

REMISSVAR: Upphandlingsutredningen 2010 slutbetänkande (SOU 2013:12) Goda affärer en strategi för hållbar offentlig upphandling Socialdepartementet 103 33 Stockholm Dnr S2013/1826/RU Malmö den 19 juni 2013 REMISSVAR: Upphandlingsutredningen 2010 slutbetänkande (SOU 2013:12) Goda affärer en strategi för hållbar offentlig upphandling

Läs mer

PM: Sluttäckning av Toverumsdeponin

PM: Sluttäckning av Toverumsdeponin 2014-01-16 PM: Sluttäckning av Toverumsdeponin Information om sluttäckningsarbeten av Toverum Toverumsdeponin har varit aktiv sedan slutet av 60-talet fram till 2005. Avfall som deponerats är bland annat

Läs mer

På gång inom avfallsområdet i Sverige och EU. Dialogmöte om avfall i Lycksele den 23 april 2015

På gång inom avfallsområdet i Sverige och EU. Dialogmöte om avfall i Lycksele den 23 april 2015 På gång inom avfallsområdet i Sverige och EU Dialogmöte om avfall i Lycksele den 23 april 2015 Föreskrifter och vägledningar Revidering av föreskrifter om kommunal avfallsplanering Rapportering av bygg-

Läs mer

Redovisning 2013-12-20 NV-00338-13. Översyn av deponiskatten

Redovisning 2013-12-20 NV-00338-13. Översyn av deponiskatten Redovisning 2013-12-20 NV-00338-13 Översyn av deponiskatten Förord Regeringen gav i januari 2013 Naturvårdsverket i uppdrag att göra en översyn av lagen (1999:673) om skatt på avfall och vid behov föreslå

Läs mer

REMISSVAR: Förslag till ändring i Boverkets byggregler (2011 :6) - föreskrifter och allmänna råd

REMISSVAR: Förslag till ändring i Boverkets byggregler (2011 :6) - föreskrifter och allmänna råd Boverket Att: Stina Jonfjärd Box 534 371 23 Karlskrona Dnr 6664/2017 Malmö den 9 maj 2018 REMISSVAR: Förslag till ändring i Boverkets byggregler (2011 :6) - föreskrifter och allmänna råd Avfall Sverige

Läs mer

BILAGA 1 HANDLINGSPLAN MED AKTIVITETER

BILAGA 1 HANDLINGSPLAN MED AKTIVITETER BILAGA 1 HANDLINGSPLAN MED AKTIVITETER I denna bilaga presenteras aktiviteter för att uppnå målen i avfallsplanen. Syftet med aktiviteterna är bland annat att minska mängden avfall och att omhändertagandet

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter och allmänna råd om hantering av brännbart avfall och organiskt avfall; beslutade den 14 april 2004. NFS 2004:4 Utkom

Läs mer

REMISSVAR: Remiss betänkandet Skatt på kadmium i vissa produkter och kemiska växtskyddsmedel

REMISSVAR: Remiss betänkandet Skatt på kadmium i vissa produkter och kemiska växtskyddsmedel Finansdepartementet 103 33 Stockholm Dnr Fi2017/04821/S2 Malmö den 28 april 2018 REMISSVAR: Remiss betänkandet Skatt på kadmium i vissa produkter och kemiska växtskyddsmedel Avfall Sverige är kommunernas

Läs mer

Styrmedelsanalys av deponiskatten En samhällsekonomisk analys med styrmedelsteoretisk ansats.

Styrmedelsanalys av deponiskatten En samhällsekonomisk analys med styrmedelsteoretisk ansats. Styrmedelsanalys av deponiskatten En samhällsekonomisk analys med styrmedelsteoretisk ansats. Jessica Alvsilver Ficre Zehaie Thomas Chicote Forum 16 oktober 2014 Upplägg - Deponiskatten - Processen till

Läs mer

Avfall i anläggningsarbeten

Avfall i anläggningsarbeten Avfall i anläggningsarbeten Beskrivning av vår vägledning och handbok Filip Norlén Sektionen för avfall och kemikalier Örebro 21 november 2013 2013-09-24 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection

Läs mer

Hög tid att se över producentansvaret för förpackningar och returpapper

Hög tid att se över producentansvaret för förpackningar och returpapper Miljödepartementet 103 33 Stockholm Malmö den 1 november 2010 Hög tid att se över producentansvaret för förpackningar och returpapper Avfall Sverige föreslår att regeringen ser över reglerna om producentansvar

Läs mer

RAGN-SELLS: POSITIONS-PM OM CIRKULÄR EKONOMI

RAGN-SELLS: POSITIONS-PM OM CIRKULÄR EKONOMI 1 (5) RAGN-SELLS: POSITIONS-PM OM CIRKULÄR EKONOMI Syfte Ragn-Sells AB, nedan kallat Ragn-Sells, är ett familjeägt företag som är en del av en koncern med verksamhet i Sverige, Norge, Danmark, Estland,

Läs mer

Efter ändring skall villkor 8 ha följande lydelse: REDOGÖRELSE FÖR ÄRENDET

Efter ändring skall villkor 8 ha följande lydelse: REDOGÖRELSE FÖR ÄRENDET BESLUT 1 (6) Miljöprövningsdelegationen (MPD) Uppsala kommun VA- och avfallsnämnden 753 75 UPPSALA Delgivningskvitto Ändring av villkor enligt 24 kap. 8 miljöbalken (MB) BESLUT Länsstyrelsen i Uppsala

Läs mer

Fastighet och sökande/anmälare

Fastighet och sökande/anmälare ANMÄLNINGSBLANKETT Datum Sid 1 (5) Bygg- och miljöförvaltningen Box 66 742 21 Östhammar byggochmiljo@osthammar.se Fastighet och sökande/anmälare Fastighetsbeteckning Fastighetsägare (om annan än sökande)

Läs mer

SVERIGES BERGMATERIALINDUSTRI Tel Box 55684, Stockholm Besök: Storgatan 19

SVERIGES BERGMATERIALINDUSTRI Tel Box 55684, Stockholm Besök: Storgatan 19 2016-02-01 Miljödepartementet m.registrator@regeringskansliet.se johan.fallenius@regeringskansliet.se. Svar på remiss M2015/02675/R Prövning av miljöfarlig verksamhet Sveriges Bergmaterialindustri, SBMI,

Läs mer

Upphandling av avfallstjänster

Upphandling av avfallstjänster Cirkulärnr: 07:48 Diarienr: 07/2780 Handläggare: Peter Wenster Avdelning: Avd för tillväxt och samhällsbyggnad, Avd för juridik Datum: 2007-10-12 Mottagare: Kommunledningen Rubrik: 2007-10-12 1 (4) Avd

Läs mer

YTTRANDE 2013-09-26 Ärendenr: NV-06297-13. Mark- och miljööverdomstolen Box 2290 103 17 Stockholm

YTTRANDE 2013-09-26 Ärendenr: NV-06297-13. Mark- och miljööverdomstolen Box 2290 103 17 Stockholm 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2013-09-26 Ärendenr: NV-06297-13 Mark- och miljööverdomstolen Box 2290 103 17 Stockholm Yttrande i mål M 6274-13 angående föreläggande att ansöka om

Läs mer

Hur vi kan hitta användning av massor istället för att deponera?

Hur vi kan hitta användning av massor istället för att deponera? Hur vi kan hitta användning av massor istället för att deponera? Christina Lindbäck Hållbarhetschef NCC NCC:S HÅLLBARHETSARBETE Våra långsiktiga målsättningar: VI ERBJUDER DE BÄSTA HÅLLBARA LÖSNINGARNA

Läs mer

Rivningsplan / avfallshanteringsplan

Rivningsplan / avfallshanteringsplan Rivningsplan / avfallshanteringsplan Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning alt. adress Beräknat start och stoppdatum för rivning Byggherre Kontaktperson/telefon Entreprenör Kontaktperson/telefon

Läs mer

Angående ansökan om tillstånd enligt miljöbalken till fortsatt och utökad verksamhet vid Löt avfallsanläggning i Vallentuna kommun

Angående ansökan om tillstånd enligt miljöbalken till fortsatt och utökad verksamhet vid Löt avfallsanläggning i Vallentuna kommun 1 (6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2009-02-26 Dnr 641-5879-08 Nacka Tingsrätt Miljödomstolen Box 1104 131 26 Nacka Strand Yttrande i målet M3092-08 Angående ansökan om tillstånd enligt

Läs mer

SVERIGES BERGMATERIALINDUSTRI Tel Box 55684, Stockholm Besök: Storgatan 19

SVERIGES BERGMATERIALINDUSTRI Tel Box 55684, Stockholm Besök: Storgatan 19 2014-10-16 Miljödepartementet m.registrator@regeringskansliet.se erika.nygren@regeringskansliet.se. Svar på remiss av Europeiska kommissionens förslag (COM(2014)397 final) Synpunkter inför kommande revidering

Läs mer

2014-10-30 Svensk* Fjärrvärme. Milj ödepartementet m.registrator@regeringskansliet.se. Kopia: erika.nygren@regeringskansliet.se

2014-10-30 Svensk* Fjärrvärme. Milj ödepartementet m.registrator@regeringskansliet.se. Kopia: erika.nygren@regeringskansliet.se 2014-10-30 Svensk* Fjärrvärme Milj ödepartementet m.registrator@regeringskansliet.se Kopia: erika.nygren@regeringskansliet.se Svensk Fjärrvärme AB Raziyeh Khodayari 101 53 Stockholm raziyeh.khodayari@svenskfjarrvarme.se

Läs mer

Bilaga 2 Anteckningar från gruppdiskussionerna om energiåtervinning vid avfallsrådet den 30 september

Bilaga 2 Anteckningar från gruppdiskussionerna om energiåtervinning vid avfallsrådet den 30 september 1(6) Naturvårdsverket 2015-10-29 Bilaga 2 Anteckningar från gruppdiskussionerna om energiåtervinning vid avfallsrådet den 30 september Grupp 1 - Är överkapacitet i avfallsförbränningen i Sverige ett hinder

Läs mer

AVSÄTTNING AVFALLSASKOR - LAGSTIFTNING OCH UTMANINGAR. Jakob Sahlén Rådgivare, Avfall Sverige

AVSÄTTNING AVFALLSASKOR - LAGSTIFTNING OCH UTMANINGAR. Jakob Sahlén Rådgivare, Avfall Sverige AVSÄTTNING AVFALLSASKOR - LAGSTIFTNING OCH UTMANINGAR Jakob Sahlén Rådgivare, Avfall Sverige VARFÖR FINNS DET AVFALLSASKOR? VARFÖR FINNS DET RESTAVFALL? Innehåll Om Avfall Sverige Utmaningar avsättning

Läs mer

Specifika kommentarer Avfall Sverige lämnar specifika kommentarer utifrån den rubricering som framgår av Naturvårdsverkets promemoria.

Specifika kommentarer Avfall Sverige lämnar specifika kommentarer utifrån den rubricering som framgår av Naturvårdsverkets promemoria. Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Malmö den 19 juni 2014 Dnr NV-07455-13 Kommentarer: Remiss av förslag om att ändra förordningen (2013:252) om stora förbränningsanläggningar, förordningen (2013:253) om

Läs mer