Kommentarer: Remiss av förslag till ändring av Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2006:9) om miljörapport

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommentarer: Remiss av förslag till ändring av Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2006:9) om miljörapport"

Transkript

1 Naturvårdsverket Stockholm Malmö den 5 november 2013 Dnr NV Kommentarer: Remiss av förslag till ändring av Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2006:9) om miljörapport Avfall Sverige är bransch- och intresseorganisation för svensk avfallshantering och återvinning. Föreningen har funnits sedan 1947 och har omkring 400 medlemmar. Avfall Sverige företräder kommunmedlemmarna (kommuner, kommunalförbund, kommunala bolag och kommunala regionbolag). Deras kunder utgör Sveriges befolkning och en stor del av näringslivet. I föreningen ingår, som associerade medlemmar, ett hundratal tillverkare, konsulter och entreprenörer aktiva inom området avfallshantering. Sammanfattning Statistiken för bygg- och rivningsavfall är mycket bristfällig och Avfall Sverige står helt bakom att åtgärder måste vidtas i syfte att förbättra denna statistik. Avfall Sverige anser dock att det är helt fel väg att gå att lägga rapporteringskrav avseende byggoch rivningsavfall på tillståndspliktiga avfallsanläggningar. När det gäller parametrar för förbränningsanläggningar invänder Avfall Sverige mot förslagen att flytta en större del av rapporteringen till emissionsdeklarationen. Tillståndsvillkor och föreskrifter är formulerade på en mängd olika sätt, och villkorsskrivningen utvecklas hela tiden. Emissionsdeklarationen är därför i allmänhet inte lämplig för att kontrollera efterlevnaden av föreskrifter och tillståndsvillkor, då databasformatet gör att man styr hårt vilken typ av information som kan läggas in. Frågan om en anläggning uppfyller sina krav bör därför även framöver i första hand besvaras i textdelen. Bygg- och rivningsavfall Avfallsinnehavarens ansvar Avfall Sverige anser att grundförutsättningen bör vara att uppgifter om bygg- och rivningsavfall ska lämnas av källan, alltså avfallslämnaren. Detta överrensstämmer även med Naturvårdsverkets utredning om skatt på avfall där det framgår att styrmedel ska sättas in så nära källan som möjligt för att ha en effekt. Avfall Sverige, Avfall Sverige AB, Prostgatan 2, Malmö, Telefon , Fax E-post info@avfallsverige.se, Hemsida Bankgiro , Organisationsnummer

2 Bygg- och rivningsavfall utgör annat avfall än hushållsavfall och det är avfallsinnehavarens ansvar att säkerställa att sådant avfall omhändertas på ett miljö- och hälsomässigt godtagbart sätt (j fr 15 kap. 5 a miljöbalken). Det finns lagkrav som anger huvudregeln att brännbart bygg- och rivningsavfall ska sorteras vid källan (j fr 10 NFS 2004:4). Det finns således ett grundkrav på avfallsinnehavare av bygg- och rivningsavfall att utsortera denna avfallsfraktion och därmed finns det också förutsättningar för att föra statistik över detta delflöde. Kravet i 10 NFS 2004:4 skulle kunna utvidgas till krav på källsortering av alla fraktioner av bygg- och rivningsavfall som huvudregel. Därmed skulle rapporteringskrav avseende bygg- och rivningsavfall direkt kunna åläggas avfallsinnehavaren för alla fraktioner av bygg- och rivningsavfall. När avfallsinnehavaren anlitar entreprenörer för borttransport av avfallet finns ju dessutom kvittenser som anger vilka mängder som har avlämnats och som debiteras. Denna information finns alltså redan tillgänglig och det är därför fullt rimligt att ålägga innehavaren av bygg- och rivningsavfall rapporteringsskyldigheten avseende bygg- och rivningsavfall. Kontrollplaner och rivningslov i plan- och bygglagen I 10 kap punkterna plan- och bygglagen (2010:900) ställs krav på att för all rivning och byggnation som är lov- eller anmälningspliktig ska en kontrollplan upprättas och enligt 6 punkten 6 ska i planen redovisas hur farligt avfall ska tas omhand. En bättre uppföljning av genomförda byggnationer och rivningar utifrån upprättade kontrollplaner borde kunna fånga upp avfallsflödena från lov- och anmälningspliktiga verksamheter. Annat avfall än hushållsavfall Eftersom bygg- och rivningsavfall utgör annat avfall än hushållsavfall anser Avfall Sverige att det är främmande att ålägga tillståndspliktiga avfallsanläggningar rapporteringskraven eftersom de flesta av dessa anläggningar är inrättade för att primärt behandla hushållsavfall, i enlighet med den kommunala renhållningsskyldigheten i 15 kap. 8 miljöbalken. Avfallshierarkin Incitamentet att förebygga avfall och att säkerställa att bygg- och rivningsavfallet behandlas så högt upp i avfallshierarkin som möjligt minskar kraftigt om rapporteringskraven för bygg- och rivningsavfallet inte åläggs den som genererar avfallet (d v s avfallsinnehavaren). Avfallsanläggningar har endast att ta emot inkomna mängder och behandla dem utifrån den bästa behandlingen utifrån avfallshierarkin. De har förstås inte någon möjlighet att förebygga att avfall uppstår. Avfall Sverige anser inte att förslaget är verklighetsförankrat och riskerar att påverka byggindustrins återvinningsmål negativt. 2 (5)

3 Problem med rapporteringskrav på avfallsanläggningar Avfall Sverige ser flera problem med att avfallsanläggningarna ska redovisa bygg- och rivningsavfall enligt förslaget. Den som levererar avfallet är oftast bara transportör och inte avfallslämnare och kommer sannolikt i många fall inte kunna lämna uppgifter om avfallets ursprung. För att kunna redovisa uppgifter om bygg- och rivningsavfallet enligt bilaga 4 i förslaget kommer en helt separat hantering av denna typ av avfall behöva byggas på avfallsanläggningarna, till stora kostnader och därmed betydande kostnadsökning för kunder med denna typ av avfall. Det finns därmed en risk att avfallslämnarna/transportörerna anger annat ursprung än bygg- och rivningsavfall och statistiken blir missvisande. Det finns även en risk att avfallet kommer att försvinna på vägen mellan byggplatsen och avfallsanläggningen. Bygg- och rivningsavfall från hushåll och mindre entreprenörer som lämnar avfall på återvinningscentraler kommer inte att fångas upp om det inte skapas egna avlämningscontainrar för bygg/rivningsavfall, och plats för detta lär ytterst få återvinningscentraler kunna erbjuda. Mycket av bygg- och rivningsavfallet går andra vägar än till A- och B-anläggningar, vilket gör att det sannolikt kommer att missas betydande flöden om rapporteringskravet läggs på de mottagande anläggningarna. De kostnadsökningar som rapporteringskraven medför för avfallsanläggningarna kan också få den följden att avfallet tar helt andra vägar än in till dessa anläggningar, vilket motverkar syftet med återvinningsmålen och medför negativa konsekvenser för miljön. I konsekvensutredningen och den föreslagna ändringen av föreskrifterna verkar inte det faktum ha beaktats att det finns en betydande risk för att tillståndspliktiga verksamhetsutövare (A- och B-anläggningar) kommer att kunna rapportera samma bygg- och rivningsavfall om det hanteras mellan anläggningarna. Ett konkret exempel Bygg- och rivningsavfall kommer in till en anmälningspliktig mellanlagrare, anläggning X. Anläggning X har ingen rapporteringsplikt utan skickar vidare avfallet utan rapportering till en anmälningspliktig behandlare, anläggning Y. Anläggning Y behandlar viss del av byggavfallet så att detta kan återvinnas till exempelvis inom konstruktionsarbeten etc. I detta fall kommer ingen rapportering att ske. En annan del behandlas och skickas vidare till en tillståndspliktig hanterare/behandlare, anläggning Z. Då anläggning Z har rapporteringsskyldighet så kommer denna del av bygg- och rivningsavfallet att rapporteras. Efter hantering/behandling på anläggning Z så skickas avfallet vidare det till en annan tillståndspliktig hanterare/behandlare/slutbehandlare, anläggning U. Då anläggning U är tillståndspliktig måste denne rapportera samma bygg- och rivningsavfall ännu en gång. 3 (5)

4 Som exemplet visar så är riskerna stora för både dubbelrapportering och att ingen rapportering sker alls om man försöker införa rapporteringskrav för verksamhetsutövare längre upp i hanteringskedjan. Parametrar för förbränningsanläggningar Synpunkter på förslaget att flytta en större del av rapporteringen till emissionsdeklarationen Emissionsdelen i SMP, och den databas som siffrorna levereras till, är i grunden framtagen för att registrera utsläppta mängder (g, kg eller ton per år). Den är mindre lämpad för att registrera till exempel halter eller utsläpp per någon annan tids- eller mängdenhet. Att utöka syftet gör databasen, och gränssnittet mot användaren, mycket mer komplicerat och därmed sämre på att uppfylla sitt huvudsakliga syfte (att leverera utsläppsstatistik i mängder/år). Databasen och användargränssnittet är redan nu mycket komplicerat. Detta märks bland annat på att många av de kolumner som finns med i formuläret kopplade till varje datapost egentligen inte är relevanta annat än för ett fåtal dataposter, till exempel Ursprung (relevant för utsläpp av CO2 men finns med som en fråga för vart enda värde som läggs in i emissionsdeklarationen) eller Mottagare (relevant när man pratar om utsläpp till luft och vatten men knappast när man ska registrera en pannas effekt). Detta är exempel på saker som gör emissionsdeklarationen svår att förstå och komplicerad att använda. För att emissionsdeklarationen ska fylla sitt ursprungliga syfte bör inte annan typ av information föras dit. Frågan om en anläggning uppfyller sina krav (tillståndsvillkor och föreskriftskrav) besvaras i dag huvudsakligen i textdelen. Tillståndsvillkor och föreskrifter är formulerade på en mängd olika sätt, och villkorsskrivningen utvecklas hela tiden. Emissionsdeklarationen är därför i allmänhet inte lämplig för att kontrollera efterlevnaden av föreskrifter och tillståndsvillkor, då databasformatet gör att man styr hårt vilken typ av information som kan läggas in. Frågan om anläggning uppfyller sina krav bör därför även framöver i första hand besvaras i textdelen. Det framgår av Naturvårdsverkets konsekvensutredning att EU:s krav på Sverige att rapportera efterlevnad av industriutsläppsdirektivet kommer att öka, och att det därför är önskvärt att rapportera även andra typer av uppgifter än utsläppsmängder i en databas. Naturvårdsverket föreslår SMP:s emissionsdeklarationsmodul. Detta är dock olämpligt, av de skäl som redovisats ovan. Om dessa uppgifter ska registreras i en databas behöver man istället bygga en modul som är anpassad för just den typen av data, annars kommer både den nuvarande emissionsdeklarationen och den nya delen att bli för komplicerade och användarovänliga. Det framgår av Naturvårdsverkets konsekvensutredning, avsnitt 8, att Naturvårdsverkets uppfattning är att det är enkelt att lägga in data i SMP. De tidsangivelser som Naturvårdsverket anger för verksamhetsutövarnas arbetsinsats är grovt och systematiskt underskattade i hela avsnittet. Ännu mer allvarligt är att Naturvårdsverket har uppfattningen att det är samma arbetsinsats att lämna informationen i löpande text som att registrera uppgifterna i en databas, eller att det till och med skulle vara en förenkling. 4 (5)

5 4 8 Förslaget att successivt flytta över rapporteringkrav från textdelen enligt 4 8, till emissionsdeklarationen enligt ett nytt stycke i 5, innebär att de opreciserade redovisningskraven i 4 8 ersätts av preciserade krav. Detta innebär en regelförenkling successivt under åren som vi avstår från att försöka kvantifiera. Alla som har arbetat i SMP vet att det tar oerhört mycket längre tid att lägga in samma mängd information i databasen som att skriva fri text. Naturvårdsverket bör bygga sina utredningar på konkret fakta. En kommentar särskilt till 4 pkt 8 och pkt 10: Där så är möjligt ska uppgifter redovisas i SMP:s emissionsdel. Även om kravet i villkoret eller föreskriften skulle vara uttryckt som mängd/år är det fortfarande inte lämpligt att lägga in dessa i emissionsdeklarationen. Detta beror på att man då tappar kontrollen över vilka anläggningar som finns i systemet och vilka som inte gör det, och därmed försämrar man kvaliteten på sin statistik. Exempel: Om man reserverar emissionsdeklarationen för utsläpp över tröskelvärdena så vet man att man får med de största utsläppskällorna, man försummar de mindre och alla de inlagda anläggningarna kan jämföras med varandra. Om man däremot också lägger till anläggningar med utsläpp mindre än tröskelvärdet bara för att de har tillståndsvillkor formulerade som mängd/år kommer det att se ut som om anläggningar med denna typ av villkor har större utsläpp än de med annorlunda formulerade villkor. Detta är givetvis inte korrekt. För fortsatta kontakter i dessa frågor hänvisar vi till vår rådgivare Johan Fagerqvist, johan.fagerqvist@avfallsverige.se, Jakob Sahlén, jakob.sahlen@avfallsverige.se eller Sven Lundgren, sven.lundgren@avfallsverige.se telefon Vänliga hälsningar Avfall Sverige Weine Wiqvist Vd 5 (5)

REMISSVAR: Havs- och vattenmyndighetens redovisning av regeringsuppdrag om enskilda avlopp styrmedel för att nå en hållbar åtgärdstakt

REMISSVAR: Havs- och vattenmyndighetens redovisning av regeringsuppdrag om enskilda avlopp styrmedel för att nå en hållbar åtgärdstakt Miljödepartementet 103 33 Stockholm Dnr M2013/790/Nm Malmö den 17 april 2014 REMISSVAR: Havs- och vattenmyndighetens redovisning av regeringsuppdrag om enskilda avlopp styrmedel för att nå en hållbar åtgärdstakt

Läs mer

Avfall Sverige anser att punkt 11 första stycket 2 p ska ändras till att gälla även förorenade byggnadsmaterial på ett område som saneras.

Avfall Sverige anser att punkt 11 första stycket 2 p ska ändras till att gälla även förorenade byggnadsmaterial på ett område som saneras. Finansdepartementet 103 33 Stockholm Dnr Fi2013/2602 Malmö den 19 maj 2014 Kommentarer: Promemoria översyn av deponiskatten Avfall Sverige är expertorganisationen inom avfallshantering och återvinning.

Läs mer

Miljö- och energidepartementet Stockholm. Dnr M2017/00779/Ke. Malmö den 15 juni 2017

Miljö- och energidepartementet Stockholm. Dnr M2017/00779/Ke. Malmö den 15 juni 2017 Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Dnr M2017/00779/Ke Malmö den 15 juni 2017 REMISSVAR: Naturvårdsverkets redovisning av två uppdrag: Förbättrad avfallsstatistik och spårbarhetssystem för

Läs mer

SKRIVELSE: Kommentarer till hearing-version av Miljöbyggnad Drift och förvaltning (inför kommande remittering)

SKRIVELSE: Kommentarer till hearing-version av Miljöbyggnad Drift och förvaltning (inför kommande remittering) Sweden Green Building Council Landsvägen 50 A 172 63 Sundbyberg Malmö den 31 augusti 2018 SKRIVELSE: Kommentarer till hearing-version av Miljöbyggnad Drift och förvaltning (inför kommande remittering)

Läs mer

REMISSVAR: Remiss av EU-kommissionens förslag till direktiv om minskning av vissa plastprodukters inverkan på miljön

REMISSVAR: Remiss av EU-kommissionens förslag till direktiv om minskning av vissa plastprodukters inverkan på miljön Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Malmö den 14 augusti 2018 REMISSVAR: Remiss av EU-kommissionens förslag till direktiv om minskning av vissa plastprodukters inverkan på miljön Avfall Sverige

Läs mer

REMISSVAR: Remiss av promemoria om förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet

REMISSVAR: Remiss av promemoria om förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Malmö den 9 februari 2018 REMISSVAR: Remiss av promemoria om förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet Avfall Sverige är branschorganisationen

Läs mer

Jordbruksverket Stockholm. Malmö den 19 juni 2018

Jordbruksverket Stockholm. Malmö den 19 juni 2018 Jordbruksverket 103 33 Stockholm Malmö den 19 juni 2018 REMISSVAR: Förslag till ny vägledning om Tillämpning av miljöbalken vid lokalt omhändertagande av smittfarligt avfall vid epizootiutbrott vägledning

Läs mer

Till Avfall Sveriges kommunmedlemmar. Malmö den 5 december 2016

Till Avfall Sveriges kommunmedlemmar. Malmö den 5 december 2016 Till Avfall Sveriges kommunmedlemmar Malmö den 5 december 2016 INFORMATION: Redogörelse från Avfall Sverige för hushållsavfallsdefinitionen i anledning privat insamlingsentreprenörs avtal med en livsmedelskedjas

Läs mer

Avfall Sveriges. ståndpunkter

Avfall Sveriges. ståndpunkter Avfall Sveriges ståndpunkter BAKGRUND OCH UTGÅNGSPUNKTER FÖR STÅNDPUNKTERNA Avfall Sveriges ståndpunkter är det dokument som vägleder ställningstaganden och åtgärder för att utveckla avfallshanteringen

Läs mer

Avfall Sverige-rapport 2016:28 Vad slänger folk i soppåsen? < Besökt

Avfall Sverige-rapport 2016:28 Vad slänger folk i soppåsen? <  Besökt Miljöbyggnad 3.0 Sweden Green Building Council Landsvägen 50A 172 63 Sundbyberg Malmö den 19 december 2016 SKRIVELSE: Indikator för avfallshantering i byggnaden med koppling till Indikator 4 - Energislag

Läs mer

SKRIVELSE: Förslag till författningsändringar - 40, 43 och 45 förordning (2013:253) om förbränning av avfall

SKRIVELSE: Förslag till författningsändringar - 40, 43 och 45 förordning (2013:253) om förbränning av avfall Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Malmö den 31 augusti 2017 SKRIVELSE: Förslag till författningsändringar - 40, 43 och 45 förordning (2013:253) om förbränning

Läs mer

REMISSVAR: Betänkandet Privata utförare Kontroll och insyn (SOU 2013:53)

REMISSVAR: Betänkandet Privata utförare Kontroll och insyn (SOU 2013:53) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Dnr Fi2013/2602 Malmö den 11 oktober 2013 REMISSVAR: Betänkandet Privata utförare Kontroll och insyn (SOU 2013:53) Avfall Sverige är bransch- och intresseorganisation

Läs mer

Miljödepartementet Stockholm. Dnr M2012/3309/Ke. Malmö den 15 februari 2013

Miljödepartementet Stockholm. Dnr M2012/3309/Ke. Malmö den 15 februari 2013 Miljödepartementet 103 33 Stockholm Dnr M2012/3309/Ke Malmö den 15 februari 2013 REMISSVAR: Remiss av svenskt genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv (2012/19/EU) av den 4 juli 2012 om avfall

Läs mer

UTREDNING. 1. Bakgrund

UTREDNING. 1. Bakgrund UTREDNING Saken: Enskilda avlopp och arbetsmiljökrav Datum: 2013-10- 31 Från: Sven Lundgren, jur. kand, rådgivare juridik, Avfall Sverige Till: Avfall Sveriges medlemmar 1. Bakgrund 2. Frågeställningar

Läs mer

Sammanfattning Avfall Sverige välkomnar den övergång från delmål till etappmål som har gjorts.

Sammanfattning Avfall Sverige välkomnar den övergång från delmål till etappmål som har gjorts. Miljödepartementet 103 33 Stockholm Dnr M2011/1516/Ma Malmö den 31 augusti 2011 REMISSVAR: Miljömålsberedningens betänkande Etappmål i miljömålssystemet (SOU 2011:34) samt Naturvårdsverkets rapport Miljömålen

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Föreskrifter om ändring i Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2006:9) om miljörapport; Utkom från trycket den 29 september 2016 beslutade den 22 juni

Läs mer

Bilaga 4 Lagstiftning

Bilaga 4 Lagstiftning Beslutad av: Dokumentansvarig: Renhållningsenheten Dokumenttyp: Välj i listan... Giltighetstid: Välj i listan... Gäller från: Diarienr: KS.2017.203 Ändringsförteckning Datum Ändring Bilaga 4 Lagstiftning

Läs mer

REMISSVAR: Jordbruksverkets föreskrifter om ekologisk produktion och kontroll av ekologisk produktion

REMISSVAR: Jordbruksverkets föreskrifter om ekologisk produktion och kontroll av ekologisk produktion Jordbruksverket Växt- och miljöavdelningen 551 82 Jönköping Dnr 4.7.16-11784/13 Malmö den 11 maj 2015 REMISSVAR: Jordbruksverkets föreskrifter om ekologisk produktion och kontroll av ekologisk produktion

Läs mer

SKRIVELSE: Inlaga till arbetet med Miljöbyggnad 3.0 angående miljövärdering av avfallsförbränning med energiåtervinning

SKRIVELSE: Inlaga till arbetet med Miljöbyggnad 3.0 angående miljövärdering av avfallsförbränning med energiåtervinning Miljöbyggnad 3.0 Sweden Green Building Council Landsvägen 50A 172 63 Sundbyberg Malmö den 14 december 2015 SKRIVELSE: Inlaga till arbetet med Miljöbyggnad 3.0 angående miljövärdering av avfallsförbränning

Läs mer

Stora förbränningsanläggningar

Stora förbränningsanläggningar MILJÖRAPPORTING VÄGLEDNING STORA FÖRBRÄNNINGSANLÄGGNINGAR Stora förbränningsanläggningar I denna vägledning finns en instruktion för hur uppgifter enligt 5 sjunde stycket, bilaga 2 del I och 4 punkt 15

Läs mer

Naturvårdsverkets förslag till etappmål för textil och textilavfall Utkast 2013-10-21:

Naturvårdsverkets förslag till etappmål för textil och textilavfall Utkast 2013-10-21: Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Malmö den 28 oktober 2013 Naturvårdsverkets förslag till etappmål för textil och textilavfall Utkast 2013-10-21: Synpunkter från Avfall Sverige 1. Generella kommentarer

Läs mer

Föredragande borgarrådet Katarina Luhr anför följande.

Föredragande borgarrådet Katarina Luhr anför följande. PM 2017 RV (Dnr 110-561/2017) Naturvårdsverkets redovisning av två uppdrag: Förbättrad avfallsstatistik och spårbarhetssystem för farligt avfall och Icke-farligt byggnads - och rivningsavfall Remiss från

Läs mer

SKRIVELSE: Angående Naturvårdsverkets vägledning om spillfett och fett från fettavskiljare

SKRIVELSE: Angående Naturvårdsverkets vägledning om spillfett och fett från fettavskiljare Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Malmö den 26 januari 2018 SKRIVELSE: Angående Naturvårdsverkets vägledning om spillfett och fett från fettavskiljare Avfall Sverige är branschorganisationen inom avfallshantering

Läs mer

REMISSVAR: Naturvårdsverkets redovisning för åtgärder för minskad nedskräpning

REMISSVAR: Naturvårdsverkets redovisning för åtgärder för minskad nedskräpning Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Dnr M2016/02523/Ke Malmö den 31 mars 2017 REMISSVAR: Naturvårdsverkets redovisning för åtgärder för minskad nedskräpning Avfall Sverige är branschorganisationen

Läs mer

Avfall från verksamheter. Hörby 2009. Sortering av brännbart avfall från annat avfall samt karakterisering av avfall till deponi HÖRBY KOMMUN

Avfall från verksamheter. Hörby 2009. Sortering av brännbart avfall från annat avfall samt karakterisering av avfall till deponi HÖRBY KOMMUN Avfall från verksamheter Hörby 2009 Sortering av brännbart avfall från annat avfall samt karakterisering av avfall till deponi RAPPORT 2010-2 Sid 2 Inledning Under 2008-2009 har Miljösamverkan Skåne bedrivit

Läs mer

REMISSVAR: Remiss av EU-kommissionens förslag till direktiv om minskning av vissa plastprodukters inverkan på miljön

REMISSVAR: Remiss av EU-kommissionens förslag till direktiv om minskning av vissa plastprodukters inverkan på miljön Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Malmö den 14 augusti 2018 REMISSVAR: Remiss av EU-kommissionens förslag till direktiv om minskning av vissa plastprodukters inverkan på miljön Avfall Sverige

Läs mer

Checklista bygg- och rivningsavfall

Checklista bygg- och rivningsavfall BILAGA 4 Checklista vid inspektion av bygg- och rivningsavfall Checklista bygg- och rivningsavfall A. Allmänna uppgifter Kommun Datum 1. Ärendet avser: Rivning Ombyggnation 2. Fastighetsbeteckning 3. BN:s

Läs mer

NFS 2004:X. Förslag till Naturvårdsverkets allmänna råd om hantering av brännbart avfall och organiskt avfall;

NFS 2004:X. Förslag till Naturvårdsverkets allmänna råd om hantering av brännbart avfall och organiskt avfall; 2003-09-16 NFS 2004:X Förslag till Naturvårdsverkets allmänna råd om hantering av brännbart avfall och organiskt avfall; beslutade den XX 2004. Dessa allmänna råd ersätter tidigare allmänna råd (NFS 2001:22)

Läs mer

Stockholms läns landsting

Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting 16 (27) Landstingsstyrelsen (LS) PROTOKOLL 2017-0084 2017-06-20 KL 10:00-10:15 132-148 139 Yttrande över Naturvårdsverkets redovisning av två uppdrag: Förbättrad avfallsstatistik

Läs mer

REMISSVAR: Remiss av TPA-utredningens betänkande Fjärrvärme i konkurrens (SOU 2011:44)

REMISSVAR: Remiss av TPA-utredningens betänkande Fjärrvärme i konkurrens (SOU 2011:44) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Dnr 2011/3125/E Malmö den 31 augusti 2011 REMISSVAR: Remiss av TPA-utredningens betänkande Fjärrvärme i konkurrens (SOU 2011:44) Avfall Sverige är bransch- och intresseorganisation

Läs mer

Önskemål om ändring av 32 förordning (2013:253) om förbränning av avfall

Önskemål om ändring av 32 förordning (2013:253) om förbränning av avfall Stockholm 2017-05-30 Raziyeh Khodayari Raziyeh.khodayari@energiföretagen.se Jakob Sahlén jakob.sahlen@avfallsverige.se Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se Naturvårdsverket

Läs mer

Mall för textdelen till miljörapporten

Mall för textdelen till miljörapporten MALL MILJÖRAPPORT 1 (5) Mall för textdelen till miljörapporten Miljörapport för år Förflytta dig i dokumentet med TAB-tangenten Verksamhetsutövare Namn Anläggningens namn Organisationsnummer Länsstyrelsens

Läs mer

Avfall Sveriges ståndpunkter 2018

Avfall Sveriges ståndpunkter 2018 Avfall Sveriges ståndpunkter 2018 Avfall Sveriges ståndpunkter är det dokument som vägleder ställningstaganden och åtgärder för att utveckla förebyggande, återanvändning och avfallshanteringen samt kommunernas

Läs mer

Instruktion för användning av emissionsdeklaration

Instruktion för användning av emissionsdeklaration SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 2001-10-18 Gunnar Sedvallson Tillsynsenheten Tel 08-698 1203 Fax 08-698 1222 Gunnar.Sedvallson@environ.se Instruktion för användning av emissionsdeklaration Allmänt

Läs mer

Yttrande över Naturvårdsverkets redovisning av två uppdrag: Förbättrad avfallsstatistik och spårbarhetssystem för farligt avfall samt Icke-farligt

Yttrande över Naturvårdsverkets redovisning av två uppdrag: Förbättrad avfallsstatistik och spårbarhetssystem för farligt avfall samt Icke-farligt Yttrande över Naturvårdsverkets redovisning av två uppdrag: Förbättrad avfallsstatistik och spårbarhetssystem för farligt avfall samt Icke-farligt byggnads- och rivningsavfall 8 LS 2017-0494 1 (2) Landstingsrådsberedningen

Läs mer

Bilaga till mejl den 18 december 2015 med information om kommande ändringar i miljörapportföreskrift och SMP

Bilaga till mejl den 18 december 2015 med information om kommande ändringar i miljörapportföreskrift och SMP 1(7) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y BILAGA 2015-12-18 Verksamhetsutövare som driver en anläggning som omfattas av förordning (2013:253) om förbränning av avfall Bilaga

Läs mer

AVFALLSRÅDET. Sven Lundgren,

AVFALLSRÅDET. Sven Lundgren, AVFALLSRÅDET Sven Lundgren, 2018-09-26 Kommunernas branschorganisation inom avfallshantering Avfall Sveriges vision Det finns inget avfall Avfall Sveriges uppdrag Påverka - remisser, skrivelser, personliga

Läs mer

Verkar för en miljöriktig, hållbar avfallshantering utifrån ett samhällsansvar

Verkar för en miljöriktig, hållbar avfallshantering utifrån ett samhällsansvar Avfall Sverige Branschorganisationen för avfallshantering och återvinning 400 medlemmar kommuner, kommunbolag - Privata företag är associerade medlemmar Verkar för en miljöriktig, hållbar avfallshantering

Läs mer

Skrivelse: Synpunkter på hearingversionen av Miljöbyggnad 3.0 angående miljövärdering av avfallsförbränning med energiåtervinning

Skrivelse: Synpunkter på hearingversionen av Miljöbyggnad 3.0 angående miljövärdering av avfallsförbränning med energiåtervinning Miljöbyggnad 3.0 Sweden Green Building Council Landsvägen 50A 172 63 Sundbyberg Malmö den 26 augusti 2016 Skrivelse: Synpunkter på hearingversionen av Miljöbyggnad 3.0 angående miljövärdering av avfallsförbränning

Läs mer

Miljö- och energidepartementet Stockholm. Dnr M2016/01154/Ke. Malmö den 1 september 2016

Miljö- och energidepartementet Stockholm. Dnr M2016/01154/Ke. Malmö den 1 september 2016 Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Dnr M2016/01154/Ke Malmö den 1 september 2016 REMISSVAR: Remiss av Naturvårdsverkets rapport Minskad förbrukning av plastbärkassar samt separat promemoria

Läs mer

Kommunstyrelsen Renhållning/Avfallshantering Miljö- och hälsoskydd Juridik. 2 (varav den första med två underbilagor)

Kommunstyrelsen Renhållning/Avfallshantering Miljö- och hälsoskydd Juridik. 2 (varav den första med två underbilagor) Cirkulärnr: 16:71 Diarienr: 16/06938 Handläggare: Avdelning: Extern medverkan: Anna Marcusson Avdelningen för juridik Avfall Sverige Datum: 2016-12-30 Mottagare: Kommunstyrelsen Renhållning/Avfallshantering

Läs mer

Mall för textdelen till miljörapporten för energianläggningar

Mall för textdelen till miljörapporten för energianläggningar MALL MILJÖRAPPORT 1 (6) Mall för textdelen till miljörapporten för energianläggningar Förflytta dig i dokumentet med TAB-tangenten Miljörapport för år Verksamhetsutövare Namn Anläggningens namn Organisationsnummer

Läs mer

SKRIVELSE: EU-rättens möjligheter till offentligt offentligt samarbete (avtalssamverkan) måste klargöras i LOU och den reviderade kommunallagen

SKRIVELSE: EU-rättens möjligheter till offentligt offentligt samarbete (avtalssamverkan) måste klargöras i LOU och den reviderade kommunallagen Finansdepartementet Ardalan Shekarabi 103 33 Stockholm Malmö den 17 februari 2016 SKRIVELSE: EU-rättens möjligheter till offentligt offentligt samarbete (avtalssamverkan) måste klargöras i LOU och den

Läs mer

REMISSVAR: Remiss av utredningen om Styrmedel för att förebygga uppkomst av avfall i syfte att främja en cirkulär ekonomi, dir.

REMISSVAR: Remiss av utredningen om Styrmedel för att förebygga uppkomst av avfall i syfte att främja en cirkulär ekonomi, dir. Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Dnr M2017/00779/Ke Malmö den 26 juni 2017 REMISSVAR: Remiss av utredningen om Styrmedel för att förebygga uppkomst av avfall i syfte att främja en cirkulär

Läs mer

Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm. Dnr M2015/04155/Mm. Malmö den 19 februari 2016

Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm. Dnr M2015/04155/Mm. Malmö den 19 februari 2016 Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Dnr M2015/04155/Mm Malmö den 19 februari 2016 REMISSVAR: Remittering av Europeiska kommissionens förslag COM(2015) 614/2 till meddelande om cirkulär ekonomi

Läs mer

Juridiska förutsättningar för förebyggande och återanvändning

Juridiska förutsättningar för förebyggande och återanvändning GUIDE # 9 Maj 2014 Juridiska förutsättningar för förebyggande och återanvändning I korthet Det finns inte något legalt hinder mot att kommunen eftersorterar avfall som har lämnats i till exempel en återvinningscontainer

Läs mer

Efter genomläsning av bifogade handlingar i remissen lämnar Länsstyrelsen Västerbotten följande synpunkter till Naturvårdsverket.

Efter genomläsning av bifogade handlingar i remissen lämnar Länsstyrelsen Västerbotten följande synpunkter till Naturvårdsverket. 1(5) m.registrator@regeringskansliet.se Yttrande över remiss M2017-00594 Efter genomläsning av bifogade handlingar i remissen lämnar Länsstyrelsen följande synpunkter till Naturvårdsverket. Nytta ska vägas

Läs mer

SKRIVELSE: Innefatta renhållningspersonal i utredningens överväganden och förslag

SKRIVELSE: Innefatta renhållningspersonal i utredningens överväganden och förslag Ju 2016:23 Blåljusutredningen 103 33 Stockholm Malmö den 27 oktober 2017 SKRIVELSE: Innefatta renhållningspersonal i utredningens överväganden och förslag Avfall Sverige är branschorganisationen inom avfallshantering

Läs mer

REMISSVAR: Remiss av promemorian Verksamheter som kan undantas från tillstånds- och anmälningsplikt

REMISSVAR: Remiss av promemorian Verksamheter som kan undantas från tillstånds- och anmälningsplikt Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Dnr M2018/01322/R Malmö 17 december 2018 REMISSVAR: Remiss av promemorian Verksamheter som kan undantas från tillstånds- och anmälningsplikt Avfall Sverige

Läs mer

Utkast Rivningsavfall Vägledning för rivningsåtgärder som omfattas av planoch bygglagens kontrollsystem

Utkast Rivningsavfall Vägledning för rivningsåtgärder som omfattas av planoch bygglagens kontrollsystem Utkast Rivningsavfall Vägledning för rivningsåtgärder som omfattas av planoch bygglagens kontrollsystem Remissversion 130603 OBS! Detta är ett tidigt utkast till vägledning med möjlighet att påverka vad

Läs mer

Beskrivning och konsekvensanalys av förslag till revidering av föreskrifter och allmänna råd om innehållet i kommunal avfallsplan

Beskrivning och konsekvensanalys av förslag till revidering av föreskrifter och allmänna råd om innehållet i kommunal avfallsplan 1 (9) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Catarina Östlund Tel: 08-698 10 47 catarina.ostlund@naturvardsverket.se Konsekvensanalys 2005-09-22 Dnr 641-4711-05 Beskrivning och konsekvensanalys av förslag

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter och allmänna råd om hantering av brännbart avfall och organiskt avfall; beslutade den 14 april 2004. NFS 2004:4 Utkom

Läs mer

Konsekvensutredning för nya föreskrifter (2016:XX) om miljörapport

Konsekvensutredning för nya föreskrifter (2016:XX) om miljörapport 1(31) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y KONSEKVENSUTREDNING 2016-06-23 Ärendenr: NV-01427-16 Konsekvensutredning för nya föreskrifter (2016:XX) om miljörapport B E SÖ K: ST

Läs mer

Remissynpunkter RUFS 2050"

Remissynpunkter RUFS 2050 Stockholms läns landsting Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Remissynpunkter RUFS 2050" Dnr: TRN 2016-0047 SÖRAB är ett regionalt avfallsbolag i norra Stockholms län som ägs av kommunerna Danderyd,

Läs mer

REMISSVAR: Upphandlingsutredningen 2010 slutbetänkande (SOU 2013:12) Goda affärer en strategi för hållbar offentlig upphandling

REMISSVAR: Upphandlingsutredningen 2010 slutbetänkande (SOU 2013:12) Goda affärer en strategi för hållbar offentlig upphandling Socialdepartementet 103 33 Stockholm Dnr S2013/1826/RU Malmö den 19 juni 2013 REMISSVAR: Upphandlingsutredningen 2010 slutbetänkande (SOU 2013:12) Goda affärer en strategi för hållbar offentlig upphandling

Läs mer

Yttrande Samhällsbyggnad Dnr: SBN 2018/00135

Yttrande Samhällsbyggnad Dnr: SBN 2018/00135 Yttrande Samhällsbyggnad 1(5) 2018-05-07 Dnr: SBN 2018/00135 Handläggare Enhetschef Planering, Paula Nyman Telefon 0522-69 63 75 paula.nyman@uddevalla.se Yttrande gällande remiss från Miljö-och Energidepartementet

Läs mer

VafabMiljö - Våra anläggningar

VafabMiljö - Våra anläggningar VafabMiljö - Våra anläggningar Omhändertagna avfallsmängder Försäljning, Nm3/år (tusental) Biogas som fordonsbränsle!! 10 000 9 000 8 000 7 000 6 000 5 000 4 000 Publikt Sopbilar Bussar 3 000 2 000 1 000

Läs mer

Yttrande över utredningarna Förbättrad avfallsstatistik och spårbarhetssystem för farligt avfall och Icke farligt byggnads- och rivningsavfall

Yttrande över utredningarna Förbättrad avfallsstatistik och spårbarhetssystem för farligt avfall och Icke farligt byggnads- och rivningsavfall 2017-06-15 Miljö- och energidepartementet Er referens: M2017/00594/Ke Yttrande över utredningarna Förbättrad avfallsstatistik och spårbarhetssystem för farligt avfall och Icke farligt byggnads- och rivningsavfall

Läs mer

Berörd lagstiftning samordnas och förtydligas i större utsträckning. Kvittens på lämnande, transport och mottagande av farligt avfall.

Berörd lagstiftning samordnas och förtydligas i större utsträckning. Kvittens på lämnande, transport och mottagande av farligt avfall. 1 (6) 2017-06-13 Miljö-och energidepartementet Yttrande över Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdraget Förbättrad avfallsstatistik och spårbarhetssystem för farligt avfall, dnr M2017/00594/Ke

Läs mer

AVFALLSHANTERINGSPLAN

AVFALLSHANTERINGSPLAN AVFALLSHANTERINGSPLAN Entreprenören ska upprätta en avfallshanteringsplan enligt denna mall. Om entreprenören har en egen mall så är den godkänd att använda om den motsvarar den information som efterfrågas

Läs mer

Kap 6.2 Verksamheters avfall - En tydligare ansvarsfördelning mellan kommuner och verksamhetsutövare

Kap 6.2 Verksamheters avfall - En tydligare ansvarsfördelning mellan kommuner och verksamhetsutövare 1 Kap 6.2 Verksamheters avfall - En tydligare ansvarsfördelning mellan kommuner och verksamhetsutövare ÅI tillstyrker förslaget att verksamheter får ta ansvar för allt sitt avfall, dvs definitionen av

Läs mer

Välkomna! Workshop 1 25:e oktober

Välkomna! Workshop 1 25:e oktober Välkomna! Workshop 1 25:e oktober Agendapunkt Välkommen, presentation Förbättrad avfallsstatistik och spårbarhet för farligt avfall - uppdragets syfte och tidplan Utblick var är vi om tio år inom avfallsområdet

Läs mer

Miljö- och energidepartementet Stockholm. Dnr M2016/00248/Ke. Malmö den 30 maj 2016

Miljö- och energidepartementet Stockholm. Dnr M2016/00248/Ke. Malmö den 30 maj 2016 Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Dnr M2016/00248/Ke Malmö den 30 maj 2016 REMISSVAR: Naturvårdsverkets rapport Redovisning av uppdrag om genomförandet av systemen med producentansvar för

Läs mer

REMISSVAR: Betänkande Miljötillsyn och sanktioner en tillsyn präglad av ansvar, respekt och enkelhet (SOU 2017:63)

REMISSVAR: Betänkande Miljötillsyn och sanktioner en tillsyn präglad av ansvar, respekt och enkelhet (SOU 2017:63) Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Dnr M2017/01714/Me Malmö den 8 januari 2018 REMISSVAR: Betänkande Miljötillsyn och sanktioner en tillsyn präglad av ansvar, respekt och enkelhet (SOU 2017:63)

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Föreskrifter om ändring i Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2006:9) om miljörapport; NFS 2013:12 Utkom från trycket den 9 december 2013 beslutade

Läs mer

RIVNINGSPLAN (EB.3:3)

RIVNINGSPLAN (EB.3:3) RIVNINGSPLAN (EB.3:3) 1(6) Datum Samhällsbyggnadsnämnden 275 80 SJÖBO Diarienummer Anmälan inlämnad Lov sökt Lov beviljat Anmälan avser Rivning Ändring/ombyggnad Fastighet Sökande Fastighetsbeteckning

Läs mer

Konsekvensutredning Boverkets allmänna råd om rivningsavfall

Konsekvensutredning Boverkets allmänna råd om rivningsavfall Konsekvensutredning Boverkets allmänna råd om rivningsavfall Boverket september 2013 Titel: Konsekvensutredning Boverkets allmänna råd om rivningsavfall Utgivare: Boverket september 2013 Dnr: 1255-369/2013

Läs mer

Yttrande. Remiss från Miljö- och energidepartementet - Förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet

Yttrande. Remiss från Miljö- och energidepartementet - Förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet Malmö stad Kommunstyrelsens arbetsutskott 1 (6) Datum 2018-02-09 Adress August Palms Plats 1 Diarienummer STK-2017-1402 Yttrande Till Miljö- och energidepartementet Remiss från Miljö- och energidepartementet

Läs mer

Miljö- och energidepartementet Stockholm. Dnr M2015/02675/R. Malmö den 5 februari 2016

Miljö- och energidepartementet Stockholm. Dnr M2015/02675/R. Malmö den 5 februari 2016 Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Dnr M2015/02675/R Malmö den 5 februari 2016 REMISSVAR: Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdraget Prövning av miljöfarliga verksamheter och krav

Läs mer

REMISSVAR: Betänkandet En generell rätt till kommunal avtalssamverkan (SOU 2017:77)

REMISSVAR: Betänkandet En generell rätt till kommunal avtalssamverkan (SOU 2017:77) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Dnr Fi2017/03967/K Malmö den 26 januari 2018 REMISSVAR: Betänkandet En generell rätt till kommunal avtalssamverkan (SOU 2017:77) Avfall Sverige är kommunernas branschorganisation

Läs mer

Genom att sortera ditt avfall kan du minska dina kostnader och samtidigt medverka till en bättre miljö genom att återvinningen ökar.

Genom att sortera ditt avfall kan du minska dina kostnader och samtidigt medverka till en bättre miljö genom att återvinningen ökar. INFORMATION OM VERKSAMHETSAVFALL Innehållsförteckning Avfallshantering vid företag... 3 Avfall och avfallskod... 3 Verksamhetsavfall och hushållsavfall... 4 Verksamhetsutövaren... 4 Verksamhetsavfall...

Läs mer

Industriutsläppsdirektivet (IED)

Industriutsläppsdirektivet (IED) Page 1 of 5 Industriutsläppsdirektivet (IED) Riksdagen har beslutat om hur EU:s industriutsläppsdirektiv, IED, ska införlivas i svensk lagstiftning. Regeringen planerar att besluta om nya och ändrade förordningar

Läs mer

REMISSVAR: Stärkt straffrättsligt skydd för blåljusverksamhet och andra samhällsnyttiga funktioner (SOU 2018:2)

REMISSVAR: Stärkt straffrättsligt skydd för blåljusverksamhet och andra samhällsnyttiga funktioner (SOU 2018:2) Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Dnr 2018/00485/L5 Malmö den 5 april 2018 REMISSVAR: Stärkt straffrättsligt skydd för blåljusverksamhet och andra samhällsnyttiga funktioner (SOU 2018:2) Avfall Sverige

Läs mer

REMISSVAR: Remiss av delbetänkande från Miljömålsberedningen med förslag om en klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige

REMISSVAR: Remiss av delbetänkande från Miljömålsberedningen med förslag om en klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Dnr M2016/01735/Kl Malmö den 20 oktober 2016 REMISSVAR: Remiss av delbetänkande från Miljömålsberedningen med förslag om en klimat- och luftvårdsstrategi

Läs mer

Avfallsinnehavarens ansvar

Avfallsinnehavarens ansvar 15 kap. Avfall och producentansvar Definitioner 1 Med avfall avses varje föremål, ämne eller substans som ingår i en avfallskategori och som innehavaren gör sig av med eller avser eller är skyldig att

Läs mer

Om kommunal avfallsplanering. för dig som är politiskt förtroendevald eller förvaltningschef

Om kommunal avfallsplanering. för dig som är politiskt förtroendevald eller förvaltningschef Om kommunal avfallsplanering för dig som är politiskt förtroendevald eller förvaltningschef För varje kommun ska det finnas en renhållningsordning som ska antas av kommunfullmäktige. Renhållningsordningen

Läs mer

Uppgifter till Länsstyrelsen

Uppgifter till Länsstyrelsen Avfallsplan Orust kommun 2017-2021 Uppgifter till Länsstyrelsen Bilaga 5 1 Avfallsplan Orust kommun 2017-2021 Administrativa uppgifter Kommun Orust kommun År 2017-2021 Datum när planen antogs Ansvarig

Läs mer

Från avfallshantering till resurshållning. Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2012-11-20

Från avfallshantering till resurshållning. Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2012-11-20 Från avfallshantering till resurshållning 1 Från avfallshantering till resurshushållning Nationella avfallsplanen och programmet för avfallsförebyggande Bygg- och rivningsavfall Workshop alla bidrar med

Läs mer

Öka återvinningen. Genom förbättrad resurs- och avfallshantering vid byggande

Öka återvinningen. Genom förbättrad resurs- och avfallshantering vid byggande Öka återvinningen Genom förbättrad resurs- och avfallshantering vid byggande Dags för mer hållbar hantering av bygg- och rivningsavfall Som första branschförening har Återvinningsindustriernas medlemmar

Läs mer

Avfall. Varuflödet 2015-01-27. Lilliehorn Konsult AB. Lilliehorn Konsult AB. Varor ordning. Avfall oordning 3. Byggande/rivning.

Avfall. Varuflödet 2015-01-27. Lilliehorn Konsult AB. Lilliehorn Konsult AB. Varor ordning. Avfall oordning 3. Byggande/rivning. Avfall 1 Varuflödet Varor ordning Byggande/rivning Avfall oordning 3 1 Målbild Varor ordning Byggande/rivning Restprodukter ny ordning 4 Avfall- en komplex bild Incitament Begriplighet Bekvämlighet Resurshushållning

Läs mer

Bilaga 4 Lagstiftning och miljömål

Bilaga 4 Lagstiftning och miljömål Laxå november 2012 Bilaga 4 Lagstiftning och miljömål INNEHÅLLSFÖRTECKNING Lagstiftning ---------------------------------------------------------------------------------------2 EU -----------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Rivningsplan / avfallshanteringsplan

Rivningsplan / avfallshanteringsplan Rivningsplan / avfallshanteringsplan Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning alt. adress Beräknat start och stoppdatum för rivning Byggherre Kontaktperson/telefon Entreprenör Kontaktperson/telefon

Läs mer

Förslag till Rivningsplan enligt PBL 10 kap 6 p 5 och 6. Datum: Kontaktuppgifter Fastighetsbeteckning. Information om fastigheten Byggår

Förslag till Rivningsplan enligt PBL 10 kap 6 p 5 och 6. Datum: Kontaktuppgifter Fastighetsbeteckning. Information om fastigheten Byggår Förslag till Rivningsplan enligt PBL 10 kap 6 p 5 och 6 Datum: Kontaktuppgifter Fastighetsbeteckning Fastighetsägare Adress Postadress Telefon E-post Byggherre (om annan än ovan) Namn Adress Postadress

Läs mer

Yttrande angående förslag till nya bestämmelser om små avlopp

Yttrande angående förslag till nya bestämmelser om små avlopp YTTRANDE 1(12) Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se Miljö- och energidepartementets diarienummer: M2016/02191/Nm Yttrande angående förslag till nya bestämmelser om små avlopp

Läs mer

Bilaga 7. Begreppsförklaringar

Bilaga 7. Begreppsförklaringar Bilaga 7 sförklaringar Avfallsplan 2012-2015 för Lomma kommun 2010-12-01 sförklaring och definitioner Avfall Avfall Web Avfallshantering Avfallshierarki Avfallsminimering Avfallsplan Avslutade deponier

Läs mer

Mottagningsregler. Blåbergets avfallsanläggning

Mottagningsregler. Blåbergets avfallsanläggning Mottagningsregler Blåbergets avfallsanläggning Verksamheten Blåbergets avfallsanläggning drivs av Sundsvall Energi. Verksamheten består av sortering, mellanlagring, bränsleproduktion och deponering. På

Läs mer

Verksamhetsavfallet kan sorteras i följande grupper. Observera att en del avfallsslag kan gå i varandra.

Verksamhetsavfallet kan sorteras i följande grupper. Observera att en del avfallsslag kan gå i varandra. LÄNSSTYRELSEN ÖSTERGÖTLAND PM 2005-08-26 sid 1 (7) PM Hantering av verksamhetsavfall Denna PM syftar till att ge en kortfattad vägledning om vad som gäller för avfallshanteringen ute på olika företag beträffande

Läs mer

FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT. Augusti 2007

FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT. Augusti 2007 FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT Augusti 2007 Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan Telefon 0520-49 74 75 Fax 0520-49 79 94 miljo@trollhattan.se www.trollhattan.se Bankgiro 992-2352 SAMMANFATTNING Under vinterhalvåret

Läs mer

Denna broschyr riktar sig främst till fastighetsägare och entreprenörer som planerar att. bygga eller riva byggnader.

Denna broschyr riktar sig främst till fastighetsägare och entreprenörer som planerar att. bygga eller riva byggnader. om n o i t a m r ll a Info f v a s g n i ivn r h c o g byg Denna broschyr riktar sig främst till fastighetsägare och entreprenörer som planerar att bygga eller riva byggnader. VAD ÄR AVFALL? När Sverige

Läs mer

Avfall. Avfall i Sundsvall. Det finns flera anläggningar som är viktiga för att hantera avfall i kommuner. Dessa beskrivs nedan.

Avfall. Avfall i Sundsvall. Det finns flera anläggningar som är viktiga för att hantera avfall i kommuner. Dessa beskrivs nedan. Avfall Senast uppdaterad: 2019-08-23 Avfall i Sundsvall Det finns flera anläggningar som är viktiga för att hantera avfall i kommuner. Dessa beskrivs nedan. Blåberget Vid Blåbergets avfallsanläggning sker

Läs mer

Yttrande över Naturvårdsverkets förslag till nya föreskrifter (NFS 2006:9) om miljörapport med bilagor

Yttrande över Naturvårdsverkets förslag till nya föreskrifter (NFS 2006:9) om miljörapport med bilagor MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Mats Dahlén 2016-09-21 2016-3751 018-7274383 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde 28 september 2016 Yttrande över Naturvårdsverkets förslag

Läs mer

Informationsmöte Renhållningsordning

Informationsmöte Renhållningsordning Informationsmöte Renhållningsordning Renhållningsordningen består av renhållningsföreskrifter och en avfallsplan Samrådstid: 1 september till 15 oktober Renhållningsordning Riksdagen har beslutat att varje

Läs mer

Vad är DalaAvfall - Avfallsplanen - Ny lagstiftning - Vad händer med avfallet, varför sortera?

Vad är DalaAvfall - Avfallsplanen - Ny lagstiftning - Vad händer med avfallet, varför sortera? 2019-05-07 - Vad är DalaAvfall - Avfallsplanen - Ny lagstiftning - Vad händer med avfallet, varför sortera? DalaAvfall är ett samverkansorgan mellan kommunernas avfallsverksamheter med ansvar för hushållsavfall

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter och allmänna råd om innehållet i en kommunal avfallsplan och länsstyrelsens sammanställning; Utkom från trycket den 30

Läs mer

FEBRUARI 2019 UPPGIFTER OM VERKSAMHETEN. Referenslista över lagtext

FEBRUARI 2019 UPPGIFTER OM VERKSAMHETEN. Referenslista över lagtext FEBRUARI 2019 UPPGIFTER OM VERKSAMHETEN Verksamhetens namn Verksamhetens adress Fastighetsbeteckning Organisationsnummer Kontaktperson/telefonnummer Bransch Antal anställda Inspektionsdag Närvarande vid

Läs mer

MILJÖRAPPORT 2013 SVENSK BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL

MILJÖRAPPORT 2013 SVENSK BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL MILJÖRAPPORT 2013 SVENSK BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL Miljörapport 2013 Katrineholm 1 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING 1.1 ORGANISATION OCH ANSVARSFÖRDELNING Svensk Biogas i Linköping AB ägs till 100 % av Tekniska

Läs mer

Yttrande över den Nationella Avfallsplanen, dnr NV

Yttrande över den Nationella Avfallsplanen, dnr NV Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Yttrande över den Nationella Avfallsplanen, dnr NV-037114-11. 1. Inledning Återvinningsindustrierna, ÅI, är en branschförening som företräder den privata sektorn inom

Läs mer

Få stöd på SMP-hjälp Även om det inte är en nyhet börjar vi med en upplysning om webbplatsen

Få stöd på SMP-hjälp Även om det inte är en nyhet börjar vi med en upplysning om webbplatsen 1 Nyheter i SMP 2018 Under hösten 2017 har det gjorts uppdateringar, rättning av buggar samt nyutveckling för att förbättra SMP. Här kommer en kortfattad information om de ändringar som skett. Innehåll

Läs mer

Nyheter i SMP infö r miljö rappörteringen 2016

Nyheter i SMP infö r miljö rappörteringen 2016 1 Nyheter i SMP infö r miljö rappörteringen 2016 Ändringar som berör dig som har en täktverksamhet Ingen utlevererad mängd Under lägg till typ mängduppgift finns nu möjlighet att välja levererat per användningsområde-

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i avfallsförordningen (2011:927); SFS 2014:1076 Utkom från trycket den 16 september 2014 utfärdad den 28 augusti 2014. Regeringen föreskriver 1 i fråga

Läs mer