Kostpriser för anställda från och med den 1 augusti 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kostpriser för anställda från och med den 1 augusti 2012"

Transkript

1 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /12 HR-avdelningen Maria Höglund-Niklasson Telefon E-post: Kostpriser för anställda från och med den 1 augusti 2012 Ärendet Stadsdelsnämnden har den 14 februari 2012 och den 27 mars 2012 enligt rekommendationer från stadsledningskontoret fastställt kostpriser för anställda att gälla till och med den 31 juli 2012 i avvaktan på att en arbetsgrupp med representanter från stadsdelarna och stadsledningskontoret skulle utarbeta en mall för kalkyler vid beräkning av självkostnadspris för måltider. Förslag till beslut Stadsdelsnämnden fastställer kostpriser för anställda för lunch i matsal på äldreboende och verksamhet för funktionshindrade till 60 kronor per måltid och för lunch i grundskola, förskola och fritidshem till 49 kronor per måltid att gälla från och med den 1 augusti Bakgrund I ett meddelande, utfärdat den 13 februari 2012, lämnades information från stadsledningskontorets personalstrategiska avdelning om att översyn pågår av hanteringen av fastställande av kostpriser för anställda i staden. En av anledningarna till detta var en pågående skatterevision av förmåner i staden, varvid konstaterats att rutinerna för framtagande av kostpriser för stadens anställda måste ses över. En arbetsgrupp bestående av en ekonom per stadsdel fick av ekonomicheferna i stadsdelsförvaltningarna i uppdrag att tillsammans med stadsledningskontoret arbeta fram en mall för kalkyler vid beräkning av självkostnadspriset för måltider. Kostpriser från och med den 1 augusti 2012 Resultatet av de kalkyler som arbetats fram visar att självkostnadspriset för måltiderna i viss utsträckning varierar både inom och mellan förvaltningarna, men för att kostpriserna ska bli enhetliga inom staden har stadsledningskontorets personalstrategiska avdelning i meddelande den 18 maj 2012 rekommenderat nämnderna att fastställa de kostpriser som anges i meddelandet, att gälla från och med den 1 augusti 2012, se bilaga. Priserna för normallunch vid äldreboende och verksamhet för funktionshindrade uppgår oförändrat till 60 kronor per måltid enligt rekommendationerna, medan priserna för lunch vid grundskolor, förskolor och fritidshem höjs från 43 kronor till 49 kronor per måltid. 1(2)

2 Konsekvenser ur ett hållbarhetsperspektiv För 2011 var motsvarande kostpriser för anställda 56 kronor per måltid för lunch i matsal på äldreboenden och verksamhet för funktionshindrade och för lunch i grundskola, förskola och fritidshem 41 kronor per måltid. De kostpriser som rekommenderas av stadsledningskontoret att gälla från och med den 1 augusti 2012 innebär inga märkbara ekonomiska konsekvenser för förvaltningen. Barnperspektivet Enligt barnkonventionen ska barns bästa komma i främsta rummet vid alla beslut som rör barn. Vuxna personers närvaro vid måltider på förskola, skola och fritidshem bidrar till att skapa en lugn och trygg matsituation för barnen. Att arbetsgivaren erbjuder personal som inte äter pedagogisk måltid möjlighet att äta lunch till självkostnadspris kan innebära att fler vuxna väljer att äta tillsammans med barnen. Förvaltningens överväganden Förvaltningen anser att det är rimligt att följa de rekommendationer som har lämnats av stadsledningskontoret. Rekommendationerna bygger på de kalkyler som har arbetats fram av representanter för förvaltningarna tillsammans med stadsledningskontoret. Samverkan Samverkan i Förvaltningsövergripande Samverkansgrupp Stadsdelsförvaltningen Angered Thomas Segenstedt Stadsdelsdirektör Maria Höglund Niklasson HR-chef Bilaga: Meddelande från stadsledningskontoret om kostpriser för anställda från och med den 1 augusti Göteborgs Stad Angered, tjänsteutlåtande 2(2)

3 Stadsledningsstaben Personalstrategiska avdelningen Ida Löfqvist Meddelande Nr 4/ Dnr 10/12 Kostpriser för anställda fr.o.m. den 1 augusti 2012 I tidigare meddelanden (nr 1 och ) har Stadsledningskontoret informerat om att hanteringen för framtagande av kostpriser för stadens anställda ska ses över bland annat utifrån den skatterevision som har genomförts av förmåner mm i staden. Begreppet kostpriser för anställda Kostpriser för anställda avser det pris som anställda ska betala när de äter en måltid som tillhandahålls av arbetsgivaren i personalrestaurang/personalmatsal (ofta i skolmatsal eller matsal på äldreboende). Kostpriserna för anställda ska inte förväxlas med: - så kallade pedagogiska och sociala måltider. För dessa gäller andra regelverk, vilket behandlas i GARD-dokumentet Riktlinjer för fri och subventionerad kost. - de taxor som årligen fastställs av Kommunfullmäktige för måltider till stadens brukare (inom äldreomsorgen och för personer under 64 år med beslut enligt SoL). - pris vid eventuell försäljning till utomstående. Det bör finnas tydliga rutiner för hantering när anställda har möjlighet att köpa måltider, vilket berörs kortfattat i ovan nämnda GARD-dokument om fri och subventionerad kost. Beräkning av självkostnadspris Om priset för måltider till anställda understiger det genomsnittliga priset i riket för en lunchmåltid av normal beskaffenhet (80 kr 2012 fastställt av Skatteverket), kan måltiden komma att betraktas som en beskattningsbar förmån för den anställde. För att måltiden inte ska betraktas som subventionerad, och därmed som beskattningsbar förmån, måste arbetsgivaren kunna visa att priset för måltiden inte understiger självkostnadspriset. Denna princip gäller för alla typer av måltider som anställda har möjlighet att köpa av arbetsgivaren. Vid fastställande av självkostnadspriset ska samtliga kostnader för måltiden beaktas, så som kostnader för råvaror, personalkostnader, hyreskostnader mm. I Skatteverkets meddelande SKV M 2011:25 finns ytterligare information om gällande regelverk (bilaga 1). Tidigare har upphandlingsbolaget tagit fram beräkningar som utgör medelvärden baserade på bl a de analyser som produktionskök redovisat utifrån sin nyckeltalsuppföljning av verksamheten. I kontakter som Stadsledningskontoret har haft med Skatteverket, med anledning av skatterevisionen av förmåner, har klargjorts att självkostnadspriset för måltiderna ska beräknas närmre verksamheten, vilket innebär att de ska beräknas per kök.

4 Med anledning av detta fick en arbetsgrupp, bestående av en ekonom per stadsdel, i uppdrag av ekonomidirektörerna för SDN att ta fram en kalkylmall för beräkning av självkostnadspriset för måltider. För kök/matsalar där personal har möjlighet att äta mot betalning, kan självkostnadspriset beräknas utifrån den kalkylmall som arbetsgruppen tagit fram. Ekonomgruppen har arbetat med frågan under våren och självkostnadspriser för måltider har nu beräknats på respektive stadsdelsförvaltning och på Utbildningsförvaltningen. Beräkningen av självkostnadspriser har kunnat göras på ett likartat sätt utifrån kalkylmodellen. Kostpriser fr.o.m. den 1 augusti 2012 Resultatet av kalkylerna visar att självkostnadspriset för måltiderna i viss utsträckning varierar såväl inom som mellan de olika förvaltningarna. Då stadens anställda, liksom tidigare, bör hanteras på ett likartat sätt i denna fråga, oavsett vilken stadsdel de är anställda i, har Stadsledningskontoret tagit fram rekommenderade kostpriser fr.o.m. den 1 augusti Kostpriserna utgår från resultatet av de kalkyler som förvaltningarna har gjort. Normallunch vid Pris/måltid 1. Äldreboenden och verksamhet för 60 kr funktionshindrade 2. Gymnasieskolor 44 kr 3. Grundskolor, förskolor, fritidshem 49 kr Nämnderna rekommenderas att besluta om ovan angivna kostpriser fr.o.m. den 1 augusti Priserna är exklusive eventuell dessert. Bilaga 1. Utdrag ur Skatteverkets meddelande SKV M 2011:25 Rigmor von Zweigbergk Arbetsrätt och förhandling Ida Löfqvist Arbetsrätt och förhandling

5 Bil 1. Utdrag ur SKV M 2011:25 Skatteverkets information om vissa förmåner att tillämpas vid beräkning av skatteavdrag och arbetsgivaravgifter för beskattningsåret Kostförmån Fri kost är normalt en skattepliktig förmån oavsett om den fås fortlöpande eller endast vid särskilda tillfällen, såsom under tjänsteresa, tjänsteförrättning, tjänstgöring på annan ort, kurser, kongresser, konferenser, studieresor o.d. Förmån av fri kost är skattepliktig även i samband med resor utomlands. I likhet med andra förmåner är kostförmån skattepliktig oavsett om det är arbetsgivaren eller någon annan som ger ut förmånen, så länge förmånen kan anses ha sin grund i anställningen. Kostförmån kan i vissa fall vara skattefri, se avsnitt Värdering av förmån av fri kost Fri kost, oavsett om den tillhandahålls inom landet eller utomlands, värderas under vissa förutsättningar schablonmässigt. Kostförmån för en hel dag (minst tre måltider) beräknas till ett belopp - avrundat till närmaste femtal kronor - som motsvarar 250 % av genomsnittspriset i Sverige för en normal lunch (61 kap. 3 IL). Förmånsvärdet för en fri måltid bestående av ett mål om dagen (lunch eller middag) är 40 % av förmånsvärdet för helt fri kost. Förmånsvärdet för fri frukost är 20 % av förmånsvärdet för en hel dag. Genomsnittspriset för en normal lunch har fastställts till 79,66 kr (SKVFS 2011:12). I enlighet med nämnda bestämmelse i IL innebär detta följande förmånsvärden för fri kost för Helt fri kost (minst tre måltider) 200 kr - Fri frukost 40 kr - En fri måltid om dagen (lunch eller middag) 80 kr Om den anställde av sin nettolön betalar ett belopp som motsvarar det skattepliktiga förmånsvärdet enligt ovan uppkommer inte någon skattepliktig förmån Värdering av förmån av subventionerad kost Om en anställds kostnader för en måltid är lägre än kostförmånsvärdet på grund av att arbetsgivaren bidrar till kostnaderna för denna (subvention), ska förmånen behandlas som kostförmån med ett värde som motsvarar mellanskillnaden (61 kap. 3 IL). Om en lunchmåltid tillhandahålls i lokaler som disponeras av arbetsgivaren, antingen av arbetsgivarens egen personal eller av en utomstående restauratör, och arbetsgivaren subventionerar den anställdes måltid, saknar arbetsgivarens kostnader för att framställa måltiden (subventionens storlek) betydelse för värderingen av kostförmånen En normal lunchmåltid I Skatteverkets allmänna råd (SKV A 2011:30) anges följande. Som en normal lunch bör anses en lagad rätt, dvs. en tillredd varm eller kall maträtt av dagens-rätt-karaktär. Tillbehör till måltiden som bröd och smör, sallad och måltidsdryck höjer inte det skattepliktiga förmånsvärdet.

6 Andra smårätter och styckesaker som erbjuds anställda bör värderas till marknadspris. Om den anställde betalar ett pris som genom arbetsgivarens subvention är lägre än marknadspriset, uppkommer en skattepliktig förmån motsvarande skillnaden mellan marknadspriset och det pris som den anställde betalar Nedsättning av förmånsvärdet Om den anställde lämnar ersättning för kostförmånen ska förmånsvärdet minskas med det belopp som han av sin nettolön betalar till arbetsgivaren för att få förmånen (61 kap. 4 IL). Det förhållandet att den anställdes kontanta bruttolön sänks, eller att den anställde avstår från en kontant löneökning för att i stället få förmån av fri kost, innebär inte att han har gjort någon betalning som får reducera förmånsvärdet. Det belopp som återstår efter nedsättning utgör underlag för såväl beskattning som beräkning av skatteavdrag och arbetsgivaravgifter Personalrestaurang som drivs på marknadsmässiga villkor Om en personalrestaurang drivs på marknadsmässiga villkor bör ett pris som ligger lägre än genomsnittspriset inte leda till förmånsbeskattning, vilket framgår av förarbetena (prop. 1989/90:110 s. 328): "Om emellertid en personalrestaurang inte till någon del subventioneras av arbetsgivaren men t.ex. stordriftfördelar medger att det pris som tas ut av den anställde understiger det genomsnittliga priset i riket för en lunchmåltid av normal beskaffenhet bör det inte komma i fråga att beskatta den anställde för mellanskillnaden. I sådana fall kan det lägre priset inte anses betingat av någon subvention från arbetsgivaren och någon förmånsbeskattning blir därför inte aktuell. Det bör framhållas att det i dessa situationer måste vara klarlagt att marknadsmässiga villkor styr förhållandet mellan arbetsgivaren och t.ex. restauratören." I specialmotiveringen (s. 682) sägs vidare: "En personalrestaurang utgör normalt inte en integrerad del av arbetsgivarens verksamhet och torde därför särredovisas. Om restaurangen är inrymd i arbetsgivarens egna lokaler krävs givetvis att en marknadsmässig hyreskostnad belöper på utnyttjandet." Med marknadshyra bör avses den hyra som kan tas ut vid uthyrning till restaurangändamål. Det är inte ovanligt att marknadshyran beräknas till en procentandel av omsättningen. Är det en intern debitering, bör den vara marknadsmässig. Köksdelen bör belastas med full hyreskostnad, så ock andra utrymmen som står till restaurangens förfogande utan inskränkning. Om andra utrymmen än köksdelen används även till andra ändamål, bör detta påverka marknadshyran. Lämpligen kan detta ske genom en uppdelning med hänsyn till tid och användningssätt. Hyressättningen bör omprövas varje år (alternativt avtalsperiod) oavsett om hyran är fast eller rörlig, dvs. beräknas i kronor per kvadratmeter eller i procent av omsättningen. I de fall arbetsgivaren för sin verksamhet under marknadsmässiga villkor hyr lokaler som även inrymmer personalrestaurang, kan arbetsgivarens hyreskostnad godtas som marknadshyra även för restaurangdelen. Kostnadsberäkning på marknadsmässiga villkor bör göras för varje personalrestaurang och personalmatsal för sig. Ett genomsnittsvärde baserat på kostnadsberäkning från flera restauranger eller matsalar av likartad beskaffenhet men geografiskt åtskilda, bör inte godtas.

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 1994 ref. 49

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 1994 ref. 49 R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 1994 ref. 49 Målnummer: 4229-92 Avdelning: 3 Avgörandedatum: 1994-06-01 Rubrik: Besked enligt 44 uppbördslagen. Beräkning av arbetsgivares preliminärskatteavdrag avseende

Läs mer

Ändrad beräkning av förmånsvärdet för fri kost

Ändrad beräkning av förmånsvärdet för fri kost PROMEMORIA Datum Bilaga till 2019-03-18 Dnr 202 127159-19/113 Ändrad beräkning av förmånsvärdet för fri kost Postadress: 171 94 SOLNA Telefon: 0771-567 567 Mejl via "Kontakta oss" på www.skatteverket.se

Läs mer

Svar på motion om lägre måltidsspriser inom omsorgen

Svar på motion om lägre måltidsspriser inom omsorgen 1 (5) Datum 2015-11-03 Diarienummer KS 2015-58 Handläggare Katarina Sandström Direkttelefon 0380-51 76 56 E-postadress Katarina.sandstrom.@nassjo.se Kommunstyrelsen Svar på motion om lägre måltidsspriser

Läs mer

Skatteverkets allmänna råd

Skatteverkets allmänna råd Skatteverkets allmänna råd ISSN 1652-1439 Skatteverkets allmänna råd om vissa förmåner för beskattningsåret 2014 Skatteverket beslutar med stöd av 2 förordningen (2007:780) med instruktion för Skatteverket

Läs mer

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2002 ref. 10

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2002 ref. 10 R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2002 ref. 10 Målnummer: 5972-00 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2002-05-07 Rubrik: Lagrum: Förmån av delvis fri kost har ansetts föreligga när anställda fått betala ett pris

Läs mer

18 Värdering av inkomster i annat än pengar

18 Värdering av inkomster i annat än pengar Värdering av inkomster i annat än pengar, Avsnitt 18 297 18 Värdering av inkomster i annat än pengar 61 kap. IL prop. 1999/2000:2 del 2 s. 659 666 (IL) prop. 2000/01:7 s. 27 28, 33 (förmåner i utgivarens

Läs mer

Aktuella skatteregler. Representation och förmånsbeskattning 2018 Pia Blank Thörnroos

Aktuella skatteregler. Representation och förmånsbeskattning 2018 Pia Blank Thörnroos Aktuella skatteregler Representation och förmånsbeskattning 2018 Pia Blank Thörnroos Några saker vi ska prata om Kostförmån Bostadsförmån och Förslagen i budgetpropositionen Prop. 2017/18:1 Ändrad beräkning

Läs mer

18 Värdering av inkomster i annat än pengar

18 Värdering av inkomster i annat än pengar 269 18 Värdering av inkomster i annat än pengar 61 kap. IL prop. 1989/90:110 s. 326 329, SkU30 prop. 1993/94:90 s. 65 67 samt 103, SkU10 prop. 1995/96:152 s. 45 52 prop. 1996/97:19 prop.1 1996/97:173 s.

Läs mer

Skatteverkets allmänna råd

Skatteverkets allmänna råd Skatteverkets allmänna råd ISSN 1652-1439 * Skatteverkets allmänna råd om vissa förmåner att tillämpas vid beräkning av skatteavdrag och arbetsgivaravgifter fr.o.m. beskattningsåret 2012 Skatteverket beslutar

Läs mer

Avdelningen för arbetsgivarpolitik

Avdelningen för arbetsgivarpolitik Cirkulärnr: 2007:11 Diarienr: 2007/0227 Arbetsgivarpolitik: 2007-2:6 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Traktamenten Datum: 2007-01-31 Mottagare: Kommunstyrelsen Landstingsstyrelsen Regionstyrelsen

Läs mer

Cirkulärnr: 2004:109 Diarienr SK: 2004/2769 Diarienr Lf: 1640/04 P-cirknr: :26 Nyckelord: Traktamente Handläggare: Lars Ericson Avdelning:

Cirkulärnr: 2004:109 Diarienr SK: 2004/2769 Diarienr Lf: 1640/04 P-cirknr: :26 Nyckelord: Traktamente Handläggare: Lars Ericson Avdelning: Cirkulärnr: 2004:109 Diarienr SK: 2004/2769 Diarienr Lf: 1640/04 P-cirknr: 2004-2:26 Nyckelord: Traktamente Handläggare: Lars Ericson Avdelning: Arbetsgivarpolitiska avd. Sektion/Enhet: Förhandlingenheten

Läs mer

Avdelningen för arbetsgivarpolitik

Avdelningen för arbetsgivarpolitik Cirkulärnr: 08:17 Diarienr: 08/0433 Arbetsgivarpolitik: 08-2:8 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Traktamente Datum: 2008-02-06 Mottagare: Kommunstyrelsen Landstingsstyrelsen Regionstyrelsen

Läs mer

18 Värdering av inkomster i annat än pengar

18 Värdering av inkomster i annat än pengar 259 18 Värdering av inkomster i annat än pengar 61 kap. IL prop. 1989/90:110 s. 326-329, SkU30 prop. 1993/94:90 s. 65-67 samt 103, SkU10 prop. 1995/96:152 s. 45-52 prop. 1996/97:19 prop. 1996/97:173 s.

Läs mer

Löneguide nr 8 för dig som är eller ska bli löneadministratör. Förmåner och löneväxling

Löneguide nr 8 för dig som är eller ska bli löneadministratör. Förmåner och löneväxling Löneguide nr 8 för dig som är eller ska bli löneadministratör Förmåner och löneväxling Den här guiden hjälper dig att betala ut rätt lön till dina anställda när de även erhållit någon form av förmån. Din

Läs mer

Skatteverkets allmänna råd

Skatteverkets allmänna råd Skatteverkets allmänna råd ISSN 1652-1439 * Skatteverkets allmänna råd om vissa förmåner att tillämpas vid beräkning av skatteavdrag och arbetsgivaravgifter fr.o.m. beskattningsåret 2011 samt fr.o.m. 2012

Läs mer

18 Värdering av inkomster i annat än pengar

18 Värdering av inkomster i annat än pengar Värdering av inkomster i annat än pengar 249 18 Värdering av inkomster i annat än pengar 61 kap. IL prop. 1989/90:110 s. 326-329, SkU30 prop. 1993/94:90 s. 65-67 samt 103, SkU10 prop. 1995/96:152 s. 45-52

Läs mer

18 Värdering av inkomster i annat än pengar

18 Värdering av inkomster i annat än pengar Värdering av inkomster i annat än pengar 281 18 Värdering av inkomster i annat än pengar prop. 1989/90:110 s. 326-329, SkU30 prop. 1993/94:90 s. 65-67 samt 103, SkU10 prop. 1995/96:152 s. 45-52 prop. 1996/97:19

Läs mer

Förmånsbeskattning av lånedatorer

Förmånsbeskattning av lånedatorer Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Förmånsbeskattning av lånedatorer September 2007 Sammanfattning I promemorian föreslås att den särskilda värderingen av förmån av att för privat bruk använda

Läs mer

RIKTLINJER. Riktlinjer pedagogiska måltider

RIKTLINJER. Riktlinjer pedagogiska måltider RIKTLINJER Riktlinjer pedagogiska måltider 1 Styrdokument Handlingstyp: Riktlinjer pedagogiska måltider Diarienummer: KS/2018:327 Beslutas av: Kommunstyrelsen Fastställelsedatum: 2018-06-18 177 Dokumentansvarig:

Läs mer

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2009 ref. 16

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2009 ref. 16 R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2009 ref. 16 Målnummer: 5089-07 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2009-02-03 Rubrik: Anställda hos ett aktiebolag som drivit ett hem för vård och boende (HVB-hem) har bedömts

Läs mer

Cirkulärnr: 2005:119 Diarienr: 2005/2991 P-cirknr: 2005-2:44 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet:

Cirkulärnr: 2005:119 Diarienr: 2005/2991 P-cirknr: 2005-2:44 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Cirkulärnr: 2005:119 Diarienr: 2005/2991 P-cirknr: 2005-2:44 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Traktamenten Datum: 2005-12-28 Mottagare: Kommunstyrelsen Landstingsstyrelsen Regionstyrelsen

Läs mer

Arbetet med aktiva åtgärder ska ske utifrån en särskilt metod som innebär att arbetsgivare ska

Arbetet med aktiva åtgärder ska ske utifrån en särskilt metod som innebär att arbetsgivare ska Det här är ett nyhetsbrev för dig som administrerar någon eller några av våra handböcker. Breven kan innehålla information om såväl tekniska som innehållsmässiga nyheter samt information om kommande förändringar

Läs mer

Representation och andra kostförmåner vad gäller för universitet och högskolor. Kerstin Larsson Hanna Mörtberg SUHF:s inspirationsdag 2018

Representation och andra kostförmåner vad gäller för universitet och högskolor. Kerstin Larsson Hanna Mörtberg SUHF:s inspirationsdag 2018 Representation och andra kostförmåner vad gäller för universitet och högskolor Kerstin Larsson Hanna Mörtberg SUHF:s inspirationsdag 2018 Allmänt om förmåner Ersättning för arbete en anställd kan få i

Läs mer

REGLER FÖR PEDAGOGISKA MÅLTIDER

REGLER FÖR PEDAGOGISKA MÅLTIDER Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument REGLER FÖR PEDAGOGISKA MÅLTIDER ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2015-11-25, 285 ANSVAR UPPFÖLJNING: Kommunchef GÄLLER TILL OCH MED: 2019 Våra

Läs mer

Förmåner och representation

Förmåner och representation Förmåner och representation Agenda 1. Allmänt om förmånsbeskattning 2. Skattefria förmåner Personalvårdsförmåner Motion och annan friskvård Förmåner av begränsat värde - arbetsredskap Elektronisk utrustning

Läs mer

Skatteverkets allmänna råd

Skatteverkets allmänna råd Skatteverkets allmänna råd ISSN 1652-1439 * Skatteverkets allmänna råd om vissa förmåner att tillämpas vid beräkning av skatteavdrag och arbetsgivaravgifter m.m. fr.o.m. beskattningsåret 2008 samt fr.o.m.

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Allmän arbetsrättslig information om LAS med mera. Handläggare: Samtliga avtalssekreterare, tel. 08-737 70 00.

FÖRBUNDSINFO. Allmän arbetsrättslig information om LAS med mera. Handläggare: Samtliga avtalssekreterare, tel. 08-737 70 00. Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 3 februari 2008 Allmän arbetsrättslig information om LAS med mera I detta FörbundsInfo behandlas några vanliga tillämpningar som rör ändringarna i lagen om anställningsskydd

Läs mer

Förmåner och representation. - för statliga myndighetyer

Förmåner och representation. - för statliga myndighetyer 2017 Förmåner och representation - för statliga myndighetyer Innehåll Inledning Förmåner Representation Frågor och svar Aktuellt just nu 2 Storföretagsavdelningen Offentliga enheter 330 statliga enheter

Läs mer

1 Tjänsteinkomster. SNABBFAKTA för företag och privata personer 2015 (2014)

1 Tjänsteinkomster. SNABBFAKTA för företag och privata personer 2015 (2014) SNABBFAKTA för företag och privata personer 2015 (2014) Kortsiktig genomgång av fakta inom skatter och redovisning. Får användas som kortfattad information! Praktisk tillämpning kräver mer omfattande kunskap

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13 Stadsledningsstaben Avdelningen för Utbildning, Barn och Unga, Folkhälsa Claes Strand Telefon 031-368 02 92 E-post: claes.strand@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Representation. Annette Widén PEA

Representation. Annette Widén PEA Representation Annette Widén PEA Rektorsrepresentation vid svenska lärosäten 2015-2016 Utredning startad av Uppsala och Lund Syfte och mål: Gemensam tolkning av regelverk och skatteregler Kartlägga olika

Läs mer

Ny grundskola F-3 vid Saffransgatan

Ny grundskola F-3 vid Saffransgatan Angered Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-11-21 Diarienummer N131-0683/17 Handläggare Ingela Lund Telefon: 031-365 11 01 E-post: ingela.lund@angered.goteborg.se Ny grundskola F-3 vid Saffransgatan Ärendet

Läs mer

För beräkning av skatteavdrag för sjöinkomst (närfart/fjärrfart) för år 2015

För beräkning av skatteavdrag för sjöinkomst (närfart/fjärrfart) för år 2015 Beräknad på en sammanlagd skatte- och avgiftssats av 29-40 % För beräkning av skatteavdrag för sjöinkomst (närfart/fjärrfart) för år 2015 Skattetabell 29-40 Innehåll: Skatteavdrag enligt tabell Skatteavdrag

Läs mer

UPPDRAGSREGLEMENTE 1 januari 2015 31 december 2015

UPPDRAGSREGLEMENTE 1 januari 2015 31 december 2015 1(8) UPPDRAGSREGLEMENTE 1 januari 2015 31 december 2015 1. TILLÄMPNINGSOMRÅDE Detta reglemente gäller för avdelningsstyrelsen och vid av avdelningsstyrelsen meddelade uppdrag inklusive fackliga studier,

Läs mer

Riktlinjer för representation och gåvor

Riktlinjer för representation och gåvor ÄLDREFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-02-23 Handläggare: Lars B Strand Telefon: 508 36 205 Till Äldrenämnden 17 mars 2009 Äldreförvaltningens förslag till beslut fastställs enligt bilaga till

Läs mer

54 Beslut om särskild inkomstskatt

54 Beslut om särskild inkomstskatt Beslut om särskild inkomstskatt, Avsnitt 54 1 54 Beslut om särskild inkomstskatt SINK A-SINK SFL 54.1 Inledning I 54 kap. SFL finns bestämmelser om beslut om särskild inkomstskatt. Kapitlet innehåller

Läs mer

Representation och gåvor för anställda i Växjö kommun

Representation och gåvor för anställda i Växjö kommun Rev av belopp och mutbrott 2012 Personalkontoret KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN Representation och gåvor för anställda i Växjö kommun Beslut av kommunchefen och gäller från 2012-08-01. Representation All

Läs mer

UPPDRAGSREGLEMENTE. för SEKO Facket för Service och Kommunikation

UPPDRAGSREGLEMENTE. för SEKO Facket för Service och Kommunikation UPPDRAGSREGLEMENTE för SEKO Facket för Service och Kommunikation Detta reglemente gäller från och med kongressen 2006 och till nästkommande kongress. anm: Att reglementet gäller till nästa kongress innebär

Läs mer

ALL-dagarna Information från Skatteverket

ALL-dagarna Information från Skatteverket ALL-dagarna 2016 Information från Skatteverket Bilförmån Bilförmån miljöbil Nedsättning av förmånsvärdet El- och laddhybridbilar som kan laddas från elnätet Steg 1 justeras ner till en jämförbar bil utan

Läs mer

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2017-04-03 Diarienummer: N132-0347/13 Sektor Kultur och fritid Eeva Bolin, Lena Svärd, Ulla Andreasson Telefon: 365 00 00 E-post: ulla.andreasson@ostra.goteborg.se Inhyrning

Läs mer

Tjänsteinkomster SNABBFAKTA 2015. Marginalskatten har räknats efter allmänna avdrag men före grundavdrag. Skatt inom skiktet

Tjänsteinkomster SNABBFAKTA 2015. Marginalskatten har räknats efter allmänna avdrag men före grundavdrag. Skatt inom skiktet SNABBFAKTA 2015 A Tjänsteinkomster Skatteskalla: löner 2015 2014 Skatt inom skiktet Beskattningsbar inkomst -430100-413200 32% Beskattningsbar inkomst 430200-616100 413300-591600 52% Beskattningsbar inkomst

Läs mer

KOMMEK Moms, representation och övrigt aktuellt

KOMMEK Moms, representation och övrigt aktuellt KOMMEK 2018 Moms, representation och övrigt aktuellt Innehåll Moms i kommunen Iakttagelser vid revision Representation Kvitton vid utlägg IDAG HFD mål nr 7270-17 Moms i kommunen Två olika momssystem Momspliktig

Läs mer

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-23 Diarienummer 1032/18 Handläggare Lars Eriksson Telefon: 031-3680324 E-post: lars.eriksson@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads anvisning för

Läs mer

Sjöinkomst, Avsnitt 22 459

Sjöinkomst, Avsnitt 22 459 Sjöinkomst, Avsnitt 22 459 22 Sjöinkomst 8 kap. 23 IL 11 kap. 4 5 IL 12 kap. 4 IL 64 kap. IL 65 kap. 11 IL prop. 1995/96:227 Sammanfattning Med sjöinkomst avses i skattelagstiftningen inkomst ombord på

Läs mer

Skattetabell För beräkning av skatteavdrag för sjöinkomst (närfart/fjärrfart) för år 2017

Skattetabell För beräkning av skatteavdrag för sjöinkomst (närfart/fjärrfart) för år 2017 Beräknad på en sammanlagd skatte- och avgiftssats av 29 40 % För beräkning av skatteavdrag för sjöinkomst (närfart/fjärrfart) för år 2017 Skattetabell 29 40 Innehåll: Skatteavdrag enligt tabell Skatteavdrag

Läs mer

ALL-dagarna. Information från Skatteverket

ALL-dagarna. Information från Skatteverket 2016 ALL-dagarna 2016 Information från Skatteverket Innehåll Bilförmån 3 Förmåner och ersättningar 7 Löneväxling 9 Lämna kontrolluppgifter 11 Arbetsgivardeklarationer på individnivå 15 Internationell anställning

Läs mer

För beräkning av skatteavdrag för sjöinkomst (närfart/fjärrfart) för år 2016 Skattetabell 29 40

För beräkning av skatteavdrag för sjöinkomst (närfart/fjärrfart) för år 2016 Skattetabell 29 40 Beräknad på en sammanlagd skatte- och avgiftssats av 29 40 % För beräkning av skatteavdrag för sjöinkomst (närfart/fjärrfart) för år 2016 Skattetabell 29 40 Innehåll: Skatteavdrag enligt tabell Skatteavdrag

Läs mer

Revisionsrapport Intern kontroll avseende representation och resor hos samtliga nämnder

Revisionsrapport Intern kontroll avseende representation och resor hos samtliga nämnder www.pwc.se Revisionsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Intern kontroll avseende representation och resor hos samtliga nämnder Kalix kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning...

Läs mer

För beräkning av skatteavdrag för sjöinkomst (närfart/fjärrfart) för år 2014

För beräkning av skatteavdrag för sjöinkomst (närfart/fjärrfart) för år 2014 Beräknad på en sammanlagd skatte- och avgiftssats av 29-37 % För beräkning av skatteavdrag för sjöinkomst (närfart/fjärrfart) för år 2014 Skattetabell 29-37 Innehåll: Skatteavdrag enligt tabell Skatteavdrag

Läs mer

LOKALT RESEAVTAL VID HÖGSKOLAN I GÄVLE

LOKALT RESEAVTAL VID HÖGSKOLAN I GÄVLE LOKALT RESEAVTAL VID HÖGSKOLAN I GÄVLE 1 Avtalets parter Avtalet tecknas mellan Högskolan i Gävle och arbetstagarorganisationerna Saco-S, OFR- Lärarförbundet och OFR-ST med stöd ALFA och ALFA-T kapitel

Läs mer

Inhyrning av lokaler för daglig verksamhet Angeredsvinkeln 27

Inhyrning av lokaler för daglig verksamhet Angeredsvinkeln 27 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-25 Diarienummer N131-0320/13 Utvecklingsavdelningen Kenneth Erskog Telefon 031-365 2091 E-post: kenneth.erskog@angered.goteborg.se Inhyrning av lokaler för daglig verksamhet

Läs mer

Riktlinjer för representation och gåvor i Bromma stadsdelsförvaltning

Riktlinjer för representation och gåvor i Bromma stadsdelsförvaltning BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING ADMINISTRATION TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2008-12-01 Handläggare: Elin Olaisson Telefon: 08 508 06 406 Till Bromma stadsdelsnämnd Riktlinjer för representation och gåvor i Bromma

Läs mer

Datum, belopp och procentsatser

Datum, belopp och procentsatser SKV 463 utgåva 21 2017 Fakta för arbetsgivare och företag om Datum, belopp och procentsatser Nyhet för 2017 Tillfälligt sänkt arbetsgivaravgift för enskilda näringsidkare som anställer sin första medarbetare

Läs mer

12 Skattetabeller. 12.2 Allmänna skattetabeller

12 Skattetabeller. 12.2 Allmänna skattetabeller Skattetabeller, Avsnitt 12 1 12 Skattetabeller 12.1 Inledning Regler om skattetabeller finns i 12 kap. SFL. I det kapitlet finns bestämmelser om allmänna skattetabeller (12 kap. 2 och 3 SFL), se avsnitt

Läs mer

Upprättare: Karin A Kring Fastställare: Regionfullmäktige , 14

Upprättare: Karin A Kring Fastställare: Regionfullmäktige , 14 Direktiv Diarienr: RS 2018/1533 1(5) Fastställandedatum: 2019-04-10 Upprättare: Karin A Kring Fastställare: Regionfullmäktige 2019-02-20, 14 Gåvor, representation och resor - Direktiv - Region Gävleborg

Läs mer

Riktlinjer för pedagogiska måltider i SBU Skövde kommun. Beslutad av Barn och utbildningsnämnden 26 mars 2018, 32. Dnr BUN2018.

Riktlinjer för pedagogiska måltider i SBU Skövde kommun. Beslutad av Barn och utbildningsnämnden 26 mars 2018, 32. Dnr BUN2018. Riktlinjer för pedagogiska måltider i SBU Skövde kommun Beslutad av Barn och utbildningsnämnden 26 mars 2018, 32. Dnr BUN2018.0087 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Fri eller subventionerad måltid inom pedagogiska

Läs mer

Ekonomiadministrativa sektionen. Ekonomi/Finans Personalfrågor Beskattning av förmån av utbildning och andra åtgärder vid personalavveckling

Ekonomiadministrativa sektionen. Ekonomi/Finans Personalfrågor Beskattning av förmån av utbildning och andra åtgärder vid personalavveckling 1 Cirkulärnr: 1996:138 Diarienr: 1996:2624 Handläggare: Sektion/Enhet: Jan Svensson Datum: 1996-10-01 Mottagare: Rubrik: Ekonomiadministrativa sektionen Kommunstyrelsen Ekonomi/Finans Personalfrågor Beskattning

Läs mer

Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde

Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde Göteborg den 11 december 2015 Yttrande (L) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2015-12-16 Ärende 2.2.4 och 2.2.5 Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde

Läs mer

Riktlinjer för representation, gåvor och m u- tor

Riktlinjer för representation, gåvor och m u- tor ÄLDREFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 118-337/2009 SID 1 (9) 2009-12-16 Handläggare: Linda Moberg Telefon: 08-508 36 202 Till Äldrenämnden 9 februari 2010 Riktlinjer för representation, gåvor och m u-

Läs mer

För beräkning av skatteavdrag för sjöinkomst (närfart/fjärrfart) för år 2013

För beräkning av skatteavdrag för sjöinkomst (närfart/fjärrfart) för år 2013 Beräknad på en sammanlagd skatte- och avgiftssats av 29-37 % För beräkning av skatteavdrag för sjöinkomst (närfart/fjärrfart) för år 2013 Skattetabell 29-37 Innehåll: Skatteavdrag enligt tabell Skatteavdrag

Läs mer

Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi - C Företaget Dagbarnvårdare ekonomisk förening ( )

Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi - C Företaget Dagbarnvårdare ekonomisk förening ( ) Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-25 Diarienummer N139-0029/17 Sektor Utbildning Carina Ström Moser Telefon: 031-365 70 95 E-post: carina.strom.moser@centrum.goteborg.se Ansökan om rätt till bidrag för

Läs mer

Policy avseende Farliga förmåner i Bräcke kommun. Antagen av kommunfullmäktige 75/2015

Policy avseende Farliga förmåner i Bräcke kommun. Antagen av kommunfullmäktige 75/2015 Policy avseende Farliga förmåner i Bräcke kommun Antagen av kommunfullmäktige 75/2015 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Omfattning... 3 3. Måltider... 3 4. Rabatter, subventioner och lån... 4 5.

Läs mer

Cirkulärnr: 1998:28 Diarienr: 1998/0438 Handläggare: Jan Svensson Sektion/Enhet: Civilrättssektionen Datum: 1998-02-17 Mottagare: Kommunstyrelsen

Cirkulärnr: 1998:28 Diarienr: 1998/0438 Handläggare: Jan Svensson Sektion/Enhet: Civilrättssektionen Datum: 1998-02-17 Mottagare: Kommunstyrelsen Cirkulärnr: 1998:28 Diarienr: 1998/0438 Handläggare: Jan Svensson Sektion/Enhet: Civilrättssektionen Datum: 1998-02-17 Mottagare: Kommunstyrelsen Personal Ekonomi Rubrik: Skattefrihet för lånedatorer m.m.

Läs mer

Skatteverkets webbseminarium. Idrottsföreningen som arbetsgivare

Skatteverkets webbseminarium. Idrottsföreningen som arbetsgivare Skatteverkets webbseminarium Idrottsföreningen som arbetsgivare Innehåll Föreningen som arbetsgivare Anställda idrottsutövare m.fl. Ersättningar m.m. Utländska idrottsutövare När räknas föreningen som

Läs mer

13 Redovisning och betalning av särskild inkomstskatt

13 Redovisning och betalning av särskild inkomstskatt Redovisning och betalning av särskild inkomstskatt, Avsnitt 13 1 13 Redovisning och betalning av särskild inkomstskatt SINK A-SINK SFL Övergångsbestämmelser 13.1 Inledning Bestämmelser om redovisning och

Läs mer

26 Egenavgifter. Sammanfattning Vem ska påföras egenavgifter?

26 Egenavgifter. Sammanfattning Vem ska påföras egenavgifter? 421 26 Egenavgifter Sammanfattning Egenavgifter är en del av de socialavgifter som ska betalas enligt socialavgiftslagen (SAL). Socialavgifter enligt SAL utgörs av arbetsgivaravgifter enligt 2 kap. eller

Läs mer

Kostnadsfria måltider för alla lärare, motion. Yrkanden Håkan Bertilsson (STRP) och Patric Johansson (M) yrkar bifall till liggande förslag.

Kostnadsfria måltider för alla lärare, motion. Yrkanden Håkan Bertilsson (STRP) och Patric Johansson (M) yrkar bifall till liggande förslag. STRÄNGNÄS KOMMUN Barn- och utbildningsnämnden SAM MANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2016-01-26 7/ 15 BUN 8 Dnr BUN/ 2015:369-032 Kostnadsfria måltider för alla lärare, motion Beslut Barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Frågor om dricks särskilt vid betalning med kontokort

Frågor om dricks särskilt vid betalning med kontokort Frågor om dricks särskilt vid betalning med kontokort 2015-06-29 Områden: Bokföring & redovisning, Inkomstskatt (Tjänst, Näringsverksamhet) Datum: 2015-06-29 Dnr: 131 356228-15/111 1 Sammanfattning I främst

Läs mer

Information för arbetsgivare 2013

Information för arbetsgivare 2013 Information för arbetsgivare 2013 Kontrolluppgifter Kontrolluppgifter En mycket viktig uppgift Senast den 31 januari 2014 till Skatteverket Via e-tjänsten Filöverföring Öppet varje dag kl. 07:00 till 24:00

Läs mer

Faktablad Beskattning - taxering 2016 (se även anvisningar

Faktablad Beskattning - taxering 2016 (se även anvisningar Faktablad Beskattning - taxering 2016 (se även anvisningar www.skatteverket.se) Beskattning av förvärvsinkomster Inkomstskatt +fastighetsavgift/fastighetsskatt skattereduktioner = Slutlig skatt för privatperson

Läs mer

Skrivelse från stiftelsen Viktor Rydbergs skolor ang ökade lönekostnader och hyreskompensation

Skrivelse från stiftelsen Viktor Rydbergs skolor ang ökade lönekostnader och hyreskompensation 1(5) Barn- och utbildningsnämnden Skrivelse från stiftelsen Viktor Rydbergs skolor ang ökade lönekostnader och hyreskompensation Ärendet Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor har inkommit med en skrivelse

Läs mer

Så betalar du för resor i tjänsten Vi tar ditt företagande personligt

Så betalar du för resor i tjänsten Vi tar ditt företagande personligt Löneguide nr 7 för dig som är eller ska bli löneadministratör Så betalar du för resor i tjänsten Vi tar ditt företagande personligt Din guide är Sebastian Bäckström, på konsultfirman Selegu AB. Han är

Läs mer

Cirkulärnr: 1999:10 Diarienr: 1999/0054 Handläggare: Skatteexperten Jan Svensson Sektion/Enhet: Civilrättssektionen Datum: 1999-01-14 Mottagare:

Cirkulärnr: 1999:10 Diarienr: 1999/0054 Handläggare: Skatteexperten Jan Svensson Sektion/Enhet: Civilrättssektionen Datum: 1999-01-14 Mottagare: Cirkulärnr: 1999:10 Diarienr: 1999/0054 Handläggare: Skatteexperten Jan Svensson Sektion/Enhet: Civilrättssektionen Datum: 1999-01-14 Mottagare: Kommunstyrelsen Ekonomi/Finans Personalfrågor Rubrik: Kontrolluppgifter

Läs mer

Remiss angående Motion av Jörgen Grubb (SD) avseende kostnadsfria måltider till alla lärare

Remiss angående Motion av Jörgen Grubb (SD) avseende kostnadsfria måltider till alla lärare Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (2) Datum 2015-12-04 Vår referens Susanne Lindberg HR-konsult susanne.lindberg@malmo.se Tjänsteskrivelse Remiss angående Motion av Jörgen Grubb (SD) avseende kostnadsfria

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm 23 juni 2011 KLAGANDE AA MOTPART Skatteverket 171 94 Solna ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 21 juni 2010 i mål nr 66-10,

Läs mer

Faktablad Beskattning - deklaration 2018 Version 3 (se även anvisningar

Faktablad Beskattning - deklaration 2018 Version 3 (se även anvisningar Faktablad Beskattning - deklaration 2018 Version 3 (se även anvisningar www.skatteverket.se) Beskattning av förvärvsinkomster Inkomstskatt +fastighetsavgift/fastighetsskatt skattereduktioner = Slutlig

Läs mer

Beskattning av utländsk personal. 19 september 2013

Beskattning av utländsk personal. 19 september 2013 Beskattning av utländsk personal 19 september 2013 Innehåll Skatteverket Personal som är bosatt utomlands Allmänna regler Skattskyldig Särskild inkomstskatt för utomlands bosatta, SINK Skattefria ersättningar

Läs mer

Rättsligt ställningstagande

Rättsligt ställningstagande BFD12 080926 1 (6) Rättslig styrning 2014-07-16 RCI 14/2014 Rättsligt ställningstagande angående bedömning av om den lön, inklusive eventuella förmåner, som erbjuds för en anställning är tillräcklig för

Läs mer

Uppdrag gällande habiliteringsersättningen i Västerås. Sociala nämndernas förvaltning redovisar utredningen av uppdraget i tjänsteskrivelsen.

Uppdrag gällande habiliteringsersättningen i Västerås. Sociala nämndernas förvaltning redovisar utredningen av uppdraget i tjänsteskrivelsen. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-04-03 Sida 1 (1) Diarienr NF 2018/00037-8.1.1 Sociala nämndernas förvaltning Helene Karlsson Epost: helene.karlsson@vasteras.se Kopia till Nämnden för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Tjänsteskrivelse Svar på motion (MP) erbjud SL-kort som löneförmån

Tjänsteskrivelse Svar på motion (MP) erbjud SL-kort som löneförmån EMELIE HALLIN SID 1/4 T.F FÖRVALTNINGSCHEF KAI 08-58785203 EMELIE.HALLIN@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse Svar på motion (MP) erbjud SL-kort som löneförmån Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Utbildningsnämndens arbetsutskott PROTOKOLL Riktlinjer för pedagogiska måltider UN-2016/349. Beslut

Utbildningsnämndens arbetsutskott PROTOKOLL Riktlinjer för pedagogiska måltider UN-2016/349. Beslut Utbildningsnämndens arbetsutskott 104 Utdrag ur PROTOKOLL 2016-09-20 Riktlinjer för pedagogiska måltider UN-2016/349 Beslut Arbetsutskottet föreslår utbildningsnämnden att besluta att anta förslag till

Läs mer

För beräkning av skatteavdrag för år 2015 Skattetabell 29-40

För beräkning av skatteavdrag för år 2015 Skattetabell 29-40 Beräknad på en sammanlagd skatte- och avgiftssats av 29-40 % För beräkning av skatteavdrag för år 2015 Skattetabell 29-40 Innehåll: Skatteavdrag enligt tabell Skatteavdrag enligt särskild beräkningsgrund,

Läs mer

Inhyrning av lokal avseende Mötesplats Hjällbo på Bergsgårdsgärdet 80

Inhyrning av lokal avseende Mötesplats Hjällbo på Bergsgårdsgärdet 80 Angered Tjänsteutlåtande Utfärdat 2019-05-23 Diarienummer N131-0029/19 Handläggare Ingela Lund Telefon: 031-365 11 01 E-post: ingela.lund@angered.goteborg.se Inhyrning av lokal avseende Mötesplats Hjällbo

Läs mer

15 Kontrolluppgift om intäkt i inkomstslaget tjänst

15 Kontrolluppgift om intäkt i inkomstslaget tjänst Kontrolluppgift om intäkt i inkomstslaget tjänst, Avsnitt 15 1 15 Kontrolluppgift om intäkt i inkomstslaget tjänst Övergångsbestämmelser SINK och A-SINK 15.1 Innehåll Regler om kontrolluppgift om intäkt

Läs mer

Cirkulärnr: 2001:11 Diarienr: 2001/0068 Handläggare: Jan Svensson Sektion/Enhet: Civilrättssektionen Datum: 2001-01-15 Mottagare: Kommunstyrelsen

Cirkulärnr: 2001:11 Diarienr: 2001/0068 Handläggare: Jan Svensson Sektion/Enhet: Civilrättssektionen Datum: 2001-01-15 Mottagare: Kommunstyrelsen Cirkulärnr: 2001:11 Diarienr: 2001/0068 Handläggare: Jan Svensson Sektion/Enhet: Civilrättssektionen Datum: 2001-01-15 Mottagare: Kommunstyrelsen Ekonomi/Finans Personalfrågor Rubrik: Kontrolluppgifter

Läs mer

Definition av närhetsprincip och prioriteringsordning vid antagning till grundskola i Majorna-Linné

Definition av närhetsprincip och prioriteringsordning vid antagning till grundskola i Majorna-Linné Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-02-16 Diarienummer N135-0110/17 Sektor Utbildning, Kultur och fritid Jonas Fransson Telefon 365 80 00 (vxl) E-post: jonas.fransson@majornalinne.goteborg.se Definition av

Läs mer

TRAKTAMENTE M FL ERSÄTTNINGAR

TRAKTAMENTE M FL ERSÄTTNINGAR TRAKTAMENTE M FL ERSÄTTNINGAR Finansförbundet 8 Kommentar Cirkulär LA-handbok Lagstiftning Skatteverkets råd mm ÖVERSIKT TRAKTAMENTE Tillåtet blanda att resa på räkning resp traktamente under året Traktamente

Läs mer

Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi - Ströms Slott AB

Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi - Ströms Slott AB Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-18 Diarienummer N139-0721/16 Sektor Utbildning Anna Ycke Telefon 365 70 65 E-post: anna.ycke@centrum.goteborg.se Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild

Läs mer

Datum, belopp och procentsatser

Datum, belopp och procentsatser SKV 463 utgåva 23 2018 Fakta för arbetsgivare och företag om Datum, belopp och procentsatser Nyheter Arbetsgivardeklaration på individnivå Arbetsgivardeklaration på individnivå, som införs i två steg från

Läs mer

Avtalsextra 12 juni 2012

Avtalsextra 12 juni 2012 Avtalsextra 12 juni 2012 Nytt kollektivavtal med HRF Allmänt Visita och HRF träffade efter medling ett nytt kollektivavtal den 10 juni 2012. Nedan finns en sammanfattning av avtalet. - avtalsperioden är

Läs mer

Fakta för arbetsgivare och företag om. Datum, belopp och procentsatser Perioden juni december 2016

Fakta för arbetsgivare och företag om. Datum, belopp och procentsatser Perioden juni december 2016 Fakta för arbetsgivare och företag om Datum, belopp och procentsatser Perioden juni december 2016 Nyhet för redovisningsperioderna juni december 2016 Den reducerade avgiften för ungdomar tas bort fr.o.m.

Läs mer

Policy och riktlinjer för representation och gåvor samt jäv

Policy och riktlinjer för representation och gåvor samt jäv ENSKEDE ÅRSTA VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING EKONOMIAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 100-650/2009 SID 1 (9) 2009-12-01 Handläggare: Lena Skott Telefon: 08-508 20 032 Till Enskede Årsta Vantörs stadsdelsnämnd

Läs mer

Avveckling av Norra hemtjänstenheten

Avveckling av Norra hemtjänstenheten SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG OCH OMSORG O M PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTT NING TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR: 2.2.2.-373/11 SID 1 (5) 2011-11-17 Handläggare: Inger Bogne Telefon:

Läs mer

Sammanfattning och förtydligande av regelverk avseende representation, kurser/konferens, arbetsmöten, resor samt gåvor/uppvaktning

Sammanfattning och förtydligande av regelverk avseende representation, kurser/konferens, arbetsmöten, resor samt gåvor/uppvaktning 2017-02-1621 DNR: MIUN 2016/848 Sammanfattning och förtydligande av regelverk avseende representation, kurser/konferens, arbetsmöten, resor samt gåvor/uppvaktning Publicerad: Beslutsfattare: Förvaltningschef

Läs mer

Skattetabell 29-37. För beräkning av skatteavdrag för år 2013

Skattetabell 29-37. För beräkning av skatteavdrag för år 2013 Beräknad på en sammanlagd skatte- och avgiftssats av 29-37 % För beräkning av skatteavdrag för år 2013 Skattetabell 29-37 Innehåll: Skatteavdrag enligt tabell Skatteavdrag enligt särskild beräkningsgrund,

Läs mer

För beräkning av skatteavdrag för sjöinkomst (närfart/fjärrfart) för år 2018 Skattetabell 29 40

För beräkning av skatteavdrag för sjöinkomst (närfart/fjärrfart) för år 2018 Skattetabell 29 40 Beräknad på en sammanlagd skatte- och avgiftssats av 29 40 % För beräkning av skatteavdrag för sjöinkomst (närfart/fjärrfart) för år 2018 Skattetabell 29 40 Innehåll: Skatteavdrag enligt tabell Skatteavdrag

Läs mer

POLICY FÖR RESOR OCH REPRESENTATION FÖR FÖRTROENDEVALDA 2009

POLICY FÖR RESOR OCH REPRESENTATION FÖR FÖRTROENDEVALDA 2009 POLICY FÖR RESOR OCH REPRESENTATION FÖR FÖRTROENDEVALDA 2009 Kongressen har beslutat att kostnadsersättningar till förbundsstyrelsen, valberedningen och revisorerna skall utgå enligt samma regler som gäller

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat: Diarienummer: N /15

Tjänsteutlåtande Utfärdat: Diarienummer: N /15 Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2017-03-24 Diarienummer: N132-0636/15 Sektor Utbildning/Sektor Kultur och Fritid Tommy Eliasson, Ulla Andreasson Telefon: 365 00 00 E-post: tommy.eliasson@ostra.goteborg.se Om-

Läs mer

Skattetabell 29-37. För beräkning av skatteavdrag för år 2013

Skattetabell 29-37. För beräkning av skatteavdrag för år 2013 Beräknad på en sammanlagd skatte- och avgiftssats av 29-37 % För beräkning av skatteavdrag för år 2013 Skattetabell 29-37 Innehåll: Skatteavdrag enligt tabell Skatteavdrag enligt särskild beräkningsgrund,

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (10) meddelad i Stockholm den 5 oktober 2012 KLAGANDE AA Ombud: BB Deloitte AB 113 79 Stockholm MOTPART Skatteverket 171 94 Solna ÖVERKLAGADE AVGÖRANDEN Kammarrätten

Läs mer