Konsekvensutredning angående Post- och telestyrelsens allmänna råd (PTSFS 2007:x) om information om tjänstekvalitet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Konsekvensutredning angående Post- och telestyrelsens allmänna råd (PTSFS 2007:x) om information om tjänstekvalitet"

Transkript

1 Konsekvensutredning ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Eva Hallén Rättsavdelningen DATUM VÅR REFERENS 22 november 2006 Dnr /23 Konsekvensutredning angående Post- och telestyrelsens allmänna råd (PTSFS 2007:x) om information om tjänstekvalitet 1. Inledning Post- och telestyrelsen (PTS) avser att utfärda allmänna råd i syfte att klargöra omfattningen av offentliggörandet av jämförande kvalitetsöversikter till gagn för konsumenter enligt 8 kap 1 första stycket andra punkten lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation (EkomL). De allmänna råden kommer därmed att innehålla en precisering av vilka uppgifter om tjänstekvalitet som bör ingå i skyldigheten att lämna upplysningar till PTS. Vidare kommer de allmänna råden även att översiktligt beskriva hur uppgifterna kommer att hanteras av PTS. Enligt 27 verksförordningen (1995:1322) ska en myndighet innan allmänna råd beslutas utreda de allmänna rådens kostnadsmässiga och andra konsekvenser och dokumentera utredningen i en konsekvensutredning. Därutöver ska även en särskild konsekvensanalys av de allmänna rådens effekter för små företags villkor göras och dokumenteras Allmänna råden och regleringen enligt EkomL Förslaget till allmänna råd bifogas, se bilaga 1. Frågor om tjänstekvalitet regleras framförallt på två ställen i EkomL. Den ena regeln handlar om att PTS får förplikta tjänstetillhandahållare att de själva ska offentliggöra information om tjänstekvalitet till konsumenter (5:18 EkomL). Den andra regeln handlar om att tjänstetillhandahållarna är skyldiga att lämna information om tjänstekvalitet till PTS som sedan ska offentliggöra den till konsumenterna (8:1 EkomL). PTS har nu valt att reglera frågor om tjänstekvalitet enligt den senare regeln. 1 Förordning (1998:1820) om särskild konsekvensanalys av reglers effekter för små företags villkor (SimpLexförordningen). POSTADRESS Box 5398, Stockholm BESÖKSADRESS Birger Jarlsgatan 16 TELEFON FAX E-POST pts@pts.se WEBBADRESS

2 2 Enligt 5 kap 18 EkomL får den som tillhandahåller allmänt tillgängliga elektroniska kommunikationstjänster, förpliktas att för slutanvändarna offentliggöra jämförbar, adekvat och aktuell information om tjänsternas kvalitet. Enligt förarbetena till EkomL, prop. 2002/03:110 sid , får PTS specificera vissa parametrar, definitioner och mätmetoder som tjänstetillhandahållarna ska använda sig av vid presentationen av informationen. Att detta görs är särskilt viktigt ur slutanvändarsynpunkt eftersom det underlag som offentliggörs måste kunna jämföras med information från annan tjänstetillhandahållare. Vidare framgår av förarbetena att verkställighetsföreskrifter om bl.a. omfattningen och sättet för offentliggörandet av informationen bör meddelas. Eftersom det inte fanns något bemyndigande för PTS att meddela föreskrifter till 5:18, så har PTS av regeringen begärt att få ett sådant bemyndigande. Numera har PTS bemyndigande att meddela föreskrifter, se 34 förordning (2003:396) om elektronisk kommunikation. Enligt 8 kap 1 första stycket andra punkten EkomL är den som bedriver verksamhet som omfattas av lagen skyldig att tillhandahålla PTS upplysningar och handlingar som behövs för offentliggörande av jämförande kvalitetsöversikter över tjänster till gagn för konsumenter. Detta innebär att den som tillhandahåller tjänster för elektronisk kommunikation till konsumenter ska lämna underlag till PTS kvalitetsinformation. På grund av att det har framkommit synpunkter från tjänstetillhandahållarna att de hellre ser att PTS presenterar en jämförande kvalitetsöversikt (enligt 8:1 EkomL) än att respektive tjänstetillhandahållare redogör för kvalitetsinformationen på sina respektive hemsidor (enligt 5:18 EkomL), väljer PTS att förtydliga kraven i 8:1 EkomL genom införande av ett allmänt råd, istället för att förtydliga kraven i 5:18 EkomL i en föreskrift. Att PTS väljer att göra på detta sätt ligger även väl i linje med den grundläggande principen att inte reglera mer än som är nödvändigt. Av de nu föreslagna allmänna råden framgår utöver en inledande beskrivning samt definition, vilka parametrar om tjänstekvalitet som bör omfattas av tjänstetillhandahållarnas skyldighet att lämna information till PTS. Under respektive parameter framgår vilken information som avses. Slutligen framgår även en kortfattad beskrivning av hur informationen kommer att hanteras. 3. Problemanalys och effektkedjan 3.1 Inledande beskrivning Målet för sektorn elektronisk kommunikation är att enskilda och myndigheter ska få tillgång till effektiva, prisvärda och säkra elektroniska kommunikationer. Dessa kommunikationer ska ge största möjliga utbyte när det gäller urvalet av tjänster samt deras pris och kvalitet. Tjänsterna ska vara lättanvända, prisvärda och av god kvalitet och konsumenterna ska ha tillgång till tydlig information om rättigheter och skyldigheter.

3 3 Konkurrensen på marknaden är ett medel för att nå effektiva, säkra och prisvärda elektroniska kommunikationstjänster. 2 Marknaden för elektronisk kommunikation kännetecknas av en snabb teknisk utveckling. Konkurrensen på marknaden ökar och allt fler aktörer erbjuder olika tjänster. Detta innebär svårigheter för konsumenten att göra rationella val, då floran av tjänster och tjänsteleverantörer är mycket stor. Med syfte att öka möjligheterna för konsumenter att välja tjänstetillhandahållare baserat på såväl pris som kvalitet avser PTS att presentera jämförbar kvalitetsinformation tillsammans med den prisinformation som myndigheten presenterar på Telepriskollen. 3 Den som tillhandahåller tjänster för elektronisk kommunikation till konsumenter ska lämna underlag till PTS kvalitetsinformation. Det allmänna rådet har utformats i nära kontakt med aktörer inom området, bl.a. genom: Workshops den 7 och 14 november 2005 samt 8 maj Intervjuer med olika typer av tjänstetillhandahållare Jämförelse med andra europeiska länder. Enkät till tjänstetillhandahållare om förslag till parametrar som bör avses när det gäller information om tjänstekvalitet samt frågor om kostnader PTS har valt att, baserat på 8:1 EkomL, ta fram ett allmänt råd med rekommendationer om vad PTS anser bör omfattas av skyldigheten att lämna uppgifter om tjänstekvalitet till myndigheten. Syftet med det allmänna rådet är således att möjliggöra för konsumenter att få information om olika tjänsters kvalitet. Detta kan i sin tur utgöra grund för mer rationella val. Den information som offentliggörs ska vara jämförbar, adekvat och korrekt. Inledningsvis har PTS valt ut ett fåtal parametrar som tjänstetillhandahållare bör lämna in till myndigheten och som sedan kommer att offentliggöras av PTS. PTS kommer att utvärdera effekterna av informationen och den nytta den medför för konsumenter. Det kan bli aktuellt att i framtiden utöka informationen till fler parametrar. 3.2 Vilka behov finns? PTS har dagligen kontakt med konsumenter som upplever att det finns problem med dels att veta vad en tjänst innebär, dels med avtalen samt även problem med osunda försäljningsmetoder. Avtalen kan vara oklara och svåra att tolka och i vissa fall saknas 2 Se även 1 kap 1 EkomL 3 På Telepriskollen ( jämförs priser för fast telefoni, mobiltelefoni och Internet. Det är PTS som tillsammans med Konsumentverket står bakom Telepriskollen.

4 4 relevant information. Det är svårt för konsumenterna att få en tydlig bild av vad som skiljer en tjänst från en annan. Många konsumenter väljer bara tjänst efter pris, då det inte finns någon annan bra möjlighet att jämföra tjänsterna och eller tjänstetillhandahållarna. PTS ser därför ett behov av att öka informationen och stärka konsumenternas medvetenhet rörande andra faktorer än pris. En välinformerad slutanvändare har större möjlighet att göra medvetna och välgrundade val. Ett offentliggörande av information om tjänsternas kvalitet är ett viktigt sätt att säkerställa att konsumenter får ökad möjlighet att optimera sina val av tjänstetillhandahållare, inte bara utifrån pris utan även utifrån kvalitetsaspekter. Information om tjänsternas kvalitet som finns tillgänglig utgör med andra ord ett komplement till prisinformationen. Tjänstetillhandahållarna upplever det som om konsumenterna endast väljer tjänst utifrån vilket pris tjänsten har. En differentiering av tjänster vad gäller kvalitetsaspekter skulle kunna öka möjligheten till tjänstedifferentiering och utveckling av tjänster inom olika kvalitetsnivåer. 3.3 Urval av parametrar Urvalet av vilka kvalitetsparametrar som ska presenteras för konsumenter har baserats på klagomål från konsumenter, information från konsument- och intresseorganisationer, ETSI:s kvalitetsparametrar 4, internationell jämförelse och workshop med tjänstetillhandahållare Konsumenters behov Vilka kvalitetsparametrar som är viktiga för konsumenter visar sig bland annat i de klagomål som inkommer till PTS. De vanligaste typerna av klagomål handlar om datahastighet för Internetaccess, tid för att åtgärda fel, mobiltäckning, kundtjänst (tillgänglighet och kompetens), IP-baserad telefoni, triple play (problem med en tjänst medför problem med alla tjänster), driftsavbrott och problem vid byte av tjänstetillhandahållare eller vid fysisk flytt. För PTS är det viktigt att arbeta för att alla har tillgång till elektroniska kommunikationer och särskilt personer som kan vara extra beroende av dessa kommunikationssätt, exempelvis funktionshindrade. PTS har därför haft funktionshindrades behov som ett urvalskriterium vid val av vilka parametrar som ska presenteras ETSI:s kvalitetsparametrar ETSI är en oberoende organisation som ansvarar för att ta fram standarder för telekommunikation, informations- samt kommunikationsteknologi (ICT). Under åren har ETSI tagit fram ett antal dokument som bl.a. redogör för hur relevanta parametrar kan identifieras för slutanvändarna, kriterier som kan användas för att mäta 4 ETSI EG series (parts 1 to 4): User related QoS parameter definitions and measurements ETSI står för European Telecommunications Standards Institute (

5 5 och redovisa tjänsternas kvalitet samt faktorer som bör beaktas vid fastställandet av parametrar avseende information om tjänsternas kvalitet. ETSI har också tagit fram konkreta förslag på parametrar avseende i huvudsak områden för fast telefoni, mobiltelefoni, Internet, SMS samt ett antal övergripande parametrar Internationell jämförelse Utgångspunkten för de europeiska regleringsmyndigheternas arbete med tjänstekvalitet är EU-direktiven 5. Av dessa framgår att konkurrensen mellan aktörerna på marknaden skall vara den främsta drivkraften till att erbjuda kvalitativa nät och tjänster. För att skapa förutsättningar för god konkurrens finns bestämmelser i direktiven om att tjänstetillhandahållarna ska informera om tjänsternas kvalitet (jmf 5:18 och 8:1 EkomL). Om det finns olika aktörer på marknaden och det dessutom råder god konkurrens, har regleringsmyndigheten - med nuvarande utformning av direktiven - inte rätt att reglera vilken lägsta nivå av tjänstekvalitet som tjänstetillhandahållarna ska tillhandahålla. Generellt kan sägas att de europeiska regleringsmyndigheterna hittills huvudsakligen arbetat för att sänka priserna på elektroniska kommunikationer och att arbetet med kvalitetsaspekter har varit mycket begränsat. I takt med att priserna blir allt lägre och att frågor om kvalitet blir viktigare, har nu regleringsmyndigheterna börjat fokusera mer på den kvalitet som tjänstetillhandahållarna erbjuder. 6 Några länder, däribland Storbritannien och Irland, har presenterat jämförbar information om tjänstekvalitet. Erfarenheter från detta arbete visar att det är viktigt att informationen är både lätt att förstå och att jämföra för konsumenter. Detaljerad statistisk information är ibland för svår för konsumenter att ta till sig. Syftet att skapa bättre förutsättningar för konsumenter att välja tjänstetillhandahållare uppfylls därmed inte. Dessutom påpekade tjänstetillhandahållarna att det blev kostsamt med alltför många parametrar. Vidare framhöll tjänstetillhandahållarna de svårigheter som finns för konsumenter att överblicka för många parametrar. Efter denna erfarenhet genomfördes justeringar i kravet på tjänstetillhandahållare gällande antalet tjänstekvalitetsparametrar. Även det sätt på vilket parametrarna redovisas ändrades. I flertalet medlemsländer i Independent Regulators Group (IRG) finns i dagsläget en skyldighet för tjänstetillhandahållare att redovisa information om tjänstekvalitet. Denna information redovisas emellertid i de avtal som tjänstetillhandahållaren ingår med kunden. Sverige är ett av medlemsländerna som tillhör denna kategori och således begär att tjänstetillhandahållare som tillhandahåller telefonitjänster (även IP-baserade tjänster) redovisar viss information kring tjänstekvalitet i avtalen. I Sveriges fall finns det dock 5 De direktiv som avses är ramdirektivet (Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/21/EG om ett gemensamt regelverk för elektroniska kommunikationsnät och kommunikationstjänster), auktorisationsdirektivet (Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/20/EG om auktorisation för elektroniska kommunikationsnät och kommunikationstjänster) samt USO-direktivet (Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/22/EG om samhällsomfattande tjänster och användares rättigheter avseende elektroniska kommunikationsnät och kommunikationstjänster). 6 Information från ITU-workshop End-to-end QoE/QoS juni 2006

6 6 ingen närmare reglering av vilka parametrar som ska redovisas, medan vissa andra medlemsländer preciserar vilka parametrar som ska redovisas Workshop PTS har genomfört tre workshops med tjänstetillhandahållare och representanter för slutanvändare. Två inledande workshops genomfördes den 7 och 14 november 2005 och ytterligare en workshop genomfördes den 8 maj Syftet har varit att ta del av berörda parters åsikter om vilken information som ska presenteras och på vilket sätt. Vid dessa workshops har bland annat framkommit att informationen bör presenteras på PTS hemsida samt att det är önskvärt att PTS inledningsvis väljer ut ett fåtal parametrar. Tjänstetillhandahållarna har också lämnat synpunkter på att vissa parametrar är svåra att jämföra och att det bästa vore om PTS gjorde oberoende mätningar för att garantera riktigheten i uppgifterna Urvalskriterier Baserat på ovanstående information har PTS valt ut ett antal parametrar som ska presenteras tillsammans med prisinformationen på Telepriskollen. Utgångspunkten har varit konsumenternas behov samt möjligheten att på ett tydligt, lättfattligt och jämförbart sätt presentera informationen. En förutsättning har varit att parametern kan definieras och mätas på ett jämförbart sätt. Ett annat urvalskriterium har varit kostnaderna för tjänstetillhandahållarna att presentera informationen. PTS mål är att presentera relevant information för konsumenter utan att det medför oproportionerliga kostnader för tjänstetillhandahållare. 3.4 Beskrivning av utvalda parametrar PTS gjorde ett första urval och presenterade dessa parametrar för tjänstetillhandahållare och representanter för konsumentorganisationer. Efter avstämning vid en workshop och remittering av ett reviderat förslag har PTS valt ut följande parametrar Nödsamtal Följande information avses Är det möjligt att ringa nödsamtal via 112? Kan alarmeringscentralen automatiskt få reda på var den nödställde befinner sig när denne ringer samtalet? 7 Se 5 kap 15 EkomL

7 7 Kommentar Allt fler konsumenter väljer att gå över till IP-baserad telefoni. Floran av IP-baserade telefonitjänster är stor och det är svårt för en konsument att förstå skillnaden mellan de olika tjänsterna som erbjuds. Flertalet av de abonnemang som finns i dag motsvarar fast traditionell telefoni, men PTS har konstaterat att det finns vissa leverantörer av IPbaserad telefoni, som inte tillhandahåller nödsamtal. Då nödsamtal är en samhällsviktig tjänst anser PTS att det är viktigt att konsumenten är medveten om skillnaden mellan de olika tjänsterna som erbjuds på marknaden. Då det finns en risk att nomadiska IPbaserade telefonisamtal inte kan lokaliseras till rätt adress (t.ex. ett nomadiskt samtal där kunden tagit med sig sin telefon till ett annat ställe utan att meddela detta till tjänstetillhandahållaren), anser PTS att det är viktigt att göra kunderna uppmärksamma på denna fråga Kundtjänst Följande information avses Finns kundtjänst via telefon med personlig service? Hur kan kundtjänst nås (via telefon, fax, e-post, webb)? Vilka öppettider har kundtjänst? Vad är genomsnittlig svarstid per månad? alternativt Anges vilken plats den uppringande har i kön eller beräknad väntetid? Kommentar PTS har valt att tjänstetillhandahållare kan välja om de vill presentera genomsnittlig svarstid per månad alternativt uppge om köplats eller beräknad väntetid anges. Orsaken är att vissa tjänstetillhandahållare har valt att ange genomsnittlig svarstid medan andra har valt att uppge köplats eller beräknad väntetid till sina kunder. Eftersom PTS uppfattning är att båda alternativen kan vara tillräckliga för konsumenter, och det kan vara kostsamt för tjänstetillhandahållare att införa ett nytt sätt att hantera kötid i kundtjänst, har PTS valt att låta tjänstetillhandahållarna beskriva vilket/vilka sätt de använder istället för att styra mot en viss metod.

8 Information vid fel Följande information avses Anges beräknad reparationstid vid fel? På vilket sätt anges beräknad reparationstid vid fel (via telefon, fax, e-post, webb, sms)? Kommentar PTS har valt att tjänstetillhandahållare bör ange om konsumenten informeras om beräknad reparationstid vid fel samt på vilket sätt det görs. Det vore även intressant för konsumenter att få information om genomsnittlig reparationstid vid fel, men eftersom förutsättningarna att kunna lämna den informationen delvis beror på om tjänstetillhandahållaren själv äger infrastrukturen och eftersom det är svårt att på ett entydigt sätt definiera olika typer av fel har PTS valt att avvakta med denna parameter i dagsläget Mobiltäckning Följande information avses länk till täckningskarta Kommentar PTS övervägde inledningsvis att presentera en gemensam täckningskarta för alla operatörer. Efter att ha undersökt möjligheterna till detta har PTS konstaterat att täckningen är beroende av flera olika faktorer såsom antalet samtidiga användare, lokala geografiska skillnader och vilken typ av tjänst som avses. Vidare använder operatörerna olika metoder för att mäta och presentera denna information. Detta medför att det är svårt att på ett konkurrensneutralt sätt presentera information om täckning i en gemensam karta. Det är också svårt att på ett tydligt sätt presentera flera operatörers nät i en och samma täckningskarta. Mot denna bakgrund har PTS valt att inledningsvis endast ange att operatörer bör lämna information om länk till operatörens egen täckningskarta Texttelefoni Följande information avses Fungerar texttelefoni med analoga texttelefoner (V.21 8 ) i era tjänster? Om svaret är ja, ange länk till särskilda förutsättningar. 8 V.21 är en typ av standard för texttelefoner, se vidare

9 9 Fungerar texttelefoni med digitala texttelefoner i era tjänster? Om svaret är ja, ange länk till särskilda förutsättningar. Kommentar Syftet med denna information är att konsumenter som använder texttelefon på ett enkelt sätt ska kunna avgöra om texttelefoni fungerar hos en viss tjänstetillhandahållare och i så fall under vilka förutsättningar Bildtelefoni Följande information avses Tillhandahålls bildtelefoni? Om svaret är ja, ange länk till särskilda förutsättningar. Kommentar Syftet med denna information är att konsumenter som använder bildtelefoni på ett enkelt sätt ska kunna avgöra om bildtelefoni fungerar hos en viss tjänstetillhandahållare och i så fall under vilka förutsättningar. 3.5 Hur ska informationen presenteras? Enligt det allmänna rådet avses informationen om parametrarna rapporteras per tjänst (produkt) till PTS vid förändring av parametrar. För själva rapporteringen används samma webbgränssnitt som vid prisrapportering till Telepriskollen ( Tjänstetillhandahållare kommer att rapportera in sina uppgifter om tjänstekvalitet vid samma tillfälle som uppgifter om pris rapporteras, vilket således innebär färre rapporteringstillfällen för uppgiftslämnarna än om det skedde vid två separata rapporteringstillfällen. Besökare av Telepriskollen kommer efter införandet av det allmänna rådet, att i viss utsträckning kunna söka såväl via vissa tjänstekvalitetsparametrar som via prisuppgifter. För samtliga parametrar gäller att informationen uppdateras hos PTS så snart informationen ändras. PTS bedömning är att förändringar av denna typ av information sker relativt sällan. Exempel på hur det kan komma att se ut i Telepriskollen, se bilaga 2. ITU-T Recommendation v.21 (11/88): 300 bits per second duplex modem standardized for use in the general switched telephone network samt Hjälpmedelsinstitutets kravspecifikation Totalkonversationsenheter, texttelefoner och bildtelefoner

10 PTS fortsatta arbete med information om tjänstekvalitet PTS ser detta urval av parametrar som ett första steg i arbetet med att tillhandahålla jämförbar information om kvalitet för konsumenter. PTS kommer att utvärdera denna information och avser att vidareutveckla informationen i framtiden. PTS har bland annat sett att det finns behov av information om sådana faktorer som påverkar samtals- och bildkvalitet, exempelvis jitter, paketförluster och fördröjningar. Denna typ av information måste dock relateras till vilken tjänst som är aktuell eftersom olika tjänster är olika känsliga för dessa faktorer. Det har även framkommit önskemål om att PTS ska genomföra oberoende mätningar av kvaliteten i olika typer av nät och tjänster. Möjligheterna att genomföra detta beror på resurser och prioriteringar inom PTS verksamhet. En parameter som många konsumenter efterfrågar är information om vilken lägsta och genomsnittlig datahastighet som kunden erbjuds. Datahastigheten är beroende av flera faktorer, exempelvis var i nätet användaren befinner sig och belastningen i nätet vid tidpunkten då mätningen sker. På grund av den prispress som råder på konsumentmarknaden idag är det inga tjänstetillhandahållare som utlovar garanterade datahastigheter till privatkonsumenter. Det som anges är upp till vilken datahastighet kunden får. PTS kommer att undersöka möjligheterna att framöver presentera jämförbar information om lägsta och genomsnittlig datahastighet exempelvis genom att genomföra oberoende mätningar. 4. Berörda och kostnader för dessa De parter som berörs vid ett införande av detta allmänna råd om vilka uppgifter om tjänstekvalitet som bör omfattas av tjänstetillhandahållarnas skyldighet att lämna information till PTS, är såväl konsumenter av tjänster för elektronisk kommunikation som de som tillhandahåller sådana tjänster. Direkta effekter Konsumenter får information om tjänsternas kvalitet. Tjänstetillhandahållare berörs, eftersom rapportering av tjänstekvalitetsparametrar kostar i form av tid. Vidare kan det föreligga kostnader för att ta fram information som saknas. Införandet av det allmänna rådet bör inte innebära några sysselsättningseffekter. Detta eftersom rapporteringen av tjänstekvalitetsparametrar inte skiljer sig nämnvärt från den nuvarande rapporteringen av prisuppgifter till Telepriskollen och kan utföras av samma personal. Vidare uppfattar inte tjänstetillhandahållarna uppgiftslämnarbördan kring tjänstekvalitetsparametrar som alltför omfattande.

11 11 Indirekta effekter Konsumenter berörs, i och med att transparensen inom telekommunikationsområdet ökar, eftersom konsumenter även kommer att kunna jämföra tjänstekvalitetsparametrar utöver de prisjämförelser som redovisas i dagsläget på Telepriskollen. Detta underlättar för konsumenterna att göra rationella val med avseende på såväl pris som kvalitet. Tjänstetillhandahållare ges incitament att redovisa information i och med att Telepriskollen utgör en marknadsföringskanal. Detta förutsätter emellertid att tjänstetillhandahållaren uppfattar alternativkostnaden för att redovisa informationen på Telepriskollen som lägre än andra marknadsföringskanaler. Sådana tjänstetillhandahållare som av någon anledning väljer att inte ange någon kvalitetsinformation, kan få en konkurrensnackdel gentemot tjänstetillhandahållare som rapporterar information till Telepriskollen. Detta eftersom Telepriskollen utgör en marknadsföringskanal. I de remissvar rörande tjänstekvalitet som inkommit (se ovan under 3.4), framgår att majoriteten av tjänstetillhandahållarna redan idag redovisar information om flertalet av de parametrar som föreslagits av PTS. Kostnaden för att ta fram den information som saknas bedöms som låg. Kostnaden har uppskattats till ca kr. Samtliga tjänstetillhandahållare, som har inkommit med svar, anger att kostnaden för att inkomma med uppgifter beror främst på hur ofta informationen skall levereras till PTS samt hur den skall levereras. De uppskattningar som gjorts varierar mellan ca kr och kostnaden för två mandagar per leveranstillfälle (vilket blir kr om man räknar med kr per timme). 5. Särskild konsekvensanalys av de allmänna rådens effekter för små företags villkor 9 Ett införande av de allmänna råden kan komma att innebära ett utökat informationsutbud med såväl pris som tjänstekvalitet i fokus. För såväl små som stora tjänstetillhandahållare bedöms konsekvenserna som begränsade. PTS bedömer inte att ett införande av de allmänna råden som sådant skulle snedvrida konkurrensen mellan tjänstetillhandahållare. 9 EU:s definition av små företag - och som även Nutek hänvisar till är att företaget ska ha färre än 50 anställda och ha en omsättning på mindre än 10 miljoner euro.

12 12 PTS anser att det är av stor vikt att konsumenter tillhandahålls information utöver pris. Vid ett uteblivet införande av de allmänna råden, minskar konsumenternas möjligheter att ta del av en samlad och jämförbar information kring tjänstekvalitet. Detta medför i sin tur att konsumenter i högre utsträckning får göra rationella val utifrån enbart priset på tjänsten. Vilka administrativa, praktiska respektive andra åtgärder och kostnader som är aktuella beror på åtgärdernas omfattning. Små tjänstetillhandahållare bör rimligen behöva vidta färre åtgärder än större tjänstetillhandahållare eftersom de sannolikt har ett smalare produktutbud. Däremot har de mindre tjänstetillhandahållarna färre anställda, samt i större utsträckning avsaknad av utvecklade affärssystem, vilket innebär en relativt sett högre arbetsbelastning. De administrativa och praktiska åtgärderna som är direkt kopplade till uppgiftslämningen rör bland annat personalallokering vid rapportering i Telepriskollens webbgränssnitt. Av de tillfrågade, relativt sett mindre tjänstetillhandahållarna, uppger dessa att uppgiftslämning vid rapportering kring tjänstekvalitet inte innebär någon större arbetsbelastning. Vidare påpekas att kostnaderna i allmänhet är kopplade till tjänstetillhandahållarens förutsättningar och hur väl utvecklade system som tjänstetillhandahållaren ifråga har. Se även ovan, under avsnitt 4, sista stycket. PTS bedömer inte att konkurrensen mellan relativt små och större tjänstetillhandahållare kommer att snedvridas på grund av införandet av de allmänna råden. Detta dels eftersom den långsiktiga kostnaden för rapportering bedöms som förhållandevis liten för tjänstetillhandahållare, dels för att tjänstetillhandahållarna kan besvara en fråga genom att ange att informationen saknas. Vidare bedömer PTS att rapportering och publicering på Telepriskollen kan innebära en konkurrensfördel gentemot företag som väljer att inte rapportera in informationen till PTS. Samråd enligt förordning (1982:668) om statliga myndigheters inhämtande av uppgifter från näringsidkare och kommuner, har skett med Näringslivets Regelnämnd, NNR. Samtliga anmälda tjänstetillhandahållare hos PTS kommer att få förslaget till allmänt råd med konsekvensutredning på remiss. Förslaget kommer även att läggas ut på PTS webbsida. Därutöver kommer en särskild informationsinsats att göras i samband med introduktionen av informationsinsamlandet. 6. Kontaktpersoner Stefan Williamson, sakfrågor, tel Kristina Hanno Lindbom, sakfrågor, tel Eva Hallén, rättsliga frågor, tel

Konsekvensutredning avseende ändringar i Post- och telestyrelsens föreskrifter och allmänna råd (PTSFS 2013:3) om innehåll i avtal

Konsekvensutredning avseende ändringar i Post- och telestyrelsens föreskrifter och allmänna råd (PTSFS 2013:3) om innehåll i avtal KONSEKVENSUTREDNING Datum Vår referens Sida 2017-10-06 Dnr: 17-8934 1(14) Avdelningen för samhällstjänster Catharina Hjelmqvist 08 678 57 76 catharina.hjelmqvist@pts.se Konsekvensutredning avseende ändringar

Läs mer

PTS redovisar härmed sin utredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning avseende upphävandet av de allmänna råden.

PTS redovisar härmed sin utredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning avseende upphävandet av de allmänna råden. Konsekvensutredning Datum Vår referens Sida 2015-01-26 Dnr: 14-13006 1(14) Nätsäkerhetsavdelningen Karin Lodin 08-678 56 04 karin.lodin@pts.se Konsekvensutredning avseende upphävande av Post- och telestyrelsens

Läs mer

Lantbrukarnas Riksförbund, Handikappförbundens samarbetsorgan, Konsumentverket och Krisberedskapsmyndigheten tillstyrker eller stöder förslaget.

Lantbrukarnas Riksförbund, Handikappförbundens samarbetsorgan, Konsumentverket och Krisberedskapsmyndigheten tillstyrker eller stöder förslaget. Remissammanställning 1(9) DATUM VÅR REFERENS 26 januari 2007 06/16034-23 ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM REMISSÄRENDETS NUMMER Eva Hallén Rättsavdelningen 08-678 5786 eva.hallen@pts.se

Läs mer

070 0XXXXXX, 076 0XXXXXX, 076 9XXXXXX Samtliga med 0+9 siffrors nummerlängd vilket ger 3 miljoner nummer

070 0XXXXXX, 076 0XXXXXX, 076 9XXXXXX Samtliga med 0+9 siffrors nummerlängd vilket ger 3 miljoner nummer BESLUT HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Ann-Charlotte Bejerskog Nätsäkerhetsavdelningen + 46 8 678 55 37 ann-charlotte.bejerskog@pts.se DATUM VÅR REFERENS 29 oktober 2007 dnr 07-11203-9 Saken

Läs mer

Innehåll Dnr: (5)

Innehåll Dnr: (5) 2018-04-09 Konsekvensutredning om Post- och telestyrelsens förslag till föreskrifter om ändring i Post- och telestyrelsens föreskrifter (PTSFS 2008:1) om spektrumauktioner PROMEMORIA Datum Vår referens

Läs mer

3. PTS beslutar att 116 112 undantas från tilldelning. 4. PTS beslutar att 116 200-116 999 reserveras för framtida bruk.

3. PTS beslutar att 116 112 undantas från tilldelning. 4. PTS beslutar att 116 200-116 999 reserveras för framtida bruk. BESLUT ER REFERENS HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Bo Martinsson Nätsäkerhetsavdelningen + 46 8 678 5653 Bo.martinsson@pts.se DATUM VÅR REFERENS 7 december 2007 07-12807 Saken Ändring av

Läs mer

Tillsynsrapport: Informationskrav vid ändring av avtal

Tillsynsrapport: Informationskrav vid ändring av avtal PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2018-12-03 Dnr. 18-38809 1(6) Avdelningen för samhällsfrågor Tillsynsrapport: Informationskrav vid ändring av avtal Sammanfattning Post- och telestyrelsen (PTS) genomförde

Läs mer

om bredbandstelefoni 1 I Om bredbandstelefoni

om bredbandstelefoni 1 I Om bredbandstelefoni om bredbandstelefoni 1 I Om bredbandstelefoni GRAFISK FORM: Gandini Forma - Karin Gandini FOTO: Pernille Tofte TRYCK: Lenanders Grafiska AB OM BREDBANDSTELEFONI och andra nya sätt att ringa I dag finns

Läs mer

Konsekvensutredning avseende föreskrifter om ändring i PTS föreskrifter (2008:2) om förmedling av nödsamtal och

Konsekvensutredning avseende föreskrifter om ändring i PTS föreskrifter (2008:2) om förmedling av nödsamtal och KONSEKVENSUTREDNING Datum Vår referens Sida 2016-08-31 Dnr: 16-7792 1(13) Nätsäkerhetsavdelningen Andreas Häll 08-678 55 00 andreas.hall@pts.se Konsekvensutredning avseende föreskrifter om ändring i PTS

Läs mer

Kartläggning av Specificerade telefonräkningar

Kartläggning av Specificerade telefonräkningar PROMEMORIA DATUM VÅR REFERENS 22 december 2004 04-13115 HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Pamela Davidsson Avdelningen för marknadsfrågor 08 678 55 93 pamela.davidsson@pts.se Kartläggning av

Läs mer

1 I Om telefoni. om telefoni

1 I Om telefoni. om telefoni 1 I Om telefoni om telefoni GRAFISK FORM: Gandini Forma - Karin Gandini FOTO: Pernille Tofte TRYCK: Lenanders Grafiska AB OM TELEFONI Den här broschyren handlar om den telefoni som du får via en fast anslutning

Läs mer

Beslut om ändring av telefoninummerplanen

Beslut om ändring av telefoninummerplanen BESLUT 1(10) Datum Vår referens Aktbilaga 2018-01-11 Dnr: 17-5391 Nätsäkerhetsavdelningen Bo Martinsson 08-678 5653 bo.martinsson@pts.se Beslut om ändring av telefoninummerplanen Saken Ändring av den svenska

Läs mer

2011-02-17 Dnr: 11-1283 1(7)

2011-02-17 Dnr: 11-1283 1(7) Bilaga 1 Kravspecifikation Datum Vår referens Sida 2011-02-17 Dnr: 11-1283 1(7) Konsumentmarknadsavdelningen Marlena Molak-Brindell 08-678 58 89 marlena.molak-brindell@pts.se Kravspecifikationen för genomförande

Läs mer

Avgift för tvistlösning och tillsyn enligt utbyggnadslagen

Avgift för tvistlösning och tillsyn enligt utbyggnadslagen PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2017-03-13 Dnr: 17-2485 1(5) Administrativa avdelningen Avgift för tvistlösning och tillsyn enligt utbyggnadslagen Bakgrund Den 1 juli 2016 trädde lagen (2016:534) om

Läs mer

Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade incidenter Hi3G Access AB

Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade incidenter Hi3G Access AB AVSKRIVNINGSBESLUT 1(6) Datum Vår referens 2015-06-16 Dnr: 15-1621 Nätsäkerhetsavdelningen Karin Lodin 08-678 56 04 karin.lodin@pts.se Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade incidenter

Läs mer

Konsumentklagomål på telefoni och bredband. Kvartalsrapport april - juni 2016

Konsumentklagomål på telefoni och bredband. Kvartalsrapport april - juni 2016 Konsumentklagomål på telefoni och bredband Kvartalsrapport april - juni 2016 Författare: Anna Wikström, Chef för enheten för konsumenträttigheter Post- och telestyrelsen Box 5398 102 49 Stockholm 08-678

Läs mer

Tele2 och Telenorbolagen stödjer PTS förslag i stort men har synpunkter på formuleringar, ändringar och önskar vidare förtydliganden av förslaget.

Tele2 och Telenorbolagen stödjer PTS förslag i stort men har synpunkter på formuleringar, ändringar och önskar vidare förtydliganden av förslaget. REMISSAMMANSTÄLLNING Datum Vår referens Sida 2009-11-25 Dnr: 09-6502 1(5) Nätsäkerhetsavdelningen Camilla Grimelund Thomsen 08-678 56 87 camilla.grimelund-thomsen@pts.se Sammanställning av remissvar angående

Läs mer

Ombud: advokaterna Ingrid Eliasson och Fredrik Gustafsson, Advokatfirma Lindhs DLA Nordic KB, Box 7315, Stockholm.

Ombud: advokaterna Ingrid Eliasson och Fredrik Gustafsson, Advokatfirma Lindhs DLA Nordic KB, Box 7315, Stockholm. 1661 BESLUT Datum Vår referens Aktbilaga 2008-03-12 Dnr: 08-1331/23 Konkurrensavdelningen Barbro Svensson 08-678 56 50 barbro.svensson@pts.se Teracom AB Att: advokaterna Ingrid Eliasson och Fredrik Gustafsson

Läs mer

Remissvar angående anmälningspliktig verksamhet och anmälningspliktig omsättning

Remissvar angående anmälningspliktig verksamhet och anmälningspliktig omsättning Remissvar Datum Vår referens Sida 2013-07-02 Dnr: 13-4788 1(8) Remissvar angående anmälningspliktig verksamhet och anmälningspliktig omsättning Den 25 april 2013 gick PTS ut med en remiss till marknaden

Läs mer

Ändring av telefoninummerplanen

Ändring av telefoninummerplanen BESLUT 1(8) Datum Vår referens Aktbilaga 2013-03-18 Dnr: 12-10625 Nätsäkerhetsavdelningen Susanne Chennell 08-6785573 susanne.chennell@pts.se Ändring av telefoninummerplanen Saken Ändring av den svenska

Läs mer

ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM ER REFERENS

ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM ER REFERENS FÖRELÄGGANDE DATUM VÅR REFERENS 12 juli 2006 05-13745/79 ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM ER REFERENS Adrienne Adilz Administrativa avdelningen 08-678 58 90 Vattenfall AB 162

Läs mer

Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade incidenter Hi3G Access AB

Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade incidenter Hi3G Access AB AVSKRIVNINGSBESLUT 1(6) Datum Vår referens 2016-04-29 Dnr: 16-1282 Nätsäkerhetsavdelningen Anders Lindell 08-678 55 41 anders.lindell@pts.se Hi3G Access AB Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade

Läs mer

3. PTS beslutar att 1179 reserveras för framtida bruk.

3. PTS beslutar att 1179 reserveras för framtida bruk. BESLUT ER REFERENS HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Susanne Lindström-Chennell Avdelningen för marknadsfrågor + 46 8 678 55 73 susanne.lindstrom-chennell@pts.se DATUM VÅR REFERENS 28 oktober

Läs mer

Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade incidenter Com Hem AB

Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade incidenter Com Hem AB AVSKRIVNINGSBESLUT 1(7) Datum Vår referens 2016-04-29 Dnr: 16-2574 Nätsäkerhetsavdelningen Mikael Ejner 08-678 57 21 mikael.ejner@pts.se Com Hem AB Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade

Läs mer

Inhämtande av Regelrådets yttrande - regelradet@regelradet.se - Regelrådet e-post https://mail.google.com/mail/u/0/ Page 1 of 1 2017-09-06 E-post Mer Inkorgen Viktigt Skickat SKRIV Utkast (17) Alla mail

Läs mer

Datum Vår referens Sida 2009-06-01 Dnr: 09-1166 1(5) 1. Upphandling av telefoni till abonnenter utan fast eller landmobilt nät

Datum Vår referens Sida 2009-06-01 Dnr: 09-1166 1(5) 1. Upphandling av telefoni till abonnenter utan fast eller landmobilt nät UPPHANDLINGSRAPPORT Datum Vår referens Sida 2009-06-01 Dnr: 09-1166 1(5) Administrativa avdelningen Charlotte Murray 08 678 55 16 charlotte.murray@pts.se 1. Upphandling av telefoni till abonnenter utan

Läs mer

Årlig tillsyn rörande incidentrapportering och inträffade integritetsincidenter;

Årlig tillsyn rörande incidentrapportering och inträffade integritetsincidenter; BESLUT 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 2014-05-30 Dnr: 14-1752 4 Nätsäkerhetsavdelningen Jeanette Kronwall 08-678 58 98 jeanette.kronwall@pts.se Com Hem AB Via e-post Årlig tillsyn rörande incidentrapportering

Läs mer

Beslut om ändring av telefoninummerplanen

Beslut om ändring av telefoninummerplanen BESLUT 1(5) Datum Vår referens 2016-02-16 Dnr: 15-10583 Nätsäkerhetsavdelningen Beslut om ändring av telefoninummerplanen Saken Ändring av den svenska nummerplanen för telefoni (E.164) avseende 071 0-

Läs mer

Underrättelse om misstanke att Bahnhof AB (publ) inte följer skyldigheten att lämna uppgifter enligt 8 kap. 1 LEK

Underrättelse om misstanke att Bahnhof AB (publ) inte följer skyldigheten att lämna uppgifter enligt 8 kap. 1 LEK Underrättelse 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 2019-04-17 Dnr: 19-2313 1 Bahnhof AB (publ) 556519-9493 Skickas endast med e-post Underrättelse om misstanke att Bahnhof AB (publ) inte följer skyldigheten

Läs mer

Remiss angående anmälningspliktig verksamhet och anmälningspliktig omsättning

Remiss angående anmälningspliktig verksamhet och anmälningspliktig omsättning REMISS Datum Vår referens 2013-04-25 Dnr: 13-4788 1(9) Remiss angående anmälningspliktig verksamhet och anmälningspliktig omsättning PTS publicerade år 2009 en vägledning om vilka tjänster och nät som

Läs mer

Rapport om nummerspärrar och kreditspärrar

Rapport om nummerspärrar och kreditspärrar Rapportnummer PTS-ER-2009:15 Datum 2009-03-18 Rapport om nummerspärrar och kreditspärrar Rapportnummer PTS-ER-2009:15 Diarienummer 09-2401 ISSN 1650-9862 Författare Anna Boström Post- och telestyrelsen

Läs mer

Datum Vår referens Sida 2008-08-27 Dnr: 07-7892 1(19)

Datum Vår referens Sida 2008-08-27 Dnr: 07-7892 1(19) Datum Vår referens Sida 2008-08-27 Dnr: 07-7892 1(19) Rättssekretariatet Hanna-Lotta Nielsen 08-678 56 13 hanna-lotta.nielsen@pts.se Konsekvensutredning avseende Post- och telestyrelsens föreskrifter om

Läs mer

Tillsyn över behandling av uppgifter

Tillsyn över behandling av uppgifter AVSKRIVNINGSBESLUT 1(5) Datum Vår referens 2018-11-08 Dnr: 15-9830 Nätsäkerhetsavdelningen Hi3G Access AB Tillsyn över behandling av uppgifter Saken Tillsyn över behandling av uppgifter för att särskilja

Läs mer

(5) Vägledning för anmälan av anmälningspliktig verksamhet. 1. Inledning. 2. Anmälningsplikt Hur görs en anmälan?

(5) Vägledning för anmälan av anmälningspliktig verksamhet. 1. Inledning. 2. Anmälningsplikt Hur görs en anmälan? Datum Sida 2016-01-22 1(5) Vägledning för anmälan av anmälningspliktig verksamhet För att tillhandahålla kommunikationsnät och elektroniska tjänster i Sverige krävs i vissa fall att verksamheten anmäls

Läs mer

Tillsyn efter inträffad integritetsincident i fakturasystem

Tillsyn efter inträffad integritetsincident i fakturasystem BESLUT 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2014-09-30 Dnr: 14-6336 9 Nätsäkerhetsavdelningen Karin Lodin 08-678 56 04 karin.lodin@pts.se Tillsyn efter inträffad integritetsincident i fakturasystem Saken

Läs mer

Netnod inkommer härmed med följande synpunkter på Remiss av betänkandet Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36)

Netnod inkommer härmed med följande synpunkter på Remiss av betänkandet Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36) 2017-08-08 Justitiedepartementet Enheten för lagstiftning om allmän ordning och säkerhet och samhällets krisberedskap Netnod inkommer härmed med följande synpunkter på Remiss av betänkandet Informationssäkerhet

Läs mer

Årlig tillsyn rörande incidentrapportering och inträffade driftstörningar och avbrott

Årlig tillsyn rörande incidentrapportering och inträffade driftstörningar och avbrott BESLUT 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2015-08-12 Dnr: 15-2012 10 Nätsäkerhetsavdelningen Peder Cristvall 08-678 55 29 Peder.cristvall@pts.se TeliaSonera AB Stab Juridik 123 86 Farsta Att: Per Hemrin

Läs mer

Skyldighet att offentliggöra uppgifter om kundservicens kvalitet

Skyldighet att offentliggöra uppgifter om kundservicens kvalitet Beslut 1 (8) Dnr: 1.7.2015 158/929/2015 [Teleföretag] Kommunikationsverkets begäran om utlåtande 4.6.2015 dnr 158/929/2015 Skyldighet att offentliggöra uppgifter om kundservicens kvalitet 1 Sammanfattning

Läs mer

Underrättelse om misstanke om att Viasat AB tillämpar en längre inledande bindningstid än 24 månader

Underrättelse om misstanke om att Viasat AB tillämpar en längre inledande bindningstid än 24 månader UNDERRÄTTELSE 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2017-09-08 Dnr: 17-2528 13 Viasat AB Org. nummer 556304-7041 Underrättelse om misstanke om att Viasat AB tillämpar en längre inledande bindningstid än 24

Läs mer

Yttrande över Skatteverkets förslag till föreskrifter om personalliggare och om identifikationsnummer för en byggarbetsplats

Yttrande över Skatteverkets förslag till föreskrifter om personalliggare och om identifikationsnummer för en byggarbetsplats Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Datum Vår referens Sida

Datum Vår referens Sida Datum Vår referens Sida 2009-08-31 Dnr: 09-6502 1(10) Nätsäkerhetsavdelningen Camilla Grimelund Thomsen 08-678 56 87 camilla.grimelund-thomsen@pts.se Konsekvensutredning avseende ändring i Post- och telestyrelsens

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN

EUROPEISKA KOMMISSIONEN EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 30/09/2009 K(2009)7611 SG-Greffe (2009)D/5751 Post- och telestyrelsen (PTS) Birger Jarlsgatan 16 102 49 Stockholm Sweden Att.: Marianne Treschow Generaldirektör Fax:

Läs mer

Protokoll vid föredragning för generaldirektören

Protokoll vid föredragning för generaldirektören PROTOKOLLSBILAGA Föredragningsda 2017-05-10 Protokoll vid föredragning för generaldirektören Beslut om remissvar avseende departementspromemorian Kommunikation för vår gemensamma säkerhet DS2017:7, dnr

Läs mer

1 I Om mobiltelefoni. om mobiltelefoni

1 I Om mobiltelefoni. om mobiltelefoni 1 I Om mobiltelefoni om mobiltelefoni GRAFISK FORM: Gandini Forma - Karin Gandini FOTO: Pernille Tofte TRYCK: Lenanders Grafiska AB OM MOBILTELEFONI Det finns många erbjudanden och lösningar för dig som

Läs mer

För att underlätta läsningen har tillämplig lagtext i lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation (LEK) bifogats sist i dokumentet.

För att underlätta läsningen har tillämplig lagtext i lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation (LEK) bifogats sist i dokumentet. 1(5) Frågor och svar om spärrtjänster - information till teleoperatörer Sedan reglerna om nummerspärr och kreditspärr började gälla den 1 juli 2008 har PTS tagit emot ett antal frågor från operatörer om

Läs mer

Specificerade telefonräkningar

Specificerade telefonräkningar Specificerade telefonräkningar Hearing 12 maj 2005 2005-05-2304-06-17 Agenda Hearing 12 maj Inledning Joanna Ledunger chef Avdelningen för Marknadsfrågor PTS presentationer Kartläggning av räkningar hösten

Läs mer

Frågor och svar avseende upphandling av administration av Telepriskollen

Frågor och svar avseende upphandling av administration av Telepriskollen PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2011-03-24 Dnr: 11-1283 1(8) Administrativa avdelningen Anna-Karin Hellsten anna-karin.hellsten@pts.se Frågor och svar avseende upphandling av administration av Telepriskollen

Läs mer

Underrättelse om misstanke om att SwedfoneNet AB handlar i strid med gällande regelverk vid överlämnande av nummer

Underrättelse om misstanke om att SwedfoneNet AB handlar i strid med gällande regelverk vid överlämnande av nummer Underrättelse 1(7) Datum Vår referens Aktbilaga 2016-07-04 Dnr: 16-5176 26 Nätsäkerhetsavdelningen Andreas Häll 08-6785800 andreas.hall@pts.se SwedfoneNet AB, 556892-3360 Björkgatan 77 752 23 Uppsala Underrättelse

Läs mer

Datum Vår referens Sida 2009-03-18 Dnr: 09-2553 1(10)

Datum Vår referens Sida 2009-03-18 Dnr: 09-2553 1(10) PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2009-03-18 Dnr: 09-2553 1(10) Konsumentavdelningen Enheten för konsumentfrågor Allmänhetens klagomål till PTS på området elektronisk kommunikation 2008 PTS tar emot frågor

Läs mer

Post- och telestyrelsens författningssamling

Post- och telestyrelsens författningssamling Post- och telestyrelsens författningssamling Utgivare: Eva Liljefors, Post- och telestyrelsen, Box 5398, 102 49 Stockholm ISSN 1400-187X Post- och telestyrelsens föreskrifter och allmänna råd om nummerportabilitet;

Läs mer

Föreläggande om efterlevnad av skyldighet att lagra trafikuppgifter m.m. för brottsbekämpande ändamål

Föreläggande om efterlevnad av skyldighet att lagra trafikuppgifter m.m. för brottsbekämpande ändamål BESLUT 1(7) Datum Vår referens Aktbilaga 2014-10-01 Dnr: 14-4682 10 Nätsäkerhetsavdelningen Peder Cristvall ComHem AB Org. nr 556181-8724 Bo Bredby FE 521 833 84 Strömsund Föreläggande om efterlevnad av

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor 10.12.2013 2013/0309(COD) FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för medborgerliga fri- och

Läs mer

Dnr: (9)

Dnr: (9) PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2013-09-30 Dnr: 12-8342-5 1(9) Konsumentmarknadsavdelningen Ellen Källström 08 678 57 39 ellen.kallstrom@pts.se Slutredovisning av uppdrag att fortsatt genomföra särskilda

Läs mer

Underrättelse om misstanke om att Canal Digital Sverige AB tillämpar en längre inledande bindningstid än 24 månader

Underrättelse om misstanke om att Canal Digital Sverige AB tillämpar en längre inledande bindningstid än 24 månader UNDERRÄTTELSE 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2017-09-08 Dnr: 17-2527 10 Canal Digital Sverige AB org. nummer 556039-8306 Underrättelse om misstanke om att Canal Digital Sverige AB tillämpar en längre

Läs mer

Underrättelse om misstanke att Tele2 Sverige AB:s prissättning på mobil samtalsterminering inte är kostnadsorienterad

Underrättelse om misstanke att Tele2 Sverige AB:s prissättning på mobil samtalsterminering inte är kostnadsorienterad UNDERRÄTTELSE 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 2013-07-03 Dnr: 13-7974 4 Konkurrensavdelningen Fredrik Lundberg 08-678 56 33 fredrik.lundberg@pts.se Tele2 Sverige AB org.nr 556267-5164 Att: Gustaf Ehrner

Läs mer

Klicka här för att ändra

Klicka här för att ändra Klicka här för att ändra Post- och telestyrelsen Klicka här för att ändra format på bakgrundstexten Per Bergstrand Nivå två verksjurist Nivå tre per.bergstrand@pts.se Nivå fyra» Nivå fem Lag Bakgrund till

Läs mer

Samråd angående marknaderna för lokalt och centralt tillträde

Samråd angående marknaderna för lokalt och centralt tillträde KKV1007, v1.3, 2012-09-10 YTTRANDE 2014-12-04 Dnr 704/2014 1 (5) Post- och telestyrelsen Box 5398 102 49 Stockholm Samråd angående marknaderna för lokalt och centralt tillträde 11-9306, 11-9313 och 14-1253

Läs mer

Tillsyn med anledning av integritetsincident rörande hemliga nummer

Tillsyn med anledning av integritetsincident rörande hemliga nummer AVSKRIVNINGSBESLUT 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2019-10-01 Dnr: 19-7757 9 Avdelningen för säker kommunikation Tele2 Sverige AB Tillsyn med anledning av integritetsincident rörande hemliga nummer Saken

Läs mer

Överlämnande av nummer vid byte av tjänsteleverantör

Överlämnande av nummer vid byte av tjänsteleverantör AVSKRIVNINGSBESLUT 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 2016-10-04 Dnr: 16-5176 30 Nätsäkerhetsavdelningen Andreas Häll 08-6785800 andreas.hall@pts.se SwedfoneNet AB, 556892-3360 Björkgatan 77 752 23 Uppsala

Läs mer

2. KO yrkar ersättning för rättegångskostnader med belopp som senare kommer att anges.

2. KO yrkar ersättning för rättegångskostnader med belopp som senare kommer att anges. KONSUMENTOMBUDSMANNEN STÄMNINGSANSÖKAN Verksjuristen Patrik Havermann 2015-02-20 2013/414 Marknadsdomstolen SÖKANDE Konsumentombudsmannen Box 48 651 02 Karlstad MOTPART Eniro 118 118 AB, 556476-5294 Gustav

Läs mer

Hantering av nummerserierna 71xxx och 72xxx för SMS-innehållstjänster

Hantering av nummerserierna 71xxx och 72xxx för SMS-innehållstjänster PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2013-11-22 Dnr: 13-11551 1(5) Nätsäkerhetsavdelningen Susanne Chennell 08 678 55 73 susanne.chennell@pts.se Hantering av nummerserierna 71xxx och 72xxx för SMS-innehållstjänster

Läs mer

Lägre avgifter, konsekventare regler, ökad konkurrens: Planer på sänkta mobiltelefonavgifter i EU

Lägre avgifter, konsekventare regler, ökad konkurrens: Planer på sänkta mobiltelefonavgifter i EU IP/08/1016 Bryssel den 26 juni 2008 Lägre avgifter, konsekventare regler, ökad konkurrens: Planer på sänkta mobiltelefonavgifter i EU I syfte att öka konkurrensen mellan operatörerna och sänka telefonavgifterna

Läs mer

Förmedlingstjänst för bildtelefoni

Förmedlingstjänst för bildtelefoni DATUM VÅR REFERENS 2007-01-31 06-10551 Förmedlingstjänst för bildtelefoni Bilaga 2.1. Statistik POSTADRESS Box 5398, 102 49 Stockholm BESÖKSADRESS Birger Jarlsgatan 16 TELEFON 08-678 55 00 FAX 08-678 55

Läs mer

Föreläggandet gäller omedelbart enligt 64 telelagen. ---

Föreläggandet gäller omedelbart enligt 64 telelagen. --- FÖRELÄGGANDE HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST My Bergdahl Rättsavdelningen 08-678 57 23 my.bergdahl@pts.se DATUM VÅR REFERENS 26 juni 2003 03-1862 Callmedia Telecom CMT AB Box 239 201 22 Malmö

Läs mer

Konsekvensanalys till Konsumentverkets allmänna råd för konsumentkrediter KOVFS 2019:XX

Konsekvensanalys till Konsumentverkets allmänna råd för konsumentkrediter KOVFS 2019:XX Datum 2019-09-25 2019/360 Konsekvensanalys till Konsumentverkets allmänna råd för konsumentkrediter KOVFS 2019:XX Allmänt Enligt 4 i förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning, KUF,

Läs mer

AllTele Företag Sverige AB (AllTele Företag) 556629-0549 Att: Mats Larsson Hammarsten, Niklas Norberg och Peter Bellgran Box 368 541 28 SKÖVDE

AllTele Företag Sverige AB (AllTele Företag) 556629-0549 Att: Mats Larsson Hammarsten, Niklas Norberg och Peter Bellgran Box 368 541 28 SKÖVDE BESLUT 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2014-02-10 Dnr 13-10602 17 Konkurrensavdelningen Christian Blomberg Helena Klasson Omprövning av beslut Sökande AllTele Företag Sverige AB (AllTele Företag) 556629-0549

Läs mer

Förslag till ändring av Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2013:10) om förvaltare av alternativa investeringsfonder (AIFM-föreskrifterna)

Förslag till ändring av Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2013:10) om förvaltare av alternativa investeringsfonder (AIFM-föreskrifterna) 2015-04-23 REMISSPROMEMORIA FI Dnr15-3081 Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se www.fi.se Förslag till ändring

Läs mer

BESLUT. Ändring av den svenska nummerplanen för telefoni (E.164) avseende flytt av massanropstjänsten från NDC 1 718 till NDC 963.

BESLUT. Ändring av den svenska nummerplanen för telefoni (E.164) avseende flytt av massanropstjänsten från NDC 1 718 till NDC 963. BESLUT HANDLÄGGARE, AVDELNING, TELEFON, E-POST Pamela Davidsson Teleavdelningen +46 8 678 5593 Pamela.Davidsson@pts.se DATUM VÅR REFERENS 2002-09-06 Dnr 02-8434 enligt sändlista Part Telia AB, 123 86 FARSTA

Läs mer

Tillsyn över dokumentation av tillgångar och förbindelser

Tillsyn över dokumentation av tillgångar och förbindelser AVSKRIVNINGSBESLUT 1(5) Datum Vår referens 2017-03-23 Dnr: 16-3568 Nätsäkerhetsavdelningen Anna Montelius 08-678 58 12 anna.montelius@pts.se Hi3G Access AB Att. Magnus Forslund Tillsyn över dokumentation

Läs mer

Fax: Ärende SE/2005/0200: Terminerande avsnitt av hyrda förbindelser i grossistledet

Fax: Ärende SE/2005/0200: Terminerande avsnitt av hyrda förbindelser i grossistledet EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 08.07.2005 SG-Greffe (2005) D/202988 Post & Telestyrelsen P.O. Box 5398 SE-102 49 STOCKHOLM ATT: Marianne Treschow Generaldirektör Fax: 0046-8-678 55 05 Angående: Ärende

Läs mer

(5)

(5) TILLSYNSPLAN Datum Vår referens Sida 2019-01-15 19-352 1(5) PTS tillsynsplan 2019-2020 för säkra kommunikationsnät och -tjänster Post- och telestyrelsen (PTS) är tillsynsmyndighet över sektorn elektronisk

Läs mer

Konsekvensutredning H 15. Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar

Konsekvensutredning H 15. Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar Konsekvensutredning H 15 Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar Konsekvensutredning H 15 Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna

Läs mer

Yttrande över Finansinspektionens ändrade föreskrifter (FFFS 2009:1) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Yttrande över Finansinspektionens ändrade föreskrifter (FFFS 2009:1) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

MISSIV. Post- och telestyrelsen (PTS) har bl.a. till uppgift att genomföra marknadsanalyser för att

MISSIV. Post- och telestyrelsen (PTS) har bl.a. till uppgift att genomföra marknadsanalyser för att MISSIV Datum Vår referens 2015-12-17 Dnr: 15-4801 1(7) 15-4802 Konkurrensavdelningen Enheten för samtrafik Rebecka Frisk di Meo Christian Blomberg Till berörd part Första samråd av förslag till beslut

Läs mer

14449/08 TELECOM 157 MI 376 COMPET 398 CONSOM 146 CODEC 1350 (Access Directive)

14449/08 TELECOM 157 MI 376 COMPET 398 CONSOM 146 CODEC 1350 (Access Directive) Kommenterad dagordning rådet 2008-11-17 N2008/XXXX/EIS Näringsdepartementet Sekretariatet för EU och internationell samordning TTE-ministerrådets möte (telekomministrarna) den 27 november, Bryssel Kommenterad

Läs mer

Konsekvensutredning avseende föreskrifter och allmänna råd om innehåll i avtal

Konsekvensutredning avseende föreskrifter och allmänna råd om innehåll i avtal PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2012-12-19 Dnr: 12-11245 1(36) Konsumentmarknadsavdelningen Anna Montelius 08-678 58 12 anna.montelius@pts.se Konsekvensutredning avseende föreskrifter och allmänna råd

Läs mer

Anmälan enligt kap 2 1 lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation (LEK)

Anmälan enligt kap 2 1 lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation (LEK) BESLUT 1(4) Datum Vår referens Aktbilaga 2008-11-05 Dnr: 08-9691 Konkurrensavdelningen Ingela Cronberg 08-678 57 47 ingela.cronberg@pts.se Telemar Scandinavia AB Box 9304 400 97 GÖTEBORG Part Telemar Scandinavia

Läs mer

(EkomL) avseende avgift för övergång från delad till hel ledning.

(EkomL) avseende avgift för övergång från delad till hel ledning. BESLUT HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Lars Erik Axelsson Avdelningen för marknadsfrågor 08-678 5560 lars.erik.axelsson@pts.se DATUM VÅR REFERENS 23 februari 2005 04-12593 TeliaSonera AB

Läs mer

ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM ER REFERENS

ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM ER REFERENS UNDERRÄTTELSE DATUM VÅR REFERENS 14 mars 2007 07-585 ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM ER REFERENS Anna-Karin Falkenstrand Enhet för Tillsyn 08-678 56 03 anna-karin.falkenstrand@pts.se

Läs mer

Tillsyn över dokumentation av informationsbehandlingstillgångar

Tillsyn över dokumentation av informationsbehandlingstillgångar AVSKRIVNINGSBESLUT 1(6) Datum Vår referens 2017-02-01 Dnr: 16-6142 Nätsäkerhetsavdelningen Karin Lodin 08-678 56 04 karin.lodin@pts.se Hi3G Access AB Tillsyn över dokumentation av informationsbehandlingstillgångar

Läs mer

Foto: Pernille Tofte, Plainpicture, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009

Foto: Pernille Tofte, Plainpicture, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009 Om mobiltelefoni 2 Foto: Pernille Tofte, Plainpicture, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009 Om mobiltelefoni Den här broschyren handlar om mobiltelefoni. Det finns

Läs mer

Finansdepartementet. Avdelningen för offentlig förvaltning. Ändring i reglerna om aggressiv marknadsföring

Finansdepartementet. Avdelningen för offentlig förvaltning. Ändring i reglerna om aggressiv marknadsföring Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning Ändring i reglerna om aggressiv marknadsföring Maj 2015 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Förslag till lag om ändring i marknadsföringslagen

Läs mer

Tillsyn avseende viss affärsmetod enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/2120.

Tillsyn avseende viss affärsmetod enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/2120. BESLUT 1(8) Datum Vår referens Aktbilaga 2019-06-05 Dnr: 17-5685 16 Tillsyn avseende viss affärsmetod enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/2120. Part Telia Company AB, 556103-4249

Läs mer

Förslag till beslut om ändring av telefoninummerplanen

Förslag till beslut om ändring av telefoninummerplanen Förslag till BESLUT 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 2013-12-03 Dnr: 13 11805 Nätsäkerhetsavdelningen Ann-Charlotte Bejerskog 08-678 55 37 Ann-charlotte.bejerskog@pts.se Förslag till beslut om ändring

Läs mer

Tjänster& försök för personer med funktionsnedsättning

Tjänster& försök för personer med funktionsnedsättning Tjänster& försök för personer med funktionsnedsättning PTS tjänster underlättar vardagen Post- och telestyrelsen, PTS, har i uppdrag av regeringen att se till att viktiga tjänster inom områdena elektronisk

Läs mer

Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade integritetsincidenter Telia Company AB

Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade integritetsincidenter Telia Company AB AVSKRIVNINGSBESLUT 1(6) Datum Vår referens 2016-04-29 Dnr: 16-1327 Nätsäkerhetsavdelningen Anna Montelius 08-678 58 12 anna.montelius@pts.se Telia Company AB Årlig tillsyn över incidentrapportering och

Läs mer

Kommunikationsverkets ställningstagande om fördelningen av frekvensresurser för mobila bredbandsabonnemang inom ramen för nätneutralitetsregleringen

Kommunikationsverkets ställningstagande om fördelningen av frekvensresurser för mobila bredbandsabonnemang inom ramen för nätneutralitetsregleringen Ställningstagande 1 (5) Datum Dnr: 10.4.2018 1508/959/2017 Kommunikationsverkets ställningstagande om fördelningen av frekvensresurser för mobila bredbandsabonnemang inom ramen för nätneutralitetsregleringen

Läs mer

Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade integritetsincidenter Tele2 Sverige AB

Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade integritetsincidenter Tele2 Sverige AB AVSKRIVNINGSBESLUT 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 2017-04-20 Dnr: 17-1211 Nätsäkerhetsavdelningen Ulrika de la Iglesia 08-678 56 29 ulrika.delaiglesia@pts.se Tele2 Sverige AB Årlig tillsyn över incidentrapportering

Läs mer

Spärrmöjligheter för telefonitjänster

Spärrmöjligheter för telefonitjänster Civilutskottets betänkande 2007/08:CU25 Spärrmöjligheter för telefonitjänster Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2007/08:86, vari föreslås vissa ändringar i lagen

Läs mer

Konsumentklagomål på telefoni och bredband. Kvartalsrapport juli - september 2014

Konsumentklagomål på telefoni och bredband. Kvartalsrapport juli - september 2014 Konsumentklagomål på telefoni och bredband Kvartalsrapport juli - september 2014 Författare: Anna Wikström, Chef för enheten för konsumenträttigheter Post- och telestyrelsen Box 5398 102 49 Stockholm 08-678

Läs mer

Konsumentklagomål på telefoni och bredband. Kvartalsrapport oktober - december 2016

Konsumentklagomål på telefoni och bredband. Kvartalsrapport oktober - december 2016 Konsumentklagomål på telefoni och bredband Kvartalsrapport oktober - december 2016 Författare: Ann-Sofie Eriksson Fahlgren, Chef för enheten för konsumenträttigheter Post- och telestyrelsen Box 5398 102

Läs mer

Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post.

Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post. Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post. PTS process med reglering av bredbandsmarknaderna En introduktion Reglering av bredbandsmarknaderna

Läs mer

Med utgångspunkt i myndighetens verksamhetsområde har PTS följande synpunkter på förslaget.

Med utgångspunkt i myndighetens verksamhetsområde har PTS följande synpunkter på förslaget. REMISSVAR Datum Vår referens Sida 2016-04-11 Dnr: 16-2559 1(6) Er referens Avdelningen för samhällsfrågor Robert Hecht 08-678 57 15 robert.hecht@pts.se S2016/01695/FST Socialdepartementet Enheten för familj

Läs mer

Måste Sveriges 200 000 trygghetslarm bytas ut 2013?

Måste Sveriges 200 000 trygghetslarm bytas ut 2013? Måste Sveriges 200 000 trygghetslarm bytas ut 2013? Åsa Lindskog Konsumentmarknadsavdelningen Post- och telestyrelsen Johnny Leidegren Leidegren Consulting Projektledare, storskaliga projektet i Sjuhärad

Läs mer

Tillsyn av förmågan att identifiera och internt rapportera integritetsincidenter.

Tillsyn av förmågan att identifiera och internt rapportera integritetsincidenter. BESLUT 1(8) Datum Vår referens Aktbilaga 2018-06-08 Dnr: 17-7172 Nätsäkerhetsavdelningen Enheten för säker och konfidentiell kommunikation Telia Company AB Endast via e-post Avskrivningsbeslut Tillsyn

Läs mer

Nordisk Mobiltelefon Sverige AB:s konkursbo, 556684-6340. Lagrummet december nr 1580 AB, 556773-3091, under namnbyte till AINMT Sverige AB

Nordisk Mobiltelefon Sverige AB:s konkursbo, 556684-6340. Lagrummet december nr 1580 AB, 556773-3091, under namnbyte till AINMT Sverige AB BESLUT 1(4) Datum Vår referens Aktbilaga 2009-03-11 Dnr: 09-2097/18 4 Spektrummarknadsavdelningen Per G. Andersson 08 678 57 73 per.g.andersson@pts.se Nordisk Mobiltelefon Sverige AB:s konkursbo Lagrummet

Läs mer

UNDERRÄTTELSE 1(4) Vår referens 2009-12-17 Dnr: 09-10850

UNDERRÄTTELSE 1(4) Vår referens 2009-12-17 Dnr: 09-10850 UNDERRÄTTELSE 1(4) Datum Vår referens 2009-12-17 Dnr: 09-10850 Konkurrensavdelningen Ann-Sofie Eriksson Fahlgren 08-678 55 57 ann-sofie.eriksson.fahlgren@pts.se TeliaSonera AB TeliaSonera Network Sales

Läs mer

Ändringar i övergångsbestämmelsen i Finansinspektionens

Ändringar i övergångsbestämmelsen i Finansinspektionens 2014-10-16 REMISSPROMEMORIA FI Dnr 14-7475 Ändringar i övergångsbestämmelsen i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2007:17) om verksamhet på marknadsplatser Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm

Läs mer

Exponerade fakturor på internet

Exponerade fakturor på internet BESLUT 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2013-12-18 Dnr: 13-9151 12 Nätsäkerhetsavdelningen Jeanette Kronwall 08-6785898 jeanette.kronwall@pts.se TeliaSonera AB Att: Ann Ekstrand Stab Juridik, Regulatoriska

Läs mer

Remissvar angående SOU 2019:14: Ett säkert statligt IDkort- med e-legitimation (dnr Ju2019/01281/L4)

Remissvar angående SOU 2019:14: Ett säkert statligt IDkort- med e-legitimation (dnr Ju2019/01281/L4) Datum Vår referens 2019-08-30 19-5170/9.60 1(6) Ert datum Er referens 2019-07-24 Ju2019/01281/L4 Ju.remissvar@regeringskansliet.se Ju.L4@regeringskansliet.se Remissvar angående SOU 2019:14: Ett säkert

Läs mer